Marktconsultatie Circulaire Bureaustoelen Verslag 14 sept 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Marktconsultatie Circulaire Bureaustoelen Verslag 14 sept 2017"

Transcriptie

1 Marktconsultatie Circulaire Bureaustoelen Verslag 14 sept 2017 Welkom & introductie De wethouder Michiel van Liere verwelkomt de marktpartijen en bedankt hen en Rendemint voor hun komst. Circulair inkopen is belangrijk voor de gemeente Houten. Het is onderdeel van een breder programma duurzaamheid. De eerste circulaire inkoop van bedrijfskleding is vorige week aan de pers gepresenteerd. Met deze inkoop en marktconsultatie wilt de gemeente zorgen dat er meer inzicht komt in de keten van onze producten. Jules Tonneijck vervolgt. We hebben onze inkoopprocedure voor deze inkoop voorgelegd aan Piannoo. Hun reactie is dat de procedure a-typisch is. Onderdeel 1: Presentatie René de Klerk Over wat circulariteit is en de tool die Rendemint hiervoor ontwikkeld heeft. De presentatie is toegevoegd als bijlage. Is dit niet het geval, of heeft u hier vragen over? Dan kunt u contact opnemen met aanbesteding@houten.nl. Circulariteit grondstoffen & afval Circulariteit is het behouden van grondstoffen. Het verlengen van de levensduur van een product, bijvoorbeeld door een stoel opnieuw te bekleden, is goed, maar is linear niet circulair. Een product is circulair wanneer de grondstoffen behouden worden, bijvoorbeeld als van de oude bekleding nieuwe gemaakt kan worden. Daarnaast geld dit niet alleen voor de grondstoffen die direct nodig zijn voor de stoel, maar ook voor de hulp grondstoffen. Bijvoorbeeld het water, de CO 2 en bodemkwaliteit, die nodig zijn om het katoen van de stof te doen groeien. Door het behoud van grondstoffen is er dus geen sprake meer van afval. Afval is in feite het einde van het gebruik van de grondstof, omdat de grondstof met de beschikbare technologie niet is terug te winnen. Circulariteit mensen Zonder mensen is er geen economie en is de aarde circulair. Omdat we er wel zijn moet er ook rekening gehouden worden met de mens. Daarom moet er in een circulaire productieketen of economie de internationale rechten van de mens gewaarborgd zijn. Introductie in tool De tool van rendemint bestaat uit verschillende onderdelen.

2 Opgemerkt wordt dat de locatie van grondstoffen steeds nauwkeuriger te achterhalen zijn. Na een korte discussie, blijkt dat de locatie van fabrieken (soms) wel te achterhalen zijn, maar niet waar de grondstoffen in de mijnen wordt gewonnen. Voor CO 2 -uitstoot is onder andere de wijze van verplaatsing belangrijk. René de Klerk gaf als voorbeeld dat een containerschip vanuit Indonesië naar Nederland kan minder CO 2 -uitstoot per container kan hebben dan een vrachtauto van Rotterdam naar Groningen. Onderdeel 2: workshop circulair analyseren De marktpartijen zijn samen met de gemeente Houten aan de slag gegaan om de eigen keten in kaart te brengen. De vraag hierbij was: welke stappen zijn nodig in jullie keten om een circulaire bureaustoel te kunnen maken? Daarna kozen de deelnemers uit de verschillende grondstoffen die nodig zijn in de verschillende stappen om tot een bureaustoel te komen. De uitkomsten van de stappen zijn hieronder te zien. Alle genoemde grondstoffen zijn in één schema geplaatst. De groepen kwamen grotendeels overeen. De grondstoffen die eerder in de keten nodig zijn ontbraken vaak, zoals hooi en de dieren die dit eten, om voor huiden te zorgen, of aarde dat nodig is om katoen te laten groeien.

3 Onderdeel 3: eisen & criteria Doel van de aanbesteding Het doel van de gemeente Houten is om de ergonomisch beste en meest circulaire stoel in te kopen. Hiervoor moeten we weten wat er vanuit de markt mogelijk is, en zoveel mogelijk voorkomen dat er strategisch ingeschreven kan worden. Algemeen De martk vraagt de gemeente om vragen scherp te stellen zodat antwoord binnen gevraagde aantal pagina s beantwoord kunnen worden. Milieu & grondstoffen Verboden stoffen & methodes & verifieren Een aantal stoffen & methodes zijn verboden omdat ze ervoor zorgen dat de stoelen niet circulair kunnen zijn. Uit de zaal komt de vraag hoe dit gecontroleerd wordt. Het antwoord hierop is via een chain of custody. Dit betekent dat zowel jouw bedrijf, je leverancier, en nog verder in de keten moet aantonen wat er dan wel in zit. We erkennen uiteraard dat niets voor 100% gecontroleerd kan worden. De winnaar van de aanbesteding moet een circulaire analyse maken met de PRP ReNtry tool maken. Verpakkingsvrije levering De levering van de stoelen naar Houten gebeurt verpakkingsvrij. Verpakkingsvrij verder terug in de keten kan bijvoorbeeld een gunningscirterium worden. Cradle2cradle C2C complete audit en certificeringen jaarlijks Een deelnemer geeft aan dat er niet eerder een vraag is geweest over gebruik grondstoffen in proces. Meeste aanbestedingen zetten alleen in op product. Milieumanagementsystemen e.a. Een aantal deelnemers geeft aan dat ISO14001 en EMAS environmental management audit system - gevraagd kunnen worden. Daarnaast wordt ook EPD environmental product declaration genoemd.

4 Oude stoelen In hoeverre draagt het zo circulair mogelijk verwerken van de oude stoelen bij aan het doel van de aanschaf van circulaire stoelen? De huidige stoelen zijn niet met het oog op circulariteit gemaakt. Toch zijn we, de gemeente, benieuwd naar wat er circulair met de oude stoelen gedaan kan worden. Voorstel vanuit de markt is om een Open vraag te stellen over plan met oude stoelen. Social return & fairness Social return Dit blijft op de 5% staan die Houten altijd handhaaft. Met het WGSP, werkgeversservicepunt, wordt overlegd welke mogelijkheden hier nog meer voor zijn. De opdracht is te weinig om in een baan te voorzien wanneer de inschrijver de bureaustoelen niet zelf maakt. Opmerking: social return dient gerelateerd te zijn aan de opdracht. Verschil social return en social fairness Social return gaat over werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in Nederland of lokaler. Social fairness gaat over internationale mensenrechten. Ergonomie Elke stoel, met maximaal twee soorten stoelen per inschrijver, die voldoen aan de minimale eisen, worden onderworpen aan een zittest, door tenminste een fysiotherapeut en een preventiemedewerker. Van elke soort stoel hoeft maar één exemplaar geleverd te worden. De stoel moet zwart zijn om uiterlijk een zo klein mogelijke rol te laten spelen. De marktpartijen gaven aan dat dit mogelijk is. Overige mogelijke eisen/criteria: - Percentage gedowncycelde content - Biobased ingrediënten: Dit is discutabel, niet noodzakelijk beter. Het is belangrijk dat bij de uitvraag ruimte is voor alternatieven. - Open criterium: vrijheid om in te vullen, welke niet-gevraagde toevoeging een bedrijf kan leveren, die wel van waarde is. Nadeel: subjectief in de beoordeling, niet één op één te vergelijken maar de inschrijvingen worden wel door meerdere mensen beoordeeld. - Levensduur/gebruikersduur van stoelen. Vraag niet alleen om de levensduur, maar ook om een plan die laat zien hoe deze levensduur bereikt wordt, bijvoorbeeld periodiek onderhoud. Punten kunnen worden gegeven voor het beste proces voor een langere gebruikersduur dan een X aantal jaren. - Toekomstige circulaire alternatieven moeten ook concreet beschreven worden door de inschrijvers. Welke stappen onderneem je om deze alternatieven te ontwikkelen. - Het grootste gedeelte, 99% van de medewerkers, moet op dezelfde verstelbare stoel kunnen zitten zonder onderdelen te wisselen, toe te voegen of te verwijderen. - Open criterium: Geschiktheid van stoel voor 99% - niet met formulering van aanpas of verstelbaarheid Aanvullingen: - Ter verduidelijking: Aanpasbaar= andere onderdelen Verstelbaarheid = andere instellingen van dezelfde stoel. - Vanuit de markt kwam de opmerking dat een instructie van de leverancier over de stoel onderdeel moet zijn van de zittest. - Daarnaast geeft de markt aan dat inpasbare opties die ter plaatse uitgevoerd kunnen worden, kan bijdragen aan de gebruikersduur van de stoel. Dit zorgt ervoor dat veel mensen hierop kunnen zitten.

5 - Wat doe je als leverancier om een bereik van X% te halen. Specificaties oprekken om één stoel voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken. - NPR is het minimum. Boven NPR kan bijvoorbeeld zorgen voor extra punten bij zittest - De eisen van de zittest moeten helder en duidelijk geformuleerd worden en kunnen bestaan uit: Esthetiek, zitcomfort, instelbaarheid onderarm, mobiliteit

6 Afsluiting Verdere procedure Globale uitleg van de mogelijke procedure, hieraan kunnen geen rechten worden ontleend. Er is een nieuwe procedure bedacht: getrapte gunning. Dit is voorgelegd aan Pianoo die het Atypisch noemt etc. maar aangeeft dat het wel kan. De procedure is gericht op 3 stappen waarbij selectie- en gunningcriteria door elkaar worden gebruikt in afwijking van een conventionele procedure. De getrapte gunning heeft tot doel: 1. elke stoel die aan de (circulaire)eisen voldoet een gelijke kans geven, los van de partij die de stoel levert of produceert. (aantal partijen niet gelimiteerd) 2. De eerste selectie vindt daarna plaats middels een test door een vaktechnisch-panel (per inschrijver max 2 typen stoelen en van elk 1 stuks in zwart aanleveren) nadat het panel van de inschrijvende partij/deskundige een instructie heeft gehad. (aantal partijen niet gelimiteerd) 3. Nu zijn alle stoelen geselecteerd op functionaliteit. De 2e selectie vindt daarna plaats op circulaire mindset: welke inschrijver heeft een mindset als bedrijf, dat het beste aansluit bij de PRP visie van circulaire economie? En welk bedrijf is het meest bereid hiervoor stappen te nemen om tot een circulair resultaat te komen? (aantal partijen gelimiteerd) 4. Nu blijven over de meest functionele stoelen van de meest circulair denkende partijen. De derde selectie vindt plaats op het beste plan (het dichtst passen bij de PRP definitie van circulaire economie) om van de huidige situatie met stoelen bij gemeente Houten, te komen tot de nieuwe situatie met 400 flexplek bureaustoelen, waarbij alle factoren en (bestaande)producten, logistiek etc. etc. beoordeeld worden en een medewerkerszittest. 5. De winnaar maakt een circulaire analyse in de PRP ReNry module. Eisen mogen nog aangeleverd worden, geen garantie dat ze gebruikt worden. Eisen & criteria kunnen worden gestuurd naar aanbesteding@houten.nl Indruk van de markt - De markt geeft aan dat ze dit grondstoffen paspoort in de toekomst voor meer dan één stoel moeten gaan maken. Dit kost veel tijd. Ook zijn er veel open vragen voorgesteld. Als deze allemaal opgenomen gaan worden kost dit veel tijd en is het lastig om te beoordelen. - Stapsgewijze aanbesteding zorgt ervoor dat er niet onnodig veel werk wordt verzet door veel partijen. Er wordt meer gevraagd naar mate je verder gevorderd bent. - Een vaste prijs zorgt ervoor dat er ook meer moeite gedaan kan worden voor kwaliteit & circulariteit. Dit is erg fijn, dan kan de markt zich volledig richten op kwaliteit. Waarom zijn de marktpartijen gekomen? - Circulariteit leeft binnen de organisatie van de makrtpartij. - De vraag van Houten was interessant - Bereidheid om te praten en te leren over circulariteit. - Belangrijk om circulairteit in de praktijk te kunnen brengen en te oefenen stoelen voor 500 zijn mooie aantallen - Partijen en klanten leren kennen - Dealer heeft meer kans omdat prijs geen gunningscriterium is.

Internationale marktverkenning Circulaire Vloerafwerkingen. 1 Inhoud van deze bijlage

Internationale marktverkenning Circulaire Vloerafwerkingen. 1 Inhoud van deze bijlage Internationale marktverkenning Circulaire Vloerafwerkingen Meer informatie 1 Inhoud van deze bijlage Op deze pagina vindt u meer uitleg over de marktverkenning voor circulaire vloerafwerkingen door ABN

Nadere informatie

Voor vragen en opmerkingen:

Voor vragen en opmerkingen: Op 8 december heeft Wethouder Lara de Brito het manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) ondertekend. Door ondertekening van dit manifest geven we ondersteuning aan een landelijk gedragen initiatief

Nadere informatie

1. Vraag aan 3 aanwezigen: wat is een beoordelingsmethode en. 2. Workshop. Doel: aanwezigen (beter) beeld geven bij het

1. Vraag aan 3 aanwezigen: wat is een beoordelingsmethode en. 2. Workshop. Doel: aanwezigen (beter) beeld geven bij het Workshop beoordelingsmethodieken Workshop 11 12 februari 2015 Freek Gielen 1 Opzet workshop 1. Vraag aan 3 aanwezigen: wat is een beoordelingsmethode en welke beoordelingsmethode gebruik je nu? 2. Workshop.

Nadere informatie

CERTIFICATEN EN KEURMERKEN. PIANOo 1 december 2014

CERTIFICATEN EN KEURMERKEN. PIANOo 1 december 2014 CERTIFICATEN EN KEURMERKEN PIANOo 1 december 2014 MKB- vriendelijk 2 HET PROGRAMMA 12:00 12:30 Inloop 12:30 13:15 Welkom Certificaten en keurmerken: de juridische aspecten (Jacobien Muntz-Beekhuis, PIANOo)

Nadere informatie

Hoogwaardige benutting van gras

Hoogwaardige benutting van gras Hoogwaardige benutting van gras Mogelijkheden van aanbestedingen Arjen Brinkmann 1 Achtergrond Overheden en andere partijen herwaarderen reststromen -> Van Afval naar Grondstof Vertalen van beleidsambities

Nadere informatie

ALS JE DOET WAT JE DEED,

ALS JE DOET WAT JE DEED, ALS JE DOET WAT JE DEED, KRIJG JE WAT JE KREEG MASTERCLASS CIRCULAIR INKOPEN 25 MAART 2015 AGENDA 1. WAAROM? 2. PROCESMATIGE INNOVATIE 3. TECHNISCH-INHOUDELIJKE INNOVATIE 4. BUSINESS MODEL INNOVATIE 5.

Nadere informatie

Criteria voor duurzaam inkopen van Openbare Verlichting (OVL)

Criteria voor duurzaam inkopen van Openbare Verlichting (OVL) Criteria duurzaam inkopen van Openbare Verlichting (OVL) Versie: 1.5 Datum: oktober 2011 Overzicht van criteria In onderstaande tabel is een onderscheid gemaakt naar de verschillende contractvormen, zoals

Nadere informatie

Circulair Inkopen Utrecht op weg naar duurzame markttransformatie

Circulair Inkopen Utrecht op weg naar duurzame markttransformatie Circulair Inkopen Utrecht op weg naar duurzame markttransformatie Opdrachtgevers: - Provincie Utrecht - Gemeente Utrecht - Gemeente Amersfoort Middag/avond over biobased aanbesteden Centre of Expertise

Nadere informatie

GDCI Community of Practice Slimme keuzes maken. 23 juni, Nieuwegein

GDCI Community of Practice Slimme keuzes maken. 23 juni, Nieuwegein GDCI Community of Practice Slimme keuzes maken 23 juni, Nieuwegein Inleiding Te gast bij de NEVI Inkoopdag in Nieuwegein vond op 23 juni de tweede Community of Practice bijeenkomst van 2016 plaats. Dit

Nadere informatie

MVI en Beter Aanbesteden; #hoedan?

MVI en Beter Aanbesteden; #hoedan? MVI en Beter Aanbesteden; #hoedan? Een overzicht van wat kan en mag volgens de Aanbestedingswet 2012. Maret Oomen en Ellen Weisbeek Introductie - Wie zijn wij? Maret Oomen Ellen Weisbeek Directie Mededinging

Nadere informatie

Bouwend Nederland en duurzaam Mag het een onsje meer zijn? Jos van Alphen

Bouwend Nederland en duurzaam Mag het een onsje meer zijn? Jos van Alphen Jos van Alphen Even voorstellen: Wat meten wij zoal? Kwaliteit van aankondigingen (transparantie, kosten) Termijnen (haastwerk is ongezond) Eisen aan inschrijvers (proportioneel?) Gunningscriteria (prijsbederf)

Nadere informatie

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van. Bedrijfskleding. Versie 8 april 2015

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van. Bedrijfskleding. Versie 8 april 2015 Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Bedrijfskleding 1. Scope/afbakening De productgroep bedrijfskleding omvat zowel leveringen van bedrijfskleding als de diensten die met de

Nadere informatie

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Automaten. Versie maart 2017

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Automaten. Versie maart 2017 Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Automaten 1. Scope/afbakening De productgroep Automaten omvat automaten voor: warme dranken; gekoelde dranken / bronwater; snacks / snoep.

Nadere informatie

Wie is Stichting RIJK?

Wie is Stichting RIJK? Wie is Stichting RIJK? Acht gemeenten hebben in 2008 gekozen voor het oprichten van Stichting Regionaal Inkoopbureau IJmond en Kennemerland (RIJK). RIJK is een collectief waarin gemeenten samenwerken bij

Nadere informatie

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van. Bedrijfskleding. Versie 26 januari 2016

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van. Bedrijfskleding. Versie 26 januari 2016 Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Bedrijfskleding 1. Scope/afbakening De productgroep bedrijfskleding omvat zowel leveringen van bedrijfskleding als de diensten die met de

Nadere informatie

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Automaten Versie 26 januari 2016

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Automaten Versie 26 januari 2016 Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Automaten 1. Scope/afbakening De productgroep Automaten omvat automaten voor: warme dranken; gekoelde dranken / bronwater; snacks / snoep.

Nadere informatie

COP GREEN DEAL CIRCULAIR INKOPEN

COP GREEN DEAL CIRCULAIR INKOPEN COP GREEN DEAL CIRCULAIR INKOPEN RESULTAATGERICHT GUNNEN OP CIRCULARITEIT Jenny van den Boogaard 10 maart 2016 CIRCULAIR INKOPEN DEFINITIE Bij circulair inkopen gaat het om de inzet van het inkoopinstrument

Nadere informatie

SNELLEVER ASSORTIMENT

SNELLEVER ASSORTIMENT SNELLEVER ASSORTIMENT. arbo goedgekeurde stoelen (NEN-EN-1335, NPR-1813, EN-1728) 5 jaar garantie Levertijd 6 werkdagen. Aalsmeer praktisch en comfortabel Aalsmeer, specificaties: vanaf e 308,- Boxmeer,

Nadere informatie

Broodje Politiek Lokaal en Sociaal aanbesteden wat kan - wat mag. Gaby Hoof Senior adviseur TenderCoach

Broodje Politiek Lokaal en Sociaal aanbesteden wat kan - wat mag. Gaby Hoof Senior adviseur TenderCoach Broodje Politiek Lokaal en Sociaal aanbesteden wat kan - wat mag Gaby Hoof Senior adviseur TenderCoach Introductie TenderCoach Adviseren, coachen en trainen ondernemers: Begeleiding van ondernemers bij

Nadere informatie

Leveranciersdag categorie management bedrijfskleding. MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD Ondernemen RIJK. Hanneke op den Brouw 23 april 2015

Leveranciersdag categorie management bedrijfskleding. MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD Ondernemen RIJK. Hanneke op den Brouw 23 april 2015 Leveranciersdag categorie management bedrijfskleding MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD Ondernemen RIJK Hanneke op den Brouw 23 april 2015 Wensbeeld bedrijfskleding Rijk Design Duurzaam materiaal Circulaire keten

Nadere informatie

Beoordelen circulaire aanbesteding Douwe Jan Joustra, ICE-Amsterdam

Beoordelen circulaire aanbesteding Douwe Jan Joustra, ICE-Amsterdam Beoordelen circulaire aanbesteding Douwe Jan Joustra, ICE-Amsterdam De gemeente Apeldoorn heeft de aanbesteding van het werkprogramma De Parken (GWW) gedaan op basis van de methodiek Rapid Circular Contracting.

Nadere informatie

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI)

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) Wat is MVI? Maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) betekent dat bij de inkoop van diensten, producten en werken in alle fasen van het inkoopproces

Nadere informatie

Criteria voor duurzaam inkopen van Wegen

Criteria voor duurzaam inkopen van Wegen Criteria voor duurzaam inkopen van Wegen Versie: 1.5 Datum: oktober 2011 Overzicht van de criteria Tabel 3.1 Overzicht van criteria voor wegen Nieuwe aanleg en reconstructie Bestaande wegen Beheer en onderhoud

Nadere informatie

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Automaten. Versie 8 april 2015

Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Automaten. Versie 8 april 2015 Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Automaten 1. Scope/afbakening De productgroep Automaten omvat automaten voor: warme dranken; gekoelde dranken / bronwater; snacks / snoep.

Nadere informatie

Het grondstofpaspoort

Het grondstofpaspoort Het grondstofpaspoort Samen werken aan een circulaire economie Alliander & Duurzaam ondernemen In de transitie naar een duurzame samenleving is het van belang om samen te zoeken naar houdbare oplossingen,

Nadere informatie

Workshop 6: Stakeholdersconsultatie. Evenement Verbinding Veghel - 15 juni 2017

Workshop 6: Stakeholdersconsultatie. Evenement Verbinding Veghel - 15 juni 2017 Workshop 6: Stakeholdersconsultatie Evenement Verbinding Veghel - 15 juni 2017 Wie zijn wij? Aron Kuijper Gecertificeerde organisatie (niveau 4) QSHE Manager Lid CCvD Sjoerd Wester Certificerende Instelling

Nadere informatie

Practice what you preach

Practice what you preach Beste lezer, In deze nieuwsbrief staat het volgende centraal: Wat leeft er onder de medewerkers van VHL Leeuwarden & Velp als het om duurzaamheid gaat. Daarnaast is de huidige stand van zaken omtrent zonnepanelen

Nadere informatie

Actieplan. Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Actieplan. Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Auteur : Noorderzijlvest Versie : Definitief Datum : DB-besluit, 12 december 2017 1 Inhoudsopgave 1 Aanleiding... 3 2 Maatschappelijk verantwoord inkopen de

Nadere informatie

Innovatie. Inkopen. Risico s. Niels van Ommen Projectmanager CROW Programmamanager RISNET 2010 CROW

Innovatie. Inkopen. Risico s. Niels van Ommen Projectmanager CROW Programmamanager RISNET 2010 CROW Innovatie Risico s 2010 CROW Inkopen Niels van Ommen Projectmanager CROW Programmamanager RISNET 1 Stellingen 1. Innovatie inkopen gaat prima met een reguliere, relatief eenvoudige aanbestedingsprocedure

Nadere informatie

Floris van Haagen P5 presentatie 26 Januari Prof.mr.dr. M.A.B. Chao-Duivis. P5 Floris van Haagen 26 Januari 2018

Floris van Haagen P5 presentatie 26 Januari Prof.mr.dr. M.A.B. Chao-Duivis. P5 Floris van Haagen 26 Januari 2018 Floris van Haagen P5 presentatie 26 Januari 2018 1e mentor: 2e mentor: 3e mentor: Examinator: Dr.ir. A. Straub Prof.mr.dr. M.A.B. Chao-Duivis Dr.Ir. M. Prins Dr. J.S.C.M. Hoekstra aanleiding circulaire

Nadere informatie

Cluster Bedrijfsvoering rve ICT

Cluster Bedrijfsvoering rve ICT Cluster Bedrijfsvoering rve ICT ACTIEPLAN 2017-2020 Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) 30 juni 2017 Pagina 1 van 10 Inhoud 1 INLEIDING... 3 2 AMBITIE RVE ICT MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD INKOPEN...

Nadere informatie

EMVI Gunnen op waarde

EMVI Gunnen op waarde EMVI Gunnen op waarde Tjeerd Planting (CROW) Marjolein Bekkers (gemeente Woerden) 13 februari 2014 Welkom (geen presentatie maar discussie uurtje) Wat is Emvi/GOW? Emvi of Laagste prijs? Wat zijn goede/onderscheidende

Nadere informatie

Inkoop en aanbesteden is maatwerk!

Inkoop en aanbesteden is maatwerk! Checklist Dit document bevat een checklist die u helpt om op de juiste wijze invulling te geven aan de inrichting van uw aanbestedingstraject na inwerkingtreding van de Aanbestedingswet. Aan de hand van

Nadere informatie

SNELLEVER ASSORTIMENT

SNELLEVER ASSORTIMENT SNELLEVER ASSORTIMENT. arbo goedgekeurde stoelen (NEN-EN-1335, NPR-1813, EN-1728) 5 jaar garantie Levertijd 7 werkdagen. Aalsmeer praktisch en comfortabel Aalsmeer, specificaties: stofgroep 1 standaard

Nadere informatie

Maartje van den Berg - Blossom consultancy D E S I G N & B U I L D. Haalbaarheid, duurzaamheid en aanbestedingsadvies

Maartje van den Berg - Blossom consultancy D E S I G N & B U I L D. Haalbaarheid, duurzaamheid en aanbestedingsadvies Aanbesteding Brummen: wie, wat, waarom en hoe Maartje van den Berg - Blossom consultancy D E S I G N & B U I L D Haalbaarheid, duurzaamheid en aanbestedingsadvies Ook architect: Blossom A R C H I T E C

Nadere informatie

PIANOo congres 27 mei EMVI: weten wat je wilt, is krijgen wat je wilt!

PIANOo congres 27 mei EMVI: weten wat je wilt, is krijgen wat je wilt! PIANOo congres 27 mei 2010 I: www.ev.nl T: +31 (0)35 5 488 388 www.ev.nl Ronald Vroom Senior adviseur Specialisaties Vision, Governance, Procurement Cliënten Overheid (Rijk, Gemeente, Provincie) Zorg Onderwijs

Nadere informatie

Hartelijk welkom. Marktontmoeting Circulair Inkopen van Kantoorinrichting. 11 december 2014

Hartelijk welkom. Marktontmoeting Circulair Inkopen van Kantoorinrichting. 11 december 2014 Hartelijk welkom Marktontmoeting Circulair Inkopen van Kantoorinrichting 11 december 2014 Take Padding, Sr Adviseur inkopen en aanbesteden, PIANOo take.padding@pianoo.nl Godard Croon, Projectmanager circulaire

Nadere informatie

Corina den Besten Arnold Monshouwer

Corina den Besten Arnold Monshouwer Corina den Besten Arnold Monshouwer Wie zijn wij? Wie zijn wij? 1. Beter, eerder & sneller innoveren 2. Onafhankelijk klankbord voor MKB-ondernemers 3. Specialist in vernieuwing in alle bedrijfsaspecten

Nadere informatie

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2018-2020 1 Inleiding De gemeenten Aa en Hunze, Assen, Noordenveld en Tynaarlo hebben het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen ondertekend. Met deelname

Nadere informatie

Innovatie binnen de grenzen van de wet. PIANOo-congres als het om vertrouwbaarheid gaat!

Innovatie binnen de grenzen van de wet. PIANOo-congres als het om vertrouwbaarheid gaat! Innovatie binnen de grenzen van de wet PIANOo-congres 2010 als het om vertrouwbaarheid gaat! Inhoud presentatie Inleiding en kennismaking Kader: waar hebben we het over? Juridisch kader, tips en trucs

Nadere informatie

Circulair aanbesteden. 24 januari 2017 Sarah Naipal

Circulair aanbesteden. 24 januari 2017 Sarah Naipal Circulair aanbesteden 24 januari 2017 Sarah Naipal Waar gaan we het over hebben? Kort de noodzaak voor de transitie naar een circulaire economie Onze uitgangspunten De verschillende fasen van een circulair

Nadere informatie

Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) Stichting PSO-Nederland

Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) Stichting PSO-Nederland Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) Stichting PSO-Nederland February 16, 2015 Presentatie PSO Nederland 1 Iedereen kent MVO February 16, 2015 Presentatie PSO Nederland 2 Waarom sociaal ondernemen?

Nadere informatie

Praktische hulpmiddelen voor IMVO

Praktische hulpmiddelen voor IMVO Praktische hulpmiddelen voor IMVO SER IMVO werkconferentie 21 juni 2011 Globalisering: complexe toeleveringsketens 8 juni 2011 Spectaculaire groei van producten met Max Havelaar keurmerk 10 juni 2011 Nederlandse

Nadere informatie

EMVI - GOW. Gunnen op waarde (GOW) betekent. Gunnen op laagste Evaluatieprijs. = inschrijfsom minus meerwaarde (P-Mw)

EMVI - GOW. Gunnen op waarde (GOW) betekent. Gunnen op laagste Evaluatieprijs. = inschrijfsom minus meerwaarde (P-Mw) EMVI - GOW Gunnen op waarde (GOW) betekent Gunnen op laagste Evaluatieprijs = inschrijfsom minus meerwaarde (P-Mw) Marktdag aanbesteden Rivierenland Maurik 2016-11-24 1 Hoe kunnen we de EMVIpraktijk verbeteren?

Nadere informatie

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2019-2020 1 Inleiding De gemeenten Aa en Hunze heeft in 2018, net als de buurgemeenten Assen, Tynaarlo en Noordenveld, het Manifest Maatschappelijk Verantwoord

Nadere informatie

NOTITIE SYSTEMATIEK GROSLIJSTEN ACHTERHOEKSE GEMEENTEN

NOTITIE SYSTEMATIEK GROSLIJSTEN ACHTERHOEKSE GEMEENTEN NOTITIE SYSTEMATIEK GROSLIJSTEN ACHTERHOEKSE GEMEENTEN I Inleiding Deze notitie gaat over aanbesteding en gunning van onderhandse aanbestedingen in de Achterhoekse gemeenten, te weten Aalten, Bronckhorst,

Nadere informatie

Handreiking Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (Handreiking Manifest MVI)

Handreiking Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (Handreiking Manifest MVI) Handreiking Manifest Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2016 2020 (Handreiking Manifest MVI) Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) betekent dat er bij de inkoop

Nadere informatie

Offerteaanvraag. Koploperproject duurzaam ondernemen gemeente X

Offerteaanvraag. Koploperproject duurzaam ondernemen gemeente X Offerteaanvraag Koploperproject duurzaam ondernemen gemeente X 1. Organisatie en opdracht 1.1 Inleiding Sinds 2010 worden in meerdere Friese gemeenten zogenaamde Koploperprojecten Duurzaam Ondernemen uitgevoerd.

Nadere informatie

Aanbestedingspaspoort Handig en verstandig?

Aanbestedingspaspoort Handig en verstandig? Aanbestedingspaspoort Handig en verstandig? Henk de Zoete Gemeente Den Haag Marielle van der Keur TenderCoach 27 mei 2010 Inhoud 1. Introductie 2. Het ontstaan van het aanbestedingspaspoort 3. De implementatie

Nadere informatie

MKB- én milieuvriendelijk aanbesteden d.m.v. duurzaamheidscertificaten

MKB- én milieuvriendelijk aanbesteden d.m.v. duurzaamheidscertificaten MKB- én milieuvriendelijk aanbesteden d.m.v. duurzaamheidscertificaten Anouk Schrauwen & Marjon Olijdam Stimular, de werkplaats voor Duurzaam Ondernemen www.milieubarometer.nl mail@stimular.nl 010 238

Nadere informatie

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Gemeente Zaanstad. Juli 2017

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Gemeente Zaanstad. Juli 2017 Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Gemeente Zaanstad Juli 2017 Aanleiding Zaanstad wil zo maatschappelijk verantwoord inkopen als mogelijk. De gemeente kijkt bij inkoop naar belangrijke maatschappelijke

Nadere informatie

Leidraad Groslijstmethodiek voor meervoudig onderhandse aanbestedingen van civiel en cultuurtechnische Werken

Leidraad Groslijstmethodiek voor meervoudig onderhandse aanbestedingen van civiel en cultuurtechnische Werken Leidraad Groslijstmethodiek voor meervoudig onderhandse aanbestedingen van civiel en cultuurtechnische Werken Gemeente Vlaardingen, Sectie Voorbereiding & Realisatie November 2016 Inleiding Deze leidraad

Nadere informatie

Mogelijkheden voor duurzaamheid in Europese aanbestedingen

Mogelijkheden voor duurzaamheid in Europese aanbestedingen Mogelijkheden voor duurzaamheid in Europese aanbestedingen Ditmar Waterman Werkzaam bij PIANOo Professioneel en Innovatief Aanbesteden, Netwerk voor Overheidsopdrachtgevers 2 Opzet Achtergrond Kansen voor

Nadere informatie

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV

1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 1 VERPAKKEN IN EEN CIRCULAIRE Copyright 2017 ECONOMIE KIDV door de VNV en het KIDV 13 maart 2017 platform voor experts professionalisering van het verpakkingsvak profiel versterken binnen het bedrijfsleven

Nadere informatie

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Maatschappelijk Verantwoord Inkopen doe je samen. Anita den Hoed Sr. Adviseur Inkoop Enexis Groep.

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen. Maatschappelijk Verantwoord Inkopen doe je samen. Anita den Hoed Sr. Adviseur Inkoop Enexis Groep. Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Maatschappelijk Verantwoord Inkopen doe je samen Anita den Hoed Sr. Adviseur Inkoop Enexis Groep April 2018 Roadmap naar MVI-beleid 2 Opbouw MVI-beleid 3 MVI-beleid

Nadere informatie

Afdeling Inkoop Januari 2017

Afdeling Inkoop Januari 2017 Maatschappelijk Verantwoord Inkopen MVI-beleid in de praktijk Afdeling Inkoop Januari 2017 MVI-beleid Doel Waarom MVI-beleid? Als netbeheerder willen wij in de transitie naar een duurzame samenleving onze

Nadere informatie

BIJLAGE 4 Selectiecriteria met een gewogen karakter Perceel Switching

BIJLAGE 4 Selectiecriteria met een gewogen karakter Perceel Switching Europese aanbesteding Netwerkinfrastructuur Hardware, service en ondersteuning BIJLAGE 4 Selectiecriteria met een gewogen karakter Perceel Switching Niet openbare procedure Selectiecriteria met een gewogen

Nadere informatie

4. Gunningcriteria. Pagina 11

4. Gunningcriteria. Pagina 11 4. Gunningcriteria De opdracht wordt gegund aan de inschrijver met de economisch meest voordelige inschrijving. Daarbij kunnen inschrijvers een aanbieding doen per perceel. Bij de beoordeling gelden de

Nadere informatie

REBus (Resource Efficient Business Models) Pilot circulair inkopen kantoorinrichting ProRail

REBus (Resource Efficient Business Models) Pilot circulair inkopen kantoorinrichting ProRail REBus (Resource Efficient Business Models) Pilot circulair inkopen kantoorinrichting ProRail Samenvatting With the contribution of the LIFE financial instrument of the European Community ProRail & REBus

Nadere informatie

Inkoop Jeugdhulp 2018 e.v. Informatieve bijeenkomst 30 mei 2017

Inkoop Jeugdhulp 2018 e.v. Informatieve bijeenkomst 30 mei 2017 Inkoop Jeugdhulp 2018 e.v. Informatieve bijeenkomst 30 mei 2017 Programma van vandaag Deel 1 (16.00-17.00 uur) Inhoudelijke toelichting op de contouren van de inkoop jeugdhulp 2018 ev Toelichting op de

Nadere informatie

De sleutel naar circulair werk?

De sleutel naar circulair werk? LEVENSCYCLUSKOSTEN De sleutel naar circulair werk? 7 december 2018 Daan Versteeg versteeg@rozemond.nl nl.linkedin.com/in/daan-versteeg-9381b43 Bouwen op een ruimteschip Thomas Rau: Hé wacht even, de aarde

Nadere informatie

Raadsvoorstel Plan van Aanpak Circulaire Economie

Raadsvoorstel Plan van Aanpak Circulaire Economie gemeente Eindhoven Inboeknummer 17bst01739 Dossiernummer 17.51.351 Beslisdatum B&W 19 december 2017 Raadsvoorstel Plan van Aanpak Circulaire Economie Inleiding In het Klimaatplan 2016-2020 is vastgelegd

Nadere informatie

Circulaire economie: Break Out!

Circulaire economie: Break Out! Circulaire economie: Break Out! Technasium-leerlingen ondersteunen bedrijven die circulair willen ondernemen! Even voorstellen Circulaire economie: Inspiratie Informatie Advies Whitepaper Inspiratiesessie

Nadere informatie

SPELINSTRUCTIE - JE GAAT HET MAKEN EEN SPEL VAN BOUWEND NEDERLAND

SPELINSTRUCTIE - JE GAAT HET MAKEN EEN SPEL VAN BOUWEND NEDERLAND SPELINSTRUCTIE - JE GAAT HET MAKEN EEN SPEL VAN BOUWEND NEDERLAND Welkom JE GAAT HET MAKEN is een spel van Bouwend Nederland, dat bedoeld is om te spelen in gastlessen op middelbare scholen. Het spel is

Nadere informatie

Verduurzaming HVC. Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Verduurzaming HVC. Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Verduurzaming HVC Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2017-2020 Juni 2017 Introductie van HVC Actieplan MVI Het Directieteam (DT) van HVC heeft 7 februari 2017 ingestemd met ondertekenen van

Nadere informatie

Tendermanagement. in de afvalbranche

Tendermanagement. in de afvalbranche Tendermanagement in de afvalbranche Jaap Jan van Ingen Zelfstandig & Onafhankelijk & Realistisch 1. Aanbestedende diensten 2. Inschrijvende partijen 3. Projecten en Advies Duurzaam aanbesteden Nederlandse

Nadere informatie

Hoogwaardige benutting van gras. Wat is daarvoor nodig?

Hoogwaardige benutting van gras. Wat is daarvoor nodig? Hoogwaardige benutting van gras Wat is daarvoor nodig? Seminar Kansen voor Gras 24 September 2014 Arjen Brinkmann Brinkmann Consultancy 1 Hoogwaardige benutting van gras wat is daarvoor nodig? In ieder

Nadere informatie

We houden van de natuur. Dat is altijd al zo geweest!

We houden van de natuur. Dat is altijd al zo geweest! rh environment Nature our passion We streven er altijd naar dat onze stoelen even ergonomisch voor het lichaam als vriendelijk voor het milieu zijn. Al onze stoelen kunnen voor 100 procent gerecycled worden

Nadere informatie

Graafschap College Welkom!

Graafschap College Welkom! Welkom! Even voorstellen: Lianne te Winkel, inkoopadviseur bij het Graafschap College Jean-Paul Roegies, inkoopadviseur bij InkoopMeesters in het kort Verzorgt jaarlijks (beroeps)opleidingen voor circa

Nadere informatie

TenneT. Vrijdag 18 september 2015. 100% kwalitatief aanbesteden inhuur!

TenneT. Vrijdag 18 september 2015. 100% kwalitatief aanbesteden inhuur! TenneT Vrijdag 18 september 2015 100% kwalitatief aanbesteden inhuur! 1 Vraag aan de zaal 1. Vinden wij werving en selectie van medewerkers voor vast en flexibel even belangrijk? Mee eens? Mee oneens?

Nadere informatie

Circulaire Economie en Duurzaamheid. In een circulaire economie behouden producten hun waarde en ontstaan geen afvalstoffen

Circulaire Economie en Duurzaamheid. In een circulaire economie behouden producten hun waarde en ontstaan geen afvalstoffen Circulaire Economie en Duurzaamheid In een circulaire economie behouden producten hun waarde en ontstaan geen afvalstoffen Componenten van Duurzaamheid LANG- DUURIG- HEID GEZONDE LEEF- OMGEVING MILIEU

Nadere informatie

Externe vergader- en verblijffaciliteiten

Externe vergader- en verblijffaciliteiten Milieucriteria voor het maatschappelijk verantwoord inkopen van Externe vergader- en verblijffaciliteiten 1. Scope/afbakening De productgroep Externe vergader- en verblijffaciliteiten omvat externe faciliteiten

Nadere informatie

3B1 CO2 reductiedoelstellingen

3B1 CO2 reductiedoelstellingen 3B1 CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO2-prestatieladder 3.0 Versie: april 2019 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen 3 2 Subdoelstellingen 4 2.1. Subdoelstelling kantoren 4

Nadere informatie

Open leeromgeving 10 april 2019

Open leeromgeving 10 april 2019 Open leeromgeving 10 april 2019 Agenda 09:00-09:15u Inloop 09:15-09:30u Welkom - Peter de Raaf 09:30-09:40u Hoe kom je van theorie naar praktijk? - Maurice 09:40-10:00u Het proces van de themalijnen -

Nadere informatie

3B1 CO2 reductiedoelstellingen

3B1 CO2 reductiedoelstellingen 3B1 CO2 reductiedoelstellingen Conform niveau 3 op de CO 2-prestatieladder 3.0 Versie: april 2018 Inhoudsopgave 1 Inleiding 3 1.1. Doelstellingen 3 2 Subdoelstellingen 4 2.1. Subdoelstelling kantoren 4

Nadere informatie

Recyclebaar? Check t! Workshop Recyclecheck vormvaste kunststof verpakkingen 28 maart 2019

Recyclebaar? Check t! Workshop Recyclecheck vormvaste kunststof verpakkingen 28 maart 2019 Recyclebaar? Check t! Workshop Recyclecheck vormvaste kunststof verpakkingen 28 maart 2019 Programma Workshop Introductie KIDV Uitleg Recyclecheck Presentatie KIDV voorbeelden obv recyclecheck. Deelnemers

Nadere informatie

DE BERLIJN. De Berlijn zoekt de grens op van ergonomie, comfort & design. Laat u inspireren door het beste van Bèta.

DE BERLIJN. De Berlijn zoekt de grens op van ergonomie, comfort & design. Laat u inspireren door het beste van Bèta. DE BERLIJN De Berlijn zoekt de grens op van ergonomie, comfort & design. Laat u inspireren door het beste van Bèta. DE KRACHT VAN CONTRASTEN 022M / 088M De aantrekkingskracht van de Berlijn in uw interieur.

Nadere informatie

Prestatieladder Sociale Ondernemen. Aanvang 9.45 uur. Welkom!

Prestatieladder Sociale Ondernemen. Aanvang 9.45 uur. Welkom! Prestatieladder Sociale Ondernemen Aanvang 9.45 uur Welkom! Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) Yuri Starrenburg Voorzitter Stichting PSO-Nederland January 19, 2015 Presentatie PSO Nederland 2 Iedereen

Nadere informatie

Praktisch aan de slag met 114 definities voor circulair inkopen

Praktisch aan de slag met 114 definities voor circulair inkopen Praktisch aan de slag met 114 definities voor circulair inkopen Circulariteit bij Alliander 14-12-2017 Hendrik de Vries, Consultant Circulaire Economie Liandon EC, onderdeel van Alliander Werkgebied en

Nadere informatie

SDK MEER DAN OPBERGEN

SDK MEER DAN OPBERGEN SDK MEER DAN OPBERGEN PRODUCTBESCHRIJVING Bijzondere schuifdeurkast SDK is de ideale schuifdeurkast als u functioneel én sfeervol wilt opbergen en archiveren in open ruimtes. De kast opent en sluit geruisloos

Nadere informatie

Definitie. Wat is Duurzaamheid?

Definitie. Wat is Duurzaamheid? Duurzaamheid Definitie Wat is Duurzaamheid? Waarom is duurzaamheid belangrijk? Bevolkingsgroei 7naar 9Miljard Waarom is duurzaamheid belangrijk? Grondstofschaarste Waarom is duurzaamheid belangrijk? Ontbossing

Nadere informatie

VOICE OF THE CUSTOMER

VOICE OF THE CUSTOMER 4/20/ E-BOOK VOICE OF THE CUSTOMER Gratis e-book leansixsigmatools.nl Introductie Bij Six Sigma staat het denken vanuit de behoeften van de klant centraal. Juist de vertaling van de stem(men) van de klant(en)

Nadere informatie

Kadernota Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Kadernota Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Kadernota 2019-2023 Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Vastgesteld op 14 januari 2019 door de gemeenteraad van Lochem Referentie 2018-127979 Inhoudsopgave INLEIDING... 3 1 ALGEMENE UITGANGSPUNTEN... 4

Nadere informatie

Plan van Aanpak

Plan van Aanpak ---------------------------- Plan van Aanpak M aatschappelijk V erantwoord I nkopen Juli 2017 Inhoud 1 Het Manifest MVI en Houten... 3 2 MVI & de gemeentelijke organisatie... 4 2.1 Centraal inkopen...

Nadere informatie

Aanbesteding Consultancy Aanbesteding Adviseurs op persoonlijke titel (BTW belast)

Aanbesteding Consultancy Aanbesteding Adviseurs op persoonlijke titel (BTW belast) Aanbesteding Consultancy Aanbesteding Adviseurs op persoonlijke titel (BTW belast) Even voorstellen Jean-Paul Roegies en Yvonne Buschers Regels Alleen vragen over de formulering van de opdracht en de procedure

Nadere informatie

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen

Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2018-2020 19 september 2018 1 Inleiding De gemeente Tynaarlo heeft in 2017, net als de buurgemeenten Aa en Hunze, Assen en Noordenveld, het Manifest Maatschappelijk

Nadere informatie

VOORSTEL AB AGENDAPUNT :

VOORSTEL AB AGENDAPUNT : VOORSTEL AB AGENDAPUNT : PORTEFEUILLEHOUDER : Auditcommissie AB CATEGORIE : A-STUK (Afdoeningsstuk) VERGADERING D.D. : 30 september 2014 NUMMER : SEC//AKS/PvL/8375 OPSTELLER : P. van der Loo, 0522-276709

Nadere informatie

Advies 247. 1.1. Beklaagde heeft een Europese openbare aanbesteding voor de levering van een paraatheid- en beschikbaarheidssysteem gehouden.

Advies 247. 1.1. Beklaagde heeft een Europese openbare aanbesteding voor de levering van een paraatheid- en beschikbaarheidssysteem gehouden. Advies 247 1. Feiten 1.1. Beklaagde heeft een Europese openbare aanbesteding voor de levering van een paraatheid- en beschikbaarheidssysteem gehouden. 1.2. In het Programma van Eisen is in eis 6.2 in hoofdstuk

Nadere informatie

Criteria voor duurzaam inkopen van Waterbouwkundige Constructies

Criteria voor duurzaam inkopen van Waterbouwkundige Constructies Criteria voor duurzaam inkopen van Waterbouwkundige Constructies Versie: 1.6 Datum: oktober 2011 Overzicht van criteria De criteria hebben zowel betrekking op nieuwe aanleg en reconstructie als beheer

Nadere informatie

1 jaar MVI bij de gemeente Helmond: terugblik en vooruitblik. Update actieplan

1 jaar MVI bij de gemeente Helmond: terugblik en vooruitblik. Update actieplan 1 jaar MVI bij de gemeente Helmond: terugblik en vooruitblik Update actieplan 2017-2020 Deze update is gepubliceerd in vervolg op het Actieplan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen 2017-2020 en de Animatie

Nadere informatie

Bijlage 16 Gunningscriteria Perceel 3 Buitendienst

Bijlage 16 Gunningscriteria Perceel 3 Buitendienst Bijlage 16 Gunningscriteria Perceel 3 Buitendienst behorende bij de Europese aanbesteding inhuur uitzendkrachten Versie 1.0 Definitief 09 maart 2017 1 1. Algemeen Onderstaande vijf (5) gunningscriteria

Nadere informatie

Duurzaamheid en Circulaire Economie in de zorg. Elsemieke Meurs Projectmanager Duurzaamheid ElderCare

Duurzaamheid en Circulaire Economie in de zorg. Elsemieke Meurs Projectmanager Duurzaamheid ElderCare Duurzaamheid en Circulaire Economie in de zorg Elsemieke Meurs Projectmanager Duurzaamheid ElderCare Wat is duurzaam ondernemen? Green Deal zorg 2.0 Routekaart Care & Cure 164 ondertekenaars Mogelijk

Nadere informatie

BEST VALUE PROCUREMENT (BVP) uitleg inkoopmethode toelichting op Europese aanbesteding Narrowcasting. inkoop VUmc / 11 januari 2016

BEST VALUE PROCUREMENT (BVP) uitleg inkoopmethode toelichting op Europese aanbesteding Narrowcasting. inkoop VUmc / 11 januari 2016 BEST VALUE PROCUREMENT (BVP) uitleg inkoopmethode toelichting op Europese aanbesteding Narrowcasting inkoop VUmc / 11 januari 2016 BVP in het kort 1 Klant definieert probleem zo functioneel mogelijk en

Nadere informatie

DEEL I PRESENTATIE Marktconsultatie DJI bijeenkomst 3 1 juni 2017

DEEL I PRESENTATIE Marktconsultatie DJI bijeenkomst 3 1 juni 2017 DEEL I PRESENTATIE Markconsultatie DJI 2017 Ambulante zorg 1 juni 2017 Agenda bijeenkomst 10.30 11.00 Introductie en kennismaking 11.00 12.00 Thema 1 en 2 12.00 12.30 Lunch 12.30 13.00 Thema 3 (DBBC) óf

Nadere informatie

Duurzaamheid in het beroep C

Duurzaamheid in het beroep C Keuzedeel mbo Duurzaamheid in het beroep C gekoppeld aan één of meerdere kwalificaties mbo Code K0030 Penvoerder: Sectorkamer techniek en gebouwde omgeving Gevalideerd door: Sectorkamer techniek en gebouwde

Nadere informatie

CE-booster 18 januari Hubald van Ark Programmamanager CE Gemeente Zwolle

CE-booster 18 januari Hubald van Ark Programmamanager CE Gemeente Zwolle CE-booster 18 januari 2019 Hubald van Ark Programmamanager CE Gemeente Zwolle CE-booster 18 januari 2019 Programma 15.00 uur Welkomstwoord door Hubald van Ark 15:10 uur Aftrap door Heico van der Blonk

Nadere informatie

Hoe festivals de overstap kunnen maken naar een (meer) circulaire drankverpakking. Gumbeer. Marc Breugem & Kayleigh de Ruiter

Hoe festivals de overstap kunnen maken naar een (meer) circulaire drankverpakking. Gumbeer. Marc Breugem & Kayleigh de Ruiter Hoe festivals de overstap kunnen maken naar een (meer) circulaire drankverpakking Gumbeer Marc Breugem & Kayleigh de Ruiter Leeswijzer Dit document beschrijft hoe festivals de overstap kunnen maken naar

Nadere informatie

Maartje van den Berg - Blossom consultancy Design & Build. Haalbaarheid, duurzaamheid en aanbestedingsadvies

Maartje van den Berg - Blossom consultancy Design & Build. Haalbaarheid, duurzaamheid en aanbestedingsadvies Aanbesteding Brummen: wie, wat, waarom en hoe Maartje van den Berg - Blossom consultancy Design & Build Haalbaarheid, duurzaamheid en aanbestedingsadvies Ook architect: dynamische werkstijl duurzaamheid/

Nadere informatie

E-learning Leernetwerk Samenwerking Markt en Overheid. CO2-arm en circulair inkopen vanuit 3 verschillende perspectieven

E-learning Leernetwerk Samenwerking Markt en Overheid. CO2-arm en circulair inkopen vanuit 3 verschillende perspectieven E-learning Leernetwerk Samenwerking Markt en Overheid CO2-arm en circulair inkopen vanuit 3 verschillende perspectieven WELKOM Van harte welkom bij de e-learning Leernetwerk Samenwerking Markt en Overheid.

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Visie en doelstellingen op huishoudelijk afval 2016-2020. Aan de raad,

RAADSVOORSTEL. Raadsvergadering. Onderwerp Visie en doelstellingen op huishoudelijk afval 2016-2020. Aan de raad, RAADSVOORSTEL Raadsvergadering Nummer 17-12-2015 15-089 Onderwerp Visie en doelstellingen op huishoudelijk afval 2016-2020 Aan de raad, Onderwerp Visie en doelstellingen op huishoudelijk afval 2016-2020

Nadere informatie