Van sociale werkvoorziening naar werkbemiddelingsbedrijf

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Van sociale werkvoorziening naar werkbemiddelingsbedrijf"

Transcriptie

1 Van sociale werkvoorziening naar werkbemiddelingsbedrijf Visie POC Noord Nederland Visie op de participatiewet en gevolgen sociaal akkoord van de gezamenlijke ondernemingsraden van de SW- bedrijven van Noord Nederland Hoogeveen, 15 oktober 2013

2 Inleiding Wat verbindt ons De sociale werkvoorzieningen helpen de werkzoekenden naar werk, door passende begeleiding en ontwikkeling. Arbeidsontwikkeling is een van de peilers van ons bestaan en daar zijn we goed in. Want voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is arbeidsontwikkeling een absolute voorwaarde voor een duurzame plaatsing. Wij zien geen meerwaarde in versnippering van deze activiteit over meerdere re-integratiebedrijven. Dat betekent niet dat wij voor een standaardbedrijf zijn, er moet ruimte zijn voor de lokale situatie. Ook in het Noorden zijn er verschillen binnen de regio. Zo is het stedelijk gebied anders dan het platteland en zal dit terug te zien zijn in de structuur en keuzes van de organisatie. Wij staan voor het lokaal bepalen van de structuur van het werkbemiddelingsbedrijf, door de krachten te bundelen met het UWV/sociale dienst/werkplein, waardoor diagnose, begeleiding, werk en plaatsing in 1 hand komen. Dat is efficiënt en voorkomt overlap tussen de afzonderlijke organisaties. Het hier en nu. Met het sociaal akkoord dat in april 2013 is afgesproken veranderde de wereld van de sociale werkvoorzieningen behoorlijk. De nadruk op plaatsing bij werkgevers is een uitvloeisel van dat akkoord.de beschutte arbeidsplaatsen zijn alleen voor de mensen die daar op zijn aangewezen. Landelijk plekken betekent een flinke afbouw van de SW zoals we die nu kennen en de druk op de lokale arbeidsmarkt met de toenemende werkloosheid wordt alleen maar groter. Als de participatiewet wordt ingevoerd wordt tegelijkertijd een grote bezuiniging op het budget ingevoerd. Hierdoor kunnen een aantal gemeenten niet of nauwelijks de hun opgelegde taak naar behoren uitvoeren. Perspectief (toekomst) SW-bedrijven moeten zich uitbouwen tot de werkbemiddelingsbedrijven in de regio. Deze bedrijven moeten nauw samen gaan werken met het UWV/Werkplein en zorgen voor bemiddeling, werk, plaatsing, ontwikkeling, begeleiding en werkervaring. Dat zijn de elementen om werkgevers enthousiast te maken en te ontzorgen en maatwerkoplossingen te bieden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, gericht op duurzame plaatsing. Laat iedere regio zijn eigen keuzes maken bij invulling, als het maar gericht is op het zijn van het werkbemiddelingsbedrijf Visie De sociale werkvoorziening moet blijven bestaan en groeien naar het werkbemiddelingsbedrijf van morgen.

3 Uitvoering De Sociale Werkvoorziening ontwikkelt door naar een werkbemiddelingsbedrijf Wij willen niet alleen voor de sw-medewerkers, maar ook voor andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een belangrijke rol spelen in hun arbeidsontwikkeling. Arbeidsontwikkeling voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt is een absolute voorwaarde voor een duurzame baan bij het reguliere bedrijfsleven. De sociale werkvoorziening is haar krachten aan het bundelen met het UWV, sociale diensten/werkplein om een nog krachtiger instrument te creëren om werkzoekenden naar een baan te leiden. Die kracht moet gebaseerd zijn op een vijftal fundamenten: 1 de planmatige inzet van onze regionale infrastructuur van werkbemiddelingsbedrijven 2 de bundeling van onze netwerken van relaties voor de marktbenadering 3 de inzet van de kennis van sw- consulenten voor het bewegen van mensen 4 de ontzorging van werkgevers door het aanbieden van een uitgebreid productpakket 5 het gebruik maken van de stimuleringsmogelijkheden die de overheid ons biedt 1 De planmatige inzet van onze regionale infrastructuur van werkbemiddelingsbedrijven De sw-bedrijven in het Noorden beschikken over een enorme infrastructuur van werkbedrijven die we de afgelopen decennia hebben opgebouwd. Deze werkbedrijven verrichten werk in opdracht van het reguliere bedrijfsleven. Een niet te onderschatten voorziening die de eenvoudige- en ook vaak complexe werkzaamhedenin de regio houdt en die vele medewerkers een waardevolle baan biedt. Maar ook een voorziening die enorme mogelijkheden biedt om bij werkzoekenden de (basale) werknemersvaardigheden te ontwikkelen. Deze infrastructuur moet behouden blijven en planmatig ingezet worden. Conclusie: afbouw van de infrastructuur laat eenvoudige werksoorten verdwijnen. 2 De bundeling van onze netwerken van relaties voor dearbeids marktbenadering Door de bundeling van netwerken en relaties van UWV,Sociale dienst en sw-bedrijven en een daaropvolgende planmatigemarktbenadering, is het mogelijk om nog effectiever en efficiënter vraag en aanbod aan elkaar te koppelen. Middelen en inzet van menskracht worden vrijgemaakt om deze aanpak succesvol te laten zijn. Conclusie: versnippering van acquisitie werkt contraproductief 3 De inzet van de kennis van sw-consulenten voor het bewegen van mensen Desw- consulenten weten, door jarenlange ervaring, hoe je mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kan ontwikkelen tot een gemotiveerde medewerker op een passende (reguliere) werkplek. Het hele pallet vanaf diagnose tot plaatsing bij een reguliere werkgever wordt ingezet voor sw-medewerker en werkzoekende.als deze kennis wordt gedeeld met de consulenten van UWV en Sociale dienst ontstaat er een enorm potentieel aan vakmensen die klaar staan om mensen met een afstand te laten bewegen. Dit gegeven staat op gespannen voet met de druk tot bezuiniging (op begeleiding). Conclusie: zonder geld geen goede begeleiding geen duurzame doorstroom.

4 4 De ontzorging van werkgevers door het aanbieden van een uitgebreid produktpakket Het belangrijkste voor werkgevers is dat ze, op het gebied van inzet van arbeidskrachten, ontzorgt worden. Door de bundeling van de dienstverlening en de kennis van de markt zijn wij met onze partners van UWV en sociale dienst goed in staat om maatwerk te bieden en daardoor nog succesvoller te zijn in het samenbrengen van vraag en aanbod. Door de bundeling van diensten zijn de mogelijkheden voor de werkgever enorm. Enkele voorbeelden: via jobcarving kunnen eenvoudige werkzaamheden gebundeld worden. Hiermee creëren we andere werkplekken en tegelijkertijd worden de ( sleutel-medewerkers ) ontzorgt en dus efficiënter ingezet. via een social- firm kunnen werkzaamheden in opdracht van de werkgever ' in eigen huis' uitgevoerd worden. De eenvoudige werkzaamheden blijven in de regio en leveren banen op. via joint- ventures kunnen samenwerkingsverbanden aangegaan worden met private partijen waarmee zowel de ondernemingsdoelstelling als het maatschappelijke doel gerealiseerd kan worden. via arrangementen met sw-medewerkers en WWB ers kan een werkgever door maatwerk voorzien worden van passende capaciteit. Conclusie: zonder samenwerking geen ontzorging van de werkgever. 5 Gebruik maken van de stimuleringsmogelijkheden die de overheid ons biedt De arbeidsmarkt in het noorden is kwetsbaar. Er is relatief weinig eenvoudig werk voorhanden. Dat komt doordat producenten veel werk uitbesteden naar Lagelonenlanden. Een enkeling draait dit nu terug. Wij vragen de politiek om regelingen te creëren die het voor dat soort bedrijven makkelijker maken om zich weer in Nederland te settelen.daarnaast kunnen gemeenten gebruik maken van het middel SROI naast de afspraken uit het sociaal akkoord ten aanzien van de quotaregelingen.met deze regelingen kunnen we een (gelijkwaardige) dialoog met het bedrijfsleven tot stand brengen. Dat juichen wij toe. We willen wel twee opmerkingen maken: dat de afkoopgelden uit de quotumregeling ten dienste moeten staan voor de regionale arbeidsmarkt. Met afkoopgelden kunnen wij de industrie in de regio een zetje geven. dat de overheid en gemeenten zelf een enorm potentieel aan werkplekken kunnen vrijmaken voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Het oplossen van het arbeidsmarktvraagstuk kan niet alleen bij de markt worden neergelegd. De politiek moet zelf laten zien dat zij gelooft in de visie door deze zelf uit te dragen en het goede voorbeeld te geven. Druk vanuit de landelijke politiek op dit gegeven is, gezien de realiteit, noodzakelijk. Conclusie: zonder stimuleringsregelingen geen arbeidsplaatsen.

5 Andere belangrijke aandachtspunten: sw-medewerkers bewegen naar detachering kan alleen met een adequaat vangnet Het werkbemiddelingsbedrijf moet aan alle sw-medewerkers een werkgarantie bieden. Het werkbemiddelingsbedrijf is in staat dit te bieden aan de beschutte groep van medewerkers. Echter het aspect werkgarantie staat op gespannen voet met de doorstroom van medewerkers naar een detacheringplek. De feiten laten zien dat op dit moment, door diverse oorzaken, voor veel medewerkers een detacheringplek tijdelijk is, dan wel (nog) te hoog gegrepen. Voor deze groep van medewerkers moeten we ook een vangnet bieden zodat zij niet thuis komen te zitten. En dat thuiszitten van deze doelgroep enorme extra maatschappelijke kosten met zich mee zal brengen is uit onderzoek bekend. De bundeling van krachten kan een belangrijk middel zijn om bepaalde werksoorten in de lucht te houden, beschut of niet. de infrastructuur en de kennis: gooi het kind niet met het badwater weg! Onze visie biedt veel kansen voor de regionale arbeidsmarkt. Maar we zien ook een trend naar afbouw en outsourcing. Dit betekent onherroepelijk een enorm verlies aan kennis in arbeidsontwikkeling (en de noodzakelijke begeleiding) van een specifieke doelgroep en de vlucht van de maakindustrie uit de regio/nederland. Noord-Nederland heeft kansen in zich maar is kwetsbaar. Neem dit mee in uw overwegingen. geloof in het eigen kunnen van de sw-medewerker. Onze medewerkers zijn tot veel in staat en laten dat elke dag weer zien. Vanuit een financieel ingegeven gedachte te geloven dat de sw-medewerker zijn plek op de arbeidsmarkt wel zal vinden 'als hij maar wil' is een valkuil waar niet ingetrapt moet worden. Uit ervaring weten wij dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zeker nu, zorgvuldig in hun ontwikkeling begeleid moeten worden opdat ze de stap naar het reguliere bedrijfsleven duurzaam kunnen zetten. Bij deze kwetsbare doelgroep passen geen one-liners maar past een planmatige en zorgvuldige wijze van arbeidsontwikkeling. Met deze kwetsbare doelgroep mag niet geëxperimenteerd worden. Eind Conclusie Een visie gericht op de toekomst. Van sociale werkvoorziening naar werkbemiddelingsbedrijf, dat mensen door middel van opleiding en ontwikkeling begeleidt naar duurzame arbeid, is ondenkbaar zonder politieke goodwill in de vorm van wetgeving en middelen. Laat de huidige sw-bedrijven uitbouwen tot de werkbemiddelingsbedrijven in de regio. Deze bedrijven moeten samen werken met UWV en sociale dienst en zorgen voor bemiddeling, werk, plaatsing en voor ontwikkeling, begeleiding en werkervaring. Dat zijn de elementen om werkgevers enthousiast te maken en te ontzorgenen kansen te bieden aan mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt gericht op duurzame plaatsing. Laat de visie van onze regio werkelijkheid worden.

6 Namens de ondernemingsraadleden van:

Transitieplan. 12 september 2013

Transitieplan. 12 september 2013 Transitieplan 12 september 2013 Situatie Oost-Groningen Hoog aantal Wsw-ers (3,5 x landelijk gemiddelde) Hoog aantal Wajongeren (2 x landelijk gemiddelde) Arbeidsparticipatie is laag (61% ten opzichte

Nadere informatie

Stand van zaken implementatie Participatiewet

Stand van zaken implementatie Participatiewet Stand van zaken implementatie Participatiewet Cedris volgt de implementatie van de Participatiewet, via een monitor die regelmatig wordt uitgezet bij de 90 aangesloten sociale werkbedrijven. Wat is de

Nadere informatie

Nieuwe kansen voor intermediairs

Nieuwe kansen voor intermediairs 1 Bemiddeling van werkzoekenden met een arbeidsbeperking Nieuwe kansen voor intermediairs De komende jaren is het aan werk helpen van werkzoekenden met een arbeidsbeperking een groot thema. In 2026 moet

Nadere informatie

Programma. Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen?

Programma. Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen? Programma Wat is de Participatiewet? Hoe kunnen wij u helpen? De Participatiewet Op 1 januari 2015 is de Participatiewet van kracht Van werkgevers wordt nu verwacht om werkzoekenden met een arbeidsbeperking

Nadere informatie

De aanpak van Inclusief Groep werkt! Werken leer je door te werken. We brengen mensen in bedrijf

De aanpak van Inclusief Groep werkt! Werken leer je door te werken. We brengen mensen in bedrijf Werken leer je door te werken De aanpak van Inclusief Groep werkt! Als toeleider van de arbeidsmarkt hebben we veel aandacht voor onze kandidaten. Door af te stemmen met werkgevers verlagen we drempels

Nadere informatie

Sociale werkbedrijven de toekomst

Sociale werkbedrijven de toekomst & Sociale werkbedrijven de toekomst Sociale werkbedrijven 2.0 De Participatiewet vraagt om een nieuwe manier van werken. Er zijn nieuwe doelen vastgelegd en overal ontstaan nieuwe samenwerkingsverbanden.

Nadere informatie

Participatiewet. Hoe kunt u werk bieden aan werkzoekenden met een arbeidsbeperking?

Participatiewet. Hoe kunt u werk bieden aan werkzoekenden met een arbeidsbeperking? Participatiewet Hoe kunt u werk bieden aan werkzoekenden met een arbeidsbeperking? Wat kan het WSP voor u betekenen? Werving & selectie Branche- en Subsidies & regelingen Werkgevers Scan doelgroepen arbeidsjuridischadvies

Nadere informatie

Meer kansen, meer banen. SW-bedrijven als banenmakelaar

Meer kansen, meer banen. SW-bedrijven als banenmakelaar Meer kansen, meer banen Inleiding Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben terecht de volle aandacht van de politiek. Vrijwel alle verkiezingsprogramma s besteden er aandacht aan. Het gaat

Nadere informatie

Cedris lezing 3 maart 2016. 1. Inleiding

Cedris lezing 3 maart 2016. 1. Inleiding Cedris lezing 3 maart 2016 1. Inleiding Dank voor de uitnodiging. Vorig jaar (11 juni) gaf ik bij een congres van Cedris en Social Enterprise een toelichting op het SER-advies over sociale ondernemingen.

Nadere informatie

STUUR HOUDEN. Voldoende snelheid in het schip houden, zodat het naar het roer luistert. STUUR HOUDEN 1

STUUR HOUDEN. Voldoende snelheid in het schip houden, zodat het naar het roer luistert. STUUR HOUDEN 1 STUUR HOUDEN Voldoende snelheid in het schip houden, zodat het naar het roer luistert. STUUR HOUDEN 1 Financiën Brede doelgroep Creatieve oplossingen Expertisecentrum 2 STUUR HOUDEN STUUR HOUDEN Voldoende

Nadere informatie

De Participatiewet in de praktijk. Heleen Heinsbroek NVRD themadag, 5 februari 2015

De Participatiewet in de praktijk. Heleen Heinsbroek NVRD themadag, 5 februari 2015 De Participatiewet in de praktijk Heleen Heinsbroek NVRD themadag, 5 februari 2015 Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt WWB: Wsw: Wajong: 319.000 (realisatie 2012) 118.000 (realisatie 2012) 100.000

Nadere informatie

Visiedocument van de ondernemingsraad van WVS

Visiedocument van de ondernemingsraad van WVS Visiedocument van de ondernemingsraad van WVS 2 7.000 mensen aan de zijlijn 7.000 mensen aan de zijlijn 3 De situatie in een notendop De inzet van WVS voor nieuwe doelgroepen Groeiende groep mensen door

Nadere informatie

Factsheet. Participatiewet. Informatie voor de werkgever, juli 2014

Factsheet. Participatiewet. Informatie voor de werkgever, juli 2014 Factsheet Participatiewet Informatie voor de werkgever, juli 2014 In deze factsheet voor de UMC s over de Participatiewet wordt op een rij gezet waar deze wetgeving over gaat, over wie het gaat en wat

Nadere informatie

Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. 3 februari 2015

Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant. 3 februari 2015 Informatie over stand van zaken vorming Regionaal Werkbedrijf Zuidoost-Brabant 3 februari 2015 Inhoud presentatie Aanleiding Participatiewet Sociaal Akkoord en Regionale Werkbedrijven Uitgangspunten RWB

Nadere informatie

Analyse en visie BaanStede in het licht van de Participatiewet

Analyse en visie BaanStede in het licht van de Participatiewet 1 Analyse en visie BaanStede in het licht van de Participatiewet Analyse en visie BaanStede in het licht van de Participatiewet Aanleiding Motie Raad Op 25 februari heeft de Raad een motie aangenomen waarin

Nadere informatie

Raadsinformatieavond. dinsdag 22 april 2014. Transitieplan UW

Raadsinformatieavond. dinsdag 22 april 2014. Transitieplan UW Raadsinformatieavond dinsdag 22 april 2014 Transitieplan UW Missie - waartoe zijn wij op aarde - UW helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met raad en daad bij het verkrijgen van passend werk,

Nadere informatie

Unieke Achterhoekers aan het werk? Doet u ook mee? Hans Bakker & Evert Jan Hamer Namens Werkbedrijf Achterhoek 10 december 2015

Unieke Achterhoekers aan het werk? Doet u ook mee? Hans Bakker & Evert Jan Hamer Namens Werkbedrijf Achterhoek 10 december 2015 Unieke Achterhoekers aan het werk? Doet u ook mee? Hans Bakker & Evert Jan Hamer Namens Werkbedrijf Achterhoek 10 december 2015 Uw mening? Zijn alle werkzaamheden geschikt voor de doelgroep? NEEN! Zijn

Nadere informatie

De Participatiewet. Raad op Zaterdag Den Haag, 21 september 2013. Edith van Ruijven

De Participatiewet. Raad op Zaterdag Den Haag, 21 september 2013. Edith van Ruijven De Participatiewet Raad op Zaterdag Den Haag, 21 september 2013 Edith van Ruijven De participatiewet Naar een inclusieve arbeidsmarkt jobcoach No risk polis Compensatie lagere productiviteit (loonkostensubsidie)

Nadere informatie

MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet. in opdracht van Min. SZW

MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet. in opdracht van Min. SZW MEEDOEN WERKT! PRESENTATIE participatiewet in opdracht van Min. SZW van centraal naar decentraal er zijn 3 grote decentralisaties gaande [ het zijn 3 landelijke regelingen die nu via de gemeenten geregeld

Nadere informatie

Verkenning gezamenlijke uitvoering Participatiewet. Informatieve Raad 4 april 2013

Verkenning gezamenlijke uitvoering Participatiewet. Informatieve Raad 4 april 2013 Verkenning gezamenlijke uitvoering Participatiewet Informatieve Raad 4 april 2013 Historie (1) Wet Werken naar Vermogen (Rutte I) : - Iedereen doet mee - Eén regeling onderkant arbeidsmarkt - Wsw voor

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst RWA gemeenten

Informatiebijeenkomst RWA gemeenten Linde Maas Algemeen directeur Amfors Groep Informatiebijeenkomst RWA gemeenten 18 september 2013 Informatiebijeenkomst RWA gemeenten 1. Participatiewet & sociaal akkoord 2. Rapporten Capel toegespitst

Nadere informatie

NovaWork. Aan de slag op de arbeidsmarkt in zes stappen Werkgevers en opdrachtgevers. Iedereen doet mee!

NovaWork. Aan de slag op de arbeidsmarkt in zes stappen Werkgevers en opdrachtgevers. Iedereen doet mee! NovaWork Aan de slag op de arbeidsmarkt in zes stappen Werkgevers en opdrachtgevers Iedereen doet mee! NovaWork helpt mensen met een forse afstand tot de arbeidsmarkt op de zoektocht naar zinvol en passend

Nadere informatie

FLEXWERK EN DE PARTICIPATIEWET. 25 september Locus Kenniscafé/Programmaraad implementatie dag IW4 Veenendaal

FLEXWERK EN DE PARTICIPATIEWET. 25 september Locus Kenniscafé/Programmaraad implementatie dag IW4 Veenendaal FLEXWERK EN DE PARTICIPATIEWET 25 september Locus Kenniscafé/Programmaraad implementatie dag IW4 Veenendaal Tussen 2001 en 2013 < vaste baan 300.000 en > flexbanen met 400.000 15-25 jaar: sinds 2010 meer

Nadere informatie

Wat houdt de Participatiewet in?

Wat houdt de Participatiewet in? Participatiewet Wat houdt de Participatiewet in? Op 1 juli 2014 aangenomen door de Eerste Kamer; Op 1 januari 2015 gaat de Participatiewet van kracht, één regeling Doel: zoveel mogelijk mensen met een

Nadere informatie

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014

Raadsbesluit Raadsvergadering: 28 mei 2014 ONDERWERP Beleidskadernota Participatiewet 2015 SAMENVATTING Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen. Het voorstel ligt nu bij de Eerste Kamer en als deze

Nadere informatie

De decentralisatie van arbeidsparticipatie. Louis Polstra

De decentralisatie van arbeidsparticipatie. Louis Polstra De decentralisatie van arbeidsparticipatie Louis Polstra Activerende verzorgingsstaat Burger wordt aangesproken wat hij voor de samenleving terug kan doen. Terug te zien in o.a.: - Welzijn nieuwe stijl

Nadere informatie

Ondertussen.. In de SW

Ondertussen.. In de SW Ondertussen.. In de SW Jan-Jaap de Haan, 24 november 2017 Op weg naar de toekomst Naar een effectieve, werkzame, financieel haalbare inzet van kennis en expertise. Participatiewet en Sociaal Akkoord Doel:

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Wormerland

Aan de raad van de gemeente Wormerland RAADSVOORSTEL Aan de raad van de gemeente Wormerland Datum aanmaak 31-08-2014 Onderwerp Programma en portefeuillehouder Zienswijze Begroting 2015 + Scenariokeuze Baanstede Sociale Zaken, dhr. K van Waaijen

Nadere informatie

Accent op talent. Philips Werkgelegenheidsplan. Frank Visser Manager Philips Werkgelegenheidsplan GarantiebaneninBeeldt, 30 april 2015

Accent op talent. Philips Werkgelegenheidsplan. Frank Visser Manager Philips Werkgelegenheidsplan GarantiebaneninBeeldt, 30 april 2015 Accent op talent Philips Werkgelegenheidsplan Frank Visser Manager Philips Werkgelegenheidsplan GarantiebaneninBeeldt, 30 april 2015 1 Philips Werkgelegenheidsplan Programma vandaag Introductie Het DNA

Nadere informatie

Verbinding beschut werk en dagbesteding

Verbinding beschut werk en dagbesteding Verbinding beschut werk en dagbesteding Inhoud van de presentatie 1. De 3 decentralisaties 2. Uitgangspunten Participatiewet en Wmo 2015 3. Conclusies analyse samenhang beschut werk en arbeidsmatige dagbesteding

Nadere informatie

Oktober 2013. Participatiewet; kansen in samenwerking

Oktober 2013. Participatiewet; kansen in samenwerking Oktober 2013 Participatiewet; kansen in samenwerking In 1952 gaat de Gemeentelijke Sociale Werkvoorzieningsregeling (1950) gelden voor het opzetten van speciale werkplaatsen voor gehandicapten. Gehandicapten

Nadere informatie

BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE

BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE BOB 14/006 Aan de raad, BELEIDSKADERNOTITIE PARTICIPATIEWET HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE Voorgeschiedenis / aanleiding Op 20 februari 2014 is door de Tweede Kamer het wetsvoorstel Participatiewet aangenomen.

Nadere informatie

Bruggen, Bootjes en Trampolines

Bruggen, Bootjes en Trampolines Bruggen, Bootjes en Trampolines Wat doet Cedris? Wat doet Cedris? Cedris staat voor een inclusieve arbeidsmarkt. Ons doel is: meer betaald werk voor mensen die (nog) niet zelfstandig minimumloon kunnen

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks

Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks Initiatiefvoorstel PvdA-GroenLinks Onderwerp: social return en inbesteden Datum commissie: 6 juni 2013 Datum raad: Nummer: Documentnummer: Steller: Eric Dammingh Fractie: PvdA-GroenLinks Samenvatting Meedoen

Nadere informatie

Helmond De Peel in beweging

Helmond De Peel in beweging Werkbezoek Drechtraad Helmond De Peel in beweging 22 september 2017 Arbeidsmarktregio Helmond de Peel 1 Werkbedrijf arbeidsmarktregio Helmond - de Peel Partners 2 Opdracht Senzer Primair: Uitvoering Participatiewet

Nadere informatie

Een nieuwe taak voor gemeenten

Een nieuwe taak voor gemeenten Een nieuwe taak voor gemeenten Vanaf 1 januari 2015 treedt de Participatiewet in werking. Het doel van de wet is om meer mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking, aan de slag te krijgen. De gemeente

Nadere informatie

Beleidsplan Participatiewet. Berkelland 2 0 1 5-2 0 1 8

Beleidsplan Participatiewet. Berkelland 2 0 1 5-2 0 1 8 Beleidsplan Participatiewet Berkelland 1 2 0 1 5-2 0 1 8 Meer doen met minder geld 2 Dienstverlening van binnen naar buiten 1. Eigen kracht (sociaal netwerk) 2. Algemene voorzieningen 3. Maatwerkvoorzieningen

Nadere informatie

Risicoanalyse en scenariostudie als onderbouwing van de Kadernota. Samenvatting

Risicoanalyse en scenariostudie als onderbouwing van de Kadernota. Samenvatting Risicoanalyse en scenariostudie als onderbouwing van de Kadernota Samenvatting Aanpak Pagina 2 Doelstelling Vergelijking van keuzes: Doorgaan met huidige uitvoering óf Opzetten van een gezamenlijk uitvoeringsorganisatie

Nadere informatie

De Zijl Bedrijven Van sociale werkvoorziening tot Brug naar Werk. Jan-Jaap de Haan Wethouder Leiden

De Zijl Bedrijven Van sociale werkvoorziening tot Brug naar Werk. Jan-Jaap de Haan Wethouder Leiden De Zijl Bedrijven Van sociale werkvoorziening tot Brug naar Werk Jan-Jaap de Haan Wethouder Leiden november 2012 1 Bouwen op de kracht van burgers Principes VNG (1) 1. Ondersteuning op maat door integrale

Nadere informatie

Wij zijn Sterk in Werk. De juiste match. Kijk voor meer informatie op

Wij zijn Sterk in Werk. De juiste match. Kijk voor meer informatie op Wij zijn Sterk in Werk De juiste match Kijk voor meer informatie op www.stichtingsterkinwerk.nl Wij zijn Sterk in Werk Jongeren en (jong)volwassenen met gedrags-, leerproblemen en/of ontwikkelingsstoornissen

Nadere informatie

De Onderwijsspecialisten Dienstverlening. De participatiewet. Ed Staal en Richard Brenkman

De Onderwijsspecialisten Dienstverlening. De participatiewet. Ed Staal en Richard Brenkman De participatiewet Ed Staal en Richard Brenkman Doel van participatiewet Het doel van de wet is om meer mensen, ook mensen met een arbeidsbeperking, via betaald werk aan de slag te krijgen. De gemeente

Nadere informatie

Gevolgen Participatiewet voor de sociale werkvoorziening

Gevolgen Participatiewet voor de sociale werkvoorziening Gevolgen Participatiewet voor de sociale werkvoorziening Nav het rapport Optimaliseren verdienvermogen: - impressies van mogelijke verbeteringen in de bedrijfsvoering/ financiën van het (SW-)bedrijf -

Nadere informatie

Graag inboeken als ingekomen stuk voor de gemeenteraad van Oudewater. Met vriendelijke groet, Arjen van der Lugt Raadsgriffier

Graag inboeken als ingekomen stuk voor de gemeenteraad van Oudewater. Met vriendelijke groet, Arjen van der Lugt Raadsgriffier From: Lugt, Arjen van der Sent: dinsdag 10 april 2018 14:11:02 To: OW-Info Cc: Subject: FW: Informerende brief Cedris Attachments: Cedris raadsbrief april 2018 def (002).pdf; Cedris Folder 'De

Nadere informatie

Felua groep heeft als missie mensen met een afstand tot werk te begeleiden naar zo regulier mogelijk werk.

Felua groep heeft als missie mensen met een afstand tot werk te begeleiden naar zo regulier mogelijk werk. Felua groep heeft als missie mensen met een afstand tot werk te begeleiden naar zo regulier mogelijk werk. Om bij onze doelgroepmedewerkers de focus op uitstroom te krijgen, is het van belang dat we vanuit

Nadere informatie

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN!

PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! PARTICIPATIE: ÓÓK IN OOST-GRONINGEN! DOELEN VAN PARTICIPATIEWET ALLEEN TE HALEN ALS RIJK, PROVINCIE, GEMEENTEN, ONDERWIJS EN SOCIALE PARTNERS GEZAMENLIJK AAN DE SLAG GAAN! DE PARTICIPATIEWET IN OOST-GRONINGEN:

Nadere informatie

Workshop Risse Groep & Werk.Kom Kansen pakken t.a.v. de Participatiewet!

Workshop Risse Groep & Werk.Kom Kansen pakken t.a.v. de Participatiewet! Workshop Risse Groep & Werk.Kom Kansen pakken t.a.v. de Participatiewet! Programma 16.15 uur Welkom (Erik Rosier, projectleider Konnekt os) Hoofdlijnen Participatiewet (Jan Karel Jobse) Aan de slag & korte

Nadere informatie

De belangrijkste resultaten op thema 1: Activiteiten en resultaten voor SW medewerkers of medewerkers uit de Participatiewet

De belangrijkste resultaten op thema 1: Activiteiten en resultaten voor SW medewerkers of medewerkers uit de Participatiewet Format eindrapportage In februari levert Cedris de eindrapportage van de sectorplannen op aan SZW. Middels deze laatste evaluatieronde inventariseren we op arbeidsmarktregioniveau welke resultaten zijn

Nadere informatie

Vragen en antwoorden Informatiebijeenkomst Felua-groep

Vragen en antwoorden Informatiebijeenkomst Felua-groep Vragen en antwoorden Informatiebijeenkomst Felua-groep Deze vraag- en antwoordlijst is opgesteld naar aanleiding van de informatiebijeenkomsten die in februari 2014 bij Felua-groep zijn gehouden. De vragen

Nadere informatie

Samen werken aan werk. Atlant Groep Werk met meerwaarde

Samen werken aan werk. Atlant Groep Werk met meerwaarde Samen werken aan werk Atlant Groep Werk met meerwaarde Binnen de Atlant Groep is alles afgestemd op het verkleinen van de afstand tot de arbeidsmarkt voor langdurig werklozen en mensen met een arbeidsbeperking.

Nadere informatie

Fundament Rijnvicus Hier staan we voor Contact: T. Bezoekadres

Fundament Rijnvicus Hier staan we voor Contact: T. Bezoekadres Fundament Rijnvicus Hier staan we voor In dit document lees je wat Rijnvicus is en waar we voor staan. Rijnvicus bestaat sinds 1 januari 2018. We zijn het zelfstandig leerwerkbedrijf van de gemeente Alphen

Nadere informatie

De Participatiewet: dekking zoeken of ondernemen?

De Participatiewet: dekking zoeken of ondernemen? Innovatie onderweg De Participatiewet: dekking zoeken of ondernemen? Het perspectief in 2012 1 Bezuinigingen op Wsw, Wajong & P-budget 2 Nieuwe instroom uit de Wajong 3 Nieuwe instroom uit Wsw 4 Nieuwe

Nadere informatie

Nieuwsbrief Werken is meedoen

Nieuwsbrief Werken is meedoen Nieuwsbrief Werken is meedoen BEDOELD VOOR DE ONDERNEMERS IN VOORSCHOTEN, LEIDSCHENDAM-VOORBURG EN WASSENAAR Iedereen doet mee! We ondersteunen werkgevers Zoveel mogelijk mensen aan het werk, want werken

Nadere informatie

BEDOELD VOOR DE ONDERNEMERS IN VOORSCHOTEN, LEIDSCHENDAM-VOORBURG EN WASSENAAR

BEDOELD VOOR DE ONDERNEMERS IN VOORSCHOTEN, LEIDSCHENDAM-VOORBURG EN WASSENAAR Toolbox Werken is meedoen BEDOELD VOOR DE ONDERNEMERS IN VOORSCHOTEN, LEIDSCHENDAM-VOORBURG EN WASSENAAR Iedereen doet mee! We ondersteunen werkgevers Zoveel mogelijk mensen aan het werk, want werken is

Nadere informatie

arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo stimuleringsregeling ruim baan voor participatie Meer mensen met een arbeidsbeperking bij hogescholen

arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo stimuleringsregeling ruim baan voor participatie Meer mensen met een arbeidsbeperking bij hogescholen arbeidsmarkt- en opleidingsfonds hbo stimuleringsregeling ruim baan voor participatie Meer mensen met een arbeidsbeperking bij hogescholen Zestor is opgericht door sociale partners in het hbo: initiatief

Nadere informatie

Visie en uitgangspunten (1)

Visie en uitgangspunten (1) Visie en uitgangspunten (1) Iedereen moet kunnen meedoen als volwaardig burger en bijdragen aan de samenleving. Participatiewet streeft naar een inclusieve arbeidsmarkt, voor jong en oud, en voor mensen

Nadere informatie

2014 In cijfers SOCIALE WERKVOORZIENING

2014 In cijfers SOCIALE WERKVOORZIENING 2014 In cijfers AANVULLING JAAROVERZICHT 2014 (ON)BEPERKT HOUDBAAR Ondanks de onzekerheden is Ergon koersvast en presteert immens. Een topjaar was 2014, zowel sociaal als financieel; 2336 sw-medewerkers

Nadere informatie

De Participatiewet. In een politiek krachtenveld. 25 september Twitter mee! hashtag: #VGNparticipatie

De Participatiewet. In een politiek krachtenveld. 25 september Twitter mee! hashtag: #VGNparticipatie De Participatiewet In een politiek krachtenveld 25 september 2013 Twitter mee! hashtag: #VGNparticipatie Wajongers in de zorg Doel en Inspiratie Programma 13:00 13.15 13:15 13.45 13:45 14:15 Opening Hoofdlijn

Nadere informatie

Wajong en Participatiewet

Wajong en Participatiewet Inovat 5 maart 2015 Wajong en Participatiewet Harm Rademaekers Centraal Expertise Centrum UWV Inovat 5 maart 2015 2 Waarom Participatiewet? Meer kansen creëren om mensen aan werk te helpen Minder regelingen

Nadere informatie

Participatiebedrijf Zaanstreek Waterland. Dienstverlening aan werkzoekenden, werkgevers en gemeenten

Participatiebedrijf Zaanstreek Waterland. Dienstverlening aan werkzoekenden, werkgevers en gemeenten Participatiebedrijf Zaanstreek Waterland Dienstverlening aan werkzoekenden, werkgevers en gemeenten Inleiding Doel inclusieve arbeidsmarkt waarin zoveel mogelijk mensen eigen inkomen verdienen en participeren

Nadere informatie

Visie/Uitgangspunten sociaal domein regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden

Visie/Uitgangspunten sociaal domein regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden Visie/Uitgangspunten sociaal domein regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden Inleiding De samenleving verandert De vraag naar ondersteuning verandert Nederland verandert (moet veranderen) De financiering

Nadere informatie

project geïnitieerd door Arbeidsgehandicapten in de UMC s

project geïnitieerd door Arbeidsgehandicapten in de UMC s project geïnitieerd door Arbeidsgehandicapten in de UMC s LOOR UMC Vrijdag 7 maart 2014 Kim Verschueren Abvakabo FNV projectleider Vooraf Wat zijn jullie ervaringen tot nu toe? Doel project Uiteindelijke

Nadere informatie

Werkgevers Event 20 november 2014. Participatiewet. De gevolgen hiervan voor werkgevers

Werkgevers Event 20 november 2014. Participatiewet. De gevolgen hiervan voor werkgevers Werkgevers Event 20 november 2014 Participatiewet De gevolgen hiervan voor werkgevers Startdatum: 1 januari 2015 De situatie nu èn per 1 januari 2015 Huidige situatie: Wajong, WSW, WWB verschillende rechten,

Nadere informatie

Bijlage 2. Projecten bestrijding jeugdwerkloosheid

Bijlage 2. Projecten bestrijding jeugdwerkloosheid Bijlage 2. Projecten bestrijding jeugdwerkloosheid 2013-2014 1. Jongerenloket Het jongerenloket bij de Regionale Sociale Dienst in de regio Alblasserwaard/Vijfheerenlanden is een voortzetting van het jongerenloket

Nadere informatie

Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018

Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Deelplan Participatiewet Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Gemeente Noordoostpolder 19 augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. groep... 4 3. en en uitgangspunten... 5 3.1.

Nadere informatie

Stand van zaken Participatiewet / Quotumwet. Sjoerd Potters

Stand van zaken Participatiewet / Quotumwet. Sjoerd Potters Stand van zaken Participatiewet / Quotumwet Sjoerd Potters Allereerst: de overheidsuitgaven De uitdaging is om de uitgaven te beheersen. Grootste uitgaven zijn de sociale zekerheid (77,6 miljard) en de

Nadere informatie

Participatiewet. 1 januari 2015

Participatiewet. 1 januari 2015 Participatiewet 1 januari 2015 Agenda Uitgangspunten Participatiewet - Sjak Vrieswijk De WVK-groep - Gerard van Beek De ISD/Werkplein de Kempen - Sjak Vrieswijk Kempenplus - Gerard van Beek Het regionaal

Nadere informatie

Samen sterker. Een stimulans voor regionale samenwerking tussen Sociale. Evaluatie optimalisering van het verdienvermogen in de SW Spoor 2

Samen sterker. Een stimulans voor regionale samenwerking tussen Sociale. Evaluatie optimalisering van het verdienvermogen in de SW Spoor 2 Samen sterker Een stimulans voor regionale samenwerking tussen Sociale Evaluatie optimalisering van het verdienvermogen in de SW Spoor 2 1.Inleiding Op 1 januari wordt de Participatiewet van kracht. Met

Nadere informatie

Schakelen tussen schaalniveaus sturen over organisatiegrenzen heen

Schakelen tussen schaalniveaus sturen over organisatiegrenzen heen Schakelen tussen schaalniveaus sturen over organisatiegrenzen heen Arbeidsmarkt regio (sub) Regio Gemeente Christiaan Gort Ad Baan 11 nov. 2015 Wijk 1 Programma 1 2 3 Participatiewet en schaalniveaus Afwegingen

Nadere informatie

Robert Capel Tom de Haas Martin Heekelaar Implementatiedag 12 december, Utrecht

Robert Capel Tom de Haas Martin Heekelaar Implementatiedag 12 december, Utrecht Robert Capel Tom de Haas Martin Heekelaar Implementatiedag 12 december, Utrecht Inhoudsopgave 1. Welkom 2. De opdracht: de optimale weg 3. Het analysemodel en uitvoeringsvarianten 4. Verdieping naar diverse

Nadere informatie

Dag van de uitvoering 14 oktober Danielle Snoep/gemeente s-hertogenbosch

Dag van de uitvoering 14 oktober Danielle Snoep/gemeente s-hertogenbosch Dag van de uitvoering 14 oktober 2014 Danielle Snoep/gemeente s-hertogenbosch Wijziging van de personenkring Invoering loonkostensubsidie Tegenprestatie als uitgangspunt Aanscherpen maatregelen bijstand

Nadere informatie

Geschiedenis Participatiewet

Geschiedenis Participatiewet De Participatiewet Welkom 1 Opening 2 Inhoud van de Participatiewet 3 De Participatiewet, lucht, last of lust voor ondernemers 4 Praktijkervaringen 5 Paneldiscussie met de zaal over belemmeringen, kansen

Nadere informatie

Aan het werk! #1/2016-2017

Aan het werk! #1/2016-2017 Aan het werk! #1/2016-2017 De Partcipatiewet is een feit! Nu gaat het om de uitvoering. Daar hebben wij u als werkgever bij nodig. Want u hebt, samen met gemeenten en overheid, de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen

Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen Overdrachtsdocument voor (nieuw) bestuur na de gemeenteraadsverkiezingen Inleiding Hoewel de kaders van de Participatiewet nog steeds regelmatig wijzigen, 3 februari is bekend gemaakt dat het Kabinet met

Nadere informatie

Voorstel voor gemeenteraad Hoogeveen

Voorstel voor gemeenteraad Hoogeveen Voorstel voor gemeenteraad Hoogeveen Onderwerp Toekomst Alescon Wij willen Een toekomstbestendige uitvoering van de sociale werkvoorziening Wij besluiten 1. Kennis te nemen van de besluiten van het college

Nadere informatie

Marktbewerkingsplan 2018

Marktbewerkingsplan 2018 Marktbewerkingsplan 2018 Subregio Meeschrijvende Partijen Trekker Deventer Deventer Werktalent / UWV Dianne Kortschot Doelen WGD breed Totaal Kw1 Kw2 Kw3 Kw4 Bemiddelbaar bestand Aantal vacatures Aantal

Nadere informatie

DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER

DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER UTRECHT MIDDEN DE PARTICIPATIEWET VOOR U ALS WERKGEVER Doel van de Participatiewet De Participatiewet vervangt de bijstandswet, de Wet sociale werkvoorziening en een deel van de Wajong. Het doel van de

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Postbus 90801 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4

Nadere informatie

Onderwerp: Impact Sociaal Akkoord voor de Participatiewet

Onderwerp: Impact Sociaal Akkoord voor de Participatiewet Onderwerp: Sociaal Akkoord voor de Participatiewet We hebben de impact van het sociaal akkoord voor u als szpecialist op een rij gezet. In een kort en helder overzicht wordt per item aangegeven waar we

Nadere informatie

De gemeente aan zet. Presentatie t.b.v. bijeenkomst Dongemondraden op 10 juni Ad Baan Maarten Adelmeijer

De gemeente aan zet. Presentatie t.b.v. bijeenkomst Dongemondraden op 10 juni Ad Baan Maarten Adelmeijer De gemeente aan zet Presentatie t.b.v. bijeenkomst Dongemondraden op 10 juni 2015 Ad Baan Maarten Adelmeijer 1 Programma 1 2 3 4 Het speelveld De opstelling De gemeente aan zet Voorbeelden 2 1 HET SPEELVELD

Nadere informatie

Overheidsbemoeienis versus maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wat betekent deze wet voor u als werkgever?

Overheidsbemoeienis versus maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wat betekent deze wet voor u als werkgever? De Participatiewet Overheidsbemoeienis versus maatschappelijk verantwoord ondernemen Wat betekent deze wet voor u als werkgever? De Participatiewet het juridische plaatje Met ingang van 1 januari 2015

Nadere informatie

13/12/2012. Over lekkende daken en aankomende stormen. Het lokale arbeidsmarktbeleid kent twee fundamentele problemen. Boodschap

13/12/2012. Over lekkende daken en aankomende stormen. Het lokale arbeidsmarktbeleid kent twee fundamentele problemen. Boodschap 2 Over lekkende daken en aankomende stormen Arbeidsmarktbeleid in tijden van crisis en demographische veranderingen Dr. Arjen Edzes Rijksuniversiteit Groningen, Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen, Economische

Nadere informatie

Arbeidsparticipatie naar vermogen

Arbeidsparticipatie naar vermogen Arbeidsparticipatie naar vermogen Driemaal is scheepsrecht - Wet Werken naar Vermogen - Participatiewet - Sociaal akkoord Wanneer duidelijkheid? Derde wetsvoorstel over onderwerp: onderkant van de arbeidsmarkt

Nadere informatie

Beleidskaders Participatiewet

Beleidskaders Participatiewet Beleidskaders Participatiewet Uitgangspunten Participatiewet Eén regeling voor personen met arbeidsvermogen, samenvoegen WWB, Wsw en de Wajong (niet duurzaam volledig arbeidsongeschikt) Verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Tussentijds advies Arbeidsmarkt Noord-Nederland

Tussentijds advies Arbeidsmarkt Noord-Nederland Tussentijds advies Arbeidsmarkt Noord-Nederland SER Noord-Nederland Vastgesteld op 12 oktober 2012 Achtergrond Begin 2012 is SER Noord-Nederland een adviestraject gestart met als belangrijkste adviesvraag

Nadere informatie

immens samen werkend aan ontwikkeling

immens samen werkend aan ontwikkeling immens samen werkend aan ontwikkeling Ergon Pagina 1 Arbeidstrajecten Ergon is een bedrijf waar mensen gewoon werken, optimaal presteren, verantwoordelijkheid dragen, zich aan afspraken houden Maar Ergon

Nadere informatie

Checklist voor de OR. bij de bespreking van het arbeidsontwikkelbeleid van het SW-bedrijf

Checklist voor de OR. bij de bespreking van het arbeidsontwikkelbeleid van het SW-bedrijf Checklist voor de OR bij de bespreking van het arbeidsontwikkelbeleid van het SW-bedrijf 4 Inleiding Het individueel ontwikkelingsplan (IOP) is een belangrijk middel waarmee in de SW-sector invulling wordt

Nadere informatie

Meer kansen, meer banen. SW-bedrijven als banenmakelaar

Meer kansen, meer banen. SW-bedrijven als banenmakelaar Meer kansen, meer banen SW-bedrijven als banenmakelaar 400.000 mensen hebben een (grote) afstand tot de arbeidsmarkt Meer kansen, meer banen Inleiding Mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben

Nadere informatie

Naar een Zoetermeers Werkbedrijf. 1 e kaderbijeenkomst 16 oktober 2018

Naar een Zoetermeers Werkbedrijf. 1 e kaderbijeenkomst 16 oktober 2018 Naar een Zoetermeers Werkbedrijf 1 e kaderbijeenkomst 16 oktober 2018 Aanleiding Directe aanleiding: - Wens tot opheffing gemeenschappelijke regeling - Intentieverklaring drie gemeenten => Zoetermeers

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Realisatie en actuele ontwikkelingen afspraakbanen Steller S.J. Ros De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 70 86 Bijlage(n) 0 Ons kenmerk 6934597 Datum

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Betreft Kamervragen van het lid Gijs van Dijk (PvdA) Postbus

Nadere informatie

Arbeidsmatige dagbesteding, beschut werk en toeleiding naar werk in samenhang. 12 december 2012

Arbeidsmatige dagbesteding, beschut werk en toeleiding naar werk in samenhang. 12 december 2012 Arbeidsmatige dagbesteding, beschut werk en toeleiding naar werk in samenhang 12 december 2012 Programma 13.00-13.15 Inloop 13.15-13.20 Opening 13.20-13.35 Presentatie wethouder Ineke Smidt 13.35-14.15

Nadere informatie

Gemeente Westvoorne AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Kader van het regionaal arbeidsontwikkelbedrijf Voorne-Putten

Gemeente Westvoorne AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS. Onderwerp: Kader van het regionaal arbeidsontwikkelbedrijf Voorne-Putten Gemeente Westvoorne AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Datum: 24 februari 2014 Sector: Inwonerszaken Team : Werk, Inkomen & Service Ingekomen d.d. Adviesnr. 91440 Voorliggend zaaknr. Verseon Ontworpen door:

Nadere informatie

Visie op het Werkbedrijf Decentralisatie: Participatiewet

Visie op het Werkbedrijf Decentralisatie: Participatiewet Visie op het Werkbedrijf Decentralisatie: Participatiewet 1. Inleiding Het Rijk is een aantal jaren geleden met een grote decentralisatiebeweging gestart, waarbij gemeenten verantwoordelijk worden op een

Nadere informatie

TRANSITIE Wwn w v n / hers r t s ruct c ure r rin i g S W S

TRANSITIE Wwn w v n / hers r t s ruct c ure r rin i g S W S TRANSITIE Wwnv / herstructurering SW Hoofdlijnen WWNV (I) 1. Eén regeling voor personen met arbeidsvermogen 2. Verantwoordelijkheid gemeenten 3. Wajong: volledig én duurzaam jonggehandicapt 4. Wsw: aangewezen

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. Stand van zaken Regionaal Werkbedrijf arbeidsmarktregio Haaglanden. Geachte voorzitter,

Gemeente Den Haag. Stand van zaken Regionaal Werkbedrijf arbeidsmarktregio Haaglanden. Geachte voorzitter, Wethouder van Sociale zaken, Werkgelegenheid, Wijkaanpak en Sport, Rabin S. Baldewsingh Gemeente Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving BSW/2015.1 RIS 280270 0703532087 19 januari 2015 Stand

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Geachte raad,

Raadsvoorstel. Geachte raad, Raadsvoorstel Nummer: 165140 Behandeld door: J. van Dijk Agendapunt: 27 juni 2017 Onderwerp: Voorlopige voorkeur uitvoeringsvariant Participatiewet Geachte raad, Samenvatting: In opdracht van het algemeen

Nadere informatie

IBN ALS SOCIALE ONDERNEMING VOOR EEN BREDERE GROEP

IBN ALS SOCIALE ONDERNEMING VOOR EEN BREDERE GROEP IBN ALS SOCIALE ONDERNEMING VOOR EEN BREDERE GROEP IBN ALS SOCIALE ONDERNEMING VOOR EEN BREDERE GROEP IBN biedt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen door het optimaal benutten van talenten,

Nadere informatie

Kijk naar de mens, niet naar de rugzak. maar een kracht. Autisme is voor mijn werk geen beperking, Staan voor een baan. Manager Operations Jos Bruens

Kijk naar de mens, niet naar de rugzak. maar een kracht. Autisme is voor mijn werk geen beperking, Staan voor een baan. Manager Operations Jos Bruens Kijk naar de mens, niet naar de rugzak. Manager Operations Jos Bruens van PromTeg Industries, Duiven. Staan voor een baan Autisme is voor mijn werk geen beperking, maar een kracht. Panelenbouwer Niels

Nadere informatie

Anja Holwerda Wetenschapper UMCG, Sociale Geneeskunde/Arbeid en Gezondheid

Anja Holwerda Wetenschapper UMCG, Sociale Geneeskunde/Arbeid en Gezondheid 5/15/2014 Lezing Jongeren aan de Onderkant van de Arbeidsmarkt Anja Holwerda Wetenschapper UMCG, Sociale Geneeskunde/Arbeid en Gezondheid A.holwerda01@umcg.nl 050-3638274 1 ParticipatieWet Gemeenten integrale

Nadere informatie

Trots op onze medewerkers!

Trots op onze medewerkers! Trots op onze medewerkers! Sociaal Jaarverslag 2016 SWB ontwikkelt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt tot waardevolle medewerkers. INHOUD 3 VOORWOORD 4 ONZE 3 MAATSCHAPPELIJKE TAKEN 7 TEVREDENSTELLENDE

Nadere informatie