De bedoeling is dat je een som op een rekenrek uitbeeldend berekent. Hoe je een som uitbeeldt, leggen we hieronder uit.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "De bedoeling is dat je een som op een rekenrek uitbeeldend berekent. Hoe je een som uitbeeldt, leggen we hieronder uit."

Transcriptie

1 Werkwijze rekenrekblad Het rekenblad is bedoeld voor zeer zwakke rekenaars om sommen tot en met 20 uit te kunnen rekenen, omdat ze de meeste van die sommen niet (snel genoeg) uit het hoofd kennen. Het rekenrekblad bevat, als je het enkelzijdig uitprint of kopieert, 18 rekenrekken en stippellijnen (om de sommen te noteren) en 36 als je het dubbelzijdig maakt. De bedoeling is dat je een som op een rekenrek uitbeeldend berekent. Hoe je een som uitbeeldt, leggen we hieronder uit. Bij optellen kun je het eerste getal van de opgave, het zogenaamde opteltal, uitbeelden door met een dikke stift met een lichte kleur een dikke lijn door de kralen te trekken, te beginnen bij de eerste kraal. Het tweede getal, de zogenaamde opteller, beeld je uit door met een dikke stift in een donkere kleur een dikke lijn door de daaropvolgende kralen te trekken. Het eindantwoord kan worden afgelezen en de opgave plus het antwoord kunnen op de stippellijn worden genoteerd. Bij aftrekken kun je het eerste getal van de opgave, het zogenaamde aftrektal, uitbeelden zoals hierboven bij optellen staat aangegeven. Het tweede getal van de opgave, de zogenaamde aftrekker, beeld je uit door, in een donkere kleur dus, weer met een dikke stift vanaf de laatste kraal van het aftrektal een dikke lijn terug te trekken overeenkomstig de grootte van het tweede getal. Het eindantwoord kan worden afgelezen en de opgave plus het antwoord kunnen op de stippellijn worden genoteerd.

2 ......

3 Werkwijze stimulus-respons-tafelkaart De stimulus-respons-tafelkaart bevat de opgave (stimulus) èn het antwoord (respons) en is bedoeld voor de zeer zwakke memoriseerder. Doordat zowel de opgave als het antwoord staan aangegeven, voorkom je dat er zich door de zoeksnelheid opzoekfouten voordoen doordat je je vergist in een horizontale regel of een verticale kolom. Tafelsommen die snel-goed-permanent worden beheerst (zgn. sgp-sommen), worden op de tafelkaart met een zwarte markeerder doorgestreept. Doorgestreepte sommen vergemakkelijken het opzoeken op de tafelkaart en zorgen door dit snelle zoekwerk op zijn beurt er weer voor dat deze en gene tafelsom snel en goed en permanent beheerst gaan worden en bijgevolg ook kunnen worden doorgestreept.

4 x _ 2 x 2 = 4 2 x 3 = 6 2 x 4 = 8 2 x 5 = 10 2 x 6 = 12 2 x 7 = 14 2 x 8 = 16 2 x 9 = 18 3_ 3 x 2 = 6 3 x 3 = 9 3 x 4 = 12 3 x 5 = 15 3 x 6 = 18 3 x 7 = 21 3 x 8 = 24 3 x 9 = 27 4_ 4 x 2 = 8 4 x 3 = 12 4 x 4 = 16 4 x 5 = 20 4 x 6 = 24 4 x 7 = 28 4 x 8 = 32 4 x 9 = 36 5_ 5 x 2 = 10 5 x 3 = 15 5 x 4 = 20 5 x 5 = 25 5 x 6 = 30 5 x 7 = 35 5 x 8 = 40 5 x 9 = 45 6_ 6 x 2 = 12 6 x 3 = 18 6 x 4 = 24 6 x 5 = 30 6 x 6 = 36 6 x 7 = 42 6 x 8 = 48 6 x 9 = 54 7_ 7 x 2 = 14 7 x 3 = 21 7 x 4 = 28 7 x 5 = 35 7 x 6 = 42 7 x 7 = 49 7 x 8 = 56 7 x 9 = 63 8_ 8 x 2 = 16 8 x 3 = 24 8 x 4 = 32 8 x 5 = 40 8 x 6 = 48 8 x 7 = 56 8 x 8 = 64 8 x 9 = 72 9_ 9 x 2 = 18 9 x 3 = 27 9 x 4 = 36 9 x 5 = 45 9 x 6 = 54 9 x 7 = 63 9 x 8 = 72 9 x 9 = 81

5 Werkwijze kralenstangblad Het kralenstangblad is bedoeld voor zeer zwakke rekenaars om sommen tot en met 100 uit te kunnen rekenen, omdat ze de meeste van die sommen niet uit het hoofd kunnen berekenen en evenmin met de getallenlijn (omdat die te abstract voor hen is). Het kralenstangblad bevat, als je het enkelzijdig uitprint of kopieert, 13 kralenstangen en stippellijnen en 26 als je het dubbelzijdig maakt. De bedoeling is dat je een som op de kralenstang uitbeeldend berekent en die berekening er direct onder op de stippellijn opschrijft. Hoe je een som uitbeeldt, leggen we hieronder uit. Bij optellen kun je het eerste getal van de opgave, het zogenaamde opteltal, uitbeelden door met een dikke stift een dikke lijn door de kralen te trekken. Het tweede getal, de zogenaamde opteller, beeld je uit door met een dikke stift in een andere kleur een dikke lijn door de daaropvolgende kralen te trekken. Het eindantwoord kan worden afgelezen. Het trekken van een lijn door de tweede serie kralen kan op verschillende niveaus plaatsvinden. Het meest primitieve niveau is door als het ware kraal voor kraal al lijn trekkend erbij te tellen. Een hoger niveau is als je wat grotere lijnstukjes ineens kunt trekken, vooral stukjes van tien kralen. Je kunt daarbij handig gebruik maken van het zogenaamde tienspringertje, een kartonnen stukje mini-kralenstang van precies tien kraaltjes lang ( of ). Een nog hoger niveau heb je als je dikke lijnstukken van 20, 30 en dergelijke ineens kunt trekken. Elk tussenantwoord noteer je onderwijl steeds op de stippellijn vlak onder de kralenstang. Een andere manier is als je in plaats van dikke stiftlijnen bogen tekent zoals dat bij het werken met getallenlijnen gebeurt. Ook hier kan het tweede getal van de som of in kleine boogjes worden getekend, of in iets grotere boogjes (als er sprake is van sprongetjes van 10 eventueel met behulp van het tienspringertje), of nog grotere bogen als je meerdere tiensprongen ineens neemt. Bij aftrekken kun je het eerste getal van de opgave, het zogenaamde aftrektal, uitbeelden door direct achter het laatste kraaltje van de opteltal-rij een verticale streep te zetten (zie het voorbeeld van het getal 42). Het tweede getal van de opgave, de zogenaamde aftrekker, beeld je uit door weer met een dikke stift vanaf dat laatste kraaltje een dikke lijn terug te trekken overeenkomstig de grootte van het tweede getal. Ook hierbij kan het lijnstuk kraaltje voor kraaltje getrokken worden, of (al dan niet het tienspringertje gebruikend) in stukken van ineens 10 kralen of van 20, 30, 40 kralen ineens. Een andere manier van het uitbeelden bij aftrekken is weer het tekenen van bogen. Het eerste getal geef je weer zoals hiervoor is aangegeven (verticale streep achter de laatste kraal van het aftrektal) en vanaf deze kraal teken je kortere boogjes of langere bogen terug, waarna je het eindantwoord kunt aflezen. Ondertussen heb je steeds de tussenantwoorden genoteerd op de stippellijn vlak onder de kralenstang.

6 a b c d e f g h i

7 Werkwijze kralenkettingblad - Het kralenkettingblad is bedoeld voor zeer zwakke rekenaars om sommen tot en met 1000 uit te kunnen rekenen, omdat ze de meeste van die sommen niet uit het hoofd kunnen berekenen en evenmin met de getallenlijn (omdat die te abstract voor hen is). - Het kralenkettingblad bevat, als je het enkelzijdig uitprint of kopieert, 4 kralenkettingen en 8 als je het dubbelzijdig maakt. - De bedoeling is dat je een som op de kralenketting uitbeeldend berekent. Hoe je een som uitbeeldt, leggen we hieronder uit. - Bij optellen kun je het eerste getal van de opgave, het zogenaamde opteltal, uitbeelden door met een dikke stift een dikke lijn door de kralen te trekken, te beginnen bij de eerste kraal. Het tweede getal, de zogenaamde opteller, beeld je uit door met een dikke stift in een andere kleur een dikke lijn door de daaropvolgende kralen te trekken. Het eindantwoord kan worden afgelezen. - Het trekken van een lijn door de tweede serie kralen kan op verschillende niveaus plaatsvinden. Het meest primitieve niveau is door als het ware kraal voor kraal al lijn trekkend erbij te tellen. Een hoger niveau is als je grotere lijnstukken ineens kunt trekken, vooral stukken van tien en honderd kralen. Een nog hoger niveau heb je als je dikke lijnstukken van alle tientallen ineens en van alle honderdtallen ineens kunt trekken. - Bij aftrekken kun je het eerste getal van de opgave, het zogenaamde aftrektal, uitbeelden door direct achter het laatste kraaltje van de opteltal-rij een verticale streep te zetten (zie het voorbeeld van het getal 342). - Het tweede getal van de opgave, de zogenaamde aftrekker, beeld je uit door weer met een dikke stift vanaf het laatste kraaltje van het aftrektal een dikke lijn terug te trekken overeenkomstig de grootte van het tweede getal. Ook hierbij kun je kraal voor kraal werken, of met grotere stukken tegelijk net zoals bij het optellen is aangegeven. Het eindantwoord kan worden afgelezen. - Er bestaan nog enkele andere manieren om het optellen en aftrekken te kunnen uitbeelden. We volstaan met één voorbeeld. Neem de opgave Eerst markeer je getal 342. Daarna streep je de twee éérste honderdstukken door en daarna streep je vanaf kralen door ( terugtrekkend strepen ). Je leest vervolgens af wat je overhoudt: één honderdstuk en nog 27 kralen. Het antwoord is dus 127.

8 1 2

9 Werkwijze getallenblad Het getallenblad is bedoeld voor zeer zwakke rekenaars om getallen tot en met te kunnen bepalen, omdat ze de meeste getallen zich kunnen voorstellen. Evenmin met een lege getallenlijn (omdat die te abstract voor hen is). Het getallenblad bevat, als je het enkelzijdig uitprint of kopieert, twee getallenreeksen-tot-en-met en vier reeksen als je het dubbelzijdig maakt. Elke reeks is eigenlijk een in tien stukken geknipte kralenketting, waarvan de tien stukken onder elkaar zijn gelegd.. Elk stipje stelt een kraal voor en elk van de tien stukken bevat 1000 stippen of kralen. De bedoeling van het getallenblad is vooral dat je een genoemd getal (1) al tellend kunt bepalen en (2) zo vaststellen hoe groot het is en (3) dankzij de vele steungetallen bij de dikke stippen de schrijfwijze te weten kunt komen. Het is tot op zekere hoogte ook mogelijk te tellen in sprongen van 10, van 100 en van Bij sprongen van: - 10 moet de leerling gewezen worden op het voorlaatste cijfer van het startgetal en het/(de) daarop volgende getal(len); (Bijvoorbeeld: in 7315 is de 1 tien waard, moet er steeds een sprong van tien stippen worden gemaakt en wordt de 1 een 2. Deze 2 kun je vinden in de afgebeelde getallenreeks en dit helpt je bij het vinden van dat volgende getal. Enzovoort.) op het tweede cijfer van het startgetal het/(de) daarop volgende getal(len); (Bijvoorbeeld: in 7315 is de 3 honderd waard, moet er steeds een sprong van honderd stippen worden gemaakt en wordt de 3 een 4. Deze 4 kun je vinden in de afgebeelde getallenreeks en dit helpt je bij het vinden van dat volgende getal. Enzovoort.) op het eerste cijfer van het startgetal en het/(de) daarop volgende getal(len). (Bijvoorbeeld: in 7315 is de 7 duizend waard, moet er steeds een sprong van duizend stippen worden gemaakt en wordt de 7 een 8. Deze 8 kun je vinden in de afgebeelde getallenreeks en dit helpt je bij het vinden van dat volgende getal. Enzovoort.) Was het bovenstaande gericht op tellen in sprongen vooruit het in sprongen achteruit of terug tellen, gaat op soortgelijke wijze.

10

11 Werkwijze stippenblad Het stippenblad is bedoeld voor zeer zwakke rekenaars om sommen tot en met uit te kunnen rekenen, omdat ze de meeste van die sommen niet uit het hoofd kunnen berekenen en evenmin met de getallenlijn (omdat die te abstract voor hen is). Het stippenblad bevat, als je het enkelzijdig uitprint of kopieert, 2 series van elk stipjes (en 4 als je het dubbelzijdig maakt). (Een serie telt 20 rijen van elk 500 stipjes. Elk tiende stipje is ietsje vet gedrukt en elk honderdste stipje is eveneens vet maar ook onderstreept afgedrukt.) De bedoeling is dat je een som op een serie stipjes uitbeeldend berekent. Hoe je een som uitbeeldt, leggen we hieronder uit. Bij optellen kun je het eerste getal van de opgave, het zogenaamde opteltal, uitbeelden door met een dikke stift een dikke lijn door de stipjes te trekken, te beginnen bij het eerste stipje. Het tweede getal, de zogenaamde opteller, beeld je uit door met een dikke stift in een andere kleur een dikke lijn door de daaropvolgende stipjes te trekken. Het eindantwoord kan worden afgelezen. Het trekken van een lijn door de tweede serie stipjes kan op verschillende niveaus plaatsvinden. Het meest primitieve niveau is door als het ware stipje voor stipje al lijn trekkend erbij te tellen. Een hoger niveau is als je grotere lijnstukken ineens kunt trekken, vooral stukken van tien, honderd of duizend stipjes. Een nog hoger niveau heb je als je dikke lijnstukken van alle tientallen ineens, van alle honderdtallen ineens en van alle duizendtallen ineens kunt trekken. Bij aftrekken kun je het eerste getal van de opgave, het zogenaamde aftrektal, uitbeelden door direct achter het laatste stipje van de opteltal-rij een verticale streep te zetten. Het tweede getal van de opgave, de zogenaamde aftrekker, beeld je uit door weer met een dikke stift vanaf het laatste stipjeje van het aftrektal een dikke lijn terug te trekken overeenkomstig de grootte van het tweede getal. Ook hierbij kun je weliswaar stipje voor stipje werken, maar dat is een heel gepriegel. Je zult al gauw met grotere stukken tegelijk gaan werken, net zoals bij het optellen is aangegeven. Het eindantwoord kan worden afgelezen. Er bestaan nog enkele andere manieren om het optellen en aftrekken te kunnen uitbeelden. We volstaan met één voorbeeld. Neem de opgave Eerst markeer je getal Daarna streep je de vier éérste/bóvenste vijfhonderdstukken door (= 2000 eraf). Daarna streep je van het volgende/vijfde vijfhonderdstuk 400 stipjes door (400 eraf; 100 over). Vervolgens streep je vanaf de positie stipjes door ( terugtrekkend strepen ) (15 eraf; een stuk van 127 over). Je leest vervolgens af wat je overhoudt: één stuk van honderd stipjes (= 100), één stuk van vijfhonderd stipjes (= 500) en een stuk van 100 en 27 stipjes. Het antwoord is dus 727.

12

De stimulus-respons-tafelkaart bevat de opgave (stimulus) èn het antwoord (respons) en is bedoeld voor de zeer zwakke memoriseerder.

De stimulus-respons-tafelkaart bevat de opgave (stimulus) èn het antwoord (respons) en is bedoeld voor de zeer zwakke memoriseerder. Werkwijze stimulus-respons-tafelkaart boven de tien De stimulus-respons-tafelkaart bevat de opgave (stimulus) èn het antwoord (respons) en is bedoeld voor de zeer zwakke memoriseerder. Doordat zowel de

Nadere informatie

Optellen van twee getallen onder de 10

Optellen van twee getallen onder de 10 Splitsen tot 0 uit het hoofd 2 Optellen 2 7 6 2 5 3 4 Splitsen tot 20 3 2 8 7 2 6 3 5 4 4 4 3 2 2 9 8 2 7 3 6 4 5 5 4 2 3 0 9 2 8 3 7 4 6 5 5 6 5 2 4 3 3 Bij een aantal iets erbij doen heet optellen. Je

Nadere informatie

Overzicht rekenstrategieën

Overzicht rekenstrategieën Overzicht rekenstrategieën Groep 3 erbij tot tien Groep 3 eraf tot tien Groep 4 erbij tot twintigt Groep 4 eraf tot twintigt Groep 4 erbij tot honderd Groep 4 eraf tot honderd Groep 4 en 5 tafels tot tien

Nadere informatie

Vragen. Terugkomcursus Met Sprongen Vooruit groep 3 en 4

Vragen. Terugkomcursus Met Sprongen Vooruit groep 3 en 4 Vragen Terugkomcursus Met Sprongen Vooruit groep 3 en 4 Inhoudsopgave blz. Oefenonderdelen Leren tellen 2 Ordenen en lokaliseren 3 Springen naar getallen 4 Aanvullen tot 10 5 Splitsingen 6 Sprong van 10

Nadere informatie

BLOK 1. Toetsdoelen. - Kinderen kunnen een hoeveelheid (t/m 10) synchroon en resultatief tellen.

BLOK 1. Toetsdoelen. - Kinderen kunnen een hoeveelheid (t/m 10) synchroon en resultatief tellen. BLOK 1 - Kinderen kunnen hoeveelheden ordenen met behulp van de begrippen meer, minder en evenveel. - Kinderen kunnen een hoeveelheid (t/m 10) synchroon en resultatief tellen. - Kinderen lezen de dobbelsteenconfiguraties

Nadere informatie

Takenoverzicht. Alles telt v2 Groep 5. versie

Takenoverzicht. Alles telt v2 Groep 5.  versie Takenoverzicht versie 20120702 Alles telt v2 Groep 5 http://www.correctaleerhulp.nl blok 1, les 2 blok 1, les 3 blok 1, les 4 blok 1, les 5 blok 1, les 6 blok 1, les 7 blok 1, les 8 blok 1, les 9 blok

Nadere informatie

1. Tellen. b. Getalrijen voortzetten Laat de volgende opgaven maken: Maak de rijen af:

1. Tellen. b. Getalrijen voortzetten Laat de volgende opgaven maken: Maak de rijen af: 1. Tellen a. Akoestisch tellen Laat het kind de telrij vanaf een willekeurig getal (bijvoorbeeld 36) opzeggen. Laat het tien verder tellen: zes-en-dertig, zeven-en-dertig, acht-en-dertig, Doe dit enkele

Nadere informatie

Takenoverzicht. De wereld in getallen v3 Groep 7. versie

Takenoverzicht. De wereld in getallen v3 Groep 7.  versie Takenoverzicht versie 20120702 De wereld in getallen v3 Groep 7 http://www.correctaleerhulp.nl WiG 7A, taak 1, les 1 WiG 7A, taak 1, les 2 WiG 7A, taak 2 WiG 7A, taak 3, les 1 WiG 7A, taak 3, les 2 WiG

Nadere informatie

Kernbegrippen Handig met getallen 1, onderdeel Bewerkingen

Kernbegrippen Handig met getallen 1, onderdeel Bewerkingen Kernbegrippen Handig met getallen 1, onderdeel Bewerkingen 1.12 Kernbegrippen van de Kennisbasis Hele getallen, onderdeel Bewerkingen Aftrekker De aftrekker in een aftreksom is het getal dat aangeeft hoeveel

Nadere informatie

Lesopbouw: instructie. 1 Start. 2 Instructie. Blok 4 Week 2 Les 1

Lesopbouw: instructie. 1 Start. 2 Instructie. Blok 4 Week 2 Les 1 Blok 4 Week Les 1 40 40 70 80 0 70 0 40 5 1 4 3 33 3 73 4 8 9 7 37 17 57 47 34 4 3 1 17 5 4 5 35 37 43 8 33 57 81 4 55 39 3 4 74 8 4 44 41 31 34 74 4 47 37 Lesinhoud Bewerkingen: aftrekken vanaf een tiental

Nadere informatie

2 REKENEN MET BREUKEN 3. 2.3 Optellen van breuken 6. 2.5 Aftrekken van breuken 9. 2.7 Vermenigvuldigen van breuken 11. 2.9 Delen van breuken 13

2 REKENEN MET BREUKEN 3. 2.3 Optellen van breuken 6. 2.5 Aftrekken van breuken 9. 2.7 Vermenigvuldigen van breuken 11. 2.9 Delen van breuken 13 REKENEN MET BREUKEN. De breuk. Opgaven. Optellen van breuken 6. Opgaven 8. Aftrekken van breuken 9.6 Opgaven 9.7 Vermenigvuldigen van breuken.8 Opgaven.9 Delen van breuken.0 Opgaven. Een deel van een deel.

Nadere informatie

Lesopbouw: instructie. Lesinhoud. 1 Start. 2 Instructie. Blok 4 Week 2 Les 1. Vermenigvuldigen: rekenen met de factor 10, 100 en

Lesopbouw: instructie. Lesinhoud. 1 Start. 2 Instructie. Blok 4 Week 2 Les 1. Vermenigvuldigen: rekenen met de factor 10, 100 en Blok Week Les 6 6 7 7 6 7 96 7 6 6 7 9 a 7 c 76 e 7 6 g 7 79 b d f h 7 7 9 9 () 6 7 6 6 6 9 7 7 6 799 9 6 6 77 6 6 79 7 6 66 6 6 6 7 9 6 Lesinhoud Vermenigvuldigen: rekenen met de factor, en Bewerkingen:

Nadere informatie

Voorbereidend Cijferend rekenen Informatie voor ouders van leerlingen in groep 3 t/m 8

Voorbereidend Cijferend rekenen Informatie voor ouders van leerlingen in groep 3 t/m 8 nummer 2 bijgesteld in nov. 2013 Voorbereidend Cijferend rekenen Informatie voor ouders van leerlingen in groep 3 t/m 8 Hoe cijferend rekenen wordt aangeleerd Deze uitgave van t Hinkelpad gaat over het

Nadere informatie

Bij de volgende opgaven vragen we je een kleine opteltabel in te vullen. De eerste hebben we zelf ingevuld om je te laten zien hoe zoiets gaat. 1.

Bij de volgende opgaven vragen we je een kleine opteltabel in te vullen. De eerste hebben we zelf ingevuld om je te laten zien hoe zoiets gaat. 1. I Natuurlijke getallen Dit deel gaat over getallen waarmee je aantallen kunt weergeven: vijf vingers aan je hand, twaalf appels op een schaal, zestig minuten in een uur, zestien miljoen Nederlanders, nul

Nadere informatie

Lesopbouw: instructie. 2 Instructie. 1 Start. Blok 4 Week 2 Les 1

Lesopbouw: instructie. 2 Instructie. 1 Start. Blok 4 Week 2 Les 1 Blok Week 2 Les 1 0 70 30 0 35 5 20 10 1 36 2 11 12 1 0 739 00 96 325 10 71 02 9 327 330 69 56 1 210 332 700 566 20 212 59 29 3 599 76 551 300 5 1 770 99 0 00 109 3 991 10 02 111 350 70 270 96 596 150

Nadere informatie

Hardware-eisen MS-DOS vanaf versie 4.0, VGA-kleurenscherm, muis (actief in DOS), minimaal 286-computer met 2 Mb ruimte op de vaste schijf

Hardware-eisen MS-DOS vanaf versie 4.0, VGA-kleurenscherm, muis (actief in DOS), minimaal 286-computer met 2 Mb ruimte op de vaste schijf Ik reken slim Vak/onderwerp rekenen Hardware-eisen MS-DOS vanaf versie 4.0, VGA-kleurenscherm, muis (actief in DOS), minimaal 286-computer met 2 Mb ruimte op de vaste schijf Algemeen 'Ik reken slim' is

Nadere informatie

DE GET ALLENLIJN. Van getallenlijn. naar. sommen langer opschrijven. Jacob Dijkstra Janneke van Oosten. Remedial Teaching

DE GET ALLENLIJN. Van getallenlijn. naar. sommen langer opschrijven. Jacob Dijkstra Janneke van Oosten. Remedial Teaching INFO BROCHURE DE GET ALLENLIJN Van getallenlijn naar sommen langer opschrijven Jacob Dijkstra Janneke van Oosten Remedial Teaching Mogelijkheden voor optel- en aftreksommen over het tiental deel 1, 2,

Nadere informatie

Getallen. 1 Doel: getallen plaatsen op de getallenlijn. 2 Doel: getallen invullen op het 60-veld. 3 Doel: 5-structuur aangeven.

Getallen. 1 Doel: getallen plaatsen op de getallenlijn. 2 Doel: getallen invullen op het 60-veld. 3 Doel: 5-structuur aangeven. 1 Getallen Basisstof getallenstructuur t/m 60 Lesdoelen De kinderen: kunnen tellen/doortellen t/m 60; kunnen de getallen in het 60-veld schrijven; kunnen werken met de begrippen 2 en meer en 2 en minder

Nadere informatie

Routeboekje. bij Pluspunt. Groep 4 Blok 1. Van...

Routeboekje. bij Pluspunt. Groep 4 Blok 1. Van... Routeboekje bij Pluspunt Groep 4 Blok 1 Van... Groep 4 Blok 1 Les 1 Leerkrachtgebonden KB 4 1 1 Reken uit. Kun je het snel? maken KB 4 1 2 Kleur je antwoorden in maken naar keuze LB 4 2 1 Getallen in de

Nadere informatie

Groep 6. Uitleg voor ouders (en kinderen) over de manieren waarop rekenen in groep 6 aan bod komt. Don Boscoschool groep 6 juf Kitty

Groep 6. Uitleg voor ouders (en kinderen) over de manieren waarop rekenen in groep 6 aan bod komt. Don Boscoschool groep 6 juf Kitty Groep 6 Uitleg voor ouders (en kinderen) over de manieren waarop rekenen in groep 6 aan bod komt. Getalbegrip Ging het in groep 5 om de hele getallen tot 1000, nu wordt de getallenwereld uitgebreid. Naast

Nadere informatie

2011-2012. Takenoverzicht. Rekenrijk Groep 8. http://www.correctaleerhulp.nl

2011-2012. Takenoverzicht. Rekenrijk Groep 8. http://www.correctaleerhulp.nl 2011-2012 Takenoverzicht Rekenrijk Groep 8 http://www.correctaleerhulp.nl Rekenrijk 8, dag 1 Rekenrijk 8, dag 2 Rekenrijk 8, dag 3 Rekenrijk 8, dag 4 Rekenrijk 8, dag 5 Rekenrijk 8, dag 6 Rekenrijk 8,

Nadere informatie

REKENEN OP MAAT GROEP 4

REKENEN OP MAAT GROEP 4 REKENEN OP MAAT GROEP 4 REKENEN OP MAAT GROEP 4 RICHT ZICH OP DE BELANGRIJKSTE VAARDIGHEDEN DIE NODIG ZIJN VOOR HET REKEN-WISKUNDEONDERWIJS. ER WORDT NAUW AANGESLOTEN BIJ DE OEFENSTOF VAN DE VERSCHILLENDE

Nadere informatie

Ideeën om spelenderwijs thuis de rekenvaardigheid te stimuleren

Ideeën om spelenderwijs thuis de rekenvaardigheid te stimuleren Ideeën om spelenderwijs thuis de rekenvaardigheid te stimuleren voor groep 3-4-5 Opgesteld door Marjolein Berkhout rekencoördinator obs Letterland November 2009 Tel en getalrij spelletjes Van klein naar

Nadere informatie

2011-2012. Takenoverzicht. Talrijk Groep 8. http://www.correctaleerhulp.nl

2011-2012. Takenoverzicht. Talrijk Groep 8. http://www.correctaleerhulp.nl 2011-2012 Takenoverzicht Talrijk Groep 8 http://www.correctaleerhulp.nl Talrijk 8, dag 1 Talrijk 8, dag 2 Talrijk 8, dag 3 Talrijk 8, dag 4 Talrijk 8, dag 5 Talrijk 8, dag 6 Talrijk 8, dag 7 Talrijk 8,

Nadere informatie

Rekentermen en tekens

Rekentermen en tekens Rekentermen en tekens Erbij de som is hetzelfde, is evenveel, is gelijk aan Eraf het verschil, korting is niet hetzelfde, is niet evenveel Keer het product kleiner dan, minder dan; wijst naar het kleinste

Nadere informatie

Rekenstrategieën _binnenwerk.indd Sec1: :18:23

Rekenstrategieën _binnenwerk.indd Sec1: :18:23 Rekenstrategieën 3 Optellen en aftrekken tot en met 20 De begrippen erbij en eraf worden tegelijk geïntroduceerd aan de hand van de buscontext. Kinderen kunnen zich de context van bussen waarin mensen

Nadere informatie

REKENPERIODE 4e klas september-oktober week 1 MAANDAG 20 SEPTEMBER : tafeldokter 1e stap. 02: tafelvierkant

REKENPERIODE 4e klas september-oktober week 1 MAANDAG 20 SEPTEMBER : tafeldokter 1e stap. 02: tafelvierkant REKENPERIODE 4e klas september-oktober 2010 week 1 MAANDAG 20 SEPTEMBER 2010 01: tafeldokter 1e stap (het vierkant in dit voorbeeld is niet volledig ingevuld) 02: tafelvierkant (het vierkant in dit voorbeeld

Nadere informatie

Oefenonderdeel van de leerlijn getallen en bewerkingen vanaf groep 3

Oefenonderdeel van de leerlijn getallen en bewerkingen vanaf groep 3 naar Oefenonderdeel van de leerlijn getallen en bewerkingen vanaf groep 3 Inzicht in de opbouw van getallen is noodzakelijk voor het vlot leren rekenen. In het programma Met Sprongen Vooruit wordt uitgebreid

Nadere informatie

Opmerking 2: laat de tussenstap aanvankelijk luidop doen, later (als het vlot gaat) in stilte.

Opmerking 2: laat de tussenstap aanvankelijk luidop doen, later (als het vlot gaat) in stilte. MONDELINGE HERHALING REKENEN Luc Cielen De opgaven hieronder staan in een willekeurige volgorde genoteerd. 1 Neem een willekeurig getal. Bijvoorbeeld 37 of 256 enz. Laat elk kind een bepaald getal bijtellen.

Nadere informatie

Elementaire rekenvaardigheden

Elementaire rekenvaardigheden Hoofdstuk 1 Elementaire rekenvaardigheden De dingen die je niet durft te vragen, maar toch echt moet weten Je moet kunnen optellen en aftrekken om de gegevens van de patiënt nauwkeurig bij te kunnen houden.

Nadere informatie

CIJFEREN: DE TRAPVERMENIGVULDIGING

CIJFEREN: DE TRAPVERMENIGVULDIGING CIJFEREN: DE TRAPVERMENIGVULDIGING Luc Cielen Ik noem dit een trapvermenigvuldiging omdat deze bewerking een trap vormt als de vermenigvuldiger een getal is met 2 of meer cijfers. In een opbouw die 10

Nadere informatie

Overig nieuws Hulp ouders bij rekenen deel 3.

Overig nieuws Hulp ouders bij rekenen deel 3. Overig nieuws Hulp ouders bij rekenen deel 3. Het rekenonderwijs van tegenwoordig ziet er anders uit dan vroeger. Dat komt omdat er nieuwe inzichten zijn over hoe kinderen het beste leren. Vroeger lag

Nadere informatie

Uitwerkingen Rekenen met cijfers en letters

Uitwerkingen Rekenen met cijfers en letters Uitwerkingen Rekenen met cijfers en letters Maerlant College Brielle 5 oktober 2009 c Swier Garst - RGO Middelharnis 2 Inhoudsopgave Rekenen met gehele getallen 7. De gehele getallen.....................................

Nadere informatie

LES: Groepjes maken 2

LES: Groepjes maken 2 LES: Groepjes maken 2 DOEL strategieën ontwikkelen voor het bepalen van het aantal objecten in een rechthoekig groepje (bijv. herhaald optellen per rij, verdubbelen, een keersom maken); verband leggen

Nadere informatie

Getallen en breuken. 1 Doel: helen in breuken verdelen en helen uit de breuk halen. Herhalen

Getallen en breuken. 1 Doel: helen in breuken verdelen en helen uit de breuk halen. Herhalen Getallen en breuken Basisstof structuur van de getallen tot 000 000 breuken Lesdoelen De leerlingen kunnen: helen in breuken verdelen en helen uit de breuk halen; helen en breuken verdelen; getallen op

Nadere informatie

REKENEN OP EEN ABACUS

REKENEN OP EEN ABACUS Je kent hem vast wel: de abacus, ook wel bekend als telraam. Je kunt er snel op rekenen. Goed getrainde mensen rekenen op een abacus zelfs sneller dan een rekenmachine! Hoe werkt dat nou eigenlijk precies?

Nadere informatie

Het weetjesschrift. Weetjesschrift Galamaschool

Het weetjesschrift. Weetjesschrift Galamaschool Het weetjesschrift Dit is het weetjesschrift. In dit schrift vind je heel veel weetjes over taal, rekenen en andere onderwerpen. Sommige weetjes zal je misschien al wel kennen en anderen leer je nog! Uiteindelijk

Nadere informatie

Wereld in Getallen Blok 4A groep 6

Wereld in Getallen Blok 4A groep 6 Wereld in Getallen Blok 4A groep 6 Minimumtoets 1. Oriëntatie in de getallen tot en met 10.000. Als kinderen deze som moelijk vinden, kunnen ze het positieschema gebruiken. Daar vullen ze het getal in

Nadere informatie

1 Rekenen met gehele getallen

1 Rekenen met gehele getallen 1 Inhoudsopgave 1 Rekenen met gehele getallen... 1.1 De gehele getallen... 1. Optellen... 1. Opgaven... 1. Aftrekken... 1. Opgaven... 1. Vermenigvuldigen... 1. Opgaven... 1.8 Delen... 9 1.9 Opgaven...9

Nadere informatie

Deel B. Breuken. optellen en aftrekken

Deel B. Breuken. optellen en aftrekken Deel B Breuken optellen en aftrekken - 0 0 Parten optellen 0 tablet chocola klok. Vul in: tablet tablet... stukjes uur uur... minuten - tablet - uur Vul passende breuken in. Schrijf de breuken op zijn

Nadere informatie

Rekenen op maat 4. Doelgroepen Rekenen op maat 4. Omschrijving Rekenen op maat 4

Rekenen op maat 4. Doelgroepen Rekenen op maat 4. Omschrijving Rekenen op maat 4 Rekenen op maat 4 Rekenen op maat 4 richt zich op de belangrijkste vaardigheden die nodig zijn voor het rekenwiskundeonderwijs. Er wordt nauw aangesloten bij de oefenstof van de verschillende blokken van

Nadere informatie

5.327 703 x 15.981 3.728.900 + 3.744.881. 2.160 3.007 x 15.120 6.480.000 + 6.495.120. 2.160 3.007 x 15.120 00.000 0 00.000 6.480.000 + 6.495.

5.327 703 x 15.981 3.728.900 + 3.744.881. 2.160 3.007 x 15.120 6.480.000 + 6.495.120. 2.160 3.007 x 15.120 00.000 0 00.000 6.480.000 + 6.495. Bij vermenigvuldigen van twee grote getallen onder elkaar staan de rijen onder de streep elk voor een tussenstap. De eerste rij staat voor het vermenigvuldigen met het cijfer dat de eenheden van het onderste

Nadere informatie

Tafelkaart: tafel 1, 2, 3, 4, 5

Tafelkaart: tafel 1, 2, 3, 4, 5 Tafelkaart: tafel 1, 2, 3, 4, 5 1 2 3 4 5 1x1= 1 1x2= 2 1x3= 3 1x4= 4 1x5= 5 2x1= 2 2x2= 4 2x3= 6 2x4= 8 2x5=10 3x1= 3 3x2= 6 3x3= 9 3x4=12 3x5=15 4x1= 4 4x2= 8 4x3=12 4x4=16 4x5=20 5x1= 5 5x2=10 5x3=15

Nadere informatie

optellen 1 Doel: plaats bepalen op de getallenlijn 2 Doel: optellen met de rekentekens + en 3 Doel: optellen van concreet naar abstract Herhalen

optellen 1 Doel: plaats bepalen op de getallenlijn 2 Doel: optellen met de rekentekens + en 3 Doel: optellen van concreet naar abstract Herhalen 1 Basisstof t/m 10 Lesdoelen De kinderen: kunnen hoeveelheden t/m ; kunnen een optelsom met voorwerpen t/m in de abstracte vorm noteren; kunnen werken met de rekentekens en. Materialen Klassikaal: Per

Nadere informatie

Groep 3. Getalbegrip hele getallen. Optellen en aftrekken. Geld

Groep 3. Getalbegrip hele getallen. Optellen en aftrekken. Geld Groep 3 Getalbegrip hele getallen De leerlingen werken de eerste periode in het getallengebied tot 20 en 40. De tweede helft van het jaar ook tot 100. De leerlingen leren het verder- en terugtellen, tellen

Nadere informatie

10 blad. hulp. 1 bedenk zelf. 10-vriendjes. + = 10 + = 10 + = 10 + = 10 + = 10 + = = 10 = 10 = 10 = 10 = 10 = 2 bedenk zelf. dubbelen.

10 blad. hulp. 1 bedenk zelf. 10-vriendjes. + = 10 + = 10 + = 10 + = 10 + = 10 + = = 10 = 10 = 10 = 10 = 10 = 2 bedenk zelf. dubbelen. b 0 blad naam bedenk zelf 0-vriendjes. + = 0 + = 0 + = 0 + = 0 + = 0 + = 0 0 = 0 = 0 = 0 = 0 = 0 = bedenk zelf dubbelen. + = + = + = + = + = bedenk zelf (bijna) verdwijnsommen. = = = = = = bedenk vijf-sommen

Nadere informatie

Verslag bijeenkomst van het landelijke netwerk. Utrecht, 6 maart 2002

Verslag bijeenkomst van het landelijke netwerk. Utrecht, 6 maart 2002 1 Verslag bijeenkomst van het landelijke netwerk. Utrecht, 6 maart 2002 Dyscalculie en rekenen voor zwakke rekenaars Zwakke rekenaars hebben we allemaal in de klas, maar wanneer spreken we nu van dyscalculie?

Nadere informatie

Leerroutes Passende Perspectieven Alles telt groep 5 blok 1

Leerroutes Passende Perspectieven Alles telt groep 5 blok 1 Leerroutes Passende Perspectieven Alles telt groep 5 blok Legenda kleuren Getalbegrip Optellen en aftrekken Vermenigvuldigen en delen Verhoudingen Meten Meten Tijd Meten Geld Meetkunde Verbanden Legenda

Nadere informatie

Samen rekenen... alleen!

Samen rekenen... alleen! veel Inside 2-99 Samen rekenen... leuker dan alleen! Rekenen met een tutor: wat wil je nog meer? Agnes Vosse Dit artikel is eerder gepubliceerd in Willem Bartjens, jaargang 17, januari 1998 1. Inleiding

Nadere informatie

Leerlijnenpakket STAP incl. WIG. Rekenen Rekenen. Datum: 08-05-2014. Schooltype BAO (Regulier) Herkomst Landelijk Periode DL -20 t/m 200

Leerlijnenpakket STAP incl. WIG. Rekenen Rekenen. Datum: 08-05-2014. Schooltype BAO (Regulier) Herkomst Landelijk Periode DL -20 t/m 200 Leerlijnenpakket STAP incl. WIG Schooltype BAO (Regulier) Herkomst Landelijk Periode DL -20 t/m 200 Rekenen Rekenen 1.1 Getallen - Optellen en aftrekken tot 10 - Groep 3 BB/ KB GL + PRO 1.1.1 zegt de telrij

Nadere informatie

64 (vierenzestig) Handelingswijzer Vak: rekenen, methode: De wereld in getallen, groep: 4

64 (vierenzestig) Handelingswijzer Vak: rekenen, methode: De wereld in getallen, groep: 4 Schrijfwijze van getallen groter dan 10 64 (vierenzestig) 10+2= 12-2= 2+10= 12-10= 10+2= zet 10 kralen op, doe er 2 bij 12-2= zet 12 kralen op, doe er 2 af tienen lossen schrijf: 40+20= 80-50= tafels 3x4=

Nadere informatie

Aandachtspunten. blok 1, les 3 blok 2, les 3 blok 2, les 6 blok 3, les 3 blok 3, les 6

Aandachtspunten. blok 1, les 3 blok 2, les 3 blok 2, les 6 blok 3, les 3 blok 3, les 6 Aandachtspunten 307 Aandachtspuntenlijst 1, bij blok 1, 2 en 3 1 Verkennen en benoemen van verschillende betekenissen en functies van getallen t/m 1000. Het kind begrijpt nog niet dat er een verband bestaat

Nadere informatie

Passende perspectieven rekenen met Pluspunt. Jiska van Hall en Bronja Versteeg

Passende perspectieven rekenen met Pluspunt. Jiska van Hall en Bronja Versteeg Passende perspectieven rekenen met Pluspunt Jiska van Hall en Bronja Versteeg i ii Inhoudsopgave Algemene inleiding...iv Groep 3...1 Groep 4...14 Groep 5...31 Groep 6...46 Groep 7...72 Groep 8...98 2014,

Nadere informatie

Uitgeverij Schoolsupport

Uitgeverij Schoolsupport [49] Tellen, 2009, Niveau **, Getallen Hieronder zie je een volledig dominospel van 28 stenen. Hoeveel ogen (stippen) staan er in totaal op alle domino-stenen tezamen? TIP: Tel eerst eens hoevaak elk aantal

Nadere informatie

Optellen en aftrekken kan: Uit je hoofd Op papier Met een rekenmachine (op je telefoon)

Optellen en aftrekken kan: Uit je hoofd Op papier Met een rekenmachine (op je telefoon) 1.1 Optellen en aftrekken Bedragen en aantallen bij elkaar optellen of van elkaar aftrekken doe je in de retail dagelijks. Meestal rekent een kassa, computer of rekenmachine de bedragen of aantallen voor

Nadere informatie

Het Land van Oct. Marte Koning Frans Ballering. Vierkant voor Wiskunde Wiskundeclubs

Het Land van Oct. Marte Koning Frans Ballering. Vierkant voor Wiskunde Wiskundeclubs Het Land van Oct Marte Koning Frans Ballering Vierkant voor Wiskunde Wiskundeclubs Hoofdstuk 1 Inleiding Hoi, ik ben de Vertellende Teller, en die naam heb ik gekregen na mijn meest bekende reis, de reis

Nadere informatie

Reken zeker: leerlijn breuken

Reken zeker: leerlijn breuken Reken zeker: leerlijn breuken B = breuk H = hele HB = hele plus breuk (1 1/4) Blauwe tekst is theorie uit het leerlingenboek. De breuknotatie in Reken zeker is - anders dan in deze handout - met horizontale

Nadere informatie

Rekenen op maat 3 is bedoeld voor groep 3 van het basisonderwijs en vergelijkbaar niveau van het speciaal basisonderwijs.

Rekenen op maat 3 is bedoeld voor groep 3 van het basisonderwijs en vergelijkbaar niveau van het speciaal basisonderwijs. REKENEN OP MAAT 3 Rekenen op maat 3 richt zich op de belangrijkste vaardigheden die nodig zijn voor het rekenwiskundeonderwijs. Er wordt nauw aangesloten bij de oefenstof van de verschillende blokken van

Nadere informatie

Rekenzeker. Weet binnen een context wat bedoeld wordt met bij elkaar doen, erbij doen, eraf halen en dit vertalen naar een handeling

Rekenzeker. Weet binnen een context wat bedoeld wordt met bij elkaar doen, erbij doen, eraf halen en dit vertalen naar een handeling Groepsplan groep Vakgebied Rekenen Rekenzeker Tijdsvak Namen Evaluatie Niveau leerlijn 1 2 3 Functioneringsniveau

Nadere informatie

tafels van 6,7,8 en 9 X

tafels van 6,7,8 en 9 X tafels van 6,7,8 en 9 X 6 7 8 9 6 36 42 48 54 7 42 49 56 63 8 48 56 64 72 9 54 63 72 81 1 alle tafels X 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 2 2 4 6 8 10 12 14 16 18 20 3 3 6 9 12 15 18 21 24 27

Nadere informatie

TOELICHTING REKENEN MET BREUKEN

TOELICHTING REKENEN MET BREUKEN TOELICHTING REKENEN MET BREUKEN 1 2 3 11628_rv_wb_breuken_bw.indd 2 13-11-12 23:2611628_rv_wb_breuken_bw.indd 3 13-11-12 23:27 4 5 6 Rekenvlinder Rekenen met breuken Toelichting Uitgeverij Zwijsen B.V.,

Nadere informatie

ARRANGEMENTKAART REKENEN SO- AFDELING

ARRANGEMENTKAART REKENEN SO- AFDELING ARRANGEMENTKAART REKENEN SO- AFDELING Standaarden Rafael Leeftijd 5 6 7 8 9 10 11 12 Gevorderd 25% 5 5 6 6 7 7 8 9 Voldoende 75% 3 3 4 4 5 5 6 6 Minimum 90% 1 2 2 2 2 2 3 3 Arrangementen Rafael Leerjaar

Nadere informatie

Lesbrief groep 5/6. Beste ouders,

Lesbrief groep 5/6. Beste ouders, Lesbrief groep 5/6 Beste ouders, We starten met rekenen, taal en spelling weer met een nieuw blok. Hier dus weer een lesbrief om u op de hoogte te houden over wat uw kind de komende tijd zal leren/oefenen.

Nadere informatie

Omtrek en oppervlakte meten van vijvers

Omtrek en oppervlakte meten van vijvers toets maatschrift 6 Overzicht van de leerdoelen Leerlijn Leerdoelen Leeractiviteit toets Toets Getallen en getal relaties Auto mat i- se ren Getallen en getal relaties Basis vaardig heden Meten Telrij

Nadere informatie

Meesterwerk. Harrie Meinen

Meesterwerk. Harrie Meinen Geproduceerd door Op de markt gebracht door Meesterwerk Harrie Meinen INHOUD Voorwoord Toetskaarten Leerlingenkaarten Nakijken Toets 1 Antwoordenblad toets 1 Nakijkblad toets 1 Toets 2 Antwoordenblad toets

Nadere informatie

Opleiding docent rekenen MBO. 26 januari 2017 Bijeenkomst 5 Groep Da Vinci 2

Opleiding docent rekenen MBO. 26 januari 2017 Bijeenkomst 5 Groep Da Vinci 2 Opleiding docent rekenen MBO 26 januari 2017 Bijeenkomst 5 Groep Da Vinci 2 Inhoud Domein getallen Onderzoek Lunch Kees Hoogland: ontwikkelingen in het vak rekenen en het bijbehorende onderzoek domein

Nadere informatie

Afspraken cijferen derde tot zesde leerjaar

Afspraken cijferen derde tot zesde leerjaar 6/05/2013 Afspraken cijferen derde tot zesde leerjaar Sint-Ursula-Instituut Delen met natuurlijke getallen In het derde leerjaar werk ik volledig met potlood. Ik maak een verticaal lijstje van de tafelproducten.

Nadere informatie

groep 3 1ste leerjaar

groep 3 1ste leerjaar bestelcode: RKK0 isbn: 90-8660-087 Abimo Uitgeverij rekenkaarten groep ste leerjaar Inhoudsopgave groep ste leerjaar Niveau Kaarten Onderwerp - Tellen tot tien -9 Getallen 5 t/m 0 splitsen 0-0 Optellen

Nadere informatie

Memory tellen/cijferherkenning feest! Rekenmemory thema feest

Memory tellen/cijferherkenning feest! Rekenmemory thema feest Memory tellen/cijferherkenning feest! Rekenmemory thema feest Met deze rekenmemory oefen je het tellen en cijferherkenning. De rekenmemory is toegespitst op thema feest! Wat heb je nodig? schaar printer

Nadere informatie

Toetsen oefenen Rekenen deel 1. INZAGE EXEMPLAAR Groep 7&8

Toetsen oefenen Rekenen deel 1. INZAGE EXEMPLAAR Groep 7&8 Toetsen oefenen Rekenen deel 1 Getallen en Verhoudingen INZAGE EXEMPLAAR Groep 7&8 Oefenen met vragen (getallen en verhoudingen) voor LVS-, Entree-, Citotoetsen versie 1.0 Uitgave voor het basisonderwijs

Nadere informatie

Leerlijnen groep 3 Wereld in Getallen

Leerlijnen groep 3 Wereld in Getallen Leerlijnen groep 3 Wereld in Getallen 1 2 3 4 REKENEN Boek 3a: Blok 1 - week 1 - tellen van hoeveelheden tot - introductie van de getallenlijn tot en met - tellen t/m (ook rangtelwoorden) - erbij- en erafsituaties

Nadere informatie

TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Begin 1 ste leerjaar

TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Begin 1 ste leerjaar TVE TIEN VRAGEN EXTENSIE LVS - VCLB WISKUNDE Begin 1 ste leerjaar INSTRUCTIE BIJ VRAGEN Wiskunde Begin 1 ste leerjaar Voor de afname leg je aan iedereen kort de betekenis uit van de tekens =, < en > a.d.h.v.

Nadere informatie

Thema: Wat gebeurt er in 2014? Handleiding en opgaven niveau AA. Opgave 1: Samen

Thema: Wat gebeurt er in 2014? Handleiding en opgaven niveau AA. Opgave 1: Samen Handleiding en opgaven niveau AA Thema: Wat gebeurt er in 2014? Een uitgebreide uitgeschreven aanpak vindt u in de Instapmodules: www.nieuwsbegrip.nl Download & prints Instapmodules Nieuwsrekenen. Benodigd

Nadere informatie

Veel voorkomende rekenproblemen; preventie en interventie. Arlette Buter

Veel voorkomende rekenproblemen; preventie en interventie. Arlette Buter Veel voorkomende rekenproblemen; preventie en interventie Arlette Buter 1 Inhoud Schoolbrede preventieve maatregelen Rekenproblemen bij: n Verlenen van betekenis aan getallen en bewerkingen n Hardnekkig

Nadere informatie

Curriculum Leerroute 5 Rekenen, getallen en bewerkingen

Curriculum Leerroute 5 Rekenen, getallen en bewerkingen Curriculum Leerroute 5 Rekenen, getallen en bewerkingen Dit curriculum is gebaseerd op de PO Basisleerlijn Rekenen, CED- groep. Leerlingen die niveau 4/5 van de PO Basisleerlijn behalen, kunnen uitstromen

Nadere informatie

Strategiekaarten. Deze strategiekaarten horen bij de ThiemeMeulenhoff-uitgave (ISBN 978 90 557 4642 2): Rekenen: een hele opgave, deel 2

Strategiekaarten. Deze strategiekaarten horen bij de ThiemeMeulenhoff-uitgave (ISBN 978 90 557 4642 2): Rekenen: een hele opgave, deel 2 Deze strategiekaarten horen bij de ThiemeMeulenhoff-uitgave (ISBN 978 90 557 4642 2): Joep van Vugt Anneke Wösten Handig optellen; tribunesom* Bij optellen van bijna ronde getallen zoals 39, 198, 2993,..

Nadere informatie

BLOKMENU BLOKLESSEN. halfslagsymmetrie. 2 De wereld in getallen groep 4 Handleiding Malmberg 's-hertogenbosch. toetsboek. werkboek

BLOKMENU BLOKLESSEN. halfslagsymmetrie. 2 De wereld in getallen groep 4 Handleiding Malmberg 's-hertogenbosch. toetsboek. werkboek BLOKMENU BLOKLESSEN werkboek toetsboek les inhoud domein lesdoel 1 x 2 x doel 1 Eureka De kinderen gaan aan de slag met keerkunst. Dit is kunst die je een halve slag kunt draaien zonder dat je het ziet.

Nadere informatie

i n s t a p h a n d l e i d i n g

i n s t a p h a n d l e i d i n g jaargroep 7 reken-wiskundemethode voor het basisonderwijs i n s t a p h a n d l e i d i n g k o l o m s g e w i j s o p t e l l e n e n a f t r e k k e n Jaargroep instap Inleiding Het instapprogramma

Nadere informatie

Rekenen op maat 5. Doelgroepen Rekenen op maat 5. Omschrijving Rekenen op maat 5

Rekenen op maat 5. Doelgroepen Rekenen op maat 5. Omschrijving Rekenen op maat 5 Rekenen op maat 5 Rekenen op maat 5 richt zich op de belangrijkste vaardigheden die nodig zijn voor het reken-wiskundeonderwijs. Er wordt nauw aangesloten bij de oefenstof van de verschillende blokken

Nadere informatie

Hieronder ziet u per 2 blokken wat er getoetst wordt in groep 4

Hieronder ziet u per 2 blokken wat er getoetst wordt in groep 4 Hieronder ziet u per 2 blokken wat er getoetst wordt in groep 4 Blok 1A en 2A Telrij, uitspraak en notatie Getallenlijn en getalvolgorde Opbouw getallen tot 100 Sprongen van 1, 2 en 5 tussen 10 en 20 t/m

Nadere informatie

Hexadecimale en binaire getallen

Hexadecimale en binaire getallen Bijlage G Hexadecimale en binaire getallen Binaire en andere talstelsels De getallen waar wij gewoonlijk mee werken zijn genoteerd volgens het decimale stelsel. Het decimale stelsel is een zogenoemd positiestelsel.

Nadere informatie

Hoofdstuk 20: Wiskundige functies

Hoofdstuk 20: Wiskundige functies Hoofdstuk 20: Wiskundige functies 20.0 Introductie Er is een uitgebreid aanbod aan wiskundige functies in Excel, variërend van het simpele + teken tot de esoterische statistiek functies voor een correlatie

Nadere informatie

spiekboek De beste basis voor het rekenen groep

spiekboek De beste basis voor het rekenen groep spiekboek De beste basis voor het rekenen groep 3 COLOFON 3 DiKiBO presenteert het spiekboek complete reken-zakboek rekenen voor groep voor 5 groep 5 & 6 (een uittreksel van DiKiBO Rekenen Compleet groep

Nadere informatie

Analyse van het hoofdrekenen tot 100 bij Wis en Reken Karel Groenewegen

Analyse van het hoofdrekenen tot 100 bij Wis en Reken Karel Groenewegen 1 Analyse van het hoofdrekenen tot 100 bij Wis en Reken Karel Groenewegen Inleiding Bij deze analyse van het hoofdrekenen tot 100 binnen de methode Wis en Reken hebben we, gelijk de onderverdeling bij

Nadere informatie

Aanbod rekenstof augustus t/m februari. Groep 3

Aanbod rekenstof augustus t/m februari. Groep 3 Aanbod rekenstof augustus t/m februari Groep 3 Blok 1 Oriëntatie: tellen van hoeveelheden tot 10, introductie van de getallenlijn tot en met 10, tellen en terugtellen t/m 20, koppelen van getallen aan

Nadere informatie

Kommagetallen. Twee stukjes is

Kommagetallen. Twee stukjes is Kommagetallen Een kommagetal is een getal dat niet heel is. Het is een breuk. Voor de komma staan de helen, achter de komma staat de breuk. De cijfers achter de komma staan voor de tienden, honderdsten,

Nadere informatie

Score. Zelfevaluatie. Beoordeling door de leerkracht. Datum: Klas: Nr: Naam:

Score. Zelfevaluatie. Beoordeling door de leerkracht. Datum: Klas: Nr: Naam: Datum: Klas: Nr: Naam: Score G1 /5 /5 Opgave 1 G2 / / Opgave 2 G3 /10 /10 Opgave 3 G4 /5 /5 Opgave 4 G5 /4 /4 Opgave 5 G6 /5 /5 G7 /5 /5 G8 /10 /10 G9 /10 /10 G10 /7 /7 G11 /10 /10 Totaal Zelfevaluatie

Nadere informatie

Rekenen met cijfers en letters

Rekenen met cijfers en letters Rekenen met cijfers en letters Maerlant College Brielle 5 oktober 009 c Swier Garst - RGO Middelharnis Inhoudsopgave Rekenen met gehele getallen 7. De gehele getallen.....................................

Nadere informatie

Rekenoefening groep 8 Doel

Rekenoefening groep 8 Doel Rekenoefening groep 8 Doel Voortzetten en bedenken van reeksen met kommagetallen en breuken Herhaald springen met sprongen van 0,0 0, 0,8 0,8 0 Materiaal Voor iedere leerling een wisbordje en stift Kopieerblad:

Nadere informatie

SMART-finale Ronde 1: 5-keuzevragen

SMART-finale Ronde 1: 5-keuzevragen SMART-finale 2019 Ronde 1: 5-keuzevragen Ronde 1 bestaat uit 16 5-keuzevragen. Bij elke vraag is precies één van de vijf antwoorden juist. Geef op het antwoordformulier duidelijk jouw keuze aan, door per

Nadere informatie

Omdat Elk Kind Telt! in Zuidoost

Omdat Elk Kind Telt! in Zuidoost Flaps die gemaakt werden door groep A4 tijdens de PLG Leerkrachten tijdens blokje VERDIEPEN op 25 november 2009 in het kader van het project Omdat Elk Kind Telt! in Zuidoost Problemen Rekeninzicht is niet

Nadere informatie

Masterplan ERWD. Differentiëren in subgroepen 10 december Arlette Buter

Masterplan ERWD. Differentiëren in subgroepen 10 december Arlette Buter Masterplan ERWD Differentiëren in subgroepen 10 december 2014 Arlette Buter Arlette Buter info@rekenadviesbuter.nl 1 Inhoud Differentiëren in subgroepen: lesgeven op spoor 2 - Welke kennis is er nodig

Nadere informatie

groep 1&2 groep 3&4 Workshop Agenda Wat is Met Sprongen Vooruit? Wat is Met Sprongen Vooruit? Groep 1&2 Groep 3&4

groep 1&2 groep 3&4 Workshop Agenda Wat is Met Sprongen Vooruit? Wat is Met Sprongen Vooruit? Groep 1&2 Groep 3&4 groep 1&2 Met sprongen Vooruit groep 3&4 Met sprongen Vooruit Workshop Agenda Wat is Met Sprongen Vooruit? Groep 3&4 2 Wat is Met Sprongen Vooruit? Productief oefenprogramma Wetenschappelijk bewezen resultaten

Nadere informatie

7 De getallenlijn = -1 = Nee = 0 = = = 7 -7 C. -2 a 1 b 4 = a b -77 = -10

7 De getallenlijn = -1 = Nee = 0 = = = 7 -7 C. -2 a 1 b 4 = a b -77 = -10 B M De getallenlijn 0 + = = + = = Nee 0 0 = 9 = 0 6 = = 9 = 6 = 6 = = C a b a b 0 = 0 0 = 0 a b < 0 ; a b < 0 ; a > b ; b > a = = = = C Nee, hij loopt steeds maar verder. < x H x < x < x < x + + = x +

Nadere informatie

De antwoorden op detoets Bewerkingen zijn separaat op deze website opgenomen.

De antwoorden op detoets Bewerkingen zijn separaat op deze website opgenomen. Handig met getallen Antwoorden Bewerkingen, Hs. de Kempel De antwoorden bij de opgaven van het hoofdstuk Bewerkingen zijn hier kort en bondig dus zonder uitleg weergegeven. Ze zijn per paragraaf gerangschikt.

Nadere informatie

Met sprongen vooruit!

Met sprongen vooruit! Een verkenning in het getallengebied tot 1000 4 6 rekenen en wiskunde & didactiek Met sprongen vooruit! Dr. Julie Menne Menne-instituut, Baarn In dit artikel wordt aan de hand van een aantal opeenvolgende,

Nadere informatie

Memoriseren: Een getal is deelbaar door 10 als het laatste cijfer een 0 is. Of: Een getal is deelbaar door 10 als het eindigt op 0.

Memoriseren: Een getal is deelbaar door 10 als het laatste cijfer een 0 is. Of: Een getal is deelbaar door 10 als het eindigt op 0. REKENEN VIJFDE KLAS en/of ZESDE KLAS Luc Cielen 1. REGELS VAN DEELBAARHEID. Luc Cielen: Regels van deelbaarheid, grootste gemene deler en kleinste gemeen veelvoud 1 Deelbaarheid door 10, 100, 1000. Door

Nadere informatie

Routeboekje. bij Alles telt. Groep 3 Blok 1. Van...

Routeboekje. bij Alles telt. Groep 3 Blok 1. Van... Routeboekje bij Alles telt Groep 3 Blok 1 Van... Groep 3 Blok 1 Les 1 Leerkrachtgebonden LB 3A 2 1 Weer naar school. meedoen JJ LB 3A 2 2 Kijk en vertel. meedoen JJ GM 3 3.1 GM 3 3.2 LB 3A 3 3 Hoeveel

Nadere informatie