Dag van de Collectiviteiten

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Dag van de Collectiviteiten"

Transcriptie

1 Dag van de Collectiviteiten

2 2 Ethias, geëngageerde partner aan de zijde van de collectiviteiten, ondernemingen en openbare overheden. Bernard THIRY Voorzitter van het Directiecomité Benoît VERWILGHEN Ondervoorzitter van het Directiecomité

3 3 Geachte mevrouw, geachte heer, Het is voor mij een bijzonder groot genoegen u, namens het Directiecomité van Ethias, welkom te heten op deze zesde editie van de dag van de collectiviteiten. Deze bijeenkomst vindt dit jaar plaats in Gent, een stad met een uniek evenwicht tussen geschiedenis en moderniteit, en is voor Ethias een zeer belangrijke afspraak. Ethias vindt het essentieel om één keer per jaar de voornaamste vertegenwoordigers en mandatarissen samen te brengen van alle collectiviteiten, ondernemingen en openbare overheden die hun vertrouwen in haar stellen. Deze ontmoeting biedt ons de kans om perfect voeling te houden met uw noden en interesses om u zo steeds beter van dienst te blijven zijn.

4 4 De eigenlijke kernopdracht van Ethias bestaat erin steeds naar u te luisteren zodat wij samen met u op zoek kunnen gaan naar de meest geschikte oplossingen inzake dekking, bijstand en dienstverlening die u toelaten uw taken en de verdere ontwikkeling van uw activiteiten te verzekeren. In dat opzicht heeft een groep van openbare collectiviteiten, nu vijfennegentig jaar geleden, onze onderneming opgericht, op basis van een verschillend model - het mutualistische model. Dit houdt prioritair rekening met de plaats en de belangen van de verzekerden door hen, dag in dag uit, centraal te stellen in ons beheer en onze acties. De wijziging van onze juridische structuur ten gevolge van de crisis van 2008 heeft niets veranderd aan onze benadering.

5 5 Zoals u hebt begrepen, bent u thuis bij Ethias. Onze onderneming bestaat enkel door u en voor u. Namens alle medewerkers van Ethias en het Directiecomité wil ik u oprecht bedanken voor dit vertrouwen dat eens te meer blijkt uit uw aanwezigheid hier vandaag, zowel in aantal als in afvaardiging. Uw steun is voor ons een versterking van de relevantie van ons model, waarbij onze verzekerden centraal staan in een aanpak die bewust verschilt van deze van de andere spelers op de markt.

6 6 Het is meer dan ooit onze wens om van de verzekering een dienstverlening te maken en niet louter een streven naar winst om de winst. Wij willen ook in een duurzame relatie stappen die is opgebouwd rondom ons engagement om voor u een solide en verantwoordelijke partner te zijn. Daartoe bouwen wij iedere dag, samen met u, aan een wederzijds vruchtbare relatie, gebaseerd op nabijheid, dienstverlening en innovatie. Benoît VERWILGHEN en ikzelf willen u toelichten hoe Ethias deze wens in 2013 heeft geconcretiseerd.

7 ENKELE CIJFERS 7

8 8 Wat de cijfers van onze activiteiten betreft, zijn wij verheugd dat dankzij de invoering van ons strategische plan "Visa voor de Toekomst", en de acties binnen elke business, een ruim positief operationeel resultaat kon worden opgetekend in 2013, en dit voor het tweede jaar op rij. Dit resultaat bedraagt bijna 226 miljoen.

9 9 Wij benadrukken dat wij in 2013 gespaard bleven van omvangrijke schadegevallen en financiële catastrofen van het type Dexia of Griekenland. Ook benadrukken wij de operationele uitmuntendheid die werd uitgerold in onze directies Particulieren en Collectiviteiten & Ondernemingen. Geconfronteerd met een aanhoudende lagerenteomgeving heeft de NBB daarentegen de gehele verzekeringssector verplicht een deel van het resultaat toe te wijzen aan de zogeheten "knipperlicht"-reserve. Deze reglementaire reserve vormt een bijkomende bescherming voor onze verzekerden.

10 10 De voorbije jaren genoten wij - net als tal van andere verzekeraars - een gedeeltelijke vrijstelling voor het aanleggen van een dergelijke reserve. In juni 2013 deelde de NBB aan alle verzekeringsmaatschappijen mee dat, in afwachting van de invoering van Solvency II in 2016, geen enkele vrijstelling zou worden verleend gezien de lagerenteomeving.

11 11 Met deze maatregel beoogt de regulator een versterking van het economische eigen vermogen van de verzekeringsmaatschappijen. Deze maatregel is volledig in overeenstemming met onze prioriteit en met deze van onze aandeelhouders om ons eigen vermogen te versterken en aldus nog sterker te staan wanneer Solvency II van toepassing zal zijn in Deze maatregel vertegenwoordigde voor Ethias 116 miljoen in 2013 en had een impact op het netto boekhoudkundige resultaat, dat bijgevolg op 110 miljoen werd teruggebracht.

12 12

13 13 Ons totale incasso bedraagt 2,7 miljard euro. Dit is bijna 10 % meer dan vorig jaar. Het incasso Niet-Leven bereikt bijna 1,3 miljard (+2,4 %). Het incasso Leven ligt lichtjes boven 1,4 miljard (+17,3 %). De stijging in Niet-Leven verheugt ons in het bijzonder. Deze ligt hoger dan de inflatie en consolideert ons marktaandeel.

14 14

15 15 Collectiviteiten & Ondernemingen Het incasso Collectiviteiten & Ondernemingen steeg met 13,1 % en bedraagt 2,1 miljard euro. Het wordt als volgt uitgesplitst: 0,72 miljard in Niet-Leven (+2,5 %) 1,37 miljard in Leven (+19,7 %)

16 16 Particulieren In Niet-Leven steeg het incasso met 2,2 % en bereikt 0,54 miljard euro. Deze gunstige evolutie in BOAR wordt hoofdzakelijk verklaard door de voortdurende groei van de commerciële activiteit. Alle producten dragen op een gunstige manier bij aan deze groei. Gezien de run-down van onze portefeuille is het incasso voor de activiteit Leven zeer beperkt, nauwelijks 83 miljoen euro. Toch willen wij erop wijzen dat wij daarnaast bijna 100 miljoen realiseren voor de producten die wij verdelen voor rekening van onze partner INTEGRALE.

17 17 Een overzicht van alle cijfers voor onze verschillende activiteiten is sinds vorig jaar beschikbaar op een specifieke website waarop u alle corporate, technische en financiële informatie over onze groep kunt terugvinden. U vindt deze gegevens via het volgende adres:

18 Laten we nu samen enkele sleutelindicatoren voor het geheel van onze activiteiten bekijken. 18

19 19 Nadat onze solvabiliteit amper 2 jaar geleden rond de 150 % schommelde (volgens de huidige S1-norm), blijft zij vandaag verder verbeteren. Zij gaat van 184 % op eind 2012 naar 190 % op eind Wij zouden de 200 % moeten overschrijden in Wij bereiken nu reeds het marktgemiddelde.

20 20

21 Onze dekkingsgraad van het technisch passief verbetert eveneens: deze gaat van 106 % naar 109 %, wat beter is dan het marktgemiddelde dat 106 % bedroeg in

22 22

23 23 Het lijkt ons tevens belangrijk om u het standpunt van de Europese Commissie toe te lichten. Haar beslissing, die ons pas enkele dagen geleden werd meegedeeld, verheugt ons. Alle verbintenissen, die Ethias is aangegaan ten aanzien van de Europese Commissie in 2010, werden nagekomen op eind 2013, met uitzondering van twee punten waarop wij later terugkomen.

24 24 Het succes van het reorganisatieplan van Ethias is concreet gebaseerd op: Invoering van een governance inzake risicobeheer en investeringen conform de markt; Invoering van actieplannen om de kosten te verminderen en om het technisch resultaat fundamenteel te verbeteren; Drastische afbouw van het risicoprofiel van de financiële activaportefeuille; Verkoop van activiteiten (Bel Ré, Nateus en Ethias Bank) en verkoop van de participatie in Dexia. Deze verschillende maatregelen hebben in ruime mate bijgedragen tot het verbeteren van de solvabiliteitsmarge en tot het neerzetten van een structurele technische rentabiliteit, waarover we het zonet hadden.

25 25 Twee verbintenissen konden echter niet volledig worden nagekomen op eind 2013: 1. De volledige afbouw van Leven Particulieren: De doelstelling om de reserves op eind 2013 naar nul te brengen kon niet worden bereikt omwille van de evolutie van de macroeconomische situatie, en meer specifiek de daling van de rentevoeten, die niet kon worden verwacht op het moment dat de EC haar beslissing van 20 mei 2010 nam. De reserves Leven Particulieren zijn evenwel gedaald met bijna 4 miljard EUR ten opzichte van eind De vergoeding van de aandeelhouders: Deze doelstelling werd niet bereikt, in akkoord met onze aandeelhouders, en dit omwille van de voorrang gegeven aan de versterking van het eigen vermogen van Ethias met het oog op de nakende inwerkingtreding van de Solvency II-reglementering.

26 26 Volgens de toepasselijke wetgeving inzake Staatssteun kon de EC het dossier niet afsluiten terwijl er twee van onze belangrijkste verbintenissen niet integraal waren vervuld eind december Wij hebben dan ook, samen met de Belgische Staat, onderhandeld over de voorwaarden voor de verlenging van de beslissing tot eind Een klein aantal verbintenissen aangegaan in 2010 zullen worden verlengd, voor sommige in een gewijzigde vorm.

27 Wijzigingen aangebracht in de lijst van initiële commitments 1 2 H11-related commitments Investment portfolio derisking commitments EC commitment 1.1 Improvement in Risk and Inv. mgt practice and redesign of reporting 1.2 Replacement of First by more conservative Top First 1.3 Renegotiation of guaranteed rate with all 1st Pillar clients 1.4 Reduction of administrative, IT and claims cost 1.5 Price increase on Collectivités Non life premiums 1.6 Linear and granular price increases on Retail Non life portfolio Discontinuation of 3rd party reinsurance at BelRé 1.7 Commitment on the profitability of the Non-Life business Reduction of equity exposure (excl. Dexia, excl. participations) 2.2 Reduction of the exposure to Dexia 2.3 Reduction of structured prod. and ABS exposure in line with exit plan 2.4 Deleveraging of the Repo line (vs. end of 2008 level) Compliance with reinvestment guidelines 2.5 Becommentariëring 27 3 Divestment commitments 3.1 General divestiture-related commitments, e.g., hold-separate 3.2 Divestment of Ethias Banque 3.3 Divestment of Nateus and its subsidiaries 3.4 Disengagement from BelRé 3.5 Disengagement from Retail Life underwriting 4 Other commitments 4.1 Remuneration of public shareholders 4.2 Ban on acquisition 4.3 Minimum solvency commitment 4.4 Advertising ban 4.5 Nominate monitoring trustee Legende: Niet hernomen Verlengd zonder wijziging Verlengd met wijziging

28 28 Samengevat betreffen de voornaamste gewijzigde verbintenissen: 1. de verdere afbouw van de verzekeringsactiviteit Leven voor de Particulieren, zonder resultaatsverbintenis en met de mogelijkheid om de productie voor tak 23 en verzekeringen overlijden te herlanceren, 2. een doelstelling inzake technische rentabiliteit, 3. een verbintenis inzake vergoeding van de aandeelhouders, 4. de verdere naleving van beleidsregels inzake herinvestering die enigszins versoepeld zijn, 5. het verbod voor Ethias nv om meer dan 5 % in het kapitaal van andere ondernemingen te verwerven, 6. een wijziging in de bestuursinstanties van Vitrufin.

29 29 Tot besluit: 1. Ethias blijft de voorwaarden vervullen opdat de Staatssteun conform de Europese reglementering is. 2. Ons dossier met de EC zal op 31 december 2016 afgerond zijn. 3. De nieuwe engagementen beantwoorden volledig aan onze strategische keuzes die reeds zijn opgenomen in ons plan VISA Tot slot wil ik hieraan toevoegen dat wij in juni 2013, tot onze tevredenheid, het bericht kregen dat het ratingagentschap Fitch onze notering verhoogde: van BBB- naar BBB. Wij beschouwen deze beslissing als een bijkomende erkenning voor de relevantie van de gevoerde acties en voor de resultaten behaald door ons vorige strategische plan Visa

30 VERTROUWENSPARTNER 30

31 31 Ethias is meer dan ooit de verzekeraar en de vertrouwenspartner van de openbare collectiviteiten, overheden en ondernemingen. Wij staan natuurlijkerwijs aan uw zijde omdat wij ons ten volle bewust zijn van de steeds complexere rol die u, mandatarissen en bestuurders als actoren van de lokale collectiviteiten, dagelijks vervult ten dienste van de gemeenschap. Omdat wij een goed begrip hebben van uw taken, die essentieel zijn, willen wij u een luisterend oor bieden en iedere dag opnieuw het vertrouwen verdienen dat u ons sinds bijna een eeuw schenkt.

32 32 De vier pijlers, waarop ons strategische plan berust, zijn: groei, rentabiliteit, innovatie en waarden. Reeds sinds enkele jaren leggen wij een bijzondere klemtoon op de ontwikkeling van voortdurende innovatie. Al onze teams zijn in die zin blijven verder werken en 2013 was het jaar waarin de geleverde inspanningen werden bekroond. Zo ontvingen wij vorig jaar niet minder dan 17 nationale en internationale prijzen uit handen van externe instellingen en organisaties.

33 33 3 DECAVI-trofeeën 4 awards voor "De Buurtfiksers " 5 prijzen voor het "Welcome"-magazine De titel van "Beste Werkgever van Limburg" De "Trofee voor Sport en Duurzame Ontwikkeling" van het Internationaal Olympisch Comité voor de Ethias Trophy De Caïus voor Maatschappelijk Mecenaat Een driesterrenlabel voor onze fietsacties Favoriete merk van de Belgen op verzekeringsvlak, en dit voor het tweede jaar op rij

34 34 Het merendeel van deze prijzen heeft betrekking op initiatieven die volledig in overeenstemming zijn met ons streven naar innovatie, ons duurzaam ontwikkelingsbeleid en onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Qua technologische innovatie ontwikkelden wij voor onze particuliere verzekerden een app voor de aangifte van autoschade via smartphone of tablet alsook een nieuwe versie van My Ethias. Voor onze verzekerden in Collectiviteiten & Ondernemingen lanceerden wij de newsletter "Info Pensioenen" en, in het bijzonder, organiseerden wij de eerste editie van de Ethias Prevention Awards. Deze was een echt succes qua deelnemers. Wij zijn reeds gestart met de organisatie van de tweede editie en ik nodig u van harte uit om zich hiervoor talrijk in te schrijven.

35 35 Deze wedstrijd staat open voor de gehele openbare sector en vanaf dit jaar ook voor de non-profitsector. Aldus kunnen alle instellingen van: de gemeentelijke, provinciale, gewestelijke en federale overheden, maar ook de OCMW's de brandweerdiensten de politiekorpsen de intercommunales de onderwijsinstellingen de vzw's die werken op cultureel of sociaal vlak, hun kandidatuur indienen tot 15 september via de website

36 36

37 37 Onze mutualistische waarden, die ons DNA vormen, blijven de leidraad in onze acties en laten ook toe om ons duidelijk te onderscheiden in een wereld die steeds sneller evolueert. Zo neemt Ethias sinds eind 2013 het voortouw in een denkoefening over de uitdagingen van de vergrijzing door een reeks van colloquia te organiseren om concrete oplossingen aan te reiken. Sinds dit jaar stellen wij HospiFlex voor: een totaal innovatieve formule die de Collectiviteiten en Ondernemingen een pakket van waarborgen "op maat" aanbiedt voor de aanvullende gezondheidszorgverzekering van hun personeel.

38 38 Ethias positioneert zich meer dan ooit als partner van de openbare collectiviteiten en ondernemingen in het domein van de pensioenen. Via ons filiaal Ethias Services (dat sinds 2012 het ISAE certificaat heeft) bieden wij u diensten aan in aanvulling op of aansluitend bij de verrichtingen inzake verzekeringen, kapitalisatie of beheer van collectieve pensioenfondsen. Wij kunnen een antwoord geven op al uw noden en behoeften inzake: actuariële studies om uw uitgaven te budgetteren, fiscale studies om uw uitgaven te optimaliseren, juridische studies om uw verplichtingen te bestendigen.

39 39 Wij stellen ook een simulatietool te uwer beschikking voor loopbaanplanning in de openbare sector. Via Publi-PLAN, winnaar van de Innovatietrofee in 2013, kunnen diverse simulaties worden uitgevoerd zodat een openbare entiteit de financiële last van de pensioenen voor zijn personeel beter kan inschatten. Tot slot staan wij eveneens tot uw dienst om een antwoord te geven op vragen en noden inzake vastgoedinvesteringen via publiek-private samenwerkingsverbanden, met name op het vlak van gezondheidszorg en rusthuizen.

40 40 Tot slot wil Ethias met trots de klemtoon leggen op haar unieke ondernemingsmodel, opgebouwd voor en door de openbare collectiviteiten. Ethias wil het volgende voor u zijn: Een ernstige en betrouwbare verzekeraar-partner Een resoluut innovatieve en baanbrekende verzekeraar Een moderne verzekeraar Een nabijheidsverzekeraar Een verzekeraar die zich prioritair richt op dienstverlening

41 41 Voor u willen wij dan ook onze missie en ons engagement duidelijk herbevestigen: Ethias wil ten volle een verantwoordelijke economische en maatschappelijke speler zijn ten dienste van al haar verzekerden. En met als herbevestigde roeping: hen de kans bieden om te ondernemen en zich verder te ontwikkelen dankzij de steun van een steeds innoverende en nabije verzekeraar. Alle Ethias-medewerkers werken dag na dag vanuit deze visie, gedragen door onze waarden van Menselijkheid, Ethiek, Nabijheid en Engagement. U kunt op ons rekenen.

42 Dag van de Collectiviteiten

Dag van de Collectiviteiten

Dag van de Collectiviteiten Dag van de Collectiviteiten 2 Ethias, innovatieve verzekeraar en sterke partner ten dienste van de collectiviteiten, ondernemingen en openbare overheden. Bernard THIRY Voorzitter van het Directiecomité

Nadere informatie

Ethias Services. De waarborg van een betrouwbare partner. Services. Services

Ethias Services. De waarborg van een betrouwbare partner. Services. Services Ethias Services De waarborg van een betrouwbare partner Services Services Ethias, een mutualistisch geïnspireerde verzekeringsgroep In 1919 ging een groep gemeente- en provinciebesturen over tot de oprichting

Nadere informatie

Het nettoresultaat van Ethias nv bedraagt dus -25 miljoen op eind december 2011. Het balanstotaal van Ethias nv bedraagt 23,9 miljard op 31.12.2011.

Het nettoresultaat van Ethias nv bedraagt dus -25 miljoen op eind december 2011. Het balanstotaal van Ethias nv bedraagt 23,9 miljard op 31.12.2011. 4 mei 2012 2011 betekent voor Ethias de afronding van nagenoeg alle dossiers ontstaan uit de crisissen van 2008 en 2010 en opent het perspectief op belangrijke en recurrente positieve resultaten vanaf

Nadere informatie

DE ZEKERHEID VAN EEN EXPERT VOOR AL UW OPDRACHTEN

DE ZEKERHEID VAN EEN EXPERT VOOR AL UW OPDRACHTEN ETHIAS SERVICES DE ZEKERHEID VAN EEN EXPERT VOOR AL UW OPDRACHTEN Meer expertise: profiteer van de actuariële, fiscale, financiële en juridische expertise van Ethias Services Meer automatisering: profiteer

Nadere informatie

Persconferentie 3 maart 2015. Jaaroverzicht 2014 Zoom op schadeverzekeringen en natuurrampen De groepsverzekering in de lagerente-omgeving

Persconferentie 3 maart 2015. Jaaroverzicht 2014 Zoom op schadeverzekeringen en natuurrampen De groepsverzekering in de lagerente-omgeving Persconferentie 3 maart 2015 Jaaroverzicht 2014 Zoom op schadeverzekeringen en natuurrampen De groepsverzekering in de lagerente-omgeving 1 03/03/2015 Agenda Resultaten en markante feiten 2014 Antonio

Nadere informatie

Distributiekanalen van de verzekering: cijfers 2012

Distributiekanalen van de verzekering: cijfers 2012 DOSSIER Distributiekanalen van de verzekering: cijfers 2012 13 Distributiekanalen van de verzekering: cijfers 2012 Verzekeringsmakelaar blijft stand houden Onlangs verscheen het jaarlijkse rapport van

Nadere informatie

Resultaten 1H 2014. Versie 1 19 08 12:00. Informatie gebaseerd op niet-geauditeerde cijfers

Resultaten 1H 2014. Versie 1 19 08 12:00. Informatie gebaseerd op niet-geauditeerde cijfers Resultaten 1H 2014 Versie 1 19 08 12:00 Informatie gebaseerd op niet-geauditeerde cijfers Brussel, 10 september 2014 Trots op onze resultaten Vertrouwen in onze toekomst Brussel, 10 september 2014 Kernboodschappen

Nadere informatie

Gereglementeerde informatie* Brussel, Parijs, 10 oktober u Gewijzigde versie 10 oktober 2011, 11uur

Gereglementeerde informatie* Brussel, Parijs, 10 oktober u Gewijzigde versie 10 oktober 2011, 11uur Gereglementeerde informatie* Brussel, Parijs, 10 oktober 2011 5.30u Gewijzigde versie 10 oktober 2011, 11uur De Belgische, Franse en Luxemburgse nationale overheden verlenen Dexia aanzienlijke steun bij

Nadere informatie

De premies die de tijdelijke handelsvennootschap (THV) DIB-Ethias Lokale Contractanten ontvangt, worden op verscheidene manieren beschermd:

De premies die de tijdelijke handelsvennootschap (THV) DIB-Ethias Lokale Contractanten ontvangt, worden op verscheidene manieren beschermd: Welke zekerheden en garanties werden er ingebouwd in de groepsverzekering van de tweede pijler voor de contractuele personeelsleden van de lokale besturen? De premies die de tijdelijke handelsvennootschap

Nadere informatie

Hypothecair krediet: duurzame groei

Hypothecair krediet: duurzame groei Beroepsvereniging van het Krediet Persbericht Hypothecair krediet: duurzame groei Brussel, 6 mei 2011 In het eerste trimester van 2011 werden 24% meer hypothecaire kredieten verstrekt dan in het eerste

Nadere informatie

FINANCIËLE INFOFICHE

FINANCIËLE INFOFICHE FINANCIËLE INFOFICHE RENT LIFE - RENT FIX - RENT TEMPO Ethias nv Uw verzekeringsagent 2517-707 07/15 OM MEER TE WETEN OVER DE RENTEFORMULES EN VOOR EEN GRATIS OFFERTE, INFORMEER U VANAF VANDAAG: > Bezoek

Nadere informatie

Hypothecaire kredietverlening blijft op peil, ondanks afwachtende houding van de Vlaamse koper

Hypothecaire kredietverlening blijft op peil, ondanks afwachtende houding van de Vlaamse koper Persbericht Hypothecaire kredietverlening blijft op peil, ondanks afwachtende houding van de Vlaamse koper Brussel, 2 mei 2018 In het eerste trimester van 2018 werden er bijna 60.000 hypothecaire kredietovereenkomsten

Nadere informatie

De geconsolideerde winst van het boekjaar bedraagt 97,08 miljoen euro. Vergeleken met vorig jaar is dat 26,55 miljoen euro of 37,65 % hoger.

De geconsolideerde winst van het boekjaar bedraagt 97,08 miljoen euro. Vergeleken met vorig jaar is dat 26,55 miljoen euro of 37,65 % hoger. PERSBERICHT Boekjaar 2006 BANK- EN VERZEKERINGSGROEP ARGENTA ARGENTA : PRIJZENCONCURRENTIE EN RENDABELE GROEI Het beleid van scherpe prijzen en lage kosten wordt duidelijk gewaardeerd door de klanten van

Nadere informatie

Studiedag over pensioenen 09.06.2015

Studiedag over pensioenen 09.06.2015 Dames en heren, Studiedag over pensioenen 09.06.2015 Vooreerst dank ik u voor de uitnodiging op deze studiedag. U hebt mij uitgenodigd om te spreken over een fundamentele kwestie: «Met welke uitdagingen

Nadere informatie

TAX SHELTER 2.0. Een veilig product toegankelijk voor zowel kleine als grote ondernemingen

TAX SHELTER 2.0. Een veilig product toegankelijk voor zowel kleine als grote ondernemingen TAX SHELTER 2.0 Een veilig product toegankelijk voor zowel kleine als grote ondernemingen Sprekers Jean-Paul Philippot Casa Kafka Pictures, gedelegeerd bestuurder Dirk Gyselinck Belfius, lid van het directiecomité,

Nadere informatie

Hypothecaire kredietverlening neemt verder toe in tweede trimester

Hypothecaire kredietverlening neemt verder toe in tweede trimester Beroepsvereniging van het Krediet Persbericht Hypothecaire kredietverlening neemt verder toe in tweede trimester Brussel, 9 september 2010 - De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), lid van Febelfin,

Nadere informatie

Care Invest II. De ideale combinatie van. rendement, stabiliteit en nabijheid

Care Invest II. De ideale combinatie van. rendement, stabiliteit en nabijheid INVESTEREN Care Invest II De ideale combinatie van rendement, stabiliteit en nabijheid Uniek aanbod: enkel beschikbaar tussen 19 mei en 26 juni 2015 (een vervroegde afsluiting is mogelijk) Inleiding Via

Nadere informatie

PERSBERICHT. Versterking kapitaalpositie ING met 10 miljard euro

PERSBERICHT. Versterking kapitaalpositie ING met 10 miljard euro PERSBERICHT Versterking kapitaalpositie ING met 10 miljard euro Op 19 oktober 2008 is bekend gemaakt dat ING haar kapitaal verder heeft versterkt met behulp van de Nederlandse overheid. De solvabiliteit,

Nadere informatie

Jaarresultaten Informatie gebaseerd op niet-geauditeerde cijfers

Jaarresultaten Informatie gebaseerd op niet-geauditeerde cijfers Jaarresultaten 2013 Informatie gebaseerd op niet-geauditeerde cijfers Brussel, 13 maart 2014 Fier op onze resultaten Vertrouwen in de toekomst Brussel, 13 maart 2014 Kernboodschappen van Belfius 1 2 3

Nadere informatie

Agenda. 2011, een bewogen jaar Waarheen met onze pensioenen? Besluit Questions & Answers

Agenda. 2011, een bewogen jaar Waarheen met onze pensioenen? Besluit Questions & Answers 1 Persontmoeting 28 maart 2012 Agenda 2011, een bewogen jaar Waarheen met onze pensioenen? 1 ste pijler waarborgen 2 de pijler verder uitbouwen 3 de pijler stimuleren Besluit Questions & Answers 2 Persontmoeting

Nadere informatie

Dexia. Jaarresultaten /02/2017 Perspresentatie

Dexia. Jaarresultaten /02/2017 Perspresentatie Dexia Jaarresultaten 2016 23/02/2017 Perspresentatie Jaarresultaten 2016 Zeer volatiele financiële omgeving Politieke onzekerheid leidt tot volatiele marktomgeving (Brexit, Amerikaanse verkiezingen, Italiaans

Nadere informatie

Evolutie hypothecair krediet 3de trimester 2018

Evolutie hypothecair krediet 3de trimester 2018 Persbericht Evolutie hypothecair krediet 3de trimester 2018 Brussel, 26 oktober 2018 In het derde trimester van 2018 werden er ongeveer 62.500 hypothecaire kredietovereenkomsten afgesloten voor een totaalbedrag

Nadere informatie

Dexia. Resultaten van het 3 e kwartaal van /11/2016

Dexia. Resultaten van het 3 e kwartaal van /11/2016 Dexia Resultaten van het 3 e kwartaal van 2016 17/11/2016 Een gunstigere financiële omgeving dan in de vorige kwartalen Voortzetting van het soepele monetaire beleid, in een context van zwakke groei Stabilisering

Nadere informatie

Belfius. Gisteren, vandaag, morgen. Jos Clijsters, Voorzitter Raad van Bestuur Belfius. 18 december 2014

Belfius. Gisteren, vandaag, morgen. Jos Clijsters, Voorzitter Raad van Bestuur Belfius. 18 december 2014 Belfius Gisteren, vandaag, morgen. Jos Clijsters, Voorzitter Raad van Bestuur Belfius 18 december 2014 Wat was. 2008-2011 2008 2011 20,8 A+ 11,9 2002 2008 BBB- 2008 2011 ICELAND 30 A 12 2002 2008 Vertrouwen

Nadere informatie

De kracht van een pertinente en duurzame strategie PERSCONFERENTIE

De kracht van een pertinente en duurzame strategie PERSCONFERENTIE De kracht van een pertinente en duurzame strategie PERSCONFERENTIE 23.02.2018 Nettoresultaat stijgt met 13% +13% 606 m 2 Solvabiliteit (na dividend) duurzaam op hoog niveau Common Equity Tier 1 Basel III

Nadere informatie

Na een geslaagd 2013 kijkt Belfius vol vertrouwen naar de toekomst

Na een geslaagd 2013 kijkt Belfius vol vertrouwen naar de toekomst Brussel, 13 maart 2014 Na een geslaagd 2013 kijkt Belfius vol vertrouwen naar de toekomst Mooie commerciële en financiële resultaten met 445 miljoen euro nettoresultaat Uitstekende solvabiliteit onder

Nadere informatie

Hypothecair krediet : het recordjaar 2010

Hypothecair krediet : het recordjaar 2010 Beroepsvereniging van het Krediet Persbericht Hypothecair krediet : het recordjaar 2010 Brussel, 9 februari 2011 - De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), lid van Febelfin, de Belgische federatie van

Nadere informatie

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Employee Benefits Institute 1. Welke zijn de nieuwe rentevoeten die AXA Belgium waarborgt

Nadere informatie

Record aan hypothecair krediet in 2017

Record aan hypothecair krediet in 2017 Persbericht Record aan hypothecair krediet in 2017 Brussel, 29 januari 2018 In 2017 werden er bijna 243.000 hypothecaire kredietovereenkomsten afgesloten voor een totaalbedrag van 31 miljard EUR (exclusief

Nadere informatie

3. Tweede pijler : algemeenheden

3. Tweede pijler : algemeenheden 3. Tweede pijler : algemeenheden 15 Wat is het belang van een aanvullend pensioen? Het is de bedoeling om het wettelijk pensioen aan te vullen en, in het bijzonder voor de kaderleden, de levensstandaard

Nadere informatie

Private Banking De essentie: een toekomst voor uw vermogen

Private Banking De essentie: een toekomst voor uw vermogen Private Banking De essentie: een toekomst voor uw vermogen NL samen naar de essentie 504452_DEXIA_tripyque_private_banking_NL.indd 3 11/19/10 8:44:20 AM Private Banking De essentie: een toekomst voor uw

Nadere informatie

Bankverzekeren, klantentevredenheid, inkomstendiversifiëring: de kracht van een pertinent businessmodel PERSCONFERENTIE

Bankverzekeren, klantentevredenheid, inkomstendiversifiëring: de kracht van een pertinent businessmodel PERSCONFERENTIE Bankverzekeren, klantentevredenheid, inkomstendiversifiëring: de kracht van een pertinent businessmodel PERSCONFERENTIE 10.08.2018!1 Uitdagende macro-economische omgeving 1. Historisch lage rentevoeten

Nadere informatie

Nieuwe uitdagingen voor de ziekenfondsen

Nieuwe uitdagingen voor de ziekenfondsen Nieuwe uitdagingen voor de ziekenfondsen Michiel VLAEMINCK Schatbewaarder Landsbond der Christelijke Mutualiteiten De ziekenfondsen in België 7 verzekeringsinstellingen waarvan: 5 private landsbonden die

Nadere informatie

Aanvullende waarborgen

Aanvullende waarborgen Verzekering Arbeidsongevallen Aanvullende waarborgen Optimale bescherming van de zelfstandige bedrijfsleider en zijn werknemers. Via de verzekering Collectieve ongevallen bieden we een oplossing voor de

Nadere informatie

Solvency II: vereisten inzake governance. Melissa Thirion, Adviseur Juridische & fiscale studies en Gezondheid (Assuralia)

Solvency II: vereisten inzake governance. Melissa Thirion, Adviseur Juridische & fiscale studies en Gezondheid (Assuralia) Solvency II: vereisten inzake governance Melissa Thirion, Adviseur Juridische & fiscale studies en Gezondheid (Assuralia) Inhoud 1. Algemene inleiding 2. Toepassingsgebied en definities 3. Governance 2

Nadere informatie

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Employee Benefits Institute 1. Welke zijn de nieuwe rentevoeten die AXA Belgium waarborgt

Nadere informatie

Mijn plan voor een mooie toekomst

Mijn plan voor een mooie toekomst LEG NU DE FINANCIËLE BASIS VOOR UW PLANNEN VAN MORGEN. Samen met uw bankagent die naar u luistert en u begeleidt. Mijn plan voor een mooie toekomst www.axabank.be Hoe blijft u zo lang mogelijk financieel

Nadere informatie

TOELICHTING WIJZIGING VAN DE STATUTEN EN VAN HET

TOELICHTING WIJZIGING VAN DE STATUTEN EN VAN HET 1 TOELICHTING WIJZIGING VAN DE STATUTEN EN VAN HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT - BGWF RvB april 2015 De inwerkingtreding van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen vereist een aanpassing van

Nadere informatie

Groene kredieten stuwen hypotheekmarkt in 2011 naar ongekende hoogte

Groene kredieten stuwen hypotheekmarkt in 2011 naar ongekende hoogte Persbericht Groene kredieten stuwen hypotheekmarkt in 2011 naar ongekende hoogte Brussel, 7 februari 2012 De belangrijkste vaststellingen voor het volledige jaar 2011: De hypothecaire kredietverlening

Nadere informatie

MONDIAAL PACT VAN DE VERENIGDE NATIES WE SUPPORT

MONDIAAL PACT VAN DE VERENIGDE NATIES WE SUPPORT MONDIAAL PACT VAN DE VERENIGDE NATIES WE SUPPORT MONDIAAL PACT VAN DE VERENIGDE NATIES MEDEDELING VAN ETHIAS OVER DE GEBOEKTE VOORUITGANG IN HET KADER VAN HAAR TOETREDING TOT DE 10 BASISPRINCIPES VAN HET

Nadere informatie

FUNCTIEBESCHRIJVING. Directeur van de sociale departementen A7 Directeur. Sociale departementen Hoofdzetel

FUNCTIEBESCHRIJVING. Directeur van de sociale departementen A7 Directeur. Sociale departementen Hoofdzetel FUNCTIEBESCHRIJVING Naam van de functie: Dienst: Plaats: van de sociale departementen Sociale departementen Hoofdzetel Datum creatie: Datum revisie: Auteur beschrijving: Houder van de functie: 02/01/2019

Nadere informatie

1 AXA in België - november 2009 - www.axa.be. AXA in België

1 AXA in België - november 2009 - www.axa.be. AXA in België 1 AXA in België inhoud 1 wat doen we voor u? 3 2 een antwoord op maat 6 3 AXA anders bekeken 16 4 een verantwoorde onderneming 24 Alle cijfers in deze presentatie dateren van 31.12.2008 fotokrediet: Jacques

Nadere informatie

ENKELE MOGELIJKHEDEN OM NOG TE GENIETEN VAN VERLAAGDE ROERENDE VOORHEFFING

ENKELE MOGELIJKHEDEN OM NOG TE GENIETEN VAN VERLAAGDE ROERENDE VOORHEFFING Editie 19 september 2013. ENKELE MOGELIJKHEDEN OM NOG TE GENIETEN VAN VERLAAGDE ROERENDE VOORHEFFING Inleiding Dividenden worden sinds 01.01.2012 uitgekeerd aan 25% roerende voorheffing. Ook het tarief

Nadere informatie

DC 2010_149 Persvoorstelling Tweede pensioenpijler voor contractuele personeelsleden lokale besturen van start

DC 2010_149 Persvoorstelling Tweede pensioenpijler voor contractuele personeelsleden lokale besturen van start DC 2010_149 Persvoorstelling Tweede pensioenpijler voor contractuele personeelsleden lokale besturen van start 30 augustus 2010 persteksten Meer dan 400 lokale besturen (gemeenten, OCMW's, autonome gemeentebedrijven

Nadere informatie

nr. 241 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 13 januari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Waarborgregeling - Stand van zaken

nr. 241 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 13 januari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS Waarborgregeling - Stand van zaken SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 241 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 13 januari 2017 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Waarborgregeling - Stand van zaken De Waarborgregeling

Nadere informatie

Belfius slaagt met glans voor de. van de ECB. Informatie gebaseerd op niet-geauditeerde cijfers

Belfius slaagt met glans voor de. van de ECB. Informatie gebaseerd op niet-geauditeerde cijfers Belfius slaagt met glans voor de comprehensive Versie 1 19 assessment 08 12:00 (CA) van de ECB Informatie gebaseerd op niet-geauditeerde cijfers Brussel, 26 oktober 2014 Soliditeit van Belfius bevestigd

Nadere informatie

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden

Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Nieuwe gewaarborgde rentevoeten voor de pensioenplannen die afgesloten worden door een onderneming Vragen & Antwoorden Employee Benefits Institute 1. Welke zijn de nieuwe rentevoeten die AXA Belgium waarborgt

Nadere informatie

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN

PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN PROVINCIERAAD VAN ANTWERPEN Vergadering van 26 september 2013 Toelichting Bevoegd deputatielid: Luk Lemmens Telefoon: 03 240 52 65 Agenda nr. 2/4 Provinciale initiatieven. Dienstverlenende vereniging IGEAN.

Nadere informatie

Enquête rond het familiebedrijf in België

Enquête rond het familiebedrijf in België www.pwc.be Enquête rond het familiebedrijf in België December 2010 Kernbevindingen 1. 1 op 2 respondenten ziet overheidsbeleid en regulering als één van de voornaamste externe uitdagingen voor hun onderneming.

Nadere informatie

Smart Belgium Consulting Services

Smart Belgium Consulting Services Smart Belgium Consulting Services Steven Benoit CEO Smart Belgium Consulting Smart Belgium uitdagingen & opportuniteiten Duurzame ontwikkeling Gezondheidszorg Veroudering Infrastructuur Innovaties Smart

Nadere informatie

INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ VAN DE FEDERALE PARTICIPATIE- EN INVESTERINGSMAATSCHAPPIJ ( FPIM )

INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ VAN DE FEDERALE PARTICIPATIE- EN INVESTERINGSMAATSCHAPPIJ ( FPIM ) INTERN REGLEMENT VAN HET AUDITCOMITÉ VAN DE FEDERALE PARTICIPATIE- EN INVESTERINGSMAATSCHAPPIJ ( FPIM ) Artikel 1 - Comité Krachtens artikel 3bis, 17 van de wet van 2 april 1962 betreffende de Federale

Nadere informatie

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2014

GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2014 Gereglementeerde informatie 27 augustus 2014 16u30 CET GROEP SPADEL: HALFJAARRESULTATEN 2014 Verhoging met 15% van de omzet (9% bij constante perimeter) in een groeimarktcontext gesteund door gunstige

Nadere informatie

Cijfers. Evolutie leden-verzekerden (sociëtarissen) 2009 30.754 2007 21.486 2002 11.873 2011 36.949 2003 13.309 2004 14.030 2008 24.407 2005 15.

Cijfers. Evolutie leden-verzekerden (sociëtarissen) 2009 30.754 2007 21.486 2002 11.873 2011 36.949 2003 13.309 2004 14.030 2008 24.407 2005 15. Cijfers Evolutie leden-verzekerden (sociëtarissen) 4 35 3 25 2 15 1 5 22 11.873 23 13.39 24 14.3 25 15.712 19.727 27 21.486 28 24.47 29 3.754 21 34.726 211 36.949 38.763 Evolutie verzekeringscontracten

Nadere informatie

Vergrijzing. Impact en uitdagingen voor de lokale besturen

Vergrijzing. Impact en uitdagingen voor de lokale besturen Vergrijzing Impact en uitdagingen voor de lokale besturen Robert Petit Het departement Research van Dexia heeft een bijzonder interessante studie gepubliceerd voor de gemeentelijke beleidsvoerders die

Nadere informatie

OBJECTIF ADULTE. Hun toekomst in goede handen. Bouw een rustige toekomst op voor uw kind.

OBJECTIF ADULTE. Hun toekomst in goede handen. Bouw een rustige toekomst op voor uw kind. OBJECTIF ADULTE Hun toekomst in goede handen Bouw een rustige toekomst op voor uw kind www.amelife.lu DE VEILIGHEID VAN EEN LEVENSVERZEKERINGSCONTRACT BIJ AME LIFE LUX NV Een partner op mensenmaat, geassocieerd

Nadere informatie

Toespraak van Nicolas Boël Voorzitter van de Raad van Bestuur Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 10 mei 2016

Toespraak van Nicolas Boël Voorzitter van de Raad van Bestuur Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 10 mei 2016 1 Toespraak van Nicolas Boël Voorzitter van de Raad van Bestuur Algemene Vergadering van Aandeelhouders op 10 mei 2016 Dames en heren, Geachte aandeelhouders en vrienden, Ik wil u allen hartelijk welkom

Nadere informatie

BESTEMMING VAN HET RESULTAAT

BESTEMMING VAN HET RESULTAAT BEDRIJFSWETENSCHAPPEN Hoofdstuk 4: BESTEMMING VAN HET RESULTAAT Indeling: 1. Juridische aspecten 2. Boekhoudkundige verwerking 3. Gevolgen voor de financiële structuur van de onderneming Bestemming resultaat

Nadere informatie

Gewone Algemene Vergadering Actieplan en verwezenlijkingen 2012

Gewone Algemene Vergadering Actieplan en verwezenlijkingen 2012 Gewone Algemene Vergadering 2013 en verwezenlijkingen 2012 Doelstellingen GBL werkte in 2012 een actieplan uit in het kader van haar doelstelling om waarde te creëren, namelijk: 1 1. De rotatie van de

Nadere informatie

Investeren in vertrouwen. Samenvatting Meerjarenbeleidsplan 2011-2015

Investeren in vertrouwen. Samenvatting Meerjarenbeleidsplan 2011-2015 Investeren in vertrouwen Samenvatting Meerjarenbeleidsplan 2011-2015 1 Pensioenfonds Zorg en Welzijn: het pensioenfonds voor de sector zorg en welzijn Het meerjarenbeleidsplan 2011-2015 beschrijft welke

Nadere informatie

Ethias nv - Jaarverslag 2014 Finaal.docx - 21-May-15

Ethias nv - Jaarverslag 2014 Finaal.docx - 21-May-15 Ethias nv - Jaarverslag 2014 Finaal.docx - 21-May-15 2 Ethias nv Jaarverslag 2014 Jaarverslag 2014 Ethias nv 3 Ethias nv Rue des Croisiers 24-4000 LUIK www.ethias.be info@ethias.be Verzekeringsonderneming

Nadere informatie

ING Personal Banking. Profiteer van een persoonlijke aanpak van uw financiële patrimonium. Le Personal Banking ING

ING Personal Banking. Profiteer van een persoonlijke aanpak van uw financiële patrimonium. Le Personal Banking ING ING Personal Banking Profiteer van een persoonlijke aanpak van uw financiële patrimonium. Le Personal Banking ING KENT U UW SPAARCAPACITEIT OF HET GLOBALE RENDEMENT VAN UW BELEGGINGSPORTEFEUILLE? KUNT

Nadere informatie

Beleidsplan 2013 2015 Stichting GeefGratis

Beleidsplan 2013 2015 Stichting GeefGratis Beleidsplan 2013 2015 Stichting GeefGratis Inhoudsopgave INHOUDSOPGAVE... 2 1. DE ORGANISATIE KORT EN BONDIG... 3 1.1. WIE WE ZIJN / DE GESCHIEDENIS... 3 2. DE NORMEN EN WAARDEN VAN STICHTING GEEFGRATIS...

Nadere informatie

Ethias nv - Jaarverslag 2013 - Finaal 2.0 2014-09-17.docx - 17-sep-14

Ethias nv - Jaarverslag 2013 - Finaal 2.0 2014-09-17.docx - 17-sep-14 Ethias nv - Jaarverslag 2013 - Finaal 2.0 2014-09-17.docx - 17-sep-14 2 Ethias nv Jaarverslag 2013 Jaarverslag 2013 Ethias nv 3 Ethias nv Rue des Croisiers 24-4000 LUIK www.ethias.be info@ethias.be Verzekeringsonderneming

Nadere informatie

Sterke groei van renovatiekredieten

Sterke groei van renovatiekredieten Beroepsvereniging van het Krediet Persbericht Sterke groei van renovatiekredieten Hypothecair krediet tijdens het tweede kwartaal van 2011 Brussel, 27 juli 2011 In het tweede trimester van 2011 werden

Nadere informatie

Waar staat Ondernemers voor Ondernemers voor?

Waar staat Ondernemers voor Ondernemers voor? 8 Ondernemers voor Ondernemers Jaarverslag 2014 9 Waar staat Ondernemers voor Ondernemers voor? Missie De missie van de vzw Ondernemers voor Ondernemers (opgericht in 2000) is het bevorderen van duurzame

Nadere informatie

Marktverkenning Pensioenen

Marktverkenning Pensioenen Marktverkenning Pensioenen December 2016 Voorwoord Beste relatie, Alstublieft! De Marktverkenning Pensioenen 2016 van Centraal Beheer. Voor het 6e jaar op rij alweer! Wij stelden dit rapport met veel

Nadere informatie

Kredietverlening aan Vlaamse ondernemingen

Kredietverlening aan Vlaamse ondernemingen Kredietverlening aan Vlaamse ondernemingen Monitoring Rapport: Januari 2012 Jan van Nispen Inleiding Sinds 2008 zijn woorden zoals crisis, financieringsproblemen, waarborgen en bailouts niet meer uit de

Nadere informatie

RENT Life RENT Fix RENT Flex

RENT Life RENT Fix RENT Flex > > Ethias, verzekeren is ons vak Ethias Verzekering is een groepering van vier onderlinge verzekeringsverenigingen. Dankzij deze juridische structuur moeten wij geen aandeelhouders vergoeden. Ook al sluit

Nadere informatie

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 2 mei

A D V I E S Nr Zitting van dinsdag 2 mei A D V I E S Nr. 1.559 ----------------------------- Zitting van dinsdag 2 mei 2006 ---------------------------------------- Generatiepact - Financiering gezondheidszorg x x x 2.162/6-1 Blijde Inkomstlaan,

Nadere informatie

ik zorg voor mijn klanten stars for life zorgt voor mijn pensioen

ik zorg voor mijn klanten stars for life zorgt voor mijn pensioen zelfstandigen ik zorg voor mijn klanten stars for life zorgt voor mijn pensioen stars for life het pensioenplan wat doet u met uw vrije tijd? Als zelfstandige trekt u vast een wenkbrauw op wanneer iemand

Nadere informatie

Sterke vraag naar hypothecair krediet

Sterke vraag naar hypothecair krediet Persbericht Sterke vraag naar hypothecair krediet Brussel, 2 mei 2019 Herfinancieringen buiten beschouwing gelaten, steeg het aantal kredietaanvragen in het eerste trimester van 2019 met 6,5% ten opzichte

Nadere informatie

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 's Gravenhage

Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA 's Gravenhage > Retouradres Postbus 20201 2500 EE Den Haag Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA 's Gravenhage Korte Voorhout 7 2511 CW Den Haag Postbus 20201 2500 EE Den Haag www.rijksoverheid.nl

Nadere informatie

BELGISCH BUREAU VAN DE AUTOVERZEKERAARS VZW

BELGISCH BUREAU VAN DE AUTOVERZEKERAARS VZW BIJLAGE 1 BELGISCH BUREAU VAN DE AUTOVERZEKERAARS VZW Erkend door K.B. van 12 april 2004 Liefdadigheidstraat 33 Bus 2 1210 Brussel Jaarlijks verslag voorgesteld aan de Gewone Algemene Vergadering van 21

Nadere informatie

many lives blijf uw leven beleven ook tijdens uw pensioen pension plan www.axa.be

many lives blijf uw leven beleven ook tijdens uw pensioen pension plan www.axa.be many lives blijf uw leven beleven ook tijdens uw pensioen pension plan www.axa.be Beleef verschillende levens in één leven Op een serene manier verschillende levens beleven in één leven vol ervaringen

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN DIRECTIE HUMAN RESOURCES Brussel, 27 oktober 2003 Bureau HR. 341 Sectie 52 Tel. : 911/52516 BERICHT NR. 49 HR Verdeling : 999 : 0 410 : 99 HR.341 : 100 ex.

Nadere informatie

Leningen, kredieten en borgstellingen aan leiders, aandeelhouders en verbonden personen

Leningen, kredieten en borgstellingen aan leiders, aandeelhouders en verbonden personen de Berlaimontlaan 14 BE-1000 Brussel tel. +32 2 221 22 20 fax + 32 2 221 31 04 ondernemingsnummer: 0203.201.340 RPR Brussel www.nbb.be Circulaire Brussel, 7 juli 2017 Kenmerk: NBB_2017_21 uw correspondent:

Nadere informatie

Jaarrekening Onderlinge Waarborgmaatschappij SAZAS U.A.

Jaarrekening Onderlinge Waarborgmaatschappij SAZAS U.A. Jaarrekening 2016 Onderlinge Waarborgmaatschappij SAZAS U.A. SAZAS U.A Jaarrekening 2016 Inleiding V oor u ligt het verslag van de Onderlinge Waarborgmaatschappij SAZAS U.A. Dit verslag is een verantwoording

Nadere informatie

Netto resultaat H1 163 miljoen Actieve benadering klanten beleggingsverzekeringen in volle gang

Netto resultaat H1 163 miljoen Actieve benadering klanten beleggingsverzekeringen in volle gang Netto resultaat H1 163 miljoen Actieve benadering klanten beleggingsverzekeringen in volle gang Toelichting op de halfjaarcijfers 2011 door: Jos Baeten, Voorzitter Raad van Bestuur Roel Wijmenga, CFO Ontwikkelingen

Nadere informatie

VBO-analyse. over de verhouding tussen het loonaandeel en de winsten van bedrijven

VBO-analyse. over de verhouding tussen het loonaandeel en de winsten van bedrijven VBO-analyse over de verhouding tussen het loonaandeel en de winsten van bedrijven Dalend loonaandeel gaat niet naar dividenden, maar naar meer investeringen en belastingen Terwijl het loonaandeel daalt,

Nadere informatie

CHARTER VAN HET AUDITCOMITE

CHARTER VAN HET AUDITCOMITE CHARTER VAN HET AUDITCOMITE INLEIDING 2 I. ROL 2 II. VERANTWOORDELIJKHEDEN 2 1. Financiële reporting 3 2. Interne controle - risicobeheer en compliance 3 3. Interne audit 4 4. Externe audit: de commissaris

Nadere informatie

Renovatiekredieten populairder dan ooit

Renovatiekredieten populairder dan ooit Persbericht Beroepsvereniging van het Krediet Renovatiekredieten populairder dan ooit Brussel, 10/9/2009 De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), lid van Febelfin, heeft haar statistieken inzake hypothecair

Nadere informatie

Post Optima Pension 1

Post Optima Pension 1 Financiële infofiche Levensverzekeringen voor tak 21 Post Optima Pension 1 Type levensverzekering Individuele levensverzekering van onderworpen aan het Belgisch recht met gegarandeerde rentevoet (tak 21).

Nadere informatie

Rendementsgarantie 2e pensioenpijler: eindelijk oplossing! De tweede pijler wordt gevormd door ondernemingspensioenstelsels en sectorale stelsels

Rendementsgarantie 2e pensioenpijler: eindelijk oplossing! De tweede pijler wordt gevormd door ondernemingspensioenstelsels en sectorale stelsels Rendementsgarantie 2e pensioenpijler: eindelijk oplossing! De tweede pijler wordt gevormd door ondernemingspensioenstelsels en sectorale stelsels waarvan het beheer is toevertrouwd aan instellingen voor

Nadere informatie

MEMORANDUM DEUGDELIJK BESTUUR

MEMORANDUM DEUGDELIJK BESTUUR MEMORANDUM DEUGDELIJK BESTUUR Ethias Bank nv BTW BE 0420.327.328 - RPR Brussel Maatschappelijke zetel Sterrenkundelaan 19 1210 Brussel www.ethias.be info@ethias.be 1. Structuur van het aandeelhouderschap

Nadere informatie

10 JAAR NA DE FINANCIËLE CRISIS

10 JAAR NA DE FINANCIËLE CRISIS 10 JAAR NA DE FINANCIËLE CRISIS Wat is er veranderd? Banken moeten aanzienlijk strengere regels volgen Na de crisis zijn er duizenden pagina s wetgeving gekomen om in de toekomst het risico op een crisis

Nadere informatie

Marktevoluties van de hypothecaire markt in België

Marktevoluties van de hypothecaire markt in België Marktevoluties van de hypothecaire markt in België Where is the money? Ivo Van Bulck, Secretaris-generaal BVK 16 de Isolatiedag 29 september 2015 Agenda: 1. Febelfin en BVK in een notendop 2. Krediet aan

Nadere informatie

De uitdagingen van de tweede pijler voor loontrekkenden

De uitdagingen van de tweede pijler voor loontrekkenden Jean-Michel Kupper Bestuurder Directeur AG Employee Benefits & HC De uitdagingen van de tweede pijler voor loontrekkenden 1 29/04/2015 Agenda De uitdagingen van het wettelijke pensioen De uitdagingen van

Nadere informatie

Meeruitgaven in 2005 t.o.v. 1996 voor vrouwelijke 60-plussers als gevolg van de pensioenhervorming in 1996

Meeruitgaven in 2005 t.o.v. 1996 voor vrouwelijke 60-plussers als gevolg van de pensioenhervorming in 1996 Meeruitgaven in 2005 t.o.v. 1996 voor vrouwelijke 60-plussers als gevolg van de pensioenhervorming in 1996 Inleiding Bij de pensioenhervorming van 1996 werd besloten de pensioenleeftijd van vrouwen in

Nadere informatie

Operationele activiteiten

Operationele activiteiten Tussentijdse verklaring van de Statutaire Zaakvoerder 31 maart 2015 Huurinkomsten stijgen tot 11,6 mln (2014: 9,1 mln) Waarde vastgoedportefeuille inclusief projectontwikkelingen 751,1 mln Start bouwwerken

Nadere informatie

Mobiliteit. Onderwijs Normen

Mobiliteit. Onderwijs Normen Kwaliteit Erkenning Mobiliteit Onderwijs Normen Werkgelegenheid Kwalificaties en opleidingsprogramma s gericht op de arbeidsmarkt ontwikkelen Het VSPORT + Project Het VSPORT + Project heeft als hoofddoel

Nadere informatie

Bâloise Vie Luxembourg (LPS) Infographic. Overview. uitgave 2018

Bâloise Vie Luxembourg (LPS) Infographic. Overview. uitgave 2018 Bâloise Vie Luxembourg (LPS) Infographic Overview uitgave 2018 Kerncijfers per 31/12/2017 > Bâloise Vie Luxembourg Focus op het vrije verkeer van diensten (VVD) voor aan fondsen gekoppelde levensverzekeringsproducten.

Nadere informatie

REKENHOF. Consolideren en motiveren om vooruitgang te boeken

REKENHOF. Consolideren en motiveren om vooruitgang te boeken REKENHOF Consolideren en motiveren om vooruitgang te boeken STRATEGISCH PLAN 2010-2014 2 Inleiding Dit document stelt de resultaten voor van de strategische planning van het Rekenhof voor de periode 2010-2014.

Nadere informatie

Life@Ease. Wij beschermen u en uw naasten, zorgen voor uw pensioen en verminderen uw belastingen! HR INSURANCE

Life@Ease. Wij beschermen u en uw naasten, zorgen voor uw pensioen en verminderen uw belastingen! HR INSURANCE Life@Ease Wij beschermen u en uw naasten, zorgen voor uw pensioen en verminderen uw belastingen! HR INSURANCE Zelf uw professionele loopbaan bepalen, uw eigen baas zijn, klanten blij maken, uw eigen zaak

Nadere informatie

Martine du Jardin Martine du Jardin Fonds de Pensions Suez OFP de pension Suez OFP

Martine du Jardin Martine du Jardin Fonds de Pensions Suez OFP de pension Suez OFP ACTUARIELE ASPECTEN VAN HET NIEUW PRUDENTIEEL KADER VAN DE IBP S Toepassing / Praktijkvoorbeeld Martine du Jardin Martine du Jardin Fonds de Pensions Suez OFP de pension Suez OFP 6 déce 6 décembre 2007mbre

Nadere informatie

Nooit eerder werd zoveel hypothecair krediet verstrekt

Nooit eerder werd zoveel hypothecair krediet verstrekt Beroepsvereniging van het Krediet Persbericht Nooit eerder werd zoveel hypothecair krediet verstrekt Brussel, 18 november 2010 - De Beroepsvereniging van het Krediet (BVK), lid van Febelfin, de Belgische

Nadere informatie

Bâloise Vie Luxembourg (LPS) Infographic Overview. uitgave 2016

Bâloise Vie Luxembourg (LPS) Infographic Overview. uitgave 2016 Bâloise Vie Luxembourg (LPS) Infographic Overview uitgave 2016 Kerncijfers per 31/12/2015 > De Baloise-groep De Baloise-groep werd opgeicht in het Zwitserse Bazel en is een Europese aanbieder van verzekerings-

Nadere informatie

Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! 3,51 % gemiddeld over de laatste 8 jaar 1

Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! 3,51 % gemiddeld over de laatste 8 jaar 1 3,51 % gemiddeld over de laatste 8 jaar 1 Top Rendement Invest Pluk de vruchten van uw belegging! Top Rendement Invest is een individuele levensverzekering (tak 21) van AG Insurance. Raadpleeg de Financiële

Nadere informatie