Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs"

Transcriptie

1 Bijlage 16 Procedures voor het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring voor voortgezet speciaal onderwijs De vier samenwerkingsverbanden in de regio (SWVZHW, SWV VO Delflanden, ICOZ en SWV VO Westland) hebben een gezamenlijke procedure afgesproken voor het aanvragen van toelaatbaarheidsverklaringen voor voortgezet speciaal onderwijs. Wij hebben te maken met de volgende situaties waarin een TLV voor VSO aangevraagd kan worden: van primair onderwijs naar VSO, van VO naar VSO, van VSO naar VSO, omzettingen van clusterindicaties naar TLV en verlengen van een TLV. Doordat we te maken hebben met verschillende organisaties, kunnen er kleine nuanceverschillen zitten in de procedures bij de verschillende samenwerkingsverbanden. In dit document wordt de procedures voor het samenwerkingsverband Zoetermeer besproken. Voor het ICOZ geldt de volgende procedure: Eerste aanvraag TLV door VSO (PO VSO) Bij de overstap van een leerling van het primair onderwijs (reguliere basisschool, SBO of SO) naar het VSO, vraagt de VSO-school de TLV aan bij het samenwerkingsverband. De school voor primair onderwijs heeft een belangrijke taak in het aanleveren van alle benodigde informatie aan de VSO-school; zij kennen de leerling en zijn ondersteuningsbehoefte immers goed! Een adviseur passend onderwijs (APO) van het ICOZ kan gevraagd worden bij een gesprek met ouders en de school voor primair onderwijs om de afweging tot het vragen van een toelaatbaarheidsverklaring te maken. De APO zal altijd een advies geven aan de BAC TLV/BOV. geeft en (pré-)advies af met betrekking tot de toelaatbaarheid. Omdat dit een zogenaamde eerste aanvraag is, is de woonplaats van de leerling bepalend voor bij welk SWV de TLV aangevraagd moet worden. De procedure op een rij: De VSO-school verzamelt alle informatie rondom een leerling en bouwt een dossier op in Loket van Onderwijs Transparant Een adviseur passend onderwijs van het ICOZ geeft bij de aanvraag een (pre-advies) Als het dossier compleet is, wordt dit op definitief gezet. Door de coördinerende APO wordt gecheckt of het dossier compleet is. Als het niet compleet is, wordt de VSO-school om de gewenste aanvullingen gevraagd. Als het dossier compleet is, wordt het voorgelegd aan de BAC TLV/BOV. De BAC bespreekt het dossier in de eerstvolgende bijeenkomst en geeft al dan niet een positief advies voor een TLV af. Als een negatief advies wordt afgegeven, zal de BAC een aanvullend advies geven over wat een passende plek voor de leerling is. Wanneer er geen TLV wordt afgegeven is het een gezamenlijke verantwoordelijkheid van het PO en het VO is om een passende plek voor deze leerling te zoeken. Uiteraard altijd in goed overleg en in nauwe samenwerking met de ouders van de leerling.

2 In schema ziet het er als volgt uit: Van VO naar VSO Als een VO-school van mening is dat een leerling, ondanks de inzet van basis- en breedteondersteuning, beter het onderwijs kan vervolgen in het voortgezet speciaal onderwijs wordt de volgende procedure gevolgd: Met ouders, leerling, school, deskundigen wordt overlegd over de keuze of VSO de beste optie is voor de leerling. Een APO van het ICOZ kan bij dit gesprek uitgenodigd worden. Altijd zal een APO met de school overleg voeren over de afwegingen die leiden tot het besluit waarom een leerling beter het onderwijs kan vervolgen in het VSO. De school van VO bouwt, eventueel in samenwerking met een APO en de beoogde VSOschool, het dossier op. Het dossier wordt, samen met het advies van de APO, aan de BAC aangeboden. Als een TLV wordt afgegeven melden de ouders aan bij de beoogde VSO-school. Deze besluit of de leerling wordt toegelaten. Als geen TLV wordt afgegeven, vindt opnieuw overleg plaats met de ouders, leerling, school, deskundigen en het ICOZ over de keuze van een alternatief arrangement.

3 In schema ziet dit als volgt uit:

4 Een leerling verandert van VSO-school (VSO VSO) Indien een leerling overstapt van een VSO-school naar een andere VSO-school van hetzelfde cluster en er is een geldige TLV, dan kan de leerling zonder meer op de nieuwe VSO-school geplaatst worden. Er hoeft dan geen nieuwe TLV aangevraagd te worden. Als er geen sprake is van een geldige TLV, of van een overstap naar een ander cluster dan zal er een TLV moeten worden aangevraagd. De woonplaats van de leerling is bepalend voor het SWV waarbij de TLV moet worden aangevraagd. Indien er geen TLV wordt afgegeven, geeft de BAC een advies over een beter passende plek. De VSO-school zal in overleg met ouders op zoek gaan naar een passende plek voor de leerling. Indien nodig kan het SWV ondersteunen bij het vinden van een passende plek. De VSO-school zal in overleg met ouders op zoek gaan naar een passende plek voor de leerling. Indien nodig kan het ICOZ ondersteunen bij het vinden van een passende plek.

5 Omzetten clusterindicaties VSO naar TLV en verlengen van een TLV In de periode tussen 1 augustus 2014 en 31 juli 2016 moet voor alle zittende VSO-leerlingen met een clusterindicatie een omzetting naar een toelaatbaarheidsverklaring bij het SWV worden aangevraagd. Voor alle zittende VSO-leerlingen geldt dat hun oude indicatie nog recht geeft op twee jaar onderwijs op het VSO. Dat betekent dat voor leerlingen die voor of op 31 juli 2016 uitstromen geen omzetting naar een TLV hoeft te worden aangevraagd. Om te voorkomen dat de VSO-scholen en de deskundigencommissies van de SWV s op het laatste moment worden overladen met aanvragen, is met de VSO-scholen afgesproken dat de aanvragen evenredig verdeeld worden over de samenwerkingsverbanden en over de schooljaren 2014/2015 en 2015/2016. Voor leerlingen die een indicatie hebben die geldig is tot 01/08/2016 en voor wie er in het schooljaar 2014/2015 een aanvraag wordt ingediend, zal te allen tijde een TLV voor minimaal twee jaar worden afgegeven. Ook als er sprake is van verhuizing van de ene naar de andere VSO-school dient de clusterindicatie omgezet te worden naar een TLV. Voordat de aanvraag voor de omzetting naar een TLV wordt gedaan is het van belang dat de VSO-school het OPP met ouders en leerling heeft geëvalueerd en dat de ondersteuningsbehoeften opnieuw zijn beoordeeld. Als blijkt dat de leerling nog steeds is aangewezen op voortgezet speciaal onderwijs en terugstroom naar het regulier onderwijs (met extra ondersteuning) geen optie is, kan een TLV aangevraagd worden bij het SWV. De woonplaats van de leerling op is bepalend voor bij welk SWV de aanvraag ingediend moet worden. Voor het ICOZ geldt de volgende procedure: De VSO-school verzamelt alle informatie rondom een leerling en bouwt een dossier op in Loket van Onderwijs Transparant Een adviseur passend onderwijs van het ICOZ geeft bij de aanvraag een (pre-advies) Als het dossier compleet is, wordt dit op definitief gezet. Door de coördinerende APO wordt gecheckt of het dossier compleet is. Als het niet compleet is, wordt de VSO-school om de gewenste aanvullingen gevraagd. Als het dossier compleet is, wordt het voorgelegd aan de BAC TLV/BOV. De BAC bespreekt het dossier in de eerstvolgende bijeenkomst en geeft al dan niet een positief advies voor een TLV af. Als een negatief advies wordt afgegeven, zal de BAC een aanvullend advies geven over wat een passende plek voor de leerling is. De VSO-school zal in overleg met ouders op zoek gaan naar een passende plek voor de leerling. Indien nodig kan het ICOZ ondersteunen bij het vinden van een passende plek.

6 In schema ziet dat er als volgt uit: Een goed dossier Een goed dossier bevat de volgende informatie: Toestemmingsformulier ouders en leerling (= de door de betrokkenen ondertekende arrangement aanvraag, gescand en als bijlage aan het dossier in Loket toegevoegd) Onderwijskundig Rapport basisschool (klas 1 en 2) Formulier criteria toelaatbaarheidsverklaring (niet verplicht. Uit het dossier moet echter blijken dat de leerling aan de criteria voldoet) Verslagen leerlingbespreking voorafgaand aan aanmelding Eerder opgesteld handelingsplan/opp met bijbehorende recente evaluatie, ondertekend door ouders Cijferlijsten, rapportage CITO-VAS-toetsen Verzuim of absentielijst Psycho-diagnotisch onderzoeksrapportage, relevant voor de onderwijsondersteuning (recent) Medische rapportage, relevant voor de onderwijsondersteuning Rapportage externe hulpverlening, relevant voor de onderwijsondersteuning En vooral de argumentatie waaruit blijkt dat de leerling (nog steeds) op voortgezet speciaal onderwijs is aangewezen.

Aanmelding, zorgplicht en plaatsingsproblemen

Aanmelding, zorgplicht en plaatsingsproblemen Pagina 1 van 5 De nieuwe regels voor aanmelding en plaatsing van leerlingen in het voortgezet onderwijs, die in beginsel duidelijk zijn, roepen vragen op. Deze vragen komen voort uit de specifieke situaties,

Nadere informatie

Routes voor het aanvragen van een TLV. Besproken in directiekring VSO

Routes voor het aanvragen van een TLV. Besproken in directiekring VSO Routes voor het aanvragen van een TLV Besproken in directiekring VSO 13 november 2014 Inleiding Samenwerkingsverbanden merken dat er veel onduidelijk is, wanneer een leerling een TLV voor het VSO nodig

Nadere informatie

Concrete situaties rond TLV

Concrete situaties rond TLV Structurele situatie ( zware ondersteuning SO) Eerste aanmelding Afgifte TLV door Leerling is aangemeld bij (v)so-school van SWV A en School waar de leerling is SWV van de regio waar de leerling woont

Nadere informatie

Het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring, bij wie en door wie?

Het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring, bij wie en door wie? Het aanvragen van een toelaatbaarheidsverklaring, bij wie en door wie? Een handreiking om te kunnen bepalen waar de TLV moet worden aangevraagd. Een samenvatting voor het toepassen van grensverkeer. Versie

Nadere informatie

Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar

Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal basisonderwijs pag. 5-6 C. Speciaal onderwijs pag. 8-9 D. Aanmelding rechtstreeks bij PPO pag. 10

Nadere informatie

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen?

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen? Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar voor scholen in het samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal basisonderwijs

Nadere informatie

OVERGANGSSITUATIE LEERINGEN CLUSTER-3 DIE VANAF 2014-2015 ANDERE CATEGORIE TOEGEKEND MOETEN KRIJGEN

OVERGANGSSITUATIE LEERINGEN CLUSTER-3 DIE VANAF 2014-2015 ANDERE CATEGORIE TOEGEKEND MOETEN KRIJGEN Schema overgangsperiode zorgtoewijzing Huidig Vanaf 1 aug. 2014 Cluster Regulier/ huidige benaming TLV/arrangement Type Categorie/ Aanmelding loket SWV Plaatsing in speciaal Bekostiging door Cluster-3

Nadere informatie

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen?

Handreiking. In welke situatie wordt een TLV aangevraagd? Wat is nodig om een TLV aan te vragen? december 2016 Handreiking Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar voor scholen in het samenwerkingsverband (SWV) Primair Onderwijs Duin- en Bollenstreek A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal

Nadere informatie

ROUTES VOOR HET AANVRAGEN VAN EEN TOELAATBAARHEIDSVERKLARING

ROUTES VOOR HET AANVRAGEN VAN EEN TOELAATBAARHEIDSVERKLARING ROUTES VOOR HET AANVRAGEN VAN EEN TOELAATBAARHEIDSVERKLARING Inleiding Samenwerkingsverbanden merken dat er veel onduidelijkheid is, wanneer een leerling een TLV voor het VSO nodig heeft. Wie vraagt de

Nadere informatie

aanvraagroute Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) voor VSO en Pro bij Regioloket SWVAM, (laatst gewijzigd: )

aanvraagroute Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) voor VSO en Pro bij Regioloket SWVAM, (laatst gewijzigd: ) 1e aanmelding voortgezet speciaal onderwijs (VSO) (laatst gewijzigd: 15-01-2019) 1. de leerling staat ingeschreven op een school voor BaO, SBO of de VSO-school waar de recent digitaal OPP), met uitsluitend

Nadere informatie

Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar

Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar Handreiking september 2016 Toelaatbaarheidsverklaring voor kinderen tot 13 jaar A. Basisonderwijs pag. 2-4 B. Speciaal basisonderwijs pag. 5-7 C. Speciaal onderwijs pag. 8-11 D. Aanmelding rechtstreeks

Nadere informatie

Het aanvragen van een TLV of ondersteuningsarrangement

Het aanvragen van een TLV of ondersteuningsarrangement Het aanvragen van een TLV of ondersteuningsarrangement Wet- en regelgeving In de wet is het volgende bepaald m.b.t. een TLV: - Voor een leerling die vanuit het (speciaal) basisonderwijs wordt aangemeld

Nadere informatie

Informatie over beschikkingen en arrangementen ivm invoering passend onderwijs 1-8-14

Informatie over beschikkingen en arrangementen ivm invoering passend onderwijs 1-8-14 Informatie over beschikkingen en arrangementen ivm invoering passend onderwijs 1-8-14 Eemland, januari 2014 Met de invoering van nieuwe wettelijke bepalingen mbt passend onderwijs per 1 augustus 2014 verandert

Nadere informatie

BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014

BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 BELEIDSINFORMATIE over beschikkingen en arrangementen in verband met de invoering van Passend Onderwijs per 1 augustus 2014 Inleiding Met de invoering van nieuwe wettelijke bepalingen mbt passend onderwijs

Nadere informatie

SAMENWERKINGSVERBAND V(S)O ZUID-HOLLAND WEST update 17/03/2015

SAMENWERKINGSVERBAND V(S)O ZUID-HOLLAND WEST update 17/03/2015 Routes voor het aanvragen van een Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) - Let op: Wanneer geschreven wordt over TLV wordt de toelaatbaarheidsverklaring bedoeld. Een CVI-indicatie kan nog een tijd doorlopen,

Nadere informatie

Bijlage 5 Deskundigheid bij de toekenning van arrangementen en de Bestuurlijke Advies Commissie inzake TLV en BOV (BAC TLV/BOV)

Bijlage 5 Deskundigheid bij de toekenning van arrangementen en de Bestuurlijke Advies Commissie inzake TLV en BOV (BAC TLV/BOV) Bijlage 5 Deskundigheid bij de toekenning van arrangementen en de Bestuurlijke Advies Commissie inzake TLV en BOV (BAC TLV/BOV) Inleiding Voor het bepalen van de toelaatbaarheid tot leerwegondersteunend

Nadere informatie

Toelaatbaarheidsverklaringen

Toelaatbaarheidsverklaringen Toelaatbaarheidsverklaringen Het aanvragen van toelaatbaarheidsverklaringen bij swv-vo-zk. 22-9-2017 Vastgesteld door directie SWV-VO-ZK Inleiding Op 1 augustus 2014 is de Wet op Passend Onderwijs ingegaan.

Nadere informatie

Reglement Advies Commissie Toewijzing Arrangementen (ACTA)

Reglement Advies Commissie Toewijzing Arrangementen (ACTA) Reglement Advies Commissie Toewijzing Arrangementen (ACTA) Dit reglement vindt zijn grondslag in de Wet op het Voortgezet Onderwijs (artikel 17a lid 11), de Algemene Maatregel van Bestuur Passend Onderwijs,

Nadere informatie

Overstapmomenten. De overstap van primair naar voortgezet onderwijs (PO naar VO)

Overstapmomenten. De overstap van primair naar voortgezet onderwijs (PO naar VO) Overstapmomenten Onderstaand overzicht geeft de verschillende overstapmomenten weer binnen het onderwijs met daaraan gekoppeld de route die gevolgd moet worden om extra ondersteuning aan te vragen. We

Nadere informatie

- - - Raamovereenkomst: Vereniging Reformatorisch Passend Onderwijs voor primair en speciaal onderwijs Vereniging Reformatorisch Passend Onderwijs voor Voortgezet Onderwijs Koninklijke Kentalis, instelling

Nadere informatie

AANMELDFORMULIER (versie 4, juli 2016) Toewijzingscommissie Samenwerkingsverband Doetinchem e.o. VO 2503

AANMELDFORMULIER (versie 4, juli 2016) Toewijzingscommissie Samenwerkingsverband Doetinchem e.o. VO 2503 AANMELDFORMULIER (versie 4, juli 2016) Toewijzingscommissie Samenwerkingsverband Doetinchem e.o. VO 2503 Graag aankruisen welke aanvraag gedaan wordt: Plaatsing voortgezet speciaal onderwijs Invullen vraag

Nadere informatie

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht

Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht Samenwerkingsovereenkomst Samenwerkingsverbanden VO en Speciale onderwijsvoorzieningen in de regio Utrecht Inleiding In de regio Utrecht werken vier Samenwerkingsverbanden Voortgezet Onderwijs (SWV VO)

Nadere informatie

J. Weessies, ambtelijk secretaris Pagina 1

J. Weessies, ambtelijk secretaris Pagina 1 Quadrimester-rapportage Commissie Toelaatbaarheid SWVVO Lelystad Periode september t/m december 2016 Logistiek Overzicht van het aantal en type aanvragen. Figuur 1 Figuur 2 In deze periode zijn er 14 TLV

Nadere informatie

Overgang POVO bij leerlingen met ondersteuningsbehoeften

Overgang POVO bij leerlingen met ondersteuningsbehoeften Overgang POVO bij leerlingen met ondersteuningsbehoeften 1. Inleiding Per 1 januari 2017 heeft het samenwerkingsverband m.b.t. lwoo gekozen voor opting out. Wij spreken niet meer van lwoo maar gebruiken

Nadere informatie

Memo grensverkeer sbo

Memo grensverkeer sbo Memo grensverkeer sbo Vastgesteld op: Deelnemende samenwerkingsverbanden passend onderwijs: - Swv 20.01 PO - Swv 22.01 PO - Swv 22.02 PO - Swv 22.03 PO Doel Doel van deze memo is om de route in een situatie

Nadere informatie

Maasland. regionale voorziening voor extra ondersteund vmbo en havo

Maasland. regionale voorziening voor extra ondersteund vmbo en havo Maasland regionale voorziening voor extra ondersteund vmbo en havo Het samenwerkingsverband Noord-Limburg VO* bestaat uit de volgende gemeentes: * In tegenstelling tot het samenwerkingsverband Noord-Limburg

Nadere informatie

Procedure Aanvraag TLV

Procedure Aanvraag TLV Procedure plaatsing leerlingen Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) / Aanvraag Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) VSO Voor het afgeven van een TLV, zodat de leerling toelaatbaar is tot het VSO, kent het samenwerkingsverband

Nadere informatie

AANMELDING EN ZORGPLICHT S(B)O-SCHOOL

AANMELDING EN ZORGPLICHT S(B)O-SCHOOL AANMELDING EN ZORGPLICHT S(B)O-SCHOOL (Leerling staat nog niet ingeschreven bij een school) Aanmelding S(B)O school en voorwaarden Het gaat om een leerling die extra ondersteuning nodig heeft. Ouders moeten

Nadere informatie

ROUTE A: LEERLING WORDT AANGEMELD BIJ EEN BASISSCHOOL

ROUTE A: LEERLING WORDT AANGEMELD BIJ EEN BASISSCHOOL ONDERSTEUNINGTOEWIJZINGSROUTE De toeleiding naar passende ondersteuning vindt plaats op basis van arrangeren. Arrangeren wordt gedefinieerd als het proces om te komen tot een match tussen onderwijsbehoefte

Nadere informatie

SAMENWERKINGSVERBAND AMSTELLAND EN DE MEERLANDEN

SAMENWERKINGSVERBAND AMSTELLAND EN DE MEERLANDEN Toelichting bij stroomschema zorgplicht aanmelding 1. Voorwaarden aanmelding bij reguliere school De aanmeldingsprocedure van de school is leidend. Natuurlijk kunnen ouders voor de inschrijving het schoolondersteuningsprofiel

Nadere informatie

Maasland. regionale voorziening voor extra ondersteund vmbo en havo

Maasland. regionale voorziening voor extra ondersteund vmbo en havo Maasland regionale voorziening voor extra ondersteund vmbo en havo Het samenwerkingsverband Noord-Limburg VO* bestaat uit de volgende gemeentes: * In tegenstelling tot het samenwerkingsverband Noord-Limburg

Nadere informatie

Bijlage 1. Indicatiecriteria SWV VO Lelystad

Bijlage 1. Indicatiecriteria SWV VO Lelystad Bijlage 1 Indicatiecriteria SWV VO Lelystad 81 Richtlijn toelaatbaarheid Ernstig Meervoudig Beperkte leerlingen (EMB) tot het SO na 1 augustus 2014 (NB: Dit betreft de bijgestelde versie, eind september

Nadere informatie

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs

Regeling rugzakleerlingen in het Passend Onderwijs Onderwijsondersteuningsroute: Instroom van leerlingen met rugzak (concept versie 5 september 2013; ontwikkeld door de Werkgroep Passend Onderwijs Toewijzing Onderwijsondersteuning van Koers VO). - De onderwijsondersteuningsroute

Nadere informatie

Proces en spoedprocedures Toelaatbaarheid tot een school voor Speciaal (Basis) Onderwijs in Unita

Proces en spoedprocedures Toelaatbaarheid tot een school voor Speciaal (Basis) Onderwijs in Unita Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Proces en spoedprocedures Toelaatbaarheid tot een school voor Speciaal (Basis) Onderwijs in Unita Deze brochure is opgesteld voor het samenwerkingsverband Unita en

Nadere informatie

Samenwerkingsverband PO

Samenwerkingsverband PO Samenwerkingsverband PO 31-02 07-10-2015 Het BTO bestaat uit vijf leden: 1. Coördinator OT Leudal - Thornerkwartier: Boy Mertens 2. Coördinator OT Echt Susteren: Martien Tonnaer 3. Coördinator OT Roermond

Nadere informatie

Aanvraagformulier toelaatbaarheidsverklaring S(B)O

Aanvraagformulier toelaatbaarheidsverklaring S(B)O Aanvraagformulier toelaatbaarheidsverklaring S(B)O Naam leerling Geboortedatum BSN Geslacht Huidige groep M / V Naam ouders/verzorgers Adres Postcode & woonplaats Contactpersoon, indien ouders/ verzorgers

Nadere informatie

KEUZE SWV BIJ AANVRAGEN TLV

KEUZE SWV BIJ AANVRAGEN TLV KEUZE SWV BIJ AANVRAGEN TLV Deze notitie is bedoeld als leidraad bij het bepalen van het juiste SWV voor het indienen van een TLV-aanvraag. Hoofdregel is: als woonplaats leerling, school van aanmelding

Nadere informatie

Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) Wie vraagt aan & wie verstrekt?

Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) Wie vraagt aan & wie verstrekt? Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) Wie vraagt aan & wie verstrekt? Onderscheid in de wet Er wordt in de wet onderscheid gemaakt tussen een verwijzing en aanmelding op eigen initiatief door ouders. Een verwijzing:

Nadere informatie

ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN?

ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN? ALS ONDERWIJS MIJ NIET PAST MAG IK HET DAN RUILEN? Omslag in denken en handelen: van deficit-denken naar handelen vanuit onderwijsbehoeften In plaats van: Deze leerling heeft ADHD,ODD, ASS, Dyslexie, Dyscalculie,

Nadere informatie

Geldigheid LGF indicaties cluster 2 bij invoering van passend onderwijs op 1 augustus 2014

Geldigheid LGF indicaties cluster 2 bij invoering van passend onderwijs op 1 augustus 2014 Algemene informatie In dit document geven de besturen van de cluster 2 scholen aan hoe zij omgaan met de geldigheid van de huidige beschikkingen leerlinggebonden financiering (het rugzakje) naar de nieuwe

Nadere informatie

Informatiebrief voor alle ouders/verzorgers waarvan hun kind onderwijs volgt in:

Informatiebrief voor alle ouders/verzorgers waarvan hun kind onderwijs volgt in: Informatiebrief voor alle ouders/verzorgers waarvan hun kind onderwijs volgt in: een school voor (voortgezet) speciaal onderwijs in een reguliere school (basis- of voortgezet) met extra ondersteuning door

Nadere informatie

J. Weessies, ambtelijk secretaris Pagina 1

J. Weessies, ambtelijk secretaris Pagina 1 Quadrimester-rapportage Commissie Toelaatbaarheid SWVVO Lelystad Periode januari t/m april 2017 Logistiek Overzicht van het aantal en type aanvragen. FIguur 1 Figuur 2 In deze periode zijn er 65 TLV s

Nadere informatie

Ouderfolder POVO-procedure. Regio Utrecht West

Ouderfolder POVO-procedure. Regio Utrecht West Ouderfolder POVO-procedure Regio Utrecht West Beste ouder(s), verzorger(s), Uw kind zit in groep 8 en zal komend jaar de overstap maken naar de middelbare school. Dit is een grote stap, na al die jaren

Nadere informatie

Verandert de wereld op 1 augustus 2014??

Verandert de wereld op 1 augustus 2014?? Verandert de wereld op 1 augustus 2014?? Passend Onderwijs voor alle leerlingen? Alle jongeren succesvol op school Onderwijs dat past bij ieders talenten en beperkingen Regionale Samenwerkingsverbanden

Nadere informatie

Overgang van Primair naar Voortgezet Onderwijs Almere

Overgang van Primair naar Voortgezet Onderwijs Almere Overgang van Primair naar Voortgezet Onderwijs Almere Voorlopig advies groep 6 en 7 Aan het einde van het schooljaar groep 6 en 7 geeft de PO school na overleg met ouders een voorlopig schooladvies 1.

Nadere informatie

Geformuleerde doelstelling voor het MultiDisciplinairOverleg (MDO) mbt Schooljaar 2014/ 2015:

Geformuleerde doelstelling voor het MultiDisciplinairOverleg (MDO) mbt Schooljaar 2014/ 2015: Betreft: Aanvraag Toelaatbaarheidsverklaring (zittende) SO leerlingen in cluster 3 en 4 Met de invoering van Passend Onderwijs op 1 augustus 2014 is de landelijke indicatiestelling voor speciaal onderwijs

Nadere informatie

Commissie Toewijzing. Inleiding

Commissie Toewijzing. Inleiding Commissie Toewijzing Inleiding Met de invoering van Passend Onderwijs op 1 augustus 2014 krijgt het SWV Fultura de wettelijke taak om te bepalen of een leerling toelaatbaarheid is tot het voortgezet speciaal

Nadere informatie

Passend onderwijs: de praktijk van de Geschillencommissie passend onderwijs (GPO)

Passend onderwijs: de praktijk van de Geschillencommissie passend onderwijs (GPO) Passend onderwijs: de praktijk van de Geschillencommissie passend onderwijs (GPO) WMS Congres 9 november 2016 Medezeggenschap en Good Governance! Olga Luiken Secretaris Agenda Inleiding Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Benodigde gegevens voor een aanvraag TLV voor meervoudig beperkte leerlingen: lichamelijk en verstandelijk (MG)

Benodigde gegevens voor een aanvraag TLV voor meervoudig beperkte leerlingen: lichamelijk en verstandelijk (MG) Benodigde gegevens voor een aanvraag TLV voor meervoudig beperkte leerlingen: lichamelijk en verstandelijk (MG) Vooraf: voor de TLV commissie is de inhoud van documenten van belang, niet de vorm; de benodigde

Nadere informatie

Passend Onderwijs. Wat verandert er?

Passend Onderwijs. Wat verandert er? Passend Onderwijs Per 1 augustus 2014 wordt Passend Onderwijs ingevoerd. Het doel van Passend Onderwijs is alle leerlingen, dus ook leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben, een passende onderwijsplek

Nadere informatie

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen

CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen CVI-indicaties en toelaatbaarheidsverklaringen; (her)beoordelingen Informatie t.b.v. scholen voor speciaal basisonderwijs (SBAO) en speciaal onderwijs (SO) in Samenwerkingsverband (SWV) Kop van Noord-Holland

Nadere informatie

TOEWIJZEN van bovenschoolse ondersteuning VANUIT ONDERWIJS- EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTEN

TOEWIJZEN van bovenschoolse ondersteuning VANUIT ONDERWIJS- EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTEN TVO-PROCEDURE TOEWIJZEN van bovenschoolse ondersteuning VANUIT ONDERWIJS- EN ONDERSTEUNINGSBEHOEFTEN Van overnemen naar versterken: een passend onderwijstraject voor elke leerling ingangsdatum 1 augustus

Nadere informatie

Wijzigingen overgang PO-VO. Peter van Putten Joop Groos Rosanne Mulder

Wijzigingen overgang PO-VO. Peter van Putten Joop Groos Rosanne Mulder Wijzigingen overgang PO-VO Peter van Putten Joop Groos Rosanne Mulder 1 Inhoud Toelichting wijzigingen wet- en regelgeving Verplichte eindtoets Schooladvies Toelating VO Zorgplicht i.r.t. overgang po-vo

Nadere informatie

Richtlijn afgifteduur van een TLV binnen samenwerkingsverband Koers VO d.d. 23 maart 2016

Richtlijn afgifteduur van een TLV binnen samenwerkingsverband Koers VO d.d. 23 maart 2016 Richtlijn afgifteduur van een TLV binnen samenwerkingsverband Koers VO d.d. 23 maart 2016 Samenwerkingsverband Koers VO hanteert de volgende richtlijn bij het bepalen van de afgifteduur van een toelaatbaarheidsverklaring

Nadere informatie

Een verzoek om deze formulieren bij het maken van een nieuwe arrangementsaanvraag of aanvraag toelaatbaarheid te gebruiken.

Een verzoek om deze formulieren bij het maken van een nieuwe arrangementsaanvraag of aanvraag toelaatbaarheid te gebruiken. Nieuwsmemo SWV Utrecht PO Januari 2015 In deze nieuwsmemo aandacht voor: - Aanvragen extra ondersteuning en toelaatbaarheidsverklaring met OPP - Onvolledige dossiers insturen - Gebruik van de juiste formulieren

Nadere informatie

Onderwijsondersteuningsarrangementen

Onderwijsondersteuningsarrangementen Rebound 3.0 Onderwijsondersteuningsarrangementen ten behoeve van Samenwerkingsverband Passend Onderwijs VO 31.04 Westelijke Mijnstreek 001 Rebound 3.0 Onderwijsondersteuningsarrangementen SWV WM 5 juli

Nadere informatie

Routekaart naar extra ondersteuning

Routekaart naar extra ondersteuning Nieuwe leerlingen van het samenwerkingsverband (4-jarige instromers en verhuizers van buiten de regio) niet uit het zorgtraject of SBO Routekaart naar extra ondersteuning Kosten voor school of voor het

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Commissie van Advies Provincie Groningen

Aanmeldingsformulier Commissie van Advies Provincie Groningen 1 Deel 1: checklist aanvraag toelaatbaarheidsverklaring Voorafgaand aan het opstellen van de aanvraag dient u middels de route TLV vast te stellen welke school de aanvraag opstelt en bij welke CvA de aanvraag

Nadere informatie

De inhoud van deze brief kunt u ook terugvinden op onze website onder Leraren> FAQ Vraag en antwoord.

De inhoud van deze brief kunt u ook terugvinden op onze website  onder Leraren> FAQ Vraag en antwoord. Het is zover: Passend onderwijs is van start. Onze scholen en samenwerkingsverband Plein 013 zijn er klaar voor. In de loop van dit schooljaar wordt naar verwachting pas echt duidelijk hoe alles in de

Nadere informatie

Informatie voor ouders die hun zoon/dochter willen aanmelden bij. het. OnderSteuningsLoket

Informatie voor ouders die hun zoon/dochter willen aanmelden bij. het. OnderSteuningsLoket Informatie voor ouders die hun zoon/dochter willen aanmelden bij het OnderSteuningsLoket Inleiding Elke school heeft de plicht om kinderen goede ondersteuning te bieden, in een veilige omgeving. Daarbij

Nadere informatie

AANMELDFORMULIER SCHOOLJAAR

AANMELDFORMULIER SCHOOLJAAR AANMELDFORMULIER SCHOOLJAAR 2017-2018 (in te vullen door ouder(s)/verzorger(s)/voogd) Hierbij meld ik aan voor de volgende Yulius onderwijslocatie: SO De Wilgen te Barendrecht (groep 1 t/m 8) SO De Atlas

Nadere informatie

10 Aanmelding en zorgplicht basisschool

10 Aanmelding en zorgplicht basisschool 10 Aanmelding en zorgplicht basisschool Deze bijlage is een toelichting bij het schema in het Ondersteuningsplan op pagina 17. De cijfers in het schema corresponderen met de uitleg in deze bijlage. 20

Nadere informatie

Proces toeleiding tot extra ondersteuning SWV PO De Kempen met ingang van versie juni 2016

Proces toeleiding tot extra ondersteuning SWV PO De Kempen met ingang van versie juni 2016 Proces toeleiding tot extra ondersteuning SWV PO De Kempen met ingang van 1-8-2016 versie 0.6 2 juni 2016 1. Inleiding Deze notitie is een concretisering van de uitgangspunten, principes en motieven uit

Nadere informatie

Eerste analyse van de in-, door- en uitstroom van het aantal leerlingen s(ba)o binnen het samenwerkingsverband

Eerste analyse van de in-, door- en uitstroom van het aantal leerlingen s(ba)o binnen het samenwerkingsverband Eerste analyse van de in-, door- en uitstroom van het aantal leerlingen s(ba)o binnen het samenwerkingsverband Naar de bijlagen 1 en 2 wordt verwezen voor de overzichten en de rapportage van de commissie

Nadere informatie

Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en toekenning extra ondersteuning

Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en toekenning extra ondersteuning Versie 1 september 2017 Reglement voor de commissie toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs, speciaal onderwijs clusters 3 en 4 en toekenning extra ondersteuning Samenwerkingsverband passend

Nadere informatie

Het loket van het SWV VO Lelystad. 1. Inleiding

Het loket van het SWV VO Lelystad. 1. Inleiding Het loket van het SWV VO Lelystad 1. Inleiding In deze notitie wordt het loket van het SWV VO Lelystad geïntroduceerd. Het loket van het SWV VO Lelystad is verantwoordelijk voor het afgeven van TLV s voor

Nadere informatie

Zicht op Zorgplicht. SWV PO Delflanden 21 april Aleid Schipper

Zicht op Zorgplicht. SWV PO Delflanden 21 april Aleid Schipper Zicht op Zorgplicht SWV PO Delflanden 21 april 2015 Aleid Schipper Memorie van Toelichting bij wetsvoorstel PO Zorgplicht De invoering van passend onderwijs betekent dat wanneer ouders hun kind dat extra

Nadere informatie

Benodigde gegevens voor een aanvraag TLV voor lichamelijk beperkte leerlingen (LG) of langdurig/chronisch zieke leerlingen (LZ)

Benodigde gegevens voor een aanvraag TLV voor lichamelijk beperkte leerlingen (LG) of langdurig/chronisch zieke leerlingen (LZ) Benodigde gegevens voor een aanvraag TLV voor lichamelijk beperkte leerlingen (LG) of langdurig/chronisch zieke leerlingen (LZ) Vooraf: voor de TLV commissie is de inhoud van documenten van belang, niet

Nadere informatie

Stappenplan passend onderwijs po-vo

Stappenplan passend onderwijs po-vo Stappenplan passend onderwijs po-vo schooljaar 2014 2015 In de BOVO procedure 2014 2015 gaat ten opzichte van voorgaande jaren veel veranderen, met name als gevolg van de wet- en regelgeving m.b.t. passend

Nadere informatie

Beleid aanmelding en toelating leerlingen

Beleid aanmelding en toelating leerlingen Beleid aanmelding en toelating leerlingen Opgesteld door : werkgroep kwaliteit Ingestemming GMR : 17 mei 2017 Vastgesteld door CvB op : 17 mei 2017 Te evalueren in : schooljaar 2020/21 2017-05-17 Aanmeldings-

Nadere informatie

ADVIES. Stichting B, gevestigd te Houten, het bevoegd gezag van C, verweerder gemachtigde: de heer mr. S.G. van der Galiën

ADVIES. Stichting B, gevestigd te Houten, het bevoegd gezag van C, verweerder gemachtigde: de heer mr. S.G. van der Galiën 107261 in het geding tussen: ADVIES mevrouw A, wonende te Amsterdam, verzoekster, en Stichting B, gevestigd te Houten, het bevoegd gezag van C, verweerder gemachtigde: de heer mr. S.G. van der Galiën 1.

Nadere informatie

kies VO kies ondersteuningsloket

kies VO kies ondersteuningsloket De doorstroom van PO naar VO Ieder leerling op de best passende plek Doel: Voorlichting overgangsprocedure Marlies Willems Coördinatie S a m e n w e r k i n g s v e r b a n d P a s s e n d Vo o r t g e

Nadere informatie

Notitie zorgplicht voor de scholen

Notitie zorgplicht voor de scholen Notitie zorgplicht voor de scholen pagina 1 van 7 Zorgplicht voor de scholen In het kader van de Wet passend onderwijs hebben de scholen zorgplicht. Dit geldt voor leerlingen die extra ondersteuning behoeven.

Nadere informatie

Draaiboek planning en procedure overstap po-vo Noord-Kennemerland

Draaiboek planning en procedure overstap po-vo Noord-Kennemerland Draaiboek planning en procedure overstap po-vo Noord-Kennemerland 2018- In dit document is de planning en procedure rond de overstap van leerlingen van groep 8 van het primair onderwijs (po) naar het voortgezet

Nadere informatie

Aanmelding en toelating bij het Dockinga College Aanmelding eerste leerjaar:

Aanmelding en toelating bij het Dockinga College Aanmelding eerste leerjaar: Aanmelding en toelating bij het Dockinga College Aanmelding eerste leerjaar: Uitgangspunt Het Dockinga College vindt het belangrijk om, in samenwerking met de ouder(s)/ verzorger(s) en de school van herkomst,

Nadere informatie

Handleiding/stroomschema gebruik TLV applicatie SWV Passend onderwijs PO Eindhoven

Handleiding/stroomschema gebruik TLV applicatie SWV Passend onderwijs PO Eindhoven Handleiding/stroomschema gebruik TLV applicatie SWV Passend onderwijs PO Eindhoven Ga naar tlv.po-eindhoven.nl Bij bestaande account: Inloggen met: e-mailadres wachtwoord Bij nieuwe account: 1. Klik op

Nadere informatie

Lwoo en pro Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO. Integratie in passend onderwijs

Lwoo en pro Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO. Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO Integratie in passend onderwijs 1 Deze brochure is bedoeld voor scholen en samenwerkingsverbanden. We lichten hierin toe wat er de komende periode voor u verandert op het gebied van lwoo en

Nadere informatie

Nieuwsbrief Samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO 2203 Nummer 2, oktober 2013

Nieuwsbrief Samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO 2203 Nummer 2, oktober 2013 Nieuwsbrief Samenwerkingsverband Passend Onderwijs PO 2203 Nummer 2, oktober 2013 Op 1 augustus 2014 treedt de wetgeving Passend Onderwijs in werking. Nog 9 maanden en dan is het zover. Welke ontwikkelingen

Nadere informatie

Bekostiging van residentiële leerlingen

Bekostiging van residentiële leerlingen Bekostiging van residentiële leerlingen Een aantal leerlingen verblijft in een residentiële instelling. Dit betreft enerzijds gesloten instellingen: Justitiële Jeugdinrichting (JJI) en Gesloten Jeugdzorg

Nadere informatie

Toelaatbaar tot een school voor Speciaal (Basis) Onderwijs in Unita: proces, spoedprocedures en model TLV

Toelaatbaar tot een school voor Speciaal (Basis) Onderwijs in Unita: proces, spoedprocedures en model TLV Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Versie december 2014 Toelaatbaar tot een school voor Speciaal (Basis) Onderwijs in Unita: proces, spoedprocedures en model TLV Deze brochure is opgesteld voor het

Nadere informatie

Aanvulling lwoo-pro Regionaal Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuidoost Utrecht 2014-2015 t/m 2017-2018

Aanvulling lwoo-pro Regionaal Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuidoost Utrecht 2014-2015 t/m 2017-2018 Aanvulling lwoo-pro Regionaal Ondersteuningsplan Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs Zuidoost Utrecht 2014-2015 t/m 2017-2018 Leerwegondersteunend en praktijkonderwijs bij het swv Toelichting. Met

Nadere informatie

De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs

De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs Informatie voor ouders/verzorgers met kinderen in het basisonderwijs of speciaal (basis-) onderwijs Als uw zoon/dochter komend schooljaar naar het voortgezet

Nadere informatie

Informatie Centrum Onderwijs Zoetermeer Nieuwsbrief Passend Onderwijs Nummer 2 november 2016

Informatie Centrum Onderwijs Zoetermeer Nieuwsbrief Passend Onderwijs Nummer 2 november 2016 Hierbij ontvangt u de tweede nieuwsbrief passend onderwijs. In deze nieuwsbrief vindt u informatie over de twee flexvoorzieningen die in Zoetermeer aanwezig zijn; de Time Out en het doorstart arrangement

Nadere informatie

Besluiten abt lwoo/pro Herkomst nieuwe leerlingen PRO Herkomst nieuwe leerlingen LWOO

Besluiten abt lwoo/pro Herkomst nieuwe leerlingen PRO Herkomst nieuwe leerlingen LWOO ABT LWOO/PRO 2016 TLV en aanwijzingen Versie 7 februari 2017 Aangemeld in ZIB Vanuit regulier PO Aangemeld ZIB Vanuit SO/SBO Aanmeldingen in VO Afgegeven verklaringen Uit andere bronnen Advies prakrijkonderwijs

Nadere informatie

Monitor sociaal domein 2017 Aansluiting jeugdhulp en onderwijs

Monitor sociaal domein 2017 Aansluiting jeugdhulp en onderwijs Monitor sociaal domein 2017 Aansluiting jeugdhulp en onderwijs Aansluiting jeugdhulp en onderwijs 1 Gecombineerd aanbod onderwijs en zorg Per 1 augustus 2014 is de Wet passend onderwijs ingegaan. Hiermee

Nadere informatie

Aanmeldingsformulier Voortgezet Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs

Aanmeldingsformulier Voortgezet Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs Aanmeldingsformulier Voortgezet Onderwijs en Voortgezet Speciaal Onderwijs Procedure Dit aanmeldingsformulier volledig invullen en (laten) ondertekenen, zowel door de school als door ouders 1. De school

Nadere informatie

Ondersteuningsplan Regsam. (VO Zoetermeer)

Ondersteuningsplan Regsam. (VO Zoetermeer) Ondersteuningsplan Regsam (VO Zoetermeer) Een samenvatting van het ondersteuningsplan op basis van de elementen die volgens de MR/GMR van RESPONZ vanuit het (V)SO- van belang zijn bij de beoordeling en

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 Versie AANMELDFORMULIER SCHOOLJAAR (in te vullen door ouder(s)/verzorger(s)/voogd)

Pagina 1 van 5 Versie AANMELDFORMULIER SCHOOLJAAR (in te vullen door ouder(s)/verzorger(s)/voogd) Hierbij meld ik aan voor de volgende Yulius onderwijslocatie: Regio Rijnmond: SO De Wilgen te Barendrecht (groep 1 t/m 8) Regio Zuid-Holland-Zuid: SO De Atlas te Dordrecht (groep 1 t/m 8) VSO Discovery

Nadere informatie

Zorgplicht voor de scholen

Zorgplicht voor de scholen Zorgplicht voor de scholen In het kader van de wet passend onderwijs hebben de scholen zorgplicht. Dit geldt voor leerlingen die extra ondersteuning behoeven. 1. procedure aanmelding bij reguliere school

Nadere informatie

ONDERWIJSNETWERK. 28 en 30 maart 2017

ONDERWIJSNETWERK. 28 en 30 maart 2017 ONDERWIJSNETWERK 28 en 30 maart 2017 Een soepele overgang PO naar VO vraagt aandacht, afstemming en samenwerking tussen PO en VO PO Enkelvoudige / combinatie groepen Vaak 1 á 2 leerkrachten Grote niveau

Nadere informatie

De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs in 2016

De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs in 2016 De overstap naar voortgezet (speciaal) onderwijs in 2016 Informatie voor ouders/verzorgers met kinderen op het primair onderwijs of speciaal (basis-)onderwijs Als uw zoon/dochter komend schooljaar naar

Nadere informatie

Notitie optimaliseren overgang PO-VO voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften

Notitie optimaliseren overgang PO-VO voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften Notitie optimaliseren overgang PO-VO voor leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften In diverse (strategische) sessies van het samenwerkingsverband PO LHA en Samenwerkingsverband VO De Langstraat over

Nadere informatie

Gelet op artikel 2 van de Experimentenwet onderwijs en artikel 4:81 van de Algemene Wet Bestuursrecht; ;

Gelet op artikel 2 van de Experimentenwet onderwijs en artikel 4:81 van de Algemene Wet Bestuursrecht; ; Beleidsregel van de Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media van, nr. PO/1290099, houdende regels voor experimenten samenwerking regulier - en speciaal onderwijs (Beleidsregel experimenten

Nadere informatie

Brochure Expertise en Consultatieteam (ECT)

Brochure Expertise en Consultatieteam (ECT) Brochure Expertise en Consultatieteam (ECT) Samenwerkingsverband 20.02 Groningen Ommelanden Algemene informatie In de brochure verwijzen we naar informatie op de website www.passendonderwijsgroningen.nl

Nadere informatie

De overgang naar het voortgezet onderwijs

De overgang naar het voortgezet onderwijs Loket Passend Onderwijs De overgang naar het voortgezet onderwijs Informatieavond De Vlieger 14 oktober 2015 PO VO 2015-2016 Loket Passend Onderwijs & Passend Primair Onderwijs Leiden De overstap van primair

Nadere informatie

*U * *U *

*U * *U * *U14.07432* *U14.07432* De leden van de Gemeenteraad Postbus 1 2650 AA BERKEL EN RODENRIJS Afdeling Economische & Maatschappelijke Ontwikkeling Postbus 1 2650 AA Berkel en Rodenrijs Nadere informatie Marjonne

Nadere informatie

Criteria voor de toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs cluster 3 en 4 1

Criteria voor de toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs cluster 3 en 4 1 Criteria voor de toelaatbaarheidsverklaring speciaal basisonderwijs en speciaal onderwijs cluster 3 en 4 1 Inleiding De scholen in een samenwerkingsverband stellen minstens eenmaal in de vier jaar een

Nadere informatie

Procedure aanvraag Lwoo/PrO. Voor leerlingen met een aanvullende ondersteuningsbehoefte in het reguliere voortgezet onderwijs

Procedure aanvraag Lwoo/PrO. Voor leerlingen met een aanvullende ondersteuningsbehoefte in het reguliere voortgezet onderwijs Procedure aanvraag Lwoo/PrO Voor leerlingen met een aanvullende ondersteuningsbehoefte in het reguliere voortgezet onderwijs Aanmelding in het voortgezet onderwijs PO/VO Pré-advies bij ODC omtrent passend

Nadere informatie

Lwoo en pro Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO. Integratie in passend onderwijs

Lwoo en pro Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO. Integratie in passend onderwijs Lwoo en pro Integratie in passend onderwijs LWOO EN PRO Integratie in passend onderwijs 1 Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Deze brochure is een uitgave van: Ministerie van Onderwijs, Cultuur

Nadere informatie

DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING

DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING DRIE MAANDEN RISICOREGELING/SOLIDARITEITSMELDING Versie 04 september 2015 Registratie drie maanden risicoleerlingen In ons samenwerkingsverband (SWV) kunnen scholen onder bepaalde voorwaarden leerlingen

Nadere informatie