ULTRAEDIT EEN INLEIDING

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ULTRAEDIT EEN INLEIDING"

Transcriptie

1 ULTRAEDIT EEN INLEIDING MTSO-INFO 17 KOEN PEPERMANS 1999 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans Tel : +32 (03) Fax : +32 (03)

2 MTSO-INFO Documenten in de reeks MTSO-INFO werden geschreven door leden van de vakgroep MTSO (Methoden en Technieken van het Sociaal-Wetenschappelijk Onderzoek) met als doel op een heldere en eenvoudige manier bepaalde thema's van onderzoeksmethoden en computergebruik uit te leggen. De thema s sluiten aan bij analysetechnieken of softwareprogramma s die gebruikt worden aan de Faculteit PSW van de Universiteit Antwerpen. Vermits sommige documenten door andere leden van de Universiteit Antwerpen of daarbuiten nuttig kunnen zijn, worden deze gratis online aangeboden op Het downloaden en verspreiden van deze documenten is toegestaan mits correcte bronvermelding. WAARSCHUWING: De documenten worden slechts sporadisch bijgewerkt. Dit heeft repercussies voor die documenten die slaan op software. De auteurs hebben niet de bedoeling om bij het uitkomen van nieuwe versies van programma s steeds het hele document te herschrijven. Daarom dient de lezer er rekening mee te houden dat het document steeds slaat op de softwareversie zoals deze bij het uitkomen van het MTSO-INFO document gangbaar was.

3 ULTRAEDIT. EEN INLEIDING Inhoud 1 INLEIDING ALGEMENE BESPREKING VAN ULTRAEDIT ENKELE KENMERKEN HET UE-VENSTER EEN NUTTIGE EIGENSCHAP: SYNTAX HIGHLIGHTING NUTTIGE FUNCTIES VAN ULTRAEDIT KOLOM EDITING Verticaal invoegen van teks t Verticaal verwijderen van tekst Verticaal knippen en plakken Verticaal invoegen van nummers ZOEKEN EN VERVANGEN BINNEN UE Zoeken en vervangen binnen geopende bestanden Zoeken en vervangen binnen een directory Zoeken en vervangen met expressies HET GEBRUIK VAN TEMPLATES VOORLOPIG BESLUIT MTSO INFO / UA - FPSW

4 2 1 Inleiding Bij het bewerken van tekst op computer denken we meestal spontaan aan pakketten zoals MS Word of WordPerfect. Deze tekstverwerkers bieden een veelheid aan functies en mogelijkheden om tekst in combinatie met andere objecten samen te brengen in een mooi ogend geheel. Voor een aantal taken hebben we echter geen behoefte aan al deze opmaakmogelijkheden. Zo hebben we voor een programma in SAS of een invoerbestand van Access slechts nood aan eenvoudige tekstbestanden zonder franje. Andere bestandsformaten zijn hierbij niet bruikbaar. Onder eenvoudige tekstbestanden verstaan we bestanden die slechts gebruik maken van de 255 tekens uit de ASCII-tabel 1. Ook de HTML-bestanden die binnen het WWW gebruikt worden zijn slechts tekstbestanden. Reeds in de beginjaren van de computer heeft men specifieke programma s ontwikkeld die als enige doel hadden dergelijke tekstbestanden te bewerken. Deze worden algemeen samengebracht onder de noemer (tekst-)editors. Bij elk besturingssysteem worden dergelijke editors meegeleverd. De mogelijkheden van deze programma s variëren van zeer beperkt (notepad/kladblok onder Windows) tot zeer uitgebreid (vi onder Unix). Het streefdoel van de meeste auteurs van dergelijke programma s is tweeledig: 1. het maken van een zeer krachtig en flexibel stuk gereedschap om tekst te bewerken 2. het programma zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken Niet alle programma s slagen erin beide eisen met elkaar te verzoenen. Naar onze mening is dit echter wel het geval voor de teksteditor die hier besproken wordt. Het programma Ultraedit (UE) kan zeer goed gebruikt worden als een eenvoudige editor zonder dat de gebruiker alle geavanceerde functies begrijpt of kent. Anderzijds biedt het programma aan de gebruikers die dat wensen ook een reeks unieke functies die men zelden terugvindt in andere editors. In deze beperkte toelichting bij het programma lichten we een aantal van deze functies toe. Het is aan de gebruiker om zelf te bepalen welke eventueel nuttig kunnen zijn in het dagelijkse gebruik. Webadres waar je steeds de laatste versie van het programma terugvindt: 1 ASCII staat voor American Standard Code for Information Interchange. Aangezien bijna alle computers deze standaarden volgen, zijn tekstbestanden tussen de meeste types computer uitwisselbaar (mits kleine aanpassingen).

5 3 2 Algemene bespreking van Ultraedit 2.1 Enkele kenmerken Enkele gegevens over het programma om aan te duiden wat de meerwaarde is ten opzichte van bij voorbeeld het kladblok van Windows. bestanden bewerken tot 2Gb uitgebreide zoek- en vervangfuncties (binnen geopende bestanden of binnen bestanden in een directory) syntax-highlighting kolom editing gebruik van templates (sjablonen) gebruik van macro s vergelijken van bestanden 2.2 Het UE-venster Figuur 1 Overzicht van het UE-venster Het venster van UE houdt zich aan de gangbare conventies van Windows. Er wordt getracht de verschillende functies naar inhoud onder een menu te groeperen. We geven een korte toelichting bij elk menuitem. File Edit Hieronder vind je alles terug om nieuwe bestanden aan te maken, bestaande bestanden te openen, te sluiten, af te printen en dergelijke. Daarnaast nog enkele specifieke UE-functies. Dit item herbergt de functies om tekst te selecteren, kopiëren/knippen

6 4 en plakken. UE ondersteunt tot 9 eigen klemborden om selecties te bewaren. Search Hieronder bevinden zich alle functies om te zoeken en/of vervangen binnen geopende bestanden of eventueel in bestanden op de harde schijf. Project UE geeft de mogelijkheid aan de gebruiker om aan te duiden dat bestanden in een project samen horen. Deze kunnen dan samen met slechts één handeling geopend worden. View Hieronder vind je alles terug om de weergave van tekst en de verschillende gereedschappen van UE te bepalen. Format Hoewel de opmaakmogelijkheden uiteraard beperkt zijn, zijn hier een aantal functies bijeengebracht om het uiterlijk van de tekst aan te passen. Column UE kent een aantal unieke kolomfuncties die onder dit menuitem samengebracht zijn. Macro Net zoals in programma s zoals Word en Excel kan de gebruiker macro s opnemen om veel gebruikte combinaties van bevelen samen te brengen. Advanced De uitgebreide opties van het programma kunnen hier ingesteld worden. Window Alles in verband met het tonen van geopende bestanden binnen UE. Help Hieronder vind je de uitgebreide helpfunctie van UE. Je kan er zelf nog bijkomende helpbestanden aan toe voegen. Een aantal functies van UE zijn eveneens bereikbaar via de knoppenbalk en via een snelmenu onder de rechtermuisknop (RMK). De gebruiker krijgt eveneens een overzicht van de geopende bestanden via een balk met tabbladen. Onder het werkgebied wordt in de statusbalk informatie gegeven over het bestand zoals de positie (kolom, regel), de modus (DOS of UNIX) en de bestandsgrootte. 2.3 Een nuttige eigenschap: syntax highlighting UE biedt een voorziening die meestal voorbehouden is aan de ontwikkelomgevingen van programmeertalen zoals Visual Basic of C++. De gebruiker kan aangeven dat bepaalde termen in bestanden met een bepaalde extensie (bv..sas of.html) in een andere kleur moeten weergegeven worden. Dit noemt men de syntax highlighting. Hoewel het de gebruiker vrij staat zelf dergelijke lijsten aan te leggen, is het handiger om een keuze te maken uit de lijsten die reeds verzameld werden door andere gebruikers. Zo is er een bestand met SAS-termen evenals een bestand met HTML-termen. UE ondersteunt een simultaan gebruik van 10 talen of bestandstypen.

7 5 Figuur 2 Configuratiescherm syntaxhighlighting /L6"SAS" Line Comment = ** Block Comment On = /* Block Comment Off = */ Nocase File Extensions = SAS CMD /Delimiters = ~!@^&*()-+= \/{}[]:;"'<>,.? /C1 _null_ abort array attrib and by call cards cards4 center data delete do drop dim else end eof file format formchar footenote footenote1 footenote2 footenote3 footenote4 footenote5 footenote6 footenote7 footenote8 footenote9 footenote10 firstobs filename Hierboven ziet u een stukje uit het bestand wordfile.txt waarin de termen opgesomd worden. In de eerste regel wordt aangeduid om welk type bestanden het gaat (SAS), welke tekens gebruikt worden om aan te duiden dat het om commentaar gaat (* /* */) en bij welke extensies deze regels toegepast dienen te worden (.sas,.cmd). Daarna wordt er een opsomming gegeven van die termen die met een andere kleur moet weergegeven worden. Het resultaat van deze operatie is dat je als gebruiker snel een zicht krijgt op de structuur van je programma. Fouten en vergetelheden worden op deze wijze sneller gevonden. 3 Nuttige functies van Ultraedit In dit stuk willen we een aantal functies toelichten. Als voorbeeld nemen we volgende situatie: we willen gegevens van SAS overbrengen naar Access of Excel. We moeten met andere woorden een invoerbestand aanmaken. Het vertrekpunt is de output die gegenereerd wordt door proc print in SAS.

8 6 Figuur 3 Output van proc print Als eerste stap verwijderen we de regel The SAS System bovenaan. De variabelnamen laten we staan aangezien we die kunnen gebruiken bij het inlezen van de gegevens. 3.1 Kolom editing Een functie die uniek is voor UE, is het zogenaamde kolom editing. Hierbij krijg je de mogelijkheid om binnen je tekst verticale bewerkingen te doen (vandaar de term kolom). UE ondersteunt volgende kolomfuncties: Verticaal invoegen van tekst Verticaal verwijderen van tekst Verticaal knippen en plakken van tekst Verticaal invoegen van nummers Verticaal invoegen van tekst Een eerste toepassing is het invoegen van tekst. Hierbij heb je twee keuzes: ofwel voeg je in het gehele bestand een reeks tekens in, ofwel selecteer je een aantal regels en voeg je hier de tekst in. De eerste stap bij kolombewerkingen is steeds het aanzetten van de kolommodus.

9 7 Een veel gebruikt invoerformaat voor Excel of Access is het zogenaamde tekstbestand met lijstscheidingsteken. Elke regel bevat hierbij één record en elk veld (of variabele) wordt gescheiden door een vast teken. Meestal wordt hiervoor de punt-komma gebruikt. Dit is binnen UE een eenvoudige handeling. Je plaatst de cursor op de positie waar je tekst wil invoegen en selecteert in het menu de functie Insert/Fill Columns. Dit herhalen we voor elk van onze variabelen. Dit levert ons het resultaat in Figuur 4 op. Figuur 4 Resultaat van invoegen punt-komma Verticaal verwijderen van tekst In ons bestand zit echter nog een overbodige kolom (observatienummer). Ook hier biedt de kolommodus uitkomst. Ofwel selecteren we verticaal een deel van de kolom (linkse voorbeeld). Daarbij wordt alleen de selectie verticaal verwijderd.willen we de hele kolom verwijderen dan selecteren we in de eerste regel het aantal kolommen dat verwijderd dient te worden (rechtse voorbeeld).

10 8 In het menu kiezen we de functie Delete Columns. Nog éénmaal klikken op Ok in het dialoogvenster en de overbodige tekst is (verticaal) verwijderd. Dit zie je weergegeven in Figuur Verticaal knippen en plakken Figuur 5 Resultaat van verwijderen kolom Het gebruik van de functie Cut Columns verloopt analoog aan de voorgaande. Ook hier dien je eerst een selectie te maken. Daarna selecteer je in het menu de functie Cut Columns. De tekst die je geknipt hebt, kan je daarna op een andere plaats invoegen. Hiertoe plaats je de cursor op de positie waar de tekst ingevoegd moet worden en kies je in het menu (onder Edit) Paste.

11 Verticaal invoegen van nummers Een laatste kolomfunctie die veel tijd uitspaart, is de functie Insert Number. Hierbij wordt verticaal een oplopend nummer ingevoegd. De toename per regel kan natuurlijk ook bepaald worden. Dit kan bij voorbeeld handig zijn bij het schrijven van SAS-programma s waarbij je voor een hele reeks variabelen eenzelfde handeling moet uitvoeren (tenzij het natuurlijk sneller gaat met behulp van arrays). Een klein voorbeeldje kan dit duidelijk maken. Stel dat we voor elke variabele een nieuwe variabele willen maken indien voldaan is aan een bepaalde voorwaarde. We zouden dezelfde regel uiteraard voor elke variabele kunnen schrijven of eventueel de gemeenschappelijke delen kunnen kopiëren. Binnen UE gaat dit echter sneller met de kolomfuncties. 1 2

12 Zoeken en vervangen binnen UE Een tweede krachtige functie van UE is de zoek- en vervangfunctie. Hierbij kunnen we een onderscheid maken tussen zoeken en vervangen binnen één bestand, binnen alle bestanden die geopend zijn en in alle bestanden in een bepaalde directory. Daarnaast biedt UE ook de mogelijkheid om te zoeken en vervangen met behulp van expressies Zoeken en vervangen binnen geopende bestanden Figuur 6 Dialoogvenster Zoeken en Vervangen

13 11 We zullen de operatie opnieuw toelichten aan de hand van ons voorbeeldbestand. Stel dat we de punt-komma willen vervangen door een ander teken. Hiertoe selecteren we in het menu Search de functie Replace. In de invulvakken voeren we de benodigde informatie in. Hier kunnen we eveneens opgeven waar UE moet zoeken. Meestal zal dit binnen het actieve bestand zijn. Eventueel kunnen we echter ook dezelfde operatie uitvoeren voor alle bestanden die op dat moment geopend zijn binnen het programma. Dit kan vaak handig zijn wanneer je binnen een reeks SAS-programma s de naam van een format of variabele wil veranderen. UE geeft na de operatie aan hoeveel keer de tekenreeks gevonden en vervangen werd. Eventueel kunnen we terugkeren naar het dialoogvenster om een bijkomende operatie uit te voeren. Gemakkelijk hierbij is dat UE een tiental zoektermen bijhoudt. UE kent ook enkele speciale zoektermen die nuttig kunnen blijken. Zo zouden we bij voorbeeld op het einde van elke regel een scheidingsteken kunnen invoeren. Vooral de volgende twee zoektermen zijn zeker nuttig. ^p Met behulp van het einde-regelteken kunnen we zoekopdrachten opgeven die alleen uitgevoerd worden wanneer de tekenreeks op het einde van de regel voorkomt. ^t Het zoeken op tabs in een bestand levert vaak problemen op. Hiertoe gebruiken we binnen UE het tab-teken. Een laatste woord van waarschuwing tenslotte: UE kan in vele gevallen handelingen ongedaan maken. Dit geldt echter niet voor de zoek- en vervangoperaties Zoeken en vervangen binnen een directory Een functie die we persoonlijk zelf veel gebruiken is het zoeken en vervangen binnen meerdere bestanden in een directory. Zeker bij het onderhoud van een website is deze functie bijna onmisbaar. Ook in andere gevallen kan deze functie echter nuttige diensten bewijzen zoals bij het klaarmaken van basisteksten voor inhoudsanalyse. We beginnen de handeling met het selecteren van de functie (Search Replace in files). In het dialoogvenster geven we de nodige parameters op.

14 12 Figuur 7 Dialoogvenster Zoeken en vervangen in bestanden In dit geval zoeken we naar een HTML-code in de bestanden en willen we deze vervangen door dezelfde code in kleine letters. We willen alleen zoeken in bestanden met extensie.htm of.html. Tenslotte moeten we ook nog de locatie aangeven waar het programma moet zoeken. Een belangrijke optie hierbij is of het programma ook moet zoeken in de daaronderliggende directories. In dit geval kiezen we hiervoor. Aangezien deze operatie onomkeerbaar is én potentieel heel veel bestanden wijzigt, waarschuwt UE ons op dit punt nogmaals. Indien je twijfelt, is het steeds aan te raden op deze vraag negatief te antwoorden. Open hierop één bestand van de reeks die je wenst te wijzigen en probeer de zoek- en vervangoperatie hierop. Lijkt alles in orde, dan kan je de operatie uitvoeren op alle bestanden. In ons geval lopen we weinig risico, dus antwoorden we bevestigend. Na een korte tijd meldt UE ons de resultaten.

15 13 Het zoeken en vervangen heeft in totaal enkele seconden geduurd. Het spreekt voor zich dat het openen en sluiten van die 256 bestanden plus het zoeken en vervangen ons heel wat meer tijd had gekost Zoeken en vervangen met expressies UE biedt bij de zoek- en vervangfunctie eveneens het gebruik van expressies aan. We kunnen deze beschouwen als geavanceerde zoekfuncties die in sommige situaties uitkomst bieden. Voor diegenen die vertrouwd zijn met vi onder Unix zal dit zeker vertrouwd in de oren klinken. Het uitschrijven van expressies kan soms wel verwarrend lijken. Voor de volledige lijst verwijzen we dan ook graag naar de helpfunctie van UE. Hier zullen we ons concentreren op het geven van enkele handige voorbeelden. Eerst geven we een overzicht van enkele symbolen die gebruikt kunnen worden. % Hiermee duiden we aan dat de zoekterm zich aan het begin van de regel moet bevinden. $ Hiermee geven we aan dat de zoekterm zich aan het einde van de regel moet bevinden.? Komt overeen met één willekeurig karakter. * Komt overeen met een willekeurige reeks tekens + Zoeken op één of meer keer voorkomen van het voorgaande karakter. ++ Zoeken op nul of meer keer voorkomen van het voorgaande karakter. [ ] Zoeken op één karakter uit de opgegeven reeks. ^{A^}^{B^} Zoeken op A of B ^( ^) Hiermee kunnen we velden aanduiden die in het vervangveld opnieuw gebruikt kunnen worden. De eerste uitdrukking die we kunnen gebruiken is het zoeken op het voorkomen van één of meerdere spaties. In ons invoerbestand moeten we die immers verwijderen om te voorkomen dat de spaties als deel van de variabelwaarde ingelezen worden. Als vertreksituatie nemen we het bestand zoals weergegeven in Figuur 5. De zoekopdracht ziet er als volgt uit (de optie Regular Expressions niet vergeten!):

16 14 Figuur 8 Dialoogvenster Zoeken en vervangen met expressies Met andere woorden: vervang op alle plaatsen waar de zoekterm spatie of spaties gevolgd door een punt-komma voorkomt door een punt-komma. Deze puntkomma moeten we eraan toevoegen om te voorkomen dat de spaties in de gemeentenamen eveneens vervangen worden. Het resultaat zien we in Figuur 9. Figuur 9 Resultaat van zoeken en vervangen met expressies Met een eenvoudige zoekopdracht vervangen we nu nog de term spatie puntkomma (voor de postcode) door een punt-komma. We verwijderen de tweede regel en ons invoerbestand is klaar om in te lezen in Excel of Access. Bij het tweede voorbeeld van het gebruik van expressies, gaan we een stapje verder. De vertreksituatie is de volgende. We hebben een bestand met twee reeksen woorden. Bedoeling is dat we in elke regel de volgorde van de woorden omkeren.

17 15 aaaa bbbb aap boom adder bever Aalst Brussel bbbb aaaa boom aap bever adder Brussel Aalst Een mogelijke oplossing zien we in de volgende figuur: Figuur 10 Dialoogvenster Zoeken en vervangen met expressies (voorbeeld 2) Hoewel deze expressie misschien complex overkomt, is het opbouwen ervan slechts een kwestie van het consequent gebruiken van de bouwblokken. We zullen de verschillende elementen van naderbij bekijken. Zoekterm ^( begin veld 1 a+ zoek een expressie beginnende met minstens één a * gevolgd door een willekeurige reeks tekens ^) einde veld 1 _spatie_ gevolgd door een spatie ^( begin veld 2 b zoek een expressie beginnende met b * gevolgd door een willekeurige reeks tekens ^) einde veld 2 ^p gevolgd door het einde-regelteken De twee velden die we gedefinieerd hebben, kunnen we nu opnieuw gebruiken in de vervangterm. We duiden ze aan met behulp van een volgnummer waarbij de volgorde overeenstemt met de volgorde in de zoekterm. Vervangterm ^2 inhoud veld 2 _spatie_ gevolgd door een spatie ^1 inhoud veld 1 ^p gevolgd door een einde-regelteken

18 Het gebruik van templates Wat sjablonen zijn voor Word, zijn templates voor UE. Als gebruiker kan je een aantal tekstfragmenten verzamelen die je vaak gebruikt als basis of vertrekpunt. Een handige toepassing hiervan zijn SAS-templates met veel gebruikte procedures. Ook voor het aanmaken van HTML-bestanden kan je deze templates nuttig aanwenden. Hoewel je als gebruiker eerst wat tijd moet besteden aan het aanmaken van dergelijke templates, zal je later tijd winnen door het gebruik ervan. Je vindt de templates terug onder het menuitem Advanced. Via de menuoptie Display/Modify Templates kan je de bestaande templates bekijken of wijzigen. Je kan hier eveneens nieuwe templates aanmaken. Momenteel kan je tot 20 templates definiëren. Je kan deze oproepen vanuit het menu, via een sneltoetscombinatie (ALT+0 tot 9 en SHIFT+ALT+0 tot 9). Je kan de templates eveneens toevoegen aan de werkbalk zodat je ze steeds met één klik kunt invoegen. Figuur 11 Overzicht van beschikbare templates Zoals je in Figuur 11 zijn er momenteel slechts enkele templates gedefinieerd. Je kan optioneel aan elke template een naam toewijzen zodat je ze nog sneller terug kan vinden. Eénmaal de templates gedefinieerd zijn, is het gebruik eigenlijk heel eenvoudig. In een nieuw bestand of in een reeds bestaand bestand positioneer je de cursor waar

19 17 je de template wenst in te voegen. Je kiest dan in het menu Insert Template en maakt je keuze uit het lijstje. Figuur 12 Invoegen template Je klikt op Insert en de template wordt ingevoegd. Zo kan je met behulp van verschillende templates snel een SAS-programma schrijven of een nieuw HTMLbestand aanmaken. 4 Voorlopig besluit In deze eerste versie hebben we bewust niet gekozen voor een uitvoerige opsomming van alle functies van het programma. Het was geenszins de bedoeling om de bestaande (Engelstalige) handleiding of het uitstekende helpbestand te vervangen. De bedoeling was daarentegen om de nieuwsgierigheid van de gebruikers op te wekken door het tonen van enkele, geavanceerde functies. Misschien zullen sommigen onder jullie Ultraedit leren appreciëren als een handig en flexibel hulpmiddel. Je zal dan merken dat er nog heel wat kleine en grote pareltjes in dit programma voorkomen.

DE NETWERKPRINTER INSTALLEREN

DE NETWERKPRINTER INSTALLEREN DE NETWERKPRINTER INSTALLEREN MTSO-INFO-EXTRA 4 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax

Nadere informatie

NETWERKVERBINDINGEN MAKEN

NETWERKVERBINDINGEN MAKEN NETWERKVERBINDINGEN MAKEN MTSO-INFO-EXTRA 7 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax :

Nadere informatie

WINDOWS-UPDATE MTSO-INFO-EXTRA 5 VAKGROEP MTSO 2001

WINDOWS-UPDATE MTSO-INFO-EXTRA 5 VAKGROEP MTSO 2001 WINDOWS-UPDATE MTSO-INFO-EXTRA 5 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax : +32 (03) 820.28.82

Nadere informatie

INSTALLEREN MET SYMANTEC GHOST

INSTALLEREN MET SYMANTEC GHOST INSTALLEREN MET SYMANTEC GHOST MTSO-INFO-EXTRA 2 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax

Nadere informatie

SPYWARE VERWIJDEREN MTSO-INFO-EXTRA 8 VAKGROEP MTSO 2001

SPYWARE VERWIJDEREN MTSO-INFO-EXTRA 8 VAKGROEP MTSO 2001 SPYWARE VERWIJDEREN MTSO-INFO-EXTRA 8 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax : +32 (03)

Nadere informatie

OPTICAL CHARACTER RECOGNITION (OCR)

OPTICAL CHARACTER RECOGNITION (OCR) OPTICAL CHARACTER RECOGNITION (OCR) MTSO-INFO 21 DIMITRI MORTELMANS 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53

Nadere informatie

In de tabel hieronder vindt u een beschrijving van de verschillende velden die kunnen voorkomen in uw import-bestand.

In de tabel hieronder vindt u een beschrijving van de verschillende velden die kunnen voorkomen in uw import-bestand. Algemeen Met behulp van deze handleiding zal u leren hoe u een bestand in het juiste formaat kan aanmaken en importeren naar uw winkelwagen. U zal merken dat dit zeer weinig moeite vergt en u op die manier

Nadere informatie

EEN PC AANSLUITEN MTSO-INFO-EXTRA 1 VAKGROEP MTSO 2001

EEN PC AANSLUITEN MTSO-INFO-EXTRA 1 VAKGROEP MTSO 2001 EEN PC AANSLUITEN MTSO-INFO-EXTRA 1 VAKGROEP MTSO 2001 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32 (03) 820.28.53 - Fax : +32 (03)

Nadere informatie

LAVS uploaden adressenlijst

LAVS uploaden adressenlijst LAVS uploaden adressenlijst Adressenlijst toevoegen in Bezit bij complex RWS INFORMATIE - Uitgegeven door RWS Leefomgeving Informatie Datum 19 juli 2017 Status definitief Versie 1.0 Inleiding Uploaden

Nadere informatie

User accounts maken in een Wandy Hotspot, d.m.v. een batch.

User accounts maken in een Wandy Hotspot, d.m.v. een batch. User accounts maken in een Wandy Hotspot, d.m.v. een batch. Bij het in gebruik nemen van een Wandy Hotspot is het aanmaken van gebruikers een tijdrovende klus. Om snel veel accounts aan te maken hebben

Nadere informatie

Wiskunde en ICT 1. Met het lettertype wiskunde.ttf kan je onderstaande wiskundige symbolen invoegen.

Wiskunde en ICT 1. Met het lettertype wiskunde.ttf kan je onderstaande wiskundige symbolen invoegen. Vergelijkingseditor 2010 Wiskunde Module 1a Wiskunde en ICT 1 WISKUNDE EN ICT Tijdens de lessen wiskunde op deze hogeschool met de laptop moet je ook voor wiskunde de laptop zinvol gebruiken. Dat dit niet

Nadere informatie

DOCUMENT SAMENSTELLEN

DOCUMENT SAMENSTELLEN Pagina 168 7 In dit hoofdstuk gaat u een nieuwsbrief maken met behulp van een sjabloon. De artikelen die in de nieuwsbrief worden opgenomen zijn al geschreven. U hoeft de tekst alleen nog naar de juiste

Nadere informatie

13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1

13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1 13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek 13. Symbool-, Lijnstijlbibliotheek (Resource Editor)... 1 13.1. Inleiding...1 13.2. Icoonomschrijving...2 13.3. Menu Bestand...3 13.3.1. Nieuwe Bibliotheek maken... 3

Nadere informatie

MICROSOFT WORD XP WERKEN MET REVISIES

MICROSOFT WORD XP WERKEN MET REVISIES MICROSOFT WORD XP WERKEN MET REVISIES MTSO-INFO 7 KOEN PEPERMANS DIMITRI MORTELMANS 2004 Faculteit PSW Universiteit Antwerpen Contact: prof. dr. Dimitri Mortelmans (dimitri.mortelmans@ua.ac.be) Tel : +32

Nadere informatie

Vergelijkingseditor 2007

Vergelijkingseditor 2007 Vergelijkingseditor 2007 Wiskunde Module 1a Wiskunde en ICT 1 WISKUNDE EN ICT Tijdens de lessen wiskunde op deze hogeschool met de laptop moet je ook voor wiskunde de laptop zinvol gebruiken. Dat dit niet

Nadere informatie

Handleiding teksteditor

Handleiding teksteditor In deze handleiding leggen we de werking van de teksteditor uit. De teksteditor wordt gebruikt voor het bewerken van tekst. Uw tekstpagina s bewerkt u met deze editor, maar u vindt m op vele plekken terug.

Nadere informatie

In dit document staat beschreven hoe je de meetgegevens vanuit Coach kunt opslaan en later in kunt lezen in Excel en hier een grafiek van kunt maken.

In dit document staat beschreven hoe je de meetgegevens vanuit Coach kunt opslaan en later in kunt lezen in Excel en hier een grafiek van kunt maken. In dit document staat beschreven hoe je de meetgegevens vanuit Coach kunt opslaan en later in kunt lezen in Excel en hier een grafiek van kunt maken. De instructies voor Excel zijn geschreven voor Excel

Nadere informatie

HANDLEIDING BEHEER WEBSITE. Vrouwen van Nu

HANDLEIDING BEHEER WEBSITE. Vrouwen van Nu HANDLEIDING BEHEER WEBSITE Vrouwen van Nu Versie 1.3 11 Oktober 2012 VERSIE INFO Versie Datum Auteur Omschrijving 1.0 25 September 2012 Rudi van Es 1.1 2 Oktober 2012 Maarten Rütten 1.2. 3 Oktober 2012

Nadere informatie

Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word.

Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word. Instructie voor een mail-merge VZVZ toestemmingsformulier in Word. NB: Voor deze instructie is gebruik gemaakt van Office 2016 op een Windows 7 computer; de taal staat ingesteld op Nederlands. In grote

Nadere informatie

1. Introductie tot SPSS

1. Introductie tot SPSS 1. Introductie tot SPSS Wat is SPSS? SPSS is een statistisch computerprogramma dat door wetenschappers wordt gebruikt om gegevens te verzamelen, analyseren en te bewerken. Het wordt voornamelijk gebruikt

Nadere informatie

VBA voor doe-het-zelvers

VBA voor doe-het-zelvers VBA voor doe-het-zelvers Handleiding van Auteur: Leofact December 2013 Inleiding VBA is de taal die Microsoft heeft ontwikkeld om taken voor het MS office pakket te automatiseren, of om er nieuwe functies

Nadere informatie

Versie: 0.2. Gebruikershandleiding XOPUS XML-editor

Versie: 0.2. Gebruikershandleiding XOPUS XML-editor Versie: 0.2 Gebruikershandleiding XOPUS XML-editor Wijzigingsbeheer Versie Datum Omschrijving Auteur(s) 0.1 31-12-2012 Initiële versie Eric Wijnschenk 0.2 02-01-2013 Wijzigingen nav review Jeroen van Hemert

Nadere informatie

WISKUNDE EN ICT. 1 Wiskundige symbolen N, R, 2 Symbolen

WISKUNDE EN ICT. 1 Wiskundige symbolen N, R, 2 Symbolen Vergelijkingseditor 2003 Module 1a en ICT 1 WISKUNDE EN ICT Tijdens de lessen wiskunde op deze hogeschool met de laptop moet je ook voor wiskunde de laptop zinvol gebruiken. Dat dit niet zo evident is,

Nadere informatie

standaarduurtarieven Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN Europese Unie

standaarduurtarieven Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN Europese Unie Praktische Handleiding gids bulk Comm toevoegen standaarduurtarieven Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling VLAANDEREN 2014-2020 1 Europese Unie Inhoud 1 Inleiding... 1 2 Hoe de functie Bulk toevoegen

Nadere informatie

Wat zijn de verschillen tussen SPSS 9 en SPSS 10?

Wat zijn de verschillen tussen SPSS 9 en SPSS 10? Wat zijn de verschillen tussen SPSS 9 en SPSS 10? 1.1 De data-editor / het definiëren van variabelen 1.2 Het openen van bestanden 1.3 Output lezen 1.4 Mogelijke problemen 1.1.1 De data-editor Het grootste

Nadere informatie

Export/Import van Straten

Export/Import van Straten Technische nota AbiFire v5.4/v6.1 Export/Import van Straten Laatste revisie: 4 juli 2012 Inhoudopgave 1 Inleiding... 1 2 Overzicht van de gegevens in de import/export... 2 3 Export gegevens van de straten...

Nadere informatie

Word 2010: rondleiding

Word 2010: rondleiding Word 2010: rondleiding Microsoft Word is in de eerste plaats een tekstverwerkingsprogramma, maar er is meer. Men kan standaardbrieven, memoranda, fax, enveloppen, etiketten, en andere types van documenten

Nadere informatie

IBAN BIC Service. Gebruikersinstructies. IBAN BIC MultiChecker

IBAN BIC Service. Gebruikersinstructies. IBAN BIC MultiChecker IBAN BIC Service Gebruikersinstructies IBAN BIC MultiChecker Disclaimer Dit document is door de stichting IBAN Service NL opgesteld. De grootst mogelijke zorgvuldigheid is betracht bij het opstellen van

Nadere informatie

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar

Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar ! Bijlage inlezen nieuwe tarieven (vanaf 3.2) Bijlage Inlezen nieuwe tarieven per verzekeraar Scipio 3.303 biedt ondersteuning om gebruikers alle tarieven van de verschillende verzekeraars in één keer

Nadere informatie

Macro s. 4.2 Een macro maken

Macro s. 4.2 Een macro maken 4.2 Een macro maken Een macro is een reeks van commando s die u kunt maken en die een programma uitvoeren. Wanneer u de macro in zijn geheel uitvoert, dan worden de acties opeenvolgend uitgevoerd. Elk

Nadere informatie

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker

De tekstverwerker. Afb. 1 de tekstverwerker De tekstverwerker De tekstverwerker is een module die u bij het vullen van uw website veel zult gebruiken. Naast de module tekst maken onder andere de modules Aankondigingen en Events ook gebruik van de

Nadere informatie

Gebruikershandleiding XOPUS XML-editor

Gebruikershandleiding XOPUS XML-editor Gebruikershandleiding XOPUS XML-editor Versie: 0.2 Wijzigingsbeheer Versie 0.1 0.2 Datum 31-12-2012 02-01-2013 Omschrijving Initiële versie Wijzigingen nav review Jeroen van Hemert Auteur(s) Eric Wijnschenk

Nadere informatie

3.4 De Wizard voor het samenvoegen

3.4 De Wizard voor het samenvoegen 3.4 De Wizard voor het samenvoegen Het hoofddocument kan een brief, maar kan ook een etiket of enveloppe zijn. Bij het samenvoegen van het hoofddocument met het gegevensbestand worden telkens de gegevens

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. HetSchoolvoorbeeld 2.1. Websites voor het onderwijs. Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Websites Social media Mediawijsheid Grafisch ontwerp Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.1 Pagina 1 Inhoud 1 Opbouw van

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 2014 web2work Pagina 1 van 16

Inhoudsopgave. 2014 web2work Pagina 1 van 16 Inhoudsopgave Aanmelden bij Office 365... 2 Office 365 voor het eerste gebruiken... 2 Persoonlijke instellingen Office 365... 3 Wijzigen wachtwoord... 4 Instellen voorkeurstaal... 4 Office Professional

Nadere informatie

Het Wepsysteem. Het Wepsysteem wordt op maat gebouwd, gekoppeld aan de gewenste functionaliteiten en lay-out van de site. Versie september 2010

Het Wepsysteem. Het Wepsysteem wordt op maat gebouwd, gekoppeld aan de gewenste functionaliteiten en lay-out van de site. Versie september 2010 Het Wepsysteem Het Wepsysteem is een content management systeem, een systeem om zonder veel kennis van html of andere internettalen een website te onderhouden en uit te breiden. Met het Content Management

Nadere informatie

Sneltoetsen Excel 2010

Sneltoetsen Excel 2010 1 Waarom Sneltoetsen Gebruiken? Om het werken met Excel te versnellen en gemakkelijker te maken zijn er honderden sneltoetsen die je kunt gebruiken om de meest uitlopende opdrachten uit te voeren. Je kunt

Nadere informatie

AFO 113 Authoritybeheer

AFO 113 Authoritybeheer AFO 113 Authoritybeheer 113.1 Inleiding Authority records die gebruikt worden in de catalogusmodule kunnen via deze AFO beheerd worden. U kunt hier records opzoeken, wijzigen, verwijderen of toevoegen.

Nadere informatie

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet

Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Snel aan de slag met BasisOnline en InstapInternet Inloggen Surf naar www.instapinternet.nl of www.basisonline.nl. Vervolgens klikt u op de button Login links bovenin en vervolgens op Member Login. (Figuur

Nadere informatie

Zeon PDF Driver Trial

Zeon PDF Driver Trial Zakelijke software voor verkoop, dienstverlening en administratie Handleiding module Document Uitgaande correspondentie genereren Uitgaande correspondentie terugvinden Persoonlijk geadresseerde mailings

Nadere informatie

Central Station. CS website

Central Station. CS website Central Station CS website Versie 1.0 18-05-2007 Inhoud Inleiding...3 1 De website...4 2 Het content management systeem...5 2.1 Inloggen in het CMS... 5 2.2 Boomstructuur... 5 2.3 Maptypen... 6 2.4 Aanmaken

Nadere informatie

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder:

Na het inloggen met de gegevens die je hebt gekregen, verschijnt het overzichtsscherm zoals hieronder: Inhoud van de website invoeren met de ContentPublisher De inhoud van websites kan worden ingevoerd en gewijzigd met behulp van een zogenaamd Content Management Systeem (CMS). De websites van Muismedia

Nadere informatie

Greet Verhelst 2011-2012. In het volgende scherm log je in met je gebruikersnaam of e-mailadres en paswoord.

Greet Verhelst 2011-2012. In het volgende scherm log je in met je gebruikersnaam of e-mailadres en paswoord. Greet Verhelst 2011-2012 1 Registreren Surf naar http://www.wikispaces.com Indien je reeds een wiki-member bent klik je op Sign In. In het volgende scherm log je in met je gebruikersnaam of e-mailadres

Nadere informatie

Handleiding IrfanView. IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan.

Handleiding IrfanView. IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan. Handleiding IrfanView IrfanView is een applicatie om grafische bestanden te bekijken, te bewerken en opnieuw op te slaan. Start IrfanView door te klikken op Start -> Programs -> IrfanView Met IrfanView

Nadere informatie

Grafische elementen invoegen

Grafische elementen invoegen Grafische elementen invoegen Rev 00 I N H O U D S O P G A V E 1 INLEIDING... 1 2 LIJNEN EN RECHTHOEKEN TEKENEN... 1 2.1 Lijnen tekenen... 1 2.2 Polylijnen tekenen... 3 2.3 Rechthoeken tekenen... 3 3 CIRKELS,

Nadere informatie

Handleiding MIJN SCIENCE-web (voor de hoofdgebruiker)

Handleiding MIJN SCIENCE-web (voor de hoofdgebruiker) Handleiding MIJN SCIENCE-web (voor de hoofdgebruiker) 1 Inhoud Handleiding voor schooladministratoren... 3 Het begin... 3 Kwaliteit van het systeem... 4 Eigen gegevens wijzigen... 5 Klassenbeheer... 6

Nadere informatie

!!!!!!!!!!!! Handleiding website! VV Den Ham

!!!!!!!!!!!! Handleiding website! VV Den Ham Handleiding website VV Den Ham versie 1.1 1 van 26 " Stand Template Team foto s Template Team Template " Spelers Template Topscorers Template 9 van 26 6.5 Download template De download pagina bestaat uit

Nadere informatie

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken.

PLAKKEN Nadat u een gedeelte heeft geknipt of gekopieerd kunt u met dit icoon de selectie weer in het veld plakken. KNIPPEN Als u na de selectie van een gedeelte van een tekst of een afbeelding op dit icoon klikt, knipt u de selectie uit het veld. Op deze manier kunt u het geselecteerde verwijderen, maar het ook juist

Nadere informatie

Beknopte handleiding voor de concordancer WordSmith en WConcord

Beknopte handleiding voor de concordancer WordSmith en WConcord Beknopte handleiding voor de concordancer WordSmith en WConcord Els Tobback, november 2009 Algemeen Wat? Een concordancer (of concordantiesoftware) wordt binnen de corpustaalkunde gebruikt om een gesorteerde

Nadere informatie

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4

4.1 4.2 5.1 5.2 6.1 6.2 6.3 6.4 Handleiding CMS Inhoud 1 Inloggen 2 Algemeen 3 Hoofdmenu 4 Pagina s 4.1 Pagina s algemeen 4.2 Pagina aanpassen 5 Items 5.1 Items algemeen 5.2 Item aanpassen 6 Editor 6.1 Editor algemeen 6.2 Afbeeldingen

Nadere informatie

Deel 7: PowerPoint. Presentaties gemakkelijker maken

Deel 7: PowerPoint. Presentaties gemakkelijker maken Deel 7: PowerPoint Presentaties gemakkelijker maken De mogelijkheden van PowerPoint als ondersteunend middel voor een gedifferentieerde begeleiding van leerlingen met beperkingen. CNO Universiteit Antwerpen

Nadere informatie

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij

Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

Aanmaken. Transportfile. EasyNBF

Aanmaken. Transportfile. EasyNBF Aanmaken Transportfile EasyNBF 1 0 Inhoudsopgave 0 INHOUDSOPGAVE 2 1 EASYTRANSPORT 3 1.1 Het formaat waarin scores worden verwerkt 4 1.2 Een score transportbestand aanmaken 5 1.2.1 Handmatig invoeren van

Nadere informatie

Technische handleiding database ontslagmanagement

Technische handleiding database ontslagmanagement Technische handleiding database ontslagmanagement 1. Het databasevenster De database opent u door te dubbelklikken 1 op het Access-icoon Ontslagmanagement.lnk Mogelijk krijgt u eerst één of meerdere vensters

Nadere informatie

Algemene basis instructies

Algemene basis instructies Inhoud: Algemene basis instructies... 2 Pictogrammen en knoppen... 2 Overzicht... 3 Navigeren (bladeren)... 3 Gegevens filteren... 4 Getoonde gegevens... 5 Archief... 5 Album... 5 Tabbladen en velden...

Nadere informatie

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.

Handleiding. HetSchoolvoorbeeld.nl. Versie 2.2 - juni 2014. Websites voor het onderwijs. Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld. HetSchoolvoorbeeld.nl Websites voor het onderwijs Handleiding Versie 2.2 - juni 2014 Meest recente uitgave: www. hetschoolvoorbeeld.nl/handleiding Handleiding HetSchoolvoorbeeld 2.2 Pagina 1 Inhoud Inhoud

Nadere informatie

Samenvoeging document syntax

Samenvoeging document syntax Samenvoeging document syntax Kleos beschikt over een interne model- en tekstblokbewerker om de aanmaak en de bewerking van modellen en tekstblokken mogelijk te maken. U kunt hiervoor echter ook een externe

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave

INHOUDSOPGAVE. Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE Inhoudsopgave Microsoft Word 7 Werken met het lint 7 Documenten maken en bewerken 8 In verschillende weergaven werken 11 Tekens en alinea s opmaken 13 Tekst en afbeeldingen bewerken en verplaatsen

Nadere informatie

INHOUD. KHLim dep IWT MeRa 1/22

INHOUD. KHLim dep IWT MeRa 1/22 INHOUD 1.Aanmaken van een nieuw S7 project... 2 1.1 Openen van een nieuw project.... 2 1.2 invoegen van een S7 station... 2 1.3 openen van de hardware... 3 1.4 Invoegen van een Rack... 3 1.5 Downloaden

Nadere informatie

EXCEL MACRO ZET TEKST IN GESELECTEERDE CELLEN OM NAAR KLEINE LETTERS

EXCEL MACRO ZET TEKST IN GESELECTEERDE CELLEN OM NAAR KLEINE LETTERS EXCEL 2002-2003 MACRO ZET TEKST IN GESELECTEERDE CELLEN OM NAAR KLEINE LETTERS Open Excel met een leeg werkblad, klik 'Extra'-'Macro'-'Nieuwe macro opnemen' Geef de naam voor de macro (hier: 'Kleinletter')

Nadere informatie

Handleiding : Opdrachten vanuit Excel

Handleiding : Opdrachten vanuit Excel Handleiding : Opdrachten vanuit Excel Opdrachten vanuit Excel v2.1 Created on 1/21/2009 3:55:00 PM 1 1. Introductie Deze handleiding beschrijft de werkwijze voor het gebruik van de toepassing Domiciliëringen

Nadere informatie

DATABASEBEHEER IN EXCEL

DATABASEBEHEER IN EXCEL DATABASEBEHEER IN EXCEL 1. LIJSTEN Een lijst is een reeks van rijen met gelijksoortige gegevens waarvan de eerste rij de labels (veldnamen) bevat. Een voorbeeld: Je kunt een lijst beschouwen als een eenvoudige

Nadere informatie

Handleiding Factureren 7x24

Handleiding Factureren 7x24 Handleiding Factureren 7x24 HOME Met Factureren 7x24 kunt u online u facturen samenstellen en inboeken. U kunt de facturen printen en per post versturen, maar u kunt ze ook automatisch e-mailen, of elektronisch

Nadere informatie

Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde).

Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Uw TEKSTEDITOR - alle iconen op een rij Hieronder ziet u alle functionaliteiten van uw teksteditor onder elkaar ( op alfabetische volgorde). Afbeelding (zie foto) Bestanden (zie link) Broncode Citaat Documenten

Nadere informatie

Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows

Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows Sneltoetsen in PowerPoint 2016 voor Windows Hieronder een overzicht van veelgebruikte sneltoetsen in Microsoft PowerPoint. Deze sneltoetsen zijn van toepassing in vrijwel alle versies, waaronder PowerPoint

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010

Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 Hoofdstuk 1: Het Excel Dashboard* 2010 1.0 Introductie Excel helpt om data beter te begrijpen door het in cellen (die rijen en kolommen vormen) in te delen en formules te gebruiken om relevante berekeningen

Nadere informatie

Handleiding om uw website/webshop aan te passen

Handleiding om uw website/webshop aan te passen Handleiding om uw website/webshop aan te passen ONDERWERP PAGINA 1. Hoe moet ik inloggen in het beheer? 2 2. Hoe pas ik een bestaande pagina aan? 2 3. Hoe plaats ik een afbeelding? 3 4. Hoe maak ik een

Nadere informatie

Inhoud. Endnote X7 Handleiding Mediacentrum maart 2015 Page 2

Inhoud. Endnote X7 Handleiding Mediacentrum maart 2015 Page 2 Inhoud Over Endnote... 3 Endnote installeren... 4 Een library aanmaken... 5 Voordat je begint!... 6 Tussenvoegsels in namen... 6 Referenties invoegen in een Worddocument/Cite while you write... 7 Handmatig

Nadere informatie

Invoermodule website oudesmidse.com versie 1.0

Invoermodule website oudesmidse.com versie 1.0 Pagina 1 van 27 Inhoud Invoermodule website oudesmidse.com versie 1.0 1. Beheerpagina... 3 2. Invoeren of aanpassen van gegevens op de website... 4 2.1 Inloggen... 4 2.2 Help... 4 3. Hoofdmenu... 5 4.

Nadere informatie

Rapporten. Labels en Rapporten in Atlantis 1. Atlantis heeft twee manieren om output te genereren: 1. labels 2. rapporten (reports)

Rapporten. Labels en Rapporten in Atlantis 1. Atlantis heeft twee manieren om output te genereren: 1. labels 2. rapporten (reports) Labels en Rapporten in Atlantis 1 Atlantis heeft twee manieren om output te genereren: 1. labels 2. rapporten (reports) Rapporten Een rapport is eigenlijk altijd een tekst bestand, die vorm wordt gegeven

Nadere informatie

Enkele tips voor de bediening van deze DVD Belangrijk!

Enkele tips voor de bediening van deze DVD Belangrijk! Enkele tips voor de bediening van deze DVD Belangrijk! De afbeeldingen en enkele punten van de programma-beschrijving hebben betrekking op versie 7.0.7 van Adobe Reader. Andere versies van dit programma

Nadere informatie

Automatisering voor Financiële Dienstverleners. Werken met Queries en Merge Documenten. For more information visit our website at www.pyrrho.

Automatisering voor Financiële Dienstverleners. Werken met Queries en Merge Documenten. For more information visit our website at www.pyrrho. Automatisering voor Financiële Dienstverleners Werken met Queries en Merge Documenten For more information visit our website at www.pyrrho.com Date: Document Nr: 30 maart, 2007 UBizzMerge, Versie 4.0 Status:

Nadere informatie

Systeemontwikkeling, Hoofdstuk 4, Tabellen maken in MS Access 2010

Systeemontwikkeling, Hoofdstuk 4, Tabellen maken in MS Access 2010 4 Tabellen maken in MS Access In dit hoofdstuk starten we met de bouw van ons informatiesysteem met de belangrijkste bouwstenen: de tabellen. 4.1 Starten met MS Access Als je het programma Microsoft Access

Nadere informatie

Bestanden ordenen in Windows 10

Bestanden ordenen in Windows 10 Bestanden ordenen in Windows 10 Waar heb ik dat bestand ook al weer opgeslagen? Vraagt je jezelf dat ook regelmatig af, dan is het tijd om je bestanden te ordenen. Sla bestanden op in een map met een logische

Nadere informatie

Tips & Trucs ARCHICAD 117: Programma van Eisen add-on voor KeyMembers

Tips & Trucs ARCHICAD 117: Programma van Eisen add-on voor KeyMembers Tips & Trucs ARCHICAD 117: Programma van Eisen add-on voor KeyMembers Met de Programma van Eisen add-on kan eenvoudig een programma van eisen worden ingelezen vanuit een excel bestand, waarbij snel zones

Nadere informatie

Inhoudsopgave GEBRUIKERSBEHEER... 2 GEBRUIKERS EN PASWOORDEN... 2 GEBRUIKERSRECHTEN... 4 GEBRUIKERSGEGEVENS... 6 GEBRUIKERSMENU...

Inhoudsopgave GEBRUIKERSBEHEER... 2 GEBRUIKERS EN PASWOORDEN... 2 GEBRUIKERSRECHTEN... 4 GEBRUIKERSGEGEVENS... 6 GEBRUIKERSMENU... Gebruikersbeheer Inhoudsopgave GEBRUIKERSBEHEER... 2 GEBRUIKERS EN PASWOORDEN... 2 GEBRUIKERSRECHTEN... 4 GEBRUIKERSGEGEVENS... 6 GEBRUIKERSMENU... 8 Gebruikersbeheer Sinds de invoering van het Centraal

Nadere informatie

25 Excel tips. 25 Handige Excel tips die tijd besparen en fouten voorkomen. Ir. Fred Hirdes. Excel-leren.nl.

25 Excel tips. 25 Handige Excel tips die tijd besparen en fouten voorkomen. Ir. Fred Hirdes. Excel-leren.nl. [Geef tekst op] 25 Excel tips 25 Handige Excel tips die tijd besparen en fouten voorkomen Ir. Fred Hirdes Excel-leren.nl info@excel-helpdesk.nl Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Inleiding... 2 Tip 1 tm

Nadere informatie

Aan de slag met de LEDENADMINISTRATIE

Aan de slag met de LEDENADMINISTRATIE Aan de slag met de LEDENADMINISTRATIE Het maken en gebruiken van rapportages 1. Rapportages en Excel Een rapportage gebruikt u om een bestand aan te maken: u wilt bijvoorbeeld etiketten uitdraaien, een

Nadere informatie

Werken met Google Docs en Google Drive

Werken met Google Docs en Google Drive Werken met Google Docs en Google Drive Eric Akkerman (LET)/Rob van Leeuwen (UBVU) Google Docs is een verzameling webgebaseerde programma's voor het creëren, bewerken en delen van documenten, spreadsheets,

Nadere informatie

Een pagina toevoegen en/of bewerken.

Een pagina toevoegen en/of bewerken. Een pagina toevoegen en/of bewerken. Na het inloggen in het CMS zie u het volgende: 2 3. Een klik op dit menu geeft een overzicht van alle pagina s waar de website op dat moment uit bestaat: 2. Een klik

Nadere informatie

PowerPoint 2010: rondleiding (deel 1)

PowerPoint 2010: rondleiding (deel 1) PowerPoint 2010: rondleiding (deel 1) Met PowerPoint kan men voorstellingen maken door middel van dia's die zijn gevuld met teksten, afbeeldingen, films, grafieken en geluiden. PowerPoint is een uitstekend

Nadere informatie

Portfolio handleiding Opleiding Life Science & Technology

Portfolio handleiding Opleiding Life Science & Technology 1 Blackboard Portfolio handleiding 2008 Portfolio handleiding Opleiding Life Science & Technology Inhoud Een portfolio in 4 stappen... 2 1. Een portfolio aanmaken... 3 2. Pagina's van je portfolio bewerken...

Nadere informatie

HANDLEIDING SuperTax BELCOTAX AANGIFTE XML BESTAND via EXCEL. 1. Voorbereiding van de toepassing : Macro-toepassingen

HANDLEIDING SuperTax BELCOTAX AANGIFTE XML BESTAND via EXCEL. 1. Voorbereiding van de toepassing : Macro-toepassingen HANDLEIDING SuperTax BELCOTAX AANGIFTE XML BESTAND via EXCEL 1. Voorbereiding van de toepassing : Macro-toepassingen Zorg ervoor dat de instellingen van uw Excel programma het gebruik van macro s toelaat.

Nadere informatie

Verkleinen- en uploaden van beelden

Verkleinen- en uploaden van beelden Verkleinen- en uploaden van beelden Deze handleiding is opgebouwd rond eenvoudig te gebruiken programma s die verkrijgbaar zijn in het Nederlands en te installeren zijn onder Windows XP, Vista en Windows

Nadere informatie

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders

Handleiding NZa-portaal. voor zorgaanbieders Handleiding NZa-portaal voor zorgaanbieders Versie 1, 30 maart 2011 Inhoud 1. Starten 3 2. Algemene zorgaanbiederspagina 5 3. Download NZa-bestanden 6 4. Individuele zorgaanbiederspagina 7 5. Downloaden

Nadere informatie

Selenium IDE Webdriver. Introductie

Selenium IDE Webdriver. Introductie Selenium IDE Webdriver Het Wielsem 10, 5231 BW s- Hertogenbosch, telefoon 073-6409311 e- mail info@testwork.nl internet http://www.testwork.nl 1 Inhoudsopgave 1 Inhoudsopgave... 2 2 Selenium IDE... 3 3

Nadere informatie

Safira CMS Handleiding

Safira CMS Handleiding Safira CMS Handleiding Inhoudsopgave 1Mappen en artikelen... 2 1.11.1 Naam wijzigen map/ pagina... 3 1.21.2 Website structuur: nieuwe pagina aanmaken, pagina verwijderen, pagina blokkeren, structuur wijzigen...

Nadere informatie

AFO 133 - Invoer /output profielen

AFO 133 - Invoer /output profielen AFO 133 - Invoer /output profielen Het startpunt voor alle conversies is AFO 133. In deze AFO dient u aan te geven wat de structuur is van het bestand dat u wenst in te lezen of uit te schrijven. Hiervoor

Nadere informatie

Deel 2: Endnote bibliografische software gebruiken als databasemanager en editor

Deel 2: Endnote bibliografische software gebruiken als databasemanager en editor Deel 2: Endnote bibliografische software gebruiken als databasemanager en editor Versie feb. 2015 pag. 38 Endnote output: 1. Organiseer je database 2. Doorzoek de referenties in je database 3. Publiceren,

Nadere informatie

Aan de slag met AdminView

Aan de slag met AdminView Aan de slag met AdminView uitgebreide handleiding S for Software B.V. Gildeweg 6 3771 NB Barneveld tel 0342 820 996 fax 0342 820 997 e-mail info@sforsoftware.nl web www.sforsoftware.nl Inhoudsopgave 1.

Nadere informatie

Handleiding Content Management Systeem

Handleiding Content Management Systeem Handleiding Content Management Systeem Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inloggen... 3 2. Paginavolgorde... 3 3. Pagina en menutitel... 3 4. Pagina s bewerken... 4 5. De tekstverwerker... 4 6. Interne

Nadere informatie

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik

Fuel. Handleiding voor installatie en gebruik Fuel Handleiding voor installatie en gebruik Inhoudsopgave 1. Installatie 2. Gebruik - Windows - Linux / Apple / andere systemen - Een nieuw voertuig aanmaken - Uitgaven 3. Onderhoud - Waarschuwingen -

Nadere informatie

Gebruikershandleiding Edit

Gebruikershandleiding Edit Gebruikershandleiding Edit Maak gebruik van de inloggegevens die je terugvindt in jouw mailbox. Noteer ze eventueel ook hier: url: www.. nl/edit Navigeer naar dit adres, door de url in te typen in de adresbalk

Nadere informatie

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Gevorderd 2010. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012

Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Gevorderd 2010. 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012 Auteur boek: Vera Lukassen Titel boek: Word Gevorderd 2010 2011, Serasta Uitgegeven in eigen beheer info@serasta.nl Eerste druk: augustus 2012 ISBN: 978-90-817910-7-6 Dit boek is gedrukt op een papiersoort

Nadere informatie

Formulieren maken met Dreamweaver CS 4/CS 5

Formulieren maken met Dreamweaver CS 4/CS 5 Formulieren maken met Dreamweaver CS 4/CS 5 In deze handleiding leer je om een formulier en elementen die je binnen een formulier kunt gebruiken, te ontwerpen met Dreamweaver. Het uitgangspunt is dat dit

Nadere informatie

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis

AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis AFO 142 Titel Aanwinsten Geschiedenis 142.1 Inleiding Titel Aanwinsten Geschiedenis wordt gebruikt om toevoegingen en verwijderingen van bepaalde locaties door te geven aan een centrale catalogus instantie.

Nadere informatie

Waar u de menu-opdrachten en werkbalkknoppen op het Lint kunt vinden

Waar u de menu-opdrachten en werkbalkknoppen op het Lint kunt vinden Dit document is ontworpen om u te helpen uw favoriete menu-opdrachten en knoppen terug te vinden wanneer u begint met het werken met Asta Powerproject in de Lint modus. Het somt alle menu-opdrachten en

Nadere informatie

Technische nota AbiFire5 Export/Import van Hydranten

Technische nota AbiFire5 Export/Import van Hydranten Technische nota AbiFire5 Export/Import van Hydranten Laatste revisie: 29 juli 2009 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 2 2 Overzicht van de gegevens in de import/export... 3 3 Exporteer de gegevens van de bluswatervoorzieningen...

Nadere informatie

AFO Beheer sjablonen voor documenten

AFO Beheer sjablonen voor documenten AFO 153 - Beheer sjablonen voor documenten 153.1 InleidingAFO 153 opent met een overzicht zoals hieronder van alle aanwezige sjablonen: U kunt het beste beginnen door het standaardsjabloon default-smart

Nadere informatie

6.8 Lijsten: oefeningen

6.8 Lijsten: oefeningen 6.8 Lijsten: oefeningen Opgaven 44.: Records zoeken Open het document "Autokosten". Klik in de lijst. Kies de opdracht 'Data - Formulier' [Data - Form]. Klik de knop 'Criteria' [Criteria]. Vul als zoekcriterium

Nadere informatie