Gemeente Den Haag. De voorzitter van Raad. Geachte voorzitter,

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Gemeente Den Haag. De voorzitter van Raad. Geachte voorzitter,"

Transcriptie

1 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus , 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Raad Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BSW/ RIS Doorkiesnummer adres Onderwerp bezuinigingen armoedebeleid Aantal bijlagen 2 Datum 24 september 2010 Geachte voorzitter, 1. Inleiding De gemeente Den Haag biedt veel verschillende voorzieningen aan burgers die moeten rondkomen van een laag inkomen. De afgelopen jaren heeft de gemeente zich actief ingezet voor het Haagse armoedebeleid. Het zogenaamde niet-gebruik van voorzieningen is sterk teruggebracht zodat zoveel mogelijk personen die recht hebben op voorzieningen worden bereikt. Sinds 2009 is het voor burgers mogelijk om alle regelingen met één formulier aan te vragen. Ook is er zeer actief contact gelegd met de doelgroep door alternatieve vormen van communicatie in te zetten: een beurs, een wijkentoer en een promoteam dat bij mensen op huisbezoek gaat. Daarnaast wordt door middel van de Ooievaarspas ingezet op het vergroten van participatie van Hagenaars met een minimuminkomen. Door de economische crisis staat het beleid onder druk. Het beschikbare budget neemt af doordat incidentele middelen die we vanuit het Rijk ontvangen, per 2011 wegvallen. Door de economische crisis is de doelgroep van het armoedebeleid bovendien sterk gegroeid. Dit betekent dat we de komende jaren minder middelen hebben om meer mensen te helpen. Het beschikbare budget vanuit de gemeente blijft min of meer neutraal. Het beleid zal echter moeten wijzigen, willen we met het beschikbare budget een goed product aan de burger kunnen bieden. Binnen het lopende beleid hebben wij al een aantal maatregelen genomen. Zo is de bijzondere bijstand voor duurzame gebruiksgoederen beperkt en de scholensubsidie gehalveerd. Maar verdergaande bezuinigingen zijn noodzakelijk. Inlichtingen bij M. Rothert Postadres: Postbus , 2500 DJ Den Haag Telefoon: Bezoekadres: Spui 70, Den Haag Fax: Internetadres:

2 BSW/ Bij de invulling van de bezuinigingen staat voorop dat het college een sociaal en solide vangnet blijft bieden, dat zo efficiënt mogelijk wordt uitgevoerd. In het college akkoord wordt het ook benoemd: Het armoedebeleid is een basisvoorziening die in stand moet worden gehouden. Voor Hagenaars in de knel moet er een vangnet zijn. Een van de belangrijkste doelstelling van het college is het activeren van de burger. Het hebben van een laag inkomen mag deelname aan de samenleving niet in de weg staan. Daarbij is van belang dat werken lonender wordt gemaakt. Dit realiseren we door, zoals in het college akkoord afgesproken, een glijdende schaal van 130 procent naar 110 procent te hanteren. De wijze waarop dit is vormgegeven wordt verderop toegelicht. In deze brief staan de maatregelen die het college wil nemen om met minder middelen de doelstellingen van het armoedebeleid in stand te houden en de toegenomen doelgroep te blijven ondersteunen. Dat betekent naast bezuinigen ook gericht investeren en overlap tussen verschillende voorzieningen voorkomen. 2. Financieel tekort De middelen voor armoedebeleid én de bijbehorende uitvoeringskosten worden betaald uit de vrij besteedbare algemene uitkering uit het gemeentefonds en zijn niet geoormerkt. Naast deze middelen ontvangt de gemeente baten uit uitstaande leningen aan burgers voor verstrekkingen bijzondere bijstand. De armoedevoorzieningen zijn open einde regelingen. Dit betekent dat we geen grens kunnen stellen aan het aantal personen dat er een beroep op mag doen. De omvang van het tekort zal dan ook afhangen van de hoeveelheid mensen die een aanvraag indient. Hierdoor is het niet mogelijk om een zekere inschatting te maken van het verwachte tekort. We zijn uitgegaan van een toenemende vraag naar voorzieningen, die in 2014 weer terugloopt.

3 BSW/ Investeringen Met het oog op de doelstelling om ook burgers met een laag inkomen in staat te stellen om actief te kunnen deelnemen aan de samenleving trekken we met ingang van 2011 trekken geld uit voor: Het voortzetten van het gratis OV voor 65 plussers met een ooievaarspas (1 miljoen euro per jaar). Uit de evaluatie van de proef met gratis OV blijkt dat er meer 65 plussers met een ooievaarspas zijn gaan reizen met het openbaar vervoer. Ook heeft het ertoe geleidt dat deze groep meer ontspanningsactiviteiten is gaan doen. Terugdringen van niet gebruik van de schoolkostenregeling. Het gebruik van de schoolkostenregeling was in %. Dat is laag vergeleken met andere voorzieningen. Door middel van bestandskoppeling en actieve benadering van klanten kan dit aantal verhoogd worden. Aangezien de gemeente Den Haag er belang aan hecht dat kinderen niet de dupe worden van de armoede van hun ouders wordt ernaar gestreefd zoveel mogelijk personen uit de doelgroep te bereiken. Deze investering kost ,00 per jaar als gevolg van extra toekenningen. In het bestuursakkoord is er geld vrijgemaakt om het programma Kinderen Doen Mee voort te zetten. 4. Bezuinigingsmaatregelen In deze paragraaf geven we eerst aan wat de algemene uitgangspunten zijn voor de maatregelen. Daarna benoemen we per armoedevoorziening de maatregel(en). 4.1 Uitgangspunten De volgende uitgangspunten liggen ten grondslag aan de bezuinigingmaatregelen: Ingezet wordt op een sober maar toegankelijk armoedebeleid. Daarbij blijven de doelstellingen van het armoedebeleid gericht op participatie, zelfredzaamheid en het principe van kinderen doen mee onverkort van kracht. De uitvoering van het armoedebeleid wordt efficiënter ingericht zodat met minder mensen dezelfde hoeveelheid werk wordt gedaan. Hiervoor zullen taken op andere plekken worden neergelegd en de werkinstructies worden opgeschoond. Ook worden in het kader van excellente dienstverlening en de red tape benadering de administratieve lasten teruggebracht. Om werken lonender te maken is in het college akkoord afgesproken om voor de inkomensvoorzieningen een glijdende schaal van 130% naar 110% van het wettelijk sociaal minimum als inkomensgrens in te voeren. Maatwerk wordt via de bijzondere bijstand gerealiseerd. Het accent bij de bijzondere bijstand wordt gelegd op verstrekkingen in die gevallen dat er sprake is van situaties van nood of daadwerkelijke bijzondere omstandigheden. Het huidige pakket aan verstrekkingen zal fors inkrimpen. De bezuinigingen, zoals noodzakelijk in deze collegeperiode, worden zoveel als mogelijk in één keer vanaf 2011 doorgevoerd. Dit biedt helderheid en duidelijkheid aan burgers. Op twee onderdelen vindt intensivering van het armoedebeleid plaats: gratis openbaar vervoer 65-plussers met een ooievaarspas en een aanpak gericht op het terugdringen niet-gebruik schoolkostenregeling. Daarnaast wordt ervoor gekozen om Kinderen doen Mee voort te zetten.

4 BSW/ Het openeinde karakter van de armoedevoorzieningen maakt de sturingsmogelijkheden beperkt: er kan geen plafond gesteld worden aan het aantal aanvragen. 4.2 Bijzondere bijstand : Op grond van artikel 35 van de Wet werk en bijstand heeft de alleenstaande of het gezin recht op bijzondere bijstand. Bijzondere bijstand is een voorziening voor mensen met een inkomen rond bijstandsniveau. Als zij in bijzondere omstandigheden noodzakelijke kosten moeten maken die zij zelf niet kunnen betalen, kan de gemeente bijzondere bijstand verlenen. Het gaat om kosten waarin de algemene bijstand niet voorziet en die de draagkracht te boven gaan. De gemeente beoordeelt aan de hand van de persoonlijke omstandigheden of het volledige bedrag van de uitgave of een deel daarvan wordt vergoed. Er gaat jaarlijks een bedrag van ongeveer 5 miljoen netto om in de bijzondere bijstand. Daarnaast geven we veel geld uit aan uitvoeringskosten. Deze kosten zijn zo hoog doordat iedere aanvraag bijzondere bijstand individueel beoordeeld moet worden en dus verwerking van de aanvragen veel tijd kost. Er moet gedegen onderzoek worden gedaan naar de noodzaak van de kosten en de bijzondere omstandigheden. Daarnaast moet de draagkracht van de aanvrager worden berekend. Een afwijzing moet goed onderbouwd zijn. De bijzondere bijstand wordt anders ingericht. Hiervoor worden 3 maatregelen genomen: Het verstrekkingenpakket wordt sterk beperkt, door alleen kosten te vergoeden waarvoor geen voorliggende voorziening of verzekering is. Er wordt wel bijzondere bijstand verstrekt in noodsituaties waarbij een interventie noodzakelijk is om meervoudige problemen aan te pakken. Door een relatie te leggen met meervoudige problemen wordt er meteen gekeken welke acties er naast bijzondere bijstand nodig zijn om een burger te helpen om zijn of haar situatie te verbeteren. De uitvoering van de verstrekkingen wordt efficiënter ingericht en in handen gelegd bij de professionals die in het betreffende werkveld acteren. en voor huiseigenaren worden belegd bij de GKB-onroerend goed financiering en de begrafeniskosten bij de afdeling bijzondere hulpverlening die de Wet op de lijkbezorging uitvoert. Met deze maatregelen worden zowel de kosten van de verstrekkingen als de uitvoeringskosten teruggebracht. Naar verwachting leiden deze maatregelen tot een besparing van 2,6 miljoen euro op de verstrekkingen. 4.3 Schoolkostenregeling Ouders met schoolgaande kinderen en een inkomen tot 130% van het wettelijk sociaal minimum komen in aanmerking voor een bijdrage uit de schoolkostenregeling. De hoogte van de vergoeding hangt af van de hoogte van het inkomen.

5 BSW/ Met ingang van het schooljaar wordt de vergoeding van de schoolkostenregeling verlaagd. Een aantal ontwikkelingen maakt het verantwoord de schoolkostenregeling te verlagen. Zo zijn schoolboeken gratis geworden, is er in de vorm van Stichting Leergeld een alternatief waar mensen tegen lage kosten fietsen en computers voor hun kinderen kunnen aanschaffen en is er via de scholensubsidie vanuit Kinderen doen mee een vergoeding voor de ouderbijdrage. Dit levert ruim 1, 7 miljoen euro op. Tabel 2: schoolkostenregeling Tot 110% sociaal minimum 110% tot 130% sociaal minimum huidig Per 2011/2012 Huidig Per 2011/2012 Basisonderwijs 110,- 50,- 60,- 25,- Startpakket brugklas 650,- 300,- 450,- 150,- Voortgezet onderwijs 300,- 150,- 250,- 75,- 4.4 Scholensubsidie Kinderen doen mee In het kader van het programma Kinderen doen mee (KDM) ontvangen scholen een subsidiebedrag voor elk kind met een ooievaarspas waarmee de ouderbijdrage kan worden ondervangen. De bedragen zijn 100 euro per kind voor basisscholen en 250 euro per kind voor voortgezet onderwijs. Uit de verantwoording van scholen blijkt dat gemiddeld slechts de helft van de vergoeding wordt besteed aan het schrappen van de ouderbijdrage. De andere helft wordt besteed aan zaken als excursies en projecten. Aangezien het belangrijkste doel van de subsidie is het vergoeden van de ouderbijdrage voor kinderen met een ooievaarspas, wordt de subsidie gehalveerd. Gerealiseerde bezuiniging: 1,2 miljoen op jaarbasis. Deze maatregel is al het schooljaar ingegaan en levert voor het lopende begrotingsjaar een bezuiniging op van 1,08 mln. 4.5 Overige subsidies Naast de scholensubsidie Kinderen doen mee worden nog een aantal andere subsidies verstrekt. De hoogste bedragen gaan naar het SSSF en Stichting Leergeld. Het SSSF pakt situaties op waarin de gemeente niets meer kan doen voor de burger en is daarmee een laatste vangnet dat het college in stand wil houden en waarop we dan ook niet bezuinigen. Op Stichting Leergeld bezuinigen we minimaal, omdat dit onderdeel is van Kinderen Doen Mee. Op de overige subsidies wordt een aantal bezuinigingen doorgevoerd. Deze bezuinigingen leveren een bedrag op van circa euro per jaar.

6 BSW/ Ooievaarspas Mensen met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum kunnen gebruik maken van de gratis ooievaarspas. Doel van de ooievaarspas is om mensen met een laag inkomen door middel van kortingen deel te laten nemen aan sportieve, culturele en recreatieve activiteiten. De uitvoering van KDM en het gratis openbaar vervoer voor ouderen is verbonden aan de pas. De pas is met ruim afnemers, waarvan ongeveer kinderen, zeer populair. Het college wil de Ooievaarspas zoveel als mogelijk ontzien. Met het grote bereik en de activerende werking die ervan uit gaat is dit een krachtig instrument. Wij zijn echter genoodzaakt om vanaf 2012 een bezuiniging door te voeren. Dit is een jaar later dan de andere bezuinigingen, zodat het goed afgestemd kan worden met invoering van de Slimme Ooievaarspas. Voor alle volwassen pashouders wordt een eigen bijdrage ingevoerd van 12,50 per persoon. Kinderen en ouderen boven de 65 jaar worden uitgezonderd van deze maatregel en behouden dus hun gratis pas. Kinderen Doen Mee wordt daarmee niet geraakt, wat aansluit bij de wens uit het college akkoord om hier in te blijven investeren. De maatregel levert 0,3 miljoen per jaar op. Het invoeren van deze eigen bijdrage past in de ontwikkelingen rondom de Ooievaarspas. Vanaf mei 2011 zal het een slimme pas worden, waarmee fraude en oneigenlijk gebruik wordt tegengegaan. Door te laten betalen voor de pas verwachten we dat deze alleen nog wordt aangeschaft door mensen die er ook daadwerkelijk gebruik van maken. 4.7 Fonds chronisch zieken en gehandicapten en fonds ouderen Chronisch zieken en gehandicapten (tot 65 jaar) en ouderen (vanaf 65 jaar) met een inkomen tot 130% van het wettelijk sociaal minimum kunnen een bijdrage krijgen van 250,00 per jaar. De twee fondsen worden volledig afgeschaft. Voor beide doelgroepen geldt namelijk dat het landelijke inkomensbeleid al een tegemoetkoming biedt voor de (eventuele) extra kosten die deze doelgroepen maken. Chronisch zieken en gehandicapten kunnen op basis van de Wet tegemoetkoming voor chronisch zieken en gehandicapten (WTCG) in aanmerking komen voor een jaarlijkse bijdrage van 150 of 350 euro (65 plus) en 300 of 500 euro (jonger dan 65). Daarnaast komen zij in aanmerking komen voor een korting van 33% op de eigen bijdrage AWBZ/Wmo. De WTCG is een inkomensonafhankelijke regeling. Voor ouderen geldt als wettelijk sociaal minimum het AOW inkomen. Door een lagere belastingheffing hebben zij een hoger netto inkomen dan WWB-ers. Dit verschil bedraagt ongeveer euro per jaar. Ook na aftrek van de langdurigheidstoeslag, waarop ouderen geen recht hebben, is er nog een verschil van ongeveer euro op jaarbasis. Na afschaffing van de fondsen resteert een positief saldo van 950,00 euro.

7 BSW/ Om ouderen met een minimum inkomen, een stijgende groep (bron: armoedemonitor) wel tegemoet te blijven komen kunnen zij gebruik blijven maken van een gratis ooievaarspas en daaraan gekoppeld gebruik maken van gratis OV voor 65 plussers (zie 4.1). Door het afschaffen van de fondsen wordt ongeveer 5,4 miljoen op de taak bezuinigd. 4.8 Uitvoeringskosten Van vorenstaande maatregelen leveren die op de bijzondere bijstand en die op de fondsen ouderen en chronisch zieken en gehandicapten bezuinigingen op uitvoeringskosten op. Het gaat om totaal zo n 1,4 miljoen euro. De helft hiervan wordt ingezet om het tekort op armoede op te vangen, de andere helft telt mee voor de gemeente brede bezuiniging op apparaatslasten. Er wordt daarnaast bezuinigd op uitgaven aan projecten en inkoop van diensten. Dit levert circa 0,5 miljoen per jaar op. Het gaat dan vooral om lagere exploitatiekosten van de slimme pas en lagere communicatie- en wervingskosten. Uitgangspunt is dat het resterende niet-gebruik vooral bestreden wordt via bestandskoppeling en niet meer door middel van intensieve communicatie en werving op wijkniveau. 4.9 Langdurigheidstoeslag De langdurigheidstoeslag (LDT) is bedoeld als inkomensondersteuning voor mensen tussen de 21 en 65 jaar, die gedurende een periode van 36 maanden of langer een minimuminkomen tot 110 procent ontvangen. De langdurigheidstoeslag is bedoeld voor uitgaven zoals bijvoorbeeld het vervangen van een koelkast of tv en het betalen van schulden. De hoogte van de toekenningen LDT zijn 360,00 voor alleenstaanden en 510,00 voor gehuwden en alleenstaande ouders. Het college bezuinigt niet op de langdurigheidstoeslag. De LDT is een voorliggende voorziening voor de bijzondere bijstand en heeft een groot bereik. Dit betekent dat er van de burger verwacht wordt dat de LDT wordt aangewend om noodzakelijke kosten te betalen die vervolgens niet meer voor bijzondere bijstand in aanmerking komen Collectieve ziektekostenverzekering Huishoudens met een minimuminkomen (tot 110 procent) kunnen zich aansluiten bij een collectieve ziektekostenverzekering. Het pakket bestaat uit een basis- en een aanvullende verzekering met extra uitgebreide dekking, waarin een aantal kostensoorten zijn opgenomen die eerder veelal uit de bijzondere bijstand werden vergoed (brillen, tandartskosten, orthopedisch schoeisel e.d.). Bovendien is het eigen risico volledig afgekocht, waardoor de verzekering ten opzichte van andere collectieve verzekeringen een belangrijk voordeel heeft voor burgers met een laag inkomen.

8 BSW/ De gemeente betaalt een deel van de premie per verzekerde. Iedere andere Hagenaar, met een inkomen boven de 110 procent, kan zich voor hetzelfde pakket verzekeren. De gemeente draagt dan echter niet bij aan de premie. Het college bezuinigt niet op de collectieve ziektekostenverzekering. De ziektekostenverzekering is onder andere een voorliggende voorziening voor de bijzondere bijstand voor medische kosten. 5 Armoedevoorzieningen De gemeente Den Haag biedt met het totale pakket aan armoedevoorzieningen (na bezuinigingen én investeringen) nog steeds een stevig vangnet voor de burger die dat echt nodig heeft. De focus komt echter meer te liggen op maatwerk en categorale verstrekkingen waarvoor geen landelijke voorzieningen zijn. 5.1 Nieuwe situatie Na uitvoering van de maatregelen ziet het aanbod aan armoedevoorzieningen in Den Haag er als volgt uit: Bijzondere bijstand voor iedereen met een laag inkomen, die in bijzondere omstandigheden noodzakelijke kosten moeten maken en die dit zelf niet kan betalen. De ooievaarspas met al zijn kortingen voor alle huishoudens met een inkomen tot 130% Wettelijk Sociaal Minumum (WSM). Gratis voor ouderen en kinderen en 12,50 per jaar voor volwassenen. Inclusief gratis OV voor 65 plussers. De schoolkostenregeling voor huishoudens met schoolgaande kinderen en een inkomen tot 130% of 110% WSM. De collectieve verzekering, met een scherpe premie, gemeentelijke bijdrage en afgekocht eigen risico. Voor huishoudens met een inkomen tot 110% WSM. De langdurigheidstoeslag met voor huishoudens met minimaal 3 jaar een inkomen op 110% WSM een uitkering van 360,00 (alleenstaand) of 510,00 (samenwonend). De scholensubsidie vanuit Kinderen doen mee voor elke leerling met een Ooievaarspas op een PO ( 50,00) of VO ( 125,00) school. Sportattributen, fietsen en computers voor kinderen van ouders met een Ooievaarspas via Stichting Leergeld. Doordat het recht op voorzieningen trapsgewijs is opgebouwd (aflopend van 130% naar 110% WSM), wordt voorkomen dat personen die (extra) gaan werken en daardoor een hoger inkomen krijgen met een grote armoedeval 1 te maken krijgen. 1 Armoedeval treedt op wanneer iemand met een laag inkomen net iets meer gaat verdienen dan de inkomensgrens van voorzieningen. Hierdoor kan iemand wel meer verdienen, maar heeft netto minder te besteden, doordat er geen recht meer is op toeslagen enz. Hierdoor kan het onaantrekkelijk zijn om de uitkeringssituatie te verruilen voor een betaalde baan of om meer uren te gaan werken.

9 BSW/ Opbouw recht voorzieningen Tot 110% % LDT Alleenstaand 360,- Gezin 510,- - - Fonds Chronisch zieken - - Fonds Ouderen - - Schoolkostenfonds Basis 50,- Voortgezet 150,- Brugklas 300,- Scholensubsidie Basis 50,- Voortgezet 125,- Ooievaarspas Bijdrage 12,50 voor jaar Basis 25,- Voortgezet 125,- Brugklas 150,- Basis 50,- Voortgezet 125,- Bijdrage 12,50 voor jaar Bijdrage verzekering Per volwassene 133,- Afgekocht eigen risico - Afgekocht eigen risico 6 Financieel overzicht na inzet maatregelen a. Overzicht bezuinigingsmaatregelen De hiervoren genoemde maatregelen gaan naar verwachting de volgende bezuinigingen opleveren: Tabel 4 - Overzicht effect bezuinigingen Prognose Tekort Bezuinigingen Bijzondere bijstand fonds ouderen en czg Schoolkosten Scholensubsidie apparaat Diverse (subsidies) Pardonmiddelen Ooievaarspas Totaal bezuiniging Prognose na bezuiniging Investering OV voor schoolkosten Restant overschot \ tekort

10 BSW/ Het geprognosticeerde tekort na bezuinigingen en investeringen is onzeker. Om deze te berekenen zijn aannames gedaan over de ontwikkeling van het beroep op de armoedevoorzieningen. Deze ontwikkeling is moeilijk te voorspellen vanwege de mogelijke cumulatie van bezuinigingen binnen armoede en op andere portefeuilles. De ontwikkeling van de economische situatie blijft eveneens onzeker en heeft invloed op het gebruik van armoede voorzieningen. Tenslotte is er nog geen zicht op de te verwachte rijksbezuinigingen en de mogelijke invloed daarvan op het armoedebudget. De werkelijke resultaten kunnen in 2010 en verder daarom afwijken van de prognose. In het concernbericht 2010 zal worden voorgesteld op welke wijze het tekort van 2010 wordt gefinancierd. Met vriendelijke groet, het college van burgemeester en wethouders, de secretaris, de burgemeester, mw. A.W.H. Bertram J.J. van Aartsen

Voorstel van het college inzake bezuinigingen armoedebeleid.

Voorstel van het college inzake bezuinigingen armoedebeleid. rv 175 Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheidsprojecten BSW/2010.258 RIS 176937_101207 Gemeente Den Haag Voorstel van het college inzake bezuinigingen armoedebeleid. 1. Inleiding De gemeente Den Haag

Nadere informatie

Armoede in Schildersbuurt

Armoede in Schildersbuurt Armoede in Schildersbuurt De wijk Schildersbuurt ligt in stadsdeel 5 Centrum en heeft 31.639 inwoners (1 januari 2015). 1 Financiële positie huishoudens Financiële positie huishoudens In de Stadsenquête

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Uw commissie heeft bij de begrotingsbehandeling verzocht om nadere informatie over:

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Uw commissie heeft bij de begrotingsbehandeling verzocht om nadere informatie over: Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van Commissie Samenleving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Onderwerp collectieve ziektekostenverzekering 2008

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Onderwerp collectieve ziektekostenverzekering 2008 Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie en Internationale

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad

Gemeente Den Haag. de gemeenteraad RIS109225_14-10-2003 Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Uw brief van de gemeenteraad Uw kenmerk Ons kenmerk rm 157 - BSW/03/522 RIS 109225 Doorkiesnummer 070-353 5000 E-mailadres

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Datum Raadsvergadering: Bestuurlijk hoofdthema: BBVnummer: 108667 Raadsvoorstel: 109814 Portefeuillehouder: Maret Rombout Paraaf controller: Datum Paraaf Onderwerp Vaststelling

Nadere informatie

Categoriale regelingen mogen worden verstrekt aan inkomens tot 110% van het minimum

Categoriale regelingen mogen worden verstrekt aan inkomens tot 110% van het minimum Aan de gemeenteraad 13 december 2011 Onderwerp: Vaststelling Verordeningen wetswijzigingen WWB 2012 en de bijbehorende beleidsregels 1. Voorstel 1. Voorgesteld wordt om de Verordening Langdurigheidstoeslag

Nadere informatie

Overzicht huidige minimaregelingen

Overzicht huidige minimaregelingen Datum 10 juni 2014 1 (7) Overzicht huidige minimaregelingen Auteur Eveline Bal, Beleidsadviseur Werk & Inkomen Het huidige minimabeleid van de gemeente Nieuwegein kent verschillende instrumenten ter bestrijding

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Onderwerp Aanbieden plan Harmonisatie minimabeleid

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie. Onderwerp Aanbieden plan Harmonisatie minimabeleid Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Henk Kool Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12 600, 2500 DJ Den Haag Aan de voorzitter van de Commissie Sociale zaken, Werkgelegenheid, Economie

Nadere informatie

GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE

GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE GEMEENTE HAARLEMMERLIEDE EN SPAARNWOUDE NOTULEN / VOLGNR.: ONDERWERP : Minimabeleid Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2015 Voorgesteld besluit: 1. Met ingang van 1 januari 2015 de Beleidsregels minimabeleid

Nadere informatie

Gemeente Den Haag INVOERING COLLECTIEVE ZIEKTEKOSTENVERZEKERING

Gemeente Den Haag INVOERING COLLECTIEVE ZIEKTEKOSTENVERZEKERING RIS142017_06-DEC-2006 Gemeente Den Haag Ons kenmerk BSW/2006.618 RIS 142017 INVOERING COLLECTIEVE ZIEKTEKOSTENVERZEKERING HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Besluit: - in te stemmen met het invoeren

Nadere informatie

Datum vergadering: Nota openbaar: Ja

Datum vergadering: Nota openbaar: Ja Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 14INT01753 Datum vergadering: Nota openbaar: Ja 2? MEI 20Í4 Onderwerp: Planning aanpassing minimabeleid Advies:» Kennisnemen van deze nota» Instemmen met de

Nadere informatie

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250

De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 gemeente Haarlemmermeer De leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer Postbus 250 2130 AG Hoofddorp Bezoekadres: Raadhuisplein 1 Hoofddorp Telefoon 0900 1852 Telefax 023 563 95 50 Organisatieonderdeel

Nadere informatie

Behandelend ambtenaar F. Tinselboer, 0595-750304 gemeente@winsum.nl (t.a.v. F. Tinselboer)

Behandelend ambtenaar F. Tinselboer, 0595-750304 gemeente@winsum.nl (t.a.v. F. Tinselboer) Vergadering : 16 mei 2006 Agendanummer: 7 Status: hamerstuk Behandelend ambtenaar F. Tinselboer, 0595-750304 E-mail: gemeente@winsum.nl (t.a.v. F. Tinselboer) Aan de gemeenteraad, Onderwerp: Aanvullend

Nadere informatie

Nota van B&W. Samenvatting

Nota van B&W. Samenvatting Nota van B&W Onderwerp Minimabeleid in de gemeente Haarlemmermeer Portefeuillehouder dr T.C.M. Horn I 8 QLkb 10 &L- 2 Inlichtingen R.J. Kouwenhoven (023 567 66 15) Collegevergadering Regirtrabenummar z00

Nadere informatie

Deelplan Minimabeleid Beleidsplan sociaal domein 2015-2018

Deelplan Minimabeleid Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Deelplan Minimabeleid Beleidsplan sociaal domein 2015-2018 Gemeente Noordoostpolder 19 augustus 2014 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1. Inleiding... 3 2. Doelen en doelgroep... 4 2.1. Doelen... 4 2.1.1.

Nadere informatie

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD

MEMO AAN DE GEMEENTERAAD MEMO AAN DE GEMEENTERAAD Aan T.a.v. Datum Betreft Van Ons kenmerk De gemeenteraad 8 maart 2012 Beantwoording vragen College van burgemeester en wethouders 111914 Controller Directie Paraaf Datum Bijlagen

Nadere informatie

Nota. Nota openbaar: Ja. Nummer: 14INT04226. Invulling Wet chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en Compensatie Eigen Risico (CER) Onderwerp:

Nota. Nota openbaar: Ja. Nummer: 14INT04226. Invulling Wet chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en Compensatie Eigen Risico (CER) Onderwerp: Nota Voor burgemeester en wethouders Nummer: 14INT04226 II Onderwerp: II Datum vergadering^ Ö Nota openbaar: Ja Invulling Wet chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en Compensatie Eigen Risico (CER)

Nadere informatie

Geachte heer, mevrouw,

Geachte heer, mevrouw, CDA Fractie T.a.v. de heer A.J. de Leeuw Kerkdreef 40 2922 BH KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 06/02/2014 Zaaknummer: ZK14000207 D Afdeling: Samenleving Contactpersoon: Z I. Remeeus Uw brief van: 08-01-2014

Nadere informatie

Notitie chronisch zieken, gehandicapten en ouderen

Notitie chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Notitie chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Werk en Inkomen Gemeente Hoogeveen 15 december 2004 Inhoudsopgave blz. Inleiding 3 Huidig beleid 4 Kostensoorten 4 Hoogte kosten 5 Omvang van de doelgroep

Nadere informatie

SOCIAAL DOMEIN bezuinigingen

SOCIAAL DOMEIN bezuinigingen SOCIAAL DOMEIN bezuinigingen Presentatie voor de commissie Maatschappelijk Ontwikkeling op 3 oktober 2011 door wethouder(s) Visser & Turnhout- v.d. Bosch 1 Agenda 1. Opening en toelichting wethouder Kees

Nadere informatie

Interne Memo nr. commissie MO G.E. Oude Kotte Datum: december 2014 Onderwerp: BOT-overleg armoedebeleid 2015 Afschrift aan: vul in

Interne Memo nr. commissie MO G.E. Oude Kotte Datum: december 2014 Onderwerp: BOT-overleg armoedebeleid 2015 Afschrift aan: vul in Interne Memo nr. Aan: commissie MO Van: G.E. Oude Kotte Datum: december 2014 Onderwerp: BOT-overleg armoedebeleid 2015 Afschrift aan: vul in Inleiding Per 1 januari 2015 wijzigen een aantal zaken binnen

Nadere informatie

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Aanpassing bijstandsbeleid / compensatie van de Wtcg en Cer

COLLEGEVOORSTEL. Onderwerp Aanpassing bijstandsbeleid / compensatie van de Wtcg en Cer COLLEGEVOORSTEL Onderwerp Aanpassing bijstandsbeleid / compensatie van de Wtcg en Cer Te besluiten om 1. Het minimabeleid met ingang van 1 januari 2015 aan te passen door wijziging van de richtlijnen;

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7

Registratienummer: GF Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF10.20105 Datum: 12 november 2010 Agendapunt: 7 Portefeuillehouder: L. Buwalda Behandelend ambtenaar: Wike Swart Onderwerp: Kostenbeheersing open einde regelingen

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 98220 Datum: 18 november 2014 Programma : Economie, werk en inkomen Blad: 1 van 5 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Aanleiding en probleemstelling

Aanleiding en probleemstelling No.: Portefeuillehouder: Wethouder Harmsen Afdeling: Welzijn en Onderwijs Behandelaar: C.H.A.M. Weterings De raad van de gemeente Tholen Tholen, 16 juni 2015 Onderwerp: voorstel om in te stemmen met de

Nadere informatie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie

Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Wethouder van Sociale Zaken, Werkgelegenheid en Economie Gemeente Den Haag Retouradres: Postbus 12600, 2500 DJ Den Haag De voorzitter van de Commissie Samenleving Uw brief van Uw kenmerk Ons kenmerk BSW/2012.159

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Datum Zaaknummer : 98220 Programma : Economie, werk en inkomen Cluster : Samenleving Portefeuillehouder: dhr. V.G.M. van den Berg Informatie

Nadere informatie

Bijlage 1 Opties voor gemeentelijke ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten en advies voor keuze uit opties

Bijlage 1 Opties voor gemeentelijke ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten en advies voor keuze uit opties Bijlage 1 Opties voor gemeentelijke ondersteuning van chronisch zieken en gehandicapten en advies voor keuze uit opties In deze bijlage behandelen we kort vijf opties die de gemeente kan inzetten bij de

Nadere informatie

Gescand archiot 17 AUG. 2009

Gescand archiot 17 AUG. 2009 Publiekszaken Werk, Inkomen en Zorg Gescand archiot Doorkiesnummers: Telefoon 2195323 Fax 2602061 17 AUG. 2009 Aan College van B&W Afschrift aan Nota Datum 23-04-2009 Ons kenmerk 973499 Opsteller Michel

Nadere informatie

BELEIDSREGELS MINIMABELEID GEMEENTE HOOGEVEEN

BELEIDSREGELS MINIMABELEID GEMEENTE HOOGEVEEN BELEIDSREGELS MINIMABELEID GEMEENTE HOOGEVEEN Het college van de gemeente Hoogeveen, gelet op artikel 35, Wet Werk en Bijstand, besluit vast te stellen de volgende beleidsregels: beleidsregels minimabeleid

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Besluitvormend. Aan de Raad Agenda nr. 12 Extra middelen voor armoedebestrijding. Datum 20 november 2013

RAADSVOORSTEL Besluitvormend. Aan de Raad Agenda nr. 12 Extra middelen voor armoedebestrijding. Datum 20 november 2013 RAADSVOORSTEL Besluitvormend Aan de Raad Agenda nr. 12 Extra middelen voor armoedebestrijding Datum 20 november 2013 1. Samenvatting Aan gemeenten worden extra middelen armoedebestrijding ter beschikking

Nadere informatie

Onderwerp: Overzicht maatregelen Terneuzen ter voorkoming van stapeling zorgkosten.

Onderwerp: Overzicht maatregelen Terneuzen ter voorkoming van stapeling zorgkosten. Postadres: Postbus 35, 4530 AA Terneuzen Bezoekadres: Stadhuisplein 1, 4531 GZ Terneuzen Telefoon: 14 0115 Vanuit buitenland: +31 115 455 000 E-mail : gemeente@terneuzen.nl Internet: www.terneuzen.nl Bij

Nadere informatie

Met ingang 2015 zijn er op het gebied van de bijzondere bijstand een aantal zaken veranderd.

Met ingang 2015 zijn er op het gebied van de bijzondere bijstand een aantal zaken veranderd. Bijzondere bijstand U kunt onverwacht voor noodzakelijke uitgaven komen te staan als gevolg van bijzondere individuele omstandigheden. Als u daarbij een laag inkomen heeft en geen of weinig vermogen dan

Nadere informatie

Nota no claimcompensatie en eenmalige tegemoetkoming in de schoolkosten van 12 tot en met 17-jarigen, Minimabeleid, gemeente Helmond, 2007

Nota no claimcompensatie en eenmalige tegemoetkoming in de schoolkosten van 12 tot en met 17-jarigen, Minimabeleid, gemeente Helmond, 2007 Nota no claimcompensatie en eenmalige tegemoetkoming in de schoolkosten van 12 tot en met 17-jarigen, Minimabeleid, gemeente Helmond, 2007 1. Inleiding..... 2 2. Aanleiding..... 2 3. De juridische basis...

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Minimabeleidsplan Portefeuillehouder: H.G.Jumelet

Raadsvoorstel. Minimabeleidsplan Portefeuillehouder: H.G.Jumelet svoorstel Onderwerp: Minimabeleidsplan 2013-2014 Portefeuillehouder: H.G.Jumelet Participatie Kwaliteit Werk & Participatie A. Kiewiet, telefoon ((0591)68 56 21) Aan de gemeenteraad Voorgesteld besluit

Nadere informatie

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014

Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Ontwikkelprogramma armoede gemeente Leeuwarden 2014 Inleiding Uit onze gemeentelijke armoedemonitor 1 blijkt dat Leeuwarden een stad is met een relatief groot armoedeprobleem. Een probleem dat nog steeds

Nadere informatie

BELEIDSVERSLAG 2012 AFDELING ZORG (gemeente Goes) Uitvoering voor gemeente Noord-Beveland

BELEIDSVERSLAG 2012 AFDELING ZORG (gemeente Goes) Uitvoering voor gemeente Noord-Beveland BELEIDSVERSLAG 2012 AFDELING ZORG (gemeente Goes) Uitvoering voor gemeente Noord-Beveland Sandra Sonke Marleen van der Maas Dirk Verburg Inhoudsopgave 1 Algemeen... 2 2 Wet maatschappelijke ondersteuning

Nadere informatie

Utrecht en de Participatiewet

Utrecht en de Participatiewet Utrecht en de Participatiewet Hier komt tekst Uitkering en armoederegelingen Hier komt ook tekst In deze workshop Uitkering en Kostendelersnorm Uitkering en alleenstaande ouders Uitkering en daklozen Armoederegelingen

Nadere informatie

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink

15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Aan de raad van de gemeente Olst-Wijhe. Raadsvergadering d.d. Agendapunt Voorstelnummer Opiniërend besproken d.d. Portefeuillehouder 15 september 2014 8 2014/ n.v.t. wethouder H.G. Engberink Kenmerk 14.405692

Nadere informatie

- 1 - Begrotingswijziging n.v.t. X Kaderstellen Controleren Budget autoriseren Consulteren

- 1 - Begrotingswijziging n.v.t. X Kaderstellen Controleren Budget autoriseren Consulteren - 1 - ALGEMENE GEGEVENS Agendapunt 9. Registratienummer 2014-000951/r Portefeuillehouder FK Griffier 0561-691201 BIJLAGEN (in te vullen door griffier) Voorstel X Raadsvoorstel Concept besluit X Begrotingswijziging

Nadere informatie

Gemeentelijk maatwerk voor personen met een chronische ziekte en/of beperking voor de regio Noord-Limburg. Juni 2014

Gemeentelijk maatwerk voor personen met een chronische ziekte en/of beperking voor de regio Noord-Limburg. Juni 2014 Gemeentelijk maatwerk voor personen met een chronische ziekte en/of beperking voor de regio Noord-Limburg Juni 2014 Inhoud Samenvatting... 3 Inleiding... 4 Aanleiding... 4 Huidige regelingen ter tegemoetkoming

Nadere informatie

Hoofdstuk 25 Financiële dienstverlening

Hoofdstuk 25 Financiële dienstverlening Hoofdstuk 25 Financiële dienstverlening Samenvatting De gemeente voert diverse inkomensondersteunende maatregelen uit die bedoeld zijn voor huishoudens met een lager inkomen. Zes op de tien Leidenaren

Nadere informatie

Armoedebeleid en (voorgenomen) maatregelen Rijk. Presentatie Cie. MC 28 januari 2014

Armoedebeleid en (voorgenomen) maatregelen Rijk. Presentatie Cie. MC 28 januari 2014 Armoedebeleid en (voorgenomen) maatregelen Rijk Presentatie Cie. MC 28 januari 2014 Programma Cijfers, regelingen en maatregelen Eindhoven Landelijk kader en wetsvoorstellen Voorgenomen maatregelen Overige

Nadere informatie

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2017, NUMMER 50

BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2017, NUMMER 50 BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2017, NUMMER 50 Datum 14 juni 2017 Van College B&W Behandeld door J.M.H. Donker Doorkiesnummer 030-28 65227 E-mailadres jan.donker@utrecht.nl Kenmerk 4499318 Geachte

Nadere informatie

Situatie voor 1 januari 2009

Situatie voor 1 januari 2009 De raad van de gemeente Terneuzen contactpersoon : J.J. Hoste verzonden : Terneuzen, 8 maart 2010 Betreft: evaluatie langdurigheidstoeslag Geachte Raad, Met ingang van 1 januari 2009 is de Verordening

Nadere informatie

Financiële regeling voor langdurige minima: langdurigheidstoeslag

Financiële regeling voor langdurige minima: langdurigheidstoeslag Agendanr. : Doc.nr : B2003 14372 Afdeling: : Sociale Zaken en Werkgelegenheid B&W-VOORSTEL Onderwerp : Langdurigheidstoeslag 2003 Financiële regeling voor langdurige minima: langdurigheidstoeslag Algemeen:

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING CONCIËRGES OP BASISSCHOLEN DEN HAAG Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag,

SUBSIDIEREGELING CONCIËRGES OP BASISSCHOLEN DEN HAAG Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, Gemeente Den Haag Ons kenmerk BOW/2015.380 RIS 285874 SUBSIDIEREGELING CONCIËRGES OP BASISSCHOLEN DEN HAAG 2015 Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Den Haag, overwegende dat: - in

Nadere informatie

INVENTARISATIE DOELGROEP ARMOEDEBELEID AMELAND

INVENTARISATIE DOELGROEP ARMOEDEBELEID AMELAND INVENTARISATIE DOELGROEP ARMOEDEBELEID AMELAND Inventarisatie doelgroep armoedebeleid gemeente Ameland Colofon Opdrachtgever Gemeente Ameland Datum december 2014 Auteurs Harry Piepers Tessa Schoot Uiterkamp

Nadere informatie

Subsidie Kinderfonds 2015

Subsidie Kinderfonds 2015 Openbaar Onderwerp Subsidie Kinderfonds 2015 Programma Inkomen & Armoedebestrijding Portefeuillehouder T. Tankir Samenvatting Stichting Leergeld en Stichting Jeugdsportfonds hebben in 2014 een subsidieaanvraag

Nadere informatie

Bijzondere bijstand en minimaregelingen

Bijzondere bijstand en minimaregelingen Bijzondere bijstand en minimaregelingen De gemeente Duiven kent vier vormen van inkomensondersteuning. In deze folder leest u informatie over. 1. Bijzondere bijstand 2. Minimabeleid 3. Individuele inkomenstoeslag

Nadere informatie

Iedereen kan meedoen. Financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen

Iedereen kan meedoen. Financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Iedereen kan meedoen Financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen is het niet altijd gemakkelijk om rond te komen. Een keer een

Nadere informatie

Notitie inkomensondersteuning 2015

Notitie inkomensondersteuning 2015 Notitie inkomensondersteuning 2015 Notitie inkomensondersteuning en bezuinigingen 2015 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Leeswijzer... 3 Minimabeleid van 2014 naar 2015 en verder... 4 Fonds Deelname Maatschappelijke

Nadere informatie

Bijlage bij raadsvoorstel

Bijlage bij raadsvoorstel Bijlage bij raadsvoorstel Inleiding De PvdA De Marne heeft via een initiatiefvoorstel in de raadsvergadering van 22 november 2005 het college gevraagd aanvullend minimabeleid te formuleren. Dit voorstel

Nadere informatie

Beleidsplan minimabeleid 2014-2017

Beleidsplan minimabeleid 2014-2017 Beleidsplan minimabeleid 2014-2017 Pagina 1 Inleiding: Armoede is een complex fenomeen waarin de dimensies van inkomen, gezondheid, opleiding, zelfredzaamheid en mogelijkheden tot participatie een belangrijke

Nadere informatie

Beleidsregels minimabeleid Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2015 Hoofdst uk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen

Beleidsregels minimabeleid Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2015 Hoofdst uk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen Beleidsregels minimabeleid Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2015 Hoofdst uk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen a) wet: De Participatiewet; b) maatschappelijke participatie: het deelnemen

Nadere informatie

Collegevoorstel. Zaaknummer: 00406342. compensatie ziektekosten chronisch zieken en gehandicapten

Collegevoorstel. Zaaknummer: 00406342. compensatie ziektekosten chronisch zieken en gehandicapten Collegevoorstel Inleiding Per 1 januari 2014 is de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (WTCG) en de Compensatie eigen risico (CER) afgeschaft. Deze rijksregelingen werden uitgevoerd door

Nadere informatie

Overzicht bezuinigingen versie 12-10-2011

Overzicht bezuinigingen versie 12-10-2011 Het doel van dit overzicht is alle (bezuinigings-)maatregelen landelijk en lokaal (gemeente Tilburg) op een rij te zetten. De lijst bevat alle mij bekende voorstellen van de rijksoverheid en de gemeente

Nadere informatie

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Maassluis. Geacht college van Burgemeester en Wethouders,

Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Maassluis. Geacht college van Burgemeester en Wethouders, Aan het college van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Maassluis Postbus 55 3140 AB Maassluis T 010 5919243 E info@adviesraadsamenlevingszakenmaassluis.nl I www.adviesraadsamenlevingszakenmaassluis.nl

Nadere informatie

Beleidsregels minimabeleid 2015

Beleidsregels minimabeleid 2015 Gemeente Gilze en Rijen Beleidsregels minimabeleid 2015 Iedereen doet mee en iedereen doet ertoe" sybver 1/1/2015 Inhoudsopgave Voorwoord 1. Voor wie? 2. Individuele aanvragen bijzondere bijstand 3. Individuele

Nadere informatie

Beleidsregels financieel vangnet.

Beleidsregels financieel vangnet. Algemeen: Met ingang van 1 januari 2015 krijgen de gemeenten er een groot aantal nieuwe taken bij. Het gaat om de decentralisatie van een aantal taken uit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ),

Nadere informatie

VERORDENING PARTICIPATIE SCHOOLGAANDE KINDEREN WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE BORSELE 2012

VERORDENING PARTICIPATIE SCHOOLGAANDE KINDEREN WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE BORSELE 2012 VERORDENING PARTICIPATIE SCHOOLGAANDE KINDEREN WET WERK EN BIJSTAND GEMEENTE BORSELE 2012 De raad van de gemeente Borsele; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van Borsele d.d. 21 mei 2012;

Nadere informatie

Nadere regels Wmo mbt Tegemoetkoming meerkosten chronisch zieken en gehandicapten

Nadere regels Wmo mbt Tegemoetkoming meerkosten chronisch zieken en gehandicapten ADVIESNOTA Burgemeester en wethouders Registratienummer Datum Paraaf manager Onderwerp Naam opsteller Productgroep/afdeling/team Portefeuillehouder Nadere regels Wmo mbt Tegemoetkoming meerkosten chronisch

Nadere informatie

Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen

Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen Nieuwsbrief Minimabeleid 2010 Gemeente Schagen JANUARI, 2010 In deze nieuwsbrief wordt u geïnformeerd over de volgende onderwerpen: de individuele bijzondere bijstand; de categoriale bijzondere bijstand;

Nadere informatie

In deze brief geven wij antwoord op deze motie. 2. Verschillende inkomensgrenzen, c.q. draagkrachtgrenzen 1

In deze brief geven wij antwoord op deze motie. 2. Verschillende inkomensgrenzen, c.q. draagkrachtgrenzen 1 Samenleving Advies bezoekadres: Stationsplein 1 2611 BV Delft IBAN NL21 BNGH 0285 0017 87 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Postbus 78, 2600 ME Delft Aan de leden van de gemeenteraad van Delft Behandeld

Nadere informatie

SUBSIDIEREGELING STERK ZIJN HAGENAARS MET EEN BEPERKING, DEN HAAG 2016

SUBSIDIEREGELING STERK ZIJN HAGENAARS MET EEN BEPERKING, DEN HAAG 2016 Ons kenmerk RIS295239 SUBSIDIEREGELING STERK ZIJN HAGENAARS MET EEN BEPERKING, DEN HAAG 2016 HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, overwegende dat: - de gemeenteraad op 8 september 2016 de nota Sterk

Nadere informatie

EVALUATIE MINIMABELEID GEMEENTE OLST-WIJHE

EVALUATIE MINIMABELEID GEMEENTE OLST-WIJHE EVALUATIE MINIMABELEID GEMEENTE OLST-WIJHE Onderzoek naar de omvang en samenstelling van de doelgroep voor het minimabeleid en het gebruik van minimaregelingen in de gemeente Olst-Wijhe. Colofon Opdrachtgever

Nadere informatie

Nieuwsbrief van de maand december 2010 van de cliëntenraad sociale zekerheid te Hulst.

Nieuwsbrief van de maand december 2010 van de cliëntenraad sociale zekerheid te Hulst. Nieuwsbrief van de maand december 2010 van de cliëntenraad sociale zekerheid te Hulst. Geachte lezers. De Cliëntenraad sociale zekerheid te Hulst probeert het minimabeleid van Hulst ten gunste van u te

Nadere informatie

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel. Besluit. Registratienr.: Openbaar. Compensatie wegvallen Wtcg en CER

Collegevoorstel. Onderwerp. Samenvatting. Voorstel. Besluit. Registratienr.: Openbaar. Compensatie wegvallen Wtcg en CER Registratienr.: Openbaar Onderwerp Compensatie wegvallen Wtcg en CER Samenvatting De Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) en de Compensatieregeling eigen risico (CER) zijn afgeschaft.

Nadere informatie

Iedereen kan meedoen financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen

Iedereen kan meedoen financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Iedereen kan meedoen financieel steuntje in de rug voor inwoners met een minimaal inkomen Voor mensen met een laag inkomen en weinig vermogen is het niet altijd gemakkelijk om rond te komen. Een keer een

Nadere informatie

Hoofdstuk 20. Financiële dienstverlening

Hoofdstuk 20. Financiële dienstverlening Hoofdstuk 20. Financiële dienstverlening Samenvatting Dit hoofdstuk behandelt de bekendheid en het gebruik van zeven Leidse inkomensondersteunende regelingen onder respondenten met een netto huishoudinkomen

Nadere informatie

DE RAAD VAN DE GEMEENTE SINT-OEDENRODE;

DE RAAD VAN DE GEMEENTE SINT-OEDENRODE; DE RAAD VAN DE GEMEENTE SINT-OEDENRODE; GEZIEN HET VOORSTEL VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS D.D. 8 SEPTEMBER 2009, NR. 70/2009; GELET OP ARTIKEL 149 VAN DE GEMEENTEWET; Besluit Vast te stellen de VERORDENING

Nadere informatie

Keuzenotitie Gemeente Opmeer. Herijking en actualisering beleidsregels bijzondere bijstand en vereenvoudiging uitvoeringsproces

Keuzenotitie Gemeente Opmeer. Herijking en actualisering beleidsregels bijzondere bijstand en vereenvoudiging uitvoeringsproces Keuzenotitie Gemeente Opmeer Herijking en actualisering beleidsregels bijzondere bijstand en vereenvoudiging uitvoeringsproces 1 1. Inleiding De bijstand is ook voor de burgers van Opmeer een laatste vangnet.

Nadere informatie

Minimabeleid Beek, september 2014 Danielle Marting

Minimabeleid Beek, september 2014 Danielle Marting Minimabeleid 2015 Beek, september 2014 Danielle Marting - 2-1. Inleiding In de afgelopen jaren heeft de gemeente Beek een stevig armoedebeleid opgebouwd. Sinds 2006 is Beek actief in het voorkomen en bestrijden

Nadere informatie

WMO bijdrageregeling Uitwerking van 2 voorstellen. Raadscommissie S 8 februari 2010 Han Wingens

WMO bijdrageregeling Uitwerking van 2 voorstellen. Raadscommissie S 8 februari 2010 Han Wingens WMO bijdrageregeling Uitwerking van 2 voorstellen Raadscommissie S 8 februari 2010 Han Wingens Inhoud presentatie Inhoudelijke uitwerking in 2 voorstellen: WMO bijdrageregeling en inkomensgrens Taxbus

Nadere informatie

Raadsstuk. Onderwerp: Maatschappelijke participatie door kinderen (Kansen voor de jeugd II) Reg.nummer: 2009/235363

Raadsstuk. Onderwerp: Maatschappelijke participatie door kinderen (Kansen voor de jeugd II) Reg.nummer: 2009/235363 Raadsstuk Onderwerp: Maatschappelijke participatie door kinderen (Kansen voor de jeugd II) Reg.nummer: 2009/235363 1. Inleiding Kinderen die in armoede opgroeien krijgen vaak minder kansen om mee te doen

Nadere informatie

Inkomensondersteuning voor mensen met een laag inkomen. in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren

Inkomensondersteuning voor mensen met een laag inkomen. in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Inkomensondersteuning voor mensen met een laag inkomen in Asten, Deurne, Gemert-Bakel, Helmond, Laarbeek en Someren Regelingen voor mensen met een laag inkomen In de Peelgemeenten willen we graag dat iedereen

Nadere informatie

Verordening maatschappelijke participatie Wet werk en bijstand Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2012.

Verordening maatschappelijke participatie Wet werk en bijstand Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2012. Verordening maatschappelijke participatie Wet werk en bijstand Haarlemmerliede en Spaarnwoude 2012. Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen Artikel 1. Begripsbepalingen a. wet: Wet werk en bijstand; b. maatschappelijke

Nadere informatie

Gemeente Westvoorne AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS

Gemeente Westvoorne AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Gemeente Westvoorne AAN BURGEMEESTER & WETHOUDERS Datum: 20 januari 2014 Sector: Inwonerszaken Team : Openbare Orde, Welzijn & Onderwijs Ontworpen door: M. van Bochove Ingekomen d.d. Adviesnr. 89688 Voorliggend

Nadere informatie

Gemeente Den Haag. rv 126. Voorstel van het college inzake aanpassing verordening langdurigheidstoeslag 2012 ten gevolge van vervallen huishoudtoets.

Gemeente Den Haag. rv 126. Voorstel van het college inzake aanpassing verordening langdurigheidstoeslag 2012 ten gevolge van vervallen huishoudtoets. rv 126 Dienst Sociale zaken en Werkgelegenheidsprojecten BSW/2012.129 RIS 254101_121211 Gemeente Den Haag Voorstel van het college inzake aanpassing verordening langdurigheidstoeslag 2012 ten gevolge van

Nadere informatie

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW

Diemen helpt MET EXTRA GELD VOOR ALLE HUISHOUDENS VOOR GEZINNEN VOOR CHRONISCH ZIEKEN, GEHANDICAPTEN EN/OF AOW MET EXTRA GELD april 2017 Heeft u een laag inkomen en heeft u weinig geld? Kunt u af en toe een extraatje gebruiken? Dan kan de gemeente u misschien helpen met extra geld. Voor het extra geld gelden natuurlijk

Nadere informatie

I-SZ/2015/2087 / RIS (Bijlage) Regeling Compensatie Zorgkosten 2016

I-SZ/2015/2087 / RIS (Bijlage) Regeling Compensatie Zorgkosten 2016 I-SZ/2015/2087 / RIS 2015-546 (Bijlage) Regeling Compensatie Zorgkosten 2016 Vastgesteld door het College 20 oktober 2015 . Regeling Compensatie Zorgkosten 2016 2 Regeling Compensatie Zorgkosten 2016 (RCZ)

Nadere informatie

Raadsvoorstel

Raadsvoorstel mermeer Raadsvoorstel 2016.0047131 onderwerp Portefeuilehouder drs. Ap Reinders, dr. Tom Horn steiler Rob Kouwenhoven Collegevergadering 6 September 201 6 Raadsvergadering 1. Samenvatting I/Var willen

Nadere informatie

Minimaregelingen van Optimisd voor ouders met schoolgaande kinderen

Minimaregelingen van Optimisd voor ouders met schoolgaande kinderen Minimaregelingen van Optimisd voor ouders met schoolgaande kinderen Onze Sociale Dienst Optimisd voert een aantal regelingen uit die van belang zijn voor ouders van schoolgaande kinderen, die over een

Nadere informatie

Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-25274240 - email: wmoraad@oss.nl

Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-25274240 - email: wmoraad@oss.nl Wmo-raad gemeente Oss - Postbus 5-5340 BA Oss - telefoon 06-25274240 - email: wmoraad@oss.nl Datum 23 november 2014 Kenmerk WMOR14016 /AvO/DvL/BN/JG Aan het college van B en W van de Gemeente Oss Betreft

Nadere informatie

Directie Concern Ingekomen stuk D2 (PA 14 juli 2010) Begroten en Verantwoorden. Datum uw brief

Directie Concern Ingekomen stuk D2 (PA 14 juli 2010) Begroten en Verantwoorden. Datum uw brief Directie Concern Ingekomen stuk D2 (PA 14 juli 2010) Begroten en Verantwoorden Aan de Gemeenteraad Nijmegen Korte Nieuwstraat 6 6511 PP Nijmegen Telefoon 14024 Telefax (024) 323 59 92 E-mail gemeente@nijmegen.nl

Nadere informatie

Regeling tegemoetkoming bij hoge zorgkosten WIHW 2016 gemeente Oud-Beijerland

Regeling tegemoetkoming bij hoge zorgkosten WIHW 2016 gemeente Oud-Beijerland GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Oud-Beijerland. Nr. 162135 21 november 2016 Regeling tegemoetkoming bij hoge zorgkosten WIHW 2016 gemeente Oud-Beijerland 1. Inleiding Met de Wtcg (Wet tegemoetkoming

Nadere informatie

De aanvullingen van de gemeente. Rondkomen met AOW?

De aanvullingen van de gemeente. Rondkomen met AOW? De aanvullingen van de gemeente 2 U kunt rondkomen van uw AOW, maar daar is dan ook alles mee gezegd. De ene maand lukt het beter dan de andere. Geld om eens iets leuks te doen, is er niet. Als uw koelkast

Nadere informatie

Minimaregelingen nader bekeken. Herman Voss (Sociale Zaken) Jaap Gernaat (Mens en Werk)

Minimaregelingen nader bekeken. Herman Voss (Sociale Zaken) Jaap Gernaat (Mens en Werk) Minimaregelingen nader bekeken Herman Voss (Sociale Zaken) Jaap Gernaat (Mens en Werk) Presentatie gemeenteraad 27 november 2008 Aanleiding Relatief veel niet-gebruik Maar: hoeveel gebruik dan? Veel verschillende

Nadere informatie

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling 'Haarlemmermeer doet mee!'.

Het college van burgemeester en wethouders is verantwoordelijk voor de uitvoering van de regeling 'Haarlemmermeer doet mee!'. gemeente Haarlemmermeer Nota van B&W Onderwerp Portefeuillehouder S. Bak Collegevergadering 2 juli 2013 Inlichtingen Rob Kouwenhoven Registratienummer 2013.0050749 1. Samenvatting Wat willen we bereiken?

Nadere informatie

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE

2513AA22XA. De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE > Retouradres Postbus 90801 2509 LV Den Haag De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 1 A 2513 AA S GRAVENHAGE 2513AA22XA Betreft Kamervragen van het lid Gijs van Dijk (PvdA) Postbus

Nadere informatie

Wmo-raad Maastricht. Advies nr. 28 Inkomensondersteuning voor personen met een chronische ziekte en/of beperking:

Wmo-raad Maastricht. Advies nr. 28 Inkomensondersteuning voor personen met een chronische ziekte en/of beperking: Wmo-raad Maastricht Advies nr. 28 Inkomensondersteuning voor personen met een chronische ziekte en/of beperking: Het beeld Als WMO-Raad constateren wij, -dat gemeenten met de drie decentralisaties verantwoordelijk

Nadere informatie

Tegemoetkoming chronisch zieken, mensen met een beperking; en ouderen

Tegemoetkoming chronisch zieken, mensen met een beperking; en ouderen Tegemoetkoming chronisch zieken, mensen met een beperking; en ouderen Beleidsregels categoriale bijzondere bijstand chronisch zieken, gehandicapten en ouderen Afdeling Samenleving, juni 2009 INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD. Behandelend ambtenaar: B. de Looff Afdeling/cluster: MO/SEM Telefoonnr.: Portefeuillehouder: J.F.A.

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD. Behandelend ambtenaar: B. de Looff Afdeling/cluster: MO/SEM Telefoonnr.: Portefeuillehouder: J.F.A. *15.23236* VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Behandelend ambtenaar: B. de Looff Afdeling/cluster: MO/SEM Telefoonnr.: 35218 Portefeuillehouder: J.F.A. Alberts Onderwerp: Hervorming minimabeleid 2016-2020 Registratienummer:

Nadere informatie

d. voor gehuwden met ten laste komende kind(eren) van 12 tot en met 17 jaar: 39 % van de norm gehuwden, vermeerderd met een bedrag van 240,- euro.

d. voor gehuwden met ten laste komende kind(eren) van 12 tot en met 17 jaar: 39 % van de norm gehuwden, vermeerderd met een bedrag van 240,- euro. GEMEENTEBLAD Officiële uitgave van gemeente Tilburg. Nr. 12827 4 februari 2016 Verordening Individuele Inkomenstoeslag 2016 Raadsbesluit 2015_287 De raad van de gemeente Tilburg: gelezen het voorstel van

Nadere informatie

MODELVERORDENING LANGDURIGHEIDTOESLAG WET WERK EN BIJSTAND

MODELVERORDENING LANGDURIGHEIDTOESLAG WET WERK EN BIJSTAND MODELVERORDENING LANGDURIGHEIDTOESLAG WET WERK EN BIJSTAND De raad van de gemeente.; gelezen het voorstel van het college van burgemeester en wethouders van , nr., inzake ; gelet op artikel 36 van

Nadere informatie

Verordening persoonlijk minimabudget gemeente Overbetuwe 2014

Verordening persoonlijk minimabudget gemeente Overbetuwe 2014 Onderwerp: Verordening persoonlijk minimabudget gemeente Overbetuwe 2014 Ons kenmerk: 13RB000157 Nr. 14a De raad van de gemeente Overbetuwe; gelezen het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders van

Nadere informatie

INDEXERING NORMBEDRAGEN EN WIJZIGING REGELING VOOR INDIVIDUELE VOORZIENINGEN VOOR MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE DEN HAAG 2009

INDEXERING NORMBEDRAGEN EN WIJZIGING REGELING VOOR INDIVIDUELE VOORZIENINGEN VOOR MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE DEN HAAG 2009 Gemeente Den Haag Ons kenmerk BSW/2011.238 RIS 182037 INDEXERING NORMBEDRAGEN EN WIJZIGING REGELING VOOR INDIVIDUELE VOORZIENINGEN VOOR MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING GEMEENTE DEN HAAG 2009 HET COLLEGE

Nadere informatie