WAAROM EEN BARCODE? WAT IS DE BARCODE? WIE ZIT ER ACHTER DE BARCODE?

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "WAAROM EEN BARCODE? WAT IS DE BARCODE? WIE ZIT ER ACHTER DE BARCODE?"

Transcriptie

1 PERS DOSSIER

2 WAAROM EEN BARCODE? Zolang Leuven bestaat wordt er gefeest in de stad. Tijdens de week vieren studenten hun pas ontdekte vrijheid en in het weekend wordt de werkweek weggespoeld met het grootste biermerk ter wereld waar Leuven trots op is. Even oud als het feesten zelf is de bijkomende overlast. Wat nieuw is, is de overweldigende informatiestroom waar deze generatie elke dag onder wordt bedolven wat het moeilijk maakt om te sensibiliseren. Een kijvende vinger in een grijs jasje wordt met één muisklik verwijderd. Tijd dus om met de jongeren mee te denken, op te vallen en dat vooral in hun eigen taal te doen. En ja, dat moet met humor. WAT IS DE BARCODE? De barcode is een leidraad voor iedereen die op stap wil gaan in Leuven. Een gedragscode die gedragen wordt door de horeca, de overheid en het onderwijs. Aan ons om elke bezoeker die komt feesten ook mee aan boord te krijgen. WIE ZIT ER ACHTER DE BARCODE? Belangrijk om te weten is dat dit initiatief vertrokken is bij de Leuvense cafébazen van de Oude Markt zelf. Uit ervaring hebben zij namelijk geleerd dat goede afspraken goede vrienden maken. Als iedereen zijn steentje bijdraagt wordt uitgaan in Leuven voor iedereen een prettige ervaring. Niet in het minst voor de cafés zelf. Al snel werd duidelijk dat meerdere partijen geïnteresseerd waren om de schouders onder dit project te zetten en het voor langere tijd levensvatbaar te maken. Zo krijgt dit initiatief een breder draagvlak en een grotere kans op slagen. VZW Oude Markt, Stad Leuven, Politie Leuven, Horeca Leuven, Horeca Vlaanderen, KU Leuven, UC Leuven-Limburg, LOKO, Allemaal hebben ze mee rond tafel gezeten. Zij die kunnen met financiële steun, anderen met logistieke steun en knowhow. We tekenen ook telkens af met een initiatief van de Leuvense cafébazen om zo de impact op de doelgroep te verhogen en hen niet af te schrikken.

3 WELKE THEMA S KOMEN AAN BOD? Gehoorschade // Alcoholmisbruik // Nachtlawaai // Discriminatie // Agressiviteit // Drugs Respect voor het horeca-personeel // Omdat het een meerjarenplan is kunnen er gaandeweg nog thema s worden toegevoegd of vervangen. We kiezen er bewust voor om telkens één thema uit te lichten en alle aandacht te geven. Wanneer we alle thema s tegelijk proberen over te brengen vrezen wij voor een onmiddellijke verzadiging bij de doelgroep die op die manier gaat afhaken. Uiteraard kan er online of in print een overkoepelende brochure bestaan die alle thema s op een rijtje zet. We willen een geïntegreerde aanpak waarbij alle kanalen tegelijk en ten volle worden benut. Onze kanalen: Wesite + Sociale Media Drukwerk in alle Horeca: Bierviltjes + Affiches + Flyers Evenementiële acties op het plein zelf Gadgets WELKE STIJL WILLEN WE HANTEREN? Visueel willen we het activerende van een pamflet combineren met het ironische van jongerentaal. Met de barcode als leidraad kunnen we elk pamflet aanpassen per thema. Door deze stijl te hanteren kunnen we ons onderscheiden van de fuif en festivalaffiches en tegelijkertijd een breed publiek aanspreken. Een herkenbaar logo vertrekkend vanuit een streepjescode waarin Leuven wordt verwerkt is de rode draad doorheen de communicatie.

4 TWEEDE THEMA: ALCOHOL Deze campagne kon worden gerealiseerd door de medewerking van Stad Leuven (Schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken Bieke Verlinden), de Leuvense hogescholen en de KU Leuven (vicerector sport- en studentenbeleid prof.dr. Rik Gosselink). STANDPUNT VANUIT HET STADSBESTUUR Schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken Bieke Verlinden: Overmatig alcoholgebruik zorgt niet alleen voor overlast, het is vooral enorm schadelijk voor de gezondheid. Zeker bij jongeren, bij wie de hersenen nog in volle ontwikkeling zijn. Daarom is het zo belangrijk om het thema bespreekbaar te maken, zegt schepen van Studentenzaken Bieke Verlinden. Één op zeven jongeren tussen 15 en 24 drinkt minstens één keer per week te veel alcohol. Daarom zijn het niet allemaal problematische drinkers, maar we mogen dat niet negeren als stad en als gemeenschap. We zijn heel tevreden dat de studenten zélf het thema bespreekbaar willen maken binnen de oktobercampagne, benadrukt Verlinden. De boodschap aan de studenten is duidelijk: drinken kan en mag, maar doe het verantwoord. Zorg voor elkaar, durf in te grijpen als het misloopt bij één van je vrienden. Dat is ook waar de Responsible-actie van de politie voor pleit. Iedereen, ook cafépersoneel en fakbarmedewerkers, die de boodschap van de oktobercampagne en Barcode ondersteunt door bijvoorbeeld een mocktail te drinken, draagt een Responsible-bandje. Daarmee geeft die persoon aan dat hij of zij zich verantwoordelijk gedraagt en zich zorgzaam en aandachtig opstelt naar zijn of haar medestudent. De stad werkt samen met de preventiedienst rond de problematiek van alcohol. We hebben verschillende campagnes en gaan langs op scholen, om de leerlingen attent te maken op de gevaren van alcohol, maar ook om hen te leren verantwoordelijk met alcohol om te gaan, zegt Verlinden.

5 STANDPUNT VANUIT DE HORECA Evert Thys: Horeca en alcohol, het is a match made in heaven. Een Leuvense toog zonder bier? Zonder aperitiefje? Zonder wijntje? Roemruchte troubadours zouden er ballades over kunnen zingen die de eeuwigheid zouden ingaan. Alcohol is een deel van onze cultuur. Het is niet omdat het voor een groot stuk onze broodwinning is, dat we als horecasector ons niet bewust zijn van de gevaren van alcohol. Daarom hebben we ook zelf het initiatief genomen om actie te ondernemen rond de heikele thema s. Alcoholmisbruik, discriminatie, overlast We willen als sector zeker onze verantwoordelijkheid nemen. De Barcode wil hierbij een leidraad zijn. Een set eenvoudige vuistregels voor iedereen die gezond, gezellig of geschift op stap wil gaan in Leuven of daarbuiten. Het is een actie die ontstaan is uit het overleg van vzw Oude Markt met politie Leuven, en volop gesteund wordt door de stad Leuven, Horeca Leuven, de Leuvense onderwijsinstellingen, Horeca Vlaanderen en de bedrijfswereld. Een samenvloeiing van de traditionele oktobercampagne van stad, onderwijs, preventie en politie met de horeca Barcodeactie lag voor de hand. Nu stellen we samen, met trots de tweede poot voor: de actie rond alcohol waarin we pleiten voor in het begin van het academiejaar past dit wel verstandiger omgaan met alcohol. We pleiten daarom ook niet voor een alcoholvrije horeca. Maar wel voor een verantwoord gebruik van die alcohol. Drink voor de gezelligheid, niet voor de sport. Want overmatig alcoholgebruik misbruik - leidt tot veel problemen. Medisch, sociaal, maatschappelijk. We willen inzetten op rustpunten tijdens een avondje uitgaan. Want we zijn heus niet gediend met klanten die over de schreef gaan. We mikken natuurlijk niet alleen op de studenten, onze boodschap geldt voor iedereen. Ook de jongeren die in het weekend onze togen frequenteren en zeker ook de oudere jongeren willen we bereiken.

6 Hoe gaan we dat doen? Met een grote aanwezigheid, een knipoog en humor. Eerst en vooral door massaal bierkaartjes te verspreiden. Als communicatiemiddel kan dit tellen bierkaartjes zullen in de Leuvense cafés en fakbars worden verspreid, samen met flyers en affiches. De grafische stijl is sterk, strak en herkenbaar. De knipogende teksten zijn gevat en met het juiste evenwicht tussen ernst en humor. Op de twee Studenten Welkoms, zowel die op het Ladeuzeplein als (the original) op de Oude Markt zal er een mocktailwagen staan. Een mooie VW retro busje dat bemand wordt door LOKO, en mensen van de Oude Markt. Alles onder de auspiciën van bekend en professioneel cock- en nu ook mocktailshaker Dave Aertgeerts. In samenwerking met Horeca Vorming Vlaanderen zullen ook specifieke mocktailopleidingen worden georganiseerd in de sector. Leuvense prominenten zullen woensdag 30 september ook hun eigen mocktail presenteren. U kan dadelijk al kennismaken met een flikske, of een nikske, een Rikske, een Lokootje of een fiere Margaretha. De studenten kunnen dan hun favoriet kiezen. De winnende mocktail zal een hele maand lang rondtrekken langs de fakbars en cafés. Op woendag 7 en vrijdag 9 oktober gaan we gezamenlijk op campagne: langs de fakbars en cafés. Op donderdag 14 oktober organiseert LOKO een debatavond. LOKO richt zich met een eigen affichecampagne ook op de interne studentenstructuur. En de oktobercampagne wordt afgerond tijdens de 24-urenloop. De Barcode bierkaartjes zullen verspreid worden tot eind december, niet alleen op de Oude Markt, maar in heel het Leuvense horecalandschap. De Leuvense togen zullen niet snel zonder alcohol vallen. Maar ook niet zonder onze bierkaartjes.

7 STANDPUNT VANUIT KU LEUVEN Vicerector prof. dr. Rik Gosselink: Visie omtrent alcoholgebruik bij studenten De KU Leuven wil als instelling een steentje bijdragen tot de ontwikkeling van de studenten. Niet alleen op het vlak van studeren en het behalen van een diploma, maar ook op vlak van gezondheid en verantwoordelijkheid nemen in de maatschappij. Bij studenten is alcohol sociaal aanvaard. Bovendien is het onlosmakelijk verbonden met studentikoze evenementen. De KU Leuven steunt de actie Barcode vanuit de overtuiging, dat een positieve benadering, van het thema alcohol, kan leiden tot verantwoord alcoholgebruik. Een alcoholgebruik waarbij schade aan zichzelf of aan anderen kan vermeden worden. Enkele cijfers De KU Leuven heeft in het verleden al bevragingen georganiseerd rond middelengebruik en in bijzonder ook alcoholgebruik bij studenten. De laatste bevraging gebeurde in 2013 en werd uitgevoerd in samenwerking met de Vereniging voor Alcohol en andere Drugs (VAD) en enkele andere Vlaamse Universiteiten. Daaruit blijkt dat meer dan 90% van de studenten in het jaar voorafgaand aan de bevraging, alcohol had gedronken. Vooral tijdens de lesweken en vakantieperiodes drinkt de helft van de studenten op regelmatige basis bier. Tijdens de examenperiodes daalt dit gebruik sterk. Ongeveer de helft van de studenten die bier drinken, zit in de risicozone voor gezondheids-, sociale of maatschappelijke problemen ten gevolgen van hun alcoholgebruik. Ook het binge drinken - op korte tijd meerdere alcoholische consumpties nuttigen - werd onder de loep genomen. Uit de bevraging blijkt dat bijna een kwart van de studenten minstens eens per maand aan binge drinking doet. Dit aandeel ligt dubbel zo hoog bij mannen dan bij vrouwen. Iets meer dan een derde van de mannen en één op zeven vrouwen geven aan dat ze in de zes maanden voorafgaand aan de bevraging meer dan drie keer dronken waren geweest. Focus vanuit de KU Leuven De KU Leuven participeert actief aan de actie Barcode om het thema alcohol bespreekbaar te maken, om informatie te delen en de studenten te enthousiasmeren om na te denken over verantwoord alcoholgebruik. Ook naar de toekomst toe zal de KU Leuven blijvend aandacht schenken aan het alcoholgebruik bij studenten onder vorm van regelmatige bevragingen. Zo kan er gepast ingespeeld worden op trends en maatschappelijke evoluties betreffende het gebruik van alcohol onder de studentenpopulatie. In het kader van de veiligheid voor studenten zal de KU Leuven ook in dialoog blijven met de Stad Leuven, VZW Oude Markt, Politie Leuven, Horeca Leuven, LOKO,.en niet in het minst, met de studenten zelf.

8 STANDPUNT VANUIT HET POLITIEKORPS Korpschef politiezone Leuven Jean-Paul Mouchaers: De start van het academiejaar betekent voor de politie ook het begin van een nieuwe overlastcampagne. Tienduizenden jonge mensen die niet alleen naar Leuven komen om te studeren, maar ook graag willen genieten van al het andere dat het studentenleven in deze bruisende stad te bieden heeft, brengt ook wat overlast met zich mee. Samen met alle mogelijke partners waaronder de studenten zelf, proberen we die overlast te beperken. De politie doet dat o.m. door een hele reeks extra overlastpatrouilles de straat op te sturen. Het aantal klachten van overlast gaat vanaf eind september, de start van het academiejaar, traditioneel de hoogte in. Vooral inzake geluidsoverlast registreren we pieken. Ook vandalisme scoort vooral tijdens de eerste maanden van het academiejaar hoger dan gemiddeld. Toch is er ook goed nieuws want de cijfers gaan al enige tijd in dalende lijn. Tijdens de eerste acht maanden van dit jaar werden 151 feiten van vandalisme (of 19,8%)minder geregistreerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Op vijf jaar tijd spreken we zelfs van een daling van 46,6%. (612 aangiftes periode januari-augustus 2015, 763 feiten periode januari-augustus 2014, feiten periode januari-augustus 2011). Het aantal feiten van geluidsoverlast is in vergelijking met vorig jaar gedaald met 108 meldingen of 7,5%. (1.332 meldingen periode januari-augustus 2015, meldingen periode januari-augustus 2014, vergelijking 2011 niet mogelijk wegens andere registratie). De dalende trend is onder meer te danken aan de gecoördineerde aanpak waar elke partner horeca, universiteit en hogescholen, studenten, stad, preventiedienst, politieeen bijdrage levert. De initiatieven worden uiteraard niet in het wilde weg genomen, maar worden in onderling overleg bepaald. Onder meer het aanbrengen van geluidsmeters in de Leuvense cafés is resultaat van dit permanent overleg om Leuven een veilige en gezellige uitgaansstad te maken. Dit academiejaar ligt de focus op het voorkomen van misbruik van alcohol. Wat politie betreft een geschikt thema. De ervaring leert ons immers dat heel wat feiten van vandalisme en andere overlast het gevolg zijn van ongebreideld alcoholmisbruik. De bijdrage van de politie aan deze campagne bestaat uit verschillende acties. Onze nieuwe studentenflik zal de aula s van alle eerstejaars een bezoek brengen om zichzelf en de alcoholcampagne voor te stellen. De nadruk zal liggen op het sensibiliseren van de nieuwe generatie studenten om op een verantwoorde wijze om te gaan met alcohol en respect te hebben voor de leefbaarheid van de stad en haar bewoners. Daarnaast zullen ook de overlastpatrouilles die zich duidelijk zichtbaar en meestal te voet verplaatsen, vanaf de eerste dag van het academiejaar weer actief zijn. Om in eerste instantie fuifgangers te sensibiliseren, maar waar nodig ook om te verbaliseren. Tenslotte heeft de politie, net zoals de andere partners, een eigen alcoholvrije cocktail laten ontwikkelen met de toepasselijke naam het flikske.

9 DE CAMPAGNE EEN INITIATIEF VAN DE LEUVENSE CAFÉBAZEN EEN INITIATIEF VAN DE LEUVENSE CAFÉBAZEN

10 CREDITS Client Special Thanks to Concept Concept Concept VZW Oude Markt Leuven - Evert THYS Schepen van sociale zaken, werk en studentenzaken Bieke VERLINDEN Vicerector prof. dr. Rik GOSSELINK Frank SOMERS (Ace Of Spades bvba) Klaartje GALLE Thomas RENDERS Webdesign ONLINE Steven VERMOERE

WAAROM EEN BARCODE? WAT IS DE BARCODE? WIE ZIT ER ACHTER DE BARCODE?

WAAROM EEN BARCODE? WAT IS DE BARCODE? WIE ZIT ER ACHTER DE BARCODE? PERS DOSSIER WAAROM EEN BARCODE? Zolang Leuven bestaat wordt er gefeest in de stad. Tijdens de week vieren studenten hun pas ontdekte vrijheid en in het weekend wordt de werkweek weggespoeld met het grootste

Nadere informatie

NODENBEVRAGING HORECA

NODENBEVRAGING HORECA NODENBEVRAGING HORECA VAD, de Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen, wil nagaan hoe er in horecazaken in Vlaanderen omgegaan wordt met alcohol en andere drugs. Daarnaast willen we weten of u,

Nadere informatie

UITNODIGING. 1 Goedkeuring verslagen. 2 Goedkeuring agenda. 3 Strategische punten. 4 Operationele punten. 5 Update mandaten. 3.1 Prijsstijging Alma

UITNODIGING. 1 Goedkeuring verslagen. 2 Goedkeuring agenda. 3 Strategische punten. 4 Operationele punten. 5 Update mandaten. 3.1 Prijsstijging Alma LOKO WV STUDENTENBELEID VRIJDAG 2 OKTOBER AANSLUITEND BIJ AV LEUVEN UITNODIGING 1 Goedkeuring verslagen 2 Goedkeuring agenda 3 Strategische punten 3.1 Prijsstijging Alma 3.2 Living Campus project 4 Operationele

Nadere informatie

Alcoholgebruik bij helft van de studenten niet zonder risico

Alcoholgebruik bij helft van de studenten niet zonder risico Derde grote bevraging brengt middelengebruik bij Vlaamse studenten in kaart Alcoholgebruik bij helft van de studenten niet zonder risico De Vereniging voor Alcohol- en andere Drugproblemen (VAD) en onderzoekers

Nadere informatie

Menukaart Ouder worden en alcohol

Menukaart Ouder worden en alcohol Menukaart Ouder worden en alcohol 1 Infosessie Ouder worden en alcohol De gevolgen van alcohol op je gezondheid neemt toe met de leeftijd. Uit cijfers blijkt bovendien dat niet jongeren, maar wel vijftigers

Nadere informatie

Hoe denken Zeeuwse jongeren en ouders over alcoholgebruik door jongeren? Onderzoek GGD Zeeland maart 2011

Hoe denken Zeeuwse jongeren en ouders over alcoholgebruik door jongeren? Onderzoek GGD Zeeland maart 2011 Hoe denken Zeeuwse jongeren en ouders over alcoholgebruik door jongeren? Onderzoek GGD Zeeland maart 2011 Zeeuwse jongeren en alcohol In 2010 is de Zeeuwse campagne Laat ze niet (ver)zuipen! van start

Nadere informatie

Project Alcohol 2014

Project Alcohol 2014 Project Alcohol 2014 Naam: Jong geleerd is oud gedaan!!!! Laat je niet Naam: F L s E s E N Klas:!!! 1 Inleiding De carnaval komt eraan. Een feest dat gevierd moet worden. Maar is het feestje van plezier

Nadere informatie

NOG TIJD ZAT voor een enquête

NOG TIJD ZAT voor een enquête 13/11/2014 NOG TIJD ZATvoor een enquête Waarom? Wie? Voorstelling resultaten enquêtes en geplande acties NOG TIJD ZAT voor een enquête Enquête jongeren - algemeen 1668 jongeren 62% van 12 tot 15 jaar 29%

Nadere informatie

O.D. 1.1 Zoeken naar argumenten om anders/meer/beter te investeren, bijvoorbeeld in fietsenstallingen

O.D. 1.1 Zoeken naar argumenten om anders/meer/beter te investeren, bijvoorbeeld in fietsenstallingen LOKO Deelbureau Sociaal 8 oktober 2012 BELEIDSPLAN Algemeen Het jaarthema van LOKO dit jaar stad en student & oriëntering en integratie. Binnen het sociale beleid van LOKO kunnen deze thema s gemakkelijk

Nadere informatie

Samenvatting onderzoeksresultaten. gedragsmeting onder Nederlandse studenten Februari 2011

Samenvatting onderzoeksresultaten. gedragsmeting onder Nederlandse studenten Februari 2011 Samenvatting onderzoeksresultaten gedragsmeting onder Nederlandse studenten Februari 2011 Samenvatting onderzoeksresultaten gedragsmeting onder Nederlandse studenten Februari 2011 Contactgegevens: Opdrachtgever:

Nadere informatie

nr. 306 van PETER WOUTERS datum: 11 februari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Paardensport - Veiligheid

nr. 306 van PETER WOUTERS datum: 11 februari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS Paardensport - Veiligheid SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 306 van PETER WOUTERS datum: 11 februari 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Paardensport - Veiligheid Hoewel paardensport vaak als

Nadere informatie

BusinessparkEvents. Gezamenlijk een Open Huis. deel in de kosten en profiteer van elkaars netwerk. Gezamenlijk een Open Huis

BusinessparkEvents. Gezamenlijk een Open Huis. deel in de kosten en profiteer van elkaars netwerk. Gezamenlijk een Open Huis BusinessparkEvents deel in de kosten en profiteer van elkaars netwerk Businesspark events Met ons concept Businesspark events bieden wij de mogelijkheid om een 'gezamenlijk' Open Huis te organiseren voor

Nadere informatie

Is Nix18 echt Nix18?

Is Nix18 echt Nix18? Is Nix18 echt Nix18? Waarom bent u vanavond gekomen? Hoe gaan andere ouders hier mee om? Tips om je kind duidelijk te maken dat het niet gezond voor je is. Hoe wordt er op school mee omgegaan? Waarom laten

Nadere informatie

Lancering winter-bob-campagne: een beetje BOB bestaat niet De bekendste bestuurder van België viert zijn 20 ste verjaardag

Lancering winter-bob-campagne: een beetje BOB bestaat niet De bekendste bestuurder van België viert zijn 20 ste verjaardag PERSBERICHT 25 november 2015 Lancering winter-bob-campagne: een beetje BOB bestaat niet De bekendste bestuurder van België viert zijn 20 ste verjaardag De gewesten, de Belgische Brouwers en Assuralia lanceerden

Nadere informatie

Organiseer je vooraf klaar om te bobben!

Organiseer je vooraf klaar om te bobben! PERSBERICHT Organiseer je vooraf klaar om te bobben! 11 juni 2013 Het Bob-concept krijgt een nieuwe dimensie De staatssecretaris voor Mobiliteit, Melchior Wathelet, en het BIVV presenteerden vandaag de

Nadere informatie

Een preventief A&D-beleid in maatwerkbedrijven

Een preventief A&D-beleid in maatwerkbedrijven Een preventief A&D-beleid in maatwerkbedrijven Marie-Claire Lambrechts Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs KU Leuven, Omgeving en Gezondheid Seminarie Gezondheid op de werkvloer, 22/2/18 Brussel

Nadere informatie

Alcoholgebruik: omvang in de regio

Alcoholgebruik: omvang in de regio Alcoholgebruik: omvang in de regio Schadelijk alcoholgebruik in de regio Het alcoholgebruik(1) onder volwassenen (tot 65 jaar) in Zuid-Limburg is 85%. Van de ouderen (65+) geeft 75% aan alcohol te drinken.

Nadere informatie

De rol van de sociale media in alcoholgebruik bij jongeren

De rol van de sociale media in alcoholgebruik bij jongeren De rol van de sociale media in alcoholgebruik bij jongeren Prof. Dr. Kathleen Beullens School for Mass Communication Research, KU Leuven Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) Vlaamse jongens en meisjes

Nadere informatie

Werkstuk Maatschappijleer Alcohol

Werkstuk Maatschappijleer Alcohol Werkstuk Maatschappijleer Alcohol Werkstuk door een scholier 1925 woorden 5 maart 2007 6,5 108 keer beoordeeld Vak Maatschappijleer Beschrijving van de situatie: Wat is het probleem? Alcohol is in onze

Nadere informatie

Opzet alcoholbeleid voor werknemers binnen een instelling of bedrijf in de gemeente Raalte Alcoholpreventie volwassenen

Opzet alcoholbeleid voor werknemers binnen een instelling of bedrijf in de gemeente Raalte Alcoholpreventie volwassenen Opzet alcoholbeleid voor werknemers binnen een instelling of bedrijf in de gemeente Raalte Alcoholpreventie volwassenen Tactus Verslavingszorg Preventie & Consultancy Brink 40 7411 BT Deventer 088 3822

Nadere informatie

Feest Wijzer Services voor fuiven en kleine festivals

Feest Wijzer Services voor fuiven en kleine festivals Feest Wijzer Services voor fuiven en kleine festivals Feest Wijzer is een initiatief van VAD met ondersteuning van Gezonde Gemeente. Met Feest Wijzer geven fuiven en kleine festivals aan dat ze zich inzetten

Nadere informatie

Beoordeling Nieuwsredactie Schrijven

Beoordeling Nieuwsredactie Schrijven Beoordeling Nieuwsredactie Schrijven Verwondering CODE: P1 2013-2014 Naam student Iris Savenije Beoordelaar Monique de Knegt Datum: oktober 2013 Toelichting: Het onderwerp leent zich zeker voor een Verwondering

Nadere informatie

PROGRAMMA KRINGSYMPOSIUM Woensdag 12 oktober LOKO s-meiersstraat te Leuven tel

PROGRAMMA KRINGSYMPOSIUM Woensdag 12 oktober LOKO s-meiersstraat te Leuven tel PROGRAMMA KRINGSYMPOSIUM Woensdag 12 oktober 2011 LOKO s-meiersstraat 5 3000 te Leuven tel loko@loko.be www.loko.be KRINGENSYMPOSIUM Op 13 oktober 2010 vond het eerste LOKO Kringsymposium plaats. Met het

Nadere informatie

Vriendtjes Tegen Kanker vzw ten voordele van Fonds Vriendtjes Tegen Kanker

Vriendtjes Tegen Kanker vzw ten voordele van Fonds Vriendtjes Tegen Kanker Vriendtjes Tegen Kanker vzw ten voordele van Fonds Vriendtjes Tegen Kanker Sponsordossier Vriendtjes Quiz en Fuif 7 oktober 2014 INHOUDSTABEL 1 VOORSTELLING VRIENDTJES TEGEN KANKER... 3 2 VRIENDTJES QUIZ

Nadere informatie

Jongeren en alcohol. Gemeente s-hertogenbosch

Jongeren en alcohol. Gemeente s-hertogenbosch Jongeren en alcohol Gemeente s-hertogenbosch Onderzoek & Statistiek Oktober 2013 2 Inhoudsopgave 1. Inleiding... 5 1.1 Achtergrond... 5 1.2 Jongerenpanel alcohol... 5 1.3 Leeswijzer... 5 2. Alcoholgebruik

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Indeling hoger onderwijs

Indeling hoger onderwijs achelor & master Sinds enkele jaren is de structuur van het hoger onderwijs in België afgestemd op die van andere Europese landen. Hierdoor kan je makkelijker switchen tussen hogescholen en universiteiten

Nadere informatie

In bezit van een mobiel

In bezit van een mobiel Resultaten onderzoek Marie Montessori Op vrijdag 21 september 2012 zijn Floor en Steven naar bassischool Marie Montessori geweest om een onderzoek uit te voeren. Het onderzoek hebben we uitgevoerd onder

Nadere informatie

STAP Verslag Studieconferentie Minder drank met meer beleid

STAP Verslag Studieconferentie Minder drank met meer beleid STAP Verslag Studieconferentie Minder drank met meer beleid Dag/datum/tijd: woensdag, 15:15u. Naam/nummer sessie:middag thema 1 Spreker: Sandra Hagens, stad Aalst, België De aanpak van een lokaal alcoholbeleid

Nadere informatie

Draagvlak nieuwe sluitingstijden Horeca Uitkomsten van een peiling onder het Westfriese burgerpanel 8 september 2008

Draagvlak nieuwe sluitingstijden Horeca Uitkomsten van een peiling onder het Westfriese burgerpanel 8 september 2008 Draagvlak nieuwe sluitingstijden Horeca Uitkomsten van een peiling onder het Westfriese burgerpanel 8 september 2008 Samenvatting De Westfriese gemeenten hebben in samenwerking met onder meer de politie

Nadere informatie

Politiezone Vlas verdrievoudigt de alcoholcontroles

Politiezone Vlas verdrievoudigt de alcoholcontroles Persnota 20 mei 2014 Politiezone Vlas verdrievoudigt de alcoholcontroles Horeca, gemeentebesturen en politie strijden samen tegen alcoholmisbruik achter het stuur Burgemeesters Vincent Van Quickenborne

Nadere informatie

ALCOHOLGEBRUIK VAN JONGEREN IN DE REGIO IJSSEL-VECHT. Gezondheidsmonitor jongeren jaar

ALCOHOLGEBRUIK VAN JONGEREN IN DE REGIO IJSSEL-VECHT. Gezondheidsmonitor jongeren jaar ALCOHOLGEBRUIK VAN JONGEREN IN DE REGIO IJSSEL-VECHT Gezondheidsmonitor jongeren 12-24 jaar INHOUD factsheet alcoholgebruik 1 inleiding 2 het gebruik van alcohol 3 hoeveelheid drank 4 welke dranken 5 waar

Nadere informatie

Bobby, de superheld! Preventiedienst Hasselt

Bobby, de superheld! Preventiedienst Hasselt Bobby, de superheld! Preventiedienst Hasselt Sinds: januari 2015 Eva Prouvé 011/23 94 66 eva.prouve@hasselt.be Preventiedienst stad Hasselt Groenplein 1 3500 Hasselt 1.1 De werking en algemene beschrijving

Nadere informatie

Rapport nieuwe drank- en horecawet

Rapport nieuwe drank- en horecawet Rapport nieuwe drank- en horecawet Inhoud Voorwoord 3 Inleiding 4 Enquête 5 Bevindingen 5 Aanbevelingen 7 Vragenlijst enquête 8 1 Colofon Jongerenraad JONG Roosendaal Bloemenmarkt 12 4701 JB Roosendaal

Nadere informatie

Leeftijd eerste ervaring met alcohol 12-15 16-19 20-23. < 11 jaar 11-12 13-15 16-18

Leeftijd eerste ervaring met alcohol 12-15 16-19 20-23. < 11 jaar 11-12 13-15 16-18 Feiten over het Alcohol- en Drugsgebruik van jongeren in het district Rivierenland Gelderland-Midden Gebaseerd op het onderzoek: Lekker samen van de kaart (maart 27) Inleiding Het alcoholgebruik neemt

Nadere informatie

Raadsinformatiebrief Nr. :

Raadsinformatiebrief Nr. : Raadsinformatiebrief Nr. : Reg.nr. : 12. 0642 B&W verg. : 12 juni 2012 Onderwerp: Evaluatie project Veilig Uitgaan 1) Status In het licht van de actieve informatieplicht informeren wij U over de stand

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

INFO LOKAAL. ondersteuning voor de lokale hujo-groepen!

INFO LOKAAL. ondersteuning voor de lokale hujo-groepen! INFO LOKAAL ondersteuning voor de lokale hujo-groepen! Mei: Drugs- en alcoholbeleid Alcohol en andere drugs worden frequent gebruikt door jongeren, in het uitgaansleven, maar ook in de jeugdvereniging

Nadere informatie

Lesbrief bij Biertje Casper van Marleen Schmitz voor groep 8

Lesbrief bij Biertje Casper van Marleen Schmitz voor groep 8 Inhoud van deze lesbrief - Thema s in het boek - Lesopzet - Doel van de les - Uitwerking - Bijlage: opdrachtenblad en feiten over alcohol Lesbrief bij Biertje Casper van Marleen Schmitz voor groep 8 Thema

Nadere informatie

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar

Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Onderzoek Inwonerspanel Jongerenonderzoek: alcohol

Onderzoek Inwonerspanel Jongerenonderzoek: alcohol 1 (19) Onderzoek Inwonerspanel Auteur Tineke Brouwers Respons onderzoek Op 5 december kregen de panelleden van 12 tot en met 18 jaar (280 personen) een e-mail met de vraag of zij digitaal een vragenlijst

Nadere informatie

Trimbos-instituut Binge drinken bij jeugd. Prof dr. Rutger Engels. Improving Mental Health by Sharing Knowledge

Trimbos-instituut Binge drinken bij jeugd. Prof dr. Rutger Engels. Improving Mental Health by Sharing Knowledge Trimbos-instituut 2015 Binge drinken bij jeugd Prof dr. Rutger Engels Improving Mental Health by Sharing Knowledge 1. Verandering in maatschappelijke normen over alcohol 2. Stijging in startleeftijd 3.

Nadere informatie

Inhoud Feest Wijzer. Deskundig barpersoneel

Inhoud Feest Wijzer. Deskundig barpersoneel Feest Wijzer 4 Verplichte services Deskundig barpersoneel Herkennen van en inspelen op alcohol- en drugsgebonden gezondheidsproblemen. Verantwoord schenken van alcohol. Weten welke Feest Wijzer services

Nadere informatie

tot 24 jaar Monitor jongeren 12

tot 24 jaar Monitor jongeren 12 Monitor jongeren 12 tot 24 jaar Alcoholgebruik Psychosociale gezondheid Genotmiddelen Voeding, bewegen en gewicht Seksueel gedrag Samenvatting en aanbevelingen Jongerenmonitor In 2011 is in de regio IJsselland

Nadere informatie

Analytics rapport: AmbiSphere

Analytics rapport: AmbiSphere www.vanhaelewyn.be/webdesign Industrieweg 3 marketing@vanhaelewyn.be B-3001 HAASRODE (op afspraak) +32 (0) 495 61 58 05 Analytics rapport: AmbiSphere 1 november 2008 30 november 2008 V = vaststelling V

Nadere informatie

Actieplan Naar een nuchter Bergen 2012-2015 Gemeente Bergen

Actieplan Naar een nuchter Bergen 2012-2015 Gemeente Bergen Actieplan Naar een nuchter Bergen 2012-2015 Bergen Bergen NH 2 Actieplan Naar een nuchter Bergen 2012-2015 Bergen 1. Inleiding In het beleidsplan Naar een nuchter Bergen 2012 2015 zijn de volgende ambities

Nadere informatie

De hoogste interventiedruk deed zich voor tussen en uur. Voor en na uur nam het aantal tussenkomsten af.

De hoogste interventiedruk deed zich voor tussen en uur. Voor en na uur nam het aantal tussenkomsten af. Lokale Politie Waasland-Noord Beveren Sint-Gillis-Waas - Stekene Gravendreef 1 9120 Beveren Tel. 03 750 14 11 Fax 03 750 14 10 contact@politiewano.be PERSNOTA Resultaten 2016 lokale politie Waasland-Noord

Nadere informatie

Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost

Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost Wijkplan 2015 Veenendaal-Oost Februari 15 De samenwerking van het Wijkteam Pagina 0 Inhoud Inleiding 2 Aandachtspunten Wijkster 3 Speerpunten 2015 5 Doelen 2015 6 Pagina 1 Inleiding Voor u ligt het Wijkplan

Nadere informatie

toekomstopwielen.be toekomstopwielen.be

toekomstopwielen.be toekomstopwielen.be V.U. Luc De Moor, J. Bordetlaan 164-1140 BRUSSEL toekomstopwielen.be J. Bordetlaan 164-1140 BRUSSEL tel 02 778 63 30 fax 02 779 11 32 info@toekomstopwielen.be www.toekomstopwielen.be Inleiding toekomstopwielen.be,

Nadere informatie

Wij staan klaar voor iedereen

Wij staan klaar voor iedereen Wij staan klaar voor iedereen Openbaar Belang is er voor alle mensen die een geschikte huurwoning nodig hebben. Onze medewerkers helpen mensen graag. In elke individuele situatie is er serieuze aandacht

Nadere informatie

> VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag)

> VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag) > VERSLAG MAATSCHAPPELIJKE STAGES II Inspraakdag Vlaams Parlement Vrijdag 18 maart 2011 (namiddag) Aanwezig: 18 leerlingen Vertegenwoordiging: Vrij Technisch Instituut Leuven, Sint-Theresia-instituut Kortrijk,

Nadere informatie

Effectmeting Project Jeugd en Alcohol in West-Friesland

Effectmeting Project Jeugd en Alcohol in West-Friesland Effectmeting Project Jeugd en Alcohol in West-Friesland Januari 2010 Drs. Jaap Bouwmeester Layla Leerschool, MSc 1 Inhoudsopgave 1 2 2.1 2.2 2.3 3 3.1 3.2 3.3 3.4 4 Samenvatting en conclusies Inleiding

Nadere informatie

Praktijkonderwijs werkt!

Praktijkonderwijs werkt! DE VENEN Praktijkonderwijs werkt! Ontdek hoe het werkt op 20 januari! Waar wil jij een pro in worden? Bij ons op school leer je vooral door te doen! Op school én in de praktijk, via stages. Je kunt bij

Nadere informatie

Het klopt in mijn hoofd!

Het klopt in mijn hoofd! PERSBERICHT Brussel, 21 september 2011 Het klopt in mijn hoofd! Sinds 2009 vulden ruim 140.000 mensen de zelftest in over mentaal welbevinden op de website van de Vlaamse overheid, www.fitinjehoofd.be.

Nadere informatie

Erasmusbestemming: Stockholm... Academiejaar: 2013. - 2014. Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit

Erasmusbestemming: Stockholm... Academiejaar: 2013. - 2014. Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit Erasmusbestemming: Stockholm... Academiejaar: 2013. - 2014. Één semester Universiteit Waar is de universiteit ergens gelegen (in het centrum/ ver uit het centrum)? Er is éen grote campus voor alle universiteitsrichtingen

Nadere informatie

Gemeente X stopt met roken

Gemeente X stopt met roken Logo Antwerpen vzw Lange Leemstraat 372 2018 Antwerpen tel 03/605 15 82 info@logoantwerpen.be www.logoantwerpen.be Gemeente X stopt met roken Basisregels voor lokale activiteiten In het Vlaams actieplan

Nadere informatie

Paasfeesten Leuven Internationale volksdans en volksmuziek. 25 maart / 26 maart /27 maart / 28 maart

Paasfeesten Leuven Internationale volksdans en volksmuziek. 25 maart / 26 maart /27 maart / 28 maart Paasfeesten Leuven Internationale volksdans en volksmuziek 25 maart / 26 maart /27 maart / 28 maart Sponsorbrochure 2016 Geachte mevrouw, Geachte heer, Wij hebben het genoegen u hierbij de sponsorbrochure

Nadere informatie

34300 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie. van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2016

34300 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie. van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2016 34300 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2016 34300 VIII Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Onderwijs,

Nadere informatie

tiemap Ira Insp ge jla BI materialenoverzicht

tiemap Ira Insp ge jla BI materialenoverzicht BIJLAGE inspiratiemap Materialenoverzicht Alcohol 1 1. Brochures of affiches Hieronder vindt u een lijst met informatieve materialen over alcohol Deze materialen zijn verkrijgbaar bij VAD. www.vad.be,

Nadere informatie

De hoogste interventiedruk deed zich voor tussen en uur. Voor en na uur nam het aantal tussenkomsten af.

De hoogste interventiedruk deed zich voor tussen en uur. Voor en na uur nam het aantal tussenkomsten af. Lokale Politie Waasland-Noord Beveren Sint-Gillis-Waas - Stekene Gravendreef 1 9120 Beveren Tel. 03 750 14 11 Fax 03 750 14 10 contact@politiewano.be PERSNOTA Resultaten 2016 lokale politie Waasland-Noord

Nadere informatie

Gezamenlijke agenda van het Directeuren Overleg Alcohol 1

Gezamenlijke agenda van het Directeuren Overleg Alcohol 1 Gezamenlijke agenda van het Directeuren Overleg Alcohol 1 Samen naar een verantwoord alcoholgebruik voor een gezonder Nederland De afgelopen maanden hebben vertegenwoordigers van Stichting Verantwoord

Nadere informatie

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok

Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Zit de online burger wel online op u te wachten? Door: David Kok Veel gemeenten zijn inmiddels actief op sociale media kanalen, zoals ook blijkt uit het onderzoek dat is beschreven in hoofdstuk 1. Maar

Nadere informatie

De evenementen die Sk8-Depot zal organiseren zullen aantrekkelijk zijn en publieke aandacht trekken.

De evenementen die Sk8-Depot zal organiseren zullen aantrekkelijk zijn en publieke aandacht trekken. Sk8-Depot is een brand new indoor SKATE, BMX en ROLLERBLADE park gelegen op een goed bereikbare locatie in Antwerpen, goed bereikbaar met de auto, openbaar vervoer en de fiets. Sk8-Depot bied sponsors

Nadere informatie

EL CID Prospectus

EL CID Prospectus Prospectus Partner van de De -week is de officiële introductieweek van de Universiteit Leiden en Hogeschool Leiden. Deze week van 13 tot en met 17 augustus is het grootste studentenevenement van Leiden:

Nadere informatie

Het event vindt plaats op ons departement, zodat u uw bedrijf in een gemoedelijke sfeer kunt voorstellen aan onze studenten.

Het event vindt plaats op ons departement, zodat u uw bedrijf in een gemoedelijke sfeer kunt voorstellen aan onze studenten. 24 februari 2011 Job- en stage-event Hogeschooll Gentt Departtementt Toegepastte Ingeniieurswettenschappen Woord vooraf Geachte heer, Geachte mevrouw, Met trots stellen wij van de studentenvereniging Hermes

Nadere informatie

samen werken aan een lokale voedselstrategie

samen werken aan een lokale voedselstrategie samen werken aan een lokale voedselstrategie Waarom een voedselstrategie? Voedsel neemt een centrale plaats in binnen onze samenleving. Steeds meer mensen willen na jaren van vervreemding opnieuw bewust

Nadere informatie

Nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten

Nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten Nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten KADER Nieuwe geluidsnormen voor muziekactiviteiten PRINCIPE TOEPASSING LEUVEN POLITIEREGLEMENT ARGUMENTATIE VOLGENDE STAPPEN KADER Wetgeving voor 1 januari

Nadere informatie

Jongeren, Alcohol & Openingstijden in Nederland

Jongeren, Alcohol & Openingstijden in Nederland Jongeren, Alcohol & Openingstijden in Nederland Opdrachtgever Koninklijke Horeca Nederland (augustus 2009) Marktonderzoeksbureau De Vos & Jansen Marktonderzoek Onderzoekers: Robert Turk, MSc & dr. Marnix

Nadere informatie

EVALUATIENOTA. The future of Think Abroad. 1. Evaluatie van de promocampagne

EVALUATIENOTA. The future of Think Abroad. 1. Evaluatie van de promocampagne LOKO INTERNATIONAL SANDER BEELAERT Algemene Vergadering 20 december 2013 EVALUATIENOTA The future of Think Abroad Gedurende de maand november organiseerde LOKO International in samenwerking met de faculteitskringen

Nadere informatie

kandidatendag 24 maart - aalst 28 mei - geel

kandidatendag 24 maart - aalst 28 mei - geel kandidatendag 24 maart - aalst 28 mei - geel 2012 kandidatendag 2012 programma { 8.30 uur } onthaal { 8.45 10 uur } plenaire zitting { 8.45 uur } Welkom door griet Smaers Ondervoorzitter CD&V Vlaams parlementslid

Nadere informatie

Resultaten Bevraging. Pesten op school

Resultaten Bevraging. Pesten op school Resultaten Bevraging Pesten op school Een initiatief van de drie ouderkoepels (KOOGO, GO! Ouders en VCOV) in het kader van de Vlaamse Week tegen Pesten Samen tegen pesten: wie doet er mee? De cijfers Wanneer

Nadere informatie

DURF2020 ACHTERGRONDINFO

DURF2020 ACHTERGRONDINFO Je eigen leven, daar gaan we voor! DURF2020 ACHTERGRONDINFO ACHTERGRONDINFO DURF2020 START In het kader van mijn P2020 wordt er veel gesproken, nagedacht en nieuwe initiatieven genomen in functie van de

Nadere informatie

De beleidscontext van opdrachtformulering: MAATSCHAPPELIJKE EFFECTEN, BELEIDSDOELEN EN RESULTATEN

De beleidscontext van opdrachtformulering: MAATSCHAPPELIJKE EFFECTEN, BELEIDSDOELEN EN RESULTATEN De beleidscontext van opdrachtformulering: MAATSCHAPPELIJKE EFFECTEN, BELEIDSDOELEN EN RESULTATEN MAATSCHAPPELIJK EFFECT Een maatschappelijk effect is een geformuleerde globale ambitie welke de overheid

Nadere informatie

Samenwerkingsmogelijkheden. INKOM Maastricht

Samenwerkingsmogelijkheden. INKOM Maastricht Samenwerkingsmogelijkheden INKOM Maastricht Nieuwe start voor duizenden studenten Voor de aankomende student is in Maastricht vaak alles nieuw: Een nieuwe stad, nieuwe mensen. De INKOM betekent voor velen

Nadere informatie

Onderzoek: Verhoging leeftijdsgrens alcohol

Onderzoek: Verhoging leeftijdsgrens alcohol Onderzoek: Verhoging leeftijdsgrens alcohol Publicatiedatum: 24-12- 2013 Over dit onderzoek Aan het onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel, gehouden van 9 t/m 19 december 2013, deden ruim 29.000 volwassenen

Nadere informatie

Definitieve resultaten eindejaarscontroles

Definitieve resultaten eindejaarscontroles Definitieve resultaten eindejaarscontroles Persbericht 14 januari 211 2 Na zes weken sensibilisering en alcoholcontroles op de weg maken Staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe en het Belgisch

Nadere informatie

Het Dream-project wordt sinds 2002 op ad-hoc basis gesubsidieerd.

Het Dream-project wordt sinds 2002 op ad-hoc basis gesubsidieerd. Naam evaluatie Volledige naam Aanleiding evaluatie DREAM-project Evaluatie DREAM-project De Vlaamse overheid ondersteunt een aantal initiatieven ter bevordering van het ondernemerschap en de ondernemerszin.

Nadere informatie

Familie Thuis Eindtotaal

Familie Thuis Eindtotaal ALCOHOL IN SOAPS RESULTATEN SCREENING In de periode 3 oktober 28 oktober 2016 werden 20 afleveringen van soaps bekeken, 10 van Familie (VTM) en 10 van Thuis (Eén). Elke aflevering duurde ongeveer 35 en

Nadere informatie

Bestuursreglement Alcoholverstrekking (Concept)

Bestuursreglement Alcoholverstrekking (Concept) BRIDGECLUB VICTORIA SINDS 15 FEBRUARI 1960 Bestuursreglement Alcoholverstrekking (Concept) INHOUD: Paragraaf 1 Algemene bepalingen Pag. 2 Paragraaf 2 Sociale Hygiënische bepalingen Pag. 3 Paragraaf 3 Paracommercie

Nadere informatie

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen

E-resultaat aanpak. Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen E-resultaat aanpak Meer aanvragen en verkopen door uw online klant centraal te stellen 2010 ContentForces Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie,

Nadere informatie

Jongeren en alcohol. Ouders aan het woord. Resultaten Bewonerspanel septemberpeiling 2014. Utrecht.nl/volksgezondheid

Jongeren en alcohol. Ouders aan het woord. Resultaten Bewonerspanel septemberpeiling 2014. Utrecht.nl/volksgezondheid Jongeren en alcohol Ouders aan het woord Resultaten Bewonerspanel septemberpeiling 2014 Utrecht.nl/volksgezondheid 2 Inleiding Sinds 1 januari 2014 is de leeftijdsgrens voor het in bezit hebben van alcohol

Nadere informatie

MAAK VAN GOEDE COMMUNICATIE OVER SPORTIVOS GOUD EEN PRIORITEIT. MAAK GEBRUIK VAN AL JULLIE BESTAANDE COMMUNICATIEKANALEN:

MAAK VAN GOEDE COMMUNICATIE OVER SPORTIVOS GOUD EEN PRIORITEIT. MAAK GEBRUIK VAN AL JULLIE BESTAANDE COMMUNICATIEKANALEN: COMMU NICATIE TIPS GOED COMMUNICEREN Als sportclub werk je rond fysieke gezondheid, maar als Sportivos-club ga je nog een stapje verder. Je zet je als sportclub in voor het breder welzijn van jullie leden.

Nadere informatie

Lokaal integraal preventie- en veiligheidsbeleid voor behoud van een kwaliteitsvolle leefomgeving Preventiedienst Knokke-Heist

Lokaal integraal preventie- en veiligheidsbeleid voor behoud van een kwaliteitsvolle leefomgeving Preventiedienst Knokke-Heist Lokaal integraal preventie- en veiligheidsbeleid voor behoud van een kwaliteitsvolle leefomgeving Preventiedienst Knokke-Heist Sinds: 2007 Annie Dhondt 050 630 474 annie.dhondt@knokke-heist.be Preventiedienst

Nadere informatie

Preventie. Nieuwsbrief. Voorjaar 2014. Informatie en advies over alcohol, drugs, opvoeding en puberteit. In deze nieuwsbrief

Preventie. Nieuwsbrief. Voorjaar 2014. Informatie en advies over alcohol, drugs, opvoeding en puberteit. In deze nieuwsbrief Nieuwsbrief Preventie Wij houden u graag op de hoogte Informatie en advies over alcohol, drugs, opvoeding en puberteit In deze nieuwsbrief Veel vragen over NIX18 Fabels en feiten De Buitenhof is een landelijk

Nadere informatie

Dimarso-onderzoek naar de effectiviteit van de Bloso sensibiliseringscampagne Sportelen, Beweeg zoals je bent

Dimarso-onderzoek naar de effectiviteit van de Bloso sensibiliseringscampagne Sportelen, Beweeg zoals je bent Dimarso-onderzoek naar de effectiviteit van de Bloso sensibiliseringscampagne Sportelen, Beweeg zoals je bent Nadat uit onderzoek bleek dat minder dan een kwart van de 50-plussers voldoende beweegt of

Nadere informatie

Alcohol FACT. Twee op de drie jongeren heeft weleens gedronken. Helft 4 e -klassers heeft recent gedronken SHEET. Gelderland-Zuid E-MOVO

Alcohol FACT. Twee op de drie jongeren heeft weleens gedronken. Helft 4 e -klassers heeft recent gedronken SHEET. Gelderland-Zuid E-MOVO Gelderland-Zuid E-MOVO 2015-2016 De resultaten in deze factsheet zijn afkomstig uit het 4 e E-MOVO jongerenonderzoek. In 2015 werd dit onderzoek uitgevoerd onder ruim 10.000 leerlingen in het voortgezet

Nadere informatie

Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014-2018

Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014-2018 Preventie- en handhavingsplan alcohol 2014-2018 september 2014 gemeente roerdalen 2014-2018 1 Hoofstuk 1 Inleiding 1.1 Aanleiding De Nederlandse jongeren drinken veel, vaak en op jonge leeftijd. Daarnaast

Nadere informatie

Overzicht startersbeleid

Overzicht startersbeleid Overzicht startersbeleid 1. Gratis starten in Gent 2. Startersevents 3. Starterscontract 4. OndernemerschapsForum 5. Ruimte voor startende ondernemingen 6. Belasting vrijstelling voor startende ondernemingen

Nadere informatie

ALCOHOL- EN DRUGGEBRUIK BIJ WERKNEMERS IN BELGIE

ALCOHOL- EN DRUGGEBRUIK BIJ WERKNEMERS IN BELGIE ALCOHOL- EN DRUGGEBRUIK BIJ WERKNEMERS IN BELGIE PREVALENTIE EN GEVOLGEN OP HET WERK Marie-Claire Lambrechts 1,2 Dr. Lieve Vandersmissen 3 Prof. Dr. Lode Godderis 1,3 Brussel, FOD WASO 21/12/2017 1 KU

Nadere informatie

Onderwijs met hoofd en hart

Onderwijs met hoofd en hart Als ik hier een diploma kon halen was ik het liefst hier gebleven Onderwijs met hoofd en hart www.altra.nl minigids_school2care.indd 1 18-06-15 14:22 Beste leerling, welkom bij School2Care! School2Care

Nadere informatie

Factsheet alcohol. Think Before You Drink

Factsheet alcohol. Think Before You Drink Factsheet alcohol Think Before You Drink Jongeren drinken te vroeg, te veel en te vaak. Ook in West-Brabant is dit het geval. Bovendien tolereren veel ouders dat hun kinderen onder de 16 jaar alcohol drinken.

Nadere informatie

000495201509/001 ENQUETE LEEFBAARHEID BINNENSTAD WEERT. Waarom deze enquête?

000495201509/001 ENQUETE LEEFBAARHEID BINNENSTAD WEERT. Waarom deze enquête? ENQUETE LEEFBAARHEID BINNENSTAD WEERT 000495201509/001 Waarom deze enquête? Dank u dat u wilt meewerken aan de Enquête Leefbaarheid Binnenstad Weert. De Bewonersorganisatie Binnenstad (BOB) onderzoekt

Nadere informatie

T!PS www.fuifpunt.be www.ikgebruikmuziek.be www.bvergoed.be

T!PS www.fuifpunt.be www.ikgebruikmuziek.be www.bvergoed.be T!PS www.fuifpunt.be www.ikgebruikmuziek.be www.bvergoed.be BEPERKING GELUIDSHINDER Een fuif zou geen fuif zijn zonder muziek en lichtshow. Kies een geluids-en lichtinstallatie op maat van de zaal/tent.

Nadere informatie

Mobiliteitsmanagement. Mobiliteits- en inspraakcommunicatie

Mobiliteitsmanagement. Mobiliteits- en inspraakcommunicatie Mobiliteitsmanagement Mobiliteits- en inspraakcommunicatie Mobiliteitsmanagement Samenwerking met verkeersgeneratoren Drie doelgroepen 1. Bedrijven 2. Scholen 3. Evenementen Mobiliteitsmanagement Bedrijven:

Nadere informatie

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier

NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief onderzoek naar de beleving en waardering van bier JORIS DE JONGH MSC. LIANNE WORRELL MSC. AMSTERDAM, MEI 2013 NATIONAAL BIERONDERZOEK NEDERLAND Een kwantitatief

Nadere informatie

Functioneel meten en vakmanschap www.divosa.nl

Functioneel meten en vakmanschap www.divosa.nl De sociale dienst als lerende organisatie Functioneel meten en vakmanschap www.divosa.nl De sociale dienst als lerende organisatie Functioneel meten en vakmanschap Prof. dr. Roland Blonk, Chris Goosen

Nadere informatie

Rook-, Alcohol- en Drugsbeleid het Bouwens

Rook-, Alcohol- en Drugsbeleid het Bouwens Rook-, Alcohol- en Drugsbeleid het Bouwens Vastgesteld in de MR-vergadering van 8 juni 2015. 1 Inleiding Per 1 januari 2014 is wettelijk vastgelegd dat geen alcohol verkocht mag worden aan jongeren jonger

Nadere informatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie

Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie DEEL ARMOEDEBESTRIJDING Actieplan 1 Informatie- en preventiebeleid naar de Zeelse bevolking toe op het vlak van o.m. (kinder)armoede, gezondheid, participatie Actie 1 : Het OCMW zorgt er, zelfstandig of

Nadere informatie

VLAAMS PARLEMENT HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR ONDERWIJS, VORMING EN WETENSCHAPSBELEID

VLAAMS PARLEMENT HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR ONDERWIJS, VORMING EN WETENSCHAPSBELEID C158 OND20 VLAAMS PARLEMENT Zitting 2000-2001 19 april 2001 HANDELINGEN COMMISSIEVERGADERING COMMISSIE VOOR ONDERWIJS, VORMING EN WETENSCHAPSBELEID Vraag om uitleg van de heer Dirk De Cock tot mevrouw

Nadere informatie