VERSTERKEN BASISSTRUCTUUR. Transformatie van de jeugdhulp in regio FoodValley

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "VERSTERKEN BASISSTRUCTUUR. Transformatie van de jeugdhulp in regio FoodValley"

Transcriptie

1 VERSTERKEN BASISSTRUCTUUR Transformatie van de jeugdhulp in regio FoodValley

2 In deze brochure de belangrijkste opbrengsten van vier jaar hard werken met een grote groep mensen. Niet alleen de projectleiders, maar ook de zeven deelnemende gemeenten van de FoodValley hebben zich actief ingezet. De lokale infrastructuur in het algemeen en de lokale teams in het bijzonder zijn met veel energie en enthousiasme ondersteund. Er is met elkaar gebouwd aan een consistente lijn en structuur door te investeren in de professionals, handreikingen beschikbaar te maken, afspraken te maken over hoe we met elkaar samenwerken en waardevolle initiatieven te ondersteunen. Zelf heb ik er veel van geleerd en ook heel erg van genoten. Dank jullie wel. Laten we met elkaar even stil staan en trots zijn op wat we bereikt hebben Edith Warmerdam Projectleider Versterken Basisstructuur Meer informatie over de projecten en producten van Versterken Basisstructuur?

3 Meer informatie over de projecten en producten van Versterken Basisstructuur?

4 Verbinding netwerkorganisaties Handen en voeten geven aan één gezin, één plan Welke netwerken zijn er, en hoe kan ervoor gezorgd worden dat er maar op één plek met ouders over een jeugdige wordt gesproken? Gemeenten hebben binnen het project Verbinding netwerkorganisaties de jeugdige als vertrekpunt genomen. Het project heeft zich bezig gehouden met de kernvraag: Hoe kunnen we nu zorgen dat kinderen zo min mogelijk op meerdere plekken besproken worden? Dit vanuit de gedachte één gezin, één plan, één regisseur. Deze vraag bleek relevant te zijn voor elke gemeente binnen de jeugdhulpregio FoodValley. In drie gemeenten binnen de FoodValley is er een pilot gestart, met elk een eigen accent aansluitend op de lokale ontwikkelingen: Verbinding CJG en huisartsen (Barneveld) Verbinding CJG en onderwijs (Scherpenzeel) Verbinding CJG en sociale teams (Ede) Deze pilots zijn inmiddels afgerond, en onderdeel geworden van de werkwijze binnen elke gemeente.

5 Doorontwikkeling Verwijsindex Zo snel mogelijk herkennen en bespreekbaar maken van zorgen Na enkele tragische incidenten is in het rapport Koersen op het Kind van de operatie JONG (2007) geconcludeerd dat de informatie-uitwisseling en samenwerking in de jeugdketen niet toereikend was. Vroegsignalering, samenwerking en bovengemeentelijke uitwisseling waren de aanleiding om een signaleringssysteem in te richten. De Verwijsindex is per 1 augustus 2010 in de Wet op de jeugdzorg opgenomen. In deze wet worden gemeenten verplicht om afspraken te maken met de ketenpartners over het gebruik van de Verwijsindex en te monitoren of de samenwerking (na een match) ook daadwerkelijk tot stand komt en gehandhaafd blijft. Regionaal zijn werkafspraken gemaakt over de procescoördinatie en de doelstelling en het gebruik van de Verwijsindex. In de decentralisatie is de Verwijsindex als voorwaarde opgenomen. Er is landelijk meegedacht over de gezinsmatch, waardoor broertjes en zusjes met eenzelfde vader of moeder of wonend op hetzelfde adres nu ook automatisch gekoppeld worden. Het convenant Doorontwikkeling Verwijsindex is op 11 november getekend en meer dan 400 professionals zijn getraind als het gaat om vroegsignalering en gespreksvoering. Het convenant Verwijsindex is opnieuw getekend door een heel groot aantal partijen en professionals hebben handvatten voor het eerder herkennen en bespreekbaar maken van hun zorgen.

6

7 Versterken zorgstructuur onderwijs De verbinding tussen onderwijs en jeugdhulp Op 1 augustus 2014 is de Wet Passend onderwijs in werking getreden en op 1 januari 2015 de vernieuwde Jeugdwet. Schoolbesturen hebben de opdracht en de middelen om elk kind Passend Onderwijs te bieden. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor hulp aan jeugdigen en ouders in gezin, wijk en buurt. Beiden hebben de opdracht om de speelvelden met elkaar te verbinden en de plannen over en weer af te stemmen. Gemeenten en samenwerkingsverbanden hebben in het project Versterken zorgstructuur onderwijs de afgelopen jaren verschillende OOGO s (Op Overeenstemming Gericht Overleg) gevoerd waarin zij tot afspraken zijn gekomen over de inzet aan zorg voor kinderen, zodanig dat wordt samengewerkt vanuit het belang van het kind en met als vertrekpunt het kind. Dit mooie resultaat is vastgelegd in de notitie Regionale uitgangspunten over onderwerpen waar (passend) onderwijs en gemeenten elkaar treffen in FoodValley en de hierbij horende samenwerkingsagenda. Gemeenten en samenwerkingsverbanden voor primair en voortgezet onderwijs werken vanuit een zelfde visie, maar vanuit ieders specifieke verantwoordelijkheid, aan het versterken van de ondersteuning en hulp voor de jeugd.

8 Coördinatie van zorg Eén gezin, één plan wie is de regisseur? Met de transitie van de jeugdzorg hebben de gemeenten een bredere taak op het gebied van zorg voor jeugd. Maar ook de rol van de ketenpartners verandert. Dit was aanleiding om de afspraken rondom Coördinatie van Zorg (CvZ) tegen het licht van de nieuwe Jeugdwet en de nieuwste lokale situatie (zoals: lokale teams in wijken en dorpen) te houden en te herzien op die punten waar dat nodig is. Coördinatie van zorg is een vorm van regievoering, gericht op een effectieve en efficiënte inzet vanuit het principe één gezin, één plan, één regisseur. Bij coördinatie van zorg hoort het afstemmen en bundelen van zorg tussen het gezin, zijn netwerk en professionals wanneer meerdere hulpsoorten betrokken zijn om het gezin te ondersteunen. De coördinator van de zorg is altijd één professional. In de samenwerkende gemeenten in de FoodValley is door de betrokken partners opgeschreven en vastgesteld wat Coördinatie van Zorg is, wanneer het wordt ingezet en door wie. Dit draagt eraan bij dat gezinnen meer grip krijgen op hun situatie en de geboden hulp effectief en efficiënt is door een goede samenwerking. Met als doel dat de bedreiging in de ontwikkeling van jeugdige en gezin gereduceerd wordt. Er zijn afspraken gemaakt over wie wanneer wat doet om te voorkomen dat dingen dubbel gedaan worden of dingen vergeten worden.

9 Convenanten: Privacy en samenwerking Gegevensdeling in de jeugdhulp Privacy is vaak een heet hangijzer als het gaat om het delen van gegevens met collega s die werkzaam zijn binnen de jeugdhulp. Dit kan helaas bijdragen aan onveilige situaties. Om ongelukken te voorkomen is het van belang dat er in een vroegtijdig stadium zicht is op een (gezins)situatie met veel risicofactoren. Tegelijkertijd is zorgvuldigheid geboden. Een noodzakelijkheidstoets voorafgaand aan het delen van gegevens waarborgt deze zorgvuldigheid. Kortom: met concrete handvatten voor het zorgvuldig delen van gegevens ontstaat een optimale samenwerking gericht op het creëren van veiligheid. Op basis van zestig reglementen is één beleidslijn opgesteld waardoor gegevens in de regio nu op een eenduidige manier worden gedeeld. In de regio FoodValley is hier binnen het project Convenanten aan gewerkt in de leertuin Privacy en samenwerking. Centraal hierbij staan de volgende afwegingen: 1. Subsidiariteit: wat is de minst ingrijpende maatregel? 2. Proportionaliteit: is er een verhouding tussen de maatregel en het doel? 3. Doelmatigheid: is de meest geschikte maatregel getroffen? Alle bestuurders met jeugdhulp in de portefeuille van de in de FoodValley samenwerkende gemeenten (Barneveld, Ede, Nijkerk, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel en Veenendaal) hebben zich gecommitteerd aan een regio brede implementatie van beleid aangaande het delen van gegevens.

10 Professionaliseringsslag en Eenheid van taal Eenzelfde werkwijze, met dezelfde begrippen De coördinatoren Centrum Jeugd en Gezin zijn de centrale spil in de aanloop naar de decentralisatie jeugdhulp. Zij zijn als groep hierbij actief ondersteund door middel van een intensieve training oplossingsgericht werken. Met elkaar hebben ze hun gezamenlijke werkwijze en overleg geconcretiseerd. Een enorm belangrijke groep professionals is hiermee geschoold in een zelfde soort werkwijze, een zelfde soort visie en dezelfde bijbehorende begrippen. Als we het in de regio hebben over sociaal team, wijkteam, jeugdteam, integraal team of wat dan ook, dan spreken we over lokaal team. In de regio FoodValley zijn er met elkaar afspraken gemaakt over het gebruik van (jeugdhulp)termen. In de regio is overeen gekomen dat er regionaal gekozen termen gebruikt worden voor bepaalde onderwerpen. Wat een ieder lokaal ermee doet en gebruikt is een lokale keuze. We hopen hiermee een Babylonische spraakverwarring te voorkomen. Deze afgesproken terminologie is vastgelegd in een regionale lijst, te gebruiken door een ieder werkzaam in het jeugdhulpdomein binnen de regio FoodValley.

11 Jeugd FoodValley Meer informatie over de projecten en producten van Versterken Basisstructuur? Mede mogelijk gemaakt door:

Coördinatie van zorg FoodValley

Coördinatie van zorg FoodValley Coördinatie van zorg FoodValley Juni 2015 Projectteam Coördinatie van Zorg Judith Streppel Annelies Kooiman Aafke Vlaardingerbroek Klaske Gonlag m.m.v. Klankbordgroep Coördinatie van Zorg 1 1. Aanleiding

Nadere informatie

Transformatieagenda FoodValley

Transformatieagenda FoodValley transformatie jeugdzorg FoodValley Transformatieagenda FoodValley Versie 5 februari 2014 Dit is de transformatieagenda decentralisatie Jeugdzorg FoodValley. In deze agenda beschrijven de gemeenten Barneveld,

Nadere informatie

Bijeenkomst Onderwijs en Gemeenten

Bijeenkomst Onderwijs en Gemeenten Bijeenkomst Onderwijs en Gemeenten 05-02-2015 Welkom Doelstelling van de bijeenkomst: Aanwezigen zijn geïnformeerd over: de stand van zaken Passend onderwijs in het SWV Rijn & Gelderse Vallei Transitie

Nadere informatie

Ons Verhaal: hoe we kinderen en gezinnen weer op weg helpen

Ons Verhaal: hoe we kinderen en gezinnen weer op weg helpen Ons Verhaal: hoe we kinderen en gezinnen weer op weg helpen Geen kind, gezin of situatie is hetzelfde. Wij geloven niet in een standaard aanpak voor elk gezin. Maar er zijn wel dingen die we belangrijk

Nadere informatie

Werkafspraken Verwijsindex regio FoodValley

Werkafspraken Verwijsindex regio FoodValley Werkafspraken Verwijsindex regio FoodValley Regionale afspraken verwijsindex Foodvalley 2015 1 Inleiding In 2008 en 2009 zijn de regio West-Veluwe Vallei (Vivallei) en de Regio s Lekstroom en Utrecht Zuidoost

Nadere informatie

Bijlage bij de Deelovereenkomsten inkoopnetwerk Jeugd FoodValley. REGLEMENT Gegevensdeling in het sociale domein JEUGD FOODVALLEY

Bijlage bij de Deelovereenkomsten inkoopnetwerk Jeugd FoodValley. REGLEMENT Gegevensdeling in het sociale domein JEUGD FOODVALLEY Bijlage bij de Deelovereenkomsten inkoopnetwerk Jeugd FoodValley REGLEMENT Gegevensdeling in het sociale domein JEUGD FOODVALLEY De ondergetekenden: De Colleges van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente

Nadere informatie

Verbinding netwerkorganisaties. Ervaringen met netwerksamenwerking ter versterking van de basisstructuur in de zorg voor jeugd

Verbinding netwerkorganisaties. Ervaringen met netwerksamenwerking ter versterking van de basisstructuur in de zorg voor jeugd Verbinding netwerkorganisaties Ervaringen met netwerksamenwerking ter versterking van de basisstructuur in de zorg voor jeugd Deze brochure is tot stand gekomen in opdracht van: Jeugd FoodValley 'Versterken

Nadere informatie

Decentralisatie Jeugdzorg. Regionale Visie. en Stappenplan

Decentralisatie Jeugdzorg. Regionale Visie. en Stappenplan Decentralisatie Jeugdzorg Regionale Visie en Stappenplan Regio IJmond Visie en Stappenplan Transitie Jeugdzorg IJmond versie 8 februari 2012 1 1. Aanleiding Gemeenten worden volgens het Regeerakkoord 2010-2014

Nadere informatie

Decentralisatie Jeugdzorg Regionale Visie en Stappenplan Regio IJmond

Decentralisatie Jeugdzorg Regionale Visie en Stappenplan Regio IJmond *2012/8521* 2012/8521 registratienummer 2012/8521 Decentralisatie Jeugdzorg Regionale Visie en Stappenplan Regio IJmond 1. Aanleiding Gemeenten worden volgens het Regeerakkoord 2010-2014 en de Bestuursafspraken

Nadere informatie

Privacyprotocol. dat de veiligheid van de jeugdige altijd voorop staat en het belang van het kind de eerste overweging moet zijn (art 3 IVRK);

Privacyprotocol. dat de veiligheid van de jeugdige altijd voorop staat en het belang van het kind de eerste overweging moet zijn (art 3 IVRK); Privacyprotocol Protocol Gegevensdeling in het sociale domein JEUGD FOODVALLEY Gelet op: In het bijzonder: Artikel 1 IVRK Artikel 8 EVRM en artikel 10 Grondwet; De Algemene wet bestuursrecht; De Algemene

Nadere informatie

Werken met. ESAR werkt! Werken met ESAR werkt! betere en snellere hulp

Werken met. ESAR werkt! Werken met ESAR werkt! betere en snellere hulp Werken met esar@almere.nl Werken met ESAR werkt! ESAR werkt! betere en snellere hulp Almeerse professionals over hun ervaringen met het Elektronisch Signaleringssysteem Alle Risicojeugd Telefoon 14 036

Nadere informatie

Decentralisatie Jeugdzorg FoodValley: Elke jeugdige telt en doet mee. Afsprakenset Versie 23 januari 2013

Decentralisatie Jeugdzorg FoodValley: Elke jeugdige telt en doet mee. Afsprakenset Versie 23 januari 2013 Decentralisatie Jeugdzorg FoodValley: Elke jeugdige telt en doet mee. Afsprakenset 2013-2015 Versie 23 januari 2013 Doel: Vanaf 1 januari 2015 zijn de gemeenten in de FoodValley in staat om de zorg voor

Nadere informatie

Agendapunt 2. Twee punten bij mededelingen en actualiteit:

Agendapunt 2. Twee punten bij mededelingen en actualiteit: Agendapunt 2 Vergadering : Bestuurlijk Overleg Sociaal Domein Regio Amersfoort Datum : 22 november 2018 Onderwerp : Mededelingen en actualiteit Bijlage : 2 Twee punten bij mededelingen en actualiteit:

Nadere informatie

Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams

Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams Lezing Evaluatie Wijkteams en Jeugdhulp 2017 Ervaringen met vormen en aansturing van wijkteams Annelies Kooiman Thijs van den Enden a.kooiman@movisie.nl t.vandenenden@movisie.nl Indeling Landelijke peiling

Nadere informatie

Ervaringen en trainingsbehoefte professionals jeugdzorg

Ervaringen en trainingsbehoefte professionals jeugdzorg Ervaringen en trainingsbehoefte professionals jeugdzorg transformatie jeugdzorg FoodValley INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 2 1.1. Aanleiding... 2 1.2. Doel- en probleemstelling... 2 1.3. Methode... 2 1.4.

Nadere informatie

Projectplan Passend Onderwijs

Projectplan Passend Onderwijs Projectplan Passend Onderwijs Naam van het project Passend Onderwijs Opdrachtgever Bestuurlijk opdrachtgever: College van B&W Ambtelijk opdrachtgever: Klara Slijkhuis Primaat houdende afdeling Afdeling

Nadere informatie

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015

Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Factsheet Jeugdarts en de Jeugdwet 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en opvoedproblemen, en geestelijke

Nadere informatie

LEERTUIN PRIVACY EN GEGEVENSUITWISSELING JEUGDREGIO NOORD MIDDEN DRENTHE

LEERTUIN PRIVACY EN GEGEVENSUITWISSELING JEUGDREGIO NOORD MIDDEN DRENTHE LEERTUIN PRIVACY EN GEGEVENSUITWISSELING JEUGDREGIO NOORD MIDDEN DRENTHE WELKOM PROGRAMMA Actuele stand van zaken rondom privacy en gegevensuitwisseling Informatie over de Leertuin Voorbeelden uit de praktijk

Nadere informatie

FACTSHEET SAMENWERKING COA

FACTSHEET SAMENWERKING COA FACTSHEET SAMENWERKING COA LOCATIE EN GEMEENTE VOOR JEUGDHULP AAN ASIELZOEKERSKINDEREN INLEIDING ALGEMEEN Met de inwerkingtreding van de nieuwe Jeugdwet zijn sinds 1-1-2015 de gemeenten verantwoordelijk

Nadere informatie

CJG Veenendaal. algemeen toegankelijk aanbod voor zorg voor jeugd

CJG Veenendaal. algemeen toegankelijk aanbod voor zorg voor jeugd CJG Veenendaal algemeen toegankelijk aanbod voor zorg voor jeugd Missie en ambitie Missie Voorkomen en oplossen van problemen op het terrein van opgroeien en opvoeden in Veenendaal. Ambitie Misschien wel

Nadere informatie

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp

Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Monitor Aansluiting onderwijs jeugdhulp Vragenlijst voor professionals in de uitvoering Versie 5, augustus 2017 Samenwerkingsverbanden passend onderwijs en gemeenten in uw regio willen weten hoe de samenwerking

Nadere informatie

Eerder en Dichtbij. Projectplan

Eerder en Dichtbij. Projectplan Eerder en Dichtbij Projectplan Bussum, augustus september 2012 1. Inleiding De pilot Eerder en Dichtbij is een verlening van de eerste pilot Meer preventie minder zorg. Het doel van de pilot was oorspronkelijk

Nadere informatie

Regels en ruimte bij jeugdhulp en onderwijs Mr drs Harry Nijkamp

Regels en ruimte bij jeugdhulp en onderwijs Mr drs Harry Nijkamp NijkampConsult Regels en ruimte bij jeugdhulp en onderwijs Mr drs Harry Nijkamp Opzet Regels rond samenwerking jeugdhulp en onderwijs Ruimte in samenwerking: handelingsruimte professionals Omgaan met delen

Nadere informatie

Integraal werken aan onderwijszorgarrangementen in de regio. Lunteren, mei 2015 Dick Rasenberg en Gerard Bouma

Integraal werken aan onderwijszorgarrangementen in de regio. Lunteren, mei 2015 Dick Rasenberg en Gerard Bouma Integraal werken aan onderwijszorgarrangementen in de regio Lunteren, mei 2015 Dick Rasenberg en Gerard Bouma Programma 1. Uw situatie en uw vraag in beeld 2. Relevante informatie voor (het ontwikkelen

Nadere informatie

Presentatie t.b.v. studiedag 16 mei 2013

Presentatie t.b.v. studiedag 16 mei 2013 Presentatie t.b.v. studiedag 16 mei 2013 Mezelf even voorstellen Een verkenning op hoofdlijnen van de raakvlakken tussen Passend onderwijs en zorg voor jeugd Met u in gesprek Samenwerken! Doelstelling

Nadere informatie

Bijlage bij de Deelovereenkomsten inkoopnetwerk Jeugd FoodValley. REGLEMENT Gegevensdeling in het sociale domein JEUGD FOODVALLEY

Bijlage bij de Deelovereenkomsten inkoopnetwerk Jeugd FoodValley. REGLEMENT Gegevensdeling in het sociale domein JEUGD FOODVALLEY Bijlage bij de Deelovereenkomsten inkoopnetwerk Jeugd FoodValley REGLEMENT Gegevensdeling in het sociale domein JEUGD FOODVALLEY De Colleges van Burgemeester en Wethouders van de Gemeente in hun hoedanigheid

Nadere informatie

Convenant Centrum voor Jeugd en Gezin Krimpen aan den IJssel

Convenant Centrum voor Jeugd en Gezin Krimpen aan den IJssel Concept; versie 20130121 Convenant Centrum voor Jeugd en Gezin Krimpen aan den IJssel Convenant Centrum voor Jeugd en Gezin Krimpen aan den IJssel 2013 Partijen, a. Gemeente Krimpen aan den IJssel, rechtsgeldig

Nadere informatie

Gebruikershandleiding. Signaleerders Verwijsindex FoodValley

Gebruikershandleiding. Signaleerders Verwijsindex FoodValley Gebruikershandleiding Signaleerders Verwijsindex FoodValley Gemeente Barneveld Gemeente Ede Gemeente Nijkerk Gemeente Renswoude Gemeente Rhenen Gemeente Scherpenzeel Gemeente Veenendaal Heeft u vragen?

Nadere informatie

Bestuurlijke afspraken in het kader van de voorbereiding transitie Jeugdzorg

Bestuurlijke afspraken in het kader van de voorbereiding transitie Jeugdzorg Bestuurlijke afspraken in het kader van de voorbereiding transitie Jeugdzorg Ter voorbereiding op de transitie maken gemeenten, georganiseerd in zes regio s, en Gedeputeerde Staten van provincie Utrecht,

Nadere informatie

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 januari 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter,

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus EA DEN HAAG. Datum 29 januari 2018 Betreft Kamervragen. Geachte voorzitter, > Retouradres Postbus 20350 2500 EJ Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 2500 EA DEN HAAG Bezoekadres: Parnassusplein 5 2511 VX Den Haag T 070 340 79 11 F 070 340

Nadere informatie

Hieronder op pagina 2 de grote lijnen van de regionale VSV aanpak (de maatregelen) zoals afgesproken in de bestuurlijke overeenkomst.

Hieronder op pagina 2 de grote lijnen van de regionale VSV aanpak (de maatregelen) zoals afgesproken in de bestuurlijke overeenkomst. Memo VSV bestuurlijke overeenkomst en uitwerking 2016-2017 Aan: schoolbestuurders, directies, intern ondersteuningsteam en decanen Van: directie SwV Datum: 26-10-16 Status: ter informatie Bijlagen: 3 onder

Nadere informatie

Nieuwsbrief ViVallei Mei 2012

Nieuwsbrief ViVallei Mei 2012 Nieuwsbrief ViVallei Mei 2012 Inleiding In deze nieuwsbrief willen we verschillende items bespreken waarover wij regelmatig vragen krijgen. Want wat moet je ook al weer doen als je een match krijgt..?

Nadere informatie

Jeugdhulp. Wendy van den Berg, manager zorgprogramma s ZWF Will Molenaar, beleidsadviseur/projectmanager WFHO/ZWF 1 november 2018

Jeugdhulp. Wendy van den Berg, manager zorgprogramma s ZWF Will Molenaar, beleidsadviseur/projectmanager WFHO/ZWF 1 november 2018 Jeugdhulp Wendy van den Berg, manager zorgprogramma s ZWF Will Molenaar, beleidsadviseur/projectmanager WFHO/ZWF 1 november 2018 WFHO ZWF WFHO- regionale belangenorganisatie van de huisartsen ZWF : ondersteuningsorganisatie

Nadere informatie

Toetsingskader Stelseltoezicht Jeugd Toegang Project signaleren van onveiligheid

Toetsingskader Stelseltoezicht Jeugd Toegang Project signaleren van onveiligheid Toetsingskader Stelseltoezicht Jeugd Toegang Dit toetsingskader kijkt naar de vraag: Worden jeugdigen en gezinnen die zorg en nodig hebben door organisaties gezamenlijk effectief geholpen? Project signaleren

Nadere informatie

Convenant Centrum voor Jeugd en Gezin. NWN gemeenten

Convenant Centrum voor Jeugd en Gezin. NWN gemeenten Convenant Centrum voor Jeugd en Gezin NWN gemeenten 4 december 2008 Opstellers: Sevgi Tunali Bianca de Ruiter Thea Rietveld Frits Knijff Frans de Clercq Partijen, a. Gemeente Maassluis, in deze rechtsgeldig

Nadere informatie

Doel en werking SISA 1. Wat is SISA en hoe werkt het? 2. Waar is SISA voor bedoeld? 3. Wat is de meerwaarde van het werken met SISA?

Doel en werking SISA 1. Wat is SISA en hoe werkt het? 2. Waar is SISA voor bedoeld? 3. Wat is de meerwaarde van het werken met SISA? Doel en werking SISA 1. Wat is SISA en hoe werkt het? SISA is een computersysteem dat professionals die bij dezelfde jeugdige (0 tot 23 jaar) betrokken zijn bij elkaar brengt. Door het afgeven van een

Nadere informatie

INFORMATIE VERWIJSINDEX RISICOJONGEREN. Dit memo bevat inhoudelijke informatie. De procesaanpak wordt toegelicht in de presentatie

INFORMATIE VERWIJSINDEX RISICOJONGEREN. Dit memo bevat inhoudelijke informatie. De procesaanpak wordt toegelicht in de presentatie INFORMATIE VERWIJSINDEX RISICOJONGEREN Dit memo bevat inhoudelijke informatie. De procesaanpak wordt toegelicht in de presentatie ACHTERGRONDINFORMATIE COMMISSIE SOCIALE INFRASTRUCTUUR 15 MEI 2008 1. Inleiding

Nadere informatie

Handreiking. Randvoorwaarden voor de veiligheid van jeugdigen in de toegang tot jeugdhulp

Handreiking. Randvoorwaarden voor de veiligheid van jeugdigen in de toegang tot jeugdhulp Handreiking Randvoorwaarden voor de veiligheid van jeugdigen in de toegang tot jeugdhulp Woord vooraf Voor u ligt de handreiking randvoorwaarden voor de veiligheid van jeugdigen in de toegang tot jeugdhulp,

Nadere informatie

WELKOM. Workshop. Transitie jeugdzorg verzorg door PrO Hardenberg

WELKOM. Workshop. Transitie jeugdzorg verzorg door PrO Hardenberg WELKOM Workshop Transitie jeugdzorg verzorg door PrO Hardenberg VOORSTELLEN Nico Harwig, consulent MEE-Ijsseloevers en SMW Henk Kremer, directeur VERWACHTINGEN NIET EEN HAPKLARE OPLOSSING MAAR EEN EXPERIMENT

Nadere informatie

MEMO BIJLAGE 7. : Adviestafel Inkoop Jeugdhulp Datum : 22 oktober 2015 Onderwerp : Modulaire training in inkoop 2016 e.v.

MEMO BIJLAGE 7. : Adviestafel Inkoop Jeugdhulp Datum : 22 oktober 2015 Onderwerp : Modulaire training in inkoop 2016 e.v. MEMO BIJLAGE 7 Aan : Adviestafel Inkoop Jeugdhulp Datum : 22 oktober 2015 Onderwerp : Modulaire training in inkoop 2016 e.v. Inleiding De rijksoverheid heeft ervoor gekozen om in de Jeugdwet alle regie

Nadere informatie

Decentralisatie Jeugdzorg. Van transitie naar transformatie. Samen maken we het mogelijk!

Decentralisatie Jeugdzorg. Van transitie naar transformatie. Samen maken we het mogelijk! Decentralisatie Jeugdzorg Van transitie naar transformatie Samen maken we het mogelijk! 13 oktober 2011 Drentse pilot jeugd Waar gaat het om? Opvoed- en opgroeiondersteuning Jeugdgezondheidszorg Opvoed-

Nadere informatie

Het organiseren van een Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK)

Het organiseren van een Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling (AMHK) Vragenlijst Inhoud: 1. In hoeverre is er een gedeelde visie in de regio over wat er op lokaal, regionaal en bovenregionaal niveau dient te worden ingekocht en georganiseerd? Er vindt al goede samenwerking

Nadere informatie

Krachten bundelen voor De toekomst van Zwolle

Krachten bundelen voor De toekomst van Zwolle Krachten bundelen voor De toekomst van Zwolle Samenvatting Ontwikkelagenda passend onderwijs en jeugdhulp 12-12-2016 1 Passend onderwijs en jeugdhulp: 2 stukjes van dezelfde puzzel Aantal 0-19 jarigen

Nadere informatie

Beleidsnotitie Gegevensdeling en Privacy in het Sociaal Domein Fryslân

Beleidsnotitie Gegevensdeling en Privacy in het Sociaal Domein Fryslân Beleidsnotitie Gegevensdeling en Privacy in het Sociaal Domein Fryslân 1. Inleiding Deze notitie geeft handvatten voor gemeenten om hun beleid ten aanzien van gegevensdeling en privacy in het sociaal domein

Nadere informatie

Passend Onderwijs en zorg voor Jeugd verbonden 4 juni 2013

Passend Onderwijs en zorg voor Jeugd verbonden 4 juni 2013 Passend Onderwijs en zorg voor Jeugd verbonden 4 juni 2013 Twentse samenwerking 14 Gemeenten in Twente Bestuurlijk Overleg Transformatie Jeugdzorg en AWBZ Wmo 2 ambtelijk coördinatoren gemeenten 4 samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Medisch specialist ziekenhuis

Medisch specialist ziekenhuis Factsheet Medisch specialist ziekenhuis en de Jeugdhulp Almere 2015 Gemeenten worden vanaf 2015 verantwoordelijk voor alle jeugdhulp: ondersteuning, hulp en zorg aan jeugdigen en ouders bij opgroei- en

Nadere informatie

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid:

Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: 2 juni 2014 Sociaal Domein Gemeenten krijgen vanaf 2015 veel meer verantwoordelijkheid: Jeugdzorg, AWBZ-begeleiding naar Wmo, Participatiewet. Samenhang met ontwikkelingen Publieke Gezondheidszorg en Passend

Nadere informatie

Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.:

Rv. nr.: B&W-besluit d.d.: B&W-besluit nr.: RAADSVOORSTEL Rv. nr.: 13.0014 B&W-besluit d.d.: 5-2-2013 B&W-besluit nr.: 13.0048 Naam programma +onderdeel: Jeugd en onderwijs Onderwerp: Transitie zorg voor de jeugd: visie jeugdhulp en informatie Aanleiding:

Nadere informatie

Jeugdigen en Gezinnen Versterken Dichtbij kind en gezin, meer samenhang en kwaliteit

Jeugdigen en Gezinnen Versterken Dichtbij kind en gezin, meer samenhang en kwaliteit Jeugdigen en Gezinnen Versterken Dichtbij kind en gezin, meer samenhang en kwaliteit Inleiding Per 1 januari 2015 worden de gemeenten verantwoordelijk voor de zorg voor jeugdigen. Hieronder vallen de jeugd-ggz

Nadere informatie

Gemeente Den Haag BOW/ RIS DOORONTWIKKELING CENTRA JEUGD EN GEZIN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS,

Gemeente Den Haag BOW/ RIS DOORONTWIKKELING CENTRA JEUGD EN GEZIN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Gemeente Den Haag BOW/2016.31 RIS 291194 DOORONTWIKKELING CENTRA JEUGD EN GEZIN HET COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS, Overwegende dat: de keuze voor een organisatie voor het Centrum voor Jeugd en

Nadere informatie

STAND VAN ZAKEN ONTWIKKELING SOCIALE WIJKTEAMS GEMEENTEN IN DRENTHE

STAND VAN ZAKEN ONTWIKKELING SOCIALE WIJKTEAMS GEMEENTEN IN DRENTHE STAND VAN ZAKEN ONTWIKKELING SOCIALE WIJKTEAMS GEMEENTEN IN DRENTHE Gemeente Naam Soort Inrichtingsvariant Ontwikkelingsfase Toelichting Aa en Hunze wijkteam Assen Buurtteams Ontwikkeling sociaal team

Nadere informatie

Aanpak: Bemoeizorg. Beschrijving

Aanpak: Bemoeizorg. Beschrijving Aanpak: Bemoeizorg De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: GGD West-Brabant

Nadere informatie

Samenwerken in de jeugdketen Een instrument voor gegevensuitwisseling

Samenwerken in de jeugdketen Een instrument voor gegevensuitwisseling Samenwerken in de jeugdketen Een instrument voor gegevensuitwisseling Uitgave van het Centrum voor Jeugd en Gezin Opsterland. Bij het samenstellen van deze uitgave is gebruik gemaakt van Samenwerken in

Nadere informatie

Verwijsindex Haaglanden & Gezinsfunctionaliteit

Verwijsindex Haaglanden & Gezinsfunctionaliteit Verwijsindex Haaglanden & Gezinsfunctionaliteit De verwijsindex De verwijsindex is een digitaal programma waarin professionals hun betrokkenheid bij een jeugdige kunnen aangeven door een signaal af te

Nadere informatie

Agendapunt 011015 BO GGDRU Vergadering Datum Onderwerp Bijlage Doel agendering Toelichting

Agendapunt 011015 BO GGDRU Vergadering Datum Onderwerp Bijlage Doel agendering Toelichting Agendapunt Mededelingen 011015 BO GGDRU Vergadering : BO Adviescommissie GGDrU Datum : 15 oktober 2015 Onderwerp : Voortgang gezondheidscommunicatie, alcoholpreventie en convenant jeugd Bijlage : Evaluatie

Nadere informatie

Kwaliteit in de Jeugdwet Werken met de norm van de verantwoorde werktoedeling

Kwaliteit in de Jeugdwet Werken met de norm van de verantwoorde werktoedeling Kwaliteit in de Jeugdwet Werken met de norm van de verantwoorde werktoedeling Juni 2015 Doelen van de Jeugdwet Nieuw stelsel moet ertoe leiden dat jeugdigen gezond en veilig opgroeien, hun talenten ontwikkelen

Nadere informatie

Linda Vogtländer Kinder & jeugdpsychiater de Waag Projectleider en opleider GIPS & Sander van Arum

Linda Vogtländer Kinder & jeugdpsychiater de Waag Projectleider en opleider GIPS & Sander van Arum Linda Vogtländer Kinder & jeugdpsychiater de Waag Projectleider en opleider GIPS & Sander van Arum Kenniscongres van wijk tot wetenschap 24 november 2016 Ervaringen met Multidisciplinair overleg en een

Nadere informatie

Uitkomsten toezichtonderzoek Spijkenisse

Uitkomsten toezichtonderzoek Spijkenisse Uitkomsten toezichtonderzoek Spijkenisse Toezichtonderzoek op beleidsniveau naar de verantwoorde zorg en ondersteuning van gezinnen met geringe sociale redzaamheid September 2013 Samenwerkend Toezicht

Nadere informatie

Het inzetten van drang en dwang in het primair proces. Regio FoodValley

Het inzetten van drang en dwang in het primair proces. Regio FoodValley Het inzetten van drang en dwang in het primair proces Regio FoodValley Deel I Deze brochure is tot stand gekomen in opdracht van: Jeugd FoodValley 'Versterken Basisstructuur' in samenwerking met de Raad

Nadere informatie

Aanpak: Bijzondere Zorg Team. Beschrijving

Aanpak: Bijzondere Zorg Team. Beschrijving Aanpak: Bijzondere Zorg Team Namens de gemeente Deventer hebben drie netwerkpartners de vragenlijst gezamenlijk ingevuld. Dit zijn Dimence GGZ, Tactus verslavingszorg, en Iriszorg maatschappelijke opvang.

Nadere informatie

Samenwerken voor kwaliteit

Samenwerken voor kwaliteit Samenwerken voor kwaliteit Tom van Yperen Nederlands Jeugdinstituut / Universiteit Groningen 26 mei 2016 E-mail: t.vanyperen@nji.nl Twitter: @tomvanyperen De verandering: oude jeugdstelsel GGD (S)MW Vroege

Nadere informatie

Datum 1 april 2019 Betreft Kamervragen over kindermishandeling (ingezonden 5 februari 2019)

Datum 1 april 2019 Betreft Kamervragen over kindermishandeling (ingezonden 5 februari 2019) >Retouradres Postbus 16375 2500 BJ Den Haag Aan de voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018 20018 2500 EA DEN HAAG Voortgezet Onderwijs Rijnstraat 50 Den Haag Postbus 16375 2500

Nadere informatie

Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau

Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau Monitor Aansluiting Onderwijs Jeugdhulp Vragenlijst op beleidsniveau pagina 1 van 14 Pagina 1 Samenwerkingsverbanden passend onderwijs en gemeenten in uw regio willen weten hoe de samenwerking tussen het

Nadere informatie

Team passend onderwijs wat is het, hoe werkt het?

Team passend onderwijs wat is het, hoe werkt het? Team passend onderwijs wat is het, hoe werkt het? werkgroep bundelen van expertise, 25 mei 2012 Aanleiding voor een team passend onderwijs Passend onderwijs betekent dat iedere leerling het onderwijs en

Nadere informatie

Transitie Jeugdzorg en Passend Onderwijs

Transitie Jeugdzorg en Passend Onderwijs Transitie Jeugdzorg en Passend Onderwijs Naam Pieter Dekkers Ton Edelbroek Datum 5 december 2012 Opbouw presentatie 1. Introductie workshopleiders 2. Probleemschets 3. Passend Onderwijs en Transitie Jeugdzorg

Nadere informatie

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Bergen op Zoom

Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Bergen op Zoom Uitkomsten verbeterpunten toezichtonderzoek Bergen op Zoom Aanpak: Signalerings- en vangnetfunctie Juni 2015 Samenwerkend Toezicht Jeugd (STJ) verstaat onder een gezin met geringe sociale redzaamheid een

Nadere informatie

Toezicht samenwerkingsverbanden passend onderwijs na 1 augustus Lunteren 5 oktober 2017

Toezicht samenwerkingsverbanden passend onderwijs na 1 augustus Lunteren 5 oktober 2017 Toezicht samenwerkingsverbanden passend onderwijs na 1 augustus 2017 Lunteren 5 oktober 2017 We willen: Zicht krijgen op de uitwerking van het beleid van het swv tot op het niveau van de leerling Weten

Nadere informatie

Jeugdhulp in Nissewaard

Jeugdhulp in Nissewaard Jeugdhulp in Nissewaard Projectleider decentralisatie jeugdhulp Angela van den Berg Regisseur jeugd en gezin JOT kernen Jolanda Combrink Inhoud 1. Wat verandert er? 2. Beleidskaders 3. Jeugdhulpplicht

Nadere informatie

LEERWIJZER JEUGD UITKOMSTEN VAN EEN ENQUÊTE ONDER DE BEZOEKERS VAN HET CONGRES TOEKOMST VAN DE JEUGDZORG

LEERWIJZER JEUGD UITKOMSTEN VAN EEN ENQUÊTE ONDER DE BEZOEKERS VAN HET CONGRES TOEKOMST VAN DE JEUGDZORG Rapportage LEERWIJZER JEUGD UITKOMSTEN VAN EEN ENQUÊTE ONDER DE BEZOEKERS VAN HET CONGRES TOEKOMST VAN DE JEUGDZORG Aan Deelnemers congres Toekomst van de Jeugdzorg Van Partners+Pröpper drs. Mark Rouw,

Nadere informatie

De Leeuwarder privacyaanpak: doen wat nodig is. Tea Bouma

De Leeuwarder privacyaanpak: doen wat nodig is. Tea Bouma De Leeuwarder privacyaanpak: doen wat nodig is Tea Bouma Wijkaanpak Leeuwarden Eerste frontlijnteam in 2008 In 2014 naar 7 wijkteams, 2 pilots jeugd- en gezinsteam, 1 scholenteam en 1 dorpenteam Doorontwikkeling

Nadere informatie

Samenwerkend Toezicht Jeugd Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Toezichtkader Stelseltoezicht Jeugd

Samenwerkend Toezicht Jeugd Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Toezichtkader Stelseltoezicht Jeugd Samenwerkend Toezicht Jeugd Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport Toezichtkader Stelseltoezicht Jeugd Utrecht, maart 2015 In Samenwerkend Toezicht Jeugd (STJ) is al het rijkstoezicht georganiseerd

Nadere informatie

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams

Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling. Sociaal medische contractering Jeugd. Organisatie wijkteams Vangnet 0-99 Onafhankelijke regie Advies en Meldpunt Huiselijk geweld en Kindermishandeling Sociaal medische contractering Jeugd Organisatie wijkteams Lokaal beeld van de transities Wilt u wijkgericht

Nadere informatie

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht

Welkom. Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Welkom Presentatie wijkteams in de gemeente Leeuwarden en hoe zij de financiële hulpverlening hebben ingericht Inhoud Inrichting werkwijze wijkteams Leeuwarden Verdieping in schuldhulpverlening Verdieping

Nadere informatie

Samenvatting reactie op het inspectieonderzoek naar de kwaliteit van jeugdhulp in buurtteam West in Utrecht

Samenvatting reactie op het inspectieonderzoek naar de kwaliteit van jeugdhulp in buurtteam West in Utrecht Samenvatting reactie op het inspectieonderzoek naar de kwaliteit van jeugdhulp in buurtteam West in Utrecht Auteur: Annemiek Schooten Datum: Januari 2016 1 Reactie op het inspectieonderzoek naar de kwaliteit

Nadere informatie

Aanpak: WIJ Eindhoven. Beschrijving

Aanpak: WIJ Eindhoven. Beschrijving Aanpak: WIJ Eindhoven De gemeente heeft de vragenlijst betreffende deze aanpak ingevuld en relevante documentatie toegestuurd. Een beperktere vragenlijst over deze aanpak is ingevuld door: Lumens Groep

Nadere informatie

Presentatie hoe werkt de jeugdhulp in de Kempen vanaf 2015 Bijeenkomst Wmo raden op 11 december 2014

Presentatie hoe werkt de jeugdhulp in de Kempen vanaf 2015 Bijeenkomst Wmo raden op 11 december 2014 Presentatie hoe werkt de jeugdhulp in de Kempen vanaf 2015 Bijeenkomst Wmo raden op 11 december 2014 Reusel, 11 december 2014 Welkom Programma Korte Toelichting op het dienstverleningsmodel De teams Wat

Nadere informatie

Wethoudersoverleg Sociaal Domein

Wethoudersoverleg Sociaal Domein Wethoudersoverleg Sociaal Domein Onderdeel : Jeugd Agendapunt : 9 Nummer : 13.0004438 Onderwerp: Plan van aanpak Passend Onderwijs Bijlagen: Inleiding: Vanaf 1 augustus 2014 zijn scholen verplicht een

Nadere informatie

Zoektocht mogelijkheden & meerwaarde. Korte terugblik Voorbereidingen decentralisatie We zijn er van Uitgangspunten en vraagstukken

Zoektocht mogelijkheden & meerwaarde. Korte terugblik Voorbereidingen decentralisatie We zijn er van Uitgangspunten en vraagstukken Zoektocht mogelijkheden & meerwaarde Korte terugblik Voorbereidingen decentralisatie We zijn er van Uitgangspunten en vraagstukken Terugblik Opgave CJG model Prestatieveld 2 WMO; we waren er een beetje

Nadere informatie

Convenant Passend Onderwijs bij inzet Jeugdhulp

Convenant Passend Onderwijs bij inzet Jeugdhulp Convenant Passend Onderwijs bij inzet Jeugdhulp Onderwijs en de gemeente Oldebroek werken nauw samen aan een gezond opvoed- en opgroeiklimaat voor kinderen. Preventie ter voorkoming van ontwikkelingsproblemen

Nadere informatie

Plan van aanpak naar aanleiding van het Rapport. De kwaliteit van Stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Stap 2

Plan van aanpak naar aanleiding van het Rapport. De kwaliteit van Stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Stap 2 Plan van aanpak naar aanleiding van het Rapport De kwaliteit van Stichting Veilig Thuis Noord Oost Gelderland Stap 2 Door de inspectie Jeugdzorg en de Gezondheidszorg. Apeldoorn 26 april 2017 1 Aanleiding

Nadere informatie

Achtergrondinformatie Pilot ITJ Eindhoven

Achtergrondinformatie Pilot ITJ Eindhoven Bijlage Conclusies en aandachtspunten van Integraal Toezicht Jeugdzaken (ITJ) naar aanleiding van de zelfevaluatie door de gemeente van het actieplan Versterking Ketenregie SPILcentra Eindhoven (29 april

Nadere informatie

Notitie samenwerking gemeenten en onderwijs Samenhang decentralisatie Jeugdzorg en Passend Onderwijs

Notitie samenwerking gemeenten en onderwijs Samenhang decentralisatie Jeugdzorg en Passend Onderwijs Notitie samenwerking gemeenten en onderwijs Samenhang decentralisatie Jeugdzorg en Passend Onderwijs Inleiding Met de stelselwijzingen Passend Onderwijs en de decentralisatie Jeugdzorg wordt de verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Memo Aan : gemeenteraad Van : College van burgemeester en wethouders Datum : 17 december 2013 In afschrift aan : Saskia Visser, Ted Benschop, Wilma van Wensem Zaaknummer : 8754

Nadere informatie

Workshop Privacy en Triage

Workshop Privacy en Triage Workshop Privacy en Triage Programma 1. Over de streep 2. Introductie Privacy & Triage 3. Triage in casus Privacy staat integraal werken in sociaal domein in de weg Gemeenten krijgen een grotere verantwoordelijkheid

Nadere informatie

Zelftest Basisteam Jeugd -

Zelftest Basisteam Jeugd - Zelftest Basisteam Jeugd - Realisatie doelen van de jeugdwet 2015 Universitair Medisch Centrum Groningen Afdeling Gezondheidswetenschappen Ant. Deusinglaan 1 9713 AV Groningen Uitvoeringsteam C4Youth Contactpersoon:

Nadere informatie

Veel gestelde vragen gezinsfunctionaliteit verwijsindex

Veel gestelde vragen gezinsfunctionaliteit verwijsindex Veel gestelde vragen gezinsfunctionaliteit verwijsindex Algemene informatie 1. Wat is de gezinsfunctionaliteit van de verwijsindex? De gezinsfunctionaliteit brengt professionals 1 van elkaars betrokkenheid

Nadere informatie

WORKSHOP HOE BORG JIJ DE PRIVACY VAN JE KLANTEN?

WORKSHOP HOE BORG JIJ DE PRIVACY VAN JE KLANTEN? WORKSHOP HOE BORG JIJ DE PRIVACY VAN JE KLANTEN? BVK VOORJAARSCONGRES 2016: GLUREN BIJ DE 3D BUREN MARTINE MIDDELVELD 12 MEI 2016 1 Stelling Privacy staat integraal werken in het sociaal domein in de weg

Nadere informatie

Rode draad voor kindveiligheid in Amsterdam

Rode draad voor kindveiligheid in Amsterdam Rode draad voor kindveiligheid in Amsterdam Vijfhoek & Ronde Tafel, versie 31 juli 2017 1 Introductie De Vijfhoek Kindveiligheid (Ouder- en Kind Teams, Samen DOEN, Veilig Thuis, de William Schrikker groep,

Nadere informatie

We zijn bloedfanatiek op de aanpak van

We zijn bloedfanatiek op de aanpak van Hugo de Jonge, wethouder in Rotterdam: We zijn bloedfanatiek op de aanpak van kindermishandeling Rotterdam maakt zich sterk voor een consequente aanpak van kindermishandeling en trauma-sensitief werken.

Nadere informatie

Transitie en transformatie van de zorg voor jeugd

Transitie en transformatie van de zorg voor jeugd Transitie en transformatie van de zorg voor jeugd Een geslaagde transformatie & transitie? Vanaf januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor het preventieve en curatieve jeugdbeleid. Hieronder

Nadere informatie

Nieuwsbrief NIEUWJAARSGROET. Centrum Jeugd en Gezin Rhenen wenst in 2013: Jaargang 2013 nr.7

Nieuwsbrief NIEUWJAARSGROET. Centrum Jeugd en Gezin Rhenen wenst in 2013: Jaargang 2013 nr.7 NIEUWJAARSGROET Centrum Jeugd en Gezin Rhenen wenst in 2013:...gezinnen toe dat zij op zoek blijven naar eigen kracht, mogelijkheden en talenten!...professionals toe dat zij collega s verbinden vanuit

Nadere informatie

Transformatieagenda jeugdhulp in Zuid-Limburg Bouwstenen voor een gezamenlijke werkwijze voor jeugdhulp

Transformatieagenda jeugdhulp in Zuid-Limburg Bouwstenen voor een gezamenlijke werkwijze voor jeugdhulp BIJLAGE 5A Transformatieagenda jeugdhulp in Zuid-Limburg Bouwstenen voor een gezamenlijke werkwijze voor jeugdhulp Datum: 26 oktober 2016 Achtergrond In de afgelopen twee jaar lag de focus in de jeugdhulpverlening

Nadere informatie

De Leeuwarder privacyaanpak: doen wat nodig is. Tea Bouma Fettje Nolles

De Leeuwarder privacyaanpak: doen wat nodig is. Tea Bouma Fettje Nolles De Leeuwarder privacyaanpak: doen wat nodig is Tea Bouma Fettje Nolles Wijkaanpak Leeuwarden Eerste frontlijnteam in 2008 In 2014 naar 7 wijkteams, 2 pilots jeugd- en gezinsteam, 1 scholenteam en 1 dorpenteam

Nadere informatie

Handreiking professionals privacy Centrum Jeugd en Gezin Zeist

Handreiking professionals privacy Centrum Jeugd en Gezin Zeist Handreiking professionals privacy Centrum Jeugd en Gezin Zeist NB: Deze handreiking is een korte samenvatting en werkinstructie van het privacyreglement Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Zeist. Raadpleeg

Nadere informatie

PRIVACYREGLEMENT HOREND BIJ DE GRONDSLAG ZORG EN VEILIGHEID GEMEENTEN FOODVALLEY

PRIVACYREGLEMENT HOREND BIJ DE GRONDSLAG ZORG EN VEILIGHEID GEMEENTEN FOODVALLEY Behorend bij BIJLAGE 4 deelovereenkomst Jeugdhulp FoodValley PRIVACYREGLEMENT HOREND BIJ DE GRONDSLAG ZORG EN VEILIGHEID GEMEENTEN FOODVALLEY Inleiding Dit privacyreglement beschrijft hoe en onder welke

Nadere informatie

Wat betekent de Jeugdwet voor jeugdigen en ouders?

Wat betekent de Jeugdwet voor jeugdigen en ouders? Wat betekent de Jeugdwet voor jeugdigen en ouders? Inleiding Deze folder gaat over het verbeteren van de kwaliteit in de jeugdhulp en jeugdbescherming. De folder is speciaal voor jeugdigen en ouders. In

Nadere informatie

Jeugdhulp Werkwijzebeschrijving. Jeugdnetwerk Scherpenzeel dichterbij de vindplaatsen

Jeugdhulp Werkwijzebeschrijving. Jeugdnetwerk Scherpenzeel dichterbij de vindplaatsen Jeugdhulp 2015 Werkwijzebeschrijving Jeugdnetwerk Scherpenzeel dichterbij de vindplaatsen Werkwijzebeschrijving Jeugdnetwerk Scherpenzeel dichterbij de vindplaatsen Opdrachtgever: Auteur: gemeente Scherpenzeel

Nadere informatie

INLEIDING. Openingsfilm

INLEIDING. Openingsfilm Gemeente Oosterhout INLEIDING Openingsfilm OPGROEIEN IN NEDERLAND Kinderen gelukkigste Westerse wereld 85% gaat het goed 15% op enig moment at risk 5% risico op maatschappelijke uitval door problemen Jeugdzorgsector

Nadere informatie

GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren

GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren GIDS-gemeenten die de JOGGaanpak & GIDS combineren Notitie versie 1.0 September 2016 Door Frea Haker (Gezond in ) Eveline Koks (Jongeren Op Gezond Gewicht) Anneke Meijer (Coördinatie Gezond Gewicht Fryslân

Nadere informatie

verwijsindex Midden Nederland

verwijsindex Midden Nederland Voor wie doen we het? verwijsindex Midden Nederland Carin Bos 06-478 363 53 Simone Langerak 06-478 363 55 Kristin Gerritsen 06-154 877 58 info@verwijsindexmiddennederland.nl Inventarisatie Aangesloten

Nadere informatie