Beantwoording vragen VVD n.a.v. de Duurzaamheidsagenda en het Uitvoeringsprogramma milieu en duurzaamheid 2012.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Beantwoording vragen VVD n.a.v. de Duurzaamheidsagenda 2012-2014 en het Uitvoeringsprogramma milieu en duurzaamheid 2012."

Transcriptie

1 Memo Aan Directie Van Doorkiesnummer Deelraad Paulus de Wilt Datum Onderwerp Beantwoording vragen VVD n.a.v. de Duurzaamheidsagenda en het Uitvoeringsprogramma milieu en duurzaamheid Geachte leden van de deelraad, Naar aanleiding van de behandeling van de Duurzaamheidsagenda en het Uitvoeringsprogramma milieu en duurzaamheid 2012 heb ik via de Griffie een ontvangen met vragen van de VVD. Onderstaand beantwoord ik deze vragen. Uitvoeringsprogramma milieu en duurzaamheid U heeft het in uw uitvoeringsprogramma over 1500 bedrijven. Hebben we het dan over iedere (rechts) persoon met een KvK-nummer? Kortom: ook ZZP ers e.d? Heeft u hen allemaal in beeld (adressenbestand). Het gaat hier over het bedrijvenbestand in het kader van de wettelijke taken. Het bestand is daarom gebaseerd op Inrichtingen Wet milieubeheer. Dit zijn bedrijven die op grond van de Wm. een wettelijke meldings- of vergunningsplicht hebben. Het bedrijvenbestand wordt ook gevoed door klachten en meldingen over b.v. stank en geluid. Er wordt geen gebruik gemaakt van bestanden van de KvK omdat daar veel bedrijven inzitten die niet (milieu) relevant zijn en veel bureaucratie veroorzaken. ZZP ers zijn geen WM-inrichting en derhalve geen doelgroep bij het toezicht en handhaving. Het bovenstaande laat onverlet dat zzp ers wel een doelgroep zijn in het duurzaamheidsbeleid. Zij kunnen net als bedrijven bijvoorbeeld meedingen naar de ondernemersmilieuprijs. Ook worden zij betrokken bij communicatie over energiebesparing bij bedrijven en kunnen zij desgevraagd gebruik maken van de adviezen van het stadsdeel. 2. P6: wat zeggen de getallen in deze tabel en wat zijn de eenheden? Ten aanzien van het toezicht is het getal het aantal bedrijven in een bepaalde milieucategorie dat dit jaar moet worden bezocht door een milieu-inspecteur van de

2 Pagina 2 van 6 Dienst Milieu en Bouwtoezicht (zwaar) of het stadsdeel (licht). De controlecyclus is vastgelegd in het Amsterdamse protocol Bedrijven Op Maat (BOM). De overige taken zijn incidenteel en vloeien deels voort uit toezicht, controles en klachten en zijn geschat op basis van voorgaande jaren. 3. P10: u noemt hier energieonderzoeken gefaciliteerd door het stadsdeel. Wat voor onderzoeken gaat dit om en voor wie zijn deze bedoeld? Het stadsdeel wil duurzame gebiedsontwikkeling stimuleren en werkt hierbij samen met ontwikkelende partijen als woningbouwcorporaties. Zo nodig wordt een op de situatie afgestemd energieonderzoek uitgevoerd dat zich richt op: Bouwen van zeer zuinige woningen en utiliteitsgebouwen; Mogelijkheden voor duurzame warmte en eventueel ook een duurzame koudevoorziening; Duurzame renovatie; Duurzame inrichting openbare ruimte; Aan sommige adviezen en onderzoeken zijn workshops gekoppeld met medewerkers van het stadsdeel en de corporatie, en eventueel overige betrokken partijen. En indien van toepassing worden de plannen doorgerekend met de door Amsterdam ontwikkelde Leidraad Energetische Stedenbouw. 4. P10; kunt u voorbeelden geven van welke tools u wilt inzetten om projectleider te ondersteunen bij duurzaam bouwen? Voor projectleiders is bijvoorbeeld een warmte koudekaart van het stadsdeel opgesteld als hulpmiddel voor het toepassen van duurzame warmte en koude bij projecten. In het tweede kwartaal 2012 wordt een checklist milieuaspecten voor stedelijke ontwikkelingsprojecten opgesteld. Ook wordt regelmatig een klimaatplatform georganiseerd om kennis te delen en ervaring met duurzame innovaties uit te wisselen met in- en externe partijen. 5. P10: u schrijft dat u de ambities van corporaties wilt faciliteren voor zover aanwezig. Maar die moeten ze o.i. gewoon hebben! Ook elders wilt u een aanjagende en coördinerende functie hebben. Wat doet met onwelwillende partijen? Wat is uw ultieme stok achter de deur? Het stadsdeel heeft geen machtsmiddel om bovenwettelijke eisen op te leggen. Er zijn diverse wettelijke regels waar corporaties aan moeten voldoen. Bij nieuwbouw geldt bijvoorbeeld de eis van een EPC van 0,6. Naast wettelijke eisen worden ook afspraken gemaakt met corporaties zoals in het convenant Bouwen aan de stad ll dat de gemeente Amsterdam met de corporaties heeft afgesloten. Hierin staan afspraken over het nemen van labelstappen bij de bestaande bouw. Om ambities te realiseren die verder gaan dan wat wettelijk verplicht is, richt het stadsdeel zich op het stimuleren van corporaties om duurzaam te bouwen door onder meer op projectniveau adviezen te geven, de doelstellingen in uitwerkingsplannen e.d. op te

3 Pagina 3 van 6 nemen en bijeenkomsten en miniconferenties over duurzaam bouwen voor corporaties en eigen medewerkers te organiseren. 6. P10: u noemt de Green-Deal van Ymere. Wat is hierin de rol van het stadsdeel? Het stadsdeel deelt haar expertise en ervaring met betrekking tot duurzame bouwprojecten, bewonersparticipatie en energiebesparingsprojecten met bewoners. Daarnaast kan het stadsdeel de resultaten van het project communiceren naar andere partijen en zo verder brengen. 7. P11: een externe partij kan op grote schaal met subsidie zonnepanelen aanleggen op woningen van (voormalig) Far-West. Is die externe partij al in beeld? Gaat u actief werven? Wat als niemand zich meldt? Waarom kan het niet bij andere woningen ook? In februari 2012 is de plaatsing van 1215 zonnepanelen op woningen van (voormalig) Far West afgerond. De investering voor de zonnepanelen is gedaan door het bedrijf YSS (samenwerking tussen International Solar en energiemaatschappij Greenchoice) die de panelen de komende 20 jaar ook zal exploiteren. Binnenkort is er een eerste overleg met een andere externe partij over een mogelijk nieuw project voor plaatsing van zonnepanelen bij corporatiewoningen. 8. P12: u schrijft dat het stadsdeel met succes de ondernemersmilieuprijs organiseert. Wat maakt dit zo succesvol? organiseerde als eerste in Amsterdam de ondernemersmilieuprijs. Inmiddels is deze prijs al drie jaar georganiseerd waarvan het eerste jaar in Slotervaart. Het belang van de ondernemersmilieuprijs komt onder meer tot uiting doordat: de gemeente Amsterdam het concept heeft overgenomen en het dit jaar voor het eerst in de 7 stadsdelen wordt georganiseerd met één stedelijke winnaar; in 2011 namen 22 bedrijven deel aan de ondernemersmilieuprijs; aan het project is een communicatietraject gekoppeld waarbij regelmatig bedrijven worden geïnformeerd over bijvoorbeeld de mogelijkheden voor energiebesparing en de voordelen van duurzaam ondernemen; door de publiciteit in de media is er extra aandacht voor de genomineerde ondernemers. 9. P14: wat doet u allemaal om het imago van de fiets en het fietsgebruik te verbeteren/promoten? Ten eerste wordt er onderzoek gedaan naar het imago van de fiets en de mogelijkheden om dit te verbeteren. Op de tweede plaats wordt er in de eerste helft van dit jaar een Meerjarenbeleidsplan Fiets ontwikkeld. Ook wordt een visie Sportstimulering ontwikkeld waarin fietsen een van de voorgestelde focussporten is waarvoor een programmatische sportaanpak voor wordt ontwikkeld. Intussen is ook het project Beweegvriendelijke Omgeving gestart, met de focus op gezond bewegen.

4 Pagina 4 van 6 De resultaten van deze producten zijn nog niet bekend. Maar het is de bedoeling om het onderdeel fiets in deze producten zoveel mogelijk aan elkaar te koppelen c.q. te combineren en de komende jaren een brede, vernieuwende en integrale aanpak voor fietsstimulering uit te rollen. 10. P15: u geeft aan dat er 10 fietscursussen voor volwassen gegeven gaan worden. De VVD krijgt signalen dat bij sommige bijeenkomsten er geen deelnemers zijn, maar de docent toch wordt betaald. Klopt dit? Een docent wordt ingezet op vastgestelde lesuren en daarvoor betaald. Het kan voorkomen dat deelnemers verstek laten gaan. In het slechtste geval laten alle deelnemers verstek gaan. Ook in dat geval is de docent ingepland en wordt gewoon betaald. Wij hebben echter geen signalen dat dit heeft voorgedaan. Sterker: er blijkt telkens weer veel belangstelling voor fietscursussen. Ook achteraf wordt er positief gereageerd door deelnemers. Bij verstek laten gaan vindt overigens geen restitutie van kosten plaats. 11. De VVD wenst graag inzage in het plan van aanpak om de stadsdeelorganisatie klimaatneutraal te maken. Wilt u toezeggen deze, uiteraard als pdf. via de mail, ons toe te sturen? Het plan van aanpak voor een klimaatneutrale stadsdeelorganisatie wordt momenteel opgesteld en zal naar verwachting in mei naar het db gaan en daarna ter kennisname naar de raad worden gestuurd. 12. P16: bij de renovatie van het Tuinstadhuis wilt u energiebesparende maatregelen meenemen. Waar denkt u aan, naast de aansluiting op stadswarmte? De plannen voor de renovatie van het Tuinstadhuis moeten nog verder uitgewerkt worden. Dit betekent dat nu nog niet precies bekend is welke maatregelen zullen worden uitgevoerd. Bij de uitwerking zal ook duurzaamheid worden betrokken. Een mogelijke maatregel is energiezuinige verlichting en het gebruik van bewegingssensoren. Begin 2012 is al een nieuwe regelinstallatie geïnstalleerd die het mogelijk maakt om de verwarming energiezuinig in te regelen. 13. P16: Vuilnisophaalwagens moeten zeer vaak optrekken en stoppen. Waarom schat u de besparing op het brandstofgebruik zo laag in? Vuilnisauto s zijn door gewicht, functie en toepassing per definitie grote brandstofgebruikers. Zolang er geen serieuze duurzame alternatieven voor deze voertuigen beschikbaar zijn is er geen aanmerkelijk brandstofbesparing mogelijk. Overigens zijn de meeste personenvoertuigen in 2011 al vervangen door elektrische voertuigen. Hierdoor zijn de mogelijkheden voor extra besparing op het brandstofverbruik beperkt.

5 Pagina 5 van P16: kunt u schetsen waar je aan moet voldoen om een ISO14001 mms te verkrijgen en waarom voldoet het nieuwe kantoor aan de Calandlaan daar nog niet aan? Voor milieumanagementsystemen is de internationale ISO norm gangbaar. Deze norm bestaat uit verschillende onderdelen waaraan voldaan moet worden. De eisen zijn vooral planningsgericht en procesmatig. De organisatie kiest zelf de doelstellingen op basis van de milieuaspecten en ambities van de organisatie. Volgens de ISO norm dient de organisatie aan te tonen dat het systematisch werkt aan het realiseren van de eigen doelstellingen. Het stadsdeelgebouw aan de Pieter Calandlaan voldoet wel al aan de eisen van de ISO en is bijvoorbeeld ook in de interne audit meegenomen. Formeel valt het momenteel echter nog niet onder het certificaat. Gepland is om ook andere gebouwen zoals het stadsdeelkantoor aan de Pieter Calandlaan formeel onder het certificaat te laten vallen. Een externe audit hiervoor zal naar verwachting in het vierde kwartaal 2012 plaatsvinden zodat het aansluit bij het aflopen van geldigheidstermijn van het huidige certificaat. Het nieuwe certificaat zal vervolgens gelden voor meer locaties. 15. P17: waarom wilt u niet naar 90% biologische groenten/vlees (waren) in de catering van de eigen gebouwen? Momenteel is 10% van de catering biologisch. De gemeentelijk doelstelling is 40% biologische catering. In stappen wordt er naar gestreefd om deze doelstelling te realiseren. Biologische producten zijn iets duurder en medewerkers wordt ten dele de mogelijkheid gegeven om te kiezen voor wel of niet biologisch. 16. P18: u schrijft dat er voor de wettelijke milieutaken een rijksuitkering van ,- beschikbaar is. Is dat voor die 0.8 fte. (P5), of wat wordt daarvan bekostigd? Dit is inderdaad grotendeels bestemd voor de personele lasten, plus overhead, van de aan het stadsdeel overgedragen fte. milieu-inspecteur. Duurzaamheidsagenda 1. P8: u schrijft over de gevaren van vliegverkeer: vliegen is een van de meest veilige vormen van vervoer. Bedoelt u hier niet de overlast? En hoe houdt u rekening met het vliegverkeer in bestemmingsplannen en de projecten die voortvloeien uit de Wabo? Waar moet ik dan aan denken? Hier wordt inderdaad de overlast mee bedoeld. Ik stel voor om deze tekst te verwijderen en onder afbakening het onderstaande aparte tekstblok op te nemen, zoals verwoord in het toegevoegde Erratum. Voor vliegverkeer in bestemmingsplannen, in het bijzonder de bepalingen over externe veiligheid, worden de gebruikelijke juridisch-planologische procedures doorlopen waarin plannen worden getoetst aan het LuchthavenIndelingsBesluit (LIB).

6 Pagina 6 van 6 2. U wilt een voorbeeld zijn op het gebied van duurzaamheid voor bewoners, corporaties en bedrijven. Is dat op alle terreinen? Het stadsdeel heeft de ambitie om op alle terreinen het duurzame voorbeeld te geven. Hiermee heeft het stadsdeel meer recht van spreken als ze duurzaamheid bij bewoners, bedrijven en corporaties wil stimuleren. De voorbeeldfunctie betreft de activiteiten en gebouwen van de eigen organisatie op het gebied van duurzame energie (o.a. zonnepanelen), energiebesparing, duurzaam vervoer (o.a. elektrische voertuigen), duurzaam inkopen en duurzaam onkruidbeheer. 3. P16: u schrijft dat u binnen NL als koploper wordt gezien op het gebied van klimaatadaptatie. Waaruit blijkt dat? Is dat alleen Stadsdeel NW of alle deelnemers van GraBS? Denkende aan klimaatadaptatie, waar moet ik aan denken, behalve groene daken? participeerde in het Europese GRaBS project. Het stadsdeel was de enige Nederlandse partij in dit Europese klimaatadaptatieproject. De EU beschouwt zelf GRaBS als een voorbeeld van een succesvol project. In het kader van het GRaBSproject heeft het stadsdeel onder meer het Adaptatie Actie Plan met bijbehorende ontwerprichtlijnen opgesteld. Deze is in 2011 door het db vastgesteld en is onderdeel van het beleidskader voor ruimtelijke plannen. Bij klimaatadaptatie wordt onder meer geanticipeerd op het hitte-eiland-effect. Dat ontstaat in hete zomers doordat in stedelijke gebieden met veel gebouwen en verharding warmte wordt vastgehouden en wind tegengehouden. Samen met de centrale stad wordt nu een hittegevoeligheidskaart opgesteld waarbij de oorzaken hiervan en de effecten op bewoners en gebruikers in kaart worden gebracht. Klimaatadaptatie richt zich ook op eventuele wateroverlast als gevolg van extreme regenval door bijvoorbeeld voorzieningen voor wateropvang en waterinfiltratie in de openbare ruimte. Paulus de Wilt.

Milieu- en duurzaamheidverslag 2011 Stadsdeel Nieuw-West

Milieu- en duurzaamheidverslag 2011 Stadsdeel Nieuw-West Milieu- en duurzaamheidverslag 2011 Inhoud 1 Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Harmonisatie milieubeleid 3 1.3 Voortgang bestuurlijke ambities 3 1.4 Leeswijzer 4 2 Wettelijke milieutaken 7 2.1 Algemeen

Nadere informatie

Plan van aanpak klimaatneutrale stadsdeelorganisatie Nieuw-West

Plan van aanpak klimaatneutrale stadsdeelorganisatie Nieuw-West Concept Versie 1.0 6 juni 2012 DB 3 juli 2012 Bijlage PvA klimaatneutrale stadsdeelorganisatie Plan van aanpak klimaatneutrale stadsdeelorganisatie Nieuw-West Afdeling Ruimtelijke Ontwikkeling E. Theissing

Nadere informatie

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelDuurzaamheid

gemeente Eindhoven RaadsvoorstelDuurzaamheid gemeente Eindhoven Raadsnummer 11R4268 Inboeknummer 11bst00285 Beslisdatum B&W 15 maart 2011 Dossiernummer 11.11.753 RaadsvoorstelDuurzaamheid Inleiding In de vorige collegeperiode is Duurzaamheid en Klimaatbeleid

Nadere informatie

Eilandenoverleg Gebied Oost, Roeland Lagendijk / Kiki Lauterslager Gebied Oost

Eilandenoverleg Gebied Oost, Roeland Lagendijk / Kiki Lauterslager Gebied Oost Memo Aan Van Kopie aan Eilandenoverleg Gebied Oost, Roeland Lagendijk / Kiki Lauterslager Gebied Oost Datum 1 oktober 2015 Geachte mevrouw Verschuren, beste Heleen, In reactie op uw mail van 2 september

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

Uitvoeringsnotitie Meerjaren Onderhoudsprogramma Verhardingen 2012-2015 (MJOP 2012-2015)

Uitvoeringsnotitie Meerjaren Onderhoudsprogramma Verhardingen 2012-2015 (MJOP 2012-2015) Versie 12 april 2013 Uitvoeringsnotitie Meerjaren Onderhoudsprogramma Verhardingen 2012-2015 (MJOP 2012-2015) Definitief Directie Fysiek Domein Inhoud Inleiding 4 1 Herinrichtingsprojecten. 5 1.1 Planning.

Nadere informatie

Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp

Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp Energieavond Hilversum Kerkelanden, Zeverijn en Rode Dorp 17 mei 2016 Wat kunt u verwachten Hilverzon & Kerkelanden Leeft! Ambitie gemeente Hilversum Wie is

Nadere informatie

Projectplan Het Nieuwe Wonen

Projectplan Het Nieuwe Wonen Projectplan Het Nieuwe Wonen 1 1. Inleiding Duurzaamheidsambitie Giessenlanden heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. In het duurzaamheidsplan Giessenlanden zijn diverse beleidsvoornemens

Nadere informatie

CO2 reductiedoelstellingen 2020

CO2 reductiedoelstellingen 2020 CO2 reductiedoelstellingen 2020 Conform niveau 3 op de CO 2-prestatieladder 3.0 Auteur(s) Roberto de Miranda Document CO2 Reductiedoelstellingen 2020 Datum 31-8-2015 Versie 2.0 Status Definitief Inhoudsopgave

Nadere informatie

Volledige uitleg oproep Tools voor EnergielinQ

Volledige uitleg oproep Tools voor EnergielinQ Volledige uitleg oproep Tools voor EnergielinQ Inleiding Energiesprong is een programma dat de Stichting Experimenten Volkshuisvesting (SEV) uitvoert in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken

Nadere informatie

Nummer raadsnota: Bl Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk

Nummer raadsnota: Bl Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk 9emeente Oosterhout *» ť ^ ) NOTA VOOR DE RAAD Datum: 1 november 2016 Nummer raadsnota: Bl.0160544 Onderwerp: Beschikbaarstelling van krediet voor planontwikkeling winkelcentrum Arkendonk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

MIMI Testimonial. Wonen Limburg - Roermond

MIMI Testimonial. Wonen Limburg - Roermond MIMI Testimonial Wonen Limburg - Roermond Stephan Gross, projectleider Wonen Limburg Het MIMI-concept werkt! MIMI: Meer Isolatie en Minder Installaties. Met als resultaat een uitstekend wooncomfort en

Nadere informatie

CO2 reductiedoelstellingen 2020

CO2 reductiedoelstellingen 2020 CO2 reductiedoelstellingen 2020 Conform niveau 3 op de CO 2-prestatieladder 3.0 Auteur(s) Roberto de Miranda Document CO2 Reductiedoelstellingen 2020 Datum 12-9-2016 Versie 2.0 Status Definitief Inhoudsopgave

Nadere informatie

gemeente Bunnik INFORMATIENOTA De gemeenteraad Het college van burgemeester en wethouders Datum: 7 maart 2017

gemeente Bunnik INFORMATIENOTA De gemeenteraad Het college van burgemeester en wethouders Datum: 7 maart 2017 gemeente Bunnik INFORMATIENOTA Aan: Van: De gemeenteraad Het college van burgemeester en wethouders Datum: 7 maart 2017 Onderwerp: Tussentijdse evaluatie Bunnik Duurzaam In december 2014 heeft de gemeenteraad

Nadere informatie

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed

Verduurzaming gemeentelijk vastgoed Verduurzaming gemeentelijk vastgoed Toelichting op de aanpak van de gemeente Breda Marcel van Embden (projectleider afdeling Vastgoedbeheer) Inhoud Klimaatnota gemeente Breda Wat is de insteek bij het

Nadere informatie

Prestatie afspraken doorrekenen m.b.v. PICO. Voorbeeld Haarlem in 20 min.

Prestatie afspraken doorrekenen m.b.v. PICO. Voorbeeld Haarlem in 20 min. Prestatie afspraken doorrekenen m.b.v. PICO Voorbeeld Haarlem in 20 min. De aanleiding & vraag Een gemeente maakt prestatieafspraken met alle betrokken partijen over de te realiseren energiebesparings-

Nadere informatie

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek

Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Raadsvergadering, 22 april 2008 Voorstel aan de Raad Nr: 228 Agendapunt: 6 Datum: 9 april 2008 Onderwerp: Onderzoek naar de overschrijding van de raming Brandweerkazerne Cothen-Langbroek Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

Het managen van een onderwijsorganisatie

Het managen van een onderwijsorganisatie Het managen van een onderwijsorganisatie Een bedrijfskundige aanpak met takenplaatje.nl Inhoud 1. Inleiding: vrijheid in gebondenheid 2. Het definieren van budgetgroepen 3. Vaststellen van de hoogte van

Nadere informatie

Digipanel Duurzaamheid en Gebruik openbaar groen in de stad

Digipanel Duurzaamheid en Gebruik openbaar groen in de stad Digipanel Duurzaamheid en Gebruik openbaar groen in de stad November 2014 Eind oktober 2014 is er een enquête afgenomen onder het Digipanel Breda over het Uitvoeringsprogramma Klimaat en het vervolg hierop.

Nadere informatie

Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen

Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen Klimaat- en energiebeleid Gemeente Nijmegen Fons Claessen sr.adviseur klimaat, energie & duurzaamheid Gemeente Nijmegen Waarom moeten we iets doen?? 1: Klimaatverandering 2: Energie en grondstoffen 3.

Nadere informatie

ECO Oostermoer in oprichting

ECO Oostermoer in oprichting Samen sterk voor een leefbaar en duurzaam platteland ECO Oostermoer in oprichting Nieuwsbrief 18 juni 2012 Voor u ligt de eerste nieuwsbrief van ECO Oostermoer, waarin wij u nader informeren over de stand

Nadere informatie

Concept: Opgewekt! Visualisatie van het concept Op de volgende pagina s zijn enkele schetsen te zien die het concept visualiseren.

Concept: Opgewekt! Visualisatie van het concept Op de volgende pagina s zijn enkele schetsen te zien die het concept visualiseren. Omgevingsanalyse Doelgroep: starters en zzp ers Zoals aangegeven in de briefing van Enexis zijn starters een groep waar nog (bijna) geen tools zich specifiek op richten. Dit gat wil ik opvullen met mijn

Nadere informatie

Excellerend Kwartaaltip 2014-2

Excellerend Kwartaaltip 2014-2 Excellerend Heemraadweg 21 2741 NC Waddinxveen 06 5115 97 46 richard@excellerend.nl BTW: NL0021459225 Bank: NL72 ABNA 0536825491 KVK: 24389967 Onjuiste invoer! Wanneer je werkt met een Excelbestand waarbij

Nadere informatie

Activiteitenbesluit Wet milieubeheer

Activiteitenbesluit Wet milieubeheer Activiteitenbesluit Wet milieubeheer De kennis, knoet en honingversie! Praktijkseminar Installatiesector 11 oktober 2011 p.teunissen@dmb.amsterdam.nl Wet milieubeheer Bescherming milieu Voormalige Hinderwetaspecten:

Nadere informatie

Milieudienst West-Holland

Milieudienst West-Holland Correspondentie-adres: Postbus 159 2300 AD Leiden Bezoekadres: Schipholweg 128 2316 XD Leiden Telefoon: 071 408 36 00 Fax: 071 408 36 01 www.mdvvh.nl Gemeente Nieuwkoop t.a.v. de heer W. de Bruijr Postbus

Nadere informatie

Rotterdam. Stook je rijk 2015. Monitoring Energiebesparing Huursector

Rotterdam. Stook je rijk 2015. Monitoring Energiebesparing Huursector Rotterdam Stook je rijk 2015 Monitoring Energiebesparing Huursector 9-10-2015 Inhoud Nieuwe Woningwet per 1 juli 2015 Doelstellingen landelijke Energieakkoord Stand van Zaken in Nederland Rotterdamse doelstellingen

Nadere informatie

Energiemanagement actieplan. CO2 prestatieladder

Energiemanagement actieplan. CO2 prestatieladder Energiemanagement actieplan CO2 prestatieladder Opgesteld door : Karin van Roode en Yonni van der Vlies Datum : 12 maart 2015 Versie : 1.1 Goedgekeurd door Paraaf : Harry van Roode : Datum: 12 maart 2015

Nadere informatie

Bestuursflap. Eenmalige subsidieaanvraag Project Zon op Noord. Inzet op energiebesparing en gebruik duurzame energie wordt versterkt

Bestuursflap. Eenmalige subsidieaanvraag Project Zon op Noord. Inzet op energiebesparing en gebruik duurzame energie wordt versterkt Bestuursflap Samenvatting Onderwerp Zaaknummer Z10-30576 Behandelend ambtenaar M. Visser (020 634 9571) Unit/Afdeling UOS/OFD Programma Milieu en Water Doelstelling Inzet op energiebesparing en gebruik

Nadere informatie

Betere energieprestaties met Nuon Stadswarmte. Kansen voor woningcorporaties, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars

Betere energieprestaties met Nuon Stadswarmte. Kansen voor woningcorporaties, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars Betere energieprestaties met Nuon Stadswarmte Kansen voor woningcorporaties, vastgoedeigenaren en projectontwikkelaars Betere energieprestaties met stadswarmte Bestaande woningen, nieuwbouwwoningen en

Nadere informatie

ROUTEKAART DUURZAAM OSS

ROUTEKAART DUURZAAM OSS ROUTEKAART DUURZAAM OSS 2025-2030 Duurzaam Oss Alle gemeentelijke gebouwen energieneutraal of energieleverend in 2025 Bestaande woningen en gebouwen energiezuiniger maken Verduurzamen verkeer en vervoer

Nadere informatie

zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie

zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie vergadering C214 WON18 zittingsjaar 2010-2011 Handelingen Commissievergadering Commissie voor Woonbeleid, Stedelijk Beleid en Energie van 28 april 2011 2 Commissievergadering nr. C214 WON18 (2010-2011)

Nadere informatie

Introductie Presentatie aan Bewonersorganisatie. Milieu en Kortenbos Wat kunnen we zelf doen

Introductie Presentatie aan Bewonersorganisatie. Milieu en Kortenbos Wat kunnen we zelf doen Introductie Presentatie aan Bewonersorganisatie Milieu en Kortenbos Wat kunnen we zelf doen Wie ben ik? Mijn naam is Graham Degens Ik heb >30 jaar in de olie industrie gewerkt, om olie en gas optimaal

Nadere informatie

12.1.1 Kwaliteit van de leefomgeving behouden en op punten verbeteren

12.1.1 Kwaliteit van de leefomgeving behouden en op punten verbeteren Programma 12 Milieu 12.1 Wat hebben we bereikt? 12.1.1 Kwaliteit van de leefomgeving behouden en op punten verbeteren Ruimtelijke ontwikkeling o Milieu aspecten worden vroegtijdig betrokken bij projecten/gebiedsontwikkelingen

Nadere informatie

Versie 28 februari 2007. Samenvatting communicatie op basis van ISO 14001 1

Versie 28 februari 2007. Samenvatting communicatie op basis van ISO 14001 1 Samenvatting communicatie op basis van ISO 14001 Samenvatting communicatie op basis van ISO 14001 1 De overtuiging -en ervaring- van SCCM is dat elke organisatie (hoe klein ook) betere milieuprestaties

Nadere informatie

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies. Tweede halfjaar 2013

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies. Tweede halfjaar 2013 Voortgangsrapportage Scope 1 en 2 CO2 emissies Tweede halfjaar 2013 Wijzigingsblad Versie Datum Auteur Wijzigingen 0.1 04-12-2013 F. Wuts Draft 0.2 1-2-2014 F. Wuts Aanpassing naar aanleiding van Audit

Nadere informatie

Tineke Kronshorst. (Projectleider Bouwmelding) Procesregisseur veiligheid. Advies Veiligheid

Tineke Kronshorst. (Projectleider Bouwmelding) Procesregisseur veiligheid. Advies Veiligheid Tineke Kronshorst (Projectleider Bouwmelding) Procesregisseur veiligheid Advies Veiligheid Bouwmelding Commissie (Dekker) Fundamentele Verkenning Bouw Onderzoek naar de rol van wet- en regelgeving in het

Nadere informatie

Actieplan Veilige School 2015-2018

Actieplan Veilige School 2015-2018 Actieplan Veilige School 2015-2018 Inleiding De actieplannen Veilige School 1 van de afgelopen jaren hebben er voor gezorgd dat het onderwerp veiligheid goed op de kaart van het Haagse onderwijs staat.

Nadere informatie

MEDEDELING AAN DE RAAD

MEDEDELING AAN DE RAAD MEDEDELING AAN DE RAAD Aan: In afschrift aan: Van: Datum: Onderwerp: Registratienr.: Zaaknr.: Bijlage(n): De gemeenteraad De buitengewone leden van de gemeenteraad Wethouder G.J.W. Toonen 14 augustus 2013

Nadere informatie

Concept Development Opdracht 1B Battle of Concepts Enexis. Niels Joormann - 0819811 - CMD2a

Concept Development Opdracht 1B Battle of Concepts Enexis. Niels Joormann - 0819811 - CMD2a Concept Development Opdracht 1B Battle of Concepts Enexis Niels Joormann - 0819811 - CMD2a Inhoudsopgave Debriefing 03 Onderzoek 03 Omgevingsanalyse 04 Concept: Opgewekt! 05 Business Model Canvas 11 Pitch-presentatie

Nadere informatie

BESTEMMINGSPLAN BRINK EN ORDEN

BESTEMMINGSPLAN BRINK EN ORDEN BESTEMMINGSPLAN BRINK EN ORDEN De gemeente Apeldoorn werkt aan een nieuw bestemmingsplan voor Brink en Orden. Tegelijkertijd maakt de gemeente een beeldkwaliteitsplan voor het gebied. In deze brochure

Nadere informatie

Raadscommissie milieu, energie, duurzaamheid, slimme stad, mondiaal beleid en onderwijs. Bespreking Europees project BE REEL!

Raadscommissie milieu, energie, duurzaamheid, slimme stad, mondiaal beleid en onderwijs. Bespreking Europees project BE REEL! Raadscommissie milieu, energie, duurzaamheid, slimme stad, mondiaal beleid en onderwijs Bespreking Europees project BE REEL! 24/04/2019 Algemeen BE REEL!: Belgium renovates for energy efficient living

Nadere informatie

De voordelen en het gebruik van een modulerende kamerthermostaat

De voordelen en het gebruik van een modulerende kamerthermostaat De voordelen en het gebruik van een modulerende kamerthermostaat In uw woonkamer hangt momenteel een zogenaamde modulerende kamerthermostaat die uw nieuwe cv-ketel aanstuurt. Dit is een ander type thermostaat

Nadere informatie

Beïnvloeding Samen sta je sterker

Beïnvloeding Samen sta je sterker Beïnvloeding Samen sta je sterker Aan de slag Om uw doel te bereiken, moet u gericht aan de slag gaan. Het volgende stappenplan kan u hierbij helpen. 1. Analyseer het probleem en bepaal uw doel Als u een

Nadere informatie

Jongeren betrekken bij de energietransitie

Jongeren betrekken bij de energietransitie Jongeren betrekken bij de energietransitie Onderzoek naar communiceren met jongeren vanuit de gemeente Iris Rouwhorst, 3 juli 2019 Gemeente Oost Gelre H1. Het onderzoek De gemeente Oost Gelre wil in 2030

Nadere informatie

DE OPGEWEKTE WONING CLUB Samen aan de slag, voor jouw duurzame huis!

DE OPGEWEKTE WONING CLUB Samen aan de slag, voor jouw duurzame huis! DE OPGEWEKTE WONING CLUB Samen aan de slag, voor jouw duurzame huis! Wat is de Opgewekte Woning Club? De Opgewekte Woning Club is een slimme aanpak welke energiezuinig wonen en verbouwen bij woningeigenaren

Nadere informatie

Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap

Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap Foto: Willem Mes In dit plan kun je stap voor stap lezen hoe je via een Zon-Privé actie eenvoudig zonne - panelen kunt aanbieden aan je medewerkers.

Nadere informatie

Bewonerspanel Energie

Bewonerspanel Energie Interne Bedrijven, Gemeente Utrecht onderzoek@utrecht.nl / 030 286 1350 www.utrecht.nl/onderzoek Bewonerspanel Energie Een derde van geïnformeerde panelleden treft energiemaatregelen Zeven op de tien (69%)

Nadere informatie

deelsessie Gelderse aanpak: stimulering bedrijven Door Roland Bus & Roy Ellenbroek (GEA) Krijn Ratsma (St. Energieke Regio)

deelsessie Gelderse aanpak: stimulering bedrijven Door Roland Bus & Roy Ellenbroek (GEA) Krijn Ratsma (St. Energieke Regio) deelsessie Gelderse aanpak: stimulering bedrijven Door Roland Bus & Roy Ellenbroek (GEA) Krijn Ratsma (St. Energieke Regio) Programma Introductie van de aanpak van het Gelders Energieakkoord (Roy Ellenbroek,

Nadere informatie

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven

Sportweetje. Het Katwijkse. sportieve toekomst! naar een. Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven Het Katwijkse Sportweetje Nieuws, trends en tips voor een gezond en sportief verenigingsleven digitale nieuwsbrief voor het verenigingsleven editie 2015.1 klik en lees het artikel van uw interesse volg

Nadere informatie

Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap

Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap Foto: Willem Mes In dit plan kun je stap voor stap lezen hoe je via een Zon-Privé actie eenvoudig zonnepanelen kunt aanbieden aan je medewerkers.

Nadere informatie

Wat is zwerflawaai en wat zijn de gevolgen voor de gezondheid?

Wat is zwerflawaai en wat zijn de gevolgen voor de gezondheid? Wat is zwerflawaai en wat zijn de gevolgen voor de gezondheid? Inleiding t.b.v. de expertbijeenkomst zwerflawaai georganiseerd door de stadsdeelraad Centrum 26 mei 2011 Carlo Schoonebeek, Dienst Milieu

Nadere informatie

Files\Content.Outlook\J0T7FZQ8\Handleiding extra beveiligen certificaat.docx

Files\Content.Outlook\J0T7FZQ8\Handleiding extra beveiligen certificaat.docx Back-up maken van uw certificaat Open Internet Explorer en kies rechts bovenin voor het menu Extra. Ga vervolgens naar Internetopties (onderste) en klik in het venster wat geopend wordt op het tabblad

Nadere informatie

Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory.

Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory. Groen? Het is te doen! Audit.Tax.Consulting.Financial Advisory. Een uitdagend klimaat 20 20 2020 In 2020 moet de uitstoot van CO 2 in de EU met 20% zijn teruggebracht ten opzichte van het 1990 niveau.

Nadere informatie

BCRG. Het beoordelen van nieuwe- en innovatieve technieken voor de Energieprestaties van gebouwen. Kees Arkesteijn, secretaris CGE

BCRG. Het beoordelen van nieuwe- en innovatieve technieken voor de Energieprestaties van gebouwen. Kees Arkesteijn, secretaris CGE BCRG Het beoordelen van nieuwe- en innovatieve technieken voor de Energieprestaties van gebouwen Kees Arkesteijn, secretaris CGE Programma 1. Inleiding/Doelstelling BCRG 2. Werkwijze 3. Status Databank

Nadere informatie

Een leerwerkplek voor een student van:

Een leerwerkplek voor een student van: Een leerwerkplek voor een student van: Beroepspraktijkvorming: Wat mag U verwachten Aan de slag met een student van Kronenburgh Met het invullen van een leerwerkplek binnen uw organisatie maakt u het mogelijk

Nadere informatie

Steller :S. Wind Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Middelen en Beheer - VG Email : s.wind@hoorn.nl Document retour: Nee

Steller :S. Wind Telefoonnummer ; 0229-252200 Afdeling : Middelen en Beheer - VG Email : s.wind@hoorn.nl Document retour: Nee 1 van 5 W- "W" OEMEENTE J ^ Q Q J *! ^ t Zaaknummer MOOISBS Behoort bii opleqqer: 1001958 nr. : Programmabegroting^g R u m e j k e Ordening en Volkshuisvesting Telefoonnummer ; 0229-252200 : Middelen en

Nadere informatie

Plan van Aanpak CO 2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0

Plan van Aanpak CO 2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Plan van Aanpak CO 2 reductiedoelstellingen 2016-2020 Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1 Reductiedoelstellingen... 3 2 Reductiedoelstellingen Scope 1... 3 2.1

Nadere informatie

Energie Merenwijk. Wie ben ik?

Energie Merenwijk. Wie ben ik? Energie Merenwijk Wie ben ik? Marcel van Ewijk Makelaar & Taxateur SCVM Eigen kantoor Aangesloten bij VBO Makelaar Seniorkeur Makelaar EPA Adviseur Energielabel Woningbouw Erkend deskundige Energielabel

Nadere informatie

Transitieopgave in het kader van de Regionale Energiestrategie. Regio West Friesland

Transitieopgave in het kader van de Regionale Energiestrategie. Regio West Friesland Transitieopgave in het kader van de Regionale Energiestrategie Regio West Friesland 7-2-2019 Voor wie? Regio, gemeenten, woningbouwcorporaties in Noord-Holland Voor wat? Aardgasvrij, en energiebesparing

Nadere informatie

Deelnemersvoorwaarden Stichting Keurmerk Online Veilen

Deelnemersvoorwaarden Stichting Keurmerk Online Veilen Deelnemersvoorwaarden Stichting Keurmerk Online Veilen 1. Inleiding 1.1 De Stichting Keurmerk Online Veilen beoogt jegens consumenten de kwaliteit van online veilingplatformen te waarborgen door deze te

Nadere informatie

Partij voor de Dieren Gouda Tav Corina Kerkmans

Partij voor de Dieren Gouda Tav Corina Kerkmans Partij voor de Dieren Gouda Tav Corina Kerkmans directie/afdeling RO/afdeling RBA contactpersoon E. ten Cate telefoon 0182-588976 uw kenmerk onderwerp reactie op uw vragen over klimaatdoelstellingen Gouda

Nadere informatie

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies Eerste halfjaar 2012

Voortgangsrapportage. Scope 1 en 2 CO2 emissies Eerste halfjaar 2012 Voortgangsrapportage Scope 1 en 2 CO2 emissies Eerste halfjaar 2012 Wijzigingsblad Versie Datum Auteur Wijzigingen 0.1 01-10-2013 F. Wuts Draft 1.0 7-10-2013 F. Wuts Final 1.1 20-01-2014 F. Wuts Emissie

Nadere informatie

Duurzaamheid - enquête Bo-Ex Panel

Duurzaamheid - enquête Bo-Ex Panel Duurzaamheid - enquête Bo-Ex Panel Duurzaamheid speelt een steeds belangrijkere rol in onze maatschappij. Vaak vanuit het besef dat het verstandig is om anders om te gaan met onze aarde. Op het gebied

Nadere informatie

Deel 2: Activiteiten MONITOR

Deel 2: Activiteiten MONITOR Deel 2: Activiteiten MONITOR Deze Monitor gaat over jullie activiteiten met, voor en door bewoners op het gebied van: 1. Inkoop energie 2. Collectieve inkoopacties zonnepanelen 3. Energiebesparingsacties

Nadere informatie

CO2- communicatieplan

CO2- communicatieplan CO2- communicatieplan Remmits Beheer Opgesteld : Gecontroleerd: Status : E. Luiken F. Pesch Definitief Augustus 2015-1 - Inhoudsopgave: 1.0 Inleiding 1.1 Voorwoord 1.2 Marktontwikkelingen 1.3 Doelstellingen

Nadere informatie

on c TJ QJ Mededeling Kennisneming van de brief gericht aan de gemeente Dronten.

on c TJ QJ Mededeling Kennisneming van de brief gericht aan de gemeente Dronten. Mededeling Onderwerp Klachten over geluidshinder Biddingringweg. Kern mededeling: Kennisneming van de brief gericht aan de gemeente Dronten. Mededeling: Met verwijzing naar de brief van de heer J. Benning

Nadere informatie

Investering grootste drempel om energie te besparen

Investering grootste drempel om energie te besparen Digitale nieuwsbrief juni 2013 MKB Green Deals in trek bij ondernemers De MKB Green Deals blijken een succes. Er doen 625 mkb-bedrijven mee aan het project, samen goed voor een besparingspotentieel vergelijkbaar

Nadere informatie

EXTREME MAKE-OVER in winkelcentrum Amsterdamse Poort. Je moet er even doorheen kijken

EXTREME MAKE-OVER in winkelcentrum Amsterdamse Poort. Je moet er even doorheen kijken EXTREME MAKE-OVER in winkelcentrum Amsterdamse Poort Je moet er even doorheen kijken EXTREME MAKE-OVER in winkelcentrum Amsterdamse Poort Op 8 januari 2007 gaat de eerste schep in de grond. Dan wordt begonnen

Nadere informatie

CO 2 -reductiedoelstelling 2011-2013

CO 2 -reductiedoelstelling 2011-2013 CO 2 -reductiedoelstelling 2011-2013 Cauberg-Huygen Raadgevende Ingenieurs BV december 2011 2010.0001-15 Inleiding Cauberg-Huygen is sinds 1975 koploper in oplossingen voor de bouw- en infrasector, industrie

Nadere informatie

PORTFOLIO Zuid NL Communicatie

PORTFOLIO Zuid NL Communicatie PORTFOLIO Zuid NL Communicatie www.zuidnl.nl Oktober 2014 Zorghuisgroep Deurne Opdracht: Schrijven van een communicatieplan, waarmee alle betrokken doelgroepen bereikt worden ten behoeve van de transformatie

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2017

Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2017 Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2017 Inleiding In dit Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid staan de belangrijkste projecten en activiteiten op het gebied van Duurzaamheid opgenoemd die voor 2017 op de planning

Nadere informatie

Doetinchem, 2 juli 2008 ALDUS VASTSTELD 10 JULI 2008. Visie op dienstverlening

Doetinchem, 2 juli 2008 ALDUS VASTSTELD 10 JULI 2008. Visie op dienstverlening Aan de raad AGENDAPUNT 7k ALDUS VASTSTELD 10 JULI 2008 Visie op dienstverlening Voorstel: 1. Vaststellen visie op dienstverlening voor de periode 2008-2015: Wij als organisatie spelen constant in op een

Nadere informatie

Handleiding Invullen Bardiensten 2016

Handleiding Invullen Bardiensten 2016 Inleiding Deze handleiding dient als hulp voor de leden van de Nijkerkse Tennis Club (NTC) bij het zelf invoeren van de bardiensten voor het jaar 2016. Het invoeren wordt online via internet op de website

Nadere informatie

Reductie doelstellingen (B: Reductie)

Reductie doelstellingen (B: Reductie) Reductie doelstellingen (B: Reductie) Eis 3.B.1. Barendrecht, oktober 2013 Auteur: Sabine Droog Geaccordeerd door: Leo Droog Directeur Edwin Oudshoorn Bedrijfsleider/ MVO Verantwoordelijk 1 1. Reductiebeleid

Nadere informatie

Nieuws onder de zon. Haal het zonnetje in huis. Onderwerpen. Handicom Solar. Contents

Nieuws onder de zon. Haal het zonnetje in huis. Onderwerpen. Handicom Solar. Contents Contents 1 Chapter... 1.1 paragraph... 1.2 paragraph... 1.2.1 sub paragraph... 1.2.2 sub paragraph... 1.3 paragraph... Nieuws onder de zon september 2013 Haal het zonnetje in huis Onderwerpen 1. BTW-nummers

Nadere informatie

Experiment toepassen zonne-energie Castellum in Oudheusden

Experiment toepassen zonne-energie Castellum in Oudheusden College Onderwerp Experiment toepassen zonne-energie Castellum in Oudheusden OORJV004 Collegevoorstel Inleiding In Oudheusden ontwikkelt Woonveste samen met de gemeente Heusden het plan Castellum. Er worden

Nadere informatie

Gemeente Breda. Registratienr: [ 40745] Raadsvoorstel. Onderwerp Actieplan studentenhuisvesting

Gemeente Breda. Registratienr: [ 40745] Raadsvoorstel. Onderwerp Actieplan studentenhuisvesting Gemeente Breda Raadsvoorstel Agendapuntnummer: Registratienr: [ Aantal bijlagen: -- 40745] Onderwerp Actieplan studentenhuisvesting Voorgesteld besluit 1. Vaststellen actieplan studentenhuisvesting Inleiding

Nadere informatie

Oplegger bij onderzoek dienstverlening MaDi Zuidoost en Diemen 1 Op uw verzoek ontvangt u het onderzoeksrapport van BMC over de dienstverlening van

Oplegger bij onderzoek dienstverlening MaDi Zuidoost en Diemen 1 Op uw verzoek ontvangt u het onderzoeksrapport van BMC over de dienstverlening van Directie Realisatie Inleiding Oplegger bij onderzoek dienstverlening MaDi Zuidoost en Diemen 1 Op uw verzoek ontvangt u het onderzoeksrapport van BMC over de dienstverlening van Aan Van Stadsdeelraad Zuidoost

Nadere informatie

Onderdeel B: Reductie Energiemanagement actieplan Versie 2018, basisjaar 2015

Onderdeel B: Reductie Energiemanagement actieplan Versie 2018, basisjaar 2015 Onderdeel B: Reductie Energiemanagement actieplan 2015 2020 Versie 2018, basisjaar 2015 Opgesteld door: R. Louis (Kader) D. Heezen (Rots Bouw) Kader, bureau voor kwaliteitszorg b.v. Rots Bouw B.V. Bedrijvenpark

Nadere informatie

Graag willen we hierover met u in gesprek.

Graag willen we hierover met u in gesprek. JNJ-Projecten Van Steenbergenlaan 28 3931 WR Woudenberg Tel: 06-53833841 KvK: 32129240 IBAN: NL29KNAB0283505745 www.jnjprojecten.com JNJ-Projecten portfolio producten en diensten. Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

000495201509/001 ENQUETE LEEFBAARHEID BINNENSTAD WEERT. Waarom deze enquête?

000495201509/001 ENQUETE LEEFBAARHEID BINNENSTAD WEERT. Waarom deze enquête? ENQUETE LEEFBAARHEID BINNENSTAD WEERT 000495201509/001 Waarom deze enquête? Dank u dat u wilt meewerken aan de Enquête Leefbaarheid Binnenstad Weert. De Bewonersorganisatie Binnenstad (BOB) onderzoekt

Nadere informatie

Plan van Aanpak CO 2 -reductieprogramma A. Hak Neutraal 2020

Plan van Aanpak CO 2 -reductieprogramma A. Hak Neutraal 2020 Plan van Aanpak CO 2 -reductieprogramma A. Hak Neutraal 2020 Looptijd: 2016 t/m 2019 Opgesteld op 31 mei 2016 Auteurs Rianne van der Veen, adviseur duurzaam ondernemen, Stichting Stimular Jacqueline den

Nadere informatie

Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting

Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting Intersteno Ghent 2013- Correspondence and summary reporting DUTCH Wedstrijd Correspondentie en notuleren De wedstrijdtekst bevindt zich in de derde kolom van de lettergrepentabel in art. 19.1 van het Intersteno

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad. Geachte leden van de Raad,

Aan de gemeenteraad. Geachte leden van de Raad, POSTADRES Postbus 20 7500 AA Enschede BEZOEKADRES Langestraat 24 Aan de gemeenteraad TELEFOON 14 0 53 DATUM ONS KENMERK BEHANDELD DOOR 10 juli 2014 H. Teussink UW BRIEF VAN UW KENMERK DOORKIESNUMMER (053)

Nadere informatie

Aanhangsel nr. 392403

Aanhangsel nr. 392403 Aanhangsel nr. 392403 Antwoord van burgemeester en wethouders op schriftelijke vragen als bedoeld in artikel 41, eerste lid, van het Reglement van Orde voor de vergaderingen van de raad der gemeente Leeuwarden,

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Directoraat-Generaal Bestuur, Ruimte en Wonen Turfmarkt 147 Den Haag

Nadere informatie

JM Vrij beheer b.v. Reductie onderzoek, doelstellingen en het energiemeetplan 2014-2020. AH Vrij Groen, Grond en Infra Vrij Materieel

JM Vrij beheer b.v. Reductie onderzoek, doelstellingen en het energiemeetplan 2014-2020. AH Vrij Groen, Grond en Infra Vrij Materieel JM Vrij beheer b.v. AH Vrij Groen, Grond en Infra Vrij Materieel onderzoek, en het energiemeetplan 2014-2020 Conform niveau 3 op de CO 2 -Prestatieladder 3.0 Documenten 1.B1.1, 3.B1.1 en 3.B2.2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Welke veranderingen op het gebied van wet en regelgeving komen er op u af?

Welke veranderingen op het gebied van wet en regelgeving komen er op u af? Welke veranderingen op het gebied van wet en regelgeving komen er op u af? Impact Klimaatakkoord op de retailer Dutch Green Building Week 24 september 2018, RVO Den Haag Ed Blankestijn Stand van zaken

Nadere informatie

Betrekken omgeving bij ruimtelijke initiatieven

Betrekken omgeving bij ruimtelijke initiatieven Betrekken omgeving bij ruimtelijke initiatieven Aanleiding Op 2 september heeft het college het volgende verzocht: Maak een voorstel betreffende de wijze waarop omwonenden worden geïnformeerd of betrokken

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Uitleg bij de indicatoren behorende bij de einddoelen van het programma Duurzaamheid

gemeente Eindhoven Uitleg bij de indicatoren behorende bij de einddoelen van het programma Duurzaamheid gemeente Eindhoven Inboeknummer Beslisdatum B&W Dossiernummer Bijlage bij RIB Einddoelen programma Duurzaamheid Uitleg bij de indicatoren behorende bij de einddoelen van het programma Duurzaamheid Energie

Nadere informatie

Van klimaatakkoord naar de transitievisie warmte voor de gemeente Heemstede Vind de juiste reispartner

Van klimaatakkoord naar de transitievisie warmte voor de gemeente Heemstede Vind de juiste reispartner Van klimaatakkoord naar de transitievisie warmte voor de gemeente Heemstede Vind de juiste reispartner De eerste transitie naar aardgas Klimaattop dec 2018 en rapport IPCC oktober 2018 Zuid Korea Intergovernmental

Nadere informatie

Raadscommissievoorstel

Raadscommissievoorstel Raadscommissievoorstel Status: Voorbereidend besluitvormend Agendapunt: 7 Onderwerp: Meerjarenprogramma Duurzaamheid 2014-2015 Datum: 12 november 2013 Portefeuillehouder: dhr. N.L. Agricola Decosnummer:

Nadere informatie

Energie. 1 Conclusies. Energiebesparing en duurzame energie in de Drechtsteden

Energie. 1 Conclusies. Energiebesparing en duurzame energie in de Drechtsteden Energie Energiebesparing en duurzame energie in de Drechtsteden De gemeenten in de regio Drechtsteden werken samen aan klimaat- en energiebeleid. Ingezet wordt op energiebesparing en toename van gebruik

Nadere informatie

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Turfmarkt 147 Den Haag Postbus 20011 2500 EA Den Haag Uw kenmerk 31

Nadere informatie

Heel Rhenen duurzaam!

Heel Rhenen duurzaam! Zaterdag 21 mei 2016 Heel Rhenen duurzaam! Op zaterdag 21 mei houden wij samen de tweede duurzame dag in de gemeente Rhenen. In en om het Huis van de gemeente is dan weer de duurzame markt. Hier vindt

Nadere informatie

Reactie de Woningstichting op advies milieubeleidsbeleidsplan

Reactie de Woningstichting op advies milieubeleidsbeleidsplan Reactie de Woningstichting op advies milieubeleidsbeleidsplan 2013-2017 Inleiding In juli 2012 heeft de Woningstichting aan de bewonerscommissies en de huurders formeel advies gevraagd over het ondernemingsplan

Nadere informatie

aurostep plus zonneboiler

aurostep plus zonneboiler aurostep plus zonneboiler Veel warm water dankzij zonne-energie 01-09 - 2015 Het goede gevoel, het juiste te doen. Meer comfort terwijl u energie bespaart Duurzaam verzekerd van veel warm water Open de

Nadere informatie

Duurzame zorgomgevingen

Duurzame zorgomgevingen Duurzame zorgomgevingen Healing Environments in woonzorggebouwen drs. ing. Bert Krikke Een healing environment is een omgeving die het welzijn, welbevinden en ziekteherstel bevordert Traditionele kenmerken:

Nadere informatie

Management review Coolmark B.V. Mei 2013

Management review Coolmark B.V. Mei 2013 Management review Coolmark B.V. Mei 2013 CO 2 Prestatieladder 2.1 Coolmark B.V. Zweth 6 2991 LH Barendrecht Postbus 393 2990 AJ Barendrecht Tel: 0180-751300 Fax: 0180-751305 E-mail: info@coolmark.nl Versie

Nadere informatie

Samen energie besparen! Convenant Energiebesparing 2009-2011 - Gemeente Kerkrade

Samen energie besparen! Convenant Energiebesparing 2009-2011 - Gemeente Kerkrade Samen energie besparen! Convenant Energiebesparing 2009-2011 - Gemeente Kerkrade 2 Voorwoord Beste mensen, voor u ligt de folder over het convenant energiebesparing 2009 2011. Dit is een samenwerkingsovereenkomst

Nadere informatie