Merkboek Antwoord. Eén overheid die makkelijk toegankelijk is. Dit merkboek is van:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Merkboek Antwoord. Eén overheid die makkelijk toegankelijk is. Dit merkboek is van:"

Transcriptie

1 Merkboek Antwoord Eén overheid die makkelijk toegankelijk is Dit merkboek is van:

2 Inhoudsopgave 1. Antwoord -denken 5 2. Ook Antwoord heeft een begin 7 3. Het verhaal van Antwoord 9 4. Kernwaarden van Antwoord De ambities van Antwoord Antwoord in beeld Antwoord in stijl Doorbouwen aan Antwoord 23

3 1. Antwoord -denken Ben Verleg Programmamanager Dienstverlening Gemeente Amsterdam Antwoord heeft een hele positieve uitstraling. Als Antwoord overheidsbreed is ingevoerd dan ben je nooit meer verkeerd verbonden. Dat is een grote toegevoegde waarde. Wat is een merk? Waarom zijn er merken? Hoe bouw je een merk? Wat is de functie van een merk? En om meer tot de kern te komen: wat is de relatie tussen een merk en een betere dienstverlening door de overheid? Sommigen denken nu vast, ga eerst maar eens wat doen, zorg dat de overheid beter bereikbaar is, dat burgers en bedrijven een antwoord krijgen. Maar, dan wordt de functie van een merk onderschat. Een merk ontlokt emotie, roept een gevoel op. Een merk geeft inspiratie en biedt een taal om elkaar te begrijpen. Voor een betere dienstverlening is een merk ontwikkeld, niet als lege huls, maar om duidelijk te maken waar het over gaat. Een vraag verdient antwoord, burgers en ondernemers verdienen antwoord, een overheid heeft de plicht om antwoord te geven. En daarmee is Antwoord geboren. Een merk dat duidelijk maakt waar we voor staan, een merk dat overheden uitnodigt om mee te doen, om nu werk te maken van een betere dienstverlening. Met Antwoord maak je als gemeente duidelijk hoe belangrijk een tevreden klant voor je is. Antwoord -denken leidt tot kwaliteit. 4 Annemarie Jorritsma Burgemeester gemeente Almere Al ons werk is dienstverlening. De mensen van het eerste uur hebben hun handafdruk gezet voor Antwoord en geven in eigen woorden weer waar Antwoord volgens hen voor staat. De handafdruk is een symbool van betrokkenheid. De handafdrukken staan voor inspiratie, maar ook voor handen uit de mouwen. We moeten met elkaar aan de slag voor een burgergerichte en proactieve dienstverlening. 5 In dit boek het verhaal van Antwoord. Graag nodigen we je uit om aan te sluiten. Robert Jansen Programmamanager ICTU-programma Overheid heeft Antwoord Jeroen Betjes Projectleider Gemeentelijke Dienstverlening VNG Ralph Pans Voorzitter Directieraad VNG Één vraag, één antwoord. Snel en adequaat. De overheid is een complexe organisatie. Maar daar mag een burger geen last van hebben! Dat betekent dat je een vraag ongeknipt moet kunnen beantwoorden; één vraag, één duidelijk antwoord. Daarmee kunnen we het vertrouwen in de overheid vergroten. Met Antwoord kiezen we niet voor snelle cosmetische oplossingen, maar organiseren we lijnen en processen rondom de burger. Antwoord is het landmark voor betere publieksdienstverlening! Alex Lambregts Voorzitter Werkgroep Antwoord Vereniging Directeuren Publieksdiensten (VDP)

4 2. Ook Antwoord heeft een begin Mirke Beckers Senior beleids medewerker Communicatiebeleid Ministerie van Algemene Zaken Het allerbelangrijkste is dat mensen echt worden geholpen. Antwoord zorgt ervoor dat de voorlichting van en informatievoorziening door de overheid meer kwaliteit krijgt. Er is meer eenduidigheid en mensen zijn tevreden, omdat hun probleem is begrepen én opgelost. New York heeft één contactcenter, waar inwoners met al hun vragen aan de stad terecht kunnen. Je kunt het bereiken via één telefoonnummer 311. Zoiets moet in Nederland ook mogelijk zijn, meende een zware Nederlandse overheidsdelegatie die in 2004 een bezoek bracht aan New York. Er kwam een commissie die onderzoek deed naar de mogelijkheden voor een dergelijk contactcenter in Nederland: de commissie Jorritsma. Deze commissie presenteerde in 2005 haar visie op dienstverlening door gemeenten. In de visie staan de burgers en ondernemers centraal. Gemeenten worden een herkenbare ingang voor burgers, bedrijven en instellingen voor hun vragen aan de overheid. Alle kanalen staan open, het probleem van de bomen en het bos, van het kastje en de muur en van het Jan Kouijzer Multi Channel Manager IB groep De gezamenlijkheid van Antwoord heeft impact. Antwoord is een initiatief dat nu eindelijk eens dicht bij de behoefte van de eeuwige wachten is aangepakt. En omdat dé burger en dé ondernemer niet bestaan, hebben mensen de keuze om het kanaal te kiezen dat het beste bij hen past. Een multichannel -aanpak. De overheid heeft de omslag gemaakt van aanbodgericht naar vraaggericht. burger ligt. Ook merk ik bij alle betrokkenen een groot gevoel van 6 gezamenlijkheid. Ik houd wel een kritisch oogje in het zeil, want de ambities zijn enorm. Misschien zijn we wel te ambitieus... Veel van het succes staat of valt met de uitvoering en je kunt het slim uitvoeren en dom uitvoeren. Maar als we het slim uitvoeren, dan zetten we ook echt iets moois neer. Een ideaal dat werd omarmd door het kabinet, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en de Vereniging Directeuren Publiekszaken. Het toekomstbeeld werd concreter en Antwoord was geboren: verspreid over het hele land overheidsbrede contactcenters die staan voor een toegankelijke, informatieve en dienstverlenende overheid. Antwoord is concreet en zichtbaar voor burgers en bedrijven. Antwoord vormt de verbindende schakel. 7 Xander ten Koppel Projectleider Gemeente Zwolle Antwoord is een goede aanleiding om met omliggende gemeenten kennis te delen. De gesprekken met elkaar zijn een bron van inspiratie. Het heeft een enorme toegevoegde waarde om van anderen te horen hoe zij problemen op het gebied van dienstverlening hebben opgelost. Arndt van Ruremonde Afdelingshoofd Dienstverlening Publiek Gemeente Son en Breugel De overheid wordt herkenbaarder en transparanter. De overheid is erg versnipperd en versplinterd. Met Antwoord is de overheid beter benaderbaar voor de burger. Iedere stap die we daar in zetten is voor de burger al een enorme vooruitgang.

5 3. Het verhaal Antwoord Yousuf Yousuffi Programma manager KCC Gemeente Zaanstad Door Antwoord wordt het veel makkelijker om informatie uit te wisselen. En daarmee samen te werken aan het verbeteren van dienstverlening. Ook zie je dat mensen dingen van elkaar overnemen en in hun eigen organisatie implementeren, het maakt niet meer uit wie de basis heeft ontwikkeld. Een vraag aan de overheid. De burger of ondernemer krabt zich eens achter de oren. Waar moet je de vraag stellen? Hoe moet je de vraag stellen? Moet je langs gaan, bellen of kan je het ook op een website regelen? De telefoon is veelal de eerste keuze. Het duurt even voordat iemand bij de gemeente de telefoon oppakt. De burger of ondenemer moet even in de wacht. De gemeentefunctionaris zoekt naar een antwoord op de vraag, informeert bij collega s, verwijst uiteindelijk naar een andere instantie. Herkenbaar? Veel gemeenten zijn al hard bezig om de dienstverlening te verbeteren. In één keer antwoord geven bijvoorbeeld, dat zou ideaal zijn. Maar de ideale wereld bestaat niet. Veel overheidsorganisaties moeten klanten doorverwijzen omdat zij slechts een deel van het antwoord kunnen geven. En ook de kwaliteit van de dienstverlening verschilt per kanaal. Antwoord biedt hulp. Antwoord is geen blauwdruk, maar wel een veelzijdige handreiking. Antwoord omvat een visie, een stappenplan en procesbeschrijvingen. Een stijl van communiceren, praktische producten, kwaliteitscriteria. En last but not least, een beweging. Antwoord versnelt het proces naar betere dienstverlening. 8 Frans Breedveld Afdelingshoofd KCC 9 Gemeente Gouda De missie Niet meer van het kastje naar de muur. Antwoord wordt een landelijk netwerk van multichannel contactcentra bij gemeenten. Burgers en bedrijven kunnen hier terecht met al hun vragen aan de overheid. De gemeenten worden de herkenbare front office van de overheid, zij staan dicht bij de burger en de ondernemer. Burgers en ondernemers die al weten waar ze moeten zijn, kunnen ook direct terecht bij specialistische loketten zoals bijvoorbeeld de uitvoeringsorganisaties. In 2015 hebben gemeenten antwoord op de meest gestelde vragen aan de overheid. Als ze zelf het antwoord niet hebben, dan weten ze wie de vraag wel kan beantwoorden. Mensen worden niet langer van het kastje naar de muur gestuurd. En via ieder kanaal is de dienstverlening hetzelfde; eenvoudig, toegankelijk en betrouwbaar. Antwoord is een kwaliteitskeurmerk. Organisaties die zich aansluiten, garanderen een bepaald niveau van dienstverlening. Paul Jansen Programma manager Dienstverlening Gemeente Zoetermeer Het gaat om de eenvoud van het contact.

6 Alex Lambregts Directeur Publiek Gemeente Zoetermeer Voorzitter VDP & Werkgroep Antwoord Alles begint met inspiratie. Eén loket voor burgers en bedrijven met fantastische service. Dat wordt uniek in de wereld. En dat is waar we stapsgewijs naar toe groeien. En dat begint met het inspirerende eindbeeld van één loket. De visie Wij zien één, gemakkelijk benaderbare overheid ontstaan dankzij het beschikbaar stellen van content door samenwerkende overheden, voorzieningen en standaarden die schotten tussen overheden oplossen, applicaties die geautoriseerde content naar de front offices brengen. De Antwoord -visie is uitgebreid beschreven in het rode boekje Gemeente heeft Antwoord in 2007 en geconcretiseerd in de publicatie Antwoord 2 (september 2008). Je kunt deze aanvragen via Christel Koman Programmamanager KCC Gemeente Enschede Door Antwoord ga je anders naar dienstverlening kijken. Wij zijn gewend dat burgers een vraag stellen en dat wij antwoord geven. Maar dat is niet altijd een antwoord op de totale vraag van een burger. Antwoord daagt de overheid uit om contacten met burgers op een effectieve en innovatieve manier af te handelen. David Jongen Lid van de Raad van Bestuur UWV Makkelijk toegankelijke informatie van een makkelijk toegankelijke overheid. De burger moet geen last hebben van de verschillen achter de voordeur. Daarbij moet je overigens niet de illusie hebben dat alle vragen met één telefoontje zijn opgelost. Want complexe vragen kun je nooit in een keer in de eerste lijn afhandelen, maar mensen worden met Antwoord wel goed en adequaat doorverwezen. Antwoord is een herkenbaar merk met een eenvoudige stijl, die past bij iedere gemeentelijke huisstijl, en een herkenbaar nummer, het 14 + netnummer. Gemeenten die het nummer hebben en de Antwoord stijl voeren, laten zien dat ze aan bepaalde kwaliteitsnormen voldoen. Burgers en bedrijven weten dat ze door deze organisaties goed en adequaat worden geholpen.

7 4. Kernwaarden van Antwoord Paul Zeef Programma manager Antwoord is eenvoudig, begrijpelijk, vindbaar, toegankelijk en betrouwbaar. Voorheen Persoonlijke Internetpagina, tegenwoordig OverheidsDenstenPlatform Met Antwoord wordt het makkelijker. Makkelijker voor medewerkers in de front office en daardoor ook makkelijker voor burgers en bedrijven. De vraag van de burger moet centraal staan en niet de informatie van de overheid. Dat kan alleen als ook de organisatie en de cultuur veranderen. Eenvoudig Het idee is eenvoudig. Heb je een vraag aan de overheid, dan is de oplossing simpel; je gaat naar Antwoord. Antwoord straalt eenvoud uit, er is geen logo en Antwoord heeft een heldere, sobere stijl van communiceren. De stijl laat zich eenvoudig inpassen in de (huis)stijl van elke frontoffice. Bij Antwoord horen geen toeters en bellen, geen ingewikkeld taalgebruik en geen producten met 1001 opties. Je krijgt wat je nodig hebt; niet meer en ook niet minder. Deze verandering wordt met Antwoord geïnitieerd. Begrijpelijk Antwoord is begrijpelijk. Het zoeken naar antwoorden is simpel en ook het antwoord op een vraag is zo begrijpelijk mogelijk geformuleerd. Je hebt niets aan een antwoord dat je niet snapt. Antwoord is ook begrijpelijk voor de medewerkers en de mensen die het dienstverleningsconcept Ellen Küller-Mulder Projectmanager ontwikkelen. Projectdirectie Eerste Lijn (EZ) 12 De overheid moet niet alleen wet- en regelgeving maken, maar er ook voor zorgen dat deze toegankelijk is. Op dit moment is de overheid voor veel burgers en bedrijven een ongrijpbare, ontoegankelijke organisatie. Antwoord gaat daar verschil in maken. Antwoord voor bedrijven maakt deze belofte nu al waar: wij maken daar nu al verschil in. Vindbaar Met Antwoord hoef je niet meer te zoeken naar de organisatie die jouw vraag aan de overheid kan beantwoorden. Antwoord heeft het antwoord op iedere vraag - meestal direct en soms door middel van doorverbinden. Iedereen kan Antwoord vinden door de herkenbare stijl en het gebruik van 14+netnummer. Slim gebruik van internetstandaarden zorgt ervoor dat informatie van verschillende organisaties gemakkelijk kan worden uitgewisseld. 13 Toegankelijk Door Antwoord is informatie van de overheid voor iedereen toegankelijk. Antwoord is bereikbaar via verschillende kanalen; telefonie, internet en balie. Hierdoor kan je dag en nacht antwoord krijgen op je vragen. Op internet is de informatie toegankelijk voor iedereen. Bastiaan Garnier Senior Beleidsmedewerker Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties Een vraag verdient Antwoord en that s it. Door Antwoord wordt de overheid betrouwbaarder. Antwoord helpt overheden om vragen van burgers en bedrijven beter te beantwoorden. De responsiviteit van de overheid zal daardoor toenemen en dat is de basis van vertrouwen van burgers in de overheid. Betrouwbaar Altijd hetzelfde antwoord op een vraag aan de overheid. Dat is de kern van Antwoord. De overheid is betrouwbaar. Burgers en ondernemers komen niet meer voor verrassingen te staan. Antwoord staat voor kwaliteit.

8 5. De ambities van Antwoord Gerry Bron Coördinator Innovatie en bijzondere projecten Postbus 51 Postbus 51 Door Antwoord wordt de overheid makkelijker benaderbaar. Vroeger moesten mensen er een studie van maken waar ze een vraag aan de overheid konden stellen. Met Antwoord laten gemeente zien dat ze open staan voor jouw vragen dat vind ik als inwoner een heel plezierige gedachte. Doelstelling is dat in 2015 gemeenten een herkenbare ingang zijn voor alle vragen aan de overheid. Herkenbaar door een 14+netnummer en de Antwoord stijl. Welk kanaal de burgers en ondernemers ook kiezen, zij krijgen steeds hetzelfde betrouwbare antwoord en zij kunnen de overheid houden aan overheidsbrede kwaliteitsnormen voor afhandeltijd, juistheid en vriendelijkheid. Antwoord is de beweging naar een transparante overheid die de burgers en ondernemers centraal stelt. Antwoord conformeert zich zoveel mogelijk aan de BurgerServiceCode ( met o.a. keuzevrijheid van contactkanaal, vindbaarheid, begrijpelijkheid, betrouwbaarheid en transparantie. Dirk Schravendeel Programmamanager Duidelijke ingang Burgers en ondernemers hebben een duidelijke ingang (het KCC van de gemeente) waar ze met al hun vragen aan de overheid terecht kunnen. Er is geen foute ingang bij de overheid. EGEM I-teams Antwoord zorgt ervoor dat burgers minder van het kastje naar de muur gestuurd worden. Als Antwoord overal is ingevoerd, Altijd bereikbaar Burgers en ondernemers zijn vrij om de manier en het moment van dienstverlening te kiezen (multichannel en kanaalonafhankelijk). 14 zal de burger overal waar hij komt hetzelfde antwoord op 15 dezelfde vraag krijgen. Het maakt bovendien niet uit via welk kanaal hij de overheid bereikt. Op elke vraag kan hij via ieder zelfgekozen kanaal een antwoord krijgen. Direct antwoord Burgers en ondernemers krijgen direct antwoord (of een product) of worden goed doorverwezen, waardoor sprake is van samenhangende overheidsdienstverlening. De burger of ondernemer hoeft zijn vraag maar één keer te stellen en zijn informatie maar één keer door te geven. Marcel Conté Accountmanager ICTU-programma Overheid heeft Antwoord Duidelijkheid is de kern. Het is duidelijk waar je moet zijn voor het antwoord op een vraag aan de overheid. Antwoord is een mooie schakel tussen de verschillende overheidslagen. Het is een fantastisch toekomstbeeld dat je straks als gemeente een klant aan de lijn krijgt en je kunt zonder problemen ook een vraag van een andere overheid beantwoorden. 80% in één keer afgehandeld Doelstelling is dat het KCC van gemeenten gemiddeld 80% van de vragen aan de overheid in één keer en goed afhandelt. De overige 20% van de vragen worden vraaggericht en gecontroleerd afgehandeld. Dit kan zijn door de gemeente, maar ook door andere overheidsorganisaties. Echt geholpen De doelgroep wordt echt geholpen, binnen de gestelde termijn. De organisaties zijn om de burger en ondernemer georganiseerd in plaats van dat de burger en ondernemer de inrichting van de organisatie moeten kennen.

9 6. Antwoord in beeld Karel van Hengel Directeur dienst Publiek Gemeente Dordrecht Antwoord is het cement van de samenwerking. Het is een krachtig concept met een harde en een zachte kant. Hard omdat we echt één ingang realiseren, en zacht omdat we het niet willen monopoliseren. We snappen dat burgers ook direct contact moeten kunnen hebben met een organisatie. Partijen strijden dus niet om de eerste ingang. Antwoord heeft een zekere mate van intelligentie, die ervoor zorgt dat geen van de betrokkenen het idee monopoliseert. Het is iets van ieder samen. In 2015 is Antwoord een netwerk van samenwerkende overheidsorganisaties, waarin de gemeente een bijzondere rol vervult. Laura de Vroom Voormalig Projectmanager Gemeente Amsterdam Voor de burger is het een grote verademing dat het niet meer uitmaakt of hij zijn vraag stelt aan de balie, per mail of via de telefoon. 2015: KCC als eerste ingang, rechtstreeks contact als er een relatie bestaat De burger of ondernemer die niet weet met welke overheid hij contact moet zoeken, krijgt altijd antwoord via het Klant ContactCenter (KCC) van de gemeente. Het KCC is het organisatieonderdeel dat alle contacten met de burger en ondernemer (via alle kanalen) aanneemt en indien mogelijk direct afhandelt, ondersteund door een centrale contentcollectie (verzameling van veelgestelde vragen en antwoorden). Als het antwoord niet beschikbaar is, draagt de KCC-medewerker de vraag over aan een specialist in de eigen of een andere overheidsorganisatie. Burgers en ondernemers die vaste klant zijn van een overheidsorganisatie kunnen kiezen voor rechtstreeks contact met de relevante organisaties. Art Klijn Teamleider Implementatie en accountmanagement ICTU-programma Overheid heeft Antwoord Ik geloof er in. De kracht van Antwoord is dat het een simpel concept is. Er is een duidelijke focus, maar je hebt als gemeente wel de mogelijkheid om zelf te kiezen waar je wilt beginnen. Jan Vroom Programma manager KCC Gemeente Dordrecht Met Antwoord wordt de burger niet meer het overheidsbos ingestuurd. De burger staat centraal bij Antwoord. De burger wil snel een antwoord op zijn vraag, in één keer goed en betrouwbaar. Boven alles is belangrijk dat hij correct, kundig en vooral ook persoonlijk wordt bejegend.

10 7. De stijl van Antwoord Carl Bik Programma manager Antwoord voor Bedrijven Antwoord is voor mij de weg om de zaken die ik moet doen op mijn manier te kunnen doen. De burger en ondernemer moet zelf kunnen kiezen hoe ze zaken met ons willen doen, ze moeten al zo veel van ons en als we dan ook nog gaan vertellen hoe we vinden dat zij contact met ons op moeten nemen, op welk tijdstip of op welke manier, dan zijn we niet met de goede dingen bezig. De kern van Antwoord is eenvoud. Daar hoort ook een vorm bij die eenvoud, helderheid en soberheid uitstraalt. Antwoord is no-nonsense. Antwoord is niet van één organisatie. Antwoord wordt een deel van iedere gemeente, van iedere overheidsorganisatie. Het is een beweging die staat voor betere dienstverlening door de overheid. Dat vraagt om eenheid in verscheidenheid. Een vormentaal die de kernwaarden van Antwoord uitdraagt en tegelijkertijd duidelijk maakt wie de afzender is. No logo Een merk zonder logo kan dat? Antwoord bewijst het. Antwoord is geen logo maar een wijze van presentatie. Zo kan Antwoord gemakkelijk worden gecombineerd met de huisstijl van een gemeente. Er komt geen stapeling van logo s. Het woord zegt genoeg, daar hoef je niets aan toe te voegen. De stijl van Antwoord is de stijl van gemeenten. De stijl van Antwoord laat zich soepel inpassen in de stijl van gemeenten. Japke Geertsma Clustermanager Innovatie 18 ICTU-programma Overheid heeft Antwoord 19 Antwoord is het gezicht van de overheid. Antwoord straalt uit dat je bij de overheid terecht kan met je vraag en dat je ook antwoord krijgt. De communicatiestijl van Antwoord versterkt het gevoel van helderheid en duidelijkheid. Zwolle heeft Antwoord bel Amsterdam heeft Antwoord bel Wendelmoet Rotmans Hoofd informatie- en Servicecentrum Gemeente Terneuzen Antwoord is een merk waarbij je als gemeente zegt: ik wil er voor gaan, ik verbeter mijn dienstverlening. Met Antwoord maak je als gemeente kenbaar wie je klant is en hoe belangrijk die voor je is. Antwoord staat voor een hoog niveau van dienstverlening. En maakt duidelijk waar de overheid voor staat en wat je mag verwachten.

11 Jeroen Betjes Projectleider Gemeentelijke Dienstverlening VNG Antwoord is het tegenovergestelde van ambtelijk: het staat voor burgergerichte en proactieve dienstverlening. Antwoord haalt schotten weg tussen de verschillende afdelingen en organisaties. Dat betekent bijvoorbeeld dat burgers en bedrijven op één enkele plaats terecht kunnen, maar één keer hun informatie hoeven aan te leveren, snel en efficiënt op maat geholpen worden. Kortom dienstverlening anno nu! Stijl Eenvoud in communicatie. Teksten zijn kort en bondig, zonder jargon. De vormgeving is helder en illustratief. Naast de schrijfwijze zijn er simpele illustraties ontwikkeld. Illustraties die een verhaal vertellen. Antwoord is toegankelijk en benaderbaar. De heldere kleuren, duidelijke lijnen en afgeronde hoeken ondersteunen dat. Onderdeel van een goede bereikbaarheid van de overheid is een gemakkelijk en goed te 20 onthouden telefoonnummer. Het 14+netnummer is onlosmakelijk met Antwoord verbonden - en 21 Antwoord met het 14+netnummer. Met een nummer uit deze nummerreeks krijgen gemeenten één telefonische ingang. Iedere gemeente krijgt een nummer dat begint met 14 en wordt gevolgd door het netnummer van de gemeente. Hans de Jong Stadsregisseur Gemeente Apeldoorn Antwoord is een werkwoord, geen zelfstandig naamwoord. Antwoord verbindt binnen de organisatie en tussen organisaties. Het is een merk dat aan de ene kant neutraal is, aan de andere kant is het door zijn eenvoud voor iedereen duidelijk en begrijpelijk. Veel organisaties willen zich er aan verbinden en dat vind ik heel mooi. De stijl van Antwoord is uitgebreid beschreven in de stijlgids Antwoord, kijk voor meer informatie op

12 Robert Jansen Programma manager ICTU-programma Overheid heeft Antwoord Wie snel wil reizen gaat alleen, wie ver wil reizen gaat samen, met Antwoord gaat samen reizen sneller. 8. Bouw mee aan Antwoord Antwoord is zowel een beweging voor verbetering van dienstverlening als een aanbod van producten (14+netnummer, contentcollectie en huisstijl). Ofwel: Antwoord is a concept that drives the business. Antwoord is op weg een merk te worden, iets dat je kunt verbeelden, waarmee je je kunt identificeren, waar je niet alleen je handtekening onder wilt zetten, maar ook je handafdruk, als teken van betrokkenheid. Geef dit boek door en stuur ons jouw handafdruk via Bouw mee aan één overheid die gemakkelijk toegankelijk is. Het toekomstbeeld is helder, in het proces er naartoe zijn samen nog vele stappen te zetten. De beweging gaat door en wij verzamelen zoveel mogelijk handafdrukken als symbool voor de groei van de beweging. Aty de Groot Projectleider Content ICTU-programma Overheid heeft Antwoord Antwoord is een beweging. Een beweging naar samenwerking en professionalisering. Antwoord helpt bij het wegnemen van schotten tussen overheidsorganisaties. Deze schwung is nodig om uiteindelijk Meer weten? Aan de slag met Antwoord? Meer informatie over Antwoord staat op Je vindt hier onder andere de publicaties: - Gemeente heeft Antwoord - Antwoord 2, antwoord op de meest gestelde vragen en handreikingen voor de aanpak - Stijlgids Antwoord, algemene richtlijnen 22 te kunnen werken aan een front office voor de overheid. 23 Ook kan je lid worden van de Antwoord -community. Kijk hiervoor op Ruurd van Moock Projectdirecteur Projectdirectie Eerste Lijn (EZ) We voeren belangrijke verbeteringen door. De kern is dat we als overheid eindelijk klantgerichtheid centraal stellen. Klantgerichtheid richting burgers en bedrijven. Dat maakt ook dat we over organisatorische moeilijkheden, die er nu eenmaal zijn tussen organisaties, heen kunnen kijken. Met als enige doel dat bedrijven en burgers gewoon de goede informatie krijgen. Tot slot danken wij iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het tot stand komen van het merkboek Antwoord. Voor vragen kun je terecht bij het team van Overheid heeft Antwoord antwoord@ictu.nl (070)

13 24

Kernwaarden 4. 2.1 Eenvoud 5. 2.3 Het woord en het -teken 5. 2.4 Het copyright-teken 6. A. De basis 7. 3.2 Typografie 7. 3.

Kernwaarden 4. 2.1 Eenvoud 5. 2.3 Het woord en het -teken 5. 2.4 Het copyright-teken 6. A. De basis 7. 3.2 Typografie 7. 3. Aangepaste versie september 2011 Inhoud 1. Achtergrond Antwoord Concept 3 Kernwaarden 4 2. Algemene richtlijnen Antwoord Stijl 5 2.1 Eenvoud 5 2.2 Woordmerk Antwoord 5 2.3 Het woord en het -teken 5 2.4

Nadere informatie

Helmond heeft Antwoord. Raadsvergadering, 12 september 2011

Helmond heeft Antwoord. Raadsvergadering, 12 september 2011 Helmond heeft Antwoord Raadsvergadering, 12 september 2011 Dienstverlening Helmond Missie: Wij helpen u op maat met proactieve informatie, producten en diensten. Visie Denken in mogelijkheden. De Stadswinkel

Nadere informatie

SIMkcc. SIM klant contact centrum. Digitale dienstverlener voor e-gemeenten

SIMkcc. SIM klant contact centrum. Digitale dienstverlener voor e-gemeenten SIMkcc SIM klant contact centrum Digitale dienstverlener voor e-gemeenten klacht/melding belscripts kennisbank status aanvraag direct bestellen kosten antwoorden KCC openingstijden beleidsinformatie online

Nadere informatie

WIJ ZIJN ALLEEN OPEN TUSSEN 9.00 EN 13.00 UUR. Tele Train heeft het antwoord

WIJ ZIJN ALLEEN OPEN TUSSEN 9.00 EN 13.00 UUR. Tele Train heeft het antwoord WIJ ZIJN ALLEEN OPEN TUSSEN 9.00 EN 13.00 UUR Tele Train heeft het antwoord Grensverleggend klantcontact 24 uur per dag antwoord Burgers stellen steeds meer eisen aan het contact met u als gemeente. Sterker

Nadere informatie

Onderwerp: Doorontwikkeling gemeentelijke dienstverlening en het kwaliteitshandvest

Onderwerp: Doorontwikkeling gemeentelijke dienstverlening en het kwaliteitshandvest Gemeenteraad Ridderkerk ambtenaar : Mw. M.J.I. Rietdijk uw brief d.d. : doorkiesnr : 0180 451 396 uw kenmerk : fax : ons kenmerk : RU11/06829 email : info@ridderkerk.nl bijlage(n) : Ridderkerk, 5 oktober

Nadere informatie

Visiedocument. Eén in Dienstverlening

Visiedocument. Eén in Dienstverlening Visiedocument Eén in Dienstverlening 1 Inleiding Sinds 2008 hebben onder andere de volgende ontwikkelingen een nieuw licht geworpen op de dienstverlening door de gemeente Heerenveen: Nieuwe wet- en regelgeving

Nadere informatie

Dienstverlening

Dienstverlening Dienstverlening 2010 2015 13-04-2010 Agenda Ontwikkelingen en de opgaven voor 2010-2015 (5 beloften aan de burger) De stand van zaken in Dordrecht Regionale samenwerking De opgaven voor 2010-2014 Dienstverlening

Nadere informatie

Startnotitie Klant Contact Centrum (KCC)

Startnotitie Klant Contact Centrum (KCC) Startnotitie Klant Contact Centrum (KCC) Auteur/steller: M.B. Dekker Versie: 1.0 Datum 16 oktober 2006 1. Inleiding 1.1 Aanleiding voor het project Burgers en ondernemers kunnen niet altijd hun weg vinden

Nadere informatie

Tubbergen 0. gemeente ARCHIEF. aadd.d. O9 MEI 2011. Aan de gemeenjejaaji. Vergadering: 9 mei 2011. Tubbergen, 28 april 2011

Tubbergen 0. gemeente ARCHIEF. aadd.d. O9 MEI 2011. Aan de gemeenjejaaji. Vergadering: 9 mei 2011. Tubbergen, 28 april 2011 ARCHIEF aadd.d. O9 MEI 2011 gemeente Tubbergen 0 cfm. be^iukpn Aan de gemeenjejaaji Vergadering: 9 mei 2011 Nummer: 14A Tubbergen, 28 april 2011 Onderwerp: Voorstel voor de inrichting van het Klant Contact

Nadere informatie

Dienstverleningsconcept provincie Drenthe

Dienstverleningsconcept provincie Drenthe Dienstverleningsconcept provincie Drenthe definitief 1. Aanleiding Eén van de paragrafen van het bestuursakkoord 2008 2011 tussen Rijk en provincies besteedt aandacht aan de kwaliteit van dienstverlening

Nadere informatie

De levendige stad De stad en haar sociaal domein De stad ruimtelijk en economisch Verbindend bestuur en dienstverlening De stad financieel

De levendige stad De stad en haar sociaal domein De stad ruimtelijk en economisch Verbindend bestuur en dienstverlening De stad financieel In dienst van de stad De levendige stad De stad en haar sociaal domein De stad ruimtelijk en economisch Verbindend bestuur en dienstverlening De stad financieel Maatschappij Aantrekkelijke en bruisende

Nadere informatie

Antwoord 2. Antwoord op de meest gestelde vragen en handreikingen voor de aanpak. Den Haag, september 2008

Antwoord 2. Antwoord op de meest gestelde vragen en handreikingen voor de aanpak. Den Haag, september 2008 Antwoord 2 Antwoord op de meest gestelde vragen en handreikingen voor de aanpak 1 Den Haag, september 2008 2 Antwoord 2 Antwoord op de meest gestelde vragen en handreikingen voor de aanpak 3 Antwoord 2

Nadere informatie

Hoe de gemeente Ommen u van dienst is

Hoe de gemeente Ommen u van dienst is Hoe de gemeente Ommen u van dienst is Optimale dienstverlening Tegenwoordig kunt u de gemeente Ommen op veel verschillende manieren benaderen. Naast een telefoontje, brief of bezoek aan de balie kunt u

Nadere informatie

Wat kan ik voor u doen?

Wat kan ik voor u doen? Toets een 1 Toets een 2 Toets een 3 Wat kan ik voor u doen? Een onderzoek naar telefonische dienstverlening door de overheid Samenvatting rapport 2010/010 Samenvatting Bereikbaar Beleefd De Nationale

Nadere informatie

Ambitie Dienstverlening. Gemeente Etten-Leur

Ambitie Dienstverlening. Gemeente Etten-Leur Ambitie Dienstverlening Gemeente Etten-Leur 2012-2015 (Raadsbesluit pm juni 2012) Antwoord en Dialoog Kader voor de organisatie en ontwikkeling van de dienstverlening 1 1. DIENSTVERLENING GEMEENTE 1.1

Nadere informatie

Samenhang in informatievoorziening aan burgers door Antwoord en het Wmo-loket

Samenhang in informatievoorziening aan burgers door Antwoord en het Wmo-loket Samenhang in informatievoorziening aan burgers door Antwoord en het Wmo-loket 1. Inleiding De laatste jaren hebben talrijke ontwikkelingen er toe geleid dat de verhoudingen tussen de overheid, in het bijzonder

Nadere informatie

jaar in, jaar uit ReportCompany partner in corporate reporting

jaar in, jaar uit ReportCompany partner in corporate reporting jaar in, jaar uit ReportCompany partner in corporate reporting Wie wij zijn Report Company is specialist op het gebied van jaarverslagen en aanverwante corporate publicaties. Iedere onderneming of instelling

Nadere informatie

Dienstverleningsconcept gemeente Krimpenerwaard

Dienstverleningsconcept gemeente Krimpenerwaard Dienstverleningsconcept gemeente Krimpenerwaard Dienstverlening door de overheid is een bijzonder soort dienstverlening. Burgers gaan niet op zoek naar overheidsdienstverlening, maar hebben de overheid

Nadere informatie

Veendam, 3 april. Bijeenkomst 2

Veendam, 3 april. Bijeenkomst 2 Veendam, 3 april Bijeenkomst 2 Aan bod 09:00-10:00 : Jullie actiepunten: aanpak & obstakels? 10:00-11:00 : Je merk vastleggen: hoe vul je dat in? 11:00 - Afsluiting: onderwerpen / datum / plaats volgende

Nadere informatie

Doetinchem, 2 juli 2008 ALDUS VASTSTELD 10 JULI 2008. Visie op dienstverlening

Doetinchem, 2 juli 2008 ALDUS VASTSTELD 10 JULI 2008. Visie op dienstverlening Aan de raad AGENDAPUNT 7k ALDUS VASTSTELD 10 JULI 2008 Visie op dienstverlening Voorstel: 1. Vaststellen visie op dienstverlening voor de periode 2008-2015: Wij als organisatie spelen constant in op een

Nadere informatie

Themabijeenkomst VNG. Amersfoort, 28 mei 2009

Themabijeenkomst VNG. Amersfoort, 28 mei 2009 Themabijeenkomst VNG Amersfoort, 28 mei 2009 Apeldoorn heeft Antwoord Van uitvoering naar beleid Historie 2000-2006 Overheidsloket 2000 (één loket)/andere overheid Leidt tot: Programmaburo dienstverlening

Nadere informatie

Regionale Visie en Programma. 11 november 2010

Regionale Visie en Programma. 11 november 2010 Regionale Visie en Programma Dienstverlening in relatie tot IP&A 11 november 2010 De aanleiding van de visie Programma De Andere Overheid (Balkenende II) Doel efficiënter en beter laten werken overheid

Nadere informatie

Dienstverleningsconcept Gemeente Etten-Leur

Dienstverleningsconcept Gemeente Etten-Leur Dienstverleningsconcept Gemeente Etten-Leur 2008-2011 (Raadsbesluit 11 februari 2008) 2 DIENSTVERLENINGSCONCEPT GEMEENTE ETTEN-LEUR 1. Inleiding In het programma-akkoord 2006-2010 De burger centraal door

Nadere informatie

tips & tricks voor een sterk merk

tips & tricks voor een sterk merk tips & tricks voor een sterk merk Hoe zorg je voor een sterk merk? Een sterk merk identificeert en positioneert de organisatie op onderscheidende wijze. Maar wat is het geheim van sterke merken zoals Apple,

Nadere informatie

Telefoonservice voor optimale bereikbaarheid

Telefoonservice voor optimale bereikbaarheid Telefoonservice voor optimale bereikbaarheid Zeg vaarwel tegen gemiste oproepen en verwelkom professioneel klantcontact. Met telefoonservice van BizziPhone loop je nooit meer een klant mis! 5 redenen waarom

Nadere informatie

Rol van de cliënt en de raad in verbetering digitale dienstverlening

Rol van de cliënt en de raad in verbetering digitale dienstverlening Rol van de cliënt en de raad in verbetering digitale dienstverlening 11 april 2013 Peter Keur (p.keur@pblq.nl) Yvette Bommeljé (y.bommelje@pblq.nl) 24-04- 13 Onderwerpen 1. Wat is digitale dienstverlening?

Nadere informatie

CTS GROUP Corporate Brand GUIDELINES. Implementeren van CTS GROUP merk in communicatiemiddelen Laatste update: 2017

CTS GROUP Corporate Brand GUIDELINES. Implementeren van CTS GROUP merk in communicatiemiddelen Laatste update: 2017 CTS GROUP Corporate Brand GUIDELINES Implementeren van CTS GROUP merk in communicatiemiddelen Laatste update: 2017 No Limits in European Distribution & Logistics Table of contents Corporate identiteit

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Brummen

Rekenkamercommissie Brummen Rekenkamercommissie Brummen Onderzoeksopzet Waar staat de gemeente Brummen met de Publieke Dienstverlening? 1. Inleiding In het onderzoeksprogramma 2011 wordt in het overzicht van onderwerpen voor onderzoek,

Nadere informatie

Scoren met communicatie

Scoren met communicatie Focus op je klant Scoren met communicatie Inleiding Druk, druk druk Ik hoor vaak van ondernemers: ik ben druk, druk, druk, maar waarmee eigenlijk? Tijd maken om mijn doelen te bereiken. sneeuwen regelmatig

Nadere informatie

Heerde: Gewoon, Samen en Dichtbij

Heerde: Gewoon, Samen en Dichtbij Heerde: Gewoon, Samen en Dichtbij Dienstverleningsvisie gemeente Heerde Versie 31 juli 2014 Pagina 1 Inleiding De gemeente Heerde ontvangt dagelijks haar klanten om producten of diensten te verlenen. Deze

Nadere informatie

Verbinden. Bestuurlijke Samenvatting

Verbinden. Bestuurlijke Samenvatting Verbinden Bestuurlijke Samenvatting Verbinding Burgers en bedrijven verwachten dat de overheid er voor hen is in plaats van andersom. Ze willen samenhangende en begrijpelijke communicatie van de overheid

Nadere informatie

Blik op de overheidsdienstverlening in 2020. Alex Lambregts

Blik op de overheidsdienstverlening in 2020. Alex Lambregts Blik op de overheidsdienstverlening in 2020 Alex Lambregts Jorritsma/Antwoord: steen in de vijver; beweging en vernieuwing rimpelingen doven uit 1 steen niet genoeg Wat is er verder nodig? Probleemstelling

Nadere informatie

Dienstverleningsconcept West Maas en Waal -onderweg naar onze dienstverlening van 2015-

Dienstverleningsconcept West Maas en Waal -onderweg naar onze dienstverlening van 2015- Beneden-Leeuwen, April 2010 College gemeente West Maas en Waal Steller: Jan de Bruijn Inhoudsopgave Voorwoord 4 Inleiding 5 Leveren van prestaties 6 Producten, diensten en kanalen 7 Processen, organisatie

Nadere informatie

Interview met. Theo van de Stel, Gemeente Hellevoetsluis

Interview met. Theo van de Stel, Gemeente Hellevoetsluis P a g i n a 1 Interview met Theo van de Stel, Gemeente Hellevoetsluis Theo, voor welk onderdeel werk je en wat is daarbinnen jouw functie? Ik werk binnen de cluster middelen, en daarbinnen ben ik hoofd

Nadere informatie

Factsheet((NL)( Intranet,(Extranet,(Social(&(more

Factsheet((NL)( Intranet,(Extranet,(Social(&(more Multi Enterprise Social Network Platform 10 redenen om mee te doen Factsheet((NL)( Intranet,(Extranet,(Social(&(more Intranet, Extranet, Social Organiseer mensen en informatie op natuurlijke wijze TransportLAB

Nadere informatie

Rekenkamercommissie Voorst

Rekenkamercommissie Voorst Rekenkamercommissie Voorst Onderzoeksopzet (2011-30632) Waar staat de gemeente Voorst met de Publieke Dienstverlening? 1. Inleiding In het onderzoeksprogramma 2011 wordt in het overzicht van onderwerpen

Nadere informatie

Leeuwarden heeft Antwoord. Dienstverleningsdag ISZF 25 juni 2010 Saskia van den Broek

Leeuwarden heeft Antwoord. Dienstverleningsdag ISZF 25 juni 2010 Saskia van den Broek Leeuwarden heeft Antwoord Dienstverleningsdag ISZF 25 juni 2010 Saskia van den Broek Inleiding Overheid heeft Antwoord Landelijk concept ondersteund door VNG Programma Dienstverlening Vertaling naar ambities

Nadere informatie

Bijlage 1. Overzicht van de basisvoorziening in het NUP: afspraken en gevolgen voor de gemeente

Bijlage 1. Overzicht van de basisvoorziening in het NUP: afspraken en gevolgen voor de gemeente Bijlage 1. Overzicht van de basisvoorziening in het NUP: afspraken en gevolgen voor de gemeente Waar hieronder wordt gesproken over partijen is bedoeld: gemeenten, provincies, waterschappen en rijksdiensten

Nadere informatie

Nimva. Sociale Business Efficiënte e-marketing

Nimva. Sociale Business Efficiënte e-marketing Sociale Business Efficiënte e-marketing Hedendaagse business draait om vertrouwen. De technologische evolutie van internet, sociale media, mobiele toestellen hebben de klantenrelaties verschoven van controle

Nadere informatie

Toegankelijk. Altijd. Voor iedereen. Leidraad Dienstverlening gemeente Velsen

Toegankelijk. Altijd. Voor iedereen. Leidraad Dienstverlening gemeente Velsen Toegankelijk. Altijd. Voor iedereen. Leidraad Dienstverlening gemeente Velsen Dienstverlening, de basis voor vertrouwen Hoe zien wij dienstverlening? Velsenaren zijn zelfstandige, zelfredzame mensen die

Nadere informatie

Presentatie Serviceformules NVVB Congres 2019 Workshopronde 1

Presentatie Serviceformules NVVB Congres 2019 Workshopronde 1 Presentatie Serviceformules NVVB Congres 2019 Workshopronde 1 Aquine Zondag, gemeente Hengelo Peter-August Keur, VNG Realisatie 18 april 2019 Agenda Voorstellen Serviceformules: het concept Serviceformules:

Nadere informatie

Tynaarlo geeft Antwoord!

Tynaarlo geeft Antwoord! Tynaarlo geeft Antwoord! Een visiedocument voor de gemeente Tynaarlo om te komen tot Overheid heeft Antwoord Versie 1.0 Vries augustus 2009 Edwin Sikkens Inhoudsopgave 1. Inleiding...3 2. Onze visie op

Nadere informatie

Telefonische dienstverlening: de klant aan het woord

Telefonische dienstverlening: de klant aan het woord Telefonische dienstverlening: de klant aan het woord Telefonische dienstverlening is hot in gemeenteland. Telefonische frontoffices worden ingericht, externe call centers ingeschakeld, de introductie van

Nadere informatie

UWV Klantgerichtheidsmonitor Landelijk - 1e tertiaal 2013

UWV Klantgerichtheidsmonitor Landelijk - 1e tertiaal 2013 UWV Klantgerichtheidsmonitor Landelijk - 1e tertiaal 2013 Amsterdam/Heerlen, mei 2013 RMI FULLSERVICE MARKTONDERZOEK 2013 RMI. Alle rechten voorbehouden. Aan de informatie in deze presentatie kunnen geen

Nadere informatie

Online enquête Kennisplein Omgevingsvergunning

Online enquête Kennisplein Omgevingsvergunning Ministerie van VROM Kennisplein Omgevingsvergunning Online enquête Kennisplein Omgevingsvergunning Rijnstraat 8 Postbus 30945 2500 GX Den Haag Interne postcode IPC 660 http://omgevingsvergunning.vrom.nl

Nadere informatie

Het fluïde Klantcontactcentrum van Haarlem twee jaar na invoering

Het fluïde Klantcontactcentrum van Haarlem twee jaar na invoering Het fluïde Klantcontactcentrum van Haarlem twee jaar na invoering Heleen Agterhuis Hoofdafdelingsmanager Dienstverlening 023 5113119 hmagterhuis@haarlem.nl Haarlemse KCC-case Uitgangssituatie (2006) Aanleidingen

Nadere informatie

Acceptatiemanagement meer dan gebruikerstesten. bridging it & users

Acceptatiemanagement meer dan gebruikerstesten. bridging it & users Acceptatiemanagement meer dan gebruikerstesten bridging it & users Consultancy Software Training & onderzoek Consultancy CEPO helpt al meer dan 15 jaar organisaties om integraal de kwaliteit van hun informatiesystemen

Nadere informatie

Praktisch Implementeren van EA bij Gemeenten

Praktisch Implementeren van EA bij Gemeenten Praktisch Implementeren van EA bij Gemeenten Edwin de Vries 3 juni 2008 Praktisch Implementeren van Enterprise Architectuur bij Gemeenten Waarom Architectuur bij Gemeenten? Praktische aanpak Invulling

Nadere informatie

Business case Dienstverlening 2012

Business case Dienstverlening 2012 Business case Dienstverlening 2012 Inhoud & proces 9 december 2010 Peter de Jong Henk de Graaf Opzet presentatie 1. Wat ging vooraf: 2006-2010 Programma Dienstverlening 2. De opzet van de Businesscase

Nadere informatie

KWARTAALBIJEENKOMST V D P GEMEENTE ZUTPHEN

KWARTAALBIJEENKOMST V D P GEMEENTE ZUTPHEN KWARTAALBIJEENKOMST V D P GEMEENTE ZUTPHEN 17 MAART 2011 ZUTPHEN Veranderen naar? Herindeling 2005 Project O&O: Huis van de toekomst Kernwaarden: sociaal, inspirerend, ondernemend, verbindend Kernkwaliteiten:

Nadere informatie

Samenwerken op het telefoniekanaal

Samenwerken op het telefoniekanaal Samenwerken op het telefoniekanaal Samen werken Situatie Drechtsteden Waarom samenwerken en hoe? Visie en regie nodig Telefoniekanaal 14+netnummer als ingang van de samenwerking Werking en Implementatie

Nadere informatie

Strategisch Communicatie Beleidsplan

Strategisch Communicatie Beleidsplan Strategisch Communicatie Beleidsplan Op weg naar moderne, actieve en open communicatie met onze inwoners gemeente Hendrik-Ido-Ambacht Communicatie Afdeling Bestuurszaken Visie op communicatie: De gemeente

Nadere informatie

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten

Wat willen we bereiken? Wat gaan we daarvoor doen? Kosten Algemene doelstelling Publieksdienstverlening De gemeente Utrecht wil excelleren in publieksdienstverlening die past bij de wettelijke kaders en de ambities van de stad. Wat willen we bereiken? Wat gaan

Nadere informatie

onderzoek bewonersadviesgroep Dienstverlening

onderzoek bewonersadviesgroep Dienstverlening onderzoek bewonersadviesgroep Dienstverlening Patrimonium Barendrecht, juni 2017 Inleiding Begin dit jaar hebben we de Bewonersadviesgroep gevraagd naar hun ervaring en mening over de dienstverlening van

Nadere informatie

De kracht van Middelgroot. Klik hier voor praktijkvoorbeelden

De kracht van Middelgroot. Klik hier voor praktijkvoorbeelden De kracht van Middelgroot Klik hier voor praktijkvoorbeelden De kracht van het programma e-dienstverlening Wat is: Het programma e-dienstverlening? In de gemeente Waalwijk wordt gewerkt met een elektronisch

Nadere informatie

Eén, twee of alle disciplines op weg naar één centraal self service portaal

Eén, twee of alle disciplines op weg naar één centraal self service portaal Eén, twee of alle disciplines op weg naar één centraal self service portaal Eén, twee of alle disciplines op weg naar één centraal self service portaal Bijna iedereen die binnen een wat grotere organisatie

Nadere informatie

Klantgerichtheid visie

Klantgerichtheid visie 1. Alle zorgen van mijn klanten zijn belangrijk; ze kunnen daar dan ook niet genoeg vragen over stellen. 2. Alle klanten moeten gelijk worden behandeld. Geen enkele klant is belangrijker dan de ander.

Nadere informatie

Werkboek Publieke Dienstverlening. Werken aan de totstandkoming

Werkboek Publieke Dienstverlening. Werken aan de totstandkoming Werkboek Publieke Dienstverlening Werken aan de totstandkoming December 2011 WERKEN AAN MET EEN DOEL VOOR OGEN ASPIRATIE EN INSPIRATIE SAMENWERKEN AAN ÉÉN GEZICHT NAAR BUITEN GEWAARDEERDE PUBLIEKE DIENSTVERLENING

Nadere informatie

Aantal respondenten per keten. Vraag 7. Voor welke keten vult u deze vragenlijst in?

Aantal respondenten per keten. Vraag 7. Voor welke keten vult u deze vragenlijst in? Aantal respondenten per keten Vraag 7. Voor welke keten vult u deze vragenlijst in? Klanttevredenheid prestaties organisatie Vraag 13. Hoe tevreden zijn de klanten naar uw mening over de volgende aspecten

Nadere informatie

Nieuwe strategie dienstverlening De Reis van de Eindhovense inwoner en ondernemer. Presentatie Commissie A-avond 8 september 2015

Nieuwe strategie dienstverlening De Reis van de Eindhovense inwoner en ondernemer. Presentatie Commissie A-avond 8 september 2015 Nieuwe strategie dienstverlening De Reis van de Eindhovense inwoner en ondernemer Presentatie Commissie A-avond 8 september 2015 Hoe doen we het nu? 2 14 040 Eindhovenaar 3 Waarom een nieuwe strategie?

Nadere informatie

Wij zijn u graag van dienst!

Wij zijn u graag van dienst! Wij zijn u graag van dienst! Wij doen dit open, eerlijk en duidelijk en vertellen in deze folder hoe onze service eruit ziet www.nijmegen.nl Wij zijn u graag van dienst Wat wij als gemeente doen, staat

Nadere informatie

Leerervaringen met één keteningang op een Werkplein

Leerervaringen met één keteningang op een Werkplein Leerervaringen met één keteningang op een Werkplein Seminar op koers met het kanaalkompas Amstelveen, 2 dec 2009 1 Verhaallijn Wat was de situatie toen? Wat hebben we toen bedacht? Situatie nu 1okt2005

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE INLEIDING

INHOUDSOPGAVE INLEIDING Plan dienstverlening Gemeente Twenterand 2008-2015 INHOUDSOPGAVE INLEIDING PG. 3 DIENSTVERLENINGSCONCEPT HET BESTE VAN ALLES PG. 3 CENTRAAL MOTTO PG. 4 LANGE TERMIJN DOELSTELLINGEN PG. 4 DOELSTELLING 1

Nadere informatie

Gewoon goed wonen! waar we voor staan! waar we voor gaan! Ondernemingsplan

Gewoon goed wonen! waar we voor staan! waar we voor gaan! Ondernemingsplan Gewoon goed wonen! Ondernemingsplan 2016-2020 waar we voor staan! waar we voor gaan! Woningbouwvereniging Hoek van Holland (WVH) heeft een nieuwe koers! Daar zijn we trots op. Wij laten u in deze samenvatting

Nadere informatie

IT kwaliteit helder en transparant. bridging IT & users

IT kwaliteit helder en transparant. bridging IT & users IT kwaliteit helder en transparant bridging IT & users Acceptatiemanagement meer dan gebruikerstesten CEPO helpt al meer dan 15 jaar organisaties om integraal de kwaliteit van hun informatiesystemen en

Nadere informatie

Gegarandeerd succes, doelgericht resultaat met Business to Personal B2P

Gegarandeerd succes, doelgericht resultaat met Business to Personal B2P 1 Gegarandeerd succes, doelgericht resultaat met Business to Personal B2P Persoonlijk klantencontact in jouw on-offline communicatie Ben je op zoek naar de juiste identiteit van jouw organisatie? Ken je

Nadere informatie

Werkgroep Poort 2015. VDP Kwartaalbijeenkomst

Werkgroep Poort 2015. VDP Kwartaalbijeenkomst Werkgroep Poort 2015 VDP Kwartaalbijeenkomst Heerhugowaard, 25 juni 2009 Leden van de werkgroep Anja de Vries Gemeente Apeldoorn Annelice Kluin Directeur VDP Jan Poelstra Gemeente s Hertogenbosch Bob Wagemaker

Nadere informatie

Kanaalsturing in Emmen

Kanaalsturing in Emmen Kanaalsturing in Emmen Een begin Jan Willem Bos Afdelingshoofd KCC Vertrekpunten Emmen Klant moet kanaal kunnen kiezen o Kwaliteit & niveau van de dienstverlening is over alle kanalen gelijk Kanaal switchen

Nadere informatie

KCC: : noodzaak tot samenwerking?

KCC: : noodzaak tot samenwerking? KCC: : noodzaak tot samenwerking? Simon Rijsdijk Concernadviseur gemeente Etten-Leur vice-voorzitter voorzitter Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB( NVVB) Opbouw presentatie Antwoord : hoe het

Nadere informatie

YES MOBIEL+ MAAKT MOBIELE BEREIKBAARHEID PAS ÉCHT PROFESSIONEEL!

YES MOBIEL+ MAAKT MOBIELE BEREIKBAARHEID PAS ÉCHT PROFESSIONEEL! YES MOBIEL+ BRENGT VAST EN MOBIEL SAMEN IN ÉÉN FLEXIBELE OPLOSSING! Dé Business Provider YES MOBIEL+ MAAKT MOBIELE BEREIKBAARHEID PAS ÉCHT PROFESSIONEEL! Voor u als ondernemer kan een gemiste oproep cruciaal

Nadere informatie

Dienstverleningsconcept Bloemendaal Ontwikkeling van kanalen, sturing op kanaalkeuze. R. Vernooij 5 februari 2009 Roadshow VNG te Haarlem

Dienstverleningsconcept Bloemendaal Ontwikkeling van kanalen, sturing op kanaalkeuze. R. Vernooij 5 februari 2009 Roadshow VNG te Haarlem Dienstverleningsconcept Bloemendaal Ontwikkeling van kanalen, sturing op kanaalkeuze R. Vernooij 5 februari 2009 Roadshow VNG te Haarlem Een nieuwe gemeente Per 1 januari 2009: nieuwe gemeente Bloemendaal

Nadere informatie

Dienstverlening. en de Omgevingswet. Aan de slag met Serviceformules

Dienstverlening. en de Omgevingswet. Aan de slag met Serviceformules Dienstverlening en de Omgevingswet Aan de slag met Serviceformules 2018 Inhoud Wat verandert er aan de dienstverlening onder de Omgevingswet? Wat betekent het voor inwoners en ondernemers? Maak kennis

Nadere informatie

NaïS Zine #B2P LINKEDIN DAGTRAINING. Nieuw. Vanaf volgende maand geven wij een gastblogger een podium! Als eerste;

NaïS Zine #B2P LINKEDIN DAGTRAINING. Nieuw. Vanaf volgende maand geven wij een gastblogger een podium! Als eerste; N A Ï S 2 0 1 7 I S S U E N O. 3 T I J D E L I J K G R A T I S NaïS Zine LINKEDIN N E D E R L A N D E R S O M A R M E N L I N K E D I N #B2P Z Ó O N D E R S C H E I D T J E J E D I E N S T V E R L E N

Nadere informatie

Slimme IT. Sterke dienstverlening. E-START ONDERSTEUNING OP MAAT VAN LOKALE BESTUREN BIJ E-GOVERNMENT EN ORGANISATIEONTWIKKELING

Slimme IT. Sterke dienstverlening. E-START ONDERSTEUNING OP MAAT VAN LOKALE BESTUREN BIJ E-GOVERNMENT EN ORGANISATIEONTWIKKELING Slimme IT. Sterke dienstverlening. 1 E-START ONDERSTEUNING OP MAAT VAN LOKALE BESTUREN BIJ E-GOVERNMENT EN ORGANISATIEONTWIKKELING 2Dienstverlenende vereniging E-START WAAROM? 3 Lokale besturen komen steeds

Nadere informatie

Doorontwikkeling Dienstverlening Boxtel 2014.

Doorontwikkeling Dienstverlening Boxtel 2014. Doorontwikkeling Dienstverlening Boxtel 2014. De gemeente Boxtel werkt hard aan het verbeteren van de dienstverlening. In lijn met landelijke ontwikkelingen, zoals de visie van de commissie Jorritsma op

Nadere informatie

Van denken naar doen. Van besluitvorming naar beïnvloeding

Van denken naar doen. Van besluitvorming naar beïnvloeding Van denken naar doen Van besluitvorming naar beïnvloeding Veranderstrategie van Kotter (Onze ijsberg smelt) 1. Gevoel van urgentie vestigen 2. Leidende coalitie vormen 3. Visie van de verandering

Nadere informatie

Rapport Credit Management Software 2015-2016. Presentatie: Marcel Wiedenbrugge

Rapport Credit Management Software 2015-2016. Presentatie: Marcel Wiedenbrugge Rapport Credit Management Software 2015-2016 Presentatie: Marcel Wiedenbrugge Credit Expo, 5 november 2015 Agenda 1. Het rapport Credit Management Software 2. CMS. De huidige stand van zaken 3. Hoe ziet

Nadere informatie

De succesformule van Dienstverlening

De succesformule van Dienstverlening De succesformule van Dienstverlening Marketingconcepten uit het bedrijfsleven toegepast bij gemeenten Arjan Lenferink a.lenferink@hengelo.nl (0623292937) Annette Jutte a.jutte@hengelo.nl (0620018633) Presentatie

Nadere informatie

Welkom. C3 Beeldbellen Business. Introductie van het nieuwe zakelijke beeldbellen: Compleet Creatief Communiceren

Welkom. C3 Beeldbellen Business. Introductie van het nieuwe zakelijke beeldbellen: Compleet Creatief Communiceren Welkom Introductie van het nieuwe zakelijke beeldbellen: C3 Beeldbellen Business Compleet Creatief Communiceren Agenda Introductie GLC eprofessionals C3 binnen bibliotheken Kracht C3 Overzicht van de mogelijkheden

Nadere informatie

Begeleiden. aanmoedigen EIGEN. geloven. vertrouwen. Stimuleer bewoners zelf initiatief te tonen. Werkwijze

Begeleiden. aanmoedigen EIGEN. geloven. vertrouwen. Stimuleer bewoners zelf initiatief te tonen. Werkwijze Een goede buur De deur staat altijd open en de koffie is heerlijk. Het servies misschien niet helemaal jouw smaak, maar toch vertrouwd. Hier kom je graag voor een wijze raad, een vernieuwend idee of een

Nadere informatie

KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak

KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak KWALITEIT DIENSTVERLENING Gemeente Oirschot Onderzoeksaanpak Rekenkamercommissie Kempengemeenten 23 september 2011 1. Achtergrond en aanleiding In 2008 heeft de gemeente Oirschot de Bestuursvisie 2002-2012

Nadere informatie

Samenvatting: Help, onze strategie komt niet aan!?

Samenvatting: Help, onze strategie komt niet aan!? Samenvatting: Help, onze strategie komt niet aan!? De communicatieve strategiecyclus voor je organisatiestrategie Omgeving en organisatie vragen om voortdurende aanpassing. Deze wordt vaak verwoord in

Nadere informatie

*merkhelden. Iedereen is een merkheld

*merkhelden. Iedereen is een merkheld *merkhelden Iedereen is een merkheld 2 Merkhelden verbinden *merk *mens *meetbaar resultaat 3 Waarom...? Wij zijn ervan overtuigd dat de sleutel tot succes ligt in het waarmaken wat je belooft. Simpeler

Nadere informatie

Djoea van Zanten. linkedin.com/in/djoeavanzanten facebook.com/djoeavanzanten instagram.com/djoeavanzanten twitter.

Djoea van Zanten. linkedin.com/in/djoeavanzanten facebook.com/djoeavanzanten instagram.com/djoeavanzanten twitter. VOORWOORD Toen ik de vraag kreeg of ik een boek over social selling wilde schrijven, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Het stond al een tijdje op mijn dingen die ik nog wel eens zou willen doen

Nadere informatie

Inhoud. Waarom jij niet zonder de acht randvoorwaarden van de pitch methode kunt. Het belang van Social Media voor je bedrijf. Wij zijn!

Inhoud. Waarom jij niet zonder de acht randvoorwaarden van de pitch methode kunt. Het belang van Social Media voor je bedrijf. Wij zijn! Inhoud Waarom jij niet zonder de acht randvoorwaarden van de pitch methode kunt. Het belang van Social Media voor je bedrijf. 1-2 3 Wij zijn! Inge Kaptein - Sinds 2012 communicatieadviseur Het spectrum

Nadere informatie

Beantwoording van vragen uit vergaderingen van het dagelijks bestuur, de commissies en het algemeen bestuur

Beantwoording van vragen uit vergaderingen van het dagelijks bestuur, de commissies en het algemeen bestuur DB-vergadering 09-07-2013 Beantwoording van vragen uit vergaderingen van het dagelijks bestuur, de commissies en het algemeen bestuur vraag van uit de vergadering van dagelijks bestuur dagelijks bestuur

Nadere informatie

Implementatie MVI-actieplannen

Implementatie MVI-actieplannen Amsterdam gaat een betere wereld (in)kopen! MASTERPLAN Implementatie MVI-actieplannen 21 september 2017 Alexander Arsath Ro is CPO a.i. gemeente Amsterdam 2 Amsterdam gaat een betere wereld kopen! BOODSCHAP

Nadere informatie

Dienstverleningsconcept Woudenberg

Dienstverleningsconcept Woudenberg Dienstverleningsconcept Woudenberg augustus 2010 Dienstverleningsconcept Woudenberg Marije Eillebrecht-van der Kam Besproken in MT: 31 augustus 2010 Besproken in College: 5 oktober 2010 Augustus 2010 2

Nadere informatie

One stop shop: KCC Almere

One stop shop: KCC Almere One stop shop: KCC Almere Samenstellers: Datum: Versie: Alexandra Asbroek Mei 2008 0.2 Congres Digital Display 17-9-2009 André Drenth Waar gaan we het over hebben? Filmpje KCC Almere Voorbeeld proces meldingen

Nadere informatie

EFFECTIEF INSPELEN OP DE OMGEVINGSWET

EFFECTIEF INSPELEN OP DE OMGEVINGSWET Digitale informatievoorziening is de cruciale factor EFFECTIEF INSPELEN OP DE OMGEVINGSWET ICT in perspectief > EFFECTIEF INSPELEN OP DE OMGEVINGSWET Het gaat vandaag niet over de techniek, maar over de

Nadere informatie

Ik wil bijzondere bijstand aanvragen

Ik wil bijzondere bijstand aanvragen Vereniging van Nederlandse Gemeenten Klantreis Ik wil bijzondere bijstand aanvragen Gemeente Almere Jeffrey - Structuurzoeker Burger incidenteel: aanvrager Zorgzaam Ik-mentaliteit Familieman Kort lontje

Nadere informatie

Klantreizen in de omgevingsdienstverlening

Klantreizen in de omgevingsdienstverlening Klantreizen in de omgevingsdienstverlening Nulmeting invoering Omgevingswet vanuit het perspectief van initiatiefnemers (en dienstverleners) Thea van der Geest en Willem Pieterson Cascadis-congres 2018,

Nadere informatie

Effectmeting naar onderzoek Klant tevreden uit 2007

Effectmeting naar onderzoek Klant tevreden uit 2007 Rekenkamercommissie Alphen-Chaam / Baarle-Nassau Effectmeting naar onderzoek Klant tevreden uit 2007 Baarle-Nassau E F F E C T M E T I N G N A A R O N D E R Z O E K K L A N T T E V R E D E N - B A A R

Nadere informatie

In een bedrijf gaat het uiteindelijk om één ding: de klant gelukkig maken!

In een bedrijf gaat het uiteindelijk om één ding: de klant gelukkig maken! In een bedrijf gaat het uiteindelijk om één ding: de klant gelukkig maken! Herkenbaar? Lange wachttijden wanneer u naar een contact center belt? Keuzemenu s waar geen eind aan lijkt te komen? En dan heeft

Nadere informatie

Meldingen Openbare Ruimte

Meldingen Openbare Ruimte Meldingen Openbare Ruimte Waarom meldingen melden bij de gemeente De gemeente Veghel wil de burger beter bedienen door meer klantgericht te werken Meer en betere service bieden Daadwerkelijk doen wat we

Nadere informatie

Gemeenteloketten soms te traag

Gemeenteloketten soms te traag Tekst 1 Lees eerst de vragen in het boekje Examen VMBO-KB. Zoek daarna de antwoorden op in de hierna volgende tekst. Je hoeft de tekst dus niet eerst door te lezen. Let op: deze tekst bestaat uit zes bladzijden!

Nadere informatie

Onderwerp: Advies over de informatievoorziening betreffende de Amsterdamse jeugdhulp

Onderwerp: Advies over de informatievoorziening betreffende de Amsterdamse jeugdhulp Datum: 10-10-2018 Onderwerp: Advies over de informatievoorziening betreffende de Amsterdamse jeugdhulp Aan het College van B&W, geachte wethouder, Graag adviseren wij u hierbij over de informatievoorziening

Nadere informatie

Raadsmededeling - openbaar

Raadsmededeling - openbaar Raadsmededeling - openbaar Nummer : 45/2011 Datum : 14 maart 2011 B&W datum : n.v.t. Portefeuillehouder : J. Teeuwsen Onderwerp : Beantwoording CDA vragen betreffende Mid-office Aanleiding Vragen CDA fractie

Nadere informatie

Burgerpeiling 2013 in Coevorden

Burgerpeiling 2013 in Coevorden Burgerpeiling 2013 in Coevorden Algemeen Beoordeling gemeente Oordeel wat gemeente voor haar inwoners doet 36,4 48,7 14,8 Veiligheid 39,3 46,1 14,6 Woon- en leefklimaat 39,0 41,2 19,8 Relatie tussen burger

Nadere informatie

Bereikbaarheid binnen bereik

Bereikbaarheid binnen bereik Bereikbaarheid binnen bereik W I L RO FFRE ITS M A C A S E ST UDY: B LO KW EG FIN A NC IE E L A DVISEUR S WilroffReitsma & Blokweg 1 Samenvatting Inhoud Voor een organisatie als Blokweg Financieel Adviseurs

Nadere informatie