Food2Move Papendrecht

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Food2Move Papendrecht"

Transcriptie

1 19 tips om een candida infectie de baas te worden Een relatief veel voorkomende aandoening is een candida infectie. Schimmelinfecties kunnen zich op verschillende plekken op je lichaam uiten. Zo kan een schimmelinfectie zich nestelen in je darmen, maar ook komt een schimmelinfectie vaak voor op de huid en de slijmvliezen. Slijmvliezen bevinden zich in je mond en je geslachtsdelen. Gelukkig zijn er een heleboel dingen die je kunt doen om weer van een candida infectie af te komen. Wat is een candida infectie? In dit artikel ga ik je tips geven om zelf van verschillende soorten schimmelinfecties af te komen. Maar voordat ik je de tips ga geven hoe je van een candida infectie afkomt, is het belangrijk dat je weet wat een schimmelinfectie is en hoe deze ontstaat! Zodat je in de toekomst nog beter in staat bent om een schimmelinfectie te voorkomen. Candida Albicans De veroorzaker van een candida infectie waar dan ook in je lichaam is de zogenaamde candidagist. Deze gist komt normaalgesproken in kleine hoeveelheden voor in je darmen, in je mond, op je huid en ook op en in je geslachtsdelen. Een mooie ouderwetse term voor de omschrijving van candida is een commensaal, oftewel een onschadelijk gast organisme, een kostganger. Dit vind ik een hele treffende omschrijving van de candidagist, zolang de gist onopvallend aanwezig is heb je er geen hinder van en eet hij lekker mee van de voedingsstoffen die in je spijsvertering zitten.

2 Zolang de goede bacteriën de overhand hebben heb je dus geen last van de candidagist. Naast dat je goede bacteriën de candidagist onder de duim houden heb je ook nog je immuunsysteem als back-up en deze kan de groei van de candidagist ook reguleren. Evenwicht verstoord Dus zolang alle randvoorwaarden in orde zijn zal de candidagist zich niet uitbreiden en zal je er geen last van hebben. Echter candida ligt altijd op de loer en op het moment dat de gist niet onder controle wordt gehouden zal het gaan groeien. Deze groei van candida zorgt ervoor dat jij last krijgt van een schimmelinfectie. Tekort goede bacteriën Deze groei kan een aantal oorzaken hebben. Ten eerste zorgt een verstoring van de balans van goede en slechte bacteriën ervoor dat de candidagist gaat vermenigvuldigen, dus de afname van goede bacteriën zorgt ervoor dat de candidagist ongeremd gaat groeien. De oorzaak van een tekort aan goede bacteriën is meestal een breedspectrum antibioticakuur, deze kuur doodt een heleboel van de goede bacteriën en daardoor valt de concurrent van de candidagist weg. Verstoring van de zuurgraad Een andere veel voorkomende oorzaak van bijvoorbeeld een vaginale schimmelinfectie is een te lage zuurgraad. Doordat de zuurgraad daalt tot boven een PH-waarde van ongeveer 4,5 (hoe zuurder des te lager de PH-waarde) kan de candidagist ook enorm gaan groeien. Aan de andere kant kun je ook weer te maken krijgen met een schimmelinfectie als je verzuurt. Dit klinkt tegenstrijdig maar dat is niet zo. Daar waar indringers makkelijk in je lichaam kunnen binnendringen, bijvoorbeeld in je maag of via je slijmvliezen heeft het lichaam een extra zure barrière die de bacteriën en virussen tegenhoudt. Als deze zure omgeving minder zuur wordt is dit een ideale broedplaats voor candida, wat het best gedijt in een licht zure omgeving. Aan de andere kant, je lichaam functioneert het beste als het licht basisch is. Dus in je lichaam zelf is het een stuk minder zuur dan in de netgenoemde barrières. Op het moment dat je lichaam zuurder wordt ontstaat daar weer die ideale licht zure broedplaats voor candida. Dus op bepaalde plaatsen in het lichaam moet de zuurgraad zo hoog mogelijk zijn (met een lage PH dus) om een barrière te vormen, op andere plekken in het lichaam is de zuurgraad juist lager dan dat de candidagist prefereert.

3 Er zijn verschillende oorzaken die ervoor zorgen dat je lichaam verzuurt, op de eerste plaats zal je lichaam verzuren als je lever, nieren en longen minder goed functioneren. Dit zijn namelijk de organen waarmee je lichaam de zuurgraad kan reguleren. Een grote factor daarbij is natuurlijk leeftijd, de functie van je organen wordt gewoon minder naarmate je ouder wordt. Daarnaast zijn er een heleboel leefstijlfactoren die tot verzuring kunnen leiden. Te weten: Overmatig alcoholgebruik Roken Te weinig lichaamsbeweging Te veel suiker eten Te veel sporten Crash diëten Stress Verminderde weerstand Een derde belangrijke factor die het krijgen van een schimmelinfectie in de hand werkt is natuurlijk een verminderde weerstand. Op het moment dat je weerstand verzwakt zal de regulerende functie van je immuunsysteem afnemen en krijgt de candidagist de kans om zich te vermenigvuldigden De oorzaken van een verminderde weerstand kunnen te vinden zijn in een onderliggende aandoening. Een verminderde weerstand kan het gevolg zijn van tekorten aan vitamines of essentiële voedingsstoffen, maar ook een gebrek aan een goede nachtrust kan je immuunsysteem aantasten. Alle oorzaken die kunnen leiden tot verzuring kunnen ook voor een verminderde weerstand zorgen, met name stress is een hele grote factor wat betreft je immuunsysteem. Schimmelinfectie tegengaan met schimmeldodende voeding Op de eerste plaat kun je de candidagist aanpakken door voedingsmiddelen te gaan eten waar de candidagist niet tegen kan, de zogenaamde schimmeldodende voeding. Dit is voeding dat van nature schimmelwerende componenten bevat. Niet alleen de mens heeft te kampen met schimmels ook planten worden ziek van schimmels. Deze planten hebben allerlei stoffen ontwikkeld om zich van schimmels te ontdoen, een plant kan zich niet even wassen of naar elders verkassen, dus is een plant aangewezen op stofjes die ervoor zorgen dat schimmels niet overleven op die plant. Deze planten eten wij weer om te kunnen genieten van de schimmelwerende componenten.

4 1 Knoflook Van knoflook is al duizenden jaren bekend dat het gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft. Deze eigenschappen zijn door de wetenschappers onderzocht en bevestigd. Uit onderzoek (1) blijkt dat knoflook sterke schimmelwerende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Dit komt omdat knoflook vol zit met allicine, het stofje wat de knoflook zijn kenmerkende geur geeft. De allicine uit knoflook gaat candida direct te lijf als je het eet. Dus ondanks dat je er flink van uit je mond kan gaan ruiken is knoflook nog steeds de nummer 1 wat betreft het bestrijden van candida. 2 Uien Een andere goede bron van allicine, waar je een stuk minder van gaat stinken is ui. Onderzoek heeft ook aangetoond dat ui sterke antischimmel eigenschappen heeft en dat het eten van veel ui de groei van candida in de darmen tegengaat. (2) 3 Kokosolie Uit een uitgebreid onderzoek uit 2004 waarbij meerdere soorten candidagisten zijn onderzocht op hoe slecht deze gisten bestand zijn tegen kokosolie is gebleken dat vooral de candida albicans, de grote veroorzaker van schimmelinfecties effectief bestreden kan worden met onverdunde kokosolie. De reden waarom kokosolie zo n sterke candidakiller is, is vanwege de grote hoeveelheden laurinezuur en caprylzuur. (3) 4 Cranberries Ook cranberries hebben van nature een schimmeldodende werking. Het eten van cranberries helpt niet alleen tegen de candida in je spijsvertering. Uit onderzoek blijkt namelijk dat de schimmelwerende eigenschappen van de cranberries ook nog intact zijn als de stoffen inmiddels zijn verwerkt tot urine. Dus ook je urinewegen hebben er baat bij en niet alleen je darmen! (4) 5 Gember Ook van gember is al duizenden jaren bekend dat het gezondheidsbevorderende eigenschappen heeft. Maar ook de recente onderzoeken tonen aan dat bijvoorbeeld een extract van 10% uit gember zelfs nog ingezet kan worden als antischimmelmiddel tegen onder andere candida albicans. Dus als je weleens last hebt van een schimmelinfectie is het een zeer goed idee om veel vaker wat verse gember aan je dieet toe te voegen, het is een zeer sterk natuurlijk antischimmel middel dat nog lekker is ook! (5)

5 6 Olijfolie Met name door de grote hoeveelheden onverzadigde vetzuren heeft olijfolie een dubbele werking. Ten eerste versterken de onverzadigde omega 3 vetzuren je gezondheid en je immuunsysteem. Aan de andere kant heeft olijfolie ook weer specifieke antischimmel eigenschappen en pakt het op die manier ook de candidagist direct aan. Het grote voordeel van olijfolie is dat het ook wat royaler geconsumeerd kan worden, in tegenstelling tot kokosolie waar je de inname echt moet beperken tot een lepel of twee. Olijfolie zit vol met polyphenolen die ook weer een schimmelwerende werking hebben. (6) En het hoeft niet perse olijfolie te zijn om van de schimmelwerende eigenschappen te kunnen genieten, je kunt natuurlijk ook gewoon olijven eten! Schimmelinfectie tegengaan door je darmflora te versterken Daarnaast is het belangrijk dat je je eigen gezonde darmbacteriën gaat helpen, want hoe meer goede bacteriën je hebt des te moeilijker is het voor de candidagist om te vermenigvuldigen. De beste manier om je eigen darmflora te versterken is door voeding te nemen met de zogenoemde levende culturen, de probiotica. Dit zijn voornamelijk bacteriën van de stam lactobacillus acidophilus. Deze bacteriën zijn belangrijk voor een goede darmfunctie, deze bacteriën zorgen er ook voor dat de candidagist niet de overhand krijgt, hoe meer acidophilus bacteriën des te minder plaats er is voor candida! 7 Biologische yoghurt Een hele goede bron van goede bacteriën is magere biologische yoghurt. Omdat yoghurt gemaakt wordt op basis van fermentatie en op een relatief lage temperatuur zit het vol met levende bacteriën. 8 Kefir Vooral als je geen grote yoghurt eter bent dan is een kopje Kefir een goed alternatief. Ook kefir zit vol met probiotica en het drinkt veel makkelijker weg. De smaak is ook minder sterk dan dat van karnemelk. 9 Karnemelk Een glas ouderwetse karnemelk bevat ook genoeg levende culturen om je darmflora te bevorderen.

6 10 Groene Smoothies (oppassen met teveel fruit) Voor diegenen die de gefermenteerde melkproducten echt een aanval op de smaakpapillen vinden is er natuurlijk ook nog zoiets als een groene smoothie drinken om je weerstand een boost te geven! Als je last hebt van een candida infectie is dat nogal een aanslag op je lichaam, vooral dan is het belangrijk om voldoende belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Denk dan aan een groene smoothie grotendeels gebaseerd op groente! Dus niet teveel fruit! Fruit bevat namelijk natuurlijke suiker, fructose, die je bloedsuikerspiegel sterk kunnen laten pieken. Wil je toch fruit in je smoothie, voeg dan avocado of kokosvet toe. De gezonde vetten hiervan laten de bloedsuiker minder pieken doordat het de opname van de fructose en omzetting in glucose afremt en vertraagd. Bovendien geeft het je langer een voldaan gevoel. Candida infectie tegengaan door de brandstof voor de schimmel weg te nemen Een andere tactiek is om datgene wat als brandstof dient voor de candidagist te vermijden. Een candidagist kan eigenlijk alleen goed gedijen op suiker. Wij kunnen daarentegen ook heel goed onze voedingsstoffen uit vetten, eiwitten en meer complexe koolhydraten halen. Je kunt de candidagist dus laten verhongeren. Het mooie aan dit (hormoonfactor)dieet is dat het niet alleen slecht is voor de candidagist, het is ook nog eens het juiste dieet voor je gezondheid. 11 Eet veel minder suikers Het is samen met de verzadigde en transvetten de reden dat we zoveel gezondheidsklachten hebben, we eten veel teveel suikers. Zoveel zelfs dat we de normale gezonde verhoudingen van de darmflora verstoren. En het gekke is, hoe onnatuurlijker de suiker des te beter gedijt de candidagist en des te slechter is het een goede brandstof voor het menselijk lichaam. Vaak zijn het de verborgen suikers die ervoor zorgen dat je veel teveel suikers binnenkrijgt. Niemand zou uit zichzelf een paar grote lepels suiker over het kippenpootje strooien, dat doe je gewoon niet. Toch is dit wel wat je eet als je van die lekkere sausjes bij de kip doet. Met name de angst voor vet en dus mayonaise is weer een reden om andere sausjes over de kip te doen. Om heel kort te zijn het zit allemaal vol met suiker! Ook de ketchup! Dus laat al die sausjes links liggen. Hetzelfde geldt voor ALLE bewerkte voedingsmiddelen, denk jij dat in je ossenworst alleen rauw rundvlees zit? Niet dus, om je candidagist een plezier te doen zit er zelfs in de ossenworst dextrose, hoe onnatuurlijk wil je het hebben?

7 Natuurlijk kun je suiker herkennen aan de termen suiker, stroop of siroop maar de voedingsindustrie weet dat de consument de ingredientenlijstjes in de gaten houdt. Omdat de fabrikanten verplicht zijn om op de etiketten te zetten wat er in het product zit proberen de fabrikanten je te misleiden door kunstmatige suikers met moeilijke woorden te omschrijven in de hoop dat jij ze niet herkend 12 Vermijd daarom juist de voedingsmiddelen waar de volgende stoffen inzitten: D-glucose Dextrose Fructose Fructosesiroop/ Fructosestroop Glucose Glucosesiroop/Glucosestroop/ Glucose-fructosestroop Karamel Lactose Malt/ Maltodextrine/Maltose Moutextract Sacharine/Sacharose Sapconcentraat Sucrose Tarweglucosestroop Tarwestroop 13 Vermijd de volgende E-nummers Daarnaast heb je nog de E-nummers waaraan je de toegevoegde suikers kunt herkennen. Dit is een rijtje die je eigenlijk uit je hoofd zou moeten leren namelijk E950 t/m E969! E420 Sorbitol(stroop) E421 Mannitol E422 Glycerol De rest van de toegevoegde zoetstoffen zijn onder E950 tot en met E969 ondergebracht. E950, Acesulfaam-K E951 Aspartaam, E952 Cyclaamzuur, natriumcyclamaat en calciumcyclamaat E953 Isomaltitol E954 Sacharine E955 Sucralose E957 Thaumatine E959 Neohesperidine-DC E960 Steviolglycosiden E961 Neotaam E962 Acesulfaam..vervolg op volgende pagina>

8 E964 Polyglycitolstroop E965 Maltitol(stroop) E966 Lactitol E967 Xylitol E968 Erytritol E969 Advantaam Specifieke tips tegen vaginale schimmelinfectie Ongeveer driekwart van de vrouwen heeft ooit in haar leven weleens een vaginale schimmelinfectie gehad. Dat kan ook bijna niet anders want iedereen draagt de candidagist in zich en iedereen heeft weleens last van een verminderde weerstand. Een ander veel voorkomende oorzaak van een schimmelinfectie is dat de zuurgraad van de vagina verstoord raakt, dit kan komen door zeep te gebruiken bij het wassen van de vagina, maar ook seks kan een oorzaak zijn van een verstoring van de zuurgraad. Er zijn een aantal natuurlijke tips die je naast de bovenstaande algemene tips nog specifiek toe kunt passen als je last hebt van een vaginale schimmelinfectie. 14 Geen zeep gebruiken Zeep verstoort de natuurlijke balans van de vagina. Dus al klinkt het misschien raar, je vaginale hygiene is er beter bij gebaat als je geen zeep gebruikt maar in plaats daarvan alleen wast met lauwwarm water. Op die manier zal de zure barrière in stand blijven of in geval van een vaginale schimmelinfectie zal de zuurgraad sneller weer in balans zijn. 15 Tea tree olie Uit onderzoek is gebleken dat de antibacteriële en schimmelwerende werking van tea tree olie ook zichtbaar is op cellulair niveau. In gewoon Nederlands, tea tree olie beschadigt de celwanden van de candida albicans gist. Het voordeel van tea tree olie is dat het geen invloed heeft op de zuurgraad. Het kan in zeldzame gevallen voorkomen dat je allergisch bent voor tea tree olie, dus voordat je je tea tree olie gaat gebruiken moet je dit eerst wel even testen. Dit test je makkelijk door een beetje tea tree oil op de huid aan te brengen. Door een of twee druppels tea tree oil op een tampon te doen kun je de tea tree olie veilig en nog belangrijker gedoseerd inbrengen. (7)

9 16 Kokosolie Ook kokosolie kan je vagina een handje helpen in het herstellen van de balans. Je kunt de kokosolie ook in oplosbare capsules krijgen die je makkelijk in kunt brengen. Kokosolie heeft een hele sterke antischimmelwerking en het heeft geen invloed op je zuurgraad, ideaal! 17 Vaginale probioticacapsules Omdat je bij een vaginale schimmelinfectie wel de probiotica in je vagina wilt hebben die de candidaschimmel om zeep helpt, maar je verder geen andere zaken in je vagina wilt hebben die de zuurgraad kunnen aantasten of wellicht voor extra bacteriën zorgen adviseer ik je om probioticacapsules te gebruiken in plaats van yoghurt. Soms zijn capsules gewoonweg beter, een vaginale schimmelinfectie is zo n situatie. Specifieke tips tegen mannelijke schimmelinfectie Naast de kokosolie en tea tree oil die ook voor mannen met een schimmelinfectie goed werken, kun je als man iets groffer geschut inzetten omdat je je minder zorgen hoeft te maken over de zuurgraad. 18 Waterstofperoxide Waterstofperoxide doodt de schimmelinfectie. Natuurlijk moet je wel voorzichtig zijn met dit goedje en moet het maximaal 3% sterk zijn. Maximaal drie maal daags aanbrengen met een wattenstaafje en vervolgens goed in laten trekken. Specifiek tips tegen huiduitslag Je kunt alle bovenstaande tips evengoed toepassen bij een schimmelinfectie op de huid. Een extra reden dat je op bepaalde plekken op je huid last krijgt van een schimmelinfectie is omdat het juist op die plekken extra warm en vochtig is, dus onder je armen of borsten, tussen je benen en in je bilnaad of je navel zijn allemaal van die plaatsen op je huid waar het extra broeierig kan zijn. 19 katoenen ondergoed Naast alle candida dodende smeersels is het dus belangrijk dat je de geïrriteerde plekken zoveel mogelijk laat luchten. Een goede tip is katoenen ondergoed dragen in plaats van synthetische stoffen.

10 Tot slot.. Op de eerste plaats moet je proberen je lichaam zoveel mogelijk te ondersteunen door het niet tegen te werken met alcohol, sigaretten, transvetten en suiker. Daarnaast is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je niet teveel wordt blootgesteld aan stress. Wist jij dat je door middel van lichaamsbeweging je stress kunt verminderen? Naast al die gezonde gewoontes die je op de lange termijn moeten beschermen tegen schimmelinfecties kun je een heleboel natuurlijke middelen inzetten die een erg sterke antischimmelwerking hebben. Deze schimmeldodende ingrediënten maken actief de candidagist kapot, samen met het afsluiten van de brandstoftoevoer van de schimmel en het herstellen van de juiste zuurgraad zijn dat de eerste drie grote klappen die je de candidaschimmel toe kunt dienen. Bronnen: Auteur: Jack Boekhorst / Optimale Gezondheid.com http://onlinelibrary.wiley.com/doi/ /mnfr /abstract?systemMessage=Wiley+Online+Library+will+b e+disrupted+on+11th+july+2015+at+10%3a00-16%3a00+bst+%2f+05%3a00-11%3a00+edt+%2f+17%3a00-23%3a00++sgt++for+essential+maintenance.++apologies+for+the+inconvenience&userisauthenticated=false&denie daccesscustomisedmessage= 7 Gezonde groet, Teus Vink Trainer Hormoonfactor food2movepapendrecht@gmail.com

Schimmelinfectie Weg Stappenplan. In 3 Stappen Schimmelinfectie Stoppen

Schimmelinfectie Weg Stappenplan. In 3 Stappen Schimmelinfectie Stoppen 2011 Schimmelinfectie Weg Stappenplan In 3 Stappen Schimmelinfectie Stoppen O p t i m a l e G e z o n d h e i d. c o m Schimmelinfectie Weg Stappenplan Door: Jack Boekhorst - Initiatiefnemer / Coach Susanne

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Druk Candida Albicans de kop in met de juiste voeding Candida Albicans is een eencellige schimmel (gist) welke in de maag en het darmstelsel leeft, in mindere mate ook op de huid, de vagina, de huidplooien,

Nadere informatie

Schimmelinfectie Weg Stappenplan. In 3 Stappen Candida de Baas Worden

Schimmelinfectie Weg Stappenplan. In 3 Stappen Candida de Baas Worden 2011 Schimmelinfectie Weg Stappenplan In 3 Stappen Candida de Baas Worden O p t i m a l e G e z o n d h e i d. c o m Schimmelinfectie Weg Stappenplan Door: Jack Boekhorst - Initiatiefnemer / Coach Susanne

Nadere informatie

Schimmel Weg Stappenplan

Schimmel Weg Stappenplan Schimmel Weg Stappenplan Stap voor stap, weg met schimmel Versie 2012 Optimalegezondheid.com Jack Boekhorst Ik begin dit gratis rapport met een misschien wel erg bold statement, maar toch durf ik hem te

Nadere informatie

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Wat zijn voedingsstoffen Voedingsstoffen zijn stoffen die je nodig hebt om te lopen, te denken enz. Er zijn 6 soorten voedingsstoffen. 1. eiwitten (vlees, peulvruchten.

Nadere informatie

Ontzuren en ontgiften

Ontzuren en ontgiften BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Ontzuren en ontgiften Verzuring Verzuring betekent letterlijk het zuurder worden van iets. Ons lichaam is verzuurd als het zuurgehalte, ph-waarde, van ons lichaam

Nadere informatie

Eten en drinken voor uw blaas De beste adviezen voor u op een rijtje

Eten en drinken voor uw blaas De beste adviezen voor u op een rijtje Eten en drinken voor uw blaas De beste adviezen voor u op een rijtje Blijf jezelf. Zo zorgt u goed voor uzelf Als u te maken hebt met ongewenst urineverlies, is het goed om eens stil te staan bij wat u

Nadere informatie

7 Geheimen Om Je Lichaam Vet Te Laten Verbranden Optimal Strength

7 Geheimen Om Je Lichaam Vet Te Laten Verbranden Optimal Strength Tip nummer 1 Bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk houden. Om je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk te houden, wordt er minder insuline aangemaakt. Insuline zorgt ervoor dat er glucose en nutriënten

Nadere informatie

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2.

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2. Voeding en leefstijl bij en na kanker Malu van Geel Inhoud 1. Voeding van vroeger tot nu 2. Voeding en kanker 3. Aanbevelingen 4. Veel gestelde vragen 1. Voeding van vroeger tot nu 1 Hippocrates Laat voeding

Nadere informatie

Vaginale hygiëne. Wat zijn vaginale klachten?

Vaginale hygiëne. Wat zijn vaginale klachten? Vaginale hygiëne Vaginale hygiëne De vagina is een kwetsbaar lichaamsdeel. Ze is gevoelig voor vocht, warmte en knellende kleding. Deze folder geeft je beknopte informatie over goede hygiënische verzorging

Nadere informatie

Natuurlijke zorg voor een gezonde vagina. Multi-Gyn zomerdossier: Zonder vaginale klachten de zomer door

Natuurlijke zorg voor een gezonde vagina. Multi-Gyn zomerdossier: Zonder vaginale klachten de zomer door Multi-Gyn zomerdossier: Zonder vaginale klachten de zomer door de 5 beste tips voor een zorgeloze vaginale zomer! Natuurlijke zorg voor een gezonde vagina Zonder vaginale klachten de zomer door: de 5 beste

Nadere informatie

Hoe zit het met jou?

Hoe zit het met jou? Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken? Wie denkt dat hij/zij te veel suiker consumeert? Waarom

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Schuilnamen voor Suikers en Zoetstoffen Veel mensen weten inmiddels wel dat niet de vetten maar de suikers de boosdoeners zijn. Maar om ze dan te verwijden is geen eenvoudige opgave. De leveranciers zien

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Gezonde darmen in 8 eenvoudige stappen Gezonde darmen zijn belangrijk voor eigenlijk je hele lichaam en gezondheid, in je darmen wordt je eten verteerd en vervolgens omgezet in energie, voedingstoffen

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Werkbladen KlasseLunch 2008: Werkbladen 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende

Nadere informatie

Bonus Rapport : Zo krijg jij je darmen onder controle

Bonus Rapport : Zo krijg jij je darmen onder controle Bonus Rapport : Zo krijg jij je darmen onder controle Zo krijg jij je darmen ond der controle Gedaan met die prikkelbare darmen Katjaa Callens Copyright 2009. Alle rechten voorbehouden. www.wegmetdiekilos.com

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding 7 tips voor een gezonde darmflora Een gezonde darmflora ligt aan de basis van een goede gezondheid dit is zowel op fysiek als op mentaal vlak. Om onze darmflora gezond te houden is gezonde, evenwichtige

Nadere informatie

Hoe lees je een voedingse-ket? 12 oktober 2013

Hoe lees je een voedingse-ket? 12 oktober 2013 Hoe lees je een voedingse-ket? 12 oktober 2013 Het e-ket: wat moet erop? De verplichte gegevens op het e6ket: Verkoopbenaming Ingrediënten (in afnemende hoeveelheid. incl. allergenen) Voedingswaarde Inhoud

Nadere informatie

In deze nieuwsbrief: Aanbiedingen van de maand november + stuntaanbieding! Heerlijk herfst recept Wees lief voor je darmen Nieuwsflits Sapjes

In deze nieuwsbrief: Aanbiedingen van de maand november + stuntaanbieding! Heerlijk herfst recept Wees lief voor je darmen Nieuwsflits Sapjes In deze nieuwsbrief: Aanbiedingen van de maand november + stuntaanbieding! Heerlijk herfst recept Wees lief voor je darmen Nieuwsflits Sapjes Aanbiedingen van de maand In de maand november zijn onderstaande

Nadere informatie

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Verander je keuzes, verander je leven Deze presentatie heeft als doel om u betere beslissingen te laten nemen m.b.t. voeding om zo uw gezondheid te verbeteren. Belangrijke

Nadere informatie

AFVALLEN ZONDER ZWETEN

AFVALLEN ZONDER ZWETEN AFVALLEN ZONDER ZWETEN 8:00 DAG 21 Vetten Er zijn veel misverstanden over vet. Feit is dat je niet zonder kunt. Maar net als bij suiker, is het goed om ook hier onderscheid te maken tussen natuurlijke

Nadere informatie

TOP 10 GEZONDE GEFERMENTEERDE GROENTE

TOP 10 GEZONDE GEFERMENTEERDE GROENTE TOP 10 GEZONDE GEFERMENTEERDE GROENTE Hoewel u gefermenteerde levensmiddelen in de supermarkt kunt kopen, zijn deze meestal gepasteuriseerd op hoge temperatuur waardoor de nodige vriendelijke bacteriën

Nadere informatie

Yakult, elke dag een flesje!

Yakult, elke dag een flesje! Yakult, elke dag een flesje! minder zoet, minder calorieën + vezels + vitamine C de originele smaak Al meer dan 80 jaar Yakult is een lekkere frisse zuiveldrank vol miljarden Lactobacillus casei Shirota.

Nadere informatie

Sommige pubers kunnen echt ongelooflijk hard stinken. Dat is allesbehalve lekker. Heb jij er ook last van?

Sommige pubers kunnen echt ongelooflijk hard stinken. Dat is allesbehalve lekker. Heb jij er ook last van? Zweterige oksels Sommige pubers kunnen echt ongelooflijk hard stinken. Dat is allesbehalve lekker. Heb jij er ook last van? Zweten is heel normaal en zelfs goed voor je. Het zuivert je lichaam en zorgt

Nadere informatie

KOOLHYDRAATARM 9DETOX SMOOTHIES

KOOLHYDRAATARM 9DETOX SMOOTHIES KOOLHYDRAATARM 9DETOX SMOOTHIES Alsjeblieft, hierbij ontvang je mijn favoriete Detox Smoothies. Alle recepten zijn voor 1 persoon. Onder elk recept vind je de voedingswaarden voor elk recept, zodat je

Nadere informatie

t Is weer tijd voor BBQ! www.powerslim.nl.be

t Is weer tijd voor BBQ! www.powerslim.nl.be t Is weer tijd voor BBQ! Eindelijk schijnt de zon en lopen de temperaturen op, heerlijk! Wat is er nu gezelliger dan op een warme zomeravond buiten barbecueën? Gelukkig past barbecueën goed in het PowerSlim

Nadere informatie

Eerste hulp bij PCOSklachten

Eerste hulp bij PCOSklachten Eerste hulp bij PCOSklachten WIE BEN IK? Ik ben Anita en ik woon in Amersfoort. In 2010 stopte ik met de pil om erachter te komen of mijn cyclus op gang zou komen. Op dat moment was ik 28 jaar. Mijn nicht

Nadere informatie

De Top 10 Dieet Mythen

De Top 10 Dieet Mythen - 1 - De Top 10 Dieet Mythen Een dieet volhouden is nooit makkelijk, zeker niet met de overvloed aan dieet mythen. Het is het vaak moeilijk een onderscheid te maken tussen effectieve afval technieken/strategieën

Nadere informatie

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Inhoudsopgave: Kennis testen Waar is voeding eigenlijk goed voor? Waarmee moeten we dan ontbijten? Bloedsuiker spiegel Calorieën?? Schijf van 5 Hoeveel calorieën

Nadere informatie

De darmen als basis van een goede gezondheid

De darmen als basis van een goede gezondheid De darmen als basis van een goede gezondheid www.enerki.be ADRES CONTACT SOCIAL MEDIA Sint-Alenalaan 15 1700 Dilbeek Lange Haagstraat 62 1700 Dilbeek osteopathie@enerki.be 0477 28 79 44 Laat voedsel uw

Nadere informatie

Dietisten Geldrop Februari 2016 PRIKKELBARE DARM, KAN DE DIETIST U HELPEN?

Dietisten Geldrop Februari 2016 PRIKKELBARE DARM, KAN DE DIETIST U HELPEN? Dietisten Geldrop Februari 2016 PRIKKELBARE DARM, KAN DE DIETIST U HELPEN? Inhoud Klachten Beïnvloeding van Darmen Leefadviezen Voedingsadviezen, vezels, vocht Feiten en fabels Gasvorming Vezels: 30-40

Nadere informatie

Rawfood. tips & tricks 66 FRONTIER LIFE 15.02

Rawfood. tips & tricks 66 FRONTIER LIFE 15.02 Rawfood tips & tricks 66 FRONTIER LIFE 15.02 Auteur: Noëlle Kabel VOEDING In augustus 2013 kwam ik in aanraking met rawfood. Ik had toen al een jaar alle geraffineerde suikers uit mijn eetpatroon geschrapt,

Nadere informatie

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Docentenhandleiding KlasseLunch 2008:

KlasseLunch. Over gezond eten 1. Docentenhandleiding KlasseLunch 2008: Over gezond eten 1 WAAROM IS GEZOND ETEN BELANGRIJK? Je bent nu in de groei. Je lichaam is nog lang niet klaar. Goed en gezond eten is daarom erg belangrijk. Want alleen dan krijg je voldoende voedingsstoffen

Nadere informatie

Voedsel. kweek, productie en vertering. mbo

Voedsel. kweek, productie en vertering. mbo Voedsel kweek, productie en vertering mbo Microben en voedsel zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de landbouw worden voedselgewassen constant bedreigd door ziekteverwekkers. Maar zonder microben

Nadere informatie

Voedingssupplementen Consumentenonderzoek NPN

Voedingssupplementen Consumentenonderzoek NPN Voedingssupplementen Consumentenonderzoek NPN Management summary Schuttelaar & Partners 001-01.ppt december 00 Marieke Gaus Context en doel van het onderzoek Doel onderzoek Het onderzoek wordt uitgevoerd

Nadere informatie

Psoriasis vrij leven. Stap voor stap, weg met Psoriasis. Versie 2012 Optimalegezondheid.com Jack Boekhorst

Psoriasis vrij leven. Stap voor stap, weg met Psoriasis. Versie 2012 Optimalegezondheid.com Jack Boekhorst Psoriasis vrij leven Stap voor stap, weg met Psoriasis Versie 2012 Optimalegezondheid.com Jack Boekhorst Ik begin dit gratis rapport met een misschien wel erg bold statement, maar toch durf ik hem te maken!

Nadere informatie

Zoetstoffen. Hoofdstuk 7. 7.1 Zoetstoffen die geen energie leveren (ook intensieve zoetstoffen genoemd) Acesulfaam-K

Zoetstoffen. Hoofdstuk 7. 7.1 Zoetstoffen die geen energie leveren (ook intensieve zoetstoffen genoemd) Acesulfaam-K Hoofdstuk 7 Zoetstoffen De tijd ligt achter ons dat er vanwege diabetes geen gram suiker was toegestaan. Toch hebben zoetstoffen in bepaalde situaties zin. Als voedingsmiddelen gezoet zijn met een kunstmatige

Nadere informatie

Thema 3 Voeding en je lichaam

Thema 3 Voeding en je lichaam Naut samenvatting groep 7 Mijn Malmberg Thema 3 Voeding en je lichaam Samenvatting Voeding en je lichaam Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig. Die zitten in ons eten en drinken. Voedsel en vocht zijn

Nadere informatie

6 tips om suiker te vermijden voor meer energie! Darmbacteriën. Vermijd witte suiker!

6 tips om suiker te vermijden voor meer energie! Darmbacteriën. Vermijd witte suiker! 6 tips om suiker te vermijden voor meer energie! Je voelt je futloos en hebt geen energie! Je eet gezond want je let op je gewicht maar iedere keer als je hebt gegeten kan je bijna je ogen niet open houden.

Nadere informatie

10 KEER GEZOND EET GROENTEN

10 KEER GEZOND EET GROENTEN 10 KEER GEZOND 10 KEER GEZOND Er zijn volgens ons tien regels waar het voedingspatroon van elke sporter of niet-sporter dagelijks aan zou moeten voldoen. Deze richtlijnen zijn grotendeels gebaseerd op

Nadere informatie

Inleiding. Inhoud. Alvast bedankt en wij wensen je veel leesplezier!

Inleiding. Inhoud. Alvast bedankt en wij wensen je veel leesplezier! Inhoud Inleiding... 1 1. Wat is Kokosolie?... 2 2. Hoe gezond is kokosolie?... 2 3. Waarvoor kan ik kokosolie gebruiken?... 4 Beauty... 4 Voeding... 5 Huishoudelijk... 6 4. Waar kan ik kokosolie het beste

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77 Inhoud Voorwoord 3 Voeding 6 Slaap 22 Houding 30 Naar de dokter 37 Kleding 65 Mode 74 Kleding wassen 77 6 VOEDING Weet wat je eet Je eet elke dag. Alles wat je eet (en drinkt) heet voeding. Is elke voeding

Nadere informatie

Het is maar 28 dagen. Je zult blijer en fitter voelen en absoluut stralen!

Het is maar 28 dagen. Je zult blijer en fitter voelen en absoluut stralen! #Kan iedereen detoxen? Voor iedereen die goed voor zich zelf wil zorgen, een gezonde boost wil geven en voor iedereen die zich 28 dagen durft te committeren aan dit programma. Dus ook in de weekenden.

Nadere informatie

Examenopgaven VMBO-KB 2004

Examenopgaven VMBO-KB 2004 Examenopgaven VMBO-KB 2004 tijdvak 1 maandag 24 mei tijdsduur voor het gehele examen 09:00 11:00 LANDBOUW EN NATUURLIJKE OMGEVING VERWERKING AGRARISCHE PRODUCTEN CSE KB Het examen Landbouw en natuurlijke

Nadere informatie

49 Vaginale schimmelinfectie.indd 6

49 Vaginale schimmelinfectie.indd 6 Vaginale schimmelinfectie WAT IS EEN VAGINALE SCHIMMELINFECTIE WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN? WWW.APOTHEEK.NL

Nadere informatie

Voorwoord. We behandelen hier de 7 verborgen suikers die je dik maken. Als je dit weet, kun je er vandaag nog wat aan doen en gezonder gaan leven!

Voorwoord. We behandelen hier de 7 verborgen suikers die je dik maken. Als je dit weet, kun je er vandaag nog wat aan doen en gezonder gaan leven! Voorwoord We behandelen hier de 7 verborgen suikers die je dik maken. Als je dit weet, kun je er vandaag nog wat aan doen en gezonder gaan leven! Mijn naam is Ria Kamelle en ik ben auteur van de boeken:

Nadere informatie

Hoofdstuk 7 Zoetstoffen

Hoofdstuk 7 Zoetstoffen Hoofdstuk 7 Zoetstoffen 7.1 Inleiding Zoetstoffen kunnen gebruikt worden om dranken, maar ook nagerechten en snoep te zoeten. Als voedingsmiddelen gezoet zijn met een kunstmatige zoetstof, dan moet op

Nadere informatie

Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips

Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips Vetten 1 Onderwerpen Wat zijn vetten? Soorten vetten Onverzadigde vetten Verzadigde vetten Transvetten Vetpercentages Tips 2 Wat zijn vetten? Vetten zijn naast eiwitten en koolhydraten, een van de drie

Nadere informatie

Hoe Je Snel en Gemakkelijk Kunt Afkicken Van Suiker

Hoe Je Snel en Gemakkelijk Kunt Afkicken Van Suiker Geheimen & Gevaren Van Suiker Hoe Je Snel en Gemakkelijk Kunt Afkicken Van Suiker 1 Geheimen en Gevaren Van Suiker Door Jack Boekhorst - OptimaleGezondheid.com E-mail: klantenservice@optimalegezondheid.com

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Welke noten zijn gezond, onderzoek gezonde vetten Noten zijn gezond en rijk aan gezonde, onverzadigde vetten die je helpen om af te vallen! Eet 20 gram noten per dag voor je gezondheid en krijg daardoor

Nadere informatie

INFOBLAD. Meeste invloed. Gezond leven

INFOBLAD. Meeste invloed. Gezond leven GEWICHT, VOEDING, BEWEGEN EN ALCOHOL INFOBLAD Ongeveer 30% van kanker zou voorkomen kunnen worden. Een garantie om kanker te voorkomen is er niet. Je kan wel het risico op kanker verkleinen door een gezonde

Nadere informatie

Super Gezondheid Masterclass Module 2: Week 9. OptimaleGezondheid.com. Verantwoord aankomen & op gewicht blijven

Super Gezondheid Masterclass Module 2: Week 9. OptimaleGezondheid.com. Verantwoord aankomen & op gewicht blijven Super Gezondheid Masterclass Module 2: Week 9 OptimaleGezondheid.com Verantwoord aankomen & op gewicht blijven Dislaimer Dit is geen medisch advies en zal ook niet zo moeten worden opgevat. Ik deel alleen

Nadere informatie

7 EASY TIPS TO BLOW OFF FAT FREE REPORT

7 EASY TIPS TO BLOW OFF FAT FREE REPORT 7 EASY TIPS TO BLOW OFF FAT FREE REPORT In dit gratis rapport praten we over zeven makkelijke voeding tips voor maximale vet vetbranding. De meeste vragen gaan altijd over wat ze niet mogen eten. Maar

Nadere informatie

Smoothiegoodness De introductie

Smoothiegoodness De introductie Smoothiegoodness De introductie Hoera!! Hier begint jouw groene smoothieavontuur. Dit betekent een geweldige stap vooruit in je gezondheid en energieniveau, fantastisch dat je eraan gaat beginnen. Misschien

Nadere informatie

Schimmelinfectie Weg Stappenplan

Schimmelinfectie Weg Stappenplan O p t i m a l e G e z o n d h e i d. c o m Schimmelinfectie Weg Stappenplan Door: Jack Boekhorst - Initiatiefnemer / Coach OptimaleGezondheid.com Susanne Kuiper Ervaringsdeskundige OptimaleGezondheid.com

Nadere informatie

Een leven lang vitaal. Kwestie van geluk of goede genen? Kun je er zelf iets aan doen?

Een leven lang vitaal. Kwestie van geluk of goede genen? Kun je er zelf iets aan doen? Een leven lang vitaal Kwestie van geluk of goede genen? Kun je er zelf iets aan doen? Oudste vrouw van de wereld Japanse Misao Okawa, 115 jaar Gemiddelde levensverwachting Mannen en vrouwen in de 20 ste

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Ontgiften is belangrijk, detoxen met appelazijn reinig je lichaam Ontgiften en reinigen van je lichaam is de manier om gezond en fit te blijven en om ziekten te voorkomen en tegen te gaan. Zeker in deze

Nadere informatie

N 1 wereldwijd. Goed in mijn vel? Zo voel ik me elke dag. Jouw dagelijkse verzorging begint bij een optimale intieme hygiëne

N 1 wereldwijd. Goed in mijn vel? Zo voel ik me elke dag. Jouw dagelijkse verzorging begint bij een optimale intieme hygiëne ZELFZEKERHEID STRAAL JE UIT! Goed in mijn vel? Zo voel ik me elke dag. N 1 wereldwijd Jouw dagelijkse verzorging begint bij een optimale intieme hygiëne Zeepvrij Hypoallergeen Gynaecologisch getest Het

Nadere informatie

Superfoods voor meer energie

Superfoods voor meer energie Superfoods voor meer energie Je bent nu al lekker op weg om een gezonde levensstijl te creëren. Je voelt al meer energie nu je aan het afvallen bent. We zijn ervan overtuigd dat het belangrijk is om continue

Nadere informatie

Spreekbeurt over ZOUT

Spreekbeurt over ZOUT Wat is zout? Zout zit in bijna alle voedingsmiddelen die we eten. Zelfs in die producten waarin je het helemaal niet verwacht, zoals zoete koeken en zoete drop. Zout geeft smaak aan het eten. En het zorgt

Nadere informatie

Gezonde voeding voor teamsporters

Gezonde voeding voor teamsporters Gezonde voeding voor teamsporters Inleiding Door: Esther Verhoef en Puck Reckers Doel: Kennis vergroten goede voeding rondom trainingen/wedstrijden. Inhoud Presentatie Wat is voeding - Koolhydraten - Vetten

Nadere informatie

Suiker in een gezonde leefstijl. Een kwestie van balans

Suiker in een gezonde leefstijl. Een kwestie van balans Suiker in een gezonde leefstijl Een kwestie van balans Suiker in een gezonde leefstijl Een kwestie van balans Je lichaam heeft overal energie voor nodig. Sporten, werken, fietsen, wandelen, tuinieren,

Nadere informatie

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Waarom eet je eigenlijk? Je krijgt er energie van! Energie heb je nodig alle processen in je lichaam b.v. voor lopen, computeren Maar ook

Nadere informatie

De kracht van AOV Natuurlijk zonder toevoegingen

De kracht van AOV Natuurlijk zonder toevoegingen Natuurlijk van De kracht van AOV De natuur geeft ons de ingrediënten voor een gezonde geest en een gezond lichaam. Dat is de kracht van de natuur. En van AOV. Want AOV gebruikt in de producten alleen vitaminen,

Nadere informatie

9 tips voor een sneller succes bij het afvallen

9 tips voor een sneller succes bij het afvallen 9 tips voor een sneller succes bij het afvallen Komt dit bekend voor? Je valt maar niet af, ondanks dat je erg je best doet om gewicht te verliezen. Je eet niet veel, maar ondanks dat, gaat de weegschaal

Nadere informatie

Voedingsschema. Believe in. 5 sep t/m 11 sep FUNCTIONEEL FIT

Voedingsschema. Believe in. 5 sep t/m 11 sep FUNCTIONEEL FIT Voedingsschema FUNCTIONEEL FIT 5 sep t/m 11 sep Believe in GEZONDE LEVENSSTIJL Je bent nu in je bezit van een gezond voedingsschema. Dit voedingsschema helpt jou om de dagelijkse structuur en planning

Nadere informatie

Het nut van de juiste voedselcombinaties

Het nut van de juiste voedselcombinaties Het nut van de juiste voedselcombinaties De mens heeft een spijsverteringstelsel van een fructivoor en niet van een omnivoor, dat wil zeggen dat de mens voorzichtig moet zijn met het eten van voedsel voor

Nadere informatie

1 gram verteerbare koolhydraten levert 4 kcal (afkorting verteerbare koolhydraten =

1 gram verteerbare koolhydraten levert 4 kcal (afkorting verteerbare koolhydraten = Voedingsanalyse van 2 typische fastfoodmaaltijden : cijfers en feiten Doelstelling : Vanuit de voedingswaarde en met behulp van de cursus, de effecten van fastfood op de gezondheid kunnen afleiden. De

Nadere informatie

DIEET PRO WEEKMENU + ADVIEZEN EN TIPS VOOR EEN NÒG SNELLER EN EFFECTIEVER RESULTAAT

DIEET PRO WEEKMENU + ADVIEZEN EN TIPS VOOR EEN NÒG SNELLER EN EFFECTIEVER RESULTAAT WEEKMENU + ADVIEZEN EN TIPS VOOR EEN NÒG SNELLER EN EFFECTIEVER RESULTAAT WAAROM EIWITTEN OM AF TE SLANKEN? Koolhydraten en de oorzaak van obesitas Koolhydraten zijn een energiebron voor het lichaam. Als

Nadere informatie

Gezond eten goed voor je darmen 10

Gezond eten goed voor je darmen 10 voedingsvezels Darmen en vezels 3 De werking van de darmen/spijsvertering 4 Vezels zijn de brandstof voor je darmen 5 Disbalans in je darmen 7 Het prikkelbare darmsyndroom 7 Candida albicans infectie 8

Nadere informatie

Andere problemen Omstandigheden die spruw en candidiasis kunnen bevorderen

Andere problemen Omstandigheden die spruw en candidiasis kunnen bevorderen Spruw en Candidiasis Spruw is een schimmelinfectie in de mond. Het komt veel voor bij baby s en jonge kinderen. Soms gaat het gepaard met hardnekkige luieruitslag. Borstvoedende moeders kunnen deze schimmelinfectie

Nadere informatie

Mini-symposium. Diëtisten

Mini-symposium. Diëtisten Mini-symposium Diëtisten Inhoud Voedingsstoffen Koolhydraten Vetten Eiwitten Hoe gezond eten? Fabels en feiten 2 Voedingsstoffen Koolhydraten Vetten Eiwitten Water Vitaminen en mineralen Voedingsvezels

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding kokosolie voor minder vet in de taille Kokosolie staat bekend als een van de gezondste vetten in de wereld. Ondanks dat vele, waar onder het Voedingscentrum, roepen dat verzadigd vet ongezond is, maar

Nadere informatie

DE BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN

DE BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN DE BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN ALOE INSPIRED 2016 EEN GEZONDE BASIS. DE DRUKTE VAN HET DAGELIJKS LEVEN MAAKT DAT WE OP HET GEBIED VAN VOEDING SOMS VOOR DE MAKKELIJKSTE WEG GAAN. DE KEUZE VALT DAN SNELLER

Nadere informatie

Ons programma in het kort:

Ons programma in het kort: Ons programma in het kort: Gemiddeld 1 kilo per week afvallen Geen honger & geen jojo effect, gewoon gezond en lekker eten Healthy lifestyle change waarin je ontzettend veel leert over voeding Afvallen

Nadere informatie

Altijd al gedacht dat zware botten een verklaring voor overgewicht zijn?

Altijd al gedacht dat zware botten een verklaring voor overgewicht zijn? 1 Altijd al gedacht dat zware botten een verklaring voor overgewicht zijn? De 20 fabels en feiten over afslanken Be-Slank Copyright 2011 Be-Slank.nl Alle rechten voorbehouden. 2 Feiten en Fabels: Frisdrank

Nadere informatie

GEZONDE ONTBIJT RECEPTEN WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM

GEZONDE ONTBIJT RECEPTEN WWW.OPTIMALEGEZONDHEID.COM GEZONDE RECEPTEN ITALIAANSE KRUIDEN OMELET Voeg de uienringen en een eetlepel water toe aan een voorverwarmde pan. Bak de uien net zolang totdat het kleine beetje water in verdampt. Voeg daarna een kleine

Nadere informatie

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1

0-3 maanden zwanger. Zwanger. Deel 1 Zwanger Ik was voor het eerst zwanger. Ik voelde het meteen. Het kon gewoon niet anders. Het waren nog maar een paar cellen in mijn buik. Toch voelde ik het. Deel 1 0-3 maanden zwanger Veel te vroeg kocht

Nadere informatie

Voedingsschema. Believe in. 12 sep t/m 18 sep FUNCTIONEEL FIT

Voedingsschema. Believe in. 12 sep t/m 18 sep FUNCTIONEEL FIT Voedingsschema FUNCTIONEEL FIT 12 sep t/m 18 sep Believe in GEZONDE LEVENSSTIJL Je bent nu in je bezit van een gezond voedingsschema. Dit voedingsschema helpt jou om de dagelijkse structuur en planning

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Tandpasta gezond en natuurlijk, zelf maken met kokosolie Tandpasta gebruiken we allemaal meerdere keren per dag, maar is die jij gebruikt ook veilig en gezond. Allereerst zit er bijna altijd fluoride in

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding De 9 regels voor optimale gezondheid Een goede optimale gezondheid Het is belangrijk om gezond te zijn, dan functioneer je beter en voel je je beter. Je hebt meer energie en minder vaak of zelfs nooit

Nadere informatie

Beach Body Programma

Beach Body Programma Beach Body Programma Je bent je vast alweer aan het verheugen op mooi weer, nu de zon wat meer gaat schijnen en de dagen weer langer worden, de temperatuur stijgt en je hebt meer zin om dingen te ondernemen

Nadere informatie

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Vitaminen en mineralen Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Vitaminen 3 Mineralen 4 Voeding 4 Dagelijkse behoefte 4 Wanneer extra vitaminen gebruiken

Nadere informatie

HET E-BOOK DAT JE VERDER OP WEG HELPT NAAR EEN HEALTHY WAY OF LIFE! VOL LEKKERE EN GEZONDE SAP-RECEPTEN DIE JE MEER ENERGIE GEVEN

HET E-BOOK DAT JE VERDER OP WEG HELPT NAAR EEN HEALTHY WAY OF LIFE! VOL LEKKERE EN GEZONDE SAP-RECEPTEN DIE JE MEER ENERGIE GEVEN VEGGIE JUICES HET E-BOOK DAT JE VERDER OP WEG HELPT NAAR EEN HEALTHY WAY OF LIFE! VOL LEKKERE EN GEZONDE SAP-RECEPTEN DIE JE MEER ENERGIE GEVEN Groentesapjes! Hiermee ga jij jouw voordeel halen. Of het

Nadere informatie

Micro-organismen. Waar gaat deze kaart over? De soorten micro-organismen. Wat wordt er van je verwacht? Wat zijn micro-organismen?

Micro-organismen. Waar gaat deze kaart over? De soorten micro-organismen. Wat wordt er van je verwacht? Wat zijn micro-organismen? Waar gaat deze kaart over? De soorten micro-organismen Deze kaart gaat over micro-organismen. Microorganismen zitten in voedsel. Als je voedsel bereidt is het belangrijk om te weten wat micro-organismen

Nadere informatie

Copyright Het Reflux Plan

Copyright Het Reflux Plan Onderstaande supplementen worden aangeraden bij brandend maagzuur. Volg strikt de stappen van het stappenplan, dus eerst het dieet volgen met de 3 reflux regels, en dan pas overgaan op supplementen indien

Nadere informatie

Mineralen basisch mineralen complex

Mineralen basisch mineralen complex Mineralen basisch mineralen complex Zuur-base in balans! Draagt bij tot een gezond zuur-base evenwicht * Vegan Gentechvrij Lactosevrij Glutenvrij *Zink Ben jij zuur? Jouw gezondheid op lange termijn Onze

Nadere informatie

Moeten mensen er echt mee leren leven of... zou het ook aan onze voeding kunnen liggen?

Moeten mensen er echt mee leren leven of... zou het ook aan onze voeding kunnen liggen? Darmklachten zijn een steeds vaker voorkomend probleem. Ondanks de toename van het aantal klachten is er nog steeds geen passende oplossing gevonden voor het probleem. In mijn praktijk Detoxenzo kloppen

Nadere informatie

EEN GEZONDE LEVENSSTIJL AANNEMEN

EEN GEZONDE LEVENSSTIJL AANNEMEN EEN GEZONDE LEVENSSTIJL AANNEMEN Eet gezond en gevarieerd Vermijd overgewicht Beweeg voldoende Stop met roken en beperk alcoholgebruik www.diabetescoach.be EEN GEZONDE LEVENSSTIJL AANNEMEN Een gezonde

Nadere informatie

VEILIGHEID. 5. TBM Maart 2014

VEILIGHEID. 5. TBM Maart 2014 VEILIGHEID 5. TBM Maart 2014 TBM: Gezond op het werk * Aan de hand van een Quiz * Verdeel de Quiz kaart de dag voor de TBM * Verzamel voor de start van de TBM de kaarten en steek deze in een omslag met

Nadere informatie

Starten met een gezonde levensstijl

Starten met een gezonde levensstijl 2016 Starten met een gezonde levensstijl Patty Lens, voedingsdeskundige www.choosehealthybehappy.nl Starten met een gezonde levensstijl Iedereen weet wel wat een gezonde levensstijl is, iedereen weet wat

Nadere informatie

Scrub. Voor de basische huidverzorging: ph 7.6. Zuur-base in balans!

Scrub. Voor de basische huidverzorging: ph 7.6. Zuur-base in balans! Scrub Voor de basische huidverzorging: ph 7.6 Zuur-base in balans! Scrub uzelf in de watten Help Moeder Natuur een handje Wist u dat uw huid constant nieuwe huidcellen aanmaakt? Dat is misschien een raar

Nadere informatie

Dossier Intieme Hygiëne

Dossier Intieme Hygiëne Dossier Intieme Hygiëne 1. Inleiding Je doucht elke dag. Je gebruikt deodorant, shampoo en conditioner, parfum, bodymilk, handcrème, Je weet best hoe je je lichaam moet verzorgen. Maar weet je ook genoeg

Nadere informatie

Alles over VETTEN GOEDE ÉN SLECHTE. E-book

Alles over VETTEN GOEDE ÉN SLECHTE. E-book Alles over VETTEN GOEDE ÉN SLECHTE E-book WAT IS VET? VET IS EEN VOEDINGSSTOF DIE ZIT IN BIJVOORBEELD HALVARINE, OLIE, VLEES, KAAS EN IN KOEK, SNACKS EN SAUZEN. VET IS ALTIJD EEN MENGSEL VAN VETZUREN.

Nadere informatie

Nodig: bos paastakken, kleine kaartjes, werkblad een ei hoort erbij, werkblad woordzoeker

Nodig: bos paastakken, kleine kaartjes, werkblad een ei hoort erbij, werkblad woordzoeker Themales ei instructie Nodig: bos paastakken, kleine kaartjes, werkblad een ei hoort erbij, werkblad woordzoeker Opwarming: zet de takken in een vaas op tafel en leg de kaartjes klaar. Begin met de vraag:

Nadere informatie

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters

Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Gezonde Mama s & Co: Toolkit voor de verschillende type eters Kun jij de verleiding niet weerstaan als je versgebakken cake ruikt? Ga je eten als je verdrietig, boos, of gespannen bent? Lukt het je niet

Nadere informatie

Bij hoeveel procent vochtverlies gaat de sportprestatie achteruit? Ong. 1% Bart van der Meer WM/SM theorie les 11 Amice

Bij hoeveel procent vochtverlies gaat de sportprestatie achteruit? Ong. 1% Bart van der Meer WM/SM theorie les 11 Amice Bij hoeveel procent vochtverlies gaat de sportprestatie achteruit? Ong. 1% Bart van der Meer WM/SM theorie les 11 Amice Bij hoeveel procent vochtverlies krijg je een dorstsignaal? Ong. 2% Bewerkt door

Nadere informatie

VOORW OORD VOORWOORD. Omwille van de leesbaarheid staat in dit boekje steeds hij, maar je kunt hiervoor natuurlijk ook zij lezen.

VOORW OORD VOORWOORD. Omwille van de leesbaarheid staat in dit boekje steeds hij, maar je kunt hiervoor natuurlijk ook zij lezen. VOORW OORD VOORWOORD Over dit boekje Alles over gezond eten en bewegen met kinderen van 4 tot 18 jaar? Bij de titel van dit boekje vraag je je misschien af wat een kleuter te maken heeft met iemand die

Nadere informatie