Saskia kluit (directeur FB) opent de avond, en heet iedereen welkom. Van de 60 aangemelde gasten is een deel helaas niet aanwezig.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Saskia kluit (directeur FB) opent de avond, en heet iedereen welkom. Van de 60 aangemelde gasten is een deel helaas niet aanwezig."

Transcriptie

1 Speedpedelec Ledenavond Fietsersbond over de Speed-pedelec Datum: Notulen: Jules Meijerink Gespreksleider Friso van Weersum. Agenda 1. Opening door Saskia Kluit van het Landelijk Bureau 2. Presentatie Speedpedelec groep der Lage Landen, Martin de Vries 3. Presentatie ledenonderzoek speedpedelec, Douwtje de Vries van het Landelijk Bureau 4. Presentatie over het SWOV onderzoek door Willem Vlakveld van SWOV. 5. Werktafels: probleemoplossing 6. Afsluiting 1. Opening Saskia kluit (directeur FB) opent de avond, en heet iedereen welkom. Van de 60 aangemelde gasten is een deel helaas niet aanwezig. Doel van de avond is kennis te delen, het onderlinge begrip te vergroten en het formuleren van aandachtpunten voor de (toekomstige) inzet en standpunten van de FB t.a.v. de speedpedelec (SP) problemen inventariseren en proberen tot oplossingen te kome. De SP is vaker besproken op de ledenvergadering. Vanuit afdelingen zijn er verschillende vragen gekomen over het standpunt van de FB, en er is naar aanleiding hiervan een enquête uitgezet hoe de leden hierover denken. Moet het standpunt van de FB verder aangescherpt gaan worden?, is de vraag. De avond bestaat uit 3 korte presentaties en meerdere gesprekstafels. 2. Presentatie Speedpedelecgroep der lage landen Martin de Vries (voorzitter Kopgroep Speedpedelec Groep der Lage Landen), inleiding door een SP-rijder: Presentatie over motivatie om SP te rijden, ervaringen sinds en toekomst van de SP. Martin fietst vanwege beleving, gezondheid en ter recreatie. Gebruikt SP voor woon-werk belangrijkste motivatie is tijdwinst, milieu en ter vermijding van de file. SP rijdt als een fiets, maar door de

2 ondersteuning is de actieradius kan hij als vervanging van de auto voor woon-werk verkeer dienen. Wat gaat er goed: Fietsen op de rijbaan rijdt prima, naast smalle of drukke fietspaden. Intra-stedelijk gebied is het comfortabel rijden op de weg. Gaat prima overdag, minder in het donker. Wat gaat minder goed: Stress vanwege rijden op de weg: kleven, toeteren, snijdend inhalen, file rijden. Onzekerheid bij detectielussen op kruispunten omdat hij vaak niet geregistreerd wordt en dan werken de verkeerslichten niet. Grootste risico: Verkeersgedrag van andere fietsers is soms zeer slecht: slechte discipline en niet waarnemen en anticiperen (door rood rijden, oortjes in, op mobiel kijken, meerdere fietsers naast elkaar op het fietspad). Onmogelijke situaties bij wegen met meerdere rijstroken en 50+ km/h snelheid. Bij lage accu lading is snelheid gereduceerd tot km/h of lager. Omrijden door woonwijken, terwijl er relatief rustige fietspaden zijn. Slechte verlichting van veel fietspaden en ontbreken zijbelijning maakt rijden in het donker gevaarlijk. Voorbeeld filmpje wordt getoond van autogedrag t.o.v. SP op de weg in Odijk. De SP-ers willen veilig kunnen rijden. De SP is een fantastisch vervoersmiddel dat zich op de middellange afstand (20-35 km) tussen fiets en auto in bevindt. De SP is een goede oplossing om mobiliteit in Nederland duurzamer te maken. Voor de SP rijders is er momenteel een urgente situatie om meer ruimte te krijgen gezien de slechte omstandigheden. De SP rijders willen meer: zij wensen de vrijheid om keuzes te kunnen maken, soms is het prima op weg, maar bij ongeschikte wegen wil men met aangepaste snelheid terug kunnen naar het fietspad. Er is een groot verschil tussen stad en streek. De SP groep der Lage Landen wil niet nog sterkere motoren op de fiets ( watt is ruim voldoende). Oplossing: De SP opnemen in een aparte categorie, de infrastructuur op de schop en ruimte geven aan fietsinnovaties. 3. Presentatie ledenonderzoek speedpedelec

3 Douwtje de Vries, teamhoofd Communicatie en Vereniging: 3192 respondenten hebben de, resultaten enquête geheel ingevuld van enquête FB onder leden over SP: 3192 respondenten, waaronder 165 SP-rijders. 72% is man. De leeftijd van de deelnemers is relatief hoog (met een leeftijd tussen de jaar). Overgrote deel is niet actief voor de FB.

4 De respondent wonen verspreid over heel Nederland. De meeste respondenten wonen en fietsen in de Randstad Totaal 2. Afdelingen 3. Fietsschool (12 respondenten) 4. Fietsrouteplanner 5. Meldpunt 6. Fietsen alle jaren Uit bovenstaande grafiek blijkt dat de meeste leden de SP zien als iets nieuws (nieuwe categorie; geen fiets of brommer of snorfiets en sluiten daarmee aan bij pleidooi van de Fietsersbond om er een nieuwe categorie of er een onder categorie van te maken). Er is wel verschil te zien tussen de verschillende type vrijwilligers binnen de Fietsersbond. Mensen uit fietsschool (3. geven verkeersles op scholen) zien de SP als fiets of iets nieuws (50-50%).

5 SP-rijders zelf vinden het over het algemeen een fiets. Verschillen t.a.v. fiets: elektrische ondersteuning, je rijdt anders en harder, sommige respondenten verwachten netter gedrag dan bijvoorbeeld wielrijders, andere respondenten juist niet. Alle respondenten 20% van de respondenten vindt dat de SP altijd op rijbaan moet, 30% op de rijbaan daar waar mogelijk en 30% op het fietspad met max. 25 km/h. SP rijders Opvallend is dat een grote groep SP-rijders kiest voor het fietspad. Waarvan twee derde met snelheidsbeperking. En ongeveer een kwart zonder snelheidsbeperking wil kunnen fietsen.

6 65% van de leden vindt dat de FB zich in moet zetten voor de SP. Op welke manier dat zou kunnen is te zien in onderstaande grafiek: Antwoordcategorieën: Groen: Het is een brommer. Daar hoeft de Fietsersbond zich dus niet mee bezig te houden. Donker blauw: Het is een brommer met trapondersteuning. De Fietsersbond is voor fietsers die zich op eigen kracht voortbewegen en moet zich daarom verzetten tegen deze ontwikkelingen. Geel: Het is een ontwikkeling die de Fietsersbond niet kan tegenhouden. We moeten ons open opstellen en ervoor zorgen dat er goede regels komen. We moeten de belangen van kwetsbare fietsers niet uit het oog te verliezen. Licht blauw: Het zijn fietsers op hele snelle fietsen. Vergelijkbaar met ligfietsen en wielrenners. De Fietsersbond moet zich inzetten voor goede

7 voorzieningen voor SP-rijders. We moeten de belangen van kwetsbare fietsers niet uit het oog te verliezen. Opvallend is hier dat het overgrote deel van de respondenten vindt dat de Fietsersbond zich zou moeten inzetten voor de SP maar dat de belangen van kwetsbare fietsers niet uit het oog verloren mogen worden. Ongeveer 40% van het totaal (geel) vindt dat het een ontwikkeling is die de FB niet kan tegenhouden. 4. Presentatie SWOV onderzoek Wim Vlakveld (onderzoeker bij SWOV) licht het SWOV rapport toe: De SP is voor de wet een bromfiets met helmplicht en mag na 1 januari 2017 niet meer op het fietspad (voor SP die op kenteken gezet waren voor 1 januari 2017 was dat per 1 juli 2017). Je moet een achteruitkijk spiegel hebben. Het onderzoek: Fiets (SP) uitgerust met twee camera s, met GPS en accelerometer. Van de 29 deelnemers had 21 niet eerder SP gereden. Mensen werden verteld volgens de nieuwe wet en dus op de rijbaan te rijden. Er is na de test ook een vragenlijst ingevuld door de deelnemers. Geanalyseerde locaties voor de test: Binnen de BBK op de weg en solitaire fietspaden. Een 5-tal mensen heeft alle beeldmateriaal geanalyseerd. Resultaten: Gemiddeld 235 km gereden in test periode. Gemiddelde afstand van een rit is 13,3 km per rit. Tijdens deze proef is door de deelnemers 2% van de totale afstand gereden op solitaire fietspaden, 19% op de weg. 23% van de totale afstand is gereden op fietspad dat naast wegen lag: als reden werd aangevoerd dat het veiliger voelt of de afstand was daarmee korter. Snelheid fietspad was gemiddeld 29 km/u: op de rijbaan werd gemiddeld 32 km/u gereden. (Het SWOV hanteert een gem. snelheid voor fietsers van km/u). Afstand in bepaalde snelheidscategorie: op fietspad 21% km/u; op de rijbaan veel langzamer dan auto s. Hard remmen: geen verschil fietspad (5 keer per 100 km) of rijbaan (7 keer per 100 km). Drie ongelukken, waarbij één persoon een ongeluk kreeg met een spookrijdende fietser. Uit de analyse van data blijkt dat het rijden op de weg leidt tot duidelijke doorstromingsproblemen en irritatie op de rijbaan. Van de deelnemers vindt 86% de wet slecht tot zeer slecht. Conclusie onderzoek: Helmplicht wordt breed gesteund. De SP-rijder voelt zich niet veilig op de rijbaan. Op fietspad wordt harder gereden dan het overige fietsverkeer.

8 5.Werktafels: probleemoplossing Alle aanwezigen zijn verdeeld over een aantal werktafels. Aan die tafels worden de volgende onderwerpen besproken: Infrastructuur, Gedrag binnen bebouwde kom en buiten bebouwde kom (BBK), technologie, en wetgeving. De opdracht was een aantal problemen m.b.t. het onderwerp op tafel te leggen en daarvoor ook oplossingen te verzinnen. Men hoefde het niet eens te zijn over de problemen; iedere mening/standpunt telt. Iedere tafel kreeg ook de opdracht te formuleren waar de Fietsersbond aandacht aan zou moeten besteden en/of wat mogelijke actiepunten voor de vereniging moeten zijn. 1. Infrastructuur: (Piet van der Linden; landelijk bureau FB). Minder autobewegingen in woongebieden, meer ruimte voor de fietser. Snelfietsroutes moeten toegankelijk zijn voor SP-ers. Stappenplan: kansen liggen bij brede 50 km/h wegen binnen BBK, SP stroken of afwaarderen van 50 km/h wegen naar 30 km/h wegen. Kijken of infrastructuur van fietspaden verbreed kan worden om SP toegang te geven. Het is niet duidelijk welk criterium is gebruikt voor fietspaden in de provincie Gelderland open te stellen voor SP-ers. Mogelijk actiepunt Fietsersbond: Aanbeveling/richtlijnen aan CROW vragen om toegang van SP tot fietspaden te geven. 2. Technologie: (Jan Kelderman, FB Afdeling Arnhem): Trapkracht ondersteuning limiteren tot 4x eigen trapkracht (om de specificaties van SP-ers te reguleren), snelheid max 25 km/h is zeer locatie afhankelijk (Binnen of buiten BBK, maar ook breedte fietspad en aantal op- en afritten). Techniek in verhouding tot verkeersmentaliteit in NL vergelijken met het buitenland. Gezamenlijke lobby naar Tweede Kamer en provincies voor aanpassing van de infrastructuur (door FB in samenwerking met andere partijen). Voorstellen voor ledenraad: Moet de FB zich inspannen voor de SP? Moet er een snelheidsbeperking komen voor fietspaden binnen BBK? 3. Gedrag: Bellen lijkt een goede oplossing maar hoort iedereen die wel? (i.v.m. ouderdom, oortjes in, mobiel bellen, etc.). Een andere vraag was: kunnen mensen zich aanpassen daar waar gevraagd? Buiten BBK, moet je dan op de weg of mag je op fietspad? Snorfiets of scooter: bij introductie van brommer en snorscooter op het fietspad werd gezegd dat het zou wel meevallen voor fietsers qua gedrag maar viel/valt uiteindelijk niet mee. Hoe gaat dat voor de SP-er? Gedrag in NL is zich over het algemeen niet houden aan de regels. Mogelijke oplossingen: Bredere fietspaden (6 meter breed?) Automobilisten opvoeden: samen met CBR moet er een virtuele training ontwikkeld worden.

9 Gedrag? Onderzoeken of daar meer ruimte mogelijk is: Mag de SPer bijvoorbeeld wel op vrijwel ongebruikte fietspaden? Aktie punten FB: Met CBR gesprek aangaan over virtuele trainingsmodule. Acties op straat om aandacht te vragen voor SP op de rijbaan en het (brom)fietspad. Actie doen op social media om automobilisten meer bewust te maken van SP-ers op de rijbaan. 4. Wetgeving: Huidige wetgeving is verkeerd omdat de SP zich niet gedraagt als een brommer. SP moet als aparte categorie gezien worden. Veilig fietsen is belangrijk, ook voor de gewone fiets. Meer ruimte voor de fiets, minder voor de auto door innovatie van wetgeving. Wegenbelasting voor alle fietsen met ondersteuning? Autoluwe steden? Handhaven van wetgeving is een issue. Parkeergeld voor alle auto s in woonwijken. Voorbereiden nieuwe wetgeving: vrije keus van de e-bike (op de weg of fietspad met beperkte snelheid tot 25 of 30 km/u). 5. Gedrag: (Raymond Comvalius (SPer)): De SP kan niet gezien worden als potentieel nieuw probleem na de snorscooter. De huidige problemen met de snorscooter zijn ontstaan met een berijder die zich niet aan regels wenst te houden: geen snelheidsbeperking, geen helm en dat alles zonder inspanning. Indien deze groep zich richt op de categorie elektrisch ondersteunde fiets, is het zeer waarschijnlijk dat ze zich richten op de gewone e-bike en daarvan de snelheidsbeperking zullen omzeilen om daarna net zoals op de snorfiets ongecontroleerd hun gang te kunnen gaan. De SP is met zijn verplichte kenteken, verzekering en helm bij voorbaat niet interessant. Onwetendheid van automobilist is besproken. SP-er voelt zich niet veilig op de rijbaan en wil op het fietspad (moet een keuze zijn om daar met veilige snelheid te rijden als het te onveilig is op de rijbaan. Snelheid: voor de SP wordt 45 km/u als norm gehanteerd en dat is zwaar overdreven. Oplossingen: Snelheidsbeperking binnen BBK tot 30km/u beperken. Ook snelheidsbeperking voor fietspaden invoeren. 6. Technologie en alles wat daar bij komt kijken: (Peter van der Veer (fietsontwerper en SPer)): Er zijn voldoende technische oplossingen voor handhaving snelheid : het uitrusten van SP met automatisch snelheidsbegrenzers. Misschien niet mogelijk door privacy regels. Iemand die veel op SP rijdt ervaart snelheid niet echt als probleem. Conclusie: technisch is er veel mogelijk maar veel juridische problemen. De SP verdient volgens de groep ondersteuning door de FB omdat het veel meer voordelen heeft t.o.v. nadelen 6.Afsluiting Concluderend: Er lijkt binnen de Fietsersbond duidelijk steun te zijn voor een genuanceerde en open houding naar de SP, mits het belang van kwetsbare fietsers daarbij in het vizier wordt gehouden. Er is een aantal oplossingsrichtingen benoemd,

10 waar de Fietsersbond zonder discussieactie kan ondernemen om de positie van de SP te verbeteren. Denk aan de inzet voor brede fietspaden (vragen om CROW richtlijnen voor het mogelijk delen van fietsinfra bijvoorbeeld), inzetten op een aparte (onder-)categorie voor SP, toegang op SFR, ISA-achtige technieken en het informeren van automobilisten over de plaats van de SP op de rijbaan door bijvoorbeeld een virtuele lesmodule vanuit het CBR. Daarnaast is er een aantal onderwerpen geformuleerd waar de FB over zou moeten nadenken. Een maximum snelheid op het fietspad hoort daar bijvoorbeeld bij. Maar ook de meer fundamentele vraag of de Fietsersbond zich niet zou moeten willen specialiseren op fietsen met een maximum snelheid moet aan de orde komen op een ledenraad. Het landelijk bureau zal samen met het bestuur een bespreking op de ledenraad verder oppakken. Zowel afdelingen die zich in de aanloop naar deze avond hebben geroerd als de Speedpedelec Groep der Lage Landen worden daarbij betrokken.

De speed pedelec verdient een kans: beleidsnota van de Kopgroep voor de Speed-pedelec Groep der Lage Landen.

De speed pedelec verdient een kans: beleidsnota van de Kopgroep voor de Speed-pedelec Groep der Lage Landen. 2 oktober 2018 De speed pedelec verdient een kans: beleidsnota van de Kopgroep voor de Speed-pedelec Groep der Lage Landen. Voor de komst van nieuwe wetgeving per 1 januari 2017 is er een kopgroep opgericht

Nadere informatie

Speed pedelecs op de rijbaan

Speed pedelecs op de rijbaan Speed pedelecs op de rijbaan Agnieszka Stelling Willem Vlakveld Simone Wesseling Jolieke de Groot-Mesken Michiel Christoph Albert Jan Algera Divera Twisk Stagiairs: Celina Mons, Aletta Nugter Aanleiding

Nadere informatie

Motie: Een beetje (weg) van jezelf (agendapunt 2)

Motie: Een beetje (weg) van jezelf (agendapunt 2) Motie: Een beetje (weg) van jezelf (agendapunt 2) De ledenraad van de Fietsersbond in vergadering bijeen op 2 februari 2019, sprekende over het rapport van de commissie speed pedelec Constaterende Dat

Nadere informatie

Motie: Een beetje (weg) van jezelf (agendapunt 2)

Motie: Een beetje (weg) van jezelf (agendapunt 2) Motie: Een beetje (weg) van jezelf (agendapunt 2) De ledenraad van de Fietsersbond in vergadering bijeen op 2 februari 2019, sprekende over het rapport van de commissie speed pedelec Constaterende Dat

Nadere informatie

Hier in Amsterdam hebben de fietsers hun eigen regels

Hier in Amsterdam hebben de fietsers hun eigen regels Hier in Amsterdam hebben de fietsers hun eigen regels Sinds 1 juli 2017 worden speed pedelecs, fietsen die 45 km/h kunnen halen, als bromfietsen gezien. Veel mensen zijn hier boos over omdat ze hierdoor

Nadere informatie

Snelheid van blauwe brommers op fietspaden in 2012

Snelheid van blauwe brommers op fietspaden in 2012 Snelheid van blauwe brommers op fietspaden in 2012 Update bij eerder verschenen rapportage Blauwe brommers op fietspaden 2011 Samenvatting Snorfietsen rijden op de fietspaden in Amsterdam massaal nog steeds

Nadere informatie

Wielrenners op fietspad of rijbaan? Robert Hulshof (CROW-Fietsberaad) Hans Godefrooij (DTV Consultants)

Wielrenners op fietspad of rijbaan? Robert Hulshof (CROW-Fietsberaad) Hans Godefrooij (DTV Consultants) Wielrenners op fietspad of rijbaan? Robert Hulshof (CROW-Fietsberaad) Hans Godefrooij (DTV Consultants) Agenda Aanleiding en doel van het onderzoek Uitvoering onderzoek Resultaten Conclusies Aanbevelingen

Nadere informatie

Veilig onderweg met de e-bike

Veilig onderweg met de e-bike Veilig onderweg met de e-bike Wat kunt u doen om een valpartij te voorkomen? Pas uw snelheid aan Een elektrische fiets is sneller en comfortabeler dan een gewone fiets. Hij gaat echter sneller dan u denkt

Nadere informatie

1 Heeft u een elektrische fiets?

1 Heeft u een elektrische fiets? Fietsen De temperatuur wordt aangenamer de zon schijnt vaker tijd om de fiets uit de garage te halen. 7 1 Heeft u een elektrische fiets? 63% (n=176) 6 5 4 2 19% 18% Ja Nee, maar de volgende fiets wordt

Nadere informatie

[UITKOMST ENQUETE SEPTEMBER 2015]

[UITKOMST ENQUETE SEPTEMBER 2015] 2015 Fietsersbond Deventer gst [UITKOMST ENQUETE SEPTEMBER 2015] Aantal respondenten t/m 24 september 2015: 26 leden van de Fietsersbond Deventer e.o. Dit is ongeveer 12 % van het ledenbestand met e-mail.

Nadere informatie

De E-bike: gevaar op de weg? Staten-Generaal Verkeersveiligheid Antwerpen 25 oktober 2016

De E-bike: gevaar op de weg? Staten-Generaal Verkeersveiligheid Antwerpen 25 oktober 2016 De E-bike: gevaar op de weg? Staten-Generaal Verkeersveiligheid Antwerpen 25 oktober 2016 FIETSBERAAD VLAANDEREN is hét kenniscentrum voor fietsbeleid. Goede praktijken delen en investeren in nieuw en

Nadere informatie

Het wel en wee van de brom- en snorfietser Resultaten van een meningenpeiling onder brom- en snorfietsrijders.

Het wel en wee van de brom- en snorfietser Resultaten van een meningenpeiling onder brom- en snorfietsrijders. Het wel en wee van de brom- en snorfietser Resultaten van een meningenpeiling onder brom- en snorfietsrijders. Aanleiding Het fietspad is te druk en/of te smal. Er zijn veel fietsers en andere gebruikers

Nadere informatie

De Speed-pedelec in Nederland BELEIDSNOTA VAN DE KOPGROEP

De Speed-pedelec in Nederland BELEIDSNOTA VAN DE KOPGROEP De Speed-pedelec in Nederland BELEIDSNOTA VAN DE KOPGROEP Versie 2.5 02-11-2018 Inhoud 1 INLEIDING...2 2 Beleidsnota van de Kopgroep...3 2.1 De Kopgroep...3 2.2 Doelstellingen van de Kopgroep...4 3 Het

Nadere informatie

1 Heeft u een elektrische fiets?

1 Heeft u een elektrische fiets? Fietsen De temperatuur wordt aangenamer de zon schijnt vaker tijd om de fiets uit de garage te halen. 7 1 Heeft u een elektrische fiets? (n=78) 6 59% 5 4 3 27% 2 14% 1 Ja Nee, maar de volgende fiets wordt

Nadere informatie

1 Heeft u een elektrische fiets?

1 Heeft u een elektrische fiets? Fietsen De temperatuur wordt aangenamer de zon schijnt vaker tijd om de fiets uit de garage te halen. 9 8 1 Heeft u een elektrische fiets? 77% (n=195) 7 6 5 4 14% 9% Ja Nee, maar de volgende fiets wordt

Nadere informatie

Verkeerssituatie fietspad, wandelpromenade De Boulevard

Verkeerssituatie fietspad, wandelpromenade De Boulevard secretariaat: Ravelstraat 66, 4614 XE Bergen op Zoom telefoon: 0164 244466 email: bergenopzoom@fietsersbond.nl website: http://bergenopzoom.fietsersbond.nl Verkeerssituatie fietspad, wandelpromenade De

Nadere informatie

Motie Afbakeningsperikelen

Motie Afbakeningsperikelen 1 Motie Afbakeningsperikelen De Ledenraad van het Fietsersbond, in vergadering op 23 juni 2018 te Hilversum bijeen, kennisgenomen hebbende van - Memo voor de Ledenraad 23-06-2018 betreffende commissie

Nadere informatie

REVOLUTIE OF RISICO? EEN ONDERZOEK NAAR HET GEBRUIK VAN DE SPEED PEDELEC. Ruben de Bruijne

REVOLUTIE OF RISICO? EEN ONDERZOEK NAAR HET GEBRUIK VAN DE SPEED PEDELEC. Ruben de Bruijne REVOLUTIE OF RISICO? EEN ONDERZOEK NAAR HET GEBRUIK VAN DE SPEED PEDELEC Ruben de Bruijne 1 1 Wie ben ik? Ruben de Bruijne Studie: Mobiliteit NHL hogeschool Onderzoek uitgevoerd tijdens stageperiode bij

Nadere informatie

Ordevoorstel. Namens het presidium Ledenraad Fietsersbond, Dick Buursink, voorzitter

Ordevoorstel. Namens het presidium Ledenraad Fietsersbond, Dick Buursink, voorzitter Ordevoorstel De Ledenraad van de Fietsersbond bijeen op 3 februari 2018 constateert dat een voorstel is geagendeerd om een standpunt over de speedpedelec te bepalen overwegende dat: - De meningen over

Nadere informatie

1 Heeft u een elektrische fiets?

1 Heeft u een elektrische fiets? Fietsen De temperatuur wordt aangenamer de zon schijnt vaker tijd om de fiets uit de garage te halen. 8 1 Heeft u een elektrische fiets? (n=144) 7 68% 6 5 4 24% 8% Ja Nee, maar de volgende fiets wordt

Nadere informatie

ALD E-BIKES, DE TOEKOMST VAN HET WOON-WERKVERKEER?

ALD E-BIKES, DE TOEKOMST VAN HET WOON-WERKVERKEER? ALD W H I T E PA P E R E-BIKES, DE TOEKOMST VAN HET WOON-WERKVERKEER? EEN E-BIKE? WAT IS DAT PRECIES? De ontwikkelingen in techniek en regelgeving op het gebied van duurzame mobiliteit gaan op dit moment

Nadere informatie

Onderzoeksrapportage ANWB Enquête Verkeer in de stad Uitkomsten Denk & Doe Mee-panel

Onderzoeksrapportage ANWB Enquête Verkeer in de stad Uitkomsten Denk & Doe Mee-panel Onderzoeksrapportage ANWB Enquête Verkeer in de stad Uitkomsten Denk & Doe Mee-panel Inleiding De ANWB onderzoekt hoe de beschikbare ruimte in steden op een slimmere en veiligere manier kan worden gebruikt

Nadere informatie

1. Heeft u een elektrische fiets?

1. Heeft u een elektrische fiets? Fietsen De temperatuur wordt aangenamer de zon schijnt vaker tijd om de fiets uit de garage te halen. 8 7 1. Heeft u een elektrische fiets? 72% (n=221) 6 5 4 2 19% 9% Ja Nee, maar de volgende fiets wordt

Nadere informatie

Rapport Commissie Speedpedelec

Rapport Commissie Speedpedelec Rapport Commissie Speedpedelec Uitwerking n.a.v. bijeenkomsten commissie Speedpedelec Rapport Commissie Speedpedelec 2 Rapport Commissie Speedpedelec Arjen Klinkenberg, secretaris Commissie Speedpedelec

Nadere informatie

Kick-off speed pedelecproject

Kick-off speed pedelecproject Kick-off speed pedelecproject Visie Fietsersbond Thierry Jiménez thierry@fietsersbond.be 19 mei 2016 Inhoud Ankerpunt SWOT-analyse Standpunten -> definitieve wetgeving Slotconclusies Ankerpunt We omarmen

Nadere informatie

Memo van de gedeputeerde C.A. van der Maat Gedeputeerde Mobiliteit en Samenwerking

Memo van de gedeputeerde C.A. van der Maat Gedeputeerde Mobiliteit en Samenwerking Memo van de gedeputeerde C.A. van der Maat Gedeputeerde Mobiliteit en Samenwerking Onderwerp Motie Niet van het padje af voor speed-pedelecs Documentnummer Geachte Statenleden, Op 7 juli 2017 hebben uw

Nadere informatie

Motie: De Fietsersbond is niet de belangenbehartiger van de speedpedelec

Motie: De Fietsersbond is niet de belangenbehartiger van de speedpedelec Ledenraad 2 februari Motie: De Fietsersbond is niet de belangenbehartiger van de speedpedelec De Ledenraad, Gehoord de discussie over de Fietsvisie 2040, Constaterende dat in artikel 2.1 van de Statuten

Nadere informatie

Hoe beleeft Nederland de verkeersveiligheid? Flitspeiling rapportage 2018

Hoe beleeft Nederland de verkeersveiligheid? Flitspeiling rapportage 2018 Hoe beleeft Nederland de verkeersveiligheid? Flitspeiling rapportage 2018 Inleiding Verkeersveiligheidsbeleving in Nederland Aanleiding Iedereen heeft belang bij veilig verkeer. Veilig Verkeer Nederland

Nadere informatie

Herinrichting Beusichemseweg. Binnen bebouwde kom t Goy

Herinrichting Beusichemseweg. Binnen bebouwde kom t Goy Binnen bebouwde kom t Goy Programma 19.45 Inloop 20.00 Opening door Wethouder Kees van Dalen 20.15 Toelichting verkeerskundigen 20.45 Kosten 20.50 Informatie aan tafels en invullen formulieren 21.25 Slotwoord

Nadere informatie

Bewonerspanel Verkeersveiligheid

Bewonerspanel Verkeersveiligheid Interne Bedrijven, Gemeente Utrecht onderzoek@utrecht.nl / 030 286 1350 www.utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel Verkeersveiligheid Februaripeiling 2015: Verkeersveiligheid De gemeente Utrecht wil graag

Nadere informatie

Hoofdstuk 12. Fietsgebruik

Hoofdstuk 12. Fietsgebruik Hoofdstuk 12. Fietsgebruik Samenvatting Van de Leidenaren van 18-75 jaar geeft ruim negen op de tien aan over een fiets te beschikken en acht op de tien Leidenaren fietst wel eens, waarvan een groot deel

Nadere informatie

Meldpunt verkeerslichten gemeente Utrecht

Meldpunt verkeerslichten gemeente Utrecht Meldpunt verkeerslichten gemeente Utrecht Hier Studiedag komt tekst verkeerslichten Jonathan de Vries Hier komt ook tekst Adviseur verkeersmanagement Patricia Stumpel-Vos Adviseur mobiliteitsbeleid Inhoud

Nadere informatie

Speed pedelecs: Waarom en hoe?

Speed pedelecs: Waarom en hoe? Speed pedelecs: Waarom en hoe? Ledendag Fietsersbond 26/11/2016 Jan Cappelle Waarom we speed pedelecs beter omarmen We wonen dicht bij ons werk 30% 25% Afstand woon-werkverkeer (VL) 63% 86% 20% 15% 10%

Nadere informatie

OPLEIDING SPEED PEDELECS. Persmoment 30 april 2019

OPLEIDING SPEED PEDELECS. Persmoment 30 april 2019 OPLEIDING SPEED PEDELECS Persmoment 30 april 2019 SPEED PEDELECS, MOBILITEIT EN VERKEERSVEILIGHEID VLAAMS MINISTER VAN MOBILITEIT SPEED PEDELECS: DEFINITIE Snelle elektrische fiets Motor met hoofddoel

Nadere informatie

Kleine snelheidsverschillen Verklein de snelheidsverschillen voor meer fietsveiligheid.

Kleine snelheidsverschillen Verklein de snelheidsverschillen voor meer fietsveiligheid. Kleine snelheidsverschillen Verklein de snelheidsverschillen voor meer fietsveiligheid. Voor het verbeteren van de fietsveiligheid worden de gereden snelheidsverschillen consequent beperkt ipv het beperken

Nadere informatie

Veiligheid van de fietser

Veiligheid van de fietser Veiligheid van de fietser 01-02-2013 Inleiding Het gebeurt sneller dan je denkt Inleiding Enkele cijfers In 2012 zijn er in totaal 320 verkeersongevallen vastgesteld in de politiezone KASTZE. Bij 39 ongevallen

Nadere informatie

E-BIKES, DE TOEKOMST VAN HET WOON-WERKVERKEER?

E-BIKES, DE TOEKOMST VAN HET WOON-WERKVERKEER? W HITEPAPE R E-BIKE E-BIKES, DE TOEKOMST VAN HET WOON-WERKVERKEER? EEN E-BIKE? WAT IS DAT PRECIES? De ontwikkelingen in techniek en regelgeving op het gebied van duurzame mobiliteit gaan op dit moment

Nadere informatie

Gluren bij de buren Hoe omgaan met conflicten tussen fietsers en voetgangers in gemengd verkeer?

Gluren bij de buren Hoe omgaan met conflicten tussen fietsers en voetgangers in gemengd verkeer? Organiseer uw gemengd verkeer Gluren bij de buren Hoe omgaan met conflicten tussen fietsers en voetgangers in gemengd verkeer? 8 november 2016, Mechelen Sofie Aelterman Voorstelling Traject Onderzoek in

Nadere informatie

s-hertogenbosch, 9 oktober 2014 Schriftelijke vragen ex. Artikel 39 van het Reglement van Orde Snorscooters uit de binnenstad en van de fietspaden

s-hertogenbosch, 9 oktober 2014 Schriftelijke vragen ex. Artikel 39 van het Reglement van Orde Snorscooters uit de binnenstad en van de fietspaden s-hertogenbosch, 9 oktober 2014 Schriftelijke vragen ex. Artikel 39 van het Reglement van Orde Snorscooters uit de binnenstad en van de fietspaden Geacht college, De populariteit van de snorscooter heeft

Nadere informatie

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis

Welkom 23/10/2014. Open WiFi netwerk: t Godshuis Welkom 23/10/2014 Open WiFi netwerk: t Godshuis Filip Van Alboom Test uw kennis van de wegcode Commercieel vantwoordelijke VAB Rijschool A. Ik heb voorrang B. Ik moet voorrang verlenen De bus verlaat de

Nadere informatie

Met vriendelijke groeten, verblijf ik...

Met vriendelijke groeten, verblijf ik... Met vriendelijke groeten, verblijf ik... Over erven, 30 km en 60 km zones Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum 1 Langzamer rijden waar mensen verblijven In het verkeer

Nadere informatie

Nieuwe voertuigen moeten passen in de ruimtelijke inrichting

Nieuwe voertuigen moeten passen in de ruimtelijke inrichting Saskia Kluit werkt 9 jaar bij de Fietsersbond. Sinds 2015 is ze directeur van deze belangenorganisatie. De Fietsersbond werkt op dit ogenblik in overleg met de leden aan een visie met betrekking tot de

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20901 2500 EX Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 2513 AA DEN HAAG Plesmanweg 1-6 2597 JG Den Haag Postbus 20901 2500 EX Den Haag T 070-456

Nadere informatie

Resultaten enquête onder kandidaat raadsleden

Resultaten enquête onder kandidaat raadsleden Resultaten enquête onder kandidaat raadsleden MAILING AAN RESPONDENTEN, 18 MEI 2018 Persbericht d.d. 18 april 2018 Meerderheid raadsleden wil 30 km/u als nieuwe snelheidsnorm in dorp en stad Nieuwe lichting

Nadere informatie

30 km/u als norm voor een veilig fietsklimaat

30 km/u als norm voor een veilig fietsklimaat 30 km/u als norm voor een veilig fietsklimaat Bas Hendriksen, Piet van der Linden, Wim Bot en Saskia Kluit 30 km/u als norm voor een veilig fietsklimaat 2 30 km/u als norm voor een veilig fietsklimaat

Nadere informatie

Speed-pedelec op de rijbaan Eerste praktijkonderzoek naar gedragseffecten R

Speed-pedelec op de rijbaan Eerste praktijkonderzoek naar gedragseffecten R Speed-pedelec op de rijbaan Eerste praktijkonderzoek naar gedragseffecten R-2017-13 Speed-pedelec op de rijbaan Sinds 1 januari 2017 is de nieuwe wetgeving voor de speedpedelec van kracht en is de speed-pedelec

Nadere informatie

Hoofdvraag: Waardoor wordt in Nederland het fileprobleem veroorzaakt, en op welke wijze kan het worden opgelost?

Hoofdvraag: Waardoor wordt in Nederland het fileprobleem veroorzaakt, en op welke wijze kan het worden opgelost? Werkstuk door een scholier 1627 woorden 26 maart 2003 7,1 78 keer beoordeeld Vak Aardrijkskunde Hoofdvraag: Waardoor wordt in Nederland het fileprobleem veroorzaakt, en op welke wijze kan het worden opgelost?

Nadere informatie

VERKEERSQUIZZ. Veel plezier ermee!

VERKEERSQUIZZ. Veel plezier ermee! VERKEERSQUIZZ In opdracht van VVN Brabant hebben jongeren van Plattelandsjongeren.nl een quiz over veilig verkeer samengesteld. Tijdens deze quiz stelt een quizmaster de vragen die door de kandidaten in

Nadere informatie

Fietsveiligheid Marjan Hagenzieker IenM Masterclass Fietsveiligheid 3 september 2015 1

Fietsveiligheid Marjan Hagenzieker IenM Masterclass Fietsveiligheid 3 september 2015 1 Fietsveiligheid Marjan Hagenzieker IenM Masterclass Fietsveiligheid 3 september 2015 1 Bron: Götschi et al., 2015 2 1 Wat zijn gevolgen van meer fietsen? 2 Hoe ziet ontwikkeling fietsveiligheid er uit?

Nadere informatie

Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel

Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel Uitkomsten enquête - Verkeer in de Stad - Denk en Doe Mee-panel 2 Onderzoek Het is te druk op de fietspaden in de grote steden. Oorzaak? Steeds meer fietsers en snelheidsverschillen door de komst van e-bikes,

Nadere informatie

Parkeren en Verkeersveiligheid

Parkeren en Verkeersveiligheid Parkeren en Verkeersveiligheid Leden van Wijkcomité Oost Carin Bökkerink en Anita Hol-Bubeck Betaald Parkeren Burgemeester & Wethouders hebben in de Parkeervisie 2004 hun beleid over betaald parkeren vastgelegd

Nadere informatie

bromfiets terug naar het fietspad! Gemeenteraad, hou dit alstublieft tegen!

bromfiets terug naar het fietspad! Gemeenteraad, hou dit alstublieft tegen! Fietsersbond Amsterdam WG-plein 84 1054 RC Amsterdam T: 0206128445 E: amsterdam@fietsersbond.nl Aan Gemeenteraad van Amsterdam Amstel 1 1011 PN Amsterdam Datum: 22 oktober 2017 Betreft: Raadsadres geen

Nadere informatie

De partij die opkomt voor de belangen van de scooterrijders in Nederland. World lid en steun deze stichting. Samen zijn we sterker.

De partij die opkomt voor de belangen van de scooterrijders in Nederland. World lid en steun deze stichting. Samen zijn we sterker. Nieuws Scooterbelang De partij die opkomt voor de belangen van de scooterrijders in Nederland. World lid en steun deze stichting. Samen zijn we sterker. Milieuzone voor scooters in Amsterdam in 2018?s

Nadere informatie

Fietsklimaattest. Benchmarken. www.trendy-travel.eu. supported by

Fietsklimaattest. Benchmarken. www.trendy-travel.eu. supported by Benchmarken Fietsklimaattest supported by www.trendy-travel.eu De verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze publicatie ligt volledig bij de auteurs. Het vertegenwoordigt niet noodzakelijk de mening

Nadere informatie

UW EERSTE ELEKTRISCHE FIETS? WIJ GEVEN U EEN DUWTJE IN DE BENEN.

UW EERSTE ELEKTRISCHE FIETS? WIJ GEVEN U EEN DUWTJE IN DE BENEN. UW EERSTE ELEKTRISCHE FIETS? WIJ GEVEN U EEN DUWTJE IN DE BENEN. In 2015 werden er voor het eerst meer elektrische fietsen verkocht dan stadsfietsen: maar liefst 31,4 % van alle verkochte fietsen - pakweg

Nadere informatie

Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe

Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe Fietsen en reglementering Info avond wegcode fietsersbond 25.11.2013 PZ HEKLA Dienst verkeer Hoofdinspecteur Steven Van Leeuwe Verkeer complexe materie Een beetje weg wijs Fietsers : waarde van de verkeerstekens

Nadere informatie

Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid

Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid Nederlands Instituut voor Verkeersveiligheid Carsten van Weelden Financieel risico voor berijder bij smartphone gebruik in auto Aantal ongelukken met 8% toegenomen Gebruik smartphone tijdens het rijden

Nadere informatie

Resultaten fietsenquête

Resultaten fietsenquête Resultaten fietsenquête Geslacht 16% meer mannen dan vrouwen hebben deze enquête beantwoord. 1 Leeftijd Minder jonge mensen hebben de enquête ingevuld. Zij zijn dus ondervertegenwoordigd in de resultaten

Nadere informatie

Aanvulling. categorie AM

Aanvulling. categorie AM Aanvulling categorie AM Fietsen met trapondersteuning (E-bike) Dat zijn fietsen die zijn voorzien van een elektrische hulpmotor met een maximaal vermogen wat continu geleverd kan worden van maximaal 0,25

Nadere informatie

Nationaal verkeerskundecongres 2018

Nationaal verkeerskundecongres 2018 Nationaal verkeerskundecongres 2018 Veilig verkeer staat voorop, ook op fietspaden Mary Verspaget, Marketing Manager Cycle Data B.V. De ontwikkeling van de Hybride Cycle Data Radar voor nauwkeurige gegevens

Nadere informatie

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad

Bromfiets SECUNDAIR ONDERWIJS. Doelgroep. VOET'en. Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie. Leerlingen van de tweede en de derde graad Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Bromfiets Doelgroep Leerlingen van de tweede en de derde graad VOET'en Gemeenschappelijke stam : 12, 13 Context 1 : 13, 14 Lesthema Vanaf 16

Nadere informatie

Hoofdstuk 20. Fietsgebruik

Hoofdstuk 20. Fietsgebruik Hoofdstuk 20. Fietsgebruik Samenvatting Negen op de tien Leidenaren van 18-75 jaar zegt een fiets te beschikken en vrijwel alle mensen met een fiets fietsen wel eens. De fiets wordt door driekwart van

Nadere informatie

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018

Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018 Publiekspanel Rijkswegen Noord Resultaten peiling 5- mei 2018 Rijkswegen Noord 15 juni 2018 Rijkswaterstaat Noord-Nederland, de Politie eenheid Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie Noord-Nederland

Nadere informatie

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen.

doe-fiche fietser Opstappen en wegrijden uw kind politie Bilzen - Hoeselt - Riemst nog niet kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. Opstappen en wegrijden 7 kiest de dichtsbijzijnde plaats waar de rit kan beginnen. kijkt uit hoe het veilig en zonder het verkeer te hinderen de startplaats kan bereiken. stapt met de fiets aan de hand

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van 4 april 2012

Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van 4 april 2012 Gemeenteblad Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van 4 april 2012 Jaar 2012 Publicatiedatum 30 maart 2012 Agendapunt 24 Datum initiatiefvoorstel 20 januari 2011 Onderwerp Gewijzigd initiatiefvoorstel

Nadere informatie

Memo. Verhouding auto-fiets 2015

Memo. Verhouding auto-fiets 2015 Uit de verkeerstellingen van de gemeente blijkt dat op deel twee op een werkdag gemiddeld 1.400 1 motorvoertuigen rijden waarvan 4% a 5% vrachtverkeer betreft. Op deel drie rijden gemiddeld per werkdag

Nadere informatie

Reacties op de internetconsultatie. RVV 1990 wijziging snorfiets op rijbaan. Openbare internetconsultatie van 3 november tot en met 6 januari 2016

Reacties op de internetconsultatie. RVV 1990 wijziging snorfiets op rijbaan. Openbare internetconsultatie van 3 november tot en met 6 januari 2016 Reacties op de internetconsultatie RVV 1990 wijziging snorfiets op rijbaan Openbare internetconsultatie van 3 november tot en met 6 januari 2016 Het ministerie van Infrastructuur en Milieu wil wegbeheerders

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF BURGERPANEL OVERSCHIE

NIEUWSBRIEF BURGERPANEL OVERSCHIE NIEUWSBRIEF BURGERPANEL OVERSCHIE Resultaten vijfde peiling Oktober 2015 Inleiding Deze nieuwsbrief beschrijft de resultaten van de 5 e peiling van het burgerpanel van Overschie 1. Het onderwerp van de

Nadere informatie

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Spookfiles A58 is één van de projecten binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Factsheet Algemene informatie Wat is het project Spookfiles A58? In de hele wereld wordt gewerkt aan manieren om het verkeer sneller, veiliger, comfortabeler en duurzamer maken. Nederland loopt voorop

Nadere informatie

Veiligheidsgevoel in fietstunnels

Veiligheidsgevoel in fietstunnels Bestuursondersteuning Afdeling Onderzoek & Statistiek Veiligheidsgevoel in fietstunnels Omnibusonderzoek 2008 1 Onderzoekskader Omnibusonderzoek 2008 Opdrachtgever Gemeenteraad/Sector BO Uitvoering Gemeente

Nadere informatie

IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN

IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN IK LEER FIETSEN! PRAKTIJKBOEKJE VOOR CURSISTEN De Fietsersbond komt op voor de belangen van fietsers in Nederland en zet zich in voor meer en betere mogelijkheden om te fietsen. Dat kan dankzij de steun

Nadere informatie

Einde Autosnelweg. Woonerf

Einde Autosnelweg. Woonerf Autosnelweg min 60 - max 130 km/u Einde Autosnelweg max 80 km/u Autoweg min 50 - max 100 km/u Einde Autoweg min 50 - max 100 km/u Woonerf max 15 km/u - stapvoets Woonerf met snelheidsbeperking Einde woonerf

Nadere informatie

Dordtenaren over mobiliteit

Dordtenaren over mobiliteit Dordtenaren over mobiliteit Uitkomsten Omnibusonderzoek 2016 Inhoud De gemeente Dordrecht gaat een nieuw mobiliteitsplan opstellen. In dat verband wil de gemeente graag weten wat er onder de bevolking

Nadere informatie

Speed Pedelec. 19 mei 2016. Stef Willems Woordvoerder BIVV Dirk Van Asselbergh ing MSc. BIVV

Speed Pedelec. 19 mei 2016. Stef Willems Woordvoerder BIVV Dirk Van Asselbergh ing MSc. BIVV Speed Pedelec 19 mei 2016 Stef Willems Woordvoerder BIVV Dirk Van Asselbergh ing MSc. BIVV Relatief risico van fietsen (algemeen, niet alleen elektrisch) Populariteit en gebruik van elektrische fietsen

Nadere informatie

Hoofdstuk 23. Fietsgebruik

Hoofdstuk 23. Fietsgebruik Hoofdstuk 23. Fietsgebruik Samenvatting Evenals in eerdere jaren zegt ruim negen op de tien Leidenaren van 18-75 jaar over een fiets te beschikken, negen op de tien fietst wel eens en acht op de tien zelfs

Nadere informatie

Veilig fietsen in het peloton van Het Gouden Wiel. Vragen en suggesties graag aan het einde van de presentatie a.u.b.

Veilig fietsen in het peloton van Het Gouden Wiel. Vragen en suggesties graag aan het einde van de presentatie a.u.b. Veilig fietsen in het peloton van Het Gouden Wiel tijdens de toertocht in de polder Vragen en suggesties graag aan het einde van de presentatie a.u.b. Veilig fietsen in het peloton van Het Gouden Wiel

Nadere informatie

Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 wordt als volgt gewijzigd:

Het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 wordt als volgt gewijzigd: Concept ten behoeve van internetconsultatie november 2015 Besluit van Houdende wijziging van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990 in verband met het vaststellen van regels inzake de speed-pedelec

Nadere informatie

KNELPUNTEN IN HET VERKEER

KNELPUNTEN IN HET VERKEER KNELPUNTEN IN HET VERKEER Gemeente Lansingerland Augustus 2017 www.ioresearch.nl COLOFON Uitgave I&O Research Piet Heinkade 55 1019 GM Amsterdam 020-3330670 Rapportnummer 2017 / 134 Datum Augustus 2017

Nadere informatie

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum

EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek. Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland. Platform en Kenniscentrum EEN STREEPJE VOOR... De betekenis van verkeerstekens op het wegdek Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Gelderland Platform en Kenniscentrum Wat betekenen al die strepen toch? In Gelderland verplaatsen

Nadere informatie

Fietsen in Groningen 2017

Fietsen in Groningen 2017 veel respon Fietsen in Groningen 2017 Kübra Ozisik April 2017 www.os-groningen.nl BASIS VOOR BELEID Inhoud Inhoud... 1 1. Inleiding... 2 2. Fietsen in Groningen 2017... 3 2.1 Respons en achtergrond...

Nadere informatie

Figuur 1: onderverdeling spitsmijdingen per gebied. Figuur 2 bekendheid Ga 3.0 acties.

Figuur 1: onderverdeling spitsmijdingen per gebied. Figuur 2 bekendheid Ga 3.0 acties. Enquête Bereikbaar Haaglanden Hoe gaan mensen naar het werk? En waarom reizen ze zoals ze reizen? In de regio Haaglanden wordt door overheden en werkgevers samengewerkt om de regio zo optimaal mogelijk

Nadere informatie

Verkeersmaatregelen Rucphen en Schijf

Verkeersmaatregelen Rucphen en Schijf Grote Bickersstraat 74 1013 KS Amsterdam Postbus 247 1000 AE Amsterdam t 020 522 54 44 f 020 522 53 33 e info@tns-nipo.com www.tns-nipo.com Political & Social Rapport Verkeersmaatregelen Rucphen en Schijf

Nadere informatie

Aanvulling. categorie AM

Aanvulling. categorie AM Aanvulling categorie AM Fietsen met trapondersteuning (E-bike) Dat zijn fietsen die zijn voorzien van een elektrische hulpmotor met een maximaal vermogen wat continu geleverd kan worden van maximaal 0,25

Nadere informatie

Middelveen IV Zuidwolde

Middelveen IV Zuidwolde 28 december 2010 Moving Verkeer Broekhuizen 23 7965 AA Broekhuizen Aanleiding De nieuwe woonwijk Middelveen aan de zuidkant van Zuidwolde is in ontwikkeling. Gemeente De Wolden heeft Moving Verkeer gevraagd

Nadere informatie

Aantal dode bromfietsers/jaar

Aantal dode bromfietsers/jaar Brom- en snorfietsen De huidige snorfietsen rijden als bromfietsen Dus helm op En naar de rijbaan Dat is veiliger, ook voor de snorfietsers En ze mogen dan ook 45 rijden 1950 1952 1954 1956 1958 1960 1962

Nadere informatie

Aanvulling. Categorie AM

Aanvulling. Categorie AM rijschoolservice Aanvulling Categorie AM In het boek Theorieboek rijbewijs AM staat bij de borden F19, F20, F21 en F22 niet de juiste tekst. De juiste tekst staat hieronder bij de borden. F19 Rijbaan of

Nadere informatie

Uitkomsten t.b.v. de visie

Uitkomsten t.b.v. de visie Achtergrond Ten behoeve van de regionale bereikbaarheidsvisie IJmond is in de periode april-juni 2012 een digitale enquête gehouden onder de inwoners van de IJmond. Via regionale pers en diverse websites

Nadere informatie

Fietsactieplan - D66 Den Haag. Liefde voor de fiets. D66 krijgt het voor elkaar

Fietsactieplan - D66 Den Haag. Liefde voor de fiets. D66 krijgt het voor elkaar Fietsactieplan - D66 Den Haag Liefde voor de fiets D66 krijgt het voor elkaar 20180222161527_447.adpro.indd 1 2/22/2018 4:15:40 PM Investeren in de fiets 1 Als fractievoorzitter en lijsttrekker heb ik

Nadere informatie

#SHARETHEROAD VERKEERSVEILIGHEIDSENQUÊTE

#SHARETHEROAD VERKEERSVEILIGHEIDSENQUÊTE #SHARETHEROAD VERKEERSVEILIGHEIDSENQUÊTE HOE BEGEEFT U ZICH OP DE OPENBARE WEG? VAAK Fiets Auto 87,7% 65% 49,1% 1,8% Te voet 34,3% Openbaar vervoer 7,8% Bromfiets/moto 2,2% NOOIT Openbaar vervoer Auto

Nadere informatie

Verkeer en vervoer. Omnibus 2009

Verkeer en vervoer. Omnibus 2009 Verkeer en vervoer Omnibus 2009 Afdeling O&S Maart 2010 2 Kort samengevat Najaar 2009 is door de afdeling Onderzoek & Statistiek een omnibusonderzoek gehouden. In dit onderzoek is de bewoners van de gemeente

Nadere informatie

AUTORIJSCHOOL JOHN VAN DEN KIEBOOM VLAMINGVAART 49 4651 GR STEENBERGEN

AUTORIJSCHOOL JOHN VAN DEN KIEBOOM VLAMINGVAART 49 4651 GR STEENBERGEN Op het examen worden natuurlijk wel eens fouten gemaakt. In de loop der jaren hebben wij al verschillende fouten gezien en daarom hebben wij besloten deze fouten, samen met enkele tips, op papier te zetten.

Nadere informatie

Van wet naar weg. Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder. Debbie Ammerlaan 9 juni 2016

Van wet naar weg. Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder. Debbie Ammerlaan 9 juni 2016 Van wet naar weg Gevolgen wetgeving voor de wegbeheerder Debbie Ammerlaan 9 juni 2016 Even voorstellen.. Debbie Ammerlaan Adviseur Verkeer en Vervoer Royal HaskoningDHV, vestiging Amersfoort Projecten:

Nadere informatie

Onderbouwing bromfiets naar de rijbaan

Onderbouwing bromfiets naar de rijbaan Onderbouwing bromfiets naar de rijbaan Het doel van het verhuizen van de bromfiets naar de rijbaan, is om de verkeersveiligheid te verbeteren. Deze bijlage geeft uitgebreide toelichting en onderbouwing

Nadere informatie

Werfsignalisatie. Werken 1ste categorie Werken 2de categorie Werken 3de categorie Werken 4de categorie Werken 5de categorie Werken 6de categorie

Werfsignalisatie. Werken 1ste categorie Werken 2de categorie Werken 3de categorie Werken 4de categorie Werken 5de categorie Werken 6de categorie Werfsignalisatie op niet-autosnelwegen Werken 1ste categorie Werken 2de categorie Werken 3de categorie Werken 4de categorie Werken 5de categorie Werken 6de categorie Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap

Nadere informatie

Veilig fietsen en stappen

Veilig fietsen en stappen Veilig fietsen en stappen Wat komt aan bod? Achtergrond Kernpunt voor veilig verkeersgedrag Basisregels voor voetgangers Stappen in groep Basisregels voor fietsers Fietsen in groep 2 Hoe verplaatsen we

Nadere informatie

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben over het onderzoek, dan kunt u contact opnemen met Gerd Weitkamp via of

Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben over het onderzoek, dan kunt u contact opnemen met Gerd Weitkamp via of Beste bewoner van Noord Groningen, In samenwerking met gemeenten doen de Provincie Groningen en de Rijksuniversiteit Groningen onderzoek naar mobiliteit van bewoners van de gemeenten Appingedam, Bedum,

Nadere informatie

Hoofdstuk 12. Fietsgebruik

Hoofdstuk 12. Fietsgebruik Hoofdstuk 12. Fietsgebruik Samenvatting Van de Leidenaren van 18-75 jaar geeft, evenals in 2002, ruim negen op de tien aan over een fiets te beschikken en de meeste Leidenaren maken er ook gebruik van.

Nadere informatie

Motie Speedpedelec en Fietsinfrastructuur

Motie Speedpedelec en Fietsinfrastructuur 1 Motie Speedpedelec en Fietsinfrastructuur De Ledenraad van het Fietsersbond, in vergadering op 2 februari 2019 te Utrecht bijeen, kennisgenomen hebbende van - Rapport Speed-pedelec van de Commissie Speed-pedelec,

Nadere informatie

Snelfietsroute Arnhem - Wageningen. Oosterbeek

Snelfietsroute Arnhem - Wageningen. Oosterbeek Snelfietsroute Arnhem - Wageningen Oosterbeek Programma van de avond Opening door wethouder J. Verstand Voorstelronde Presentatie doel en tracé snelfietsroute door mw. A. Stienstra projectleider Provincie

Nadere informatie

Maak van de Noordzijde Zoom eenrichtingsverkeer. Het is akelig smal als auto, bus en fietser elkaar moeten passeren.

Maak van de Noordzijde Zoom eenrichtingsverkeer. Het is akelig smal als auto, bus en fietser elkaar moeten passeren. Formulier nummer Vraag/ Opmerking Onderwerp 1 1 Bomen Reactie Antwoord Gemeente De bestaande bomen te sparen en waar mogelijk nieuwe bomen bij te Het uitgangspunt voor het ontwerp is geweest om zoveel

Nadere informatie