Samen aan zet voor Passend Onderwijs!

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Samen aan zet voor Passend Onderwijs!"

Transcriptie

1 Samen aan zet voor Passend Onderwijs! Procesplan primair en voortgezet onderwijs datum vrijdag 20 september 2013 versie definitief Auteur(s) Peter Bijzet & Tamara Jardez Stad en Wijk bezoekadres Raadhuislaan 106, 3201 EL Spijkenisse postadres Postbus 25, 3200 AA Spijkenisse telefoon (0181) fax (0181) internet

2 Inleiding Op 1 augustus 2014 treedt de Wet Passend Onderwijs inwerking. De scholen krijgen dan een zorgplicht. Dat betekent dat scholen ervoor verantwoordelijk zijn om elk kind een goede onderwijsplek te bieden. Om dit te bewerkstelligen hebben de scholen de wettelijke taak gekregen een op te stellen. In het leggen scholen vast hoe het passend onderwijs voor elk kind wil realiseren. Hiervoor moeten de schoolbesturen en gemeenten op overeenstemming overleg voeren, onder meer over hoe de koppeling onderwijs en zorg gerealiseerd kan worden. Dit is de eerste aanzet om tot een te komen. In dit document wordt beschreven wat een is, welke partijen hierbij betrokken zijn en welke weg samen met het onderwijs bewandeld zal worden om tot een te komen. Dit document is tot stand gekomen met inbreng van de samenwerkingsverbanden van het primair en voortgezet onderwijs en heeft betrekking op het proces van de gemeenten op Voorne Putten, de gemeente Rotterdam en de schoolbesturen. Het gaat nog niet in op de inhoud van het. Hoewel het maken van een een verantwoordelijkheid is van het onderwijs, heeft het plan gevolgen voor de gemeenten. Zeker ook gelet de decentralisatie jeugdzorg die op gemeenten afkomt. De gemeenten en de schoolbesturen hebben ieder een zorgplicht voor dezelfde kinderen. Afstemming en gezamenlijke afspraken zijn van groot belang. Daarom zijn we nu samen aan zet! 2 Samen aan zet voor Passend Onderwijs!

3 Inhoudsopgave Inleiding... 2 Hoofdstuk 1 Passend Onderwijs Ondersteuningsplan Verantwoordelijkheid en rollen Procedure OOGO en geschillenregeling Decentralisatie Jeugdzorg - Koppeling zorg en onderwijs... 6 Hoofdstuk 2 Stand van zaken Voorne Putten Samenwerkingsverband / scholen REA Voorne Putten Wat doen we al regionaal? Voorbereiding decentralisatie Jeugdzorg Verantwoordelijkheden en belangen Vaststellen modelprocedure OOGO Rol gemeente Rotterdam Hoofdstuk 3 Planning Planning primair onderwijs Planning voortgezet onderwijs Samen aan zet voor Passend Onderwijs!

4 Hoofdstuk 1 Passend Onderwijs De Wet passend onderwijs is op 9 oktober 2012 aangenomen door de Eerste Kamer. Op 1 augustus 2014 treedt de wet inwerking. De scholen krijgen dan een zorgplicht. Dat betekent dat scholen ervoor verantwoordelijk zijn om elk kind een goede onderwijsplek te bieden. Op de eigen school, eventueel met extra ondersteuning in de klas, op een andere reguliere school in de regio of in het (voortgezet) speciaal onderwijs (vso). Ouders worden hierbij nauw betrokken. Om aan alle kinderen daadwerkelijk een goede onderwijsplek te kunnen bieden, vormen reguliere en speciale scholen samen regionale samenwerkingsverbanden. De scholen in het samenwerkingsverband maken afspraken over de ondersteuning aan leerlingen en de bekostiging daarvan. Deze afspraken worden vastgelegd in een document, het. Het is een wettelijke verplichting. 1.1 Ondersteuningsplan In het regionaal legt het samenwerkingsverband vast hoe het passend onderwijs voor elk kind wil realiseren. Dit wordt ten minste 1 keer per 4 jaar opgesteld en kan tussentijds worden gewijzigd. In het zijn de schoolondersteuningsprofielen van de deelnemende scholen opgenomen. Ook staat er in het welk niveau van basisondersteuning de scholen in het samenwerkingsverband ten minste moeten bieden. Belangrijk hierbij is dat de basisondersteuning die de scholen in het samenwerkingsverband bieden of willen gaan bieden afgestemd is op het gemeentelijk zorgaanbod. Minimaal bevat het het volgende: Het niveau van basisondersteuning dat op alle vestigingen van scholen in het samenwerkingsverband aanwezig is. De manier waarop het samenwerkingsverband een samenhangend geheel van voorzieningen voor extra ondersteuning binnen en tussen de scholen organiseert, zodat leerlingen een ononderbroken ontwikkelingsproces kunnen doormaken en leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben een zo passend mogelijke plaats in het onderwijs krijgen. De afspraken (procedure en criteria) die de bevoegde gezagsorganen hebben gemaakt over de verdeling, besteding en toewijzing van de middelen voor extra ondersteuning en de voorzieningen voor extra ondersteuning aan de scholen, inclusief een meerjarenbegroting. De procedure en de criteria voor de plaatsing van leerlingen op de speciale scholen voor basisonderwijs in het samenwerkingsverband en op scholen voor speciaal onderwijs en voor voortgezet speciaal onderwijs. De procedure en het beleid voor de terugplaatsing of overplaatsing naar het basisonderwijs en voortgezet onderwijs voor leerlingen van wie de duur van de toelaatbaarheidsverklaring is afgelopen. De beoogde en bereikte kwalitatieve en kwantitatieve resultaten van het onderwijs aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben. 4 Samen aan zet voor Passend Onderwijs!

5 De manier waarop het samenwerkingsverband ouders informatie verstrekt over de ondersteuningsvoorzieningen en over de onafhankelijke ondersteuningsmogelijkheden voor ouders. De afspraken die zijn gemaakt over de overdracht van middelen voor zware ondersteuning voor leerlingen die na de jaarlijkse teldatum van 1 oktober instromen in het (v)so, inclusief de afspraken die zijn gemaakt over de overdracht van middelen aan het samenwerkingsverband door scholen bij een ontoereikend budget voor lichte ondersteuning. 1.2 Verantwoordelijkheid en rollen Schoolbesturen en samenwerkingsverband Schoolbesturen zijn verantwoordelijk voor het inrichten van het samenwerkingsverband. Het opstellen en vaststellen van een is de verantwoordelijkheid van de schoolbesturen binnen het samenwerkingsverband. Het bevat afspraken hoe de schoolbesturen gezamenlijk voor elke leerling zo goed mogelijk passend onderwijs realiseren. Het samenwerkingsverband heeft verder tot taak om te beslissen of een leerling wordt toegelaten tot het (voortgezet) speciaal onderwijs en legt verantwoording af aan de overheid en andere belanghebbenden met een jaarverslag en jaarrekening. Scholen Na aanmelding van een kind dat extra ondersteuning nodig heeft op een school, beslist de school over toelating. Als het kind de nodige ondersteuning kan worden geboden op de school zelf, te toetsen aan het schoolondersteuningsprofiel, wordt het kind toegelaten. Als dat niet het geval is volgt een aanbod voor een andere school of een plek in het (v)so. Na aanmelding wordt voor elke leerling die extra ondersteuning nodig heeft een ontwikkelingsperspectief met onderwijsdoelen opgesteld. Hierbij wordt ook gekeken naar eerder behaalde prestaties, medische gegevens en eerder verleende hulp/ondersteuning. Tot slot dienen scholen hun docenten voor te bereiden op meer verschillende leerlingen in de klas. Het schoolondersteuningsprofiel bevat daarom ook voorstellen tot de gewenste extra professionalisering. Ouders en leraren Ouders en leraren hebben in de raad instemmingsrecht op het. Gemeenten Het samenwerkingsverband is verplicht om over het concept een op overeenstemming gericht overleg (OOGO) te voeren met de belanghebbende gemeente(n). De gemeente(n) hebben in het OOGO de verantwoordelijkheid voor de borging van de aansluiting van (delen van) het op het gemeentelijk beleid. Achtergrond is dat de gemeente verantwoordelijk is voor het toezicht op de naleving van de leerplicht en de RMC functie, het leerlingenvervoer, de onderwijshuisvesting en dat de gemeente in de nabije toekomst verantwoordelijk 5 Samen aan zet voor Passend Onderwijs!

6 wordt voor andere zaken die nauw samenhangen met passend onderwijs (decentralisatie jeugdzorg, Participatiewet). 1.3 Procedure OOGO en geschillenregeling Gemeente en samenwerkingsverband spreken af hoe zij dit overleg willen vormgeven, er is een modelprocedure OOGO door de VNG opgesteld. Het op overeenstemming gericht overleg tussen gemeenten en samenwerkingsverbanden moet leiden tot goede afstemming en samenwerking. Het samenwerkingsverband en de gemeenten overleggen, elk vanuit de eigen verantwoordelijkheid, met elkaar over de vraag hoe de aansluiting tussen de ondersteuning in het onderwijs en de (jeugd)zorg vanuit de gemeente het beste tot stand kan komen. Daarnaast is in de wet een verplichting opgenomen voor het samenwerkingsverband en de gemeenten om te komen tot een procedure voor het beslechten van geschillen, voor als men niet tot overeenstemming kan komen. Voor de inwerkingtreding van de procedure OOGO wordt door de gemeenten en samenwerkingsverbanden een overeenkomst opgemaakt en ondertekend. Daarin wordt tevens opgenomen dat men aansluit bij het landelijk model Reglement Geschillenregeling oogo. 1.4 Decentralisatie Jeugdzorg - Koppeling zorg en onderwijs Per 1 januari 2015 komt de verantwoordelijkheid voor alle zorg voor jeugd bij gemeenten te liggen. De concept-jeugdwet gaat naar verwachting in 2015 in en zorgt voor de decentralisatie van alle ondersteuning, hulp en zorg voor jeugd en ouders naar gemeenten. Gemeenten kunnen hierdoor beter integraal beleid ontwikkelen en maatwerk bieden. Door de nieuwe verantwoordelijkheden van de gemeenten wordt het makkelijker verbindingen te maken tussen zorg, onderwijs, werk en inkomen, welzijn, sport en veiligheid. De gemeente voert op grond van de nieuwe wet een samenhangend beleid en legt dit eens in de vier jaar vast in een plan. In dit plan staat onder meer de visie van de gemeente en de uitvoering van het beleid, waaronder regels over de toekenning van individuele voorzieningen, de wijze van beoordeling en de afweging van toekenning. De decentralisatie Jeugdzorg heeft veel raakvlakken met Passend Onderwijs, daarom is goede afstemming tussen schoolbesturen en gemeenten belangrijk. Gemeenten worden dan ook verplicht om hun jeugdzorgplannen in een OOGO te bespreken met de schoolbesturen. Een belangrijk onderdeel van deze afstemming is de verbinding van de (jeugd)zorgstructuur en de zorgstructuur in het onderwijs. Twee stappen zijn hierin van groot belang: 1. Inzichtelijk maken van het totale zorgaanbod. Dit draagt bij aan het vergroten van de kennis op scholen over de mogelijk in te zetten zorg en het voorkomen van dubbele inkoop van dezelfde zorg door het samenwerkingsverband en de gemeenten. 2. De koppeling van de zorgstructuur op school met de zorgstructuur in de gemeenten. De zorg voor leerlingen op de school moet meer verbonden worden met de zorg die buiten de school (bijv. CJG) aan kinderen en gezinnen wordt geboden. Hiermee wordt dubbele hulpverlening voorkomen en zijn de probleemeigenaren (school of zorg) in een eerder stadium bekent met de gehele problematiek rondom het kind en/of gezin. Deze opgave heeft een belangrijke plaats in zowel Passend Onderwijs als de decentralisatie Jeugdzorg. 6 Samen aan zet voor Passend Onderwijs!

7 Het beschrijft de plannen van het samenwerkingsverband op de koppeling zorg onderwijs. Het is van groot belang dat deze plannen goed afgestemd zijn met de gemeenten. Als dat niet het geval is, kan dit de realisatie van de koppeling bemoeilijken. 7 Samen aan zet voor Passend Onderwijs!

8 Hoofdstuk 2 Stand van zaken Voorne Putten 2.1 Samenwerkingsverband / scholen De schoolbesturen zijn het afgelopen jaar druk doende geweest om de bestaande samenwerkingsverbanden te herorganiseren en/of samen te voegen. Dit resulteert in het samenwerkingsverband waarin de schoolbesturen van het voortgezet (speciaal) onderwijs Voorne Putten zitting hebben en het samenwerkingsverband 2808 voor het primair (speciaal) onderwijs op Voorne Putten/Rozenburg. Beide samenwerkingsverbanden werken momenteel aan het concept. 2.2 REA Voorne Putten Tegelijkertijd aan het opzetten van de samenwerkingsverbanden, werken de gemeenten op Voorne Putten met de schoolbesturen aan het opzetten van een Regionaal Educatieve Agenda. Met deze agenda spreken ze met elkaar af over welke thema s waarin ze een gedeelde verantwoordelijkheid kennen of deels afhankelijk van elkaar zijn en op welke wijze zij daarover overleg voeren. De REA biedt een prima platform om regionale ontwikkelingen waarin regionale en lokale belangen door elkaar lopen met gemeenten en schoolbesturen te bespreken. Dit is dan ook de reden waarom Passend Onderwijs zowel in het primair als voortgezet onderwijs op de REA is geagendeerd. Het doel is om in de REA het OOGO te voeren over het. Vervolgens biedt de REA ook prima mogelijkheden om gezamenlijk te besluiten tot het uitdiepen van onderdelen van het. 2.3 Wat doen we al regionaal? Op Voorne Putten zijn door de gemeenten en schoolbesturen gezamenlijk initiatieven genomen als voorloper op Passend Onderwijs en de decentralisatie Jeugdzorg. De voornaamste daarvan zijn het project HIA voor het primair onderwijs en het traject Aan Elkaar voor het voortgezet onderwijs. Primair onderwijs Het project HIA richt zich op de koppeling zorg onderwijs in het primair onderwijs. HIA staat voor een methodiek die met het Passend Onderwijs op de scholen wordt geïntroduceerd: handelingsgericht integraal arrangeren. Dit betekent dat met het project gezocht wordt naar de situatie waarin gemeente en scholen in samenhang passende opvoed- en opgroeiondersteuning en passend onderwijs aan ieder kind bieden. In de eerste plaats ter versterking van de directe omgeving van een kind (het gezin, de klas) om te voorkomen dat kinderen extra zorg nodig hebben. Maar ook om, bij situaties van zwaardere problematiek, samen op te trekken bij de ondersteuning van het kind en zijn omgeving. Er heeft een pilot plaatsgevonden in Bernisse, waarna gemeenten en schoolbesturen onderling hebben afgesproken dat de implementatie van dit project lokaal gebeurt op basis van lokale afspraken, maar dat we elkaar regionaal informeren en daar waar mogelijk regionaal afspraken maken. Diverse gemeenten zijn reeds gestart met het maken van de afspraken en het uitrollen van het project. Voortgezet onderwijs De gouden driehoek kind-thuis-school is het startpunt voor doorontwikkeling van een gezamenlijke werkwijze van zorg, onderwijs en publieke jeugdzorg. In het vo werkt men aan dwarsverbanden op professionele momenten (PM), te weten 8 Samen aan zet voor Passend Onderwijs!

9 intake/vooraanmelding (PM1), leerlingbespreking (PM2), zorgteambespreking (PM3) en ZAT-bespreking (PM4). Dit traject wordt Aan Elkaar genoemd. In tegenstelling tot het primair onderwijs zijn er aan de voorkant van dit traject geen afspraken gemaakt over opdracht, doel en (co)financiering. Het voortgezet onderwijs heeft een groot belang bij dit traject waarin de koppeling zorg onderwijs centraal staat. Zij hebben geïnvesteerd en dit heeft een analyse en behoefte richting de zorgorganisaties en gemeente opgeleverd. Dit zal centraal staan in het van het voorgezet onderwijs. Afstemming over het vervolg van dit traject is noodzakelijk, mede omdat de gemeenten eenzelfde belang hebben bij de koppeling zorg onderwijs vanuit haar verantwoordelijkheid voor de jeugdgezondheidszorg en straks de gehele jeugdzorg. 2.4 Voorbereiding decentralisatie Jeugdzorg In de ambtelijke werkgroep Jeugd werken alle gemeenten samen aan de implementatie van de Jeugdzorg op Voorne Putten. Deze voorbereiding wordt gevoed door overleg en afstemming met de overige gemeenten in de stadsregio Rijnmond. Besloten is dat iedere gemeente haar eigen implementatieplan opstelt en uitvoert. Uiteindelijk dienen ook de plannen voor de decentralisatie Jeugdzorg met de schoolbesturen te worden besproken in het OOGO. Wederom is de REA hiervoor een uitstekend instrument. 2.5 Verantwoordelijkheden en belangen De schoolbesturen hebben de verantwoordelijkheden zoals beschreven in hoofdstuk 1. Zij nemen het initiatief tot het opstellen van een en betrekken de gemeenten daarbij. Het belang van het samenwerkingsverband is een afgestemd per maart De afstemming van de plannen met betrekking tot de gemeentelijke verantwoordelijkheid over (jeugd)zorg, onderwijshuisvesting, leerplicht en leerlingenvervoer met de gemeenten belangrijk voor de realisatie van die plannen. De gemeenten op Voorne Putten hebben als verantwoordelijkheid OOGO te voeren over het van het samenwerkingsverband. Vanuit het beleidsveld onderwijs richten de gemeenten zich op de plannen van het samenwerkingsverband die een relatie hebben tot het gemeentelijk beleid op onderwijshuisvesting, leerplicht en leerlingenvervoer. Het grootste belang ligt echter op het beleidsveld jeugd. Het zorgaanbod wat scholen nodig hebben om alle leerlingen ondersteuning te kunnen bieden wordt grotendeels aangeboden vanuit gemeentelijke middelen. Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) speelt hierbij een cruciale rol. Onnodige inkoop vanuit de scholen, dubbelingen in aanbod dienen voorkomen te worden door overleg. Daarnaast is de realisatie van de koppeling zorg onderwijs ook een belangrijk onderdeel van de decentralisatie Jeugdzorg. Expertise vanuit de werkgroep Jeugd is daarom onontkoombaar om tot overeenstemming van het te kunnen komen. Omdat de ontwikkeling Passend Onderwijs en de decentralisatie Jeugdzorg helaas niet gelijk oplopen (decentralisatie Jeugdzorg vindt jaar later plaats), is het zaak dat de gemeenten zich bij de vaststelling van het richten op wat nu bekend is over de jeugdgezondheidszorg en de decentralisatie Jeugdzorg. In het 9 Samen aan zet voor Passend Onderwijs!

10 kan het samenwerkingsverband in overleg met de gemeenten opnemen het te herzien na twee jaar, vanwege de dan gerealiseerde implementatie van de Jeugdzorg. Daar waar mogelijk kan geanticipeerd worden. 2.6 Vaststellen modelprocedure OOGO Voordat er op overeenstemming gericht overleg (OOGO) gevoerd kan worden over het dienen de gemeenten en het samenwerkingsverband hierover een procedure af te spreken en deze te ondertekenen. Tegelijkertijd dient er ook een geschillenregeling vastgesteld worden. Deze regeling is bedoeld wanneer er geen overeenstemming is bereikt in het OOGO en een van de partijen bezwaar wil aantekenen tegen het. De volgende zaken dienen te worden opgenomen in de procedure OOGO: Overlegcommissie Deze commissie overlegt over het en bestaat uit vertegenwoordigers van de colleges en het samenwerkingsverband. Het voorstel is om de overlegcommissie te laten bestaan uit het pfo MAZA 1 en de schoolbesturen uit de samenwerkingsverbanden en Dit sluit aan op het in voorbereiding zijnde REA, waarin de REA-regiegroep uit dezelfde deelnemers bestaat. De voorzitter van de overlegcommissie is mevr. M. Roza, wethouder te Hellevoetsluis. Ambtelijk secretaris van de overlegcommissie is mevr. T. Jardez, beleidsmedewerker gemeente Spijkenisse. Ook deze verdeling sluit aan bij de conceptstructuur van de REA. Voorbereiding: secretariaat overlegcommissie Het OOGO dient te worden voorbereid. De overlegcommissie stelt hiervoor een voorbereidingsgroep in als secretariaat van de overlegcommissie. Dit is de projectgroep REA Passend Onderwijs (voorheen werkgroepen Jeugd en Onderwijs), aangevuld met de afvaardiging uit het samenwerkingsverband 28-12: coördinator samenwerkingsverband en het samenwerkingsverband 2808: kwartiermaker samenwerkingsverband en een afgevaardigde uit de schoolbesturen. De projectgroep heeft een viertal trekkers van dit traject aangeduid: beleidsmedewerkers Jeugd en Onderwijs van de gemeente Spijkenisse, mevr. Jardez en dhr. Bijzet, de beleidsmedewerker Onderwijs en Opvang van de gemeente Hellevoetsluis, mevr. Kleijburg en de beleidsmedewerker doelgroepen en sport van de gemeente Brielle, mevr. Laurs. Samen met de coördinator van het samenwerkingsverband 28-12, de heer Klop, de kwartiermaker van het samenwerkingsverband 2808, dhr. Van Wel, en afgevaardigde van de schoolbesturen primair onderwijs, dhr. Oldeburgh, bereiden zij de vergaderingen van het secretariaat voor. De voorbereidingsgroep zal verslag doen aan de projectgroep Passend Onderwijs en deze weer aan het pfo MAZA (dan wel REA-regiegroep). 1 Het pfo MAZA is een bestuurlijk overleg orgaan op Voorne-Putten waarin portefeuillehouders maatschappelijke zaken van alle gemeenten gezamenlijke besluiten nemen. 10 Samen aan zet voor Passend Onderwijs!

11 2.7 Rol gemeente Rotterdam De scholen in de deelgemeente Rozenburg, gemeente Rotterdam, zijn opgenomen in de samenwerkingsverbanden en Deze samenwerkingsverbanden dienen daarom ook OOGO te voeren met de gemeente Rotterdam. Dit OOGO vindt op verzoek van de gemeente Rotterdam plaats binnen het bestaande Rotterdamse OOGO voor onderwijszaken: Rotterdams Onderwijs Forum. Dit betekent alsnog een tweetal OOGO s voor de samenwerkingsverbanden, maar toch een efficiëntieslag gezien het totaal van zes gemeenten waar de samenwerkingsverbanden mee te maken hebben. Om de voorbereiding tot het OOGO binnen het Rotterdams Onderwijs Forum soepel te laten verlopen zal de beleidsadviseur onderwijs van de gemeente Rotterdam, mevr. Belcaïd, aansluiten op de projectgroep Passend Onderwijs te Voorne Putten. 11 Samen aan zet voor Passend Onderwijs!

12 Hoofdstuk 3 Planning 3.1 Planning primair onderwijs Wanneer Wie 2 Wat Juli 2013 Voorbereidende groep Start bespreking concept Augustus 2013 Alle gemeenten en het samenwerkingsverband Vaststellen modelprocedure en geschillenregeling Augustus 2013 Werkgroep onderwijs, kwartiermaker samenwerkingsverband en afgevaardigde Terugkoppeling voorbereidende groep en bespreking concept schoolbesturen September 2013 Voorbereidende groep Vervolg bespreking concept 12 September 2013 Werkgroep onderwijs, kwartiermaker samenwerkingsverband en afgevaardigde Terugkoppeling voorbereidende groep en bespreking concept schoolbesturen Oktober 2013 Colleges gemeenten Bespreken concept 7 November 2013 REA-regiegroep Bespreken concept Oktober 2013 Voorbereidende groep Vervolg bespreking concept 14 November 2013 Werkgroep onderwijs, kwartiermaker samenwerkingsverband en afgevaardigde Terugkoppeling voorbereidende groep en bespreking concept schoolbesturen December 2013 Colleges gemeenten Besluitvorming standpunt m.b.t. concept Januari 2014 REA-regiegroep OOGO. 2 Zodra de REA is gestart, wordt hierbij aangesloten. Aangezien de REA-regiegroep gelijk is aan het pfo MAZA plus schoolbesturen, zal dit soepel verlopen. 12 Samen aan zet voor Passend Onderwijs!

13 3.2 Planning voortgezet onderwijs Wanneer Wie 3 Wat Juli 2013 Voorbereidende groep Start bespreking concept Augustus 2013 Alle gemeenten en het samenwerkingsverband Vaststellen modelprocedure en geschillenregeling Augustus 2013 Werkgroep onderwijs en coördinator samenwerkingsverband Terugkoppeling voorbereidende groep en bespreking concept September 2013 Voorbereidende groep Vervolg bespreking concept 12 September 2013 Werkgroep onderwijs en coördinator samenwerkingsverband Terugkoppeling voorbereidende groep en bespreking concept September 2013 Colleges gemeenten Bespreken concept 3 Oktober 2013 REA-regiegroep Bespreken concept Oktober 2013 Voorbereidende groep Vervolg bespreking concept 14 November 2013 Werkgroep onderwijs en coördinator samenwerkingsverband Terugkoppeling voorbereidende groep en bespreking concept December 2013 Colleges gemeenten Besluitvorming standpunt m.b.t. concept Januari 2014 REA-regiegroep OOGO. 3 Zodra de REA is gestart, wordt hierbij aangesloten. Aangezien de REA-regiegroep gelijk is aan het pfo MAZA plus schoolbesturen, zal dit soepel verlopen. 13 Samen aan zet voor Passend Onderwijs!

Wethoudersoverleg Sociaal Domein

Wethoudersoverleg Sociaal Domein Wethoudersoverleg Sociaal Domein Onderdeel : Jeugd Agendapunt : 9 Nummer : 13.0004438 Onderwerp: Plan van aanpak Passend Onderwijs Bijlagen: Inleiding: Vanaf 1 augustus 2014 zijn scholen verplicht een

Nadere informatie

Toelichting BenW-adviesnota. Overleg Passend Onderwijs Noord- Limburg en Midden- Limburg : Philips, P.A.H.M.

Toelichting BenW-adviesnota. Overleg Passend Onderwijs Noord- Limburg en Midden- Limburg : Philips, P.A.H.M. Onderwerp: Toelichting BenW-adviesnota Afdeling/team : Welzijn Overleg Passend Onderwijs Noord- Limburg en Midden- Limburg Afdelingshoofd Auteur : Bremmers, P.H.M. : Philips, P.A.H.M. Datum vergadering

Nadere informatie

Nieuwsbrief september 2017

Nieuwsbrief september 2017 Nieuwsbrief september 2017 Het nieuwe schooljaar is begonnen. Het samenwerkingsverband is gestart met een nieuwe naam. We heten niet langer SWV PO3010, maar Samenwerkingsverband PO Langstraat Heusden Altena.

Nadere informatie

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland

Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Passend Onderwijs Op weg naar Passend Onderwijs in Zuidwest Friesland Pyt Nauta, OOP-dag 7 november 2017 Waarom deze ontwikkeling? Ouders manifesteren zich Maatschappelijk perspectief Jarenlange pogingen

Nadere informatie

Achtergronden van de wet ( knelpunten huidig systeem) en doelen van deze wet:

Achtergronden van de wet ( knelpunten huidig systeem) en doelen van deze wet: BIJLAGE 1 Hoofdpunten wet Passend Onderwijs Leeswijzer: Dit document geeft in het kort de inhoud en de consequenties van de nieuwe wet op het passend onderwijs weer. De wetgever is zeer ambitieus en optimistisch

Nadere informatie

Juni Model Ondersteuningsplan

Juni Model Ondersteuningsplan Juni 2012 Model Ondersteuningsplan In schooljaar 2012-2013 zijn activiteiten gericht op de inhoudelijke voorbereiding op passend onderwijs: vormgeven aan de swv s, inrichten van de ondersteuningsplanraad,

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel

Schoolondersteuningsprofiel Lia van Meegen Schoolondersteuningsprofiel februari 2012 Wat staat in de wetsvoorstellen? Wat is een schoolondersteuningsprofiel? Wat is een ondersteuningsplan? Wat is een ondersteuningsplanraad? Schoolondersteuningsprofiel

Nadere informatie

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel

Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Passend onderwijs Voorblad 1: Foto Typ hier de titel Opbouw presentatie Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Voorblad 2: Watermerk Typ hier de titel Waarom passend onderwijs? Minder thuiszitters. Meer

Nadere informatie

Passend onderwijs. Passend onderwijs

Passend onderwijs. Passend onderwijs Opbouw presentatie 1. De Basis basis Waarom passend onderwijs? Alle leerlingen hebben recht op een passend onderwijsprogramma; geen thuiszitters. Scholen, besturen en samenwerkingsverbanden hebben ruimte

Nadere informatie

Passend onderwijs. Passend onderwijs

Passend onderwijs. Passend onderwijs Opbouw presentatie 1. De Basis basis Waarom passend onderwijs? Alle leerlingen hebben recht op passend onderwijs: geen thuiszitters. Scholen, besturen en samenwerkingsverbanden hebben ruimte om maatwerk

Nadere informatie

Bijlage 1. Overzicht geschillen en procedures

Bijlage 1. Overzicht geschillen en procedures Bijlage 1. Overzicht geschillen en procedures 1. Schoolbestuur heeft een geschil met ouders rond toelating en verwijdering. 2. Schoolbestuur of ouder heeft geschil met samenwerkingsverband over toelaatbaarheid

Nadere informatie

Passend Onderwijs in de Duin-en Bollenstreek

Passend Onderwijs in de Duin-en Bollenstreek Passend Onderwijs in de Duin-en Bollenstreek Noordwijkerhout, 3 maart 2015 Dick Rasenberg Algemeen directeur SWV 28-12 Waarom passend onderwijs? Alle leerlingen hebben recht op een passend onderwijsprogramma;

Nadere informatie

Passend onderwijs in de gemeente Heerenveen

Passend onderwijs in de gemeente Heerenveen Passend onderwijs in de gemeente Heerenveen Versie 2.0 Inhoud 1 Inleiding 1.1 Wettelijk kader 1.2 Hoofdpunten Wet Passend Onderwijs 2. Samenwerkingsverbanden 2.1 Samenwerkingsverbanden po en vo 2.2 Taken

Nadere informatie

Projectplan Passend Onderwijs

Projectplan Passend Onderwijs Projectplan Passend Onderwijs Naam van het project Passend Onderwijs Opdrachtgever Bestuurlijk opdrachtgever: College van B&W Ambtelijk opdrachtgever: Klara Slijkhuis Primaat houdende afdeling Afdeling

Nadere informatie

Voor wat betreft de financiën ligt de prioriteit bij de interne begeleiding op de basisscholen.

Voor wat betreft de financiën ligt de prioriteit bij de interne begeleiding op de basisscholen. Zoetermeer, april 2014. NIEUWSBRIEF PASSEND ONDERWIJS NUMMER 10 Met deze nieuwsbrief willen we alle betrokkenen in het kort informeren over actuele ontwikkelingen met betrekking tot Passend Onderwijs.

Nadere informatie

COMMUNICATIEPLAN PASSEND ONDERWIJS

COMMUNICATIEPLAN PASSEND ONDERWIJS COMMUNICATIEPLAN PASSEND ONDERWIJS SWV VO/VSO 31.02 'Communicatie is het scheppen van gemeenschappelijke betekenis (Gisela Redeker, hoogleraar communicatie) Conceptversie 2 17-03-2014 Communicatieplan

Nadere informatie

Memorie van antwoord passend onderwijs

Memorie van antwoord passend onderwijs Memorie van antwoord passend onderwijs Samenvatting Door beleidsmedewerker Simone Baalhuis van VOS/ABB Algemeen Samenwerking met jeugdzorg De wetsvoorstellen inzake het nieuwe jeugdstelsel en passend onderwijs

Nadere informatie

Bijlage 8 Begrippenlijst en afkortingen. Zorgplicht

Bijlage 8 Begrippenlijst en afkortingen. Zorgplicht Bijlage 8 Begrippenlijst en afkortingen Zorgplicht In de wetgeving m.b.t. passend onderwijs hebben de schoolbesturen zorgplicht gekregen. Deze zorgplicht geldt voor de leerlingen waarvan is vastgesteld

Nadere informatie

Aandachtspunten Leraren passend onderwijs

Aandachtspunten Leraren passend onderwijs Aandachtspunten Leraren passend onderwijs Beste leraar, Op 1 augustus 2014 wordt de wet passend onderwijs ingevoerd. Dit betekent dat er een aantal zaken anders geregeld zijn voor leerling, leraar en ouder.

Nadere informatie

Samen maken we het passend!

Samen maken we het passend! Samen maken we het passend! Publieksversie Ondersteuningsplan 20142014 Samenwerkingsverband Primair Onderwijs MiddenHolland Dit is de publieksversie van het Ondersteuningsplan van het Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Model Procedure op overeenstemming gericht overleg zoals bedoeld in artikel 18a lid 9 WPO en 17a lid 9 WVO 1

Model Procedure op overeenstemming gericht overleg zoals bedoeld in artikel 18a lid 9 WPO en 17a lid 9 WVO 1 Model Procedure op overeenstemming gericht overleg zoals bedoeld in artikel 18a lid 9 WPO en 17a lid 9 WVO 1 Artikel 1 Begripsbepalingen 1. Voor de toepassing van deze Procedure 2 wordt verstaan onder

Nadere informatie

Notitie samenwerking gemeenten en onderwijs Samenhang decentralisatie Jeugdzorg en Passend Onderwijs

Notitie samenwerking gemeenten en onderwijs Samenhang decentralisatie Jeugdzorg en Passend Onderwijs Notitie samenwerking gemeenten en onderwijs Samenhang decentralisatie Jeugdzorg en Passend Onderwijs Inleiding Met de stelselwijzingen Passend Onderwijs en de decentralisatie Jeugdzorg wordt de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Publieksversie voor scholen en ouders

Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Publieksversie voor scholen en ouders Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Passend Onderwijs IJmond Publieksversie voor scholen en ouders Passend Onderwijs is goed onderwijs Passend onderwijs in IJmond 1 Het samenwerkingsverband Voor iedere

Nadere informatie

Toezicht samenwerkingsverbanden passend onderwijs na 1 augustus Lunteren 5 oktober 2017

Toezicht samenwerkingsverbanden passend onderwijs na 1 augustus Lunteren 5 oktober 2017 Toezicht samenwerkingsverbanden passend onderwijs na 1 augustus 2017 Lunteren 5 oktober 2017 We willen: Zicht krijgen op de uitwerking van het beleid van het swv tot op het niveau van de leerling Weten

Nadere informatie

Intentieverklaring met betrekking tot het overlegstelsel van gemeenten en onderwijsveld in de regio IJsselland +

Intentieverklaring met betrekking tot het overlegstelsel van gemeenten en onderwijsveld in de regio IJsselland + Intentieverklaring met betrekking tot het overlegstelsel van gemeenten en onderwijsveld in de regio IJsselland + 1. Inleiding De in de regio IJsselland + 1 gelegen gemeentebesturen en samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Ondersteuningsplan

Ondersteuningsplan Ondersteuningsplan 2018-2022 Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Friesland Publieksversie Alle leerlingen gaan succesvol naar school dat is onze opdracht en daar werken alle scholen voor primair onderwijs

Nadere informatie

Welkom. Ontmoeting Jeugdprofessionals en RSV Breda eo 6 februari 2017

Welkom. Ontmoeting Jeugdprofessionals en RSV Breda eo 6 februari 2017 Welkom Ontmoeting Jeugdprofessionals en RSV Breda eo 6 februari 2017 Programma Wat bindt ons? (de wet) Wat verbindt ons? (de inhoud) Vragen en verheldering Wat bindt ons? (de wet) Transities in het sociale

Nadere informatie

Actieplan Veilige School 2015-2018

Actieplan Veilige School 2015-2018 Actieplan Veilige School 2015-2018 Inleiding De actieplannen Veilige School 1 van de afgelopen jaren hebben er voor gezorgd dat het onderwerp veiligheid goed op de kaart van het Haagse onderwijs staat.

Nadere informatie

1. Opening. 2. Presentatie over de kern van het concept Ondersteuningsplan. 3. Bespreken van het concept Ondersteuningsplan.

1. Opening. 2. Presentatie over de kern van het concept Ondersteuningsplan. 3. Bespreken van het concept Ondersteuningsplan. Verslag Op Overeenstemming Gericht Overleg tussen het Samenwerkingsverband 20-01 PO en de gemeenten in de provincie Groningen en de gemeente Noordenveld d.d. 24 januari 2014. 1. Opening. De voorzitter

Nadere informatie

leerlingen iedere school die is aangesloten bij het Samenwerkingsverband werkt volgens de kernwaarden (zie verderop).

leerlingen iedere school die is aangesloten bij het Samenwerkingsverband werkt volgens de kernwaarden (zie verderop). Visiedocument 1. Inleiding Het Samenwerkingsverband V(S)O Duin- en Bollenstreek is een stichting waarbij 8 schoolbesturen zijn aangesloten met totaal 19 vestigingen van de scholen voor voortgezet onderwijs

Nadere informatie

Jaarverslag publieksversie

Jaarverslag publieksversie Jaarverslag 2016 publieksversie 1 Het samenwerkingsverband Met het jaarverslag legt het samenwerkingsverband verantwoording af over het gevoerde beleid in 2016. Deze publieksversie geeft de belangrijkste

Nadere informatie

Doorontwikkeling ondersteuningsplan

Doorontwikkeling ondersteuningsplan Doorontwikkeling ondersteuningsplan Inleiding Het ondersteuningsplan van het samenwerkingsverband PO Duin- en Bollenstreek is geschreven voor de periode 2014/2018 en legt de basis voor de invoering van

Nadere informatie

TOEWIJZEN van bovenschoolse ondersteuning VANUIT ONDERWIJS- EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTEN

TOEWIJZEN van bovenschoolse ondersteuning VANUIT ONDERWIJS- EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTEN TVO-PROCEDURE TOEWIJZEN van bovenschoolse ondersteuning VANUIT ONDERWIJS- EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTEN Van overnemen naar versterken: een passend onderwijstraject voor elke leerling ingangsdatum 1 augustus

Nadere informatie

Toelichting ontwikkelingsperspectief

Toelichting ontwikkelingsperspectief Toelichting ontwikkelingsperspectief Dit document is bedoeld als achtergrond informatie voor de scholen, maar kan ook (in delen, zo gewenst) gebruikt worden als informatie aan ouders, externe partners

Nadere informatie

Prestatie indicatoren ten behoeve van SWV PO De Kempen schooljaar

Prestatie indicatoren ten behoeve van SWV PO De Kempen schooljaar Prestatie indicatoren ten behoeve van SWV PO De Kempen schooljaar 2019-2020 VERSIE.DEF Ieder jaar stelt het Dagelijks Bestuur in juni de prestatie-indicatoren vast voor het komende schooljaar. Deze prestatie

Nadere informatie

Handreiking. Scholieren en medezeggenschap passend onderwijs. steunpunt medezeggenschap passend onderwijs. Thomas Slooijer

Handreiking. Scholieren en medezeggenschap passend onderwijs. steunpunt medezeggenschap passend onderwijs. Thomas Slooijer Handreiking steunpunt Scholieren en Thomas Slooijer September 2013 Inhoud 1. Inleiding 2 2. Schoolondersteuningsprofiel en 4 2.1 De raad 4 2.2 Hoe kan ik als scholier meepraten over het ondersteuningsprofiel?

Nadere informatie

SAMENWERKINGSVERBAND VO VISIEDOCUMENT

SAMENWERKINGSVERBAND VO VISIEDOCUMENT SAMENWERKINGSVERBAND VO- 30-02 VISIEDOCUMENT INLEIDING In het kader van Passend Onderwijs krijgen de schoolbesturen van het voortgezet (speciaal) onderwijs de verantwoordelijkheid om voor alle leerlingen

Nadere informatie

13 Passend onderwijs in relatie tot

13 Passend onderwijs in relatie tot 13 Passend onderwijs in relatie tot gemeentelijk beleid Om de aansluiting tussen passend onderwijs en gemeentelijk beleid zo goed mogelijk te regelen, moet ons samenwerkingsverband met de zeven gemeenten

Nadere informatie

Overdracht bekostiging ontoereikend budget sbo- en so scholen en grensverkeer

Overdracht bekostiging ontoereikend budget sbo- en so scholen en grensverkeer Overdracht bekostiging ontoereikend budget sbo- en so scholen en grensverkeer Resume In de wet op Passend Onderwijs is opgenomen dat de samenwerkingsverbanden verantwoordelijk zijn voor de overdracht van

Nadere informatie

Ondersteuningsplan Regsam. (VO Zoetermeer)

Ondersteuningsplan Regsam. (VO Zoetermeer) Ondersteuningsplan Regsam (VO Zoetermeer) Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de beoordeling en

Nadere informatie

Stichting Primair Passend Onderwijs Haaglanden, verder SPPOH, overweegt het volgende:

Stichting Primair Passend Onderwijs Haaglanden, verder SPPOH, overweegt het volgende: Regeling bezwaar- en adviescommissie SPPOH Stichting Primair Passend Onderwijs Haaglanden, verder SPPOH, overweegt het volgende: a. SPPOH is belast met het nemen van besluiten inzake de toelaatbaarheid

Nadere informatie

Schoolbestuur en medezeggenschap vorming samenwerkingsverband

Schoolbestuur en medezeggenschap vorming samenwerkingsverband Handreiking steunpunt Schoolbestuur en vorming samenwerkingsverband Rein van Dijk, Jan de Vos Augustus 2013 Inhoud 1. Waar gaat het om? 2 2. Goede 2 3. Het wettelijk kader 3 4. Arbitrage en geschillenprocedures

Nadere informatie

Bijlage 2. Uitwerking zorgplicht

Bijlage 2. Uitwerking zorgplicht Bijlage 2 Uitwerking zorgplicht Inleiding Het streven is om met ingang van 1 augustus 2012 een zorgplicht voor schoolbesturen in te voeren. Het begrip zorgplicht en de betekenis daarvan, roept de nodige

Nadere informatie

bezoekadres Raadhuislaan 106, 3201 EL Spijkenisse postadres Postbus 25, 3200 AA Spijkenisse

bezoekadres Raadhuislaan 106, 3201 EL Spijkenisse postadres Postbus 25, 3200 AA Spijkenisse Startnotitie Regionaal Educatieve Agenda Primair, voortgezet en middelbaar onderwijs Voorne Putten datum 4 oktober 2012 versie 0.9 Auteur(s) T. Jardez en C.P. Bijzet Stad en Wijk bezoekadres Raadhuislaan

Nadere informatie

Roel Weener. Kwartiermaker Passend Onderwijs

Roel Weener. Kwartiermaker Passend Onderwijs Roel Weener Kwartiermaker Passend Onderwijs MYTHEN EN LEGENDEN Mijn naam is Passend Onderwijs: en ik zorg er voor dat alle busjes de andere kant op gaan rijden en ik zorg voor inclusief onderwijs en ik

Nadere informatie

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs Onderwijsondersteuningsroute: Instroom van leerlingen met rugzak (concept versie 5 september 2013; ontwikkeld door de Werkgroep Passend Onderwijs Toewijzing Onderwijsondersteuning van Koers VO). - De onderwijsondersteuningsroute

Nadere informatie

TRIPLE T. Rapportage Passend onderwijs (uitwerking onderdeel Triple T)

TRIPLE T. Rapportage Passend onderwijs (uitwerking onderdeel Triple T) TRIPLE T Rapportage Passend onderwijs (uitwerking onderdeel Triple T) Passend onderwijs Een ontwikkeling die parallel loopt aan de transitie Jeugdzorg en die met name vanwege de sterk inhoudelijke samenhang

Nadere informatie

Bezuiniging op Passend Onderwijs voor 2013 geschrapt. Houdbaarheid na 2013 Invoering op 1-8-2014

Bezuiniging op Passend Onderwijs voor 2013 geschrapt. Houdbaarheid na 2013 Invoering op 1-8-2014 19-6-2012 Geschiedenis: 1998 (WSNS 2 e fase), 2003 (WEC), 2005 (vernieuwing zorgstructuren) Bezuiniging op Passend Onderwijs voor 2013 geschrapt. Houdbaarheid na 2013 Invoering op 1-8-2014 Behandeling

Nadere informatie

Passend onderwijs. Onderweg met het ondersteuningsplan. WMS Congres 12 november Jouw partner in de school

Passend onderwijs. Onderweg met het ondersteuningsplan. WMS Congres 12 november Jouw partner in de school Passend onderwijs Onderweg met het ondersteuningsplan WMS Congres 12 november 2014 Jouw partner in de school Agenda Inleiding beleidsrijk/beleidsarm Uitgangspunten evaluatie Wetgeving Analyse Cijfers Inhoud

Nadere informatie

ADVIES. het College van Bestuur van C, gevestigd te B, het bevoegd gezag van D, verweerder

ADVIES. het College van Bestuur van C, gevestigd te B, het bevoegd gezag van D, verweerder 106975 ADVIES in het geding tussen: A, wonende te B, verzoekster, en het College van Bestuur van C, gevestigd te B, het bevoegd gezag van D, verweerder 1. VERLOOP VAN DE PROCEDURE Bij verzoekschrift van

Nadere informatie

Passend onderwijs: de praktijk van de Geschillencommissie passend onderwijs (GPO)

Passend onderwijs: de praktijk van de Geschillencommissie passend onderwijs (GPO) Passend onderwijs: de praktijk van de Geschillencommissie passend onderwijs (GPO) WMS Congres 9 november 2016 Medezeggenschap en Good Governance! Olga Luiken Secretaris Agenda Inleiding Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en toekenning extra ondersteuning

Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en toekenning extra ondersteuning Versie 1 september 2017 Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en toekenning extra ondersteuning Samenwerkingsverband passend

Nadere informatie

BEKNOPT VERSLAG SIMULATIE BIJ STICHTING SAMENWERKINGSVERBAND VOORTGEZET ONDERWIJS ZEEUWS-VLAANDEREN

BEKNOPT VERSLAG SIMULATIE BIJ STICHTING SAMENWERKINGSVERBAND VOORTGEZET ONDERWIJS ZEEUWS-VLAANDEREN BEKNOPT VERSLAG SIMULATIE BIJ STICHTING SAMENWERKINGSVERBAND VOORTGEZET ONDERWIJS ZEEUWS-VLAANDEREN Plaats : Terneuzen Bestuursnummer : 21656 Samenwerkingsverband : VO2903 Onderzoek uitgevoerd op : 13

Nadere informatie

wet op het voortgezet onderwijs. ondersteuningsplanplan zoals bedoeld in artikel 17a, lid 8 van de WVO.

wet op het voortgezet onderwijs. ondersteuningsplanplan zoals bedoeld in artikel 17a, lid 8 van de WVO. Reglement Commissie Toelaatbaarheid Passend Onderwijs Samenwerkingsverband Kop van Noord Holland VO 27.01 Reglement van de Commissie Toelaatbaarheid Passend Onderwijs, hierna te noemen CTPaO, zoals bedoeld

Nadere informatie

presentatie aan de raadscommissie Samenleving van de gemeente Brielle door Pascalevan der Wekken, interim beleidsmedewerker Jeugd op 22 mei 2013

presentatie aan de raadscommissie Samenleving van de gemeente Brielle door Pascalevan der Wekken, interim beleidsmedewerker Jeugd op 22 mei 2013 presentatie aan de raadscommissie Samenleving van de gemeente Brielle door Pascalevan der Wekken, interim beleidsmedewerker Jeugd op 22 mei 2013 Waarom decentraliiseireiri)? veranderde visie: van recht

Nadere informatie

De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers

De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers De verbinding van onderwijs en jeugd in de Liemers VISIEDOCUMENT November 2015 OOGO De Liemers De samenwerkende gemeenten Duiven, Montferland, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar en de samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd?

Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Waarom wordt passend onderwijs ingevoerd? Passend onderwijs Wat is passend onderwijs? Elk kind heeft recht op goed onderwijs. Ook kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Het kabinet wil dat zoveel mogelijk kinderen naar een gewone school

Nadere informatie

ADVIES. in het geding tussen: mevrouw A, wonende te B, verzoekster, gemachtigde: de heer mr. H.J. Stuyt

ADVIES. in het geding tussen: mevrouw A, wonende te B, verzoekster, gemachtigde: de heer mr. H.J. Stuyt 107793 - Een school moet in overleg met ouders treden om een andere passende school te vinden, ook als de school verwacht dat ouders hier niet voor openstaan. in het geding tussen: ADVIES mevrouw A, wonende

Nadere informatie

Notitie. Lenneke Kriek T 06 42 25 55 39 E 6 juni 2013 Leden bestuurlijk overleg Werk en Inkomen

Notitie. Lenneke Kriek T 06 42 25 55 39 E 6 juni 2013 Leden bestuurlijk overleg Werk en Inkomen Notitie Van Lenneke Kriek T 06 42 25 55 39 E hjcm.kriek@spijkenisse.nl Bezoekadres Teilingerstraat 176 3032 AW Rotterdam Postadres Postbus 20 3000 AA Rotterdam T (010) 850 97 77 F (010) 850 97 78 www.wsprijnmond.nl

Nadere informatie

Samenvatting Ondersteuningsplan 2014-2018

Samenvatting Ondersteuningsplan 2014-2018 Samenvatting Ondersteuningsplan 2014-2018 In het Ondersteuningsplan 2014-2018 staan de afspraken die de schoolbesturen hebben gemaakt binnen het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Breda e.o. om de

Nadere informatie

Ondersteuningsplan SPPOH. (PO Haaglanden)

Ondersteuningsplan SPPOH. (PO Haaglanden) Ondersteuningsplan SPPOH (PO Haaglanden) Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de beoordeling en

Nadere informatie

WERKPROCES ACTIETAFEL THUISZITTERS

WERKPROCES ACTIETAFEL THUISZITTERS WERKPROCES ACTIETAFEL THUISZITTERS Daar waar voorgaand schooljaar staat wordt het schooljaar 2015 ACTIETAFEL THUISZITTERS DOEL Het doel van een actietafel is thuiszittende kinderen en jeugdigen, op de

Nadere informatie

VERSTERKEN BASISSTRUCTUUR. Transformatie van de jeugdhulp in regio FoodValley

VERSTERKEN BASISSTRUCTUUR. Transformatie van de jeugdhulp in regio FoodValley VERSTERKEN BASISSTRUCTUUR Transformatie van de jeugdhulp in regio FoodValley In deze brochure de belangrijkste opbrengsten van vier jaar hard werken met een grote groep mensen. Niet alleen de projectleiders,

Nadere informatie

Passend Onderwijs & Transitie Jeugdzorg 16 september 2013

Passend Onderwijs & Transitie Jeugdzorg 16 september 2013 Passend Onderwijs & Transitie Jeugdzorg 16 september 2013 Arjan Reniers a.reniers@hco.nl Instructie Onze school beschikt over een ondersteuningsprofiel en ik weet (in grote lijnen) wat daarin staat. Ja

Nadere informatie

IISSEL -12 AAN DEN. Gemeente Krimpen aan den IJssel Portefeuillehouders onderwijs en jeugdzorg Postbus AE Krimpen aan den IJssel

IISSEL -12 AAN DEN. Gemeente Krimpen aan den IJssel Portefeuillehouders onderwijs en jeugdzorg Postbus AE Krimpen aan den IJssel AAN DEN IISSEL samenwerkingsverband passend primair onderwijs -12 Gemeente Krimpen aan den IJssel Portefeuillehouders onderwijs en jeugdzorg Postbus 200 2920 AE Krimpen aan den IJssel Betreft : Eindevaluatie

Nadere informatie

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN

De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Onderwerp Eindevaluatie aanpak problematische jeugdgroepen Steller L.T. Rozema De leden van de raad van de gemeente Groningen te GRONINGEN Telefoon (050) 367 61 95 Bijlage(n) 2 Ons kenmerk 6986814 Datum

Nadere informatie

Bezwaar toelaatbaarheidsverklaring speciaal onderwijs is ongegrond, omdat de school handelingsverlegen is geworden.

Bezwaar toelaatbaarheidsverklaring speciaal onderwijs is ongegrond, omdat de school handelingsverlegen is geworden. 108180 - Bezwaar toelaatbaarheidsverklaring speciaal onderwijs is ongegrond, omdat de school handelingsverlegen is geworden. ADVIES in het geding tussen: [bezwaarde], wonende te [woonplaats], bezwaarde

Nadere informatie

Adviezen voor toelating leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte

Adviezen voor toelating leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte Adviezen voor toelating leerlingen met extra ondersteuningsbehoefte Passend Onderwijs is van start gegaan in augustus 2014. Sindsdien heeft de Geschillencommissie Passend Onderwijs (GPO) nogal wat klachten

Nadere informatie

Presentatie t.b.v. studiedag 16 mei 2013

Presentatie t.b.v. studiedag 16 mei 2013 Presentatie t.b.v. studiedag 16 mei 2013 Mezelf even voorstellen Een verkenning op hoofdlijnen van de raakvlakken tussen Passend onderwijs en zorg voor jeugd Met u in gesprek Samenwerken! Doelstelling

Nadere informatie

Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners?

Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners? Wat worden leerlingen en ouders hier beter van? Wat levert het op voor leerkrachten, scholen en partners? Passend onderwijs Zorg- en adviesteams Integraal indiceren Centrum voor jeugd en gezin De lokale

Nadere informatie

JAARPLANNING-WERKAGENDA Augustus 2018 juli Vastgesteld door bestuur d.d Goedgekeurd door RvT d.d

JAARPLANNING-WERKAGENDA Augustus 2018 juli Vastgesteld door bestuur d.d Goedgekeurd door RvT d.d JAARPLANNING-WERKAGENDA Augustus 2018 juli 2019 Vastgesteld door bestuur d.d. 1-11-2018 Goedgekeurd door RvT d.d. 15-11-2018 1 Jaarplanning/werkagenda schooljaar 2018-2019 Onderstaande jaarplanning in

Nadere informatie

Bijlage 6. Uitwerking KPI s uit het kwaliteitszorgsysteem

Bijlage 6. Uitwerking KPI s uit het kwaliteitszorgsysteem Bijlage 6. Uitwerking KPI s uit het kwaliteitszorgsysteem Uitwerking KPI's Indicator Hoe doen we dat? Waar ligt dat vast? Hoe brengen we het resultaat in beeld? Wat monitoren we? Kwaliteitsaspect 1 Resultaten

Nadere informatie

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010

Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 Plan van aanpak Centrum Jeugd en Gezin BMWE-gemeenten Februari 2010 1. Aanleiding De BMWE-gemeenten willen zoveel mogelijk gezamenlijk het Centrum Jeugd en Gezin realiseren. Dit plan van aanpak is hierop

Nadere informatie

10 Aanmelding en zorgplicht basisschool

10 Aanmelding en zorgplicht basisschool 10 Aanmelding en zorgplicht basisschool Deze bijlage is een toelichting bij het schema in het Ondersteuningsplan op pagina 17. De cijfers in het schema corresponderen met de uitleg in deze bijlage. 20

Nadere informatie

Inspectie indicatoren Waarderingskader

Inspectie indicatoren Waarderingskader Inspectie indicatoren Waarderingskader Een samenwerkingsverband wordt ook bezocht door de inspectie voor het onderwijs. Zie hier het inspectiekader voor samenwerkingsverbanden. Kwaliteitsaspect 1 Resultaten

Nadere informatie

Bijlage 5 Toelating en aanmelding

Bijlage 5 Toelating en aanmelding Bijlage 5 Toelating en aanmelding Versie: 20-11-2014 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 Aanmelding van leerlingen... 3 Toelating van leerlingen... 3 Uitzonderingen... 4 Schorsen en verwijderen... 5 2 Inleiding

Nadere informatie

Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau

Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau pagina 1 van 14 Pagina 1 Samenwerkingsverbanden passend onderwijs en gemeenten in uw regio willen weten hoe de samenwerking tussen het

Nadere informatie

Passend. onderwijs. Zo zit het! Floor Kaspers 3 juli 2017 Assen

Passend. onderwijs. Zo zit het! Floor Kaspers 3 juli 2017 Assen Passend onderwijs Zo zit het! Floor Kaspers 3 juli 2017 Assen Wat is passend onderwijs? Nieuwe manier van organiseren ondersteuning op school Gestart op 1 augustus 2014 Scholen werken samen in de regio

Nadere informatie

ECLI:NL:RVS:2017:1691

ECLI:NL:RVS:2017:1691 ECLI:NL:RVS:2017:1691 Instantie Raad van State Datum uitspraak 28-06-2017 Datum publicatie 28-06-2017 Zaaknummer Formele relaties Rechtsgebieden Bijzondere kenmerken Inhoudsindicatie 201603121/1/A3 Eerste

Nadere informatie

Tekst: Marije Bosdriesz

Tekst: Marije Bosdriesz Partnerschap tussen ouders, school en hulpverleners vergroot de kansen van kinderen met extra ondersteuningsbehoeften. Met Passend onderwijs en de Jeugdwet krijgt dat partnerschap een nieuwe impuls. Integraal

Nadere informatie

Gelet op artikel 2 van de Experimentenwet onderwijs en artikel 4:81 van de Algemene Wet Bestuursrecht; ;

Gelet op artikel 2 van de Experimentenwet onderwijs en artikel 4:81 van de Algemene Wet Bestuursrecht; ; Beleidsregel van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media van, nr. PO/1290099, houdende regels voor experimenten samenwerking regulier - en speciaal onderwijs (Beleidsregel experimenten

Nadere informatie

Alle kinderen naar de juiste school, zodat zij het onderwijs ontvangen dat bij hen past!

Alle kinderen naar de juiste school, zodat zij het onderwijs ontvangen dat bij hen past! Voorschoolse instellingen en instanties Alle kinderen naar de juiste school, zodat zij het onderwijs ontvangen dat bij hen past! SAMENWERKINGSVERBAND VOOR PRIMAIR ONDERWIJS ELBURG EPE ERMELO HARDERWIJK

Nadere informatie

Nummer raadsnota: Bl Onderwerp: Vaststellen verordening leerlingenvervoer gemeente Oosterhout 2014

Nummer raadsnota: Bl Onderwerp: Vaststellen verordening leerlingenvervoer gemeente Oosterhout 2014 O y O m ì if O plan. datum zaak rtr. vertrouwelijk: JA 1 NEE w "" Oosterhout NOTA VOOR DE RAAD Datum: 16 mei 2014 Nummer raadsnota: Bl.0140142 Onderwerp: Vaststellen verordening leerlingenvervoer gemeente

Nadere informatie

Reglement voor de Commissie Toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en extra ondersteuning

Reglement voor de Commissie Toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en extra ondersteuning Reglement voor de Commissie Toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en extra ondersteuning Het bestuur van de Stichting Samenwerkingsverband Primair Onderwijs

Nadere informatie

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen Informatie t.b.v. scholen voor speciaal basisonderwijs (SBAO) en speciaal onderwijs (SO) in Samenwerkingsverband (SWV) Kop van Noord-Holland

Nadere informatie

De raad van de gemeente Heemskerk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 19 december 2017;

De raad van de gemeente Heemskerk; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 19 december 2017; Bekendmaking vaststelling beleid De raad van Heemskerk maakt bekend de Verordening participatie sociaal domein gemeente Heemskerk 2018 op 22 februari 2018 te hebben vastgesteld. De Verordening participatie

Nadere informatie

Bovenregionale samenwerking Nicole Teeuwen, VNG & Dick Rasenberg. Nicole Teeuwen & Dick Rasenberg / Bovenregionale Samenwerking / 6 oktober 2017

Bovenregionale samenwerking Nicole Teeuwen, VNG & Dick Rasenberg. Nicole Teeuwen & Dick Rasenberg / Bovenregionale Samenwerking / 6 oktober 2017 Bovenregionale samenwerking Nicole Teeuwen, VNG & Dick Rasenberg Inhoud Introductie Bovenregionaal samenwerken Situatie, vraag & oplossing Situatie Vraag Oplossing Model Procedure Overeenkomst Kans Voorstel

Nadere informatie

samenwerking De rol van de schoolleider en de MR in de cyclus van het schoolondersteuningsprofiel Drie niveaus van passend onderwijs

samenwerking De rol van de schoolleider en de MR in de cyclus van het schoolondersteuningsprofiel Drie niveaus van passend onderwijs De rol van de leider en de MR in de cyclus van het Medezeggenschap: sterker, beter, passend Jan Stuijver Medezeggenschap: sterker, beter, passend 1 Medezeggenschap: sterker, beter, passend 2 Drie niveaus

Nadere informatie

Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen.

Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen. 4.3. Ondersteuningstoewijzing: de route Ondersteuningstoewijzing gaat over de wijze waarop leerlingen die extra ondersteuning behoeven die ondersteuning kunnen ontvangen. 4.3.1. Route bij verwijzing, gemeenschappelijk

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Tweede Zorgcongres. ChristenUnie Harderwijk 22 november Henk Büscher

Passend Onderwijs. Tweede Zorgcongres. ChristenUnie Harderwijk 22 november Henk Büscher Passend Onderwijs Tweede Zorgcongres ChristenUnie Harderwijk 22 november 2014 Henk Büscher hbuscher@onderwijszorgkoepel.nl Wat is het samenwerkingsverband Passend Onderwijs OnderwijsZorgKoepel Noord Veluwe?

Nadere informatie

Ondersteuningsstructuur voor passend onderwijs in de Viviani scholen.

Ondersteuningsstructuur voor passend onderwijs in de Viviani scholen. Ondersteuningsstructuur voor passend onderwijs in de Viviani scholen. Algemeen: Alle scholen hebben in hun School Ondersteunings Profiel uitgewerkt en verantwoord hoe er invulling wordt gegeven aan de

Nadere informatie

Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG. wetgeving

Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG. wetgeving Besturen, scholen en docenten in SWV OP WEG Henk Keesenberg 0651926723 henk@wkonderwijs.nl wetgeving In november 2012 is de wetgeving passend onderwijs in de Staatscourant gepubliceerd en in december de

Nadere informatie

- 1 - De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

- 1 - De Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, - 1 - Regeling van de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 3 augustus 2012, nr. JOZ/378065, houdende regels voor het verstrekken van aanvullende bekostiging ten behoeve van het stimuleren

Nadere informatie

Wat betekent passend onderwijs voor onze school?

Wat betekent passend onderwijs voor onze school? Informatieavond Julianaschool 27 maart Van 19.30-20.30 uur Wat betekent passend onderwijs voor onze school? Passend Onderwijs Voorstellen: MR: Nelly IB: Frederike en Imca SMPO: Wim Boskeljon (Steunpunt

Nadere informatie

Inhoudsopgave. Wijzigingenoverzicht

Inhoudsopgave. Wijzigingenoverzicht Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 1 Wijzigingenoverzicht... 1 Inleiding... 2 Basisondersteuning... 3 1 Handelingsrepertoire leerkracht... 3 2 Opschalen naar Ondersteuningsteam (OT)... 3 3 BAO arrangement...

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA..DEN HAAG Themadirectie Jeugd, Onderwijs en Zorg IPC 2450 Rijnstraat 50 Den Haag

Nadere informatie

Plan van aanpak onderzoek naar de afstemming tussen jeugdzorg en onderwijs in de gemeente Maastricht. Maart 2019

Plan van aanpak onderzoek naar de afstemming tussen jeugdzorg en onderwijs in de gemeente Maastricht. Maart 2019 Plan van aanpak onderzoek naar de afstemming tussen jeugdzorg en onderwijs in de gemeente Maastricht Maart 2019 Rekenkamer Maastricht Samenstelling: De heer drs. Ton Dreuw RC (waarnemend voorzitter) De

Nadere informatie

Reglement Adviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring VSO (voormalig) clusters 3 en 4 en Praktijkonderwijs

Reglement Adviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring VSO (voormalig) clusters 3 en 4 en Praktijkonderwijs Reglement Adviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring VSO (voormalig) clusters 3 en 4 en Praktijkonderwijs Het bestuur van de Stichting Samenwerkingsverband V(S)O Duin- en Bollenstreek, statutair gevestigd

Nadere informatie

Vaststellingsdatum managementstatuut. Artikel 4 Taken en bevoegdheden directeur 4

Vaststellingsdatum managementstatuut. Artikel 4 Taken en bevoegdheden directeur 4 Managementstatuut SWV VO de Meierij Vastgesteld door het bestuur op 7 oktober 2013 INHOUD Vaststellingsdatum managementstatuut Artikel 1 Definitiebepaling 2 Artikel 2 Vaststelling en wijziging van het

Nadere informatie

Notitie zorgplicht voor de scholen

Notitie zorgplicht voor de scholen Notitie zorgplicht voor de scholen pagina 1 van 7 Zorgplicht voor de scholen In het kader van de Wet passend onderwijs hebben de scholen zorgplicht. Dit geldt voor leerlingen die extra ondersteuning behoeven.

Nadere informatie