Deeleconomie De FOD Economie in het midden van de puzzel

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Deeleconomie De FOD Economie in het midden van de puzzel"

Transcriptie

1 Deeleconomie De FOD Economie in het midden van de puzzel

2 Een innovatief economisch model, een opportuniteit voor ondernemers en consumenten Opdracht van de FOD Economie In een steeds veranderende Belgische en internationale context bestaat de opdracht van de FOD Economie erin de voorwaarden te scheppen voor een competitieve, evenwichtige en duurzame werking van de goederen- en dienstenmarkt. In dat opzicht wil de FOD Economie de goederen- en dienstenmarkt grondig kennen en goed ondersteunen om ze beter te stimuleren.

3 Een innovatief economisch model, een opportuniteit voor ondernemers en consumenten De opkomst van de deeleconomie zet de traditionele ontwikkeling van het ondernemerschap op losse schroeven. Het aanbod aan diensten van burger tot burger neemt exponentieel toe via de elektronische deeleconomieplatforms.

4 Een innovatief economisch model, een opportuniteit voor ondernemers en consumenten Wanneer de burger steeds vaker occasionele diensten verleent en die activiteit regelmatig wordt, oefent hij dezelfde economische activiteit uit als een traditionele onderneming die onderworpen is aan alle economische, fiscale en maatschappelijke verplichtingen waaraan kmo s en zelfstandigen moeten voldoen. Noodzakelijk horizontaal overleg op federaal niveau tussen de FOD Economie, de FOD Financiën, de FOD Sociale Zekerheid en de FOD Werkgelegenheid met het oog op een coherente aanpak. Noodzakelijk overleg op alle niveaus tussen de bevoegde autoriteiten, afhankelijk van de specifiek gereglementeerde economische sector (huisvesting, vervoer, catering, ).

5 Een innovatief economisch model, een opportuniteit voor ondernemers en consumenten Dienstverleners zijn zich niet altijd bewust van hun wettelijke verplichtingen. Noodzakelijke informatieverstrekking aan kandidaat-deelnemers aan de deeleconomie met de bedoeling : de spelregels te kennen; met kennis van zaken te handelen; op transparante wijze te werk te gaan. De FOD Economie publiceert binnenkort op zijn website een specifieke rubriek over de deeleconomie. Bedoeling is relevante informatie en de nodige guidance-instrumenten te verstrekken voor dienstverleners, consumenten en elektronische platforms, waar de stakeholders met elkaar in contact treden.

6 Economische reglementering Op economisch vlak beoogt de reglementering vooral een gezonde en eerlijke concurrentie tussen beroepsmensen, alsook de bescherming van de consumentenbelangen. Ze legt verplichtingen op inzake het gedrag van de leden van het elektronische platform en de rol van het platform zelf, met name op het gebied van transparantie en precontractuele informatie (boeken VI en XII WER). Ze eist ook een aantal administratieve formaliteiten, met name de inschrijving in de KBO van het platformlid dat handelt buiten het beheer van zijn persoonlijke vermogen (boek III WER). In geval van inbreuken voorziet de economische reglementering in laatste instantie in zware straffen voor personen die sluikwerk verrichten via het elektronische uitwisselingsplatform (wet van 6 juli 1976 tot beteugeling van het sluikwerk met handels- of ambachtskarakter).

7 Economische reglementering De economische reglementering: is gericht op leden van een elektronisch platform die op basis van de regelmaat en het belang van hun activiteit worden beschouwd als professionele marktspelers; is niet gericht op leden van een elektronisch platform die occasioneel diensten aanbieden die vallen onder het beheer van hun persoonlijke vermogen; omkadert de aansprakelijkheid van elektronische platforms die vraag en aanbod koppelen.

8 3 gulden regels voor marktspelers die via een elektronisch platform actief zijn Gezonde en eerlijke concurrentie Wanneer een persoon buiten het beheer van zijn persoonlijke vermogen handelt door goederen of diensten op de markt te brengen, neemt hij deel aan de economische bedrijvigheid van het land. Spelers die via een elektronisch platform actief zijn op de markt mogen concurreren met de bestaande traditionele beroepslui, maar moeten dezelfde regels in acht nemen. Zo niet vervalsen ze de markt waarin ze actief zijn (oneerlijke concurrentie art. VI.104 WER).

9 3 gulden regels voor marktspelers die via een elektronisch platform actief zijn Bescherming van de consumentenbelangen Wanneer een persoon buiten het beheer van zijn persoonlijke vermogen handelt door goederen of diensten op de markt te brengen, wordt hij beschouwd als een onderneming. Spelers die via een elektronisch platform actief zijn op de markt, moeten dezelfde regels naleven als die waaraan de bestaande traditionele beroepslui zijn onderworpen, wat betreft transparantie en vereiste informatie aan de consument i.v.m. reclame, uitnodiging tot aankoop, sluiten van de consumentenovereenkomst en uitvoering ervan (voornamelijk boeken VI en XII WER).

10 3 gulden regels voor marktspelers die via een elektronisch platform actief zijn Inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen Wanneer een persoon buiten het beheer van zijn persoonlijke vermogen handelt door goederen of diensten op de markt te brengen, wordt hij beschouwd als een onderneming. Spelers die via een elektronisch platform actief zijn op de markt, moeten dezelfde regels naleven als die waaraan de bestaande traditionele beroepslui zijn onderworpen op het vlak van inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen (boek III WER).

11 3 gulden regels voor marktspelers die via een elektronisch platform actief zijn Inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen Diverse cumulatieve criteria moeten worden vervuld opdat een natuurlijk persoon zich in de KBO kan inschrijven. Hij moet een economische activiteit een beroepsactiviteit regelmatig als hoofd- of bijberoep als zelfstandige uitoefenen. Aandachtspunt: De verplichting tot inschrijving in de KBO wordt geval per geval onderzocht naargelang de speler op de markt actief is via een al dan niet erkend elektronisch platform op grond van de programmawet van 1 juli Ingeval het elektronische platform erkend is, moet de speler in principe in aanmerking kunnen komen voor een afwijking van het gemene recht om de deeleconomie te stimuleren.,.,

12 Grens die leden van een elektronisch platform niet mogen overschrijden uitoefening van een clandestiene activiteit - sluikwerk Krachtens de wet van 6 juli 1976 tot beteugeling van het sluikwerk met handels- of ambachtskarakter kan werk dat het voorwerp kan zijn van een prestatie behorend tot het ambachtswezen, de handel of de industrie en dat wordt uitgevoerd door een persoon die niet in de KBO is ingeschreven, zwaar worden bestraft. De regelgeving heeft betrekking op : bepaalde diensten die een omvangrijk werk van technische aard omvatten, ongeacht frequentie of vergoedingsplafond (bv. bouw van een dakgebint, plaatsing van een badkamer, uitbalancering van autobanden, ), bepaalde eenvoudige, niet-technische prestaties, maar die regelmatig worden uitgevoerd: takelwerken, onderhoudswerken, schilderwerken,, bepaalde prestaties die gespecialiseerd materiaal vereisen. Of de activiteit al dan niet van professionele aard is, wordt geval per geval onderzocht.

13 Aansprakelijkheid van het elektronische platform voor deeleconomie Aangezien het om een dienst op zich gaat, moet de verantwoordelijke de economische reglementering naleven die van toepassing is op alle dienstverleners (inschrijving in de KBO, informatieverplichtingen, verbod van oneerlijke handelspraktijken,...). Dit aspect werd op Europees niveau bestudeerd in het kader van de richtsnoeren voor de tenuitvoerlegging van richtlijn 2005/29/EG betreffende oneerlijke handelspraktijken, bij de mededeling van de Commissie Een brede aanpak voor het stimuleren van de grensoverschrijdende elektronische handel voor Europese burgers en bedrijven, gepubliceerd op 25 mei 2016 (

14 Conclusie De FOD Economie stelt alles in het werk opdat de spelers van de deeleconomie de economische reglementering begrijpen en naleven door rekening te houden met het specifieke federale stelsel waarin de programmawet van 1 juli 2016 voorziet, door de specifieke reglementeringen in sommige bedrijfssectoren in aanmerking te nemen, in het professionele belang van zowel de actieve leden van de elektronische platforms als van de traditionele ondernemingen, en in het belang van de consumenten.

15 Conclusie De FOD Economie houdt zich ook op de hoogte van de Europese initiatieven om rekening te houden met de aanbevelingen en analyses van de lopende werkzaamheden in de EU, zowel op het vlak van de door de Europese Commissie gecoördineerde regelgevende benaderingen als wat de door Eurostat gecoördineerde productie betreft van betrouwbare statistieken aangaande de voortdurende evolutie van dit innoverende economische model. een evenwichtige en voor alle Europese spelers van de deeleconomie aanvaardbare oplossing aan te reiken voor dit economische model dat de FOD wil stimuleren.

16 Bedankt voor uw aandacht! Cécile Coppin, expert, analyse en monitoring van de toepassing van de regelgeving in de digitale economie Algemene Directie Economische Inspectie van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie

De FOD Economie in het midden van de federale "regelgevende puzzel" van de deeleconomie

De FOD Economie in het midden van de federale regelgevende puzzel van de deeleconomie De FOD Economie in het midden van de federale "regelgevende puzzel" van de deeleconomie Inhoud 1. Ontwikkeling van de deeleconomie: een juridische realiteit voor de FOD Economie... 2 2. Deeleconomie en

Nadere informatie

12169/16 nuf/gar/ev 1 DG G 3A

12169/16 nuf/gar/ev 1 DG G 3A Raad van de Europese Unie Brussel, 15 september 2016 (OR. en) 12169/16 COMPET 477 MI 570 IND 190 RECH 263 NOTA van: aan: Betreft: het voorzitterschap het Comité van permanente vertegenwoordigers/de Raad

Nadere informatie

Niet-preferentiële certificaten van oorsprong

Niet-preferentiële certificaten van oorsprong Niet-preferentiële certificaten van oorsprong Eerste zes maanden van 2015 De opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin de voorwaarden te scheppen voor een competitieve,

Nadere informatie

Administrative bron. KBO : Kruispuntbank van Ondernemingen. Algemene informatie

Administrative bron. KBO : Kruispuntbank van Ondernemingen. Algemene informatie FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Administrative bron KBO : Kruispuntbank van Ondernemingen Algemene informatie De Kruispuntbank van Ondernemingen is een register dat binnen de Federale Overheidsdienst

Nadere informatie

De FOD Economie informeert u! De innovatiepremie. Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies

De FOD Economie informeert u! De innovatiepremie. Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies De FOD Economie informeert u! De innovatiepremie Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies De innovatiepremie Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij

Nadere informatie

FAQ over de solden en de sperperiode

FAQ over de solden en de sperperiode FAQ over de solden en de sperperiode Boek VI Marktpraktijken en consumentenbescherming van het Wetboek van economisch recht (Boek VI WER) 1. Wanneer beginnen de solden?... 2 2. Welke sectoren kunnen deelnemen

Nadere informatie

FAQ over de solden en de sperperiode

FAQ over de solden en de sperperiode FAQ over de solden en de sperperiode Boek VI Marktpraktijken en consumentenbescherming van het Wetboek van economisch recht (WER Boek VI) 1. Wanneer beginnen de solden?... 2 2. Welke sectoren kunnen deelnemen

Nadere informatie

AANBEVELING VAN DE COMMISSIE. van XXX. betreffende toegang tot een elementaire betaalrekening. (Voor de EER relevante tekst)

AANBEVELING VAN DE COMMISSIE. van XXX. betreffende toegang tot een elementaire betaalrekening. (Voor de EER relevante tekst) EUROPESE COMMISSIE Brussel, XXX C(2011) 4977 AANBEVELING VAN DE COMMISSIE van XXX betreffende toegang tot een elementaire betaalrekening (Voor de EER relevante tekst) {SEC(2011) 906} {SEC(2011) 907} NL

Nadere informatie

VR 2016 DOC.0943/1BIS

VR 2016 DOC.0943/1BIS VR 2016 DOC.0943/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling Vlaamse Regering over het ontwerp

Nadere informatie

FAQ over de solden en de sperperiode

FAQ over de solden en de sperperiode FAQ over de solden en de sperperiode Boek VI Marktpraktijken en consumentenbescherming van het Wetboek van economisch recht (Boek VI WER) 1. Wanneer beginnen de solden?... 2 2. Welke sectoren kunnen deelnemen

Nadere informatie

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid

Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid 1 Informatieveiligheidscomité Kamer sociale zekerheid en gezondheid IVC/KSZG/19/080 BERAADSLAGING NR. 19/046 VAN 5 MAART 2019 OVER DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS INZAKE DE AANGIFTE VAN VERENIGINGSWERK

Nadere informatie

FAQ over de solden en de sperperiode

FAQ over de solden en de sperperiode FAQ over de solden en de sperperiode Boek VI Marktpraktijken en consumentenbescherming van het Wetboek van economisch recht (WER Boek VI) 1. Wanneer beginnen de solden?... 2 2. Welke sectoren kunnen deelnemen

Nadere informatie

oktober 2016 Controleer de vervaldatum van uw overeenkomsten!

oktober 2016 Controleer de vervaldatum van uw overeenkomsten! oktober 2016 Controleer de vervaldatum van uw overeenkomsten! De opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin de voorwaarden te scheppen voor een competitieve, duurzame en

Nadere informatie

Guidelines over. het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen

Guidelines over. het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen Guidelines over het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen Inhoud 1. Op welke producten zijn de criteria uit deze guidelines van toepassing?... 2

Nadere informatie

RAAD VOOR HET VERBRUIK

RAAD VOOR HET VERBRUIK RvV 489 RAAD VOOR HET VERBRUIK ADVIES over een ontwerp van Koninklijk Besluit tot opheffing van het Koninklijk Besluit van 18 juli 1972 betreffende de aanduiding van de prijs van juwelen, uurwerken, goud-

Nadere informatie

Guidelines. over. het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen

Guidelines. over. het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen Guidelines over het gebruik van de terminologie artisanaal, ambachtelijk en afgeleiden ervan in productbenamingen Inhoud 1. Op welke producten zijn de criteria uit deze guidelines van toepassing?... 2

Nadere informatie

Inhoudstafel. De Bibliotheek Handelsrecht Larcier... i Voorwoord bij de Reeks Bank- en insolventierecht...iii. Voorafgaande opmerking...

Inhoudstafel. De Bibliotheek Handelsrecht Larcier... i Voorwoord bij de Reeks Bank- en insolventierecht...iii. Voorafgaande opmerking... financiele-diensten.book Page v Thursday, October 27, 2005 2:58 PM v De Bibliotheek Handelsrecht Larcier...................................... i Voorwoord bij de Reeks Bank- en insolventierecht...........................iii

Nadere informatie

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid artikel 15;

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid artikel 15; SCSZ/06/025 1 BERAADSLAGING NR. 06/010 VAN 14 FEBRUARI 2006 MET BETREKKING TOT DE RAADPLEGING VAN HET PERSONEELSBESTAND DOOR DE DIENST ONDERNEMINGSLOKETTEN VAN DE ALGEMENE DIRECTIE KMO-BELEID VAN DE FEDERALE

Nadere informatie

De inkomsten uit de deeleconomie

De inkomsten uit de deeleconomie De inkomsten uit de deeleconomie Belastingregeling Inkomstenbelasting EIGEN BELASTINGREGELING (Programmawet van 1.7.2016, BS 4.7.2016, Ed. 2) Deze regelgeving voorziet dat: de winst of baten die voortkomen

Nadere informatie

De FOD Economie informeert u! De innovatiepremie. Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies

De FOD Economie informeert u! De innovatiepremie. Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies De FOD Economie informeert u! De innovatiepremie Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies De innovatiepremie Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij

Nadere informatie

WETBOEK VAN ECONOMISCH RECHT. Boek IX

WETBOEK VAN ECONOMISCH RECHT. Boek IX WETBOEK VAN ECONOMISCH RECHT Boek IX Inhoud BOEK IX. - Veiligheid van producten en diensten... 3 HOOFDSTUK 1. - Algemene veiligheidsverplichting... 3 HOOFDSTUK 2. - Informatie- en adviesstructuren... 7

Nadere informatie

België-Brussel: Software voor documentenbeheer 2015/S 113-204388. Aankondiging van een opdracht. Leveringen

België-Brussel: Software voor documentenbeheer 2015/S 113-204388. Aankondiging van een opdracht. Leveringen 1/5 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:204388-2015:text:nl:html België-Brussel: Software voor documentenbeheer 2015/S 113-204388 Aankondiging van een opdracht

Nadere informatie

FAQ Feestvuurwerk Het pyrotechnisch artikel De handelaar De consument

FAQ Feestvuurwerk Het pyrotechnisch artikel De handelaar De consument FAQ Feestvuurwerk Het pyrotechnisch artikel... 2 1. Wat is een pyrotechnisch artikel?... 2 2. Welke pyrotechnische artikelen vallen niet onder het koninklijk besluit van 20 oktober 2015?... 2 De handelaar...

Nadere informatie

Licentie OPEN DATA: gebruiksvoorwaarden

Licentie OPEN DATA: gebruiksvoorwaarden Licentie OPEN DATA: gebruiksvoorwaarden Artikel 1 Voorwerp van de licentie 1.1 In overeenstemming met artikel III.33 van het Wetboek van Economisch Recht stelt de Beheersdienst van de Kruispuntbank van

Nadere informatie

De eenmalige innovatiepremie

De eenmalige innovatiepremie De FOD Economie informeert U! De eenmalige innovatiepremie Een creatieve werknemer belonen? Ja! Dankzij de fiscale vrijstelling van de innovatiepremies De eenmalige innovatiepremie Een creatieve werknemer

Nadere informatie

Page 1 of 6 Home > FAQ Deeleconomie Algemene Administratie van de Fiscaliteit - Operationele Expertise en Ondersteuning Dienst PB Personenbelasting FAQ - Deeleconomie ALGEMEEN 1. Wat is deeleconomie? 2.

Nadere informatie

Samenwerkingsprotocol. Consumentenautoriteit Stichting Reclame Code

Samenwerkingsprotocol. Consumentenautoriteit Stichting Reclame Code Samenwerkingsprotocol Consumentenautoriteit Stichting Reclame Code 1 Samenwerkingsprotocol tussen de Consumentenautoriteit en de Stichting Reclame Code Partijen: 1. De Staatssecretaris van Economische

Nadere informatie

BENELUX-ONDERZOEK CONSUMENTENBESCHERMING. E-commerce GEMEENSCHAPPELIJKE CONCLUSIES SECRETARIAAT-GENERAAL SECRÉTARIAT GÉNÉRAL

BENELUX-ONDERZOEK CONSUMENTENBESCHERMING. E-commerce GEMEENSCHAPPELIJKE CONCLUSIES SECRETARIAAT-GENERAAL SECRÉTARIAT GÉNÉRAL BENELUX-ONDERZOEK CONSUMENTENBESCHERMING E-commerce GEMEENSCHAPPELIJKE CONCLUSIES SECRETARIAAT-GENERAAL SECRÉTARIAT GÉNÉRAL 2 BENELUX ONDERZOEK CONSUMENTENBESCHERMING GEMEENSCHAPPELIJKE CONCLUSIES 1. SITUERING

Nadere informatie

België-Brussel: Back-up- of recoverysoftware 2015/S 154-283963. Aankondiging van een opdracht. Leveringen

België-Brussel: Back-up- of recoverysoftware 2015/S 154-283963. Aankondiging van een opdracht. Leveringen 1/5 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:283963-2015:text:nl:html België-Brussel: Back-up- of recoverysoftware 2015/S 154-283963 Aankondiging van een opdracht Leveringen

Nadere informatie

BESLUIT (EU) 2017/935 VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK

BESLUIT (EU) 2017/935 VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK 1.6.2017 L 141/21 BESLUIT (EU) 2017/935 VAN DE EUROPESE CENTRALE BANK van 16 november 2016 betreffende de delegatie van de bevoegdheid tot vaststelling van deskundigheids- en betrouwbaarheidsbesluiten

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZG/17/021 BERAADSLAGING NR. 17/009 VAN 7 FEBRUARI 2017 MET BETREKKING TOT DE ELEKTRONISCHE MEDEDELING VAN

Nadere informatie

Informatieveiligheidscomité Verenigde Kamers (sociale zekerheid en gezondheid / federale overheid)

Informatieveiligheidscomité Verenigde Kamers (sociale zekerheid en gezondheid / federale overheid) Informatieveiligheidscomité Verenigde Kamers (sociale zekerheid en gezondheid / federale overheid) IVC/VK/18/328 BERAADSLAGING NR. 18/188 VAN 4 DECEMBER 2018 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer 1/6 Advies 30/2016 van 8 juni 2016 Betreft: Advies uit eigen beweging over de mededeling door de Kruispuntbank van Ondernemingen van gegevens betreffende de functies die een persoon uitoefent binnen een

Nadere informatie

METROLOGIE VOOR NANOTECHNOLOGIE

METROLOGIE VOOR NANOTECHNOLOGIE METROLOGIE VOOR NANOTECHNOLOGIE 1 De missie van de FOD Economie, KMO, Middenstand en Energie bestaat erin de voorwaarden te scheppen voor een competitieve, duurzame en evenwichtige werking van de goederen-

Nadere informatie

De lokale marktplatforms Een ruimte voor informatie en dialoog voor de lokale spelers van de markt van goederen en diensten

De lokale marktplatforms Een ruimte voor informatie en dialoog voor de lokale spelers van de markt van goederen en diensten januari 2013 De lokale marktplatforms Een ruimte voor informatie en dialoog voor de lokale spelers van de markt van goederen en diensten De lokale marktplatforms Een ruimte voor informatie en dialoog

Nadere informatie

VR DOC.0360/2

VR DOC.0360/2 VR 2017 2104 DOC.0360/2 Besluit van de Vlaamse Regering houdende de wijziging van diverse bepalingen van het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante

Nadere informatie

Factsheet 12. Focus op overheidsopdrachten

Factsheet 12. Focus op overheidsopdrachten Factsheet 12 Versie nr. 7 d.d. 13 juli 2017 Inhoudsopgave I. WAT ZIJN OVERHEIDSOPDRACHTEN?... 3 II. NALEVING VAN DE REGELS VOOR OVERHEIDSOPDRACHTEN... 4 III. AANDACHTSPUNTEN... 5 13/07/17 2/6 I. Wat zijn

Nadere informatie

Een jaar langer gebonden?

Een jaar langer gebonden? Een jaar langer gebonden? Een jaar langer gebonden? 2 Federale Overheidsdienst Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Vooruitgangstraat, 50 B - 1210 BRUSSEL Ondernemingsnr. : 0314.595.348 http://economie.fgov.be

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid SCSZG/18/128 BERAADSLAGING NR. 18/070 VAN 5 JUNI 2018 OVER DE MEDEDELING VAN NIET- GEPSEUDONIMISEERDE PERSOONSGEGEVENS DOOR DE KRUISPUNTBANK

Nadere informatie

Nederland-'s-Gravenhage: Dienstverlening op het gebied van architectuur, bouwkunde, civiele techniek en inspectie 2014/S 141-253113

Nederland-'s-Gravenhage: Dienstverlening op het gebied van architectuur, bouwkunde, civiele techniek en inspectie 2014/S 141-253113 1/5 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:253113-2014:text:nl:html Nederland-'s-Gravenhage: Dienstverlening op het gebied van architectuur, bouwkunde, civiele techniek

Nadere informatie

Mededeling CBFA_2010_28 dd. 20 december 2010

Mededeling CBFA_2010_28 dd. 20 december 2010 Mededeling _2010_28 dd. 20 december 2010 Openbare aanbieding van obligaties en toelating van obligaties tot de verhandeling op een gereglementeerde markt en invoering van een versnelde procedure voor de

Nadere informatie

1. Juridische basis 2. Toepassingsgebied 3. Definitie primair ingrediënt 4. Hoe oorsprong / herkomst vermelden? 5. Presentatie van de informatie 6.

1. Juridische basis 2. Toepassingsgebied 3. Definitie primair ingrediënt 4. Hoe oorsprong / herkomst vermelden? 5. Presentatie van de informatie 6. 1. Juridische basis 2. Toepassingsgebied 3. Definitie primair ingrediënt 4. Hoe oorsprong / herkomst vermelden? 5. Presentatie van de informatie 6. Q & A = art. 26 3 van Verordening (EU) 1169/2011 (FIC)

Nadere informatie

Strategisch plan voor de bouwsector. Pistes om de voorwaarden te scheppen voor een gezonde concurrentie

Strategisch plan voor de bouwsector. Pistes om de voorwaarden te scheppen voor een gezonde concurrentie Strategisch plan voor de bouwsector Pistes om de voorwaarden te scheppen voor een gezonde concurrentie Vijf acties moeten tegelijkertijd worden ingevoerd: 1. Versterken van het rechtskader 2. Sensibiliseren

Nadere informatie

Deel I. Belangrijkste basiswetgeving

Deel I. Belangrijkste basiswetgeving Deel I. Belangrijkste basiswetgeving Burgerlijk wetboek (Uittreksel) - Consumentenkoop........... 3 Burgerlijk wetboek (Uittreksel) - Kosteloze borgtocht.......... 5 Wet van 6 april 2010 betreffende marktpraktijken

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N Hervorming WHPC A04 Brussel, 20.03 2008 MH/SL/LC ADVIES OP EIGEN INITIATIEF over HET EVALUATIEVERSLAG OVER DE WET VAN 14 JULI 1991 BETREFFENDE DE HANDELSPRAKTIJKEN

Nadere informatie

De deontologische beperkingen op de reclame gelet op het voorstel voor een richtlijn over de evenredigheidstoets en de rechtspraak van het HvJ-EU

De deontologische beperkingen op de reclame gelet op het voorstel voor een richtlijn over de evenredigheidstoets en de rechtspraak van het HvJ-EU De deontologische beperkingen op de reclame gelet op het voorstel voor een richtlijn over de evenredigheidstoets en de rechtspraak van het HvJ-EU Paris Decembre 8th 2017 1 Voorstel richtlijn evenredigheid

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2005 2006 30 411 Regels omtrent instanties die verantwoordelijk zijn voor handhaving van de wetgeving inzake consumentenbescherming (Wet handhaving consumentenbescherming)

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid 1 Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/17/107 BERAADSLAGING NR. 16/079 VAN 6 SEPTEMBER 2016, GEWIJZIGD OP 6 JUNI 2017, MET BETREKKING TOT DE RAADPLEGING

Nadere informatie

a) Mijn inkomsten overschrijden het grensbedrag niet en zijn niet verbonden met mijn beroepsactiviteit als zelfstandige of bedrijfsleider

a) Mijn inkomsten overschrijden het grensbedrag niet en zijn niet verbonden met mijn beroepsactiviteit als zelfstandige of bedrijfsleider Home > Recente wijzigingen > FAQ Btw Deeleconomie FAQ Btw Deeleconomie Betreft de mogelijkheid tot het ruilen en het delen van ruimtes, goederen of werktuigen tussen particulieren via een elektronisch

Nadere informatie

De digitalisering van de arbeid: analyse door een vakbond. Welke trends, welke effecten, welke uitdagingen?

De digitalisering van de arbeid: analyse door een vakbond. Welke trends, welke effecten, welke uitdagingen? 1 De digitalisering van de arbeid: analyse door een vakbond. Welke trends, welke effecten, welke uitdagingen? Structuur van de uiteenzetting 2 1. Inleiding 2. Hoe beïnvloedt de digitalisering de arbeidsmarkt

Nadere informatie

september 2015 Als eigenaar zorg ik voor de veiligheid van mijn lift!

september 2015 Als eigenaar zorg ik voor de veiligheid van mijn lift! september 2015 Als eigenaar zorg ik voor de veiligheid van mijn lift! De opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin de voorwaarden te scheppen voor een competitieve, duurzame

Nadere informatie

S.A. SPADEL N.V. Kolonel Bourgstraat BRUSSEL RPR Brussel

S.A. SPADEL N.V. Kolonel Bourgstraat BRUSSEL RPR Brussel Pagina 1 van 5 GEREGLEMENTEERDE INFORMATIE - 23 SEPTEMBER 2011-8.00 uur S.A. SPADEL N.V. Kolonel Bourgstraat 103-1030 BRUSSEL RPR Brussel 0405 844 436 www.spadel.com Buitengewone Algemene Vergadering op

Nadere informatie

N Registratie A2 Brussel, 16 mei 2017 MH/AB/AS ADVIES. over

N Registratie A2 Brussel, 16 mei 2017 MH/AB/AS ADVIES. over N Registratie A2 Brussel, 16 mei 2017 MH/AB/AS 761-2017 ADVIES over EEN VOORONTWERP VAN WET TOT REGISTRATIE VAN DE AANBIEDERS VAN VENNOOTSCHAPSRECHTELIJKE DIENSTEN (goedgekeurd door het bureau op 21 maart

Nadere informatie

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid op artikel 15;

Gelet op de wet van 15 januari 1990 houdende oprichting en organisatie van een Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid, inzonderheid op artikel 15; SCSZ/07/043 1 BERAADSLAGING NR. 07/015 VAN 27 MAART 2007 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS BETREFFENDE GEDETACHEERDE WERKNEMERS, ZELFSTANDIGEN EN STAGIAIRS AAN DE RIJKSDIENST VOOR SOCIALE

Nadere informatie

België-Brussel: Software en informatiesystemen 2014/S 038-062416. Aankondiging van een opdracht. Leveringen

België-Brussel: Software en informatiesystemen 2014/S 038-062416. Aankondiging van een opdracht. Leveringen 1/6 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:62416-2014:text:nl:html België-Brussel: Software en informatiesystemen 2014/S 038-062416 Aankondiging van een opdracht Leveringen

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/15/174 BERAADSLAGING NR. 15/064 VAN 3 NOVEMBER 2015 INZAKE DE MEDEDELING VAN GECODEERDE PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

Jaarverslag De Europese digitale agenda

Jaarverslag De Europese digitale agenda Jaarverslag 2013 De Europese digitale agenda "De voorwaarden scheppen voor een competitieve, duurzame en evenwichtige werking van de goederen- en dienstenmarkt in België." In het kader van de opdracht

Nadere informatie

HOOFDSTUK 1 E-commerce juridisch bekeken: toepassingsgebied, informatieverplichtingen en elektronisch contracteren

HOOFDSTUK 1 E-commerce juridisch bekeken: toepassingsgebied, informatieverplichtingen en elektronisch contracteren INHOUD AUTEURSLIJST 3 INLEIDING 5 DEEL I Juridisch 15 HOOFDSTUK 1 E-commerce juridisch bekeken: toepassingsgebied, informatieverplichtingen en elektronisch contracteren 17 1. Inleiding 17 2. Het juridisch

Nadere informatie

B-Brussel: Testen van software 2012/S 190-312596. Aankondiging van een opdracht. Diensten

B-Brussel: Testen van software 2012/S 190-312596. Aankondiging van een opdracht. Diensten 1/5 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:312596-2012:text:nl:html B-Brussel: Testen van software 2012/S 190-312596 Aankondiging van een opdracht Diensten Richtlijn

Nadere informatie

Rapport klachtenmanagement FOD Economie, K.M.O, Middenstand en Energie

Rapport klachtenmanagement FOD Economie, K.M.O, Middenstand en Energie Rapport klachtenmanagement 2018 FOD Economie, K.M.O, Middenstand en Energie Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Resultaten actiepunten 2017... 3 3. Rapportering klachten 2018... 5 4. Vergelijking met de klachten

Nadere informatie

Kwaliteit van bouwproducten: Reglementaire en vrijwillige aspecten

Kwaliteit van bouwproducten: Reglementaire en vrijwillige aspecten Kwaliteit van bouwproducten: Reglementaire en vrijwillige aspecten Een complexe omgeving, in mutatie maar met een aantal zekerheden. Pagina 1 Structuur van de voordracht 1. Belgische context : verleden

Nadere informatie

België-Brussel: Onderhoud van software voor informatietechnologie 2015/S 067-119525. Aankondiging van een opdracht. Diensten

België-Brussel: Onderhoud van software voor informatietechnologie 2015/S 067-119525. Aankondiging van een opdracht. Diensten 1/6 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:119525-2015:text:nl:html België-Brussel: Onderhoud van software voor informatietechnologie 2015/S 067-119525 Aankondiging

Nadere informatie

Prijzenobservatorium: Historiek en werking

Prijzenobservatorium: Historiek en werking Prijzenobservatorium: Historiek en werking Seminarie FEVIA - BABM 17 september 2013 Peter Van Herreweghe Agenda 1. Prijzenobservatorium : Historiek en taken 2. Werking : Gegevens, aanpak, procedure, timing

Nadere informatie

VR DOC.0757/1BIS

VR DOC.0757/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN MOBILITEIT, OPENBARE WERKEN, VLAAMSE RAND, TOERISME EN DIERENWELZIJN NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: Standpuntbepaling Vlaamse Regering over het voorontwerp van wet tot wijziging

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZG/17/226 BERAADSLAGING NR. 17/009 VAN 7 FEBRUARI 2017, GEWIJZIGD OP 7 NOVEMBER 2017, MET BETREKKING TOT DE

Nadere informatie

KBO : Kruispuntbank van Ondernemingen

KBO : Kruispuntbank van Ondernemingen FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Administrative bron : Kruispuntbank van Ondernemingen Algemene informatie De Kruispuntbank van Ondernemingen is een register dat binnen de Federale Overheidsdienst

Nadere informatie

Okea - Fotolia.com. Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Jaarverslag 2017

Okea - Fotolia.com. Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Jaarverslag 2017 Okea - Fotolia.com Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Jaarverslag 2017 De opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin de voorwaarden te scheppen voor een competitieve,

Nadere informatie

N deeleconomie A2 Brussel, 11 oktober 2017 MH/JC/AS ADVIES. over DEELECONOMIE

N deeleconomie A2 Brussel, 11 oktober 2017 MH/JC/AS ADVIES. over DEELECONOMIE N deeleconomie A2 Brussel, 11 oktober 2017 MH/JC/AS 767-2017 ADVIES over DEELECONOMIE (goedgekeurd door het bureau op 7 juli 2017, bekrachtigd door de algemene vergadering van de Hoge Raad op 11 oktober

Nadere informatie

Doc. nr. N7:90001C05 Brussel, 16.11.2000 MH/BL/HdG/LC A D V I E S. over een

Doc. nr. N7:90001C05 Brussel, 16.11.2000 MH/BL/HdG/LC A D V I E S. over een Doc. nr. N7:90001C05 Brussel, 16.11.2000 MH/BL/HdG/LC A D V I E S over een WETSONTWERP TOT OMZETTING IN BELGISCH RECHT VAN EUROPESE RICHTLIJNEN BETREFFENDE DE VRIJE BEROEPEN *** 1 Richtlijn 97/7/EG van

Nadere informatie

GEDRAGSCODE FITNESS-SECTOR. 1) Bekendmaking van de toetreding tot de gedragscode

GEDRAGSCODE FITNESS-SECTOR. 1) Bekendmaking van de toetreding tot de gedragscode GEDRAGSCODE FITNESS-SECTOR De beroepsverenigingen van de fitness-sector hebben deze gedragscode opgesteld, met het doel op een evenwichtige en doorzichtige wijze met de consument om te gaan. Zij spannen

Nadere informatie

HET VRIJ BEROEP NA HET WETBOEK VAN ECONOMISCH RECHT

HET VRIJ BEROEP NA HET WETBOEK VAN ECONOMISCH RECHT HET VRIJ BEROEP NA HET WETBOEK VAN ECONOMISCH RECHT HET VRIJ BEROEP NA HET WETBOEK VAN ECONOMISCH RECHT Béatrice Ponet Gert Straetmans (eds.) Antwerpen Cambridge Het vrij beroep na het Wetboek van Economisch

Nadere informatie

Aankondiging van een concessieovereenkomst

Aankondiging van een concessieovereenkomst 1 / 6 BE001 03/06/2019 - BDA nummer: 2019-516816 Standaardformulier 24 - NL Bulletin der Aanbestedingen Publicatieblad van de Federale Dienst e-procurement FOD Beleid en Ondersteuning - Simon Bolivarlaan,

Nadere informatie

Circulaire 2019/C/18 betreffende de belastingplicht van erkende ondernemingsloketten

Circulaire 2019/C/18 betreffende de belastingplicht van erkende ondernemingsloketten Circulaire 2019/C/18 betreffende de belastingplicht van erkende ondernemingsloketten Erkende ondernemingslokketten verrichten zowel taken van openbare dienst of van algemeen belang als een aantal adviserende

Nadere informatie

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ;

De Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer ; 1/6 Advies 69/2018 van 25 juli 2018 Betreft: adviesaanvraag over het ontwerp van Koninklijk besluit tot uitvoering van artikelen 19 en 25 van de wet van 18 juli 2018 betreffende de economische relance

Nadere informatie

B2B-wet : Misbruik van economische afhankelijkheid. Lunch-Forum Mededinging 26/04/2019

B2B-wet : Misbruik van economische afhankelijkheid. Lunch-Forum Mededinging 26/04/2019 B2B-wet : Misbruik van economische afhankelijkheid Julie Léonard Adviseur Dienst voor de Mededinging AD Economische reglementering Lunch-Forum Mededinging 26/04/2019 Context Oorspronkelijke vaststelling

Nadere informatie

N Th EU Groenboek A07 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over HET GROENBOEK OVER ONDERNEMERSCHAP IN EUROPA

N Th EU Groenboek A07 Brussel, MH/AB/LC A D V I E S. over HET GROENBOEK OVER ONDERNEMERSCHAP IN EUROPA N Th EU Groenboek A07 Brussel, 22.10.2003 MH/AB/LC A D V I E S over HET GROENBOEK OVER ONDERNEMERSCHAP IN EUROPA (bekrachtigd door de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO op 22 oktober 2003) *** 2

Nadere informatie

Rapport klachtenmanagement FOD Economie, K.M.O, Middenstand en Energie

Rapport klachtenmanagement FOD Economie, K.M.O, Middenstand en Energie Rapport klachtenmanagement 2017 FOD Economie, K.M.O, Middenstand en Energie Inhoud 1. Inleiding... 2 2. Resultaten actiepunten 2016... 3 3. Rapportering klachten 2017... 4 Vergelijking met 2016... 6 4.

Nadere informatie

Betreft: Voorontwerp van decreet betreffende de individuele opleiding (CO-A )

Betreft: Voorontwerp van decreet betreffende de individuele opleiding (CO-A ) 1/6 Advies nr. 153/2018 van 19 december 2018 Betreft: Voorontwerp van decreet betreffende de individuele opleiding (CO-A-2018-163) De Gegevensbeschermingsautoriteit (hierna "de Autoriteit"); Gelet op de

Nadere informatie

Aanvraag om toegang tot de gegevens van de Kruispuntbank van Ondernemingen en tot de applicatie «Ambulante en kermisactiviteiten»

Aanvraag om toegang tot de gegevens van de Kruispuntbank van Ondernemingen en tot de applicatie «Ambulante en kermisactiviteiten» Formulier ingevuld terug te sturen naar de Beheersdienst van de Kruispuntbank van Ondernemingen, Koning Albert IIlaan 16, 1000 Brussel of helpdesk.kbo@economie.fgov.be Helpdesk Tel. : 02/277 64 00 E-mail

Nadere informatie

Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten. Activiteitenverslag Fotolia.com

Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten. Activiteitenverslag Fotolia.com Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Activiteitenverslag 2015 Fotolia.com In het raam van de opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie die erin bestaat de voorwaarden te scheppen

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N HANDELSPRAT - Fitness A04 Brussel, 29 september 2010 MH/SL/AS A D V I E S over EEN ONTWERP VAN KONINKLIJK BESLUIT BETREFFENDE DE FITNESS- EN WELLNESSCONTRACTEN

Nadere informatie

Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten

Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten Impact van de Russische boycot op de prijzen en de uitvoer van bepaalde landbouwproducten FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie Algemene Directie Economische Analyses en Internationale Economie

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid»

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling «Sociale Zekerheid» SCSZ/08/183 BERAADSLAGING NR. 08/066 VAN 4 NOVEMBER 2008 MET BETREKKING TOT DE MEDEDELING VAN PERSOONSGEGEVENS

Nadere informatie

N Financiële planners A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/SL-EDJ/AS 717-2014 ADVIES. over

N Financiële planners A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/SL-EDJ/AS 717-2014 ADVIES. over N Financiële planners A2 Brussel, 27 maart 2014 MH/SL-EDJ/AS 717-2014 ADVIES over EEN ONTWERP VAN WET INZAKE HET STATUUT VAN EN HET TOEZICHT OP DE ONAFHANKELIJK FINANCIËLE PLANNERS EN INZAKE HET VERSTREKKEN

Nadere informatie

JAARVERSLAG Commissie van advies voor de niet-verspreiding van kernwapens

JAARVERSLAG Commissie van advies voor de niet-verspreiding van kernwapens JAARVERSLAG 2014 Commissie van advies voor de niet-verspreiding van kernwapens De opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie, bestaat erin de voorwaarden te scheppen voor een competitieve,

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder :

HOOFDSTUK I. Definities. Artikel 1. Voor de toepassing van dit besluit wordt verstaan onder : Koninklijk besluit van 15 februari 2005 betreffende de uitoefening van het beroep van erkend boekhouder en erkend boekhouder-fiscalist in het kader van een rechtspersoon Bron : Koninklijk besluit van 15

Nadere informatie

België-Brussel: Software en informatiesystemen 2016/S Aankondiging van een opdracht. Leveringen

België-Brussel: Software en informatiesystemen 2016/S Aankondiging van een opdracht. Leveringen 1 / 5 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:157557-2016:text:nl:html België-Brussel: Software en informatiesystemen 2016/S 089-157557 Aankondiging van een opdracht

Nadere informatie

Betreft: Voorontwerp van wet houdende fiscale, fraudebestrijdende, financiële alsook diverse bepalingen (CO-A )

Betreft: Voorontwerp van wet houdende fiscale, fraudebestrijdende, financiële alsook diverse bepalingen (CO-A ) 1/5 Advies nr. 165/2018 van 19 december 2018 Betreft: Voorontwerp van wet houdende fiscale, fraudebestrijdende, financiële alsook diverse bepalingen (CO-A-2018-140) De Gegevensbeschermingsautoriteit (hierna

Nadere informatie

Nieuwe wet B2B-Bescherming

Nieuwe wet B2B-Bescherming Nieuwe wet B2B-Bescherming Onrechtmatige bedingen Oneerlijke marktpraktijken Paul Cambie Attaché Dienst Handelsreglementering AD Economische Reglementering Onrechtmatige bedingen B2B Uitgangspunt: balans

Nadere informatie

Committee / Commission IMCO. Meeting of / Réunion du 03/09/2015. BUDGETARY AMENDMENTS (2016 Procedure) AMENDEMENTS BUDGÉTAIRES (Procédure 2016)

Committee / Commission IMCO. Meeting of / Réunion du 03/09/2015. BUDGETARY AMENDMENTS (2016 Procedure) AMENDEMENTS BUDGÉTAIRES (Procédure 2016) Committee / Commission IMCO Meeting of / Réunion du 03/09/2015 BUDGETARY AMENDMENTS (2016 Procedure) AMENDEMENTS BUDGÉTAIRES (Procédure 2016) Rapporteur: Ildikó GÁLL-PELCZ NL NL Ontwerpamendement 6575

Nadere informatie

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO

HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO HOGE RAAD VOOR DE ZELFSTANDIGEN EN DE KMO N BEROEPSREGL - Beroepskwalificaties A2 Brussel, 26 mei 2011 MH/JC/AS A D V I E S over DE HERVORMING VAN DE RICHTLIJN BETREFFENDE DE ERKENNING VAN BEROEPSKWALIFICATIES

Nadere informatie

FSMA_2017_10-3 dd. 28/06/2017

FSMA_2017_10-3 dd. 28/06/2017 7/8 / FSMA_2017_10-3 du date FSMA_2017_10-3 dd. 28/06/2017 Toepassingsgebied Vennootschappen voor vermogensbeheer en beleggingsadvies; Beheervennootschappen van instellingen voor collectieve belegging;

Nadere informatie

Brussel, COM(2018) 109 final ANNEX 1 BIJLAGE. bij

Brussel, COM(2018) 109 final ANNEX 1 BIJLAGE. bij EUROPESE COMMISSIE Brussel, 8.3.2018 COM(2018) 109 final ANNEX 1 BIJLAGE bij MEDEDELING VAN DE COMMISSIE AAN HET EUROPEES PARLEMENT, DE RAAD, DE EUROPESE CENTRALE BANK, HET EUROPEES ECONOMISCH EN SOCIAAL

Nadere informatie

Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten. Activiteitenverslag Fotolia.com

Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten. Activiteitenverslag Fotolia.com Fonds voor de Analyse van Aardolieproducten Activiteitenverslag 2014 Fotolia.com In het raam van de opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie die erin bestaat de voorwaarden te scheppen

Nadere informatie

Comité Consultatif pour les Services Postaux

Comité Consultatif pour les Services Postaux Comité Consultatif pour les Services Postaux Raadgevend Comité voor de Postdiensten Aanbevelingen van het betreffende het Groenboek van de Europese Commissie van 29 november 2012 over een geïntegreerde

Nadere informatie

Lidstaten - Dienstenovereenkomst - Aankondiging van een opdracht - Procedure van gunning via onderhandelingen

Lidstaten - Dienstenovereenkomst - Aankondiging van een opdracht - Procedure van gunning via onderhandelingen 1/5 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:248568-2011:text:nl:html B-Brussel: Diensten voor voortgezette opleiding van personeel 2011/S 149-248568 AANKONDIGING VAN

Nadere informatie

FSMA_2018_09 dd. 22/06/2018. Openbare aanbiedingen en toelatingen tot de notering van beleggingsinstrumenten.

FSMA_2018_09 dd. 22/06/2018. Openbare aanbiedingen en toelatingen tot de notering van beleggingsinstrumenten. FSMA_2018_09 dd. 22/06/2018 Openbare aanbiedingen en toelatingen tot de notering van beleggingsinstrumenten. Op 12 juni 2018 werd het ontwerp van wet tot tenuitvoerlegging van de nieuwe prospectusverordening

Nadere informatie

N HANDELSPR Fin. diensten A 03 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S. betreffende

N HANDELSPR Fin. diensten A 03 Brussel, MH/SL/LC A D V I E S. betreffende N HANDELSPR Fin. diensten A 03 Brussel, 18.05.2005 MH/SL/LC A D V I E S betreffende DE OMZETTING IN BELGISCH RECHT VAN TWEE EUROPESE RICHTLIJNEN INZAKE FINANCIËLE DIENSTEN OP AFSTAND (bekrachtigd door

Nadere informatie

VR DOC.1146/5

VR DOC.1146/5 VR 2016 2110 DOC.1146/5 Besluit van de Vlaamse Regering houdende de wijziging van diverse bepalingen van het koninklijk besluit van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante

Nadere informatie

Lidstaten - Dienstenovereenkomst - Aankondiging van een opdracht - Procedure van gunning via onderhandelingen

Lidstaten - Dienstenovereenkomst - Aankondiging van een opdracht - Procedure van gunning via onderhandelingen 1/5 Deze aankondiging op de TED-website: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:29084-2012:text:nl:html B-Brussel: Vertaaldiensten 2012/S 18-029084 Aankondiging van een opdracht Diensten Richtlijn 2004/18/EG

Nadere informatie