WINTER CHECK 2014 RAPPORT OPEN SPACE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WINTER CHECK 2014 RAPPORT OPEN SPACE"

Transcriptie

1 WINTER CHECK 2014 Stelling 1: De kwaliteit van de interne communicatie is bepalend bij het succes van een organisatie Stelling 2: Coachen van leidinggevenden en hen adviseren rond hun communicatie behoren tot mijn core business als communicatieprofessional Stelling 3: Communicatieprofessionals moeten zelf hun toegevoegde waarde aantonen Stelling 4: Social media is vandaag de dag het belangrijkste communicatiekanaal Stelling 5: Voor optimale binding stuur je een gedrukt personeelsblad naar het privé-adres van de medewerker Stelling 6: Bedrijven zijn beter af zonder een centrale communicatieafdeling Stelling 7: Interne Communicatie staat voor de belangen van de onderneming en het senior management Stelling 8: De communicatiedienst investeert niet genoeg in zichzelf (training, bijscholing, expertise buitenshuis halen) Stelling 9: Communicatieprofessionals kunnen niet kiezen en doen van alles wat Stelling 10: Nederlanders zijn beter in communicatie dan Belgen

2 Stelling 1: De kwaliteit van de interne communicatie is bepalend bij het succes van een organisatie Trekker: Helena Verhamme Communicatie verloopt niet enkel top-down en bottom-up, iedereen binnen de organisatie is vandaag communicator. Communicatieverantwoordelijken informeren niet alleen, ze zijn ook facilitator en conversation manager. Daarnaast moeten ze ook betrokkenheid en engagement creëren. Voor dat laatste is de steun van HR nodig. De mate waarin het HR-beleid de communicatie en de organisatie ondersteunt (telewerken, flexwerken, ) is bepalend voor het succes van de organisatie. Om bij te dragen komt het er voor de communicatieverantwoordelijken op aan instrumenten en middelen aan te reiken, coherente boodschappen te brengen, leidinggevenden te ondersteunen, projectcommunicatie te voorzien en mee aan de onderhandelingstafel te zitten. De communicatie tussen de diensten en de doorstroming van de communicatie top down en bottom up kan soms beter. Succesverhalen kunnen helpen om vertrouwen te wekken bij andere afdelingen. Het is belangrijk om leidinggevenden te adviseren, te betrekken en hen een rol te geven. De cultuur en de identiteit van een organisatie zijn bepalende factoren voor communicatie. Goede interne communicatie maakt van elke medewerker een ambassadeur van het bedrijf. Een goede interne communicatie resulteert in tevreden en geëngageerde medewerkers en draagt uiteindelijk bij tot het resultaat van de organisatie.

3 Stelling 2: Coachen van leidinggevenden en hen adviseren rond hun communicatie behoren tot mijn core business als communicatieprofessional Trekker: Karen Van Den Hauweele Een weergave van de opinies: - I wish it was my core business. - Leidinggevenden moeten gecoacht worden. De vertaling van bedrijfsinformatie naar de werkvloer loopt soms mis. Vandaar is het belangrijk om de communicatiegevoeligheid van het (hoger) middenkader aan te scherpen. - Organiseer trainingen voor het middenkader, vb rond waarden en normen, communicatie. - Business theater: op ludieke manier zaken aan de kaak stellen. Stressmannetje schrijft opiniestukken en kan zo kritisch zijn. - Administratief medewerker ondersteunt de havenkapitein op communicatief vlak, probeert hem warm te maken voor een open en duidelijke communicatie. Hij staat er open voor maar heeft er geen tijd voor. - Strategie is belangrijk. Alleen uitvoering volstaat niet. Je moet dus medewerkers op strategische plaatsen hebben die communicatie ondersteunen en hen daarbij ook ondersteunen. Coaching daarbij is belangrijkrijk. - 1 op 7 is laaggeletterd, dat is o.a. formulieren interpreteren. Laaggeletterdheid wordt vaak onderschat door professionals, communicatie moet hier ook rekening mee houden. Laagdrempelige communicatie is sowieso nodig, ook voor mensen die niet laaggeletterd zijn. Communicatie moet duidelijk zijn, ondubbelzinnig. - Hanteer een informatie cascade: informeer eerst de leidinggevenden en dan pas alle medewerkers. Leidinggevenden krijgen de managementnieuwsbrief, de week nadien wordt initiatief gelanceerd bij de medewerkers. - Hoe communiceer je afdelingsdoelstellingen? Doelstellingen laten beleven, doorvertalen, ownership creeëren. - Tot op het niveau van de arbeider vertellen we wat de doelstellingen voor hen concreet betekenen. Hiervoor gebruiken we visuals om de doelstellingen te verduidelijken. Alles komt terug zodat ze het grotere verhaal zien. - Het is vaak moeilijk om leidinggevenden ervan te overtuigen om hun taalgebruik eenvoudiger te houden. - De communicatiefunctie krijgt vaak het mandaat niet om de communicatie te verbeteren. Er is vaak weerstand om eenvoudiger te spreken. - Strategisch werken is bij vele van de collega s mogelijk, maar niet altijd makkelijk. Is vaak een moeilijk evenwicht, de ene keer krijg je krediet, de andere keer word je gepasseerd. Soms wordt het advies van een bureau wel aanvaard en dat van jou niet. - Tracht leidinggevenden naar de werkvloer te krijgen: strategie cascade, co-creatie van de strategie, grote lijnen liggen vast en dan vragen wat hun bijdrage is, zowel voor leidinggevenden en medewerkers. - Enkele hefbomen voor interne communicatie: open cultuur, ondersteunen van leidinggevenden, bedrijf-strategische informatie. Bedrijven die daar goed op scoren, hebben ook betere bedrijfsresultaten.

4 Stelling 3: Communicatieprofessionals moeten zelf hun toegevoegde waarde aantonen Trekker: Marianne Boone Over deze stelling is de hele groep het eens. Maar hoe pak je dat het beste aan? Er zijn verschillende manieren. Zelf je succes verkopen aan het management bijvoorbeeld. Hen op de hoogte houden van wat er goed loopt. Naast het tonen van je succesverhalen kun je ook zelf in gesprek gaan met het management en hen overtuigen van het belang van je taak. Sterk is ook als je coalities smeedt en anderen over jou laat getuigen bij het management. Een andere strategie om je toegevoegde waarde te tonen, is om van bij het begin van een project een voet tussen de deur te zetten, zodat de leidinggevenden aan den lijve ervaren welke toegevoegde waarde je hebt. Veel IC-professionals getuigen over het feit dat de rol van de IC-professional de afgelopen jaren sterk veranderd is: van een louter uitvoerende rol evolueren ze meer en meer naar een strategisch coachende en begeleidende rol, wat een bewijs van hun toegevoegde waarde is. Toch merk je nog in een aantal gevallen dat externe communicatieconsultants een grotere geloofwaardigheid hebben dan de interne mensen. In de praktijk is het zo dat de externe consultants interne adviezen meestal bevestigen. Een laatste strategie om je toegevoegde waarde te bewijzen is helpen om de organisatie communicatief competent te maken: tools aanreiken en collega s opleiden en coachen tonen de toegevoegde waarde van de IC-professional aan.

5 Stelling 4: Social media is vandaag de dag het belangrijkste communicatiekanaal Trekker: Peter Vandamme Uit de discussie blijkt dat het wat afhangt van je doelgroep. Bij een dynamisch telefoonbedrijf waar verkoop vooropstaat zijn social media zeker ideaal, vooral voor hard-to-know info; een intranet vinden ze al ouderwets. Maar bij een zorginstelling met een ouder personeelsbestand ligt dat toch wat anders. Al vertelt iemand dat ze voor de poetshulp die gezinnen bijstaan wel een Facebookgroep hebben opgericht om vlot met iedereen te kunnen communiceren. Ook Belgacom probeert een intern Facebook-kanaal uit. Anderzijds beseft iedereen dat social media grote effecten kan hebben: één erg negatieve tweet bv. kan veel schade veroorzaken, intern en extern. Dan is het alle hens aan dek. In een bedrijf als de NMBS sporen intern en extern trouwens nauw samen: er wordt dus ook via externe kanalen naar interne doelgroepen gecommuniceerd. Maar of social media ook echt als een sturend communicatiemiddel geschikt zijn, blijkt minder uit de praktijk. Standaard blijft een mix van kanalen ideaal: je hebt je boodschap, andere kanalen die ze ondersteunen, en dan de buzz die erom gecreëerd wordt via intranet en social media. En het gaat om meer kanalen dan de bekendste: Yammer blijkt weer aan een opmars bezig sinds het door Microsoft is overgenomen, je hebt ook Lync, en zelfs interne apps. Tot slot stelden we vast de jeugd niet meer t en een strengere scheiding maakt tussen werk en privé, waardoor de vraagt rijst of ze de facebookpagina van hun werkgever nog wel willen lezen in hun vrije tijd. Kortom, het laatst woord is hierover zeker nog niet gezegd..

6 Stelling 5: Voor optimale binding stuur je een gedrukt personeelsblad naar het privé-adres van de medewerker Trekker: Barbara Kempeneers De meningen waren verdeeld over de stelling dat het aan huis sturen van een personeelsblad de binding versterkt. Het blijkt vooral afhankelijk te zijn van de lezersgroep. Bedrijven waar mensen enkel mobiel onderweg zijn (bvb Landelijke Thuiszorg) moeten hun personeelsblad wel thuis sturen, maar andere zoals de NMBS kiezen ervoor om deze op de werkplek te verdelen. Niet alleen omwille van de portkosten, maar vooral omdat treinbestuurders en -begeleiders wel eens een pauze hebben tussen twee ritten, en ze op die momenten van de gelegenheid gebruik maken om het blad te lezen. En dan wordt er makkelijker over bepaalde onderwerpen doorgepraat onder collega's. Een pro om het personeelblad toch thuis te sturen is dat iedereen op hetzelfde moment dezelfde communicatie krijgt. Een uitdaging in deze mobiele tijden! De juiste mix van communicatiemiddelen blijft de beste insteek..

7 Stelling 6: Bedrijven zijn beter af zonder een centrale communicatieafdeling Trekker: Guido Mertens Rond de tafel waren bedrijven vertegenwoordigd met zeer uiteenlopende benaderingswijzen wat betreft de structurele plaats van een communicatieafdeling: gaande van multinationals zonder een eigenlijke interne communicatie-afdeling waarbij de afdeling marketing communicatie in beperkte mate een aantal IC-taken op zich nam, tot bedrijven met gecentraliseerde corporate & interne com-afdelingen die via accounts voor diverse afdelingen/ domeinen er behoorlijk in slaagden een bedrijfswijde, gecoordineerde interne com-aanpak te realiseren. Ook in dit laatste geval was dit echter steeds de resultante van een vaak moeizaam "bevochten" proces, waarbij samenwerking met andere afdelingen w.o. HRM niet altijd evident bleek. Alle deelnemers waren het er echter over eens dat een gecentraliseerde corporate & interne com-afdeling met een netwerk van accounts of aanspreekpunten binnen andere afdelingen en filialen een meerwaarde vormt voor een bedrijf, al was het maar om een minimum aantal interne boodschappen eenduidig en gecoördineerd te verspreiden. In de rand van het gesprek kwam een tool van Eandis aan bod die de cascadering van interne boodschappen via teamvergaderingen opvolgde, en de bedrijfsblad-app die BNPP Fortis vanaf einde januari lanceert..

8 Stelling 7: Interne Communicatie staat voor de belangen van de onderneming en het senior management Trekker: Kurt De Ridder Interne Communicatie moet niet alleen instaan voor top down informatie (van directie naar werkvloer), maar moet ook ideeën vanuit de werkvloer naar boven kunnen laten komen. Jammer genoeg gebeurt dit nog niet altijd of niet via alle kanalen (Intranet, personeelsblad,..) Personeel moet feedback kunnen geven, al dan niet gefilterd (door Interne Communicatie) Soms is er geen mogelijkheid om intern feedback te geven en is stappen naar de vakbond de enige mogelijkheid. Vooral daar waar er vooral arbeiders zijn die weinig of geen interne kanalen hebben (geen PC,..) In die bedrijven waar Yammer is, is het moeilijk om Yammer echt als een volwaardig intern kanaal te gebruiken. Mensen posten niet graag berichten (lezen het wel) omwille van het persoonlijke. Weinig push van bovenuit om dit te gebruiken, ook al gaat het vaak om betalende versie. Bij Belfius Bank wordt geprobeerd om Yammer ook te integreren in de dagelijkse processen of bij projecten (in combinatie met Sharepoint collaboratie sites) Teamvergaderingen blijven belangrijk, zeker in die bedrijven waar niet iedereen computer heeft. Maar ook hier dan vaak top down informatie. Feedback vanuit de werkvloer geraakt niet altijd tot bij het management Visuele communicatie kan vaak op een speelse manier een boodschap overbrengen In een personeelsblad moeten ook activiteiten van op de werkvloer aanbod komen Interne blogs: worden vaak door Interne Communicatie gepost. Mensen kunnen wel reageren (al dan niet gefilterd door Interne Communicatie) Vaak is er geen mogelijkheid om rechtstreeks vragen te stellen aan het management. Bij Belfius Bank is dit wel zo: om de 3 weken wordt een Question Time georganiseerd waarbij aantal leden van het Directie Comité fysiek in een zaal aanwezig zijn. Medewerkers worden uitgenodigd om direct hun vraag te stellen aan de leden. Wie dit niet durft of kan aanwezig zijn (vb mensen in de kantoren), kan vraag stellen via mailbox of via Yammer groep. Iedereen krijgt feedback teruggekoppeld en vragen en antwoorden worden ook gepubliceerd op Intranet Andere initiatieven bij andere bedrijven: wedstrijd Als ik directeur was, dan of Boterhammenbabbel / ontbijtsessie met iemand van het management

9 Stelling 8: De communicatiedienst investeert niet genoeg in zichzelf (training, bijscholing, expertise buitenshuis halen) Trekker: Charis Libotton klopt: - medewerkers geven zelf aan dat er meer nood is aan vorming - er is nood aan een externe partner met ervaring/kennis of aan een sparringpartner oorzaken: - de budgetten zijn beperkt, de tijd is beperkt - er komen nieuwe opdrachten, nieuwe taken bij, zonder dat er wegvallen, na verloop van tijd heb je vaak een enkel uitvoerende taak, je initieert dingen, omdat je onvoldoende medewerkers hebt, moet je deze dingen vaak zelf onderhouden, dit ten koste van... klopt niet : - opleidingsplan wordt opgemaakt (aangemoedigd) - ruimere benadering van "investeren" alternatieve mogelijkheden worden gezocht: - seminaries worden makkelijker goedgekeurd - interessant door de verschillende deelnemers, door voorbeelden uit andere bedrijven - "delenmeetings", "lunches" - collega's delen kennis - externen worden aangetrokken om (kort) info over een thema te geven - experts in het bedrijf zoeken - gaan kijken naar andere bedrijven (op bezoek gaan) opmerking: belang management moet niet onderschat worden ("ontwikkeling van mensen" moet door management gedragen worden)

10 Stelling 9: Communicatieprofessionals kunnen niet kiezen en doen van alles wat Trekker: Maaike Janssens De deelnemers aan de tafel van deze stelling zijn het aanvankelijk niet eens met deze uitspraak, maar moeten bij nader inzien wel beamen dat het toch soms opgaat. Niet dat een (interne) communicatieafdeling niet wil kiezen en zomaar wat aanmoddert, het is eerder dat we vaak heel flexibel zijn en ten dienste van onze collega s (de interne klanten) willen zijn. s Morgens hebben we een planning in ons hoofd, maar s avonds blijkt dan dat de dag totaal anders verlopen is. Deze situatie is heel herkenbaar voor de IC-professionals aan de tafel. Onze flexibiliteit en onze multi-inzetbaarheid is uiteraard een troef, maar het kan ook een nadeel zijn. We moeten opletten dat we dan niet in louter uitvoerende taken vervallen en dat we niet constant de affiches zelf moeten ophangen die we bedacht hebben! IC ers moeten ook durven neen zeggen en prioriteiten stellen. Dit lukt beter als de communicatieafdeling dicht bij het hoogste niveau in het bedrijf staat en als de communicatiestrategie afgestemd is op de bedrijfsdoelstellingen. Dit klinkt allemaal logisch maar in de praktijk blijkt dit niet voor iedereen evident.

11 Stelling 10: Nederlanders zijn beter in communicatie dan Belgen Trekker: Ann Segers Nederlanders communiceren niet meteen beter maar wel anders dan Belgen. Ze praten veel meer, iedereen moet gehoord worden, maar verliezen hier ook veel tijd mee zodat er te weinig tijd rest voor de actie. Soms is dit niet efficiënt. Je zou ook kunnen zeggen dat Nederlanders eerder procesgericht zijn en Belgen productgericht. Verder moet gezegd dat Nederlanders sneller conversatie maken, zowel face-to-face als via sociale media. Vaak vinden we Nederlanders wel innoverender dan Belgen. We gaan onze mosterd in Nederland zoeken om inspirerende cases te vinden. City marketing doen ze bijvoorbeeld erg goed. Ook op gebied van MVO staan ze verder, alsook in patiëntencommunicatie in ziekenhuizen. Nederlandse congressen over communicatie zijn professioneler dan de Belgische. De Nederlander is meer visionair, de Belg nuchter. Samen kunnen ze een sterke tandem vormen. Nederlanders zijn zeer bereid om hun ideeën te delen. De Belgen zijn sterker in het omzetten van het idee in een reëel verhaal..

Trendonderzoek Interne Communicatie 2017 Rapportage kwantitatieve resultaten. Involve, specialisten in interne communicatie Vakblad Communicatie

Trendonderzoek Interne Communicatie 2017 Rapportage kwantitatieve resultaten. Involve, specialisten in interne communicatie Vakblad Communicatie Trendonderzoek Interne Communicatie 2017 Rapportage kwantitatieve resultaten Involve, specialisten in interne communicatie Vakblad Communicatie September, 2017 Achtergrond van het onderzoek Doelstelling

Nadere informatie

GELOOFWAARDIGHEID is de sleutel tot succesvolle interne communicatie. April 2012. Concrete tips voor effectieve interne communicatie

GELOOFWAARDIGHEID is de sleutel tot succesvolle interne communicatie. April 2012. Concrete tips voor effectieve interne communicatie GELOOFWAARDIGHEID is de sleutel tot succesvolle interne communicatie April 2012 Concrete tips voor effectieve interne communicatie Amsterdam, augustus 2012 Geloofwaardige interne communicatie Deze white

Nadere informatie

RESULTATEN ENQUÊTES INTERNE COMMUNICATIE. V1. Hoe tevreden ben je over de informatievoorziening en communicatie binnen de organisatie?

RESULTATEN ENQUÊTES INTERNE COMMUNICATIE. V1. Hoe tevreden ben je over de informatievoorziening en communicatie binnen de organisatie? RESULTATEN ENQUÊTES INTERNE COMMUNICATIE V1. Hoe tevreden ben je over de informatievoorziening en communicatie binnen de organisatie? Zeer tevreden 4 Tamelijk tevreden 15 Niet tevreden, niet ontevreden

Nadere informatie

Wie werkt er aan employer branding bij zijn of haar bedrijf?

Wie werkt er aan employer branding bij zijn of haar bedrijf? Themabijeenkomst Gezond Beleid Employee branding en HRM 10 september 2015 Vraag Wie werkt er aan employer branding bij zijn of haar bedrijf? 1 Employer branding Een authentieke en onderscheidende voorkeurspositie

Nadere informatie

Test over resultaatgericht managen en coachend leidinggevenden

Test over resultaatgericht managen en coachend leidinggevenden Test over resultaatgericht managen en coachend leidinggevenden zeker gedeeltelijk niet 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Voor discussies heb ik geen tijd, ík beslis. Medewerkers met goede voorstellen

Nadere informatie

Business Case KENNISPORTAAL VOOR NEUTRAAL ZIEKENFONDS VLAANDEREN

Business Case KENNISPORTAAL VOOR NEUTRAAL ZIEKENFONDS VLAANDEREN Business Case KENNISPORTAAL VOOR NEUTRAAL ZIEKENFONDS VLAANDEREN Bij het Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen (NZVL) staan klantenadviseurs over heel Vlaanderen dagelijks een heleboel klanten te woord. Zij

Nadere informatie

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180

ESSAY. Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay. Lexington Baly 1592180 ESSAY Hoe kan Oxford House efficiënter online communiceren naar zijn potentiele opdrachtgevers? Essay Lexington Baly 1592180 Seminar: Dream Discover Do Essay Docent: Rob van den Idsert Effectief gebruik

Nadere informatie

Rapportage. Onderzoek: Toekomst van het Communicatievak

Rapportage. Onderzoek: Toekomst van het Communicatievak Rapportage Onderzoek: Toekomst van het Communicatievak In opdracht van: DirectResearch & Logeion en d Associatie van hoofden Communicatie Datum: 15 september 2014 Projectnummer: 2013008 Auteur(s): John

Nadere informatie

7 INGREDIENTEN VOOR ENTHOUSIASTE MEDEWERKERS (SPECIAL MANAGER)

7 INGREDIENTEN VOOR ENTHOUSIASTE MEDEWERKERS (SPECIAL MANAGER) E-blog 7 INGREDIENTEN VOOR ENTHOUSIASTE MEDEWERKERS (SPECIAL MANAGER) In leidinggeven Er zijn 7 interessante ingrediënten voor leidinggevenden om uit hun medewerkers te halen wat er in zit en hun talent

Nadere informatie

Trendonderzoek Interne Communicatie 2019 Rapportage kwantitatieve resultaten

Trendonderzoek Interne Communicatie 2019 Rapportage kwantitatieve resultaten Trendonderzoek Interne Communicatie 19 Rapportage kwantitatieve resultaten Involve, specialisten in communicatie & change Adformatie Versie: juli 19 Achtergrond van het onderzoek Doelstelling Involve,

Nadere informatie

Heb ik die blog, Facebook, Twitter en RSS feed echt nodig in mijn communicatiemix?

Heb ik die blog, Facebook, Twitter en RSS feed echt nodig in mijn communicatiemix? Heb ik die blog, Facebook, Twitter en RSS feed echt nodig in mijn communicatiemix? Enkele quotes die we de afgelopen jaren te horen kregen op directiecomités en bij verschillende communicatiedepartementen:

Nadere informatie

Rapportage. Trendonderzoek Interne Communicatie 2013 Resultaten online enquête

Rapportage. Trendonderzoek Interne Communicatie 2013 Resultaten online enquête Rapportage Trendonderzoek Interne Communicatie 2013 Resultaten online enquête Suzanne Janssen Universiteit Twente Bas van Glabbeek Involve Joyce Ribbers Universiteit Twente Achtergrond van het onderzoek

Nadere informatie

tips & tricks voor een sterk merk

tips & tricks voor een sterk merk tips & tricks voor een sterk merk Hoe zorg je voor een sterk merk? Een sterk merk identificeert en positioneert de organisatie op onderscheidende wijze. Maar wat is het geheim van sterke merken zoals Apple,

Nadere informatie

MULTICHANNEL, TREND OF EVOLUTIE?

MULTICHANNEL, TREND OF EVOLUTIE? MULTICHANNEL, TREND OF EVOLUTIE? MULTICHANNEL, TREND OF EVOLUTIE? Ik ben hier. En u? De klant is god. En god is overal. Maar is uw bedrijf dat ook? Want terwijl u braaf naast de telefoon wacht tot de klant

Nadere informatie

Gegarandeerd succes, doelgericht resultaat met Business to Personal B2P

Gegarandeerd succes, doelgericht resultaat met Business to Personal B2P 1 Gegarandeerd succes, doelgericht resultaat met Business to Personal B2P Persoonlijk klantencontact in jouw on-offline communicatie Ben je op zoek naar de juiste identiteit van jouw organisatie? Ken je

Nadere informatie

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR

GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR GRAAG STELLEN WIJ ONS AAN U VOOR Altijd al gezocht naar een trainingsconcept voor uw medewerkers waar je meteen van zegt: GewoonDoen! Nu is deze kans eindelijk aanwezig en wel voor een deelnameprijs van

Nadere informatie

New Penguins Talent. De brug tussen de dynamische arbeidsmarkt en talent!

New Penguins Talent. De brug tussen de dynamische arbeidsmarkt en talent! New Penguins Talent De brug tussen de dynamische arbeidsmarkt en talent! Over New Penguins New Penguins realiseert en detacheert op het gebied van marketing, design en development. Dit betekent zowel het

Nadere informatie

Sara Geris Communication Manager

Sara Geris Communication Manager Sara Geris Communication Manager 1 2 100% familiebedrijf 3 Sites 11 Landen 32 Locaties 16 sites in België Bedienden Arbeiders Chauffeurs +3.700 collega s 4 Social Media bij H.Essers? SEO/ SEA Social Media

Nadere informatie

Communiceren bij veranderingen de rol van de middelmanager

Communiceren bij veranderingen de rol van de middelmanager Communiceren bij veranderingen de rol van de middelmanager Dat communiceren bij veranderingen cruciaal is, daar zijn heel wat managers het over eens. Maar vaak leiden de inspanningen die organisaties doen

Nadere informatie

Wanneer wordt veranderen een succes?

Wanneer wordt veranderen een succes? Wanneer wordt veranderen een succes? Inhoud 1. Iedereen 100% tevreden?...2 2. Hoe als manager een veranderingsproces optimaal ondersteunen?... 2 Inzicht in het veranderingsproces... 3 Een externe partner

Nadere informatie

Interne communicatie wordt professioneler maar kent nog onaangeboord terrein

Interne communicatie wordt professioneler maar kent nog onaangeboord terrein Persbericht Interne communicatie wordt professioneler maar kt nog onaangeboord terrein Brussel, 6 december 2012 - Wie beheert de interne communicatie in e bedrijf? Welke instrumt word het meest gebruikt?

Nadere informatie

Verkopen van Inkoop. Hoe bereik en betrek ik de interne klant uit het primaire proces?

Verkopen van Inkoop. Hoe bereik en betrek ik de interne klant uit het primaire proces? Verkopen van Inkoop Hoe bereik en betrek ik de interne klant uit het primaire proces? Agenda Voorstellen Visie Verkoop van inkoop Waarom inkoopmarketing? Hoe inkoop verkopen? Inkoopresultaat delen Do s

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN EEN GOEDE COMMUNICATIE BIJ EEN IMPLEMENTATIE OF OPTIMALISATIE IS ESSENTIEEL

COMMUNICATIEPLAN EEN GOEDE COMMUNICATIE BIJ EEN IMPLEMENTATIE OF OPTIMALISATIE IS ESSENTIEEL COMMUNICATIEPLAN EEN GOEDE COMMUNICATIE BIJ EEN IMPLEMENTATIE OF OPTIMALISATIE IS ESSENTIEEL INLEIDING De implementatie of optimalisatie van een softwareapplicatie zoals AFAS Profit kan een behoorlijke

Nadere informatie

Met onderscheidend en gemeenschappelijk beleefd organisatie DNA het beste toekomstperspectief. Verbeteren kan alleen van binnenuit.

Met onderscheidend en gemeenschappelijk beleefd organisatie DNA het beste toekomstperspectief. Verbeteren kan alleen van binnenuit. Met onderscheidend en gemeenschappelijk beleefd organisatie DNA het beste toekomstperspectief Verbeteren kan alleen van binnenuit. Onze visie, missie en strategie Visie: dat er in alle organisaties een

Nadere informatie

De interne communicatieadviseur

De interne communicatieadviseur De interne communicatieadviseur Dit zijn de kenmerken van een complex Verschillende ideeën Kleine wijzigingen kunnen grote gevolgen hebben Beweeglijke doelen Het pad ontrolt zich met iedere stap??? Geen

Nadere informatie

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen!

Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Minigids Hybride Evenementen Het evenement dat niemand wil missen is hybride Een wereld waar offline en online samenkomen! Introductie In een wereld die op alle vlakken steeds meer digitaal verbonden raakt,

Nadere informatie

Trendonderzoek Interne Communicatie 2015 Rapportage kwantitatieve resultaten. Involve, specialisten in interne communicatie Vakblad Communicatie

Trendonderzoek Interne Communicatie 2015 Rapportage kwantitatieve resultaten. Involve, specialisten in interne communicatie Vakblad Communicatie Trendonderzoek Interne Communicatie 2015 Rapportage kwantitatieve resultaten Involve, specialisten in interne communicatie Vakblad Communicatie September, 2015 Achtergrond van het onderzoek Doelstelling:

Nadere informatie

DE VOORHOEDE VAN DIGITAL

DE VOORHOEDE VAN DIGITAL DE VOORHOEDE VAN DIGITAL Betalingen vormen het hart van e-commerce. Maar de digitalisering heeft voor banken veel meer potentie dan alleen betalingen. Daarom investeert ABN AMRO in de ontwikkeling van

Nadere informatie

Inspirerende trends. Webcare met Voxtron en Engagor

Inspirerende trends. Webcare met Voxtron en Engagor Inspirerende s Webcare met Voxtron en Engagor Webcare met Voxtron en Engagor Facebook, Twitter, blogs en fora: voor de consument zijn het nieuwe kanalen om over een bedrijf te praten en om producten en

Nadere informatie

GA VOORAL NIET DENKEN VOOR DE GEBRUIKERS, MAAR VRAAG HET ZE ZELF Martine Brommer, communicatieadviseur Omring

GA VOORAL NIET DENKEN VOOR DE GEBRUIKERS, MAAR VRAAG HET ZE ZELF Martine Brommer, communicatieadviseur Omring Stap 1 GA VOORAL NIET DENKEN VOOR DE GEBRUIKERS, MAAR VRAAG HET ZE ZELF Martine Brommer, communicatieadviseur Omring 34 { INTERVIEW Waarom hebben jullie gekozen voor een social intranet? Ons oude intranet

Nadere informatie

Rapportage. De Kracht van Communicatie. DirectResearch in samenwerking met Logeion Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon

Rapportage. De Kracht van Communicatie. DirectResearch in samenwerking met Logeion Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Rapportage De Kracht van Communicatie DirectResearch in samenwerking met Logeion Auteurs: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek 3 Conclusies Resultaten van het onderzoek 5 De

Nadere informatie

Rapportage. Communicatiejaaronderzoek 2014 De laatste trends en ontwikkelingen binnen het communicatievak?

Rapportage. Communicatiejaaronderzoek 2014 De laatste trends en ontwikkelingen binnen het communicatievak? Rapportage Communicatiejaaronderzoek 2014 De laatste trends en ontwikkelingen binnen het communicatievak? In opdracht van: DirectResearch en Logeion Datum: 19 februari 2014 Auteur: Marieke Gaus & Marvin

Nadere informatie

Meerwaarde met Online Marketing Expertise

Meerwaarde met Online Marketing Expertise Meerwaarde met Online Marketing Expertise Webinar 26 mei 2015 Wat leer je in dit webinar? Nieuwe ontwikkelingen bij zelfstandig ondernemers De meest gestelde vraag door ondernemers Hoe je als VA daarop

Nadere informatie

MARKETEER RESULTAATGEBIEDEN. Wat kan ik doen om de doelen te bereiken? (Activiteiten) Wat moet ik bereiken? (Doelen)

MARKETEER RESULTAATGEBIEDEN. Wat kan ik doen om de doelen te bereiken? (Activiteiten) Wat moet ik bereiken? (Doelen) Waarvoor ben ik aangenomen? (Doel) Het ontwikkelen, coördineren en realiseren van campagnes en acties binnen een team en/of thema met als doel het bereiken, benaderen en activeren van de doelgroepen. Welke

Nadere informatie

RONTH MANAGEMENT OP WEG NAAR EEN VRAAGGESTUURDE ORGANISATIE

RONTH MANAGEMENT OP WEG NAAR EEN VRAAGGESTUURDE ORGANISATIE RONTH MANAGEMENT OP WEG NAAR EEN VRAAGGESTUURDE ORGANISATIE RON VAN HELVOIRT 1964 BUSINESS DEVELOPMENT TRAINING INTERIM DIRECTEUR COACH ONDERNEMER START-UPS Wat ga ik niet doen Vertellen hoe ik de PPS-en

Nadere informatie

Business Lounge: uw klant aan de bestuurstafel!

Business Lounge: uw klant aan de bestuurstafel! Gaby Remmers: senior onderzoeker Blauw Research Drijfveer: organisaties helpen inzicht te krijgen in de kansen op een nog klantgerichtere dienstverlening Andre Heeling: onderzoeker Blauw Research Drijfveer:

Nadere informatie

IC wint aan belang in organisaties

IC wint aan belang in organisaties IC wint aan belang in organisaties www.communicatieonline.nl 22 juni 2017, 11:03 Resultaten Trendonderzoek Interne Communicatie 2017 [Door Marit Hannink en Ameike van der Ven] De positie van de adviseur

Nadere informatie

Medewerkerstevredenheidsonderzoek

Medewerkerstevredenheidsonderzoek Medewerkerstevredenheidsonderzoek Dit medewerkerstevredenheidsonderzoek bestaat uit een aantal standaard onderwerpen die vaak gebruikt worden in medewerkerstevredenheidsonderzoeken. Afhankelijk van de

Nadere informatie

Rob Boers CSU John Bos CSU

Rob Boers CSU John Bos CSU Rob Boers CSU John Bos CSU ... 3... 4... 4... 4... 5... 5... 5... 5... 6... 6... 7 2 CSU staat met zijn activiteiten midden in de maatschappij. Onze diensten bevorderen de gezondheid, het welzijn en daarmee

Nadere informatie

Rostar CAS: online personeelsplanningssoftware voor dienstenchequekantoren. software consultancy training

Rostar CAS: online personeelsplanningssoftware voor dienstenchequekantoren. software consultancy training Rostar CAS: online personeelsplanningssoftware voor dienstenchequekantoren software consultancy training De markt heeft nood aan een flexibele en complete planningsoplossing. De invoering van de dienstencheques

Nadere informatie

ZIGGO GAMED! Tijdens het Marketing & Insights Event (MIE) hebben Nicole Verhoeven (Customer. Hufen (Consultant & Concept Developer

ZIGGO GAMED! Tijdens het Marketing & Insights Event (MIE) hebben Nicole Verhoeven (Customer. Hufen (Consultant & Concept Developer ZIGGO in het hart van de marketing GAMED! Tijdens het Marketing & Insights Event (MIE) hebben Nicole Verhoeven (Customer Segmentation Manager Ziggo) en Bart Hufen (Consultant & Concept Developer BrandNewGame)

Nadere informatie

6 Coaching van de cliënt

6 Coaching van de cliënt 6.1 6 Coaching van de cliënt De begeleiding of coaching op de werkvloer is afhankelijk van de noden van de cliënt, collega s en werkgever. Samen starten op de stage/ tewerkstelling Als coach kan je samen

Nadere informatie

SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE]

SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE] SoHuman PROFIT/NON-PROFIT PARTICULIEREN SCHOLIEREN [INZICHT IN GEDRAG EN COMMUNICATIE] Waarvoor kiezen klanten voor SoHuman? SoHuman helpt mensen, teams en organisaties met hun persoonlijke en professionele

Nadere informatie

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie?

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? De externe omgeving wordt voor meer en meer organisaties een onzekere factor. Het is een complexe oefening voor directieteams om

Nadere informatie

Een website alleen is niet genoeg. Je hebt nog meer tools nodig.

Een website alleen is niet genoeg. Je hebt nog meer tools nodig. CHRIS VERMEULEN LES 5 Een website alleen is niet genoeg. Je hebt nog meer tools nodig. Online Strategie Roadmap "Hoop is iets geweldigs. Maar hoop is geen strategie." LES 5 Een website alleen is niet genoeg.

Nadere informatie

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen

COMMUNICATIE training. effectief communiceren met iedereen COMMUNICATIE training effectief communiceren met iedereen Een training van COMMUNICERENENZO Mensen zijn belangrijk. Resultaten ook Mensen zijn belangrijk en waardevol. Resultaten worden behaald dankzij

Nadere informatie

WS16. Werven via sociale media

WS16. Werven via sociale media WS16 Werven via sociale media @nadjads Nadja Desmet WS16 Werven via sociale media Inleiding / context Sociale media strategie - elementen Werven via sociale media: tips en inspiratie Werven via sociale

Nadere informatie

Social media is onmisbaar in de pensioenwereld!

Social media is onmisbaar in de pensioenwereld! Social media is onmisbaar in de pensioenwereld! Op 10 maart 2014 ben ik gestart met de opleiding LCP. Tijdens de presentatie kregen wij tips over het vinden van een onderwerp voor het essay. Ik heb mijn

Nadere informatie

THE BIG CHALLENGE. Gerechtsdeurwaarder Groenewegen (NL)

THE BIG CHALLENGE. Gerechtsdeurwaarder Groenewegen (NL) THE BIG CHALLENGE VAN Gerechtsdeurwaarder Groenewegen (NL) HET PROFIEL De Nederlandse gerechtsdeurwaarders Groenewegen en Partners zorgen voor beter betalende klanten. Hun professionele incassospecialisten

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6

Inhoudsopgave. Bewust willen en kunnen 4. Performance Support 5. Informele organisatie 5. Waarom is het zo moeilijk? 6 Inleiding De afgelopen vijftien jaar hebben we veel ervaring opgedaan met het doorvoeren van operationele efficiencyverbeteringen in combinatie met ITtrajecten. Vaak waren organisaties hiertoe gedwongen

Nadere informatie

Met alleen een Mijn ben je er niet. mijn. Hoe fijn is het om één van de eersten te zijn?

Met alleen een Mijn ben je er niet. mijn. Hoe fijn is het om één van de eersten te zijn? Met alleen een Mijn ben je er niet. mijn. Hoe fijn is het om één van de eersten te zijn? Wat bespreken we? De historie, waarom en hoe het begon Wat hadden/hebben we Waar bleef het steken Geleerde lessen

Nadere informatie

GEBRUIKSSCENARIO'S. Gebruik Yammer als uw sociale werkruimte en open de samenwerking, innovatie en de betrokkenheid.

GEBRUIKSSCENARIO'S. Gebruik Yammer als uw sociale werkruimte en open de samenwerking, innovatie en de betrokkenheid. C ATA L O G U S M E T GEBRUIKSSCENARIO'S Gebruik Yammer als uw sociale werkruimte en open de samenwerking, innovatie en de betrokkenheid. Catalogus met Yammergebruiksscenario's Yammer is uw sociale werkruimte,

Nadere informatie

Rapportage Communicatiejaaronderzoek 2015

Rapportage Communicatiejaaronderzoek 2015 Rapportage Communicatiejaaronderzoek 2015 Wat zijn de laatste trends en ontwikkelingen binnen het communicatievak? In opdracht van: Logeion Datum: 26 februari 2015 Projectnummer: Auteurs: John Ruiter,

Nadere informatie

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid

18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid 18 tips om te werken aan je eigen inzetbaarheid Goed, gezond en gemotiveerd aan het werk tot je pensioen? Dat bereik je door kansen te pakken op het werk. Leer aan de hand van onderstaande punten hoe je

Nadere informatie

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland

Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland september 13 Begrijpen Verbinden Meedoen communicatieplan transities sociaal domein Rivierenland Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg. (Albert Einstein, 1879-1955) M e r k c o a

Nadere informatie

De langzaam brandende lont van al wat mogelijk is, wordt ontstoken door verbeelding Emily Dickinson

De langzaam brandende lont van al wat mogelijk is, wordt ontstoken door verbeelding Emily Dickinson Hoe ve r k o o p jij jo u w pr o d u c t of di e n s t. Voorbeeld: ik ben gespecialiseerd in herenmodefoto s en heb al vele bedrijven als zzp-er succesvol mogen ondersteunen met het optimaliseren van de

Nadere informatie

Workshop Waarden. Hanneke Kennes Performance Coaching Anneke Oude Kotte Godiva. 2 december 2010

Workshop Waarden. Hanneke Kennes Performance Coaching Anneke Oude Kotte Godiva. 2 december 2010 Workshop Waarden Hanneke Kennes Performance Coaching Anneke Oude Kotte Godiva 2 december 2010 Even smullen Cultuur Cultuur is gedeelde waarden, normen en verwachtingen die aan de basis liggen van hoe:

Nadere informatie

Ik ben. Eerlijk. Geduldig. Creatief. Gestructureerd. Communicatief. Geïnteresseerd. Geeft aandacht WWW.IKBENHARRIE.NL

Ik ben. Eerlijk. Geduldig. Creatief. Gestructureerd. Communicatief. Geïnteresseerd. Geeft aandacht WWW.IKBENHARRIE.NL Ik ben Geïnteresseerd Creatief WWW.IKBENHARRIE.NL Communicatief Geeft aandacht Eerlijk Gestructureerd Geduldig Harrie is ontwikkeld door CNV Jongeren en Vilans, met dank aan de support van UWV en Instituut

Nadere informatie

Rapportage. Communicatiejaaronderzoek 2013

Rapportage. Communicatiejaaronderzoek 2013 Rapportage Communicatiejaaronderzoek 2013 In opdracht van: DirectResearch en Logeion Datum: 5 maart 2013 Projectnummer: 2013008 Auteur: Marieke Gaus & Marvin Brandon Index Achtergrond van het onderzoek

Nadere informatie

Interne communicatie wordt alsmaar belangrijker in de Belgische ondernemingen

Interne communicatie wordt alsmaar belangrijker in de Belgische ondernemingen Interne communicatie wordt alsmaar belangrijker in de Belgische ondernemingen Het Belgische communicatieadviesbureau Corporate Creative Strategies (www.ccstrategies.be), dat zich toelegt op corporate communicatie,

Nadere informatie

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013

> NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 > NASLAG WERKWINKEL LEERLINGEN IN DE SCHOOLRAAD Studiedag Leerlingen en school: partners in crime? 24-04-3013 Leerlingen uit het secundair onderwijs mogen vertegenwoordigd zijn als partner op de schoolraad.

Nadere informatie

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten

FiT. Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten FiT Mastering Financiality. In tien maanden tijd je circle of influence vergroten Vergroot je circle of influence Niemand kan de financiële gevolgen van strategische beslissingen beter inzichtelijk maken

Nadere informatie

Event menu Minigids event app

Event menu Minigids event app Event menu Minigids event app Hoe en waarom een mobiele evenementen app? Introductie De evenementenbranche verandert. Een evenement is niet langer een ad hoc activiteit. Het is een belangrijk onderdeel

Nadere informatie

De Facto Image Building & Securex. Social Media & Engagement Journey 2011-2013

De Facto Image Building & Securex. Social Media & Engagement Journey 2011-2013 De Facto Image Building & Securex @stefdfib Social Media & Engagement Journey 2011-2013 @AnianaT De Facto Image Building in België 23 jaar onafhankelijk Belgisch full service communicatiebureau 32 medewerkers

Nadere informatie

INNOVATING STAKEHOLDER RELATIONS

INNOVATING STAKEHOLDER RELATIONS INNOVATING STAKEHOLDER RELATIONS Trainingen 2011-2012 Wat wij doen Turacien helpt u bij de implementatie van stakeholder management in alle geledingen van uw organisatie waardoor de organisatie continu

Nadere informatie

PE,PEPP en Samen Werken

PE,PEPP en Samen Werken PE,PEPP en Samen Werken Permanente Educatie Platform voor Pedagogische Professionals Begeleiding, Ondersteuning, Tijd en Moeite 15-10-2015 Alex Cornellissen Kleine Ikke lid AGOOP 1 Permanente Educatie

Nadere informatie

ISO norm voor Business Continuity Management

ISO norm voor Business Continuity Management ISO 22301- norm voor Business Continuity Management 1. Welkom bij KAM Consultants 2. Werkwijze 3. ISO 22301 4. ISO 22301 certificatiebegeleiding 5. Trainingen 6. Quick Scan 7. Coaching 8. Intensieve begeleiding

Nadere informatie

Hoe maak je interessante tweets?

Hoe maak je interessante tweets? Hoe maak je interessante tweets? Januari 2012 Inleiding Leuk dat je echt aan de slag gaat met het maken van goede tweets! In dit document vind je algemene tips voor het opstellen van goede tweets. Bovendien

Nadere informatie

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in

opleiding Leergang Train de Trainer Trainers in Trainers in opleiding Leergang Train de Trainer Het is niet de sterkste die overleeft, ook niet de slimste, maar degene die het meest openstaat voor verandering. Unieke insteek! De wereld om ons heen verandert

Nadere informatie

Scoren met communicatie

Scoren met communicatie Focus op je klant Scoren met communicatie Inleiding Druk, druk druk Ik hoor vaak van ondernemers: ik ben druk, druk, druk, maar waarmee eigenlijk? Tijd maken om mijn doelen te bereiken. sneeuwen regelmatig

Nadere informatie

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK!

LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! LAAT JE BEDRIJF GROEIEN DOOR HET INZETTEN VAN JE NETWERK! In dit E-book leer je hoe je door het inzetten van je eigen netwerk je bedrijf kan laten groeien. WAAROM DIT E-BOOK? Veel ondernemers beginnen

Nadere informatie

10 GOUDEN REGELS VOOR HET GEBRUIK VAN SOCIAL

10 GOUDEN REGELS VOOR HET GEBRUIK VAN SOCIAL 10 GOUDEN REGELS VOOR HET GEBRUIK VAN SOCIAL MEDIA Zo overtuigt u uw doelgroep wél van de toegevoegde waarde Auteur: Wendy Appel Datum: 7 juli 2009 OnlineResults Databankweg 12p 3821 AL Amersfoort T 035

Nadere informatie

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Veel gemeenten zijn inmiddels actief op sociale media kanalen, zoals ook blijkt uit het onderzoek dat is beschreven in hoofdstuk 1. Maar

Nadere informatie

Meer succes met je website

Meer succes met je website Meer succes met je website Hoeveel geld heb jij geïnvesteerd in je website? Misschien wel honderden of duizenden euro s in de hoop nieuwe klanten te krijgen. Toch levert je website (bijna) niets op Herkenbaar?

Nadere informatie

Teamkompas voor Zelfsturing

Teamkompas voor Zelfsturing Teamkompas voor Zelfsturing Wat is het teamkompas: Met dit instrument kun je inzicht krijgen in de ontwikkeling van je team als het gaat om effectief samenwerken: Waar staan wij als team? Hoe werken wij

Nadere informatie

8 Stappen naar Succes

8 Stappen naar Succes 8 Stappen naar Succes Ik ga je een geheim vertellen; Al meer dan 4 jaar was ik zelfstandig Trainer en ik heb geworsteld en gezocht naar; Focus Mijn missie Wie is mijn doelgroep? Hoe kan ik een stabiel

Nadere informatie

Online onderzoek Uw werknemers

Online onderzoek Uw werknemers Toelichting Online onderzoek In dit bestand vindt u een inspirerende voorbeeldvragenlijst voor een werknemertevredenheid onderzoek! De vragenlijst is bedoeld als hulpmiddel bij het opstellen van uw eigen

Nadere informatie

WINTER CHECK 2014 RAPPORT MASTER CLASSES

WINTER CHECK 2014 RAPPORT MASTER CLASSES MC1: Communicatie Impactanalyse, Martine Van Driessche MC2: Nudging of keuze-architectuur, Fran Bambust MC3: Conversation management, Dieter Van Esch www.bvic.be MC 1: Communicatie Impactanalyse verhoog

Nadere informatie

ISO Asset Management

ISO Asset Management ISO 55001 Asset Management 1. Welkom bij KAM Consultants 2. Werkwijze 3. ISO 55001 4. Advies diensten 5. Trainingen 6. Quick Scan 7. Coaching 8. Intensieve begeleiding 9. Onderhoud 10. Contactgegevens

Nadere informatie

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals Rendement van talent Porties VAN GOED NAAR Ludens Talentontwikkeling is een jong trainingsbureau met veel ervaring. Wij zijn gespecialiseerd in

Nadere informatie

Inleiding Thijs Jasperse 1 Het is tijd voor paprika! 2 Volgende P8 bestuursvergadering op woensdag 26 augustus a.s. 5

Inleiding Thijs Jasperse 1 Het is tijd voor paprika! 2 Volgende P8 bestuursvergadering op woensdag 26 augustus a.s. 5 Inhoud Inleiding Thijs Jasperse 1 Het is tijd voor paprika! 2 Volgende P8 bestuursvergadering op woensdag 26 augustus a.s. 5 Gaat het de goede kant op? Nu halverwege de maand juli kunnen we vaststellen

Nadere informatie

Interne communicatie in een veranderende organisatie

Interne communicatie in een veranderende organisatie Interne communicatie in een veranderende organisatie Annick Vanhove, consultant en trainer 0479 23 26 96 annick.vanhove@gmail.com www.chrisenannick.be DEEL 1 BLIK OP IC Interne communicatie is overal Informatiesoorten

Nadere informatie

Communicatieplan project Gaan!

Communicatieplan project Gaan! Communicatieplan project Gaan! Team Communicatie, Tom Schooltink 11 januari 2012, versie 0.1 Inleiding Veranderen kan niet zonder communiceren. Daarom is er voor alle verandertrajecten een plan voor de

Nadere informatie

Doelstelling van deze enquete

Doelstelling van deze enquete Doelstelling van deze enquete Het inzichtelijk maken van de bestaande interne communicatiestructuur, de tevredenheid daarover en de mogelijkheden tot verbeteringen. Algemene vragen: - Welke afdeling werkt

Nadere informatie

EEN SOCIALEMEDIASTRATEGIE IN 7 STAPPEN

EEN SOCIALEMEDIASTRATEGIE IN 7 STAPPEN EEN SOCIALEMEDIASTRATEGIE IN 7 STAPPEN COLOFON Een socialemediastrategie in 7 stappen Auteur: Marc van Daele Brussel, 2015 D/2015/8132/137 ISBN 978-2-509-02462-6 ISSN 1374-0873 NUR 810 De publicaties uit

Nadere informatie

Van Samenhang naar Verbinding

Van Samenhang naar Verbinding Van Samenhang naar Verbinding Sogeti Page 2 VAN SAMENHANG NAAR VERBINDING Keuzes, keuzes, keuzes. Wie wordt niet horendol van alle technologische ontwikkelingen. Degene die het hoofd koel houdt is de winnaar.

Nadere informatie

WAAROM OFFICE 365 BINNEN ZORG?

WAAROM OFFICE 365 BINNEN ZORG? WAAROM OFFICE 365 BINNEN ZORG? SOCIAAL INTRANET EN DIGITALE WERKPLEK VOOR DE ZORGVERLENER Office 365 is een veilig platform die als dienst afgenomen kan worden en bijvoorbeeld ingezet kan worden als Digitale

Nadere informatie

Lokale afvalcommunicatie

Lokale afvalcommunicatie Lokale afvalcommunicatie 24 november 2016 NVRD themadag Afval en Grondstoffen Natascha Spanbroek (gemeente Amsterdam) Erik van Cuyk (ROVA) Waar hebben we het eigenlijk over? Groot maatschappelijk thema?

Nadere informatie

Sociale media in de zorgsector: kopzorgen of uitdaging? 39 e week van verpleegkundigen en vroedvrouwen

Sociale media in de zorgsector: kopzorgen of uitdaging? 39 e week van verpleegkundigen en vroedvrouwen Sociale media in de zorgsector: kopzorgen of uitdaging? 39 e week van verpleegkundigen en vroedvrouwen Jouw band met sociale media? Sociale media Sociale media (de Engelse term social media is ook in het

Nadere informatie

Communicatieplan Duurzame Inzetbaarheid

Communicatieplan Duurzame Inzetbaarheid Communicatieplan Duurzame Inzetbaarheid Stappenplan en format Dit communicatieplan Duurzame Inzetbaarheid is gemaakt door Berenschot in opdracht van A+O in het kader van het Sectorplan Metalektro. Communicatieplan

Nadere informatie

De status van mobiel intranet

De status van mobiel intranet De status van mobiel intranet White paper Bilthoven, 26 april 2012 Sabel Online Lonneke Theelen E Lonneke@sabelonline.nl T (088) 227 22 00 W www.sabelonline.nl http://nl.linkedin.com/in/lonneketheelen

Nadere informatie

Communicatie: klanten aantrekken én behouden

Communicatie: klanten aantrekken én behouden Communica)e Communicatie: klanten aantrekken én behouden Heeft u specifieke verwachtingen of vragen voor deze sessie? WAAROM COMMUNICEREN? Klanten behouden Nieuwe klanten werven Klanten informeren Reputatie

Nadere informatie

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken

Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Effectieve samenwerking: werken in driehoeken Werken in driehoeken is een wijze van samenwerking die in elke organisatie, projectteam en netwerk mogelijk is. Het maakt dat we kunnen werken vanuit een heldere

Nadere informatie

Hoe vind ik mijn droombaan?

Hoe vind ik mijn droombaan? Hoe vind ik mijn droombaan? Denk eens aan een collega of vriend van je die in jou ogen een droombaan heeft. Hij is niet alleen goed in zijn werk, maar geniet er ook elke dag met volle teugen van. Anderen

Nadere informatie

Competence Navigator - Individueel rapport. Piet Pienter 16.03.2015. Competence Navigator - Individueel rapport Piet Pienter 16.03.2015 11:05 1.

Competence Navigator - Individueel rapport. Piet Pienter 16.03.2015. Competence Navigator - Individueel rapport Piet Pienter 16.03.2015 11:05 1. 16.03.2015 16.03.2015 11:05 1. Algemene verdeling van de indicaties Aantal deelnemers: 7, Aantal indicaties 136 / 140 In het 360 diagnose proces over jouw competenties, hebben 7 mensen, waaronder jijzelf,

Nadere informatie

WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN

WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN EEN NIEUW SOORT ONDERNEMERSCHAP RESULTAAT KOERS VISIE PERSOONLIJK LEIDERSCHAP MEERWAARDE & RENDEMENT WAARDEN BEWUST WAARDEN BEWUST ONDERNEMEN ANNO 2013 Waarden Bewust Ondernemen

Nadere informatie

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden.

De workshop Coachend leidinggeven wordt incompany gegeven en op maat aangeboden. Workshop Coachend leidinggeven Coachend leidinggeven, motiveren en inspireren Wil jij het optimale uit jouw medewerkers halen, dan moet je ze motiveren en inspireren. Naast hun leidinggevende ben je ook

Nadere informatie

Bedrijfsprofiel. Constant Jurgens

Bedrijfsprofiel. Constant Jurgens Bedrijfsprofiel Het succes van een bedrijf wordt gecreëerd door de mensen die er werken. Hun ideeën, motivatie en vaardigheden, hun normen en waarden, maar ook hun persoonlijkheden zijn de belangrijkste

Nadere informatie

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP

DE AARDE IS OOK. TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS. Mueller/GP DE AARDE IS OOK TOOLKIT: TIPS & IDEEëN VOOR VRIJWILLIGERS Mueller/GP Wilkins/GP Een wereld die draait op schone energie, met rijke bossen en oceanen vol leven. Dat is de wereld volgens Greenpeace. We doen

Nadere informatie

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING:

Master in Personal. Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership MAAK HET VERSCHIL VERBIND HART EN HARD START: ZIE AGENDA KLANTWAARDERING: Master in Personal Leadership: Weet jij wat jouw hart sneller doet kloppen? Communiceren en continue

Nadere informatie