3. En.. bloemetjes vind ik heerlijk ruiken, juf

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "3. En.. bloemetjes vind ik heerlijk ruiken, juf"

Transcriptie

1 3. En.. bloemetjes vind ik heerlijk ruiken, juf Oefeningen voor de zintuigen in de onderbouw Manuela Gelens-Kilian, Montessorischool Buiten in Almere De ontwikkeling van de zintuigen en zintuigoefeningen is in het montessori onderwijs een van de belangrijke kenmerken van het onderbouw curriculum. Ik werk nu bijna 2 jaar op Montessorischool Buiten in Almere. Ik werk in de onderbouw met op dit moment 29 kinderen. Het leren gebruiken van de zintuigen en daarmee oefenen dat je de wereld om je heen kan waarnemen vind ik een belangrijk principe. Wij hebben in de montessorikast heel veel materiaal waarmee bepaalde zintuigen worden aangesproken zoals: horen, voelen en zien maar weinig tot niet over proeven, ruiken en evenwicht. In mijn ontwikkelproject ben ik op zoek gegaan naar het gehele spectrum van de zintuigen en hoe ik met kinderen kan werken om ook proeven, ruiken en gelijk gewicht te ervaren. Samen met de kinderen ben ik materiaal gaan maken om deze zintuigen aan te spreken. Dat wil zeggen de smaakzin, reukzin en evenwichtszin te ontwikkelen. Hoe ben ik te werk gegaan Ik ben in grote lijnen aan de gang gegaan met proeven en ruiken en een klein gedeelte met evenwicht met de kinderen. Ik was van plan om verschillende werkjes/materiaal te gaan maken die te maken hebben met proeven en ruiken, maar aangezien ik veel kinderen in mijn klas heb met een allergische aandoening was dit geen goed idee. Na brainstormen met Annemieke Zwart zijn wij tot een ander idee gekomen om het zo veilig mogelijk te maken voor de kinderen en hierbij geen gezondheidsrisico s te hoeven nemen. Ik ben gaan werken met het eigen eten van de kinderen dat zij dagelijks meebrengen. Hierbij heb ik een stappenplan gemaakt om bij de eerste keer dat we de oefeningen doen een duidelijke volgorde aan te houden en zo deze activiteiten met de kinderen te ondernemen. Deze activiteiten hebben een bepaalde structuur waardoor de kinderen begrijpen dat het verschil maakt of we ruiken of proeven. Ik heb door middel van deze oefeningen samen met de kinderen een deel van het dagelijks leven, onze maaltijden en wat we eten, waargenomen op een nieuwe en bewuste manier. We leerden met deze zintuigoefeningen van alles ontdekken en het voedsel ook beter leren kennen. Om te kunnen werken vanuit montessori principes heb ik de definities en betekenissen van deze zintuigen benut die door Els Mattijssen (E.Westra) zijn beschreven voor de gebruikers van het MKVS (montessori kindvolgsysteem), waar leraren observaties over de ontwikkeling van de zintuigen in kunnen vastleggen. Zelf doe ik dat op de wijze zoals wij op Montessorischool Buiten verworvenheden van kinderen volgen vanuit onze aanpak op basis van Triband Verantwoorden.

2 Proeven en ruiken Bij proeven en ruiken gaat het om de processen van discriminatie, analyseren en synthetiseren. Bij discriminatie gaat het om voelen en ruiken van kleine verschillen en overeenkomsten. Bij analyseren gaat het om het proeven en ruiken van eigenschappen en kenmerken die samen een geheel vormen. Het kind moet op smaak en reuk kunnen discrimineren, analyseren en synthetiseren om contrasten te kunnen proeven en ruiken, benoemen en toepassen. Westra, E.(2008) Helptekst MKVS waarneming Westra, E.(2008) Helptekst MKVS perioden van groei Op drie dinsdagen in maart ben ik met de kinderen gaan kijken naar proeven en ruiken van hun eten dat zij hadden meegenomen voor het tien uurtje. Samen met de kinderen heb ik gesproken over hoe we proeven en wat voor verschil kan er zijn. We hebben kaartjes gemaakt voor de smaken zoet, zuur, zout en bitter. De tien uurtjes konden we zo ordenen op basis van onze zintuiglijke waarneming! Die avond zouden de kinderen thuis hetzelfde doen maar dan met hun avondeten. De kaartjes gingen ook mee naar huis. We spraken af dat wij de dag erop (woensdag) samen zouden bespreken wat ze hebben gegeten en hoe het rook en smaakte. Oefening 1 Ik ben met de hele groep gaan kijken naar hoe iets zal smaken en ruiken. De tien uurtje konden de kinderen dan op de tafel leggen bij het juiste kaartje met het plaatje en de woorden zoet, zuur, zout of bitter. De kinderen vonden dit wel lastig maar ze hielpen elkaar dat was erg mooi om te zien. Ze gingen elkaars eten ook automatisch zelf ruiken en sommige kinderen gingen het stiekem even proeven om het zeker te weten wat het was na het ruiken. Op de foto s is goed te zen dat nog niet alle kinderen goed discrimineren en analyseren, de lekkere dingen liggen soms nog bij het verkeerde naamkaartje.

3 Oefening 2 Het sorteren van ons eten op een groot papieren vel en samen overleggen waar dit bij zal horen. Ook het eten wat we de vorige avond hebben gegeten sorteren naar smaak en geur op een groot papieren vel. Oefening 3 Ik ben met een aantal kinderen gaan onderzoeken hoe iets ruikt en proeft, deze oefening lijkt op oefening 1 maar deze kunnen de kinderen daarna individueel doen na een korte introductie en begeleiding. Bij deze onderzoekjes is het voor de kinderen fijn om het inzichtelijk te maken door middel van de kaartjes ze kunnen nu zelf aangeven hoe ze denken dat iets ruikt en smaakt. Ik werk alleen met de kaartjes zoet, zuur, zout en bitter. De geur benoemen de kinderen zelf zoals ze het beleven, meestal was dat nog niet veel meer dan de aanduiding vies en lekker. Ze gaan het eerst ruiken en geven dan aan hoe het ruikt en na het ruiken gaan ze het proeven en geven ook weer aan hoe het smaakt. Het eten, de producten komen in een rij onder de juiste smaken op de papiertjes.

4 Oefening 4 Kinderen vinden allemaal wel iets lekker of vies ruiken ik ben met een aantal kinderen gaan zoeken naar spullen en/of eten wat zij lekker en vies vonden ruiken. Het liep allemaal uitéén, dat was leuk om te zien dat iedereen wel iets anders lekker of vies vond ruiken. Één kind uit mijn klas kwam niet op eten of drinken wat hij vies vond maar op iets heel anders. Hij vertelde ja mijn schoenen stinken altijd zo erg poehhh.. en bloementjes vind ik heerlijk ruiken. Dat vond ik een mooie vondst en zo werd het gebruik van deze zintuigen niet alleen bij voedsel belangrijk, maar hebben kinderen ook ervaren dat je er mee kan selecteren in wel en niet fijn, of wel en niet goed. Oefening 5 Als afsluiting van het ruiken en proeven liet ik een aantal kinderen geblinddoekt zitten. Ik was van plan om met een paar kinderen te doen maar snel stonden alle kinderen om ons heen en ben ik toch met de hele klas gaan oefenen. De kinderen kregen een blinddoek om en moesten eerst ruiken hoe iets rook en vertellen wat zij roken en daarna proeven. De kinderen konden dan aangeven hoe iets smaakt en wat het verschil is tussen bijvoorbeeld de twee verschillende soorten fruit.

5 De kinderen vonden het erg leuk om hun eigen eten zo te bekijken om het eerst te ruiken en dan te proeven en daarbij vertellen hoe zij denken dat het ruikt en proeft. Dit heb ik uitgevoerd in maart en de kinderen zijn er nu nog vaak mee bezig. Ze pakken de kaartjes erbij om zelf te gaan sorteren. Ik had niet verwacht dat de kinderen er na de weken dat wij ermee bezig zijn geweest het nog steeds willen doen en uit zichzelf. Ik heb nu een klein bakje in de Montessori kast staan met de kaarten die wij vanaf het begin gebruikt hebben en de kinderen kunnen dit nu zelf ook pakken. Evenwicht (wegen) Het gaat om de ontwikkeling van de barische zin: het vermogen om druk en gewicht te ervaren. Door keuzes die het kind maakt tijdens het werken met het materiaal, zie je hoe de processen verlopen op het gebied van hoedanigheid en contrasten, van gelijkheid en graadsverschillen. Westra, E.(2008) Helptekst MKVS waarneming Westra, E.(2008) Helptekst MKVS perioden van groei De evenwichtszin is een bijzonder zintuig, het zorgt dat je naar de goede balans zoekt. Wegen en in balans zijn heeft ook betekenis in het sociale leven. Spelend kunnen kinderen daar veel aan beleven en van leren. Naar mijn eigen idee deed ik te weinig aan het ervaren van gewicht en evenwicht in mijn groep. Het is ook fijn om te combineren met motoriek en bewegen. Wij spelen soms in de gymzaal maar met 29 kinderen vind ik de gymzaal iets te klein en botsen ze teveel op elkaar als je met het oefenen bezig wilt zijn. Daarom ben ik dit buiten gaan doen met de kinderen ook ben ik in de klas bezig geweest met gewicht en evenwicht. Oefening 1 In de klas hebben wij de balansweegschaal, de kinderen pakten dit niet echt vanzelf dus ik moest hier wat mee. Ik wilde het op een leuke manier aanbieden aan de groep zodat ze het sneller gaan pakken. Ik heb de weegschaal goed centraal op de kast gezet en ben er met één kind mee bezig gegaan. Naarmate ik bezig was zag je dat er meerdere kinderen nieuwsgierig waren wat wij aan het doen waren. Nu pakken de kinderen de weegschaal

6 sneller en gebruiken hierbij de spulletjes van de thema tafel (eieren) om te wegen. Het meisje op de foto, zette de gewichten naast zich op de tafel en vond het standaartje geschikt voor de eieren. En veranderde het lesje in het vergelijken van de zwaarte van de eieren. Oefening 2 Ik ben met de kinderen buiten bezig geweest met evenwicht. Hierbij hadden we van ons zelf een soort van weegschaal gemaakt hoe loopt het het makkelijkst over een lijn: met één of met twee tassen? Recht over een lijn lopen zonder materialen maar ook met materialen, hierbij hebben wij pittenzakjes gebruikt. Oefening 3 Ik ben met een paar kinderen van groep 2 gaan zitten en heb gevraagd waar zij aan denken als je het hebt over evenwicht en balans. De kinderen hadden het over een circus waarbij iemand met een stok over een touw loopt, een kip die aan de ene kant 2 kuikens heeft en aan de andere kant één kuiken en dan was de kip niet goed in balans. Ik heb gevraagd of de kinderen dit konden tekenen waar zij aan dachten bij evenwicht en balans en ik vond het heel leuk om de verschillende ideeën te zien.

7 Met een enkel kind aan het werk gaan is een inspiratiebron voor alle kinderen Het werken met evenwicht en balans vond ik heel erg leuk en verrassend. Ik merkte aan de kinderen dat zij het ook heel leuk vonden. Ik ben zoals met het buiten op een lijn lopen met 4 kinderen begonnen en uiteindelijk stond opnieuw de hele klas erbij en waren we met z n alle bezig met evenwicht. Vaak vroegen de kinderen met buiten spelen of we het weer mochten doen dus geregeld pak ik de pittenzakjes of vragen de kinderen het of ze hier weer mee mogen spelen. Nu heb ik besloten dat sowieso de pittenzakjes in het buitenspeelhok liggen zodat de kinderen dit kunnen pakken als wij naar buiten gaan, de kinderen zijn er op het moment heel druk mee en willen dat het liefst de hele dag doen. Ik ben zelf erg blij met dit resultaat en geniet volop van het enthousiasme van de kinderen. Tot slot Uiteindelijk heeft dit project en het ontwerpen van nieuw onderwijs mij veel opgeleverd. De kinderen zijn enthousiast bezig geweest met proeven, ruiken, gewicht en evenwicht. En de kinderen blijven het leuk vinden. Zelf vind ik het belangrijk om de kinderen hierin te blijven stimuleren. De materialen die wij gebruikt hebben zoals de kaarten voor het proeven en ruiken staan in de montessorikast en de pittenzakjes liggen in het buitenspeelhok. De kinderen kunnen hier nu zelf mee aan de gang en als ik merk dat ze weer meer uitdaging willen of ander materiaal erbij nodig hebben dan ga ik dit weer verder aanvullen. Dat doe ik zeker weer samen met de kinderen. Samen materiaal maken is een mooie voorbereiding voor zelfstandig doen. Zo ontstaat een compleet aanbod voor alle zintuigen, deels met montessorimateriaal en deels met materiaal dat ik samen met de kinderen maak. En daar ben ik trots op. Zintuigontwikkeling verantwoorden? Ontdekken en doen, de werkjes en de foto s bewaren!

Zintuigen. Expertgroep 3: Welke smaak proef je? Naam leerling:... Leden expertgroep:...

Zintuigen. Expertgroep 3: Welke smaak proef je? Naam leerling:... Leden expertgroep:... Naam leerling: Leden expertgroep: De voorbereiding Jullie gaan onderzoeken hoe goed je smaken uit elkaar kunt houden door te proeven. Wat hebben jullie nodig? Jullie krijgen de benodigdheden straks van

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 4, 5 en 6 Verwonderen Groep 4, 5 en 6 Leerdoel De kinderen: - verwonderen zich over voedsel. - gebruiken hun zintuigen (ogen, neus, mond) om voedsel bewust te bekijken, te proeven en te ruiken. - ontdekken wat de

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8 Verwonderen Groep 7 en 8 Leerdoel De kinderen: - Verwonderen zich over voedsel. - Denken na over smaak. - Ze leren de hoofdsmaken en zintuigen (opnieuw) kennen en ervaren. - Ontdekken wat de rol is van

Nadere informatie

Zintuigen. zien ruiken. horen. voelen. proeven

Zintuigen. zien ruiken. horen. voelen. proeven Zintuigen horen proeven zien ruiken voelen inhoud 1. Zintuigen 3 2. Je ogen 4 3. Je oren 6 4. Je neus 8 5. Je tong 11 6. Je huid 12 7. Filmpje 14 Pluskaarten 15 Bronnen en foto s 17 Colofon en voorwaarden

Nadere informatie

FRUIT VAN BIJ ONS! LEKKER BEZIG. Kort lesoverzicht

FRUIT VAN BIJ ONS! LEKKER BEZIG.   Kort lesoverzicht ONDERBOUW Kort lesoverzicht Voortaak Fruit meebrengen van thuis Instap 25 Smaakt het zoet of zuur? Fruitproeverij Kern 25 Fruit van bij ons Actieve inoefening Uitbreiding 25 Inheemse of uitheemse fruitsoorten

Nadere informatie

Werkblad Naut Thema 3: Voeding en je lichaam

Werkblad Naut Thema 3: Voeding en je lichaam Werkblad Naut Thema 3: Voeding en je lichaam 3.1 Wat heeft je lichaam nodig? Je lichaam is heel slim Een heel slimme machine Je lichaam kan rennen en kijken en groeien een snee gaat vanzelf weer dicht

Nadere informatie

Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht

Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht Thema Wat zie ik? Wat hoor ik? Wat voel ik? (Zintuigen) Week 1 : Het gezicht - Grote kring : Puk heeft spiegeltjes meegenomen, want hij vind dat hij er zo mooi uit ziet in de spiegel. Elk kind krijgt een

Nadere informatie

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa

Lekker stel + + Kleur & vorm. Schaapje Slaaaaa Over de Tong Bekijk voordat je begint deel 1 van de film. Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen.

Nadere informatie

Lesbrief Middenbouw/bovenbouw 2012-2013 Kinderen en Poëzie Dichten door te filosoferen Fabien van Kempen

Lesbrief Middenbouw/bovenbouw 2012-2013 Kinderen en Poëzie Dichten door te filosoferen Fabien van Kempen Lesbrief Middenbouw/bovenbouw 2012-2013 Kinderen en Poëzie Dichten door te filosoferen Fabien van Kempen Ik ben altijd mooi als ik naar Turkije ga De plek ziet er erg mooi uit en ik ben erg blij Het is

Nadere informatie

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud

Mentor Datum Groep Aantal lln. Ruud Lesvoorbereidingsformulier Fontys Hogeschool Kind en Educatie, Pabo Eindhoven Bron: Didactisch model van Gelder Student(e) Klas Stageschool Plaats Rachel van der Pijl P14EhvADT De Springplank. Eindhoven

Nadere informatie

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma

Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Kinderopvang De Palmboom Professionele kinderopvang in je eigen buurt! Programma Week 15 Datum 7 tot en met 11 April 09.15 uur - Kring: Kern 0 1½ fruit eten. Fruit onder een doek verstoppen. Wat ligt er

Nadere informatie

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur.

Proeven doe je met je tong. Op je tong zitten allemaal smaakpapillen. Je herkent daardoor dat banaan zoet smaakt en citroen zuur. Over de Tong Op heel veel scholen ga ik smaakproeven doen. Ook op jullie school! En jullie kunnen me daarbij helpen door aan mijn experimenten mee te doen. Als goede proefpersonen willen jullie je natuurlijk

Nadere informatie

Proeven zonder te ruiken. Jory Berkhout 0810865 CMD3D

Proeven zonder te ruiken. Jory Berkhout 0810865 CMD3D Proeven zonder te ruiken Jory Berkhout 0810865 CMD3D Reukvermogen Ondanks dat je zou zeggen dat je ruikt met je neus is slechts een deel hiervan waar. Het orgaan waarmee wij geur waarnemen bevind zich

Nadere informatie

Voorbereidende les Peperduur

Voorbereidende les Peperduur Voorbereidende les Peperduur op ontdekking in de Gouden Eeuw ------------------------------------------------------------------------------------------------------- Lesactiviteit: Specerijen ruiken en

Nadere informatie

Sensoriek: koekjes Het proeven en beoordelen van koekjes

Sensoriek: koekjes Het proeven en beoordelen van koekjes Inleiding Smaak is heel subjectief. Wat de een bijvoorbeeld heel zoet vindt, vindt de ander wel meevallen. Toch heeft elk product wel een aantal sensorische eigenschappen (bijvoorbeeld zoet, bitter, sappig,

Nadere informatie

Zonder dieet lekkerder in je vel!

Zonder dieet lekkerder in je vel! Zonder dieet lekkerder in je vel! Vijf vragen en vijf stappen om te ontdekken hoe je jouw eetpatroon kunt veranderen en succesvol kunt afvallen. Overgewicht neemt ernstige vormen aan, veel volwassenen

Nadere informatie

Activiteitenbeleid 2013

Activiteitenbeleid 2013 Inhoudsopgave Hoofdstuk 1: Hoofdstuk 2: Hoofdstuk 3: Hoofdstuk 4: Hoofdstuk 5: Hoofdstuk 6: Pedagogisch beleid TintelTuin De 6 competenties Visie Activiteitenbeleid binnen het (dag)programma Laat zien

Nadere informatie

Groep 1 en 2 Schooljaar 2013-2014

Groep 1 en 2 Schooljaar 2013-2014 Groep 1 en 2 Schooljaar 2013-2014 Welkom in onze klas Spelend leren. In groep 1 en 2 staat spelend leren centraal in een hiertoe uitdagende omgeving. Van belang is dat de kinderen zich op hun gemak voelen

Nadere informatie

Als jij mocht vragen wat je wilde, wat zou je dan bovenaan je verlanglijstje zetten? Waarom wil je juist dat graag hebben?

Als jij mocht vragen wat je wilde, wat zou je dan bovenaan je verlanglijstje zetten? Waarom wil je juist dat graag hebben? Cadeautjes geven of krijgen? Intro voor ouders: December is vaak bij uitstek de maand dat kinderen cadeautjes krijgen en een maand vol momenten waarop er lekker gegeten wordt met elkaar. Je mag dit zien

Nadere informatie

STEENSOEP OMA VERTELT EEN VERHAAL

STEENSOEP OMA VERTELT EEN VERHAAL Hotel Hallo - Thema 6 Hallo opdrachten STEENSOEP 1. Knip de strip. Strip Knip de strip los langs de stippellijntjes. Leg de stukken omgekeerd en door elkaar heen op tafel. Draai de stukken weer om en leg

Nadere informatie

Avonturen van K nijn op Algemene School Oost

Avonturen van K nijn op Algemene School Oost Avonturen van K nijn op Algemene School Oost Op maandag 12 november 2018 ben ik begonnen aan mijn rondreis langs veel klassen van Algemene School Oost te Bergen op Zoom. Superspannend, want het was de

Nadere informatie

Een duurzame ontwikkeling sluit aan op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties in gevaar te brengen 1.

Een duurzame ontwikkeling sluit aan op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties in gevaar te brengen 1. Duurzaamheidsbeleid De bijzondere locatie van Buitenkans Kinderopvang bij het stadslandbouwproject biedt een uitstekende basis voor duurzame kinderopvang. Natuur, ons voedselketen en respect voor mens

Nadere informatie

Eet smakelijk. ( 5 januari t/m 31 januari)

Eet smakelijk. ( 5 januari t/m 31 januari) Eet smakelijk ( 5 januari t/m 31 januari) In dit thema staat eten centraal. De kinderen gaan fruit/groente proeven en ontdekken al spelenderwijs wat vies is en wat lekker is. Ook gaan we koekjes die ze

Nadere informatie

L e t s g e t P h y s i c a l

L e t s g e t P h y s i c a l L e t s g e t P h y s i c a l I n h o u d s o p g a v e 2 6-7 4-5 4-5 8-9 10-11 12-13 12-13 3 4 Horen werkw.uitspraak: [hore(n)] Verbuigingen: hoorde (verl.tijd ) Verbuigingen: heeft gehoord (volt.deelw.)

Nadere informatie

Oirschot Welkom bij het kinderdagverblijf!

Oirschot Welkom bij het kinderdagverblijf! Oirschot Welkom bij het kinderdagverblijf! ikook! Oirschot Castaert 98 5688PG Oirschot T:040-3333801 W: www.ik-ook.nu E: oirschot@ik-ook.nu Dit is ons kinderdagverblijf: Guppies Kinderdagverblijf voor

Nadere informatie

Voorbereidende les Peperduur

Voorbereidende les Peperduur Voorbereidende les Peperduur op ontdekking in de Gouden Eeuw Lesactiviteit: Specerijen ruiken en proeven Groep: 5 en 6 Lesdoel: De leerlingen kunnen verschillende specerijen herkennen en omschrijven door

Nadere informatie

Thema: Anna eet graag fruit

Thema: Anna eet graag fruit Thema: Anna eet graag fruit Welkom op de markt! We startten de maandag met heel wat lekkers. Juf Sara was naar de winkel geweest en had een zak meegekregen. Daarin zat het materiaal waar we in de hoeken

Nadere informatie

Zintuigen. Expertgroep 2 : Ruiken doe je met je neus! Naam leerling:... Leden expertgroep:...

Zintuigen. Expertgroep 2 : Ruiken doe je met je neus! Naam leerling:... Leden expertgroep:... Expertgroep 2 : Ruiken doe je met je neus! Naam leerling:.... Leden expertgroep:... De voorbereiding De neus is er niet alleen om te ademen want door je neus kun je lekkere en vieze geuren ruiken. Jullie

Nadere informatie

Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht.

Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht. Woordenschat blok 7 gr 4 Les:1 De aardappelpuree: gestampte aardappels met een beetje boter of melk. De banaan: een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool: een witte

Nadere informatie

Voorjaarsvakantie 2016

Voorjaarsvakantie 2016 Voorjaarsvakantie 2016 Maandag 22 februari Vandaag de eerste da g van de voorjaarsvakantie! We zijn met gezellig veel kinderen. We vermaken ons vanmorgen met het bouwen van een hut, spelen van spelletjes

Nadere informatie

Zonder zintuigen weet je niet wat er om je heen gebeurt. Daarom gebruik je oren, je ogen, je neus, je huid en je tong.

Zonder zintuigen weet je niet wat er om je heen gebeurt. Daarom gebruik je oren, je ogen, je neus, je huid en je tong. Naam: DE ZINTUIGEN OOG, NEUS EN MOND Zintuigen. Doe je ogen eens dicht. Doe eens oordopjes in je oren. Weet je nu nog wel waar je bent? Ben je binnen of buiten? Schijnt de zon? Of regent het? Dat kun je

Nadere informatie

Informatie over groep 1-2 van basisschool de Duinsprong. Beste ouders,

Informatie over groep 1-2 van basisschool de Duinsprong. Beste ouders, Beste ouders, Uw kind zit, of gaat bijna beginnen in groep 1-2 van basisschool De Duinsprong. Wij willen in deze brief wat informatie over onze klas geven die u later altijd nog eens rustig kunt teruglezen.

Nadere informatie

Zintuigen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/58369

Zintuigen. CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie. http://maken.wikiwijs.nl/58369 Auteur Iris Kikkert Laatst gewijzigd 11 March 2015 Licentie CC Naamsvermelding 3.0 Nederland licentie Webadres http://maken.wikiwijs.nl/58369 Dit lesmateriaal is gemaakt met Wikiwijsleermiddelenplein.

Nadere informatie

Les over tussendoortjes

Les over tussendoortjes Les over tussendoortjes Groep 7 en 8 Leerdoel Na de les weten de kinderen: - wat gezonde tussendoortjes zijn. - waarom we beter gezonde tussendoortjes kunnen eten dan de gangbare. - waarvoor tussendoortjes

Nadere informatie

6

6 6 Maria Dit verhaal gaat over Maria. Ze is de zus van Marta en Lazarus. Ze houdt veel van Jezus en weet dat Hij snel moet sterven. Daarom wil ze Jezus laten zien hoeveel ze van Hem houdt. Hoeveel krijgt

Nadere informatie

40 Suggesties met...

40 Suggesties met... 40 Suggesties met... kleine rode zakken Heb jij ze al gezien? De kleine rode zakken van het Sinterklaasjournaal 2014. Je kunt er allerlei leuke en leerzame activiteiten mee doen. Hier vind je 40 suggesties

Nadere informatie

Aan de kapstok hang ik mijn jas en tas, Bij de deur nog Een knuffel Een kus En dan ga ik naar mijn klas

Aan de kapstok hang ik mijn jas en tas, Bij de deur nog Een knuffel Een kus En dan ga ik naar mijn klas GROEPSBRIEF VOOR GROEP 1 EN 2 A Schooljaar 2018 2019 EVEN VOORSTELLEN Wij zijn Erna Klein Obbink, Liza Vos (vervangster van Erna) en Uschi Braun. Liza is werkzaam op maandag en vrijdag. Uschi werkt op

Nadere informatie

Activiteiten BSO De Berenboot groep 1 t/m 3 Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli. Thema: Dit is mijn lijf

Activiteiten BSO De Berenboot groep 1 t/m 3 Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli. Thema: Dit is mijn lijf Zomervakantie week 1: 6 t/m 10 juli Thema: Dit is mijn lijf Maandag 6 juli: Wie ben ik? We beginnen de vakantie relaxed met yoga en massage. Ook maken we omtrekken van onszelf op het schoolplein. Uiteraard

Nadere informatie

Klaskrantje van groep 1.

Klaskrantje van groep 1. Klaskrantje van groep 1. Week : 6 Thema: kleuren! Maandag 3 oktober. Zakia is kapitein. En de zon is er weer! Leuk, want na de middag mogen we even wat langer buiten. We zullen spelletjes spelen. De kalenders

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Een collage maken 6

Inhoud. Voorwoord 5. Een collage maken 6 Inhoud Voorwoord 5 Een collage maken 6 1 Gezond en veilig voedsel maken en bewaren 11 1.1 Eten koken en bewaren 11 1.2 Schoon en veilig werken in de keuken 16 1.3 Machines in de keuken 21 1.4 Langer houdbaar

Nadere informatie

De drijfveren zijn ontwikkeld en aangeleverd door Coert-Jan Tomassen van CJT for Sales: Coert-Jan Tomassen info@cjtforsales.com www.cjtforsales.

De drijfveren zijn ontwikkeld en aangeleverd door Coert-Jan Tomassen van CJT for Sales: Coert-Jan Tomassen info@cjtforsales.com www.cjtforsales. Drijfveren Tool 1.0 Carolien van Herrikhuyzen www.cforcycling.nl www.cforcycling.com carolien@cforcycling.nl Om wat handvaten te hebben voor een gesprek met ons begeleidingsteam bij het formuleren van

Nadere informatie

Stel, u merkt dat uw buurvrouw steeds minder eet. U weet niet of de medewerkers het zien.

Stel, u merkt dat uw buurvrouw steeds minder eet. U weet niet of de medewerkers het zien. Stel, u merkt dat uw buurvrouw steeds minder eet. U weet niet of de medewerkers het zien. Stel, u wordt geholpen bij het eten, maar u doet het liever zelf. Stel, u ergert zich groen en geel aan de mensen

Nadere informatie

voorwaarden inherent aan de leerling voorwaarden inherent aan techniek

voorwaarden inherent aan de leerling voorwaarden inherent aan techniek 1.10 Probleemoplossend Denken en Handelen Denken is de productieve kant van de intelligentie en is steeds gericht op het ontwerpen en hanteren van oplossings- en ordeningsmiddelen om een bepaald doel te

Nadere informatie

Energie Drink sensagram

Energie Drink sensagram Energie Drink sensagram Setting Bij deze test hebben we verschillende merken energie drink tegenover elkaar gezet en bekeken wat we het beste merk vonden. Deze test heb ik samen met mijn vriendin uitgevoerd.

Nadere informatie

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen

Klanttest 2. Sint- Petrusschool Diemen Groep 7. Nicole Blok Top-ondernemen Klanttest 2 Sint- Petrusschool Diemen Groep 7 Nicole Blok Top-ondernemen Inhoudsopgave Voorwoord Verwachtingen van de Klanttest De doelgroep Klanttest Conclusie Foto s van de opdracht Voorwoord Op donderdag

Nadere informatie

Moeilijke eters 800398 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis

Moeilijke eters 800398 / augustus 2012 Ikazia Ziekenhuis 1 Eetproblemen bij kinderen Sommige kinderen zijn zeer moeilijke eters. Voor ouders en kind kan dit heel lastig zijn. Ouders proberen van alles. Ouders zijn angstig dat hun kind niet genoeg binnen krijgt

Nadere informatie

Proefjes. Divieny, groep 6

Proefjes. Divieny, groep 6 Proefjes Ik vond het heel leuk en de leukste was ruiken En ik hoop dat het ook leuk is als we de volgende keer weer gaan En die ik niet leuk vond was proeven want er waren een Die ik niet lekker vond en

Nadere informatie

Take a look at my life 9

Take a look at my life 9 Take a look at my life 9 Verslaafd aan foto,s maken. Elke dag weer mijn mobiel uit me zak halen en foto,s maken van de dingen die ik mee maak of tegenkom. Er zijn al zoveel mensen die gebruik maken van

Nadere informatie

Project kleuters : ZINTUIGEN

Project kleuters : ZINTUIGEN Project kleuters : ZINTUIGEN Bij dit thema staat het kennis maken en leren kennen van materialen centraal. En om materialen beter te leren kennen heb je natuurlijk je zintuigen nodig! PROJECTOPENING -

Nadere informatie

Proeven zonder te ruiken. Jory Berkhout CMD3D

Proeven zonder te ruiken. Jory Berkhout CMD3D Proeven zonder te ruiken Jory Berkhout 0810865 CMD3D Inhoudsopgave Pagina 2 Reukvermogen Pagina 3 Smaken en Proeven Pagina 4 Voorbeelden Pagina 5 De proefopstelling Pagina 6 De proef in werking Pagina

Nadere informatie

Ook zo benieuwd naar wat de kinderen meemaken bij Pit Groeihuis? Dit fotoverslag laat je een dagje meebeleven.

Ook zo benieuwd naar wat de kinderen meemaken bij Pit Groeihuis? Dit fotoverslag laat je een dagje meebeleven. Pit Groeihuis Ook zo benieuwd naar wat de kinderen meemaken bij Pit Groeihuis? Dit fotoverslag laat je een dagje meebeleven. Aangeboden door 7.30-8.30 uur Brengen van de kindjes Ik maak je nog even mooi,

Nadere informatie

Lesbeschrijvingsformulier Groeps-MRT Lesnummer C5 Naam Datum 15 oktober 2013 Aantal kinderen: 6 Lesduur 50 Plattegrond of foto(s) van de opstelling

Lesbeschrijvingsformulier Groeps-MRT Lesnummer C5 Naam Datum 15 oktober 2013 Aantal kinderen: 6 Lesduur 50 Plattegrond of foto(s) van de opstelling OMT Bijlage 5. 7 Lesbeschrijvingsformulier Groeps-MRT Lesnummer C5 Naam Datum 15 oktober 2013 Aantal kinderen: 6 Lesduur 50 Plattegrond of foto(s) van de opstelling Organisatie- vorm Klassikaal In groepjes

Nadere informatie

Hoi! Vrolijke lunchgroet, Marije

Hoi! Vrolijke lunchgroet, Marije Hoi! Zijn de kinderen bij jou thuis ook zo dol op pannenkoeken? Vakanties, feestjes, gewone doordeweekse dagen: pannenkoeken zijn altijd welkom. Liefst eten ze ze iedere dag, lijkt het! Maar dat gaat natuurlijk

Nadere informatie

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes.

= een witte groente in de vorm van een bol. = een rode, gele of groene vrucht die je kunt eten. Aan de binnenkant zie je rijen met witte zaadjes. Woordenschat blok 7 Les 1 i = een witte steel die je kunt eten. Het smaakt een beetje als ui. De banaan = een lange, beetje kromme gele vrucht. Om een banaan zit een schil. De bloemkool De paprika De prei

Nadere informatie

Mijn eigen lichaam. Leerdagboek van:...

Mijn eigen lichaam. Leerdagboek van:... Mijn eigen lichaam Leerdagboek van:... 1 Hoe zie je eruit? Wat zou jouw kenmerken? 2 Bewegen voortbewegen: Geef met een pijltje en een gekleurd bolletje aan waar je je lichaam allemaal kunt bewegen. Als

Nadere informatie

ASJEMENOU. Foto s. Kinderboekenweek

ASJEMENOU. Foto s. Kinderboekenweek ASJEMENOU Foto s U kunt foto s van de opening van de Kinderboekenweek, het voorlezen door groep 8 bij de kleuters en de 1e opa en oma middag, vinden op onze website in het album Kinderboekenweek. Kinderboekenweek

Nadere informatie

R o o d k a p j e - M a r i o n S n ij d e r s. d e

R o o d k a p j e - M a r i o n S n ij d e r s. d e C U N S T - P S R o o d k a p j e - M a r i o n S n ij d e r s S t i c h t i n g d e z i j d e r u p s CUNST - PS Dit is de derde CUNST PS die gewijd is aan de zorgkunstprojecten van stichting De Zijderups.

Nadere informatie

Werkblad We-nose: De neus van de haven INLEIDING. 1 - De haven en omgeving RT R A NG

Werkblad We-nose: De neus van de haven INLEIDING. 1 - De haven en omgeving RT R A NG INLEIDING De haven van Rotterdam is de grootste haven van Europa. Veel van de spullen die je in de winkel koopt, komen per schip in Rotterdam binnen. Ze worden vervolgens vervoerd naar winkels en bedrijven

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO de Ooievaar (

Pedagogische werkwijze BSO de Ooievaar ( Locatie: BSO De Ooievaar opgemaakt d.d: 1 april 2014 door: Ellen van Foeken, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Dagelijks kunnen 60 kinderen buitenschoolse opvang De Ooievaar

Nadere informatie

Start: Welk dier hoort bij...?

Start: Welk dier hoort bij...? Start: Welk dier hoort bij...? Druk op de deksel van het muziekdoosje. Luister naar het geluid. Welk dier is dit? (Cavia) Zoek ze in de stal. Kijk eens goed, hebben alle cavia s dezelfde jas (vacht) aan?

Nadere informatie

EXPERIENCE DESIGN LES 3 SENSAGRAM ODETTE JANSEN & SHANNA VAN NAMEN & WARREN KOCH & MIRIAM KNIJF & MARTIN BOON - CMD3B

EXPERIENCE DESIGN LES 3 SENSAGRAM ODETTE JANSEN & SHANNA VAN NAMEN & WARREN KOCH & MIRIAM KNIJF & MARTIN BOON - CMD3B EXPERIENCE DESIGN LES 3 SENSAGRAM ODETTE JANSEN & SHANNA VAN NAMEN & WARREN KOCH & MIRIAM KNIJF & MARTIN BOON - CMD3B HET PRODUCT CHOCOLA Wij hebben gekozen voor product chocola omdat hier veel verschillende

Nadere informatie

In het thema In elke hoek een boek! kunt u in dagelijkse situaties ook aandacht besteden aan bijvoorbeeld de volgende doelen:

In het thema In elke hoek een boek! kunt u in dagelijkse situaties ook aandacht besteden aan bijvoorbeeld de volgende doelen: Kansen grijpen en kansen creëren In het thema In elke hoek een boek! wordt gewerkt aan doelen rondom taal, rekenen, motoriek en de sociaal-emotionele ontwikkeling. Om zo goed mogelijk te werken aan de

Nadere informatie

Leerpad Natuurbeleving kleuters Lesduur: ca 60 minuten Bestemd voor groep 1/2/3 Sluit aan bij kerndoel: 39, 40a

Leerpad Natuurbeleving kleuters Lesduur: ca 60 minuten Bestemd voor groep 1/2/3 Sluit aan bij kerndoel: 39, 40a Leerpad Natuurbeleving kleuters Lesduur: ca 60 minuten Bestemd voor groep 1/2/3 Sluit aan bij kerndoel: 39, 40a Inleiding Korte omschrijving van de les: In groepjes van 4 kinderen lopen ze begeleid de

Nadere informatie

Grote kuis. Lucht/poetsen/JK en OK

Grote kuis. Lucht/poetsen/JK en OK Lucht/poetsen/JK en OK Grote kuis Doelen Kinderen - onderzoeken de concepten vuil en proper - rubriceren voorwerpen - onderzoeken manieren om wat vuil is, proper te maken - ontdekken dat vuile lucht moeilijk

Nadere informatie

Klaskrantje van groep 1.

Klaskrantje van groep 1. Klaskrantje van groep 1. Week : 5 Thema: fruit Maandag 26 september. Vandaag is Ben kapitein! En Gianny is terug. Hij is ziek geweest, en weer genezen. En, het is open- klas-dag! Iedereen is welkom om

Nadere informatie

- 2-wekelijks informatie bulletin van Basisschool Willibrord - vrijdag, 30 maart 2018 Jaargang 18 Nummer 13 BASISSCHOOL Willibrord.

- 2-wekelijks informatie bulletin van Basisschool Willibrord - vrijdag, 30 maart 2018 Jaargang 18 Nummer 13 BASISSCHOOL Willibrord. - 2-wekelijks informatie bulletin van Basisschool Willibrord - vrijdag, 30 maart 2018 Jaargang 18 Nummer 13 BASISSCHOOL Willibrord Mededelingen ***Inhoud:*** ** Uitvoering van de opera De kleine zeemeermin

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze op de locatie (

Pedagogische werkwijze op de locatie ( Locatie: BSO De Kapitein opgemaakt d.d.: 23 juli 2013 door: Jolanda Beffers, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen

Nadere informatie

Ontwikkel je eigen ijsje!

Ontwikkel je eigen ijsje! v Ontwikkel je eigen ijsje! In dit stappenplan lees je precies wat je hiervoor moet doen! Het beste ijsje wint! Werkblad 2, 3 en 4 1 Werkblad 2 Eisen aan ijs Welke ijsjes ken je? Schrijf er zoveel mogelijk

Nadere informatie

jaar 1 Dieren en hun vacht voorbeeldles uit het thema wie ben ik?

jaar 1 Dieren en hun vacht voorbeeldles uit het thema wie ben ik? MB jaar 1 Dieren en hun vacht voorbeeldles uit het thema wie ben ik? DaVinci, Enschede 2014 www.demethodedavinci.nl www.uitgeverijdavinci.nl Met medewerking van: Michael de Wit, Jessica Huls Vormgeving:

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Het SchatRijk, Februari 2019 Anouk Aafjes, Locatiemanager

Pedagogische werkwijze Peuterspelen Het SchatRijk, Februari 2019 Anouk Aafjes, Locatiemanager Omvang van de peuterspeel Er kunnen maximaal 14 kinderen per dagdeel worden opgevangen. De samenstelling van de en Naam van de Maximaal aantal kinderen op de Horizontale/ verticale/ flexibele Leeftijdsindeling

Nadere informatie

Handleiding Groente- en fruitles

Handleiding Groente- en fruitles Groep 3 / 4 / 5 / 6 / 7 / 8 Handleiding Groente- en fruitles Groente- en fruitles voor groep 3 t/m 8 In de Groente- en fruitles leren kinderen spelenderwijs dat groente en fruit eten belangrijk is om te

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze

Pedagogische werkwijze Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 50 kinderen per dag worden opgevangen op BSO Het Luchtkasteel. De samenstelling van de groep: Naam van de basisgroep Maximaal aantal

Nadere informatie

Zintuigenverhaal. Jip bakt koekjes

Zintuigenverhaal. Jip bakt koekjes Zintuigenverhaal Jip bakt koekjes 1 Jip gaat koekjes bakken. Eerst het schort aan! [schort aan doen en voelen] 2 Alles gaat in de kom. Goed roeren, Jip! [grote roerbewegingen met een pollepel of garde]

Nadere informatie

De letter j hebben we deze week aangeboden en de p en de oo zullen voor komende periode worden aangeboden.

De letter j hebben we deze week aangeboden en de p en de oo zullen voor komende periode worden aangeboden. Beste ouder(s) / verzorger(s), We gaan na het paasweekend starten met het thema Eten. Met de kinderen werken, lezen, praten, zingen en spelen we over allerlei dingen die met het onderwerp eten te maken

Nadere informatie

Scholing 8 december. Wat kan je helpen? Wat helpt niet?

Scholing 8 december. Wat kan je helpen? Wat helpt niet? RKBS DE ARENBERG December 2015 Scholing 8 december Ja dan krijg je een lijst en denk je.uhm hier ken ik niet eens de helft van. De kunst is dan om daar kansen en mogelijkheden in te zien en niet je handdoek

Nadere informatie

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1

Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 Woordenschat Taal Actief groep 4 Thema 7 Les 1 de maaltijd Het is eten. Het kan warm of koud zijn. de vis Het is een dier dat zwemt in het water. Er zijn veel soorten vissen. sommige soorten kun je eten.

Nadere informatie

Pedagogische werkwijze BSO Johanna Margaretha, februari 2016 Ellen Hemmelder, locatiemanager

Pedagogische werkwijze BSO Johanna Margaretha, februari 2016 Ellen Hemmelder, locatiemanager Omvang van de BSO en de samenstelling van de groepen Er kunnen maximaal 20 kinderen per dag worden opgevangen op BSO Johanna Margaretha De samenstelling van de groepen: Naam van de basisgroep Johanna Margaretha

Nadere informatie

Schooljaar 2013-2014 FEBRUARI

Schooljaar 2013-2014 FEBRUARI Schooljaar 2013-2014 FEBRUARI Beste ouders, Met de krokusvakantie net achter de rug wandelen we al weer een nieuwe maand binnen. Daarom de hoogste tijd om eens een kijkje te nemen op het gebeuren in de

Nadere informatie

Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw

Provinciaal Proefcentrum voor de Groenteteelt Oost-Vlaanderen vzw Vollegrondsgroenten Gangbare glasteelten Biologisch beschutte teelten Kenniscentrum Water Smaakonderzoek Menselijke zintuigen als meetinstrument Saskia Buysens Dat smaakt naar meer, Leuven, 20 november

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Inleiding. Legenda. Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen. Onderdeel van FetFit 2

Inhoudsopgave. Inleiding. Legenda. Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen. Onderdeel van FetFit 2 FetFit Beweeglessen Inhoudsopgave Inleiding Legenda Les 1 Gezonde voeding Les 2 Schijf van Vijf Les 3 Kcal en Bewegen Onderdeel van FetFit 2 Inleiding In deze map vindt u beweeglessen, die onderdeel zijn

Nadere informatie

schooltijden 8.30u-12.00u (woensdag tot 12.30u) 13.00u-15.00u

schooltijden 8.30u-12.00u (woensdag tot 12.30u) 13.00u-15.00u Dit is de deur van onze school kom maar gauw binnen! schooltijden 8.30u-12.00u (woensdag tot 12.30u) 13.00u-15.00u hallo: Je bent nu al bijna vier jaar en dan kom je bij ons in de klas. Eerst mag je 5

Nadere informatie

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S

2 Ik en autisme VOORBEELDPAGINA S 2 Ik en autisme In het vorige hoofdstuk is verteld over sterke kanten die mensen met autisme vaak hebben. In dit hoofdstuk vertellen we over autisme in het algemeen. We beginnen met een stelling. In de

Nadere informatie

Artis. Schooltuinen. Openbare basisschool Bijlmerdrie. We zijn trots op jullie!!

Artis. Schooltuinen. Openbare basisschool Bijlmerdrie. We zijn trots op jullie!! Openbare basisschool Bijlmerdrie 3 Bijtjes 18 april 2016 Belangrijke data Dag Datum Activiteit Di 19-04 Grp 6 en 7 Entreecito Grp 5 zwemmen Wo 20-04 Grp 6 en 7 Entreecito Artis Het bezoek aan artis met

Nadere informatie

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING

KIJK IN JE BREIN LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING LESMODULE BASISSCHOOL LEERLING 1. DE HERSENEN 1.1 HOE ZIEN HERSENEN ERUIT? VRAAG WIE KAN VERTELLEN WAT HERSENEN ZIJN? VRAAG HEBBEN KINDEREN KLEINERE HERSENEN DAN GROTE MENSEN? 1.2 WANNEER GEBRUIK JE ZE?

Nadere informatie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie

Een gezonde lunch. Een gezonde lunch. Ontbijt en energie Een gezonde lunch Een gezonde lunch Ga met folders van het Voorlichtingsbureau voor de Voeding een gezonde lunch voor jezelf maken. Zoek daarvoor eerst uit wat er precies in een gezonde lunch moet zitten.

Nadere informatie

Joepie!! Ik mag naar OBS Ekenrooi

Joepie!! Ik mag naar OBS Ekenrooi Joepie!! Ik mag naar OBS Ekenrooi Dit is mijn school Hallo allemaal. Joepie, ik mag bijna naar de basisschool! Soms ga ik al eens kijken met mijn mama of papa. De school is heel groot. Er is een speelplaats

Nadere informatie

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd.

Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. Grammaticaoefeningen 3 Wonen en vervoer Werkwoorden in een andere tijd Oefening 1 Kijk nog eens in het boek op bladzijde 80 naar Werkwoorden in een andere tijd. 1 Begrijp je deze informatie? ja / nee,

Nadere informatie

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus. Seizoen 2013 / 2014. Thema "water" In dit thema staat water centraal.

Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus. Seizoen 2013 / 2014. Thema water In dit thema staat water centraal. Welkom op de eigen pagina van speelzaal Kleine Columbus Seizoen 2013 / 2014 Thema "water" In dit thema staat water centraal. Water komt uit de kraan maar zit ook in een fles, je kunt het drinken maar je

Nadere informatie

Handleiding Strategieles Verbanden niveau A

Handleiding Strategieles Verbanden niveau A Handleiding Strategieles Verbanden niveau A Een onderdeel van Nieuwsbegrip Zilver zijn de strategielessen. De strategielessen zijn bedoeld om de strategieën voor begrijpend lezen bij de leerlingen te introduceren

Nadere informatie

CMS WEEK 5. Opdracht: Dinsdag 30 september

CMS WEEK 5. Opdracht: Dinsdag 30 september CMS WEEK 5 Dinsdag 30 september Opdracht: De luchtvervuiling in de grote steden is zo ernstig geworden, dat kinderen en volwassen buiten een mondkapje moeten dragen tijdens spitsuren. Mondkapjes zijn niet

Nadere informatie

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief

Drents Archief. Meisje met de hoepel. Groep 2 Speuren in het archief Drents Archief Meisje met de hoepel Groep 2 Les 3 Speuren in het archief Les 3 Speuren in het archief Samenvatting van de les In het Drents Archief bevindt zich een kistje dat een dubbele bodem blijkt

Nadere informatie

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Lekker ontspannen? Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Niks is fijner dan je prettig en ontspannen voelen. Dit

Nadere informatie

Aan de kapstok hang ik mijn jas en tas, Bij de deur nog Een knuffel Een kus En dan ga ik naar mijn klas

Aan de kapstok hang ik mijn jas en tas, Bij de deur nog Een knuffel Een kus En dan ga ik naar mijn klas GROEPSBRIEF VOOR GROEP 1 EN 2 B Schooljaar 2018 2019 EVEN VOORSTELLEN Wij zijn Liza Vos en Mariëlle Gerritsen en samen werken we in groep 1/ 2 B. Liza werkt op de woensdag en Mariëlle op de maandag, dinsdag,

Nadere informatie

Zoet of (dubbel)zout?

Zoet of (dubbel)zout? Een prikkelende test Beantwoord de volgende vragen. Schrijf jouw antwoorden op een papiertje. Laat twee of drie familieleden en/of vrienden de vragen ook beantwoorden. Zorg ervoor dat jullie elkaars antwoorden

Nadere informatie

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken.

Je bent nu al bijna vier jaar en dan mag je naar school. Eerst mag je een paar ochtenden komen kijken. Hoera! Wat leuk dat je bij ons naar school mag. Je wilt vast graag weten wat we allemaal gaan doen. Daarom staat dit boekje op de website van school. Hier staan heel veel belangrijke dingen die handig

Nadere informatie