Fiscale aspecten bij de verkoop van Frans onroerend goed. Vermogenswinstbelasting (la taxe sur la plus value) bij verkoop onroerend goed

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Fiscale aspecten bij de verkoop van Frans onroerend goed. Vermogenswinstbelasting (la taxe sur la plus value) bij verkoop onroerend goed"

Transcriptie

1 Fiscale aspecten bij de verkoop van Frans onroerend goed Vermogenswinstbelasting (la taxe sur la plus value) bij verkoop onroerend goed I. ALGEMENE ASPECTEN VAN DE PLUS VALUE Anders dan in Nederland wordt in Frankrijk vermogenswinstbelasting geheven over het verschil tussen, in principe (zie echter hierna), de aankoopprijs en de verkoopprijs van een woning. Zowel Frans ingezetenen als niet Frans ingezetenen, zoals Nederlanders die een tweede huis (maison secondaire) in Frankrijk bezitten en verkopen, worden in principe aangeslagen voor la taxe sur la plus value. Deze vermogenswinstbelasting (die hierna zal worden aangeduid met plus value ) is ingevoerd om enerzijds speculatie met onroerende zaken te voorkomen en anderzijds het kopen van onroerend goed met zwart geld te ontmoedigen. De regels van de plus value, zoals deze te vinden zijn in de Franse belastingwet (Code Général des Impôts), zijn niet altijd exact gelijk voor Frans ingezetenen en niet Frans ingezetenen. Het in dit hoofdstuk over de plus value behandelde ziet op de regels zoals die gelden voor Nederlanders met een (tweede) huis in Frankrijk. Wie wordt voor de plus value belast? Natuurlijke personen, aandeelhouders van een société civile immobilière (SCI) en bepaalde rechtspersonen (als bedoeld in artikel 8 t/m 8ter van de Code Gé-néral des Impôts) die incidenteel onroerend goed in Frankrijk met winst verko-pen zijn onderworpen aan de plus value. Wat zijn de belastbare feiten voor de plus value? Indien er sprake is van overdracht onder bezwarende titel (denk aan: verkoop of ruiling) van onroerend goed kan er plus value aan de Franse fiscus verschuldigd zijn. Ditzelfde geldt voor de overdracht van beperkte rechten op een onroerende zaak, zoals bijvoorbeeld de overdracht van het vruchtgebruik of de bloot eigendom van onroerend goed. Men kan ook plus value verschuldigd zijn bij de inbreng van onroerend goed in een SCI of bij verdeling van het onroerend goed, waarbij de ene eigenaar de andere uitkoopt. Wijzigingen in de Plus Value

2 De regeling met betrekking tot de plus value is in de afgelopen jaren diverse malen gewijzigd. Zo is sinds februari 2012 de looptijd waarin men plus value verschuldigd kan zijn verlengd van 15 jaar naar 30 jaar (zie echter hierna). Diverse vrijstellingen (zoals de abattement fixe ad 1.000,-) zijn komen te vervallen. Sinds augustus 2012 is het tarief voor niet-ingezetenen van Frankrijk (zoals Nederlanders) die hun tweede huis in Frankrijk overdragen verhoogd met 15,5% (inzake de prélèvements sociaux, zijnde de sociale heffingen) van 19% naar 34,5%. Sinds januari 2013 wordt er bovendien een extra belasting (surtaxe) geheven bij vermogenswinsten die het bedrag van ,- te boven gaan (zie hierna). Met ingang van 1 september 2013 zijn de regels betreffende de vermogenswinst-belasting weer enigszins verlicht: - de periode waarin plus value verschuldigd kan zijn is gesplitst: de plus value die ziet op het inkomstenbelastingdeel wordt afgebouwd in een periode van 22 jaar. Het deel dat ziet op de sociale lasten wordt in een periode van 30 jaar afgebouwd naar nul. Dit betekent dat er twee verschillende berekeningen moeten worden gemaakt. Het belastingdeel kent een evenwichtige forfaitaire verlaging/afbouw van 6% per jaar, die pas ingaat vanaf het 6 e jaar dat men het huis bezit. Het laatste (22 e jaar) vindt er een verlaging/afbouw van 4% plaats. De sociale lasten gaan tot het 22 e jaar slechts met 1,65% per jaar forfaitair omlaag (gerekend vanaf het 6 e jaar dat men het huis bezit). In het resterende gedeelte (van het 23 e t/m 30 e jaar) volgt een aftrek van 9% per jaar. Schematisch gezien ziet het bovenstaande er als volgt uit: Bezitsjaar Afbouw IB-deel (per jaar) Afbouw sociale lasten deel (per jaar) 1 t/m 5 0% 0% 6 t/m 21 6% 1.65% 22 4% 1.6% 23 t/m 30-9% Opgemerkt dient te worden dat deze berekening niet gemaakt kan worden indien er sprake is van bouwgrond.

3 - er bestaat een tijdelijke vrijstelling van 25% voor overdrachten die plaatsvinden in de periode van 1 september 2013 tot en met 31 augustus Deze laatste vrijstelling is echter aan voorwaarden verbonden. De vrijstelling is niet van toepassing op overdrachten van ouders aan kinderen. Indien echtelieden onderling een woning overdragen en in het geval er sprake is van een overdracht aan (groot-) ouders, geldt deze vrijstelling evenmin. Extra heffing (Sur Taxe) voor hoge vermogenswinsten Netto Vermogenswinst Extra heffing (sur taxe) ,- tot ,- Plus value x 7% , ,- tot ,- 2 % ,- tot ,- Plus value x 13% , ,- tot ,- 3% ,- tot ,- Plus value x 19% , ,- tot ,- 4% ,- tot ,- Plus value x 25% , ,- tot ,- 5 % ,- tot ,- Plus value x 31% ,- Boven de ,- 6% Voer voor juristen Volgens notarissen en advocaten is de heffing van de plus value met sociale lasten voor niet-ingezetenen in Frankrijk in strijd met het Europese recht. Inwoners van de EU mogen in beginsel namelijk alleen met sociale premies in hun eigen woonland belast worden. De Europese Commissie is inmiddels (najaar 2013) begonnen met een onderzoek naar deze sociale heffing en bereidt inmiddels een proces voor. De uitkomst van het proces zal voorlopig op zich laten wachten. Als de Franse staat de heffing met betrekking tot de sociale lasten zal afschaffen voor nietingezetenen van Frankrijk, is het overigens nog niet zeker of dit alleen voor alle nieuwe gevallen zal gelden, of dat Nederlandse verkopers die plus value hebben afgedragen (waarvan sociale lasten deel uitmaakten), een restitutie van de component inzake de sociale lasten van 15,5% zullen krijgen. Tip! Krijgt u als niet-ingezetene een aanslag plus value met extra heffing sociale lasten, dan is het zaak een bezwaarschrift in te dienen bij de Franse fiscus. Het indienen van een bezwaarschrift kan tot 2 jaar na de aanslagdatum. Alleen dan maakt u kans onterecht betaalde sociale lasten terug te krijgen als de Franse fiscus wordt teruggefloten.

4 Formaliteiten bij aangifte van de Plus Value De Franse notaris moet sinds het jaar 2004 op de dag van de overdracht middels een verplicht standaardformulier de hoogte van de plus value-aanslag vaststellen. Dit formulier moet samen met de akte worden gedeponeerd bij het Kadaster (Bureau des hypothèques). Het verschuldigde bedrag moet direct aan het Ontvangkantoor van Belastingen (Trésorerie) worden voldaan. Zonder dit formulier/depot kan de akte niet in het Kadaster worden ingeschreven. Komt de berekening op nihil uit, dan hoeven ingezetenen van Frankrijk geen formulier bij het Kadaster te deponeren. Niet-ingezetenen blijven hiertoe echter wel verplicht, ook al komt de winstberekening op nihil uit. Wordt het huis 30 jaar na aankoop/verkrijging verkocht, dan zijn zowel ingezetenen als niet-ingezetenen vrijgesteld van het deponeren van zo n formulier; in dat geval is immers nooit plus value verschuldigd (zie hierna). II VRIJSTELLINGEN VAN DE PLUS VALUE In de Franse belastingwet (Code Général des Impôts) is voorzien in een groot aantal vrijstellingen voor de plus value. In (onder meer) de volgende gevallen is er geen plus value verschuldigd: - De over te dragen woning is een résidence principale. Indien men in Frankrijk woonachtig is en zijn als hoofdverblijf gebruikte woning (= maison principale of résidence habituelle et effective) verkoopt, is men vrijgesteld van plus value. Bij verkoop moet men wel kunnen aantonen dat het om de als hoofdverblijf bewoonde woning gaat, met andere woorden: het huis waar het centrum van het sociale en economische leven zich heeft afgespeeld. Een dergelijke vrijstelling geldt ook voor de zich in de onmiddellijke nabijheid van die woning bevindende bijgebouwen (dépendances), zoals bijvoorbeeld een garage, schuren, stallen e.d., en wel onder de voorwaarde dat die bijgebouwen op hetzelfde moment als de woning worden verkocht en overgedragen. In dat geval is het overigens niet noodzakelijk dat die bijgebouwen aan één en dezelfde koper worden verkocht. Belangrijke vrijstellingsvoorwaarde bij verkoop van de résidence principale: In het jaar dat de woning wordt verkocht moet de verkoper de vrije beschikking hebben gehad op 1 januari van dat jaar (en de woning niet hebben verhuurd). De verkoper kan dit aantonen middels de aanslag van de taxe d habitation.

5 - De woning wordt ná 30 jaar eigendom verkocht. Stel de woning is op 1 februari 1996 gekocht, dan zal er geen plus value verschuldigd zijn als de woning na 1 februari 2026 wordt verkocht en geleverd. - Voor onroerend goed dat minder waard is dan ,-- hoeft ook geen plus value te worden afgedragen. - Ook bij invaliditeit en gepensioneerden met een laag inkomen gelden vrijstellingsmogelijkheden. Men moet dan echter kunnen voldoen aan de in de Franse wet gestelde eisen. Wanneer een Nederlander de beschikking had over een résidence principale in Frankrijk en terugkeert naar Nederland dan wordt zijn nog niet verkochte oude huis in Frankrijk eigenlijk een résidence secondaire. Bij verkoop van uw huis in Frankrijk bent u in dit geval toch vrijgesteld van Plus Value. Voorwaarden voor deze vrijstelling: - Vrijstelling geldt voor een periode van 2 jaar - De eigenaar moet de vrije beschikking hebben over de woning - De woning mag niet zijn verhuurd.

6 III BEREKENING VAN DE PLUS VALUE Rekenvoorbeeld Verkoopprijs in 2013 : /- Aankoopprijs in 2003 : /- aankoopkosten (of forfait van 7.5%) : /- verbouwingskosten (of forfait van 15%) : Bruto vermogenswinst : a. Plus value: inkomstenbelastingdeel -/- Aftrek in verband met bezitstermijn van 10 jaar = (5 x 6%) = 30% : Plus value na aftrek : /- tijdelijke aftrekpost van 25% (indien van toepassing) : Verschuldigde plus value (inzake inkomstenbelastingdeel) 19% x ,- b. Plus value: sociale lasten gedeelte Bruto vermogenswinst : /- Aftrek vanwege bezitstermijn van 10 jaar (5 x 1.65%) = 8.25% : Plus value na aftrek : /- tijdelijke aftrekpost van 25% (indien van toepassing) : Verschuldigde plus value (inzake sociale lasten gedeelte) 15.5% x : ,- c. Taxe additionelle x 2% : 1.628,- Totaal (a + b + c) : ,- Na 22 jaar vervalt niet alleen de 19% uit het belastingdeel, maar ook de surtaxe. Deze berekening is niet van toepassing indien er sprake is van bouwgrond.

7 De verkoopprijs De verkoopprijs is de werkelijke, in de notariële akte van levering (acte de vente) uitgedrukte prijs. De verkoopprijs kan (indien er voldoende bewijsstukken kunnen worden aangeleverd) worden verminderd met: de makelaarscourtage inzake de bemiddeling bij de verkoop; de kosten van het opstellen van de rapporten en certificaten (diagnostics) die bij een verkoop wettelijk verplicht zijn (bijvoorbeeld rapporten met betrekking tot de aanwezigheid van termieten, loodhoudende materialen/verf of asbest). de kosten die nodig zijn eventuele huurders uit het pand te verwijderen; de kosten van een architect, ter verkrijging van een bouwvergunning; de kosten die de verkoper moet maken om de hypotheek van de woning te doen doorhalen ( royementskosten ). Door het verminderen van de verkoopprijs, zal het totaal aan plus value verschuldigde bedrag afnemen. De aankoopprijs Ten aanzien van de aankoopprijs geldt als uitgangspunt de destijds (blijkens de acte de vente) daadwerkelijk door de verkoper betaalde aankoopprijs. Heeft de verkoper de woning zelf destijds door erfrecht of schenking verkregen, dan geldt als aankoopprijs de (destijds geldende) waarde in het economische verkeer (valeur vénale). Deze waarde mag worden verhoogd met de notariskosten (bijvoorbeeld het honorarium voor het opstellen van een verdelingsakte) en de verschuldigde schenkings- en successierechten. In andere gevallen is de aankoopprijs de werkelijke, in de notariële akte van levering (acte de vente) uitgedrukte prijs. Om de plus value te doen verminderen en dus onnodige belastingbetaling te voorkomen, kan een aantal kosten en uitgaven als het ware bij de aankoopprijs worden opgeteld. De aankoopprijs kan worden vermeerderd met: De kosten van de aanschaf van de woning. Dit zijn de notariskosten en de kosten van de makelaar.

8 De verkoper kan er voor kiezen deze daadwerkelijk gemaakte kosten op te voeren, of een forfait van 7,5% van de aankoopprijs van de woning aan te houden. Voorwaarde is dat men de werkelijk gemaakte kosten moet kunnen aantonen middels facturen en betalingsbewijzen. Kosten verbouwing- en andere werkzaamheden a. Overdracht binnen 5 jaar na de eigendomsverkrijging Draagt men binnen 5 jaar na de eigendomsverkrijging het huis over, dan mag de aankoopprijs worden verhoogd met de volgende kosten: - de bouwkosten (dépenses de construction); - de herbouwkosten (dépenses de réconstruction); - kosten van vergroting/uitbreiding (dépenses d agrandissement); - de kosten van verbetering (dépenses d amélioration). De aankoopprijs mag alleen worden verhoogd indien de verkoper deze kosten daadwerkelijk heeft betaald en de werkzaamheden zijn uitgevoerd door een Franse of buitenlandse ondernemer. De verkoper moet facturen van de ondernemer kunnen overleggen, waaruit blijkt dat die ondernemer in Frankrijk BTW (TVA) in rekening heeft gebracht; de facto zal het dus vrijwel altijd om een Franse ondernemer gaan. Niet in aanmerking voor verrekening komen de door de belastingplichtige zelf uitgevoerde werkzaamheden en evenmin door deze zelf gekochte en betaalde bouwmaterialen, cement e.d. Renovatiekosten mogen evenmin bij de aankoopprijs worden opgeteld. Alle facturen en bewijsstukken van alle uitgaven en kosten die terzake van de gemelde vier categorieën werkzaamheden zijn gemaakt dienen 30 jaar(!) bewaard te worden. De Franse notaris of de ingeschakelde fiscaal vertegenwoordiger (indien de verkoopprijs meer dan ,- bedraagt) zijn niet altijd geneigd het fiscaal optimale rendement voor de niet Franse verkoper te berekenen. Door alle bewijsstukken goed te bewaren kunnen de werkelijk gemaakte kosten aan de Franse notaris zichtbaar worden gemaakt en door deze worden opgevoerd, waardoor uiteindelijk minder plus-value verschuldigd zal zijn. De fiscaal vertegenwoordiger zal niet alleen uw nota s willen zien, maar ook de daarbij behorende bankafschriften, waaruit van de betaling blijkt. De nota s dienen aan diverse vereisten te voldoen. In de praktijk blijkt het soms niet eenvoudig om een 20 jaar eerder uitgevoerde verbouwing dan ook daadwerkelijk te bewijzen.

9 b. Overdracht bij 5 jaar na de eigendomsverkrijging Draagt de verkoper/belastingplichtige vijf of meer jaren na zijn eigendomsverkrijging de woning over, mag hij kiezen op welke wijze hij de aankoopprijs als het ware fictief wil doen verhogen. Hij heeft de keuze tussen het opvoeren van de werkelijk door hem gemaakte kosten terzake van de werkzaamheden, of een forfait van 15% van de aankoopprijs (deze forfaitaire verhoging geldt ook indien er van bedoelde werkzaamheden in het geheel geen sprake is geweest). Indien de daadwerkelijke kosten worden opgevoerd, moeten de betreffende bescheiden en facturen worden overgelegd aan de belastingdienst. Ook hier geldt dus: indien de werkelijk gemaakte kosten lager zijn dan het forfait van 15%, kieze men uiteraard voor het forfait. De kosten voor de aanleg van (toegangs)wegen, waterleiding, elektriciteit, aansluiting op het riool etc., voor zover deze door de gemeente zijn opgelegd. Met de rekenmodules op kan men nagaan hoeveel de fiscus van de verkoopwinst gaat meeprofiteren. IV De fiscaal vertegenwoordiger (= représentant accrédité of agent fiscal accrédité ) Een niet-ingezetene van Frankrijk moet bij de verkoop van zijn Franse woning een fiscaal vertegenwoordiger aanwijzen. Een fiscaal vertegenwoordiger staat jegens de Franse fiscus garant voor de betaling van de plus value door de verkoper. De verkoper kan zelf een vertegenwoordiger voorstellen, doch de fiscale vertegenwoordiger dient door de Franse belastingdienst te worden geaccepteerd ( geaccrediteerd ). Er geldt een automatische ontheffing (dispense automatique) van de verplichting tot aanwijzing van een fiscaal vertegenwoordiger indien de overdrachtsprijs minder bedraagt dan ,- (en uiteraard ook in het geval dat de verkoper meer dan 30 jaar eigenaar is geweest, omdat in dat geval sowieso geen plus value verschuldigd is). Een fiscaal vertegenwoordiger kan een bank of een daartoe bevoegde instelling zijn. Vier vennootschappen hebben van de Franse belastingdienst een permanente vertegenwoordigingsstatus gekregen, namelijk:

10 1. Accrediteco (Parijs) 2. Société Financière Accréditée (Parijs) 3. SARF (Parijs) 4. Azur (Nice) De kosten die een niet in Frankrijk woonachtige verkoper opvoert, worden niet altijd zonder meer overgenomen. Vaak ontstaan er discussies over wat wel en wat niet tot het huis behoort. In Frankrijk is het niet vanzelfsprekend dat een bad of een keuken als bestanddeel wordt gezien van de woning, maar eerder als meubilair. Ga er daarom ook niet zonder meer vanuit, dat u de kosten die u heeft gemaakt voor keuken of badkamer als aftrekpost mag opvoeren. Een fiscaal vertegenwoordiger zal altijd een zodanig hoog depot van de buitenlandse verkoper vragen, dat hij er zeker van is dat het aan plus value verschuldigde bedrag ruimschoots en te allen tijde uit dat depot kan worden betaald. De fiscaal vertegenwoordiger staat immers jegens de Franse belastingdienst garant voor de afdracht van het juiste bedrag en wenst dus geen enkel risico te lopen. Het duurt soms enige jaren voordat het depotbedrag (of het restant van dat bedrag, na aftrek van de verschuldigde plus value) (zonder rentevergoeding) geretourneerd wordt. Wanneer u uw fiscaal vertegenwoordiger niet op het plus value aangifteformulier vermeldt en u hiervoor geen ontheffing heeft gekregen, dan kan de inschrijving van de akte in het Kadaster geweigerd worden. V. Overige opmerkingen - Wanneer de koper na de overdracht nog bedragen verschuldigd is aan de verkoper (i.v.m. bijvoorbeeld verbouwingen en renovaties), dan moet de verkoper deze nog bij de verkoopprijs optellen. Het gaat hierbij meestal om een nieuwbouwwoning, waarvan de bouw nog niet geheel is voltooid. (état futur d'achèvement). - Prijsafspraken Het kan voorkomen, dat de verkoper u verzoekt een deel van de verkoopprijs buiten de notariële akte te houden. Hij laat dan ,-- in de akte opnemen en vraagt u buiten de akte (onder tafel) om nog eens om ,--. Op die manier tracht de verkoper de plus value belasting deels te ontwijken. Door een lagere verkoopprijs in de notariële akte te laten opnemen is het (uit de openbare registers van het Franse kadaster blijkende) verschil tussen aan- en verkoopprijs kleiner, waardoor de ver-

11 Tip! mogenswinst lager uitvalt en de verkoper minder plus value hoeft te betalen. Ga hier niet op in, want als u zelf verkoopt dan bent u de klos, omdat u dan wordt geconfronteerd met dit relatief lage bedrag in de notariële akte. Het verschil tussen aan- en verkoopbedrag is dan extreem groot en kan in de toekomst in uw nadeel werken, waardoor u uiteindelijk extra veel plus value moet betalen. Bovendien heeft de Franse overheid een aantal maatregelen genomen om bovengenoemde "zwarte betalingen" tegen te gaan. In de overdrachtsakte moeten de koper, verkoper én de notaris een verklaring opnemen, waarin staat dat er buiten de akte om geen andere prijsafspraken zijn gemaakt (via de affirmation de sincérité). Bij ontdekking gelden er zware straffen voor beide partijen. Verder bestaat er in Frankrijk een virtuele marché immobilier des notaires. Dit is een databank van het Franse notariaat, waarin alle onroerendgoedtransacties worden bijgehouden. De belastingdienst kan middels deze databank verdachte onroerendgoedtransacties snel achterhalen. Om erger te voorkomen wordt dan ook afgeraden om prijsafspraken (buiten de notariële akte) te maken. Uit het bovenstaande blijkt dat de wet- en regelgeving ten aanzien van de plus value in de laatste jaren zeer vaak zijn gewijzigd. Fiscale regels worden in Frankrijk nu eenmaal vaker en eenvoudiger gewijzigd dan in Nederland. Jaarlijkse aanpassingen in de vorm van de Loi de finances (met ingang van een nieuwe jaar) zijn immers eerder regel dan uitzondering. Raadpleeg na lezing van dit hoofdstuk doch voorafgaand aan een verkoop uw notaris of andere jurist om de plus value belasting te laten berekenen.

Actuele berekening Plus Value

Actuele berekening Plus Value Actuele berekening Plus Value BEREKENING VAN DE PLUS VALUE Opgemerkt moet worden dat deze berekening een berekening is die ten tijde van het schrijven van dit hoofdstuk (ultimo december 2017) juist is.

Nadere informatie

Fiscale aspecten van uw tweede woning in het buitenland

Fiscale aspecten van uw tweede woning in het buitenland Fiscale aspecten van uw tweede woning in het buitenland Second Home maart 2016 - Utrecht Maurice De Clercq & Harjit Singh ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Inwonerschap & belastingplicht 2.

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Huren van Frans onroerend goed. Inleiding. Hoe vindt u een huurhuis/appartement? Franse huurbescherming. Verhuurdersverzekering

1. Inleiding. 2. Huren van Frans onroerend goed. Inleiding. Hoe vindt u een huurhuis/appartement? Franse huurbescherming. Verhuurdersverzekering 1. 2. Huren van Frans onroerend goed Hoe vindt u een huurhuis/appartement? Franse huurbescherming Verhuurdersverzekering Het huurcontract Extra huurbescherming Opzeggen van het huurcontract bij verkoop

Nadere informatie

FISCALE VERPLICHTINGEN. 16 februari 2013

FISCALE VERPLICHTINGEN. 16 februari 2013 FISCALE VERPLICHTINGEN IN PORTUGAL 16 februari 2013 Fiscaal resident U heeft een Portugees fiscaal nummer (NIF of Número de Contribuinte) U woont in Portugal U bent uitgeschreven uit het Nederlandse bevolkingsregister

Nadere informatie

1. Inleiding. 2. Uitgangspunt

1. Inleiding. 2. Uitgangspunt 1. Inleiding In het geval u overweegt een vakantiewoning aan te kopen gelegen in Parc Les Etoiles wilt u wellicht meer weten over de mogelijke gevolgen voor de belastingheffing met betrekking tot de aankoop

Nadere informatie

De meerwaarden. Met meerwaarden bedoelt men het positieve verschil tussen de verkoopprijs van een goed en de aankoopprijs ervan (inclusief kosten).

De meerwaarden. Met meerwaarden bedoelt men het positieve verschil tussen de verkoopprijs van een goed en de aankoopprijs ervan (inclusief kosten). De meerwaarden Met meerwaarden bedoelt men het positieve verschil tussen de verkoopprijs van een goed en de aankoopprijs ervan (inclusief kosten). Als het onroerend goed voor beroepsactiviteiten wordt

Nadere informatie

De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning

De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning De fiscale aspecten van een onroerende recreatiewoning Hieronder wordt ingegaan op de fiscale consequenties van de aankoop en het bezit van een recreatiewoning die zodanig met de (onder)grond is verbonden

Nadere informatie

in Frankrijk tweede woning Franse belastingen Inkomstenbelasting

in Frankrijk tweede woning Franse belastingen Inkomstenbelasting Kenniscentrum Vermogensadvies & Beleggen tweede woning in Frankrijk Antwoorden op de vragen van nu over fiscale gevolgen van een tweede woning in het buitenland Dit informatieblad is specifiek bedoeld

Nadere informatie

Foederer. Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017

Foederer. Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017 Advieswijzer Vakantiewoning & fiscus 2017 Als u nadenkt over de aankoop van een vakantiewoning in Nederland, is het verstandig u eerst te laten informeren over de fiscale gevolgen die aan de aankoop en

Nadere informatie

Tweede woning in Frankrijk

Tweede woning in Frankrijk Kenniscentrum VermogensAdvies & Beleggen Tweede woning in Frankrijk Dit informatieblad is specifiek bedoeld voor inwoners van Nederland met een tweede woning in Frankrijk. Let erop dat afwijkende regels

Nadere informatie

VLAAMS GEWEST REGISTRATIERECHTEN BIJ ONDERHANDSE AANKOOP

VLAAMS GEWEST REGISTRATIERECHTEN BIJ ONDERHANDSE AANKOOP VLAAMS GEWEST REGISTRATIERECHTEN BIJ ONDERHANDSE AANKOOP 1. ALGEMEEN Bij het kopen van een onroerend goed moet rekening gehouden worden met de beschrijfkosten die bovenop de aankoopsom komen. De beschrijfkosten

Nadere informatie

ERFBELASTING IN FRANKRIJK EN NEDERLAND (2017)

ERFBELASTING IN FRANKRIJK EN NEDERLAND (2017) ERFBELASTING IN FRANKRIJK EN NEDERLAND (2017) Heering Associates 1 januari 2017 Heering Associates Gebouw De Koophandel Herengracht 141 1015 BH Amsterdam 020-7 222 111 www.heeringassociates.eu Heering

Nadere informatie

Tweede woning in Frankrijk

Tweede woning in Frankrijk Kenniscentrum VermogensAdvies & Beleggen Tweede woning in Frankrijk Dit informatieblad is specifiek bedoeld voor inwoners van Nederland met een tweede woning in Frankrijk. Let erop dat afwijkende regels

Nadere informatie

Niet verhuurde onroerende goederen die in het buitenland zijn gelegen Begrip huurwaarde.

Niet verhuurde onroerende goederen die in het buitenland zijn gelegen Begrip huurwaarde. Page 1 of 5 Home > Circulaire AAFisc Nr. 22/2016 (nr. Ci.704.681) dd. 29.06.2016 Algemene Administratie van de Fiscaliteit Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst PB Personenbelasting Circulaire

Nadere informatie

Nederland belastingparadijs voor uw 2 e en 1 e woning

Nederland belastingparadijs voor uw 2 e en 1 e woning Nederland belastingparadijs voor uw 2 e en 1 e woning Second Home juni 2015 - Antwerpen Maurice De Clercq - Niek Op den Kamp - Harjit Singh ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Een tweede woning

Nadere informatie

TIPS. Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) www.hlb-van-daal.nl

TIPS. Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) www.hlb-van-daal.nl TIPS Internationaal zaken doen en BTW (deel 2) Handel en BTW In dit memo worden aspecten van BTW behandeld, die van toepassing kunnen zijn bij internationale handel. Het is geen volledig overzicht, maar

Nadere informatie

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Nederland, op Bonaire & op Curaçao. Second Home oktober Utrecht. Maurice De Clercq

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Nederland, op Bonaire & op Curaçao. Second Home oktober Utrecht. Maurice De Clercq Fiscale aspecten van uw tweede woning in Nederland, op Bonaire & op Curaçao Second Home oktober 2017 - Utrecht Maurice De Clercq Agenda 1. Inwonerschap & belastingplicht 2. Een tweede woning in Nederland

Nadere informatie

U krijgt te maken met: inkomstenbelasting onroerendezaakbelasting. En mogelijk ook met: overdrachtsbelasting omzetbelasting forensenbelasting

U krijgt te maken met: inkomstenbelasting onroerendezaakbelasting. En mogelijk ook met: overdrachtsbelasting omzetbelasting forensenbelasting Als u een vakantiewoning op het oog heeft in Nederland, is het verstandig u eerst en goed te laten informeren over de fiscale gevolgen die aan de aankoop en het gebruik van de vakantiewoning verbonden

Nadere informatie

Eigenwoningreserve of verkoop eigen woning

Eigenwoningreserve of verkoop eigen woning bij aangifte inkomstenbelasting 2013 13 Verkocht u of uw fiscale partner in 2013 een? Had deze woning overwaarde? En kocht u een andere? Dan hebt u te maken met de bijleenregeling. Daardoor is uw (hypotheek)renteaftrek

Nadere informatie

Tweede woning in Frankrijk in 2018

Tweede woning in Frankrijk in 2018 Kenniscentrum VermogensAdvies Tweede woning in Frankrijk in 2018 Dit informatieblad is specifiek bedoeld voor inwoners van Nederland met een tweede woning in Frankrijk. Let erop dat afwijkende regels gelden

Nadere informatie

Je eigen woning en de Belastingdienst in 2012

Je eigen woning en de Belastingdienst in 2012 Je hypotheek en de belasting in 2012 Hier vind je een toelichting op het jaaroverzicht van je SNS Hypotheek. Ook lees je hier de belangrijkste fiscale regels die in 2012 gelden voor de eigen woning, hypotheek,

Nadere informatie

Eigenwoningreserve of verkoop eigen woning

Eigenwoningreserve of verkoop eigen woning bij aangifte inkomstenbelasting 2014 voor buitenlands belastingplichtigen IB 291 1T41FD BUI Verkocht u of uw fiscale partner in 2014 een? Had deze woning overwaarde? En kocht u een andere? Dan hebt u te

Nadere informatie

Tweede woning in Frankrijk in 2019

Tweede woning in Frankrijk in 2019 Kenniscentrum Tweede woning in Frankrijk in 2019 Dit informatieblad is specifiek bedoeld voor inwoners van Nederland met een tweede woning in Frankrijk. Let erop dat afwijkende regels gelden als u (permanent)

Nadere informatie

Diana Zuuring. www.zuuring.com. email: diana@zuuring.com. Kopen & Verkopen van onroerend goed in Spanje. www.dianazuuring.com

Diana Zuuring. www.zuuring.com. email: diana@zuuring.com. Kopen & Verkopen van onroerend goed in Spanje. www.dianazuuring.com Abogados Lawyers Advocaten Rechtsanwälte Ricardo Soriano, 20 3c 29600 Marbella, Malaga, Spain Telf: [+34] 952 90 61 85 - Fax: [+34] 952 81 68 13 www.zuuring.com email: diana@zuuring.com Kopen & Verkopen

Nadere informatie

Wie is aan de belasting onderworpen en waar? Bepaling van het netto-inkomen. Onroerende inkomsten. Het belastbaar bedrag

Wie is aan de belasting onderworpen en waar? Bepaling van het netto-inkomen. Onroerende inkomsten. Het belastbaar bedrag 1.Wanneer bent u belastingplichtig in België? Bepaling belastbaar inkomen in België Wie is aan de belasting onderworpen en waar? Bepaling van het netto-inkomen Onroerende inkomsten Het belastbaar bedrag

Nadere informatie

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Turkije

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Turkije Fiscale aspecten van uw tweede woning in Turkije Second Home maart 2017 - Utrecht ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Inwonerschap & belastingplicht 2. Een tweede woning in Nederland 3. Niet-inwonerschap

Nadere informatie

Voor wat betreft de heffing van schenkbelasting gelden dezelfde, hierboven genoemde grondslagen.

Voor wat betreft de heffing van schenkbelasting gelden dezelfde, hierboven genoemde grondslagen. ERFBELASTING IN FRANKRIJK Tarieven en vrijstellingen geldend per 1 januari 2018 Grondslagen voor heffing De Franse fiscus heft erfbelasting wanneer: a) de overledene in Frankrijk woont op het moment van

Nadere informatie

Heering Associates. Het verschuldigd bedrag aan successierechten in Frankrijk dient als volgt te worden berekend:

Heering Associates. Het verschuldigd bedrag aan successierechten in Frankrijk dient als volgt te worden berekend: FRANS SUCCESSIERECHT De Franse fiscus heft bij iedere overgang "a titre gratuit", zo de schenker of de overledene zijn woonplaats ten tijde van schenking of overlijden buiten Frankrijk had, van de volgende

Nadere informatie

Eigenwoningreserve of verkoop eigen woning

Eigenwoningreserve of verkoop eigen woning IB 291 1T11FD BUI (2565) Verkocht u of uw fiscale partner in 2011 een? Had deze woning overwaarde? En kocht u een andere? Dan hebt u te maken met de bijleenregeling. Daardoor is uw (hypotheek)renteaftrek

Nadere informatie

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Turkije en het Caribisch gebied

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Turkije en het Caribisch gebied Fiscale aspecten van uw tweede woning in Turkije en het Caribisch gebied Second Home september 2016 - Utrecht ESJ Accountants & Belastingadviseurs Maurice De Clercq & Nurefsan Koç Agenda 1. Inwonerschap

Nadere informatie

Saldo van inkomsten en aftrekposten van de eigen woning die uw hoofdverblijf was

Saldo van inkomsten en aftrekposten van de eigen woning die uw hoofdverblijf was 10 IB 174-1T01FD Saldo van inkomsten en aftrekposten van de eigen woning die uw hoofdverblijf was Had u of uw fiscale partner in 2010 een eigen woning? Dan mag u bepaalde kosten voor uw woning aftrekken,

Nadere informatie

SUCCESSIERECHTEN IN FRANKRIJK EN NEDERLAND (2009)

SUCCESSIERECHTEN IN FRANKRIJK EN NEDERLAND (2009) SUCCESSIERECHTEN IN FRANKRIJK EN NEDERLAND (2009) Heering Associates Januari 2009 Heering Associates Jachthavenweg 121 1081 KM Amsterdam Postbus 75265 1070 AG Amsterdam 020-6789 527 www.heeringassociates.eu

Nadere informatie

17-4-2014. Onderwerpen: Wet op de inkomstenbelasting 2001

17-4-2014. Onderwerpen: Wet op de inkomstenbelasting 2001 Onderwerpen: Korte uitleg heffingssysteem inkomstenbelasting Korte uitleg heffingssysteem vennootschapsbelasting Vrijstellingen en heffingskortingen Aflossen eigenwoningschuld Familielening eigen woning

Nadere informatie

DE VRUCHTGEBRUIKCONSTRUCTIE

DE VRUCHTGEBRUIKCONSTRUCTIE DE VRUCHTGEBRUIKCONSTRUCTIE Aan de hand van een voorbeeld wordt de veel gebruikte vruchtgebruikconstructie geïllustreerd. Een vennootschap en haar zaakvoerder besluiten samen een oud herenhuis aan te kopen,

Nadere informatie

Als u een bedrijfs pand gaat kopen of verkopen Gevolgen voor de btw

Als u een bedrijfs pand gaat kopen of verkopen Gevolgen voor de btw Gevolgen voor de btw Gaat u een bedrijfspand kopen of verkopen? Dan hebt u te maken met bepaalde btw-regels. De verkoop van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld van btw. In sommige situaties is het

Nadere informatie

Blok 11. IS 2: dubbele belasting en de Spaanse holding (ETVE). Deelnemingen, deelnemingsvrijstelling of voorkoming van dubbele belasting.

Blok 11. IS 2: dubbele belasting en de Spaanse holding (ETVE). Deelnemingen, deelnemingsvrijstelling of voorkoming van dubbele belasting. Blok 11. IS 2: dubbele belasting en de Spaanse holding (ETVE). Deelnemingen, deelnemingsvrijstelling of voorkoming van dubbele belasting. 1. Algemeen systeem. De wet voorziet in diverse gedetailleerde

Nadere informatie

Eigenwoningreserve of verkoop eigen woning

Eigenwoningreserve of verkoop eigen woning bij aangifte inkomstenbelasting 2012 12 Verkocht u of uw fiscale partner in 2012 een? Had deze woning overwaarde? En kocht u een andere? Dan hebt u te maken met de bijleenregeling. Daardoor is uw (hypotheek)renteaftrek

Nadere informatie

Saldo van inkomsten en aftrekposten van de eigen woning die uw hoofdverblijf was

Saldo van inkomsten en aftrekposten van de eigen woning die uw hoofdverblijf was 11 IB 174-1T11FD Saldo van inkomsten en aftrekposten van de eigen woning die uw hoofdverblijf was Had u of uw fiscale partner in 2011 een eigen woning? Dan mag u bepaalde kosten voor uw eigen woning aftrekken,

Nadere informatie

HRo - Inkomstenbelasting - Niet-winst -- Deel 2

HRo - Inkomstenbelasting - Niet-winst -- Deel 2 Inkomstenbelasting NW 2 programma Belastbare inkomsten uit eigen woning Eigen woning en eigenwoningforfait; Kapitaalverzekering eigen woning; Eigenwoningschuld en eigenwoningreserve; Aftrekbare kosten;

Nadere informatie

HRo - Inkomstenbelasting - Niet-winst -- Deel 2

HRo - Inkomstenbelasting - Niet-winst -- Deel 2 Inkomstenbelasting NW 2 programma Belastbare inkomsten uit eigen woning Eigen woning en eigenwoningforfait; Kapitaalverzekering eigen woning; Eigenwoningschuld en eigenwoningreserve; Aftrekbare kosten;

Nadere informatie

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Nederland en op Bonaire. Second Home maart Utrecht. Robert van Beek

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Nederland en op Bonaire. Second Home maart Utrecht. Robert van Beek Fiscale aspecten van uw tweede woning in Nederland en op Bonaire Second Home maart 2017 - Utrecht Robert van Beek Agenda 1. Inwonerschap & belastingplicht 2. Een tweede woning in Nederland 3. Niet-inwonerschap

Nadere informatie

Als u een bedrijfspand gaat kopen of verkopen

Als u een bedrijfspand gaat kopen of verkopen Als u een bedrijfspand gaat kopen of verkopen Gevolgen voor de BTW Gaat u een bedrijfspand kopen of verkopen? Dan heeft u te maken met bepaalde BTW-regels. De verkoop van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld

Nadere informatie

Fiscale aspecten van uw tweede woning in het buitenland

Fiscale aspecten van uw tweede woning in het buitenland Fiscale aspecten van uw tweede woning in het buitenland Second Home oktober 2015 - Utrecht Maurice De Clercq & Harjit Singh ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Inwonerschap & belastingplicht

Nadere informatie

Fiscale aspecten bij de koop en verhuur van een woning op villapark Residence Lipno Tsjechië

Fiscale aspecten bij de koop en verhuur van een woning op villapark Residence Lipno Tsjechië Fiscale aspecten bij de koop en verhuur van een woning op villapark Residence Lipno Tsjechië In deze notitie worden de Tsjechische en Nederlandse fiscale aspecten toegelicht bij de verwerving en verhuur

Nadere informatie

Als u een bedrijfspand gaat huren of verhuren

Als u een bedrijfspand gaat huren of verhuren Als u een bedrijfspand gaat huren of verhuren Gevolgen voor de btw Gaat u een bedrijfspand huren of verhuren? Dan hebt u te maken met bepaalde btw-regels. De verhuur van een bedrijfspand is meestal vrijgesteld

Nadere informatie

Overdrachtsbelasting.

Overdrachtsbelasting. Overdrachtsbelasting. Vanuit de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) zijn vragen gesteld over de tijdelijke verlaging van het tarief van de overdrachtsbelasting voor woningen (zie het besluit

Nadere informatie

Fiscale informatie over vakantiewoning in Nederland

Fiscale informatie over vakantiewoning in Nederland April 2017 Mr. P. Homan Belastingadviseur E-mail: p.homan@edo.nl Internet: www.edo.nl Fiscale informatie over vakantiewoning in Nederland Bij de aankoop van een vakantiewoning in Nederland komt een aantal

Nadere informatie

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Nederland en op Bonaire. Second Home september Utrecht. Robert van Beek

Fiscale aspecten van uw tweede woning in Nederland en op Bonaire. Second Home september Utrecht. Robert van Beek Fiscale aspecten van uw tweede woning in Nederland en op Bonaire Second Home september 2016 - Utrecht Robert van Beek Agenda 1. Inwonerschap & belastingplicht 2. Een tweede woning in Nederland 3. Niet-inwonerschap

Nadere informatie

Ondernemen vanuit uw eigen woning

Ondernemen vanuit uw eigen woning Ondernemen vanuit uw eigen woning Het ondernemen vanuit het eigen huis, het "thuiswerken", wordt steeds populairder. De kosten van het ondernemen vanuit uw eigen huis zijn in principe niet aftrekbaar.

Nadere informatie

FISCALE INFORMATIE OVER VAKANTIEWONING IN NEDERLAND

FISCALE INFORMATIE OVER VAKANTIEWONING IN NEDERLAND FISCALE INFORMATIE OVER VAKANTIEWONING IN NEDERLAND Bij de aankoop van een vakantiewoning in Nederland komt een aantal fiscale aspecten kijken. Hierbij speelt uw persoonlijke situatie een belangrijke rol.

Nadere informatie

Collegeaantekeningen Fiscale aspecten Registergoederen. Week 1

Collegeaantekeningen Fiscale aspecten Registergoederen. Week 1 Collegeaantekeningen Fiscale aspecten Registergoederen Week 1 2016-2017 HC week 1 Fiscale aspecten van Registergoederen 9 februari 2017 Inleiding Waarom is het vak voor notariëlen van belang? Wat heeft

Nadere informatie

Fiscale aspecten van uw 2 e woning in het buitenland en emigratie

Fiscale aspecten van uw 2 e woning in het buitenland en emigratie Fiscale aspecten van uw 2 e woning in het buitenland en emigratie Second Home september 2018 - Utrecht Maurice De Clercq & Harjit Singh ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Inwonerschap & belastingplicht

Nadere informatie

Kort Nieuws. Met name uit Nederland. Grensoverschrijdende inbreng in een BV: Eeuwigdurend geconserveerd bedrag mag Hoge Raad, 13 december 2013

Kort Nieuws. Met name uit Nederland. Grensoverschrijdende inbreng in een BV: Eeuwigdurend geconserveerd bedrag mag Hoge Raad, 13 december 2013 Kort Nieuws Met name uit Nederland Grensoverschrijdende inbreng in een BV: Eeuwigdurend geconserveerd bedrag mag Hoge Raad, 13 december 2013 De Nederlandse belastingwetgeving geeft de mogelijkheid om een

Nadere informatie

Eigenwoningreserve of verkoop eigen woning

Eigenwoningreserve of verkoop eigen woning 12345 20 Aanvullende toelichting bij aangifte inkomstenbelasting 20 u dat deel van de financiering toen niet tot de eigenwoningschuld rekenen? Dan mag u uw eigenwoningschuld op 1 januari 20 met dat bedrag

Nadere informatie

Gooilanden. Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning

Gooilanden. Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning Gooilanden Fiscaal memorandum: Investeren in een recreatiewoning 1. Inleiding 2. Omzetbelasting 2.1 Btw-ondernemer 2.2 Aftrek van voorbelasting 2.2.1 Geen privé gebruik recreatiewoning 2.2.2 Privé gebruik

Nadere informatie

4. Wat moet ik als lid doen om een lijfrenteschenking te verstrekken?

4. Wat moet ik als lid doen om een lijfrenteschenking te verstrekken? VEELGESTELDE VRAGEN OVER DE FINANCIERINGSMOGELIJKHEDEN DOOR LEDEN 1. Zijn er methoden waarbij een lening of schenking voor ons leden fiscaal aantrekkelijk gemaakt kan worden? Ja er zijn enkele financieringsmogelijkheden

Nadere informatie

ESJ Accountants & Belastingadviseurs

ESJ Accountants & Belastingadviseurs ESJ Accountants & Belastingadviseurs Centen en Stenen: Waar moet je wezen Maurice de Clercq Inhoud 1. Aftrekken 2. 10 jaars termijn aanmerkelijk belang 3. 10 jaars termijn successie 4. In Nederland staat

Nadere informatie

Wat het kost? Het basistarief

Wat het kost? Het basistarief Wat het kost? Hierbij treft u een overzicht aan van ons tarief voor alle gebruikelijke werkzaamheden die nodig zijn voor een reguliere registergoedakte. Daarna volgt een lijst met de tarieven voor een

Nadere informatie

Slim Schenken en nalaten

Slim Schenken en nalaten Slim Schenken en nalaten U wilt geld schenken aan bijvoorbeeld uw kind, kleinkind, een willekeurig persoon of een goed doel. Op die manier kunt u hen financieel ondersteunen. Afhankelijk van aan wie u

Nadere informatie

Het onderzoek van het onroerend goed: Goed om weten

Het onderzoek van het onroerend goed: Goed om weten Goed om weten Het is raadzaam een advocaat in Spanje in de hand te nemen die u vanaf het begin van het aankoopproces kan adviseren en begeleiden tijdens de aankopen. Hij/zij zal de nodige wettelijke garanties

Nadere informatie

DOSSIER : VRAGENLIJST INZAKE EVENTUELE VERMINDERINGEN VAN REGISTRATIERECHTEN. GELIEVE STEEDS MET JA of NEEN TE ANTWOORDEN

DOSSIER : VRAGENLIJST INZAKE EVENTUELE VERMINDERINGEN VAN REGISTRATIERECHTEN. GELIEVE STEEDS MET JA of NEEN TE ANTWOORDEN DOSSIER : VRAGENLIJST INZAKE EVENTUELE VERMINDERINGEN VAN REGISTRATIERECHTEN GELIEVE STEEDS MET JA of NEEN TE ANTWOORDEN A) Verminderd registratierecht (bescheiden woning klein beschrijf ) Dit betekent

Nadere informatie

MINISTERIE VAN FINANCIEN VAN BELGIE Administratie der directe belastingen VERKLARENDE NOTA 276 INT. (Not.) (A) 1999 "Het formulier 276 Int.-Aut. is aangepast voor computerverwerking en dient bijgevolg

Nadere informatie

Vrijstelling per jaar Plus Value 8,00% Vanaf 24 t/m 30 jr ,60. Xilion B.V. 31/10/2012

Vrijstelling per jaar Plus Value 8,00% Vanaf 24 t/m 30 jr ,60. Xilion B.V. 31/10/2012 1 Rekenbox ten behoeve van het bepalen van de financiële montage bij aanschaf object UITGANGSPUNTEN Overzicht hypotheekrente annuïteit per 1 oktober 2012 Koopprijs object 89 000 10 jaar vast 3,00% Risicopremie

Nadere informatie

ALLE ONDERNEMINGSVORMEN

ALLE ONDERNEMINGSVORMEN Eindejaarstips 2013 ALLE ONDERNEMINGSVORMEN Laat uw verliezen niet op 31 december in rook op gaan Zoals inmiddels bekend mag u uw bedrijfsverliezen helaas niet onbeperkt verrekenen met positieve resultaten.

Nadere informatie

FISCALE INFORMATIE OVER VAKANTIEWONING IN NEDERLAND

FISCALE INFORMATIE OVER VAKANTIEWONING IN NEDERLAND FISCALE INFORMATIE OVER VAKANTIEWONING IN NEDERLAND Bij de aankoop van een vakantiewoning in Nederland komt een aantal fiscale aspecten kijken. Hierbij speelt uw persoonlijke situatie een belangrijke rol.

Nadere informatie

ESJ Accountants & Belastingadviseurs

ESJ Accountants & Belastingadviseurs ESJ Accountants & Belastingadviseurs Het realiseren van vermogen vanuit een vennootschap Juni 2013 Maurice de Clercq Programma Realiseren van vermogen 1. Inleiding 2. Emigratie België 3. Luxemburg/ Curaçao

Nadere informatie

Uw 2 e woning in het buitenland, emigratie & (buitenlandse) belastingheffing

Uw 2 e woning in het buitenland, emigratie & (buitenlandse) belastingheffing Uw 2 e woning in het buitenland, emigratie & (buitenlandse) belastingheffing Second Home september 2016 - Utrecht Maurice De Clercq & Harjit Singh ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Inwonerschap

Nadere informatie

8. Vormerkung definitie

8. Vormerkung definitie 8. Vormerkung 8.1. definitie Vormerkung houdt in dat de koper van een woning (althans zijn notaris) zijn uit de koopovereenkomst voortvloeiende recht om de woning te kopen, kan laten inschrijven in de

Nadere informatie

Bespreking onroerende leasing in combinatie met een patrimoniumvennootschap

Bespreking onroerende leasing in combinatie met een patrimoniumvennootschap Bespreking onroerende leasing in combinatie met een patrimoniumvennootschap 1. Onroerende leasing in combinatie met een patrimoniumvennootschap Bij een onroerende leasing krijgt de patrimoniumvennootschap

Nadere informatie

Prospectus. Obligatielening 2010-2022. v.v. Germania

Prospectus. Obligatielening 2010-2022. v.v. Germania Prospectus Obligatielening 2010-2022 v.v. Germania januari 2010 OBLIGATIELENING V.V. GERMANIA Uitgifte Obligatielening in 4 series 1. Doel De uitgifte van deze obligatielening heeft tot doel fondsen in

Nadere informatie

DE AFWIKKELING VAN EEN NALATENSCHAP IN FRANKRIJK

DE AFWIKKELING VAN EEN NALATENSCHAP IN FRANKRIJK Paul-Etienne DUPONT Notaire 81-83 Avenue Ledru Rollin 75012 PARIS etude.paul-etienne.dupont@paris.notaires.fr Téléphone : 01.43.43.17.06 Télécopie : 01.43.43.17.56 Parking : Fb Saint Antoine Metro Ledru

Nadere informatie

BTW in de paardensector: twee uitzonderingen 1

BTW in de paardensector: twee uitzonderingen 1 BTW in de paardensector: twee uitzonderingen 1 BTW IN DE PAARDENSECTOR TWEE UITZONDERINGEN Reeds vele jaren dringt de Belgische Confederatie van het Paard er bij de overheid op aan om voor de paardensector

Nadere informatie

138 De Pensioenwereld in 2014

138 De Pensioenwereld in 2014 17 138 De Pensioenwereld in 2014 Beleggingen 139 EU-claims: geen grijs gedraaide plaat Auteurs: Susan Groot Koerkamp en Erwin Nijkeuter In de meeste Europese landen worden of werden buitenlandse pensioenfondsen

Nadere informatie

Deel 1 - Bijzondere fiscale aftrek eigen woning (de zgn. woonbonus) als u leent voor uw verbouwing. 2. Voorwaarden waaraan de lening moet voldoen

Deel 1 - Bijzondere fiscale aftrek eigen woning (de zgn. woonbonus) als u leent voor uw verbouwing. 2. Voorwaarden waaraan de lening moet voldoen Deel 1 - Bijzondere fiscale aftrek eigen woning (de zgn. woonbonus) als u leent voor uw verbouwing 1. Voor wie? 2. Voorwaarden waaraan de lening moet voldoen 2.1. Een lening gesloten vanaf 1 januari 2005...5

Nadere informatie

Belastingservice ouderenbonden Projectgroep Belasting van de SBOG. Gezamenlijke terugkomdag 24 oktober 2013

Belastingservice ouderenbonden Projectgroep Belasting van de SBOG. Gezamenlijke terugkomdag 24 oktober 2013 Belastingservice ouderenbonden Projectgroep Belasting van de SBOG Gezamenlijke terugkomdag 24 oktober 2013 Vruchtgebruik of beperkt eigendom Het gaat hier NIET om: vruchtgebruik van een woning die u door

Nadere informatie

Betaal minder belasting voor de verhuur van je Spaanse woning

Betaal minder belasting voor de verhuur van je Spaanse woning Loftsi.nl Betaal minder belasting voor de verhuur van je Spaanse woning Tips & tricks om de Spaanse Inkomstenbelasting bij verhuur te verlagen Vastgoedbezit in privé Uitgave: april 2015 www.loftsi.nl support@loftsi.nl

Nadere informatie

Besluit overdrachtsbelasting Nieuwe goedkeuringen.

Besluit overdrachtsbelasting Nieuwe goedkeuringen. Besluit overdrachtsbelasting Nieuwe goedkeuringen. Den Haag, 30 juni 2014 Het besluit nr. BLKB/2014/194M van 3 juni 2014 vervangt het besluit van 14 december 2011, nr. BLKB2011/1803M en bevat beleid over

Nadere informatie

Ondergetekende: 1. de heer/mevr... (naam)... (beroep) geboren... 2. de heer/mevr... (naam)... (beroep) geboren... hierna te noemen 'partijen'

Ondergetekende: 1. de heer/mevr... (naam)... (beroep) geboren... 2. de heer/mevr... (naam)... (beroep) geboren... hierna te noemen 'partijen' Voorbeeld samenlevingscontract met verblijvingsbeding Dit samenlevingscontract is slechts een voorbeeld. U mag de inhoud van de overeenkomst natuurlijk inrichten zoals u wilt. Let op: als er sprake is

Nadere informatie

Nieuwbouw betaalbaar

Nieuwbouw betaalbaar Nieuwbouw betaalbaar Een eigen huis. Misschien droomt u daar wel eens van? Maar de stap naar een koopwoning kan wel erg groot zijn. Is mijn inkomen wel toereikend? Krijg ik mijn huis ooit weer verkocht?

Nadere informatie

Hoe zit het met op 31-12-2012 al bestaande hypotheken vanaf 1-1-2013?

Hoe zit het met op 31-12-2012 al bestaande hypotheken vanaf 1-1-2013? Hoe zit het met op 31-12-2012 al bestaande hypotheken vanaf 1-1-2013? Voor alle op 31 december 2012 bestaande hypotheken blijven de oude hypotheekregels van kracht. Oversluiten van een bestaande schuld

Nadere informatie

Toelichting jaaropgave hypotheken

Toelichting jaaropgave hypotheken Toelichting jaaropgave hypotheken U heeft de jaaropgave(n) van uw hypotheek over 2014 ontvangen. Maar welke informatie vindt u eigenlijk op deze jaaropgave? En hoe zit het met de aftrek van de hypotheekrente?

Nadere informatie

Fiscale aspecten van uw 2 e woning in het buitenland en emigratie

Fiscale aspecten van uw 2 e woning in het buitenland en emigratie Fiscale aspecten van uw 2 e woning in het buitenland en emigratie Second Home maart 2017 - Utrecht Maurice De Clercq & Harjit Singh ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Inwonerschap & belastingplicht

Nadere informatie

Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2009

Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2009 Fiscaal memorandum voor participaties in Terra Vitalis met betrekking tot het belastingjaar 2009 Inleiding Participeren in het beleggingsobject Terra Vitalis kan gevolgen hebben voor uw belastingpositie

Nadere informatie

Van der Helm Consultancy

Van der Helm Consultancy Eindejaarstips 2011 Van der Helm Consultancy Graag presenteert Van der Helm Consultancy u de Eindejaarstips 2011 Wat moet u echt nog deze laatste maand doen, of juist niet, om voordeel te behalen? Mocht

Nadere informatie

Checklist Eigen woning Van aankoop tot verkoop

Checklist Eigen woning Van aankoop tot verkoop Checklist Eigen woning Van aankoop tot verkoop 1. Aankoop van de eigen woning De inkomstenbelasting heeft een speciale fiscale regeling voor eigenwoningbezitters (de zogenoemde eigenwoningregeling). Men

Nadere informatie

houdende invoering van een aankoop- en hypotheekpremie ter vervanging van het abattement en het bij-abattement

houdende invoering van een aankoop- en hypotheekpremie ter vervanging van het abattement en het bij-abattement stuk ingediend op 718 (2010-2011) Nr. 1 20 oktober 2010 (2010-2011) Voorstel van decreet van de heren Felix Strackx, Erik Tack en Christian Verougstraete houdende invoering van een aankoop- en hypotheekpremie

Nadere informatie

Aankoop van onroerend

Aankoop van onroerend Aankoop van onroerend Financieel/fiscaal/successie advies dhr. Niko Keters Amjak, uw wealth & Corporate Finance specialist Programma 1. Verschillende manieren van aankoop 1. Volle eigendom 2. Naakte eigendom

Nadere informatie

Voorwaarden en condities Wooncomfort Notarisservice All-in

Voorwaarden en condities Wooncomfort Notarisservice All-in Voorwaarden en condities Wooncomfort Notarisservice All-in De Wooncomfort Notarisservice wordt naar keuze aangeboden als een All-in dienstverlening of als budget dienstverlening. Kiest u voor het all-in

Nadere informatie

Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 De eenmanszaak, maatschap en VOF die in Nederland

Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 De eenmanszaak, maatschap en VOF die in Nederland Vanaf 1 juni 2019 aanmelden voor toepassing nieuwe kleine ondernemersregeling BTW per 1 januari 2020 De eenmanszaak, maatschap en VOF die in Nederland gevestigd zijn met een beperkt af te dragen bedrag

Nadere informatie

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016

Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Belastingdienst 16 2016 Aanvullende toelichting Belasting berekenen bij emigratie of immigratie in 2016 Deze aanvullende toelichting hoort bij de M-aangifte 2016. In het Overzicht inkomsten en aftrekposten

Nadere informatie

Woning kopen in Spanje

Woning kopen in Spanje Woning kopen in Spanje Juridische aspecten Euro Economics behartigt de belangen van buitenlandse bedrijven en particulieren in Spanje Barcelona Girona Madrid Marbella Juridisch Fiscaal Veilig kopen Aangiften

Nadere informatie

partners en kinderen kleinkinderen overig 0,00-121.296,00 10% 18% 30% 121.296,00 en meer 20% 36% 40%

partners en kinderen kleinkinderen overig 0,00-121.296,00 10% 18% 30% 121.296,00 en meer 20% 36% 40% SCHENKINGEN AAN KINDEREN, BESPARING ERFBELASTING Men kan schenken aan kinderen omdat men het leuk vindt daadwerkelijk iets aan de kinderen te geven. Het is ook mogelijk om te schenken aan kinderen zonder

Nadere informatie

FAQ Belastingen. Vraag 1 : Ik ben van plan in Frankrijk te gaan wonen en daar te gaan werken. Welke belasting moet ik daar betalen?

FAQ Belastingen. Vraag 1 : Ik ben van plan in Frankrijk te gaan wonen en daar te gaan werken. Welke belasting moet ik daar betalen? FAQ Belastingen Vraag 1 : Ik ben van plan in Frankrijk te gaan wonen en daar te gaan werken. Welke belasting moet ik daar betalen? U moet dan inkomstenbelasting gaan betalen. Deze wordt betaald in het

Nadere informatie

Transparante Vennootschap

Transparante Vennootschap Transparante Vennootschap Er is een Transparante Vennootschap (hierna: TV) ingevoerd. Een TV is een naamloze vennootschap (hierna NV) of een besloten vennootschap (hierna: BV) die verzcht heeft om voor

Nadere informatie

exclusief Registratierecht

exclusief Registratierecht Belasting op uw tweede verblijf 4 Droomt u ook van een chalet in de Ardennen om er gedurende de zomermaanden samen met uw kinderen uw vakantie door te brengen? Of denkt u eraan om een appartementje aan

Nadere informatie

ESJ Accountants & Belastingadviseurs

ESJ Accountants & Belastingadviseurs ESJ Accountants & Belastingadviseurs Het beheren van vermogen in Nederland en België Juni 2013 Maurice de Clercq Programma 1. Inleiding 2. Nederland 3. België 4. Synthese Nederland/ België 5. Conclusie

Nadere informatie

Spaanse belastingen Fiscale hervorming per 2015

Spaanse belastingen Fiscale hervorming per 2015 Spaanse belastingen Fiscale hervorming per 2015 Onlangs heeft de Spaanse fiscus (Hacienda) de geplande belastingherzieningen voor 2015 (en voor een deel zelfs al met onmiddellijke ingang in 2014) gepubliceerd.

Nadere informatie

Uw 2 e woning in het buitenland, emigratie & (buitenlandse) belastingheffing

Uw 2 e woning in het buitenland, emigratie & (buitenlandse) belastingheffing Uw 2 e woning in het buitenland, emigratie & (buitenlandse) belastingheffing Second Home september 2016 - Utrecht Maurice De Clercq & Harjit Singh ESJ Accountants & Belastingadviseurs Agenda 1. Inwonerschap

Nadere informatie