ENDNOTE (VERSIE X EN LATER) EEN INLEIDING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ENDNOTE (VERSIE X EN LATER) EEN INLEIDING"

Transcriptie

1 ENDNOTE (VERSIE X EN LATER) EEN INLEIDING MTSO-INFO 23 DIMITRI MORTELMANS 2008 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) Fax : +32 (03)

2 MTSO-INFO Documenten in de reeks MTSO-INFO werden geschreven door leden van de vakgroep MTSO (Methoden en Technieken van het Sociaal-Wetenschappelijk Onderzoek) met als doel op een heldere en eenvoudige manier bepaalde thema's van onderzoeksmethoden en computergebruik uit te leggen. De thema s sluiten aan bij analysetechnieken of softwareprogramma s die gebruikt worden aan de Faculteit PSW van de Universiteit Antwerpen. Vermits sommige documenten door andere leden van de Universiteit Antwerpen of daarbuiten nuttig kunnen zijn, worden deze gratis online aangeboden op Het downloaden en verspreiden van deze documenten is toegestaan mits correcte bronvermelding. WAARSCHUWING: De documenten worden slechts sporadisch bijgewerkt. Dit heeft repercussies voor die documenten die slaan op software. De auteurs hebben niet de bedoeling om bij het uitkomen van nieuwe versies van programma s steeds het hele document te herschrijven. Daarom dient de lezer er rekening mee te houden dat het document steeds slaat op de softwareversie zoals deze bij het uitkomen van het MTSO-INFO document gangbaar was.

3 ENDNOTE. EEN INLEIDING Inhoud 1 INLEIDING BASISELEMENTEN IN ENDNOTE EEN NIEUWE BIBLIOTHEEK AANMAKEN EN ACTIEF MAKEN REFERENTIES INVOEREN EN BEHEREN REFERENTIETYPEN BEGRIJPEN EN WIJZIGEN REFERENTIES INVOEREN REFERENTIES CONTROLEREN EN BEHEREN CITEREN IN WORD MET BEHULP VAN ENDNOTE BASISOPERATIES VAN REFEREREN MET WORD EN ENDNOTE DE INGEVOEGDE IN-TEKST-CITATIES AANPASSEN HET AANPASSEN VAN DE STIJL VAN DE BIBLIOGRAFIE Standaardstijlen kiezen in Endnote De bibliografische stijl in een Word-document aanpassen De vorm van de bibliografie in een document aanpassen HET DOORGEVEN VAN WORDDOCUMENTEN MET ENDNOTE-REFERENTIES REFERENTIES ZOEKEN IN ENDNOTE ONLINE REFERENTIES OVERBRENGEN NAAR JE DATABANK LIJSTEN IN ENDNOTE STANDAARD ENDNOTE-LIJSTEN HULP BIJ DE INVOER VAN GEGEVENS De autocomplete functie De controlefunctie Het opkuisen van fouten EIGEN LIJSTEN CREËREN EEN ARTIKEL OPBOUWEN VIA MANUSCRIPT TEMPLATES ZELF BIBLIOGRAFISCHE STIJLEN AANMAKEN OF WIJZIGEN ALGEMENE KEUZEN HET UITZICHT VAN IN-TEKST REFERENTIES (CITATIONS) HET LAY-OUTEN VAN EEN BIBLIOGRAFIE (BIBLIOGRAPHY) HET LAY-OUTEN VAN CITATEN IN VOETNOTEN (FOOTNOTES) MTSO INFO / UA - FPSW

4 2 1 Inleiding Zoals de meeste bibliografische programma s dient EndNote voornamelijk om bibliografische referenties op een efficiënte manier te beheren. Het biedt daartoe een groot arsenaal aan mogelijkheden. De belangrijkste van die functies worden in dit document beschreven. Endnote bewijst daarnaast echter vooral zijn nut als invoegtoepassing voor tekstverwerkingsprogramma s. Door de koppeling die tussen beide type programma s bestaat, kunnen referenties zonder problemen aan een tekstdocument toegevoegd worden vanuit Endnote. De tekortkomingen van tekstverwerkers op het vlak van bibliografieën en bibliografische referenties worden daardoor overstegen. 2 Basiselementen in Endnote Het werken met Endnote heeft twee belangrijke componenten. De eerste component is het beheren van bibliografische referenties in het programma zelf en De tweede component is het aanmaken en lay-outen van referenties in Worddocumenten. Endnote Beheer referenties Beheer lay-outstijlen Connectie met bibliotheek Word In-tekst referenties Voetnoot referenties Bibliografie Endnote gebruikt een aantal bestandtypen om alle gegevens te beheren. We geven een kort overzicht:.enl.ens.enz.enf Endnote Library = De verzameling van alle referenties van een gebruiker. Endnote Style = De verzameling van opmaakkenmerken van een bepaald tijdschrift. Elk tijdschrift heeft een aparte stijl in een apart bestand. (c:\program Files\Endote\Styles\ ) Endnote Connection File = Een bestand met instructies om in te loggen op een online elektronisch bibliografisch databestand. Endnote Filter = Een bestand met filterinstructies om externe bestanden die uitgevoerd werden ui een bibliografisch programma rechtstreeks in Endnote in te lezen.

5 3 3 Een nieuwe bibliotheek aanmaken en actief maken Wanneer je Endnote opstart, zal het programma vragen om een nieuwe Endnotebibliotheek aan te maken, te kijken wat de nieuwe elementen in deze versie van Endnote zijn of een bestaande Endnote-bibliotheek (een enl-bestand) te openen. Als dit de eerste keer is dat je Endnote opstart, zal je nog een nieuwe bibliotheek moeten aanmaken. Kies daarom Annuleren om het openingsscherm te doen verdwijnen. Om een nieuwe bibliotheek aan te maken, kies je in het menu File voor New of op het icoon (New library) in de werkbalk. Endnote zal een scherm geven waarin je een naam en een locatie voor je Endnote bibliotheek kan opgeven. Hoewel je kan kiezen waar je dit bestand zet, is het toch aan gewezen om dit in Mijn Documenten te zetten. Op die manier vind je het bestand steeds snel terug. We kiezen in dit voorbeeld om onze nieuwe databank de naam Mijn Endnote bibliotheek.enl mee te geven. In de bibliotheek zitten momenteel nog geen referenties. Daar gaan we dieper op in, in de volgende paragraaf. Voor we referenties toevoegen is het aan te raden om de bibliotheek die je nu aangemaakt hebt in te stellen als opstartbibliotheek.

6 4 Dat wil zeggen dat Endnote deze bibliotheek steeds automatisch geopend zal worden wanneer je Endnote opstart. Dit vermijdt dat je keer op keer een vraag krijgt naar een te openen bibliotheek wanneer je Endnote opstart. Klik daarom in het menu Edit op Preferences. De eerste optie die je te zien krijgt is meteen de goede. Als je op de knop Add open libraries klikt, dan zal Endnote de huidige bibliotheek steeds openen wanneer het programma opstart. Keer terug naar het programma om de invoer van referenties te regelen. 4 Referenties invoeren en beheren 4.1 Referentietypen begrijpen en wijzigen Het invoeren van gegevens in Endnote is gebonden aan een referentietype. Op zich is dat logisch omdat je voor een tijdschriftartikel andere soorten gegevens in de bibliografische referentie hebt staan dan voor een artikel uit een reader. In deze eerste paragraaf geven we een zicht op de manier waarop Endnote omgaat met het verschil aan gegevens in soorten referenties. Endnote kent in totaal 39 verschillende soorten referenties. We zetten de belangrijkste ervan op een rij: Journal article Book Edited book Book section Electronic source Tijdschriftartikel Boek Reader Artikel in een reader Elektronische bron (bv. een artikel op internet)

7 5 De Endnote bibliotheek is een database waarin elke referentie één record is en waar voor elke record in totaal 52 verschillende gegevens (variabelen) kunnen opgeslagen worden. De nadruk ligt hier op kunnen want voor een referentietype worden niet alle 52 variabelen gebruikt. Voorbeelden van gegevens (variabelen) die je voor een referentie zou kunnen ingeven zijn: auteursnaam, titel, nummer, uitgeverij, abstract, enzovoort. Voor elk referentietype heeft de maker van Endnote een selectie gemaakt van gegevens die mogelijk noodzakelijk zouden kunnen zijn voor dit type. We geven enkele voorbeelden: Journal Article Variabelen (=Generic) Author Year Title Secondary author Secondary title Place published Publisher Volume Number of volumes Number Pages Author Year Title Journal Volume Issue Pages Book Section Author Year Title Editor Book Title City Publisher Volume Number of volumes Pages De variabelennamen die in de database gebruikt worden, worden weergegeven in het zogenaamde Generic type. We geven in het voorbeeld de eerste elf variabelen van de 52 variabelen die in Generic aanwezig zijn. Het referentietype Journal Article gebruikt van die elf variabelen er slechts 7. Voor een Book Section worden er 10 gebruikt. Merk ook op dat de naamgeving van de variabelen niet in elk referentietype gelijklopend is. Zo wordt de Secondary Title uit het Generic type omgezet in Journal bij het type Journal article en in Book Title wanneer het een Book Section betreft. Volgende tabel illustreert deze omzetting nogmaals:

8 6 naam in Journal Article naam in Book Section wordt opgeslagen in volgende variabele (Generic Type) Title Title Title Editor Secondary Author Journal Book title Secondary Title City Place published Dit systeem maakt dat Endnote op een heel flexibele manier zo veel verschillende referentietypen aankan en toch slechts een database nodig heeft met 52 variabelen. De gebruiker krijgt per referentietype andere velden te zien die hij moet invullen maar Endnote slaat deze gegevens vaak in dezelfde (generic) variabelen van de database op. Het ingeven van een tijdschrifttitel (Journal) of een reader titel (Book title) resulteert twee maal in een opslag in de variabele Secondary Title. Afhankelijk van het referentietype dat de gebruiker opgeeft,krijgt hij ofwel de naam Journal, ofwel de naam Book Titlete zien. Onderliggend betreft het echter dezelfde variabele Secondary Title. Endnote gaat zelfs zo ver om aan de gebruiker toegang te verlenen tot deze naamgeving. Op die manier kan hij zelf bepalen welke gegevens noodzakelijk zijn voor welk referentietype. Hij kan zo echter ook Endnote grondig aanpassen aan zijn eigen wensen. Om dit te doen, kies je in het menu Edit voor Preferences. Ga naar de hoofding Reference Types. Je kan in eerste instantie kiezen wat het standaard referentietype is. Omdat men er van uitgaat dat je voornamelijk tijdschriftartikels wil invoeren, staat Journal Article als standaard referentietype ingesteld. Je kan dit naar eigen wens veranderen. Wil je de referentietypen zelf gaan wijzigen dan klik je op de knop Modify Reference Types. Je krijgt nu een overzicht van alle referentietypen en de bijhorende variabelen die kunnen ingevuld worden bij elk type.

9 7 Normaal gezien zal een gebruiker deze referentietypen niet willen wijzigen. Er is echter een belangrijke uitzondering. Endnote voorziet in zijn variabelen, zeven Custom Variabelen. Dat zijn zeven extra variabelen die een gebruiker zal kan invullen zoals hij dat wenst. Dit biedt de mogelijkheid om naast het invoeren van de referentiegegevens ook een plaatsbepaling van referenties te doen. Je kan immers in Custom1 de kaft opgeven waar een kopie van een artikel of een boek staat en in Custom2 zou je deze verdeling nog fijner kunnen maken door ook de submap (indien je met gekleurde kartonnen submappen werkt) op te geven (zie voorbeeld). Op die

10 8 manier vind je een bepaalde referentie ook snel terug in de vele kaften die een onderzoeker in de loop der jaren opbouwt. De voorwaarde daarvoor is wel dat je voor elk referentietype het woord Kaft typt in de regel Custom1 en het woord Submap bij Custom2. Een snelle manier om dat te realiseren, is te klikken op de knop Apply to all references. Het volstaat dus om in één referentietype de Custom velden aan te passen om deze te kopiëren naar alle andere velden. Het aanpassen van de structuur van de database is belangrijk om te doen vóór je met invoeren begint. Anders moet je later de referenties allemaal afzonderlijk openen om de ontbrekende gegevens bij te vullen. 4.2 Referenties invoeren Het invoeren van een nieuwe referentie in Endnote gebeurt door in het menu References te kiezen voor New, door CTRL + N te typen of door op het icoon (New reference) te klikken. Je krijgt dan een nieuw referentievenster waar nog geen gegevens in staan ingevuld. De gebruiker kan nu alle gegevens bij deze referentie invullen die hij noodzakelijk acht voor deze referentie. Bij het invoeren van de gegevens moet je wel volgende opmerkingen in het achterhoofd houden:

11 9 1. Zorg dat je steeds eerst het juiste referentietype aanklikt. Zoals eerder reeds uiteengezet, verschillen de gegevens die je kan invullen immers sterk tussen deze types. In het voorbeeld geven we de referentie van een boek in. Voor het intypen van de gegevens, moet het referentietype op Book gezet worden om zo de juiste invoervelden te zien. 2. Typ de naam van de auteurs nooit helemaal in hoofdletters. Als je een referentiestijl hebt die dat vereist, dan kan Endnote dit automatisch doen. Omgekeerd (van hoofdletters, kleine letters maken) kan echter niet. 3. Typ bij de auteursnaam eerst de achternaam, dan een komma en dan de voornaam. Endnote zal door de komma het verschil tussen voor- en achternaam maken. 4. Typ de voornamen van de auteurs voluit indien dit in de oorspronkelijke bron staat. Endnote kan voornamen immers zelf omzetten in initialen. Als je in je Endnote database volledige voornamen hebt staan, dan weet je steeds ook het geslacht van de auteur. 5. Soms kom je auteurs tegen die geen voor- en achternaam hebben. Endnote zal echter steeds zelf kiezen wat de voor- en wat de achternaam is als je géén komma gebruikt hebt. Bij Ministerie voor Volksgezondheid aanziet hij Volksgezondheid als de achternaam en Ministerie voor als twee voornamen. Dat geeft fouten bij het aanmaken van de bibliografie en maakt het terugvinden van de referentie in de bibliotheek moeilijk (deze bron staat immers niet bij de M maar bij de V. De juiste manier om dergelijke auteurs in te voeren is het plaatsen van een komma op het einde van de auteur. Op die manier neemt Endnote alles wat vóór de komma staat over als achternaam. Op die manier wordt Ministerie voor Volksgezondheid, als één geheel aanzien. 6. Wanneer er meerdere auteurs zijn, voer je deze allemaal in bij Author. Je maakt het verschil tussen de auteurs door te enteren. Elke aparte auteur komt met andere woorden op een aparte rij in het veld Author: 7. Typ voor of na paginanummers nooit pp of pg. Typ enkel de nummers zelf. Als een bepaald tijdschrift verlangt dat er pp of pg bij staat, dan kan je dat bij de referentiestijl van dat tijdschrift opgeven. Als je het invoert in de databank, wordt deze tekst bij elke referentie bijgeplaatst, ook al is het niet toegelaten.

12 10 Merk tot slot ook op dat elke referentie een uniek intern databasenummer krijgt 1. Op zich is dit nummer niet belangrijk. De functie van dat nummer is om elke referentie op een unieke manier te kunnen identificeren. Dat zal cruciaal blijken wanneer Endnote in Worddocumenten citaties moet koppelen aan referenties in zijn database. Daarover later meer. 4.3 Referenties controleren en beheren Referenties kunnen tussen twee Endnote-bibliotheken gekopieerd en geplakt worden. Om een referentie uit een bibliotheek te verwijderen, volstaat het een referentie aan te klikken en op de delete-toets te drukken. Endnote zal steeds bevestiging vragen of een bepaalde referentie verwijderd mag worden. Kijk wel uit met verwijderen want er is geen functie ongedaan maken. Wanneer de bibliotheek met referenties heel groot geworden is, is het gevaar van dubbele referenties niet ondenkbaar. Daarom is er in Endnote een controlefunctie ingebouwd die op zoek gaat naar dubbele referenties. Klik voor deze functie in het menu References en kies de optie Find Duplicates. Endnote zal alle unieke referenties verbergen en alleen dubbele referenties in het scherm tonen. Van elk duo wordt steeds één referentie geselecteerd. Op die manier kan de gebruiker alle dubbele referenties in een keer wegknippen. Opnieuw alle referenties zien, kan door rechts te klikken en in het menu te kiezen voor Show all references. 1 Dat nummer zie je niet als de referentie de eerste keer wordt ingegeven. Sluit de referentie en open deze opnieuw door er op dubbel te klikken. Je ziet het referentienummer nu in de titelbalk van het referentievenster staan.

13 11 5 Citeren in Word met behulp van Endnote 5.1 Basisoperaties van refereren met Word en Endnote Endnote werkt nauw samen met Word in het gebruik van de referenties. De basisvoorwaarde is dat de referenties de je in je document wil plaatsen, ingevoerd zijn in de Endnote-database (zie hierboven). Eens dat gedaan is, kan je je referenties toevoegen in het document dat je schrijft. Endnote laat toe om tijdens het schrijven van je tekst, referenties in je document in te voegen. Endnote zal deze referenteis automatisch een lay-out geven en de referenties achteraan het document toevoegen in de bibliografie. Elke nieuwe referentie die je in een document plakt, wordt automatisch ook achteraan het document toegevoegd (op de alfabetisch juiste plaats). Het plaatsen van referenties verloopt als volgt: 1. Je hebt een referentie nodig 2. Je zoekt naar een referentie in je database 3. De referentie wordt in Word geplakt en opgemaakt WORD ENDNOTE WORD We overlopen de verschillende stappen in detail: 1. Je hebt in je tekst een referentie nodig Tijdens het schrijven, gebruik je een idee uit een bron en wil je een referentie naar die bron toevoegen. Belangrijk in deze fase is dat je met de cursor gaat staan op de plaats waar de referentie moet ingevoegd worden. Vervolgens klik je in de Endnote-werkbalk op het icoon Find Citation(s):

14 12 Als Endnote nog niet geopend is, zal het programma nu spontaan openen. Als het programma al open was, krijg je het Endnote-zoekscherm. 2. Je kiest in Endnote de referentie(s) die je wil gebruiken In het Endnote-zoekscherm kan je onmiddellijk de referentie kiezen die je wil gebruiken. Het aanklikken van een referentie, volstaat om deze te selecteren. Dit gaat er van uit dat je in Endnote de referentiedatabank hebt geopend die je wil gebruiken. Als dat niet het geval is, moet je eerst de juiste databank openen alvorens je referenties kan selecteren. Als je wil zoeken op een bepaalde term in een van de velden, kan je die ingeven in het veld Find. Je moet in de lijst van referenties alle referenties selecteren die je in Word op die plaats in je document wil gebruiken. Net als in alle Windows-programma s gelden de Windows-regels van het selecteren hier ook: - Gebruik Shift om een aaneengesloten reeks referenties te selecteren. - Gebruik CTRL (Control) om aparte referenties te selecteren.

15 13 Dit laatste is belangrijk omdat referenties die samen tussen haken moeten komen, ook samen in Endnote geselecteerd moeten worden. Als je referenties apart selecteert en overbrengt naar Word, komen ze apart tussen haakjes. Dat is meestal niet de manier waarop je naar meerdere referenties tegelijk wil verwijzen. Meerdere referenties moeten in een keer tussen haken komen, meestal gescheiden door puntkomma s. Om dat effect te bekomen, moet je ze dus tegelijk in Endnote selecteren. 3. Je plakt de geselecteerde referentie(s) in Word Eens je de referenties geselecteerd hebt in Endnote, kies je onderaan in het zoekscherm voor Insert om de referenties aan je Word-document toe te voegen. Het zoekscherm zal automatisch verdwijnen. Het gevolg is dat Endnote de referentie niet alleen in Word zal invoegen maar ook zal lay-outen en de volledige referentie achteraan zal plaatsen. Endnote gaat er automatisch van uit dat de bibliografie achteraan in je document staat. Indien je dat wenst, kan je na het afweken van je document, deze bibliografie verplaatsen in je document. Tijdens het schrijven is het echter aan te raden om de bibliografie achteraan te laten staan. Volgend schema geeft de situatie voor en na het invoegen van een referentie: VOOR NA Referentie in de tekst is toegevoegd Volledige referentie is achteraan het document geplaatst Op de plaats waar de cursor stond, is nu een in-tekst referentie naar de geselecteerde bron(nen) ingevoegd. Deze heeft onmiddellijk de lay-out gekregen van de standaardstijl in Endnote (zie verder). Achteraan in het document is deze referentie voluit geplaatst. 5.2 De ingevoegde in-tekst-citaties aanpassen Eens referenties in een tekst zijn gebracht, kan de gebruiker zowel de in-tekst referenties als de bibliografische referenties achteraan het document aanpassen. In deze paragraaf, staan we stil bij het uitzicht van de referenties in de tekst. In de volgende paragraaf, bespreken we hoe de volledige stijl van een bibliografie (inclusief de opmaak van de in-tekst referenties) aangepast kan worden.

16 14 Klik met de rechtermuisknop op een Endnote-referentie en kies in het contextmenu dat verschijnt voor Edit Citation(s). Soms zie je niet onmiddellijk Edit Citation(s) in het menu. Klik dan ernaast met de rechtmuisknop totdat het item verschijnt. Als je Edit Citation(s) in het menu hebt aangeklikt, kan je in het menu dat verschijnt, de in-tekst referentie gaan aanpassen. Je krijgt vijf mogelijke aanpassingen die je kunt doen. We geven voor elk van de mogelijkheden de optie in het venster en het effect in de referentie. Uiteraard kunnen de verschillende aanpassingen ook gecombineerd in één referentie gebruikt worden.

17 15 1. De auteursnaam weglaten Van Hove (2001) 2. Het jaartal weglaten Van Hove (Van Hove) 3. Vooraan tekst toevoegen (Prefix) Van Hove (Zie: Van Hove, 2001) 4. Tekst achteraan toevoegen (Suffix) Van Hove (Van Hove, 2001, voor een voorbeeld 5. Pagina s toevoegen Van Hove (Van Hove, 2001, pp )

18 Het aanpassen van de stijl van de bibliografie Bij het installeren van Endnote worden er op de harde schijf tientallen bibliografische stijlen geïnstalleerd. Deze kan de gebruiker potentieel hanteren in zijn document. Endnote laat echter niet alle stijlen zien, omdat dit een veel te lange lijst zou opleveren om uit te kiezen. Daarom gaan we eerst in op de manier waarop je in Endnote stijlen die je wil gebruiken zichtbaar kan maken, om vervolgens die stijlen in je document te gebruiken Standaardstijlen kiezen in Endnote Een Endnote stijl voor een bibliografie is het geheel van regels dat Endnote gebruikt om een bibliografie te lay-outen. Dat omvat zowel de regels om de intekst referenties vorm te geven, als de regels voor referenties in voetnoten en uiteraard de vormgeving van de bibliografie achteraan in het document. Voor die laatste kunnen aparte lay-outregels opgesteld worden voor elk referentietype dat Endnote aanbiedt (zie verder onder 11). Een Endnote-stijl wordt op de harde schijf opgeslagen als een apart bestand met de extensie.enl. Standaard staan deze Endnotestijlen in de directory STYLES van het Endnote-programma 2. Je kan online steeds nieuwe stijlen downloaden op Deze enl-bestanden bewaar je dan in je STYLES-directory op je harde schijf waarna je ze kan gebruiken. Na installatie toont Endnote slechts een vijftal stijlen. Deze stijlen behoren tot de categorie Generic en geven een soort van algemene lay-out aan de bibliografie. Annotated Author-Date Numbered Print screen Show All Geeft een alfabetisch gesorteerde lijst. Lijkt sterk op de Annotated stijl maar geeft auteur-jaar vorm van in-tekst citaties. Geeft een genummerde bibliografie waarbij ook de in-tekst verwijzingen vervangen worden door nummers. Deze stijl kan gebruikt worden om enkel een bibliografie te maken. Er worden geen in-tekst citaties getoond en enkel de bibliografie verschijnt. Deze stijl wordt bijvoorbeeld gebruikt als je een lijst met referenties wil aanmaken, los van een bepaalde tekst. Dit type geeft een uitgebreid overzicht van alle ingevulde velden. De stijl geeft eerst de Endnote-variabelenaam en vervolgens de ingevulde waarde. Deze stijlen kunnen onmiddellijk in een Word-document toegepast worden, al zal de gebruiker graag de tijdschriften uit de eigen discipline willen gebruiken. Ga 2 Als Endnote op de standaardplaats geïnstalleerd is, betekent dat volgende directory: C:\Program Files\EndNote?\Styles (waarbij de directory Endnote doorgaans het nummer van de versie draagt die je gebruikt).

19 17 daarom naar het Endnote-programma en kies in het menu Edit voor Output Styles en vervolgens voor Output Style Manager: De Style manager geeft een overzicht van alle stijlen die op de computer zijn geïnstalleerd. Deze stijlen zijn intern in categorieën (per wetenschapsdiscipline) verdeeld. In de lijst zijn een aantal stijlen aangevinkt en andere niet. De aangekruiste stijlen worden zogezegd geactiveerd en in de keuzelijst getoond wanneer je bibliografieën in Word wil aanmaken. Het is met andere woorden een persoonlijke selectie van de gebruiker die slechts een beperkt aantal stijlen actief gebruikt. Heeft hij een andere stijl nodig, dan kan hij die in de lijst van de Style Manager aankruisen. De Style Manager maakt het zoeken naar stijlen op een aantal manieren gemakkelijker. Je kan bijvoorbeeld klikken op de titel Category bovenaan de tweede kolom om alle stijlen te sorteren op categorie en zo een meer gestructureerd overzicht te krijgen van de beschikbare stijlen. Je kan ook klikken op de knop Find en daar een bepaalde discipline kiezen. Endnote selecteert dan alleen die discipline in het venster zodat kiezen sneller gaat. We gaan op beide manieren nu op zoek naar de APA-stijl:

20 18 Via het sorteren op Category Via de FIND-knop Eens je de stijl gevonden hebt die je wil gebruiken, vink je het vakje voor deze stijl aan om deze in de lijst van stijlen op te nemen die Endnote activeert De bibliografische stijl in een Word-document aanpassen Endnote zal na de installatie standaard een van de Generic-stijlen (zie hoger) gebruiken. Wanneer je een bibliografie wil vormgeven in een eigen stijl, moet deze zoals in de vorige paragraaf duidelijk werd gemaakt, eerst geactiveerd worden. Eens dat gebeurd is, kan je de stijl gebruiken in je Word-document.

21 19 Als je referenties invoegt in een document, worden deze automatisch gelay-out (zie hoger). Endnote gebruikt hiervoor de stijl die het laatste gebruikt werd 3. Wil je deze lay-out veanderen in die van een ander tijdschrift, dan kies je in de Endnotewerkbalk voor Format Bibliography ( ). Volgend scherm verschijnt: In het drop-downmenu With output style straat de stijl geselecteerd die momenteel actief is. Klik op het driehoekje om de volledige lijst met actieve stijlen te zien en de stijl die jij wil gebruiken, uit te kiezen. Als de stijl die jij wil gebruiken niet in de lijst staat, kan je die aanklikken via de Output Style Manager (zie hoger) of snel vinden door op de knop Browse te klikken en in de lijst die je krijgt, de gewenste stijl aan te klikken. Als je op OK klikt, wordt de stijl van de onmiddellijk aangepast: Keuze: Numbered Keuze: APA 5th De vorm van de bibliografie in een document aanpassen. Als je in Word het venster Format Bibliography hebt opgeroepen, zal je merken dat je naast de keuze voor de bibliografische stijl nog drie andere tabbladen toelaten om de lay-out van de bibliografie aan te passen. Deze opties zitten niet in de Endnote-stijl vervat die je kiest, maar kunnen op maat van het document dat je 3 De eerste keer, na de installatie, gebruikt Endnote een van de Generic-stijlen.

22 20 aan het schrijven bent, aangepast worden. Het meest belangrijke tabblad in deze is het tweede (Lay-out) waar de vormgeving van de bibliografie in het document bepaald kan worden. Je kan het lettertype instellen, de titel die boven de bibliografie moet komen en de alinea-opmaak bepalen.

23 21 6 Het doorgeven van Worddocumenten met Endnote-referenties Word-documenten die met Endnote zijn bewerkt, bevatten Endnote-velden met referenties en een Endnote-bibliografie. Dat stelt vragen ten aanzien van de personen die deze documenten krijgen. In principe is het doorgeven van documenten met Endnote-velden geen probleem. Je kan deze documenten op elke PC openen en overal kan je het opgemaakte document lezen. Alle referenties die in een document gebruikt worden, zitten volledig in het Endnote-veld vervat. Als je je document doorgeeft, heeft de volgende gebruiker de beschikking over deze gegevens en kan deze de gegevens opmaken in een andere stijl. Die ingecapselde bibliotheek wordt de Traveling Library genoemd. Je kan de referenties die in een document zitten ook converteren naar een nieuwe Endnote-databank, of deze in een bestaande databank importeren. Op die manier kan je via een Word-document een selectie van referenties ook doorgeven aan een andere onderzoeker. Wanneer je zo n Traveling Library uit een document wil halen, kies je in de Endnote-werkbalk voor Export Traveling Library ( ). Je krijgt dan de mogelijkheid om de referenties i een nieuwe Endnote-database te plaatsen of toe te voegen aan een bestaande databank. Heel soms geven Word-velden in andere taalversies van Word problemen. Vermits Endnote-referenties vervat zitten in zo n Word-veld, kan je Endnote vragen om een kopie van je document laten maken waarin alle referenties in gewone tekst omgezet worden. Het voordeel daarvan is dat die referentie steeds juist getoond worden. Het nadeel is dat je alle connecties met Endnote verliest en daarom ook geen wijzigingen meer kan aanbrengen aan de gelay-oute referenties of de bibliografie. Gebruik deze functie dan ook enkel voor documenten die je bij een tijdschrift wil binnensturen en niet als back-up van je document of als enige exemplaar van je document. Om de Endnotevelden in Word te verwijderen, kies je in de Endnotebalk voor de knop Remove Field Codes ( ). Endnote zal een waarschuwing geven over de operatie die je nu gaat doorvoeren.

24 22 Er wordt een nieuw document gemaakt waarin alle velden verwijderd zijn. In de plaats komt dezelfde tekst maar nu zonder Word-velden. Deze versie kan je aan iemand opsturen die geen Endnote heeft, zonder dat je schrik moet hebben dat de lay-out veranderd zal worden. De operatie is echter zo ingrijpend dat ze zelden of nooit toegepast moet worden. Probeer altijd eerst je versie met Endnote-velden door te sturen en indien dat niet werkt, de velden er uit te verwijderen. 7 Referenties zoeken in Endnote Het voordeel van je referenties in een database te bewaren is dat je de functionaliteit van een database kan gebruiken bij het werken met je referenties. Zo voorziet Endnote uitgebreide zoekmogelijkheden om in je database referenties op te zoeken. De zoekfunctie van Endnote kan op twee manieren gebruikt worden. 1. Zoeken vanuit Word Deze functie hebben we eerder al besproken (zie 5.1). Als je een document schrijft, kan je snel naar de database in Endnote gaan om een referentie op te zoeken en in te voegen. Je klikt daarvoor de zoekfunctie van Endnote aan op de werkbalk ( ). De zoekfunctie die aangeboden wordt is geen verfijnde functie. Je kunt alleen maar zoeken op één term en die term wordt gezocht in alle mogelijk velden van je database. Om echter snel een bepaalde referentie van een bepaalde auteur terug te vinden, is dit wel een heel handig instrument. 2. Zoeken in Endnote Als je gevorderde zoekoperaties wil uitvoeren, is het beter om te zoeken in Endnote. Het zoeken in Endnote verloopt volgens een eliminatieprincipe. Dat wil zeggen dat Endnote in het databasevenster op de achtergrond alleen nog maar de referenties toont die aan de zoekactie voldoen. De anderen worden tijdelijk verborgen. Je roept de zoekfunctie aan door in het menu References te kiezen voor Search References, door CTRL+F te typen of door op het zoekicoon in de werkbalk te klikken ( ). Het Endnote zoekscherm verschijnt dan:

25 23 De gebruiker kan een onbeperkt aantal zoektermen invoeren. Standaard worden er drie aangeboden maar met de knop Add Field kunnen er zoektermen toegevoegd worden. Je krijgt deze optie enkel wanneer je op de dubbele pijlen linksonder (More) klikt: De gebruiker kan zoeken in elk Endnote-veld (Any field) maar kan ook opgeven binnen welk specifieke veld er gezocht moet worden. Ook kan hij opgeven of er Booleaanse operatoren gebruikt moeten worden (And Or Not).

26 24 Eens het zoeken is uitgevoerd, brengt Endnote de bibliotheek naar de voorgrond en toont het resultaat. Zoals gezegd toont Endnote enkel die referenties die aan de zoekactie voldeden. Nu kan de gebruiker zelf de referenties selecteren en in een Worddocument plaatsen. Terugkaren naar alle referenties gebeurt door rechts te klikken en in het contextmenu te kiezen voor Show All References. 8 Online referenties overbrengen naar je databank Het invoeren van referenties kan een werk van zeer lange adem zijn. Zeker bij grotere onderzoeksprojecten heb je soms zeer veel literatuur die je in Endnote moet plaatsen. Als je in databases met bibliografische referenties zoekt, kan het soms zijn dat je duizenden resultaten vindt met bronnen die mogelijk interessant kunnen zijn. Om het intypwerk te verminderen en om het snel opbouwen van een Endnote-database in de eigen discipline te versnellen, heeft Endnote de mogelijkheid ingebouwd om online in bibliotheken en databanken te zoeken en van daaruit onmiddellijk referenties te kopiëren naar je eigen Endnotedatabase. De voorwaarde om deze verbindingen te gebruiken zijn ofwel dat het gaat om een openbare catalogus waar je vrij in mag zoeken, ofwel dat je het paswoord hebt tot een betalende bibliografische database. Deze laatste werken met abonnementen en kunnen dus niet vrij doorzocht worden. Endnote zelf biedt tientallen zogenaamde connection files aan die de gebruiker in staat stellen om online naar referenties te zoeken. Hier zijn heel veel gratis bronnen bij zodat het opbouwen van een basisbronnenbestand geen probleem is. Wanneer je meer gespecialiseerde bronnen wenst of wanneer je voornamelijk in wetenschappelijke tijdschriften wil zoeken, is een betalende toegang wellicht noodzakelijk. Raadpleeg hiervoor je eigen bibliotheek om na te gaan in welke mate je met Endnote toegang kan krijgen tot de abonnementen die in je eigen instelling lopen. Een van de bronnen die gratis toegankelijk is vanuit Endnote is de Amerikaanse Library of Congress, de grootste bibliotheek in de wereld. Om verbinding te leggen met deze bibliotheek ga je naar het menu Tools en dan Connect. Klik binnen dat menu opnieuw op Connect en je krijgt een lijst van tientallen online bronnen te

27 25 zien waar je connectie mee kan maken (een actieve internetverbinding is verplicht om verbinding te leggen). In de lijst kies je voor Library of Congress en je klikt vervolgens op Connect. Endnote probeert nu een verbinding te leggen met deze bibliotheek. Als dat niet lukt, klikt je even later op Connect om het opnieuw te proberen. Als de server druk bezet is, kan het even duren voor je binnen raakt. Elke server laat immers maar een maximum aantal verbindingen tegelijk toe. Als Endnote verbinding heeft, geeft het programma een zoekscherm dat sterk lijkt op het standaardzoekscherm van Endnote. Het grote verschil is dat de bron waarin je zoekt, midden op het scherm, nu niet het eigen databestand maar een online bibliotheek is. Wanneer we een zoekterm (Alechinsky) opgeven en klikken op Search, begint Endnote de Library of Congress te doorzoeken. Na enige tijd geeft het programma de boodschap dat er in totaal 148 bronnen overeenkomen met onze zoekterm. Als je op OK klikt, zal Endnote al deze referenties binnenhalen in een tijdelijke database.

28 26 Deze tijdelijke database bevat alle referenties die Endnote uit de Library of Congress gehaald heeft. De volgende stap is het overbrengen van deze referenties naar de eigen databank. Dat kan op twee manieren. Ofwel klik je onmiddellijk in de rechterbovenhoek op Copy All References To om alles te kopiëren. Ofwel kies je in het scherm de referenties die je wil overbrengen en klik je dan op de knop. Endnote zal aangeven hoeveel referenties er werden geselecteerd en dus ook gekopieerd zullen worden. Als je meer referenties wil, klik je opnieuw op het zoekscherm (dat nu op de achtergrond is geplaatst) en geef je een nieuwe zoekterm in. Endnote zal de nieuwe referenties bijplaatsen in de tijdelijke databank die eerder reeds werd aangemaakt. 9 Lijsten in Endnote Consistentie in het invoeren van de data kan belangrijk zijn om consequente bibliografieën aan te maken. Wanneer auteursnamen op drie verschillende manieren geschreven worden, heeft dat gevolgen voor hoe deze auteur in een bibliografie aangehaald wordt. Endnote heeft daarom een gevorderd systeem van Lijsten opgenomen. Hiermee kan de gebruiker zijn bibliotheek intern consistent houden en bovendien ook hulp krijgen bij het invoeren van zijn gegevens. Merk wel op dat deze lijsten gebonden zijn aan een bepaald Endnote-databestand. 9.1 Standaard Endnote-lijsten Endnote heeft drie ingebouwde standaardlijsten: auteurs (Authors), tijdschriften (Journals) en trefwoorden (Keywords). Deze lijsten worden automatisch

29 27 aangevuld, afhankelijk van de invoer van referenties. Als de gebruiker een auteursnaam in de variabele Author, Secondary Author, Subsidiary Author, Tertiary Author of Translated Author intypt, wordt deze automatisch in de auteurslijst bijgeplaatst. Als we in het menu Tools kiezen voor Open Term List en vervolgens voor Author Term List, krijg je de inhoud te zien van de auteurslijst: 9.2 Hulp bij de invoer van gegevens Op zich heeft de gebruiker weinig aan deze lijsten. Ze worden automatisch bijgehouden en de meeste gebruikers bekijken nooit de inhoud van zo n lijst. Toch spelen deze lijsten in Endnote een belangrijke rol op de achtergrond bij het consistent houden van de ingevoerde gegevens. Endnote gebruikt de lijsten die hij bijhoudt immers bij het automatisch aanvullen en bij het controleren van ingevoerde gegevens De autocomplete functie De autocomplete functie controleert de invoer die een gebruiker doet terwijl hij typt. Endnote controleert de velden die verbonden zijn aan een lijst met items uit die lijst. Als hij bij het invoeren letters uit die lijst herkent, zal hij de rest aanvullen. In het voorbeeld wil de gebruiker de auteur Van Hove intypen en bij het intypen van de letter V suggereert Endnote al eerste auteursnaam die met een V begint:

30 28 Het deel dat donker geselecteerd staat, werd door Endnote automatisch gesuggereerd. Als dit de goede auteurs is, kan je op het pijltje rechts duwen om de auteur in te voeren. Je bent dan zeker dat de naam van deze auteur exact hetzelfde is ingevoerd als de naam Van Hove die je eerder in je databank hebt gebruikt. Op die manier vermijdt je dat namen verschillende schrijfwijzen krijgen. Als de suggestie na de eerste letter niet de goede was, kan je gewoon verder typen totdat Endnote wel de juiste suggestie doet. Bij tijdschriften komt het bijvoorbeeld voor dat vele tijdschriftnamen starten met Journal of. Als je dan een J intypt, zal Endnote het eerste tijdschrift dat met een J begint suggereren. Je kan dan doortypen totdat de juiste suggestie gedaan wordt. Een alternatief is dat je met de pijltjes toetsen omhoog en oplaag scrolt totdat je de juiste term hebt gevonden. Type gewoon op het pijltje naar boven of het pijltje omlaag om meer suggesties te krijgen die met de letter J beginnen. Welke methode aan te raden is, hangt sterk af van het aantal referentie in de database. Als dat er nog niet veel zijn dan is het scrollen met de pijltjestoets sneller. Als het er wel veel zijn, kan hij best de lijst beperken door nog enkele letters meer van de naam te typen. Een belangrijke opmerking hierbij is dat het tijdschrift, de auteur of het trefwoord al wel aanwezig moet zijn in je databank. Endnote pikt alleen namen op die al in de lijsten staan. Als je voor het eerst een bepaalde auteur gebruikt, zal Endnote niets suggereren De controlefunctie Naast het aanvullen van termen, controleert Endnote ook de invoer in velden waar lijsten mee verbonden zijn. De gebruiker maakt niet altijd gebruik van de autocompletefunctie en typt soms snel de auteursnaam in. Wanneer Endnote merkt dat een auteursnaam niet voorkomt in de lijst die hij bijhoudt, zal hij dit aangeven door deze auteur in het rood te kleuren zodra een combinatie van letters niet meer voorkomt. Hierdoor kan de gebruiker zien dat hij een naam ingetypt heeft die nog niet eerder in de lijst is voorgekomen. Indien de gebruiker zeker is dat dit wel het geval moet zijn, dan weet hij onmiddellijk dat de

31 29 schrijfwijze die hij hanteerde afwijkt van een vorige schrijfwijze van deze auteur. Hij kan dan op zoek gaan naar deze afwijkende schrijfwijze om te zien hoe hij de naam wel of niet zou moeten invoeren. Dat nieuw ingevoerde gegevens in het auteurs, tijdschrift of trefwoordveld in het rood komen te staan hoeft niet te betekenen dat deze fout ingetypt werden. Wanneer je nieuwe namen invoert, kent Endnote deze ook nog niet en zal hij die steeds in het rood zetten. Eens de referenties is opgeslagen, wordt de nieuwe naam aan de lijst toegevoegd en wordt deze bij de volgende invoer gebruikt Het opkuisen van fouten Het bekijken van de lijst van bijvoorbeeld auteurs, kan duidelijk maken dat er toch nog fouten en inconsequenties in de invoer zijn geslopen. Zo voerden we bijvoorbeeld (moedwillig) de foutieve naam Van Hoove in. Deze wordt automatisch opgenomen in de auteurs-lijst: Als duidelijk wordt in de lijst dat een bepaalde auteur verkeerd is geschreven, kan je door rechts te klikken op deze naam kiezen voor Copy. De verkeerde naam wordt dan naar het klembord gekopieerd. We verlaten de lijst en gaan naar het menu Edit waar je kiest voor Change Text. Je krijgt dan een zoek- en

32 30 vervangscherm waarmee je de foutieve auteursnaam in heel je databank kan wijzigen. Kies in het eerste vak voor plakken (CTRL + V) en typ in het onderste veld de juiste auteursnaam. Als je klikt op de knop Change wordt alle foutieve namen in de databank vervangen door de juiste. Endnote zal wel nog om bevestiging vragen voor de wijzigingen: Op OK klikken verandert de auteursnaam in de juiste schrijfwijze. Let wel, de naam komt nu consistent voor in de referenties maar de foutieve naam wordt niet automatisch uit de auteurslijst verwijderd. Dat moet je nog handmatig doen. 9.3 Eigen lijsten creëren Als je naast de drie standaardlijsten eigen lijsten wil aanmaken, kies je in het menu Tools voor Define Term Lists. In het scherm dat verschijnt, kies je voor Create List om een nieuwe lijst aan te maken. We werken een voorbeeld uit waarbij we een nieuwe lijst Uitgeverij aanmaken waarin we de namen van de uitgeverijen willen plaatsen.

33 31 Als je de nieuwe naam hebt ingegeven, klik je op OK en krijg je de nieuwe lijst te zien. Endnote moet voor deze lijst echter eerst nog weten uit welke velden hij informatie moet halen om deze lijst op te bouwen. Klik hiervoor Update List. In het scherm dat verschijnt, staat een knop Add Field. Als je hierop klikt krijg je een lange lijst van alle interne variabelen van een Endnote-database. In die lijst kies je dan het veld waar Endnote de informatie moet halen voor het bijwerken van deze lijst. In dit voorbeeld gebruiken we het veld Publisher omdat we daar de uitgeverijen invoeren. Eens dat gebeurd is, zal Endnote alle informatie die in Publisher ingevoerd wordt, bijhouden in de lijst Uitgeverij. Het aanmaken van een lijst, biedt nog niet automatisch de functionaliteit van autoaanvullen of aanduiden in rood die we hierboven beschreven hebben. Tot nu toe hebben we immers alleen een lijst aangemaakt waar informatie in terecht komt. Endnote zal niet automatisch deze lijst nu gaan gebruiken voor de controle van de invoer. Dat kunnen we instellen door in het menu Tools te kiezen voor Link Term Lists.

34 32 In het scherm dat verschijnt, zie je onmiddellijk al dat enkele variabelen (Field) gekoppeld zijn aan bepaalde Lijsten (Linked Term List). Zo wordt het veld Secondary Author gekoppeld aan de lijst Authors. Dat maakt dat alle informatie die in Secondary Author wordt ingevoerd, gecontroleerd wordt in de Author-lijst en dat de autocompletefunctie hier ingesteld is. Willen we dat nu ook doen voor het veld Publisher, dan klikken we in het veld rechts ervan en kiezen daar voor onze lijst Uitgeverij. Vanaf nu wordt ook dit veld automatisch bijgehouden en wordt de autocompletefunctie en de correctiefunctie ook aangeboden voor het veld Publisher. 10 Een artikel opbouwen via Manuscript Templates Endnote biedt de mogelijkheid om een wetenschappelijk artikel onmiddellijk volgens een bepaalde stijl vorm te geven. Hiermee gaat Endnote verder dan het gewoon opmaken van referenties maar helpt het programma ook om een volledige Word-tekst de juiste lay-out te geven. Ga in Endnote naar het menu Tools en kies voor Manuscript templates. Je krijgt dan een lijst te zien van beschikbare Templates. We kiezen in deze lijst voor APA 5th en klikken op Openen.

35 33 Onmiddellijk zal Word openen en krijg je een Wizard te zien. Sommige gebruikers krijgen eerst een macro-waarschuwing. Geef aan dat je deze bron vertrouwt en dat je de macro s wil uitvoeren. Pas daarna zal de Wizard starten. Op het openingsscherm wordt aangegeven dat het document in 5 stappen opgebouwd zal worden en dat meer informatie over APA gevonden kan worden op de website van APA. Klik op Volgende om de Wizard te starten. In de volgende stappen wordt basisinformatie over het artikel gevraagd. Je kan in de tweede stap de volledige titel en de korte titel (de zogenaamde running head) van het artikel opgeven. In de derde stap geef je de namen van de auteurs op en in de vierde stap kies je uit een lijst de onderdelen van je artikel. Zo kan je opgeven of je tabellen wil toevoegen of niet en dergelijke meer. De vijfde stap sluit de Wizard af en geeft een opgemaakt Word-document in de APA-stijl. In dat document kan je nu beginnen schrijven.

36 34 11 Zelf bibliografische stijlen aanmaken of wijzigen Endnote biedt zeer veel voorgedefinieerde bibliografische stijlen aan. Een veelgebruikte stijl als APA zal hierbij voor veel tijdschriften volstaan als opmaak van de bibliografische referenties. Toch gebeurt het dat je soms in een tijdschrift wil publiceren dat een afwijkende referentiestijl hanteert of waar je niet onmiddellijk een goede bibliografische stijl voor vindt. In dat geval kan je zelf je eigen stijl gaan definiëren, al dan niet op basis van een bestaande stijl uit Endnote zelf. Stijlen worden beheerd in de Style Manager. Deze vind je in het menu Edit onder Output Styles. We overlopen in deze paragraaf verschillende instellingen die je kan gebruiken bij het opbouwen van een tijdschriftstijl. Het is onmogelijk om alle instellingen gedetailleerd te bespreken. Daarom beperken we ons tot het aangeven van de mogelijkheden. De lezer die zelf stijlen wil aanmaken, zal deze zelf verder kunnen exploreren en testen. We kiezen er voor om de stijl APA 5th in detail te bekijken. Hiervoor klikken we n de Style Manager de APA 5th stijl aan en kiezen voor de knop Edit.

37 35 Endnote opent de stijl en toont een scherm waarin links alle mogelijke groepen van opties opgesomd staan en rechts de gebruiker de mogelijkheid heeft om de hele stijl te definiëren. De eerste pagina die opent is About this Style waarin de naam van de stijl staat, de categorie waaronder de stijl valt en in het geval van APA 5th een uitgebreide beschrijving van de stijl. We overlopen stapsgewijs de verschillende onderdelen die in een stijl gedefinieerd kunnen worden Algemene keuzen De eerste groep van vier instellingen bevinden zich op een algemeen niveau. Er kan wat beschrijvende informatie gegeven worden en enkele zeldzame gevallen bij het lay-outen kunnen opgevangen worden. Anonymous works Anonieme werken zijn werken waar de gebruiker geen naam ingevuld heeft bij de auteur. In veel gevallen zal dan XXX of Anonymous gebruikt worden. Je kan bij deze optie aangeven hoe Endnote moet omgaan met deze situatie.

38 36 Page numbers Bij het opmaken van een bibliografie kan Endnote de paginanummers die door de gebruiker ingegeven zijn een aangepaste lay-out geven. Endnote geeft een zestal mogelijke stijlen van het vermelden van paginanummers. De standaardwaarde is dat hij niets mag veranderen aan de paginanummers die door de auteur zijn ingevoerd. Sommige tijdschriften vereisen echter een aanpassing van de paginanummers en dan kan het nuttig zijn om deze optie te veranderen. Journal names In de medische wereld, is het heel gebruikelijk om tijdschriftnamen niet voluit te schrijven in de bibliografie. Men volgt daar een systeem van afkortingen. Het werken met de Journal-lijst maakt het mogelijk om dergelijke afkortingen voor tijdschriftnamen in te voeren.

39 Het uitzicht van in-tekst referenties (Citations) De eerste grote groep van lay-outkenmerken behoort tot de in-tekst referenties. Ook al lijkt het dat dergelijke citaten weinig of geen lay-out behoeven, er is toch meer dat er bij komt kijken om deze citaten een juiste format te geven. Templates De template is het algemene sjabloon om in-tekst citaten op te maken. De meest gebruikt vorm is die van de auteur en het jaartal tussen ronde haken. in de template maakt Endnote gebruik van een combinatie van gewone tekstkarakters en Endnote-velden. Zo zijn de ronde haken en de komma in het midden gewone tekstkarakters die Endnote moet afdrukken. De termen Author, Year, Cited Pages verwijzen naar velden uit de Endnote database. Daar moet Endnote zijn gegevens halen om de in-tekst citaten te lay-outen. Om in een Template een Endnote-veld in te voegen, gebruik je de knop Insert Field. Endnote kan het onderscheid maken tussen één pagina en meerdere pagina s. Als de gebruiker slechts één getal ingevoerd heeft, za Endnote dat als één pagina aanzien. In de APA-stijl moet dan p komen, terwijl voor meerdere pagina s pp moet komen. Dat wordt opgevangen in de Template. Door beide vermeldingen te koppelen met het ^-teken. In de stijl staat p.^pp. Waarmee aangegeven wordt dat Endnote één p met gebruiken als hij maar één pagian vindt en twee p s als er meerdere pagina s in het veld staan (die worden herkend door het koppelteken). Ambiguous Citations Ambigue citaten zijn citaten die identiek in het in-tekst citaat zouden voorkomen. Een voorbeeld hiervan is één auteur die in hetzelfde jaar twee werken heeft geschreven die naast elkaar aangehaald worden. De lezer kan in dat geval geen onderscheid maken tussen beide bronnen. Een mogelijk oplossing hier is het gebruiken van letters achter de jaartallen (bv. 1995a, 1995b). Ook auteurs met dezelfde achternamen kunnen een probleem vormen.

40 38 Author Lists Te grote en lange in-tekst citaten remmen het lezen van teksten af. Daarom bepalen veel tijdschrift dat er in een tekst slechts één auteursnaam mag voorkomen en dat de andere auteurs in de bibliografie maar genoemd moeten worden. In deze instelling geeft Endnote de gebruiker de kans om in te stellen hoe moet worden omgegaan met meerdere auteurs. Je kan instellen hoe auteurs van elkaar gescheiden moeten worden. Standaard staan hier komma s. En daarna kan je instellen hoe met meerdere auteurs omgegaan wordt. Moet er slechts één auteur getoond worden? Moet er et.al. gezet worden als er auteurs weggelaten worden? Author Name Deze instelling bepaalt hoe auteursnamen weergegeven worden. Eerder werd reeds gezegd dat het aan te raden is om de volledige achternaam én voornaam in de database op te nemen. Ook werd toen gezegd dat het best is om kleine letter te gebruiken in plaats van alles in hoofdletters te typen. Als je die invoer in Endnote respecteert, kan Endnote op basis van die gegevens, de auteursnamen op heel uiteenlopende manieren vormgeven in een document. Hij kan auteursnamen zelf afkorten of in hoofdletters zetten als dat nodig is voor een tijdschrift.

ENDNOTE (VERSIE X2 EN LATER) EEN INLEIDING

ENDNOTE (VERSIE X2 EN LATER) EEN INLEIDING ENDNOTE (VERSIE X2 EN LATER) EEN INLEIDING MTSO-INFO 23 DIMITRI MORTELMANS 2008 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 275.55.35

Nadere informatie

Inhoud. Endnote X7 Handleiding Mediacentrum maart 2015 Page 2

Inhoud. Endnote X7 Handleiding Mediacentrum maart 2015 Page 2 Inhoud Over Endnote... 3 Endnote installeren... 4 Een library aanmaken... 5 Voordat je begint!... 6 Tussenvoegsels in namen... 6 Referenties invoegen in een Worddocument/Cite while you write... 7 Handmatig

Nadere informatie

EndNote X7 Quick Start guide Medische Bibliotheek september 2015

EndNote X7 Quick Start guide Medische Bibliotheek september 2015 EndNote X7 Quick Start guide Medische Bibliotheek september 2015 Een up-to-date versie is beschikbaar via www.ru.nl/ubn/endnoteumc 1 EndNote installeren... 1 2 EndNote Library... 1 3 Library vullen...

Nadere informatie

ENDNOTE (VERSIE 5 EN LATER) EEN INLEIDING

ENDNOTE (VERSIE 5 EN LATER) EEN INLEIDING ENDNOTE (VERSIE 5 EN LATER) EEN INLEIDING MTSO-INFO 23 DIMITRI MORTELMANS 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53

Nadere informatie

EndNote Web handleiding

EndNote Web handleiding EndNote Web handleiding Bibliographic reference manager voor het verzamelen, beheren, delen van referenties en het maken van literatuurlijsten. 1. Een account aanmaken. Je kan je registreren via de databank

Nadere informatie

Deel 2: Endnote bibliografische software gebruiken als databasemanager en editor

Deel 2: Endnote bibliografische software gebruiken als databasemanager en editor Deel 2: Endnote bibliografische software gebruiken als databasemanager en editor Versie feb. 2015 pag. 38 Endnote output: 1. Organiseer je database 2. Doorzoek de referenties in je database 3. Publiceren,

Nadere informatie

WINDOWS-UPDATE MTSO-INFO-EXTRA 5 VAKGROEP MTSO 2001

WINDOWS-UPDATE MTSO-INFO-EXTRA 5 VAKGROEP MTSO 2001 WINDOWS-UPDATE MTSO-INFO-EXTRA 5 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax : +32 (03) 820.28.82

Nadere informatie

DE NETWERKPRINTER INSTALLEREN

DE NETWERKPRINTER INSTALLEREN DE NETWERKPRINTER INSTALLEREN MTSO-INFO-EXTRA 4 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax

Nadere informatie

Desktopversie voor medewerkers

Desktopversie voor medewerkers Desktopversie voor medewerkers Mediacentrum Hogeschool Windesheim Handleiding Endnote voor medewerkers 20170503 1 Contents Endnote... 3 Inleiding... 3 Voordat je begint nog even dit!... 3 Endnote installeren...

Nadere informatie

NETWERKVERBINDINGEN MAKEN

NETWERKVERBINDINGEN MAKEN NETWERKVERBINDINGEN MAKEN MTSO-INFO-EXTRA 7 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax :

Nadere informatie

SPYWARE VERWIJDEREN MTSO-INFO-EXTRA 8 VAKGROEP MTSO 2001

SPYWARE VERWIJDEREN MTSO-INFO-EXTRA 8 VAKGROEP MTSO 2001 SPYWARE VERWIJDEREN MTSO-INFO-EXTRA 8 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax : +32 (03)

Nadere informatie

Inhoud. Mediacentrum hogeschool Windesheim (maart 2015) Page 2

Inhoud. Mediacentrum hogeschool Windesheim (maart 2015) Page 2 Online Inhoud Over Endnote Online... 3 Aanmelden... 3 Voordat je begint!... 4 Tussenvoegsels in namen... 4 Referenties invoegen in een Worddocument/Cite while you write... 5 Handmatig invoeren van referenties...

Nadere informatie

Handleiding voor Zotero versie 2.0

Handleiding voor Zotero versie 2.0 Handleiding voor Zotero versie 2.0 Michiel Wolda De handleiding voor Zetero is geschreven voor de lezers van het boek Deskresearch: Informatie selecteren, beoordelen en verwerken: tweede editie (Van Veen

Nadere informatie

OPTICAL CHARACTER RECOGNITION (OCR)

OPTICAL CHARACTER RECOGNITION (OCR) OPTICAL CHARACTER RECOGNITION (OCR) MTSO-INFO 21 DIMITRI MORTELMANS 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53

Nadere informatie

EndNote X7 Quick Start guide Medische Bibliotheek oktober 2016

EndNote X7 Quick Start guide Medische Bibliotheek oktober 2016 EndNote X7 Quick Start guide Medische Bibliotheek oktober 2016 1 EndNote installeren... 1 2 EndNote Library... 1 3 Library vullen... 2 3.1 Direct Export... 2 3.2 Online Search... 2 3.3 Importeren via een

Nadere informatie

Installatiehandleiding EndNote Hogeschool Rotterdam Mediatheek

Installatiehandleiding EndNote Hogeschool Rotterdam Mediatheek Installatiehandleiding EndNote Hogeschool Rotterdam Mediatheek Auteur: Brenda Lems Datum: januari 2017 Inleiding EndNote is bibliografische software die je kunt gebruiken voor het opbouwen, beheren en

Nadere informatie

AFO 113 Authoritybeheer

AFO 113 Authoritybeheer AFO 113 Authoritybeheer 113.1 Inleiding Authority records die gebruikt worden in de catalogusmodule kunnen via deze AFO beheerd worden. U kunt hier records opzoeken, wijzigen, verwijderen of toevoegen.

Nadere informatie

Bibliografische referenties invoegen via Word

Bibliografische referenties invoegen via Word Bibliografische referenties invoegen via Word Dienst mediatheken Laatst bijgewerkt op 22/08/2016 12:52 ALGEMEEN Je kan jezelf heel wat werk besparen door je bibliografische referenties in Word bij te houden.

Nadere informatie

in linker menubalk, bij handige links naar Endnote en Referencemanager heel wat informatie over Endnote en de download-knop

in linker menubalk, bij handige links naar Endnote en Referencemanager heel wat informatie over Endnote en de download-knop Download Endnote De voorbereidende stappen: aanmelden op studienet, kies voor Mijn werkplek. in linker menubalk, bij handige links naar Endnote en Referencemanager hier vind je heel wat informatie over

Nadere informatie

Mediatheekhandleiding EndNote X9 en hoger

Mediatheekhandleiding EndNote X9 en hoger Mediatheekhandleiding EndNote X9 en hoger Inleiding EndNote is bibliografische software die je kunt gebruiken voor het opbouwen, beheren en gebruiken van een literatuurlijst. Door de integratie van EndNote

Nadere informatie

Informatievaardigheden Introductie EndNote

Informatievaardigheden Introductie EndNote Informatievaardigheden Introductie EndNote TU Delft Library Delft University of Technology Challenge the future TU Delft Library HowInformatievaardigheden to find and use scientific / EndNote information

Nadere informatie

INSTALLEREN MET SYMANTEC GHOST

INSTALLEREN MET SYMANTEC GHOST INSTALLEREN MET SYMANTEC GHOST MTSO-INFO-EXTRA 2 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax

Nadere informatie

Handleiding RefWorks

Handleiding RefWorks Inleiding... 2 Wat is RefWorks?... 2 Begrippenkader... 2 Een RefWorks account aanmaken... 2 Mappen creëren... 3 Referenties importeren vanuit databanken... 4 RefWorks: Importeren van referenties uit WorldCat...

Nadere informatie

Korte Handleiding CINAHL

Korte Handleiding CINAHL Korte Handleiding CINAHL Inhoud: WALAEUS BIIBLIIOTHEEK Inleiding Inloggen Subject Headings en Keywords Zoeken Zoekscherm Zoeken op onderwerp Zoeken op auteur, auteursadres, e.d. Zoeken op tijdschrift Zoeken

Nadere informatie

Op Windesheim maken we gebruik van EndNote X6. Deze versie van EndNote kan op Windesheim worden geïnstalleerd.

Op Windesheim maken we gebruik van EndNote X6. Deze versie van EndNote kan op Windesheim worden geïnstalleerd. EndNote X6 Inhoud Over Endnote... 3 Endnote installeren... 4 Een library aanmaken... 5 Handmatig invoeren van referenties... 7 Referenties importeren... 9 WindeSearch... 9 Worldcat... 9 Eric... 10 Google

Nadere informatie

Inhoud. EndnoteWeb januari 2015 Page 2

Inhoud. EndnoteWeb januari 2015 Page 2 EndNote Web X6 Inhoud Over Endnote Web... 3 Aanmelden... 3 Samenwerking met Word (Cite while you write)... 5 Voordat je begint met invoeren... 7 Tussenvoegsels in namen... 7 Handmatig invoeren van referenties...

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Introductie Reference Manager 12

Introductie Reference Manager 12 Introductie Reference Manager 12 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Wat is Reference Manager 12... 2 Werken via Athena... 3 Opbouw en gebruik van je Reference Manager Databank... 4 1. overlopen scherm...

Nadere informatie

Introductie Endnote X6

Introductie Endnote X6 Introductie Endnote X6 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Wat is Endnote X6?... 2 2. Werken via Athena... 3 Deel 1: Opbouw en gebruik van je Endnote X6 library... 4 1. Overlopen scherm... 4 2. Creëren library...

Nadere informatie

Wanneer je al in Limo aan het werken bent, kan je scopus intypen in de zoekbalk en Databases / E-journals aanduiden.

Wanneer je al in Limo aan het werken bent, kan je scopus intypen in de zoekbalk en Databases / E-journals aanduiden. SCOPUS 1. Beschrijving Scopus is een onderzoeksdatabank van Elsevier met abstracts van artikelen en boekhoofdstukken op alle vakgebieden. Het bevat tevens de verwijzingen uit en citaties van die artikelen

Nadere informatie

Handout bij de cursus RefWorks

Handout bij de cursus RefWorks Universiteitsbibliotheek Handout bij de cursus RefWorks 1. Beginnen met RefWorks - een account openen en aanpassen, inloggen 2. Referenties exporteren naar RefWorks - vanuit CatalogusPlus, catalogus, databases

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.1, juli 2006 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 E-mail: abonnee@dedicon.nl 1 Inhoudsopgave 1.1 De-installatie...

Nadere informatie

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0

Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0 Handleiding XML Leesprogramma versie 2.0 Een uitgave van Dedicon Postbus 24 5360 AA GRAVE Tel.: (0486) 486 486 Fax: (0486) 476 535 1 Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. De-installatie... 3 3. Starten

Nadere informatie

Korte infosessies Inschrijven niet nodig! Voor studenten o PubMed, Embase, Google Scholar o EndNote nu

Korte infosessies Inschrijven niet nodig! Voor studenten o PubMed, Embase, Google Scholar o EndNote nu EndNote VERONIQUE DESPODT INFORMATIEMEDEWERKER KCGG VERONIQUE.DESPODT@UGENT.BE BLITS INFORMATIESESSIE VOOR STUDENTEN 02/12/2016 Blits? Initiatief: Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg Gent (0K3) Korte

Nadere informatie

Bibliografische referenties invoegen via Word 2013

Bibliografische referenties invoegen via Word 2013 Bibliografische referenties invoegen via Word 2013 Dienst mediatheken Laatst bijgewerkt op 25/09/2014 11:09 ALGEMEEN Je kan jezelf heel wat werk besparen door je bibliografische referenties in Word bij

Nadere informatie

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be

Kluwer Office. DMS Basic Medewerker. Software.kluwer.be Kluwer Office DMS Basic Medewerker Software.kluwer.be Contents 1 Document Management System... 4 1.1 Alure Desktop... 4 1.1.1 IPad... 4 1.1.2 IMail... 6 1.2 CRM... 8 1.2.1 Algemeen... 8 1.2.2 Padvinder...

Nadere informatie

Web of Science: SCI, SSCI en AHCI

Web of Science: SCI, SSCI en AHCI Web of Science: SCI, SSCI en AHCI De Web of Science Citation index is toegankelijk via de Web of Knowledge (Wok), een portaalsite van het Institute of Scientific Information (ISI). De Web of Science Citation

Nadere informatie

Conversie van een Reference Manager database naar een EndNote library

Conversie van een Reference Manager database naar een EndNote library Instructie: Conversie van een Reference Manager database naar een EndNote library en Conversie van citaties en een referentielijst in een Word document die via Reference Manager werden ingevoegd naar EndNote

Nadere informatie

Het Automatic Term Mapping systeem van Emcare helpt Subject Headings te vinden. In paragraaf 2 wordt uitgelegd hoe dit werkt.

Het Automatic Term Mapping systeem van Emcare helpt Subject Headings te vinden. In paragraaf 2 wordt uitgelegd hoe dit werkt. WALAEUS BIIBLIIOTHEEK Emcare 1. Inleiding Emcare bevat ruim 5 miljoen referenties (beschrijvingen) van artikelen uit ruim 3700 tijdschriften op het gebied van verpleegkunde en paramedische vakgebieden.

Nadere informatie

Handleiding RefWorks Legacy met WNC4

Handleiding RefWorks Legacy met WNC4 Handleiding RefWorks Legacy met WNC4 1.1. INLEIDING RefWorks is bibliografische software waarmee je een persoonlijke databank met bibliografische gegevens op kan bouwen. Met RefWorks kun je: 1.Een literatuurdatabase

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

EndNote BLITS INFORMATIESESSIE - 17/02/2017 I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D U G E N T.

EndNote BLITS INFORMATIESESSIE - 17/02/2017 I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D U G E N T. EndNote VERONIQUE DESPODT I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D T @ U G E N T. B E BLITS INFORMATIESESSIE - 17/02/2017 Blits? Initiatief: Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg

Nadere informatie

Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan.

Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan. Een mailing verzorgen Met een mailing of massaverzending kunt u een groot aantal documenten verzenden naar gebruikelijke adressen, die in een gegevensbestand staan. Voor deze techniek zijn twee bestanden

Nadere informatie

MICROSOFT WORD XP WERKEN MET REVISIES

MICROSOFT WORD XP WERKEN MET REVISIES MICROSOFT WORD XP WERKEN MET REVISIES MTSO-INFO 7 KOEN PEPERMANS DIMITRI MORTELMANS 2004 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32

Nadere informatie

Inhoud. Mediacentrum Hogeschool Windesheim Handleiding Endnote Online juli

Inhoud. Mediacentrum Hogeschool Windesheim Handleiding Endnote Online juli ONLINE Inhoud Wat is Endnote Online?... 3 Voordat je begint nog even dit!... 3 Aanmelden... 4 Referenties invoegen in een Worddocument/Cite while you write... 5 Handmatig invoeren van referenties... 7

Nadere informatie

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie...

Invoegen... 8 Invulpunt... 9 Nieuwe bouwsteen maken... 9 Bouwsteen opslaan... 10. Wijze van werken in Outlook... 11 Informatie... ProDoc Bouwstenen voor Word & Outlook 2007 Inhoud Kopiëren bestanden... 2 Hoofdmap Bouwstenen... 2 Bouwsteen.dotm... 2 Installatie Bouwstenenmodule onder Word 2007... 3 Installatie Bouwstenenmodule onder

Nadere informatie

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher

Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van Muismedia websites wordt ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS): de ContentPublisher.

Nadere informatie

Installatiehandleiding EndNote Hogeschool Rotterdam Mediatheek

Installatiehandleiding EndNote Hogeschool Rotterdam Mediatheek Installatiehandleiding EndNote Hogeschool Rotterdam Mediatheek Auteur: H. Benne, E. Langhorst Datum: april 2015 Inhoud Inleiding... 1 EndNote X7... 2 EndNote Web... 3 Add-ons... 4 Overstappen naar EndNote...

Nadere informatie

Landelijk Indicatie Protocol (LIP)

Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Handleiding Landelijk Indicatie Protocol programma pagina 1 of 18 Landelijk Indicatie Protocol (LIP) Welkom bij LIP Lip is ontstaan uit een toegevoegde module aan het kraamzorg administratie pakket van

Nadere informatie

Hoofdstuk 16: Grafieken en diagrammen: hoe

Hoofdstuk 16: Grafieken en diagrammen: hoe Hoofdstuk 16: Grafieken en diagrammen: hoe 16.0 Inleiding Wanneer je de betekenis van een serie nummers in een presentatie wilt weergeven, zal je ondervinden dat een diagram de meest effectieve manier

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Psychorom. Bohn Stafleu van Loghum

Gebruikershandleiding Psychorom. Bohn Stafleu van Loghum Gebruikershandleiding Psychorom Bohn Stafleu van Loghum Inhoudsopgave 1. Opstarten cd rom na installatie 3 2. Werking programma 4 2.1 Zoeken 4 2.2 Zoektermen combineren 5 3. Menu Bestand 8 3.1 Afdrukken

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Deel 1: starten met Endnote, mogelijkheden van bibliografische software

Deel 1: starten met Endnote, mogelijkheden van bibliografische software Deel 1: starten met Endnote, mogelijkheden van bibliografische software Versie feb. 2015 pag. 1 Bibliografische software? Endnote, Reference Manager, RefWorks, Zotero, Mendeley zijn bibliografische softwarepakketten

Nadere informatie

EndNote BLITS INFORMATIESESSIE - 28/02/2018 I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D U G E N T.

EndNote BLITS INFORMATIESESSIE - 28/02/2018 I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D U G E N T. EndNote VERONIQUE DESPODT I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D T @ U G E N T. B E BLITS INFORMATIESESSIE - 28/02/2018 Blits? Initiatief: Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg

Nadere informatie

EDUscope Dossier Werken met Journalen

EDUscope Dossier Werken met Journalen EDUscope Dossier Werken met Journalen EDUscope versie 3.7.0 Bergerweg 110 6135 KD Sittard 046-4571830 1 INHOUD 2 Inleiding... 3 3 Individueel leerlingjournaal... 3 3.1 Journaalregels toevoegen:... 3 3.2

Nadere informatie

Handleiding RefWorks 2016

Handleiding RefWorks 2016 Handleiding RefWorks 2016 1. Inleiding 2. Registreren en account aanmaken 3. Verzamelen van referenties 4. Beheren en organiseren van referenties 5. Verwijderen van dubbele referenties 6. Bestanden toevoegen

Nadere informatie

Basistraining EndNote. Handleiding

Basistraining EndNote. Handleiding Basistraining EndNote Handleiding versie 1.0, 13 oktober 2008 Joke van Soest & Michiel Cock Over EndNote... 5 1. Het maken van een nieuwe library... 7 2. De library handmatig vullen met referenties...

Nadere informatie

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmangement

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmangement Handleiding CROW Kennisbank Contentmangement 4-7-2013 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 - Navigeren door de inhoudsopgaven... 3 1.1 Indeling inhoudsopgave wijzigen... 3 1.2 Selecteren van titels

Nadere informatie

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden

Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Handleiding 103: Collecte Database (CDB) voor Wijkhoofden Gebruik handleiding 103: Deze handleiding is bestemd voor wijkhoofden en Vrienden die gegevens gaan verwerken en bewerken in een wijk binnen een

Nadere informatie

BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN. Handleidingen

BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN. Handleidingen BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN Handleidingen ProQuest Zoeken in ProQuest-databanken: ProQuest Sociology; Political Science; Social Science Journals; Social Services Abstracts; Sociological Abstracts

Nadere informatie

Web of Science : Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation Index Conference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities

Web of Science : Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation Index Conference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities Web of Science : Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation Index Conference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities I. Beschrijving van de databanken Het Web of Science

Nadere informatie

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3

Badge it. Inhoudsopgave. 1. Installatie... 3 Badge it voor Windows 95/98/NT/2000/XP Inhoudsopgave 1. Installatie... 3 2. Start... 4 2.1. Nieuwe database maken... 5 2.2. De geselecteerde database openen... 5 2.3. De naam van de geselecteerde database

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken.

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken. KNIPPEN Als u na de selectie van een gedeelte van een tekst of een afbeelding op dit icoon klikt, knipt u de selectie uit het veld. Op deze manier kunt u het geselecteerde verwijderen, maar het ook juist

Nadere informatie

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmanagement

Handleiding. CROW Kennisbank. Contentmanagement Handleiding CROW Kennisbank Contentmanagement Inhoudsopgave Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 - Navigeren door de inhoudsopgaven... 3 1.1 Indeling inhoudsopgave wijzigen... 3 1.2 Selecteren van titels in de navigatie...

Nadere informatie

Samenvoegen met Word en Excel 2010

Samenvoegen met Word en Excel 2010 Samenvoegen met Word en Excel 2010 Inhoudsopgave Samenvoegen Word-Excel / Mailingen... 2 Tip Samenvoegvelden automatisch markeren... 4 Tip Installeer PDF-creator... 7 Tip Sla het Word-document en Excel-document

Nadere informatie

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland

Handicom. Symbol for Windows. Image Manager. (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Handicom Symbol for Windows Image Manager (Versie 4) Handicom, 2011, Nederland Inhoud Inleiding... 2 1. Image Manager hoofdscherm...3 1.1 Onderdelen van het venster...3 1.2 Het scherm veranderen...3 1.2.1

Nadere informatie

Website maker. Bezoek je domein om de Website maker in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn.

Website maker. Bezoek je domein om de Website maker in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn. Aan de slag met de Bezoek je domein om de in te stellen. De volgende melding zal zichtbaar zijn. Volg de url 'administratie paneel' om in te loggen en de vervolgens in te stellen. Als eerst krijg je de

Nadere informatie

Deel 1: PowerPoint Basis

Deel 1: PowerPoint Basis Deel 1: PowerPoint Basis De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen 1 Deel 1 PowerPoint Basis

Nadere informatie

License Management Tool: Lokaal beheer software licenties

License Management Tool: Lokaal beheer software licenties License Management Tool: Lokaal beheer software licenties De License Management Tool biedt de ondersteuning voor het beheer van software die via ICTS wordt verdeeld: Installatiecodes en download vanop

Nadere informatie

Net2 kaarten bedrukken

Net2 kaarten bedrukken kaarten bedrukken kaarten bedrukken - Welke methode? Er bevinden zich twee pakketen om kaarten te bedrukken in de software. Een basis vast formaat dat al aanwezig is in de software sinds 2003 (V3.16) en

Nadere informatie

BRICONweb voor de club

BRICONweb voor de club BRICONweb voor de club Starten met BW! 3 Aanmelden! 4 Registreren! 4 Club verantwoordelijke! 5 Bestaande club! 5 Nieuwe club aanmaken! 5 Aanmaken wedstrijd! 6 Betekenis icoontjes! 7 Inkorven! 8 Aantallen

Nadere informatie

EndNote BLITS INFORMATIESESSIE 07/12/2018 I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D U G E N T.

EndNote BLITS INFORMATIESESSIE 07/12/2018 I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D U G E N T. EndNote VERONIQUE DESPODT I N F O R M AT I E M E D E W E R K E R K C G G V E R O N I Q U E. D E S P O D T @ U G E N T. B E BLITS INFORMATIESESSIE 07/12/2018 Blits? Initiatief: Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg

Nadere informatie

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen

Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen Nederlandse Culturele Sportbond Afdeling Wedstrijdzwemmen 2005 NCS Commissie Wedstrijdzwemmen Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd

CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd CMS Made Simple eenvoudig uitgelegd CMS MADE SIMPLE- Eenvoudig uitgelegd Introductie Deze handleiding heeft tot doel een eenvoudige stap voor stap handleiding te zijn voor eindgebruikers van CMS Made Simple

Nadere informatie

Wat zijn de verschillen tussen SPSS 9 en SPSS 10?

Wat zijn de verschillen tussen SPSS 9 en SPSS 10? Wat zijn de verschillen tussen SPSS 9 en SPSS 10? 1.1 De data-editor / het definiëren van variabelen 1.2 Het openen van bestanden 1.3 Output lezen 1.4 Mogelijke problemen 1.1.1 De data-editor Het grootste

Nadere informatie

Inhoud van deze handleiding

Inhoud van deze handleiding Inhoud van deze handleiding Wat is Limo Werken in Limo Om optimaal te werken: meld je aan in LIMO, Thuiswerken = gebruik de EZProxy Zoeken in Limo Zoeken: algemeen Zoektips Zoeken: simple and advanced

Nadere informatie

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen.

Met deze module heeft u de mogelijkheid om gemakkelijk, snel en efficiënt uw documenten als naslag in Unit 4 Multivers te koppelen. Handleiding Scan+ Introductie Met Scan+ gaat een lang gekoesterde wens voor vele gebruikers van Unit 4 Multivers in vervulling: eenvoudig koppelen van documenten in relatiebeheer of documentmanagement

Nadere informatie

Vergelijkingseditor 2007

Vergelijkingseditor 2007 Vergelijkingseditor 2007 Wiskunde Module 1a Wiskunde en ICT 1 WISKUNDE EN ICT Tijdens de lessen wiskunde op deze hogeschool met de laptop moet je ook voor wiskunde de laptop zinvol gebruiken. Dat dit niet

Nadere informatie

Scopus Zoeken in Scopus

Scopus Zoeken in Scopus BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN Handleidingen Scopus Zoeken in Scopus Veerle Tuerlinckx september 2015 Inhoud Beschrijving... 5 1 Start (via Limo)... 6 2 Zoeken in SCOPUS... 6 2.1 Wat zijn citatie-indexen?...

Nadere informatie

DOCUMENT SAMENSTELLEN

DOCUMENT SAMENSTELLEN Pagina 168 7 In dit hoofdstuk gaat u een nieuwsbrief maken met behulp van een sjabloon. De artikelen die in de nieuwsbrief worden opgenomen zijn al geschreven. U hoeft de tekst alleen nog naar de juiste

Nadere informatie

Calculatie tool. Handleiding. Datum Versie applicatie 01 Versie document

Calculatie tool. Handleiding. Datum Versie applicatie 01 Versie document Calculatie tool Handleiding Auteur Bas Meijerink Datum 01-09-2016 Versie applicatie 01 Versie document 03D00 Inhoudsopgave 1. Een calculatie maken - 3-1.1 Start een nieuwe calculatie... - 3-1.2 Algemene

Nadere informatie

Bestanden ordenen in Windows 10

Bestanden ordenen in Windows 10 Bestanden ordenen in Windows 10 Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt je jezelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om je bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische

Nadere informatie

BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN

BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN Web of Science (WoS) Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation Index Conference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities Kris Scheys oktober

Nadere informatie

RIE Vragenlijst Editor

RIE Vragenlijst Editor Handleiding RIE Vragenlijst Editor Versie 1.0 Datum: 29 oktober 2015 IT&Care B.V. Inhoudsopgave 1. INLEIDING EN VERANTWOORDING... 3 2. OVERZICHT RIE VRAGENLIJSTEN... 4 3. AANMAKEN VAN EEN NIEUWE VRAGENLIJST...

Nadere informatie

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis 142.1 Inleiding Titel Aanwinsten Geschiedenis wordt gebruikt om toevoegingen en verwijderingen van bepaalde locaties door te geven aan een centrale catalogus instantie.

Nadere informatie

Tip EPC RESIDENTIEEL WEBAPPLICATIE 1 STARTEN MET EPC RESIDENTIEEL 2 AANMAKEN NIEUWE WOONEENHEID 3 BEWERKEN WOONEENHEID. Snelle startkaarten

Tip EPC RESIDENTIEEL WEBAPPLICATIE 1 STARTEN MET EPC RESIDENTIEEL 2 AANMAKEN NIEUWE WOONEENHEID 3 BEWERKEN WOONEENHEID. Snelle startkaarten 1 STARTEN MET EPC RESIDENTIEEL Na het aanmelden op de Energieprestatiedatabank met uw eid of token, komt u op het menu EPC Residentieel. Het menu EPC Residentieel bevat drie mogelijkheden. Met de optie

Nadere informatie

Handleiding Op Maat Wizard.

Handleiding Op Maat Wizard. Handleiding Op Maat Wizard. Met de Op Maat Wizard kun je zelf vullingen maken voor de verschillende werkvormen in het Op Maat programma. Wanneer je de software (Speler en Wizard) niet in je bezit hebt,

Nadere informatie

HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS

HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS HANDLEIDING VOOR GEBRUIKERS 1. Inloggen in de leraarskamer Om in te loggen in de leraarskamer ga je naar het inlogscherm. Dit kan op verschillende manieren: 1 ) Via de knoppen op de site (onderaan op portaal

Nadere informatie

Handleiding Digitaal Aanvraagformulier

Handleiding Digitaal Aanvraagformulier Handleiding Digitaal Aanvraagformulier Deze handleiding wil een summier overzicht geven van de installatieprocedure van het digitaal aanvraagformulier. De handleiding is bedoeld voor de al wat ervaren

Nadere informatie

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving

Kennismaking. Versies. Text. Graph: Word Logo voorbeelden verschillende versies. Werkomgeving Kennismaking Word is een tekstverwerkingsprogramma. U kunt er teksten mee maken, zoals brieven, artikelen en verslagen. U kunt ook grafieken, lijsten en afbeeldingen toevoegen en tabellen maken. Zodra

Nadere informatie

Handleiding EndNote Web

Handleiding EndNote Web Handleiding EndNote Web Versie september 2012. Wat u met EndNote Web kan EndNote Web is een bibliografische software. U kunt ermee uw referenties opslaan en formatteren in diversie stijlen (zoals APA,

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Geneeskundig Adresboek. Bohn Stafleu van Loghum

Gebruikershandleiding Geneeskundig Adresboek. Bohn Stafleu van Loghum Gebruikershandleiding Geneeskundig Adresboek Bohn Stafleu van Loghum Inhoudsopgave 1. Opstarten cd rom na installatie 3 2. Werking programma 4 2.1 Zoeken 4 2.2 Zoektermen combineren 5 3. Menu Bestand 6

Nadere informatie

Web of Science (WoS) Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation IndexConference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities

Web of Science (WoS) Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation IndexConference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN Web of Science (WoS) Social Sciences Citation Index, Arts & Humanities Citation IndexConference Proceedings Citation Index Social Science & Humanities Kris Scheys september

Nadere informatie

Scopus Zoeken in Scopus

Scopus Zoeken in Scopus BIBLIOTHEEK SOCIALE WETENSCHAPPEN Handleidingen Scopus Zoeken in Scopus Veerle Tuerlinckx september 2018 Inhoud Beschrijving... 5 1 Start (via Limo)... 6 2 Zoeken in SCOPUS... 6 2.1 Wat zijn citatie-indexen?...

Nadere informatie

Zorgmail handleiding. Inhoud

Zorgmail handleiding. Inhoud Inhoud 1. Beginnen met Zorgmail pag. 2 2. Het instellen van Zorgmail pag. 2 3. Het gebruik van Zorgmail m.b.t. Artsen pag. 3 4. Het aanpassen van de lay-out van Zorgmail pag. 4 5. Werken met Zorgmail pag.

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE BEHEERDERS HANDLEIDING

INHOUDSOPGAVE BEHEERDERS HANDLEIDING INHOUDSOPGAVE BEHEERDERS HANDLEIDING Login...2 Gebruikte symbolen...3 Bewerken diensten...5 Bewerken evenementen...6 Bewerken ledensoort...7 Bewerken tijden...8 Schema soort...9 Schema schema tijden...10

Nadere informatie

Website AC Lebbeke Inhoud

Website AC Lebbeke Inhoud Website AC Lebbeke Inhoud 1. Inloggen 2. Login Aanvraag en roles 3. Nieuwsbericht toevoegen 4. Afspraken nieuwsberichten 5. Pagina s aanpassen en document uploaden 6. Pagina s en nieuwsberichten bewerken

Nadere informatie

Teksten op je WordPress site zetten of aanpassen

Teksten op je WordPress site zetten of aanpassen www.smitloopbaan.nl/beheer/ Teksten op je WordPress site zetten of aanpassen Je kunt met WordPress op 2 manieren teksten en afbeeldingen op je website plaatsen : op een pagina of in een bericht. De vaste

Nadere informatie