Samenvatting jaarverslag 2013

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samenvatting jaarverslag 2013"

Transcriptie

1 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 22 mei 2014 Toelichting Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: Agenda nr. 2/14 Provinciale initiatieven. Opdrachthoudende vereniging PIDPA. Toelichting bij het beleid van de vereniging. Kennisname. Samenvatting jaarverslag 2013 Deze tekst begeleidt de bijhorende powerpoint. De structuur van de tekst is gelijk aan de structuur van deze powerpoint. 1. Inhoud 1. Inhoud Drinkwater Klantenbeheer... 2 Klanten... 2 Verbruik... 2 Factuur en tarieven... 2 Betalingsopvolging... 3 E-facturatie Klachtenbeheer Distributie Riolering Hidrodoe Duurzaamheid ISO Labo Energiebeheer Waterbeheer Afvalbeheer Aandacht voor milieu en productie Personeel Financieel resultaat... 7

2 2. Inhoud Pidpa is uw partner in water. Pidpa staat in voor de productie en levering van drinkwater in 65 gemeenten van de provincie Antwerpen. Zij verzorgt daarnaast het rioleringsbeheer in 33 gemeenten. Dankzij tal van andere diensten zorgt Pidpa voor een integrale waterservice. Graag geef ik u een overzicht van de belangrijkste activiteiten van Drinkwater 1.1. Klantenbeheer Klanten In 2013 stijgt het aantal aftakkingen met stuks of 0.78 %. Het aantal klanten klimt van (2012) naar (2013), wat een groei betekent van klanten. 97% zijn huishoudelijke klanten; de overige 3% wordt aangerekend tegen niet-huishoudelijk tarief. Verbruik Het totaal door watermeters geregistreerd verbruik stijgt van 57,5 miljoen m³ in 2012 naar 57,7 miljoen m³ in 2013: een globale toename van 0,36%. Dit is het resultaat van een stijging van het huishoudelijk verbruik van 0,56% en een daling van het industrieel verbruik van 0,57%. De daling van het industrieel verbruik is het gevolg van een belangrijke terugval bij klanten met een individueel jaarverbruik tussen m³ en m³. Factuur en tarieven De waterfactuur voor huishoudelijk verbruik vermeldt twee elementen: het variabel waterverbruik (de totale hoeveelheid water die tijdens een facturatieperiode wordt geraamd). 38,69 % is gratis water (15m³ ). de integrale vaste jaarsom, zijnde de vaste vergoeding en de meterhuur. Pidpa gebruikt nog steeds dezelfde drinkwatertarieven als in 2009, namelijk EUR per m³ (excl. BTW). Pidpa is hiermee het goedkoopste drinkwaterbedrijf in Vlaanderen. Voor een typegezin is Pidpa circa 12,2 % goedkoper dan AWW, die ook actief is in de provincie Antwerpen. De bovengemeentelijke saneringsbijdrage bedraagt vanaf 1 januari ,9523 EUR/m³ (excl. BTW), een toename van 2,25% t.o.v De gemiddelde gemeentelijke saneringsbijdrage stijgt in 2013 met 6,58%.

3 Betalingsopvolging Pidpa telt in afbetalingsplannen, een stijging van meer dan 18,5 %. In 2013 worden uitstellen van betaling toegestaan (een stijging met 296 stuk). In 2013 ontvangen klanten (in budgetbeheer of begeleiding bij het OCMW) een vermindering op de vaste jaarsom van EUR. Vanaf 1 januari 2014 wordt deze vermindering vervangen door een volledige vrijstelling van de vaste vergoeding voor alle vrijstellings- en compensatiegerechtigden. In 2013 stuurt Pidpa afsluitbrieven. Van werd het dossier besproken op de LAC. Uiteindelijk sluit Pidpa, na uitputting van alle stappen, inclusief een laatste contactname door Pidpa, toch nog 653 klanten af. Het aantal collectieve schuldenregelingen (CSR) daalt in 2013 (522 nieuwe dossiers tegen 557 in 2012). E-facturatie Op 17 oktober 2013 start Pidpa met e-facturatie. Hiermee speelt Pidpa in op de vraag van klanten naar het inzetten van elektronische mogelijkheden. Dit betekent een kostenverlaging op uitgaande briefwisseling zonder te raken aan de dienstverlening. In een eerste fase kwamen klanten aan bod die reeds een adres hadden opgegeven voor het elektronisch ontvangen van een uitnodiging voor opname meterstand. Op 31 december zijn klanten ingeschreven Klachtenbeheer Sinds 2012 registreert Pidpa klachten op uniforme wijze. De ontvankelijke klachten van klanten worden tegen ten laatste 31 maart gerapporteerd aan de VMM. In 2013 registreert Pidpa 544 ontvankelijke klachten waarvan 197 gegrond: 171 rond drinkwater, 26 rond sanering. 508 klachten hebben betrekking op de levering van drinkwater (65 gemeenten). 36 ontvankelijke klachten omtrent de afvoer naar het openbaar saneringsnetwerk (29 gemeenten) zijn geregistreerd. De top 5 van de ontvankelijke drinkwaterklachten betreffen: betalingsopvolging, facturatie, aanvraag en opzeg, de kwaliteit van het water en technische problemen. Op de website van Pidpa krijgt de klant de mogelijkheid problemen en klachten te melden vanuit de home-pagina. Maandelijks overlegmomenten tussen de centrale klachtenbeheerder en de klachtenbehandelaars van de verschillende departementen vinden plaats, onder meer rond verbeterprojecten met het oog op het vermijden van toekomstige klachten Distributie In 2013 voert Pidpa nieuwe drinkwateraftakkingen uit, past 614 aftakkingen aan en neemt aftakkingen uit.

4 Onder andere door verkavelingen en ontdubbeling van bestaande leidingen aan weerszijden van de straat is het drinkwaterleidingnetwerk met ruim 67 km uitgebreid in Bijna 60 % van deze uitbreidingen is uitgevoerd door eigen Pidpa-ploegen. Verplaatsingen of vernieuwingen van drinkwaterleidingen gebeuren omwille van: synergie-aanvragen van andere nutsbedrijven wegenis- en rioleringswerken de vernieuwing van oude loden aftakkingen. In 2013 zijn dergelijke werken uitgevoerd voor ruim 70 km. Meer dan 138 km drinkwaterleiding wordt verplaatst, vernieuwd of nieuw aangelegd. 56 % is uitgevoerd door een aannemer. 4. Riolering Op 1 september 2013 maakt de gemeente Brecht de overstap van de HidrIbaformule naar HidroRio. Op 1 januari 2014 treden vier nieuwe partners toe: Laakdal kiest voor de HidroRio-formule, Ravels en Aartselaar voor de HidroSan-formule en Brasschaat kiest de HidroGem-oplossing. Dit betekent dat ondertussen 33 gemeenten gekozen hebben voor de rioleringsoplossingen van Pidpa. Opvallend is de belangrijke toename van IBA's: 151 stuks. Op 31 december zijn 54 projecten in voorontwerp, 54 in ontwerp en 49 in uitvoering. Pidpa voert 865 huisaansluitingen uit en noteert meer dan interventies. 5. Hidrodoe In 2013 viert Hidrodoe haar 10-jarig bestaan met mooie resultaten: zij verwelkomt ook in het jubileumjaar meer dan bezoekers. Op 29 april 2013 ontvangt Hidrodoe voor het tweede jaar op rij het Groene Sleutelcertificaat: een internationaal keurmerk voor milieuvriendelijke toeristische bedrijven. Hidrodoe is aanwezig op beurzen en events: de wetenschapsbeurs in Herentals, de Vencabeurs in Broechem, de Trefdag en leermiddelenbeurs in Gent, Fiësta Mundial in Balen, Net zoals de voorbije jaren werkt Hidrodoe vakantieconcepten uit die een meerwaarde bieden aan een bezoek aan Hidrodoe zoals bijvoorbeeld de Valentijnsdemo (krokusvakantie), Over wielrennen en water (paasvakantie) en Hidromon tijdens de zomermaanden. Einde 2013 genieten bezoekers van een overzichtstentoonstelling n.a.v. 100 jaar Pidpa. Vanaf september 2012 start Hidrodoe met een nieuw dagprogramma voor secundaire scholen, waarbij het bezoek aan Hidrodoe gecombineerd wordt met een workshop 'wateronderzoek'. In 2013 nemen 256 leerlingen hieraan deel.

5 6. Duurzaamheid 1.4. ISO Op 12 december 2012 behaalt Pidpa het ISO-certificaat voor de processen van productie en levering van drinkwater. In november 2013 vindt de eerste opvolgingsaudit plaats. Op 30 april 2014 gebeurt een tussentijdse audit voor de opvolging van 'alle' openstaande niet-conformiteiten Labo Het Pidpa-laboratorium is erkend voor de analyse van een groot aantal parameters in drinkwater, grondwater en oppervlaktewater. Tevens is het Pidpa-laboratorium geaccrediteerd voor een uitgebreid gamma analyseprocedures. Ook in 2013 doorstaat het laboratorium met glans de ringtesten van LNE, georganiseerd door VITO in het kader van het erkenningssysteem als Vlaams milieulaboratorium eenvoudige bewakingscontroles en 107 volledige drinkwateraudits worden uitgevoerd, ruimtelijk verspreid over de 14 leveringsgebieden en in functie van het totale waterverbruik per leveringsgebied. Het laboratorium neemt in stalen en voert hierop in totaal analyses uit. Aan de ingang van het distributienet neemt Pidpa stalen. Voor de controle aan de keukenkraan neemt Pidpa stalen. Einde 2013 zijn alle loden aftakkingen door de arbeiders distributie uit het Pidpanet genomen Energiebeheer Pidpa zet in op rationeel energiegebruik en op de aanwending van duurzame energiebronnen. Het totale primaire energieverbruik in productie, distributie en administratieve en logistieke ondersteuning) daalde in 2013 met 1,31%. De eigen productie hernieuwbare energie uit zonnepanelen bedraagt kwh Waterbeheer Dankzij de goede kwaliteit van de restwaterstromen van onze waterproductiecentra infiltreert Pidpa het lozingswater maximaal in de bodem. Pidpa zuivert meer dan 97% van het opgepompte grondwater tot drinkbaar water. Van de restwaterstroom wordt 18,18% geloosd en 81,82% wordt na infiltratie terug in productie gebracht. Sinds 2007 loost Pidpa gemiddeld slechts 0.6% van het opgepompte grondwater. De kantoren in Grobbendonk en Hidrodoe gebruiken hemelwater voor de toiletspoeling.

6 1.8. Afvalbeheer In 2013 wordt 80% van de reststoffen van het productieproces ingezet voor nuttige toepassingen. De overige 20% wordt gestort. Naast deze reststoffen van het productieproces zamelt Pidpa selectief andere afvalstoffen in (1.950 ton) op diverse vaste locaties met het oog op recyclage of een nuttige toepassing 1.9. Aandacht voor milieu en productie In 2013 is gewerkt aan het voorontwerp van de winning in Essen, waar de verouderde zuivering vervangen wordt. De uitbreiding van het WPC Hoogstraten met een nieuw pompgebouw en de hernieuwing van de milieuvergunning van WPC Mol krijgen begin 2013 groen licht. Binnen het goedgekeurde bosbeheerplan wordt op verschillende plaatsen gewerkt aan exotenbestrijding. Pidpa breidt het structureel overleg (sinds 2010 met NatuurPunt) uit met regelmatige gesprekken met de landbouwsector (BB en ABS). Eind 2012 krijgt de grondwaterwinning van Essen een nieuwe vergunning. Pidpa pompt nu uitsluitend uit de 4 noordelijke watervangputten. In Grobbendonk worden 5 watervangputten herboord en uitgerust met toerentalsturing voor de pompen. 7. Personeel Op 31 december 2013 telt Pidpa 691 medewerkers. Een nieuw protocol treedt in werking op 1 januari Belangrijk is de stopzetting van de statutaire benoeming voor indiensttredingen met een contract van onbepaalde duur vanaf 1 januari Voor deze personeelsleden wordt in een 2e pensioenpijler voorzien. Tevens wordt het loopbaankrediet, de betaalde afwezigheid om bloed te geven en de diplomabijslag afgebouwd. Ongeveer 21% van de medewerkers van Pidpa werkt deeltijds; wat een lichte verhoging betekent t.o.v Pidpa medewerkers, die geen bureelfunctie uitoefenen, kunnen administratieve verrichtingen (bijvoorbeeld verlofaanvraag) uitvoeren via een Portal-site. Dit betekent een belangrijke verhoging van de efficiëntie en een aanzienlijke vermindering van het risico op fouten. Ook het intranet raadplegen zij op deze manier, wat hun betrokkenheid verhoogt. Pidpa rondt de automatisatie van het evaluatiesysteem af en verbetert de weddeberekeningstoepassing. 53 medewerkers doorlopen bij indiensttreding of bij een wijziging van functie een inlooptraject. Specifieke trainingen, bijscholings- of opfrissingscursussen zijn voor iedereen beschikbaar en dat op elke moment tijdens de loopbaan. Een jaarlijks opleidingsplan per directie voorziet specifieke opleidingen.

7 De frequentiegraad (index voor het aantal arbeidsongevallen met arbeidsongeschiktheid) is de laagste sinds In 2013 gebeurden 24 arbeidsongevallen met werkongeschiktheid tot gevolg. Pidpa levert in 2013 heel wat Inspanningen om het welzijn op het werk te verhogen, onder meer door het uitvoeren van risicoanalyses voor bijzondere werkzaamheden en werksituaties. 8. Financieel resultaat Eindigen we, dames en heren, tot slot met de financiële resultaten. Het algemeen exploitatieresultaat van 2013 vertoont een bonus van ,52 EUR. Dit wordt als volgt uitgesplitst: oactiviteit Water (000) oactiviteit HidroRio (000) oactiviteit HidroGem 666. (000) Dit betekent op het vlak van drinkwater een daling t.o.v van EUR maar een stijging van het resultaat t.o.v. de geëvalueerde begroting 2013 met EUR. Op het vlak van de bedrijfsopbrengsten vormt 'water' met 85% de belangrijkste bron. Personeelskosten (44%) en aankoop van materialen (41%) zijn de voornaamste bedrijfskosten. In vergelijking met de geëvalueerde begroting 2013 zijn de bedrijfsopbrengsten gestegen met bijna EUR. De bedrijfskosten namen toe door toevoeging aan de personeelsvoorzieningen.

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 28 mei 2015 Toelichting Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/14 Provinciale initiatieven. Opdrachthoudende vereniging PIDPA.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 mei 2016 Toelichting Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/14 Provinciale initiatieven. Opdrachthoudende vereniging PIDPA.

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 24 mei 2017 Toelichting Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/13 Provinciale initiatieven. Opdrachthoudende vereniging PIDPA.

Nadere informatie

Pidpa, uw partner in water! Inhoud

Pidpa, uw partner in water! Inhoud Pidpa, uw partner in water! Inhoud Activiteiten 1 Managementteam 3 Contactpersonen 4 Activiteiten Pidpa is een opdrachthoudende vereniging die een breed palet van waterdiensten aanbiedt binnen de provincie

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 november 2017 Toelichting Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/16 Provinciale initiatieven. Opdrachthoudende vereniging PIDPA.

Nadere informatie

Gemeente 2220 Heist o/d berg

Gemeente 2220 Heist o/d berg Huishoudelijke tarieven in euro van 01-01-2015 tot 31-12-2015 2 Huishoudelijke tarieven in euro vanaf 01-01-2016 3 Niet-huishoudelijke tarieven in euro van 01-01-2015 tot 31-12-2015 4 Niet-huishoudelijke

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 23 april 2015 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/3 Provinciale initiatieven. Opdrachthoudende vereniging

Nadere informatie

betreffende de garantie dat drinkwater een basisrecht is voor elke Vlaming

betreffende de garantie dat drinkwater een basisrecht is voor elke Vlaming ingediend op 1388 (2017-2018) Nr. 1 27 november 2017 (2017-2018) Voorstel van resolutie van Rob Beenders, Tine Soens, Bart Van Malderen en Joris Vandenbroucke betreffende de garantie dat drinkwater een

Nadere informatie

Een nieuwe tariefstructuur voor water

Een nieuwe tariefstructuur voor water Een nieuwe tariefstructuur voor water De Vlaamse regering voert op 1 januari 2016 een nieuwe tariefstructuur in voor heel Vlaanderen. In het overgangsjaar 2016 zie je op je factuur zowel het oude tarief

Nadere informatie

WELKOM. AquaFlanders Desguinlei 250, 2018 Antwerpen Tel

WELKOM. AquaFlanders Desguinlei 250, 2018 Antwerpen Tel WELKOM Nieuwe tariefstructuur en -regulering 1. Nieuwe tariefstructuur 2. Tariefregulering 3. Overgangsregeling 4. Conclusies 1. Nieuwe tariefstructuur Beslissingen Vlaamse Regering (12 juni, 17 juli en

Nadere informatie

Gemeente 2220 Heist o/d berg

Gemeente 2220 Heist o/d berg Huishoudelijke tarieven in euro vanaf 01 01 2019 2 Huishoudelijke tarieven in euro vanaf 01 01 2018 3 Huishoudelijke tarieven in euro vanaf 01 01 2017 4 Niet huishoudelijke tarieven in euro vanaf 01 01

Nadere informatie

Gemeente 2400 Mol. Huishoudelijke tarieven in euro vanaf Niet huishoudelijke tarieven in euro vanaf

Gemeente 2400 Mol. Huishoudelijke tarieven in euro vanaf Niet huishoudelijke tarieven in euro vanaf Huishoudelijke tarieven in euro vanaf 01 01 2016 2 Huishoudelijke tarieven in euro vanaf 01 01 2017 3 Huishoudelijke tarieven in euro vanaf 01 01 2018 4 Niet huishoudelijke tarieven in euro vanaf 01 01

Nadere informatie

Een nieuwe waterfactuur

Een nieuwe waterfactuur Een nieuwe waterfactuur Een nieuwe waterfactuur 1. Nieuwe tariefstructuur 2. Tariefregulering 1. Nieuwe tariefstructuur Integrale waterfactuur sinds 2005 Alle waterkosten op één factuur: Productie en levering

Nadere informatie

TARIEFREGLEMENT DRINKWATER, VAST RECHT EN SANERINGSBIJDRAGE GOEDGEKEURD DOOR DE RAAD VAN BESTUUR VAN AGSO KNOKKE-HEIST IN ZITTING VAN 2 februari 2016

TARIEFREGLEMENT DRINKWATER, VAST RECHT EN SANERINGSBIJDRAGE GOEDGEKEURD DOOR DE RAAD VAN BESTUUR VAN AGSO KNOKKE-HEIST IN ZITTING VAN 2 februari 2016 TARIEFREGLEMENT DRINKWATER, VAST RECHT EN SANERINGSBIJDRAGE GOEDGEKEURD DOOR DE RAAD VAN BESTUUR VAN AGSO KNOKKE-HEIST IN ZITTING VAN 2 februari 2016 DE RAAD VAN BESTUUR: Gelet op het gemeentedecreet,

Nadere informatie

Gemeente 2860 Sint Katelijne Waver

Gemeente 2860 Sint Katelijne Waver Huishoudelijke tarieven in euro vanaf 01 01 2016 2 Huishoudelijke tarieven in euro vanaf 01 01 2017 3 Niet huishoudelijke tarieven in euro vanaf 01 01 2016 4 Niet huishoudelijke tarieven in euro vanaf

Nadere informatie

De integrale waterfactuur van de drinkwatermaatschappijen... de effecten van het nieuwe waterbeleid worden zichtbaar

De integrale waterfactuur van de drinkwatermaatschappijen... de effecten van het nieuwe waterbeleid worden zichtbaar Bart Gille 1/5 De integrale waterfactuur van de drinkwatermaatschappijen... de effecten van het nieuwe waterbeleid worden zichtbaar 1. INLEIDING Door de reorganisatie van de watersector in December 2004

Nadere informatie

Gemeente 2630 Aartselaar

Gemeente 2630 Aartselaar Huishoudelijke tarieven in euro vanaf 01-01-2016 2 Huishoudelijke tarieven in euro vanaf 01-01-2017 3 Niet-huishoudelijke tarieven in euro vanaf 01-01-2016 4 Niet-huishoudelijke tarieven in euro vanaf

Nadere informatie

Toelichting financierende heffing WELKOM. AquaFlanders Desguinlei 250, 2018 Antwerpen Tel

Toelichting financierende heffing WELKOM. AquaFlanders Desguinlei 250, 2018 Antwerpen Tel Toelichting financierende heffing WELKOM toelichting financierende heffing Brasschaat 21 mei 2014 Overzicht 1. Geschiedenis 2. Oppervlaktelozers 3. Terminologie en factuur 4. Financierende heffing algemeen

Nadere informatie

Gemeente 2300 Turnhout

Gemeente 2300 Turnhout Huishoudelijke tarieven in euro van 01 01 2015 tot 31 12 2015 2 Huishoudelijke tarieven in euro vanaf 01 01 2016 3 Niet huishoudelijke tarieven in euro van 01 01 2015 tot 31 12 2015 4 Niet huishoudelijke

Nadere informatie

De vergadering wordt geopend om h onder het voorzitterschap van dhr. Eddy Huyghe, voorzitter van de Raad van Bestuur.

De vergadering wordt geopend om h onder het voorzitterschap van dhr. Eddy Huyghe, voorzitter van de Raad van Bestuur. 15 december 2014 Verslag van de Buitengewone Algemene Vergadering der deelnemers van de opdrachthoudende vereniging Pidpa, gehouden op maandag 15 december 2014 op het hoofdkantoor, Desguinlei 246 te Antwerpen.

Nadere informatie

Nieuwe sociale maatregelen. Adelheid Vanhille 7 november 2013

Nieuwe sociale maatregelen. Adelheid Vanhille 7 november 2013 Nieuwe sociale maatregelen Adelheid Vanhille 7 november 2013 Opbouw Algemeen Waterverkoopreglement Sociale openbare dienstverplichtingen Abnormaal hoog verbruik minnelijke schikking 2 Algemeen waterverkoopreglement

Nadere informatie

FACTUUR VAN 1 JUNI 2017

FACTUUR VAN 1 JUNI 2017 Water-link schakelt over naar een nieuw softwareplatform. Daarom is uw klantnummer gewijzigd en ziet uw factuur er anders uit. De tarieven blijven ongewijzigd. Meer info op www.water-link.be/tarieven-en-facturatie

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 28 november 2013 Toelichting Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/17 Provinciale initiatieven. Opdrachthoudende vereniging PIDPA.

Nadere informatie

Infovergadering project Hogeweg. Afkoppelen hemelwater

Infovergadering project Hogeweg. Afkoppelen hemelwater Infovergadering project Hogeweg Afkoppelen hemelwater Waarom gemengde riolering niet ideaal? Nadelen vermenging hemelwater en afvalwater Bezinken vervuild slib van huishoudens => hevige regen riolen overstorten

Nadere informatie

De tariefstructuur voor water

De tariefstructuur voor water De tariefstructuur voor water HUISHOUDELIJKE KLANTEN Onder huishoudelijke klanten verstaan wij gezinnen of klanten met een wooneenheid 1. VASTRECHT MET KORTING Wij rekenen een vastrecht voor zowel: de

Nadere informatie

935,58 Totaal gefactureerde voorschotten -905,91-1.096,15 Subtotaal: 132,64 160,49. 0,05 Totaal gefactureerde voorschotten -78,64

935,58 Totaal gefactureerde voorschotten -905,91-1.096,15 Subtotaal: 132,64 160,49. 0,05 Totaal gefactureerde voorschotten -78,64 %BE %2350 %1 %K200637830 %2 %CN03/0040200 %A CREDITNOTA Pagina 1 van 6 Vragen omtrent deze nota? Email: facturatie@ebem.be : +32 (0) 14 43 10 31 Adres: Industrieweg 35, 2330 Merksplas Kloosterstraat 11

Nadere informatie

WALLONIË PARTICULIERE KLANTEN

WALLONIË PARTICULIERE KLANTEN Tariefkaart Geldig voor de contracten gesloten in OKTOBER 2015 in WALLONIË PARTICULIERE KLANTEN Pagina 1 : Aanbod Poweo Fix Elektriciteit Pagina 5 : Aanbod Poweo Fix Gas Pagina 8 : Kortingen Uitgebracht

Nadere informatie

Energiemonitor Consumentenmarkt elektriciteit en gas

Energiemonitor Consumentenmarkt elektriciteit en gas Energiemonitor 2019 Consumentenmarkt elektriciteit en gas 1 Ontwikkelingen 2019 De consument blijft overstappen In vergelijking met voorgaande jaren zijn meer consumenten overgestapt van energieleverancier.

Nadere informatie

Dit was VDAB in VDAB staat altijd open voor werk, 24/7.

Dit was VDAB in VDAB staat altijd open voor werk, 24/7. Dit was VDAB in 2017 VDAB staat altijd open voor werk, 24/7. Digitale bereikbaarheid In 2017 werden 10.401 vragen behandeld via het online sollicitatieloket. Via dat loket kan iedereen aan e-coaches feedback

Nadere informatie

1. Klantnummer Indien u contact opneemt met Luminus, gelieve dit nummer steeds bij de hand te houden. Zo kunnen wij u snel verder helpen.

1. Klantnummer Indien u contact opneemt met Luminus, gelieve dit nummer steeds bij de hand te houden. Zo kunnen wij u snel verder helpen. . Klantnummer Indien u contact opneemt met Luminus, gelieve dit nummer steeds bij de hand te houden. Zo kunnen wij u snel verder helpen.. Klantendienst Wenst u contact op te nemen met onze klantendienst?

Nadere informatie

BRUSSEL-HOOFDSTAD PARTICULIERE KLANTEN

BRUSSEL-HOOFDSTAD PARTICULIERE KLANTEN Tariefkaart Geldig voor de contracten gesloten in AUGUSTUS 2015 in BRUSSEL-HOOFDSTAD PARTICULIERE KLANTEN Pagina 1 : Aanbod Poweo Fix Elektriciteit Pagina 5 : Aanbod Poweo Fix Gas Pagina 8 : Kortingen

Nadere informatie

Cijfermateriaal basisregistratie

Cijfermateriaal basisregistratie Cijfermateriaal basisregistratie 2007-2009 Mei 2010 1. Inleiding In dit rapport wordt het cijfermateriaal met betrekking tot budgethulpverlening en schuldhulpverlening gepresenteerd dat door de erkende

Nadere informatie

Tarieven zoals van toepassing vanaf 1/1/2017

Tarieven zoals van toepassing vanaf 1/1/2017 Tarieven zoals van toepassing vanaf 1/1/2017 U vindt de tarieven op de volgende blz van jaarlijks vastrecht variabel tarief - progressief tarief: tarief per gemeente variabel tarief intergrale - vlak tarief:

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 september 2013 Toelichting Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/4 Provinciale initiatieven. Dienstverlenende vereniging IGEAN.

Nadere informatie

VLAANDEREN PARTICULIERE KLANTEN

VLAANDEREN PARTICULIERE KLANTEN Tariefkaart Geldig voor de contracten gesloten in OKTOBER 2015 in VLAANDEREN PARTICULIERE KLANTEN Pagina 1 : Aanbod Poweo Fix Elektriciteit Pagina 5 : Aanbod Poweo Fix Gas Pagina 8 : Kortingen Uitgebracht

Nadere informatie

VOORWAARDEN OM IN AANMERKING TE KOMEN:

VOORWAARDEN OM IN AANMERKING TE KOMEN: Solidariteitsfonds WAT IS HET SOLIDARITEITSFONDS? Het solidariteitsfonds is de minnelijke schikking bij abnormaal hoog waterverbruik, conform artikel 19 van het AWVR. 1 Heb je een abnormaal hoog verbruik

Nadere informatie

Energiemonitor Consumentenmarkt elektriciteit en gas

Energiemonitor Consumentenmarkt elektriciteit en gas Energiemonitor 2018 Consumentenmarkt elektriciteit en gas De Energiemonitor laat de ontwikkelingen zien op de energiemarkt voor consumenten. Het bevat een overzicht van enkele indicatoren van de markt.

Nadere informatie

Gemeente 2440 Geel. Huishoudelijke tarieven in euro vanaf Niet huishoudelijke tarieven in euro vanaf

Gemeente 2440 Geel. Huishoudelijke tarieven in euro vanaf Niet huishoudelijke tarieven in euro vanaf Huishoudelijke tarieven in euro vanaf 01 01 2016 2 Huishoudelijke tarieven in euro vanaf 01 01 2017 3 Niet huishoudelijke tarieven in euro vanaf 01 01 2016 4 Niet huishoudelijke tarieven in euro vanaf

Nadere informatie

BRUSSEL-HOOFDSTAD PROFESSIONELE KLANTEN

BRUSSEL-HOOFDSTAD PROFESSIONELE KLANTEN Tariefkaart Geldig voor de contracten gesloten in OKTOBER 2015 in BRUSSEL-HOOFDSTAD PROFESSIONELE KLANTEN Pagina 1 : Aanbod Poweo Fix Elektriciteit Pagina 5 : Aanbod Poweo Fix Gas Pagina 8 : Kortingen

Nadere informatie

SLOTFACTUUR VAN 1 JUNI 2017

SLOTFACTUUR VAN 1 JUNI 2017 Water-link schakelt over naar een nieuw softwareplatform. Daarom is uw klantnummer gewijzigd en ziet uw factuur er anders uit. De tarieven blijven ongewijzigd. Meer info op www.water-link.be/tarieven-en-facturatie

Nadere informatie

Zicht op je facturen

Zicht op je facturen Zicht op je facturen GEEF JAARLIJKS JE METERSTAND DOOR Wij rekenen je waterverbruik aan per facturatieperiode. Deze periode duurt ongeveer één jaar en begint en eindigt met het doorgeven van de meterstand.

Nadere informatie

emissie broeikasgassen

emissie broeikasgassen Eco-efficiëntie van de industrie D index (=1) 12 11 1 9 8 7 6 5 21 22 23 24 26 27 26 bruto toegevoegde waarde totaal energiegebruik emissie fijn stof (M 2,5 ) emissie broeikasgassen emissie ozonprecursoren

Nadere informatie

Gas & elektriciteit DURF VERGELIJKEN

Gas & elektriciteit DURF VERGELIJKEN Gas & elektriciteit DURF VERGELIJKEN Oefeningen V-test FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Algemene Directie Energie Koning Albert II-laan 16 1000 Brussel Inhoud I. Praktijk... 3 1. Geval 1: normale

Nadere informatie

GLASHELDERE AFSPRAKEN VOOR EEN PERFECTE DRINKWATERSERVICE

GLASHELDERE AFSPRAKEN VOOR EEN PERFECTE DRINKWATERSERVICE GLASHELDERE AFSPRAKEN VOOR EEN PERFECTE DRINKWATERSERVICE De zeven servicegaranties van De Watergroep Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening CVBA Garantie 1: DRINKWATER TE ALLEN TIJDE Wanneer de normale

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 27 maart 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Bruno Peeters Telefoon: 03 240 52 60 Agenda nr. 4/14 Tweede reeks wijzigingen van 2014. Technische

Nadere informatie

SCENARIO S VOOR UNIFORME SOCIALE CORRECTIE VAN DE DRINKWATERCOMPONENT VAN DE INTEGRALE WATERFACTUUR IN VLAANDEREN 2011-1

SCENARIO S VOOR UNIFORME SOCIALE CORRECTIE VAN DE DRINKWATERCOMPONENT VAN DE INTEGRALE WATERFACTUUR IN VLAANDEREN 2011-1 SCENARIO S VOOR UNIFORME SOCIALE CORRECTIE VAN DE DRINKWATERCOMPONENT VAN DE INTEGRALE WATERFACTUUR IN VLAANDEREN 2011-1 1 Inleiding... 3 2 Situering... 3 2.1 Evolutie drinkwatercomponent waterfactuur...

Nadere informatie

VLAANDEREN PROFESSIONELE KLANTEN

VLAANDEREN PROFESSIONELE KLANTEN Tariefkaart Geldig voor de contracten gesloten in OKTOBER 2015 in VLAANDEREN PROFESSIONELE KLANTEN Pagina 1 : Aanbod Poweo Fix Elektriciteit Pagina 5 : Aanbod Poweo Fix Gas Pagina 8 : Kortingen Uitgebracht

Nadere informatie

Te factureren periode van 11/09/09 tot 09/09/10 822,35 995,04 Totaal gefactureerde voorschotten -928, ,20 Subtotaal: 101,63 123,86

Te factureren periode van 11/09/09 tot 09/09/10 822,35 995,04 Totaal gefactureerde voorschotten -928, ,20 Subtotaal: 101,63 123,86 %BE %2340 %1 %K000359102 %2 %CN03/0046800 %A CREDITNOTA Pagina 1 van 6 Vragen omtrent deze nota? Email: facturatie@ebem.be : +32 (0) 14 43 10 31 Adres: Industrieweg 35, 2330 Merksplas Kloosterstraat 12

Nadere informatie

FACTUUR VAN 1 JUNI 2017

FACTUUR VAN 1 JUNI 2017 Water-link schakelt over naar een nieuw softwareplatform. Daarom is uw klantnummer gewijzigd en ziet uw factuur er anders uit. De tarieven blijven ongewijzigd. Meer info op www.water-link.be/tarieven-en-facturatie

Nadere informatie

POM GROEPSAANKOOP: GROENE STROOM EN AARDGAS VOOR BEDRIJVEN

POM GROEPSAANKOOP: GROENE STROOM EN AARDGAS VOOR BEDRIJVEN POM GROEPSAANKOOP: GROENE STROOM EN AARDGAS VOOR BEDRIJVEN POM Groepsaankoop Een groepsaankoop voor de aankoop van 100 % groene stroom uit eigen streek en aardgas aan een vaste prijs tot 31/12/2015, gezamenlijk

Nadere informatie

VLAANDEREN PARTICULIERE KLANTEN

VLAANDEREN PARTICULIERE KLANTEN Tariefkaart Geldig voor de contracten gesloten in NOVEMBER 2016 in VLAANDEREN PARTICULIERE KLANTEN Pagina 1 : Aanbod Poweo Fix Elektriciteit Pagina 5 : Aanbod Poweo Fix Gas Pagina 8 : Kortingen Uitgebracht

Nadere informatie

Slotfactuur van 25/05/2011

Slotfactuur van 25/05/2011 Debaets Wervikstraat 143 8930 Menen Bij elke briefwisseling vermelden: Klantnummer: 100362002 Factuurnummer: 1002579520 BTW: BE-0521.584.539 Slotfactuur van 25/05/2011 Contactgegevens Voor alle vragen

Nadere informatie

W a a r v i n d t u q n s?

W a a r v i n d t u q n s? W a a r v i n d t u q n s? Pidpa behoort tot de grootste waterbedrijven in Vlaanderen Onderstaand kaartje geeft aan waar wij u 24 uur op 24 onze service aan huis leveren Prov. LIMBURG 2 Prov. VL. - BRABANT

Nadere informatie

WALLONIË PROFESSIONELE KLANTEN

WALLONIË PROFESSIONELE KLANTEN Tariefkaart Geldig voor de contracten gesloten in DECEMBER 2018 in WALLONIË PROFESSIONELE KLANTEN Pagina 1 : Aanbod Poweo Fix Elektriciteit Pagina 5 : Aanbod Poweo Fix Gas Pagina 8 : Kortingen Uitgebracht

Nadere informatie

Sociale maatregelen drinkwater 28 maart 2012

Sociale maatregelen drinkwater 28 maart 2012 i. inleiding Vlaams Netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen vzw Aromagebouw / Vooruitgangstraat 323 bus 6 (3 de verdieping) / 1030 Brussel / tel. 02-204 06 50 / fax : 02-204 06 59 info@vlaams-netwerk-armoede.be

Nadere informatie

nr. 559 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 22 april 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VDAB - Klachten

nr. 559 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 22 april 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VDAB - Klachten SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 559 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 22 april 2015 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Klachten Indien iemand niet tevreden is over de

Nadere informatie

Samenwerking met Greenchoice

Samenwerking met Greenchoice Samenwerking met Greenchoice Dit document is onderdeel van de Buurten met Energie toolbox, een project van Nudge. Deze toolbox is samengesteld om initiatiefnemers te ondersteunen bij het starten van een

Nadere informatie

Infosessie voor de gemeenten in het Pidpa bedieningsgebied. Administratieve sessie

Infosessie voor de gemeenten in het Pidpa bedieningsgebied. Administratieve sessie Infosessie voor de gemeenten in het Pidpa bedieningsgebied Administratieve sessie 1 Agenda Verwelkoming & doelstelling van deze sessie Patrick Vercruyssen- directeur klantenrelaties Financiële kerncijfers

Nadere informatie

Hebt u een vraag over energie?

Hebt u een vraag over energie? Hebt u een vraag over energie? Hebt u een vraag over energie? In deze folder geven we het antwoord op een aantal energievragen. Op www.vreg.be vindt u nog veel meer informatie. Wat staat ER op uw energiefactuur?

Nadere informatie

Forum saneringsinfrastructuur Keuring van de privéwaterafvoer. Ingeborg Barrez

Forum saneringsinfrastructuur Keuring van de privéwaterafvoer. Ingeborg Barrez Forum saneringsinfrastructuur Keuring van de privéwaterafvoer Ingeborg Barrez Wetgevend kader Keuring van de privéwaterafvoer Resultaten rapportering 2012 en 2013 Conclusies 2 Wetgevend kader Riolering

Nadere informatie

DOCUMENTBESCHRIJVING. Titel Drinkwaterbalans voor Vlaanderen jaar 2013

DOCUMENTBESCHRIJVING. Titel Drinkwaterbalans voor Vlaanderen jaar 2013 Drinkwaterbalans voor Vlaanderen 2013 DOCUMENTBESCHRIJVING Titel Drinkwaterbalans voor Vlaanderen jaar 2013 Samenstellers Afdeling Operationeel Waterbeheer, VMM Dienst Lokaal Waterbeheer, Team Watervoorziening

Nadere informatie

VLAANDEREN PROFESSIONELE KLANTEN

VLAANDEREN PROFESSIONELE KLANTEN Tariefkaart Geldig voor de contracten gesloten in APRIL 2017 in VLAANDEREN PROFESSIONELE KLANTEN Pagina 1 : Aanbod Poweo Fix Elektriciteit Pagina 5 : Aanbod Poweo Fix Gas Pagina 8 : Kortingen Uitgebracht

Nadere informatie

09/06/2015. Bewonersvergadering Wegenis- en rioleringswerken in de Akkerstraat (deel) te Malle

09/06/2015. Bewonersvergadering Wegenis- en rioleringswerken in de Akkerstraat (deel) te Malle 09/06/2015 Bewonersvergadering Wegenis- en rioleringswerken in de Akkerstraat (deel) te Malle 1 Inhoud presentatie 1. Voorstelling van het project 2. Detail voorstelling (door studiebureau) 3. Voorstelling

Nadere informatie

Tarieven Pidpa. Verhuizen. Overname van bestaande watermeter met plaatsbezoek van Pidpa medewerker

Tarieven Pidpa. Verhuizen. Overname van bestaande watermeter met plaatsbezoek van Pidpa medewerker Tarieven Pidpa U vindt hier de tarieven voor: Verhuizen Bouwen en verbouwen drinkwater Bouwen en verbouwen riolering Bouwen en verbouwen keuring Specifieke prestaties Overige diensten Kosten bij niet tijdige

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 25 september 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/2 Uitvoering RSPA : PRUP Oude kanaalarm Puurs

Nadere informatie

Uitleg van uw jaarafrekening

Uitleg van uw jaarafrekening Uitleg van uw jaarafrekening Algemeen: Wij maken uw jaar- of eindrekening op met uw meterstanden. Wij bepalen uw verbruik aan de hand van het verschil tussen de begin- en eindstanden van de verbruiksperiode

Nadere informatie

Energiecontracten vergelijken? Doe de V-test

Energiecontracten vergelijken? Doe de V-test Energiecontracten vergelijken? Doe de V-test Veel mensen betalen nog altijd te veel voor elektriciteit en aardgas. Toch is overstappen naar een voordeliger contract of veranderen van energieleverancier

Nadere informatie

Biologisch-adsorptieve ontijzering van grondwater. Koen Huysman

Biologisch-adsorptieve ontijzering van grondwater. Koen Huysman Biologisch-adsorptieve ontijzering van grondwater Koen Huysman 03-06-2019 Biologisch-adsorptieve ontijzering (grondwater) Introductie Pidpa Kwaliteit grondwater voor drinkwaterproductie Ontijzering Vlokkingsontijzering

Nadere informatie

Collectief IBA-beheer

Collectief IBA-beheer Inhoud IBA s: Waarom en waar? Rol Pidpa? Rol eigenaar bewoner? IBA BelleAqua: opbouw en plaatsing? IBA s Waarom en waar? Ieder gezin en de meeste bedrijfsactiviteiten produceren afvalwater Dit afvalwater

Nadere informatie

Algemeen Waterverkoopreglement. Kris Van den Belt

Algemeen Waterverkoopreglement. Kris Van den Belt Algemeen Waterverkoopreglement Kris Van den Belt Organisatie watervoorziening / lokaal rioleringbeleid Gemeenten / Intercommunales Vlaams wettelijke kader Kwaliteit geleverde water Dienstverlening Wie

Nadere informatie

VLAANDEREN PARTICULIERE KLANTEN

VLAANDEREN PARTICULIERE KLANTEN Tariefkaart Geldig voor de contracten gesloten in FEBRUARI 2019 in VLAANDEREN PARTICULIERE KLANTEN Pagina 1 : Aanbod Poweo Fix Elektriciteit Pagina 5 : Aanbod Poweo Fix Gas Pagina 8 : Kortingen Uitgebracht

Nadere informatie

houdende wijziging van het decreet van 24 mei 2002 betreffende water bestemd voor menselijke aanwending, wat de strijd tegen waterarmoede betreft

houdende wijziging van het decreet van 24 mei 2002 betreffende water bestemd voor menselijke aanwending, wat de strijd tegen waterarmoede betreft ingediend op 588 (2015-2016) Nr. 1 30 november 2015 (2015-2016) Voorstel van decreet van Rob Beenders en Bart Van Malderen houdende wijziging van het decreet van 24 mei 2002 betreffende water bestemd voor

Nadere informatie

Evaluatie van de subsidiëringsprogramma s en van de besteding van de kredieten

Evaluatie van de subsidiëringsprogramma s en van de besteding van de kredieten Evaluatie van de subsidiëringsprogramma s en van de besteding van de kredieten Forum Saneringsinfrastructuur 17 juni 2014 Overzicht Beknopte historiek subsidiebesluit Belangrijkste doelstellingen Procedure

Nadere informatie

Verslag aan Algemene Vergadering Vergadering van 18 juni 2018 punt 2

Verslag aan Algemene Vergadering Vergadering van 18 juni 2018 punt 2 PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 24 mei 2018 Toelichting Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/14 Provinciale initiatieven. Opdrachthoudende vereniging PIDPA.

Nadere informatie

VOORBEELD DRAAIBOEK INTERNE WERKING

VOORBEELD DRAAIBOEK INTERNE WERKING \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\ VOORBEELD DRAAIBOEK INTERNE WERKING \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\

Nadere informatie

Aanpak en preventie van waterarmoede in Wetteren

Aanpak en preventie van waterarmoede in Wetteren Aanpak en preventie van waterarmoede in Wetteren Aanbevelingen aan OCMW en Farys 19 juni 2017 1. BEPERKTE TOEGANG TOT DE WATERMETER Het valt op dat heel wat mensen beperkte toegang tot hun watermeter hebben.

Nadere informatie

AA Geef hier uw zoekterm in

AA Geef hier uw zoekterm in AA Geef hier uw zoekterm in Tarieven Tarieven Prijs berekenen Algemene voorwaarden Klanten Klant worden: Particulier Klant worden: Klein-zakelijke gebruiker Klant worden: Zakelijke gebruiker Verhuizen

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief AUGUSTUS 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Tarieven Pidpa. Verhuizen. Overname van bestaande watermeter met plaatsbezoek van Pidpa medewerker

Tarieven Pidpa. Verhuizen. Overname van bestaande watermeter met plaatsbezoek van Pidpa medewerker Tarieven Pidpa U vindt hier de tarieven voor: Verhuizen Bouwen en verbouwen drinkwater Bouwen en verbouwen riolering Bouwen en verbouwen keuring Specifieke prestaties Overige diensten Kosten bij niet tijdige

Nadere informatie

Begroting Raadgevend comité

Begroting Raadgevend comité Ombudsdienst Begroting 2016 postsector Raadgevend comité Ombudsdienst voor de postsector toelichting bij de begroting 2015 De begroting van de Ombudsdienst voor de postsector maakt afzonderlijk deel uit

Nadere informatie

Betaal minder voor uw elektriciteit en aardgas

Betaal minder voor uw elektriciteit en aardgas Betaal minder voor uw elektriciteit en aardgas Vergelijk de leveranciers van elektriciteit en aardgas en vind de beste leverancier. Veranderen van leverancier is gratis en niet moeilijk. 1 Betaal minder

Nadere informatie

Betaal minder voor uw elektriciteit en aardgas

Betaal minder voor uw elektriciteit en aardgas Betaal minder voor uw elektriciteit en aardgas Vergelijk de leveranciers van elektriciteit en aardgas en vind de beste leverancier. Veranderen van leverancier is gratis en niet moeilijk. 1 Betaal minder

Nadere informatie

%"$!%+!%+#!'#%#!#'!)!&*%&&"%*&"#% %"(!!&$'!#)&"!/!')!1

%$!%+!%+#!'#%#!#'!)!&*%&&%*&#% %(!!&$'!#)&!/!')!1 Klantrekening: D010036169 Toegangscode: RZPAO9FF Contractnummer: W002063843 Factuurnummer: FAK172797566 Factuurdatum: 14/07/2017 De Watergroep Limburg Willekensmolenstraat 122 3500 Hasselt Tel: 02 238

Nadere informatie

OBSERVATORIUM VAN DE GAS- EN ELEKTRICITEITSPRIJZEN BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

OBSERVATORIUM VAN DE GAS- EN ELEKTRICITEITSPRIJZEN BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST OBSERVATORIUM VAN DE GAS- EN ELEKTRICITEITSPRIJZEN BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 1 ste kwartaal 2012 Inleiding Hoewel de CREG (de federale regulator) bevoegd is voor de tarieven, is het Brugel die sinds

Nadere informatie

Rapportage Consumentenmarkt

Rapportage Consumentenmarkt Rapportage Consumentenmarkt Elektriciteit en gas Eerste helft 2015 Informatie in deze rapportage is afkomstig van energieleveranciers en van het consumentenonderzoek dat de ACM laat doen in juni en december

Nadere informatie

De inflatie zakte in juni nog tot 1,5 punten. De daaropvolgende maanden steeg de inflatie tot 2,0 in augustus (Bron: NBB).

De inflatie zakte in juni nog tot 1,5 punten. De daaropvolgende maanden steeg de inflatie tot 2,0 in augustus (Bron: NBB). NOTARISBAROMETER VASTGOED WWW.NOTARIS.BE T3 2017 Barometer 34 MACRO-ECONOMISCH Het consumentenvertrouwen trekt sinds juli terug aan, de indicator stijgt van -2 in juni naar 2 in juli en bereikte hiermee

Nadere informatie

Lijst met beknopte omschrijving van de aangelegenheden opgenomen in de besluiten

Lijst met beknopte omschrijving van de aangelegenheden opgenomen in de besluiten Netbeheerder: Bestuursorgaan: Infrax West Uitvoerend Comité Datum vergadering: 17-09-2018 Lijst met beknopte omschrijving van de aangelegenheden opgenomen in de besluiten 1 Tijdelijke vervanging van een

Nadere informatie

INHOUDSTAFEL Inleiding... 5 Leidingwaterbalans Conclusies...18

INHOUDSTAFEL Inleiding... 5 Leidingwaterbalans Conclusies...18 Leidingwaterbalans voor 2011 INHOUDSTAFEL 1 Inleiding... 5 2 Leidingwaterbalans 2011... 8 2.1 Waterbalans... 8 2.2 Ruwwater... 9 2.2.1 Winning van ruwwater... 9 2.2.2 Inkoop en verkoop van ruwwater...

Nadere informatie

Inhoudstafel. Financiering van de thuiszorg: het perspectief van de voorzieningen

Inhoudstafel. Financiering van de thuiszorg: het perspectief van de voorzieningen Financiering van de thuiszorg: het perspectief van de voorzieningen Prof. dr. Jozef Pacolet, Annelies De Coninck & Frederic De Wispelaere Studiedag SWVG Integrale zorg en ondersteuning 19 november 2015

Nadere informatie

Budgetmodule Budgetraming en -opvolging

Budgetmodule Budgetraming en -opvolging Budgetmodule Budgetraming en -opvolging Inleiding VEB wil u ontzorgen bij opmaak en opvolging van uw energiebudget Drie basisprincipes: Transparantie: identieke communicatie naar alle partijen, naar u

Nadere informatie

VLAANDEREN PROFESSIONELE KLANTEN

VLAANDEREN PROFESSIONELE KLANTEN Tariefkaart Geldig voor de contracten gesloten in DECEMBER 2018 in VLAANDEREN PROFESSIONELE KLANTEN Pagina 1 : Aanbod Poweo Fix Elektriciteit Pagina 5 : Aanbod Poweo Fix Gas Pagina 8 : Kortingen Uitgebracht

Nadere informatie

Vergelijking van de kostprijs van water/afvalwater/hemelwater voor de gebruikers

Vergelijking van de kostprijs van water/afvalwater/hemelwater voor de gebruikers Pagina 1 van 342 Imagine the result Vergelijking van de kostprijs van water/afvalwater/hemelwater voor de gebruikers in verschillende Europese landen Landenfiches 06/12/2012 Projectnummer BE0112.000615

Nadere informatie

LAC. Inspiratie LAC water. Voorkom waterarmoede. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting

LAC. Inspiratie LAC water. Voorkom waterarmoede. Maak afspraken met de watermaatschappijen. Organiseer je LAC-zitting Maak afspraken met de watermaatschappijen Organiseer je LAC-zitting Ken de WATER-rechten en plichten van je klant Vermijd afsluitingen Maak een draaiboek voor je interne werking LAC Bied nazorg Betrek

Nadere informatie

Impact maatschappelijke rol van Eandis op nettarieven

Impact maatschappelijke rol van Eandis op nettarieven 31 maart 2011 Impact maatschappelijke rol van Eandis op nettarieven 1. Inleiding: samenstelling energiefactuur In de verbruiksfactuur van de energieleverancier zijn de kosten van verschillende marktspelers

Nadere informatie

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2016

Inventaris hernieuwbare energie in Vlaanderen 2016 1 Beknopte samenvatting van de Inventaris hernieuwbare energiebronnen Vlaanderen 2005-2016, Vito, oktober 2017 1 Het aandeel hernieuwbare energie in 2016 bedraagt 6,4% Figuur 1 groene stroom uit bio-energie

Nadere informatie

Arbeidsmarkt Onderwijs

Arbeidsmarkt Onderwijs Nieuwsbrief NOVEMBER 2011 Arbeidsmarkt Onderwijs Inleiding In dit nummer 1 Inleiding 1 Vlaanderen - Vraag 3 Vlaanderen - Aanbod 5 Brussel - Vraag 6 Brussel - Aanbod Elke maand schetsen we u aan de hand

Nadere informatie

Gas & elektriciteit DURF VERGELIJKEN

Gas & elektriciteit DURF VERGELIJKEN Gas & elektriciteit DURF VERGELIJKEN Oefeningen BRUGEL FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Algemene Directie Energie Koning Albert II-laan 16 1000 Brussel Inhoud I. Praktijk... 3 1. Geval 1: normale

Nadere informatie

Rioleringsproject: Beukenlaan met gedeelte Olmendreef Dennenlaan Wandeldreef Acacialaan Gemeente Rotselaar. Aki Jungbluth - Afkoppelingsdeskundige

Rioleringsproject: Beukenlaan met gedeelte Olmendreef Dennenlaan Wandeldreef Acacialaan Gemeente Rotselaar. Aki Jungbluth - Afkoppelingsdeskundige Rioleringsproject: Beukenlaan met gedeelte Olmendreef Dennenlaan Wandeldreef Acacialaan Gemeente Rotselaar Aki Jungbluth - Afkoppelingsdeskundige 1 Inhoud Doelstellingen Project Wat is afkoppelen? Rol

Nadere informatie

WaterRegulator. Vlaanderen is milieu. Vaststellingen over budgetneutraliteit drinkwatercomponent van de integrale waterfactuur 2016.

WaterRegulator. Vlaanderen is milieu. Vaststellingen over budgetneutraliteit drinkwatercomponent van de integrale waterfactuur 2016. Vlaanderen is milieu WaterRegulator Vaststellingen over budgetneutraliteit drinkwatercomponent van de integrale waterfactuur 2016 april 2018 VLAAMSE MILIEUMAATSCHAPPIJ www.vmm.be INHOUD 1 Doel...3 2 Situering...3

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 juni 2014 Verslag van de deputatie Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 1/33 Erediensten. Antwerpen. Provinciale Instelling

Nadere informatie