Nieuwsbrief september 2017

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nieuwsbrief september 2017"

Transcriptie

1 Nieuwsbrief september 2017 Het nieuwe schooljaar is begonnen. Het samenwerkingsverband is gestart met een nieuwe naam. We heten niet langer SWV PO3010, maar Samenwerkingsverband PO Langstraat Heusden Altena. Ook de website, huisstijl en onze mailadressen zijn vernieuwd. Onze nieuwe site kunt u bezoeken op: Onze mailadressen vindt u verderop in de nieuwsbrief. Het schooljaar 2017/18 staat voor ons in het teken van het nieuwe Ondersteuningsplan. Samen met de Raad van Toezicht, OPR, besturen en scholen gaan we de lijnen voor de komende vier jaar uitzetten. De eerste bijeenkomst is inmiddels achter de rug. In oktober staan er twee nieuwe bijeenkomsten op de rol. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen. Mocht u zaken hebben die u relevant vindt, schroom dan niet om deze aan ons door te geven. Dat kan via uw DBG er of bestuurder. Het kan ook direct via ons secretariaat. (secretariaat@samenwerkingsverbandlha.nl). In deze nieuwsbrief praten we u verder bij over: masterclasses de overdracht van middelen van het samenwerkingsverband naar het schoolbestuur de impulsregeling het nieuwe ondersteuningsplan de evaluatie van afgelopen schooljaar via de monitorgesprekken met de besturen en het jaarverslag van de TAC. Masterclasses en netwerken Het samenwerkingsverband organiseert dit schooljaar vier masterclasses. Alle scholen van het samenwerkingsverband kunnen deze masterclasses gratis te bezoeken. Het leren van en met elkaar staat steeds centraal. Elke masterclass heeft een ander onderwerp. Voor dit schooljaar staan de volgende thema s gepland: 1 november 2017: Klassenmanagement 13 december 2017: Externaliserend gedrag 7 maart 2018: Oudergesprekken 30 mei 2018: Zorgstructuur De masterclasses staan gepland van uur en houden we in het RKC-stadion in Waalwijk, met uitzondering van masterclass op 13 december. Op deze datum gaan we op bezoek bij scholen. Binnenkort ontvangen de scholen hiervoor een uitnodiging en kunt u zich inschrijven. Bij elke masterclass vermelden we voor welke doelgroep deze bestemd is. Ook ontvangt u meer informatie over de precieze inhoud van de masterclass. We hopen op een grote opkomst!

2 Het samenwerkingsverband organiseert dit jaar ook een aantal leernetwerken. Belangrijk daarbij is dat het initiatief vanuit de werkvloer komt. Op 25 september staat het eerste netwerk al gepland rondom nieuwkomers. Ook gaat er een netwerk meer- en hoogbegaafdheid van start. Indien u een voorstel heeft voor een leernetwerk op het niveau van het samenwerkingsverband, kunt u contact opnemen met het secretariaat (secretariaat@samenwerkingsverbandlha.nl). Tot slot willen we u alvast wijzen op de conferentie die we op 16 mei 2018 organiseren. Zet deze datum alvast in uw agenda. We zullen u spoedig informeren of de inhoud. Impulsregeling 2016 heeft het samenwerkingsverband afgesloten met een positief resultaat. In de Deelnemersraad van 30 mei zijn afspraken gemaakt over de inzet van dit resultaat. Eén van de afspraken is dat er in 2018 een impulsbudget van beschikbaar komt. Samenwerkende scholen kunnen hiervoor een projectplan indienen voor een bedrag van maximaal (inclusief BTW en alle overige kosten). De schoolbestuurders en de DBG ers hebben inmiddels een toelichting ontvangen bij de regeling en het format voor dit plan. Indien u meer wilt weten, kunt u contact opnemen met uw bestuurder of uw DBG er. Het impulsbudget heeft vier doelen: 1 het versterken van de basis of extra ondersteuning van de scholen in het samenwerkingsverband; 2 het ontwikkelen van nieuwe, kansrijke ideeën of het verbreden/verdiepen van succesvolle bestaande trajecten; 3 het versterken van de onderlinge samenwerking tussen scholen (liefst over de bestuurlijke grenzen heen); 4 het delen van kennis over de scholen en besturen heen. Besturen en scholen zijn van harte uitgenodigd om hun plan in te dienen. Dit plan moet uiterlijk 1 november 2017 per mail binnen zijn bij het secretariaat van het samenwerkingsverband. Een beoordelingscommissie bekijkt alle plannen. Deze commissie bestaat uit vier personen: de directeurbestuurder, een beleidsmedewerker van het samenwerkingsverband, de voorzitter van de OPR en een onafhankelijke deelnemer. Uiterlijk 1 december 2017 ontvangen de besturen bericht over het al dan niet toekennen van een subsidie. De projecten starten per 1 januari 2018 en zijn uiterlijk 1 september 2019 afgerond.

3 Overdracht aan schoolbesturen: bedragen per leerling We krijgen regelmatig vragen van scholen over de middelen die vanuit het samenwerkingsverband worden overgedragen aan de schoolbesturen. Volgens de meerjarenbegroting 2017 gaat het om de volgende budgetten: 1 jaarlijks: per school en 55 per leerling voor versterking van de basisondersteuning; 2 jaarlijks: 50 per leerling voor leergemeenschappen/leernetwerken; 3 jaarlijks: 100 (inclusief de AB-middelen) voor extra ondersteuning en/of arrangementen op bestuursniveau. Daarnaast is er in januari 2018 een eenmalige overdracht van 100 per leerling gedaan, ter versterking van de basis- en/of extra ondersteuning. Ondersteuningsplan In mei 2018 moet het nieuwe Ondersteuningsplan zijn vastgesteld. Dit is het wettelijke document waarin het samenwerkingsverband voor een periode van 4 jaar ( ) beschrijft wat de hoofdlijnen van het beleid gaan worden. De wetgever heeft bepaald dat in het plan de volgende onderwerpen ten minste aan de orde moeten komen: Het niveau van basisondersteuning dat op alle vestigingen van scholen in het samenwerkingsverband aanwezig is. De manier waarop het samenwerkingsverband een samenhangend geheel van voorzieningen voor extra ondersteuning binnen en tussen de scholen organiseert, zodat leerlingen een ononderbroken ontwikkelingsproces kunnen doormaken en leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een zo passend mogelijke plaats in het onderwijs krijgen. De afspraken (procedure en criteria) die de bevoegde gezagsorganen hebben gemaakt over de verdeling, besteding en toewijzing van de middelen voor extra ondersteuning en de voorzieningen voor extra ondersteuning aan de scholen, inclusief een meerjarenbegroting. De procedure en de criteria voor de plaatsing van leerlingen op de speciale scholen voor basisonderwijs in het samenwerkingsverband en op scholen voor speciaal onderwijs en voor voortgezet speciaal onderwijs. De procedure en het beleid voor de terugplaatsing of overplaatsing naar het basisonderwijs en voortgezet onderwijs voor leerlingen van wie de duur van de toelaatbaarheidsverklaring is afgelopen. De beoogde en bereikte kwalitatieve en kwantitatieve resultaten van het onderwijs aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. De manier waarop het samenwerkingsverband ouders informatie verstrekt over de ondersteuningsvoorzieningen en over de onafhankelijke ondersteuningsmogelijkheden voor ouders. In het primair onderwijs: de afspraken die zijn gemaakt over de overdracht van het budget voor lichte ondersteuning aan de scholen voor speciaal basisonderwijs.

4 De afspraken die zijn gemaakt over de overdracht van middelen voor zware ondersteuning voor leerlingen die na de jaarlijkse teldatum van 1 oktober instromen in het (V)SO, inclusief de afspraken die zijn gemaakt over de overdracht van middelen aan het samenwerkingsverband door scholen bij een ontoereikend budget voor zware ondersteuning. Op 12 september hebben de Raad van Toezicht, de bestuurders en leden van de OPR bij elkaar gezeten om te praten over de koers van het samenwerkingsverband. Op 3 en 24 oktober zijn er s middags twee bijeenkomsten in het RKC-stadion. Tijdens die bijeenkomsten gaan we in op onderwerpen als: - De samenwerking met externe partners; - De kwaliteit onderwijs en ondersteuning in school, bestuur en samenwerkingsverband; - Versterken van de samenwerking en delen van expertise. Indien u geïnteresseerd bent en wilt deelnemen, kunt u dat doorgeven aan de bestuurder of de DBG er. U kunt ook direct contact opnemen met Resi Leufkens. (secretariaat@samenwerkingsverbandlha.nl). Monitorgesprekken Het samenwerkingsverband verzamelt kwantitatieve informatie over zaken als: verwijzingen naar het SBO, naar het SO, arrangementen, e.d. Doel van deze informatie is om na te gaan of we op koers liggen. In het afgelopen schooljaar hebben de scholen de TAC goed weten te vinden. Er zijn in totaal 237 beschikkingen afgegeven. In vergelijking met voorgaande jaren is het aantal nieuw afgegeven TLV s SBO stabiel gebleven en zien we een daling in het aantal TLV s SO. Met de 1-oktobertelling kunnen we zien of deze daling ook in deelnamepercentage waar te nemen is. Ook het aantal arrangementen loopt fors terug. Dit is te verklaren door een beleidswijziging rond de inhuur van ambulante begeleiding en meer bestedingsruimte voor schoolbesturen. In het jaarverslag is te lezen dat er vooral aanvragen gedaan worden voor leerlingen met ondersteuningsbehoeften op het gebied van gedrag, intelligentie en executieve functies. Meer informatie over de kwantitatieve gegevens vindt u in het jaarverslag van de TAC. Dit verslag zal deze maand op de website gepubliceerd worden. Naast de kwantitatieve informatie, is het van belang de verhalen achter de cijfers te horen. Deze verhalen zijn een belangrijke informatiebron voor het beleid. Ze bieden, samen met de cijfers, inzicht in waar scholen, besturen en het samenwerkingsverband staan en wat de koers is voor de komende periode. Daarom hebben we aan het einde van het vorige schooljaar gesprekken gevoerd met alle besturen.

5 Het beeld dat uit die gesprekken naar voren komt, is in hoofdlijnen positief. De bestuurlijke onderlinge samenwerking en sfeer is in het algemeen goed, Mensen zijn tevreden over het functioneren van het samenwerkingsverband en van de TAC. De lijn van werken waarbij besturen veel verantwoordelijkheid nemen om met hun scholen de ondersteuning te verbeteren, wordt gewaardeerd. Wel zou er wat meer aandacht moeten zijn voor de samenwerking met andere partijen zoals gemeenten, zorginstellingen en voorschoolse voorzieningen. Ook de betrokkenheid van ouders vraagt aandacht. Tot slot is gesproken over de manier waarop de deelnemers in het samenwerkingsverband zich blijven binden als partners, hoe we elkaar kunnen versterken en hoe we zorgen voor een evenwichtige zorgstructuur. Tommy Vanaf mei worden alle aanvragen voor de TAC ingediend via Tommy. Het was even wennen, maar we hebben veel positieve reacties ontvangen over het systeem. Het samenwerkingsverband is vooral blij dat privacygevoelige gegevens nu via een veilige weg ingediend en verwerkt kunnen worden. Scholen worden dankzij Tommy direct op de hoogte gesteld als er een besluit genomen is. Hierdoor kunnen we nog sneller werken. Er is inmiddels een knop aangemaakt voor de aanvragers, zodat het dossier alvast klaargezet kan worden, maar nog niet ingediend hoeft te worden. Via de functie opslaan en sluiten kunt u het dossier opslaan en later nog aanvullen. Als de aanvraag helemaal compleet is, kunt u deze via de knop indienen naar het samenwerkingsverband sturen. Toch zijn er soms nog onduidelijkheden in het systeem. Wanneer de directeur-bestuurder een besluit heeft genomen, krijgt de aanvrager daarvan bericht. Omdat dit dossier alle stappen doorlopen heeft binnen het systeem, staat deze op afgerond. Door de status te veranderen naar afgerond, kunt u de beschikking daar terugvinden. Met de ingang van het nieuwe schooljaar is standaard alles te zien wat na 1 augustus 2017 is ingediend. Dit zorgt ervoor dat de gegevens redelijk opgeschoond kunnen blijven. Wilt u oudere dossiers inzien? Dan moet u de datum even aanpassen naar 1 augustus Dan komen ook alle dossiers die eerder ingediend zijn weer in beeld. Mochten er toch nog vragen zijn, dan kunt u die stellen aan Daniëlle Kloosterman (dkloosterman@samenwerkingsverbandlha.nl).

6 Nieuwe contactgegevens Samenwerkingsverband PO Langstraat Heusden Altena Kastanjestraat CZ Waalwijk Resi Leufkens Secretaresse T E rleufkens@samenwerkingsverbandlha.nl of secretariaat@samenwerkingsverbandlha.nl Daniëlle Kloosterman Beleidsadviseur onderwijs & kwaliteit T /M E dkloosterman@samenwerkingsverbandlha.nl Jos van der Pluijm Directeur-bestuurder T /M E jvanderpluijm@samenwerkingsverbandlha.nl

Notitie projecten impulsbudget Samenwerking

Notitie projecten impulsbudget Samenwerking Notitie projecten impulsbudget Samenwerking Waalwijk, september 07 Inleiding In de Deelnemersraad van 30 mei zijn afspraken gemaakt over de inzet van het positieve resultaat over 06. Eén van de afspraken

Nadere informatie

Overdracht bekostiging ontoereikend budget sbo- en so scholen en grensverkeer

Overdracht bekostiging ontoereikend budget sbo- en so scholen en grensverkeer Overdracht bekostiging ontoereikend budget sbo- en so scholen en grensverkeer Resume In de wet op Passend Onderwijs is opgenomen dat de samenwerkingsverbanden verantwoordelijk zijn voor de overdracht van

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Lia van Meegen Schoolondersteuningsprofiel februari 2012 Wat staat in de wetsvoorstellen? Wat is een schoolondersteuningsprofiel? Wat is een ondersteuningsplan? Wat is een ondersteuningsplanraad? Schoolondersteuningsprofiel

Nadere informatie

Passend onderwijs. Onderweg met het ondersteuningsplan. WMS Congres 12 november Jouw partner in de school

Passend onderwijs. Onderweg met het ondersteuningsplan. WMS Congres 12 november Jouw partner in de school Passend onderwijs Onderweg met het ondersteuningsplan WMS Congres 12 november 2014 Jouw partner in de school Agenda Inleiding beleidsrijk/beleidsarm Uitgangspunten evaluatie Wetgeving Analyse Cijfers Inhoud

Nadere informatie

SAMENWERKINGSVERBAND PASSEND ONDERWIJS PRIMAIR ONDERWIJS 30-10

SAMENWERKINGSVERBAND PASSEND ONDERWIJS PRIMAIR ONDERWIJS 30-10 SAMENWERKINGSVERBAND PASSEND ONDERWIJS PRIMAIR ONDERWIJS 30-10 Aan de directeuren en intern begeleiders van de scholen verbonden aan het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO 30-10 Waalwijk, Heusden,

Nadere informatie

Achtergronden van de wet ( knelpunten huidig systeem) en doelen van deze wet:

Achtergronden van de wet ( knelpunten huidig systeem) en doelen van deze wet: BIJLAGE 1 Hoofdpunten wet Passend Onderwijs Leeswijzer: Dit document geeft in het kort de inhoud en de consequenties van de nieuwe wet op het passend onderwijs weer. De wetgever is zeer ambitieus en optimistisch

Nadere informatie

Grenzen verleggen. 16 mei 2018

Grenzen verleggen. 16 mei 2018 Grenzen verleggen 16 mei 2018 Programma 10:00 uur: ontvangst met koffie/thee 10:30 uur: inleiding Jos van der Pluijm: Wat is de koers 11:00 uur: gastspreker Marald Mens: Dat had je gedacht! 12:00 uur:

Nadere informatie

Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en toekenning extra ondersteuning

Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en toekenning extra ondersteuning Versie 1 september 2017 Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en toekenning extra ondersteuning Samenwerkingsverband passend

Nadere informatie

Protocol van werkzaamheden Toelaatbaarheids- en adviescommissie

Protocol van werkzaamheden Toelaatbaarheids- en adviescommissie Protocol van werkzaamheden Toelaatbaarheids- en adviescommissie Overzicht van artikelen 1. Opdracht aan de Toelaatbaarheids- en adviescommissie 2. Werkingsduur Protocol 3. Grondslag werkzaamheden 4. Evaluatie

Nadere informatie

Juni Model Ondersteuningsplan

Juni Model Ondersteuningsplan Juni 2012 Model Ondersteuningsplan In schooljaar 2012-2013 zijn activiteiten gericht op de inhoudelijke voorbereiding op passend onderwijs: vormgeven aan de swv s, inrichten van de ondersteuningsplanraad,

Nadere informatie

Memo grensverkeer sbo

Memo grensverkeer sbo Memo grensverkeer sbo Vastgesteld op: Deelnemende samenwerkingsverbanden passend onderwijs: - Swv 20.01 PO - Swv 22.01 PO - Swv 22.02 PO - Swv 22.03 PO Doel Doel van deze memo is om de route in een situatie

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR. Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden

COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR. Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden COMMUNICATIEPLAN EN STRUCTUUR Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Drechtsteden Concept versie; d.d. 28.01.2014 Inhoud: 1. Verantwoording 2. Doelen en gebruikswaarde van het Communicatieplan 3. Organisatie

Nadere informatie

Februari Nummer: 15. p.1. Contactgegevens samenwerkingsverband Bezoekadres: Het Kanaal 211, 9402 AG Assen Postadres: Postbus 109, 9410 AC Beilen

Februari Nummer: 15. p.1. Contactgegevens samenwerkingsverband Bezoekadres: Het Kanaal 211, 9402 AG Assen Postadres: Postbus 109, 9410 AC Beilen p1 Contactgegevens samenwerkingsverband Bezoekadres: Het Kanaal 211, 9402 AG Assen Postadres: Postbus 109, 9410 AC Beilen Algemeen Coördinatie CvT OPR Kwaliteit op orde info@swv2201ponl rschenk@swv2201ponl

Nadere informatie

Verslag 4 e OPR-vergadering RSV Breda PO d.d

Verslag 4 e OPR-vergadering RSV Breda PO d.d Oosterhout: 23 maart 2017 RSVA03 Ons kenmerk: Aanwezig: Afwezig: Notulant: Tijs (voorzitter), Francy Derijck, Ben Kusters, Madeleine Farla, Yasmijn van Wesel, Iwona Machliek, Anouk de Wijs, Niels Maljers

Nadere informatie

(18 april 2018) Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband PO Langstraat Heusden Altena

(18 april 2018) Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband PO Langstraat Heusden Altena Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband PO Langstraat Heusden Altena 2018-2022 Waalwijk, 18 april 2018 1 Inhoudsopgave 1 Vooraf 2 Terugblik ondersteuningsplan 2014-2018 2.1 Inleiding 2.2 Organisatie 2.3

Nadere informatie

Doorontwikkeling ondersteuningsplan

Doorontwikkeling ondersteuningsplan Doorontwikkeling ondersteuningsplan Inleiding Het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband PO Duin- en Bollenstreek is geschreven voor de periode 2014/2018 en legt de basis voor de invoering van

Nadere informatie

Jaarplan SWV PO3002

Jaarplan SWV PO3002 Jaarplan 2018-2019 SWV PO3002 In het Ondersteuningsplan 2018-2022 zijn de ambities van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Roosendaal-Moerdijk e.o. (PO 30.02) verwoord om te komen tot thuisnabij

Nadere informatie

PO-VO: Het ultieme dossier overdragen. 14 september 2017

PO-VO: Het ultieme dossier overdragen. 14 september 2017 PO-VO: Het ultieme dossier overdragen 14 september 2017 Even voorstellen Daniëlle Kloosterman Samenwerkingsverband PO LHA Jos Derksen SWV VO De Langstraat Wat komt er aan de orde? 1. Gemaakte afspraken

Nadere informatie

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen?

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen? december 2016 Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar voor scholen in het samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal

Nadere informatie

Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Publieksversie voor scholen en ouders

Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Publieksversie voor scholen en ouders Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Publieksversie voor scholen en ouders Passend Onderwijs is goed onderwijs Passend onderwijs in IJmond 1 Het samenwerkingsverband Voor iedere

Nadere informatie

Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs

Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs De vier samenwerkingsverbanden in de regio (SWVZHW, SWV VO Delflanden, ICOZ en SWV VO Westland)

Nadere informatie

Werkwijze Adviescommissie Toelaatbaarheid SWV VO De Langstraat

Werkwijze Adviescommissie Toelaatbaarheid SWV VO De Langstraat Werkwijze Adviescommissie Toelaatbaarheid SWV VO De Langstraat Vooraf Binnen het SWV VO De Langstraat hebben de scholen voor voortgezet onderwijs uitgebreide afspraken gemaakt over de inzet van ondersteuning

Nadere informatie

Terugblikken om vooruit te komen. Evaluatie werkzaamheden van de Toelaatbaarheids- en adviescommissie in schooljaar

Terugblikken om vooruit te komen. Evaluatie werkzaamheden van de Toelaatbaarheids- en adviescommissie in schooljaar Terugblikken om vooruit te komen Evaluatie werkzaamheden van de Toelaatbaarheids- en adviescommissie in schooljaar 7-8 Samenwerkingsverband PO Langstraat Heusden Altena 9-9-8 Inhoud Inleiding.... Toelaatbaarheids-

Nadere informatie

Ondersteuningsplan SPPOH. (PO Haaglanden)

Ondersteuningsplan SPPOH. (PO Haaglanden) Ondersteuningsplan SPPOH (PO Haaglanden) Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de beoordeling en

Nadere informatie

Het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring, bij wie en door wie?

Het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring, bij wie en door wie? Het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring, bij wie en door wie? Een handreiking om te kunnen bepalen waar de TLV moet worden aangevraagd. Een samenvatting voor het toepassen van grensverkeer. Versie

Nadere informatie

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Passend Onderwijs Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Pyt Nauta, OOP-dag 7 november 2017 Waarom deze ontwikkeling? Ouders manifesteren zich Maatschappelijk perspectief Jarenlange pogingen

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Tweede Zorgcongres. ChristenUnie Harderwijk 22 november Henk Büscher

Passend Onderwijs. Tweede Zorgcongres. ChristenUnie Harderwijk 22 november Henk Büscher Passend Onderwijs Tweede Zorgcongres ChristenUnie Harderwijk 22 november 2014 Henk Büscher hbuscher@onderwijszorgkoepel.nl Wat is het samenwerkingsverband Passend Onderwijs OnderwijsZorgKoepel Noord Veluwe?

Nadere informatie

Proces toeleiding tot extra ondersteuning SWV PO De Kempen met ingang van versie juni 2016

Proces toeleiding tot extra ondersteuning SWV PO De Kempen met ingang van versie juni 2016 Proces toeleiding tot extra ondersteuning SWV PO De Kempen met ingang van 1-8-2016 versie 0.6 2 juni 2016 1. Inleiding Deze notitie is een concretisering van de uitgangspunten, principes en motieven uit

Nadere informatie

Samenvatting. Aanvulling op het ondersteuningsplan ten behoeve van beleid kalenderjaar 2017 RSV Breda PO 30-03

Samenvatting. Aanvulling op het ondersteuningsplan ten behoeve van beleid kalenderjaar 2017 RSV Breda PO 30-03 Samenvatting Aanvulling op het ondersteuningsplan 2014-2018 ten behoeve van beleid kalenderjaar 2017 RSV Breda PO 30-03 Inleiding In januari 2017 heeft het bestuur van het RSV Breda PO 30-03 de aanvulling

Nadere informatie

Jaarverslag publieksversie

Jaarverslag publieksversie Jaarverslag 2016 publieksversie 1 Het samenwerkingsverband Met het jaarverslag legt het samenwerkingsverband verantwoording af over het gevoerde beleid in 2016. Deze publieksversie geeft de belangrijkste

Nadere informatie

Huishoudelijk reglement Loket Plein 013

Huishoudelijk reglement Loket Plein 013 Huishoudelijk reglement Loket Plein 013 1. Begripsbepalingen Dit reglement verstaat onder: 1. Commissie: de Commissie Toelaatbaarheidsverklaring als bedoeld in artikel 18a lid 11 van de WPO; 2. Loket Plein

Nadere informatie

18 Begroting. Begroting

18 Begroting. Begroting 18 Begroting In deze bijlage wordt de begroting van samenwerkingsverband Rijn & Gelderse Vallei toegelicht. Het gaat hier niet om de basisbekostiging van alle scholen, maar alleen over de ondersteuningsbekostiging

Nadere informatie

Dit is de Privacyverklaring van Stichting Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Hoeksche Waard (hierna: SWV PPO Hoeksche Waard ).

Dit is de Privacyverklaring van Stichting Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Hoeksche Waard (hierna: SWV PPO Hoeksche Waard ). Privacyverklaring Algemeen Dit is de Privacyverklaring van Stichting Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Hoeksche Waard (hierna: SWV PPO Hoeksche Waard ). SWV PPO Hoeksche Waard heeft privacy

Nadere informatie

De inhoud van deze brief kunt u ook terugvinden op onze website onder Leraren> FAQ Vraag en antwoord.

De inhoud van deze brief kunt u ook terugvinden op onze website  onder Leraren> FAQ Vraag en antwoord. Het is zover: Passend onderwijs is van start. Onze scholen en samenwerkingsverband Plein 013 zijn er klaar voor. In de loop van dit schooljaar wordt naar verwachting pas echt duidelijk hoe alles in de

Nadere informatie

Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en extra ondersteuning

Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en extra ondersteuning Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en extra ondersteuning Versie 24 juni 2014 Het bestuur van het Samenwerkingsverband Passend

Nadere informatie

Alle kinderen naar de juiste school Zij ontvangen het onderwijs dat bij hen past!

Alle kinderen naar de juiste school Zij ontvangen het onderwijs dat bij hen past! Alle kinderen naar de juiste school Zij ontvangen het onderwijs dat bij hen past! Ondersteuningsplan 2016-2020 Karin Verkerk en Henk Keesenberg Visie van Zeeluwe Alle kinderen in de scholen van de aangesloten

Nadere informatie

Aandachtspunten Leraren passend onderwijs

Aandachtspunten Leraren passend onderwijs Aandachtspunten Leraren passend onderwijs Beste leraar, Op 1 augustus 2014 wordt de wet passend onderwijs ingevoerd. Dit betekent dat er een aantal zaken anders geregeld zijn voor leerling, leraar en ouder.

Nadere informatie

Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar

Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal basisonderwijs pag. 5-6 C. Speciaal onderwijs pag. 8-9 D. Aanmelding rechtstreeks bij PPO pag. 10

Nadere informatie

Samen maken we het passend!

Samen maken we het passend! Samen maken we het passend! Publieksversie Ondersteuningsplan 20142014 Samenwerkingsverband Primair Onderwijs MiddenHolland Dit is de publieksversie van het Ondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Studiedag Inrichting Passend Onderwijs SWV PO 30-10 RKC Waalwijk 3 juni 2014

Studiedag Inrichting Passend Onderwijs SWV PO 30-10 RKC Waalwijk 3 juni 2014 Studiedag Inrichting Passend Onderwijs SWV PO 30-10 RKC Waalwijk 3 juni 2014 1. Opening 2. Startactiviteit: Kennismaking 3. Doelstellingen en opbrengst van de dag 4. Kracht door verbinding Toelichting

Nadere informatie

Prestatie indicatoren ten behoeve van SWV PO De Kempen schooljaar

Prestatie indicatoren ten behoeve van SWV PO De Kempen schooljaar Prestatie indicatoren ten behoeve van SWV PO De Kempen schooljaar 2019-2020 VERSIE.DEF Ieder jaar stelt het Dagelijks Bestuur in juni de prestatie-indicatoren vast voor het komende schooljaar. Deze prestatie

Nadere informatie

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen?

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen? Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar voor scholen in het samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal basisonderwijs

Nadere informatie

Ondersteuningsstructuur voor passend onderwijs in de Viviani scholen.

Ondersteuningsstructuur voor passend onderwijs in de Viviani scholen. Ondersteuningsstructuur voor passend onderwijs in de Viviani scholen. Algemeen: Alle scholen hebben in hun School Ondersteunings Profiel uitgewerkt en verantwoord hoe er invulling wordt gegeven aan de

Nadere informatie

Notulen vergadering Ondersteunings Plan Raad 15 september 2015

Notulen vergadering Ondersteunings Plan Raad 15 september 2015 Notulen vergadering Ondersteunings Plan Raad 15 september 2015 Locatie Van Swietenstraat 26, Gouda 1. Opening vergadering Voorzitter opent de vergadering. Er is nog een extra ingezonden stuk binnengekomen.

Nadere informatie

Reglement voor de Commissie Toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en extra ondersteuning

Reglement voor de Commissie Toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en extra ondersteuning Reglement voor de Commissie Toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en extra ondersteuning Het bestuur van de Stichting Samenwerkingsverband Primair Onderwijs

Nadere informatie

Commissie van Toewijzing. Ingangsdatum 1 december 2017

Commissie van Toewijzing. Ingangsdatum 1 december 2017 Commissie van Toewijzing Ingangsdatum 1 december 2017 1 Reglement CvT Inhoud Reglement van het Samenwerkingsverband vo/vso Noord-Kennemerland bevattende bepalingen over de Commissie van Toewijzing (CvT).

Nadere informatie

Verslag voortgangsgesprek

Verslag voortgangsgesprek Verslag voortgangsgesprek Datum vaststelling: 16 januari 2019 Inhoudsopgave 1. INLEIDING 3 2. RESULTATEN 4 3. VERVOLG 6 INSPECTIE VAN HET ONDERWIJS - VOORTGANGSGESPREK 2/7 1. INLEIDING Op 10 december 2018

Nadere informatie

JAARPLANNING-WERKAGENDA Augustus 2018 juli Vastgesteld door bestuur d.d Goedgekeurd door RvT d.d

JAARPLANNING-WERKAGENDA Augustus 2018 juli Vastgesteld door bestuur d.d Goedgekeurd door RvT d.d JAARPLANNING-WERKAGENDA Augustus 2018 juli 2019 Vastgesteld door bestuur d.d. 1-11-2018 Goedgekeurd door RvT d.d. 15-11-2018 1 Jaarplanning/werkagenda schooljaar 2018-2019 Onderstaande jaarplanning in

Nadere informatie

Facilitering Samenwerkingsverband SPPOH

Facilitering Samenwerkingsverband SPPOH Facilitering Samenwerkingsverband SPPOH 2018-2019 Op basis van het ondersteuningsplan 2017-2021 versie d.d. 18 mei 2018 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Basisondersteuning... 3 3 Arrangementen onderwijsondersteuning...

Nadere informatie

Toelaatbaarheidsverklaring SBO. Welke procedure gaat vooraf aan het afgeven van een tlv voor sbo en welke eisen worden hieraan gesteld?

Toelaatbaarheidsverklaring SBO. Welke procedure gaat vooraf aan het afgeven van een tlv voor sbo en welke eisen worden hieraan gesteld? Toelaatbaarheidsverklaring SBO Welke procedure gaat vooraf aan het afgeven van een tlv voor sbo en welke eisen worden hieraan gesteld? Aanvraag toelaatbaarheidsverklaring voor het sbo Aanvraag voor Aanvraag

Nadere informatie

BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014

BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 Inleiding Met de invoering van nieuwe wettelijke bepalingen mbt passend onderwijs

Nadere informatie

- - - Raamovereenkomst: Vereniging Reformatorisch Passend Onderwijs voor primair en speciaal onderwijs Vereniging Reformatorisch Passend Onderwijs voor Voortgezet Onderwijs Koninklijke Kentalis, instelling

Nadere informatie

VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND

VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND MARJA VAN LEEUWEN HANNIE SMOLDERS 8 OKTOBER 2015 PROGRAMMA Passend onderwijs, algemeen Passend onderwijs in Helmond-Peelland VO Van po naar vo - Leerwegondersteunend

Nadere informatie

Procedure aanvragen Toelaatbaarheidsverklaring

Procedure aanvragen Toelaatbaarheidsverklaring Procedure aanvragen Toelaatbaarheidsverklaring Bij dit document hoort de Handleiding aanvraag TLV, te vinden op www.zeeluwe.nl Deze handreiking is opgesteld voor besturen en scholen van het samenwerkingsverband

Nadere informatie

DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING

DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING Versie 04 september 2015 Registratie drie maanden risicoleerlingen In ons samenwerkingsverband (SWV) kunnen scholen onder bepaalde voorwaarden leerlingen

Nadere informatie

Bijlage 6. Uitwerking KPI s uit het kwaliteitszorgsysteem

Bijlage 6. Uitwerking KPI s uit het kwaliteitszorgsysteem Bijlage 6. Uitwerking KPI s uit het kwaliteitszorgsysteem Uitwerking KPI's Indicator Hoe doen we dat? Waar ligt dat vast? Hoe brengen we het resultaat in beeld? Wat monitoren we? Kwaliteitsaspect 1 Resultaten

Nadere informatie

Zorgplicht voor de scholen

Zorgplicht voor de scholen Zorgplicht voor de scholen In het kader van de wet passend onderwijs hebben de scholen zorgplicht. Dit geldt voor leerlingen die extra ondersteuning behoeven. 1. procedure aanmelding bij reguliere school

Nadere informatie

Notulen vergadering Ondersteunings Plan Raad 2 juni 2015

Notulen vergadering Ondersteunings Plan Raad 2 juni 2015 Notulen vergadering 2 juni 2015 Locatie Dick Bruna school te Waddinxveen 1. Opening vergadering Voorzitter opent de vergadering. Eerst worden de geplande vergaderdata besproken. Een OPR-lid kan niet op

Nadere informatie

VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND

VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND VAN PO NAAR VO IN HELMOND-PEELLAND MARJA VAN LEEUWEN HANNIE SMOLDERS 13 OKTOBER 2016 PROGRAMMA Passend onderwijs, algemeen Passend onderwijs in Helmond-Peelland VO Van po naar vo - Leerwegondersteunend

Nadere informatie

Passend onderwijs en de positie van kleine besturen in het SWV. 23 januari 2015 albert boelen

Passend onderwijs en de positie van kleine besturen in het SWV. 23 januari 2015 albert boelen Passend onderwijs en de positie van kleine besturen in het SWV 23 januari 2015 albert boelen Naar de toekomst.? Individualisme-schaal-maatlaagconjunctuur- skills -locaal gericht-ouderkeuzes-van financial

Nadere informatie

Samen aan zet voor Passend Onderwijs!

Samen aan zet voor Passend Onderwijs! Samen aan zet voor Passend Onderwijs! Procesplan primair en voortgezet onderwijs datum vrijdag 20 september 2013 versie definitief Auteur(s) Peter Bijzet & Tamara Jardez Stad en Wijk bezoekadres Raadhuislaan

Nadere informatie

PERMANENTE COMMISSIE LEERLINGONDERSTEUNING Versie 2.0

PERMANENTE COMMISSIE LEERLINGONDERSTEUNING Versie 2.0 PERMANENTE COMMISSIE LEERLINGONDERSTEUNING Versie 2.0 Eindhoven, 28 juni 2016 Besproken in het Scholenoverleg d.d. 28 september 2016 Vastgesteld door het Dagelijks Bestuur d.d. 4 november 2016 Evaluatie

Nadere informatie

47% 53% Atlant: 15% Fedra: 16% OPO IJmond: 21% Tabijn: 25%

47% 53% Atlant: 15% Fedra: 16% OPO IJmond: 21% Tabijn: 25% Samenvatting enquête SWV Passend Onderwijs IJmond 2018 Datum: januari 2019 Inleiding Het samenwerkingsverband Passend onderwijs IJmond (SWV PO IJmond) zet jaarlijks een enquête uit onder de scholen van

Nadere informatie

47% 53% Atlant: 15% Fedra: 16% OPO IJmond: 21% Tabijn: 25%

47% 53% Atlant: 15% Fedra: 16% OPO IJmond: 21% Tabijn: 25% Samenvatting enquête SWV Passend Onderwijs IJmond 2018 Datum: januari 2019 Inleiding Het samenwerkingsverband Passend onderwijs IJmond (SWV PO IJmond) zet jaarlijks een enquête uit onder de scholen van

Nadere informatie

SLOA onderzoek Terugplaatsing van cluster 4 leerlingen naar het regulier onderwijs

SLOA onderzoek Terugplaatsing van cluster 4 leerlingen naar het regulier onderwijs School aan Zet 27 maart 2013 SLOA onderzoek Terugplaatsing van cluster 4 leerlingen naar het regulier onderwijs Aleid Schipper, Jos Vinders en Kees Verweij Deze masterclass Opzet van het onderzoek Hoe

Nadere informatie

Passend onderwijs: de praktijk van de Geschillencommissie passend onderwijs (GPO)

Passend onderwijs: de praktijk van de Geschillencommissie passend onderwijs (GPO) Passend onderwijs: de praktijk van de Geschillencommissie passend onderwijs (GPO) WMS Congres 9 november 2016 Medezeggenschap en Good Governance! Olga Luiken Secretaris Agenda Inleiding Samenwerkingsverband

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2017:1691

ECLI:NL:RVS:2017:1691 ECLI:NL:RVS:2017:1691 Instantie Raad van State Datum uitspraak 28-06-2017 Datum publicatie 28-06-2017 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201603121/1/A3 Eerste

Nadere informatie

OPR Samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven

OPR Samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven OPR Samenwerkingsverband Passend onderwijs PO Eindhoven Verslag OPR vergadering d.d. 8 november 2016 19:30 uur. Locatie: Odysseuslaan 2, Eindhoven Aanwezig: dhr. J. Raijmakers dhr. R. van den Hove mevr.

Nadere informatie

ROUTE A: LEERLING WORDT AANGEMELD BIJ EEN BASISSCHOOL

ROUTE A: LEERLING WORDT AANGEMELD BIJ EEN BASISSCHOOL ONDERSTEUNINGTOEWIJZINGSROUTE De toeleiding naar passende ondersteuning vindt plaats op basis van arrangeren. Arrangeren wordt gedefinieerd als het proces om te komen tot een match tussen onderwijsbehoefte

Nadere informatie

PO Platform Kwaliteit & Innovatie

PO Platform Kwaliteit & Innovatie PO Platform Kwaliteit & Innovatie Postbus 162 3440 AD WOERDEN BESTEMD VOOR: Besturen in het Primair Onderwijs (BaO en SBO) Woerden, Kenmerk: 23 april 2008 PPKI-08-026/JvdP-GS/Wee/ree Onderwerp: Subsidieregeling

Nadere informatie

Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG. wetgeving

Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG. wetgeving Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG Henk Keesenberg 0651926723 henk@wkonderwijs.nl wetgeving In november 2012 is de wetgeving passend onderwijs in de Staatscourant gepubliceerd en in december de

Nadere informatie

Informatie voor ouders die hun zoon/dochter willen aanmelden bij. het. OnderSteuningsLoket

Informatie voor ouders die hun zoon/dochter willen aanmelden bij. het. OnderSteuningsLoket Informatie voor ouders die hun zoon/dochter willen aanmelden bij het OnderSteuningsLoket Inleiding Elke school heeft de plicht om kinderen goede ondersteuning te bieden, in een veilige omgeving. Daarbij

Nadere informatie

Passend Onderwijs in Friesland. hoe zit dat precies

Passend Onderwijs in Friesland. hoe zit dat precies Passend Onderwijs in Friesland hoe zit dat precies Passend Onderwijs is de nieuwe manier waarop in het onderwijs extra ondersteuning aan leerlingen met leer- of ontwikkelingsmoeilijkheden wordt gegeven.

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF SCHOLEN EN OUDERS - 1 JULI 2015

NIEUWSBRIEF SCHOLEN EN OUDERS - 1 JULI 2015 NIEUWSBRIEF SCHOLEN EN OUDERS - 1 JULI 2015 Nieuwsbrief voor scholen en ouders die zijn aangesloten bij de Onderwijszorgkoepel Noord- Veluwe (OZKNV) Passend Onderwijs, het eerste jaar Het eerste jaar Passend

Nadere informatie

Beoordelingskader voor de aanvraag TLV SBO of SO Samenwerkingsverband PO Midden-Holland

Beoordelingskader voor de aanvraag TLV SBO of SO Samenwerkingsverband PO Midden-Holland Beoordelingskader voor de aanvraag TLV SBO of SO Samenwerkingsverband PO Midden-Holland 30 november 2016 Bijlage: Bepaling soort TLV en SO-categorie 1. Inleiding Binnen het samenwerkingsverband Midden-Holland

Nadere informatie

Voor wie is de Week van passend onderwijs bedoeld?

Voor wie is de Week van passend onderwijs bedoeld? Ongetwijfeld heeft iedereen wel eens de term PASSEND ONDERWIJS voorbij zien komen. Samenwerkingsverbanden, schoolbesturen en scholen zijn al een aantal jaar druk bezig alles vorm te geven zoals het in

Nadere informatie

Notulen vergadering Ondersteunings Plan Raad 19 januari 2016

Notulen vergadering Ondersteunings Plan Raad 19 januari 2016 Notulen vergadering Ondersteunings Plan Raad 19 januari 2016 Locatie Kantoor Samenwerkingsverband te Gouda 1./2. Opening vergadering Voorzitter opent de vergadering en heet de nieuwe OPR leden van harte

Nadere informatie

Proces en spoedprocedures Toelaatbaarheid tot een school voor Speciaal (Basis) Onderwijs in Unita

Proces en spoedprocedures Toelaatbaarheid tot een school voor Speciaal (Basis) Onderwijs in Unita Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Proces en spoedprocedures Toelaatbaarheid tot een school voor Speciaal (Basis) Onderwijs in Unita Deze brochure is opgesteld voor het samenwerkingsverband Unita en

Nadere informatie

Vragen gesteld op de ouderavond op 11 februari 2014 gehouden in De Boemerang te Naaldwijk

Vragen gesteld op de ouderavond op 11 februari 2014 gehouden in De Boemerang te Naaldwijk Vragen gesteld op de ouderavond op 11 februari 2014 gehouden in De Boemerang te Naaldwijk 1: En wat kunnen jullie betekenen voor hoogbegaafde kinderen. Het is aan de school om aanbod te hebben voor hoogbegaafde

Nadere informatie

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen Informatie t.b.v. scholen voor speciaal basisonderwijs (SBAO) en speciaal onderwijs (SO) in Samenwerkingsverband (SWV) Kop van Noord-Holland

Nadere informatie

ADVIES. [verzoekster], wonende te [woonplaats], moeder van [de leerling], verzoekster, gemachtigde: [naam gemachtigde]

ADVIES. [verzoekster], wonende te [woonplaats], moeder van [de leerling], verzoekster, gemachtigde: [naam gemachtigde] 108056 - Geschil over voorgenomen verwijdering leerling. Het verzoek is gegrond omdat er geen ontwikkelingsperspectief is opgesteld en geen op overeenstemming gericht overleg met de ouder heeft plaatsgevonden.

Nadere informatie

Periode van het moment van aanmelding tot het bericht van toelating op de meest passende plek Periode van 6 weken!

Periode van het moment van aanmelding tot het bericht van toelating op de meest passende plek Periode van 6 weken! Uitwerkingen ondersteuningsplan. In het ondersteuningsplan van het SWV staat op hodlijnen aangegeven hoe procedures op hodlijnen verlopen. Deze toelichting is een uitwerking van de in het ondersteuningsplan

Nadere informatie

Ondersteuningsplan Regsam. (VO Zoetermeer)

Ondersteuningsplan Regsam. (VO Zoetermeer) Ondersteuningsplan Regsam (VO Zoetermeer) Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de beoordeling en

Nadere informatie

MONITORING SWV 2202-PO bijlage 1 bij OP

MONITORING SWV 2202-PO bijlage 1 bij OP MONITORING SWV 2202-PO bijlage 1 bij OP Deze notitie is bedoeld om de beleidslijn van het SWV te concretiseren en de systematiek voor verantwoording uit te werken. De wetgever geeft aan dat er sprake dient

Nadere informatie

Welkom. Ontmoeting Jeugdprofessionals en RSV Breda eo 6 februari 2017

Welkom. Ontmoeting Jeugdprofessionals en RSV Breda eo 6 februari 2017 Welkom Ontmoeting Jeugdprofessionals en RSV Breda eo 6 februari 2017 Programma Wat bindt ons? (de wet) Wat verbindt ons? (de inhoud) Vragen en verheldering Wat bindt ons? (de wet) Transities in het sociale

Nadere informatie

Eerste analyse van de in-, door- en uitstroom van het aantal leerlingen s(ba)o binnen het samenwerkingsverband

Eerste analyse van de in-, door- en uitstroom van het aantal leerlingen s(ba)o binnen het samenwerkingsverband Eerste analyse van de in-, door- en uitstroom van het aantal leerlingen s(ba)o binnen het samenwerkingsverband Naar de bijlagen 1 en 2 wordt verwezen voor de overzichten en de rapportage van de commissie

Nadere informatie

Zorgplicht voor de scholen

Zorgplicht voor de scholen Zorgplicht voor de scholen In het kader van de wet passend onderwijs hebben de scholen zorgplicht. Dit geldt voor leerlingen die extra ondersteuning behoeven. Een inschrijving is iets andere dan een aanmelding.

Nadere informatie

Nieuwsbrief januari t/m juni 2013

Nieuwsbrief januari t/m juni 2013 Juni 2013 Nieuwsbrief januari t/m juni 2013 Iets later dan gepland hier de nieuwsbrief van de GMR Leerrijk. Vertraging rondom het bestuursformatieplan heeft ervoor gezorgd dat we de nieuwsbrief deze keer

Nadere informatie

Informatie directeur/bestuurder SWV PO 30-10

Informatie directeur/bestuurder SWV PO 30-10 PO Informatie directeur/bestuurder SWV PO Een schets van het SWV PO 3010 Het samenwerkingsverband PO (SWV PO) richt zich op het gezamenlijk realiseren van een adequaat aanbod voor leerlingen, die passend

Nadere informatie

Ervaringen en wensen van scholen m.b.t. passend onderwijs

Ervaringen en wensen van scholen m.b.t. passend onderwijs Ervaringen en wensen van scholen m.b.t. passend onderwijs Resultaten van vragenlijst (samenvatting) Naam SWV: Samenwerkingsverband IJssel Berkel (PO250) Datum opstelling: 2 december 207 Datum bespreking

Nadere informatie

Planning Inhoudelijke Activiteiten Werkgroepen swv. Passend Onderwijs Regio 26 05

Planning Inhoudelijke Activiteiten Werkgroepen swv. Passend Onderwijs Regio 26 05 Planning Inhoudelijke Activiteiten Werkgroepen swv. Passend Onderwijs Regio 26 05 Stuurgroep onderscheidt vijf thema s, waarvoor werkgroepen worden geformeerd. De thema s zijn: Visie en bestuurlijke inrichting;

Nadere informatie

Samenwerkingsverband PO

Samenwerkingsverband PO Samenwerkingsverband PO 31-02 07-10-2015 Het BTO bestaat uit vijf leden: 1. Coördinator OT Leudal - Thornerkwartier: Boy Mertens 2. Coördinator OT Echt Susteren: Martien Tonnaer 3. Coördinator OT Roermond

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN Communicatieplan 28-1-2015 def A. van den Bosch/P. Dekkers

COMMUNICATIEPLAN Communicatieplan 28-1-2015 def A. van den Bosch/P. Dekkers COMMUNICATIEPLAN INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding 2. Uitgangspunten communicatie 3. Doel 4. Doelgroepen en communicatie instrumenten 5. Rolverdeling communicatie 6. Evaluatie 1. Inleiding Bij de opdracht van

Nadere informatie

Monitor sociaal domein 2017 Aansluiting jeugdhulp en onderwijs

Monitor sociaal domein 2017 Aansluiting jeugdhulp en onderwijs Monitor sociaal domein 2017 Aansluiting jeugdhulp en onderwijs Aansluiting jeugdhulp en onderwijs 1 Gecombineerd aanbod onderwijs en zorg Per 1 augustus 2014 is de Wet passend onderwijs ingegaan. Hiermee

Nadere informatie

Notitie optimaliseren overgang PO-VO voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften

Notitie optimaliseren overgang PO-VO voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften Notitie optimaliseren overgang PO-VO voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften In diverse (strategische) sessies van het samenwerkingsverband PO LHA en Samenwerkingsverband VO De Langstraat over

Nadere informatie

Jaarverslag( beknopte versie) Commissie Toelaatbaarheidsverklaringen Schooljaar RSV Breda PO 3003

Jaarverslag( beknopte versie) Commissie Toelaatbaarheidsverklaringen Schooljaar RSV Breda PO 3003 Jaarverslag( beknopte versie) Commissie Toelaatbaarheidsverklaringen Schooljaar 2016-2017 RSV Breda PO 3003 Dries Emmen voorzitter CTLV Jacques van den Born directeur RSV Breda 1 Inleiding Naar aanleiding

Nadere informatie

Samenwerkingsverband vo Hoeksche Waard. meerjarenbegroting en begroting 2019

Samenwerkingsverband vo Hoeksche Waard. meerjarenbegroting en begroting 2019 Versie: 27 november 2018 Samenwerkingsverband vo Hoeksche Waard meerjarenbegroting 2019-2022 en begroting 2019 1. Inleiding en uitgangspunten Per 1 augustus 2018 zijn de scholen voor voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Jaarplan Samenwerkingsverband de Liemers VO. (dit beleidsstuk betreft schooljaar en loopt door tot )

Jaarplan Samenwerkingsverband de Liemers VO. (dit beleidsstuk betreft schooljaar en loopt door tot ) Jaarplan 2017-2018 Samenwerkingsverband de Liemers VO. (dit beleidsstuk betreft schooljaar 2017-2018 en loopt door tot 1-1-2019) Het Ondersteuningsplan beschrijft het meerjarenbeleid 2016-2020 van het

Nadere informatie

Procedure aanmelding voor Advies, Ondersteuning of Plaatsing

Procedure aanmelding voor Advies, Ondersteuning of Plaatsing Procedure aanmelding voor Advies, Ondersteuning of Plaatsing September 2014 (Zie ook het stroomschema en het document over ondersteuningstoewijzing op de site en de achtergrondinformatie in de bijlage)

Nadere informatie

Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid

Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid Concept projectplan Steunpunt Hoogbegaafdheid Procesbeschrijving Bij het vormgeven aan het project Hoogbegaafdheid hebben verschillende gesprekken plaatsgevonden, waaronder met andere samenwerkingsverbanden.

Nadere informatie