Zorgwijzer december 2012

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Zorgwijzer december 2012"

Transcriptie

1 LWOO Leerlingen met een LWOO beschikking krijgen extra hulp en ondersteuning bij spelling, rekenen, huiswerk en met de gelden worden kleine klassen gerealiseerd waar de leerlingen met LWOO beter tot hun recht komen. Brugklasleerlingen krijgen, voordat zij starten in de brugklas, een screening van een psycholoog m.b.t. LWOO gelden. Als uit deze testen blijkt dat zij ook aan de criteria voldoen van een LWOO leerling wordt er voor hen, i.s.m. de afdelingsleider, de psycholoog en de LWOO coördinator een LWOO beschikking aangevraagd. Het benodigde handelingsplan wordt opgesteld door de mentor m.b.v. de LWOO coördinator en/of de zorgcoördinator. Met behulp van een handelingsplan wordt er een begeleidingstraject uitgezet waar onder andere vakdocenten aan meewerken. Halverwege het jaar wordt het handelingsplan geëvalueerd en bijgesteld of stopgezet. LGF Leerlingen met een Leerling Gebonden Financiering (LGF) ook wel bekend als rugzakleerlingen. Voor een leerling kan, als deze voldoet aan de daartoe gestelde criteria, in het kader van de wet LGF een rugzakje worden aangevraagd. Hierdoor kunnen extra begeleiding en materialen voor de leerling worden ingezet. Bijvoorbeeld ambulante begeleiding die de school kan ondersteunen. Gesprekken met de orthopedagoog kunnen hieronder vallen. Begeleidingsgesprekken met de mentor vallen hieronder. Ook de aanschaf van extra leermiddelen of aangepaste meubels vallen onder het LGF. De zorgcoördinator stelt in overleg met de afdelingsleider en de ouders het dossier samen voor de aanvraag door de ouders en stelt na een positieve beschikking van de Commissie van Indicatiestelling het handelingsplan op. Het is ook mogelijk dat de mentor het handelingsplan opstelt met de ambulante begeleiding. De handelingsplannen worden tweemaal per jaar geëvalueerd met de betrokken partijen en waar nodig bijgesteld. De beschikking verloopt na enkele jaren en dan dient er (zonodig) een herindicatie worden aangevraagd. Dit gebeurt door de zorgcoördinator. Leerstoornissen Leerlingen met leerproblematiek zoals dyslexie behoeven een verklaring van gekwalificeerde gezondheidszorgpsychologen (BIG-geregistreerd) óf een kinder- en jeugdpsychologen (aangesloten bij het NIP) of een orthopedagooggeneralisten (aangesloten bij de NVO), met een aantoonbare specialisatie dyslexie. Als deze is opgenomen in het dossier schrijft de zorgcoördinator een faciliteitenpasje uit. Dit pasje geeft de leerling en docent overzicht van de gewenste hulpmiddelen (A3 formaat toetsen, mondeling afnemen toetsen, aangepaste normering, extra verwerkingstijd.) Hier wordt in de lessen, bij huiswerk en tijdens toetsen rekening mee gehouden. Binnen elke vakgroep zijn er wat dyslexie betreft afspraken gemaakt.

2 Voor het examenjaar wordt nogmaals goed naar de aard van de leerstoornis bij de leerling gekeken. Van hieruit worden met de leerlingen en ouders afspraken gemaakt over mogelijke hulpmiddelen die toegestaan zijn, tijdens de schoolexamens en het CSE. Het Zorg Advies Team (ZAT) Het ZAT bestaat uit de zorgcoördinator, de leerlingbegeleiding, de mentor, schoolmaatschappelijk werk, de schoolarts en de leerplichtambtenaar. Ook is er een vrije stoel waar verschillende partijen bij kunnen aansluiten: orthopedagoog / psycholoog; maatschappelijk werk; Bureau Jeugdzorg; MEE; preventiemedewerker Novadic-Kentron; Halt; jongerenwerk; ambulant begeleider Regionaal Expertise Centrum (REC) 3 of 4; GGZ (Herlaarhof, Pubers in de knel e.a.); een combinatie functionaris; politie; Jeugd Preventie Programma. Als een leerling meer hulp en begeleiding nodig heeft dan de mentor en vakdocenten kunnen bieden, dan kan de mentor na overleg met de afdelingsleider via de zorgcoördinator de leerling inbrengen in het zorgadviesteam, na overleg met ouders/verzorgers en indien wenselijk de leerling zelf. Tijdens de ZAT-bijeenkomsten worden signalen die kunnen wijzen op problemen of uitval snel en vakkundig beoordeeld. Het ZAT heeft met regelmaat bijeenkomsten, deze zijn structureel gepland en vinden plaats om de 6 weken. In deze bijeenkomsten wordt de problematiek van de leerling zo breed mogelijk besproken. Als het nodig is, wordt er zo snel mogelijk passende hulp ingeschakeld en wordt het begeleidingstraject gestart. Dit wordt altijd gedaan in overleg met de leerling en de ouders. Mogelijkheden van extra hulp op school zijn o.a. de verschillende trainingen, begeleiding orthopedagoog, schoolmaatschappelijk werk. Ook kan verwezen worden naar externe hulpverleningsinstanties. Het ZAT wordt vaak verward met enkel een vergadering. Het ZAT is echter een netwerk van hulpverleners rondom een school dat eens in zes weken vergadert. In de tussenliggende zes weken is er vaak intensief contact tussen verschillende instanties rondom een of meer leerlingen.

3 De Meierij Het Baanderherencollege is aangesloten bij bij het samenwerkingsverband De Meierij. De Meierij is een samenwerkingsverband van 19 scholen voor voortgezet onderwijs in de regio 's-hertogenbosch. Het doel van het samenwerkingsverband is het bieden van passend onderwijs en zorg voor alle leerlingen in de regio. Dit wordt bereikt door samen te werken, kennis te delen en van elkaar te leren. Daarnaast is er extra aandacht voor leerlingen met een specifieke onderwijsbehoefte. Er wordt gezorgd voor een soepele overgang van het basis- naar het voortgezet onderwijs (in samenwerking met de WSNS-verbanden) en later naar het vervolgonderwijs. Ook zijn er afspraken over het eventueel tussentijds overstappen naar een andere school. Voor leerlingen die meer hulp en begeleiding nodig hebben dan de school kan bieden, heeft het samenwerkingsverband een aantal voorzieningen; het Advies & Consultatie Team en de bovenschoolse voorzieningen zoals een reboundvoorziening. Hier wordt samen met de leerling, de ouders en de school op zoek gegaan naar de beste plek voor de leerling. Het uiteindelijk doel is een diploma voor iedere leerling. Het contact met de Meierij verloopt grotendeels via de zorgcoördinator. School maatschappelijk werk Delta/Twern (SMW) Voor de leerlingen van het Baanderherencollege is licht pedagogische hulp beschikbaar. Het schoolmaatschappelijk werk wordt aangeboden in de vorm van hulpverleningsgesprekken op het Centrum voor Jeugd en Gezin in Boxtel of op het BHC zelf. Voorts neemt de schoolmaatschappelijk werkster deel aan de bijeenkomsten van het zorgadviesteam (ZAT) van het Baanderherencollege vmbo. Het schoolmaatschappelijk werk heeft een brugfunctie tussen leerling, ouders, school en hulpverleningsinstellingen. De schoolmaatschappelijk werkster biedt hulp aan leerlingen en/of ouders wanneer er zorgen, vragen of signalen zijn op het gebied van sociaal functioneren, psychische problemen en opvoeding- en ontwikkelingsproblemen. Indien nodig begeleidt de schoolmaatschappelijk werkster naar gespecialiseerde (jeugd)zorg. Een leerling kan naar de schoolmaatschappelijk werkster doorverwezen worden door de zorgcoördinator. Overleg met zorgcoördinator is structureel gepland elke zes weken. De school maatschappelijk werkster op het BHC is mevrouw L. van Mook.

4 GGD De sociaal verpleegkundige of jeugdarts binnen het ZAT richt zich op de preventie en signalering van gezondheidsvragen. Het gaat daarbij om problemen op medisch gebied, om vragen over de fysieke en psychosociale ontwikkeling van een kind en om opvoedingsvragen van ouders. Vanuit die vakkennis en ervaring breng de schoolarts expertise in. Ook houdt de schoolarts het JGZ-dossier bij. De arts op het BHC is mevrouw L. Brukx. Leerplichtambtenaar De leerplichtambtenaar handhaaft de leer- en kwalificatieplicht en is met name actief bij het terugdringen van verzuim door spijbelen, te laat komen of langdurige ziekte. Daarnaast wordt gecontroleerd of elke leerplichtige jongeren op een school staat ingeschreven. Op het moment dat een leerling ongeoorloofd afwezig is (of helemaal niet op een school staat ingeschreven), bekijkt de leerplichtambtenaar samen met school wat de reden hiervan is en onderneemt actie. Deze actie kan bestaan uit zorg, sanctie en in uitzonderlijke gevallen vrijstelling van leerplicht. De leerplichtambtenaar op het BHC is mevrouw P. Versteeg. Ambulante begeleiding (extern) De ambulant begeleider begeleidt leerlingen in het reguliere onderwijs met functiebeperkingen en/of de leerkrachten van deze leerlingen. Dat is meedenken en meewerken met het Baanderherencollege zodat de schoolperiode voor het betreffende kind zo goed mogelijk verloopt. Ambulant begeleiders adviseren bij het maken van het handelingsplan op basis van de handelingsgerichte diagnostiek, voeren observaties uit en evalueren deze. Ook het adviseren en begeleiden van aanvragen voor aanpassingen (meubilair, computers e.d.), het helpen bij het ontwikkelen van speciale programma s en het coördineren van de specifieke zorg rondom de leerling horen bij hun taken. Bij een rugzakje kan ook gedacht worden aan training van een docententeam of training aan een leerling. Een leerling krijgt alleen een ambulant begeleider als er een LGF (rugzak) voor deze leerling is. Ook is dit afhankelijk van de diagnose en het overleg met de zorgcoördinator. Eventueel kan ook preventieve ambulante begeleiding worden aangevraagd. Leerlingen komen in aanmerking voor een LGF (Leerling gebonden financiering) als ze: langdurig ziek zijn met diagnose verzuim hebben van meer dan 25% met of zonder diagnose een gediagnosticeerde gedragsstoornis hebben psychiatrische problemen ondervinden een zintuiglijke of lichamelijke handicap hebben Deze problematiek moet dusdanig zijn dat de school aan kan tonen dat er ondanks reguliere middelen en inzet van het samenwerkingsverband een ontoereikende zorgstructuur is voor de desbetreffende leerling.

5 Onder cluster 3 vallen zeer moeilijk lerende leerlingen (ZML), leerlingen met lichamelijke beperkingen (LG/MG), leerlingen die langdurig ziek zijn (LZ) en leerlingen met epilepsie. Kinderen die vanwege hun gedragshandicap of psychiatrische problemen een structurele beperking in hun onderwijsparticipatie ondervinden, vallen onder cluster 4. De ambulante begeleiders zijn elke week een vaste tijd op school, hebben regelmatig overleg met de zorgcoördinator en zijn dan beschikbaar om mentoren en vakdocenten te adviseren. Leerlingenbegeleiding De leerlingbegeleiding op het Baanderherencollege verzorgt in de 2 e lijn de sociaal- emotionele begeleiding van leerlingen die daar behoefte aan hebben of voor in aanmerking komen na analyse van zorgcoördinator en afdelingsleider. De leerlingbegeleider heeft samen met de zorgcoördinator en afdelingsleider structureel overleg over de leerlingen en hij kan na enkele gesprekken aangeven of de begeleiding zinvol is, de leerling eventueel laten doorverwijzen via de zorgcoördinator en afdelingsleider of nog een aantal gesprekken plannen om de begeleiding (kortdurend) voort te zetten. De leerling kan ook zelf bij de leerlingbegeleider aankloppen, deze fungeert dan als vertrouwenspersoon voor de leerling. Op het Baanderherencollege is de leerlingenbegeleider de heer P. W. Dekker. De zorgcoördinator Het uitgangspunt van de zorgcoördinatie is dat deze zo vroeg mogelijk wordt ingezet. De zorgcoördinator beoordeelt of en zo ja, welke maatregelen uitgevoerd moeten worden om risico s van jongeren te beperken. De zorgcoördinator analyseert de problematiek op basis van de uitgewisselde signalen en/of ketenregistraties, alsmede een analyse van het dossier. Als de zorgcoördinator denkt dat er zorg moet worden ingezet, dan overlegt zij dit met de betrokken partijen. In veel van deze gevallen zal inderdaad zorgcoördinatie worden ingeschakeld. De zorgcoördinator stelt in overleg met de betrokken hulpverleners een plan van aanpak op voor de leerling, maakt afspraken met de betrokken hulpverleners en verbindt daaraan termijnen. De zorgcoördinator coördineert de informatie-uitwisseling tussen betrokken hulpverleners, docenten en het gezin (incl. de leerling). De zorgcoördinator voor het BHC is mevrouw M. Theeuwes van Lierop.

Ondersteuningswijzer Jacob-Roelandslyceum

Ondersteuningswijzer Jacob-Roelandslyceum Ondersteuningswijzer Jacob-Roelandslyceum 2016-2017 Inleiding In het reguliere onderwijs is de aandacht voor ondersteuning de laatste jaren steeds meer toegenomen. De verschillende ondersteuningsbehoeften

Nadere informatie

Ondersteuningswijzer Jacob-Roelandslyceum

Ondersteuningswijzer Jacob-Roelandslyceum Ondersteuningswijzer Jacob-Roelandslyceum 2018-2019 Inhoud Inleiding... 2 Schematische weergave ondersteuningsstructuur JRL... 3 Samenwerkingsverband De Meierij... 4 ZorgAdviesTeam (ZAT)... 4 Zorgcoördinator

Nadere informatie

Ondersteuningswijzer Jacob-Roelandslyceum

Ondersteuningswijzer Jacob-Roelandslyceum Ondersteuningswijzer Jacob-Roelandslyceum 2014-2015 Inleiding In het reguliere onderwijs is de aandacht voor ondersteuning de laatste jaren steeds meer toegenomen. De verschillende ondersteuningsbehoeften

Nadere informatie

Zorgwijzer Jacob-Roelandslyceum

Zorgwijzer Jacob-Roelandslyceum Zorgwijzer Jacob-Roelandslyceum 2011-2012 Inleiding In het reguliere onderwijs is de aandacht voor zorg de laatste jaren steeds meer toegenomen. De verschillende zorgvragen verlangen een goed samenhangend

Nadere informatie

ZORGPLAN. Christelijk Lyceum Delft VMBO

ZORGPLAN. Christelijk Lyceum Delft VMBO ZORGPLAN Christelijk Lyceum Delft VMBO 1 Missie en visie van de school Het CLD wil zijn leerlingen een veilige omgeving bieden, waarin zij kunnen opgroeien tot verantwoordelijke en vrije mensen. Wij beschouwen

Nadere informatie

CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0

CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0 CSG LIUDGER Ondersteuningsplan 2014-2015 0 Voorwoord CSG Liudger is een brede, christelijke scholengemeenschap voor het voortgezet onderwijs. Bestaande uit praktijkonderwijs, vmbo (inclusief lwoo), mavo,

Nadere informatie

Zorgbeleid Haags Montessori Lyceum. December 2010

Zorgbeleid Haags Montessori Lyceum. December 2010 Zorgbeleid Haags Montessori Lyceum December 2010 INHOUD Voorwoord 3 1 Onderwijsvisie binnen VOH en het HML 4 2 Zorgstructuur 5 2.1 Zorglijnen 5 2.2 Procesbeschrijving zorg 6 2.3 Zorgstructuur op het HML

Nadere informatie

GSR voor en door christenen. Leerlingbegeleiding. GSR Rijswijk

GSR voor en door christenen. Leerlingbegeleiding. GSR Rijswijk GSR voor en door christenen Leerlingbegeleiding GSR Rijswijk Voorwoord Inhoud Voorwoord Op de GSR willen we bijdragen aan de ontwikkeling van uw kinderen tot zelfstandige jonge mensen die klaar zijn om

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel. Januari 2015

Ondersteuningsprofiel. Januari 2015 Januari 2015 Algemeen Inleiding CSG Winsum is een kleine vestiging voor vmbo-tl en havo. Onze school heeft ongeveer 300 leerlingen. In het eerste jaar (brugjaar) krijgen alle leerlingen dezelfde leerstof.

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel. Oktober 2014

Ondersteuningsprofiel. Oktober 2014 Oktober 2014 ALGEMEEN INLEIDING CSG Wessel Gansfort onderdeel van CSG is een middelgrote vestiging voor VMBO-TL, HAVO, Atheneum en Atheneum+. De school heeft ongeveer 820 leerlingen. Onderwijs wordt in

Nadere informatie

Ziekteverzuimbegeleiding De interventie M@ZL (Medische Advisering Ziek gemelde Leerling)

Ziekteverzuimbegeleiding De interventie M@ZL (Medische Advisering Ziek gemelde Leerling) Informatiefolder Ziekteverzuimbegeleiding De interventie M@ZL (Medische Advisering Ziek gemelde Leerling) M@ZL: Medische Advisering van de Ziekgemelde Leerling M@ZL is een manier van signaleren en begeleiden

Nadere informatie

Begeleiding. Aandacht voor elke leerling!

Begeleiding. Aandacht voor elke leerling! Aandacht voor elke leerling! Begeleiding 2017 Begeleiding Het Staring College biedt goede begeleiding. Er is aandacht voor de leerling als individu, niet alleen als het even niet soepel gaat, maar ook

Nadere informatie

Kaderplan Trajectgroepen/Trajectbegeleiding Vellesan College

Kaderplan Trajectgroepen/Trajectbegeleiding Vellesan College Kaderplan Trajectgroepen/Trajectbegeleiding Vellesan College 1. Doel van de trajectgroep/trajectbegeleiding voor eigen school Voorkomen van af en uitstroom van leerlingen op het Vellesan College Optimaliseren

Nadere informatie

iets voor jou? Leerlingzorg

iets voor jou? Leerlingzorg iets voor jou? Leerlingzorg Leerlingzorg Waarom deze wegwijzer? Soms heb je wel eens vragen maar weet je niet waar je ze kunt stellen of waar je hiervoor heen moet op school. Deze wegwijzer zal je helpen

Nadere informatie

Agenda. 1. Externen 2. Taken IB-er 3. Zorgstructuur nu 4. Zorgstructuur toekomst 5. Vragen 6. Zorgmarkt

Agenda. 1. Externen 2. Taken IB-er 3. Zorgstructuur nu 4. Zorgstructuur toekomst 5. Vragen 6. Zorgmarkt Hart voor zorg Even voorstellen Agenda 1. Externen. Taken IB-er 3. Zorgstructuur nu 4. Zorgstructuur toekomst 5. Vragen 6. Zorgmarkt Externen Met wie hebben wij te maken en in welke mate? WSNS-Salland

Nadere informatie

Begeleiding. Aandacht voor elke leerling!

Begeleiding. Aandacht voor elke leerling! Aandacht voor elke leerling! Begeleiding 2016 Begeleiding Het Staring College biedt goede begeleiding. Er is aandacht voor de leerling als individu, niet alleen als het even niet soepel gaat, maar ook

Nadere informatie

Zorg. voor leerlingen

Zorg. voor leerlingen Zorg voor leerlingen Zorg voor leerlingen De Thorbecke Scholengemeenschap vindt het van groot belang dat de leerlingen zich goed voelen op school. De mentor houdt dat nauwlettend in de gaten. Hij heeft

Nadere informatie

Vastgesteld op [ ] Advies DR [ (1 e bespreking] Looptijd Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2

Vastgesteld op [ ] Advies DR [ (1 e bespreking] Looptijd Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Vastgesteld op [30-08-2016] Advies DR [15-12-2016 (1 e bespreking] Looptijd 2016-2020 Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Schoolondersteuningsprofiel Wat is een schoolondersteuningsprofiel? Een school

Nadere informatie

Kleine school met eigen karakter

Kleine school met eigen karakter Kleine school met eigen karakter Aloysius/ De Roosten Scholengroep Het Plein Sint-Joriscollege Antoon Schellenscollege Vakcollege Eindhoven Praktijkschool Eindhoven Pleinschool Helder Missie Leerlingen

Nadere informatie

ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN?

ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN? ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN? Omslag in denken en handelen: van deficit-denken naar handelen vanuit onderwijsbehoeften In plaats van: Deze leerling heeft ADHD,ODD, ASS, Dyslexie, Dyscalculie,

Nadere informatie

ZORGBELEIDSPLAN 2015 BC Broekhin Roermond, hoofdlokatie

ZORGBELEIDSPLAN 2015 BC Broekhin Roermond, hoofdlokatie ZORGBELEIDSPLAN 2015 BC Broekhin Roermond, hoofdlokatie Ambities en doelen 2015 Ambitie Doel Resultaat Plan van aanpak Betrokkenen In te zetten Medewerkers kennis Medewerkers zijn - Scholing rondom zorgbreedte

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel. rsg Simon Vestdijk Harlingen/Franeker

Ondersteuningsprofiel. rsg Simon Vestdijk Harlingen/Franeker Ondersteuningsprofiel rsg Simon Vestdijk Harlingen/Franeker Inhoud Voorwoord... 3 0. De doelgroep van onze school/locatie... 4 1. Organisatie onderwijsondersteuning... 4 2. Interne ondersteuning... 5 3.

Nadere informatie

Bijlage 6 Visie op (basis)ondersteuning van de scholen van RegSam (versie: sept. 2011)

Bijlage 6 Visie op (basis)ondersteuning van de scholen van RegSam (versie: sept. 2011) Bijlage 6 Visie op (basis)ondersteuning van de scholen van RegSam (versie: sept. 2011) Uitgangspunten bij de visie op ondersteuning van het samenwerkingsverband Passend Voortgezet Onderwijs Zoetermeer

Nadere informatie

AANVULLENDE ZORG EN BEGELEIDING OP MAAT

AANVULLENDE ZORG EN BEGELEIDING OP MAAT HET INTERNE ZORGADVIESTEAM (ZAT) Soms heeft een leerling meer behoefte aan ondersteuning dan de mentor en docenten kunnen bieden. In dat geval wordt de leerling besproken in het interne ZAT. Dit team bekijkt

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel 2012-2013 Locatie Buitenpost Prof. Wassenberghstraat 3 9285 PS Buitenpost [1] Woord vooraf Voor u ligt het ondersteuningsprofiel (versie 1:2012-2013) van het Nordwin College, locatie

Nadere informatie

Kaderplan Trajectbegeleiding Duin en Kruidbergmavo

Kaderplan Trajectbegeleiding Duin en Kruidbergmavo Kaderplan Trajectbegeleiding Duin en Kruidbergmavo 1. Doel van de trajectgroep-achtige voorziening voor eigen school. Ondersteuning en uitbreiding huidige zorgteam, vooruitlopend op de wet passend onderwijs

Nadere informatie

3. Een psychodiagnostisch onderzoek gericht op de onderwijsbelemmeringen als gevolg van de

3. Een psychodiagnostisch onderzoek gericht op de onderwijsbelemmeringen als gevolg van de Richtlijnen voor de dossiervorming van aanvragen voor extra ondersteuning en plaatsing in speciaal (basis)onderwijs van leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften Zeer moeilijk leren Syndroom van Down

Nadere informatie

GSR voortgezet onderwijs voor betrokken christenen. Leerlingbegeleiding

GSR voortgezet onderwijs voor betrokken christenen. Leerlingbegeleiding GSR voortgezet onderwijs voor betrokken christenen Leerlingbegeleiding Voorwoord Op de GSR willen we bijdragen aan de ontwikkeling van uw kinderen tot zelfstandige jonge mensen die klaar zijn om verder

Nadere informatie

Begeleiding van een Zorgleerling

Begeleiding van een Zorgleerling Begeleiding van een Zorgleerling Schooljaar 2013-2014 1. Inleiding Als mentor ben je het eerste aanspreekpunt voor de leerlingen in je klas en voor de ouders van deze leerlingen. Soms heb je één of meer

Nadere informatie

ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE

ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE 2016-2018 INLEIDING Het Trivium College heeft drie locaties: VMBO Trivium College, basis- en kaderberoepsgerichte leerweg met de richtingen: Economie & Ondernemen Dienstverlening

Nadere informatie

ZORGPLAN MAVO TRIVIUM COLLEGE

ZORGPLAN MAVO TRIVIUM COLLEGE ZORGPLAN MAVO TRIVIUM COLLEGE 2017-2019 INLEIDING Het Trivium College heeft drie locaties: VMBO Trivium College, basis- en kaderberoepsgerichte leerweg met de richtingen: Economie & Ondernemen Dienstverlening

Nadere informatie

LEERLINGBEGELEIDING. O.R.S. Lek en Linge. Lek en Linge

LEERLINGBEGELEIDING. O.R.S. Lek en Linge. Lek en Linge LEERLINGBEGELEIDING O.R.S. Lek en Linge Lek en Linge leuk en leerzaam! O.R.S. Lek en Linge Brugklaslocatie (bkl) Annie M.G. Schmidtpad 1 4103 NP Culemborg Vmbo-locatie (ibb) Ina Boudier-Bakkerstraat 2

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

Zorgplan Etty Hillesum Lyceum Arkelstein. School voor praktijkonderwijs

Zorgplan Etty Hillesum Lyceum Arkelstein. School voor praktijkonderwijs Zorgplan Etty Hillesum Lyceum Arkelstein School voor praktijkonderwijs september 2009 Inhoud 1. Missie, visie en uitgangspunten van praktijkonderwijs 2. Beschrijving van de kenmerken van de organisatie

Nadere informatie

Notitie Ondersteuningstoewijzing op de Gomarus SG. Aanleiding en doel

Notitie Ondersteuningstoewijzing op de Gomarus SG. Aanleiding en doel Notitie Ondersteuningstoewijzing op de Gomarus SG Aanleiding en doel Sinds 1 augustus 2014 is de Wet Passend Onderwijs van toepassing. Daarmee komt de verantwoordelijkheid voor zorgplicht en ondersteuningstoewijzing

Nadere informatie

BASISONDERSTEUNINGSPROFIEL BEGELEIDINGSSCHOOL (REGULIER VOORTGEZET ONDERWIJS)

BASISONDERSTEUNINGSPROFIEL BEGELEIDINGSSCHOOL (REGULIER VOORTGEZET ONDERWIJS) ONDERWIJSCONCEPT (DIALOOG OVER LEERLINGEN MET SPECIALE ONDERWIJSBEHOEFTEN, AANPASSINGEN, DIFFERENTIATIE) a. Dialoog over speciale onderwijsbehoeften 1 : Alle docenten binnen de school/afdeling kennen de

Nadere informatie

ZORGSTRUCTUUR VALUASCOLLEGE

ZORGSTRUCTUUR VALUASCOLLEGE ZORGSTRUCTUUR VALUASCOLLEGE Binnen de zorgstructuur van het Valuascollege onderscheiden we drie fasen: Fase 1: Zorg in het kernteam; Fase 2: Het klein ZAT Fase 3: Het Groot ZAT Soms maken de mentor, of

Nadere informatie

Voorwoord Visie en Uitgangspunten 4

Voorwoord Visie en Uitgangspunten 4 ONDERSTEUNINGSPLAN LOCATIE RAAI CSG LIUDGER HERZIENE VERSIE NOVEMBER 2015 Inhoud Voorwoord 3 1. Visie en Uitgangspunten 4 2. Eerste lijnszorg 5 2.1. en en mentor 2.2. De teamleider en het team 2.3. Omschrijving

Nadere informatie

Onderwijsvoorziening

Onderwijsvoorziening Onderwijsvoorziening 1. Doel van de onderwijsondersteuning Inleiding Veel leerlingen van het Viertaal College maken de overstap naar het regulier voortgezet onderwijs het Regius College. Omdat deze groep

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel 2015-2016 Algemeen Inleiding Onze school maakt deel uit van het samenwerkingsverband (SwV) VO 20.02. Samen met alle scholen voor voortgezet (speciaal) onderwijs in de gemeenten zorgen we ervoor dat er

Nadere informatie

leerling gebonden financiering (LGF) toelating van leerlingen met een handicap in het kader van de leerlinggebonden financiering

leerling gebonden financiering (LGF) toelating van leerlingen met een handicap in het kader van de leerlinggebonden financiering leerling gebonden financiering (LGF) toelating van leerlingen met een handicap in het kader van de leerlinggebonden financiering instemming MR: 23 februari 2004 bijlage 1: najaar 2008 Doel van LGF Het

Nadere informatie

Protocol Ziekteverzuim in het basisonderwijs

Protocol Ziekteverzuim in het basisonderwijs Protocol Ziekteverzuim in het basisonderwijs 1. Kader Als je ziek bent blijf je thuis en doe je even niet mee. Incidenteel niet erg. Het wordt pas erg als het schoolziekteverzuim lang duurt of zeer regelmatig

Nadere informatie

Zorgplan Stedelijk Gymnasium Haarlem. Stedelijk Gymnasium Haarlem Zorgplan

Zorgplan Stedelijk Gymnasium Haarlem. Stedelijk Gymnasium Haarlem Zorgplan Stedelijk Gymnasium Haarlem Zorgplan Naast de reguliere begeleiding van leerlingen door vakdocenten, mentoren en leerjaarcoördinatoren is er op school ook sprake van bijzondere begeleiding van leerlingen

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel PSE

Ondersteuningsprofiel PSE Ondersteuningsprofiel PSE Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis voor een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke

Nadere informatie

Informatieavond. Welkom 15 november 2011

Informatieavond. Welkom 15 november 2011 Welkom Informatieavond Welkom 15 november 2011 Aloysius/ De Roosten Scholengroep Het Plein Sint-Joriscollege Antoon Schellenscollege De Burgh Praktijkschool Eindhoven Pleinschool Helder Missie Leerlingen

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

ZORGPLAN VO-SCHOLEN BUITENHOUT COLLEGE BRINNUMMER 24 RW

ZORGPLAN VO-SCHOLEN BUITENHOUT COLLEGE BRINNUMMER 24 RW ZORGPLAN VO-SCHOLEN BUITENHOUT COLLEGE BRINNUMMER 24 RW 1. Verwijzing naar schoolgids en/of website van de onderwijsvoorziening Ieder schooljaar verschijnt er een schoolgids voor de sector VMBO voor ouders/verzorgers

Nadere informatie

CSG LIUDGER, Splitting. Ondersteuningsplan

CSG LIUDGER, Splitting. Ondersteuningsplan 1 CSG LIUDGER, Splitting Ondersteuningsplan 2016-2017 Voorwoord CSG Liudger is een brede, christelijke scholengemeenschap voor het voortgezet onderwijs. Bestaande uit praktijkonderwijs, vmbo (inclusief

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

Zorg goed voor elkaar. Ondersteuning voor leerlingen op onze school

Zorg goed voor elkaar. Ondersteuning voor leerlingen op onze school Zorg goed voor elkaar Ondersteuning voor leerlingen op onze school augustus 2019 1. Ondersteuning bij ons op school Op het Sint-Janslyceum streven we ernaar iedereen zo goed mogelijk onderwijs te geven.

Nadere informatie

Jaarverslag Leerplicht

Jaarverslag Leerplicht Jaarverslag Leerplicht 2016-2017 Leerplicht Spijbelen of schoolverzuim is vaak een voorbode van voortijdig school verlaten. De gemeente Eemsmond hecht dan ook grote waarde aan een adequate handhaving van

Nadere informatie

GSR voor en door christenen. Leerlingbegeleiding. GSR Rotterdam

GSR voor en door christenen. Leerlingbegeleiding. GSR Rotterdam GSR voor en door christenen Leerlingbegeleiding GSR Rotterdam Voorwoord Inhoud Voorwoord Op de GSR willen we bijdragen aan de ontwikkeling van uw kinderen tot zelfstandige jonge mensen die klaar zijn om

Nadere informatie

Dossieropbouw tbv het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring VSO cluster 3

Dossieropbouw tbv het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring VSO cluster 3 Dossieropbouw tbv het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring VSO cluster 3 Schooljaar 2016/2017 Voor toelating tot het VSO cluster 3 is er een TLV nodig. Bij elke TLV-aanvraag voor het VSO cluster

Nadere informatie

Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners?

Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners? Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners? Passend onderwijs Zorg- en adviesteams Integraal indiceren Centrum voor jeugd en gezin De lokale

Nadere informatie

Werkgroep ondersteuningsprofiel.

Werkgroep ondersteuningsprofiel. [1] Werkgroep ondersteuningsprofiel. 1. Jan Brouwer 2. Henk Meijer 3. Kyra Landsmeer 4. Els ter Veen 5. Klaas Kooistra 6. Thomas van Dijk 7. Johannes Haanstra 8. Taede Haarsma 9. Sietske Koopmans. [2]

Nadere informatie

ONZE LEERLINGEN AANDACHT EN ZORG VOOR ELKE LEERLING EXTRA ONDERSTEUNING OP MAAT. c in

ONZE LEERLINGEN AANDACHT EN ZORG VOOR ELKE LEERLING EXTRA ONDERSTEUNING OP MAAT. c in - rbegeleiding VAN ONZE LEERLINGEN AANDACHT EN ZORG VOOR ELKE LEERLING EXTRA ONDERSTEUNING OP MAAT c in BESTE OUDER(S), VERZORGER(S), Zorg en begeleiding zijn goed georganiseerd op NSG Groenewoud. Dat

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel. Piter Jelles YnSicht 2012-2013

Ondersteuningsprofiel. Piter Jelles YnSicht 2012-2013 Ondersteuningsprofiel Piter Jelles YnSicht 2012-2013 Woord vooraf Voor u ligt het ondersteuningsprofiel 2012-2013 van Piter Jelles YnSicht. Dit profiel maakt inzichtelijk welke ondersteuning wij als school

Nadere informatie

Adres: Tuinzigtlaan 10 Plaatsnaam: Breda Contactpersoon: dhr. C. Wessels

Adres: Tuinzigtlaan 10 Plaatsnaam: Breda Contactpersoon: dhr. C. Wessels Onderlegger Kijkwijzer Zorgprofielen Algemeen Gegevens school Naam: Prinsentuin van Cooth VMBO Adres: Tuinzigtlaan 10 Plaatsnaam: Breda Contactpersoon: dhr. C. Wessels Leerwegen en profielen Basis, kader,

Nadere informatie

Het Eemsdeltacollege Onderwijskundig Rapport PO - VO 2015-2016

Het Eemsdeltacollege Onderwijskundig Rapport PO - VO 2015-2016 Het Eemsdeltacollege Onderwijskundig Rapport PO - VO 2015-2016 Naam van de leerling : Onderwijskundig rapport opgemaakt door : Functie : Email adres : Aantal bijlagen : Datum : Rapport besproken op : Handtekening

Nadere informatie

ondersteuningsstructuren Lorentz Lyceum

ondersteuningsstructuren Lorentz Lyceum ondersteuningsstructuren Lorentz Lyceum 6 juli 2014 Versie 0.1nmp en fnc Inleiding: In dit document worden de ondersteuningsstructuren van het Lorentz Lyceum beschreven. Het Lorentz Lyceum vindt het bieden

Nadere informatie

Adres: Tuinzigtlaan 10 Plaatsnaam: Breda Contactpersoon: dhr. C. Wessels

Adres: Tuinzigtlaan 10 Plaatsnaam: Breda Contactpersoon: dhr. C. Wessels Onderlegger Kijkwijzer Zorgprofielen Algemeen Gegevens school Naam: Prinsentuin van Cooth VMBO Adres: Tuinzigtlaan 10 Plaatsnaam: Breda Contactpersoon: dhr. C. Wessels Leerwegen en profielen Basis, kader,

Nadere informatie

Begrippenlijst (passend) onderwijs (bron:

Begrippenlijst (passend) onderwijs (bron: Begrippenlijst (passend) onderwijs (bron: www.steunpuntpassendonderwijs.nl) Ambulante begeleiding Hulp van leerkrachten uit het speciaal (basis)onderwijs voor kinderen met een beperking, die naar een gewone

Nadere informatie

School-ondersteuningsprofiel Alfrink College

School-ondersteuningsprofiel Alfrink College School-ondersteuningsprofiel Alfrink College Maart 2019 1 Inhoudsopgave Inleiding p. 3 Visie op onderwijsondersteuning p. 3 Intake, aanname en plaatsing van leerlingen p. 4 - Grenzen aan de ondersteuning

Nadere informatie

Bijlage 9: Leerling gebonden financiering (rugzakleerlingen).

Bijlage 9: Leerling gebonden financiering (rugzakleerlingen). Bijlage 9: Leerling gebonden financiering (rugzakleerlingen). WSNS SWV Meppel e.o. 407 Postbus 220, 7940 AE Meppel. j.slagter@wsnsmeppel.nl info@wsnsmeppel.nl 0522 278129 06 12643810 Industrieweg 1B1 7944

Nadere informatie

ADVIES. het College van Bestuur van C, gevestigd te B, het bevoegd gezag van D, verweerder

ADVIES. het College van Bestuur van C, gevestigd te B, het bevoegd gezag van D, verweerder 106975 ADVIES in het geding tussen: A, wonende te B, verzoekster, en het College van Bestuur van C, gevestigd te B, het bevoegd gezag van D, verweerder 1. VERLOOP VAN DE PROCEDURE Bij verzoekschrift van

Nadere informatie

ZORG en BEGELEIDING 2011

ZORG en BEGELEIDING 2011 ZORG en BEGELEIDING 2011 Zorgplan Het Nieuwe Eemland 2011 INHOUDSOPGAVE Inleiding 3 Visie op onderwijs en begeleiding 4 Visie op leerlingenzorg 4 Zorgstructuur Regulier en specifieke zorg 5 Aannamebeleid

Nadere informatie

ZORGPLAN AOC TERRA ASSEN 2012-2013

ZORGPLAN AOC TERRA ASSEN 2012-2013 ZORGPLAN AOC TERRA ASSEN 2012-2013 Versie: Vensters voor Verantwoording en Schoolkompas, januari 2013 Overzicht Leerlingbegeleiding AOC Terra Assen Mentor De mentor is de eerste persoon om alles aan te

Nadere informatie

Bijlage 1: Rolverdeling Cascademodel. Ouders/ verzorgers en leerling niveau Wat actie 1 mentor maakt klassenbeeld/ontwikkelingsperspectief

Bijlage 1: Rolverdeling Cascademodel. Ouders/ verzorgers en leerling niveau Wat actie 1 mentor maakt klassenbeeld/ontwikkelingsperspectief Bijlage 1: Rolverdeling Cascademodel. Ouders/ verzorgers en leerling niveau Wat actie 1 mentor maakt klassenbeeld/ontwikkelingsperspectief overleg met ouders en leerling(ouderavonden) 2 mentor maakt handelingsplan

Nadere informatie

Protocol De overstap naar het voortgezet onderwijs. versie 1.7

Protocol De overstap naar het voortgezet onderwijs. versie 1.7 Protocol De overstap naar het voortgezet onderwijs. versie 1.7 Voor leerlingen en ouders is de overstap naar het voortgezet onderwijs een grote stap. Goede voorlichting en een goede voorbereiding zijn

Nadere informatie

Vastgesteld op Advies DR Advies MR [DATUM] Looptijd. Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2

Vastgesteld op Advies DR Advies MR [DATUM] Looptijd. Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Vastgesteld op 6-6-2016 Advies DR 19-05-2016 Advies MR [DATUM] Looptijd. Schoolondersteuningsprofiel versie 1.2 Schoolondersteuningsprofiel Wat is een schoolondersteuningsprofiel? Een school is betrokken

Nadere informatie

Dockinga College Ferwert

Dockinga College Ferwert Dockinga College Ferwert [1] Inleiding Voor de invoering van Passend Onderwijs zijn de scholen verplicht om de mogelijkheden binnen hun leerlingenzorg te beschrijven in een zgn. ondersteuningsprofiel.

Nadere informatie

Ondersteuning. school voor mavo met determinatie onderbouw vmbo-k/g/t

Ondersteuning. school voor mavo met determinatie onderbouw vmbo-k/g/t Ondersteuning school voor mavo met determinatie onderbouw vmbo-k/g/t Inhoud 1. Niveaus van begeleiding en zorg 3 1.1 Niveau 1: de dagelijkse gang (het Team) 4 1.1.1 Mentoraat 4 1.1.2 Didactische toetsen

Nadere informatie

Aandacht voor elke leerling. Begeleidingscommissie

Aandacht voor elke leerling. Begeleidingscommissie Begeleidingscommissie Aandacht voor elke leerling In deze brochure vindt u alle informatie over individuele begeleiding voor leerlingen op het Don Bosco College Wie doet wat? Het Don Bosco College besteedt

Nadere informatie

1.1 Schoolprofiel. Schakelcollege Tilburg Reitse Hoevenstraat 20 5042 EH Tilburg tel.: 013-5397050

1.1 Schoolprofiel. Schakelcollege Tilburg Reitse Hoevenstraat 20 5042 EH Tilburg tel.: 013-5397050 1. Algemeen 1.1 Schoolprofiel Schakelcollege Tilburg Reitse Hoevenstraat 20 5042 EH Tilburg tel.: 013-5397050 Het Schakelcollege is een school voor leerlingen die minder dan twee jaar in Nederland zijn

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel

Ondersteuningsprofiel Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Schoolondersteuningsprofiel Basisschool De Bron Spiesheem 54 3907 NJ Veenendaal tel. 0318-508510 e-mail. De bron@shsveenendaal.nl PASSEND ONDERWIJS - Elke school zorgplicht?! Met het ingaan van de Wet

Nadere informatie

Leerlingbegeleiding. WARTBURG COLLEGE locatie Revius

Leerlingbegeleiding. WARTBURG COLLEGE locatie Revius Leerlingbegeleiding WARTBURG COLLEGE locatie Revius 2 Inhoudsopgave 1 Mentor en juniormentor 2 Dyslexiebegeleiding 3 Huiswerkbegeleiding 4 De vertrouwenspersonen 5 Psycholoog/orthopedagoog 6 Zorgadviesteam

Nadere informatie

ZORGPLAN CHRISTIAAN HUYGENS COLLEGE RACHMANINOWLAAN EINDHOVEN

ZORGPLAN CHRISTIAAN HUYGENS COLLEGE RACHMANINOWLAAN EINDHOVEN ZORGPLAN CHRISTIAAN HUYGENS COLLEGE RACHMANINOWLAAN EINDHOVEN 2009-2010 Inhoudsopgave: 1. Inleiding blz. 2 2. Uitgangspunten blz. 3 3. Eerstelijnszorg blz. 3 3.1 Onderwijs in de jaarlaag 3.2 Begeleiding

Nadere informatie

7 Passend onderwijs. 7.1 Algemeen. 7.2 Interne begeleiding. Schoolgids 2012-2013

7 Passend onderwijs. 7.1 Algemeen. 7.2 Interne begeleiding. Schoolgids 2012-2013 7 Passend onderwijs 7.1 Algemeen Kinderen zijn nieuwsgierig en willen graag leren. Deze eigenschap hoort bij het kind zijn. Alle kinderen verdienen aandacht en zorg, maar zeker ook diegenen die moeite

Nadere informatie

De ambulant begeleider heeft als eerste zorg het welbevinden van de leerling binnen het regulier onderwijs

De ambulant begeleider heeft als eerste zorg het welbevinden van de leerling binnen het regulier onderwijs 1 Wat is ambulante begeleiding? Ambulante begeleiding is ondersteuning van het speciaal onderwijs aan het regulier onderwijs. Met ambulante begeleiding kunnen leerlingen met een cluster 4 indicatie regulier

Nadere informatie

1 Missie en visie inzake Passend Onderwijs 3. 2. Interne leerlingbegeleiding 4 2.1 Eerste lijn 4 Docenten en mentoren 4 Afdelingsleider 5

1 Missie en visie inzake Passend Onderwijs 3. 2. Interne leerlingbegeleiding 4 2.1 Eerste lijn 4 Docenten en mentoren 4 Afdelingsleider 5 Zorgplan en ondersteuningsprofiel 2014-2015 1 Inhoud blz. 1 Missie en visie inzake Passend Onderwijs 3 2. Interne leerlingbegeleiding 4 2.1 Eerste lijn 4 Docenten en mentoren 4 Afdelingsleider 5 2.2 Tweede

Nadere informatie

Leerlingbegeleiding. WARTBURG COLLEGE locatie Revius

Leerlingbegeleiding. WARTBURG COLLEGE locatie Revius Leerlingbegeleiding WARTBURG COLLEGE locatie Revius Inhoudsopgave 1 Mentor en juniormentor 2 Dyslexiebegeleiding 3 Huiswerkbegeleiding 4 De vertrouwenspersonen 5 Psycholoog/orthopedagoog 6 Zorgadviesteam

Nadere informatie

Leerlingenzorg en ZAT s in het voortgezet onderwijs

Leerlingenzorg en ZAT s in het voortgezet onderwijs Factsheet September 2009, nummer 7 Monitor 2008 Leerlingenzorg en ZAT s in het voortgezet onderwijs Voor het zesde achtereenvolgende jaar heeft het NJi de stand van zaken in de leerlingenzorg in het voortgezet

Nadere informatie

Het Eemsdeltacollege Onderwijskundig Rapport PO - VO

Het Eemsdeltacollege Onderwijskundig Rapport PO - VO Het Eemsdeltacollege Onderwijskundig Rapport PO - VO 2017-2018 Naam van de leerling : Onderwijskundig rapport opgemaakt door : Functie : Email adres : Aantal bijlagen : Datum : Rapport besproken op : Handtekening

Nadere informatie

ONDERSTEUNING BIJ HET GEMINI COLLEGE

ONDERSTEUNING BIJ HET GEMINI COLLEGE ONDERSTEUNING BIJ HET GEMINI COLLEGE INFORMATIEBROCHURE LEERLINGBEGELEIDING GEMINI LYCEUM GEMINI (H)TL GEMINI VAKCOLLEGE atheneum - havo - vmbo - lwoo BLIJF ONTDEKKEN OP DE OPEN AVONDEN: 11 DECEMBER 2017

Nadere informatie

Informatie over leerplicht. Verzuimwijzer. Leerplicht gemeente Overbetuwe

Informatie over leerplicht. Verzuimwijzer. Leerplicht gemeente Overbetuwe Informatie over leerplicht Verzuimwijzer Leerplicht gemeente Overbetuwe Via deze brochure willen we alle basis- en voortgezet onderwijs scholen in de gemeente Overbetuwe een handvat bieden bij het toezicht

Nadere informatie

ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE

ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE ZORGPLAN VMBO TRIVIUMCOLLEGE 2018-2020 INLEIDING Het Trivium College heeft drie locaties: VMBO Trivium College, basis- en kaderberoepsgerichte leerweg met de richtingen: Economie & Ondernemen Dienstverlening

Nadere informatie

ACN Zorg en Begeleiding:Opmaak :21 Pagina 1 Zorg & Begeleiding

ACN Zorg en Begeleiding:Opmaak :21 Pagina 1 Zorg & Begeleiding Zorg & Begeleiding 2 Zorg & Begeleiding Hoe maak ik mijn huiswerk op de juiste manier? Hoe ga ik om met stress en frustraties? Hoe word ik zekerder zodat ik beter voor mezelf kan opkomen? En wat gebeurt

Nadere informatie

Passend onderwijs op Steenspil. Het draait om jou

Passend onderwijs op Steenspil. Het draait om jou Passend onderwijs op Steenspil Het draait om jou Passend onderwijs op Steenspil Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Met passend onderwijs kunnen scholen

Nadere informatie

Ondersteuningsprofiel Dit ondersteuningsprofiel vormt de basis een schoolondersteuningsplan en kan als bijlage daaraan worden toegevoegd. In het schoolondersteuningsplan staat beschreven op welke wijze

Nadere informatie

Ondersteuningsmogelijkheden Thorbecke SG mavo -havo- atheneum januari Spelregels bij de extra ondersteuning

Ondersteuningsmogelijkheden Thorbecke SG mavo -havo- atheneum januari Spelregels bij de extra ondersteuning Ondersteuningsmogelijkheden Thorbecke SG mavo -havo- atheneum januari 2018 Spelregels bij de extra ondersteuning Centraal in de ondersteuning staat de mentor. Alle contacten lopen via hem of haar; Meerdere

Nadere informatie

Dockinga College, Havo/Vwo o.b., DOKKUM. Inleiding [1]

Dockinga College, Havo/Vwo o.b., DOKKUM. Inleiding [1] Dockinga College, Havo/Vwo o.b., DOKKUM Inleiding [1] Voor de invoering van Passend Onderwijs zijn de scholen verplicht om de mogelijkheden binnen hun leerlingenzorg te beschrijven in een zgn. ondersteuningsprofiel.

Nadere informatie

Zorg en begeleiding zijn goed georganiseerd op de NSG. Dat vinden we belangrijk. In hoofdstuk 1 zetten we onze uitgangspunten voor u op een rijtje.

Zorg en begeleiding zijn goed georganiseerd op de NSG. Dat vinden we belangrijk. In hoofdstuk 1 zetten we onze uitgangspunten voor u op een rijtje. INHOUD Uitgangspunten in de leerlingenbegeleiding Basisondersteuning voor alle leerlingen Aanvullende zorg en begeleiding op maat Beste ouder(s), verzorger(s) Zorg en begeleiding zijn goed georganiseerd

Nadere informatie

Begeleiding bij AD(H)D en ASS

Begeleiding bij AD(H)D en ASS Begeleiding bij AD(H)D en ASS Het is belangrijk het Zorg en Advies Team en mentoren op de hoogte te brengen wanneer er sprake is van toegekende diagnoses AD(H)D, of autistisch spectrum stoornis (zoals

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel. Algemeen

Schoolondersteuningsprofiel. Algemeen Schoolondersteuningsprofiel Algemeen Gegevens school Mencia Sandrode Akkermolenweg 2d 4881 BL Zundert Tel.: 076-5995050 Contactpersoon Mw. C. Cardon, zorgcoördinator www.mencia.nl Leerwegen sectoren Mavo

Nadere informatie

Begeleiding en Ondersteuning op het Eckartcollege

Begeleiding en Ondersteuning op het Eckartcollege 2015-2016 Begeleiding en Ondersteuning op het Eckartcollege Integrale leerlingbegeleiding Inhoud Inleiding... 2 1. Uitganspunten begeleiding en ondersteuning... 3 2. SAVUE-model... 4 3. Nadere werkwijze...

Nadere informatie

Begeleiding bij een problematische thuissituatie

Begeleiding bij een problematische thuissituatie Mentoren kunnen leerlingen aanmelden bij het zorgteam, wanneer zij zich zorgen maken om het welzijn van de leerling vanwege problemen in de thuissituatie. Ook leerlingen die hulp nodig hebben bij problemen

Nadere informatie

Passend Onderwijs. VMBO met leerwegondersteuning Leerwegen: BBL, KBL, TL. pomonavmbo.nl

Passend Onderwijs. VMBO met leerwegondersteuning Leerwegen: BBL, KBL, TL. pomonavmbo.nl Passend Onderwijs VMBO met leerwegondersteuning Leerwegen: BBL, KBL, TL pomonavmbo.nl Welkom op onze school Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Met

Nadere informatie

ONDERWIJSCONCEPT (DIALOOG OVER LEERLINGEN MET SPECIALE ONDERWIJSBEHOEFTEN, AANPASSINGEN, DIFFERENTIATIE)

ONDERWIJSCONCEPT (DIALOOG OVER LEERLINGEN MET SPECIALE ONDERWIJSBEHOEFTEN, AANPASSINGEN, DIFFERENTIATIE) ONDERWIJSCONCEPT (DIALOOG OVER LEERLINGEN MET SPECIALE ONDERWIJSBEHOEFTEN, AANPASSINGEN, DIFFERENTIATIE) a. Dialoog over speciale onderwijsbehoeften 1 : Allen docenten binnen de school/afdeling kennen

Nadere informatie

1. Doel van de trajectgroep voor eigen school

1. Doel van de trajectgroep voor eigen school KADERPLAN TRAJECTGROEPEN LYCEUM SANCTA MARIA INLEIDING. Sancta is een van de zes scholen die zich heeft aangemeld voor de pilot Trajectgroep. We zien mogelijkheden om met inzet van deze voorziening de

Nadere informatie