Schuimwijnen. De WijnNeus 08 december 2016 Luc Verhulst - Luc De Colvenaer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Schuimwijnen. De WijnNeus 08 december 2016 Luc Verhulst - Luc De Colvenaer"

Transcriptie

1 Schuimwijnen

2 Schuimwijnen als champagne, crémant, cava, prosecco, lambrusco, sekt, vonkelwijn,.. Gaan steevast gepaard met vrolijke momenten op feestjes. Tijdens deze feestjes worden heel wat flessen gekraakt. De zuren en gassen van mousserende wijnen zetten de maag open. Daarom de ideale openers van maaltijden. De schuimwijnen worden tegenwoordig wereldwijd geproduceerd. De oorsprong ervan ligt in de Champagne streek waar men dan ook over champagne spreekt. Frankrijk heeft ook nog zijn crémant de jura, clairette de die, Blanquette de limoux. In Spanje spreekt men over cava. In Duitsland en Oostenrijk over sekt. In Italië is het dan weer prosecco, lambrusco, asti In Zuid-Afrika spreekt men dan over vonkelwijn. Luxemburg heeft dan zijn crémant de luxenbourg. Australië heeft dan zijn sparkling shiraz. België heeft ook zijn heel goede schuimwijnen.

3 Methodes om schuimwijn te maken. 1. Toevoeging CO². Vonkelwijn cuvee, 2. Méthode Rurale Ancestrale. Clairette de Die, Blanquette de Limoux,. 3. Charmat methode Cuve Close. Prosecco 4. Transfertmethode. Sommige Duitse sekt. 5. Méthode Traditionelle: Cremant, Cava, Vonkelwijn, 6. Champagne.

4 1 Impregneren van vreemd CO2 gas Vooraf uitgegiste en geklaarde wijn. Inspuiting van vreemd CO2 gas. Vooral voor vruchtenschuimwijn gebruikt. Afhankelijk van de temperatuur en druk, wordt het CO2 ook gebonden en opgelost in de wijn. Bubbels zijn grover en komen agressiever over. Bij lange bewaring benadert de schuimvorming deze van de flesgisting. Op etiket dient verplicht vermeld: Met toegevoegd CO2 gas Vin mousseux gazéifié Mit zugezetzter Kohlensäure Chemisch geen verschil tussen gistings CO2 en technisch CO2.

5 2 Méthode Rurale of Ancestrale Meestal druiven met veel suikergehalte. één enkele gisting. Gisting vertragen of stilleggen door afkoeling most ( 2 C). Filteren, bijgisten en bottelen. In lente heropstart gisting en opbouw druk in de gesloten flessen (min. 9 maand sur lattes). Geen liqueur de tirage, geen liqueur de dosage. AOC AOP methode verplicht vermeld op etiket. Clairette de Die, Blanquette de Limoux. 3 Cuve close of Charmat methode Een stille, droge witte wijn + liqueur de tirage in hermetisch gesloten kuip. De tweede gisting start wijn neemt koolzuur op = "prise de mousse. Kortere productietijd. Na afloop tweede fermentatie overpompen. Isobarisch filteren. Bottelen met dosage d'expédition onder tegendruk. Spumante, Luxemburgse schuimwijnen, Prosecco.

6 4 Transfertmethode Variant op Cuve close. Tweede gisting gebeurt op fles. Na schuimvorming wordt de inhoud van de flessen in tanks gebracht onder tegendruk. Geen remuage, geen dégorgement. Wel isobarisch filteren en opnieuw bottelen. Toegepast voor sommige Duitse Sekt. 5 Methode Traditonelle ( vroeger methode champenoise ) Zacht persen niet gekneusde druiven. Persing, sulfitage, débourbage, klaring. Sterk temperatuur gecontroleerde gisting in inox vaten. Ev. malolactische gisting voor zachtere wijn. Assemblage, dosage en botteling. Remuage en degorgement.

7 6 Methode Champagne Mag enkel gebruikt worden voor champagnes. Is eigenlijk zelfde als Méthode Traditionelle. Voor Champagne geldt strikte wetgeving: 4.000kg druiven max L most: 2050L "cuvée" en 500L "taille Wettelijke bescherming CIVC ( Comité Interprofessionnel du vin de Champagne ).

8 Manuele remuage Flessen worden in pupiters geplaatst. Flessen worden geleidelijk gedraaid om in omgekeerde positie te brengen en dit (ongeveer bewerkingen /dag/remueur) gedurende 3 weken. Mechanische remuage Flessen worden in gyropalettes (girasols) geplaatst. Fles wordt mechanisch gedraaid en in omgekeerde positie gebracht. Dit gedurende 1 a 2 weken.

9 Degorgemont (=ontkurken) Verwijderen van de gistprop. De hals van de fles wordt ondergedompeld in een pekelbad van 25 C. Bij het openen van de fles wordt de prop door de druk in de fles naar buiten geperst.

10 Cava: Schuimwijn afkomstig uit Spanje. Geografie en geologie van Cava wijngebieden: Het hart van het Cava gebied ligt rond Sant Sadurní d Anoia, in het zuidelijke deel van het district Barcelona. Tegenwoordig wordt in dit gebied ongeveer 85% van alle Cava gemaakt. Desondanks omvat het D.O.-gebied in totaal 160 gemeenten gelegen in 7 Spaanse districten. Het mitja-penedès (midden-penedès) gebied heeft een diepe kleiachtige kalkbodem die het water goed vasthoudt en de wijngaarden liggen op 200 tot 500 meter en de druiven krijgen voldoende zonlicht om goed te kunnen rijpen.

11 Cijfer gegevens: hectaren aanplant in de verschillende regio s. 30% macabeo 25% xarel-lo 20% parellade 10% chardonay 2014: flessen van 0,75cl verkocht binnenlandse verkoop buitenlandse verkoop

12 Druivensoorten: In Catalonië : Macabeo (Viura), Xarel-lo (Pansa Blanca) en Parellada. Chardonnay wordt steeds meer aangeplant sinds dit in 1986 een voor de D.O. toegestane druivensoort werd. xarel-lo parellada Subirat (Malvasía Riojana), Garnacha, Monastrell en Trepat ( rosé ) mogen eveneens gebruikt worden. Buiten Catalonië is Viura (Macabeo) de belangrijkste druivensoort en vaak is 100% van alle wijngaarden hiermee beplant. subirat macabeo trepat

13 Oogst: Elke druivensoort en de oogst van iedere wijngaard wordt apart vergist en gevinifïeerd om te zorgen dat de verschillen in rijpheid en kwaliteitsontwikkeling in stand blijven.

14 Persen en verdere verwerking De meeste producenten gebruiken pneumatische persen of persen met een rubberband om een zo zacht mogelijke persing te realiseren, omdat alleen deze methode is toegestaan. Na het persen wordt de most in gekoelde tanks geklaard, of wordt er vacuüm gefilterd om te zorgen dat alle onzuiverheden vóór de start van de gisting uit de most zijn verwijderd. Als de most helder is, vindt gedurende drie weken een temperatuursgecontroleerde gisting plaats in roestvrijstalen tanks met temperatuurbeheersing tot 18 C. De wijn wordt vervolgens afgekoeld om het wijnsteenzuur te laten neerslaan.

15 Het maken van de blends: Vindt plaats in december of januari. Een typische mix van de drie klassieke Catalaanse druivensoorten kan bestaan uit 50% Macabeo, 30% Xarel-lo en 20% Parellada. Chardonnay speelt ook vaak een rol in de blend en er zijn enkele Cava-producenten die een 100% Chardonnay Cava maken. Buiten Catalonië bestaat de Cava blend vaak uit Viura (Macabeo) met een tikje Parellada (of Malvasía Riojana). Tirage: De wijn wordt gebotteld met een licor de tiraje, die bestaat uit een afgemeten hoeveelheid rietsuiker en gist opgelost in most en wijn, en de fles wordt afgesloten met een dop met een omgekeerd bakje eraan, dat in de fles steekt. Dit is waar uiteindelijk het bezinksel in terecht zal komen als de fles klaar is voor de ontkurking (degüelle). Rusten van de wijn: De wijn moet vóór de ontkurking tenminste negen maanden rusten op zijn bezinksel. Gedurende deze termijn werken de gisten op de aanwezige suikers in, zodat kooldioxide ontstaat en daarmee de belletjes. Vaak duurt het veel langer dan negen maanden voordat de Cava ontkurkt wordt.

16 Tijdens deze periode ligt de fles in een horizontale positie. Als de tijd daar is, zakt het bezinksel naar de hals van de fles. Dan is het tijd voor het opschudden van de flessen, waardoor de gistcellen openbarsten en hun kern wordt opgelost in de wijn, wat er letterlijk voor zorgt dat er body wordt toegevoegd. De ontkurking gaat machinaal door de flessen omgekeerd door een ijskoud zoutbad van -25 C te leiden. Na ongeveer tien minuten zijn de flessenhalzen bevroren en verwijdert een computergestuurd systeem de dop en het bezinksel en deze vult de geringe hoeveelheid wijn die verloren ging aan met licor de expedición, een mix van sacharose opgelost in druivenmost en wijn en een variabele hoeveelheid suiker, afhankelijk van de gewenste zoetheid van het eindproduct.

17 Cava typen: Volgens druif: wit. rosé. Volgens rijpingstijd op fles: cava: 9 tot 15 maanden. reserva: 15 tot 30 maanden. gran cuvée: > 15 maanden. gran reserva: > 30 maanden. Volgens het suiker gehalte: brut nature: geen toevoeging van suikers. extra brut: max. 6gr suiker per liter. brut: van 6 tot 15gr suiker per liter. extra seco: 12 tot 20gr suiker per liter. Seco: 17 tot 35 gr suiker per liter. semi-seco: 33 tot 50grm suiker per liter. dulce: > 50 gr suiker per liter. Deze ster op de kurk geeft aan dat men een echte cava heeft

18 Prosecco: Schuimwijn afkomstig uit Italië. Geografie en geologie van prosecco wijngebieden: Het Prosecco gebied strekt zich uit over 47 kilometer en ligt in de provincie Treviso, tussen de heuvels van Conegliano en Valdobiaddene. Het gebied bevindt zich aan de voet van de uitlopers van de Alpen, de zogeheten Prealpi, in de regio Veneto. De glooiende heuvels liggen op gelijke afstand van de Dolomieten en de Adriatische zee. Door de beschutte ligging heeft het gebied een microklimaat dat de ideale omstandigheden biedt voor het rijpen van de witte gleradruif.

19 Cijfer gegevens: hectaren aanplant in de verschillende regio s. 2015: 450 mlj flessen 70% is bestemd voor de export.

20 Druivensoorten: Glera: 85 % van deze druif moet gebruikt worden voor prosecco DOC en DOCG Glera druif, of prosecco Verdiso, Bianchetta,Trevigiana, Perera, Glera lunga, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio and Pinot Nero: 15 % van deze druivenrassen mogen bijgevoegd worden. Verdiso Bianchetta Trevigiana Perera

21 Persen en verdere verwerking: Na het plukken van de druiven worden deze geperst. Van 100 kilo druiven mag maximaal zeventig liter most (de benaming voor dit sap) worden geperst. Deze restrictie geldt alleen voor prosecco DOCG. De most rust eerst voor 10 tot 12 uur en daarna start de eerste fermentatie door het toevoegen van gist. Hierdoor ontstaat een natuurlijk proces waarin de alcohol ontstaat en na 15 tot 20 dagen resulteert dit in een basiswijn. Deze basiswijn is het startpunt van de tweede fermentatie. Een tweede fermentatie wordt toegepast bij mousserende wijnen om de bubbel te creëren. De tweede fermentatie wordt gestart door de basiswijn in een druktank (autoclave) te stoppen en er suiker en gist aan toe te voegen. De gist reageert met de suiker - het eet de suiker op - en dit resulteert in een natuurlijke bubbel: het perlage van de wijn.

22 De reden dat het een natuurlijke bubbel is, is dat bij de vergisting van elke wijn CO2 vrijkomt. Bij een stille wijn (of bij de eerste fermentatie bij een mousserende wijn) laat men deze CO2 echter ontsnappen en ontstaat er dus geen bubbel. Op het moment dat je de CO2 niet laat ontsnappen door een autoclave te gebruiken of de wijn te laten vergisten in een (afgesloten) fles, ontstaat het perlage.

23 Tweede fermentatie: Een kwestie van geduld De tijd die de tweede fermentatie in beslag neemt is afhankelijk van de wijnmaker en het type wijn: Bij een frizzante prosecco is een lagere druk vereist en deze is dus eerder klaar, al vanaf twee weken. Bij een prosecco spumante is 30 dagen de minimale periode. Toch is er in het eindresultaat een groot verschil tussen wijnmakers die haast hebben en wijnmakers die meer tijd nemen. Meer tijd is namelijk goed voor de finesse van de bubbel. Een grove, grote, harde bubbel is vaak het resultaat van een gehaast productieproces wat nodig is als je een goedkope bubbel aan wilt bieden. Een producent die meer tijd neemt voor de tweede fermentatie, heeft over het algemeen wijnen met veel en kleine bubbeltjes die een aangenaam mondgevoel hebben.

24 Op het moment dat de gist en suiker worden toegevoegd aan de basiswijn, gaat de gist de suiker consumeren. Hierdoor daalt het suikergehalte in de wijn. Als dit proces niet wordt gestopt, wordt vrijwel alle suiker door de gist opgegeten. Op het moment dat de suiker op is, sterven de gisten. Om bij methode Charmat tot een restsuikergehalte te komen, wordt koeling van de autoclave gebruikt om dit proces eerder stop te zetten. De temperatuur wordt teruggebracht richting 0 graden Celcius waardoor de gistcellen inactief worden en naar de bodem zakken. De suiker die dan overblijft, bepaalt of de wijn Dry, Extra Dry of Brut wordt.

25 Filtering en botteling: Voor een heldere wijn Als de gist naar de bodem is gezakt en de wijnmaker tevreden is met de ontwikkeling van de gistaroma's op de wijn en het perlage, kan de wijn worden gefilterd. De filtering vindt meestal plaats door middel van een membraam. Na deze filtering kan de wijn worden gebotteld. Ook hier is de producent weer bepalend voor de duur van de rustperiode voor de wijn. Sommige producenten brengen de wijn direct op de markt en anderen willen de wijn eerst tot soms wel drie maanden laten rusten.

26 Prosecco typen: Volgens kwaliteit: Prosecco Cartizze, Prosecco DOCG, Prosecco DOC Glera Volgens soort bubbels: Spumante. Sterke bubbels. Druk > 3bar. Frizante. Zachte bubbels. Druk 1 2,5 bar Tranquillo: Stille wijn. < 1bar. Volgens het suiker gehalte: Brut: max 12 gr suiker per liter. Extra dry: 12 tot 17 gr suiker per liter. Dry: 17 tot 32 gr suiker per liter. Deze etiketten zeggen welke Prosecco u heeft.

27 Herkennen van DOCG prosecco: Er zijn verschillende manieren om een DOCG prosecco te herkennen. De eenvoudigste manier is bekijken of één van de twee labels die je hiernaast ziet op de fles aanwezig is. Het linkerlabel is het nieuwe DOCG label wat gebruikt wordt vanaf de oogst van Alleen flessen die worden geproduceerd volgens de genoemde regels mogen dit label op de fles dragen, wat meestal aan de achterkant van de capsule is geplakt. Ook op het etiket wordt vaak 'DOCG' genoemd of volledig uitgeschreven:denominazione de Origine Controllata et Garantita. Ook de term 'Prosecco Superiore' en 'Valdobbiadene' en 'Conegliano' mogen alleen gebruikt worden bij DOCG prosecco's.

28 Lambrusco: Schuimwijn afkomstig uit Italië. Dat niet iedereen direct en even enthousiast reageert, is niet zo vreemd. Lambrusco is namelijk een unieke wijn en wie nog nooit een echte geproefd heeft, raakt in eerste instantie snel in de war. De wijn past niet in een gemiddeld referentiekader. De kleur is verwarrend (soms roze soms ondoorzichtig paars), de smaak (onstuimig fruitig met vaak een stevig bitter en levendige zuren), het alcohopercentage (lekker laag), de prijs (eveneens aangenaam laag) en tevens de inzetbaarheid in de gastronomie. Een korte toelichting is dus niet overbodig.

29 Lambrusco komt uit Emilia-Romagna, de regio die verder bekend staat om Ferrari, keramiek, de Universiteit van Bologna (de oudste nog functionerende ter wereld), Prosciutto di Parma, Parmigiano Reggiano, allerlei eigen pasta-soorten en salumi, piadini, mortadella, aceto balsamico en natuurlijk wijn; vooral Lambrusco in Emilia en Sangiovese in Romagna. Emilia-Romagna is goed voor een jaarlijkse productie van bijna 1 miljard flessen wijn. Het merendeel bestaat uit enkelvoudige slobbers, waarvan de meeste afkomstig zijn van de vruchtbare Povlakte in Emilia. Daar beschermen alleen de pergola gesnoeide wijngaarden de druiven tegen de zinderende zomerhitte. De opbrengst is er hoog en de kwaliteit over het algemeen niet meer dan redelijk. Heel anders is dat in de heuvels, daar waar de temperatuur wat getemperd wordt (zeker in de nacht) en de druiven meer fijne en complexe aroma s kunnen ontwikkelen, vooral in Romagna.

30 De lambruscodruif De lambruscodruif is een blauwe druivensoort. Dezelfde druif wordt ook gebruikt voor de productie van voor balsamico en grappa. Het is een eenvoudig te kweken druif met een hoge opbrengst met niet al te veel suikers en weinig tannine. Door de eeuwen heen zijn tientallen variëteiten spontaan ontstaan. Tegenwoordig komt de druif ook elders in Italië voor, waaronder in Piëmont, Veneto en Sicilië. Ook in Australië en Zuid-Afrika wordt zij aangeplant.

31 Sekt: Schuimwijn afkomstig uit Duitsland of Oostenrijk. Vroeger werden de druiven voor sekt vaak uit het buitenland geïmporteerd. Tegenwoordig mogen deze voor de "Deutscher Sekt" alleen uit Duitse wijngaarden komen. Meerdere druivenrassen zijn geschikt voor de vinificatie van Sekt. De Riesling-druif is echter onder de hogere klasse het meest populair. Sekt wordt vaak verward met Perlwein en Schaumwein. Perlwein is een witte of rode parelende (mousserende) wijn gemaakt volgens deméthode Charmat. Schaumwein is gemaakt volgens de méthode gazéifiée. Dat is "stille" wijn Waarkoolzuur aan toegevoegd is. Door deze verwarring heeft Sekt nog steeds de naam "goedkoop" te zijn. Kwaliteit-Sekt wordt gemaakt volgens de méthode traditionnelle-de zogenaamde "Flaschengärung" -oftransvasiermethode.

32 De transvasiermethode of 'transvasierverfahren' : is een techniek in de productie van mousserende wijn. Net als bij de méthode traditionnelle is ook hier sprake van een tweede gisting op fles. Het depot wordt verwijderd door de flessen wijn onder druk in een tank te storten en te filteren. Hierna wordt de wijn opgevangen en opnieuw gebotteld in verkoopflessen. Het verlies van natuurlijk koolzuur wordt gecompenseerd. De Flaschengärung ( fles vergisting) : is een proces voor de productie van mousserende wijn, waar een deel van het proces van gisting op fles wordt gehouden, voor de later krachtige mousse (sterke schuimvorming). Op het etiket van flessen sekt uit Duitsland staat indien deze méthode is toegepast: Flaschengärung. Deze wijnen zijn geklasseerd alssekt bestimmte Anbaugebiete(Sekt ba)

33 Vonkelwijn: Schuimwijn afkomstig uit Zuid-Afrika. Vonkelwijn is het Zuid-Afrikaanse woord voor een mousserende wijn die volgens de klassieke méthode traditionnelle is gemaakt. Vonkel verwijst naar de luchtbelletjes die de wijn doen sprankelen of fonkelen. De meeste Zuid-Afrikaanse mousserende wijnen worden geproduceerd in de koelere gebieden en hebben pinot noir en chardonnay als basis. Groot Geluk Vonkelwijn Cap Classique Streek : Stellenbosch Er zijn twee soorten Groot Geluk Cap Classique op de markt maar dit is de enige echte topcuvée. Deze combinatie van Chardonay (50%), Pinot Noir (35%) en Pinotage (15%) heeft heerlijke fruitaroma s van perzik, abrikoos en meloen gevolgd door een lange en frisse afdronk. Hij wordt gemaakt op de manier waarop klassieke Champagne gemaakt wordt met een tweede gisting op de fles. Een goede begeleider van visgerechten, een ideale opener voor al uw feesten of, vergezeld door vers fruit en ijs, een perfecte afsluiter van een gezellig etentje. Serveertemperatuur 6 C tot 8 C. Prijs 12,90

34 Belgische schuimwijnen: Druif: Chardonnay Druif: Chardonnay, Pinot Noir Aroma's: Fijne, frisse zuren in de mond, delicaat aroma van lentebloesem, rijp fruit en een licht exotische toets, Flink romig en verfrissend in de smaak met accenten op het rijpe fruit. Aroma's: Temperatuur serveren: Aroma's van citrus, abrikoos en vlierbloesem. Fruitige, frisse schuimwijn met een elegante afdronk C Temperatuur serveren: Alcohol: 12 Regio: 8-10 C Oud-Heverlee, Hageland Alcohol: 12 Regio: Westouter, Heuvelland Gastronomie: Ideale aperitiefwijn, ook bij maatjes, tapas en zeevruchten Gastronomie: Aperitief, schaal- en schelpdieren, lichte vleessoorten. Dit zijn enkele voorbeelden.

35 Bronnen: Wikepedia.org Wijnkennis.be Wijnkring.be Wijnbouw.com Commanderijmolenberg.be

17/10/2013 Schuimwijnen van over de hele wereld

17/10/2013 Schuimwijnen van over de hele wereld 17/10/2013 Schuimwijnen van over de hele wereld SCHUIMWIJN Verschillende PRODUKTIEMETHODEN Soorten schuimwijn 1. Toevoeging CO² 2. Méthode Rurale Ancestrale 3. Charmat methode Cuve Close 4. Transfertmethode

Nadere informatie

Vonkelwyn is de Afrikaanse vertaling van mousserende wijn en is tevens de verzamelnaam voor alle mousserende wijnsoorten uit Zuid-Afrika.

Vonkelwyn is de Afrikaanse vertaling van mousserende wijn en is tevens de verzamelnaam voor alle mousserende wijnsoorten uit Zuid-Afrika. VONKELWIJN Vonkelwyn is de Afrikaanse vertaling van mousserende wijn en is tevens de verzamelnaam voor alle mousserende wijnsoorten uit Zuid-Afrika. Naamgeving Zuid-Afrikaanse mousserende wijnen die volgens

Nadere informatie

Mousserende Wijnen Pagina 1 van 12 maart 2005

Mousserende Wijnen Pagina 1 van 12 maart 2005 Bespreking : Mousserende wijnen Spreker : Stefan Audenaert Code : 4 Datum : 03/05/2005 1. Inleiding 2. De Methode Champenoise 3. De drie grote landen 3.1 Spanje --> Cava 3.2 Italië --> Spumante --> Prosecco

Nadere informatie

Vlaamse Wijngilde Commanderij Zuid-West-Vlaanderen

Vlaamse Wijngilde Commanderij Zuid-West-Vlaanderen Vlaamse Wijngilde Commanderij Zuid-West-Vlaanderen Premium Cava 21 oktober 2017 Germán Muñoz is voor de derde keer te gast in onze commanderij. Na een avond over Sherry en een avond over Rias Baixas in

Nadere informatie

Wijnen met parels, parels een feest! Franky Malbrancke 2016

Wijnen met parels, parels een feest! Franky Malbrancke 2016 Wijnen met parels, parels een feest! Franky Malbrancke 2016 Wat is wijn? Altijd van druiven? Noten, bessen, appel, Van druif tot wijn Wat heeft men nodig om wijn te maken? Water, zon, druiven en grond

Nadere informatie

CAVA De naam Cava De grondsoort

CAVA De naam Cava De grondsoort CAVA Cava is inmiddels de grootste mousserende wijn wereldwijd. Jaarlijks worden meer dan 150 miljoen flessen Cava geproduceerd. Cava is een mousserende wijn die gemaakt wordt volgens de 'methode traditionelle'.

Nadere informatie

BUBBELS. KBC wijnclub December 2016 Ann Holderbeke, André Verhaegen

BUBBELS. KBC wijnclub December 2016 Ann Holderbeke, André Verhaegen BUBBELS KBC wijnclub December 2016 Ann Holderbeke, André Verhaegen CAVA 95% Cava wordt in de Penedès gemaakt maar ook in andere gebieden Jaarproductie van 250 miljoen flessen 29-11-2016 Champagne MVS 2

Nadere informatie

Onze zeevruchten: Ons Wijnaanbod

Onze zeevruchten: Ons Wijnaanbod Ons aanbod Onze zeevruchten: Prijs: 5,5 / 250 gram Ons Wijnaanbod A) Picon Kluisbergen Klaargemaakte Picon met de juiste verhouding Picon wijn. Niet meer nodig om de juiste witte wijn te vinden om bij

Nadere informatie

MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Spanje, Cava Brut Conde de Caralt 32,50 ROSÉ

MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Spanje, Cava Brut Conde de Caralt 32,50 ROSÉ WIJNKAART MOUSSEREND Italië, Prosecco Frizzante San Giorgio 4,75 23,75 Deze licht mousserende wijn is gemaakt van de Prosecco druif. GEUR Fruitige met wat tonen van witte bloemen. SMAAK Fruitig, lichte

Nadere informatie

BURLESQUE ZINFANDEL 2014

BURLESQUE ZINFANDEL 2014 : BURLESQUE ZINFANDEL BURLESQUE ZINFANDEL 2014 Dit wijnhuis bestaat nog niet zo lang. Het etiket springt direct in het oog. Van deze wijn kan je gemakkelijk zeggen dat het een etiketwijntje is maar wat

Nadere informatie

Cursus Drankenkennis

Cursus Drankenkennis Cursus Drankenkennis WWW.I-LEARNING.BE CHAMPAGNE (WIJN) Kaart van de Champagne streek Champagne is een mousserende wijn die wordt geproduceerd in het gelijknamige gebied in Frankrijk. Witte champagne is

Nadere informatie

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE 8 MAART 2016 : NIEUWE TENDENSEN IN DE CHAMPAGNE.

VERSLAG WIJNDEGUSTATIE 8 MAART 2016 : NIEUWE TENDENSEN IN DE CHAMPAGNE. VERSLAG WIJNDEGUSTATIE 8 MAART 2016 : NIEUWE TENDENSEN IN DE CHAMPAGNE. Als we een degustatie over champagne willen geven dan kunnen wij uiteraard niemand beter vragen dan Gido, lid van onze wijnacademie.

Nadere informatie

Degustatiepakket Alle Bubbels. Degustatiepakket Wit en Rosé. Prijs in

Degustatiepakket Alle Bubbels. Degustatiepakket Wit en Rosé. Prijs in Degustatiepakket Alle Bubbels BO13 Riviera Bianco Frizzante Riesling Italico + Pinot Bianco 0,75-11,5 1 Licht sprankelende witte droge wijn ontstaan door natuurlijke fermentatie volgens de Charmat methode.

Nadere informatie

Passie voor Italiaanse life-style. Herkenbare smaak van het terroir : een aroma van bloemen, lichte kleur met een gouden gloed

Passie voor Italiaanse life-style. Herkenbare smaak van het terroir : een aroma van bloemen, lichte kleur met een gouden gloed q q q q q Passie voor Italiaanse life-style Herkenbare smaak van het terroir : een aroma van bloemen, lichte kleur met een gouden gloed Geproduceerd in het prosecco DOC gebied Bevat vitamines, mineralen

Nadere informatie

2 - Geelgroene druif. De wijn is geparfumeerd. Kan goede wijn uit Franken geven

2 - Geelgroene druif. De wijn is geparfumeerd. Kan goede wijn uit Franken geven Bacchus 1 - Romeinse god van de wijn. 2 - Geelgroene druif. De wijn is geparfumeerd. Kan goede wijn uit Franken geven Baden De meest zuidelijke wijnregio van Duitsland, van de Bodensee tot Heidelberg.

Nadere informatie

PROMOTIES GELDIG TOT 15 MAART 2011

PROMOTIES GELDIG TOT 15 MAART 2011 PROMOTIES GELDIG TOT 15 MAART 2011 Champagne J. de Telmont 75cl Ratafia de Champagne J. De Telmont 19,23 i.p.v. 20,36 Ratafia de Champagne Appellation d Origine Contrôlée Ratafia is een aangename Champagnelikeur

Nadere informatie

I S T A C H E C O C K T A I L S & B U R G E R S

I S T A C H E C O C K T A I L S & B U R G E R S P I S T A C H E C O C K T A I L S & B U R G E R S WIT URMENETA SAUVIGNON BLANC Geurige sauvignon met het exotische van passievrucht en het frisse van grapefruit. Makkelijk met milde afdronk. VENEA VITALI

Nadere informatie

Passie voor Italian life-style. Herkenbare smaak van het terroir : een aroma van bloemen, een lichte kleur met een gouden gloed

Passie voor Italian life-style. Herkenbare smaak van het terroir : een aroma van bloemen, een lichte kleur met een gouden gloed Passie voor Italian life-style Herkenbare smaak van het terroir : een aroma van bloemen, een lichte kleur met een gouden gloed Geproduceerd in het prosecco DOC gebied Vitamines, mineralen, planten ingrediënten,

Nadere informatie

HUISWIJN. Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Prosecco Frizzante Druivensoort: Prosecco

HUISWIJN. Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Prosecco Frizzante Druivensoort: Prosecco HUISWIJN Onze huiswijnen zijn afkomstig uit Zuid Afrika, Frankrijk en Duitsland: Glas Fles Drostdy-Hof Chenin Blanc 3,50 17,50 Klosterhof Bereich Bernkastel 3,50 17,50 Rosé d Anjou Couperin 3,50 17,50

Nadere informatie

Bric Cenciurio ontleent zijn naam aan een deel van een heuvel in de gemeente Castellinaldo.

Bric Cenciurio ontleent zijn naam aan een deel van een heuvel in de gemeente Castellinaldo. Een familiebedrijf ontstaan aan het eind van de jaren 80 en op dit moment nog steeds geleid door Fiorella, haar broer en haar twee zonen Alessandro en Alberto. Bric Cenciurio ontleent zijn naam aan een

Nadere informatie

WINE BY. watertip: chaudfontaine rood

WINE BY. watertip: chaudfontaine rood WINE BY watertip: chaudfontaine rood Fiano 12,5% vol 3.20 19.50 FIANO I.G.T. 85% FIANO 15% ANDERE WITTE DRUIVENSOORTEN In de mond een wijn met structuur en een goede zuurgraad, laat een lange, aangename

Nadere informatie

PROMOTIES GELDIG TOT 15 JANUARI 2011

PROMOTIES GELDIG TOT 15 JANUARI 2011 PROMOTIES GELDIG TOT 15 JANUARI 2011 Champagne J. de Telmont Champagnes worden gemaakt van de druivensoorten Pinot Noir, Chardonnay en Pinot Meunier. Champagnes Grande Réserve rijpen gedurende 24 maanden

Nadere informatie

ESPUMANTE PORTUGAL. Mousserende wijnen uit een opgegeven reeks regio's genoemd, VFQPRD (Vinho Frisante de Qualidade Produzido em Regiao Determinada),

ESPUMANTE PORTUGAL. Mousserende wijnen uit een opgegeven reeks regio's genoemd, VFQPRD (Vinho Frisante de Qualidade Produzido em Regiao Determinada), ESPUMANTE PORTUGAL Espumante, uitgesproken esh-pu-man-te, is de Portugese versie van een mousserende wijn. En in tegenstelling tot Cava, uitsluitend in de noordelijke delen van Spanje geproduceerd, Espumante

Nadere informatie

Land Spanje Regio Catalunya Jaar 2014 Druivensoort Maccabeo, Xarel-lo, Parellada Zoetheid Brut (Mousserend)

Land Spanje Regio Catalunya Jaar 2014 Druivensoort Maccabeo, Xarel-lo, Parellada Zoetheid Brut (Mousserend) Cava Trankilo Brut 'Reserva' 9,75 excl. BTW Land Spanje Regio Catalunya Druivensoort Maccabeo, Xarel-lo, Parellada Zoetheid Brut (Mousserend) Deze `Trankilo Reserva heeft een heerlijk verfrissende smaak!

Nadere informatie

De wijnen van de Jura

De wijnen van de Jura De wijnen van de Jura Onbekend is onbemind Hoe komt het dat de wijnen van de Jura bij ons nauwelijks bekend zijn? 1. Moeilijk te vinden 2. Relatief duur 3. Enkele onbekende druivensoorten savagnin, poulsard,

Nadere informatie

Veneto ligt in het noordoosten van Italië en grenst aan de Adriatische zee en het Gardameer. De bodem van de wijngaarden bevat onder andere kalk,

Veneto ligt in het noordoosten van Italië en grenst aan de Adriatische zee en het Gardameer. De bodem van de wijngaarden bevat onder andere kalk, Veneto ligt in het noordoosten van Italië en grenst aan de Adriatische zee en het Gardameer. De bodem van de wijngaarden bevat onder andere kalk, leem en zand. Het gebied is één van de grootste productiegebieden

Nadere informatie

Simonsig Kaapse Vonkel

Simonsig Kaapse Vonkel Simonsig Kaapse Vonkel Jaar : 2006 Wijndomein : Simonsig Estate Type : Méthode Cap Classique - Brut Kleur : wit Druif : Chardonnay & Pinot Noir Regio : Stellenbosch Alc. : 12,62 % Simonsig Kaapse Vonkel

Nadere informatie

Tenuta Iuzzolini Ciro Calabria. Ciro Bianco. Productiegebied. Calabria, provincie Crotone, Ciro Marina Timpa Bianca. Druiven: Greco Bianco

Tenuta Iuzzolini Ciro Calabria. Ciro Bianco. Productiegebied. Calabria, provincie Crotone, Ciro Marina Timpa Bianca. Druiven: Greco Bianco Ciro Bianco Druiven: Greco Bianco Vinificatie: na handmatige oogst (eind september) zachte pressing, fermentatie bij gecontroleerde temperatuur, rijping in stalen vaten, één maand op fles bij gecontroleerde

Nadere informatie

In opmars Niet zo goed gekend door ons. 27/06/2017 MVS - Rosé 1

In opmars Niet zo goed gekend door ons. 27/06/2017 MVS - Rosé 1 In opmars Niet zo goed gekend door ons 27/06/2017 MVS - Rosé 1 IN OPMARS Consumptie steeg wereldwijd met 20% in de laatste 5 jaar Frankrijk consumeert meer rosé dan witte wijn België: 9% van de wijnen

Nadere informatie

De wijngaarden zijn gelegen in Martigné-Briand, het hart van de Anjou streek, vlakbij de stad Angers. Martigné-Briand is de grootste wijngemeente van

De wijngaarden zijn gelegen in Martigné-Briand, het hart van de Anjou streek, vlakbij de stad Angers. Martigné-Briand is de grootste wijngemeente van De wijngaarden zijn gelegen in Martigné-Briand, het hart van de Anjou streek, vlakbij de stad Angers. Martigné-Briand is de grootste wijngemeente van Anjou, Yves Matignon en zijn zus Hélène zijn de derde

Nadere informatie

Aanbod nieuwe wijnen!

Aanbod nieuwe wijnen! NAJAARSACTIE PARELENDE WIJNEN Aanbod nieuwe wijnen! Ook dit jaar verkopen we een assortiment aan voortreffelijke parelende wijnen ten voordele van onze cliënten. Vorig jaar haalden we een winst van 3000

Nadere informatie

Huiswijnen Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Domaine peiriere merlot - IGP Pays d Oc Gris rosé - IGP Var

Huiswijnen Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Domaine peiriere merlot - IGP Pays d Oc Gris rosé - IGP Var Huiswijnen Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Heerlijke frisse witte wijn uit de Languedoc gemaakt van de Rhone druif viognier. De wijn heeft in de geur elementen van gedroogde perzik en abrikoos.

Nadere informatie

La Gioiosa Millesimato

La Gioiosa Millesimato La Gioiosa Millesimato Prosecco Valdobbiadene Schuimwijn Italië - Valdobbiadene 100 % Glera brut Een zeer lichte strogele kleur met fijne bellen. In de neus ontdekken we een zeer kwaliteitsvol pallet,

Nadere informatie

Nieuwsbrief Champagne Select September 2018

Nieuwsbrief Champagne Select September 2018 Nieuwsbrief Champagne Select September 2018 Welkom bij onze September nieuwsbrief! Dit keer hebben we wel een hele mooie aanbieding, praten we u bij over de laatste ontwikkelingen in de champagnewereld,

Nadere informatie

Examen Wijnmeester 2006 (deel 1)

Examen Wijnmeester 2006 (deel 1) Examen Wijnmeester 2006 (deel 1) /80 1. De AOC Ruilly behoort tot 1 van de 5 wijngebieden van de Bourgogne. Graag deze naam alsook die van de aangrenzende wijngebieden? /3 2. Wat verstaan we onder de term

Nadere informatie

Torello brut reserva ( Xarel-lo, Macabeo en Parellada ) Droge wijn met aroma s van wit fruit 30 maanden rijping Per glas 8 fles 38

Torello brut reserva ( Xarel-lo, Macabeo en Parellada ) Droge wijn met aroma s van wit fruit 30 maanden rijping Per glas 8 fles 38 MOUSSERENDE WIJNEN CORPINNAT Corpinnat werd in 2017 opgericht uit onvrede met de kwaliteitsnormen en het beleid van de cavaproducenten en groepeert 9 wijnhuizen uit het topsegment van de cava. De focus

Nadere informatie

WIJNKAART --- WINE LIST --- CARTE DES VINS --- WEINKARTE

WIJNKAART --- WINE LIST --- CARTE DES VINS --- WEINKARTE WIJNKAART --- WINE LIST --- CARTE DES VINS --- WEINKARTE BUBBELS & COCKTAILS Palau Cava Semi Seco 5,50 30,00 Penedés Spanje Xarello, Macabeo, Parellada Deze Cava heeft een frisse mousse met een fijn floraal

Nadere informatie

Witte Wijnrestanten. Domaine du Tariquet Classic Gros Manseng Sauvignon ½ fles 10,- Colombard Ugni Blanc Côtes de Gascogne Frankrijk 0,75 Liter 20,-

Witte Wijnrestanten. Domaine du Tariquet Classic Gros Manseng Sauvignon ½ fles 10,- Colombard Ugni Blanc Côtes de Gascogne Frankrijk 0,75 Liter 20,- Witte Wijnrestanten Domaine du Tariquet Classic Gros Manseng Sauvignon ½ fles 10,- Colombard Ugni Blanc Côtes de Gascogne Frankrijk 0,75 Liter 20,- Allée du sud Cuvée Marie Van der Valk 80% Clairette 20,-

Nadere informatie

NAJAARSACTIE PARELENDE WIJNEN

NAJAARSACTIE PARELENDE WIJNEN NAJAARSACTIE PARELENDE WIJNEN We verkopen opnieuw een assortiment aan voortreffelijke parelende wijnen ten voordele van onze cliënten! Vorig jaar kochten we met de opbrengst van de parelende wijnactie

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DUBL Brut fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DOP Sannio 100% falanghina bevindt zich in het hart van Campanië, op zo n tiental De Dubl Falaghina heeft een briljante lichtgele kleur en een fijne

Nadere informatie

Wijnkaart. Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30. Chardonnay Principato Per glas 3.30. Pinot Blanc Dopff en irion Per glas 4,25

Wijnkaart. Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30. Chardonnay Principato Per glas 3.30. Pinot Blanc Dopff en irion Per glas 4,25 Wijnkaart Witte wijnen per glas of per fles: Cogmans Kloof Kristal Per glas 3.30 Per fles 16.25 : Wine of origin Robertson : Robertson (Zuid-Afrika) : Colombard 80% en sauvignon 20% : Lichte witte wijn

Nadere informatie

INHOUDSOPGAVE. omschrijving. 3-4-5 Mousserend. 6-7 Wit. 8 Rosé. 9-10 Rood. 11 Biologisch. 12 Verpakkingen. 13 Gepersonaliseerde verpakkingen

INHOUDSOPGAVE. omschrijving. 3-4-5 Mousserend. 6-7 Wit. 8 Rosé. 9-10 Rood. 11 Biologisch. 12 Verpakkingen. 13 Gepersonaliseerde verpakkingen INHOUDSOPGAVE blz. omschrijving 3-4-5 Mousserend 6-7 Wit 8 Rosé 9-10 Rood 11 Biologisch 12 Verpakkingen 13 Gepersonaliseerde verpakkingen 14 Contactgegevens 02 MOUSSEREND Prosecco Prosecco Frizzante NV

Nadere informatie

Fiano I.G.T. 85% Fiano 15% divers Fiano

Fiano I.G.T. 85% Fiano 15% divers Fiano WINE BY Fiano I.G.T. 85% Fiano 15% divers Fiano In de mond een wijn met structuur en een goede zuurgraad, laat een lange, aangename en aanhoudende nasmaak achter met duidelijke noten van exotische vruchten.

Nadere informatie

BUBBELS. Rosanti Prosecco Spumante fles 30 glas 6,5 Italië - Treviso Frisse prosecco met tonen van citrusfruit en een verfijnde mousse.

BUBBELS. Rosanti Prosecco Spumante fles 30 glas 6,5 Italië - Treviso Frisse prosecco met tonen van citrusfruit en een verfijnde mousse. BUBBELS Rosanti Prosecco Spumante fles 30 glas 6,5 Italië - Treviso Frisse prosecco met tonen van citrusfruit en een verfijnde mousse. Rosanti Spumante Rosé Extra Dry fles 30 Italië - Treviso Licht roze

Nadere informatie

Wijnpakket Noord-Italië

Wijnpakket Noord-Italië Wijnpakket Noord-Italië Cantine Lenotti Massimo Rosso Soort: Rode wijn Druivensoorten: corvina veronese, sangiovese Alcoholpercentage: 14.5% Deze wijn toont het beste van Italië s: finesse en elegantie.

Nadere informatie

WIJNKAART. Graag laten wij u kennismaken met een zorgvuldig samengestelde wijnselectie.

WIJNKAART. Graag laten wij u kennismaken met een zorgvuldig samengestelde wijnselectie. WIJNKAART Graag laten wij u kennismaken met een zorgvuldig samengestelde wijnselectie. Wijnen die onze gerechten op een harmonieuze manier compleet maken. Laat u verrassen en geniet van deze selectie exclusieve

Nadere informatie

Oude Kaap Klassiek wit

Oude Kaap Klassiek wit Oude Kaap Klassiek wit Witte wijn: Oude Kaap Klassiek wit Druif: Chenin Blanc, Colombar en Sauvignon blanc Herkomst: Zuid-Afrika Prijs: 5,75 Oude Kaap Klassiek Wit is een frisse witte wijn gemaakt van

Nadere informatie

Huiswijn Wit en Rood

Huiswijn Wit en Rood Huiswijn Wit en Rood (Italie) Een heerlijke huiswijn, in de mond proef je een lichte aroma van klein rood en zwart fruit, specerijen en tijm. De aanzet is vol, gevolgd door een lange, zwoele afdronk. Lekker

Nadere informatie

WIJNKAART. Molenstraat GA Oss Tel. (0412)656830

WIJNKAART. Molenstraat GA Oss Tel. (0412)656830 WIJNKAART Molenstraat 17 5341 GA Oss Tel. (0412)656830 witte wijnen per glas Cogmans Kloof Kristal KB de Kuentz-bas : Wine of origin Robertson : Robertson : Zuid-Afrika : Colombard 80% en sauvignon 20%

Nadere informatie

Methode Traditionnelle

Methode Traditionnelle Methode Traditionnelle De Beurs - Maaseik 21 november 2014 Maaslandse Wijnvrienden vzw 10 november 2014 Jaargang 3 Nieuwsflash 2 Maaslandse Wijnvrienden Méthode traditionnelle in de fles Beste wijngezellen

Nadere informatie

Azienda Agricola Poggio

Azienda Agricola Poggio Azienda Agricola Poggio Azienda Agricola Poggio is een familiaal domein opgestart in 1899. De winery is gelegen op een hoogte van 350m, op de heuvels tussen de regio Langhe en Monferrato. De regio is Colina

Nadere informatie

Wijnpakket Italië Wit

Wijnpakket Italië Wit Wijnpakket Italië Wit Cantine Lenotti Pinot Grigio delle Venezie Druivensoorten: pinot grigio Alcoholpercentage: 12.5% Pinot Grigio delle Venezie van Lenotti is een bleekgele wijn met een exotisch fruitaroma

Nadere informatie

MOUSSEREND. Zachtzoet fruitige licht mousserende wijn met tonen van rood fruit als framboos en aardbei. ROSÉ, ITALIE, VENETO

MOUSSEREND. Zachtzoet fruitige licht mousserende wijn met tonen van rood fruit als framboos en aardbei. ROSÉ, ITALIE, VENETO WIJNKAART MOUSSEREND Frizzante Pinot Nero 'Sacchetto' Zachtzoet fruitige licht mousserende wijn met tonen van rood fruit als framboos en aardbei. ROSÉ, ITALIE, VENETO Frizzante Prosecco 'Sacchetto' Fijne

Nadere informatie

Huiswijn. La Croisade. La Croisade

Huiswijn. La Croisade. La Croisade Huiswijn La Croisade Sauvignon Blanc Côtes de Gascogne, Frankrijk Zowel geur als smaak zijn fris en fruitig. Passiefruit, perzik en kruisbes voeren de boventoon, met zachte zuren in de afdronk. Per karaf

Nadere informatie

6.6. Boekverslag door I woorden 4 april keer beoordeeld. Onderwerp: wijn

6.6. Boekverslag door I woorden 4 april keer beoordeeld. Onderwerp: wijn Boekverslag door I. 1820 woorden 4 april 2005 6.6 455 keer beoordeeld Vak Frans Onderwerp: wijn Inleiding: Ik houd mijn spreekbeurt over wijn. Over deze onderwerpen ga ik vertellen: 1. wijnsoorten 2. de

Nadere informatie

proef de Passie! proef de passie! Cava wijn reizen Cava wijn reizen spanje, penedès Wijnreis voor Cava en wijnliefhebbers.

proef de Passie! proef de passie! Cava wijn reizen Cava wijn reizen spanje, penedès Wijnreis voor Cava en wijnliefhebbers. Cava wijn reizen Cava wijn reizen spanje, penedès proef de Passie! Wijnreis voor Cava en wijnliefhebbers. proef de passie! Deze reizen naar de Penedès in Catalonië zijn voor iedereen die meer wil weten

Nadere informatie

Witte wijnen - Spanje

Witte wijnen - Spanje Amante - Macabeo Druivenras: Macabeo, Verdejo Karakteristieken: Deze wijn is gemaakt van Macabeo- en Verdejodruiven die geteeld worden op 700 meter onder het continentaal-mediterraans klimaat. Dit merken

Nadere informatie

Italiaanse bubbels. bollicine. Ruwe indeling. Bruno De Witte

Italiaanse bubbels. bollicine. Ruwe indeling. Bruno De Witte Proefavond 17 december 2011 Italiaanse bubbels bollicine Bruno De Witte Mousserende wijnen doen het op wereldvlak goed! Zowel de vraag als het aanbod is stijgende. Dit geldt eveneens voor Italiaanse mousserende

Nadere informatie

Wijnkaart. Huiswijn : Marcel Martin Vin de Pays d Oc. Glas : 4,00. Pichet : 7,00. Karaf : 13,00. Fles : 18,50

Wijnkaart. Huiswijn : Marcel Martin Vin de Pays d Oc. Glas : 4,00. Pichet : 7,00. Karaf : 13,00. Fles : 18,50 Wijnkaart Huiswijn : Marcel Martin Vin de Pays d Oc Glas : 4,00 Pichet : 7,00 Karaf : 13,00 Fles : 18,50 Witte Wijn : Chardonnay Deze Vin de Pays du Jardin de France is afkomstig uit de Loire streek en

Nadere informatie

Schuimwijnen 2 Franse schuimwijnen. De WijnNeus 26 januari 2017 Luc De Colvenaer Luc Verhulst

Schuimwijnen 2 Franse schuimwijnen. De WijnNeus 26 januari 2017 Luc De Colvenaer Luc Verhulst Schuimwijnen 2 Franse schuimwijnen Geschiedenis van de schuimwijnen. Al in het begin van onze tijdrekening was Titus Livius, auteur van een monumentaal werk over de geschiedenis van Rome, vol lof over

Nadere informatie

We verkopen opnieuw een assortiment aan voortreffelijke parelende wijnen ten voordele van onze cliënten.

We verkopen opnieuw een assortiment aan voortreffelijke parelende wijnen ten voordele van onze cliënten. NAJAARSACTIE PARELENDE WIJNEN We verkopen opnieuw een assortiment aan voortreffelijke parelende wijnen ten voordele van onze cliënten. Vorig jaar behaalden we een winst van 3000 die we toevoegden aan ons

Nadere informatie

Van druif tot wijn. Druif. Wijnbereiding. De gisting

Van druif tot wijn. Druif. Wijnbereiding. De gisting Van druif tot wijn Druif De druif is een klimplant, die wordt gekweekt als de druivenstok, ook wel wijnstok, wijnrank of druivenboom genoemd. Naast de wilde soort zijn er veel cultivars, gekweekte varianten:

Nadere informatie

Witte wijnen. Turkije

Witte wijnen. Turkije Mousserende wijn fles Prosecco Spumante Extra Dry, Col de Salici, D.O.C. Prosecco, Veneto, Italië 31,50 Druif: Prosecco Heerlijk verfrissend met feestelijke bubbels. Aromatisch en elegant met naast een

Nadere informatie

Vino de España 17/11/2011. Spanje 11/2011 GVdA 1

Vino de España 17/11/2011. Spanje 11/2011 GVdA 1 Vino de España 17/11/2011 Spanje 11/2011 GVdA 1 Spanje 11/2011 GVdA 2 Spanje 11/2011 GVdA 3 SPAANSE WIJNWETGEVING * Veel gelijkenis met het Franse AOC * Kwaliteitswijn MOET VOLDOEN AAN - Europese normen

Nadere informatie

Mousserende wijnen. De oogst

Mousserende wijnen. De oogst Vinocchio 03/01/2018 bij Wim & Ann Mousserende wijnen Mousserende wijnen nemen een belangrijke plaats in op de wereldmarkt van de wijnen. Denken we maar aan de Champagnes, Crémants, Cava's, Prosecco en

Nadere informatie

Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen

Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen Proefdoos: Italiaanse klasse wijnen 2011 Damilano Barbera d'asti DOCG 100% Barbera uit wijngaarden in Casorzo, gelegen in de heuvels van Monferrato in de provincie Asti. Uit dit specifieke gebied komen

Nadere informatie

Hoe kan ik dit Duitse Wijn etiket te lezen:

Hoe kan ik dit Duitse Wijn etiket te lezen: Wijnetiketten bevat een heleboel nuttige informatie! Hieronder staan verschillende wijnetiketten afgebeeld met uitleg hoe je ze moet lezen. Op deze manier kan je in de winkel iets makkelijker een keuze

Nadere informatie

Wijnpakket Chili. Soort: Rode wijn Druivensoorten: syrah Land: Chili Alcoholpercentage: 14% Inhoud: 0.75l

Wijnpakket Chili. Soort: Rode wijn Druivensoorten: syrah Land: Chili Alcoholpercentage: 14% Inhoud: 0.75l Wijnpakket Chili Castillo de Molina Syrah Reserva Druivensoorten: syrah Alcoholpercentage: 14% De Syrah komt uit de Pencahue regio in de Maule Valley. Hier is de Syrah in zijn element. Door de verkoelende

Nadere informatie

goed makers ausgetrunken! Gelber Muskateller 2011 PRIJS: EUR 12,-

goed makers ausgetrunken! Gelber Muskateller 2011 PRIJS: EUR 12,- Gelber Muskateller 2011 Zanderige klei met grind en mergel in de ondergrond. Geplant tussen 2002 en 2004. Guyot met enkele draagtak, volledig begroende bodem. Na korte rust en bezinktijd van de most vindt

Nadere informatie

Huiswijnen wit. Huiswijn rose

Huiswijnen wit. Huiswijn rose Huiswijnen wit Pasqua, Le Collezioni, Chardonnay Druif: Chardonnay Fris, fruitig, mild en makkelijk. Met de zwoele aroma's van exotisch fruit en een frisse, citrusachtige afdronk. Aangenaam en evenwichtig.

Nadere informatie

Productiegebied Uit de Coffele wijngaarden gelegen in het heuvelachtige gebied van de Soave Classico, 200 tot 320 m boven de zeespiegel.

Productiegebied Uit de Coffele wijngaarden gelegen in het heuvelachtige gebied van de Soave Classico, 200 tot 320 m boven de zeespiegel. Azienda Agricola COFFELE Soave Veneto Soave Spumante Brut DOC Droge wijn, met een frisse structuur, volhardend, evenwichtig, met een aangename amandel nasmaak. Een voluptueuze en sierlijke interpretatie

Nadere informatie

WITTE WIJNEN Vignobles Mourat (biologische wijn) Les Amourettes Brisa Brisa Tamaral

WITTE WIJNEN Vignobles Mourat (biologische wijn) Les Amourettes Brisa Brisa Tamaral WITTE WIJNEN Val de Loire, Collection Blanc - Chenin Blanc, Chardonnay Stuivende geur met een heerlijk smaakpallet van jong tropisch wit en groen fruit, in de afdronk zacht en licht mineralig. Côtes de

Nadere informatie

MOUSSEREND ROSÉ 4,25 21,25

MOUSSEREND ROSÉ 4,25 21,25 WIJNKAART MOUSSEREND Italië, Prosecco Pronol Frizzante 4,75 23,75 Deze licht mousserende wijn is gemaakt van de Prosecco en de Frizzante druif. GEUR Fruitige met wat tonen van witte bloemen. SMAAK Fruitig,

Nadere informatie

Terre des Anges 2013

Terre des Anges 2013 Terre des Anges 2013 Sauvignon Blanc - Frankrijk Frisse, fijne witte wijn. Beschikt over een palet aan primair fruit en een expressief smaakpatroon. Per fles: 6,50 /st Per 6 flessen: 6,25 / st Per 12 flessen:

Nadere informatie

Bubbles. Mont Blanc Cava - Spanje - Brut Druiven: 50% Macabeo - 30% Xarello - 20% Parellada

Bubbles. Mont Blanc Cava - Spanje - Brut Druiven: 50% Macabeo - 30% Xarello - 20% Parellada Bubbles Mont Blanc 362 - Cava - Spanje - Brut Druiven: 50% Macabeo - 30% Xarello - 20% Parellada Mooie uitgebalanceerde cava. Fris met fijne bubbels. Mooie hinten van noten en appel. Perfecte balans tussen

Nadere informatie

Wine & Bubbels. drankenkaart

Wine & Bubbels. drankenkaart Wine & Bubbels drankenkaart Proeverij 4 Heerlijke wijnen proeven Niet één maar diverse heerlijke wijnen proeven en natuurlijk serveren wij hier passende hapjes bij! Proeverij 29,50 p.p. (minimaal 6 personen)

Nadere informatie

Barón de Ley. Barón de Ley Blanco. Rioja, Spanje. Vinificatie. Druiven. Geur & Smaak. Serveersuggestie. Weetje

Barón de Ley. Barón de Ley Blanco. Rioja, Spanje. Vinificatie. Druiven. Geur & Smaak. Serveersuggestie. Weetje Barón de Ley Rioja, Spanje Drie succesvolle wijnproducenten in Rioja besloten in 1985 een nieuw wijnhuis op te richten. Een zogenaamde singleestate bodega met druiven van eigen wijngaarden, een uniek concept

Nadere informatie

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend

ARTIKELFICHE. Feudi di San Gregorio. fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DUBL Brut fris, medium-intens, droog, fruitig, parelend DOP Sannio 100% falanghina bevindt zich in het hart van Campanië, op zo n tiental De Dubl Falaghina heeft een briljante lichtgele kleur en een fijne

Nadere informatie

Presentatie PAUL HOUBEN

Presentatie PAUL HOUBEN AMARONE PROEVERIJ Presentatie PAUL HOUBEN AMARONE GEBIED ITALIË WIJNGEBIEDEN VALPOLICELLA Valpolicella wijnen worden gemaakt volgens de gebruikelijke methode van wijn maken. Alle rode wijnen worden gemaakt

Nadere informatie

De Betere wijnhandel met meer dan 40 jaar wijnervaring!

De Betere wijnhandel met meer dan 40 jaar wijnervaring! Beste wijnliefhebber, Wij verzorgen ook uw relatiegeschenken en geschenkverpakkingen. Volledig assortiment van likeuren en sterke dranken in voorraad! Al onze wijnen bewaren en rijpen in donkere en koele

Nadere informatie

~ De Wijnclub van BEERSEL ~ programma 2012 2013

~ De Wijnclub van BEERSEL ~ programma 2012 2013 programma 2012 2013 maand & jaar xxxx dag land streek onderwerp kleur Oktober 2012 22 & 25/10 Wereld druif Pinot Noir rood November 2012 1-4 nov Portugal Douro 4 daagse trip December 2012 03 & 06/12 Frankrijk

Nadere informatie

t' Soete Huys te Melsele.

t' Soete Huys te Melsele. Beste leden, ouders en sympathisanten, Een turnvereniging kan uiteraard niet zonder degelijk turnmateriaal en zoals jullie weten : turnmateriaal kost handen vol geld, vandaar dat we, naar jaarlijkse gewoonte,

Nadere informatie

Wijnpakket Spanje Noord

Wijnpakket Spanje Noord Wijnpakket Spanje Noord Vicente Gandia Hoya de Cadenas Chardonnay Sauvignon Blanc Soort: Witte wijn Druivensoorten: chardonnay, sauvignon blanc Alcoholpercentage: 12% Lichtgeel met een vrolijke fonkeling,

Nadere informatie

zuren wijn bevat steeds veel zuren veel suiker is geen toegankelijke wijn levendige zuren blijven bij veroudering van wijn lang houdbaar

zuren wijn bevat steeds veel zuren veel suiker is geen toegankelijke wijn levendige zuren blijven bij veroudering van wijn lang houdbaar Riesling oorsprong reeds vermeld in de 15 eeuw 1477 al in de Elzas, van hieruit verspreid (?) riesling komt van : verrieseln = met duidelijke frisheid zacht vloeien * maar er zijn nog andere verklaringen

Nadere informatie

Commanderij Livinus: Piëmonte: een degustatieve wandeling in rood 28/11/09. bvc

Commanderij Livinus: Piëmonte: een degustatieve wandeling in rood 28/11/09. bvc Commanderij Livinus: Piëmonte: een degustatieve wandeling in rood 28/11/09 Italiaanse wijnwetgeving : Tafelwijn Vina da Tavola I.G.T.: Indicazione Geografica Tipica Kwaliteitswijn D.O.C.: Denominazione

Nadere informatie

Wijnpakket wit oude nieuwe wereld

Wijnpakket wit oude nieuwe wereld Wijnpakket wit oude nieuwe wereld Luigi Bosca La Linda, Torrontés Druivensoorten: torrontes Land: Argentinië Alcoholpercentage: 14% De Finca La Linda Torrontés heeft een heldere gele kleur. In de geur

Nadere informatie

Grande Selene Ristorante Italiano Wijnkaart

Grande Selene Ristorante Italiano Wijnkaart Grande Selene Ristorante Italiano Wijnkaart Huiswijnen Rode wijnen Sangiovese 3. 75 Lambrusco d Emilia rosso i.g.t., Cantina Giacobazzo Karaf 1.0L Karaf 0.5L 9.75 3.50 Witte wijnen Chardonnay 3. 75 Lambrusco

Nadere informatie

Mousserende wijnen. Programma. Vinificatie mousserende wijnen zonder 2e gisting. Wat is het effect van koolzuur?

Mousserende wijnen. Programma. Vinificatie mousserende wijnen zonder 2e gisting. Wat is het effect van koolzuur? Mousserende wijnen Vinologenopleiding Hoofdstuk 14 + diverse Joris A.J. Snelten 16 oktober & 23 oktober 2017 Programma Inleiding Champagne & Mousserende wijnen (hoofdstuk 14): - méthode traditionnelle

Nadere informatie

Huiswijnen Familie Excellor sauvignon blanc Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Clauduis Morand merlot - Pays d Oc Gris rosé - IGP Var

Huiswijnen Familie Excellor sauvignon blanc Domaine peiriere viognier - IGP Pays d Oc Clauduis Morand merlot - Pays d Oc Gris rosé - IGP Var Huiswijnen Familie Excellor sauvignon blanc Droge witte wijn uit het zuidwesten van Frankrijk. Typische tonen van de sauvignon druif, zoals kruisbessen en citrus fruit. Mooi droog en niet te zwaar. Prima

Nadere informatie

Technische fiches: 1: MARIALVA RESERVA BRUTO

Technische fiches: 1: MARIALVA RESERVA BRUTO Technische fiches: 1: MARIALVA RESERVA BRUTO Portugese champagne gemaakt volgens de klassieke methode in onklopbare prijs/kwaliteit verhouding. Fijne aroma s in harmonieus geheel.peer, appel, citrus, touch

Nadere informatie

CLASICO. Viña Ventisquero Syrah Lijn: Druivenras: Herkomst: Proefnotitie: Viña Ventisquero Chardonnay. Lijn:

CLASICO. Viña Ventisquero Syrah Lijn: Druivenras: Herkomst: Proefnotitie: Viña Ventisquero Chardonnay. Lijn: Produktblad 1 van 61 Viña Ventisquero De wijngaard Ventisquero is het resultaat van een nieuwe uitdaging van Agrosuper, de grootste producent van verse voedingsmiddelen in Chili. Enthousiast over het idee

Nadere informatie

januari GATONEGRONL ONTDEK GATO, ONTDEK MEER. Chardonnay Krachtige droge witte wijn met de frisheid van citrusaroma s.

januari GATONEGRONL ONTDEK GATO, ONTDEK MEER. Chardonnay Krachtige droge witte wijn met de frisheid van citrusaroma s. januari Al duizenden jaren worden wijnstokken geplant voor het maken van wijn. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 WIJNTIP Chardonnay Krachtige droge witte

Nadere informatie

Vino Rosso Rode wijn. . Vino Bianco/Rosato Witte/Rosé Huiswijn. Malvasia Chardonnay I.G.T. Ortonese, Abruzzo, Italië

Vino Rosso Rode wijn. . Vino Bianco/Rosato Witte/Rosé Huiswijn. Malvasia Chardonnay I.G.T. Ortonese, Abruzzo, Italië . Vino Bianco/Rosato Witte/Rosé Huiswijn Malvasia Chardonnay I.G.T. Ortonese, Abruzzo, Italië De Malvasia Chardonnay is een zuivere, heldere, frisse wijn, geurend naar vers fruit abrikozen, perziken, bloemen

Nadere informatie

Chileense huis wijnen

Chileense huis wijnen Wijnkaart Chileense huis wijnen Pionero Viña Morande Chardonnay In deze droge witte wijn proeft u aroma's van fris fruit zoals perzik, peer, citrus en meloen. Smaaktype: soepel, aromatisch met houtrijping.

Nadere informatie

Cava Discovery Verslag van de wijnreis van 16 NGS leden naar het productiegebied van Cava, gehouden van 27 t/m 30 mei Door Paul Op ten Berg

Cava Discovery Verslag van de wijnreis van 16 NGS leden naar het productiegebied van Cava, gehouden van 27 t/m 30 mei Door Paul Op ten Berg Cava Discovery Verslag van de wijnreis van 16 NGS leden naar het productiegebied van Cava, gehouden van 27 t/m 30 mei 2018. Door Paul Op ten Berg Omdat de heenvlucht ruim 2 uur vertraging had door een

Nadere informatie

WIJNVERKOOP DE BOSCROSSERS

WIJNVERKOOP DE BOSCROSSERS CAVA PALAU BRUT Verkoopprijs = 10.00 / fles Smaak: Cava uit de Pénedes (Spanje), methode traditionelle, 9 maanden sur lattes. Lichtgele aanblik. Correcte, persistente belletjes. Mooi aroma van appel, geel

Nadere informatie

SELECT. Tall Poppy Wines Shiraz Lijn:

SELECT. Tall Poppy Wines Shiraz Lijn: Produktblad 1 van 5 Tall Poppy Wines - Australië Tall Poppy Wines heeft 200 hectare aan wijngaarden in twee verschillende gebieden, te weten Dareton (New South Wales) en Robinvale (Victoria). De wijngaarden

Nadere informatie

Vinificatie Fermentatie op inox vaten onder gecontroleerde temperatuur. Kleur Strogeel met groene reflecties

Vinificatie Fermentatie op inox vaten onder gecontroleerde temperatuur. Kleur Strogeel met groene reflecties Azienda Agricola ORSOLANI San Giorgio Canavese Piemonte Erbaluce di Caluso DOCG Een wijn voor elke gelegenheid, met een fris karakter en levendige zuurtegraad. Zowel de druif als zijn wijn zijn uniek in

Nadere informatie

2014 Châteaux de Fontenille Bordeaux 28,00 Cabernet Sauvignon, Merlot

2014 Châteaux de Fontenille Bordeaux 28,00 Cabernet Sauvignon, Merlot Rode wijn 2014 Châteaux de Fontenille Bordeaux 28,00 Cabernet Sauvignon, Merlot Parfum van zwart bosfruit, kersen en laurier. Smaak van sappig rood fruit met soepele tannine, fijne kruiden en eindigt in

Nadere informatie