DOT en Ziekenhuizen. Een korte introductie. Drs. J.H.M.F. van Osch RC MMO Tfn

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DOT en Ziekenhuizen. Een korte introductie. Drs. J.H.M.F. van Osch RC MMO Tfn"

Transcriptie

1 DOT en Ziekenhuizen Een korte introductie Drs. J.H.M.F. van Osch RC MMO Tfn

2 Agenda Introductie Context Ziekenhuis financiën DOT Afsluiting

3 Introductie

4 Geplaatst op 12 december 2011 door: Skipr Redactie NVZ: 'Verzekeraars zetten ziekenhuizen onder druk' Tientallen ziekenhuizen dreigen volgend jaar in financiële problemen te komen doordat ze mogelijk geen standaard voorschotten meer krijgen van verzekeraars. De NVZ vereniging van ziekenhuizen zegt signalen te hebben gekregen van 'tientallen' ziekenhuizen dat ze onder druk worden gezet door de verzekeraars om het zorgakkoord te ondertekenen. Het akkoord is in het leven geroepen om de zorgkosten beheersbaar te houden. Wurgcontracten NVZ-voorzitter Roelf de Boer zet maandag in een interview in het Het Financieele Dagblad grote vraagtekens bij de houdbaarheid van het akkoord. Het contract tussen ziekenhuis en verzekeraar moet voor 1 januari getekend worden. Op deze manier krijg je wurgcontracten, aldus De Boer. Bestuurlijk hoofdlijnenakkoord Het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord werd op 4 juli dit jaar ondertekend door de NVZ, het ministerie van VWS, de academische ziekenhuizen (NFU) en de zelfstandige klinieken (ZKN). De afspraken voorzien onder meer in een beheerste landelijke ziekenhuisgroei van 2,5 procent en 'ordentelijke' zorgcontractering. Zorgverzekeraars bevoorschotten sinds jaar en dag het zogenoemde onderhanden werk. In het hoofdlijnenakkoord werd dit voor het eerst vastgelegd. Omdat we nu signalen krijgen dat verzekeraars het soms gebruiken als oneigenlijk drukmiddel, geven we aan dat we niet tot iedere prijs vasthouden aan het hoofdlijnenakkoord, aldus de NVZ-voorzitter. "Ziekenhuizen moeten contracten tekenen, anders krijgen ze geen voorschot. En dan ga je van een zorgcontract naar een worgcontract.' In het hoofdlijnenakkoord zijn afspraken gemaakt waarin zorgcontracten landelijk geregeld zouden worden. De zorgverzekeraars willen nu alleen met individuele ziekenhuizen zaken doen, aldus de NVZ. (ANP/Skipr)

5 Geplaatst op 12 december 2011 door: Skipr Redactie Zorgverzekeraars verbaasd over opstelling NVZ Zorgverzekeraars Nederland (ZN) is verbaasd over de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), die mogelijk uit het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord stapt. Volgens de NVZ dreigen tientallen ziekenhuizen volgend jaar in financiële problemen te komen doordat ze mogelijk geen standaardvoorschotten meer krijgen van verzekeraars. De NVZ wil uit het akkoord als de zorgverzekeraars niet bereid zijn tot landelijke 'bevoorschotting'. De NVZ zegt signalen te hebben gekregen van "tientallen" ziekenhuizen dat ze onder druk worden gezet door de verzekeraars om het zorgakkoord te ondertekenen. Het akkoord is in het leven geroepen om de zorgkosten beheersbaar te houden. NVZ-voorzitter Roelf de Boer zette maandag in een interview in Het Financieele Dagblad grote vraagtekens bij de houdbaarheid van het akkoord. Het contract tussen ziekenhuis en verzekeraar moet voor 1 januari getekend worden. Op deze manier krijg je wurgcontracten, aldus De Boer. Verbazing ZN-voorzitter Hans Wiegel zegt in een reactie dat ziekenhuizen en zorgverzekeraars in lokale onderhandelingen met elkaar afspraken maken over voorschotten. De zorgverzekeraars zijn verbaasd over de opstelling van de NVZ, die suggereert dat in het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord van 4 juli wordt gesproken over landelijke bevoorschotting. (ANP)

6 Geplaatst op 7 februari 2012 door: Skipr Redactie 'Ziekenhuis vraagt meer geld dan verzekeraar heeft' Meerdere Nederlandse ziekenhuizen en medische klinieken vragen momenteel meer geld voor zorg dan de verzekeraars hebben. Dat bevestigt 's lands grootste zorgverzekeraar Achmea dinsdag naar aanleiding van berichtgeving in ondermeer Skipr. Hoofdlijnenakkoord Volgens de verzekeraar vragen klinieken soms tot wel 20 procent meer budget, terwijl vorig jaar in het hoofdlijnenakkoord een maximale groei van 2,5 procent is afgesproken. Voor 1 april moeten de onderhandelingen voor een nieuw contract tussen verzekeraars en ziekenhuizen zijn afgerond. Ongebreidelde groei "Iedereen moet inzien dat de tijd van ongebreidelde groei in de zorg voorbij zijn. Het worden andere tijden", aldus een woordvoerder van Achmea. De verzekeraar roept alle partijen op om binnen de hoofdlijnen van het akkoord te blijven. "Op dit moment wordt er vaak meer budget gevraagd dan dat er beschikbaar is." Eind 2011 kwam het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg en Waalwijk in het nieuws omdat het dat jaar geen patiënten meer zou behandelen die verzekerd zijn bij Achmea. Het budget voor die verzekeraar was op.

7 Geplaatst op 6 februari 2012 door: Skipr Redactie Omzetgroei ziekenhuizen stevent af op 9,5 procent De omzetgroei in de curatieve ziekenhuissector dreigt op te lopen tot 9,4 procent. Dat stelt zorgverzekeraar Achmea op basis van een inventarisatie van de lopende contractbesprekingen met de ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra.advertentie) De door Achmea vastgestelde virtuele omzetgroei is bijna vier keer hoger dan de vorig jaar in het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord overeengekomen maximale groei van 2,5 procent. Met het oog op de uitvoering van het hoofdlijnenakkoord noemt Achmea-topman Roelof Konterman de financiële verlangens van de ziekenhuizen en ZBC s zorgwekkend. Zonder zelf percentages te noemen zeggen zorgverzekeraars CZ en VGZ het door Achmea geschetste beeld te herkennen. Er is een groot aantal ziekenhuizen dat substantieel meer vraagt, aldus VGZ-woordvoerder Dennis Verschuren. Geen contract Achmea en de andere verzekeraars zeggen zich hoe dan ook aan het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord te willen houden en de financiële verlangens van de ziekenhuizen niet te zullen honoreren. Daarmee liggen de komende weken moeizame onderhandelingen in het verschiet. In het hoofdlijnenakkoord is overeengekomen om de contracteerronde voor 2012 voor 1 april af te ronden. Achmea zegt geen onderhandelingen eenzijdig te zullen afbreken, maar sluit niet uit dat uit er met sommige ziekenhuizen geen contract zal worden gesloten.

8 Zorgplicht Voor de betrokken ziekenhuizen betekent dit dat ze geen aanspraak kunnen maken op de bevoorschotting die Achmea beschikbaar stelt. Voor verzekerden kan het niet sluiten van een contract betekenen dat ze voor behandeling naar een ander ziekenhuis moeten. Dit geldt volgens Achmea alleen voor nieuwe behandelingen. Daarnaast zegt Achmea zich ten allen tijde aan haar zorgplicht te zullen houden. Marktaandeel Eén van de oorzaken van de hoge ziekenhuisoffertes ligt volgens Konterman in het feit dat ziekenhuizen nog altijd te weinig keuzes maken ten aanzien van het behandelaanbod. Daarbij komt dat ziekenhuizen nadrukkelijk te maken krijgen met selectieve zorginkoop. Dit betekent dat individuele ziekenhuizen, wanneer ze goed presteren op prijs,volume en kwaliteit, fors meer kunnen groeien dan de in het hoofdlijnenakkoord vastgelegde 2,5 procent omzetgroei. De ziekenhuizen lijken deze gelegenheid nu te willen benutten om hun marktaandeel te vergroten. Strafkorting Op de achtergrond speelt ook de generieke korting die minister Schippers in het vooruitzicht heeft gesteld wanneer de ziekenhuizen het omzetplafond overschrijden. Een dergelijke maatregel treft alle ziekenhuizen, ongeacht de vraag of ze zich aan het budgetplafond hebben gehouden. Daarmee voedt deze strafmaatregel strategisch gedrag, want waarom matigen als de boete van de buren ook bij een zuinig ziekenhuis terecht komt. Achmea-topman Kontermans pleit voor aanpassing van de boetesystematiek. We moeten af van het systeem waarbij het braafste jongetje van de klas gestraft wordt, aldus Konterman. Afspraak In een reactie laat de NVZ vereniging van ziekenhuizen weten de groeicijfers die Achmea noemt, niet te herkennen. "Het gaat hier om lokale, individuele onderhandelingen", aldus de NVZ. "Details kennen we niet. Details mogen we ook niet weten. Dat is in strijd met NMa-wetgeving. We kunnen onze leden dus niet aanspreken." De NVZ is niet te spreken over het feit dat Achmea de publiciteit zoekt. "We hebben afgesproken in het hoofdlijnenakkoord dat we bij eventuele knelpunten rondom de contractering eerst onderling overleg zullen voeren en dit niet in het openbaar te bespreken", aldus de NVZ. "De onderhandelingen zijn in volle gang. Misschien vindt Achmea het onderhandelen lastig en kan men wel wat hulp gebruiken."

9 Agenda Introductie Context Ziekenhuis financiën DOT Afsluiting

10 Ziekenhuizen in Nederland 84 Algemene Ziekenhuizen Waarvan 28 aangesloten bij de STZ 8 Universitaire Medische Centra 35 Categorale Instellingen Waar onder 11 integrale kankercentra, 8 audiologische centra, 4 radiotherapeutische centra 17 Revalidatie instellingen Bron: NVZ juli 2011

11 Stakeholders

12 Cijfers

13 Wat kost de zorg ons per persoon? Bron: Begroting VWS 2012

14 Bron: Begroting VWS 2012

15 Ontwikkeling kosten langdurige zorg Bron: Begroting VWS 2012

16 Ontw. kosten medisch spec. zorg Kosten Quotient Kosten en honoraria specialisten mondziekten en kaakchirurgie ,109 Kosten en honoraria specialisten voor orthodontie ,188 Academische component Verpleging in categorale ziekenhuizen ,886 Verpleging in revalidatie-instellingen Zelfstandige audiologische centra Overige kosten ziekenhuiszorg en curatieve zorg ,039 DBC's A segment, inclusief verrekentarief ,055 Honoraria van DBC's A segment ,875 DBC's B segment ,056 Honoraria van DBC's B segment ,928 Kosten en honoraria van ondersteunende en overige producten ,091 Kosten en honoraria van overige trajecten en verrichtingen ,042 Kosten en honoraria extramuraal werkende specialisten ,961 Totaal ,026 CVZ - Geactualiseerd op

17 Kosten medisch specialistische zorg DBC's A en B segment Kosten en honoraria van ondersteunende en overige producten Overige kosten ziekenhuiszorg en curatieve zorg Honoraria van DBC's A en B segment Kosten en honoraria van overige trajecten en verrichtingen

18 25.000,00 Ontwerpbegroting , , , , Instellingen voor medisch specialistische zorg Academische component vrijgevestigd medisch specialisten Overige kosten ziekenhuiszorg en curatieve zorg

19 Beelden uit NZa marktanalyse

20 Ziekenhuizen

21 Financiële positie ziekenhuizen

22 Rentabiliteit en Solvabiliteit

23 Omzet ontwikkeling

24 Omzet ontwikkeling

25 Relatief aandeel

26 Prijs ontwikkeling

27 Marktconcentratie

28 Agenda Introductie Context Ziekenhuis financiën DOT Afsluiting

29 Ziekenhuis financiën Opbrengsten Kosten

30 Opbrengsten van een ziekenhuis 2011 Vanaf 2012 A-segment (± 60%) FB parameters B-segment (± 35%) DBC s Overige opbrengsten Subsidies Dienstverlening derden Onderlinge dienstverlening Gereguleerd segment (± 30%) DOT / Zorgproducten Vrije segment (± 70%) DOT / Zorgproducten Overige opbrengsten Subsidies Dienstverlening derden Onderlinge dienstverlening

31 Grote verandering Uitbreiding B segment 50% a 95%, afhankelijk van productmix (nagenoeg) volledige prestatiebekostiging Afschaffen vast budget Afschaffen kapitaallastenvergoeding

32 Kosten van een ziekenhuis Personeel ± 60% Patiënt gebonden ± 20% Afschrijvingen / rente ± 10% Algemene kosten ± 5% Overige, onder andere ± 5% Voeding Hotelmatig Onderhoud / energie

33 Kostenstructuur Belangrijk aandeel personeelskosten Groeiend aandeel patiënt gebonden kosten Variabiliteit is beperkt

34 Agenda Introductie Context Ziekenhuis financiën DOT Afsluiting

35 DOT, ofwel de nieuwe bekostiging

36 Waarom ook alweer? Beheersing van de kosten Meer marktwerking Grotere rol voor zorgverzekeraars Belonen naar prestaties Onvolkomenheden in DBC-systematiek DBC op weg naar Transparantie Oplossing voor een probleem?

37 Wat verandert er? Nieuwe productstructuur Van DBC naar Zorgproduct Nieuwe afsluitregels Meer/minder aantallen producten Nieuw facturatie principe Afleiden i.p.v. valideren Groter B-segment Van circa 35% naar gemiddeld 70%

38 Nieuwe productstructuur

39 Nieuwe productstructuur Van circa DBC s naar circa zorgproducten Geen 1-op-1 relatie DBC - ZP Nieuwe nummerstructuur met zorgproductgroepen en zorgproductnummers Gebaseerd op diagnose (straks ICD-10) Multi-specialisme producten Met zogeheten add-on s

40 vergelijkbaar met leren van een volledig nieuwe taal

41 Nieuwe afsluitregels

42 Nieuwe afsluitregels Trajecten worden (in bijna alle gevallen) straks automatisch gesloten na een bepaalde termijn (45 dagen, 90 dagen, 365 dagen) Dit betekent dat er soms minder, maar vaak méér los te factureren zorgproducten komen binnen een behandeltraject

43 Nieuw facturatieprincipe

44 Nieuw facturatieprincipe Afleiden, achteraf i.p.v. openen en valideren vooraf Stelt hoge eisen aan de basisregistratie Fouten en vergissingen hebben financiële impact

45 Groter B-segment

46 Groter B-segment B-segment = onderhandelen over volume én prijs Met individuele verzekeraars i.p.v. een vertegenwoordiging Landelijk van 35% naar 70% Voor de meeste algemene ziekenhuizen wordt dat 90% en meer

47 Wat verandert er nog meer? overheveling naar de ziekenhuissector MSVT TNF-Alfaremmers

48 MSVT Medisch specialistische zorg (verpleging) in de thuissituatie. Hulpmiddelen in 2012 al in de productprijs Complexe verpleging vanaf 2013 in de ziekenhuis productprijs

49 TNF-alfaremmers Vanaf 2012 verstrekt door het ziekenhuis Budgetoverheveling door VWS, inclusief een korting van 12,5% Ziekenhuizen kunnen immers goedkoper inkopen

50 En wat nog meer? Bestuurlijk Hoofdlijnen Akkoord Gezamenlijke ambitie; Structurele uitgavengroei van 2,5% (excl. indexering) Selectieve inkoop door verzekeraars Afbouw overbodige ziekenhuiscapaciteit Beheermodel Medisch Specialisten Een omzetplafond, gebaseerd op kader 2009

51 Hoofdlijnenakkoord Groei beperkt tot 2,5% per jaar Werkelijke groei is afgelopen jaren structureel hoger geweest Selectieve inkoop Keuzes maken in behandelaanbod Afbouw overbodige ziekenhuiscapaciteit Te beginnen bij de SEH s (?)

52 Beheermodel Medisch Specialisten Omzetplafond Gebaseerd op kader 2009, plus jaarlijkse groei van 2,5% Werkelijke honorariumomzet afgelopen jaren substantieel hoger Onderscheid loondienst en vrijgevestigd

53 Plafond versus plafond Plafond ziekenhuizen ligt in (bijna) alle gevallen hoger dan het plafond voor de specialisten

54 Is er ook goed nieuws?

55 Het schaduwbudget De nieuwe DOT omzet wordt vergeleken met het oude FB A-segment. Een tekort wordt voor 95% aangevuld, een overschot voor 95% afgeroomd. Ziekenhuizen hebben daarmee zekerheid van inkomsten, voor een deel.

56 Wat betekent dit?

57 Het is best wel complex Nwe product structuur Uitbreiding met MSVT en TNF Add-on s Welke aantallen? Groter B segment Welke prijs? Selectieve inkoop door verz. Honorarium plafond Ziekenhuis plafond Lage marges Vaste kosten structuur Continuïteit van het ziekenhuis Onderhanden werk liquiditeit Schaduw budget Garantie regeling kapitaallasten

58 Zitten er prikkels in DOT?

59 Zitten er prikkels in DOT? Perverse prikkels Net als in ieder ander systeem Belonen naar prestaties Volumegroei Marktwerking Jezelf onderscheiden Selectieve inkoop Keuzes maken

60 De praktijk Veel onzekerheid Zoeken naar vastigheid / zekerheid Moeizame onderhandelingen Niet uit onwil, maar door de complexiteit, de omvang van de offerte en de angst om verkeerde keuzes te maken Het wordt nog erger dit jaar Liquiditeit, monitoring van de ontwikkeling, plafonds vss wachtlijsten,.

61 Toekomstperspectief Het went wel We hebben ook 3 jaar nodig gehad om met DBC s om te kunnen gaan Er komen nieuwe referentiepunten, nieuwe ervaringen en nieuwe zekerheden

62 Agenda Introductie Context Ziekenhuis financiën DOT Afsluiting

63 Afsluiting Vragen?

Bekostiging & financiering in de cure

Bekostiging & financiering in de cure Alleen de hoofdzaken 2011 Bekostiging & financiering in de cure Inleiding 2001 2002 Afstudeeronderzoek DBC Ministerie VWS 2002 2004 Lid landelijk projectteam DBC s NVZ vereniging van Ziekenhuizen 2004

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 0900 770 70 70 vragencure@nza.nl CI/13/9c

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 0900 770 70 70 vragencure@nza.nl CI/13/9c Aan de Raad van Bestuur en collectieven van medisch specialisten van Algemene ziekenhuizen (010) Categorale ziekenhuizen (011) Academische ziekenhuizen (020) Revalidatie-instellingen (100) Dialysecentra

Nadere informatie

Afrekenen op DOT? Marc Verhagen Beroepsbelangencommissie. NVMDL symposium 2012

Afrekenen op DOT? Marc Verhagen Beroepsbelangencommissie. NVMDL symposium 2012 Afrekenen op DOT? Marc Verhagen Beroepsbelangencommissie NVMDL symposium 2012 Afr k n n op DOT? Marc Verhagen Beroepsbelangencommissie NVMDL symposium 2012 Historie 1960 Open eind financiering kosten zorg

Nadere informatie

Onderhandelingsresultaat

Onderhandelingsresultaat Onderhandelingsresultaat Hoofdlijnen bekostiging vrij gevestigd medisch specialisten transitie 2012-2014 Afspraken tussen de Orde van Medisch Specialisten, De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en

Nadere informatie

Kennisontwikkeling voor de gehele zorgketen

Kennisontwikkeling voor de gehele zorgketen Kennisontwikkeling voor de gehele zorgketen Casemix is een ondernemend adviesbureau met hart voor de zorg Wij maken de zorg beter! Kwantitatieve data-analyse is de basis Bekostiging Doelmatigheid Interne

Nadere informatie

Kennisontwikkeling voor de gehele zorgketen

Kennisontwikkeling voor de gehele zorgketen Kennisontwikkeling voor de gehele zorgketen Casemix is een ondernemend adviesbureau met hart voor de zorg Wij maken de zorg beter! Kwantitatieve data-analyse is de basis Bekostiging Doelmatigheid Interne

Nadere informatie

Zicht op opbrengsten. Overzicht houden in de complexiteit

Zicht op opbrengsten. Overzicht houden in de complexiteit Seminar Zicht op opbrengsten Overzicht houden in de complexiteit Arjen Hakbijl Landelijke onzekerheid omzet ziekenhuizen (1) Veroorzaakt door massieve impact van vele wijzigingen die elkaar beïnvloeden.

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/11/55c 11D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/11/55c 11D Aan de besturen van de algemene ziekenhuizen (010) oogziekenhuis (011-1700) academische ziekenhuizen (020) dialysecentra (060) audiologische centra (070) radiotherapeutische centra (090) revalidatie-instellingen

Nadere informatie

Het financieringssysteem 2012 / 2013 Presentatie voor VGE / Tranzo Tilburg, 9 februari 2012

Het financieringssysteem 2012 / 2013 Presentatie voor VGE / Tranzo Tilburg, 9 februari 2012 Bron: OECD Health Data 2011 http://stats.oecd.org/index.aspx?datasetcode=sha Inleiding Biesheuvel lumpsum Boter bij de vis Einde lumpsum Invoeren uurtarief Einde bouwregime Invoeren DBC Einde FB-budget

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 29 248 Invoering Diagnose Behandeling Combinaties (DBCs) Nr. 239 Ontvangen ter Griffie op 2 oktober 2012. Het besluit tot het doen van een aanwijzing

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 200 20 29 248 Invoering Diagnose Behandeling Combinaties (DBCs) Nr. 26 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

DOT honorariumcomponent medisch specialisten

DOT honorariumcomponent medisch specialisten DOT honorariumcomponent medisch specialisten Presentatie 1 ste klankbordgroep Datum 19-01-2011 Agenda Welkom Presentatie Proces Inhoud Consultatievragen & vervolg Mogelijkheid voor reacties op presentatie

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/12/70c 12D

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI/12/70c 12D Aan het bestuur van de algemene ziekenhuizen (010) categorale ziekenhuizen (011) academische ziekenhuizen (020) epilepsie-instellingen (040) dialysecentra (060) audiologische centra (070) radiotherapeutische

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI-14-7c

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure CI-14-7c Aan de besturen van Algemene ziekenhuizen (010) Categorale ziekenhuizen (011) Academische ziekenhuizen (020) Revalidatie-instellingen (100) Dialysecentra (060) Audiologische centra (070) Newtonlaan 1-41

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2012 2013 29 248 Invoering Diagnose Behandeling Combinaties (DBCs) Nr. 244 VERSLAG VAN EEN SCHRIFTELIJK OVERLEG Vastgesteld 3 december 2012 In de vaste commissie

Nadere informatie

Logopedie in de DBC systematiek

Logopedie in de DBC systematiek Logopedie in de DBC systematiek 28 november 2012 Ingeborg van Dijke/ Jolien Ewalds DBC-Onderhoud i.van.dijke@dbconderhoud.nl 2 Inhoud 1. Hoezo Diagnose Behandel Combinaties (DBC s)? 2. Hoe werkt het systeem

Nadere informatie

Geldstromen in de gezondheidszorg Organisatie & Financiering

Geldstromen in de gezondheidszorg Organisatie & Financiering Geldstromen in de gezondheidszorg Organisatie & Financiering Belinda van de Lagemaat Senior Adviseur, Organisatie & Financiering Federatie Medisch Specialisten 28 oktober 2016 Agenda Kosten van gezondheidszorg

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 31 augustus 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 31 augustus 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 3406 Vragen van de leden

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 juli 2011 Betreft Macrobeheersinstrument curatieve zorg

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 15 juli 2011 Betreft Macrobeheersinstrument curatieve zorg > Retouradres Postbus 20350 2500 EH Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Correspondentie

Nadere informatie

BEPALING MACRO-DEELBEDRAGEN 2014

BEPALING MACRO-DEELBEDRAGEN 2014 BEPALING MACRO-DEELBEDRAGEN 2014 1 Inleiding In deze notitie worden berekeningen gepresenteerd die ten grondslag liggen aan de bedragen die zijn opgenomen in de Regeling risicoverevening 2014. In de risicoverevening

Nadere informatie

Enquête zorgcontractering geriatrische revalidatiezorg 2015

Enquête zorgcontractering geriatrische revalidatiezorg 2015 Enquête zorgcontractering geriatrische revalidatiezorg 2015 De vragenlijst start met algemene vragen rondom de geriatrische revalidatiezorg (GRZ) in 2014. De vragen over de zorgcontractering 2015 vindt

Nadere informatie

Volg ons en praat mee!

Volg ons en praat mee! Volg ons en praat mee! @partzorg #PARTzorg http://www.linkedin.com/groups?home=&gid= 4662794&trk=anet_ug_hm of zoek via groups op PARTzorg www.partzorg.nl Zorginkoop: het meest veelzijdige beroep? Carmen

Nadere informatie

Verzekerd van vrije keuze.

Verzekerd van vrije keuze. Verzekerd van vrije keuze. Zorgdialoog: Kiezen en sturen op kwaliteit? 19 maart 2015 De krachten en machten in het zorgveld Rol van de zorgverzekeraar Ontwikkelingen (op het gebied van kwaliteit) Hoe verder

Nadere informatie

Aandoening Indicatie Eerste Consult (intake) Behandeling. Spataderen Niet medisch noodzakelijk Verzekerde zorg* Niet verzekerde zorg

Aandoening Indicatie Eerste Consult (intake) Behandeling. Spataderen Niet medisch noodzakelijk Verzekerde zorg* Niet verzekerde zorg Welkom bij de Mauritsklinieken. Om u vooraf zo volledig mogelijk te informeren over de kosten en procedures van het zorgtraject dat u bij de Mauritsklinieken doorloopt, hebben wij voor u een overzicht

Nadere informatie

NZa Vragenlijst uitvoeringstoets integrale tarieven 2015

NZa Vragenlijst uitvoeringstoets integrale tarieven 2015 NZa Vragenlijst uitvoeringstoets integrale tarieven 2015 De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het verzoek ontvangen een uitvoeringstoets

Nadere informatie

ZKN Academie Workshop Zorgverkoop; besturen met invloedstijlen

ZKN Academie Workshop Zorgverkoop; besturen met invloedstijlen ZKN Academie Workshop Zorgverkoop; besturen met invloedstijlen 11 september 2014 Programma van deze ochtend Tijd Wat 09.00 09.20 inloop 09.20 09.30 Welkom door ZKN 09.30-10.30 Presentatie Waar kijk een

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 31 maart 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 31 maart 2015 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340 78

Nadere informatie

Verzekerd van vrije keuze. Zorgdialoog: Kiezen en sturen op kwaliteit? 16 oktober 2014.

Verzekerd van vrije keuze. Zorgdialoog: Kiezen en sturen op kwaliteit? 16 oktober 2014. Verzekerd van vrije keuze. Zorgdialoog: Kiezen en sturen op kwaliteit? 16 oktober 2014. 1 De krachten en machten in het zorgveld Rol van de zorgverzekeraar Ontwikkelingen (op het gebied van kwaliteit)

Nadere informatie

38 Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen

38 Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen VOOR- PUBLICATIE Brancherapport algemene ziekenhuizen 2016 De afgelopen jaren is het investeringsniveau in algemene ziekenhuizen gedaald met 35% De omzet in de algemene ziekenhuizen is in 2015 met 2.3

Nadere informatie

De Rijksbegroting voor dokters

De Rijksbegroting voor dokters Medisch Contact Live 11 december 2013 De Rijksbegroting voor dokters Marco Varkevisser Universitair hoofddocent Economie en Beleid van de Gezondheidszorg Erasmus Universiteit Rotterdam Contact: varkevisser@bmg.eur.nl

Nadere informatie

Zorgautoriteit. Nederlandse. gereguleerde segment. Voor het overige deel, het vrije segment,

Zorgautoriteit. Nederlandse. gereguleerde segment. Voor het overige deel, het vrije segment, 770? /. Het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport Minister mr. drs. B.J. Bruins Postbus 20350 2500 EJ DEN HAAG Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030

Nadere informatie

Inkoop vanuit meerdere perspectieven. Mirjam de Bruin. Perspectief kosten

Inkoop vanuit meerdere perspectieven. Mirjam de Bruin. Perspectief kosten Inkoop vanuit meerdere perspectieven Mirjam de Bruin Perspectief kosten Thema inkoopbeleid geneesmiddelen welke nieuwe middelen beheersing prijzen middelen mogelijkheden efficiënte inkoop voorkomen spillage

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk CDIN/escs/TSZ 030 296 81 37 voorlichting@nza.nl CI/11/21c 11D0024065

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk CDIN/escs/TSZ 030 296 81 37 voorlichting@nza.nl CI/11/21c 11D0024065 Aan het bestuur van de algemene ziekenhuizen (010) categorale ziekenhuizen (011) academische ziekenhuizen (020) epilepsie-instellingen (040) dialysecentra (060) audiologische centra (070) radiotherapeutische

Nadere informatie

Zicht op opbrengsten. 4 oktober 2012

Zicht op opbrengsten. 4 oktober 2012 Zicht op opbrengsten 4 oktober 2012 Waar gaat het om? Wat zijn dan de onduidelijkheden? Factuurstroom zelf! Verschillende soorten contracten Waardering OHW (incl. uitval) Segmentindeling FB parameters

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Workshop HEAD congres 2014

Workshop HEAD congres 2014 InsideZorg Workshop HEAD congres 2014 Mirjam Scholtens, Harko Bols Kennismaking Doelstelling workshop Aanleiding onderzoek Situatieschets Werkkapitaal (begripsbepaling) Positie en knelpunten verschillende

Nadere informatie

- PERSBERICHT - -ZIEKENHUIZEN IN PROBLEMEN DOOR UITBLIJVEN CONTRACTEN 2012-

- PERSBERICHT - -ZIEKENHUIZEN IN PROBLEMEN DOOR UITBLIJVEN CONTRACTEN 2012- - PERSBERICHT - Utrecht, 19 maart 2012 -ZIEKENHUIZEN IN PROBLEMEN DOOR UITBLIJVEN CONTRACTEN 2012-70 procent van de Nederlandse ziekenhuizen en revalidatiecentra denkt dat ze niet voor 1 april de benodigde

Nadere informatie

Volg ons en praat mee!

Volg ons en praat mee! Volg ons en praat mee! @partzorg #PARTzorg Word lid van de PART zorg group op LinkedIn www.partzorg.nl (info@partzorg.nl) Zorginkoop: het meest veelzijdige beroep? Carmen Bergström Nadine Bosch Masterclass

Nadere informatie

Gelet op artikel 37 Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de volgende regeling vast.

Gelet op artikel 37 Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de volgende regeling vast. NADERE REGEL Declaratiebepalingen DBC-bedragen en overige bedragen medisch specialistische zorg door of vanwege de zorginstelling 1 van 7 Gelet op artikel 37 Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) stelt

Nadere informatie

Schadelast medisch specialistische zorg - Eindrapportage -

Schadelast medisch specialistische zorg - Eindrapportage - Schadelast medisch specialistische zorg - Eindrapportage - Zeist, juni 2009 Onderzoek in opdracht van Samenvatting: Achtergrond Vektis heeft in opdracht van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en het ministerie

Nadere informatie

Wijzigingen in de verpleegkundige zorg thuis naar aanleiding van intrekken beleidsregel MSVT per 2018

Wijzigingen in de verpleegkundige zorg thuis naar aanleiding van intrekken beleidsregel MSVT per 2018 Wijzigingen in de verpleegkundige zorg thuis naar aanleiding van intrekken beleidsregel MSVT per 2018 Versie 2.0 22 December 2017 Deze factsheet is geschreven door ActiZ, ZN, V&VN en de NFU, met input

Nadere informatie

Perspectief van de zorgverzekeraar

Perspectief van de zorgverzekeraar Perspectief van de zorgverzekeraar Bart Benraad, programmamanager dure geneesmiddelen - Zorgverzekeraars Nederland UMCG/Healthwise voorjaarssymposium - Dure Medicijnen 31 mei 2017 Even voorstellen verkort

Nadere informatie

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814.

Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. STAATSCOURANT Officiële uitgave van het Koninkrijk der Nederlanden sinds 1814. Nr. 11796 5 juli 2011 Aanwijzing van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 27 juni 2011, nr. MC-U- 3070826,

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 14 september 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 14 september 2016 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 25 VX Den Haag T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Toelichting op de honorariumberekening kaakchirurgie

Toelichting op de honorariumberekening kaakchirurgie Toelichting op de honorariumberekening kaakchirurgie juli 2013 Inhoud 1. Inleiding 5 2. Proces 6 3. Tariefberekening op hoofdlijnen 7 4. Bepaling macrokader honorarium 2014 8 5. Productie 9 6. Toegekende

Nadere informatie

Regeringsbeleid in de ziekenhuiszorg: actualiteiten. 6 oktober 2011. mr. G.J. Verduijn KBS Advocaten N.V.

Regeringsbeleid in de ziekenhuiszorg: actualiteiten. 6 oktober 2011. mr. G.J. Verduijn KBS Advocaten N.V. Regeringsbeleid in de ziekenhuiszorg: actualiteiten 6 oktober 2011 mr. G.J. Verduijn KBS Advocaten N.V. onderwerpen: 1. invoering prestatiebekostiging 2. positie medisch specialisten 3. winstuitkering

Nadere informatie

Voorlopige vaststelling transitiebedragen medisch specialistische zorg

Voorlopige vaststelling transitiebedragen medisch specialistische zorg Voorlopige vaststelling transitiebedragen medisch specialistische zorg April 2014 2 Inhoud 1. Inleiding en samenvatting 5 2. Transitiebedragen 7 3. Ontwikkelingen in het schaduwbudget 13 3.1 Ontwikkeling

Nadere informatie

DBC zorgproducten en de Verpleegkundig Specialist in 2015

DBC zorgproducten en de Verpleegkundig Specialist in 2015 DBC zorgproducten en de Verpleegkundig Specialist in 2015 Nascholing Netwerk Verpleegkundig Specialisten 11:45 12:15 Drs. A.J. (Arjan) Kouwen Senior Adviseur / Onderzoeker Adviesgroep Procesverbetering

Nadere informatie

Financiële Zorgthermometer - 2 e kwartaal

Financiële Zorgthermometer - 2 e kwartaal Financiële Zorgthermometer - 2 e kwartaal 2015 - Dit onderzoek kan worden overgenomen met bronvermelding. Toezending Utrecht, Juli 2015 Agenda Managementsamenvatting Generieke resultaten Sectorresultaten:

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2007 2008 29 248 Invoering Diagnose Behandeling Combinaties (DBCs) Nr. 44 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT Aan de Voorzitter van

Nadere informatie

Uitgebreide resultaten voor de overige sectoren zijn terug te vinden in de toelichting.

Uitgebreide resultaten voor de overige sectoren zijn terug te vinden in de toelichting. -PERSBERICHT- Utrecht, 26 september 2014 - EFFECT ONRECHTMATIGE DECLARATIES ZIEKENHUIZEN BEPERKT - In de afgelopen maanden hebben alle ziekenhuizen in opdracht van minister Schippers een zelfonderzoek

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 0900 770 70 70 info@nza.nl CI-14-28c

Behandeld door Telefoonnummer E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure 0900 770 70 70 info@nza.nl CI-14-28c Aan het bestuur van: - Algemene ziekenhuizen (010); - Categorale ziekenhuizen (011); - Academische ziekenhuizen (020); - Epilepsie-instellingen (040); - Dialysecentra (060); - Audiologische centra (070);

Nadere informatie

----------------------------------------------------------------------------------------------------

---------------------------------------------------------------------------------------------------- Bestuurlijk hoofdlijnenakkoord 2012-2015 tussen de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra, Zelfstandige Klinieken Nederland, Zorgverzekeraars

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 2 september 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG. Datum 2 september 2014 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 2008 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 255 XP DEN HAAG T 070 340 79 F 070 340 78 34

Nadere informatie

Transparantie ziekenhuisuitgaven. Achtergronddocument bij het rapport Transparantie Ziekenhuisuitgaven; Uitgavenbeheersing in de zorg deel 2

Transparantie ziekenhuisuitgaven. Achtergronddocument bij het rapport Transparantie Ziekenhuisuitgaven; Uitgavenbeheersing in de zorg deel 2 Transparantie ziekenhuisuitgaven Achtergronddocument bij het rapport Transparantie Ziekenhuisuitgaven; Uitgavenbeheersing in de zorg deel 2 Achtergronddocument bij het rapport Transparantie Ziekenhuisuitgaven;

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Samenvatting DOTgedeeld Ronde Tafel Bijeenkomst 18 november 2011

Samenvatting DOTgedeeld Ronde Tafel Bijeenkomst 18 november 2011 Samenvatting DOTgedeeld Ronde Tafel Bijeenkomst 18 november 2011 Financiële impact DOT en de voorbereidingen voor de onderhandelingen met de zorgverzekeraars 1. Inleiding Op 18 november 2011 heeft de 4e

Nadere informatie

Basis GGZ 2015 DBC-O congres 4 september 2014

Basis GGZ 2015 DBC-O congres 4 september 2014 Basis GGZ 2015 DBC-O congres 4 september 2014 Basis GGZ 2014 Vier integrale prestaties: En daarnaast: Transitieprestatie (overgang oud/nieuw + niet bevestigd DSM-vermoeden) OVP Consult & OVP Verblijf (niet

Nadere informatie

Gupta Strategists Alice s adventures in Wonderland

Gupta Strategists Alice s adventures in Wonderland Gupta Strategists Alice s adventures in Wonderland We re all mad here! Studie naar de prestaties van Nederlandse ziekenhuizen 2010 Gupta Strategists Copyright 2011 Gupta Strategists. Illustratie omslag

Nadere informatie

SGE70\'DHEID ^ SEP.20B SCANPLAZA

SGE70\'DHEID ^ SEP.20B SCANPLAZA Nederlandse Zorgautoriteit Aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport mevrouw drs. E.L Schippers Postbus 20350 W 0 L K SGE70\'DHEID ^ SEP.20B Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502

Nadere informatie

655 ZORGINSTELLINGEN EDITIE 2013

655 ZORGINSTELLINGEN EDITIE 2013 655 ZORGINSTELLINGEN EDITIE 2013 Deze Richtlijn 655 (aangepast 2013) vervangt Richtlijn 655 (herzien 2012) en is van kracht voor verslagjaren die aanvangen op of na 1 januari 2013. 101 1 Dit hoofdstuk

Nadere informatie

Rabobank Cijfers & Trends

Rabobank Cijfers & Trends Medisch specialisten Een medisch specialist is een gespecialiseerde arts, ingeschreven in een speciaal register. Er worden 34 specialismen onderscheiden. Ongeveer 75% van de circa 17.000 medisch specialisten

Nadere informatie

- PERSBERICHT - Utrecht, 19 december ZIEKENHUIZEN VOORZIEN GELDPROBLEEM IN 2012-

- PERSBERICHT - Utrecht, 19 december ZIEKENHUIZEN VOORZIEN GELDPROBLEEM IN 2012- - PERSBERICHT - Utrecht, 19 december 2011 -ZIEKENHUIZEN VOORZIEN GELDPROBLEEM IN 2012- Bijna de helft van de Nederlandse ziekenhuizen en revalidatiecentra (46 procent) verwacht volgend jaar in ernstige

Nadere informatie

Gelet op artikel 37 Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de volgende regeling vast.

Gelet op artikel 37 Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) stelt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) de volgende regeling vast. NADERE REGEL NR/CU-201 Declaratiebepalingen DBC-bedragen en overige bedragen medisch specialistische zorg door of vanwege de zorginstelling Gelet op artikel 37 Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg) stelt

Nadere informatie

Parallelsessie 1: Curatieve zorg registraties

Parallelsessie 1: Curatieve zorg registraties Parallelsessie 1: Curatieve zorg registraties Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg Janneke v.d. Akker DBC Medisch Specialistische Zorg Bart Klijs DBC s in de Geestelijke Gezondheidszorg Floor van

Nadere informatie

Vooruitblik: Wijzigingsprocedure en toetsingskader per 2018 en verder

Vooruitblik: Wijzigingsprocedure en toetsingskader per 2018 en verder Vooruitblik: Wijzigingsprocedure en toetsingskader per 2018 en verder NZa-congres van beleid naar praktijk, 22 september 2016 Ivola Hoornweg Marnelle de Groot Inhoud Hoe verloopt het proces van aanvragen,

Nadere informatie

Oplegger bij "Akkoord fiscale behandeling samenwerking medisch specialisten/ziekenhuizen vanaf 1-1-2015"

Oplegger bij Akkoord fiscale behandeling samenwerking medisch specialisten/ziekenhuizen vanaf 1-1-2015 Oplegger bij "Akkoord fiscale behandeling samenwerking medisch specialisten/ziekenhuizen vanaf 1-1-2015" Bijgaand treft u de brief van de NVZ vereniging van ziekenhuizen (NVZ) en de Orde van Medisch Specialisten

Nadere informatie

Ontwikkelingen financiering gezondheidszorg. Jaap Doets

Ontwikkelingen financiering gezondheidszorg. Jaap Doets Ontwikkelingen financiering gezondheidszorg Jaap Doets Het Nederlandse zorgstelsel Uitgangspunten zorgstelsel -collectief gefinancierde wettelijk vastgelegde zorg aanspraak Doel beschikbaarheid betaalbaarheid

Nadere informatie

Toegang tot weesgeneesmiddelen en zorg

Toegang tot weesgeneesmiddelen en zorg Toegang tot weesgeneesmiddelen en zorg NFK Staat voor mensen geraakt door kanker Pauline Evers, beleidsmedewerker 15 november 2013 Nationaal plan En nu? DOEL-workshop Implementatie van het nationaal plan

Nadere informatie

Behandeld door E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure vragencare@nza.nl CI/12/77c Directie Zorgmarkten Care

Behandeld door E-mailadres Kenmerk Directie Zorgmarkten Cure vragencare@nza.nl CI/12/77c Directie Zorgmarkten Care Aan alle zorgaanbieders die GRZ leveren en de zorgkantoren/zorgverzekeraars Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 0900 770 70 70 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl Behandeld

Nadere informatie

S A M E N V A T T I N G

S A M E N V A T T I N G Samenvatting Het doel van dit proefschrift is het in kaart brengen van de invloed van het nieuwe bekostigingssysteem door middel van Diagnose Behandeling Combinaties (DBC s) voor ziekenhuizen en medisch

Nadere informatie

Opbrengstverantwoording

Opbrengstverantwoording Opbrengstverantwoording Seminar Casemix-PWC 4 oktober 2012 Erik den Teuling Partner Casemix Verhaallijn Het speelveld Aanzet tot een analytisch kader Sturing Bepalen van het speelveld Omzet prestatiebekostiging

Nadere informatie

Zorgcontractering bedreigt financiële continuïteit

Zorgcontractering bedreigt financiële continuïteit Financiële discontinuïteit en private financiering Zorgcontractering bedreigt financiële continuïteit Bij de zorgcontractering doet zich het belangrijke probleem voor dat ziekenhuizen en verzekeraars eind

Nadere informatie

Impactanalyse DOT Honorariumtarieven

Impactanalyse DOT Honorariumtarieven Conceptrapportage ten behoeve van klankbordgroep 6 Impactanalyse DOT Honorariumtarieven Deel 2 Versie 1, 5 augustus 2011 Inhoud 1. Inleiding 5 2. Doelstelling 5 3. Referentie voor beoordeling 6 4. Onderzoeksopzet

Nadere informatie

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van der Veen (PvdA) over artsen die 1 miljard Euro extra declareren (2011Z22427).

Hierbij zend ik u de antwoorden op de vragen van het Kamerlid Van der Veen (PvdA) over artsen die 1 miljard Euro extra declareren (2011Z22427). > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX DEN HAAG T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Zorginkoopbeleid 2020

Zorginkoopbeleid 2020 Zorginkoopbeleid 2020 Ziekenhuizen Samengesteld op 21 maart 2019 Zorginkoopbeleid 2020 Ziekenhuizen Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Strategie... 2 2.1 Algemeen... 2 2.2 Marktconforme prijs en reëel volume...

Nadere informatie

1. Afronding contracten aanbieders Jeugd Awbz binnen beschikbaar budget: inclusief innovatiebudget 2. De vier zijn Lijn 5, De Waerden, s

1. Afronding contracten aanbieders Jeugd Awbz binnen beschikbaar budget: inclusief innovatiebudget 2. De vier zijn Lijn 5, De Waerden, s 1 2 1. Afronding contracten aanbieders Jeugd Awbz binnen beschikbaar budget: 6.532.103 inclusief innovatiebudget 2. De vier zijn Lijn 5, De Waerden, s Heeren Loo en EsDeGe Reijgersdaal. Middelgrote en

Nadere informatie

Voorwaarden voor vergoeding

Voorwaarden voor vergoeding Voorwaarden voor vergoeding Introductie in de procedures voor de aanvraag van een DBC. Mr. Ron de Graaff 12 maart 2008 Vergoeding medische technologie Extramuraal (Regeling Hulpmiddelen) AWBZ gefinancierde

Nadere informatie

Introductie en toepassing van DBC s in de ziekenhuisfinanciering

Introductie en toepassing van DBC s in de ziekenhuisfinanciering Introductie en toepassing van DBC s in de ziekenhuisfinanciering Ervaringen in Nederland 2005-2016 Brussel, 12 mei 2016 Johan van Manen NZa, Directie Strategie Inhoud Inleiding DBC systeem Enkele gegevens

Nadere informatie

DOT, Basisregistratie en Prestatiebekostiging

DOT, Basisregistratie en Prestatiebekostiging DOT, Basisregistratie en Prestatiebekostiging Je gaat het pas zien als je het door hebt Adviesbureau voor organisatie, informatisering en automatisering in de zorg Brinklaan 34 1404 EW Bussum t (035) 692

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2014 2015 Aanhangsel van de Handelingen Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden 2631 Vragen van het lid

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2015 2016 34 300 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2016 Nr. 8 BRIEF VAN

Nadere informatie

Transitie Bekostigingsstructuur. specialistische zorg BR/CU-2132

Transitie Bekostigingsstructuur. specialistische zorg BR/CU-2132 Transitie Bekostigingsstructuur Medisch specialistische zorg BR/CU-2132 Inhoud 1. Inleidende bepalingen 3 2. Invoering transitiemodel 6 2.1 Transitiemodel ziekenhuizen en UMC s 6 2.2 Transitiemodel categorale

Nadere informatie

Via deze circulaire informeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) u over het vaststellen van de volgende beleidsregels:

Via deze circulaire informeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) u over het vaststellen van de volgende beleidsregels: Aan de besturen van - Gebudgetteerde GGZ-instellingen - GGZ Nederland - ZN - NVZ - NFU Newtonlaan 1-41 3584 BX Utrecht Postbus 3017 3502 GA Utrecht T 030 296 81 11 F 030 296 82 96 E info@nza.nl I www.nza.nl

Nadere informatie

Financiële Zorgthermometer - 4 e kwartaal

Financiële Zorgthermometer - 4 e kwartaal Financiële Zorgthermometer - 4 e kwartaal 2012 - Utrecht, december 2012 Agenda Managementsamenvatting Generieke resultaten Sectorresultaten: Verpleging, verzorging en thuiszorg (VVT) Gehandicaptenzorg

Nadere informatie

BELEIDSREGEL BR/CU-2144

BELEIDSREGEL BR/CU-2144 BELEIDSREGEL Kostprijsmodel zorgproducten medisch specialistische zorg Ingevolge artikel 57, eerste lid, aanhef en onder b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse Zorgautoriteit

Nadere informatie

De zorg verandert, het werk van de CRA ook? Paulien Nieuwendijk april 2012

De zorg verandert, het werk van de CRA ook? Paulien Nieuwendijk april 2012 De zorg verandert, het werk van de CRA ook? 1 Paulien Nieuwendijk april 2012 Waar gaan we het over hebben? 1. De zorgmarkt hoe ziet die markt eruit? 2. De stijging van de zorgkosten 3. Kostenbeheersing;

Nadere informatie

BEPALING MACRO-DEELBEDRAGEN 2011

BEPALING MACRO-DEELBEDRAGEN 2011 BEPALING MACRO-DEELBEDRAGEN 2011 1 Inleiding In deze notitie worden berekeningen gepresenteerd die ten grondslag liggen aan de bedragen die zijn opgenomen in de wijziging van hoofdstuk 3 van de (ministeriële)

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlage(n)

Nadere informatie

Zorginkoopbeleid 2019 Ziekenhuizen

Zorginkoopbeleid 2019 Ziekenhuizen Zorginkoopbeleid 2019 Ziekenhuizen Zorginkoopbeleid 2019 Ziekenhuizen Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Strategie... 2 2.1 Algemeen... 2 2.2 Marktconforme prijs en reëel volume... 2 2.3 Substitutie/taakherschikking...

Nadere informatie

LHV-informatiebijeenkomst. Onderhandelaarsresultaat eerste lijn 2014 t/m 2017

LHV-informatiebijeenkomst. Onderhandelaarsresultaat eerste lijn 2014 t/m 2017 LHV-informatiebijeenkomst Onderhandelaarsresultaat eerste lijn 2014 t/m 2017 9 september 2013 Patricia Brands en Theo Bisschops Inleiding Huidige convenant VWS-LHV (2012-2013) Geen korting overschrijding

Nadere informatie

Bijlage 4 BEPALING MACRO-DEELBEDRAGEN Inleiding. 2. Het macro-prestatiebedrag Zvw 2009

Bijlage 4 BEPALING MACRO-DEELBEDRAGEN Inleiding. 2. Het macro-prestatiebedrag Zvw 2009 BEPALING MACRO-DEELBEDRAGEN 2009 Bijlage 4 1. Inleiding In deze notitie worden berekeningen gepresenteerd die ten grondslag liggen aan de bedragen die zijn opgenomen in de wijziging van hoofdstuk 3 van

Nadere informatie

Transitie huisartsenlaboratoria en zelfstandige trombosediensten

Transitie huisartsenlaboratoria en zelfstandige trombosediensten BELEIDSREGEL Transitie huisartsenlaboratoria en zelfstandige trombosediensten Op grond van artikel 57, eerste lid, onderdelen b en c, van de Wet marktordening gezondheidszorg (Wmg), stelt de Nederlandse

Nadere informatie

Ontwikkelingen in de (financiering van) medisch specialistische zorg. Jaap Doets

Ontwikkelingen in de (financiering van) medisch specialistische zorg. Jaap Doets Ontwikkelingen in de (financiering van) medisch specialistische zorg Jaap Doets Onderwerpen Het Nederlandse tweedelijns zorglandschap Veranderingen agv de stelselherziening 2006 Actualiteit 2015 2 Onderverdeling

Nadere informatie

Veranderingen in de GGZ 2014

Veranderingen in de GGZ 2014 Wijzigingen en aandachtspunten bij het inkoopproces Informatiebijeenkomst voor NIP leden Bas Wijffels Senior-beleidmedewerker Bekostiging NIP Onderwerpen van vanavond? Inhoudelijke veranderingen in de

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 8 februari 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 8 februari 2017 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Rijnstraat 50 2515 XP Den Haag www.rijksoverheid.nl Bijlagen

Nadere informatie

Aan Raden van Bestuur van ziekenfondsen, publiekrechtelijke ziektekostenverzekeraars en particuliere ziektekostenverzekeraars

Aan Raden van Bestuur van ziekenfondsen, publiekrechtelijke ziektekostenverzekeraars en particuliere ziektekostenverzekeraars Aan Raden van Bestuur en medische staven van algemene ziekenhuizen, academische ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra Aan Raden van Bestuur van ziekenfondsen, publiekrechtelijke ziektekostenverzekeraars

Nadere informatie

Behandeld door Telefoonnummer adres Kenmerk Directie Regulering CI/16/12c /

Behandeld door Telefoonnummer  adres Kenmerk Directie Regulering CI/16/12c / algemene ziekenhuizen (010) categorale ziekenhuizen (011) academische ziekenhuizen (020) revalidatiecentra (100) zelfstandige behandelcentra (291) Zorginstituut Nederland FMS, ZKN, NVZ, NFU, ZN, RN, Zorgverzekeraars

Nadere informatie