Dag van de Collectiviteiten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dag van de Collectiviteiten"

Transcriptie

1 Dag van de Collectiviteiten

2 2 Ethias, innovatieve verzekeraar en sterke partner ten dienste van de collectiviteiten, ondernemingen en openbare overheden. Bernard THIRY Voorzitter van het Directiecomité Benoît VERWILGHEN Ondervoorzitter van het Directiecomité

3 3 Dames en heren, Namens het Directiecomité van Ethias wil ik u van harte welkom heten op deze 7 de editie van de Dag van de Collectiviteiten. Voor Ethias is dit een zeer belangrijk evenement. Het geeft ons namelijk de kans om één keer per jaar de voornaamste vertegenwoordigers en mandatarissen samen te brengen van alle collectiviteiten, ondernemingen en openbare overheden die hun vertrouwen in haar stellen.

4 4 Deze ontmoeting laat ons toe met uw interesses en bekommernissen rekening te houden zodat wij u steeds beter van dienst kunnen blijven zijn. In dat opzicht heeft een groep van openbare collectiviteiten, nu 96 jaar geleden, onze onderneming opgericht, op basis van een bewust ander model: het mutualistische of onderlinge model. Dit houdt prioritair rekening met de plaats en de belangen van de verzekerden door hen, dag in dag uit, centraal te stellen in ons beheer en onze acties.

5 2014, een jaar vol contrasten 5

6 was inderdaad een jaar vol contrasten. Maar, alvorens onze resultaten van 2014 toe te lichten, wil ik graag terugblikken op de uitdagingen die wij de voorbije jaren zijn moeten aangaan en ook vooruitblikken op de uitdagingen die nog voor ons liggen. Met kennis van deze uitdagingen zal u zich een duidelijk beeld kunnen maken van onze balans voor het boekjaar 2014.

7 7 Dexia 1,5 miljard Ethias Bank 74 miljoen Griekse effecten 575 miljoen Fiscaal geschil 378 miljoen Continue rentedaling

8 8 Het fiscaal geschil tussen Ethias en de administratie had betrekking op pensioenverzekeringen onderschreven door honderden openbare entiteiten. Dit geschil dateert van reeds meer dan 20 jaar geleden en is dus een van de laatste erfenissen uit het verleden. Tegen alle verwachtingen in was de uitspraak tot hiertoe ongunstig voor ons over de gehele lijn van het dossier.

9 9 Dankzij het historisch operationele resultaat van het boekjaar 2014, dat we straks gaan toelichten, waren wij in staat om het grootste deel van deze uitzonderlijke last op één enkel boekjaar op te vangen. In dit stadium willen wij benadrukken dat het geschil geen betrekking heeft op de recente jaren. De aangepaste wetgeving van 2007 zou voortaan voldoende zekerheid moeten bieden voor het fiscale stelsel van dit type van contracten en dit voor de jaren volgend op deze aanpassing. Voor de jaren ervoor stellen wij alles in het werk om de gevolgen van deze uitspraak te beperken voor de betreffende collectiviteiten. Een verdere sensibilisering en medewerking van de collectiviteiten blijft dan ook belangrijk in dit dossier.

10 10 Een andere omvangrijke uitdaging, eveneens een erfenis uit ons verleden, blijft de last van de gewaarborgde rentevoeten gedragen door het FIRST-product. Om de last op onze schouders te verlichten hebben wij sinds 2010 een reeks initiatieven genomen om de reserves van het FIRSTproduct af te bouwen. Dankzij het meest recente initiatief (begin 2015) konden de reserves met bijna 60 % worden verminderd. In totaal zijn de FIRST-reserves, sinds begin dit jaar, gedaald met bijna 1,9 miljard euro. Er blijft vandaag nog 1,4 miljard euro over. Wij zoeken andere hefbomen om dit bedrag verder te kunnen afbouwen.

11 11 De aanhoudende daling van de rentevoeten op de markten vormt de echte uitdaging voor alle Belgische en Europese verzekeringsmaatschappijen, in het bijzonder de verzekeraars met een activiteit Leven op de markt. Het economische scenario dat vele economen waarnemen, is een Japans scenario: een nagenoeg deflatoir scenario met anemische groeipercentages en bodemrentes. In een dergelijke context staan de financiële inkomsten van de verzekeringsmaatschappijen onder druk.

12 12 4,0% VISA Gebroken begin 2011 Budget Verwachting van een progressieve stijging Budget ,0% Stijging verwacht in VISA Budget Verwachting van een stagnering tot eind 2014, daarna stijging van de rentevoeten 2,0% Aanhoudende daling 1,0% Sterke volatiliteit licht herstel Plotse stijging in mei 2015 Nieuwe historische daling

13 13 Om een herhaling van de desastreuze impact te vermijden die de financiële en economische crisis van 2008 en 2010 hadden, hebben de Europese autoriteiten gereageerd door een reeks van regelgevende maatregelen in te voeren die erop gericht zijn de systemische risico's van bankinstellingen en verzekeringsmaatschappijen zo veel mogelijk te verminderen. Wat deze laatste en dus Ethias betreft, gaat het over de Solvency II-reglementering die op 1 januari 2016 van kracht gaat.

14 14 De Solvency II-reglementering vormt werkelijk een nieuwe uitdaging voor alle spelers op de markt en in het bijzonder voor de maatschappijen die actief zijn in de verzekering Leven. Deze reglementering verplicht alle verzekeringsondernemingen tot een fundamentele wijziging in de benadering van het solvabiliteitsaspect, met de noodzaak voor een permanente monitoring en aanpassing van hun solvabiliteitsmarges, op basis van de schommelingen op korte, middellange, lange en zelfs zeer lange termijn voor een geheel van technische, financiële en operationele risico's. Deze reglementering vormt duidelijk een bijkomende verplichting voor alle verzekeraars in Europa die ze moeten opnemen in hun strategische en operationele modellen.

15 15 Reeds sinds meerdere jaren hebben wij bij Ethias voorbereidingen getroffen en alles in het werk gesteld om op 1 januari a.s. in orde te zijn met de nieuwe normen die de Solvency II-reglementering heeft vastgelegd. Volgend op de aanbevelingen die de Nationale Bank van België, ons controleorganisme, begin dit jaar heeft geformuleerd, en binnen een context van scherpe rentedaling, hebben wij onze inspanningen aanzienlijk versterkt.

16 16 Zo hebben wij op 4 juni bij de Nationale Bank van België een financieel herstelprogramma ingediend. Zij had dit plan gevraagd opdat Ethias op serene wijze de stap naar 1 januari 2016 zou kunnen zetten. Het aan de NBB voorgestelde programma omvat tal van financiële, technische en business-hefbomen die zijn afgestemd op Solvency II (optimalisering van ons activabeheer, versterking van ons economisch eigen vermogen...) alsook een besparingsplan voor onze algemene kosten.

17 17 Wat dit laatste punt betreft, zijn wij er reeds sinds 2009 in geslaagd om onze algemene kosten te stabiliseren en vandaag streven wij ernaar deze kosten met nog 10 % te verminderen. Deze besparingen zullen in de eerste plaats betrekking hebben op de kosten van "diverse goederen en diensten" en op de IT-uitgaven, maar wij benadrukken hierbij dat er niet zal worden geraakt aan onze programma's voor innovatie en ontwikkeling van onze IT-architectuur om u een nog performantere dienstverlening te bieden. Ons plan omvat ook inspanningen op het vlak van de loonmassa en het tewerkstellingsvolume.

18 18 De dialoog wordt in die zin voortgezet met de personeelsafgevaardigden aangezien Ethias, trouw aan haar waarden, de sociale vrede, de bedrijfscultuur en de motivatie van haar medewerkers wil behouden. Via dit plan hernieuwen wij ook ons fundamenteel engagement ten aanzien van al onze verzekerden, en meer bepaald onze verzekerden in Collectiviteiten, Ondernemingen en Openbare diensten, waarvan jullie de vertegenwoordigers zijn: onze werkingskosten verder verminderen om u de beste prijskwaliteitverhouding en een voortreffelijke dienstverlening te blijven garanderen.

19 19 Het welslagen van ons programma zal toelaten om onze prioriteiten te consolideren: Onze positie als Belgische, onafhankelijke, rendabele en solide speler vrijwaren Een innovatieve onderneming zijn die steeds trouw is aan haar waarden De bevoorrechte en preferentiële partner van de openbare sector blijven De nummer 1 in tevredenheid bij particuliere cliënten blijven

20 20 Sinds de financiële crisis van 2008 hebben wij bij Ethias een indrukwekkend aantal ambitieuze en essentiële maatregelen doorgevoerd, dankzij het gezamenlijke werk van een gemotiveerde en vastberaden ploeg. Onze doelstelling is duidelijk. De komende jaren zullen wij onze onderneming verder versterken teneinde haar in de beste omstandigheden te plaatsen om de kaap van haar honderdjarige bestaan in 2019 te bereiken.

21 Cijfers

22 22 Na deze inleiding, die essentieel is om de macro-economische en regelgevende context van onze onderneming te verduidelijken, willen wij nu de cijfers van het boekjaar 2014 belichten. Het operationele resultaat van Ethias voor 2014 is uitzonderlijk te noemen aangezien het 409 miljoen bedraagt. Een bedrag dat nooit eerder werd bereikt in de geschiedenis van de onderneming. Niettemin sluit het eindresultaat, na belasting, af met een verlies van 135 miljoen. Dit resultaat wordt negatief beïnvloed door de knipperlichtdotatie ( 166 miljoen) en door de boeking van het fiscaal geschil ( 378 miljoen).

23 23

24 24 Het totale incasso bedraagt 2,4 miljard in 2014 (tegen 2,7 miljard in 2013). In Niet-Leven bedraagt het incasso 1,3 miljard (een stijging met 2 %) en consolideert zo onze plaats als 3 de verzekeraar op de Belgische markt. In Leven bedraagt het resultaat 1,1 miljard. De ontvangsten in Leven ondervinden een aanzienlijke, maar verwachte daling aangezien wij in Collectiviteiten geen belangrijke eenmalige premies meer hebben ontvangen zoals in 2013, en in Leven Particulieren de portefeuille in run-off is.

25 25

26 26 Uit deze verschillende cijfers kunnen wij twee belangrijke lessen trekken. 1. Enerzijds hebben wij, als dat al nodig mocht zijn, het bewijs dat ons businessmodel coherent is. Reeds in 2012 en in 2013 hadden wij uitstekende resultaten opgetekend. In 2014 realiseren wij voor de derde keer op rij ons beste historische operationele resultaat. Dit heeft Fitch ertoe aangezet om in juli 2014 onze rating (voor de tweede keer in één jaar) te verhogen naar BBB+. Een rating die werd bevestigd in december 2014, na de ongunstige uitspraak van het fiscaal geschil.

27 27 2. Onze "corebusiness", de activiteit Niet-Leven, is de kracht van onze onderneming en wordt sterk gewaardeerd door de markt. Uit tevredenheidsonderzoeken, uitgevoerd bij zowel particulieren als collectiviteiten, blijkt dat zij zeer tevreden zijn over de dienstverlening van Ethias. Onze reputatie van "verzekeraar die doet wat moet" wordt hierbij duidelijk herbevestigd.

28 Groei en perspectieven 28

29 29 Qua groei wil Ethias, op het vlak van de Collectiviteiten en Ondernemingen, het bestaande cliënteel valoriseren door de dekkingen die zij aanbiedt uit te breiden en door in te spelen op de overdracht van institutionele bevoegdheden naar de deelstaten. Ethias wil ook haar cliëntenportefeuille ontwikkelen door nieuwe zaken te generen via de lancering van nieuwe producten en diensten die zijn afgestemd op de wensen van onze verzekerden (zoals het geval was met HospiFlex in gezondheidszorg).

30 30 Qua rentabiliteit kunnen wij via de Operationele Uitmuntendheid, die sinds meerdere jaren wordt uitgerold, onze diensten, processen en efficiëntie continu verbeteren, wat bijdraagt tot het verduurzamen van Ethias. Ook de gegevenscontrole en de business intelligence hebben een gunstige invloed op het dagelijkse beheer van de business.

31 In al onze acties staan onze verzekerden centraal in onze strategie. 31

32 Ethias, UW verzekeraar 32

33 33 Bovenop de cijfers die we zopas hebben belicht, blijven wij onze initiatieven uitbreiden om de relaties met onze verzekerden in Collectiviteiten en Ondernemingen te versterken. Eén van de ontwikkelingspijlers die wij willen benadrukken is preventie. Wij zullen hiervan een hoofdthema maken in Vanuit het adagium het beste schadegeval is een schadegeval dat niet plaatsgrijpt" blijven wij in dit domein investeren via innovatieve projecten.

34 34 De ontwikkelde preventieprojecten zullen ons opnieuw toelaten om u exclusieve diensten op de markt aan te bieden waarvan u de eindbegunstigde zal zijn. Wij benadrukken nogmaals dat alle investeringen op dat vlak voordelen inhouden voor alle partijen: de verzekerde, zijn medewerkers en de verzekeraar. Het gaat hier om een win-winactie op alle niveaus met een belangrijke maatschappelijke impact.

35 35 Zo hebben wij de Ethias Prevention Awards in het leven geroepen om de risico's te beperken waarmee u, als Collectiviteit of Onderneming, dagelijks wordt geconfronteerd, om alle partijen te sensibiliseren en om goede praktijken uit te wisselen. Tijdens de tweede editie van deze Awards in 2014 hebben zestig openbare instellingen een dossier ingediend in 4 prijscategorieën: veiligheid van personen, bescherming van goederen, opleidingen en geïntegreerde meerjarenplannen.

36 36 Eén centraal thema Nieuwe categorieën Een originele onderscheiding Een nieuwe timing

37 37 Voor de eerste keer was de wedstrijd ook toegankelijk voor de non-profitsector. Bijna 300 vertegenwoordigers van de openbare en non-profitsector waren aanwezig op de ceremonie. De prijzen werden uitgereikt door een jury van onafhankelijke experts voorgezeten door de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg. Deze Awards vormen een heuse stimulans voor meer bewustwording, meer reflectie maar vooral ook voor meer initiatieven binnen de deelnemende entiteiten. Wij nodigen u uit om de website preventionawards.be te bezoeken om weldra de modaliteiten van de volgende editie te ontdekken.

38 Uw verslagen in een handomdraai 38

39 39 Om een schadegeval te voorkomen, of te beheren wanneer het zich toch zou voordoen, hebben wij de applicatie "Ethias Prevention Reporter" ontwikkeld, een innovatieve app voor preventierapportering met digitale bijstand. Deze app begeleidt de gebruiker bij het integreren van gegevens en multimediabestanden in de verslaggeving, via linken naar wetteksten of databanken voor arbeidsongevallen, enz.

40 40 Met deze snelle preventierapportering op locatie streven wij in de eerste plaats naar de tevredenheid van de verzekerden, maar ook, in termen van operationele uitmuntendheid, naar tijd- en efficiëntiewinst voor de preventieadviseur. Met deze nieuwe technologie benadrukken wij nogmaals het belang dat wij hechten aan het opvolgen en beperken van risico's en schadegevallen. Dat is niet alleen in het belang van Ethias, maar vooral ook in uw belang.

41 41 Deze applicatie werd reeds bekroond. Zij ontving namelijk de DECAVI-trofee voor beste preventie-initiatief. Opmerkelijk is dat Ethias de eerste winnaar is in deze laatste gloednieuwe categorie, en dit voor een preventie-app die speciaal ontwikkeld werd voor de Collectiviteiten en Ondernemingen.

42 Bovendien behaalden onze directies Collectiviteiten en Ondernemingen in 2014 de innovatietrofee: ditmaal voor HospiFlex. Een zeer flexibele dekking op maat, erkend als primeur op de markt van de gezondheidszorg voor Collectiviteiten en Ondernemingen. 42

43 43 Ethias heeft perfect begrepen dat de ons omringende omgeving snel evolueert en dat wij tegenover nieuwe technologische uitdagingen staan die de samenleving en bedrijven radicaal veranderen. Omdat wij van mening zijn dat de winnende bedrijven degene zijn die weten te anticiperen, zetten onze teams zich dagelijks in om de verzekeringsactiviteit opnieuw uit te vinden, zowel qua nieuwe diensten die wij willen lanceren als qua toegankelijkheid en efficiëntie die Ethias wil aanbieden. Het is met enige trots dat Ethias, vanuit die gedrevenheid, niet minder dan 5 innovatietrofeeën voor verschillende innovatieve producten en diensten in de wacht heeft gesleept in de loop van de voorbije vier jaar.

44 Sinds 2011: erkenning van de sector voor onze strategische innovaties 44 19

45 45 Zoals u ziet, gaat de relatie met onze verzekerden een stuk verder dan een puur commerciële relatie, dan de onderschrijving van contracten of het beheer van schadegevallen. Bovenal hebben wij aandacht voor de leefwereld van onze verzekerden. Wij streven er voortdurend naar om hen het leven makkelijker te maken via adviezen, performante tools en uitwisseling van ervaringen.

46 46 Een partner voor al uw opdrachten Actuariële analyses en audits, begeleiding bij het in kaart brengen en analyseren van risico's Budgettering van de HR-lasten, pensioenen... Juridische en fiscale studies Rapportering, administratieve outsourcing

47 47 De aandacht van Ethias voor haar verzekerden is niet nieuw. Ze ligt zelfs aan de basis van de oprichting van onze onderneming en is in de loop van de decennia steeds blijven groeien. In de huidige competitieve context bestaat de kracht van onze onderneming uit onze ervaring, onze kennis van uw uitdagingen en onze wil om zo optimaal mogelijk hierop in te spelen. Wij willen deze kracht de komende jaren nog verder ontwikkelen dankzij ons innovatievermogen.

48 Ondanks de vele uitdagingen uit het verleden, waaraan Ethias de voorbije zes jaar het hoofd heeft moeten bieden, is zij steeds een kwaliteitsvolle dienstverlening blijven bieden aan haar verzekerden in Particulieren en Collectiviteiten. Ethias is innovatieve projecten blijven lanceren, zoals blijkt uit de twee tabellen hieronder: 48

49 Innovaties 49 Operationele Marketingenquêtes Uitmuntendheid DC op verplaatsing Web TV Info-Risk EEAwards Ethias Services Plan RSZPPO Memento Pensioenen KMI Preventie EthiasHospi Easenet Pension Smart & Safe Vehicle Label ISAE e-learning Ethias Member s Academy Ethias Prevention Corner Ethias Prevention Awards e-zines (Info Pensioenen ) #Collectiv Ethias TWITTER Colloquium Vergrijzing Handboek AO UAntwerpen Vademecum 1ste pijler EthiApp Publi-Plan: 4de Innovatietrofee... HospiFlex: innovatietrofee in Niet- Leven Preventievideo's Ethias Services Opstellen, publiceren en/of verspreiden van naslagwerken... Ethias Prevention Reporter: Winnaar 1ste DECAVItrofee voor preventie 1

50 Diensten die Ethias positioneren als de bevoorrechte partner van de openbare sector 50 5

51 VERTROUWENSPARTNER 51

52 52 Tot slot wil Ethias met trots de klemtoon leggen op haar unieke ondernemingsmodel, opgebouwd voor en door de openbare collectiviteiten. Ethias heeft de ambitie om voor u te zijn: Een serieuze en betrouwbare verzekeraar-partner Een resoluut innovatieve en baanbrekende verzekeraar Een moderne verzekeraar Een nabijheidsverzekeraar Een verzekeraar die zich prioritair richt op dienstverlening

53 53 Vandaag staat Ethias voor nieuwe macro-economische, regelgevende en maatschappelijke uitdagingen. Wij zien al deze uitdagingen als opportuniteiten om ons te vernieuwen, om ons te versterken en om de relevantie te herbevestigen van een model dat zijn deugdelijkheid ruimschoots heeft bewezen en dat gesterkt wordt door uw trouw en uw aanwezigheid hier vandaag. Wij zijn zeer trots en vooral zeer dankbaar voor dit vertrouwen, voor uw vertrouwen.

54 54 Een nieuwe dag breekt aan voor Ethias. Een dag vol belofte voor de toekomst van de onderneming en met de ambitie om binnenkort honderd jaar van dienstverlening aan de Collectiviteiten, ondernemingen en openbare diensten te vieren. In dat perspectief zullen wij hard werken om morgen nog dichter bij u te staan, om nog pro-actiever en performanter te zijn. Dank u voor uw vertrouwen.

55 Dag van de Collectiviteiten

56 56 Naar goede gewoonte wijden wij een deel van deze "Dag van de Collectiviteiten" aan de uiteenzetting van een welbekende en gerenommeerde spreker die een nieuw, en soms verrassend, licht wil werpen op uw werkomgeving en op uw uitdagingen op economisch, regelgevend of maatschappelijk vlak. Vandaag hebben wij het genoegen om de heer Herman KONINGS hier op het podium te verwelkomen.

57 57 Beste Mijnheer Konings Ik dank u van harte dat u bent ingegaan op onze uitnodiging. Alvorens u het woord te geven voor een ongetwijfeld boeiende uiteenzetting over "Looking forward: steden, gemeenten en burgers van de toekomst", wil ik u graag kort voorstellen aan het aanwezige publiek. U heeft uw master in de theoretische psychologie behaald aan de KU Leuven en bent beheerder van het Antwerpse trend- en toekomstonderzoeksbureau "Pocket Marketing/nXt".

58 58 Als trendanalist en consumentenpsycholoog wil u groeperingen, bedrijven, overheden en verenigingen doen nadenken - en inspireren - over de evolutie van onze wereld, over wat is en wat zal zijn. Mijnheer Konings, ik wens u nog één ding te vragen namens het hier aanwezige publiek: wees ook voor ons een bron van inspiratie en innovatie. Ik geef u graag het woord.

DE ZEKERHEID VAN EEN EXPERT VOOR AL UW OPDRACHTEN

DE ZEKERHEID VAN EEN EXPERT VOOR AL UW OPDRACHTEN ETHIAS SERVICES DE ZEKERHEID VAN EEN EXPERT VOOR AL UW OPDRACHTEN Meer expertise: profiteer van de actuariële, fiscale, financiële en juridische expertise van Ethias Services Meer automatisering: profiteer

Nadere informatie

Dag van de Collectiviteiten

Dag van de Collectiviteiten Dag van de Collectiviteiten 2 Ethias, geëngageerde partner aan de zijde van de collectiviteiten, ondernemingen en openbare overheden. Bernard THIRY Voorzitter van het Directiecomité Benoît VERWILGHEN Ondervoorzitter

Nadere informatie

Het nettoresultaat van Ethias nv bedraagt dus -25 miljoen op eind december 2011. Het balanstotaal van Ethias nv bedraagt 23,9 miljard op 31.12.2011.

Het nettoresultaat van Ethias nv bedraagt dus -25 miljoen op eind december 2011. Het balanstotaal van Ethias nv bedraagt 23,9 miljard op 31.12.2011. 4 mei 2012 2011 betekent voor Ethias de afronding van nagenoeg alle dossiers ontstaan uit de crisissen van 2008 en 2010 en opent het perspectief op belangrijke en recurrente positieve resultaten vanaf

Nadere informatie

Smart Belgium Consulting Services

Smart Belgium Consulting Services Smart Belgium Consulting Services Steven Benoit CEO Smart Belgium Consulting Smart Belgium uitdagingen & opportuniteiten Duurzame ontwikkeling Gezondheidszorg Veroudering Infrastructuur Innovaties Smart

Nadere informatie

Functiefamilie ES Experten organisatieondersteuning

Functiefamilie ES Experten organisatieondersteuning Functiefamilie ES Experten ondersteuning DOEL Instrumenten en methodes ontwikkelen* en aanpassen in een domein en de interne klanten ondersteunen bij de implementatie ervan teneinde de werking van de te

Nadere informatie

Private Banking De essentie: een toekomst voor uw vermogen

Private Banking De essentie: een toekomst voor uw vermogen Private Banking De essentie: een toekomst voor uw vermogen NL samen naar de essentie 504452_DEXIA_tripyque_private_banking_NL.indd 3 11/19/10 8:44:20 AM Private Banking De essentie: een toekomst voor uw

Nadere informatie

De premies die de tijdelijke handelsvennootschap (THV) DIB-Ethias Lokale Contractanten ontvangt, worden op verscheidene manieren beschermd:

De premies die de tijdelijke handelsvennootschap (THV) DIB-Ethias Lokale Contractanten ontvangt, worden op verscheidene manieren beschermd: Welke zekerheden en garanties werden er ingebouwd in de groepsverzekering van de tweede pijler voor de contractuele personeelsleden van de lokale besturen? De premies die de tijdelijke handelsvennootschap

Nadere informatie

REKENHOF. Consolideren en motiveren om vooruitgang te boeken

REKENHOF. Consolideren en motiveren om vooruitgang te boeken REKENHOF Consolideren en motiveren om vooruitgang te boeken STRATEGISCH PLAN 2010-2014 2 Inleiding Dit document stelt de resultaten voor van de strategische planning van het Rekenhof voor de periode 2010-2014.

Nadere informatie

Functiefamilie ET Thematische experten

Functiefamilie ET Thematische experten Functiefamilie ET Thematische experten DOEL Expertise in een materie* en verstrekken aan de administratieve en politieke instanties teneinde hen te ondersteunen bij de besluitvorming en de uitvoering van

Nadere informatie

Ethias Services. De waarborg van een betrouwbare partner. Services. Services

Ethias Services. De waarborg van een betrouwbare partner. Services. Services Ethias Services De waarborg van een betrouwbare partner Services Services Ethias, een mutualistisch geïnspireerde verzekeringsgroep In 1919 ging een groep gemeente- en provinciebesturen over tot de oprichting

Nadere informatie

many lives blijf uw leven beleven ook tijdens uw pensioen pension plan www.axa.be

many lives blijf uw leven beleven ook tijdens uw pensioen pension plan www.axa.be many lives blijf uw leven beleven ook tijdens uw pensioen pension plan www.axa.be Beleef verschillende levens in één leven Op een serene manier verschillende levens beleven in één leven vol ervaringen

Nadere informatie

Functiefamilie AS Strategisch adjuncten

Functiefamilie AS Strategisch adjuncten Functiefamilie AS Strategisch adjuncten DOEL Het management adviseren en ondersteunen op organisatorisch, administratief en/of inhoudelijk vlak teneinde optimaal bij te dragen tot de dienstverlening en

Nadere informatie

ernationale - Advocaten gespecialiseerd in sociaal recht - Dis Individueel arbeidsrecht - Collectieve arbeidsrelaties - Alternatief loon en

ernationale - Advocaten gespecialiseerd in sociaal recht - Dis Individueel arbeidsrecht - Collectieve arbeidsrelaties - Alternatief loon en ernationale - Advocaten gespecialiseerd in sociaal recht - Dis Individueel arbeidsrecht - Collectieve arbeidsrelaties - Alternatief loon en fiscaliteit - Herstructureringen en overgang van ondernemingen

Nadere informatie

www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur

www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur www.econocom.com Optimaliseer het gebruik van uw IT en Telecom infrastructuur Efficiëntie Meegaan met de tijd Mobiliteit De markt verandert evenals onze manier van werken. Het leven wordt mobieler en we

Nadere informatie

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Employee Benefits Institute 1. Welke zijn de nieuwe rentevoeten die AXA Belgium waarborgt

Nadere informatie

Resultaten 1H 2014. Versie 1 19 08 12:00. Informatie gebaseerd op niet-geauditeerde cijfers

Resultaten 1H 2014. Versie 1 19 08 12:00. Informatie gebaseerd op niet-geauditeerde cijfers Resultaten 1H 2014 Versie 1 19 08 12:00 Informatie gebaseerd op niet-geauditeerde cijfers Brussel, 10 september 2014 Trots op onze resultaten Vertrouwen in onze toekomst Brussel, 10 september 2014 Kernboodschappen

Nadere informatie

Naar een optimale relatie tussen mens en werk

Naar een optimale relatie tussen mens en werk Naar een optimale relatie tussen mens en werk Wij optimaliseren de mens-werkrelatie In een veranderende omgeving kan uw bedrijf of organisatie niet achterblijven. Meer dan ooit wordt u uitgedaagd om de

Nadere informatie

Bankverzekeren, klantentevredenheid, inkomstendiversifiëring: de kracht van een pertinent businessmodel PERSCONFERENTIE

Bankverzekeren, klantentevredenheid, inkomstendiversifiëring: de kracht van een pertinent businessmodel PERSCONFERENTIE Bankverzekeren, klantentevredenheid, inkomstendiversifiëring: de kracht van een pertinent businessmodel PERSCONFERENTIE 10.08.2018!1 Uitdagende macro-economische omgeving 1. Historisch lage rentevoeten

Nadere informatie

klaar voor een nieuwe toekomst

klaar voor een nieuwe toekomst Herontwerp HRM Beleid klaar voor een nieuwe toekomst We maken ons op voor een nieuwe toekomst. Daar zijn we klaar voor. Dat komt omdat we gewend zijn om vanuit het kleine groot te denken en op een gelijkwaardige

Nadere informatie

Don t wait for a miracle Make one!

Don t wait for a miracle Make one! Don t wait for a miracle Make one! Durf dromen. We dromen immers allemaal van een betere, duurzame en welvarende wereld waarin dynamisme en ondernemerschap worden aangemoedigd bij onze jongeren en waarin

Nadere informatie

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Employee Benefits Institute 1. Welke zijn de nieuwe rentevoeten die AXA Belgium waarborgt

Nadere informatie

Rise- Innovatieve start-ups

Rise- Innovatieve start-ups Rise- Innovatieve start-ups Reglement Oproep van mei 2017 A) Ondernemingen die in aanmerking komen Elke onderneming die aan volgende voorwaarden voldoet, kan zich, met oog op de toepassing van een strategisch

Nadere informatie

Zelfevaluatie op te stellen door Innovatiecentra en. dit in het kader van de eindevaluatie van de Innovatiecentra

Zelfevaluatie op te stellen door Innovatiecentra en. dit in het kader van de eindevaluatie van de Innovatiecentra 1. Inleiding Zelfevaluatie op te stellen door Innovatiecentra en dit in het kader van de eindevaluatie van de Innovatiecentra 07.04.2014 De evaluatiepraktijk die het departement EWI hanteert, voorziet

Nadere informatie

Facts & Figures. over de lokale besturen n.a.v. de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018

Facts & Figures. over de lokale besturen n.a.v. de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 Facts & Figures over de lokale besturen n.a.v. de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 Facts & figures De lokale overheden zijn een zeer belangrijke speler in ons land. De bevoegdheden die ze

Nadere informatie

Cijfers. Evolutie leden-verzekerden (sociëtarissen) 2009 30.754 2007 21.486 2002 11.873 2011 36.949 2003 13.309 2004 14.030 2008 24.407 2005 15.

Cijfers. Evolutie leden-verzekerden (sociëtarissen) 2009 30.754 2007 21.486 2002 11.873 2011 36.949 2003 13.309 2004 14.030 2008 24.407 2005 15. Cijfers Evolutie leden-verzekerden (sociëtarissen) 4 35 3 25 2 15 1 5 22 11.873 23 13.39 24 14.3 25 15.712 19.727 27 21.486 28 24.47 29 3.754 21 34.726 211 36.949 38.763 Evolutie verzekeringscontracten

Nadere informatie

Functiefamilie MI Bemiddelaars

Functiefamilie MI Bemiddelaars Functiefamilie MI Bemiddelaars DOEL De bemiddeling en/of de onderhandeling tussen verschillende partijen coördineren teneinde te komen tot een standpunt dat aanvaardbaar is voor alle partijen. RESULTAATGEBIEDEN

Nadere informatie

WORKSHOP 1: RICHTING GEVEN

WORKSHOP 1: RICHTING GEVEN WORKSHOP 1: RICHTING GEVEN MVO Vlaanderen Naam van uw begeleider Agenda Voorstelling & toelichting Wat is duurzaamheid? Waarom deze stuurgroep? Start met de Sustatool! Waarden En nu? 1 Wie bent u? Voorstelling:

Nadere informatie

R A P P O R T Nr

R A P P O R T Nr R A P P O R T Nr. 105 --------------------------------- Rapport uitgebracht ter aanvulling van de rapporten uitgebracht door de Belgische regering overeenkomstig de bepalingen van artikel 22 van het Statuut

Nadere informatie

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Employee Benefits Institute 1. Welke zijn de nieuwe rentevoeten die AXA Belgium waarborgt

Nadere informatie

Distributiekanalen van de verzekering: cijfers 2012

Distributiekanalen van de verzekering: cijfers 2012 DOSSIER Distributiekanalen van de verzekering: cijfers 2012 13 Distributiekanalen van de verzekering: cijfers 2012 Verzekeringsmakelaar blijft stand houden Onlangs verscheen het jaarlijkse rapport van

Nadere informatie

ING Personal Banking. Profiteer van een persoonlijke aanpak van uw financiële patrimonium. Le Personal Banking ING

ING Personal Banking. Profiteer van een persoonlijke aanpak van uw financiële patrimonium. Le Personal Banking ING ING Personal Banking Profiteer van een persoonlijke aanpak van uw financiële patrimonium. Le Personal Banking ING KENT U UW SPAARCAPACITEIT OF HET GLOBALE RENDEMENT VAN UW BELEGGINGSPORTEFEUILLE? KUNT

Nadere informatie

Geadresseerd reclamedrukwerk in België

Geadresseerd reclamedrukwerk in België Met een bruto-investering van 351 miljoen en een groei in het laatste semester van 2008 consolideert geadresseerde Direct Mail zijn vooruitgang van de laatste jaren. Sinds begin 2008 worden de bruto-investeringen

Nadere informatie

Steun aan jonge innovatieve ondernemingen Formulier voor kandidaatstelling Oproep juli 2012

Steun aan jonge innovatieve ondernemingen Formulier voor kandidaatstelling Oproep juli 2012 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Steun aan jonge innovatieve ondernemingen Formulier voor kandidaatstelling Oproep juli 2012 Dit formulier dient in 5 exemplaren op papier + 1 elektronische versie te worden bezorgd

Nadere informatie

Beleids- en BeheersCyclus. Cursus beleidsplanning, -monitoring en evaluatie: Inleidend hoofdstuk

Beleids- en BeheersCyclus. Cursus beleidsplanning, -monitoring en evaluatie: Inleidend hoofdstuk Beleids- en BeheersCyclus Cursus beleidsplanning, -monitoring en evaluatie: Inleidend hoofdstuk Inhoud cursus Rode draad 1.2 Inleiding 1.3 Definities 1.4 Model strategisch 1.5 Belang strategisch 1.6 Belang

Nadere informatie

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s In een globaliserende economie moeten regio s en ondernemingen internationaal concurreren. Internationalisatie draagt bij tot de economische

Nadere informatie

Deeleconomie De FOD Economie in het midden van de puzzel

Deeleconomie De FOD Economie in het midden van de puzzel Deeleconomie De FOD Economie in het midden van de puzzel Een innovatief economisch model, een opportuniteit voor ondernemers en consumenten Opdracht van de FOD Economie In een steeds veranderende Belgische

Nadere informatie

Banken en verzekeraars zijn niet onderscheidend genoeg

Banken en verzekeraars zijn niet onderscheidend genoeg Banken en verzekeraars zijn niet onderscheidend genoeg Werk aan de winkel wat betreft openheid, onderscheidingsvermogen en communicatiekanalen from Accenture and Microsoft 1 Werk aan de winkel wat betreft

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING ADVISEUR (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING ADVISEUR (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Gent Weddenschaal A4a A4b (Loopbaanpad Expertise) 1 2. DOEL Verantwoordelijkheid opnemen voor het expertisegebied: actief uitwerken van het kennisdomein, een essentiële

Nadere informatie

TREVI VASTGOEDINDEX OP : 113,91 ZO N STABILITEIT: WAT EEN LUXE!

TREVI VASTGOEDINDEX OP : 113,91 ZO N STABILITEIT: WAT EEN LUXE! PERSBERICHT 01 oktober 2018 TREVI Group J. Hazardstraat 35 1180 Brussel Tel. +32 2 343 22 40 / Fax +32 2 343 67 02 TREVI VASTGOEDINDEX OP 30-09-2018: 113,91 ZO N STABILITEIT: WAT EEN LUXE! De index van

Nadere informatie

Toekomst voor verzekeraars

Toekomst voor verzekeraars Position paper Toekomst voor verzekeraars Position paper ten behoeve van het rondetafelgesprek op 11 juni 2015 van de vaste commissie voor Financiën van de Tweede Kamer naar aanleiding van het rapport

Nadere informatie

Studiedag over pensioenen 09.06.2015

Studiedag over pensioenen 09.06.2015 Dames en heren, Studiedag over pensioenen 09.06.2015 Vooreerst dank ik u voor de uitnodiging op deze studiedag. U hebt mij uitgenodigd om te spreken over een fundamentele kwestie: «Met welke uitdagingen

Nadere informatie

Solvency II: vereisten inzake governance. Melissa Thirion, Adviseur Juridische & fiscale studies en Gezondheid (Assuralia)

Solvency II: vereisten inzake governance. Melissa Thirion, Adviseur Juridische & fiscale studies en Gezondheid (Assuralia) Solvency II: vereisten inzake governance Melissa Thirion, Adviseur Juridische & fiscale studies en Gezondheid (Assuralia) Inhoud 1. Algemene inleiding 2. Toepassingsgebied en definities 3. Governance 2

Nadere informatie

Gedragsregels voor klachtenmanagement in de verzekeringsondernemingen

Gedragsregels voor klachtenmanagement in de verzekeringsondernemingen 13 05 08 Gedragsregels voor klachtenmanagement in de verzekeringsondernemingen I. TOELICHTING Verzekeringsondernemingen dragen de klantvriendelijkheid hoog in het vaandel. Klachten zijn in deze context

Nadere informatie

Fair Tourism BELEIDSNOTA. Grant Agreement No.: UK01-KA

Fair Tourism BELEIDSNOTA. Grant Agreement No.: UK01-KA Fair Tourism BELEIDSNOTA Grant Agreement No.: 2014-1-UK01-KA200-000057 Inleiding Toerisme is de derde belangrijkste economische sector in de EU. Hoewel toerisme een positieve impact heeft op economische

Nadere informatie

De Octrooicellen. Bescherm en valoriseer uw uitvindingen. Gratis sectorale ondersteuning rond intellectuele eigendom op maat van uw onderneming

De Octrooicellen. Bescherm en valoriseer uw uitvindingen. Gratis sectorale ondersteuning rond intellectuele eigendom op maat van uw onderneming De Octrooicellen Bescherm en valoriseer uw uitvindingen Gratis sectorale ondersteuning rond intellectuele eigendom op maat van uw onderneming De octrooicellen Bescherm en valoriseer uw uitvindingen Gratis

Nadere informatie

Michael Balmes Lüder Vollers Christian Vollers Matijs Brand

Michael Balmes Lüder Vollers Christian Vollers Matijs Brand Onze Bedrijfsmissie In een wereld die permanent en steeds sneller verandert, vormt onze visie een kompas voor het bedrijfsdoel en de fundamentele waarden van de Vollers groep. Ze brengt onze bedrijfsfilosofie

Nadere informatie

PERSBERICHT. Versterking kapitaalpositie ING met 10 miljard euro

PERSBERICHT. Versterking kapitaalpositie ING met 10 miljard euro PERSBERICHT Versterking kapitaalpositie ING met 10 miljard euro Op 19 oktober 2008 is bekend gemaakt dat ING haar kapitaal verder heeft versterkt met behulp van de Nederlandse overheid. De solvabiliteit,

Nadere informatie

Een primeur binnen de private bewaking

Een primeur binnen de private bewaking Een primeur binnen de private bewaking Secure Quality Een primeur binnen de private bewaking Inleiding: Waarom het SECURE QUALITY Kwaliteitscharter Private Bewaking? De BVBO 1 stelt met trots haar nieuwste

Nadere informatie

dutch building better//energy markets

dutch building better//energy markets building better//energy markets Alliander versnelling van de energietransitie Opzetten van een nieuwe dienst in een zelfstandige BV; inbrengen van gewenst ondernemerschap Vertalen van mogelijkheden nieuwe

Nadere informatie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie

Opdrachtsverklaring Missie - Visie Opdrachtsverklaring Missie - Visie 1. Missie Sint-Lodewijk biedt aangepast onderwijs en/of begeleiding op maat aan kinderen, jongeren en volwassenen met een motorische beperking. Ook het gezin en breder

Nadere informatie

Crelan Leerstoel aan de UGent ter bevordering van innovatie in de duurzame landbouw

Crelan Leerstoel aan de UGent ter bevordering van innovatie in de duurzame landbouw B R U S S E L, 22 s e p t e m b e r 2014 Crelan Leerstoel aan de UGent ter bevordering van innovatie in de duurzame landbouw De coöperatieve bank Crelan steunt innovatie in de landbouw via leerstoel aan

Nadere informatie

WAAROM IS FRANKRIJK AANTREKKELIJK VOOR NEDERLANDSE INVESTEERDERS?

WAAROM IS FRANKRIJK AANTREKKELIJK VOOR NEDERLANDSE INVESTEERDERS? WAAROM IS FRANKRIJK AANTREKKELIJK VOOR NEDERLANDSE INVESTEERDERS? Driekwart van de buitenlandse besluitvormers vindt dat Frankrijk een aantrekkelijke bestemming is voor investeringen (74%, toename van

Nadere informatie

Stand van zaken van de Smart City -dynamiek in België: een kwantitatieve barometer

Stand van zaken van de Smart City -dynamiek in België: een kwantitatieve barometer Stand van zaken van de Smart City -dynamiek in België: een kwantitatieve barometer AUTEURS Jonathan Desdemoustier, onderzoeker-doctorandus, Smart City Institute, HEC-Liège, Universiteit van Luik (België)

Nadere informatie

R E C R U I T M E N T R E S O U R C E S R E S U L T S DE DRIJVENDE KRACHT ACHTER DYNAMISCHE ICT RECRUITMENT OPLOSSINGEN

R E C R U I T M E N T R E S O U R C E S R E S U L T S DE DRIJVENDE KRACHT ACHTER DYNAMISCHE ICT RECRUITMENT OPLOSSINGEN R E C R U I T M E N T R E S O U R C E S R E S U L T S DE DRIJVENDE KRACHT ACHTER DYNAMISCHE ICT RECRUITMENT OPLOSSINGEN VERDER KIJKEN HumanR is dé specialist bij uitstek op het gebied van werving, selectie

Nadere informatie

Ondernemen met ambitie

Ondernemen met ambitie visie ervaringsuitwisseling financiering netwerk internationalisering begeleiding groeiopportuniteiten coaching gelijkgestemden strategie organisatiestructuur doen! Boost de groei van je bedrijf Welkom

Nadere informatie

Bemiddeling door de Fiscale Bemiddelingsdienst

Bemiddeling door de Fiscale Bemiddelingsdienst Bemiddeling door de Fiscale Bemiddelingsdienst Geert Callaert Fiscaal Bemiddelaar KU Leuven Studiedag Bemiddeling door en voor de overheid & burgers 11 juni 2015 De doeltreffendheid van de bemiddeling

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING DIENSTHOOFD (M/V)

FUNCTIEBESCHRIJVING DIENSTHOOFD (M/V) 1. SITUERING VAN DE FUNCTIE Standplaats Gent Weddeschaal A4a - A4b (Loopbaanpad Organisatie) 1 2. DOEL Verantwoordelijkheid opnemen door een dienst te leiden in lijn met de doelstellingen van het departement

Nadere informatie

CANARA. Jaarlijks verslag Boekjaar 2006. Jaarlijks verslag voorgesteld aan de Gewone Algemene Vergadering van 31 MEI 2007. Jaarlijks Verslag 2006

CANARA. Jaarlijks verslag Boekjaar 2006. Jaarlijks verslag voorgesteld aan de Gewone Algemene Vergadering van 31 MEI 2007. Jaarlijks Verslag 2006 2 2006 CANARA V.Z.W. Liefdadigheidstraat 33 Bus 1 1210 BRUSSEL Jaarlijks verslag voorgesteld aan de Gewone Algemene Vergadering van 31 MEI 2007 Boekjaar 2006 Jaarlijks Jaarlijks verslag Boekjaar 2006 22006

Nadere informatie

HERSTRUCTURERINGEN OVERGANG VAN ONDERNEMINGEN BESCHERMING VAN INTELLECTUELE EIGENDOM VAN DE ON- DISCRIMINATIE

HERSTRUCTURERINGEN OVERGANG VAN ONDERNEMINGEN BESCHERMING VAN INTELLECTUELE EIGENDOM VAN DE ON- DISCRIMINATIE SOCIAAL STRAFRECHT INDIVIDUEEL ARBEIDSRECHT Alternatief loon en fiscaliteit Privéleven en bescherming van persoonsgegevens & tieve arbeidsrelaties HERSTRUCTURERINGEN OVERGANG VAN ONDERNEMINGEN BESCHERMING

Nadere informatie

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business

Masterclass Value of Information. Waarde creëren voor de business Masterclass Value of Information Waarde creëren voor de business Informatie en informatietechnologie maken het verschil bij de ontwikkeling van nieuwe business ideeën. Met informatie kunnen nieuwe innovatieve

Nadere informatie

VERKLARING VAN EUSKADI

VERKLARING VAN EUSKADI VERKLARING VAN EUSKADI De voorzitsters en voorzitters die deelnemen aan de XII Conferentie van de Europese Regionale Wetgevende Parlementen gehouden in Euskadi/Baskenland op 3 en 4 november (Lijst met

Nadere informatie

Een deal is in onze ogen meer dan een transactie, het gaat. om wat je belooft en waar je expertise ligt. Welkom bij Transcom

Een deal is in onze ogen meer dan een transactie, het gaat. om wat je belooft en waar je expertise ligt. Welkom bij Transcom Welkom bij Transcom Voor welke uitdaging u ook te staan komt op het gebied van customer service, Transcom biedt u de mogelijkheden van een geavanceerd customer contact center, en dat voor een betaalbare

Nadere informatie

Functiebeschrijving: Directeur audit

Functiebeschrijving: Directeur audit Functiebeschrijving: Directeur audit Functiefamilie Controle en audit functies Voor akkoord Naam leidinggevende Datum + handtekening Naam functiehouder Datum + Handtekening 1. Context van de functie 1.1.

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 7 december

A D V I E S Nr Zitting van woensdag 7 december A D V I E S Nr. 2.009 ------------------------------- Zitting van woensdag 7 december 2016 ---------------------------------------------------- Honderdjarig bestaan van de IAO De toekomst van de arbeid

Nadere informatie

Maak uw fiscale doelen waar!

Maak uw fiscale doelen waar! Tax Corner juli 2015 Maak uw fiscale doelen waar! De digitale eengemaakte markt van de Europese Unie: btw-initiatieven voor grensoverschrijdende e-commerce Buitenlandse bankrekeningen moeten gemeld worden

Nadere informatie

Student Positive Awards Document voor partnerschap

Student Positive Awards Document voor partnerschap Student Positive Awards Document voor partnerschap Een innovatief project, Een manier om te veranderen, Een uitreiking die jaarlijks 40.000 studenten bereikt Een initiatief van Meneer, Mevrouw Hieronder

Nadere informatie

Klantgericht Betrouwbaar Veilig Efficiënt Doeltreffend Integraal Wendbaar Open Digitaal Inclusief Duurzaam

Klantgericht Betrouwbaar Veilig Efficiënt Doeltreffend Integraal Wendbaar Open Digitaal Inclusief Duurzaam Overzicht basisprincipes Klantgericht Betrouwbaar Veilig Efficiënt Doeltreffend Integraal Wendbaar Open Digitaal Inclusief Duurzaam De klant staat centraal in alles wat we doen. We zijn betrouwbaar voor

Nadere informatie

Functieprofiel Young Expert

Functieprofiel Young Expert 1 Laatst gewijzigd: 20-7-2015 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Ervaringen opdoen... 3 1.1 Internationale ervaring in Ontwikkelingssamenwerkingsproject (OS)... 3 1.2 Nieuwe vaardigheden... 3 1.3 Intercultureel

Nadere informatie

Sleutelvragen & antwoorden voor een beter begrip van de jaarresultaten over 2013

Sleutelvragen & antwoorden voor een beter begrip van de jaarresultaten over 2013 Sleutelvragen & antwoorden voor een beter begrip van de jaarresultaten over 2013 Hoe kan het jaar 2013 worden geanalyseerd? In 2013 heeft de Groep, ondanks de situatie van de Europese energiemarkten, goede

Nadere informatie

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie?

Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? Hoe kan u strategie implementeren en tot leven brengen in uw organisatie? De externe omgeving wordt voor meer en meer organisaties een onzekere factor. Het is een complexe oefening voor directieteams om

Nadere informatie

Vinçotte systeemcertificatie

Vinçotte systeemcertificatie Vinçotte systeemcertificatie kan u de wereld tonen wat u waard bent? Certificatie voor uw reputatie. YOUR REPUTATION IS MINE. Met een certificatie kan u door Vinçotte uw kunnen en kennen bevestigd zien.

Nadere informatie

Duurzaam Bankieren in 2015: hoogtepunten en vooruitblik. Waarde creëren voor onze stakeholders

Duurzaam Bankieren in 2015: hoogtepunten en vooruitblik. Waarde creëren voor onze stakeholders Duurzaam Bankieren in 2015: hoogtepunten en vooruitblik Waarde creëren voor onze stakeholders Duurzaam bankieren bij ABN AMRO ABN AMRO levert een scala aan producten en diensten aan particuliere, private

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van maandag 5 oktober

A D V I E S Nr Zitting van maandag 5 oktober A D V I E S Nr. 1.959 ------------------------------- Zitting van maandag 5 oktober 2015 --------------------------------------------------- Vragenlijst voor een evaluatie van de Verklaring van de IAO

Nadere informatie

Waar staat Ondernemers voor Ondernemers voor?

Waar staat Ondernemers voor Ondernemers voor? 8 Ondernemers voor Ondernemers Jaarverslag 2014 9 Waar staat Ondernemers voor Ondernemers voor? Missie De missie van de vzw Ondernemers voor Ondernemers (opgericht in 2000) is het bevorderen van duurzame

Nadere informatie

THE BIG CHALLENGE VAN DE KLANT DIE OP UW WEBSITE ZIT

THE BIG CHALLENGE VAN DE KLANT DIE OP UW WEBSITE ZIT THE BIG CHALLENGE VAN DE KLANT DIE OP UW WEBSITE ZIT Whitepaper the next best thing in customer communication: Skype for Business. Patrick Kusseneers, Product manager Voxtron Communication Center Ons Voxtron

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Directeur van de sociale departementen A7 Directeur. Sociale departementen Hoofdzetel

FUNCTIEBESCHRIJVING. Directeur van de sociale departementen A7 Directeur. Sociale departementen Hoofdzetel FUNCTIEBESCHRIJVING Naam van de functie: Dienst: Plaats: van de sociale departementen Sociale departementen Hoofdzetel Datum creatie: Datum revisie: Auteur beschrijving: Houder van de functie: 02/01/2019

Nadere informatie

Informatie MIFID (Twin Peaks II)

Informatie MIFID (Twin Peaks II) Informatie MIFID (Twin Peaks II) Sinds 30 april 2014 is de Mifid wetgeving, ook gekend als de Twin Peaks II regelgeving, van toepassing op de verzekeringssector in België. Deze wetgeving legt bijkomende

Nadere informatie

Blended Learning met Canvas. De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten

Blended Learning met Canvas. De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten Blended Learning met Canvas De complete e-learning oplossing voor opleidingsinstituten Als opleider weet u als geen ander hoe belangrijk het is om kennis snel en succesvol over te dragen. Daarnaast wilt

Nadere informatie

Functionaliteitseconomie: Hefboom voor duurzame ontwikkeling in België? Samenvatting. Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling

Functionaliteitseconomie: Hefboom voor duurzame ontwikkeling in België? Samenvatting. Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling Functionaliteitseconomie: Hefboom voor duurzame ontwikkeling in België? Samenvatting Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling 1 P a g i n a F u n c t i o n a l i t e i t s e c o n o m i e : h e f b o o

Nadere informatie

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011

Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Toespraak van commissaris van de koningin en SNNvoorzitter Max van den Berg, feestelijke start CCC2- programma, Groningen, 25 maart 2011 Dames en heren, Degenen, die hier te lande na 1820 verbetering van

Nadere informatie

hypotheken verzekeringen pensioenen

hypotheken verzekeringen pensioenen Dienstverleningsdocument Spaak Assurantiën Wie zijn wij? Wij zijn Spaak Assurantiën, uw adviseur in verzekeren. Wij zijn gevestigd in Groningen sinds 1958. Het is van oudsher een familiebedrijf, en dat

Nadere informatie

Vergrijzing. Impact en uitdagingen voor de lokale besturen

Vergrijzing. Impact en uitdagingen voor de lokale besturen Vergrijzing Impact en uitdagingen voor de lokale besturen Robert Petit Het departement Research van Dexia heeft een bijzonder interessante studie gepubliceerd voor de gemeentelijke beleidsvoerders die

Nadere informatie

JULI Ontdek ook verhalen op Vertrouw het beheer van uw kapitaal toe aan. experts. Architas NV Vorstlaan, 36 B-1170 Brussel

JULI Ontdek ook verhalen op   Vertrouw het beheer van uw kapitaal toe aan. experts. Architas NV Vorstlaan, 36 B-1170 Brussel JULI 2018 Ontdek ook verhalen op www.architas.be Vertrouw het beheer van uw kapitaal toe aan experts Architas NV Vorstlaan, 36 B-1170 Brussel WELKOM BIJ ARCHITAS U beschikt over een aanzienlijk kapitaal

Nadere informatie

OTV- SENIORPLAZA. OTV en SENIORPLAZA zijn onafhankelijke, middelgrote organisaties met een 700- tal medewerkers.

OTV- SENIORPLAZA. OTV en SENIORPLAZA zijn onafhankelijke, middelgrote organisaties met een 700- tal medewerkers. OTV- SENIORPLAZA OTV en SENIORPLAZA zijn onafhankelijke, middelgrote organisaties met een 700- tal medewerkers. Als partners staan wij in voor een totaalaanbod op het vlak van wonen, zorg en service. De

Nadere informatie

DC 2010_149 Persvoorstelling Tweede pensioenpijler voor contractuele personeelsleden lokale besturen van start

DC 2010_149 Persvoorstelling Tweede pensioenpijler voor contractuele personeelsleden lokale besturen van start DC 2010_149 Persvoorstelling Tweede pensioenpijler voor contractuele personeelsleden lokale besturen van start 30 augustus 2010 persteksten Meer dan 400 lokale besturen (gemeenten, OCMW's, autonome gemeentebedrijven

Nadere informatie

Jaarrekening Onderlinge Waarborgmaatschappij SAZAS U.A.

Jaarrekening Onderlinge Waarborgmaatschappij SAZAS U.A. Jaarrekening 2016 Onderlinge Waarborgmaatschappij SAZAS U.A. SAZAS U.A Jaarrekening 2016 Inleiding V oor u ligt het verslag van de Onderlinge Waarborgmaatschappij SAZAS U.A. Dit verslag is een verantwoording

Nadere informatie

SIKA S NORMEN EN WAARDEN

SIKA S NORMEN EN WAARDEN SIKA S NORMEN EN WAARDEN SIKA EEN WERElDlEIDER MEt NORMEN EN tradities Sinds de oprichting ruim 100 jaar geleden in zwitserland door de vooruitstrevende uitvinder Kaspar Winkler heeft Sika zich ontwikkeld

Nadere informatie

Circulaire CBFA_2009_33 dd. 19 november Actuariële functie. Verzekerings- en herverzekeringsondernemingen naar Belgisch recht.

Circulaire CBFA_2009_33 dd. 19 november Actuariële functie. Verzekerings- en herverzekeringsondernemingen naar Belgisch recht. Circulaire _2009_33 dd. 19 november 2009 Actuariële functie Toepassingsveld: Verzekerings- en herverzekeringsondernemingen naar Belgisch recht. Samenvatting/Doelstelling: De wet van 16 februari 2009 op

Nadere informatie

10 JAAR NA DE FINANCIËLE CRISIS

10 JAAR NA DE FINANCIËLE CRISIS 10 JAAR NA DE FINANCIËLE CRISIS Wat is er veranderd? Banken moeten aanzienlijk strengere regels volgen Na de crisis zijn er duizenden pagina s wetgeving gekomen om in de toekomst het risico op een crisis

Nadere informatie

Spanningsvelden bij toegankelijkheid van zorg : We hebben gezocht naar een titel die meteen naar de kern van de zaak gaat en die omvattend is voor de

Spanningsvelden bij toegankelijkheid van zorg : We hebben gezocht naar een titel die meteen naar de kern van de zaak gaat en die omvattend is voor de 1 Inleiding door dr. Walter Krikilion, voorzitter Werkgroep Ethiek in de Kliniek van ICURO - Symposium Spanningsvelden bij toegankelijkheid van zorg 19 oktober 2012 - Hasselt Beste deelnemers, Als Werkgroep

Nadere informatie

De geconsolideerde winst van het boekjaar bedraagt 97,08 miljoen euro. Vergeleken met vorig jaar is dat 26,55 miljoen euro of 37,65 % hoger.

De geconsolideerde winst van het boekjaar bedraagt 97,08 miljoen euro. Vergeleken met vorig jaar is dat 26,55 miljoen euro of 37,65 % hoger. PERSBERICHT Boekjaar 2006 BANK- EN VERZEKERINGSGROEP ARGENTA ARGENTA : PRIJZENCONCURRENTIE EN RENDABELE GROEI Het beleid van scherpe prijzen en lage kosten wordt duidelijk gewaardeerd door de klanten van

Nadere informatie

14129/15 gys/gra/hw 1 DG B 3A

14129/15 gys/gra/hw 1 DG B 3A Raad van de Europese Unie Brussel, 20 november 2015 14129/15 SOC 668 EMPL 438 ECOFIN 853 POLGEN 166 NOTA van: het secretariaat-generaal van de Raad aan: het Comité van permanente vertegenwoordigers (1e

Nadere informatie

STRATAEGOS CONSULTING

STRATAEGOS CONSULTING STRATAEGOS CONSULTING EXECUTIE CONSULTING STRATAEGOS.COM WELKOM EXECUTIE CONSULTING WELKOM BIJ STRATAEGOS CONSULTING Strataegos Consulting is een strategie consultancy met speciale focus op strategie executie.

Nadere informatie

Maak van compliance een pro it center BSN. Compliance levert geld op, tevreden klanten en ef iciënte processen. excitingly different.

Maak van compliance een pro it center BSN. Compliance levert geld op, tevreden klanten en ef iciënte processen. excitingly different. Maak van compliance een pro it center BSN Het is te vaak en te vroeg geroepen. Maar toch, de wereld verandert fundamenteel. Uitwassen in de samenleving hebben ertoe geleid dat de wetgever zich steeds meer

Nadere informatie

Audit Parket van BERGEN Sectie verkeerszaken Afdelingen BERGEN en DOORNIK

Audit Parket van BERGEN Sectie verkeerszaken Afdelingen BERGEN en DOORNIK Hoge Raad voor de Justitie Conseil supérieur de la Justice Juni 2017 Audit Parket van BERGEN Sectie verkeerszaken Afdelingen BERGEN en DOORNIK Verslag goedgekeurd op 22 juin 2017 door de Verenigde advies-

Nadere informatie

Jaarresultaten Informatie gebaseerd op niet-geauditeerde cijfers

Jaarresultaten Informatie gebaseerd op niet-geauditeerde cijfers Jaarresultaten 2013 Informatie gebaseerd op niet-geauditeerde cijfers Brussel, 13 maart 2014 Fier op onze resultaten Vertrouwen in de toekomst Brussel, 13 maart 2014 Kernboodschappen van Belfius 1 2 3

Nadere informatie

intelligent software for monitoring centres

intelligent software for monitoring centres intelligent software for monitoring centres Waarom UMO? Binnen Europa en daarbuiten hebben landen te maken met de vergrijzing. Daardoor stijgt de zorgvraag in het komende decennium sterk. Hoe wordt die

Nadere informatie

De motor van de lerende organisatie

De motor van de lerende organisatie De motor van de lerende organisatie Focus op de arbeidsmarkt Naast het erkennen van leerbedrijven is Calibris verantwoordelijk voor ontwikkeling en onderhoud van kwalificaties in de sectoren zorg, welzijn

Nadere informatie

Aangenaam kennis te delen Wij brengen de risico s voor u in kaart. www.zichtadviseurs.nl

Aangenaam kennis te delen Wij brengen de risico s voor u in kaart. www.zichtadviseurs.nl Aangenaam kennis te delen Wij brengen de risico s voor u in kaart www.zichtadviseurs.nl Het uitstippelen van een effectief risicoplan begint met elkaar leren kennen Ondernemen is risico lopen. Als ondernemer

Nadere informatie