DE WAARHEID OVER VETTEN. Een Onthullend En Helder Verhaal Over Wat Gezonde En Ongezonde Vetten Zijn. Bart van Veen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "DE WAARHEID OVER VETTEN. Een Onthullend En Helder Verhaal Over Wat Gezonde En Ongezonde Vetten Zijn. Bart van Veen"

Transcriptie

1 DE WAARHEID OVER VETTEN Een Onthullend En Helder Verhaal Over Wat Gezonde En Ongezonde Vetten Zijn Bart van Veen

2 Voorwoord Beste lezer, Dankje voor je interesse in het E-book De Waarheid over Vetten. Ik denk dat je met dit op zich eenvoudig ogend boekje een hele gezonde dosis verruimende en krachtige kennis in huis hebt gehaald waar je niet alleen jezelf (lichamelijk) mee kunt helpen, maar waarmee je hopelijk ook jouw omgeving wilt attenderen op de sluimerende gevaren van de onheilspellende boodschappen die we dagelijks via TV, radio en krant voorgeschoteld krijgen en met zijn allen als vanzelfsprekend lijken aan te nemen. Ik heb dit boekje geschreven omdat ik vind dat er een tegengeluid moet komen voor de informatie die we dagelijks aangeboden krijgen door de media: denk om je cholesterol, eet niet teveel vet, verzadigd vet is slecht, onverzadigd vet is goed enzovoorts. Het is mijn persoonlijke ervaring en mening dat er nuances gemaakt moeten worden in veelbesproken onderwerpen als cholesterol, verzadigde vetten en de impact op de gezondheid. Dat is de reden dat ik het leven heb geschonken aan De Waarheid over Vetten. Veel leesplezier en heb je naar aanleiding van dit boekje vragen, schroom dan niet mij te mailen op Succes! Bart van Veen! Leestip Houd, als je dit document leest, de linker Ctrl-toets ingedrukt en druk dan op de letter L. Je leest het document dan in volledig scherm (erg prettig!). Navigeer door de bladzijden met je pijltjestoetsen of de scroll-knop van je muis.

3 Inhoud Samenvatting Deel 1: De waarheid over vetten Wat zijn de heersende ideeën over vetten? Wat heeft recent onderzoek over vetten onthuld? Conclusie Deel 2: Wat zijn vetten? Onverzadigde vetten Enkelvoudig onverzadigde vetten (EOV) Meervoudig onverzadigde vetten (MOV) Bijzondere MOV: EPA en DHA Verzadigde vetten MCT Laurinezuur Transvetten Natuurlijke en kunstmatig verkregen transvetten Het verschil tussen trans- en verzadigde vetten

4 Samenvatting Er heerst veel verwarring bij vele mensen omtrent wat nu gezonde en wat nu ongezonde vetten zijn. In dit E-book behandel ik eerst de 8 meestvoorkomende heersende waarheden over vetten, om ze vervolgens met behulp van echte onderzoeksgegevens en informatie te ontkrachten. Deze ontkrachting leidt onder andere tot de volgende nieuwe, op onderzoek en waarheid gebaseerde uitspraken over vetten: Verzadigd vet is gezond en het tegendeel is nog nooit in één enkel goed uitgevoerd onderzoek aangetoond Van verzadigd vet behoud je gezonde aderen. Verzadigde vetzuren zijn zelfs ondervertegenwoordigd in de vetafzettingen van zieke vaatwanden Verzadigde vetten zijn goed voor je cholesterol en verhogen het meest van alle soorten vetzuren het HDL-niveau Verzadigde vetten zijn, in tegenstelling tot de transvetzuren, waarmee verzadigde vetten vroeger onterecht vergeleken werden, gezond in vele opzichten Je zou een gebalanceerde inname moeten eten van verzadigde én onverzadigde vetten Onverzadigde en verzadigde vetzuren zijn beide onmisbaar voor een gebalanceerde gezondheid Verzadigde vetten bevatten net zoveel calorieën als elk ander vet, en soms zelfs minder calorieën zoals in het geval van kokosolie Van vet eten hoef je niet dik te worden, als je je maar aan enkele basisprincipes houdt en de mechanismen erachter begrijpt.

5 Deel 1: De waarheid over vetten Wat zijn de heersende ideeën over vetten? Wat heeft recent onderzoek over vetten onthuld?

6 Wat zijn de heersende ideeën over vetten? De uitspraken die ik hieronder doe over vetten zullen je allemaal ongetwijfeld bekend in de oren klinken. Dat is niet raar, want slecht geïnformeerde mensen wiens macht uitstrekt tot het publiceren van reclame-uitingen voor commerciële gezondheidsproducten, maken er veelvuldig gebruik van. Dit zijn de heersende ideeën over vetten: Verzadigd vet is ongezond Van verzadigd vet slibben je aderen dicht Verzadigde vetten zijn slecht voor je cholesterol Verzadigde vetten zijn net zo slecht als transvetten Je zou voornamelijk onverzadigde vetzuren moeten eten Onverzadigde vetzuren zijn gezonder dan verzadigde vetten Verzadigde vetten bevatten meer calorieën dan onverzadigde vetten Van vet eten word je dik. Je moet zo min mogelijk vet eten, zodat je afvalt Ok, ben je er klaar voor? Elke Van De 8 Uitspraken Uit Het Rijtje Hierboven Is Pertinent ONWAAR Waaróm dit zo is en hoe ik dit onderbouw met onderzoek, lees je in het volgende hoofdstuk.

7 Wat heeft recent onderzoek over vetten onthuld? Hieronder behandel ik de uitspraken die ik op de vorige pagina noemde en zal ik aantonen dat de uitspraken / heersende opvattingen over (verzadigde) vetten niet door onderzoek worden ondersteund en dus geen waarheidsgrond hebben. Verzadigd vet is ongezond Van verzadigd vet slibben je aderen dicht Verzadigde vetten zijn slecht voor je cholesterol Wat zeggen de experts over verzadigde vetten? Professor Michael Gurr, biochemicus met specialisatie in vetten (1996): Wat de oorzaak van hart- en vaatziekten ook moge zijn, het is in eerste instantie niet een hoge inname van verzadigde vetzuren. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat grote aanpassingen van de consumptie van verzadigde vetzuren zullen leiden tot reductie van hart- en vaatziekten Dr. Walter Willett, voedingsonderzoeker (1990): Ook al is de aandacht bij voedingsadviezen normaliter gericht op vermindering van verzadigd vetinname, er is heden ten dage in de uitgebreidste vooruiziende onderzoeken nog geen verband gelegd tussen de consumptie van verzadigde vetten en hart- en vaatziekten. En: De gegevens uit ons onderzoek ondersteunen niet de sterke relatie tussen de consumptie van verzadigde vetten en het risico van hart- en vaatziekten, die er volgens internationaal onderzoek zou bestaan. Dr. William P. Castelli, hoofd van het beroemde Framingham Instituut, wiens onderzoeksresultaten door velen zijn gebruikt om hart- en vaatziekten met verzadigde vetten in verband te brengen, verklaarde in 1992 al in een redactioneel artikel dat:...hoe meer verzadigde vetten, cholesterol en calorieën iemand tot zich nam in Framingham, Massachussetts, des te lager bleek zijn cholesterolniveau te zijn...het tegenovergestelde van wat de vergelijkingen van Hegsted et al (1965) en Keys et al (1957) voorspellen... Castelli gaf verder het volgende toe:

8 ...in Framingham bijvoorbeeld ontdekten we dat de mensen die de grootste hoeveelheid cholesterol, verzadigde vetten en calorieën tot zich namen het minst wogen en fysiek het actiefst waren. Onlangs is de consumptie van melkvet (een voornamelijk verzadigde vetbron) bij mannen van 70 jaar onderzocht. De conclusie luidde dat er een negatief verband bestaat tussen melkvet en de ontwikkeling van cardiovasculaire aandoeningen. Met andere woorden: melkvet is goed. Dit verbaasde de onderzoekers, die er zoals zoveel mensen onterecht van waren uitgegaan dat verzadigde vetten slecht voor de gezondheid zouden zijn (Smedman et al, 1999). De voornaamste vetzuren die in afzettingen op de wanden van zieke aderen worden gevonden zijn: 74% onverzadigd 41% meervoudig onverzadigd 26% verzadigd Er zijn dus verhoudingsgewijs veel meer onverzadigde dan verzadigde vetzuren aanwezig in deze afzettingen (Felton et al, 1994). Verzadigde vetten zijn net zo slecht als transvetten Onderzoek heeft aangetoond wat de risico's van transvetzuren zijn (beperkte lijst): verlaging van het goede HDL-cholesterol verhoging van het LDL-cholesterol verslechtering van de LDL/HDL-ratio verhoging van het aderverkalking veroorzakende lipoproteïne-a onwenselijke verlaging van cholesterol in het bloed met mg/ dl laag geboortegewicht vermindering van de natuurlijke afweer verhoging insuline, wat leidt tot een hogere kans op diabetes verlaging van de testosteronspiegel bij mannen zwangerschapscomplicaties verminderde reactie van rode bloedcellen op insuline hinderen van membraanenzymen zoals delta-6-desaturase, waardoor de omzetting van linolzuur in arachidonzuur wordt gehinderd verandering van de elasticiteit van het membraan van de menselijke cel

9 veranderingen in de afmeting van vetcellen, het aantal vetcellen, soorten lipiden en vetzuursamenstelling versnelde ontwikkeling van astma bij kinderen verslechterde gezichtsscherpte bij baby die moedermelk krijgen met hoge concentraties transvetzuren Dr. Mann en professor Kumerow verklaarden in 1998: Omdat er van transvetzuren geen gunstige uitwerkingen op de gezondheid bekend zijn, en er sterke aanwijzingen zijn dat zij bijdragen tot een verhoogd risico van hart- en vaatziekten, is het verstandig om de hoeveelheid transvetzuren in voeding te beperken. Kijken we naar de door onderzoek vastgestelde effecten van verzadigde vetten dan zien we: verhoging van het HDL-cholesterol (Mensink et al, 2003) verhogen het goede HDL-cholesterol het meest van alle soorten vetzuren (Mensink et al, 2003) verbetering van de LDL/HDL-ratio (Mensink et al, 2003) verbetering van de totaal / HDL-ratio (Mensink et al, 2003) verlaging van het ontstekingsbevorderende lipoproteïne-a (Mensink et al, 2003) myristinezuur (14:0) verhoogt het actieve omega-3-vetzuur EPA (eicosapentaeenzuur) in weefsels caprinezuur (10:0) verlaagt het VLDL-plasmagehalte en verhoogt de weerstand tegen de chlamydiabacterie (Bergsson et al 1998) capron-, capryl- en caprinezuur (resp. 6:0, 8:0 en 10:0) verhogen allen de weerstand tegen ongunstige bacteriën en schimmels (Lieberman S, Enig MG, Preuss HG, 2006, Bergsson et al 1998) laurinezuur (12:0): verhoogt de weerstand tegen een uiteenlopende verzameling bacteriën en schimmels waaronder Listeria monocytogenes, Helicobacter pylori, chlamydia en Candida albicans.(lieberman S, Enig MG, Preuss HG, 2006, Bergsson et al 1998) Zie ook het plaatje aan het begin van de volgende bladzijde, waarop te zien is uit het onderzoek van Mensink et al uit 2003 hoe verzadigde vetten het HDL het meest van alle soorten vetzuren doen stijgen. Hoewel verzadigde vetten, na transvetzuren óók het LDL sterk doen stijgen, is de stijging van het HDL een gunstiger effect dan dat de stijging van het LDL ongunstig is. Dat komt doordat LDL (sterk afgerond) gemiddeld met 4,65 mmol / liter in het

10 bloed voorkomt en HDL gemiddeld met 1,1 mmol/liter. Hierdoor is een HDL-stijging van 0,01 mmol / L (zie plaatje) een veel ingrijpendere waarde dan een LDL-stijging van 0,03 mmol / L. De HDL-stijging is namelijk relatief (0,01/1,1*100%=) 0,9%, terwijl de LDL-stijging relatief (0,03/4,65*100%=) 0,65% is. Je zou voornamelijk onverzadigde vetzuren moeten eten Waarom? De natuur levert alle olie- en vetrijke producten in een evenwichtige hoeveelheid aan. Een gebalanceerde voeding levert zowel verzadigde als enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren aan. Volgens Mary Enig, een erkend voedselwetenschapper uit de VS, zou de vetverdeling ongeveer als volgt moeten zijn: 2 3% omega-6 vetzuren 1 1,5% omega-3-vetzuren 25,5% niet-essentiële vetzuren Teveel meervoudig onverzadigde vetzuren zorgen overigens voor een ongebalanceerde bloedbalans met ontstekingsbevorderende omstandigheden. Mensen die teveel meervoudig onverzadigde vetzuren binnenkrijgen, krijgen deze meestal binnen in de vorm van omega-6-vetzuren uit bvb zonnebloemolie, sojaolie en slaolie (een mix van oliën).

11 Hierdoor worden stoffen aangemaakt met ontstekingsbevorderende eigenschappen. Onverzadigde vetzuren zijn gezonder dan verzadigde vetten Ook dit heb ik eigenlijk voor een groot deel al in het vorige stukje getackeld: onverzadigde vetzuren zijn helemaal niet gezonder dan verzadigde vetzuren en andersom kun je ook niet zomaar ongenuanceerd zeggen dat verzadigde vetzuren gezonder zijn dan onverzadigde. Het gaat allemaal om balans en samenwerking. Waarom zouden onverzadigde vetzuren gezonder zijn dan verzadigde als:...verzadigde vetzuren het HDL-cholesterol meer doen stijgen dan de onverzadigde of welk andere soort vetzuur dan ook?...'s werelds meest antibacteriële en antivirale vetzuur een verzadigd vetzuur is, te weten laurinezuur?...verzadigde vetzuren de LDL/ HDL-ratio verbeteren?...myristinezuur (een verzadigd vetzuur van 14 koolstofatomen lang) het omega-3-vetzuur EPA helpt in de uitvoering van zijn ontstekingsbestrijdende taken in weefsels?...caprinezuur (10:0) het VLDL-cholesterolgehalte verlaagt (VLDL is de voorloper van LDL) en de weerstand verhoogt tegen de Chlamydiabacterie?...nog nooit in één onderzoek is aangetoond dat een hogere inname van verzadigde vetzuren tot een hoger risico op hart- en vaatziekten leidt of meer sterfte? Verzadigde vetten bevatten meer calorieën dan onverzadigde vetten Ook dit is niet waar: een pond kokosolie (96% verzadigd vet) bevat 100 kilocalorieën minder dan een pond sojaolie (plantaardig vet met voornamelijk MOV). Kokosolie bevat 8,6 kcal per gram ten opzichte van het gemiddelde van 9,0 kcal/ gram voor alle vetten gemiddeld. Dit komt doordat kokosolie voor een groot deel uit MCT / MCFA bestaat, die minder energie leveren dan de meeste vetzuren waar gangbare oliën en vetten uit zijn opgebouwd. Van vet eten word je dik. Je moet zo min mogelijk vet eten, zodat je afvalt Je wordt alleen dik van vet als je er teveel koolhydraten bij eet. Bovendien hangt het ook zeer af van het soort vet dat je eet.

12 Als je bijvoorbeeld relatief veel transvetzuren eet doordat je veel koekjes, chips en vage bakkerijproducten uit verre landen eet waar de controle op de toevoeging van transvetzuren vaak een stuk slechter is, ja, dan werp je wat over jezelf af. Naast het feit dat de transvetzuren een cascade van slechte reacties in je lichaam teweegbrengen met alle gevolgen van dien (hoger risico op hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht) worden ze ook nog eens slecht verteerd en eet je bij deze rommel ook nog eens veel ongezonde koolhydraten. Vervang jij echter een aanzienlijk deel van je gebruikelijke olie- en vetbronnen voor bijvoorbeeld kokosolie, met zijn minder calorieën per gram, metabolisme verhogende werking door schildklierstimulering, meer MCT-vetten en weerstand verhogende eigenschappen, dan val je juist eerder af als gevolg van vetverbranding en calorieverbranding. En als je sowieso minder koolhydraten gaat eten vooral de échte slechte zoals pasta's, pizza, macaroni, rijst en witbrood krijgen de vetten díe je inneemt een veel betere kans om verbrand te worden. Bovendien kun je nooit teveel vet eten in deze omstandigheid, omdat je lichaam ze uiteindelijk gewoon via de ontlasting uitscheidt. Is een calorie wel een calorie? Onderzoekers hebben het volgende aangetoond. Stel, je zet een groep mensen op een voeding met 2200 kcal per dag, en deze voeding bestaat uit de standaard aanbevolen voeding. Dus grofweg 50% koolhydraten, 30% vet en 20% eiwit. Verschuif je dit nu naar 15% koolhydraten, 40% en 45% eiwit, dan blijkt dat de beschikbare hoeveelheid calorieën afneemt ook al eet je op papier nog net zoveel calorieën! Dit komt doordat het lichaam eiwitten, koolhydraten en vetten allemaal anders behandelt. Je lichaam verbruikt zogezegd meer interne energie om vetten en eiwitten om te zetten dan om koolhydraten om te zetten. Dat betekent dus dat zodra je je energie anders over koolhydraten, eiwitten en vetten gaat verdelen, je lichaam zelf meer verbruikt van de vrijgekomen energie en er dus minder overtollige energie is om eventueel als vet opgeslagen te worden. Dus word je van vet eten vet? Ik denk het niet. Eerder dunner! Als je je maar aan bepaalde regels houdt en de mechanismen erachter begrijpt...

13 Conclusie Ik heb de volgende algemene heersende opvattingen over vetten opgetekend: Verzadigd vet is ongezond Van verzadigd vet slibben je aderen dicht Verzadigde vetten zijn slecht voor je cholesterol Verzadigde vetten zijn net zo slecht als transvetten Je zou voornamelijk onverzadigde vetzuren moeten eten Onverzadigde vetzuren zijn gezonder dan verzadigde vetten Verzadigde vetten bevatten meer calorieën dan onverzadigde vetten Van vet eten word je dik. Je moet zo min mogelijk vet eten, zodat je afvalt Wanneer je verder kijkt dan je neus lang is en je los kunt maken van de boodschappen hierboven, die vaak op angst gebaseerd zijn, zie je in dat het allemaal losse, op niets gegronde uitspraken zijn die uit de jaren '50 en'60 dateren toen het allemaal nog niet zo duidelijk was als nu. Kijk maar eens wat een angstwoorden er in de bovenstaande uitspraken zitten: slibben je aderen dicht, calorieën, slecht voor je cholesterol, je wordt dik. Nu gaan we de uitspraken hierboven eens positief herformuleren: 1. Verzadigd vet is gezond en het tegendeel is nog nooit in één enkel goed uitgevoerd onderzoek aangetoond 2. Van verzadigd vet behoud je gezonde aderen. Verzadigde vetzuren zijn zelfs ondervertegenwoordigd in de vetafzettingen van zieke vaatwanden 3. Verzadigde vetten zijn goed voor je cholesterol en verhogen het meest van alle soorten vetzuren het HDL-niveau 4. Verzadigde vetten zijn, in tegenstelling tot de transvetzuren, waarmee verzadigde vetten vroeger onterecht vergeleken werden, gezond in vele opzichten 5. Je zou een gebalanceerde inname moeten eten van verzadigde én onverzadigde vetten 6. Onverzadigde en verzadigde vetzuren zijn beide onmisbaar voor een gebalanceerde gezondheid 7. Verzadigde vetten bevatten net zoveel calorieën als elk ander vet, en soms zelfs minder calorieën zoals in het geval van kokosolie 8. Van vet eten hoef je niet dik te worden, als je je maar aan enkele basisprincipes houdt en de mechanismen erachter begrijpt. Zeg nou zelf, klinken deze positieve versies echt ongeloofwaardig? Vind ik ook niet!

14 Alle bovenstaande uitspraken zijn bovendien op echt onderzoek gebaseerd. ********************************************************************* Dit is het einde van deel 1. In Deel 2 kun je diepgaandere informatie vinden over vetten en vetzuren. Ik raad je aan om ook dit deel door te nemen. Het kan geen kwaad om te weten hoe het nou écht in elkaar zit met die vetten en vetzuren.

15 Deel 2: Wat zijn vetten? Wat zijn vetten? Onverzadigde vetten Enkelvoudig onverzadigde vetten (EOV) Meervoudig onverzadigde vetten (MOV) Bijzondere MOV: EPA en DHA Verzadigde vetten MCT Laurinezuur Transvetten Natuurlijke en kunstmatig verkregen transvetten Het verschil tussen trans- en verzadigde vetten

16 Wat zijn vetten? Vetten zijn in feite onderdeel van de voedingsgroep die 'lipiden' wordt genoemd. De lipiden bestaan uit de triglyceriden (vetten en oliën), fosfolipiden en sterolen. Wat wij doorgaans als "vetten" zien, zijn de vetten en oliën zoals we die in de dagelijkse praktijk tegenkomen. Voorbeelden zijn: roomboter, olijfolie, zonnebloemolie en pindaolie (arachide-olie). Vetten zijn moleculen met een glycerolmolecuul, waaraan drie vetzuren verbonden zijn. In het plaatje hieronder kun je dit zien. De drie lange uitsteeksels zijn de vetzuren, die via het glycerolmolecuul in het midden aan elkaar verbonden zijn. Vetzuren bestaan uit koolstofatomen (symbool C), waterstofatomen (symbool H) en zuurstofatomen (symbool O). Technisch heten vetmoleculen 'triglyceriden', waarin het woord glycerol ook weer voorkomt.

17 Onverzadigde vetten Enkelvoudig onverzadigde vetten (EOV) Meervoudig onverzadigde vetten (MOV) Bijzondere MOV: EPA en DHA

18 Enkelvoudig onverzadigde vetten (EOV) Met enkelvoudig onverzadigde vetten wordt bedoeld: vetmoleculen die voornamelijk bestaan uit vetzuren met enkelvoudig onverzadigde vetzuren. Een bekend voorbeeld van een enkelvoudig onverzadigd vetzuur is oliezuur, zie het plaatje hieronder. Wat betekent nu die term onverzadigd? Ook dat kan ik het beste met een illustratie uitleggen. Hierboven zie je een schematische tekening van een vetzuurmolecuul. Tussen sommige C-atomen (koolstofatomen) zie je één streepje, tussen het andere zie je twee streepjes. Wat je voor nu moet weten is dat we een verbinding tussen twee koolstofatomen (C ) met twee streepjes een dubbele ofwel een onverzadigde binding noemen. Wanneer in een vetzuurmolecuul dus maximaal één zo'n dubbele binding voorkomt, spreken we van een enkelvoudig onverzadigde verbinding (in het plaatje staan er meerdere, dus hier zien we geen enkelvoudig onverzadigd vetzuur, maar het is slechts ter illustratie). Dieper hoeven we hier nu niet op in te gaan.

19 Meervoudig onverzadigde vetten (MOV) Als je het principe van dubbele bindingen snapt ( twee streepjes tussen koolstofatomen ), dan zul je de term meervoudig onverzadigde vetten ook snel begrijpen. Meervoudig onverzadigde vetten zijn dus vetten die voornamelijk bestaan uit meervoudig onverzadigde vetzuren. Dat zijn dus vetzuren met méér dan één dubbele binding, bijvoorbeeld 2 of 3 dubbele bindingen. Bovenstaand plaatje zou dus een goed voorbeeld van zo'n meervoudig onverzadigd vetzuur kunnen zijn.

20 Bijzondere MOV: EPA en DHA Ik wil er tot slot graag een tweetal belangrijke MOV uithalen en dat zijn EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur). Dit zijn de belangrijkste vetzuren uit de welbekende visolie. Hiernaast staat een EPA molecuul uitgebeeld. Het molecuul heeft zó veel dubbele bindingen, dat het in ruimtelijk opzicht helemaal gekromd is. Dit is het effect van de dubbele bindingen omdat die zorgen voor veel starheid in het molecuul. De scheikundige notatie voor EPA is 20:5 (n-3) Hier rechts zie je een voorbeeld van het vetzuurmolecuul DHA. De scheikundige notatie voor DHA is 22:6 (n-3). Deze twee vetzuren zijn in verband gebracht met verminderde kans op depressie, functioneren van het geheugen, verminderen van ontstekingen en een beter cholesterolprofiel.

21 Verzadigde vetten Verzadigde vetten bestaan uit triglyceriden met voornamelijk verzadigde vetzuren. Verzadigde vetzuren hebben dus géén dubbele bindingen. Uitsluitend enkelvoudige bindingen tussen koolstofatomen. In het plaatje hieronder zie je een voorbeeld van een verzadigd vetzuur (stearinezuur). Doordat het molecuul geen dubbele bindingen heeft, staat het recht en heeft het geen krommingen. Dit is de reden dat de meeste oliën en vetten die uit voornamelijk verzadigde vetten bestaan, vast zijn bij kamertemperatuur. De moleculen kunnen zich namelijk netjes op elkaar stapelen door hun ruimtelijke platheid en dit zorgt voor een compacter product.

22 MCT en MCFA 'MCT' staat voor Medium Chain Triglycerids (middellange keten triglyceriden) en 'MCFA' staat voor Medium Chain Fatty Acids (middellange keten vetzuren, waar vetten dus uit zijn opgebouwd). Het medium slaat op het feit dat de vetzuurmoleculen in dit soort vetten middelmatig lang zijn, meestal tussen de 6 en 14 koolstofatomen (alhoewel sommige wetenschappers de grens bij 12 stellen). Stearinezuur, uit het voorbeeld op de vorige bladzijde, is een Long Chain Fatty Acid, omdat het een vrij lang molecuul is, bestaande uit 18 C-atomen. Een voorbeeld van een MCFA is laurinezuur. Zie het plaatje hieronder. Het bestaat uit 12 C-atomen en valt daarmee dus tussen de middellange keten vetzuren (MCFA). Met laurinezuur kom ik gelijk op misschien wel het belangrijkste verzadigde vetzuur uit de verzadigde vetzuur groep (daarover op de volgende pagina meer). MCT zijn gunstig voor de gezondheid omdat ze: sneller worden opgenomen en verbrand dan andere vetzuren net zo snel worden verbrand als koolhydraten in het lichaam stoffen vormen die allerlei bacteriën, virussen, schimmels en parasieten aanvallen niet worden opgeslagen als lichaamsvet

23 Laurinezuur Laurinezuur, het verzadigde vetzuur bestaande uit 12 C-atomen, chemische notatie 12:0, is misschien wel een van de belangrijkste (al dan niet verzadigde) vetzuren die er bestaan. Hierboven zie je een schematische voorstelling van laurinezuur. Je ziet het koolstofskelet met zijn 12 C-atomen, de waterstofatomen (H) en de twee zuurstofatomen (O) aan het rechter uiteinde. Op het eerste gezicht ziet het er niet echt indrukwekkend uit, maar wacht maar tot je hoort waar dit eenvoudige molecuul toe in staat is... Als laurinezuur in het lichaam wordt verbrand ontstaat er in je lichaam monolaurine uit (zie plaatje). En dit monolaurine is zó krachtig tegen kwaadaardige virussen, bacteriën, schimmels, parasieten, wormen en andere kleine beestjes dat er zelfs een patent in de VS door een producent is aangevraagd waarin dit geïsoleerde monolaurine in hoge concentraties is verwerkt. Het middel wordt ingezet tegen onder andere ontstekingen, infecties met kwaadaardige bacteriën, virussen, schimmels e.d. En zelfs HIV.

24 Transvetten Transvetten zijn vetten die in voedingsmiddelen kunnen zitten die in 99% van de gevallen door mensen zijn gemaakt. Men spreekt ook wel over (gedeeltelijk) gehydrogeneerde vetten. Dat betekent dat men in een chemisch proces waterstofatomen (H) aan onverzadigde vetten heeft toegevoegd. Men doet dit om de gunstige bakeigenschappen van natuurlijke verzadigde vetten na te bootsen. Echter, er gaat bij dit proces wel wat mis en dankzij onderzoek weten we inmiddels dat deze door mensen vervaardigde vetten zeer slecht zijn voor de gezondheid. Om uit te leggen wat transvetten zijn, moet ik eerst iets uitleggen over hoe zo'n molecuul er uit ziet. In onderstaand plaatje zie je een zogeheten dubbele binding in de cis-configuratie. In het plaatje helemaal onderaan de pagina zie je een dubbele binding in de trans-configuratie. Zie je het verschil in de knik die het molecuul maakt? Het is exact hetzelfde molecuul, alleen het transvetzuur (onder) loopt recht en het cis-vetzuur (hierboven) maakt een knik. Dát is nu het wezenlijke verschil tussen natuurlijke dubbele bindingen en dubbele bindingen als gevolg van menselijk handelen.

25 Natuurlijke en kunstmatig verkregen transvetten In de natuur komen ook transvetten voor. Een voorbeeld is trans-vacceenzuur, dat veelvuldig in alle vetten van herkauwende dieren voorkomt. Bij de belangrijkste transvetzuren in vetten van herkauwende dieren neemt deze onverzadigde (dubbele) binding de Δ-11-positie in. Dit trans-vacceenzuur is de voorloper van geconjugeerd linolzuur (CLA), waarvan men vermoedt dat het kankerremmende eigenschappen heeft. Bij door mensen gemaakte (gedeeltelijk gehydrogeneerde) transvetzuren is de positie van de onverzadigde binding afwijkend: Δ-8-, Δ-9-, Δ-10-, Δ-11- en Δ-12posities. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze Δ-9-positie voor gezondheidsproblemen zorgt. Het bekendste voorbeeld is elaïdinezuur (plaatje hieronder). Men vermoedt ook dat de transvetzuren met Δ-10 en Δ-12-bindingen voor gezondheidsproblemen zorgen. De totale hoeveelheid transvetzuren in gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige oliën bestaat voor minstens 50% uit een mix van trans- Δ-9, - Δ-10 en Δ-12 vetzuren. Het verschil tussen trans- en verzadigde vetten In de media maar bijvoorbeeld ook door het Voedingscentrum worden en werden transvetzuren en verzadigde vetzuren vaak behandeld alsof ze tot dezelfde familie behoren. Dat dit zeer onterecht is, kan ik eenvoudig maar keihard weerspreken. Nog maar eens het voorbeeld van elaïdinezuur (een van de meest schadelijke transvetzuren) erbij halen (zie plaatje hierboven). We zien 18 C-atomen (grijs) en de trans-dubbele binding zit aan het 9e atoom vanaf de rechterkant geteld (trans Δ-9). De chemische notatie is trans Δ-9 18:1.

26 Nu het verzadigde broertje van elaidinezuur: stearinezuur, chemische notatie 18:0. Deze twee moleculen lijken bijna hetzelfde, maar zijn het niet! Je moet weten dat we het hier hebben over stoffen, die in de voeding zitten die je dagelijks eet. En wat wij eten, wordt door ons lichaam gebruikt voor de aanmaak van cellen, afweerstoffen en weefsels. De vetzuren die je hierboven ziet worden in je lichaam opgenomen, bijvoorbeeld in je celwand. En daar gaat het fout, want juist daar ga je het verschil merken in wat de uitwerking is van transvetzuren en cisvetzuren of verzadigde vetzuren. (zie volgende bladzijde)

27 Lichaamscellen In de afbeelding hieronder zie je een schematische voorstelling van de doorsnede van een menselijke lichaamscel. De paarse bolletjes met de stokjes eraan zijn de vetzuren. Deze vetzuren bepalen voor een belangrijke deel de eigenschappen van de menselijke cel. Bijvoorbeeld: elektrische prikkelgeleiding, doorlaatbaarheid van mineralen en vitaminen en enzymfuncties Onderzoek heeft aangetoond wat de risico's van transvetzuren zijn (beperkte lijst): verlaging van het goede HDL-cholesterol verhoging van het LDL-cholesterol verhoging van het aderverkalking veroorzakende lipoproteïne-a onwenselijke verlaging van cholesterol in het bloed met mg/ dl laag geboortegewicht vermindering van de natuurlijke afweer verhoging insuline, wat leidt tot een hogere kans op diabetes verlaging van de testosteronspiegel bij mannen

28 zwangerschapscomplicaties verminderde reactie van rode bloedcellen op insuline hinderen van membraanenzymen zoals delta-6-desaturase, waardoor de omzetting van linolzuur in arachidonzuur wordt gehinderd verandering van de elasticiteit van het membraan van de menselijke cel veranderingen in de afmeting van vetcellen, het aantal vetcellen, soorten lipiden en vetzuursamenstelling versnelde ontwikkeling van astma bij kinderen verslechterde gezichtsscherpte bij baby die moedermelk krijgen met hoge concentraties transvetzuren Dr. Mann en professor Kumerow verklaarden in 1998: Omdat er van transvetzuren geen gunstige uitwerkingen op de gezondheid bekend zijn, en er sterke aanwijzingen zijn dat zij bijdragen tot een verhoogd risico van hart- en vaatziekten, is het verstandig om de hoeveelheid transvetzuren in voeding te beperken. Onderzoek naar verzadigde vetten In tegenstelling tot de transvetten, doen de verzadigde vetten het eigenlijk opmerkelijk goed. Vele malen beter zelfs dan je op basis van de dagelijkse invloed van de krantenberichten, TV-commercials en andere commerciële uitingen van gezonde producten zou verwachten. Wat zeggen de experts over verzadigde vetten? Professor Michael Gurr, biochemicus met specialisatie in vetten (1996): Wat de oorzaak van hart- en vaatziekten ook moge zijn, het is in eerste instantie niet een hoge inname van verzadigde vetzuren. Bovendien is het onwaarschijnlijk dat grote aanpassingen van de consumptie van verzadigde vetzuren zullen leiden tot reductie van hart- en vaatziekten Dr. Walter Willett, voedingsonderzoeker (1990): Ook al is de aandacht bij voedingsadviezen normaliter gericht op vermindering van verzadigd vetinname, er is heden ten dage in de uitgebreidste vooruiziende onderzoeken nog geen verband gelegd tussen de consumptie van verzadigde vetten en hart- en vaatziekten.

29 En: De gegevens uit ons onderzoek ondersteunen niet de sterke relatie tussen de consumptie van verzadigde vetten en het risico van hart- en vaatziekten, die er volgens internationaal onderzoek zou bestaan. Dr. William P. Castelli, hoofd van het beroemde Framingham Instituut, wiens onderzoeksresultaten door velen zijn gebruikt om hart- en vaatziekten met verzadigde vetten in verband te brengen, verklaarde in 1992 al in een redactioneel artikel dat:...hoe meer verzadigde vetten, cholesterol en calorieën iemand tot zich nam in Framingham, Massachussetts, des te lager bleek zijn cholesterolniveau te zijn...het tegenovergestelde van wat de vergelijkingen van Hegsted et al (1965) en Keys et al (1957) voorspellen... Castelli gaf verder het volgende toe:...in Framingham bijvoorbeeld ontdekten we dat de mensen die de grootste hoeveelheid cholesterol, verzadigde vetten en calorieën tot zich namen het minst wogen en fysiek het actiefst waren. Onlangs is de consumptie van melkvet (een voornamelijk verzadigde vetbron) bij mannen van 70 jaar onderzocht. De conclusie luidde dat er een negatief verband bestaat tussen melkvet en de ontwikkeling van cardiovasculaire aandoeningen. Met andere woorden: melkvet is goed. Dit verbaasde de onderzoekers, die er zoals zoveel mensen onterecht van waren uitgegaan dat verzadigde vetten slecht voor de gezondheid zouden zijn (Smedman et al, 1999). = EINDE = ********************************************************************* Waar geen expliciete bronnen zijn aangegeven, is alle overige informatie in dit ebook afkomstig uit het boek Feiten over vetten, Enig M., 2003 Publish the Good, Roelofarendsveen, ISBN *********************************************************************

Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips

Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips Vetten 1 Onderwerpen Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips 2 Wat zijn vetten? Vetten zijn naast eiwitten en koolhydraten, een van de drie

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Vetten zijn gezond en noodzakelijk laat je niets wijsmaken Vet heeft een slecht imago en dat is vreemd omdat vet noodzakelijk is en zeker niet alleen maar slecht is en het het is niet iets wat je zoveel

Nadere informatie

Alles over VETTEN GOEDE ÉN SLECHTE. E-book

Alles over VETTEN GOEDE ÉN SLECHTE. E-book Alles over VETTEN GOEDE ÉN SLECHTE E-book WAT IS VET? VET IS EEN VOEDINGSSTOF DIE ZIT IN BIJVOORBEELD HALVARINE, OLIE, VLEES, KAAS EN IN KOEK, SNACKS EN SAUZEN. VET IS ALTIJD EEN MENGSEL VAN VETZUREN.

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding kokosolie voor minder vet in de taille Kokosolie staat bekend als een van de gezondste vetten in de wereld. Ondanks dat vele, waar onder het Voedingscentrum, roepen dat verzadigd vet ongezond is, maar

Nadere informatie

Omega-3 vetzuren: wat... waarom... waar...

Omega-3 vetzuren: wat... waarom... waar... Omega-3 vetzuren: wat... waarom... waar... Op uw gezondheid! U bent baas over uw eigen lichaam. Gelukkig maar. Dat brengt natuurlijk een zekere verantwoordelijkheid met zich mee. Alles wat u eet en drinkt

Nadere informatie

Kies gezond vet! Wetenschap en praktijk! Gerard Hornstra,"

Kies gezond vet! Wetenschap en praktijk! Gerard Hornstra, Kies gezond vet! Wetenschap en praktijk! Gerard Hornstra," emeritus hoogleraar " Experimentele Voedingskunde" Universiteit Maastricht" " Voorzitter MVO stuurgroep" Kies gezond vet! Kies gezond vet!! Vet

Nadere informatie

AFVALLEN ZONDER ZWETEN

AFVALLEN ZONDER ZWETEN AFVALLEN ZONDER ZWETEN 8:00 DAG 21 Vetten Er zijn veel misverstanden over vet. Feit is dat je niet zonder kunt. Maar net als bij suiker, is het goed om ook hier onderscheid te maken tussen natuurlijke

Nadere informatie

Voor op brood (kuipjes 41 % totaal vet) Voor op brood (kuipjes > 41 % vet) Twenty Four Brio Light Becel pro.activ Calorie Light

Voor op brood (kuipjes 41 % totaal vet) Voor op brood (kuipjes > 41 % vet) Twenty Four Brio Light Becel pro.activ Calorie Light INFOKAART n van margarine-, halvarine- en bak- en braadproducten December 2016 - Het assortiment margarineproducten wordt steeds groter en sluit steeds beter aan op de wensen en eisen van de consument.

Nadere informatie

Dia 1. Dia 2 Wat is voeding: Dia 3. Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema. Koolhydraten

Dia 1. Dia 2 Wat is voeding: Dia 3. Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema. Koolhydraten Dia 1 Voeding - Alles over voeding - Voeding in de praktijk - Voedingsschema Dia 2 Wat is voeding: Voeding = alle organische stoffen die je als mens of organisme nodig hebt om energie op te wekken in je

Nadere informatie

dé formule tot een perfect evenwicht

dé formule tot een perfect evenwicht dé formule tot een perfect evenwicht Waarom? Minami biedt omega-3 voedingssupplementen met een heel hoge concentratie, waarvan de voordelen en de effecten wetenschappelijk onderbouwd zijn. Dé formule tot

Nadere informatie

Honden worden (nog sterker dan. Vetten

Honden worden (nog sterker dan. Vetten Vetten Honden worden (nog sterker dan katten) van nature aangetrokken tot vetrijke voeding.als de hond weinig aan lichaamsbeweging doet, moet de opname van vetten echter beperkt worden. Als er geen nauwkeurig

Nadere informatie

De feiten over cholesterol:

De feiten over cholesterol: De feiten over cholesterol: Cholesterol is een vetachtige stof die het menselijk lichaam nodig heeft als bouwsteen voor lichaamscellen en hormonen. Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever.

Nadere informatie

1 gram verteerbare koolhydraten levert 4 kcal (afkorting verteerbare koolhydraten =

1 gram verteerbare koolhydraten levert 4 kcal (afkorting verteerbare koolhydraten = Voedingsanalyse van 2 typische fastfoodmaaltijden : cijfers en feiten Doelstelling : Vanuit de voedingswaarde en met behulp van de cursus, de effecten van fastfood op de gezondheid kunnen afleiden. De

Nadere informatie

perfect balance uitgebalanceerde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren

perfect balance uitgebalanceerde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren perfect balance uitgebalanceerde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren perfect balance uitgebalanceerde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren Deze combinatie van bijzondere

Nadere informatie

dé formule tot een perfect evenwicht PLUS

dé formule tot een perfect evenwicht PLUS dé formule tot een perfect evenwicht PLUS Waarom? Dé formule tot een perfect evenwicht PLUS Minami biedt omega-3 voedingssupplementen met een heel hoge concentratie, waarvan de voordelen en de effecten

Nadere informatie

dé formule tot een perfect evenwicht PLUS

dé formule tot een perfect evenwicht PLUS dé formule tot een perfect evenwicht PLUS Dé formule tot een perfect evenwicht PLUS 2 Waarom? Minami biedt omega-3 voedingssupplementen met een heel hoge concentratie, waarvan de voordelen en de effecten

Nadere informatie

2. Vetten in je voeding

2. Vetten in je voeding 2. Vetten in je voeding Regelmatig kun je lezen dat veel mensen te dik zijn en dat dik zijn slecht is voor je gezondheid. In de basisstof heb je geleerd dat je dagelijks wel vet moet binnenkrijgen, maar

Nadere informatie

Goede Vetten Slechte Vetten

Goede Vetten Slechte Vetten Goede Vetten VS Slechte Vetten Leef Puurr/http://eerlijkoverbuikspieren.nl Pagina 1 Soorten vetzuren Voordat je een goed beeld kunt krijgen van wat goede en slechte vetten zijn en in welke producten deze

Nadere informatie

PERFECT BALANCE. supergezonde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9

PERFECT BALANCE. supergezonde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 PERFECT BALANCE supergezonde oliemelange met omega-3, omega-6 en omega-9 Deze combinatie van bijzondere biologische oliën bevat precies de essentiële vetzuren die uw lichaam nodig heeft om goed te kunnen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 - Gezond eten met aandacht voor vetten

Hoofdstuk 1 - Gezond eten met aandacht voor vetten Hoofdstuk 1 - Gezond eten met aandacht voor vetten Dit hoofdstuk bevat zeven vragen Hoofdstuk 1 gaat over het belang van een gezond voedingspatroon en de rol van vetten hierin. Na bestudering van dit hoofdstuk

Nadere informatie

Cholesterol. Alles wat je ooit wilde weten

Cholesterol. Alles wat je ooit wilde weten Cholesterol Alles wat je ooit wilde weten Waar komt cholesterol vandaan? Het overgrote deel van de cholesterol in ons lichaam maakt ons lichaam zélf aan. Eén derde nemen we op via onze voeding. Cholesterol

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Welke noten zijn gezond, onderzoek gezonde vetten Noten zijn gezond en rijk aan gezonde, onverzadigde vetten die je helpen om af te vallen! Eet 20 gram noten per dag voor je gezondheid en krijg daardoor

Nadere informatie

10 KEER GEZOND EET GROENTEN

10 KEER GEZOND EET GROENTEN 10 KEER GEZOND 10 KEER GEZOND Er zijn volgens ons tien regels waar het voedingspatroon van elke sporter of niet-sporter dagelijks aan zou moeten voldoen. Deze richtlijnen zijn grotendeels gebaseerd op

Nadere informatie

BELGISCHE CARDIOLOGISCHE LIGA CHOLESTEROL. GabrieleJasmin@Fotolia DUIDELIJKE ANTWOORDEN

BELGISCHE CARDIOLOGISCHE LIGA CHOLESTEROL. GabrieleJasmin@Fotolia DUIDELIJKE ANTWOORDEN BELGISCHE CARDIOLOGISCHE LIGA CHOLESTEROL GabrieleJasmin@Fotolia DUIDELIJKE ANTWOORDEN Globaal Cardiovasculair Risico Sommige gedragingen in ons dagelijks leven vergroten de kans dat we vroeg of laat problemen

Nadere informatie

Hoofdstuk 1 - Gezond eten met aandacht voor goede vetten

Hoofdstuk 1 - Gezond eten met aandacht voor goede vetten E-learning module vetten en gezondheid Hoofdstuk 1 - Gezond eten met aandacht voor goede vetten Hoofdstuk 1 gaat over de rol van vetten in een gezond voedingspatroon. Na bestudering van dit hoofdstuk weet

Nadere informatie

KEN JIJ JE CHOLESTEROL- GEHALTE? PRAAT EROVER MET JE HUISARTS

KEN JIJ JE CHOLESTEROL- GEHALTE? PRAAT EROVER MET JE HUISARTS KEN JIJ JE CHOLESTEROL- GEHALTE? PRAAT EROVER MET JE HUISARTS Cholesterol is een vetachtige stof die van nature in het lichaam voorkomt, en wordt aangemaakt door de lever (endogene cholesterol). Cholesterol

Nadere informatie

Cholesterol Cholesterol

Cholesterol Cholesterol Cholesterol Een verhoogd cholesterolgehalte (ook hypercholesterolemie of hyperlipidemie genoemd) in het bloed vergroot de kans op harten vaatziekten. Hart- en vaatziekten zijn een veel voorkomende complicatie

Nadere informatie

H18 Opdracht 5: Voedingsstoffen in blanke vla

H18 Opdracht 5: Voedingsstoffen in blanke vla H18 Opdracht 5: Voedingsstoffen in blanke vla Hoe toon je aan welke voedingsstoffen blanke vla bevat? In je onderzoek probeer je water, suiker, zetmeel, eiwit en vet aan te tonen. a. Bedenk zelf een methode

Nadere informatie

Vetten, sojaproducten en gezondheid van het hart Wat zegt de wetenschap?

Vetten, sojaproducten en gezondheid van het hart Wat zegt de wetenschap? Vetten, sojaproducten en gezondheid van het hart Wat zegt de wetenschap? Standpuntnota van de ENSA Scientific Advisory Committee Inleiding Sinds vele jaren erkennen wetenschappers de belangrijke rol die

Nadere informatie

VETTEN EN GEZONDHEID INGEBORG A BROUWER, PHD HOOGLERAAR VOEDING VOOR GEZOND LEVEN VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM

VETTEN EN GEZONDHEID INGEBORG A BROUWER, PHD HOOGLERAAR VOEDING VOOR GEZOND LEVEN VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM VETTEN EN GEZONDHEID INGEBORG A BROUWER, PHD HOOGLERAAR VOEDING VOOR GEZOND LEVEN VRIJE UNIVERSITEIT AMSTERDAM ACHTERGROND Geregistreerd voedingswetenschapper: Nederlandse Academie van Voedingswetenschappen

Nadere informatie

S C H I J F V A N V I J F

S C H I J F V A N V I J F SCHIJF VAN VIJF DE SCHIJF VAN VIJF, GOED VOOR JE LIJF! V o o r i e d e r e e n i s e e n v o e d i n g s k e u z e v a n b e l a n g w a a r a l l e b e n o d i g d e voedingsstoffen in zitten. Dit zijn

Nadere informatie

2. Vetten in je voeding

2. Vetten in je voeding 2. Vetten in je voeding Regelmatig kun je lezen dat veel mensen te dik zijn en dat dik zijn slecht is voor je gezondheid. In de basisstof heb je geleerd dat je dagelijks wel vet moet binnenkrijgen, maar

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Metabolisme verhogen door minder koolhydraten te gebruiken Metabolisme is een ander woord voor stofwisseling. Het Metabolisme verhogen is eigenlijk een hogere/snellere stofwisseling. Metabolisme is de

Nadere informatie

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen:

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen: Samenvatting door B. 739 woorden 29 november 2016 6,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende dingen af: je voorkeur voor eten

Nadere informatie

Noten en gedroogde zuidvruchten passen in een gezond voedingspatroon

Noten en gedroogde zuidvruchten passen in een gezond voedingspatroon Noten en gedroogde zuidvruchten passen in een gezond voedingspatroon Noten, rozijnen, gedroogde pruimen en andere gedroogde zuidvruchten bevatten veel gezonde vetten, vezels, vitamines en mineralen. Uit

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Kunstboter margarine vs natuurlijke roomboter Kunstboter margarine vs natuurlijke roomboter. Ja, het is onbegrijpelijk dat er nog hele kuddes mensen en organisaties roepen dat de kunstboter margarine gezonder

Nadere informatie

Steggelen over transvetzuren Het ene transvetzuur is het andere niet

Steggelen over transvetzuren Het ene transvetzuur is het andere niet Door: louis dederen Steggelen over transvetzuren Het ene transvetzuur is het andere niet Implicaties voor commercie en EU-politiek Transvetzuren in margarines hebben in de vorige eeuw vele slachtoffers

Nadere informatie

Nederlandse. Samenvatting

Nederlandse. Samenvatting Nederlandse Samenvatting Het metabole syndroom is tegenwoordig een veel voorkomend ziektebeeld dat getypeerd wordt door een combinatie van verschillende aandoeningen. Voornamelijk in de westerse landen

Nadere informatie

Leerlingenmateriaal II: Practicum, wat gebeurt er met moleculen en energie in een

Leerlingenmateriaal II: Practicum, wat gebeurt er met moleculen en energie in een Leerlingenmateriaal II: Practicum, wat gebeurt er met moleculen en energie in een (brandende) pinda? Inleiding De pinda (Arachis hypogaea), is een peulvrucht. Het bijzondere van de pinda is dat de peul,

Nadere informatie

Mijn reactie is altijd hetzelfde; Oh oh oh.. Als je toch eens ECHT wist wat voor effect een eiwitshake op jouw lichaam heeft..

Mijn reactie is altijd hetzelfde; Oh oh oh.. Als je toch eens ECHT wist wat voor effect een eiwitshake op jouw lichaam heeft.. Zijn eiwitshakes goed voor je? Zijn eiwitshakes goed om af te vallen? Moet ik nu wel of geen proteïneshakes drinken? Dit zijn vragen die ik regelmatig krijg van sporters.. Mijn reactie is altijd hetzelfde;

Nadere informatie

Verhoogd cholesterolgehalte. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Verhoogd cholesterolgehalte. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Verhoogd cholesterolgehalte Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Cholesterolgehalte 3 Cholesterol 3 Cholesterol in voeding 4 Verhoogd cholesterolgehalte

Nadere informatie

Ve#en. Deze avond 31/05/17. De Lelieboom. Indeling vetzuren FuncEes van vetzuren Cholesterol TransveHen De prakejk: BehoeMe Warm en koud gebruik

Ve#en. Deze avond 31/05/17. De Lelieboom. Indeling vetzuren FuncEes van vetzuren Cholesterol TransveHen De prakejk: BehoeMe Warm en koud gebruik Ve#en 2 juni 2017, Adonai DE De Lelieboom De Lelie leidt je door t bestaan. Bij hem kun je altijd te rade gaan. De Lelie helpt je stap voor stap, Te klimmen op de levenstrap. DE - www.delelieboom.be -

Nadere informatie

LET OP: Controleer of u de meest recente versie hebt hier! Gratis E-book. Kokosolie: verzadigd van gezondheid. Versie 4.0. door Bart van Veen

LET OP: Controleer of u de meest recente versie hebt hier! Gratis E-book. Kokosolie: verzadigd van gezondheid. Versie 4.0. door Bart van Veen LET OP: Controleer of u de meest recente versie hebt hier! Gratis E-book Kokosolie: verzadigd van gezondheid Versie 4.0 door Bart van Veen "Kokosolie: verzadigd van gezondheid is een gratis uitgave van

Nadere informatie

LA GLA AA. Enkelvoudig meervoudig Enzymen Delta-6 desaturase Elongase Delta 5-desaturase

LA GLA AA. Enkelvoudig meervoudig Enzymen Delta-6 desaturase Elongase Delta 5-desaturase Over vetzuren en waar je op moet letten bij het kopen van een olie voor je dier. Irene Rol 30 oktober 2018 LA GLA AA Enkelvoudig meervoudig 3 6 9 Enzymen Delta-6 desaturase Elongase Delta 5-desaturase

Nadere informatie

30 dagen een commitment met jezelf aangaan!

30 dagen een commitment met jezelf aangaan! 30 dagen een commitment met jezelf aangaan! 1. Training 2. Voeding 3. Rust 1. Training - Grote spieren trainen benen, borst en rug - Cardio training - Dagelijks middelmatig bewegen Grote spieren trainen:

Nadere informatie

Diabetes type 2 Het belang van gezonde voeding

Diabetes type 2 Het belang van gezonde voeding Diabetes type 2 Het belang van gezonde voeding Gezond eten is voor iedereen belangrijk, maar voor mensen met diabetes type 2 zijn er extra aandachtspunten. Onze voedingsadviezen helpen je. Wat gebeurt

Nadere informatie

Transvetzuurgehalte in chips verlaagd

Transvetzuurgehalte in chips verlaagd Transvetzuurgehalte in chips verlaagd Projectnummer: ZD 04 K102 Datum: maart 2006 1 Samenvatting Het streven van de Minister van VWS is dat in 2010 meer mensen eten volgens de Richtlijnen Goede Voeding

Nadere informatie

Vetten Minder verzadigd vet, meer onverzadigd vet

Vetten Minder verzadigd vet, meer onverzadigd vet Vetten Minder verzadigd vet, meer onverzadigd vet In voeding zitten twee soorten vet: verzadigd vet en onverzadigd vet. Als je verzadigd vet vervangt door onverzadigd vet heeft dat een positief effect

Nadere informatie

Vitamine B12 Brood Glucose Biefstuk Fruitsap Proteïnen Kiwi Zetmeel Calcium Broccoli

Vitamine B12 Brood Glucose Biefstuk Fruitsap Proteïnen Kiwi Zetmeel Calcium Broccoli Toetsvragen voedingsleer 1. Voedingsmiddel of voedingsstof? Kruis het juiste antwoord aan! Voedingsmiddel Voedingsstof Vitamine B12 Brood Glucose Biefstuk Fruitsap Proteïnen Kiwi Zetmeel Calcium Broccoli

Nadere informatie

Het verband tussen vitamine C en hart- en vaatziekten

Het verband tussen vitamine C en hart- en vaatziekten Het verband tussen vitamine C en hart- en vaatziekten Hart- en vaatziekten zijn in Nederland nog altijd de nummer 1 doodsoorzaken. Atherosclerose, de medische naam voor aderverkalking, is in de meeste

Nadere informatie

Infobundel Week van de diëtist THEMA VETTEN

Infobundel Week van de diëtist THEMA VETTEN Infobundel Week van de diëtist THEMA VETTEN Nederrij 133 2200 Herentals t 014 24 61 11 f 014 24 61 26 www.azherentals.be Inhoudsopgave Vetten in de actieve voedingsdriehoek... 3 Zichtbaar en onzichtbaar

Nadere informatie

U hoeft geen acrobaat te zijn om uw cholesterol in evenwicht te houden

U hoeft geen acrobaat te zijn om uw cholesterol in evenwicht te houden U hoeft geen acrobaat te zijn om uw cholesterol in evenwicht te houden MorEPA cholesterol Behoud van een gezonde cholesterolspiegel* *Monacolin K uit rood gefermenteerde rijst draagt bij tot de instandhouding

Nadere informatie

Samenvatting, conclusies en aanbevelingen

Samenvatting, conclusies en aanbevelingen Samenvatting, conclusies en aanbevelingen In publiceerde de toenmalige oedingsraad de Nederlandse voedingsnormen. Deze waren hoofdzakelijk gericht op de preventie van deficiëntieverschijnselen. De laatste

Nadere informatie

Vetten Minder verzadigd vet, meer onverzadigd vet

Vetten Minder verzadigd vet, meer onverzadigd vet Vetten Minder verzadigd vet, meer onverzadigd vet In voeding zitten twee soorten vet: verzadigd vet en onverzadigd vet. Als je verzadigd vet vervangt door onverzadigd vet heeft dat een positief effect

Nadere informatie

Kleef hier onmiddellijk een identificatiesticker. blauw. Toelatingsexamen arts. 2 juli Generieke competenties (GC) VAARDIG 2

Kleef hier onmiddellijk een identificatiesticker. blauw. Toelatingsexamen arts. 2 juli Generieke competenties (GC) VAARDIG 2 Kleef hier onmiddellijk een identificatiesticker blauw Toelatingsexamen arts 2 juli 2019 Generieke competenties (GC) VAARDIG 2 Figuur 1A: Synthese van cholesterol in levercel en andere lichaamscellen Legende:

Nadere informatie

Kleef hier onmiddellijk een identificatiesticker. geel. Toelatingsexamen arts. 2 juli Generieke competenties (GC) VAARDIG 2

Kleef hier onmiddellijk een identificatiesticker. geel. Toelatingsexamen arts. 2 juli Generieke competenties (GC) VAARDIG 2 Kleef hier onmiddellijk een identificatiesticker geel Toelatingsexamen arts 2 juli 2019 Generieke competenties (GC) VAARDIG 2 Figuur 1A: Synthese van cholesterol in levercel en andere lichaamscellen Legende:

Nadere informatie

AFVALLEN ZONDER ZWETEN

AFVALLEN ZONDER ZWETEN AFVALLEN ZONDER ZWETEN 12:00 DAG 26 De zin en onzin over Cholesterol Grote kans dat je bij het woord Cholesterol direct een negatieve associatie hebt: We moeten heel erg uitkijken dat we hoe dan ook geen

Nadere informatie

Rapport Gezondheids-APK

Rapport Gezondheids-APK Rapport Gezondheids-APK Glucose Cholesterol Bloeddruk BMI Uw Gezondheids-APK We zijn steeds meer bezig met onze gezondheid, maar wat is het effect van onze leefstijl? Door bewust om te gaan met ons lichaam

Nadere informatie

Het voorkomen van (ernstig) overgewicht of obesitas neemt wereldwijd ernstige vormen aan,

Het voorkomen van (ernstig) overgewicht of obesitas neemt wereldwijd ernstige vormen aan, Samenvatting voor de geïnteresseerde leek Het voorkomen van (ernstig) overgewicht of obesitas neemt wereldwijd ernstige vormen aan, met name door het overnemen van de zogenaamde Westerse leefstijl, dat

Nadere informatie

7 Samenvatting Inleiding

7 Samenvatting Inleiding Samenvatting 7 159 160 7 Samenvatting Inleiding Het onderzoek is gestart met als verwachting dat de ontwikkeling van kinderen beter wordt wanneer er zogenaamde lange keten meervoudig onverzadigde vetzuren

Nadere informatie

Inleiding. Inhoud. Alvast bedankt en wij wensen je veel leesplezier!

Inleiding. Inhoud. Alvast bedankt en wij wensen je veel leesplezier! Inhoud Inleiding... 1 1. Wat is Kokosolie?... 2 2. Hoe gezond is kokosolie?... 2 3. Waarvoor kan ik kokosolie gebruiken?... 4 Beauty... 4 Voeding... 5 Huishoudelijk... 6 4. Waar kan ik kokosolie het beste

Nadere informatie

Hart- en vaatziekten. voor Marokkaanse Nederlanders. Zorg goed voor uw hart

Hart- en vaatziekten. voor Marokkaanse Nederlanders. Zorg goed voor uw hart Hart- en vaatziekten voor Marokkaanse Nederlanders Zorg goed voor uw hart Zorg goed voor uw hart Deze folder gaat over gezondheid en hart- en vaatziekten. Eerst vertellen we wat hart- en vaatziekten zijn.

Nadere informatie

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting door J. 1049 woorden 5 januari 2017 5,1 13 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende

Nadere informatie

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Wat moet je nu wel eten en wat niet? Waarom wel en waarom niet? Hoe kun je er achter komen wat gezonde keuzes zijn? Eten is voor ons het zelfde als brandstof voor

Nadere informatie

Hart- en vaatziekten. voor Nederlanders. Zorg goed voor uw hart

Hart- en vaatziekten. voor Nederlanders. Zorg goed voor uw hart Hart- en vaatziekten voor Nederlanders Zorg goed voor uw hart Zorg goed voor uw hart Deze folder gaat over gezondheid en hart- en vaatziekten. Eerst vertellen we wat hart- en vaatziekten zijn. Daarna vertellen

Nadere informatie

Alles over (KOKOS)OLIE. E-book

Alles over (KOKOS)OLIE. E-book Alles over (KOKOS)OLIE E-book WAT IS KOKOS EIGENLIJK? KOKOS EN KOKOSVET KOMEN VAN DE KOKOSNOOT. KOKOSVET BEVAT HET MEESTE VERZADIGD VET VAN ALLE VET- EN OLIESOORTEN. VERZADIGD VET STAAT EROM BEKEND NIET

Nadere informatie

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Waarom eet je eigenlijk? Je krijgt er energie van! Energie heb je nodig alle processen in je lichaam b.v. voor lopen, computeren Maar ook

Nadere informatie

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Inhoudsopgave: Kennis testen Waar is voeding eigenlijk goed voor? Waarmee moeten we dan ontbijten? Bloedsuiker spiegel Calorieën?? Schijf van 5 Hoeveel calorieën

Nadere informatie

Ve#en. 29 maart 2017, De Lelieboom. L i e s b e t h H a l e w y c k!

Ve#en. 29 maart 2017, De Lelieboom. L i e s b e t h H a l e w y c k! Ve#en 29 maart 2017, De Lelieboom DE LELIEBOOM De Lelieboom De Lelie leidt je door t bestaan. Bij hem kun je altijd te rade gaan. De Lelie helpt je stap voor stap, Te klimmen op de levenstrap. DE LELIEBOOM

Nadere informatie

Een gezonder leven met een lager cholesterol. Voorlichtingsmateriaal ten behoeve van patiënten met een verhoogd cholesterol

Een gezonder leven met een lager cholesterol. Voorlichtingsmateriaal ten behoeve van patiënten met een verhoogd cholesterol Een gezonder leven met een lager cholesterol Voorlichtingsmateriaal ten behoeve van patiënten met een verhoogd cholesterol Een gezonder leven met een lager cholesterol Voorlichtingsmateriaal ten behoeve

Nadere informatie

Ve#en. Deze avond 26/03/17. De Lelieboom. Indeling vetzuren FuncFes van vetzuren Cholesterol TransveIen De prakfjk: BehoeNe Warm en koud gebruik

Ve#en. Deze avond 26/03/17. De Lelieboom. Indeling vetzuren FuncFes van vetzuren Cholesterol TransveIen De prakfjk: BehoeNe Warm en koud gebruik Ve#en 29 maart 2017, De Lelieboom DE LELIEBOOM De Lelieboom De Lelie leidt je door t bestaan. Bij hem kun je altijd te rade gaan. De Lelie helpt je stap voor stap, Te klimmen op de levenstrap. DE LELIEBOOM

Nadere informatie

Koolhydraten en de preventie van welvaartsziekten

Koolhydraten en de preventie van welvaartsziekten Koolhydraten en de preventie van welvaartsziekten Evidence-based richtlijn van de German Nutrition Society Van vezels tot suikers: koolhydraten omvatten een brede range van voedingsstoffen. Wat is er precies

Nadere informatie

INFOBLAD. Meeste invloed. Gezond leven

INFOBLAD. Meeste invloed. Gezond leven GEWICHT, VOEDING, BEWEGEN EN ALCOHOL INFOBLAD Ongeveer 30% van kanker zou voorkomen kunnen worden. Een garantie om kanker te voorkomen is er niet. Je kan wel het risico op kanker verkleinen door een gezonde

Nadere informatie

Vetten en cardiovasculaire gezondheid: juist en fout uit elkaar houden!

Vetten en cardiovasculaire gezondheid: juist en fout uit elkaar houden! Vetten en cardiovasculaire gezondheid: juist en fout uit elkaar houden! Brussel, december 2015 - De Belgische Cardiologische Liga wilde alles op een rijtje zetten over vetten en hun rol bij hart- en vaataandoeningen.

Nadere informatie

Dienstverlenende werkzaamheden Les 7

Dienstverlenende werkzaamheden Les 7 Dienstverlenende werkzaamheden Les 7 voedingsadvies Julie hebben in les 1 al een voedingsdagboek moeten invullen en in les drie heb je als het goed is geleerd hoe de schijf van vijf werkt. Met deze kennis

Nadere informatie

Tabellen inname voedingsstoffen

Tabellen inname voedingsstoffen TNO-rapport TNO 2014 R11714 De Eet Compleet Test Bijlage D D Tabellen inname voedingsstoffen Inname voedingsstoffen 1/38 Groep : Totale populatie, 1526 personen Energie kcal 1281 228 403 2306 927 996 1272

Nadere informatie

Erytrocytair Vetzurenprofiel

Erytrocytair Vetzurenprofiel Dr **** ***** * Erytrocytair Ontvangen op:02/11/2011 Indruk:16/11/2011 De administratieve gegevens die in ons informatica systeem zijn opgenomen, zijn deze die ons door de voorschrijvende arts zijn gemeld.

Nadere informatie

PRESTATIE EN VOEDING DEEL

PRESTATIE EN VOEDING DEEL PRESTATIE EN VOEDING DEEL 3. In dit derde artikel uit een serie van vijf over voeding en sport gaat Ton Leenders in op zijn visie op vetten. Door onze behoefte sturing te geven aan wat gezond is, én door

Nadere informatie

Nieuwe Richtlijnen Goede Voeding

Nieuwe Richtlijnen Goede Voeding Nieuwe Richtlijnen Goede Voeding Wat zijn de nieuwe voedingsaanbevelingen vanuit de wetenschap? Prof. Edith Feskens, edith.feskens@wur.nl Inhoud Voedingsonderzoek is moeilijk! Hoe komen Richtlijnen tot

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Hart en vaatziekten bestrijden en voorkomen met vitamine C Een goedkope en effectieve aanpak van hart en vaatziekten is heel goed mogelijk. En dan niet met farmaceutische middelen, die eigenlijk alleen

Nadere informatie

Workshop diabetes en koolhydratenbeperking bij overgewicht. Graag in samenwerking

Workshop diabetes en koolhydratenbeperking bij overgewicht. Graag in samenwerking Workshop diabetes en koolhydratenbeperking bij overgewicht Graag in samenwerking Voor zowel kinderen als volwassenen zijn overgewicht en obesitas de belangrijkste risicofactoren voor de ontwikkeling van

Nadere informatie

Ve#en. Deze avond. Enkele cijfers 12/11/16. Indeling vetzuren FuncDes van vetzuren Cholesterol TransveGen De prakdjk: BehoeLe Warm en koud gebruik

Ve#en. Deze avond. Enkele cijfers 12/11/16. Indeling vetzuren FuncDes van vetzuren Cholesterol TransveGen De prakdjk: BehoeLe Warm en koud gebruik Ve#en 14 november 2016, De Lelieboom Deze avond Indeling vetzuren FuncDes van vetzuren Cholesterol TransveGen De prakdjk: BehoeLe Warm en koud gebruik Enkele cijfers 1 Oliezuur: Olijfolie Zonnebloem, soja,

Nadere informatie

Woordenlijst. Aminozuurpreparaat Wordt in dit handboek ook preparaat genoemd. Zie preparaat. Arts metabole ziekten Zie metabool arts.

Woordenlijst. Aminozuurpreparaat Wordt in dit handboek ook preparaat genoemd. Zie preparaat. Arts metabole ziekten Zie metabool arts. Woordenlijst. Aminozuur Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Het lichaam maakt zelf veel aminozuren aan, maar andere moeten uit de voeding worden opgenomen: de zogenoemde essentiële aminozuren.

Nadere informatie

JUNKFOOD HET OPTIMALEGEZONDHEIDS TRAININGSPROGRAMMA! WEEK 1, JUNKFOOD. Het OptimaleGezondheids trainingsprogramma!

JUNKFOOD HET OPTIMALEGEZONDHEIDS TRAININGSPROGRAMMA! WEEK 1, JUNKFOOD. Het OptimaleGezondheids trainingsprogramma! HET OPTIMALEGEZONDHEIDS TRAININGSPROGRAMMA! WEEK 1, JUNKFOOD 101 JUNKFOOD Het OptimaleGezondheids trainingsprogramma! Week 1, Junkfood Snel, pijnloos en effectief! klantenservice@optimalegezondheid.com

Nadere informatie

Voedingsclaims en voorwaarden voor gebruik

Voedingsclaims en voorwaarden voor gebruik Voedingsclaims en voorwaarden voor gebruik Lage energetische waarde Uw product bevat maximaal 40 kcal (170 kj) per 100 gram. Verlaagde energetische waarde De hoeveelheid energie per 100 gram is met minimaal

Nadere informatie

Effecten van vetzuren in de voeding op de totaal-, LDL- en HDL-cholesterolconcentraties

Effecten van vetzuren in de voeding op de totaal-, LDL- en HDL-cholesterolconcentraties Ned Tijdschr Klin Chem Labgeneesk 2005; 30: 199-203 Effecten van vetzuren in de voeding op de totaal-, LDL- en HDL-cholesterolconcentraties M.A.M.A. THIJSSEN en R.P. MENSINK De vetzuursamenstelling van

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Lightproducten daar wordt je dik van en zijn ongezond Lightproducten of Light als je het woord leest zou je denken dat je van producten met deze titel minder zult aankomen, maar tegenovergestelde is het

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over.

Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Pre-diabetes Pre-diabetes, wat is het en wat kan ik er zelf aan doen? In deze folder krijgt u hier meer informatie over. Wat is pre-diabetes Pre-diabetes is het stadium vóór diabetes (suikerziekte). Het

Nadere informatie

Ve#en. 11 mei 2017, De lelieboom. L i e s b e t h H a l e w y c k!

Ve#en. 11 mei 2017, De lelieboom. L i e s b e t h H a l e w y c k! Ve#en 11 mei 2017, De lelieboom DE LELIEBOOM De Lelieboom De Lelie leidt je door t bestaan. Bij hem kun je altijd te rade gaan. De Lelie helpt je stap voor stap, Te klimmen op de levenstrap. DE LELIEBOOM

Nadere informatie

De wetenschap achter de richtlijn voor vet

De wetenschap achter de richtlijn voor vet De wetenschap achter de richtlijn voor vet Marianne Geleijnse Hoogleraar Voeding en Hart- en Vaatziekten Afdeling Humane Voeding, Wageningen Universiteit MVO Netwerkevent 31 maart 2016 Subsidies van voedingsindustrie

Nadere informatie

Schakel je lichaam in de vetverbrandingsmodus, sneller en efficiënter

Schakel je lichaam in de vetverbrandingsmodus, sneller en efficiënter Het Ultieme Vetverbranding Programma Schakel je lichaam in de vetverbrandingsmodus, sneller en efficiënter In de afgelopen weken heb ik je verteld over De Superverbrander Methode en de 4 fasen van het

Nadere informatie

Goede voeding. Hans van Kuijk sportarts

Goede voeding. Hans van Kuijk sportarts Goede voeding Hans van Kuijk sportarts Goede voeding Hans van Kuijk sportarts Chronische aandoeningen Hart- en vaatziekten Hoge bloeddruk Diabetes 2 Overgewicht? Relatie met voeding & bewegen? DM2; dramatische

Nadere informatie

Samenvatting. Samenvatting

Samenvatting. Samenvatting Samenvatting 119 120 Samenvatting Dit proefschrift beschrijft onderzoek naar de voorziening met essentiële vetzuren van gespeende biggen. Gewervelde dieren hebben in de voeding de essentiële vetzuren linolzuur

Nadere informatie

Chemische en fysische eigenschappen

Chemische en fysische eigenschappen Cholesterol 057 1 Cholesterol Inleiding Cholesterol is de chemische naam voor een vetachtige stof die berucht is vanwege zijn positieve relatie met het ontstaan van hart- en vaatziekten, ziekten die in

Nadere informatie

DE BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN

DE BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN DE BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN ALOE INSPIRED 2016 EEN GEZONDE BASIS. DE DRUKTE VAN HET DAGELIJKS LEVEN MAAKT DAT WE OP HET GEBIED VAN VOEDING SOMS VOOR DE MAKKELIJKSTE WEG GAAN. DE KEUZE VALT DAN SNELLER

Nadere informatie

Voeding en gezondheid

Voeding en gezondheid Voeding en gezondheid Diëtistenpraktijk Meierijstad Stephan van Rooij 31 jaar Diëtist bij - Dietistenpraktijk Meijerijstad - Schijndel (Avantilaan 7) - Sint Oedenrode (Ollandseweg 86) Aandachtsvelden:

Nadere informatie

OMEGA 3 zoals blijkt uit wetenschappelijk

OMEGA 3 zoals blijkt uit wetenschappelijk De voordelen van OMEGA 3 zoals blijkt uit wetenschappelijk onderzoek The Research Proven Benefits of OMEGA-3s 1 IS HET ECHT NODIG OM VET AAN UW VOEDING TOE TE VOEGEN? Zoals de meeste mensen stelt u misschien

Nadere informatie

Oliën en vetten kies gezond en lekker

Oliën en vetten kies gezond en lekker Meer weten? Op www.vettefeiten.nl vind je nog veel meer informatie over de rol van oliën en vetten in ons dagelijks leven. Volg ons ook op twitter: @MVOvettefeiten Contact MVO - de ketenorganisatie voor

Nadere informatie