Groep: 6/7/8 Thema: Halloween Inhoud: Een nieuw lied, ritmezinnen, klankspel a.h.v. afbeeldingen en informatie over het kerkorgel.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Groep: 6/7/8 Thema: Halloween Inhoud: Een nieuw lied, ritmezinnen, klankspel a.h.v. afbeeldingen en informatie over het kerkorgel."

Transcriptie

1 Groep: 6/7/8 Thema: Halloween Inhoud: Een nieuw lied, ritmezinnen, klankspel a.h.v. afbeeldingen en informatie over het kerkorgel. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Welkom Doel: Stellen van doelen voor deze les; terughalen van doelen van vorige les. 1e les: Waarover zou deze les gaan? Hoe weet je dat? Wat is de titel van deze les 2e les: Wat hebben we vorige keer geleerd? Inleiding 1 Doel: Kritisch luisteren en kijken. (Een deel uit de korte film Ghosts van Michael Jackson) (Tekst van de hele clip: zie onderaan de handleiding.) Geef twee vragen vooraf: 1. Wie is de zanger met het witte shirt? (Michael Jackson. Een aantal kinderen zal hem niet kennen ) 2. Je hoort muziek. Maar daarnaast ook heel veel andere geluiden. Onthoud er minstens vijf. Stilte-afspraak maken. Zet de film aan. Bespreek na de film de antwoorden. Extra vraag: Wat weet de klas over deze muziek, over Michael Jackson? Inleiding 2: Voor de 2e les Doel: Kritisch luisteren en kijken. (Een ander deel uit de korte film Ghost van Michael Jackson) Geef twee vragen vooraf: 1. Het is best een griezelige vertoning. Maar vindt dat iedereen? ( Nee, sommige kinderen in de film vinden het leuk, ze lachen ) 2. Welke geluidseffecten gebruikt men om het enger te maken? (Wind, schreeuwen, bepaalde synthesizergeluiden, ) Stilte-afspraak maken. Zet de film aan. Bespreek na de film de antwoorden. Verborgen link voor een 3e les: Klik op Inleiding 2 en je ziet een derde deel uit deze film. Kern 1 Doel: Leren van de tekst en de melodie van het refrein. (Tekstblad: Zie verder naar onder.) Vraag: Luister goed: Welke geluiden hoor je voordat de muziek begint? (Klok, wind, deur, stampen, ) Laat de speler 1x horen. Laat een kind de tekst voorlezen. Laat de speler 1x horen; alle kinderen lezen zacht mee. Laat de speler 1x horen: De kinderen neuriën mee. Tip: Je hoort de diepe fluit twee tonen geven voordat de melodie begint. Dat is meteen de begintoon van de melodie. Laat de speler 1x horen: De kinderen zingen zacht mee. Tel af 1,2,3,4 in het juiste tempo: De kinderen zingen het refrein zonder begeleiding van een speler.

2 Kern 2 Doel: Leren van de tekst en melodie van de eerste coupletten. Laat 1 kind de groene tekst hardop spreken. Laat de speler 1x horen: De kinderen luisteren en lezen mee. Het refrein zingen ze meteen mee. Laat de speler 1x horen: De kinderen neuriën mee. Luister naar het laatste refrein: Wat valt je op? ( Er komt een tweede stem bij ) Laat de speler 1x horen: De kinderen zingen mee. Wijs op de vormblokjes onderaan. Laat kinderen uitleggen hoe het werkt. (Blauw=intro, rood=refrein, groen=couplet) Kern 3 Doel: Leren van de tekst van de volgende coupletten. Laat 1 kind de groene tekst hardop spreken. Laat de speler 1x horen: De kinderen luisteren en lezen mee. Het refrein zingen ze meteen mee. Laat de speler 1x horen: De kinderen zingen zacht mee. Luister naar het laatste refrein: Wat valt je op? ( Er komt een derde stem bij ) Laat de speler 1x horen: De kinderen zingen mee. Kern 4 Doel: Leren van de tekst van de laatste couplet. geluid-improvisatie. Laat 1 kind de groene tekst hardop spreken. Laat de speler 1x horen: De kinderen luisteren en lezen mee. Het refrein zingen ze meteen mee. Laat de speler 1x horen: De kinderen zingen mee. Opdracht: I.p.v. whoeaa kun je ook een ander eng geluid verzinnen in het refrein. Pas op: Niet te lang want anders mis je de volgende zin. Kern 5 Doel: Spreken van zinnen in een bepaald ritme. Spelen van instrumenten. Vraag: Wie leest de eerste zin even voor? Een kind leest voor. Laat speler 1 horen. Daarna nog eens, de kinderen doen mee. Let op: Eerst 4 tellen vooraf. Tel zelf nu 1,2,3,4 in hetzelfde tempo af: De kinderen spreken de zin ritmisch, zonder begeleiding. Zo ook met zin 2 en 3. Tip: je kunt aan de spatiëring van de tekst zien waar rusten zitten in elke zin. Verdeel de klas in 3 groepen: Elke groep krijgt een zin. De groepen spreken na de aftel na elkaar hun zin 1x uit. Hetzelfde nog eens; Maar nu als loop: Je begint na de 3e zin weer bij de 1e zin, enz. De kinderen spreken en klappen/tikken het ritme van de woorden mee. De kinderen spreken de zinnen in hun hoofd en klappen/tikken daarbij. Je kunt er nu evt. instrumenten bij nemen. Suggesties: 1e zin: Trom, 2e zin: woodblock, 3e zin: Claves/ ritmestokken. Stapelen: Zin 1 begint, zin 2 komt erbij en daarna zin 3. Geef met je hand aan wanneer allen of elke groep moet stoppen. Kern 6 Doel: Improvisatie van klanken.

3 Wijs met een stokje naar de uil, wijs naar een kind en vraag hem non-verbaal welk geluid erbij hoort. (Door bijvoorbeeld je hand achter je oor te houden.) Zo ook met een paar andere figuren. De kinderen moeten onthouden welk geluid bij elk plaatje hoort. Wijs ze door elkaar aan: Heel de groep laat het geluid horen. Afspraak: Stokje van het plaatje weg: Meteen stilte. Breid nu dit spel uit met de rest van de plaatjes. Laat ook een kind een keer de plaatjes aanwijzen terwijl de klas de geluiden maakt. Kern 7 voor de 2e, 3e les Doel: Kennismaken maken met een kerkorgel. kennismaken met een stukje uit de Dance Macabre. Opdracht: Kijk en luister naar dit filmpje waarin je een kerkorgel ziet en hoort. Vragen vooraf: Een jongen speelt het orgel, wat doen die anderen? (De knoppen(registers) bedienen waardoor je telkens een andere klank krijgt.) Herkent iemand het muziekstuk dat deze jongen speelt? (Het heet Dance Macabre en het is gecomponeerd door Camille Saint Saëns. Normaal gesproken wordt het gespeeld door een orkest. Sommige kinderen zullen het herkennen van het Spookslot in de Efteling. Ook in de digiles Karoetsie wordt het gebruikt in de Inleiding.) Stilte-afspraak maken. Zet de film aan. Bespreek na de film de antwoorden Kern 8 voor de 2e, 3e les Doel: Nadere kennismaking met het kerkorgel. Opdracht: Kijk en luister naar dit filmpje waarin de werking van het kerkorgel wordt uitgelegd. Stilte-afspraak maken. Zet de film aan. Bespreek na de film de antwoorden Zie werkblad onderaan. Afsluiting 1 Doel: Het lied zelfstandig uitvoeren (m.b.v. de playbackversie) Vraag nog een keer aan de klas hoe het lied is opgebouwd. Gebruik de pompoentjes onderaan de pagina. Vraag: Waarom is het laatste vormteken anders? Zet de speler 1 aan. De kinderen zingen en luisteren naar het einde. (Fade out) Verdeel de klas in vijf groepen. Elke groep krijgt een couplet. Iedereen zingt het refrein. Zet de speler 2 aan. Afsluiting 2 voor de 2e, 3e les Doel: Het lied zelfstandig uitvoeren (m.b.v. de playbackversie); Spelen van ritmezinnen uit kern 5. Kies 3 kinderen en geef hen de instrumenten zoals die gebruikt zijn in kern 5. Zij spelen elk hun ritmezin tijdens elk refrein, maar ze zingen zelf niet mee. Let op: Laatste refrein: ook de spelers worden zachter. Zet speler 1 of 2 aan. Wissel van rollen. Extra: Kies een groepje dat tijdens de refreinen enge geluiden erbij gaat maken. Extra: Kies een groepje dat een dans uitvoert tijdens het hele lied.

4 (T+M: Roel Janssen/Willem van der Heijden) Spoken, spoken, spoken, griezel, griezel, griezelen Spoken, spoken, spoken, griezel, griezel, woohahahahahah! 31 oktober, het is weer Halloween Spoken en griezelen, monsters al gezien? Spoken. 31 oktober, dag van Halloween Graaf /Dracula wordt wakker, heksen te zien Spoken. 31 oktober, schrik van Halloween Spinnen in hun webben, wel een stuk of tien Spoken. 31 oktober, luguber Halloween De /nacht is al gevallen, je kunt nu niets meer zien Spoken. 31 oktober, angst van Halloween Alle mensen schrikken, jij het meest misschien Spoken. Spoken.

5 Het kerkorgel Je naam: 1. In de film wordt een andere naam voor kerkorgel gebruikt: 2. Vertel in een paar zinnen hoe een kerkorgel werkt: 3. De pijpen worden van deze materialen gemaakt: en 4. Welke zin is waar: A. De toon wordt hoger als de pijp langer wordt. B. Lange pijpen klinken lager dan korte pijpen. 5. Het orgel bestaat uit drie delen: Het rugwerk, hoofdwerk en het b. Links en rechts heb je vaak ook twee torens. 6. De lengte van de pijp bepaalt de hoogte van de toon. De vorm, de doorsnede en het materiaal van de pijp bepaalt de k r 7. De pijpen worden geplaatst op een w. Voor elke pijp is er gat in gemaakt. Dat gat kan geopend worden als je een t indrukt. Via stangetjes en draadjes gaat er een klepje open onder dat gat. 8. Onder de gaten zit een schuif die alle gaten op een rij kan sluiten of openen. Zo kun je een hele rij pijpen wel of niet laten klinken. Die schuif wordt bediend met een knop naast het toetsenbord. Zo n knop heet een r. 9. De wind komt van de balg en stroomt door de windkanalen. Vroeger moesten een paar jongens de balg bedienen. Tegenwoordig gebruiken ze een. 10. Wat vind jij van het kerkorgel? Schrijf het in een paar zinnen op. Je mag er ook een tekening bij maken op de achterkant van dit blad als je tijd over hebt.

6 Het kerkorgel Antwoorden 1. In de film wordt een andere naam voor kerkorgel gebruikt: Pijporgel 2. Vertel in een paar zinnen hoe een kerkorgel werkt: Wind blaast door verschillende pijpen en laat de lucht trillen. Dat maakt geluid. Met behulp van toetsen en pedalen kun je verschillende tonen maken. 3. De pijpen worden van deze materialen gemaakt: lood en hout 4. Welke zin is waar: A. Lange pijpen klinken lager dan korte pijpen. 5. Het orgel bestaat uit drie delen: Het rugwerk, hoofdwerk en het bovenwerk. Links en rechts heb je vaak ook twee torens. 6. De lengte van de pijp bepaalt de hoogte van de toon. De vorm, de doorsnede en het materiaal van de pijp bepaalt de klankkleur. 7. De pijpen worden geplaatst op een windlade. Voor elke pijp is er gat in gemaakt. Dat gat kan geopend worden als je een toets indrukt. Via stangetjes en draadjes gaat er een klepje open onder dat gat. 8. Onder de gaten zit een schuif die alle gaten op een rij kan sluiten of openen. Zo kun je een hele rij pijpen wel of niet laten klinken. Die schuif wordt bediend met een knop naast het toetsenbord. Zo n knop heet een register. 9. De wind komt van de balg en stroomt door de windkanalen. Vroeger moesten een paar jongens de balg bedienen. Tegenwoordig gebruiken ze een motor. 10. Wat vind jij van het kerkorgel? Schrijf het in een paar zinnen op. Je mag er ook een tekening bij maken op de achterkant van dit blad als je tijd over hebt.

7 Michael Jackson - Ghosts There's a ghost out in the hall There's a ghoul under the bed There's something in the walls There's blood up on the stairs And it's floating through the room And there's nothing I can see And I know that that's the truth Because now it's haunting me. I don't understand it Hey! I don't understand it! Aaow! There's a thumpin' in the floor There's a creak behind the door There's a rocking in the chair But there's no-one sitting there There's a ghostly smell around But nobody to be found And a coffin that lay open Where a restless soul is going Don't understand it Hey! Don't understand it And who gave you the right to shake my family? And who gave you the right to shake my baby, She needs me And who gave you the right to shake my family tree? You put a knife in my back Shot an arrow in me!

8 Tell me are you the ghost of jealousy The ghost of jealousy There's a thumpin' in the floor There's a creak behind the door There's a rocking in the chair But nobody's sitting there There's a ghostly smell around But nobody to be found And a coffin that lay open Where a restless soul is going Don't understand it! Yeah Yeah! Don't understand it! Your just a doggone! Aaow! And who gave you the right to scare my family? And who gave you the right to scare my baby, She needs me And who gave you the right to shake my family tree? And who gave you the right to take intrusion, To see me? And who gave you the right to shake my family? And who gave you the right to hurt my baby, She needs me And who gave you the right to shake my family tree? You put a knife in my back, Shot an arrow in me! Tell me are you the ghost of jealousy A suckin' ghost of jealousy Aaow!

9 And who gave you the right to shake my family? And who gave you the right to shake my baby, She needs me And who gave you the right to shake my family tree? And who gave you the right to take intrusion To see me? And who gave you the right to hurt my family? And who gave you the right to hurt my baby, She needs me And who gave you the right to shake my family tree? You put a knife in my back Shot an arrow in me! Tell me are you the ghost of jealousy The ghost of jealousy Aaow! Tell me Are you the ghost of jealousy

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: ⅞ Thema: Canonzingen Inhoud: Het welbekende Engelstalig liedje, bedoeld als 4-stemmige canon. Daarnaast 4 eenvoudige ritmes om te spelen op instrumenten. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem;

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 4/5/6 Thema: Sprookjes Inhoud: Een up-tempo lied met 3 coupletten. Ritmes op woorden en ritmes op grafische notatie. Analyseren van beeld met geluid speel;t een belangrijke rol. Warming-up Doel:

Nadere informatie

Spider. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Spider. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: (6) 7 en 8 Thema: Spinnen, Thema boekenweek Vreselijk Eng Inhoud: Een bewerking van een Amerikaans liedje, ritmes lezen en spelen op instrumenten, liedtekst in twee versies. De functie van muziek

Nadere informatie

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kleur. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 6/7/8 Thema: Kleuren (Visueel en auditief!) Inhoud: Lied over kleuren en waarvoor die kleuren staan, luisteren naar klankkleur, i.c.m. instrumenten, ritmes spelen. Het lied heeft 2 versies: Een

Nadere informatie

Hans en Grietje. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Hans en Grietje. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1, 2, 3, 4 Thema: Sprookjes Inhoud: Een lied over de belevenissen van ; ritmezinnen; 3 ritmes; tekstimprovisatie; kennismaken met opera. Expert: Het verschil tussen 6/8 en 4/4 maat. Warming-up Doel:

Nadere informatie

In de rij. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

In de rij. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2 en 3/4 Thema: Boerderijdieren/Supermarkt Inhoud: Een liedje in twee heel verschillende versies: Pop- en klassiek, twee verschillende teksten. Ritme en maat, spelen op instrumenten, (her)kennen

Nadere informatie

Kleuren. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kleuren. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2 3/4 Thema: Kleuren Inhoud: Lied in 2 versies over kleuren. De toonladder, ritmes en spelen met instrumenten. Reageren op kleuren en vormen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 3/4 Thema: Accordeon, instrument Inhoud: Het instrument accordeon wordt in deze les uitgelegd, binnenkant en buitenkant, familieleden, de klank, een beetje techniek en een speciaal liedje aangeleerd.

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 5/6/7/8 Thema: Carnaval, Turkije Inhoud: Carnavalslied in Turkse stijl, tekstimprovisatie, spelen van instrumenten, kennismaken met Turkse instrumenten Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem;

Nadere informatie

Spillebeen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Spillebeen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2/3/4 Thema: Sprookjes Inhoud: Een variatie op het welbekende liedje. Drie nieuwe coupletten, ritme en instrumenten spelen, tekst- en ritmeimprovisatie. Reageren op kleuren. Warming-up Doel: Losmaken

Nadere informatie

Vrienden. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Vrienden. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 7/8 Thema: Vriendschap, relatie Inhoud: Lied over een vriendengroep, ritmes lezen en spelen, stokkenspel, instrumenten spelen, ritmes ontwerpen. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie

Nadere informatie

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2/3/4 Thema: Winter/ Kerstman Inhoud: Lied in 2 versies, ritmes, hoog-laagspel, geluiden-in-een-rij Als je kiest voor de bovenste Inleiding-Kern-Afsluiting komt de Kerstman in beeld, bij de onderste

Nadere informatie

Kerstklokje. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Kerstklokje. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 1/2/3/4 Thema: Kerst Inhoud: Een variatie op het welbekende liedje Luid klokje Klingeling, Spelen met instrumenten, toonladders maken, exact luisteren. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem;

Nadere informatie

Auto. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; focus op de leerkracht.

Auto. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; focus op de leerkracht. Groep: 1/2 Thema: Auto, Verkeer Inhoud: Een lied over 4 verschillende auto s, met veel herhaling. Tellen van geluiden, met geluid/beweging reageren op visuele beelden, spelen met instrumenten, verzinnen

Nadere informatie

Het Boek van Sinterklaas

Het Boek van Sinterklaas Groep: 5/6/7/8 Thema: Sinterklaas, vluchtelingen Inhoud: Een lied over kinderen die nog niet zo lang in Nederland zijn, ritmes, ritmezinnen, geschiedenis van Sinterklaas. Warming-up Doel: Losmaken van

Nadere informatie

Assepoester.

Assepoester. Assepoester www.musicoach.nl Groep: 6/7/8 Thema: Sprookjes, battle, rap Inhoud: Een rap battle tussen Assepoester en Belle. Een pittige tekst. Een korte uitleg over samples en een loop-app. Warming-up

Nadere informatie

LESBRIEF onderbouw. MUZIEK OP MAAT, hart voor muziek! Lego House. Ed Sheeran

LESBRIEF onderbouw. MUZIEK OP MAAT, hart voor muziek! Lego House. Ed Sheeran LESBRIEF onderbouw MUZIEK OP MAAT, hart voor muziek! Lego House Ed Sheeran Inleiding Lego House is één van de recente hits van singer-songwriter Ed Sheeran. In deze lesbrief ga je met dit nummer aan de

Nadere informatie

Alice in Wonderland.

Alice in Wonderland. Groep: 5/6 Thema: Alice in Wonderland Inhoud: Deze les is gemaakt ter voorbereiding van de voorstelling door Philharmonie Zuidnederland i.s.m. theatergezelschap Het Laagland. De gebruikte filmfragmenten

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A, B, C

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A, B, C Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A, B, C Vak: : Taste of music Vak 1 Taak 1 Taak 2 Taak 3 Leerroute A: 3 taaltaken per les (van max. 15 minuten) Leerroute B: 2 taaltaken

Nadere informatie

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen.

Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Lesbrief Les 2.1: My family Main language Dit is de basiswoordenschat. Deze woorden moeten de leerlingen zowel passief als actief kennen. Nouns: brother, sister, cousin, mother, father, aunt, uncle, grandmother,

Nadere informatie

LEERLINGENHANDLEIDING. Inleiding

LEERLINGENHANDLEIDING. Inleiding LEERLINGENHANDLEIDING Inleiding Jullie gaan binnenkort naar de voorstelling De dag- en nachtegaal. Dit jeugdconcert wordt gespeeld door een ensemble uit het Nederlands Philharmonisch Orkest. De muziek

Nadere informatie

Afstudeerproduct Spelen in een band

Afstudeerproduct Spelen in een band Afstudeerproduct Spelenineenband PhilippeThijs DoMuIV 2009 2010 Inhoudsopgave Inleiding 3 Les1:Gewenning 6 Les2:Stopsencues 9 Les3:EenstapjeverderI 11 Les4:EenstapjeverderII 15 Les5:Uptempo 17 Les6:Fade

Nadere informatie

Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8

Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8 Verdeling vakinhoud leerlijn muziek groep 1-8 Definities Puls: in de maat (in een vierkwartsmaat 1,2,3,4 en in een driekwartsmaat 1,2,3) Afterbeat: Op de beat speel je op de tellen 1 en 3 van de maat,

Nadere informatie

Oefen het lied Billy Jean

Oefen het lied Billy Jean Lesbrief 1. UIT DE VIDEO Oefen het lied Billy Jean Muzikale activiteit: Zingen Moeilijkheidsgraad: Tijdsduur: 5-10 minuten Voorbereidingstijd: 5-10 minuten Benodigdheden: karaoke band (hier openen) OF

Nadere informatie

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek

DieDrie. Lesbrief bij de voorstelling Zeg het met muziek DieDrie Lesbrief bij de voorstelling Muziekles (deel1) ±35 minuten (incl. filmpjes) (uitleg en filmpjes) Groep 3 t/m 8 Hoe? In groepjes op 1 of meer computers (met internet), of klassikaal met beamer of

Nadere informatie

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent? 1. Singer Songwriter 1

Muziek Singer Songwriter 1. Workshop Handleiding. Singer Songwriter 1. wat is jouw talent?   1. Singer Songwriter 1 Workshop Handleiding wat is jouw talent? 1 Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Introductie én opzet van de workshop Singer Songwriter Bekijk de introductievideo

Nadere informatie

Let op intonatie. Timing van de piano en de zang, beter op elkaar afstemmen. De uitstraling van de band mag meer richting die van de zangeres.

Let op intonatie. Timing van de piano en de zang, beter op elkaar afstemmen. De uitstraling van de band mag meer richting die van de zangeres. Nr. Act Titel 1 ROHS Tremors Zangeres moet letten op de intonatie en mag meer kracht geven. Blijf verstaanbaar. 2e stem beter kleuren/intoneren. Met dynamiek kan meer gespeeld worden. Let op de volumes

Nadere informatie

Ali Baba. Groep: 6/7 Thema: Ali Baba, de 41e rover! Inhoud: Lied met verhalende tekst, ritmes lezen en spelen, informatie over enkele instrumenten.

Ali Baba. Groep: 6/7 Thema: Ali Baba, de 41e rover! Inhoud: Lied met verhalende tekst, ritmes lezen en spelen, informatie over enkele instrumenten. Groep: 6/7 Thema: Ali Baba, de 41e rover! Inhoud: Lied met verhalende tekst, ritmes lezen en spelen, informatie over enkele instrumenten. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten;

Nadere informatie

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen

De hele noot Deze noot duurt 4 tellen HERHALING KLAS 1. In de eerste klas heb je geleerd hoe je een melodie of een ritme moet spelen. Een ritme is een stukje muziek dat je kunt klappen of op een trommel kunt spelen. Een ritme bestaat uit lange

Nadere informatie

Peer Gynt. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas.

Peer Gynt. Warming-up Doel: Losmaken van lijf en stem; concentratie vergroten; richten op leraar voor de klas. Groep: 6/7/8 Thema: Sprookje, klassieke muziek Inhoud: Info over de bekende Peer Gynt-suite van Edvard Grieg, het leven van Grieg, het symfonie-orkest, een lied, ritmes spelen. (In Afsluiting 2 is het

Nadere informatie

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8

Lesmateriaal. Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Lesmateriaal Waar slaat dat op! Basisonderwijs groep 5 groep 8 Inleiding Binnenkort gaat u met de klas naar de voor Waar slaat dat op!? van Het Gelders Orkest. In deze voorstelling wordt er muziek gemaakt

Nadere informatie

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED

ZINGEN BRAINSTORM MET DE KLAS BELANGRIJK BIJ DE KEUZE VAN EEN LIED ZINGEN Zang mag niet ontbreken in de BZTband XXL! Daarom zijn we op zoek naar een klas die graag samen zingt. Zing je al vaak met je klas, dan kun je meteen aan de slag. Zo niet, dan heb je hopelijk iets

Nadere informatie

KERSTKLOKKEN 1 GROEP 3

KERSTKLOKKEN 1 GROEP 3 KERSTKLOKKEN 1 GROEP 3 Beweging Vorm De klokken Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: CD Kerst Kerstman Bijlage 1 Klankstaven Liedblad Muziekmappen Voorbereiding: CD Kerst maken en CD speler klaarzetten.

Nadere informatie

CKV-opdracht - dinsdagmiddag 12 februari Naam: Klas: Leerjaar 3 afdeling: Vak CKV. Opdracht 1: Vragen beantwoorden over de film (reflectie)

CKV-opdracht - dinsdagmiddag 12 februari Naam: Klas: Leerjaar 3 afdeling: Vak CKV. Opdracht 1: Vragen beantwoorden over de film (reflectie) CKV-opdracht - dinsdagmiddag 12 februari 2019 Naam: Klas: Leerjaar 3 afdeling: Vak CKV Opdrachten n.a.v. de film Bohemian Rhapsody Opdracht 1: Vragen beantwoorden over de film (reflectie) Opdracht 2: Ritme/

Nadere informatie

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij.

Bekijk het introductiefilmpje op de homepagina en lees het onderstaande verhaal hierbij. Docentenhandleiding Vuurvogel Het Balletorkest Beste docent, Wat fijn dat u naar De Vuurvogel van Het Balletorkest komt kijken. In dit document vindt u de handleiding voor alle lessen rondom dit concert.

Nadere informatie

Dieren deel 1 luisteren en noteren X Muziek noteren X Luisteren O Individueel X Duo 1. Inleiding: Oriëntatie: 3. Delen oefenen:

Dieren deel 1 luisteren en noteren X Muziek noteren X Luisteren O Individueel X Duo 1. Inleiding: Oriëntatie: 3. Delen oefenen: Dieren deel 1 luisteren en noteren Groep 3-6 Eindproduct Kinderen maken grafische notaties van muziek die over dieren gaat. Onderdeel O Zingen O Muziek maken X Muziek noteren X Luisteren O Bewegen Leerdoelen

Nadere informatie

Antwoordenblad bij het Werkblad over orgels bij de les "Muziek uit een Gebouw"

Antwoordenblad bij het Werkblad over orgels bij de les Muziek uit een Gebouw Antwoorden bij de vragen uit hoofdstuk 1 Vraag 1 Als Yamal, Maarten en Ahmed met de tram door de stad rijden, welk muziekinstrument komen ze dan tegen? (b) een draaiorgel mooie kant van een draaiorgel

Nadere informatie

Algemene doelstellingen voor lessenreeks De Tijdmachine

Algemene doelstellingen voor lessenreeks De Tijdmachine De Tijdmachine Mu1/2a Algemene doelstellingen voor lessenreeks De Tijdmachine - Leerlingen begrijpen het verschil tussen hun zang-, spreek- en gedachtenstem - Leerlingen ontdekken dat je je stem op heel

Nadere informatie

Van ik tot allemaal. Muziek. Mu1/2b. Mu1/2b.1. Algemene doelstellingen voor lessenreeks Van ik tot allemaal

Van ik tot allemaal. Muziek. Mu1/2b. Mu1/2b.1. Algemene doelstellingen voor lessenreeks Van ik tot allemaal Van ik tot allemaal Mu1/2b Algemene doelstellingen voor lessenreeks Van ik tot allemaal - Leerlingen leren bewegen op muziek - Leerlingen leren beter zingen - Leerlingen leren zingen en bewegen combineren

Nadere informatie

LES 23. GROEP: 3 t/m 8 Bewegen op muziek.

LES 23. GROEP: 3 t/m 8 Bewegen op muziek. LES 23. GROEP: 3 t/m 8 DOELSTELLINGEN: Groep 3/4, LES 1: - De leerlingen kunnen de dans na een aantal keer oefenen redelijk zelfstandig uitvoeren. - De leerlingen dansen alle bewegingen mee. Groep 3/4,

Nadere informatie

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld.

In Evacuate the dancefloor van Cascada wordt een langer motief gebruikt. Meteen daarna wordt een variatie gespeeld. Naam:.... Klas:. Herhalen is iets nog een keer spelen zonder er iets aan te veranderen. Als je in een muziekstuk het motief alleen maar herhaalt, wordt het wel een beetje saai. Daarom maakt een componist

Nadere informatie

Kun je Herfst* winter, lente, zomer horen? gr 1-2

Kun je Herfst* winter, lente, zomer horen? gr 1-2 Kun je Herfst* winter, lente, zomer horen? gr 1-2 2 lessen Dit project is tot stand gekomen i.s.m. De Domijnen, Eigenwijs in het kader van Cultuureducatie met Kwaliteit 2017-2020 Titel Kun je herfst* winter,

Nadere informatie

20 twenty. test. This is a list of things that you can find in a house. Circle the things that you can find in the tree house in the text.

20 twenty. test. This is a list of things that you can find in a house. Circle the things that you can find in the tree house in the text. 9006625806_boek.indd 1 31/08/16 15:26 1 6 test This is a list of things that you can find in a house. Circle the things that you can find in the tree house in the text. living room kitchen bedroom toilet

Nadere informatie

Lesideeën claves: onderbouw

Lesideeën claves: onderbouw Lesideeën claves Lesideeën claves: onderbouw Lesideeën middenbouw: pagina 4 Lesideeën bovenbouw: pagina 6 Getal onder de 10 Doel: de leerlingen oefenen met tellen en klappen/spelen op een vooraf bepaald

Nadere informatie

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A, B, C

Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A, B, C Leerjaar 3: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A, B, C Vak: : Games and the internet Vak 1 Taak 1 Taak 2 Taak 3 Leerroute A: 3 taaltaken per les (van max. 15 minuten) Leerroute

Nadere informatie

3 I always love to do the shopping. A Yes I do! B No! I hate supermarkets. C Sometimes. When my mother lets me buy chocolate.

3 I always love to do the shopping. A Yes I do! B No! I hate supermarkets. C Sometimes. When my mother lets me buy chocolate. 1 Test yourself read a Lees de vragen van de test. Waar gaat deze test over? Flash info 1 In the morning I always make my bed. A Yes. B No. C Sometimes, when I feel like it. 2 When I see an old lady with

Nadere informatie

Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding voor groep 3. Jennemieke Snijders. Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613

Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding voor groep 3. Jennemieke Snijders. Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613 Muziek en Meer Muziekmethode voor basisonderwijs Docentenhandleiding voor groep 3 Jennemieke Snijders Uitgeverij Lambo telefoon: 026-3515613 Parkstraat 30 internet: www.lambo.nl 6828 JJ Arnhem e-mail:

Nadere informatie

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen

» Oefening. Een voorbeeld van een idee: Ik ben soms graag alleen Als eerste moet je goed weten waarover je song gaat. Dit lijkt overduidelijk, maar dat is het niet altijd. Probeer in één woord vast te leggen waarover je song gaat. Het is uiteraard bepalend voor de tekst

Nadere informatie

LESBRIEF MAARSCHALKERWEERDORGEL Dierendagproject 4 oktober 2012

LESBRIEF MAARSCHALKERWEERDORGEL Dierendagproject 4 oktober 2012 LESBRIEF MAARSCHALKERWEERDORGEL Dierendagproject 4 oktober 2012 1 HET KERKORGEL HET GROOTSTE BLAASINSTRUMENT Op het plaatje hierboven zie je een heleboel blaasinstrumenten. Welke? Welke komen terug als

Nadere informatie

LESBRIEF klas 1. MUZIEK OP MAAT, hart voor muziek! Gotye. Somebody That I Used To Know

LESBRIEF klas 1. MUZIEK OP MAAT, hart voor muziek! Gotye. Somebody That I Used To Know LESBRIEF klas 1 MUZIEK OP MAAT, hart voor muziek! Gotye Somebody That I Used To Know Inleiding Er zijn van die melodietjes die iedereen opeens lijkt te kennen. De intro van Somebody That I Used To Know

Nadere informatie

OOSTENRIJK 1 GROEP 7. Muzikale elementen. Volksmuziek. Bron: Alma ten Bruin

OOSTENRIJK 1 GROEP 7. Muzikale elementen. Volksmuziek. Bron: Alma ten Bruin OOSTENRIJK 1 GROEP 7 Muzikale elementen Volksmuziek Bron: Alma ten Bruin Benodigdheden: CD: Landen Digibord Liedblad Bijlage 1 2 en 3 Werkblad 1 Bord Voorbereiding: CD maken en CD speler klaarzetten. Kaart

Nadere informatie

Coldplay en pedaalgebruik

Coldplay en pedaalgebruik Lesweek 6: Coldplay en pedaalgebruik Inleiding Deze week gaat u weer een nieuw liedje leren spelen. Deze week leert u Clocks van Coldplay. Daarnaast leert u deze week voor het eerst uw pedaal te gebruiken.

Nadere informatie

News: Tours this season!

News: Tours this season! 1 Do you remember? Lees de zinnen en vul de juiste woorden in. Kies uit: like listen presenter too loud great show number next crowd singer. Let op: je houdt twee woorden over. Welcome back to the best

Nadere informatie

- Een voorwerp waarmee een tempo aangegeven kan worden. B.v. een stokje en een woodblock of blikje.

- Een voorwerp waarmee een tempo aangegeven kan worden. B.v. een stokje en een woodblock of blikje. Muziekles klappen Groep: Groep 5-6 Groep 7-8 Werkvorm: Kleine groepjes Klassikaal Benodigdheden: - Een voorwerp waarmee een tempo aangegeven kan worden. B.v. een stokje en een woodblock of blikje. Korte

Nadere informatie

Opdrachten. 1. Geef de namen van de volgende muziekinstrumenten:

Opdrachten. 1. Geef de namen van de volgende muziekinstrumenten: Muziek Muziek Het volgende onderwerp dat we gaan bespreken is het keuzevak muziek. In de vierde klas krijg je vier uur per week muziek. Daarvan heb je twee uur praktijk- en twee uur theorieles. Ook geef

Nadere informatie

Het houden van een spreekbeurt

Het houden van een spreekbeurt Het houden van een spreekbeurt In deze handleiding staan tips over hoe je een spreekbeurt kunt houden. Waar moet je op letten? Wat moet je wel doen? En wat moet je juist niet doen? We hopen dat je wat

Nadere informatie

Ook dit jaar heeft Kinderen voor Kinderen in samenwerking met de Kinderboekenweek een nieuwe titelsong genaamd Gruwelijk eng.

Ook dit jaar heeft Kinderen voor Kinderen in samenwerking met de Kinderboekenweek een nieuwe titelsong genaamd Gruwelijk eng. 1 Inleiding Ook dit jaar heeft Kinderen voor Kinderen in samenwerking met de Kinderboekenweek een nieuwe titelsong genaamd Gruwelijk eng. In dit document staat de choreografie van Gruwelijk Eng beschreven.

Nadere informatie

les 18 Samba De leerlingen ervaren dat muziek iets kan vertellen over een land of cultuur. Ze kunnen ritmisch improviseren. doel

les 18 Samba De leerlingen ervaren dat muziek iets kan vertellen over een land of cultuur. Ze kunnen ritmisch improviseren. doel 107 les 18 zingen luisteren spelen vastleggen bewegen doel benodigd materiaal ruimte voorbereiding kunst en cultuur Samba In deze les staat de samba uit Brazilië centraal. De leerlingen leren het lied

Nadere informatie

maken de kinderen een waterorgel en laten elke lettergreep uit een lied horen op dit orgel. Groep 1 Groep 2 samengestelde woorden in

maken de kinderen een waterorgel en laten elke lettergreep uit een lied horen op dit orgel. Groep 1 Groep 2 samengestelde woorden in 7. Raar maar waar! Tijdens deze activiteit: maken de kinderen een waterorgel en laten elke lettergreep uit een lied horen op dit orgel. Taal Ontluikende en beginnende geletterdheid Fonemisch bewustzijn

Nadere informatie

Vertaling Engels Famous Last words- my chemical romance

Vertaling Engels Famous Last words- my chemical romance Vertaling Engels Famous Last words- my chemical romance Vertaling door een scholier 1737 woorden 4 maart 2007 8,3 5 keer beoordeeld Vak Engels Famous Last Words My Chemical Romance T: My Chemical Romance

Nadere informatie

Teksten van de liederen die gospelkoor Inspiration tijdens deze Openluchtdienst zingt.

Teksten van de liederen die gospelkoor Inspiration tijdens deze Openluchtdienst zingt. Don t you worry There s an eternity behind us And many days are yet to come, This world will turn around without us Yes all the work will still be done. Look at ever thing God has made See the birds above

Nadere informatie

Lesbrief bij Als honden konden bidden van Margriet Cobben

Lesbrief bij Als honden konden bidden van Margriet Cobben Lesbrief bij Als honden konden bidden van Margriet Cobben Voor groep 6, 7 en 8 Inhoud van deze lesbrief Thema s in het boek Lesopzet Doel van de les Uitwerking Bijlage: opdrachtenblad Thema s in het boek

Nadere informatie

Leerjaar 2: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A, B, C

Leerjaar 2: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A, B, C Leerjaar 2: Lesopbouw en suggesties (incl. bewijzenblad) voor leerroute A, B, C Vak: : Let`s play! Vak 1 Taak 1 Taak 2 Taak 3 Leerroute A: 3 taaltaken per les (van max. 15 minuten) Leerroute B: 2 taaltaken

Nadere informatie

kunstwerken kritisch te beschouwen, te reflecteren op het thema kunst én is een creatief speelveld voor vele muzikale werkvormen.

kunstwerken kritisch te beschouwen, te reflecteren op het thema kunst én is een creatief speelveld voor vele muzikale werkvormen. KUNST?! door TOONZETTERS GROEP 6-7 8 Vaardigheden Luisteren naar en analyseren van vorm, spelen van een meerstemmige ritmische begeleiding en kennismaken met compositie. Context Het bovenbouwlied KUNST?!'

Nadere informatie

Puzzle. Fais ft. Afrojack Niveau 3a Song 6 Lesson A Worksheet. a Lees de omschrijvingen. Zet de Engelse woorden in de puzzel.

Puzzle. Fais ft. Afrojack Niveau 3a Song 6 Lesson A Worksheet. a Lees de omschrijvingen. Zet de Engelse woorden in de puzzel. Puzzle a Lees de omschrijvingen. Zet de Engelse woorden in de puzzel. een beloning voor de winnaar iemand die piano speelt een uitvoering 4 wat je wil gaan doen; voornemens 5 niet dezelfde 6 deze heb je

Nadere informatie

RIJMEN EN DICHTEN 1 GROEP 5

RIJMEN EN DICHTEN 1 GROEP 5 RIJMEN EN DICHTEN 1 GROEP 5 Maat en Metrum Rijmen Benodigdheden: CD Maat en metrum CD speler Bijlage 1 en 2 Vier hoepels Trom Liedblad Ritmestokjes Muziekmap Voorbereiding: CD Maat en metrum maken. CD

Nadere informatie

Wat weet ik al over het onderwerp? (Kennis ophalen)

Wat weet ik al over het onderwerp? (Kennis ophalen) HANDLEIDING BLOK 1, WEEK 3, LES 1 GROEP 4 achtergrondinformatie Leesstrategie Wat weet ik al over het onderwerp? (Kennis ophalen) Lesdoelen De kinderen kunnen: bedenken wat ze al weten over het onderwerp.

Nadere informatie

Kinderrechtenlied Jij bent uniek

Kinderrechtenlied Jij bent uniek Kinderrechtenlied Jij bent uniek (Uit: Het land van Kwien: Werkbladen kleuters en 1 ste graad LO) (Uit: Het Krekelboek) Jij bent uniek (Jan Vanden Bergh december 2006) 5, 6, 7, 8 geloof in je eigen kracht!!

Nadere informatie

Activiteit 14. Muziek Pompoenlied. Doelen. Materiaal. Voortaak

Activiteit 14. Muziek Pompoenlied. Doelen. Materiaal. Voortaak e x p r e s s i e Muziek Pompoenlied Doelen 1 De kleuters kunnen genieten van succeservaringen op het vlak van prestaties en sociaal contact (ik kan al ). (2) (WO 3.3) 2 De kleuters kunnen een eenvoudig

Nadere informatie

Dag 2 Rare rijmende regels

Dag 2 Rare rijmende regels Dag 2 Rare rijmende regels 1 VOORBEREIDING Kopieer kopieerblad 1 op leerlingenaantal als je het gedicht mis niet kunt projecteren op het digibord. Kopieer kopieerblad 2 op leerlingenaantal. Kopieer kopieerblad

Nadere informatie

RIJMRITMES 1 GROEP 3

RIJMRITMES 1 GROEP 3 RIJMRITMES 1 GROEP 3 Maat en Metrum Rijmen Bron: Factorium Tilburg Alma ten Bruin Benodigdheden: CD Maat en metrum CD speler Bijlage 1 en 2 Vier hoepels Trom Liedblad Muziekmap Voorbereiding: CD Maat en

Nadere informatie

Vertaling Engels Gedicht / songteksten

Vertaling Engels Gedicht / songteksten Vertaling Engels Gedicht / songteksten Vertaling door een scholier 1460 woorden 23 januari 2002 5,4 399 keer beoordeeld Vak Engels Songtekst 1 Another day in paradise Artiest: Brandy & Ray J She calls

Nadere informatie

HET MAKEN VAN EEN VIDEOCLIP

HET MAKEN VAN EEN VIDEOCLIP LO 1 nieuw 6 2007 10-01-2007 14:51 Pagina 28 P X vo HET MAKEN VAN EEN VIDEOCLIP (1) Vakkenintegratie is een gevleugeld woord in het onderwijs. Leergebieden worden uitgedaagd of verplicht samen te werken

Nadere informatie

Listen. Twenty One Pilots Niveau 3a Song 4 Lesson B Worksheet. a Luister naar wat Leo, Tina en Martin vertellen. Omcirkel het juiste antwoord.

Listen. Twenty One Pilots Niveau 3a Song 4 Lesson B Worksheet. a Luister naar wat Leo, Tina en Martin vertellen. Omcirkel het juiste antwoord. 1 Listen a Luister naar wat Leo, Tina en Martin vertellen. Omcirkel het juiste antwoord. 1 Leo is a kid / a teenager / a grown-up. 2 Tina is a kid / a teenager / a grown-up. 3 Martin is a kid / a teenager

Nadere informatie

In the classroom. Who is it? Worksheet

In the classroom. Who is it? Worksheet In the classroom 1 Lees wat de meester doet als hij s morgens op school komt. Lees ook wat een leerling doet. Wie van de twee doet het meest voordat de les begint? First, I go to my desk and take out my

Nadere informatie

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les

China. Stadsgeluiden in China. 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad. Vakgebied: Muziek. Lesduur: 60 minuten per les China Stadsgeluiden in China 3 lessen rond geluiden in een Chinese stad Vakgebied: Muziek Lesduur: 60 minuten per les China Pagina 1 - Stadsgeluiden in China - Colofon Stadsgeluiden in China Les voor groep

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie Muziek en bewegen

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie Muziek en bewegen ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie Muziek en bewegen KUNSTZINNIGE VORMING MUZIEK EN BEWEGEN Leerlijnen Kerndoelen 1.1. Zingen 1. De leerlingen leren liederen uit de eigen en andere culturen alleen

Nadere informatie

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie Muziek en bewegen

ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie Muziek en bewegen ZML SO Leerlijn Kunstzinnige oriëntatie Muziek en bewegen KUNSTZINNIGE VORMING MUZIEK EN BEWEGEN Leerlijnen Kerndoelen 1.1. Zingen 1. De leerlingen leren liederen uit de eigen en andere culturen alleen

Nadere informatie

Graaf Floris V, de boeren en het golvende water. Groep:onderbouw 0/1/2

Graaf Floris V, de boeren en het golvende water. Groep:onderbouw 0/1/2 Graaf Floris V, de boeren en het golvende water. Groep:onderbouw 0/1/2 Didactisch uitgangspunt Klank/ vorm/ betekenis Domeinen Spreken over muziek; Bewegen op muziek; Luisteren naar muziek Doelen Kinderen

Nadere informatie

Hoor de trommel en de fluiten

Hoor de trommel en de fluiten Hoor de trommel en de fluiten Muzido ANNIE LANGELAAR FONDS Hoor de trommel en de fluiten: het lied... 3 De muziekopname... 3 Activiteiten per leeftijd: Baby s... 4 Hoe klap je samen met je baby... 4 Door

Nadere informatie

Janne s 4 e engeltjesdag

Janne s 4 e engeltjesdag Janne s 4 e engeltjesdag Filmpje: La Luna - Pixar Tekst: Anoniem verdriet - Marinus van den Berg Er zijn vrouwen die moeder en mannen die vader zijn maar bijna niemand weet het ze verwachten een kind ze

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Boomwhackers 2. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Boomwhackers 2. wat is jouw talent? Workshop Handleiding 2 wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1 t/m 12 Hier beschrijven we alle lessen afzonderlijk en we geven

Nadere informatie

Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen:

Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen: Een goede muziekles bestaat meestal uit drie onderdelen uit de domeinen: Zingen Muziek maken Luisteren naar muziek Bewegen op muziek Muziek vastleggen Spreken over muziek Voorbeeld: Domein stap 1. Zingen

Nadere informatie

Kerstviering 2018 Thema: iedereen telt mee

Kerstviering 2018 Thema: iedereen telt mee Kerstviering 2018 Thema: iedereen telt mee Basisschool St. Victor, Benschop Lied: Zingend naar kerst Het wordt weer kerst. Eén kaars gaat branden, de donk re aarde licht weer op. We dromen van een nieuwe

Nadere informatie

Lesbrief De Gruffalo en de muis Gebaseerd op het verhaal de Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler

Lesbrief De Gruffalo en de muis Gebaseerd op het verhaal de Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler Lesbrief De Gruffalo en de muis Gebaseerd op het verhaal de Gruffalo van Julia Donaldson en Axel Scheffler Als je wandelt in het bos kan je verschillende dieren tegenkomen zoals een muis, een vos een uil.

Nadere informatie

Co-creatie met basisschool De Ontdekking Groep 7-8

Co-creatie met basisschool De Ontdekking Groep 7-8 PAS OP JE TELLEN Werken met breuken, inhoud en oppervlakte m.b.v. muziek(les) GROEP 7-8 maatsoort, akkoordschema, vormschema Co-creatie met basisschool De Ontdekking Groep 7-8 Oktober/november 2015 1 Overzicht

Nadere informatie

class book I am reading a book. close your books homework My teacher gave me a lot of homework. to read We are going to read that book.

class book I am reading a book. close your books homework My teacher gave me a lot of homework. to read We are going to read that book. classroom The students are waiting for their teacher in the classroom. class pupil / student classmate You can ask your classmate for help with your homework. please sit down please stand up look at this

Nadere informatie

Anne Frank Cantate Opdrachten vmbo. Maak je eigen. muziekbiografie. 1 1 slu

Anne Frank Cantate Opdrachten vmbo. Maak je eigen. muziekbiografie. 1 1 slu muziekbiografie 1 1 slu Op de website ben je allerlei muziekfragmenten tegengekomen. Sommige spreken je waarschijnlijk aan, andere helemaal niet. Verzamel vier fragmenten in een persoonlijke muziekbiografie:

Nadere informatie

9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training

9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training 9 daagse Mindful-leSs 3 stappen plan training In 9 dagen jezelf volledig op de kaart zetten Je energie aangevuld en in staat om die batterij op peil te houden. Aan het eind heb jij Een goed gevoel in je

Nadere informatie

De opnamemogelijkheden van audioapparatuur zinvol gebruiken ET GO! OVSG VVKBAO 2.2, 6.3*, 6.4* 2.3*, 2.5, 6.2*, 6.5* 2.1, 6.1*, 2.

De opnamemogelijkheden van audioapparatuur zinvol gebruiken ET GO! OVSG VVKBAO 2.2, 6.3*, 6.4* 2.3*, 2.5, 6.2*, 6.5* 2.1, 6.1*, 2. Veggie (W)rap 0 drama/muzisch taalgebruik 0 beeld 0 muziek 0 beweging 0 media Titel: Geluid met effect! Geplande onderwijstijd: 2x 50 minuten Doelen Kinderen kunnen klanken en geluiden nabootsen. De kinderen

Nadere informatie

1. Samen maken we muziek vandaag

1. Samen maken we muziek vandaag 1. Samen maken we muziek vandaag We verzamelen voor het gebouw van de Natuurtuin Na een korte inleiding zingen we samen het lied samen maken we muziek vandaag. Dit lied zullen we telkens zingen als we

Nadere informatie

les 1 The sunshine doel

les 1 The sunshine doel 44 Moet je doen muziek groep 7 les 1 zingen luisteren spelen vastleggen bewegen The sunshine De les begint met het zingen van een zomers lied over activiteiten in de zon. Daarna beelden de leerlingen met

Nadere informatie

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant...

Opzet en uitvoering. Inhoudsopgave. 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3. 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4. 3 Stap voor Stap...5. 4 Technische kant... Inhoudsopgave 1 Wat is Kiezen voor je leven? 3 2 Hoe maak je een Digi-tale? 4 3 Stap voor Stap...5 4 Technische kant....7 5 Werkblad Mijn Digi-tale...9 6 Werkblad Mijn storyboard 10 Digi-Tales Opzet en

Nadere informatie

HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE

HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE HUIS-, TUIN- EN KEUKENPERCUSSIE Alles kan in de BZTband XXL, ook muziek maken op dingen die officieel geen instrument zijn. We zijn op zoek naar een groep van maximaal 10 kinderen die muziek maken op gebruiksvoorwerpen.

Nadere informatie

Doe Je Mee. LeSBRieF LieD. Martijje. TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe. 20 JuNi Lesbrief Doe je mee Martijje

Doe Je Mee. LeSBRieF LieD. Martijje. TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe. 20 JuNi Lesbrief Doe je mee Martijje Martijje TeR GeLeGeNHeiD VaN De ondertekening VaN MuZieKaKKooRD DRenTHe 20 JuNi 2019 Illustratie en vormgeving: arjensnijder.design 1 Lesbrief Doe je mee Martijje Liedtekst Doe je mee Martijje Doe je mee,

Nadere informatie

Preschool Kindergarten

Preschool Kindergarten Preschool Kindergarten Objectives Students will recognize the values of numerals 1 to 10. Students will use objects to solve addition problems with sums from 1 to 10. Materials Needed Large number cards

Nadere informatie

Gitaarles 7. Vandaag begint het werk voor gevorderden, te weten: TOKKELEN!

Gitaarles 7. Vandaag begint het werk voor gevorderden, te weten: TOKKELEN! GITAARLES.NL - G I TA A R LES 7 G I TA A R L E S 7 VANDAAG LEER JE OOK HET 3 KWARTS MAAT SLAG RITME Gitaarles 7 Vandaag begint het werk voor gevorderden, te weten: TOKKELEN! Ieders hart slaat op hol bij

Nadere informatie

LIEDERENBLAD TIME 2 SING 15 AUGUSTUS 2010

LIEDERENBLAD TIME 2 SING 15 AUGUSTUS 2010 LIEDERENBLAD TIME 2 SING 15 AUGUSTUS 2010 19.00 uur WIJ ZIJN BIJ ELKAAR EN ZINGEN DIT LIED Wij zijn bij elkaar en zingen dit lied. Wij zingen een lied voor de Here. Wij zijn bij elkaar en prijzen Zijn

Nadere informatie

Comics FILE 4 COMICS BK 2

Comics FILE 4 COMICS BK 2 Comics FILE 4 COMICS BK 2 The funny characters in comic books or animation films can put smiles on people s faces all over the world. Wouldn t it be great to create your own funny character that will give

Nadere informatie

FHKE Pabo Veghel Floor van Uittert. Vakspecialist muziek

FHKE Pabo Veghel Floor van Uittert. Vakspecialist muziek FHKE Pabo Veghel 1-6-2018 Floor van Uittert Vakspecialist muziek Inhoud De les blz. 1 Lesduur blz. 1 Lesdoelen blz. 1 Creatieve proces blz. 1 KVB-model blz. 2 Organisatie blz. 2 Materialen blz. 2 Voorbereiding

Nadere informatie