Wanneer je al in Limo aan het werken bent, kan je scopus intypen in de zoekbalk en Databases / E-journals aanduiden.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wanneer je al in Limo aan het werken bent, kan je scopus intypen in de zoekbalk en Databases / E-journals aanduiden."

Transcriptie

1 SCOPUS 1. Beschrijving Scopus is een onderzoeksdatabank van Elsevier met abstracts van artikelen en boekhoofdstukken op alle vakgebieden. Het bevat tevens de verwijzingen uit en citaties van die artikelen en hoofdstukken. Scopus bevat een tal titels van meer dan 5000 internationale uitgevers, conference papers. Er worden ook artikels opgenomen die nog gedrukt moeten worden (articles-in-press) van ondermeer uitgevers als Cambridge University Press, Elsevier, Springer... In Scopus kan je wetenschappelijke artikelen, boekhoofdstukken, citaties van artikelen (vanaf 1996), citatiescore van auteurs (H-index), citatiegegevens van de publicaties van auteurs en de impactmeting (SNIP) van tijdschriften zoeken. 2. Start (via Limo) Wanneer je al in Limo aan het werken bent, kan je scopus intypen in de zoekbalk en Databases / E-journals aanduiden. Klik vervolgens in LIMO op View online. De gevraagde databank wordt geopend.

2 3. Zoeken in SCOPUS 3.1. Wat zijn citatie-indexen? Een belangrijke methode om een literatuurlijst (verder) uit de bouwen is een citatiedatabank (ook citatie-index genoemd). Een citatiedatabank (citation index) is een databank waarmee je kan nagaan welke artikels (auteurs) worden geciteerd in recentere publicaties omtrent een bepaald onderwerp. Citatie-indexen bevatten verwijzingen naar tijdschriftartikels en boeken. De meerwaarde t.o.v. andere databanken ligt in het feit dat ze de referenties (artikel geciteerde auteurs) bevatten, wat toelaat om te komen bij andere auteurs die over een vergelijkbaar onderwerp publiceren. Voor onderzoekers is het interessant om de citatie-impact van een tijdschrift na te gaan. Scopus laat dit toe a.d.h.v. de bibliometrische SJR, IPP, SNIP. In Scopus zijn er mogelijkheden om de impact van tijdschriften te vergelijken met elkaar. SJR is een alternatief voor de impactfactor. Het is een maat om het belang van een wetenschappelijk tijdschrift aan te geven. Hoe vaker de artikels uit een bepaald wetenschappelijk tijdschrift in andere tijdschriften worden geciteerd, des te hoger de impactfactor. De impact per publication (IPP) meet de ratio verhouding van citaties van één jaar van wetenschappelijke artikelen t.o.v. de citaties van wetenschappelijke artikelen van de drie voorgaande jaren gedeeld door het aantal wetenschappelijke artikelen van dezelfde jaren. Dit zou de kans op manipulatie verminderen. Bij SNIP (Source normalized impact per paper) wordt de impact van citaties gewogen t.o.v. het totaal aantal citaties in een vakgebied. Dus een citatie in een vakgebied met minder citaties krijgt een hogere waarde dan een citatie in een vakgebied waar de referentielijsten langer zijn Eenvoudig zoeken / Document search Standaard wordt er gezocht in titel, abstract en keyword. Je kan beperken op datum of op subject area. Door op het plusje toevoegen. te klikken, kan je extra lijnen

3 Vergeet niet de gewenste subject area aan te vinken. Voor ons vakgebied is dit Social sciences & Humanities Zoekresultaten

4 Automatisch worden de zoekresultaten getoond met het meest recente artikel bovenaan. Het is ook mogelijk om de zoekresultaten re laten sorteren op Cited by, relevantie, auteur, brontitel (titel van het tijdschrift). Via de linkerkolom kan je verder beperken (of uitsluiten) op jaar, auteur, subject area, tijdschrifttitel, sleutelwoorden, affliatie, land, type, taal. Het is ook mogelijk om je zoekopdracht aan te passen :. Wanneer je op edit klikt, ga je terug naar je zoekscherm.

5 Om de full text van het artikel te bekomen, klik je best op. Door een klik op de knop wordt Limo geopend. Het menu is contextgevoelig, d.w.z. afhankelijk van de referentie kan het aantal aangeboden elektronische diensten variëren. 1. De full text van het artikel is beschikbaar en de KU Leuven heeft toegangsrecht. Klik op View online om naar de full text te gaan. 2. Als de referentie een tijdschrifttitel met ISSN bevat en dit ISSN werd ook opgenomen in de catalogus dan krijgt u een rechtstreekse link naar het tijdschrift in de catalogus. Klik op Check location om naar de tijdschriftbeschrijving te gaan. Opgepast!! Controleer steeds het bezit van het tijdschrift in een bepaalde bibliotheek. 3. De knop Share laat toe om de bibliografische beschrijving te mailen, printen of downloaden.

6 3.4. Advanced search Bij Advanced search kan je via codes aanduiden wat je juist wil zoeken. Scopus geeft suggesties voor de codes. Dit vergemakkelijkt het zoeken.

7 3.5. Zoeken op auteur en/ of affliatie Bij het zoeken op auteur kan je meteen de affliatie toevoegen. Dit kan handig zijn wanneer auteurs dezelfde naam hebben maar tot andere instelling behoren Zoeken op naam van een tijdschrift Door op de link Browse sources te klikken kom je op een scherm waar je kan zoeken op tijdschrifttitel. Wanneer je op deze manier zoekt, kan je het gewicht van een tijdschrift nagaan. In de voorbeelden zoeken we de tijdschriften Journal of popular film television en Film criticism op.

8 Bij de titel krijg je meteen meer informatie over het SJR, IPP en het SNIP van het tijdschrift. Dit zijn indicators om na te gaan hoe prestigieus een tijdschrift is. Zie punt 3.1 voor meer uitleg Vergelijken van tijdschriften In Scopus is het mogelijk om tijdschriften vergelijken a.d.h.v. SJR, IPP,.... Voor wetenschappers kan dit van groot belang zijn. Naarmate hun publicaties in tijdschriften met een hogere impact worden gepubliceerd, stijgen hun carrièrekansen.

9 3.8. Zoeken naar artikels waarin een auteur of een titel geciteerd wordt Via de Advanced search kan je zoeken naar werken die bepaalde artikels citeren. Hier moet je wel codes voor gebruiken. Deze codes kan je vinden via Field codes. De belangrijkste code is REF.

10 Je krijgt dan een lijst met titels die deze auteur citeren in dat jaar. Dit is een voorbeeld van een titel van een artikel.

11 4. Printen / bewaren / / Alerts Wanneer je resultaten later opnieuw wil gebruiken, kan je best aanmelden in Scopus. Om dit te kunnen doen moet je eerst registreren Registreren Wanneer je dit hebt gedaan, kan je aanmelden door op Login te klikken.

12 4.2. Bewaren van zoekopdrachten Nadat je een zoekopdracht hebt gegeven, krijg je een grijze balk. Door op Edit te klikken kan je zoekopdracht aanpassen. Klik je op Save dan worden je resultaten bewaard in My Scopus > Saved searches Wanneer je artikels in My list bewaard, is dit slechts tijdelijk! Tip : Wat je bewaart in My list is tijdelijk. Wil je dit bewaren voor een volgende zoeksessie kan je dit bewaren via Save to saved list. Je kan de zoekresultaten dan een naam geven.

13 Via My Scopus kan je Saved Lists aanklikken. Daar bevinden zich de aangemaakte lijsten Printen, mailen of een bibliografie maken van gevonden werken Uit verschillende zoekopdrachten kunnen titels bewaard worden in My list. Je kan deze list ook aanpassen door titels die je niet wil hebben aan te vinken en te verwijderen. Duid de titels aan die je in je bibliografie wil. Bij More, kan je Create bibliography aanduiden. Je kan je een stijl kiezen waarin je de bibliografie wil. Daarna klik je op Create.

14 Er wordt in Quikbib een referentielijst gemaakt. Wanneer je Print kiest, kan je de lijst opslaan als pdf of printen. en save werkten niet op 31/3/2015 bij Quikbib. Zoals je op de vorige afbeelding kon zien kan je ook opteren om de resultaten te mailen of te printen zonder bibliografische lay-out.

15 4.4. Alerts Door op Set alert te drukken, kan je Scopus een alert naar je mail adres laten sturen Exporteren Je kan exporteren in CVS formaat of Text exporteren. Je kan ook aanduiden welke velden je wil bewaren. Zo kan je bevoorbeeld ook de referenties van een artikel bewaren (Specify fields to be exported) Downloaden Wanneer je op de knop Download drukt, wordt een nieuw venster geopend.

16 Je kan hier aanduiden hoe je wil dat het document heet. Het is ook handig om aan te duiden waar het zal bewaard worden. Nadat je op Begin Download hebt geklikt, kan je zien of enkel de abstract of ook de full tekst bewaard werd. De informatie werd op de desktop bewaard. De abstracts only krijgen een icoon van Internet explorer, de full text krijgt een icoon van pdf.

Introductie Endnote X6

Introductie Endnote X6 Introductie Endnote X6 Inhoudsopgave Inleiding... 2 1. Wat is Endnote X6?... 2 2. Werken via Athena... 3 Deel 1: Opbouw en gebruik van je Endnote X6 library... 4 1. Overlopen scherm... 4 2. Creëren library...

Nadere informatie

H a n d l e i d i n g

H a n d l e i d i n g H a n d l e i d i n g Versie: 14 januari 2015 Licentie: http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/nl/ 2 Inhoud 1. Wat is RefWorks?... 4 2. Een account aanmaken... 5 Binnen de RUG... 5 Buiten de RUG...

Nadere informatie

Instructie Reference Manager 12

Instructie Reference Manager 12 WALAEUS BIIBLIIOTHEEK In deze instructie komen aan de orde: 1. Aanmaken van een nieuwe database 2. Uitvoeren van een zoekactie in PubMed 3. Importeren van de PubMed-resultaten in Reference Manager 4. Zoeken

Nadere informatie

HANDLEIDING ENDNOTE 9 t/m 17

HANDLEIDING ENDNOTE 9 t/m 17 BIBLIOTHEEK VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM HANDLEIDING ENDNOTE 9 t/m 17 VOOR GEBRUIK BIJ DE VRIJE UNIVERSITEIT Geschikt voor Windows, bruikbaar voor Apple Getest in Internet Explorer Juli 2014 Quick index

Nadere informatie

Handleiding PubMed. 1. Beschrijving van de databank PubMed. 2. Trefwoorden in PubMed: MeSH Terms

Handleiding PubMed. 1. Beschrijving van de databank PubMed. 2. Trefwoorden in PubMed: MeSH Terms WALAEUS BIIBLIIOTHEEK 1. Beschrijving van de databank PubMed PubMed is een bestand met beschrijvingen (referenties) van artikelen uit meer dan 5000 tijdschriften op het gebied van de geneeskunde en verwante

Nadere informatie

Handleiding Reference Manager 11 en 12

Handleiding Reference Manager 11 en 12 Handleiding Reference Manager 11 en 12 1 Handleiding Reference Manager 11 & 12 (HK, jun 2014) Contents 1. Inleiding... 3 2. Het beginscherm en basisfuncties... 4 3. Referenties toevoegen... 6 a) Handmatig

Nadere informatie

MediaHaven Handleiding - Website. 02 juli 2015 12:46 PM

MediaHaven Handleiding - Website. 02 juli 2015 12:46 PM MediaHaven Handleiding - 02 juli 2015 12:46 PM Inhoudsopgave 1.... 1 1.1. Aanmelden... 1 1.2. Zoeken... 2 1.2.1. Zoeken met zoekterm... 3 1.2.2. Zoeken zonder zoekterm via facetten... 3 1.2.3. Zoeken op

Nadere informatie

Bibliografische referenties invoegen via Word 2013

Bibliografische referenties invoegen via Word 2013 Bibliografische referenties invoegen via Word 2013 Dienst mediatheken Laatst bijgewerkt op 25/09/2014 11:09 ALGEMEEN Je kan jezelf heel wat werk besparen door je bibliografische referenties in Word bij

Nadere informatie

Algemene tips en tricks

Algemene tips en tricks Library Tips and Tricks (Library Tips and Tricks voor het schrijven van een master thesis) Algemene tips en tricks - Weet wat er verwacht wordt van een master thesis! Informeer jezelf bijvoorbeeld ook

Nadere informatie

I Maken van een EndNote Library 2 - handmatig vullen van de Library 3 - importeren van titels 4. II De Library manipuleren 5 - beeld 5 - tekst 6

I Maken van een EndNote Library 2 - handmatig vullen van de Library 3 - importeren van titels 4. II De Library manipuleren 5 - beeld 5 - tekst 6 Bibliotheek Universiteit van Amsterdam februari 2010 INTRODUCTIECURSUS ENDNOTE Handout Inleiding 1 I Maken van een EndNote Library 2 - handmatig vullen van de Library 3 - importeren van titels 4 II De

Nadere informatie

Instructie keuzecursus Luchtwegaandoeningen: wat doet de huisarts ermee? Bèta Biomedisch Team

Instructie keuzecursus Luchtwegaandoeningen: wat doet de huisarts ermee? Bèta Biomedisch Team Instructie keuzecursus Luchtwegaandoeningen: wat doet de huisarts ermee? Bèta Biomedisch Team Heidelberglaan 100 UMC / HP G 01.503 Mei 2012 INLEIDING In dit practicum leer je hoe je een zoekvraag in PubMed

Nadere informatie

UPDATE HANDLEIDING IMPACTXRM. IMPACTXRM NV Zuidleiestraat 12/1b 9880 Aalter 0032 (50)960070 info@impactxrm.com

UPDATE HANDLEIDING IMPACTXRM. IMPACTXRM NV Zuidleiestraat 12/1b 9880 Aalter 0032 (50)960070 info@impactxrm.com UPDATE HANDLEIDING IMPACTXRM IMPACTXRM NV Zuidleiestraat 12/1b 9880 Aalter 0032 (50)960070 info@impactxrm.com Inhoud Inhoud... 1 Wist u dat...... 3 IMPACTXRM GENERAL... 4 Aanpassing benaming Beveiligingsrollen...

Nadere informatie

Handleiding enquetemaken.be

Handleiding enquetemaken.be Handleiding enquetemaken.be Hoofdstuk 1 : Starten met uw eigen enquête - Een account maken - Eerste enquête Maken - Instellingen Hoofdstuk 2 : Opstellen van de vragenlijst - Vragen maken - Vraagtypes -

Nadere informatie

Handleiding voor Werkgevers

Handleiding voor Werkgevers Handleiding voor Werkgevers Deze handleiding werd specifiek ontwikkeld voor werkgevers die vacatures willen plaatsen en/of op zoek zijn naar kandidaten. De meeste onderwerpen die in de handleiding beschreven

Nadere informatie

Handleiding werken met RefWorks

Handleiding werken met RefWorks Universiteitsbibliotheek Handleiding werken met RefWorks Inhoud Inleiding... 2 Account maken... 2 Interface en navigatie... 2 I. Referentiebestand creëren... 3 1. Referenties importeren... 3 2. Referenties

Nadere informatie

Gebruikershandleiding

Gebruikershandleiding 2010 Gebruikershandleiding www.iumi.be www.iumi.nl versie: 1.4 IUMI GEBRUIKERSHANDLEIDING Inhoudsopgave IUMI GEBRUIKERSHANDLEIDING... 2 IUMI OPSTARTEN... 3 DE WERKOMGEVING... 4 GEOPENDE ITEMS AFSLUITEN...

Nadere informatie

HANDLEIDING. WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING

HANDLEIDING. WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING HANDLEIDING WordPress LAATSTE VERSIE: 29-12-2011 RODER!CKVS WEBDESIGN & WEBHOSTING Inhoudsopgave Inloggen... 3 Een nieuw bericht plaatsen... 5 Aan een nieuw bericht beginnen... 5 Je bericht bewaren, een

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 06-07-2011 Versie 2.0

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 06-07-2011 Versie 2.0 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 06-07-2011 Versie 2.0 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

Bibliotheek. Versie: 1.2 (Juli, 2011)

Bibliotheek. Versie: 1.2 (Juli, 2011) Bibliotheek Versie: 1.2 (Juli, 2011) 1 Inhoudsopgave 1 Inleiding...3 2 Hulpmiddelen...3 2.1 Lenen bij de UvA en bij andere bibliotheken...3 2.2 Studeren in de bibliotheek...4 2.3 Thuis toegang en draadloos

Nadere informatie

Handleiding Yammer. Jeroen de Miranda. 29 juni 2011

Handleiding Yammer. Jeroen de Miranda. 29 juni 2011 Handleiding Yammer Jeroen de Miranda 29 juni 2011 i Inhoudsopgave Inhoudsopgave ii 1 Inleiding 1 2 Starten met Yammer 2 2.1 Account maken...................... 3 2.2 Hoofdscherm.......................

Nadere informatie

Registratie als energiemeester (als je je voor het eerst aanmeldt).

Registratie als energiemeester (als je je voor het eerst aanmeldt). Handleiding website Energiejacht voor energiemeesters In deze handleiding vind je de nodige informatie over hoe je met de website van Energiejacht aan de slag kunt gaan. Met vragen over de website kun

Nadere informatie

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail.

Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. INLOGGEN Ga naar http://www.domeinnaam.nl/wp-admin en log in met de gebruikersnaam en wachtwoord verkregen via mail. Vul hier je gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op Inloggen. Bij succesvolle login

Nadere informatie

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1

LTO Noord. Handleiding afdelingswebsite. Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 LTO Noord Handleiding afdelingswebsite Datum: 30-10-2012 Versie 5.1 Inhoud Inleiding... 3 Basisonderdelen van de website... 4 Internet browser opstarten en de website bekijken... 5 Inloggen in CMS achter

Nadere informatie

IPMarketing. Krijg inzage in uw potentiële klanten door uw website te analyseren! Handleiding 3.0

IPMarketing. Krijg inzage in uw potentiële klanten door uw website te analyseren! Handleiding 3.0 Krijg inzage in uw potentiële klanten door uw website te analyseren! Handleiding 3.0 Voorwoord Welkom bij de handleiding van IP Marketing 3.0. Hier vindt u alle informatie over het gebruik van het vernieuwde

Nadere informatie

SpinOffice handleiding

SpinOffice handleiding SpinOffice handleiding Als nieuwe gebruiker van SpinOffice CRM is het van belang een goed beeld te hebben van de mogelijkheden van de software. SpinOffice voegt een centraal adressenbestand met documentbeheer

Nadere informatie

1 De onderdelen van TYPO3

1 De onderdelen van TYPO3 Nederlandse versie 1.03 Webredactie-MC@tudelft.nl 13 mei 2014 Inhoudsopgave 1 De onderdelen van TYPO3... 3 1.1 De basis... 3 1.1.1 Inloggen... 3 1.1.2 Het hoofdmenu... 3 1.1.3 Pagina-/ Bestandsboom...

Nadere informatie

3.1.6 Nieuwe lijst toevoegen

3.1.6 Nieuwe lijst toevoegen 3.1.6 Nieuwe lijst toevoegen Om een nieuwe lijst toe te voegen, kies je de knop Maken in de algemene koppelingsbalk bovenaan een pagina van een Windows Sharepoint website. Je krijgt de keuze uit een aantal

Nadere informatie

Handleiding: Jobs publiceren op essenscia.be

Handleiding: Jobs publiceren op essenscia.be Handleiding: Jobs publiceren op essenscia.be 1. Aanmelden... 2 2. Jobaanbiedingen toevoegen... 2 2.1 Jobs in extra taal... 2 2.2 Opties om snel een job toe te voegen... 3 2.3 De beschikbare velden zijn:...

Nadere informatie

Mijn voorbeeld boek. Korte handleiding - zo makkelijk is het! mijn leven als verhaal. www.mijnlevenalsverhaal.nl

Mijn voorbeeld boek. Korte handleiding - zo makkelijk is het! mijn leven als verhaal. www.mijnlevenalsverhaal.nl Mijn voorbeeld boek Korte handleiding - zo makkelijk is het! mijn leven als verhaal www.mijnlevenalsverhaal.nl Vijftiende druk, maart 2014 @ 2014 Irit Rosen Dit boek werd gemaakt met behulp van www.mijnlevenalsverhaal.nl.

Nadere informatie

Chatfone gebruikershandleiding. Versie 2.0

Chatfone gebruikershandleiding. Versie 2.0 Chatfone gebruikershandleiding Versie 2.0 1 Introductie Met behulp van deze handleiding kunt u gemakkelijk uw weg vinden binnen Chatfone. Elke functie van Chatfone wordt besproken in een apart hoofdstuk.

Nadere informatie