Gezond eten goed voor je darmen 10

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gezond eten goed voor je darmen 10"

Transcriptie

1 voedingsvezels

2 Darmen en vezels 3 De werking van de darmen/spijsvertering 4 Vezels zijn de brandstof voor je darmen 5 Disbalans in je darmen 7 Het prikkelbare darmsyndroom 7 Candida albicans infectie 8 Lekkende darm 9 Gezond eten goed voor je darmen 10

3 In je darmen gebeurd de voedselopname. Daarbij kan van alles fout gaan. Wat er fout kan gaan door eenzijdige of verkeerde voeding kan zich pas jaren later manifesteren. Welke processen spelen zich af bij de weg die ons voedsel aflegt? Hoe kunnen wij daarbij zorgen dat je gezond blijft? De weg die het voedsel gaat Onze voedingsstoffen worden opgenomen door ons lichaam via het spijsverteringskanaal. Het is een complex stelsel dat bepaalt of we vetten opslaan. De spijsvertering begint al in de mond. Door te kauwen lever je al een belangrijke bijdrage aan het opnemen van het voedsel. Met het kauwen breek je moleculen open en komen de vitamines gemakkelijker vrij. Het speeksel wordt door dit kauwen geactiveerd. Door de enzymen in het speeksel wordt het voedsel "voorbewerkt" om beter verteerd te kunnen worden in je maag- en darmstelsel. De darmen, vooral de dunne darm, vormen het belangrijkste gebied waar ons voedsel direct inwerkt op onze gezondheid.

4 De werking van de darmen/spijsvertering Het absolute centrum van onze voedselverwerking is de dunne darm, die wel 6 meter lang kan zijn en die met al zijn kronkels een aanzienlijk deel van onze buikholte vormt. Aan de buitenkant zijn onze darmen glad en gespierd. Aan de binnenkant is de darmwand juist niet glad: de wand bestaat uit tal van plooien, uitstulpingen en sliertjes. Dit zijn de darmvlokken, die de darmwand een enorm oppervlak geven. Dit grote oppervlak is nodig om optimaal voedingsstoffen te kunnen absorberen. Via de darmwand komen de voedingsstoffen direct in de bloedbaan. In de darmen wordt door spierbewegingen het voedsel voortgestuwd. Aan de binnenkant is onze darmflora vol aan het werk. De darmflora bestaat uit een massa levende bacteriën die ons helpt het voedsel te verteren en op te nemen. Van deze darmbacteriën bestaat ongeveer 80% uit goede en 20% uit slechte darmflorabacteriën. Al deze bacteriën bewerken de voedingsstoffen zodanig dat je die stoffen goed kan opnemen. Elk darmvlokje heeft een eigen verbinding met het lymfestelsel en de bloedbaan. Via het bloed worden de voedingsstoffen vervoerd naar de lever en de lichaamscellen die er energie en bouwstoffen uit halen. De balans van de darmflora is essentieel voor je gezondheid. Deze mix van bacteriën werkt constant aan je weerstand en aan de basis van je gezondheid op de lange termijn. Als je ongezond voedsel eet en jezelf teveel blootstelt aan stress of gifstoffen, dan maak je het werk van deze bacteriën zwaar of zelfs onmogelijk. Door jarenlang niet te eten wat goed voor je is, ondermijn je op lange duur je immuunsysteem.

5 Vezels zijn de brandstof voor je darmen Gezonde voeding bevat voldoende voedingsvezels. Dit onderdeel van je voeding is speciaal bedoeld voor je darmen. Voedingsvezels zijn de delen van plantaardige producten die je lichaam niet kan verteren. Je krijgt ze binnen via verse groenten, fruit en peulvruchten. Niet oplosbare voedingsvezels, die vooral in peilvruchten zitten, zijn in staat om veel water te absorberen. Zo neemt het volume van de voedselmassa in je maag en darmen toe, zodat je lang een verzadigd gevoel houdt. De voedselmassa en ontlasting blijven soepel zodat er geen verstopping ontstaat. De onverteerbare vezels stimuleren bovendien de spierbewegingen van je darmen en vegen als een soort stugge bezem je darmen schoon. De oplosbare voedingsvezels halen we uit groente, fruit en peulvruchten. Ze zorgen voor de goede darmbacteriën. Dit proces zorgt voor een gezonde stoelgang. De vezels vertragen de omzetting van koolhydraten in suiker, waardoor ze bijdragen aan een stabiele bloedsuikerspiegel. Vezels maken je voeding dus gezond. Ze werken vooral gunstig op de gezondheid van je darmen, maar hebben ook een positieve invloed op je bloedsuikerspiegel en cholesterolgehalte. Door het gevoel van verzadiging die voedingsvezels geven, houden ze je eetlust in toom. Ze zijn je beste maatje bij afvallen. Je kunt zo veel verse groenten eten als je wilt. Vergeet niet daarbij veel water te drinken, want vezels zuigen veel vocht op. Slechts tien procent van de Nederlanders eet voldoende voedingsvezels. Terwijl we de hele dag brood eten. Hoe kan dat? We eten teveel calorieën, maar te weinig vezels. We zijn ons blijkbaar niet bewust van de goede werking van vezels voor onze gezondheid. Volgens een internationale aanbeveling zouden vrouwen 25 gram en mannen 38 gram vezels per dag moeten eten. De gemiddelde vezelconsumptie is echter maar 2 gram per dag. Waarom bereiken wij deze hoeveelheden niet in onze dagelijkse voeding? Wij maken verkeerde keuzes in ons voedingspatroon. We kiezen bijvoorbeeld voor geraffineerde graanproducten zoals witte pasta en witbrood en onvoldoende voor volkorenpasta en volkorenbrood. Ook eten we te weinig groenten en fruit. Kortom; we moeten onze gewoontes ten opzichte van voeding aanpassen. Vezels hebben een gunstig effect op de darmwerking. Mensen met obstipatie kunnen voordeel hebben bij het eten van voldoende vezels. Voorwaarde is dan wel dat je ook voldoende water moet drinken. Vezels binden met water. Als de vezels niet door voldoende water door je dikke darm wordt vervoerd, kan hier een opstopping ontstaan. Om deze reden is het belangrijk voldoende water te drinken. Vezels zijn net zo noodzakelijk als mineralen en antioxidanten. Naast de ingenomen voedingsstoffen zijn dit ook stoffen met een eigen functie.

6 Vezels zijn vooral gezond op preventief vlak. Ze helpen ziektes voorkomen. Vezels verminderen het risico op aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, diabetes type 2, obstipatie en dikke darmkanker. Als je geen vezels eet is het niet zo dat je ziek wordt, maar het risico is wel groter. Misschien lijken ze hierdoor niet zo belangrijk, maar we kunnen niet zonder vezels. Wat moeten we eten om aan voldoende vezels in onze voeding te komen? Vezels zitten in volle granen, peulvruchten, aardappelen, noten, zaden, fruit en groenten, allemaal producten die dus niet bewerkt zijn. Eet dus voldoende groenten en fruit en volkorenproducten zoals volkorenpasta en volkorenbrood. Een maaltijd met volkorenbrood of volkorenontbijtgranen bevat zo'n tien gram vezels. Dat is niet voldoende, maar je komt dan al een heel eind. Eet ook gevarieerd, naast volkorenbrood dus ook groeten en fruit, zodat de vezels uit verschillende producten komen.

7 Disbalans in je darmen met voedsel heb je direct invloed op het functioneren van je darmstelsel. Zo kun je allerlei ongemakken voorkomen. Bijvoorbeeld een prikkelbare darm, candida of een lekkende darm. Deze zijn allemaal te voorkomen met gezonde voeding. Oplosbare vezels zijn aan te raden bij een prikkelbare darm. Het prikkelbare darmsyndroom Naar schatting krijgt 5% tot 20% van de mannen en 15 tot 20% van de vrouwen er tijdelijk of langdurig last van. De klachten treden meestal op onder de leeftijd van 50 jaar. De voedselmassa wordt niet meer goed gekneed en voortgestuwd door de spieren. Het gaat te snel of te langzaam, zoals blijkt uit de onevenwichtige stoelgang en uit winderigheid. Het prikkelbare darmsyndroom gaat vaak gepaard met buikpijn. Levensstijl lijkt een rechtstreekse invloed te hebben op het ontstaan en verdwijnen van het prikkelbare darmsyndroom. Leef regelmatig, ga op vaste tijdstip naar bed en doe in het laatste uur voor het slapengaan geen inspannende dingen. Sta ook op een vast tijdstip op en zorgt ervoor dat je minimaal 8 uur slaap krijgt. Als je ziek of verkouden bent geef je lichaam dan voldoende rust om weer bij te komen. Eet oplosbare vezels: oplosbare vezels zitten vooral in groente en fruit. Onoplosbare vezels die in bijvoorbeeld zemelen zitten kunnen de symptomen verergeren omdat zij de darm juist prikkelen.

8 Candida albicans infectie De goede bacteriën van onze darmflora leven als het goed is - in balans met de natuurlijke gistsoorten in ons lichaam. Als er geen balans is kunnen de gistsoorten gaan overheersen. Gisten zijn eencellige schimmels. Een veelvoorkomende gistsoort is de Candida albicans. Iedereen draagt die bij zich als een normaal onderdeel van de gist- en bacteriënmix die zijn werk doet in ons lichaam. De Candida wordt in toom gehouden door de darmflora en vormt met deze lichaamseigen natuurlijke bacteriën een zeker evenwicht. Jarenlange eenzijdige voeding met weinig verse groenten en fruit ondermijnt je weerstand en kan er een disbalans ontstaan tussen de gisten en de bacteriën. De bacteriën kunnen het zware werk waar wij ze mee opzadelen door lastig verteerbare voedselmassa s vol bewerkte koolhydraten te eten, niet meer aan. De Candida albicans krijgt de kans zich te ontwikkelen tot een agressieve schimmel. De schimmeldraden die gevormd worden hechten zich aan de darmwand en verzwakken die.de interne weerstand neemt af, waardoor de Candida nog meer de overhand krijgt en zich kunnen verspreiden naar andere lichaamssystemen. Gisten gedijen uitstekend op suikers. Het is een vicieuze cirkel: door veel suikerhoudende voeding te eten, neemt de Candida toe, terwijl de Candidaschimmels opnieuw vragen om meer suikers waarmee ze zich voeden. De ontwikkeling van Candida-schimmels wordt gestimuleerd wanneer je bewerkte koolhydraten (suikerhoudend voedsel) eten. Candida is moeilijk te herkennen. Let vooral op schimmelinfecties in of bij je mond, buikklachten (pijn, winderigheid, opgeblazen gevoel of maagzuur) jeuk, eczeem, in combinatie met algemene klachten als hoofdpijn, vermoeidheid spierpijn en een depressief gevoel. Signalen zijn extreme zin in zoetigheid en enorme vermoeidheid na het eten.

9 Lekkende darm Als de balans tussen alle gistsoorten en bacteriën verstoord raken kunnen de rottings- en gistingsprocessen een kans krijgen in de darmen. Gisten en agressieve bacteriën tasten de darmwand aan. Via kleine beschadigingen aan de darmvlokken of villi komen er deeltjes uit de voedselmassa rechtstreeks in de bloedbaan, waardoor ze een giftige werking krijgen. Dit verschijnsel heet lekkende darm. Het immuunsysteem ziet deze voedselplukjes als giftig en reageert erop mat allerlei ontstekingsreacties, zoals pijn in de gewrichten, vermoeidheid, hoofdpijn en astmaverschijnselen. De aangetaste darmwand kan minder goed voedingsstoffen opnemen, waardoor er tekorten ontstaan in het lichaam. Zo kan een lekkende darm het begin zijn van een complex aan gezondheidsklachten. Een lekkende darm herstelt geleidelijk als de darmbacteriën weer in balans komen. Dat krijg je voor elkaar door te kiezen voor een echt gezond voedingspatroon.

10 Gezond eten goed voor je darmen. Voeding om te mijden: Zuivelproducten, koffie, zwarte thee, gewone chocolade met suiker of melk, rundvlees, citrusvruchten met uitzondering van citroen, tarwe, alcohol en pinda s. Conserveringsmiddelen, additieven, pesticiden, kleurstoffen en geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen( dus alle verpakte, houdbaar gemaakte voedingsmiddelen). Voeding die goed voor je is: Verse vruchten en groenten, bij voorkeur biologisch, dan weet je zeker dat je geen agressieve toevoegingen eet. Voeding waar je darmen beter van worden: Kool en verse gember helpen bij het verzachten en genezen van de lekkende darm. Groentesap met wortel, rauwe gember, appel, een beetje kool, selderie en komkommer. Neem deze mix dagelijks om een hoge dosering ondersteunende voedingsstoffen (zoals vezels) binnen te krijgen en je darmen beter te maken. Vezelrijke groenten zoals bonen, linzen, knoflook, ui, prei, schorseneren, haver en banaan voeden je darmbacteriën. Vette vis zoals zalm, haring, ansjovis, tonijn en sardientjes zijn ontstekingsremmend. Ongeraffineerde biologische oliën uit noten en zaden met veel omega 6 helpen bijde genezing van eczeem. Perensap is een gezond alternatief voor sinaasappelsap. Tarwekiemen en avocado s bevatten veel vitamine E en zijn goed voor de huidgenezing. Ongeraffineerde olijfolie, sesamolie en walnootolie zijn lekker en goed als saladedressings. Amandelmelk en rijstmelk zijn goede alternatieven voor koemelk. Zeevruchten zijn een goede bron van zink en proteïnen die de huid voeden en herstellen. Verminder de stress in je leven: Yoga, tai chi, meditatie Wandelen, zwemmen of fietsen Aromatherapie en massage die je helpt ontspannen. Veel gezondheid toegewenst Petra

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Gezonde darmen in 8 eenvoudige stappen Gezonde darmen zijn belangrijk voor eigenlijk je hele lichaam en gezondheid, in je darmen wordt je eten verteerd en vervolgens omgezet in energie, voedingstoffen

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Druk Candida Albicans de kop in met de juiste voeding Candida Albicans is een eencellige schimmel (gist) welke in de maag en het darmstelsel leeft, in mindere mate ook op de huid, de vagina, de huidplooien,

Nadere informatie

10 KEER GEZOND EET GROENTEN

10 KEER GEZOND EET GROENTEN 10 KEER GEZOND 10 KEER GEZOND Er zijn volgens ons tien regels waar het voedingspatroon van elke sporter of niet-sporter dagelijks aan zou moeten voldoen. Deze richtlijnen zijn grotendeels gebaseerd op

Nadere informatie

Moeten mensen er echt mee leren leven of... zou het ook aan onze voeding kunnen liggen?

Moeten mensen er echt mee leren leven of... zou het ook aan onze voeding kunnen liggen? Darmklachten zijn een steeds vaker voorkomend probleem. Ondanks de toename van het aantal klachten is er nog steeds geen passende oplossing gevonden voor het probleem. In mijn praktijk Detoxenzo kloppen

Nadere informatie

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten

Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting Biologie H7 Biologie Eten Samenvatting door J. 1049 woorden 5 januari 2017 5,1 13 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende

Nadere informatie

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet

Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Gezond leven betekent dat je; - voldoende beweegt - gezond eet Waarom eet je eigenlijk? Je krijgt er energie van! Energie heb je nodig alle processen in je lichaam b.v. voor lopen, computeren Maar ook

Nadere informatie

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen:

Wij, Nederlanders, hebben er ook veel nieuwe eetgewoontes bij gekregen. Dat komt door drie dingen: Samenvatting door B. 739 woorden 29 november 2016 6,5 4 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Nectar 7.1 Eten Eet iedereen hetzelfde? Eetgewoontes hangen van verschillende dingen af: je voorkeur voor eten

Nadere informatie

Leefstijladviezen bij darmklachten

Leefstijladviezen bij darmklachten Leefstijladviezen bij darmklachten Inleiding Deze folder geeft informatie over darmklachten, de oorzaak ervan en wat ertegen te doen is. Het is belangrijk om de informatie aandachtig door te lezen want

Nadere informatie

HAVER APPELVEZEL VEZELS UIT 6 NATUURLIJKE BRONNEN CITRUS WITLOF MAIS HAVER SOJA

HAVER APPELVEZEL VEZELS UIT 6 NATUURLIJKE BRONNEN CITRUS WITLOF MAIS HAVER SOJA HAVER APPELVEZEL CITRUS VEZELS UIT 6 NATUURLIJKE BRONNEN APPEL HAVER WITLOF SOJA MAIS WAT ZIJN VEZELS? Als essentieel onderdeel van een evenwichtig dieet helpen vezels uw spijsverteringssysteem in goede

Nadere informatie

Voeding bij een vernauwing of dreigende afsluiting darm

Voeding bij een vernauwing of dreigende afsluiting darm Voeding bij een vernauwing of dreigende afsluiting darm Beste patiënt Een vernauwing of dreigende afsluiting of obstructie in de darm kan de doorgang van voedselresten belemmeren. Voornamelijk grote stukken

Nadere informatie

VEILIGHEID. 5. TBM Maart 2014

VEILIGHEID. 5. TBM Maart 2014 VEILIGHEID 5. TBM Maart 2014 TBM: Gezond op het werk * Aan de hand van een Quiz * Verdeel de Quiz kaart de dag voor de TBM * Verzamel voor de start van de TBM de kaarten en steek deze in een omslag met

Nadere informatie

Advies voor een vezelverrijkte voeding

Advies voor een vezelverrijkte voeding Advies voor een vezelverrijkte voeding U heeft het advies gekregen om meer vezels in de voeding te gebruiken. Voedingsvezels komen alleen voor in plantaardige producten. In het ene product zitten meer

Nadere informatie

BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN

BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN BEWEGING EN VOEDING VOOR OUDEREN BELANG VAN BEWEGEN Lichamelijk inactief, gevolgen? Actieve geest Wat gebeurt er als je beweegt? HERSENEN INDELING HERSENEN GEHEUGEN EN EMOTIONELE LADING HERSENCELLEN WAT

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77

Inhoud. Voorwoord 3. Voeding 6. Slaap 22. Houding 30. Naar de dokter 37. Kleding 65. Mode 74. Kleding wassen 77 Inhoud Voorwoord 3 Voeding 6 Slaap 22 Houding 30 Naar de dokter 37 Kleding 65 Mode 74 Kleding wassen 77 6 VOEDING Weet wat je eet Je eet elke dag. Alles wat je eet (en drinkt) heet voeding. Is elke voeding

Nadere informatie

Divertikels. Afdeling Diëtetiek

Divertikels. Afdeling Diëtetiek Divertikels Afdeling Diëtetiek Voedingsadvies bij divertikels Deze informatie is bedoeld als ondersteuning van het consult door een diëtist. De informatie in deze folder kan een persoonlijk dieetadvies

Nadere informatie

Vezels Elke dag D752-

Vezels Elke dag D752- Vezels Elke dag Wat zijn vezels? Vezels zijn stoffen uit planten. Ze zitten onder andere in groente, fruit en brood. Het maagdarmkanaal kan vezels niet verteren. Wat gebeurt er dan wel mee? Ze komen in

Nadere informatie

Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist

Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist Vakantie vitamines: hoe voorkom je vakantie kilo s? Jantine Blaauwbroek Diëtist Inhoud 1 Vakantiebestemmingen 2 Wat is gezonde voeding? 3 Energieleveranciers en functies 4 Energiebalans op vakantie 5 Weet

Nadere informatie

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2.

28-9-2014. Inhoud. Voeding en leefstijl bij en na kanker. 1. Voeding van vroeger tot nu. 1. Voeding van vroeger tot nu. 2. Voeding en leefstijl bij en na kanker Malu van Geel Inhoud 1. Voeding van vroeger tot nu 2. Voeding en kanker 3. Aanbevelingen 4. Veel gestelde vragen 1. Voeding van vroeger tot nu 1 Hippocrates Laat voeding

Nadere informatie

Leefregels voor. Gezond blijven. KBO Bernadette Helmond. 23 april 2014

Leefregels voor. Gezond blijven. KBO Bernadette Helmond. 23 april 2014 Leefregels voor Gezond blijven KBO Bernadette Helmond 23 april 2014 1 Senioren leven ongezonder dan 10 jaar geleden - Drinken meer - Roken (vrouwen) - Bewegen minder - Overgewicht - Eenzijdig eten 2 Leefregels

Nadere informatie

Oorzaken Diagnose stellen Medische behandeling

Oorzaken Diagnose stellen Medische behandeling Prikkelbare darm Een prikkelbare darm is een onschuldige darmaandoening, die wel veel lichamelijke klachten kan geven. Men spreekt niet van een ziekte omdat een prikkelbare darm niet samengaat met zichtbare

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 3 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

Tarwe intolerantie vs. glutenintolerantie & glutensensitiviteit

Tarwe intolerantie vs. glutenintolerantie & glutensensitiviteit Tarwe intolerantie vs. glutenintolerantie & glutensensitiviteit Prima vertering graanproducten Vezelrijk, bevordert de stoelgang Vermindert opgeblazen gevoel na de maaltijd Iemand met coeliakie kan absoluut

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Minder vaak ziek en gezonder door volkoren producten Een groep vooraanstaande voedingswetenschappers, het International Carbohydrate Quality Consortium (ICQC), meldt dat vaker volkoren eten direct samenhangt

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition % LICHAAMSVET Wie wil je worden? Waar ben je nu? % LICHAAMSVET Vrouw 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Man 20-39 Leeftijd 40-59 60-79 Te laag

Nadere informatie

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding

GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4. Gezonde voeding GEZONDHEIDSKUNDE-AFP LES 4 Gezonde voeding 1 INLEIDING Thema 3 hoofdstuk Gezonde voeding blz. 149 Onderwerpen: -Persoonlijke verschillen -Voeding en levensfasen -Voedingsmiddelen en voedingsstoffen -Richtlijnen

Nadere informatie

Voedingsvezelverrijkt dieet. Algemene richtlijnen

Voedingsvezelverrijkt dieet. Algemene richtlijnen Voedingsvezelverrijkt dieet Algemene richtlijnen 2 Waarom een voedingsvezelverrijkte voeding? Bij bepaalde darmaandoeningen zoals bijvoorbeeld bij obstipatie (verstopping, trage stoelgang), aambeien, divertikels

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition BMI Body Mass Index = gewicht in kg lengte x lengte in m BMI < 18,5 ondergewicht 18,5 24,9 normaal 25 29,9 overgewicht 30 34,9 zwaar

Nadere informatie

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken

Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Naam: VOEDINGSSTOFFEN Gezond eten en drinken Wat zijn voedingsstoffen Voedingsstoffen zijn stoffen die je nodig hebt om te lopen, te denken enz. Er zijn 6 soorten voedingsstoffen. 1. eiwitten (vlees, peulvruchten.

Nadere informatie

Ontzuren en ontgiften

Ontzuren en ontgiften BODY & MIND M A S S A G E P R A K T I J K Ontzuren en ontgiften Verzuring Verzuring betekent letterlijk het zuurder worden van iets. Ons lichaam is verzuurd als het zuurgehalte, ph-waarde, van ons lichaam

Nadere informatie

Advies bij vezelverrijkte voeding

Advies bij vezelverrijkte voeding Advies bij vezelverrijkte voeding Informatie voor patiënten F0180-1011 maart 2014 Medisch Centrum Haaglanden www.mchaaglanden.nl MCH Antoniushove, Burgemeester Banninglaan 1 Postbus 411, 2260 AK Leidschendam

Nadere informatie

onze lever genoeg vitaminen en mineralen nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Dit ontbreekt in bewerkte voedingsmiddelen die we tot ons nemen.

onze lever genoeg vitaminen en mineralen nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Dit ontbreekt in bewerkte voedingsmiddelen die we tot ons nemen. Voorwoord Al een aantal keren heb ik zelf een detox week gedaan specifiek om mijn lever te reinigen. Deze detox was behoorlijk zwaar en ik was in het weekend wel uitgeblust. Ondanks de zware detox voelde

Nadere informatie

VOEDINGSVEZELVERRIJKTE VOEDING

VOEDINGSVEZELVERRIJKTE VOEDING VOEDINGSVEZELVERRIJKTE VOEDING 1056 Inleiding In deze folder vindt u informatie over de rol van voeding en leefstijl in de behandeling van obstipatie, diverticulosis (uitstulpingen in de darm) of van een

Nadere informatie

Een bijdrage van: Fenny v.d. Bovenkamp van Vita-Health.

Een bijdrage van: Fenny v.d. Bovenkamp van Vita-Health. Nieuwsbrief, februari 2015 Een bijdrage van: Fenny v.d. Bovenkamp van Vita-Health. Als professioneel Vitaal Coach ondersteunt en begeleidt ze haar klanten bij het vinden van een gezondere levensstijl,

Nadere informatie

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3

Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Dienstverlenende werkzaamheden Les 3 Wat moet je nu wel eten en wat niet? Waarom wel en waarom niet? Hoe kun je er achter komen wat gezonde keuzes zijn? Eten is voor ons het zelfde als brandstof voor

Nadere informatie

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition

WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition HERBALIFE FITCHECK WAT HEBBEN WE GEMETEN? Inner Scan Body Composition BMI Body Mass Index = gewicht in kg lengte x lengte in m BMI < 18,5 ondergewicht 18,5 24,9 normaal 25 29,9 overgewicht 30 34,9 zwaar

Nadere informatie

Het programma. De boodschappenkar. Even voorstellen: Door de bomen het bos niet meer zien? Feiten en fabels

Het programma. De boodschappenkar. Even voorstellen: Door de bomen het bos niet meer zien? Feiten en fabels De boodschappenkar Door: Anne Mesman-de Winter, Diëtist Het programma over goede voeding Informatie over de Richtlijnen goede voeding Hoe ziet volgens u een gezond boodschappenmandje eruit? Toelichting

Nadere informatie

Hoe Je Snel en Gemakkelijk Kunt Afkicken Van Suiker

Hoe Je Snel en Gemakkelijk Kunt Afkicken Van Suiker Geheimen & Gevaren Van Suiker Hoe Je Snel en Gemakkelijk Kunt Afkicken Van Suiker 1 Geheimen en Gevaren Van Suiker Door Jack Boekhorst - OptimaleGezondheid.com E-mail: klantenservice@optimalegezondheid.com

Nadere informatie

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid

Colofon. www.stichtinggezondheid.nl. Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid. Teksten: Stichting Gezondheid Colofon Dit e-book is een uitgave van Stichting Gezondheid Teksten: Stichting Gezondheid Vormgeving: Michael Box (Internet Marketing Nederland) Correspondentie: Stichting Gezondheid (Stefan Rooyackers)

Nadere informatie

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid

lyondellbasell.com Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Eet dit Dat niet Verbeter je gezondheid Verander je keuzes, verander je leven Deze presentatie heeft als doel om u betere beslissingen te laten nemen m.b.t. voeding om zo uw gezondheid te verbeteren. Belangrijke

Nadere informatie

Infobrochure. Laxerende voeding. Dienst: pediatrie Tel: 011 826 341. mensen zorgen voor mensen

Infobrochure. Laxerende voeding. Dienst: pediatrie Tel: 011 826 341. mensen zorgen voor mensen Infobrochure Laxerende voeding Dienst: pediatrie Tel: 011 826 341 mensen zorgen voor mensen Contactgegevens dieetafdeling: Sarah Timmers: 011 826 043 Evelien Truijen: 011 826 057 2 Titel Laxerende voeding:

Nadere informatie

De darmen als basis van een goede gezondheid

De darmen als basis van een goede gezondheid De darmen als basis van een goede gezondheid www.enerki.be ADRES CONTACT SOCIAL MEDIA Sint-Alenalaan 15 1700 Dilbeek Lange Haagstraat 62 1700 Dilbeek osteopathie@enerki.be 0477 28 79 44 Laat voedsel uw

Nadere informatie

niet één enkel vezeltype, maar een mengsel van vele verschillende soorten vezels.

niet één enkel vezeltype, maar een mengsel van vele verschillende soorten vezels. Inleiding Een trage stoelgang, obstipatie of verstopping is een veel voorkomend ongemak. Zo'n harde ontlasting kan ontstaan doordat in de voeding te weinig 'ballast' (vezel) zit en te weinig vocht. Te

Nadere informatie

AFVALLEN ZONDER ZWETEN

AFVALLEN ZONDER ZWETEN AFVALLEN ZONDER ZWETEN 8:00 DAG 21 Vetten Er zijn veel misverstanden over vet. Feit is dat je niet zonder kunt. Maar net als bij suiker, is het goed om ook hier onderscheid te maken tussen natuurlijke

Nadere informatie

Adviezen voor een voedingsvezelverrijkt en vochtverrijkt dieet

Adviezen voor een voedingsvezelverrijkt en vochtverrijkt dieet Adviezen voor een voedingsvezelverrijkt en vochtverrijkt dieet Bronvermelding Deze folder is gemaakt door de afdeling diëtetiek van het UMC Utrecht: Adviezen voor een voedingsvezelverrijkt en vocht verrijkt

Nadere informatie

een bepaalde ziekte, zoals een darmontsteking, het prikkelbare darmsyndroom (IBS), diabetes of een kwaadaardige aandoening.

een bepaalde ziekte, zoals een darmontsteking, het prikkelbare darmsyndroom (IBS), diabetes of een kwaadaardige aandoening. Verstopping Regelmatig ontlasting hebben, is voor veel mensen een teken van goede gezondheid. De regelmaat verschilt van mens tot mens: de een heeft drie keer per dag ontlasting, de ander drie keer per

Nadere informatie

Vitamine B12 Brood Glucose Biefstuk Fruitsap Proteïnen Kiwi Zetmeel Calcium Broccoli

Vitamine B12 Brood Glucose Biefstuk Fruitsap Proteïnen Kiwi Zetmeel Calcium Broccoli Toetsvragen voedingsleer 1. Voedingsmiddel of voedingsstof? Kruis het juiste antwoord aan! Voedingsmiddel Voedingsstof Vitamine B12 Brood Glucose Biefstuk Fruitsap Proteïnen Kiwi Zetmeel Calcium Broccoli

Nadere informatie

Meloen Abrikozen. Blauwe bessen Bramen. Perziken Cranberries. Nectarines Zwarte bessen. Frambozen

Meloen Abrikozen. Blauwe bessen Bramen. Perziken Cranberries. Nectarines Zwarte bessen. Frambozen LEEF PUUR NATUUR 1 Hieronder vind je de hele lijst van alle koolhydraatarme producten die je mag eten. Print de lijst uit en hang hem op je koelkast. Zo kun je altijd even snel kijken of dat wat je wilt

Nadere informatie

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten:

Naam: GEZOND ETEN. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf van Vijf.In het midden staan de 5 regels hoe je gezond kan eten: Naam: GEZOND ETEN Gezonde voeding zorgt voor een gezond lichaam. Als je daarbij genoeg beweegt blijf je op een gezond gewicht. Daardoor word je minder snel ziek. Hoe je gezond kan eten zie je in de Schijf

Nadere informatie

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Vitaminen en mineralen. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Vitaminen en mineralen Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Vitaminen 3 Mineralen 4 Voeding 4 Dagelijkse behoefte 4 Wanneer extra vitaminen gebruiken

Nadere informatie

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014

Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Eet smakelijk René de Groot 15-06-2014 Inhoudsopgave: Kennis testen Waar is voeding eigenlijk goed voor? Waarmee moeten we dan ontbijten? Bloedsuiker spiegel Calorieën?? Schijf van 5 Hoeveel calorieën

Nadere informatie

Voedingsvezelverrijkt dieet

Voedingsvezelverrijkt dieet Voedingsvezelverrijkt dieet Naam : Datum : Specialist : Diëtist : Telefoonnummer : o (0223) 69 69 16 o (0223) 69 69 27 o (0223) 69 62 81 o (0223) 69 63 29 1 Inhoud pag. Waarom deze brochure?...3 Wat zijn

Nadere informatie

Adviezen voor een voedingsvezelverrijkt en vochtverrijkt dieet

Adviezen voor een voedingsvezelverrijkt en vochtverrijkt dieet Adviezen voor een voedingsvezelverrijkt en vochtverrijkt dieet Tekst: Nicole Broekman, diëtist Datum: FEBRUARI 2010 Heeft u wijzigingen of aanvullingen op deze folder? Dan kunt u contact opnemen met de

Nadere informatie

Bloedarmoede tijdens en na de zwangerschap

Bloedarmoede tijdens en na de zwangerschap Bloedarmoede tijdens en na de zwangerschap We omringen jou en je kind met de beste zorg Wat is bloedarmoede (anemie)? Bloedarmoede betekent dat er een te laag gehalte aan hemoglobine (Hb) in het bloed

Nadere informatie

Leefstijladviezen bij darmklachten

Leefstijladviezen bij darmklachten Leefstijladviezen bij darmklachten Deze folder geeft informatie over darmklachten, de oorzaak ervan en wat ertegen te doen is. Het is belangrijk om de informatie aandachtig door te lezen want het geeft

Nadere informatie

Infofiche 2. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen

Infofiche 2. De actieve voedingsdriehoek. Doelstellingen Infofiche 2 Doelstellingen De leerlingen weten welke voedingsstoffen het lichaam nodig heeft en waarom ze zo belangrijk zijn. De leerlingen zien in dat een gezonde voeding alle essentiële voedingsstoffen

Nadere informatie

voedingsvezel verrijkt dieet

voedingsvezel verrijkt dieet voedingsvezel verrijkt dieet inhoudsopgave Waarom deze brochure Wat zijn voedingsvezels? Algemene adviezen Wat zijn vezelrijke voedingsmiddelen? Hoeveel voedingsvezel is per dag nodig? Vochtadvies Werken

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding 7 tips voor een gezonde darmflora Een gezonde darmflora ligt aan de basis van een goede gezondheid dit is zowel op fysiek als op mentaal vlak. Om onze darmflora gezond te houden is gezonde, evenwichtige

Nadere informatie

Wat zijn divertikels?

Wat zijn divertikels? Diverticulitis Wat zijn divertikels? Divertikels zijn ballonachtige uitstulpingen van de wand van het maagdarmkanaal. Divertikels stulpen naar buiten uit, door de spierlaag heen. Je kunt ze vergelijken

Nadere informatie

GEHEIMEN & GEVAREN VAN SUIKER. Hoe Je Snel en Gemakkelijk Kunt Afkicken Van Suiker. Snel, pijnloos en effectief!

GEHEIMEN & GEVAREN VAN SUIKER. Hoe Je Snel en Gemakkelijk Kunt Afkicken Van Suiker. Snel, pijnloos en effectief! GEHEIMEN & GEVAREN VAN SUIKER Hoe Je Snel en Gemakkelijk Kunt Afkicken Van Suiker Snel, pijnloos en effectief! klantenservice@optimalegezondheid.com GEHEIMEN EN GEVAREN VAN SUIKER Door Robert Jan Hendriks

Nadere informatie

Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes. diabetes gravidarum

Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes. diabetes gravidarum Voedingsadvies bij zwangerschapsdiabetes diabetes gravidarum 2 Deze brochure is bedoeld voor vrouwen met diabetes gravidarum. In deze brochure wordt informatie gegeven over o.a. de richtlijnen voor de

Nadere informatie

Aambeien Helderrood bloed op de ontlasting of op het toiletpapier? Jeuk of pijn aan de anus? Dan kunnen er aambeien in het spel zijn.

Aambeien Helderrood bloed op de ontlasting of op het toiletpapier? Jeuk of pijn aan de anus? Dan kunnen er aambeien in het spel zijn. Aambeien Helderrood bloed op de ontlasting of op het toiletpapier? Jeuk of pijn aan de anus? Dan kunnen er aambeien in het spel zijn. Zolang aambeien aan de binnenkant van de anus zitten, is er niets aan

Nadere informatie

Voedingsadviezen bij darmklachten

Voedingsadviezen bij darmklachten Voedingsadviezen bij darmklachten Algemene leefregels: Zorg voor een volwaardige voeding met voldoende variatie Volg hierbij de Richtlijnen Goede Voeding. Eet regelmatig Sla geen maaltijden over maar gebruik

Nadere informatie

Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer. Plaats: Eindhoven. Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige

Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer. Plaats: Eindhoven. Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige Wie ben ik? Naam: Maud van der Meer Plaats: Eindhoven Sport: wedstrijdzwemmen ( EK, WK en OS) Studie: (sport) voedingsdeskundige Workshop voeding Doel Basisvoeding Van theorie naar praktijk Sportspecifieke

Nadere informatie

Voedingsadviezen. voor kinderen met verstopping (obstipatie) Dietetiek

Voedingsadviezen. voor kinderen met verstopping (obstipatie) Dietetiek Dietetiek Voedingsadviezen voor kinderen met verstopping (obstipatie) Inleiding De voedingsgewoonten in de Westerse wereld zijn de laatste eeuw duidelijk veranderd. Het suikergebruik is verdubbeld, we

Nadere informatie

Alles wat je wilt weten over gezond en gelukkig leven

Alles wat je wilt weten over gezond en gelukkig leven Alles wat je wilt weten over gezond en gelukkig leven Gezonde voeding en een healthy lifestyle? Mijn naam is Fardau Wijbenga, oprichtster van The Healthy Life Company. Ik ben ervan overtuigd dat gezonde

Nadere informatie

Verstopping VRAAG OVER UW MEDICIJNEN! WWW.APOTHEEK.NL

Verstopping VRAAG OVER UW MEDICIJNEN! WWW.APOTHEEK.NL Verstopping WAT IS VERSTOPPING WAT KUNT U ZELF DOEN WAT KAN UW APOTHEKER VOOR U DOEN WANNEER KUNT U BETER NAAR UW HUISARTS GAAN VRIJ VERKRIJGBARE MEDICIJNEN VRAAG OVER UW MEDICIJNEN! WWW.APOTHEEK.NL VERSTOPPING

Nadere informatie

Voedingsadviezen. Diëtetiek / Voedingsteam. Bij diarree / obstipatie

Voedingsadviezen. Diëtetiek / Voedingsteam. Bij diarree / obstipatie Diëtetiek / Voedingsteam Voedingsadviezen Bij diarree / obstipatie Inleiding U heeft darmklachten, waarbij voeding een rol kan spelen. Uw diëtist heeft u al voedingsadviezen gegeven. In deze brochure kunt

Nadere informatie

Wat is groente en wat is fruit? Opdracht 1-2A. Opdracht

Wat is groente en wat is fruit? Opdracht 1-2A. Opdracht Opdracht 1-2A Wat is groente en wat is fruit? Opdracht Doel: Introductie: 5 min. Opdracht 1: 5 min. De kinderen leren onder andere welke verschillende groente- en fruitsoorten er zijn en het verschil tussen

Nadere informatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie

Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Voedingsadviezen na een Whipple-operatie Albert Schweitzer ziekenhuis september 2014 pavo 1127 Inleiding U heeft een Whipple-operatie gehad waarbij (een deel van) uw alvleesklier is verwijderd. Na de operatie

Nadere informatie

Prikkelbare Darm Syndroom

Prikkelbare Darm Syndroom MEDISCH CENTRUM Prikkelbare Darm Syndroom 2 Wat is een prikkelbare darm? We spreken van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) of spastisch colon wanneer iemand gedurende tenminste 12 weken in de loop van

Nadere informatie

Vezelrijke voeding. diëtetiek

Vezelrijke voeding. diëtetiek 5..7 Vezelrijke voeding Inleiding Vezelrijke voeding is van belang, omdat dit voor een goede darmwerking zorgt. Meestal is het voldoende om met een verstandige keuze van voedingsmiddelen het vezelgehalte

Nadere informatie

DE MAAND ZONDER SUIKER

DE MAAND ZONDER SUIKER DE MAAND ZONDER SUIKER Spelregels Hoe werkt het experiment? De maand november is voor Kassa de Maand Zonder Suiker. Helemaal suikervrij is niet gezond: in fruit zit bijvoorbeeld van nature suiker, maar

Nadere informatie

30 dagen een commitment met jezelf aangaan!

30 dagen een commitment met jezelf aangaan! 30 dagen een commitment met jezelf aangaan! 1. Training 2. Voeding 3. Rust 1. Training - Grote spieren trainen benen, borst en rug - Cardio training - Dagelijks middelmatig bewegen Grote spieren trainen:

Nadere informatie

Het prikkelbare darmsyndroom. polikliniek maag-, darm-, leverziekten

Het prikkelbare darmsyndroom. polikliniek maag-, darm-, leverziekten Het prikkelbare darmsyndroom polikliniek maag-, darm-, leverziekten Uw behandelend arts en/of maag, darm, lever (MDL) verpleegkundig specialist heeft met u gesproken over het prikkelbare darm syndroom

Nadere informatie

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 2

Samenvatting Biologie Hoofdstuk 2 Samenvatting Biologie Hoofdstuk 2 Samenvatting door L. 718 woorden 5 maart 2016 7,9 1 keer beoordeeld Vak Methode Biologie Biologie voor jou Voedingsstoffen à stoffen die je lijf nodig heeft Voedingsmiddelen

Nadere informatie

Voeding in de Sport. 1. Het belang van voeding in sport. 2. De basis. a Macro-nutriënten. b Micro-nutriënten. 4. Drinken

Voeding in de Sport. 1. Het belang van voeding in sport. 2. De basis. a Macro-nutriënten. b Micro-nutriënten. 4. Drinken Voeding in de Sport 1. Het belang van voeding in sport 2. De basis a Macro-nutriënten Koolhydraten Eiwitten Vetten b Micro-nutriënten Vitamines en Mineralen 4. Drinken 5. Tijdstip inname voedingsmiddelen

Nadere informatie

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) Afdeling interne geneeskunde mca.nl Inhoudsopgave Wat is PDS? 3 Behandeling van PDS 4 Wat kunt u zelf doen? 5 Behandeling met medicijnen 6 Uw vragen 8 Bijlage 9 Notities

Nadere informatie

Eiwitten. Voeding en Welzijn

Eiwitten. Voeding en Welzijn Eiwitten Voeding en Welzijn Vandaag Mindmap Maak een mindmap Wat weet je allemaal over eiwitten? Filmpje Filmpje Wat is je opgevallen in het filmpje? Wat wist je nog niet? Opdracht Pak ons voedsel erbij.

Nadere informatie

Darmproblemen bij acute buikpijn

Darmproblemen bij acute buikpijn Darmproblemen bij acute buikpijn U bent voor onderzoek op de spoedeisende hulp geweest omdat u buikklachten heeft. De arts heet bij u geen acute oorzaak kunnen vaststellen. De klachten kunnen vele oorzaken

Nadere informatie

SPIJSVERTERINGSKLACHTEN

SPIJSVERTERINGSKLACHTEN DE VOEDINGSSUPPLEMENTEN VAN ALFA AAN JE GEZONDHEID BOUW JE ELKE DAG SPIJSVERTERINGSKLACHTEN ONDERSTEUNING VAN EEN VLOTTE MAAGWERKING DE SPIJSVERTERING, EEN INGEWIKKELD PROCES De spijsvertering bestaat

Nadere informatie

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg

Bijwerkingen van chemotherapie. Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies. Jouw gezondheid is onze zorg Bijwerkingen van chemotherapie Vraag je Alphega apotheek om meer informatie en advies Jouw gezondheid is onze zorg Inhoud Mondverzorging 3 Huidverzorging 4 Voeding 5 Vermoeidheid 6 Haarverzorging 7 Diarree

Nadere informatie

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K.

Vitamines zitten in kleine hoeveelheden in je eten en drinken. Je hebt het halve alfabet aan vitamines: A, B, C, D, E, K. Testlab Er zitten heel veel voedingsstoffen in gezonde producten. Dat hebben jullie in de film gezien. Nou ja gezien? Voedingsstoffen zijn niet zichbaar in producten, maar we kunnen ze wel aantonen. Daar

Nadere informatie

Diabetes mellitus. Victoza en voeding

Diabetes mellitus. Victoza en voeding Diabetes mellitus Victoza en voeding In het kort Wat is diabetes? Diabetes mellitus wordt in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd. Bij Diabetes mellitus is er geen of onvoldoende insuline beschikbaar

Nadere informatie

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS)

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS) Prikkelbare Darm Syndroom (PDS/IBS) MDL-centrum IJsselland Ziekenhuis www.mdlcentrum.nl U heeft van uw arts gehoord dat u een Prikkelbare Darm heeft. Een andere benaming voor Prikkelbare Darm Syndroom

Nadere informatie

Als je wil ontgiften is het toch het beste om te starten met het grotere werk.

Als je wil ontgiften is het toch het beste om te starten met het grotere werk. Rag: Hoe kan ik het beste detoxen? Als je wil ontgiften is het toch het beste om te starten met het grotere werk. Natuurlijk kan je 1 x per week een zuiverende dag inlassen Ik adviseer dan om een dag op

Nadere informatie

Richtlijn divertikelziekte (diverticulosis/ diverticulitis)

Richtlijn divertikelziekte (diverticulosis/ diverticulitis) 1/5 Diëtetiek Richtlijn divertikelziekte (diverticulosis/ diverticulitis) Inleiding Divertikels zijn kleine uitstulpingen van de darmwand in de buikholte. Op zwakke plekken drukt de darm naar buiten, vergelijkbaar

Nadere informatie

Super Gezondheid Masterclass Module 2: Week 9. OptimaleGezondheid.com. Verantwoord aankomen & op gewicht blijven

Super Gezondheid Masterclass Module 2: Week 9. OptimaleGezondheid.com. Verantwoord aankomen & op gewicht blijven Super Gezondheid Masterclass Module 2: Week 9 OptimaleGezondheid.com Verantwoord aankomen & op gewicht blijven Dislaimer Dit is geen medisch advies en zal ook niet zo moeten worden opgevat. Ik deel alleen

Nadere informatie

6 tips om suiker te vermijden voor meer energie! Darmbacteriën. Vermijd witte suiker!

6 tips om suiker te vermijden voor meer energie! Darmbacteriën. Vermijd witte suiker! 6 tips om suiker te vermijden voor meer energie! Je voelt je futloos en hebt geen energie! Je eet gezond want je let op je gewicht maar iedere keer als je hebt gegeten kan je bijna je ogen niet open houden.

Nadere informatie

Gezondheid & Voeding

Gezondheid & Voeding Het Bloedgroepdieet bloedgroepen en hun belangrijkste eigenschappen Het bloedgroepdieet is een eenvoudige en overzichtelijke eetwijze die rekening houdt met je bloedgroep. Er wordt uitgegaan van belangrijkste

Nadere informatie

*Natuurgeneeskundige. *Docent irisdiagnostiek. circe-natuurgeneeskunde.nl 2

*Natuurgeneeskundige. *Docent irisdiagnostiek. circe-natuurgeneeskunde.nl 2 Tijd voor voeding *Natuurgeneeskundige *Docent irisdiagnostiek circe-natuurgeneeskunde.nl 2 *Voeding. *De geschiedenis van onze voeding. *De huidige gezondheidsproblemen. *Wetenschappelijk onderzoek en

Nadere informatie

Zwangerschapsbraken. gevoelige slokdarm door het braken waardoor slikken moeizaam gaat

Zwangerschapsbraken. gevoelige slokdarm door het braken waardoor slikken moeizaam gaat Zwangerschapsbraken Zwangerschapsbraken wordt ook wel hyperemesis gravidarum genoemd. Het is een term die wordt gebruikt voor overmatig braken tijdens de eerste helft van de zwangerschap. Veel vrouwen

Nadere informatie

Bonus Rapport : Zo krijg jij je darmen onder controle

Bonus Rapport : Zo krijg jij je darmen onder controle Bonus Rapport : Zo krijg jij je darmen onder controle Zo krijg jij je darmen ond der controle Gedaan met die prikkelbare darmen Katjaa Callens Copyright 2009. Alle rechten voorbehouden. www.wegmetdiekilos.com

Nadere informatie

Voeding bij diabetes mellitus

Voeding bij diabetes mellitus Voeding bij diabetes mellitus Inleiding Dieetadviezen bij diabetes mellitus zijn nauwelijks anders dan adviezen voor een goede voeding. De gedachte dat iemand met diabetes helemaal geen suiker mag eten

Nadere informatie

DIABETES TYPE 2. De ziekte van de toekomst?!

DIABETES TYPE 2. De ziekte van de toekomst?! DIABETES TYPE 2 De ziekte van de toekomst?! Inleiding 1. Wat is diabetes 2. Wat loopt er mis 3. Wie loopt er risico 4. Wat zijn de mogelijke gevolgen 5. Meest voorkomende klachten 6. Behandelen en/of voorkomen

Nadere informatie

Gezonde voeding : basis informatie

Gezonde voeding : basis informatie Gezonde voeding : basis informatie door: Anita Boone en Ingeborg de Booy Een gezonde basisvoeding bestaat uit eiwitten, koolhydraten en vetten. We streven naar de volgende verhoudingen: Eiwitten- 30%-

Nadere informatie

Gezond eten. Tips voor een gezonde

Gezond eten. Tips voor een gezonde Gezond eten Tips voor een gezonde leefstijl Gezond eten door kleine veranderingen Inleiding In dit boekje lees je meer over hoe je met kleine veranderingen gezonder kunt eten. Tips die weinig moeite

Nadere informatie

Thema 3 Voeding en je lichaam

Thema 3 Voeding en je lichaam Naut samenvatting groep 7 Mijn Malmberg Thema 3 Voeding en je lichaam Samenvatting Voeding en je lichaam Je lichaam heeft voedingsstoffen nodig. Die zitten in ons eten en drinken. Voedsel en vocht zijn

Nadere informatie

Voedingsadvies bij een colostoma. Diëtetiek

Voedingsadvies bij een colostoma. Diëtetiek Voedingsadvies bij een colostoma Diëtetiek 1 2 Inleiding Een colostoma is een kunstmatige uitgang van de dikke darm (colon). Na het aanleggen van een colostoma is het volgen van een speciaal dieet niet

Nadere informatie

Divertikels en diverticulitis. Oorzaak en behandeling

Divertikels en diverticulitis. Oorzaak en behandeling Divertikels en diverticulitis Oorzaak en behandeling In deze folder krijgt u informatie over divertikels en diverticulitis. Deze folder geeft informatie over de oorzaak van divertikels en diverticulitis.

Nadere informatie

DE BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN

DE BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN DE BASIS VOOR EEN VITAAL LEVEN ALOE INSPIRED 2016 EEN GEZONDE BASIS. DE DRUKTE VAN HET DAGELIJKS LEVEN MAAKT DAT WE OP HET GEBIED VAN VOEDING SOMS VOOR DE MAKKELIJKSTE WEG GAAN. DE KEUZE VALT DAN SNELLER

Nadere informatie