Projectplan Het Nieuwe Wonen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Projectplan Het Nieuwe Wonen"

Transcriptie

1 Projectplan Het Nieuwe Wonen

2 1 1. Inleiding Duurzaamheidsambitie Giessenlanden heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. In het duurzaamheidsplan Giessenlanden zijn diverse beleidsvoornemens opgenomen die bijdragen aan deze ambitie. Eén van die beleidsvoornemens is om energiebesparing bij woningen te realiseren. Het Nieuwe Wonen draagt bij aan dit voornemen. Het Nieuwe Wonen Het Nieuwe Wonen is een communicatief concept te gebruiken als middel om met huiseigenaren in contact te komen. Bij Het Nieuwe Wonen is de benadering persoonlijk en laagdrempelig en bedoeld om huiseigenaren te motiveren en tot actie te bewegen om duurzame maatregelen te nemen voor de eigen woning. Er wordt daarbij uitgegaan van het concept van de klantreis. Het Nieuwe Wonen maakt gebruik van getrainde wooncoaches, vrijwilligers, die onafhankelijk voorlichting geven aan huiseigenaren. De wooncoaches stimuleren tot duurzame inzet en het wegnemen van zorgen bij de huiseigenaar bij het maken van keuzes. Het Nieuwe Wonen is eerst uitgeprobeerd als kleinschalig praktijkexperiment bij 300 huishoudens in Leerdam. De resultaten van het experiment hebben geleid tot bestuurlijk draagvlak om het project op te schalen naar de gemeenten in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Doelstelling Huiseigenaren te motiveren en tot actie te bewegen om duurzame maatregelen te nemen voor de eigen woning. De ambitie is dat de woning minimaal twee labelstappen duurzamer wordt of het perspectief krijgt om energieneutraal te worden.

3 2 2. Projectopzet Het Nieuwe Wonen verbindt de communicatie over afzonderlijke maatregelen om bestaande woningen duurzamer maken. Dit zijn acties voor meer zonnepanelen, duurzame isolatie, duurzame financiering of energiebesparing. Over deze maatregelen wordt nu afzonderlijk gecommuniceerd en veroorzaken verzadiging of onwil bij de consument om zich in de mogelijkheden te verdiepen. Natuurlijk wordt Het Nieuwe Wonen ook ingezet om het Regionale Energieloket meer bekendheid te geven en ervoor te zorgen dat mensen dit platform echt gaan gebruiken. Dit wordt gedaan door het gebruik van een digitale woningscan die BLEEVE beschikbaar stelt. Daarmee worden antwoorden direct doorgestuurd naar het Energieloket. Naast informatie over energiebesparing en energieopwekking worden de huisbezoeken ook benut om bij inwoners de interesse te peilen in levensloopbestendig wonen en domotica. Dit geldt vooral voor huiseigenaren die 60 jaar of ouder zijn. Dit sluit aan bij het beleid om oudere bewoners preventief te informeren over mogelijke woningaanpassingen. Dit kunnen relatief eenvoudige verbeteringen zijn, zoals een extra leuning, een inloopdouche of betere verlichting. Grotere aanpassingen zijn bijvoorbeeld een slaapkamer op de begane grond of een drempelloze ingang. Het Nieuwe Wonen is eerst uitgeprobeerd als kleinschalig praktijkexperiment bij 300 huishoudens in Leerdam. De uitvoering lag hiervoor bij Bureau Albatros. Uit de evaluatie is gebleken dat door de persoonlijke en laagdrempelige opzet meer dan 25% van de benaderde huishoudens positief was. Dit was reden om het project verder uit te rollen in Leerdam. De resultaten van het experiment hebben geleid tot bestuurlijk draagvlak om het project op te schalen naar de gemeenten in de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Vooralsnog wordt in Giessenlanden uitgegaan van twee kleinere campagnes in 2017 met een bereik van 500 adressen. Op basis van de ervaringen in Leerdam zullen daaruit 100 adviesgesprekken plaatsvinden. Tabel 1: Planning 2017 Gemeente Giessenlanden e kwartaal 2e kwartaal 3e kwartaal 4e kwartaal Alle 500 adressen ( A) Waarvan thuis, 2 x naloopt ( B) Geïnteresseerden ( 25%) van ( B) Benodigde coaches 5 tot 7 5 tot 7

4 3 Stappen binnen de aanpak Het Nieuwe Wonen zal stevig door gemeente en door het Energieloket onder de aandacht worden gebracht. Bewonersbrieven, online kanalen en lokale media en huis-aan-huis bezoeken van wooncoaches zullen in korte tijd voor veel bekendheid in gaan zorgen. Daarnaast wordt er samengewerkt met dorpshuizen, scholen, om ook via de ouders en kinderen een extra kanaal aan te boren. De volgende stappen worden gevolgd. 1) De woningeigenaar ontvangt een brief met informatiekaart over Het Nieuwe Wonen (gemeente is afzender) 2) Een van de wooncoaches gaat langs bij de woningeigenaren om de belangstelling te peilen en te stimuleren (huis aan huis) 3) Bij belangstelling wordt een afspraak ingepland met een van de wooncoaches 4) De wooncoach gaat tijdens het gratis keukentafel gesprek met behulp van de woningscan (gekoppeld aan het energieloket) onderzoeken waar de energie bespaarmogelijkheden liggen voor de woningeigenaar. 5) De woningeigenaar ontvangt een rapport achteraf met interessante kansen voor hun woning. In dat rapport wordt een breed spectrum aan interessante mogelijkheden samengevat. Doel hiervan is het stimuleren van de bewoner om de klantreis te starten. 6) Er heeft zo een koppeling plaats gevonden met het Regionale Energieloket die de woningeigenaar over gaat halen daadwerkelijk tot uitvoering van het nemen van maatregelen te komen. Offertes worden aangeboden of er wordt gekeken of er een collectieve inkoop geregeld kan worden bij meerdere vraag binnen de straat/wijk.

5 4 Werkzaamheden Aangezien het project wordt uitgerold in meerdere gemeenten in de Alblasserwaard- Vijfheerenlanden regio worden sommige taken verlegd naar de regio. Hierbij kan worden gedacht aan het opleiden van de wooncoaches. Werkzaamheden die specifiek voor Giessenlanden gelden staan vermeld in onderstaande tabel. Tabel 2: Geplande urenbesteding werkzaamheden 2017 Activiteit Uren 2017 a. Werven van de wooncoaches. Dit is met inbegrip van kennismakingsgesprekken, regelen van de afspraken en de training. b. Bepalen adressenbestand en advies bij planning van de mailing en campagne. ( mailing door gemeente) 12 8 C Regeling van contactlegging ( adressen belopen, backoffice ) 16 d. coördinatie, aansturen wooncaches. 8 e. matching geïnteresseerden en wooncoach 20 f. regelen van vervolgbezoek, rapporteren, verslaglegging. 20 g. bewaken lokale samenhang, afstemming met gemeente 8 h. betrekken plaatselijke organisaties ( scholen, wijken, bedrijven ) 12 TOTAAL UREN uur Verhouding tot andere projecten en initiatieven Een ander duurzaam project is de duurzaamheidslening waarbij de investeringsdrempel in duurzame maatregelen voor woningeigenaren wordt verlaagd door het mogelijk te maken een lening af te sluiten tegen een lagere rente dan de marktrente. Woningeigenaren worden bij Het Nieuwe Wonen geinformeerd en gestimuleerd tot het treffen van duurzame maatregelen. De duurzaamheidslening is dus ondersteunend aan Het Nieuwe Wonen. Tijdens de training van de wooncoaches is er aandacht voor lokale regelingen waardoor de coaches bekend zullen zijn met de duurzaamheidslening en woningeigenaren daarover kunnen informeren. In Noordeloos is een initiatief onstaat om collectief energie te besparen en wordt het animo onderzocht om gezamenlijk energie te gaan produceren. Het Nieuwe Wonen heeft raakvlakken met het initiatief in Noordeloos. Goede afstemming is noodzakelijk om woningeigenaren eenduidig te informeren. Hierdoor kan het resultaat van beide projecten worden vergroot.

6 5 3. Financiën De kosten voor de werkzaamheden, zoals genoemd in Tabel 2, bedragen 8.320,- (exclusief BTW). Additionele kosten zijn beloningen en onkosten voor de wooncoaches ( 1.125). Wooncoaches ontvangen namelijk een beloning van 4,50 per uur en voor onkosten wordt gemiddeld 75,- per wooncoach per jaar gehanteerd. Niet inbegrepen bij deze kosten zijn regionale en directe PR kosten zoals advertentiekosten, trainingen van de wooncoaches etc. Deze kosten worden gedekt uit het restant VNG-subsidie dat regionaal beschikbaar is. Kosten voor lokale communicatie worden geraamd op 500,-. De kosten voor gemeente Giessenlanden in 2017 bedragen daarmee ,-. Eind 2017 zal een evaluatie plaatsvinden en kan worden bepaald of het project in 2018 wordt voortgezet. 4. Communicatie Het Nieuwe Wonen is een project waarbij burgerparticipatie wordt toegepast. De gemeente is eigenaar van het project en zoekt daarbij aansluiting van de samenleving. Het Nieuwe Wonen zal stevig door de gemeente en het regionale energieloket onder de aandacht worden gebracht. Communicatieagenda Allereerst zullen wooncoaches worden geworven en getraind. De werving zal plaatsvinden door advertenties in lokale media en online kanalen. Vervolgens worden huishoudens benaderd om de interesse in een adviesgesprek in kaart te brengen. Dit zal gebeuren middels het versturen van bewonersbrieven. Daarnaast wordt er samengewerkt met het onderwijs om ook via de kinderen een extra kanaal aan te boren. Na afloop van de adviesgesprekken zullen de gespreksresultaten worden gerapporteerd.

Uit ervaring blijkt ook dat met energieverbeterende maatregelen gemiddeld 30% energiebesparing gerealiseerd

Uit ervaring blijkt ook dat met energieverbeterende maatregelen gemiddeld 30% energiebesparing gerealiseerd RAADSVOORSTEL Onderwerp : Pilot energieaanpak woningen Raadsvergadering : 2 december 2009 Politieke markt d.d.: - Agendapunt : 6 Portef.houder : wethouder Berkelder Voorstelnummer : 236649 BenW-besluit

Nadere informatie

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Het college besluit Gemeentesecretaris dubbelklik hier

ADVIES BURGEMEESTER EN WETHOUDERS. Het college besluit Gemeentesecretaris dubbelklik hier Onderwerp: Energiemarkt en wijkgerichte aanpak Vertrouwelijk: Nee Portefeuillehouder: J.J.N.J. Beemsterboer Opsteller: I. Zwart/C. Ekel Registratienr.: Dubbelklik hier Datum: 3 maart 2015 Afdeling/team:

Nadere informatie

Paragraaf duurzaamheid

Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Paragraaf duurzaamheid Wij hebben als gemeentelijke organisatie een voorbeeldfunctie en zorgen ervoor dat de gemeentelijke organisatie energieneutraal wordt voor 2030. Voor de gemeente

Nadere informatie

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want:

Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Marktanalyse Markt functioneert nu mondjesmaat, er is meer potentieel dan nu wordt gerealiseerd, want: Onbekendheid gebouweigenaren & gebruikers met de mogelijkheden en winst die te behalen valt Ondoorzichtige

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

STEEK ENERGIE IN JE WONING! UNIEK AANBOD VOOR WIPPOLDER

STEEK ENERGIE IN JE WONING! UNIEK AANBOD VOOR WIPPOLDER STEEK ENERGIE IN JE WONING! UNIEK AANBOD VOOR WIPPOLDER INLEIDING WAT STAAT ER OP HET PROGRAMMA? 19:30 uur Energiebesparende maatregelen (Energieloket) 20:15 uur Pauze met koffie en thee 20:30 uur Informatiemarkt:

Nadere informatie

Energieloket EBGV 20-11-2015 Hier Opgewekt

Energieloket EBGV 20-11-2015 Hier Opgewekt Energieloket EBGV 20-11-2015 Hier Opgewekt Gerben van Lunteren, Feike van der Zandt, Aernoud Olde, Renske den Exter, Raoul Santibanez Gemeenten: Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden,

Nadere informatie

voorlichting door de gemeente via een Digitaal Energieloket

voorlichting door de gemeente via een Digitaal Energieloket 1 RIS.5543 Initiatief voorstel Raadsfractie gem. Emmen Plaats Emmen Datum 30 maart 2012 Onderwerp voorlichting door de gemeente via een Digitaal Energieloket Voorgenomen besluit: Te komen tot een betere

Nadere informatie

Subsidieregeling maatschappelijke initiatieven voor energiebesparing en/of duurzame energieopwekking Berkelland 2017

Subsidieregeling maatschappelijke initiatieven voor energiebesparing en/of duurzame energieopwekking Berkelland 2017 GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van de gemeente Berkelland Nr. 160674 18 september 2017 Subsidieregeling maatschappelijke initiatieven voor energiebesparing en/of duurzame energieopwekking Berkelland 2017

Nadere informatie

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF

PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF PROJECTPLAN METERS MAKEN IN DE ESHOF De Eshof op weg naar energie neutraal! = woningen Eshof naar nul op de meter = Inhoud 1. Ambitie: naar meest duurzame wijk van Elst? 2. Meten is weten: per wijk per

Nadere informatie

Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp

Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp Hilversum Kerkelanden Zeverijn en Rode Dorp Energieavond Hilversum Kerkelanden, Zeverijn en Rode Dorp 17 mei 2016 Wat kunt u verwachten Hilverzon & Kerkelanden Leeft! Ambitie gemeente Hilversum Wie is

Nadere informatie

Welkom. A-avond 22 maart Thema samenlevingsopbouw en uitvoering participatiewet vanuit Stichting WIJeindhoven

Welkom. A-avond 22 maart Thema samenlevingsopbouw en uitvoering participatiewet vanuit Stichting WIJeindhoven Welkom A-avond 22 maart Thema samenlevingsopbouw en uitvoering participatiewet vanuit Stichting WIJeindhoven Een tijdperk van veranderingen of een verandering van tijdperk? 2016: van 60 100% Taakvolwassenheid

Nadere informatie

Almere. Uitkomsten van de zoektocht naar dé klimaatneutrale gemeente in Flevoland 2015

Almere. Uitkomsten van de zoektocht naar dé klimaatneutrale gemeente in Flevoland 2015 Uitkomsten van de zoektocht naar dé klimaatneutrale gemeente in Flevoland 2015 Natuur en Milieufederatie Flevoland heeft ook dit jaar weer een verkenning gedaan naar het klimaatneutrale gehalte van de

Nadere informatie

Informatiebijeenkomst koppelpilot voor bewoners t Gijmink Koppeling van bodem en daken. Informatiebijeenkomst koppelpilot 4 en 7 juli 2016

Informatiebijeenkomst koppelpilot voor bewoners t Gijmink Koppeling van bodem en daken. Informatiebijeenkomst koppelpilot 4 en 7 juli 2016 Informatiebijeenkomst koppelpilot voor bewoners t Gijmink Koppeling van bodem en daken Opening avondvoorzitter Marcel van Dijk Introductie Joost Nijhuis, projectleider koppelpilot Gijmink B, gemeente Hof

Nadere informatie

STICHTING STEUNFONDS KYOGA

STICHTING STEUNFONDS KYOGA Stichting Steunfonds Kyoga beleidsplan 2015 t/m 2018 1 STICHTING STEUNFONDS KYOGA Beleidsplan 2015-2018 Stichting Steunfonds Kyoga Gevestigd te Doorn Opgericht 27 november 2006 Secretariaat: Bergweg 5,

Nadere informatie

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder

Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 10 juli 2017 9 n.v.t. wethouder M. Blind Kenmerk 17.003559 *17.003559* Datum B&W-besluit

Nadere informatie

Kosten en uren Menukaart Kinderen sportief op gewicht (KSG)

Kosten en uren Menukaart Kinderen sportief op gewicht (KSG) Naam : Gewichtige Gezinnen voor jongeren Naam - eigenaar: Domien Theuvenet, Avant sanare Doelgroep: 12-18 jarigen Leeswijzer In onderstaand kosten en uren overzicht wordt de volgende termen gehanteerd:

Nadere informatie

STICHTING STEUNFONDS KYOGA

STICHTING STEUNFONDS KYOGA Stichting Steunfonds Kyoga beleidsplan 2019 t/m 2021 1 STICHTING STEUNFONDS KYOGA Beleidsplan 2019-2021 Stichting Steunfonds Kyoga Gevestigd te Doorn Opgericht 27 november 2006 Secretariaat: Bergweg 5,

Nadere informatie

BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL

BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL BIJLAGE BIJ STAP 8: UITVOERINGSPROTOCOL FACILITERENDE REGIEROL Voorbeeld uitvoeringsprotocol faciliterende regierol Algemeen Het uitvoeringsprotocol heeft betrekking op de volgende onderwerpen: A. Het

Nadere informatie

Alphen aan den Rijn, Boskoop, Rijnwoude Samen, lokaal en duurzaam! ENERGIEK ALPHEN AAN DEN RIJN

Alphen aan den Rijn, Boskoop, Rijnwoude Samen, lokaal en duurzaam! ENERGIEK ALPHEN AAN DEN RIJN Alphen aan den Rijn, Boskoop, Rijnwoude Samen, lokaal en duurzaam! ENERGIEK ALPHEN AAN DEN RIJN Energiek Alphen aan den Rijn AGENDA 1. Opening 2. Wie en wat is Energiek Alphen aan den Rijn 3. Gemeente

Nadere informatie

CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN

CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN Raadsnummer 15R6401 CIVIC CROWDFUNDING VOOR EINDHOVEN Inleiding Crowdfunding is een vorm van financiering voor projecten en ondernemingen. Een grote groep mensen legt een klein bedrag in om een project

Nadere informatie

STEEK ENERGIE IN JE WONING! UNIEK AANBOD VOOR WIPPOLDER

STEEK ENERGIE IN JE WONING! UNIEK AANBOD VOOR WIPPOLDER STEEK ENERGIE IN JE WONING! UNIEK AANBOD VOOR WIPPOLDER INLEIDING WAT STAAT ER OP HET PROGRAMMA? 19:30 uur Energiebesparende maatregelen (Energieloket) 20:15 uur Pauze met koffie en thee 20:30 uur Informatiemarkt:

Nadere informatie

Selectie van Meer met Minder -proefprojecten

Selectie van Meer met Minder -proefprojecten Selectie van Meer met Minder -proefprojecten Versie 10 maart 2008 Inhoudsopgave 1 Inleiding 4 2 Wat is een Meer met Minder-proefproject? 4 2.1 MmM-uitgangspunten 4 2.2 MmM-aanpak 5 2.2.1 Verleiden 5 2.2.2

Nadere informatie

Duurzaam (T)huis. Evaluatie fase 1

Duurzaam (T)huis. Evaluatie fase 1 DUURZAAM Duurzaam (T)huis DUURZAAM Evaluatie fase 1 Duurzaam (T)huis is op 9 september 2009 van start gegaan. Met Duurzaam (T)huis worden eigenaar-bewoners in de gemeente Dalfsen gestimuleerd om werk te

Nadere informatie

Deel 2: Activiteiten MONITOR

Deel 2: Activiteiten MONITOR Deel 2: Activiteiten MONITOR Deze Monitor gaat over jullie activiteiten met, voor en door bewoners op het gebied van: 1. Inkoop energie 2. Collectieve inkoopacties zonnepanelen 3. Energiebesparingsacties

Nadere informatie

Minder energie meer comfort. Maak gebruik van de duurzaamheidslening. Ook een vereniging van eigenaren kan een lening aanvragen.

Minder energie meer comfort. Maak gebruik van de duurzaamheidslening. Ook een vereniging van eigenaren kan een lening aanvragen. Ook een vereniging van eigenaren kan een lening aanvragen De maatregelen verdienen zichzelf terug. Daar valt met de huidige lage rentestand niet tegenop te sparen. aldus Henk Brouwer (VVE Beheerder) van

Nadere informatie

Impact van Klimaatwijken Energiejacht Ecobouwers. EnergieID-in-dialoog 16 mei 2017 Mike Desmet, Bond Beter Leefmilieu

Impact van Klimaatwijken Energiejacht Ecobouwers. EnergieID-in-dialoog 16 mei 2017 Mike Desmet, Bond Beter Leefmilieu Impact van Klimaatwijken Energiejacht Ecobouwers EnergieID-in-dialoog 16 mei 2017 Mike Desmet, Bond Beter Leefmilieu Klimaatwijken=Energiejacht=Meetcampagne weddenschap tussen het bestuur en de inwoners

Nadere informatie

Iwan. Bisschopstraat. Leeuwarden. Arjen Goodijk. Bisschopstraat 24. 8921AZ Leeuwarden

Iwan. Bisschopstraat. Leeuwarden. Arjen Goodijk. Bisschopstraat 24. 8921AZ Leeuwarden Iwan Arjen Goodijk Bisschopstraat Bisschopstraat 24 Leeuwarden 8921AZ Leeuwarden Inleiding Je hebt online de energiebespaarscan van jouw huis aangevraagd. Je wilt dus weten hoe jij kunt besparen op energiekosten.

Nadere informatie

Presentatie Kamp C Bovenregionale samenwerking middels Duurzaam Bouwloket en Kamp C Provincie Antwerpen. Raoul Santibanez

Presentatie Kamp C Bovenregionale samenwerking middels Duurzaam Bouwloket en Kamp C Provincie Antwerpen. Raoul Santibanez Presentatie Kamp C Bovenregionale samenwerking middels Duurzaam Bouwloket en Kamp C Provincie Antwerpen Raoul Santibanez Duurzaam Bouwloket Energietransitie (boven) regionaal Energieakkoord Per 1 januari

Nadere informatie

Beleidsplan. stichting Hof van Nagele. beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12

Beleidsplan. stichting Hof van Nagele. beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12 Beleidsplan stichting Hof van Nagele beleidsplan - stichting Hof van Nagele - Revisie 2912_A12 Inhoudsopgave Voorwoord 1 Missie, Visie, Doelen 2 Doelen 2 Bestuur 3 Werkwijze 3 Beheer en besteding van gelden

Nadere informatie

Heeft u besloten om het erfgoed object waaraan u bent verbonden te verduurzamen, bijvoorbeeld middels duurzame energieopwekking of -besparing?

Heeft u besloten om het erfgoed object waaraan u bent verbonden te verduurzamen, bijvoorbeeld middels duurzame energieopwekking of -besparing? BESLISBOOM Is het zinvol om crowdfunding in te zetten voor de verduurzaming van erfgoed? Kunnen we erfgoed behouden op een manier die ook recht doet aan de maatschappelijke opdracht tot verduurzaming?

Nadere informatie

Vacature projectleider landelijke voedsel community building / campagne

Vacature projectleider landelijke voedsel community building / campagne Vacature projectleider landelijke voedsel community building / campagne De NMF s staan voor mooie en duurzame provincies. Lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel dat goed is voor onze planeet, onze biodiversiteit

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD. Registratienummer:

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD. Registratienummer: *16.02283* VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Behandelend ambtenaar: B. de Rijk Afdeling/cluster: GZ/Ontwikkeling Telefoonnr.: 0591-535235 Portefeuillehouder: F.A.J. Buijtelaar Registratienummer: 16.02283 Onderwerp:

Nadere informatie

GEMEENTE Y\ ) NOORDENVELD

GEMEENTE Y\ ) NOORDENVELD R15.00157 GEMEENTE Y\ ) NRDENVELD B E Z E K A D R E S P S T A D R E S Jķk W E B S I T E / E - M A I L T E L E F N t f /l\ t t Raadhuisstraat 1 Postbus 109 I www.gemeentenoordenveld.nl T 14 050 901 AA Roden

Nadere informatie

Bedrijventerrein Isselt/Awest: op weg naar duurzame innovatie

Bedrijventerrein Isselt/Awest: op weg naar duurzame innovatie Bedrijventerrein Isselt/Awest: op weg naar duurzame innovatie Bij elkaar brengen van vraag en aanbod voor duurzaam energiegebruik op bedrijventerrein Isselt/Awest 1 juni 2016 Projectaanpak samengevat Innovem

Nadere informatie

Routekaart Duurzaam Voorne-Putten Raadscommissie

Routekaart Duurzaam Voorne-Putten Raadscommissie Routekaart Duurzaam Voorne-Putten 2040 Raadscommissie Doel van vandaag Informeren over de context, het proces en de Routekaart Duurzaam Voorne-Putten 2040. Inhoud van vandaag Startpunt Proces Routekaart

Nadere informatie

WIJKAANPAK BERKUM STIMULEREN VAN ENERGIE BESPARING IN HET WONINGBESTAND VAN DE ZWOLSE WIJK BERKUM

WIJKAANPAK BERKUM STIMULEREN VAN ENERGIE BESPARING IN HET WONINGBESTAND VAN DE ZWOLSE WIJK BERKUM STIMULEREN VAN ENERGIE BESPARING IN HET WONINGBESTAND VAN DE ZWOLSE WIJK BERKUM OVER BERKUM Geschiedenis en ligging Berkum is een grote wijk in het oosten van Zwolle. Ten oosten van Berkum stroomt de rivier

Nadere informatie

Ministerie van Binnenlandse Zaken en. Koninkrijksrelaties. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

Ministerie van Binnenlandse Zaken en. Koninkrijksrelaties. Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG Koninkrij ksrelaties > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Ministerie van Turfmarkt 147 Den Haag Postbus

Nadere informatie

Visie en Beleidsplan Stichting Hospice De Reggestroom Inhoud

Visie en Beleidsplan Stichting Hospice De Reggestroom Inhoud Visie en Beleidsplan Stichting Hospice De Reggestroom 2019-2022 Inhoud 1. Visie en missie Visie Missie 2. Organisatiestructuur Hospice Bestuur Vrijwilligers en betaalde krachten. Vrijwilligers. Opleiding

Nadere informatie

Stelling 1: Energie is geld voor Fryslân

Stelling 1: Energie is geld voor Fryslân Gebruik de lokale, Friese kracht voor meer duurzame energie en werkgelegenheid Vijf stellingen voor een duurzamer Fryslân Steeds meer Friezen kiezen er voor om zelf duurzame energie op te wekken, thuis

Nadere informatie

Jaarplan energiecoöperatie Wijdemeren 2019

Jaarplan energiecoöperatie Wijdemeren 2019 Jaarplan energiecoöperatie Wijdemeren 2019 Energiecoöperatie Wijdemeren Koninginneweg 98 1241CX Kortenhoef info@energiecooperatiewijdemeren.nl 035-6564636 http://energiecooperatiewijdemeren.nl November

Nadere informatie

Inhoud Inleiding... 3 Hoofdstuk 1 Resultaten en Doelstellingen... 4 1.1 Resultaten en doelstellingen 2012-2015...4 Aantallen... 4 Verzelfstandiging

Inhoud Inleiding... 3 Hoofdstuk 1 Resultaten en Doelstellingen... 4 1.1 Resultaten en doelstellingen 2012-2015...4 Aantallen... 4 Verzelfstandiging Energieloket Duurzaam Steenwijkerland Aanpak particuliere woningen 2016-2020 22 Oktober 2015 Inhoud Inleiding... 3 Hoofdstuk 1 Resultaten en Doelstellingen... 4 1.1 Resultaten en doelstellingen 2012-2015...4

Nadere informatie

Draagvlak binnen de Regionale Energie Strategie. Donald van den Akker Senior projectleider Platform31

Draagvlak binnen de Regionale Energie Strategie. Donald van den Akker Senior projectleider Platform31 Draagvlak binnen de Regionale Energie Strategie Donald van den Akker Senior projectleider Platform31 Programma 1. Meerwaarde van regionale Samenwerking door Jos Benner (Lysias) 2. (Gebouwgebonden) financiering

Nadere informatie

Het werkveld van dea. In de buurt

Het werkveld van dea. In de buurt Jaarplan 2017 1 Het werkveld van dea In huis Energiebesparing Zon voor Huur In de buurt Samen opwekken Zon op School In de gemeente Zonnepark Ecofactorij Wind Energielevering Acties Communicatie en bewustwording

Nadere informatie

Programma Welkom / inleiding Rondje Reflectie / pauze Pitches Integratie en afsluiting 21.

Programma Welkom / inleiding Rondje Reflectie / pauze Pitches Integratie en afsluiting 21. Programma 19.30 Welkom / inleiding 19.45 Rondje 2040 20.10 Reflectie / pauze 20.20 Pitches 21.30 Integratie en afsluiting 21.50 Borrel 1 2 3 Pitches Energieakkoord 2.0 4 Eric Jan Tuininga Nagekomen pitch

Nadere informatie

Sterke Samenleving Ondersteunende Overheid

Sterke Samenleving Ondersteunende Overheid Sterke Samenleving Ondersteunende Overheid Subsidiebeleidsregels ZEIL Fonds 2015 ten behoeve van het subsidiebeleid Maatschappelijke Ontwikkeling 2014-2018 Auteur: Sanneke Verweij Afdeling: Team Maatschappelijke

Nadere informatie

Energie. 1 Conclusies. Energiebesparing en duurzame energie in Alblasserdam

Energie. 1 Conclusies. Energiebesparing en duurzame energie in Alblasserdam Energie Energiebesparing en duurzame energie in Alblasserdam De gemeenten in de regio Drechtsteden werken samen aan klimaat- en energiebeleid. Ingezet wordt op energiebesparing en toename van gebruik van

Nadere informatie

Onderwerpen presentatie

Onderwerpen presentatie Community of Prac/ce LOKALE DUURZAME ENERGIEBEDRIJVEN Onderwerpen presentatie - Welke kaders geeft het Energieakkoord voor energiebesparing en efficiency? Welke doelen zijn gesteld en welke instrumenten/regelingen

Nadere informatie

Rev maart 2018

Rev maart 2018 Rev. 05 22 maart 2018 Doel van vanavond: Informeren zonnepark Lutten Levert Aftrap ledenwerving Algemeen: Presentatie wordt geplaatst op www.luttenleeft.nl Stel gerust vragen tijdens de presentatie Achtergrond

Nadere informatie

Duurzaamheidsfonds Amstelveen. Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds

Duurzaamheidsfonds Amstelveen. Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds Duurzaamheidsfonds Amstelveen Carina Dijkhuis Aanjager Duurzaamheidsfonds Hoera, 1 jaar! De oogst van het eerste jaar: 9 goedgekeurde aanvragen voor subsidies voor haalbaarheidsonderzoeken, ter waarde

Nadere informatie

Raadsvoorstel Agendanr. :

Raadsvoorstel Agendanr. : Raadsvoorstel Agendanr. : Onderwerp: Revolving fund sportverenigingen - Evaluatie en Vervolg Reg.nr. : 3803259 B&W verg. : 20 mei 2014 Commissie : Cie_verg. : Raadsverg. : 24 juni 2014 1) Status Op grond

Nadere informatie

Organisatie voorafgaande aan het event. - gedragen door de wijk of plaatselijke bevolking? - verenigingen en lokale initiatieven - lokale artiesten

Organisatie voorafgaande aan het event. - gedragen door de wijk of plaatselijke bevolking? - verenigingen en lokale initiatieven - lokale artiesten Evenementen en festival organisatie Voor een middelgroot evenement in de braderie, oude ambachten, dorp en wijkfestiviteiten, straattheater, muziekfestival sfeer. Algemeen In de voorbereidingfase dient

Nadere informatie

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten (Utrecht)

GEMEENTEBLAD Officiële publicatie van Gemeente Houten (Utrecht) Het college van burgemeester en wethouders heeft op 3 december 2013 de hiernavolgende Beleidsregels Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling Houten -2015 vastgesteld. Fonds Maatschappelijke Ontwikkeling Houten

Nadere informatie

GREENIT GREEN YOUR STREET KenHem Community zet zich in voor de bloei van de wijk Kernhem en haar inwoners

GREENIT GREEN YOUR STREET KenHem Community zet zich in voor de bloei van de wijk Kernhem en haar inwoners GREENIT GREEN YOUR STREET KenHem Community zet zich in voor de bloei van de wijk Kernhem en haar inwoners G R E E N I T G R E E N Y O U R S T R E E T 1. Pitch KenHem Community 2. Informatieavond 3. Wethouder

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. TITEL Toekomstgerichte media-agenda

RAADSVOORSTEL. TITEL Toekomstgerichte media-agenda RAADSVOORSTEL Van : Burgemeester en Wethouders Reg.nr. : 3802123v2 Aan : Gemeenteraad Datum : 14 juni 2011 Portefeuillehouder : Wethouder M.C. Barendregt Agendapunt : HB-6 B&W-vergadering : 31-05-2011

Nadere informatie

Energie Energiebesparing en duurzame energie in Zwijndrecht

Energie Energiebesparing en duurzame energie in Zwijndrecht Energie Energiebesparing en duurzame energie in Zwijndrecht De gemeenten in de regio Drechtsteden werken samen aan klimaat- en energiebeleid. Ingezet wordt op energiebesparing en toename van gebruik van

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp Vaststellen subsidieplafond Uitvoeringsregeling Haarlem Aardgasvrij en Uitvoeringsregeling Haarlem Aardgasvrij.

Raadsstuk. Onderwerp Vaststellen subsidieplafond Uitvoeringsregeling Haarlem Aardgasvrij en Uitvoeringsregeling Haarlem Aardgasvrij. Raadsstuk Onderwerp Vaststellen subsidieplafond Uitvoeringsregeling Haarlem Aardgasvrij en Uitvoeringsregeling Haarlem Aardgasvrij. Nummer 2019/14424 Portefeuillehouder Berkhout, R.A.H. Programma/beleidsveld

Nadere informatie

Helmonds Energieconvenant

Helmonds Energieconvenant Helmonds Energieconvenant Helmondse bedrijven slaan de handen ineen voor een duurzame en betrouwbare energievoorziening. Waarom een energieconvenant? Energie is de drijvende kracht Energie is de drijvende

Nadere informatie

Project in het kader van de voorbereiding op de transformatie jeugdzorg

Project in het kader van de voorbereiding op de transformatie jeugdzorg Project in het kader van de voorbereiding op de transformatie jeugdzorg Projectpartners: 1e lijns praktijk voor psychologie Infano Diepenheim 1 e lijns praktijk voor psychologie Pedagogisch perspectief

Nadere informatie

Vanavond. Workshop VvE Energieloket Gelderland Fletcher Hotel Doorwerth

Vanavond. Workshop VvE Energieloket Gelderland Fletcher Hotel Doorwerth Workshop VvE Energieloket Gelderland 29-05-2018 Fletcher Hotel Doorwerth Vanavond Kennismaking Ondersteuning VvE Energieloket Gelderland Waarom verduurzamen? Mogelijkheden verduurzamen VvE s Subsidie en

Nadere informatie

De kracht van intermediairs.

De kracht van intermediairs. De kracht van energieloketten als intermediar De kracht van intermediairs. Door: Paul Geurts van Kessel, GreenHome (Energieloket in diverse gemeenten) & Raoul Santibanez, Duurzaam Bouwloket Wat is er nodig?

Nadere informatie

STAPPENPLAN AANSCHAF ZONNE-COLLECTOREN INDIVIDUEEL

STAPPENPLAN AANSCHAF ZONNE-COLLECTOREN INDIVIDUEEL STAPPENPLAN AANSCHAF ZONNE-COLLECTOREN INDIVIDUEEL Introductie De ontwikkelingen op het gebied van zonne-energie staan nooit stil. Heeft u ook belangstelling, dan kunt u zich als deelnemer aansluiten bij

Nadere informatie

s-gravenhage 27 November 2012 Activiteit: OPRICHTEN BUURTENERGIEBEDRIJF IN DE STATIONSBUURT Aanvraag subsidieverlening Planontwikkeling 1

s-gravenhage 27 November 2012 Activiteit: OPRICHTEN BUURTENERGIEBEDRIJF IN DE STATIONSBUURT Aanvraag subsidieverlening Planontwikkeling 1 Subsidieaanvraag : oprichten buurtenergiebedrijf in de schilderswijk 1 s-gravenhage 27 November 2012 Activiteit: OPRICHTEN BUURTENERGIEBEDRIJF IN DE STATIONSBUURT Aanvraag subsidieverlening Planontwikkeling

Nadere informatie

Slimme meter als aanleiding voor aanbod energiebesparing en -opwekking Claire Tielens, communicatiemanager NVDE

Slimme meter als aanleiding voor aanbod energiebesparing en -opwekking Claire Tielens, communicatiemanager NVDE Slimme meter als aanleiding voor aanbod energiebesparing en -opwekking Claire Tielens, communicatiemanager NVDE Doel NVDE: 100% duurzaam 2050: alle energie duurzaam - Warmte - Stroom - Mobiliteit 1.000+

Nadere informatie

Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2017

Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2017 Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid 2017 Inleiding In dit Uitvoeringsprogramma Duurzaamheid staan de belangrijkste projecten en activiteiten op het gebied van Duurzaamheid opgenoemd die voor 2017 op de planning

Nadere informatie

Communicatieparagraaf project vrijwilligers in de bibliotheek - Breda

Communicatieparagraaf project vrijwilligers in de bibliotheek - Breda Communicatieparagraaf project vrijwilligers in de bibliotheek - Breda Naast de reguliere projectcommunicatie (informeren over project, voortgang en resultaten) en de communicatie gericht op het werven

Nadere informatie

In de bijlagen is het voorstel meer in detail uitgewerkt. De belangrijkste punten zijn hieronder kort samengevat:

In de bijlagen is het voorstel meer in detail uitgewerkt. De belangrijkste punten zijn hieronder kort samengevat: Besluit Algemene Ledenvergadering 2018 Onderwerp: Aanschaf zonnepanelen en renovatie dak. In werking stelling besluit: 17 september 2018 Beste Leden, Als VCB willen we niet alleen steeds duurzamer zijn,

Nadere informatie

BUURTBIJEENKOMST MATENHOEVE

BUURTBIJEENKOMST MATENHOEVE BUURTBIJEENKOMST MATENHOEVE Op weg naar aardgasloos wonen in de Matenhoeve MAANDAG 28 JANUARI 2019 WETHOUDER MARK SANDMANN WELKOMSTWOORD PROGRAMMA Welkom De Maten Toekomstbestendig Pauline Tiecken Wat

Nadere informatie

Onderwerp: Verstrekken krediet voor het aanschaffen van zonnepanelen

Onderwerp: Verstrekken krediet voor het aanschaffen van zonnepanelen Raadsvergadering, 10 december 2013 Voorstel aan de Raad Nr.: 20131210 8 RV Agendapunt: 8 Datum: 19 november 2013 Onderwerp: Verstrekken krediet voor het aanschaffen van zonnepanelen Onderdeel raadsprogramma:

Nadere informatie

B&W-nota. gemeente Winterswijk : : 1/6 datum nota : zaaknummer blad

B&W-nota. gemeente Winterswijk : : 1/6 datum nota : zaaknummer blad Q) B&W-nota zaaknummer blad programma werkdoel :142564 : 1/6 datum nota : 18-10-2017 : 4: Ruimtelijke Ontwikkeling in en de Kern, plus verkeer en vervoer : 278 / Volkshuisvesting onderwerp : Verordening

Nadere informatie

Routekaart Energietransitie procesafspraken

Routekaart Energietransitie procesafspraken Routekaart Energietransitie procesafspraken Energiebesparing en transformatie van gebouwde omgeving, mobiliteit, industrie en landbouw & landgebruik Samenwerking met inwoners(initiatieven), ondernemers

Nadere informatie

PARKSTAD LIMBURG ENERGIE TRANSITIE

PARKSTAD LIMBURG ENERGIE TRANSITIE 1 PARKSTAD LIMBURG ENERGIE TRANSITIE BIJEENKOMST 3 DECEMBER 2015 Programma Duurzaam Landgraaf TON ANCION WETHOUDER GEMEENTE LANDGRAAF RONALD BOUWERS PROJECTLEIDER DUURZAAMHEID WIE ZIJN WIJ? PROJECTTEAM

Nadere informatie

Aanvraag ondersteuning duurzaam maken van basisschool Het Vlot en het Groene Eiland!

Aanvraag ondersteuning duurzaam maken van basisschool Het Vlot en het Groene Eiland! Aanvraag ondersteuning duurzaam maken van basisschool Het Vlot en het Groene Eiland! Nudge / Dijk van een Wijk (Energie) / Januari 2015 Stichting Bewonersorganisatie/wijkteam Plaswijck p/a Wijkcentrum

Nadere informatie

Voortgang. Programma VvE-balie

Voortgang. Programma VvE-balie Voortgang Programma VvE-balie 2015-2018 Tussentijdse rapportage De stand van 1 juli 2017 1 De VvE-balie biedt advies en ondersteuning en zet aan tot duurzaam woningonderhoud De gemeente Den Haag wil in

Nadere informatie

Projectplan energiebesparing bij bestaande koopwoningen in de Drechtsteden

Projectplan energiebesparing bij bestaande koopwoningen in de Drechtsteden Afdeling Beleid en Ontwikkeling Portefeuillehouder Floor van de Velde Projectleider Janneke Petter Versie Datum 25 september 2012 Status ter besluitvorming in bestuur van 8/9 november 2012 Inleiding In

Nadere informatie

Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht. Jaarplan 2015. (eerste versie op hoofdlijnen)

Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht. Jaarplan 2015. (eerste versie op hoofdlijnen) Promotie Ondernemers Binnenstad Dordrecht Jaarplan 2015 (eerste versie op hoofdlijnen) Versie 2.0 27 maart 2015 1. Inleiding De POBD is een vereniging die als doel heeft het winkel- en horecabezoek aan

Nadere informatie

Hilversum Over t Spoor

Hilversum Over t Spoor Hilversum Over t Spoor Energieavond Hilversum Over t Spoor 20 april 2016 Wat kunt u verwachten Wijkcentrum de Geus & Geuzenkracht Ambitie gemeente Hilversum Wie is Hoom? De buurt onder de loep Wijkaanbod:

Nadere informatie

Zonnepanelen op VvE De Albatros. Amsterdam Michiel Buur 12 april 2018

Zonnepanelen op VvE De Albatros. Amsterdam Michiel Buur 12 april 2018 Zonnepanelen op VvE De Albatros Amsterdam Michiel Buur 12 april 2018 We weten waarom we hier zitten Genieten van een winters zonnetje. anp 2017 bij warmste drie jaar: 'Risico's voor leven op aarde' 2017

Nadere informatie

Beleidsplan

Beleidsplan Beleidsplan 2017-2020 2 Inleiding Voor u ligt het Beleidsplan van de Stichting Reanimatie AED gemeente Brummen, hierna te noemen: Stag Brummen. Het doel van de stichting is het leveren van een bijdrage

Nadere informatie

Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap

Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap Foto: Willem Mes In dit plan kun je stap voor stap lezen hoe je via een Zon-Privé actie eenvoudig zonne - panelen kunt aanbieden aan je medewerkers.

Nadere informatie

Enquête Bijeenkomsten Achterhoek Maakt Meters

Enquête Bijeenkomsten Achterhoek Maakt Meters Amsterdam Enquête Bijeenkomsten Achterhoek Maakt Meters Doetinchem, Hengelo en Terborg 2016 Benutting van het slimme meter aanbod voor energiebesparing Rapportage door Gerard Jager, Jurriën Schuurman en

Nadere informatie

Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap

Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap Zonnepanelen aanbieden aan je medewerkers Stap voor stap Foto: Willem Mes In dit plan kun je stap voor stap lezen hoe je via een Zon-Privé actie eenvoudig zonnepanelen kunt aanbieden aan je medewerkers.

Nadere informatie

BOKD Werkplan 2019 Inzet op leefbaarheid en krimp

BOKD Werkplan 2019 Inzet op leefbaarheid en krimp BOKD Werkplan 2019 Inzet op leefbaarheid en krimp Activiteit Product/ resultaat Hoe wordt het resultaat meetbaar gemaakt Op welke wijze wordt het resultaat bereikt Doelgroepen 1. DRENTHE WEET 270 1.1 Informeren

Nadere informatie

Energie besparen en opwekken Westereng en Oostereng Bussum 26-5-2015

Energie besparen en opwekken Westereng en Oostereng Bussum 26-5-2015 Energie besparen en opwekken Westereng en Oostereng Bussum 26-5-2015 Wat kunt u verwachten? Welkom door wethouder Watt Nu: mogelijkheden energie opwekken Hoom: mogelijkheden energie besparen Maatregelen:

Nadere informatie

Energie en duurzaamheid. Beleidsvoornemen gemeente Nuth

Energie en duurzaamheid. Beleidsvoornemen gemeente Nuth Energie en duurzaamheid Beleidsvoornemen gemeente Nuth Inhoud van de presentatie samenstelling werkgroep aanleiding kansen voorstel middelen procedure Samenstelling werkgroep portefeuillehouder dhr. F.

Nadere informatie

Bestuursverslag 2017 Revolverend Fonds Groningen. Voorwoord

Bestuursverslag 2017 Revolverend Fonds Groningen. Voorwoord Bestuursverslag 2017 Revolverend Fonds Groningen Voorwoord Voor u ligt het bestuursverslag van Het Fonds Nieuwe Doen Groningen over 2017. In dit verslag willen wij, naast verantwoording af te leggen, duidelijk

Nadere informatie

*Z00549E76E1* Aan de gemeenteraad. Raadsvoorstel. 1. Onderwerp Beleidsnotitie Duurzaamheid 2015 Beleidsnotitie Duurzaamheid (Durf Duurzaam)

*Z00549E76E1* Aan de gemeenteraad. Raadsvoorstel. 1. Onderwerp Beleidsnotitie Duurzaamheid 2015 Beleidsnotitie Duurzaamheid (Durf Duurzaam) Aan de gemeenteraad Raadsvoorstel 1. Onderwerp Beleidsnotitie Duurzaamheid 2015 Beleidsnotitie Duurzaamheid 2015-2018 (Durf Duurzaam) 2. Beslispunt(en) Vaststelling van de Beleidsnotitie Duurzaamheid 2015-2018

Nadere informatie

UITVOERINGSPROGRAMMA 2015-2020

UITVOERINGSPROGRAMMA 2015-2020 UITVOERINGSPROGRAMMA Het Uitvoeringsprogramma van het Milieubeleidsplan omvat negentien projecten waarin de verschillende milieurelevante thema s en de vier benoemde doelgroepen (inwoners, bedrijven, samenkomen.

Nadere informatie

*Z C7* documentnr.: INT/G/16/21049 zaaknr.: Z/G/15/25100

*Z C7* documentnr.: INT/G/16/21049 zaaknr.: Z/G/15/25100 *Z01290330C7* documentnr.: INT/G/16/21049 zaaknr.: Z/G/15/25100 Raadsinformatiebrief Onderwerp : Uitvoering moties duurzaamheid Aard : Motie raad Portefeuillehouder : H.A.W.M. Daandels Datum college :

Nadere informatie

Stappenplan Taalcoach. Uitgangspunt: Hoe zet je een taalcoachproject op?

Stappenplan Taalcoach. Uitgangspunt: Hoe zet je een taalcoachproject op? Stappenplan Taalcoach Uitgangspunt: Hoe zet je een taalcoachproject op? I nleiding Eind juni is het project Taalcoach van start gegaan. Het doel van het project is het realiseren van een taalkoppel, bestaande

Nadere informatie

DUURZAME PROJECTEN: BEKENDHEID, WAARDERING, EFFECTEN

DUURZAME PROJECTEN: BEKENDHEID, WAARDERING, EFFECTEN RAPPORTAGE PANELRONDE DECEMBER 2012 DUURZAME PROJECTEN: BEKENDHEID, WAARDERING, EFFECTEN Stadspanel Den Haag wordt gevormd door een groep inwoners van Den Haag, die met enige regelmaat wordt gevraagd om

Nadere informatie

JAARPLAN 2010. Afdeling Loon op Zand

JAARPLAN 2010. Afdeling Loon op Zand JAARPLAN 2010 Afdeling Loon op Zand Inhoudsopgave 1. Voorwoord 2. Inleiding 3. Projecten 4. Verkeersouders 5. De scholen zijn weer begonnen 6. School verkeersexamens 7. Voorlichting Contactgegevens Begroting

Nadere informatie

Project Vertrouwd Wonen in Duiven en Westervoort. Westervoort, 4 maart 2010

Project Vertrouwd Wonen in Duiven en Westervoort. Westervoort, 4 maart 2010 Project Vertrouwd Wonen in Duiven en Westervoort Westervoort, 4 maart 2010 Inhoud Waarom? Samenwerking Beleidsmatige inbedding Doelstelling 0-meting Inhoud Hoe? (door Christine Andriessen) Communicatie

Nadere informatie

Project: Bewust sparen in een handomdraai - Gemeente Zwolle

Project: Bewust sparen in een handomdraai - Gemeente Zwolle Wecycle Bewust sparen in een handomdraai Gemeente Zwolle ROVA - Holland Electro BV Project: Bewust sparen in een handomdraai - Gemeente Zwolle Adviesorganisatie: Innovation Quest Omschrijving doelgroep

Nadere informatie

Sector Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 9 november 2010, kenmerk 638627;

Sector Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer. gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 9 november 2010, kenmerk 638627; Gemeenteraad V.R. nummer: 2010/122 Sector Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer Ede, De raad van de gemeente Ede: gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders d.d. 9 november 2010, kenmerk 638627;

Nadere informatie

Productinformatie LOKO Mailservice E-marketing met digitale nieuwsbrieven

Productinformatie LOKO Mailservice E-marketing met digitale nieuwsbrieven Productinformatie LOKO Mailservice E-marketing met digitale nieuwsbrieven LOKO Mailservice is een full service dienst van www.nieuwsbriefspecialist.nl (Leaflet productinformatie LMS juni 2015) Een professionele

Nadere informatie

Opzet van een projectplan voor aanvraag startsubsidie

Opzet van een projectplan voor aanvraag startsubsidie Opzet van een projectplan voor aanvraag startsubsidie Dit document beschrijft de opzet van een projectplan om een startsubsidie lokale energie aan te vragen bij het Servicepunt Lokale Energie Voorwaarts.

Nadere informatie

Beleidsplan Periode

Beleidsplan Periode Beleidsplan Periode 2011 2021 Stichting wijkraad Leuken Postbus 10257 6000 CG Weert Kvk nr. 41066676 Fiscaal nr. 802606568 Vastgesteld door het bestuur op 20 december 2016 1. Inleiding In dit beleidsplan

Nadere informatie

Energie. 1 Conclusies. Energiebesparing en duurzame energie in de Drechtsteden

Energie. 1 Conclusies. Energiebesparing en duurzame energie in de Drechtsteden Energie Energiebesparing en duurzame energie in de Drechtsteden De gemeenten in de regio Drechtsteden werken samen aan klimaat- en energiebeleid. Ingezet wordt op energiebesparing en toename van gebruik

Nadere informatie

Campagneplan Mede mogelijk gemaakt door de Bijzondere Bijstand

Campagneplan Mede mogelijk gemaakt door de Bijzondere Bijstand Campagneplan Mede mogelijk gemaakt door de Bijzondere Bijstand Inleiding Na een pitch tussen verschillende reclamebureaus is Scheepens Reclame het bureau dat de opdracht heeft gekregen voor de ontwikkeling

Nadere informatie