SCHOOLZORGBELEIDSPLAN DENDRON COLLEGE HORST. (september 2013)

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SCHOOLZORGBELEIDSPLAN DENDRON COLLEGE HORST. (september 2013)"

Transcriptie

1 SCHOOLZORGBELEIDSPLAN DENDRON COLLEGE HORST (september 2013)

2 2 1. Inleiding Het Dendron College is een brede scholengemeenschap (LWOO t/m Gymnasium) met ruim 2100 leerlingen en ruim 200 personeelsleden. De school heeft een regionale functie en een stabiel voedingsgebied. Het Dendron College stelt zich vanuit haar visie ten doel ervoor te zorgen dat alle leerlingen zich op school veilig en gewaardeerd voelen. Wij zijn een school waar de leerling centraal staat en wij vinden dat een veilige omgeving een voorwaarde is voor leren en presteren. Daarbij is het ook van belang dat leerlingen terecht komen op een onderwijssoort die past bij hun capaciteiten en dat zij die opleiding ook daadwerkelijk met succes doorlopen en afronden. Daarnaast wil het Dendron College leerlingen met ontwikkelings- en gedragsproblemen begeleiding en zorg op maat bieden. Om deze doelstellingen te realiseren, is een geïntegreerde leerlingbegeleiding opgezet: dat wil zeggen studiebegeleiding, keuzebegeleiding en sociaal/emotionele begeleiding. We maken onderscheid tussen reguliere en gespecialiseerde leerlingbegeleiding. Reguliere begeleiding: Hierbij zijn medewerkers betrokken uit de eerste en tweede lijn: zie blz. 3 en 4. Gespecialiseerde begeleiding: Hierbij kunnen interne en externe deskundigen uit de zogenaamde derde en vierde lijn betrokken zijn: zie blz. 4 e.v. 2. Zorgaanbod op het Dendron College In het kader van Passend Onderwijs is onze collectieve ambitie zorg bieden aan leerlingen met: een aan autisme verwante stoornis; AD(H)D; een lichte fysieke handicap; De zorgcoördinator bepaalt samen met de betreffende teamleider welke leerlingen wij zorg kunnen bieden. Leerproblemen (zoals bijvoorbeeld dyslexie en dyscalculie) en/of een leerachterstand; faalangst en beperkte sociale problematiek. In nader overleg met het Samenwerkingsverband vo/svo Noord-Limburg zal in het kader van de Wet Passend Onderwijs worden afgestemd of ons onderwijszorgprofiel voldoet of nog aanpassing behoeft. Op dat moment zal ook worden gekeken naar het maximaal aantal leerlingen dat we per klas toelaten om goed onderwijs, een goede begeleiding en veiligheid te kunnen waarborgen. Het Klein ZAT is verantwoordelijk voor de toelating.

3 3 3. Speciale begeleiding De speciale begeleiding is bedoeld voor leerlingen die extra hulp nodig hebben om op school te kunnen functioneren. Alleen leerlingen zoals genoemd onder punt twee kunnen speciale begeleiding en zorg op maat ontvangen. 4. Doorverwijzing leerlingen Bij leerlingen waarbij tussentijds het vermoeden bestaat dat ze gespecialiseerde begeleiding nodig hebben overlegt de mentor met de teamleider en bespreekt het vervolgens met de zorgcoördinator. Zij bepalen in overleg de vervolgstappen voor de begeleiding en bespreken dit met de ouders. De doorverwijzing gebeurt door het klein ZAT. Naast een klein is er ook een groot ZAT. 5. Evaluatie en bijstelling Ieder schooljaar worden vanuit dit beleidsplan de doelstellingen voor dat betreffende schooljaar uitgewerkt in het schoolplan. Aan het einde van het betreffende schooljaar wordt de gespecialiseerde begeleiding (lees: de doelstellingen) geëvalueerd door de zorgcoördinator met de sectordirecteur en waar nodig bijgesteld. De sectordirecteur bespreekt deze evaluatie met de personeelsraad en de ouderraad. 6. Lijnen van begeleiding Eerstelijns begeleiding Dit is binnen de standaardmogelijkheden de begeleiding die een reguliere leerling binnen de school krijgt. Een zeer belangrijke rol daarin heeft de mentor. Het vroegtijdig signaleren van en inspelen op problemen behoort tot een van zijn belangrijkste taken. Signalering van leerlingen die extra begeleiding nodig hebben vindt plaats bij aanname en tijdens de schoolloopbaan door: warme informatieoverdracht vanuit het Primair Onderwijs warme informatieoverdracht vanuit het voorgaande leerjaar dossieranalyse screenen in het eerste leerjaar op eventuele taal en/of rekenachterstanden door middel van Muiswerk leerlingbesprekingen vragenlijsten aan docenten screenen van schoolwelbevinden gesprekken met leerlingen n.a.v. signalen meldingen door vakdocenten en onderwijsondersteunend personeel contacten met ouders huisbezoeken. een sociogram observaties

4 4 absentieregistratie Time Out spijbelgedrag pestsituaties leerlingvolgsysteem (LVS) De specifieke begeleiding in de eerste lijn is de begeleiding die geboden wordt door de mentor, de vakdocenten en de afdelingsleider. Tweedelijns begeleiding Dit is de extra begeleiding die een reguliere leerling krijgt, zonder dat de leerling uit zijn groep gehaald wordt. Gedacht wordt aan verstrekken van extra faciliteiten zoals een zorgkaart of een laptop. Op de zorgkaart van een leerling staat vermeld met welke zaken rekening gehouden moet worden om deze leerling het schooljaar zo goed mogelijk te laten doorlopen (bv. meer tijd voor het maken van toetsen). - De zorgkaart voor dyslexie wordt door de Remedial Teacher samen met leerling en ouders gemaakt. - De zorgkaart voor een leerling met extra zorg (bijvoorbeeld een leerling met een rugzakje) wordt gemaakt door de ambulante begeleider, leerling en ouders in samenspraak met mentor en zorgcoördinator. Leerlingen die met een laptop werken en die met bijvoorbeeld een spraakprogramma werken kunnen hun overhoringen en proefwerken ook op de laptop maken. Derdelijns begeleiding Dit is de extra begeleiding die een leerling krijgt buiten zijn klas. Bij deze extra begeleiding onderscheiden wij begeleiding op het gebied van leerproblemen en begeleiding bij een sociaal-emotionele problematiek. Het is dus de begeleiding die niet geboden kan worden door de mentor, vakdocenten en afdelingsleider. Het betreft de meer specifieke begeleiding die voor een individuele leerling en of groep leerlingen nodig is. Voor deze verschillende soorten begeleiding hebben binnen de school een aantal docenten zich gespecialiseerd. Verantwoordelijk voor de uitvoering van de zorg zijn in ieder geval de mentor en de afdelingsleider (in samenwerking met vakdocenten). Verder zullen er (afhankelijk van de problematiek) een aantal mensen zorg verstrekken aan een leerling. Binnen de school wordt bij leerlingen in de derde of vierde lijn die dit nodig hebben gewerkt met het HGPD (HandelingsGerichte ProcesDiagnostiek). In het kort komt het erop neer dat met leerling, ouders en verantwoordelijke docenten een plan gemaakt wordt. Er wordt gekeken naar de compenserende factoren en de belemmerende factoren van de leerling. Daarna wordt er een doelstelling op lange termijn geformuleerd. Verder worden doelstellingen op korte termijn aangegeven. Alle doelstellingen zullen na evaluatie leiden tot nieuwe doelstellingen. Het HGPD wordt verwerkt in het leerlingvolgsysteem.

5 5 Bij deze derdelijns begeleiding maakt het Dendron College onderscheid in : De begeleiding voor een leerling met een leerprobleem. Aan het begin van het eerste leerjaar wordt het niveau van taal en rekenen van elke leerling bepaald door middel van een (digitale) test : Muiswerk. Aan de hand van deze test wordt bekeken of er sprake is van een achterstand die met extra tijd ingehaald kan worden. Blijkt dit zo te zijn dan krijgt de leerling gedurende een vooraf bepaalde tijd hulples. In deze hulples wordt aan de hand van een koppeling tussen testgegevens en hulpprogramma onder toezicht van een vakdocent gewerkt aan de opgelopen achterstand. Voor andere vakken geldt dat de afdelingsleider na overleg met de vakdocent bepaalt of een leerling in een hulples geplaatst wordt. Leerlingen van wie de leerproblematiek complexer is, worden door de afdelingsleider aangemeld bij de zorgcoördinator voor een verder onderzoek. Andere begeleiding dan bij een leerprobleem. Bij de aanmelding vanuit het Primair Onderwijs wordt aangegeven welke leerlingen extra begeleiding nodig hebben. Binnen de school is deze extra begeleiding verdeeld in drie hoofdlijnen: 1. Leerlingen met een LWOO-beschikking. De toelating tot het LWOO is geregeld in het Samenwerkingsverband (SWV) Noord- Limburg. De beschikking komt van de Regionale VerwijzingsCommissie (RVC) tot 1 augustus De 16 RVC s in Nederland beslissen op basis van landelijk vastgestelde criteria over de aanvraag van een VO-school voor leerlingen die extra zorg nodig hebben en in aanmerking komen voor Leerwegondersteunend Onderwijs (LWOO) of plaatsing in het Praktijkonderwijs (PRO). Via een testronde in groep 8 wordt nagegaan of een leerling in aanmerking komt voor een LWOO-beschikking. De aanmelding gebeurt door basisschool/ouders. Het gaat om leerlingen die substantieel extra begeleiding nodig hebben met als criteria een intelligentie van , een leerachterstand op twee van de drie gebieden: technisch lezen en/of spelling, begrijpend lezen en inzichtelijk rekenen en een sociaalemotionele problematiek (prestatiemotivatie, faalangst, sociaal-emotionele instabiliteit). De RVC geeft de beschikking af. Bij LeerWegOndersteunend Onderwijs heeft de school haar onderwijs zodanig ingericht dat er voor de leerlingen een veilig en vriendelijk klimaat heerst. Bij de LWOO-leerlingen wordt gewerkt met HGPD (Handeling Gerichte Proces Diagnostiek). Op een systematische manier worden de kansen en belemmeringen van leerlingen besproken en begeleid. Hiervoor geldt, zoals bij elke volgende actie: probleem signaleren, maken van een handelingsplan, evalueren en maken van een nieuw handelingsplan. De school hanteert binnen het LWOO het systeem van kernteams. Er is sprake van een kernteam onderbouw LWOO en een kernteam bovenbouw LWOO.

6 6 Behalve een LWOO-beschikking is er ook nog de mogelijkheid van een PRO-beschikking. Dit is een verwijzing naar het praktijkonderwijs. Het Dendron College heeft deze onderwijsvorm niet in huis. Soms krijgt een PRO-leerling wel de mogelijkheid van een plaatsing op het Dendron College. Dit gebeurt altijd op advies van de basisschool. 2. Leerlingen met een rugzakje (LGF). De school heeft een kleine groep leerlingen met LGF (LeerlingGebonden Financiering). Dit is het zgn. rugzakje. Vooral de informatie naar de vakdocenten speelt bij deze leerlingen een grote rol. Aan het begin van het schooljaar zullen de vakdocenten door m.n. een ambulant begeleider worden geïnformeerd over hoe om te gaan met deze leerling. Verder zal aan de leerling een zorgkaart verstrekt worden. Voor deze groep leerlingen is er vanaf het schooljaar een centralere begeleiding. Binnen de school is één begeleider vrijgemaakt voor alle LGF-leerlingen. 3. Leerlingen met een dyslexieverklaring. De school heeft een steeds groter wordende groep leerlingen met een dyslexieverklaring. Voor deze groep is extra begeleiding noodzakelijk. Het beleid is om daar waar mogelijk alle leerlingen het reguliere programma te laten volgen. Informatie en scholing van vakdocenten zijn daarvoor een must. Voorzieningen noodzakelijk voor het goed functioneren van een leerling worden ingebed in het reguliere lesprogramma. Technische hulpmiddelen behoren tot de mogelijkheden. Voordat het schooljaar begint heeft de Remedial Teacher met ouders en kind een zorgkaart gemaakt, met daarop de rechten en plichten van de leerling vermeld. Voor elke nieuwe leerling met een dyslexieverklaring wordt door een van de Remedial Teachers een handelingsplan gemaakt en zes wekelijks geëvalueerd, waarna eventuele verdere begeleiding wordt besproken. In principe is de remediale hulp beperkt tot het brugjaar. Hulpmiddelen die binnen de school gebruikt worden zijn : - zorgkaart - laptopgebruik in de klas en speciale software - eenduidige afspraken over lettertype voor het leeswerk : aanbevolen lettertypes Arial 12 met regelafstand 1,5. - eenduidige afspraken over de normering van de toetsen. Gedurende de vervolgjaren bespreekt de Remedial Teacher jaarlijks met de leerling eventuele wijzigingen op de zorgkaart. 4. Leerlingen ingebracht vanuit het ZAT. Bij een aantal leerlingen ontwikkelen zich door allerlei oorzaken problemen gedurende hun schoolloopbaan. Een groot gedeelte van deze problemen wordt in de eerste lijn door de mentor en afdelingsleider in samenspraak met leerling en ouders opgelost. Dit geldt echter niet voor een aantal leerlingen. Bij deze leerlingen komt men niet tot een oplossing. Voor deze leerling is er een Klein ZAT (Zorg Advies Team). Er is een klein ZAT voor HAVO/VWO en een klein ZAT voor VMBO. Deze twee groepen bestaan uit de afdelingsleider, de zorgcoördinator, een vertegenwoordiger van Bureau Jeugdzorg en de schoolpsycholoog en overleggen wekelijks. Een leerling wordt altijd na toestemming van

7 7 de ouders en de leerling door de afdelingsleider aangemeld. Het ZAT geeft een handelingsadvies. Dit handelingsadvies zal afhankelijk van het probleem - begeleiding in eerste, tweede, derde lijn of vierde lijn zijn. Vervolgens zal volgens een HGPD gewerkt worden. Verder heeft de school een Groot ZAT. Het grote externe ZAT vergadert ongeveer een keer per 6 weken en bestaat uit : een vertegenwoordiger van Bureau Jeugdzorg, de schoolarts, de leerplichtambtenaar, een vertegenwoordiger van politie, een afgevaardigde van de Mutsaersstichting, een BCO-deskundige (de schoolpsycholoog) en de zorgcoördinator. In het Groot ZAT worden leerlingen besproken voor wie waarschijnlijk externe hulp nodig zal zijn. Doelstelling van het Groot ZAT is ook de leerling in een ruimer beeld te bespreken. Zowel Klein als Groot ZAT hebben bovendien een duidelijke intervisiefunctie. Vooral degenen die in beide organen zitting hebben kunnen van twee kanten gevoed worden over hoe het nu verder moet met een leerling. Vierdelijns begeleiding Dit is de externe begeleiding die de leerling krijgt. Deze externe begeleiding neemt tijdelijk de begeleiding van de school over. In Noord-Limburg bestaat een Samenwerkingsverband rondom zorg. Alle scholen voor Voortgezet onderwijs in de regio overleggen over de schooloverstijgende aanpak en voorzieningen binnen de zorg. Het SWV biedt ondersteuning/scholing en levert vanuit het begeleidingsbudget een jaarlijkse financiële bijdrage met een verantwoording door de school op basis van een jaarlijks zorgverbeterplan. Binnen het SWV zijn voorzieningen waarvan de school gebruik kan maken bij complexere problemen. De school kan een leerling aanmelden bij het regionaal zorgloket. De voorwaarden waaronder een leerling kan worden aangemeld komen er in het kort op neer dat de school aangeeft minimaal een half jaar volgens een plan gehandeld te hebben, maar dat er geen oplossing in beeld is. Bij de bespreking van een leerling bij het zorgloket is in principe altijd de mentor aanwezig, eventueel vergezeld van een lid van het ZAT. Het zorgloket kan een advies geven. Het kan gaan om : - Een korte periode buiten de school met als doelstelling weer terug naar de school : Bovenschoolse Zorg Voorziening (Venlo). De BZV biedt leerlingen een adempauze. Afhankelijk van de leerling en de redenen waarom het minder gaat op school gaat de BZV met ouders, school en instanties op zoek naar het meest geschikte vervolgtraject. Uitgangspunt daarbij is dat de leerling terugkeert naar de afleverende school. - De start van het voortgezet onderwijs buiten de school met als doel instroom in klas 3 Maasland, regionale zorgvoorziening (Blerick): Dit is de zorgvoorziening voor vmbo en havo, waar leerlingen met meervoudige problematiek intensief ondersteund worden in de onderbouw van het voortgezet onderwijs. Bepalend voor de toelating is de specifieke

8 8 ondersteuningsbehoefte van de leerling. Doel is voldoende toerusten van de leerling om instroom in klas 3 op school mogelijk te maken. - Een langere periode van school met als doel plaatsing elders: Praktijkschool t Wildveld (Venlo) : t Wildveld is een opleidingsschool voor jongeren die vooral moeite hebben met theoretisch leren. Het onderwijsaanbod is gericht op arbeidsmarkttoeleiding en vervolgonderwijs. Het is een streekschool en de leerlingen zijn afkomstig uit Venlo en de omliggende gemeenten. De Velddijk (Venlo) : Dit is een ZMOK-school die onderwijs en begeleiding op maat biedt aan jongeren van 12 tot 20 jaar met een gedragsstoornis en/of een psychische problematiek. Incidenteel wordt er op het Dendron College gebruik gemaakt van ambulante begeleiding. Vanuit de Ambulante Dienst wordt er dan specifieke hulp aangeboden voor een zorgleerling. Het gaat dan om kinderen met ADHD, ASS en angststoornissen. In de school kunnen verder, afhankelijk van de zorgvraag, de volgende door het ZAT geadviseerde en aangestuurde cursussen/voorzieningen aangeboden worden: Weerbaarheidstraining. Hier wordt door twee ondersteuners van buiten gewerkt aan het hebben en krijgen van respect voor elkaar. Onderwerpen zijn: pesten, intimidatie, grenzen opzoeken/vaststellen/ervaren, machtsmisbruik en seksueel misbruik. Er wordt gewerkt met kring- en leergesprekken, rollenspelen, situaties nabootsen en fysieke training. Sociale Vaardigheidstraining. Deze training is bedoeld voor leerlingen voor wie een dergelijke training zinnig zou kunnen zijn. Voor deze training is een min of meer homogene groep wenselijk. De bijeenkomsten vertonen een vast stramien : rollenspel - thuisopdrachten oefeningen - nabespreking. Faalangstreductietraining Bij deze training wordt gewerkt in een groep van maximaal 12 leerlingen in een rustige ruimte. De cursus bestaat uit 10 bijeenkomsten. Er wordt gewerkt met uitwisseling, oogcontact, spelvormen en ontspanningsoefeningen. Ook het observeren speelt een grote rol: het herkenbaar maken en ervaren van de problematiek is de basis van waaruit je het probleem gaat aanpakken. Het bewust toepassen van de adviezen ook in de thuissituatie - leidt vaak al snel tot een positieve wending. Huiswerkgewoontetraining Deze cursus is bedoeld voor leerlingen die problemen hebben met huiswerk plannen of met een specifiek leerprobleem. De begeleiding duurt in de regel 6 tot 8 bijeenkomsten. Rouwverwerking Op school is de mogelijkheid om begeleiding te krijgen bij het verwerken van verlies in de directe omgeving : Rouw in je rugzak. In het najaar en het voorjaar start er een gespreksgroep om met lotgenoten de verliesverwerking te delen. Er zijn een zestal wekelijkse bijeenkomsten van een uur.

9 9 7. AANTALLEN LEERLINGEN LGF LWOO + ZORG LEERLINGEN MET EXTRA BUDGET (algemeen en individueel) LGF LWOO LGF LWOO LGF LWOO Brugjaar Leerjaar HAVO3 1 1 VMBO3 B VMBO3 K VMBO3 T VWO3 HAVO VMBO4 B VMBO4 K VMBO4 T VWO4 1 HAVO5 2 VWO5 1 VWO Perc./school 5,5% 5,4% 4,9% LEERLINGEN MET EXTRA BUDGET (algemeen en individueel) LGF LWOO LGF LWOO LGF LWOO Brugjaar Leerjaar HAVO3 VMBO3 B VMBO3 K 3 1 VMBO3 T VWO3 HAVO4 VMBO4 B VMBO4 K 2 2 VMBO4 T 1 1 VWO4 HAVO5 1 VWO5 VWO

10 10 perc./school 5,0% ZORG : AANTAL LEERLINGEN soort zorg hulplessen individuele studiebegeleiding sociale vaardigheidstraining faalangstreductietraining rouwbegeleiding time-out i.v.m. schorsing remedial i.v.m. dyslexie ZORG : AANTAL LEERLINGEN soort zorg hulplessen individuele studiebegeleiding sociale vaardigheidstraining Faalangstreductietraining/weerbaarheid rouwbegeleiding 2 4 time-out i.v.m. schorsing remedial i.v.m. dyslexie BESPROKEN IN HET ZAT HAVO-VWO VMBO TOTAAL

11 11 8. OVERZICHT KLOKUREN SPECIFIEKE ZORG INZET BEGELEIDING (klokuren) mentoraten remedial teaching hulplessen huiswerkbegeleiding TOTAAL per leerling 4,3 4,4 4,6 INZET BEGELEIDING (klokuren) mentoraten remedial teaching hulplessen huiswerkbegeleiding TOTAAL per leerling

12 12 9. Aandachtspunten van beleid Het beter afstemmen van zorgvraag en zorgaanbod Op 1 augustus 2013 wordt Passend Onderwijs ingevoerd. Er zullen meer leerlingen met een specifieke zorgvraag bij de school aankloppen. Daarom zijn de scholen in de regio aan het werk om binnen de reguliere setting hun zorgaanbod effectiever en gerichter te maken. Dat doen zij door een vierjarig scholingstraject, het verbeteren van de infrastructuur (thuislokaal) en een heroverweging van de middelen. Ook het formuleren van een regionaal onderwijszorgprofiel (ondersteuningsplan) hoort binnen dit traject : wat kan en wil de school bieden aan zorg? Zijn er grenzen aan de zorg? waar wil de school expertise in opbouwen? Dit initiatief wordt geregisseerd vanuit het SWV om zo te komen tot een dekkend netwerk van zorg in de regio. Hoe je het ook draait of keert : De school zal de komende jaren met minder middelen meer moeten doen en effectiever moeten werken. Het inrichten van een thuislokaal Dit wordt een opvangplek voor de 30 zwaardere zorgleerlingen met een complexe problematiek zonder storend gedrag. Van maandag t/m donderdag van uur tot uur is een zorgdocent in JE01 aanwezig. Trainingen, gesprekken en begeleiding vinden hier plaats. Scholing in het licht van de veranderende zorgvraag De Operatie Passend Onderwijs vraagt van de school permanente aandacht voor deskundigheidsbevordering en duidelijkheid over taken, protocollen en afspraken. BIJLAGEN : communicatiestructuur LGF-leerling zorgroutekaart Dendron College

13 13 Communicatiestructuur voor leerlingen met LGF (rugzakleerlingen) Leerlingen met leerlinggebonden financiering worden vanaf het schooljaar niet meer door de mentor begeleid voor hun specifieke problemen. Deze zorg zal door een zorgdocent verstrekt worden. Vandaar de volgende communicatiestructuur. Wij verzoeken alle deelnemers in begeleiding zich deze structuur eigen te maken. Leerlingen hebben een HGPD dat altijd vermeld staat in Magister. Bovendien hebben alle leerlingen een faciliteitenkaart waarin staat vermeld welke faciliteiten de leerling nodig heeft. 1. Signaleren. a. Leerling valt op (incident) - Inventariseren bij collega s - Observatie door zorgdocent/ambulant begeleider b. Contactpersoon: Mart Janssen (zorgdocent) 2. Intakefase leerling bespreken met zorgdocent 3. 3 a 3 b Als er aanleiding is tot gesprek met zorgdocent-mentor en ouders Dan bespreking in Klein ZAT met mentor en zorgdocent Handelingsafspraken worden vermeld in HGPD. Mail naar zorgdocent-mentor-ouderszorg coördinator. 4. Advies Collega s informeren over aanpak. Bij vragen: zorgdocent en ambulant begeleider 5. Uitvoeren a. Uitvoeren door de collega s b. Evalueren c. Nieuwe actie nodig? Als er geen aanleiding is tot verdere actie dan aantekening in dossier.

14 14 In de klas faciliteiten Hulpmiddelen Naam Titel DENDRON COLLEGE Gymnasium*Atheneum*HAVO*VMBO aangepast programma Kernteam leerling Dendron College ouders Dendron College Bureau Jeugdzorg Synthese Politie Mutsaersstichting Schoolarts Leerplichtambtenaar Psycholoog Binnen de school Dendron College Zorg buiten de klas Remedial Teaching Studiebegeleiding sociale vaardigheden Speciaal Passend Onderwijsproject. SPOP mentor signaleren aanmelding Zorg AdviesTeam advisering faalangst reductietraining Ambulante Begeleiding vakdocenten afdelingsleider Dit signaleren kan door alle participanten gebeuren. Nog niet benoemd, maar wel van belang is de signalering van Onderwijs Ondersteund Personeel Buiten de school aanmelding ZorgLoket advisering Dendron College met handelingsadviezen Tijdelijke plaatsing Boven Schoolse Zorgvoorziening Schooladres: gebr. van Doornelaan BE Horst telefoon: aanmelding elders advisering Plaatsing afhankelijk van de individuele zorgvraag Contactpersonen: dhr. C. Parren: sectordirecteur verantwoordelijk voor zorg. dhr. J. Lemmens zorgcoördinator Bureau Jeugdzorg is sinds mei 2012 gedurende een aantal dagen biinnen de school aanwezig en aanspreekbaar. In de begeleiding van een leerling met extra zorg werkt het Dendron College altijd met een handelingsplan. (in ons geval een HGPD: handelings Gerichte Procesdiagnostiek) Basis in begeleiding is hetb uitgaan van de mogelijkheden van de leerling. Er wordt een doelstelling geformuleerd en er worden handelingsafspraken gemaakt. Bovendien worden alle gemaakte afspraken geëvalueerd De tijdelijke plaatsing op de Boven Schoolse Zorgvoorziening heeft altijd als doel de leerling terug te plaatsen op het Dendron. Indien dit, gezien de problematiek niet mogelijk is, wordt altijd bekeken welke mogelijkheden er voor de leerling zijn.

Presentatie door ondersteuningscoördinatoren over de vormgeving van extra ondersteuning binnen het Dendron College In groepen:

Presentatie door ondersteuningscoördinatoren over de vormgeving van extra ondersteuning binnen het Dendron College In groepen: 15 april 2014 Presentatie door ondersteuningscoördinatoren over de vormgeving van extra ondersteuning binnen het Dendron College In groepen: Leerlingen met dyslexie Leerlingen met een LWOO-beschikking/advies

Nadere informatie

ZORGPLAN. Christelijk Lyceum Delft VMBO

ZORGPLAN. Christelijk Lyceum Delft VMBO ZORGPLAN Christelijk Lyceum Delft VMBO 1 Missie en visie van de school Het CLD wil zijn leerlingen een veilige omgeving bieden, waarin zij kunnen opgroeien tot verantwoordelijke en vrije mensen. Wij beschouwen

Nadere informatie

CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0

CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0 CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0 Voorwoord CSG Liudger is een brede, christelijke scholengemeenschap voor het voortgezet onderwijs. Bestaande uit praktijkonderwijs, vmbo (inclusief lwoo), mavo,

Nadere informatie

Bijlage 6 Visie op (basis)ondersteuning van de scholen van RegSam (versie: sept. 2011)

Bijlage 6 Visie op (basis)ondersteuning van de scholen van RegSam (versie: sept. 2011) Bijlage 6 Visie op (basis)ondersteuning van de scholen van RegSam (versie: sept. 2011) Uitgangspunten bij de visie op ondersteuning van het samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer

Nadere informatie

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school Hoofdstuk 5 Wanneer extra ondersteuning nodig is Toewijzen van ondersteuning 5.1. Inleiding In dit hoofdstuk beschrijven wij achtereenvolgens de onderwijsondersteuningsmogelijkheden van het samenwerkingsverband,

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

ZORGSTRUCTUUR VALUASCOLLEGE

ZORGSTRUCTUUR VALUASCOLLEGE ZORGSTRUCTUUR VALUASCOLLEGE Binnen de zorgstructuur van het Valuascollege onderscheiden we drie fasen: Fase 1: Zorg in het kernteam; Fase 2: Het klein ZAT Fase 3: Het Groot ZAT Soms maken de mentor, of

Nadere informatie

1 Missie en visie inzake Passend Onderwijs 3. 2. Interne leerlingbegeleiding 4 2.1 Eerste lijn 4 Docenten en mentoren 4 Afdelingsleider 5

1 Missie en visie inzake Passend Onderwijs 3. 2. Interne leerlingbegeleiding 4 2.1 Eerste lijn 4 Docenten en mentoren 4 Afdelingsleider 5 Zorgplan en ondersteuningsprofiel 2014-2015 1 Inhoud blz. 1 Missie en visie inzake Passend Onderwijs 3 2. Interne leerlingbegeleiding 4 2.1 Eerste lijn 4 Docenten en mentoren 4 Afdelingsleider 5 2.2 Tweede

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

Ondersteuning op Groevenbeek. Begeleiden doen we samen

Ondersteuning op Groevenbeek. Begeleiden doen we samen Ondersteuning op Groevenbeek Begeleiden doen we samen 1 INHOUDSOPGAVE 1. Ondersteuning op Groevenbeek 3 2. Wanneer krijg je ondersteuning? 3 3. Leerwegondersteuning (lwoo) 4 4. Ondersteuning bij sociaal-emotionele

Nadere informatie

Kaderplan Trajectbegeleiding Duin en Kruidbergmavo

Kaderplan Trajectbegeleiding Duin en Kruidbergmavo Kaderplan Trajectbegeleiding Duin en Kruidbergmavo 1. Doel van de trajectgroep-achtige voorziening voor eigen school. Ondersteuning en uitbreiding huidige zorgteam, vooruitlopend op de wet passend onderwijs

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

Kleine school met eigen karakter

Kleine school met eigen karakter Kleine school met eigen karakter Aloysius/ De Roosten Scholengroep Het Plein Sint-Joriscollege Antoon Schellenscollege Vakcollege Eindhoven Praktijkschool Eindhoven Pleinschool Helder Missie Leerlingen

Nadere informatie

Begeleiding van een Zorgleerling

Begeleiding van een Zorgleerling Begeleiding van een Zorgleerling Schooljaar 2013-2014 1. Inleiding Als mentor ben je het eerste aanspreekpunt voor de leerlingen in je klas en voor de ouders van deze leerlingen. Soms heb je één of meer

Nadere informatie

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school

wat waar Wie bepaalt Basisondersteuning Regulier VO school Hoofdstuk 5 Wanneer extra ondersteuning nodig is Toewijzen van ondersteuning 5.1. Inleiding In dit hoofdstuk beschrijven wij achtereenvolgens de onderwijsondersteuningsmogelijkheden van het samenwerkingsverband,

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

Informatieavond De Apollo

Informatieavond De Apollo Informatieavond De Apollo 29 NOVEMBER 2018 EN 7 FEBRUARI 2019 Welkom op De Apollo Gerda Heringa, directeur Charlotte Gabel, zorgcoördinator Annemiek Groot, leerjaarcoördinator onderbouw De Apollo : Missie

Nadere informatie

B06 Dyslexiebeleid Commanderij College

B06 Dyslexiebeleid Commanderij College B06 Dyslexiebeleid Commanderij College Vooraf Dyslexie is een leerstoornis waar de laatste jaren steeds meer aandacht voor is. Een leerling met dyslexie is zonder inzicht in de problemen die de stoornis

Nadere informatie

Ondersteuning op Groevenbeek. Begeleiden doen we samen

Ondersteuning op Groevenbeek. Begeleiden doen we samen Ondersteuning op Groevenbeek Begeleiden doen we samen 1 INHOUDSOPGAVE 1. Ondersteuning op Groevenbeek 3 2. Wanneer krijg je ondersteuning? 3 3. Leerwegondersteuning (lwoo) 4 4. Ondersteuning bij sociaal-emotionele

Nadere informatie

Naar het voortgezet onderwijs. Antwoorden op vragen

Naar het voortgezet onderwijs. Antwoorden op vragen Naar het voortgezet onderwijs Antwoorden op vragen Geachte ouders, Dit schooljaar gaat u uw zoon of dochter aanmelden voor het voortgezet onderwijs (vo).een grote stap voor de meeste leerlingen. Natuurlijk

Nadere informatie

ondersteuningsstructuren Lorentz Lyceum

ondersteuningsstructuren Lorentz Lyceum ondersteuningsstructuren Lorentz Lyceum 6 juli 2014 Versie 0.1nmp en fnc Inleiding: In dit document worden de ondersteuningsstructuren van het Lorentz Lyceum beschreven. Het Lorentz Lyceum vindt het bieden

Nadere informatie

Passend onderwijs. Een uitdaging

Passend onderwijs. Een uitdaging Passend onderwijs Een uitdaging 0. Voorwoord Binnen het onderwijs bestaan er verschillende voorzieningen voor leerlingen die extra zorg en aandacht nodig hebben vanwege leer- of ontwikkelingsproblemen,

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. Algemeen

Schoolondersteuningsprofiel. Algemeen Schoolondersteuningsprofiel Algemeen Gegevens school Mencia Sandrode Akkermolenweg 2d 4881 BL Zundert Tel.: 076-5995050 Contactpersoon Mw. C. Cardon, zorgcoördinator www.mencia.nl Leerwegen sectoren Mavo

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel. Januari 2015

Ondersteuningsprofiel. Januari 2015 Januari 2015 Algemeen Inleiding CSG Winsum is een kleine vestiging voor vmbo-tl en havo. Onze school heeft ongeveer 300 leerlingen. In het eerste jaar (brugjaar) krijgen alle leerlingen dezelfde leerstof.

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

Informatieavond. Welkom 15 november 2011

Informatieavond. Welkom 15 november 2011 Welkom Informatieavond Welkom 15 november 2011 Aloysius/ De Roosten Scholengroep Het Plein Sint-Joriscollege Antoon Schellenscollege De Burgh Praktijkschool Eindhoven Pleinschool Helder Missie Leerlingen

Nadere informatie

ZORGPLAN AOC TERRA ASSEN 2012-2013

ZORGPLAN AOC TERRA ASSEN 2012-2013 ZORGPLAN AOC TERRA ASSEN 2012-2013 Versie: Vensters voor Verantwoording en Schoolkompas, januari 2013 Overzicht Leerlingbegeleiding AOC Terra Assen Mentor De mentor is de eerste persoon om alles aan te

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

Capellenborg. Aanmelding. leerling met een didactische achterstand. (voorheen LWOO)

Capellenborg. Aanmelding. leerling met een didactische achterstand. (voorheen LWOO) Capellenborg Aanmelding leerling met een didactische achterstand (voorheen LWOO) 2016-2017 Inhoud Bladzijde Voorwoord 2 Inleiding Zorgarrangement De situatie op de Capellenborg De procedure van aanmelding

Nadere informatie

TRIPLE T. Rapportage Passend onderwijs (uitwerking onderdeel Triple T)

TRIPLE T. Rapportage Passend onderwijs (uitwerking onderdeel Triple T) TRIPLE T Rapportage Passend onderwijs (uitwerking onderdeel Triple T) Passend onderwijs Een ontwikkeling die parallel loopt aan de transitie Jeugdzorg en die met name vanwege de sterk inhoudelijke samenhang

Nadere informatie

Onderwijs en zorg op maat. VMBO Basis & Kader met LWOO

Onderwijs en zorg op maat. VMBO Basis & Kader met LWOO Onderwijs en zorg op maat VMBO Basis & Kader met LWOO Leerlingen met extra of speciale ondersteuningsbehoeften kunnen bij ons terecht. We gaan uit van de mogelijkheden die elk kind bezit. Iedersland College

Nadere informatie

Begeleiding. Aandacht voor elke leerling!

Begeleiding. Aandacht voor elke leerling! Aandacht voor elke leerling! Begeleiding 2017 Begeleiding Het Staring College biedt goede begeleiding. Er is aandacht voor de leerling als individu, niet alleen als het even niet soepel gaat, maar ook

Nadere informatie

Ondersteuning. school voor mavo met determinatie onderbouw vmbo-k/g/t

Ondersteuning. school voor mavo met determinatie onderbouw vmbo-k/g/t Ondersteuning school voor mavo met determinatie onderbouw vmbo-k/g/t Inhoud 1. Niveaus van begeleiding en zorg 3 1.1 Niveau 1: de dagelijkse gang (het Team) 4 1.1.1 Mentoraat 4 1.1.2 Didactische toetsen

Nadere informatie

LWOO Open dag LOcatie csg BeiLen 5 februari 2015 Open dag LOcatie SaLLand 7 februari 2015

LWOO Open dag LOcatie csg BeiLen 5 februari 2015 Open dag LOcatie SaLLand 7 februari 2015 LWOO Open dag Locatie CSG Beilen 5 februari 2015 open dag locatie Salland 7 februari 2015 Inhoud 4 Leerwegondersteunend onderwijs 4 Een eigen plek 5 Zorgadviesteam 5 Aanmelding en toelating 6 Centrale

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel 1. Passend onderwijs en het regionaal samenwerkingsverband In 2014 is passend onderwijs ingevoerd. Door aanpassing van wetgeving worden bestaande schotten tussen voortgezet

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

AANVULLENDE ZORG EN BEGELEIDING OP MAAT

AANVULLENDE ZORG EN BEGELEIDING OP MAAT HET INTERNE ZORGADVIESTEAM (ZAT) Soms heeft een leerling meer behoefte aan ondersteuning dan de mentor en docenten kunnen bieden. In dat geval wordt de leerling besproken in het interne ZAT. Dit team bekijkt

Nadere informatie

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs Onderwijsondersteuningsroute: Instroom van leerlingen met rugzak (concept versie 5 september 2013; ontwikkeld door de Werkgroep Passend Onderwijs Toewijzing Onderwijsondersteuning van Koers VO). - De onderwijsondersteuningsroute

Nadere informatie

toegelaten wordt. Uiteraard zal er in overleg met de ouders altijd naar een oplossing worden gezocht.

toegelaten wordt. Uiteraard zal er in overleg met de ouders altijd naar een oplossing worden gezocht. De zorg voor onze leerlingen Zorgbreedte Op de Koningin Emmaschool streven we ernaar om alle kinderen zo goed mogelijk te begeleiden. Naast de normale zorg die de leerkrachten aan de kinderen besteden,

Nadere informatie

Zorgplan Stedelijk Gymnasium Haarlem. Stedelijk Gymnasium Haarlem Zorgplan

Zorgplan Stedelijk Gymnasium Haarlem. Stedelijk Gymnasium Haarlem Zorgplan Stedelijk Gymnasium Haarlem Zorgplan Naast de reguliere begeleiding van leerlingen door vakdocenten, mentoren en leerjaarcoördinatoren is er op school ook sprake van bijzondere begeleiding van leerlingen

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

Beleidsplan Dyslexie Andreas College, locatie Pieter Groen. Inhoudsopgave. 1. De visie op de begeleiding van de dyslectische leerling 2

Beleidsplan Dyslexie Andreas College, locatie Pieter Groen. Inhoudsopgave. 1. De visie op de begeleiding van de dyslectische leerling 2 Beleidsplan Dyslexie 2017-2018 Andreas College, locatie Pieter Groen Inhoudsopgave Pagina 1. De visie op de begeleiding van de dyslectische leerling 2 2. Beschrijving van de huidige stand van zaken met

Nadere informatie

Aanvullende informatie Sociaal-emotioneel functioneren Ondersteuningsbehoefte Ontwikkelingsperspectief Overig, nl. *) Dit zijn richtlijnen die gewogen

Aanvullende informatie Sociaal-emotioneel functioneren Ondersteuningsbehoefte Ontwikkelingsperspectief Overig, nl. *) Dit zijn richtlijnen die gewogen Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel 2015-2016 Algemeen Inleiding Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband (SwV) VO 20.02. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeenten zorgen we ervoor dat er

Nadere informatie

Werkgroep ondersteuningsprofiel.

Werkgroep ondersteuningsprofiel. [1] Werkgroep ondersteuningsprofiel. 1. Jan Brouwer 2. Henk Meijer 3. Kyra Landsmeer 4. Els ter Veen 5. Klaas Kooistra 6. Thomas van Dijk 7. Johannes Haanstra 8. Taede Haarsma 9. Sietske Koopmans. [2]

Nadere informatie

Dockinga College Ferwert

Dockinga College Ferwert Dockinga College Ferwert [1] Inleiding Voor de invoering van Passend Onderwijs zijn de scholen verplicht om de mogelijkheden binnen hun leerlingenzorg te beschrijven in een zgn. ondersteuningsprofiel.

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

*Schoolondersteuningsprofiel

*Schoolondersteuningsprofiel *Schoolondersteuningsprofiel Algemeen Gegevens school Mencia de Mendoza Lyceum Mendelssohnlaan 1 4837 CV Breda Telefoon: 076-5601350 Contactpersoon: Maria Kops, ondersteuningscoördinator Website: www.mencia.nl

Nadere informatie

Contactgegevens Adres: Nieuwe Duinweg 10 Postcode: 2587 AC Telefoon: 070 3227078 Website: www.mariscollege.nl mail: Belgischpark@mariscollege.

Contactgegevens Adres: Nieuwe Duinweg 10 Postcode: 2587 AC Telefoon: 070 3227078 Website: www.mariscollege.nl mail: Belgischpark@mariscollege. 1. Algemene gegevens Maris College Belgisch Park Contactgegevens Adres: Nieuwe Duinweg 10 Postcode: 2587 AC Telefoon: 070 3227078 Website: www.mariscollege.nl mail: Belgischpark@mariscollege.nl Onderwijsvisie/concept

Nadere informatie

Begeleiding en Ondersteuning op het Eckartcollege

Begeleiding en Ondersteuning op het Eckartcollege 2015-2016 Begeleiding en Ondersteuning op het Eckartcollege Integrale leerlingbegeleiding Inhoud Inleiding... 2 1. Uitganspunten begeleiding en ondersteuning... 3 2. SAVUE-model... 4 3. Nadere werkwijze...

Nadere informatie

Arrangementsgroep havo/vwo locatie SGL. Informatie voor ouders

Arrangementsgroep havo/vwo locatie SGL. Informatie voor ouders Arrangementsgroep havo/vwo locatie SGL Informatie voor ouders November 2018 Arrangementsgroep havo-vwo, locatie SGL - Informatie voor ouders November 2018 2 Inhoudsopgave Inleiding 4 Doelstelling van het

Nadere informatie

Zorgplan Willem de Zwijgercollege

Zorgplan Willem de Zwijgercollege Zorgplan Willem de Zwijgercollege Bussum, januari 2010 1 Inhoudsopgave 1. Betrokkenen bij de leerlingenzorg 3 2. Toelating zorgleerlingen 4 2.1.Toelating leerlingen met ASS 4 3. Signalering 4 3.1.Signalering

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel. Piter Jelles YnSicht 2012-2013

Ondersteuningsprofiel. Piter Jelles YnSicht 2012-2013 Ondersteuningsprofiel Piter Jelles YnSicht 2012-2013 Woord vooraf Voor u ligt het ondersteuningsprofiel 2012-2013 van Piter Jelles YnSicht. Dit profiel maakt inzichtelijk welke ondersteuning wij als school

Nadere informatie

DE ZORG OP HET NIEUWE EEMLAND

DE ZORG OP HET NIEUWE EEMLAND DE ZORG OP HET NIEUWE EEMLAND 2011-2012 1 Voorwoord Op Het Nieuwe Eemland willen wij dat je je prettig en veilig voelt. Uiteraard gaat het er om dat je goede resultaten behaalt, maar ook dat je plezier

Nadere informatie

Begeleiding. Aandacht voor elke leerling!

Begeleiding. Aandacht voor elke leerling! Aandacht voor elke leerling! Begeleiding 2016 Begeleiding Het Staring College biedt goede begeleiding. Er is aandacht voor de leerling als individu, niet alleen als het even niet soepel gaat, maar ook

Nadere informatie

Toelatingsprocedure 2015-2016 PO en VO Velsen

Toelatingsprocedure 2015-2016 PO en VO Velsen Toelatingsprocedure 2015-2016 PO en VO Velsen Vastgesteld op 12 november 2014 Inhoud 1. Toelatingsprocedure PO - VO Velsen 1.1 Verantwoording 1.2 De leerlingen waar de afspraken voor gelden 1.3 Overeenstemming

Nadere informatie

Checklist onderwijszorgprofielen schooljaar 2011/2012

Checklist onderwijszorgprofielen schooljaar 2011/2012 Checklist onderwijszorgprofielen schooljaar 2011/2012 School Pro de Brug Input verwerkt Begin november 2011 1. Visie en beleid De school heeft een visie op leerlingenzorg uitgewerkt in het schoolzorgplan.

Nadere informatie

Het Eemsdeltacollege Onderwijskundig Rapport PO - VO 2015-2016

Het Eemsdeltacollege Onderwijskundig Rapport PO - VO 2015-2016 Het Eemsdeltacollege Onderwijskundig Rapport PO - VO 2015-2016 Naam van de leerling : Onderwijskundig rapport opgemaakt door : Functie : Email adres : Aantal bijlagen : Datum : Rapport besproken op : Handtekening

Nadere informatie

Ondersteuning op Groevenbeek. Begeleiden doen we samen

Ondersteuning op Groevenbeek. Begeleiden doen we samen Ondersteuning op Groevenbeek Begeleiden doen we samen 1 INHOUDSOPGAVE 1. Ondersteuning op Groevenbeek 3 2. Wanneer krijg je ondersteuning? 3 3. Leerwegondersteuning (lwoo) 4 4. Ondersteuning bij sociaal-emotionele

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel. Oktober 2014

Ondersteuningsprofiel. Oktober 2014 Oktober 2014 ALGEMEEN INLEIDING CSG Wessel Gansfort onderdeel van CSG is een middelgrote vestiging voor VMBO-TL, HAVO, Atheneum en Atheneum+. De school heeft ongeveer 820 leerlingen. Onderwijs wordt in

Nadere informatie

School ONDERSTEUNINGSPROFIEL

School ONDERSTEUNINGSPROFIEL School ONDERSTEUNINGSPROFIEL VAN basisschool Ondersteuningsprofiel van De Horizon Naam van de school: Basisschool De Horizon Adres: Landtong 8-10 Postcode: 1186 GP Plaats: Amstelveen Datum: juni 2015 Opgesteld

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel van Lyceum Ypenburg

Ondersteuningsprofiel van Lyceum Ypenburg Ondersteuningsprofiel van Lyceum Ypenburg Inhoud 1. Ondersteuningsaanbod... 2 a. Basisondersteuning:... 2 b. Extra ondersteuning... 6 c. Grenzen aan de ondersteuning... 7 20140825 ondersteuningsprofiel

Nadere informatie

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Opbouw presentatie Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Waarom passend onderwijs? Minder thuiszitters. Meer

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofielen Christiaan Huygens College Rachmaninowlaan

Schoolondersteuningsprofielen Christiaan Huygens College Rachmaninowlaan Schoolondersteuningsprofielen Christiaan Huygens College Rachmaninowlaan Plaats: Eindhoven Schooljaar: 2014-2015 Ingevuld door: Astrid van der Knaap Datum: 30 maart 2014 Inhoud SOVA training... 3 Ondersteuning

Nadere informatie

Jaarverslag Permanente Commissie Leerlingenzorg (PCL) SWV de Liemers 11.4

Jaarverslag Permanente Commissie Leerlingenzorg (PCL) SWV de Liemers 11.4 PCL Jaarverslag 2010/2011 Jaarverslag Permanente Commissie Leerlingenzorg (PCL) SWV de Liemers 11.4 Hierbij presenteren wij het jaarverslag 2010 2011 van de Permanente Commissie Leerlingenzorg van het

Nadere informatie

ZORGBELEID ONDERSTEUNINGSPLAN

ZORGBELEID ONDERSTEUNINGSPLAN ZORGBELEID ONDERSTEUNINGSPLAN Christelijk Lyceum Zeist 2015-2016 Inhoudsopgave 1. Zorgbeleid in samenhang 2. Algemeen - Visie op Onderwijs 3. Visie op Onderwijsondersteuning 3.1 Ondersteuningscyclus a.

Nadere informatie

ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN?

ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN? ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN? Omslag in denken en handelen: van deficit-denken naar handelen vanuit onderwijsbehoeften In plaats van: Deze leerling heeft ADHD,ODD, ASS, Dyslexie, Dyscalculie,

Nadere informatie

GYMNASIUM VWO HAVO MAVO HAAL HET BESTE UIT JEZELF BEGELEIDING EN ZORG

GYMNASIUM VWO HAVO MAVO HAAL HET BESTE UIT JEZELF BEGELEIDING EN ZORG GYMNASIUM VWO HAVO MAVO HAAL HET BESTE UIT JEZELF BEGELEIDING EN ZORG Begeleiding en Zorg op Het Nieuwe Eemland Begeleiding en Zorg op school kan van alles inhouden: iemand met wie je praat als je gepest

Nadere informatie

1. Inleiding. Zorgplan 2015-2019 Pagina 1

1. Inleiding. Zorgplan 2015-2019 Pagina 1 ZORGPLAN 2015-2019 Inhoud 1. Inleiding... 1 2. Passend Onderwijs... 2 a. Algemeen... 2 b. Samenwerkingsverband... 3 c. Basiszorg en zorgprofiel... 3 d. Toelatingscriteria... 4 3. Zorg in de klas... 5

Nadere informatie

Toelatingsprocedure 2016 2017 PO en VO Velsen

Toelatingsprocedure 2016 2017 PO en VO Velsen Toelatingsprocedure 2016 2017 PO en VO Velsen Inhoud 1. Toelatingsprocedure PO - VO Velsen 1.1 Verantwoording 1.2 De leerlingen waar de afspraken voor gelden 1.3 Overeenstemming binnen de regio 2. Van

Nadere informatie

Zorgstructuur OVC. Havo/Vwo

Zorgstructuur OVC. Havo/Vwo Zorgstructuur OVC Havo/Vwo NW/nov 2014 INHOUDSOPGAVE INLEIDING... 3 ORTHOPEDAGOOG... 3 COUNSELING... 3 REMEDIAL TEACHING... 3 HET ZORGTEAM (ZT)... 4 HET ZORGADVIESTEAM (ZAT)... 4 ZORGMENTOREN... 4 HUISWERKKLAS...

Nadere informatie

Notitie Ondersteuningstoewijzing op de Gomarus SG. Aanleiding en doel

Notitie Ondersteuningstoewijzing op de Gomarus SG. Aanleiding en doel Notitie Ondersteuningstoewijzing op de Gomarus SG Aanleiding en doel Sinds 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van toepassing. Daarmee komt de verantwoordelijkheid voor zorgplicht en ondersteuningstoewijzing

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel CBS de ster Harkstede

Schoolondersteuningsprofiel CBS de ster Harkstede Schoolondersteuningsprofiel CBS de ster Harkstede VGPONN- SWV PO 20.01 1 Inhoudsopgave Inleiding pag 3 Schoolgegevens pag 4 Ondersteuning pag 5 Basisondersteuning pag 5 Extra ondersteuning pag 6 Zorg voor

Nadere informatie

Zorgwijzer december 2012

Zorgwijzer december 2012 LWOO Leerlingen met een LWOO beschikking krijgen extra hulp en ondersteuning bij spelling, rekenen, huiswerk en met de gelden worden kleine klassen gerealiseerd waar de leerlingen met LWOO beter tot hun

Nadere informatie

7 Passend onderwijs. 7.1 Algemeen. 7.2 Interne begeleiding. Schoolgids 2012-2013

7 Passend onderwijs. 7.1 Algemeen. 7.2 Interne begeleiding. Schoolgids 2012-2013 7 Passend onderwijs 7.1 Algemeen Kinderen zijn nieuwsgierig en willen graag leren. Deze eigenschap hoort bij het kind zijn. Alle kinderen verdienen aandacht en zorg, maar zeker ook diegenen die moeite

Nadere informatie

Kaderplan Trajectgroepen/Trajectbegeleiding Vellesan College

Kaderplan Trajectgroepen/Trajectbegeleiding Vellesan College Kaderplan Trajectgroepen/Trajectbegeleiding Vellesan College 1. Doel van de trajectgroep/trajectbegeleiding voor eigen school Voorkomen van af en uitstroom van leerlingen op het Vellesan College Optimaliseren

Nadere informatie

Leerlingbegeleiding. WARTBURG COLLEGE locatie Revius

Leerlingbegeleiding. WARTBURG COLLEGE locatie Revius Leerlingbegeleiding WARTBURG COLLEGE locatie Revius 2 Inhoudsopgave 1 Mentor en juniormentor 2 Dyslexiebegeleiding 3 Huiswerkbegeleiding 4 De vertrouwenspersonen 5 Psycholoog/orthopedagoog 6 Zorgadviesteam

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Metameer

Schoolondersteuningsprofiel Metameer Schoolondersteuningsprofiel 2018-2019 Metameer Volgnummer 135 Datum behandeling DO 17 april 2018 / 29 mei 2018 Datum RvT n.v.t. Datum vaststelling bestuur 17 april 2018 / 29 mei 2018 Datum naar MR 25 april

Nadere informatie

ONZE LEERLINGEN AANDACHT EN ZORG VOOR ELKE LEERLING EXTRA ONDERSTEUNING OP MAAT. c in

ONZE LEERLINGEN AANDACHT EN ZORG VOOR ELKE LEERLING EXTRA ONDERSTEUNING OP MAAT. c in - rbegeleiding VAN ONZE LEERLINGEN AANDACHT EN ZORG VOOR ELKE LEERLING EXTRA ONDERSTEUNING OP MAAT c in BESTE OUDER(S), VERZORGER(S), Zorg en begeleiding zijn goed georganiseerd op NSG Groenewoud. Dat

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel 2015-2016

Schoolondersteuningsprofiel 2015-2016 Schoolondersteuningsprofiel 2015-2016 Ubbergen Inhoudsopgave Inleiding 1. Profiel.. 3 2. Onze visie op ondersteuning.. 4 3. Basisondersteuning: eerstelijns.. 5 4. Basisondersteuning: tweedelijns.. 7 5.

Nadere informatie

Leerlingbegeleiding. WARTBURG COLLEGE locatie Revius

Leerlingbegeleiding. WARTBURG COLLEGE locatie Revius Leerlingbegeleiding WARTBURG COLLEGE locatie Revius Inhoudsopgave 1 Mentor en juniormentor 2 Dyslexiebegeleiding 3 Huiswerkbegeleiding 4 De vertrouwenspersonen 5 Psycholoog/orthopedagoog 6 Zorgadviesteam

Nadere informatie

OOB-kaart 2013-2014. Doel

OOB-kaart 2013-2014. Doel OOB-kaart 2013-2014 Doel In de OOB-kaart wordt een overzicht gegeven van de voorzieningen op het gebied van leerlingenondersteuning op vmbo t Venster. Ouders/verzorgers, leerlingen, mentoren en docenten

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

CSG LIUDGER, Splitting. Ondersteuningsplan

CSG LIUDGER, Splitting. Ondersteuningsplan 1 CSG LIUDGER, Splitting Ondersteuningsplan 2016-2017 Voorwoord CSG Liudger is een brede, christelijke scholengemeenschap voor het voortgezet onderwijs. Bestaande uit praktijkonderwijs, vmbo (inclusief

Nadere informatie

Zorgbeleid RML 2014 1

Zorgbeleid RML 2014 1 Dyslexie Voor dyslectische leerlingen worden de uitgangspunten uit het Protocol Dyslexie Voortgezet Onderwijs (KPC groep 2013) zoveel mogelijk nagestreefd. De reguliere exameneisen op het gebied van spelling,

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. 26 Ibs 'T Pompebled

Schoolondersteuningsprofiel. 26 Ibs 'T Pompebled Schoolondersteuningsprofiel 26 Ibs 'T Pompebled Inhoudsopgave Toelichting... 3 DEEL I INVENTARISATIE... 5 1 Typering van de school... 5 2 Basisondersteuning... 6 3 Deskundigheid voor ondersteuning... 8

Nadere informatie

Zorg en begeleiding zijn goed georganiseerd op de NSG. Dat vinden we belangrijk. In hoofdstuk 1 zetten we onze uitgangspunten voor u op een rijtje.

Zorg en begeleiding zijn goed georganiseerd op de NSG. Dat vinden we belangrijk. In hoofdstuk 1 zetten we onze uitgangspunten voor u op een rijtje. INHOUD Uitgangspunten in de leerlingenbegeleiding Basisondersteuning voor alle leerlingen Aanvullende zorg en begeleiding op maat Beste ouder(s), verzorger(s) Zorg en begeleiding zijn goed georganiseerd

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel Maris College vmbo

Schoolondersteuningsprofiel Maris College vmbo Schoolondersteuningsprofiel Maris College vmbo Inhoud Algemene gegevens pagina 2 Ondersteuningsaanbod pagina 2 Vooraf pagina 2 De basisondersteuning pagina 3 Extra ondersteuning pagina 8 Grenzen aan de

Nadere informatie

Willen (persoonsontwikkeling) Medisch Thuissituatie Schoolvragenlijst. Informatie opnemen Informatie begrijpen Informatie toepassen Leerproblemen

Willen (persoonsontwikkeling) Medisch Thuissituatie Schoolvragenlijst. Informatie opnemen Informatie begrijpen Informatie toepassen Leerproblemen Procedure handelingsplannen Comenius College Het Comenius College kent een systeem van geïntegreerde leerlingbegeleiding 1 waarbij in principe ieder medewerker in de school medeverantwoordelijk is voor

Nadere informatie

iets voor jou? Leerlingzorg

iets voor jou? Leerlingzorg iets voor jou? Leerlingzorg Leerlingzorg Waarom deze wegwijzer? Soms heb je wel eens vragen maar weet je niet waar je ze kunt stellen of waar je hiervoor heen moet op school. Deze wegwijzer zal je helpen

Nadere informatie

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van

Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van Handreiking voor PO scholen betreffende invoering in het VO van 1. leerrendementen ter vervanging van de LWOO regeling 2. de TLV PrO ter vervanging van de huidige beschikking PrO Aanmelding bij het VO

Nadere informatie

Toelichting ontwikkelingsperspectief

Toelichting ontwikkelingsperspectief Toelichting ontwikkelingsperspectief Dit document is bedoeld als achtergrond informatie voor de scholen, maar kan ook (in delen, zo gewenst) gebruikt worden als informatie aan ouders, externe partners

Nadere informatie

SchoolOndersteuningsProfiel van

SchoolOndersteuningsProfiel van SchoolOndersteuningsProfiel van 2018-2022 Datum: Eindhoven Plaats: 6 september 2018 Naam: Functie: A. Gerritsen Directeur SchoolOndersteuningsProfiel 1. Inhoud 1. Inhoud... 2 1. Onderwijsaanbod... 3 1.1.

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel PSE

Ondersteuningsprofiel PSE Ondersteuningsprofiel PSE Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis voor een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke

Nadere informatie

BASISONDERSTEUNINGSPROFIEL BEGELEIDINGSSCHOOL (REGULIER VOORTGEZET ONDERWIJS)

BASISONDERSTEUNINGSPROFIEL BEGELEIDINGSSCHOOL (REGULIER VOORTGEZET ONDERWIJS) ONDERWIJSCONCEPT (DIALOOG OVER LEERLINGEN MET SPECIALE ONDERWIJSBEHOEFTEN, AANPASSINGEN, DIFFERENTIATIE) a. Dialoog over speciale onderwijsbehoeften 1 : Alle docenten binnen de school/afdeling kennen de

Nadere informatie