Wiskunde en ICT 1. Met het lettertype wiskunde.ttf kan je onderstaande wiskundige symbolen invoegen.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Wiskunde en ICT 1. Met het lettertype wiskunde.ttf kan je onderstaande wiskundige symbolen invoegen."

Transcriptie

1 Vergelijkingseditor 2010 Wiskunde Module 1a

2 Wiskunde en ICT 1 WISKUNDE EN ICT Tijdens de lessen wiskunde op deze hogeschool met de laptop moet je ook voor wiskunde de laptop zinvol gebruiken. Dat dit niet zo evident is, heb je ongetwijfeld al ondervonden. Vandaar enkele tips 1 Wiskundige symbolen N, R, Met het lettertype wiskunde.ttf kan je onderstaande wiskundige symbolen invoegen. Met het lettertype DextorOutD kan je de symbolen voor de verzamelingen invoegen. Dit lettertype noteert elke letter en cijfer met de dubbele streep. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z Op blackboard vind je de bestanden wiskunde.ttf en dextoro.ttf bij cursusdocumenten en Wiskunde en ICT. Sla deze bestanden op op de harde schijf van je laptop. Wiskunde.ttf en dextoro.ttf installeer je door in windows naar het startmenu te gaan en vervolgens naar Configuratiescherm en de map Lettertypen te openen. Je kan het nieuwe lettertype installeren door het te slepen naar de map Lettertypen in het configuratiescherm. Vanaf nu kan je het lettertype kiezen en met het klavier, bijvoorbeeld, R typen. Ook wanneer jijzelf enkel de symbolen in WORD 2010 wil gebruiken is het toch best deze bestanden te installeren omdat ze gebruikt zijn bij het opstellen van cursussen. Anders gaat je computer vb een R weergeven in plaats van R. 2 Symbolen Voor het invoegen van symbolen in Word 2010 gebruik je best Invoegen en symbool.

3 Wiskunde en ICT 2 Kies je voor Meer Symbolen dan vind je veel wiskundige symbolen onder het lettertype "Symbol", "Tahoma" en Wiskunde. Klik op het symbool, dat je nodig hebt en het wordt ingevoegd in je document. 3 Vergelijkingseditor Wil je een verzorgde wiskundige tekst opstellen, dan heb je meer nodig dan enkele symbolen. De bij Word 2010 meegeleverde vergelijkingseditor laat je toe om op een zeer gebruiksvriendelijke wijze formules te creëren. Je kan echter ook werken met de editor van WORD Vergelijkingseditor 3.0 inschakelen Wanneer je een document opent dat in WORD 2003 is gemaakt met Vergelijking 3.0, kan je deze alleen maar wijzigen met Microsoft Vergelijking 3.0. Twee keer klikken op de formule en de editor wordt geactiveerd. Om nieuwe vergelijkingen in te voegen kan je deze vergelijkingseditor 2003 oproepen via Invoegen Object Microsoft vergelijking 3.0. Dit is echter een heel omslachtige manier van werken. Eenvoudiger is het deze editor toegankelijk te maken via een knop in de Werkbalk snelle toegang. Daarvoor klik je eerst op de Bestand en kies je voor Opties.

4 Wiskunde en ICT 3 Daar vink je Tabblad voor Ontwikkelaars op het lint weergeven aan. In het lint komt er dan een extra blad Ontwikkelaars en hierop klik je. Kies voor Macro opnemen. In het scherm dat zich opent kan je een naam ingeven voor de Macro, in dit geval vergelijkingseditor en de Macro toewijzen aan een knop.

5 Wiskunde en ICT 4 Klik daarvoor op Knop. In het scherm dat zich opent kies je voor Normal.NewMacros.Vergelijking en klik op Toevoegen. Klik op Normal.NewMacros.Vergelijking in de tweede kolom. Wanneer je onderaan klikt op Wijzigen kan je een aangepast icoon kiezen voor deze macro.

6 Wiskunde en ICT 5 In het worddocument is er aan de cursor nu een cassette verbonden en je neemt nu al de handelingen op die door de macro achtereenvolgens uitgevoerd moeten worden. In dit geval is dat: Het tabblad Invoegen Kies voor Object In het volgende scherm scrol je naar beneden en klik op Microsoft Vergelijking 3.0 en OK. De editor opent zich. Klik buiten de editor zodat deze zich terug sluit en je het lint weer ziet. Kies nu terug het tabblad Ontwikkelaars en kies Opname stoppen. Op dit moment is in de Werkbalk snelle toegang, bovenaan het scherm, een knop toegevoegd voor de macro. Wanneer je klikt op dit icoon heb je onmiddellijk toegang tot de vergelijkingseditor. Hoe deze editor werkt lees je in de handleiding Vergelijkingseditor Daar gaan we in deze handleiding niet verder op in.

7 Wiskunde en ICT Gebruik van de vergelijkingseditor 2010 Wanneer je in een Word-document een wiskundige uitdrukking wil invoegen kies je voor Invoegen en het symbool π. In je tekst verschijnt een kadertje waarin je een vergelijking kan invoegen en in de werkbalk verschijnt een menu met een aantal wiskundige tabbladen. Een snellere manier op dit te bekomen is de toetsencombinatie alt + = te gebruiken. Elk van deze tabbladen verbergt een aantal paletten, die we dadelijk overlopen. Wanneer je klaar bent met het invoegen in het kadertje klik je buiten dit kader. Het object verschijnt in je document. Door erop te klikken, of op de pijl aan de rechterkant, bewerk je het object opnieuw. 3.3 De verschillende paletten Een eerste tabblad heet Extra Met de optie Normale tekst kan je commentaar typen in de vergelijkingseditor. Door te kiezen voor Vergelijking opent zich een palet met een aantal vaak gebruikte vergelijkingen. Door te klikken op een vergelijking verschijnt deze in het kadertje in je document. Wanneer je zelf een vergelijking invoert (zie verder) kan je deze altijd laten opnemen in dit menu door te klikken op de pijl rechts van de kader en te kiezen voor Opslaan als nieuwe vergelijking.

8 Wiskunde en ICT 7 De vergelijkingen die in het standaardmenu voorkomen zijn

9 Wiskunde en ICT 8 De relationele en wiskundige symbolen vind je in het tabblad Symbolen. De schuifbalk rechts bevat drie knoppen. De bovenste knop laat een voorgaande rij zien, de middelste knop laat de volgende rij zien. Wanneer je in de schuifbalk rechts de onderste knop gebruikt, opent zich het volledige palet. Elementaire wiskunde. Door te klikken op het pijltje langs Elementaire wiskunde opent zich een nieuw menu waarin je kan kiezen uit een aantal mogelijke paletten. We overlopen al deze paletten. Elementaire wiskunde

10 Wiskunde en ICT 9 Griekse letters Letterachtige symbolen Operators

11 Wiskunde en ICT 10 Pijlen Ontkende relaties Schrifttypen Geometrie

12 Wiskunde en ICT 11 In de menubalk heb je naast het tabblad Symbolen het tabblad Structuren. Daarin zitten weer een aantal paletten verborgen. We bekijken enkele paletten die gebruikt worden in de eerste en de tweede graad. Breuk Script

13 Wiskunde en ICT 12 Wortel Grote operator

14 Wiskunde en ICT 13 Vierkante haak

15 Wiskunde en ICT 14

16 Wiskunde en ICT 15 Functie En wat verder

17 Wiskunde en ICT 16 Accent

18 Wiskunde en ICT 17 Operator Matrix

19 Wiskunde en ICT 18 Je merkt dat in de paletten het niet mogelijk is voor een matrix een bepaald aantal rijen en kolommen in te stellen, zoals in de versie 2003 wel mogelijk was. Om toch zo n matrix te construeren, kan je een matrix invoegen in je document, en via de rechtermuisknop opent zich dan een menu waar je kan kiezen voor invoegen en verwijderen. Op die manier kan je kolommen invoegen en verwijderen.

20 Wiskunde en ICT 19 Wanneer je kiest voor Extra opent een menu waarin je een aantal opties kan veranderen. Voor ons is dat niet nodig.

21 Wiskunde en ICT Autocorrectie Je kan een wiskundig Autocorrect symbool kan invoeren door een code in te typen gevolgd door bijvoorbeeld een leesteken of door daarna op de spatiebalk of de enter-knop te drukken. Je kan er voor zorgen dat de wiskundige AutoCorrect-symbolen op dezelfde manier in het document worden weergegeven als in het AutoCorrect-dialoogvenster door naar het tabblad Start in de groep Lettertype te gaan en Cambria Math te selecteren. Kies voor Bestand en Opties en vervolgens Controle. Kies voor AutoCorrectie-opties.

22 Wiskunde en ICT 21 Ga naar het tabblad AutoCorrectie - wiskundig. Schakel het selectievakje Regels voor AutoCorrectie - wiskundig buiten formulegebieden gebruiken in. De codes zijn hoofdlettergevoelig. Wanneer je dit wil gebruiken moet je natuurlijk de codes kennen. Het is interessant een lijstje te maken van de codes die je meest zal gebruiken. We nemen de volledige lijst niet op in deze cursus.

23 Wiskunde en ICT Problemen met de vergelijkingseditor Wanneer je de vergelijkingseditor in WORD 2010 gebruikt word je geconfronteerd met een aantal problemen. Het lettertype kan je heel moeilijk aanpassen. De puntgrootte van de onderdelen van vb een breuk kan je niet aanpassen. Hierdoor is de lay-out van de formules niet mooi. Dan zijn er nog een aantal problemen in de versie 2010 die er niet waren in de versie Het opstellen van een tekentabel kan niet meer door gebruik te maken van matrices en het invoegen van horizontale en/of verticale lijnen. Hierdoor is het werken met deze vergelijkingseditor niet interessant en is het beter Of te werken met de vergelijkingseditor 3.0 en die beschikbaar te maken via een macro (zie p 2) Of MathType 6 te installeren en hiermee te werken in WORD Voordeel hiervan is dat je de formules ook in kleur kan weergeven.

Vergelijkingseditor 2007

Vergelijkingseditor 2007 Vergelijkingseditor 2007 Wiskunde Module 1a Wiskunde en ICT 1 WISKUNDE EN ICT Tijdens de lessen wiskunde op deze hogeschool met de laptop moet je ook voor wiskunde de laptop zinvol gebruiken. Dat dit niet

Nadere informatie

Formules maken met MS Word

Formules maken met MS Word Formules maken met MS Word Het gebruik van de vergelijkingseditor 4 HAVO en 5 VWO Werken met de vergelijkingseditor in Microsoft Word. Inleiding. Voor je ligt een handleiding die je leert om te gaan met

Nadere informatie

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5

Grafieken in Word. Soort 1 2 5 10 12 15 20 30 Leven 4,8 4,9 5,1 5,5 5,6 5,8 6,0 6,2 Annuïteiten 4,9 5,1 5,3 5,7 5,8 6,0 6,2 6,5 Les 16 Grafieken in Word In deze les leert u hoe u gegevens weergeeft in de vorm van een grafiek. Ook past u het uiterlijk, de schaal en het type grafiek aan. Een grafiek maken Eén plaatje zegt meer dan

Nadere informatie

Word 2010: rondleiding

Word 2010: rondleiding Word 2010: rondleiding Microsoft Word is in de eerste plaats een tekstverwerkingsprogramma, maar er is meer. Men kan standaardbrieven, memoranda, fax, enveloppen, etiketten, en andere types van documenten

Nadere informatie

GeoGebra 1e en 2e graad

GeoGebra 1e en 2e graad GeoGebra 1e en 2e graad WI-0097-01 Nascholing ICT-wiskunde Paul Decuypere, Ria Vandermeersch, Jozef Van Remoortere Werkgroep Integratie van de Informatica in de Wiskunde 2007 Vlaams Verbond van het Katholiek

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010 www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2010 Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE... 2 1 WORD-OMGEVING... 9

INHOUDSOPGAVE... 2 1 WORD-OMGEVING... 9 29/11/2010 INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 1 WORD-OMGEVING... 9 1.1 INLEIDING...9 1.2 WORD OPSTARTEN...9 1.3 GEBRUIKERSINTERFACE... 11 1.3.1 Titelbalk... 11 1.3.2 Het Lint... 12 1.3.3 Tabblad Bestand...

Nadere informatie

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013

www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013 www.dubbelklik.nu Handleiding Word 2013 Deze handleiding is onderdeel van Dubbelklik, een lesmethode Technologie, ICT/ Loopbaanoriëntatie en Intersectoraal Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave

Nadere informatie

HANDLEIDING I-CONTENT

HANDLEIDING I-CONTENT HANDLEIDING I-CONTENT INHOUDSOPGAVE Introductie 3 Inloggen 4 Overzicht menu 5 Vorige / Volgende 5 Eerste / Laatste 5 Zoeken 5 Nieuwe Pagina 6 Pagina bewerken 6 Pagina verwijderen 7 Sluiten 7 Overzicht

Nadere informatie

Word. Inleiding. De basis

Word. Inleiding. De basis Word Inleiding Word is een tekstverwerkingsprogramma. Het is één van de programma s uit het Microsoft Officepakket, een softwarepakket met meerdere veelgebruikte kantoortoepassingen zoals ook een e-mailprogramma(outlook),

Nadere informatie

Beginnershandleiding voor Weebly.

Beginnershandleiding voor Weebly. Beginnershandleiding voor Weebly. Deze beginnershandleiding voor Weebly heeft 9 hoofdstukken. Als je net met Weebly begint, raden we je aan om deze korte artikelen allemaal te lezen. Wanneer je daarmee

Nadere informatie

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen

Handleiding bij de workshop Animatie in Microsoft PowerPoint Hoe maak je een animatie in Microsoft PowerPoint 2010? Handleiding voor kinderen Vorige keer hebben wij gesproken over het maken van een PowerPoint presentatie. Deze keer beginnen wij met de herhaling van de basis handelingen op de computer zoals: iets op je scherm aanwijzen iets op

Nadere informatie

Bibliografische referenties invoegen via Word 2013

Bibliografische referenties invoegen via Word 2013 Bibliografische referenties invoegen via Word 2013 Dienst mediatheken Laatst bijgewerkt op 25/09/2014 11:09 ALGEMEEN Je kan jezelf heel wat werk besparen door je bibliografische referenties in Word bij

Nadere informatie

Cursus Microsoft Word 2013

Cursus Microsoft Word 2013 Cursus Microsoft Word 2013 Lieve D Helft ICT in het basisonderwijs Auteur: Lieve D Helft Titel: Cursus Microsoft Word 2013 April 2013 2013, Lieve D Helft Lieve.dhelft@telenet.be Alle rechten voorbehouden.

Nadere informatie

Activboard, activ Primary Handleiding & digibord-links

Activboard, activ Primary Handleiding & digibord-links Edumaat Tel: 079 360 37 18 Sloepkade 37 06 1343 55 86 2725EX, Zoetermeer Mail: info@edumaat.nl Activboard, activ Primary Handleiding & digibord-links LET OP: Deze handleiding bevat verwijzingen naar opdrachten

Nadere informatie

Tekstverwerking met Word 2010. Lerarenopleiding KATHO, Campus Tielt

Tekstverwerking met Word 2010. Lerarenopleiding KATHO, Campus Tielt Tekstverwerking met Word 2010 Lerarenopleiding KATHO, Campus Tielt Koen Pauwels KATHO 7/1/2010 Microsoft Office 2010 - Word - Inleiding Met Microsoft Word 2010 kan je "gemakkelijk" professioneel ogende

Nadere informatie

OpenOffice.org Impress 2.0

OpenOffice.org Impress 2.0 OpenOffice.org Impress 2.0 Bureau Interface Nolly Toenders Voorwoord Begin dit jaar, 2006, is OpenOffice.org 2.0 verschenen. Dit betekent dat de handleidingen allemaal herschreven worden. Nieuwe knoppen,

Nadere informatie

Hulp bij een aantal uit te voeren opdrachten Outlook Express (of Windows Mail)

Hulp bij een aantal uit te voeren opdrachten Outlook Express (of Windows Mail) Hulp bij een aantal uit te voeren opdrachten Outlook Express (of Windows Mail) outlook Express starten en afsluiten welke versie een bericht verzenden, ontvangen, openen en afdrukken een bericht beantwoorden

Nadere informatie

Microsoft Office Excel beginnerscursus ICT Expertise

Microsoft Office Excel beginnerscursus ICT Expertise Microsoft Office Excel beginnerscursus ICT Expertise Copyright Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, gedistribueerd, opgeslagen of openbaar gemaakt in enige vorm

Nadere informatie

Symbol for Windows Shuffle

Symbol for Windows Shuffle Handicom Symbol for Windows Shuffle (Versie 3) Handicom, 2006, Nederland Inhoud 1. Inleiding... 2 1.1 Wat is Shuffle?... 2 1.2 Systeemeisen... 2 1.3 Installatie... 2 2. Een spel openen, opslaan en spelen...

Nadere informatie

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008

Handleiding Pivot docent Wendy Bruins www.wisemice.nl versie 1.2 december 2008 1 Handleiding Pivot Stickfigure Animator Maak je eigen animated gifjes en laat je poppetje bewegen zoals jij wilt. Je kunt je Pivot invoegen in een mailtje, je website of laten verschijnen op je desktop.

Nadere informatie

Handleiding Communicate By Choice versie 1.4

Handleiding Communicate By Choice versie 1.4 1 Noteer hier uw registratiecode 2 Voorwoord Van harte gefeliciteerd met de aanschaf van dit Widgit product! Onze software is uitvoerig getest op verschillende systemen. Mocht u problemen ondervinden met

Nadere informatie

Microsoft Office Word 2007

Microsoft Office Word 2007 Microsoft Office Word 2007 Inhoudsopgave 1 WORD 2007... 3 1.1 Easy Learning... 3 1.2 Vind je Easy Learning leuk?... 3 1.3 Sneller werken met Word... 3 Links direct doorklikken... 3 Documenten direct in

Nadere informatie

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger

Inloggen in AccountView online voor Mac OS 30 april 2015 versie 9.1 en hoger Inloggen in AccountView online Welkom bij eserviceware! Deze handleiding begeleidt u bij de stappen die nodig zijn voor het inloggen in AccountView online. Wanneer u gebruik maakt van een Apple computer,

Nadere informatie

Handleiding MOBICROSS actie banners

Handleiding MOBICROSS actie banners Handleiding MOBICROSS actie banners Met de kant & klare MOBICROSS actie banners vergroot jij je kans om sneller je netwerk te bouwen. Je kunt je eigen campagne maken door de banners op je website te plaatsen,

Nadere informatie

Hoofdstuk 1: De Word Gebruikersinterface

Hoofdstuk 1: De Word Gebruikersinterface Hoofdstuk 1: De Word Gebruikersinterface 1.0 Inleiding Word 2007 introduceerde de nieuwe Lint interface die de tot dan toe gebruikte menu s en werkbalken verving. Dit was een drastische wijziging. In Word

Nadere informatie

HANDLEIDING emindmaps - software om Mind Maps te maken

HANDLEIDING emindmaps - software om Mind Maps te maken HANDLEIDING emindmaps - software om Mind Maps te maken Wil jij ook méér uit je brein halen? Einstein heeft eens gezegd dat we maar 10% van de mogelijkheden van onze hersens gebruiken. Eén manier om het

Nadere informatie

les 5 stijlen en verwijzingen

les 5 stijlen en verwijzingen stijlen en verwijzingen In deze les gaan we aan de slag met mogelijkheden van Word die handig zijn bij grote documenten, zoals scripties, rapporten enzovoort. U vindt ze terug op het tabblad Verwijzingen.

Nadere informatie

INHOUD CENTRUM BASISEDUCATIE KEMPEN 2

INHOUD CENTRUM BASISEDUCATIE KEMPEN 2 E-mail outlook.com INHOUD 1. Inleiding... 3 2. Een e-mailadres aanmaken... 5 3. een e-mail lezen... 8 4. een e-mail verzenden... 9 5. een e-mail beantwoorden... 10 6. Een bijlage... 11 6.1 een bijlage

Nadere informatie

HIPIN. Applicatie Integratie met HIP Telefonie Gebruikershandleiding. Versie: 1.1 Datum: 13-08-2013

HIPIN. Applicatie Integratie met HIP Telefonie Gebruikershandleiding. Versie: 1.1 Datum: 13-08-2013 HIPIN Applicatie Integratie met HIP Telefonie Gebruikershandleiding Versie: 1.1 Datum: 13-08-2013 Pagina 2 van 13 1 Inloggen HIPIN Stap 1, opstarten: Op je desktop is een icoontje bijgeplaatst, rood met

Nadere informatie