Underwerp Begrotingswijziging 2013 GR Sw Fryslân, begroting 2013 Caparis NV en begrotingswijziging uitvoering Sociale Werkvoorziening Achtkarspelen

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Underwerp Begrotingswijziging 2013 GR Sw Fryslân, begroting 2013 Caparis NV en begrotingswijziging uitvoering Sociale Werkvoorziening Achtkarspelen"

Transcriptie

1 Riedsútstel Ynformaasjekarrûsel : 14 maart 2013 Status : Informerend / Vergaderstuk Agindapunt : 2 Portefúljehâlder : K.H. Antuma Amtner : mw. R. Schievink-de Boer / dhr. G. Nawijn / dhr. R. Brouwer Taheakke : Bijlage 1 - Begroting Caparis NV Op besjen : - Underwerp Begrotingswijziging 2013 GR Sw Fryslân, begroting 2013 Caparis NV en begrotingswijziging uitvoering Sociale Werkvoorziening Achtkarspelen Wy stelle jo foar kennis te nimmen fan: Uw Raad heeft in juni 2012 een zienswijze gegeven op de begroting 2013 van de GR Sw Fryslân. In juli 2012 is de begroting vervolgens vastgesteld door het algemeen bestuur van de GR. Door een aantal externe ontwikkelingen is de vastgestelde begroting 2013 GR Sw Fryslân niet meer recent. Er is een begrotingswijziging GR Sw Fryslân opgesteld en deze wordt aan u aangeboden. Gelijktijdig is door de AVA (Algemene Vergadering Aandeelhouders) de begroting 2013 Caparis NV vastgesteld en deze wordt derhalve eveneens aan u aangeboden. De financiële gevolgen van beide begrotingen noodzaken de gemeente een begrotingswijziging Sociale Werkvoorziening door te voeren. Ynlieding Overeenkomstig het advies van IJsselvliet BV is met ingang van 2013 een scherper onderscheid gemaakt tussen de kosten die voor rekening van de GR komen, en die voor rekening van Caparis NV komen. In dit voorstel is daarom onderscheid gemaakt tussen subsidieresultaat (kosten van de GR) en bedrijfsresultaat (resultaat van de NV Caparis). Beïnvloeding of sturing geschiedt resp. door de GR en de AVA. In dit raadsvoorstel wordt een toelichting geven op het ontstaan van de financiële wijzigingen waarbij we in eerste instantie ingaan op de begrotingswijziging 2013 GR Sw Fryslân, vervolgens op de Begroting 2013 Caparis NV en afsluiten met de financiële consequenties die resulteren in een begrotingswijziging 'uitvoering Sociale Werkvoorziening'. Taljochting: 1. Begrotingswijziging 2013 GR Sw Fryslân (subsidieresultaat) De begroting 2013 van de GR Sw Fryslân is door het algemeen bestuur van de GR vastgesteld op 13 juli In uw raadsvergadering van 14 juni 2012 is deze begroting behandeld en heeft u uw zienswijze geven.

2 Side : 2 Door een aantal externe ontwikkelingen met betrekking tot de personeelslasten is de verwachting dat de kosten van de GR Sw Fryslân (subsidieresultaat 1 ) in 2013 hoger gaan uitvallen dan oorspronkelijk geraamd. Dit betekent dat de begroting 2013 van de GR Sw Fryslân moet worden aangepast. Uitgangspunten begroting GR 2013 De financiën over 2011 vormden een belangrijk uitgangspunt voor de begroting Dit is inherent aan het tijdstip waarop de begroting moet worden opgesteld (maart 2012 in verband met de wettelijke verplichting om deze vóór 15 juli aan te leveren bij het college van GS). De gemeenten beschikten rond die tijd nog niet over de feitelijke taakstelling 2013 en daaraan gekoppeld de Rijksbijdrage. Daarnaast zijn in de loop van 2012 afspraken gemaakt over toerekening van personeelslasten voor Sw-medewerkers. Het bestuur heeft ingestemd met deze afspraken. De volgende componenten komen voor rekening van de GR: - bruto loonkosten, inclusief sociale lasten en (pensioen)premies - vervoerskosten woon-werkverkeer minus eigen bijdragen werknemers - overige kosten die direct voortvloeien uit CAO verplichtingen, bijvoorbeeld: fietsvergoeding, vakbondscontributie, dienstjubilea, afrekening van verlof, enzovoorts. Op grond van deze uitgangspunten is in de begroting GR 2013 een bedrag van opgenomen als totale bijdrage van GR-gemeenten. Wijzigingen in 2013 Vanwege verschillende (externe) factoren zijn enkele van de oorspronkelijk gehanteerde uitgangspunten op dit moment achterhaald: 1. Er is inmiddels meer duidelijkheid over de taakstelling In de vastgestelde begroting is uitgegaan van een taakstelling van SE. In oktober is de definitieve taakstelling vastgesteld op SE. 2. Voor de begroting 2013 is uitgegaan van plaatsing vanuit gemeenten buiten de GR van 90,6 SE. Op basis van de meest recente gegevens moet de raming worden bijgesteld tot 79,8 SE, maar wel tegen een hogere bijdrage. 3. De raming van de kosten van vervoer voor woon-werkverkeer en overige CAO gerelateerde kosten valt naar verwachting hoger uit als gevolg van een hogere taakstelling. Ook is er sprake van meer Sw-medewerkers met een zwaardere handicap. Dit leidt naar verwachting tot meer gebruik van het collectief vervoer. 4. Bij de opstelling van de begroting GR 2013 is uitgegaan van de loonkosten over 2011 en de verwachting voor Inmiddels is duidelijk dat de loonkosten (inclusief sociale lasten en pensioenlasten) Sw 2012, ca. 300 per SE hoger uitvallen dan verwacht werd. 5. Sedert 1 januari 2013 is de Wet Uniformering Loonbegrip (WUL) van kracht. Hoewel de WUL macro gezien beoogt budgettair neutraal uit te komen, is de verwachting dat de lasten bij organisaties met gemiddeld gezien lage lonen (bijvoorbeeld de Sw-sector) zullen stijgen. Op grond van een reële berekening van de gevolgen wordt verwacht dat de WUL voor de GR een lastenstijging van tot gevolg heeft. 1 subsidieresultaat is de Rijksbijdrage verminderd met de loonkosten Sw.

3 Side : 3 Gezien bovenstaande ontwikkelingen 2 valt te verwachten dat de kosten van de GR in 2013 hoger zullen uitvallen dan geraamd in de huidige begroting Dit betekent dat de bijdragen van de GR-gemeenten naar boven moeten worden bijgesteld. Gevolgen voor de begroting van de GR In de vastgestelde begroting 2013 is uitgegaan van een bijdrage van de GR-gemeenten: Voorgesteld wordt om de bijdrage GR-gemeenten in de begroting 2013 te wijzigen in Dit is een stijging van , die als volgt kan worden gespecificeerd: Oorspronkelijke bijdrage GR-gemeenten Verwacht effect taakstelling Verwacht effect gewijzigd aantal Se van buiten GR gemeenten Verwachte stijging vervoerskosten & overige CAO kosten Hogere loonkosten Sw in 2012 t.o.v. de uitgangspunten Verwacht effect WUL Herziene bijdrage GR-gemeenten in Voor de volledigheid wordt opgemerkt dat de Rijksbijdrage die de GR-gemeenten in 2013 zullen ontvangen hoger is dan waarvan bij het opstellen van de begroting GR 2013 was uitgegaan ( 181 per SE). De totale herziene bijdrage GR-gemeenten à zal naar verwachting voor kunnen worden gefinancierd uit de Rijksbijdrage. Konsekwinsjes gemeente Achtkarspelen In onderstaand overzicht is een doorrekening gemaakt van de Sw loonkosten o.b.v. de begrotingswijziging GR met daar tegenover de ontvangen Rijksbijdrage op basis van 202,32 SE. De bijdrage van Achtkarspelen in het negatieve subsidieresultaat bedraagt Bijdrage aan subsidieresultaat GR o.b.v. bijgestelde begroting GR 2013 Berekening Subsidieresultaat GR: SW Loonkosten (A) o.b.v. 202,32 SE Rijksbijdrage (B) o.b.v. 202,32 SE Bijdrage Achtkarspelen in subsidieresultaat (A-B) Opmerking: op 6 december jl. hebben de onderhandelingspartners een akkoord bereikt over een nieuwe CAO voor de sociale werkvoorziening, die een looptijd kent van 1 december 2012 tot 31 december Er is een loonstijging van 1% overeengekomen, en een eenmalige uitkering in 2013; daar tegenover staat een daling van de pensioenlasten. De verwachting is dat een en ander budgetneutraal zal uitpakken.

4 Side : 4 In de begrotingswijziging 'uitvoering Sociale Werkvoorziening' (laatste deel van dit raadsvoorstel) wordt inzichtelijk gemaakt wat de totale financiële consequenties voor de gemeente Achtkarspelen inhouden. U vindt daar het bedrag in het financieel overzicht terug. 2. Begroting 2013 Caparis NV (bedrijfsresultaat) De begroting 2013 van Caparis NV is vastgesteld door de AVA en wordt aan u voorgelegd. De begroting sluit met een negatief bedrijfsresultaat van Het verschil tussen het geraamde bedrijfsresultaat 2013 en eindejaarsverwachting 2012 wordt vooral gerealiseerd door het verschil in bijzondere baten en lasten. In lijn met de zeer moeilijke economische omstandigheden, de Nederlandse economie krimpt voor het tweede jaar op rij, en bezuinigingen bij de opdrachtgevende overheden gaat Caparis NV er van uit dat de Netto Toegevoegde Waarde in 2013 licht daalt met 0,18 miljoen (-1%). De totale kosten dalen ten opzichte van de eindejaarsverwachting 2012 met 0,2 miljoen (-1%). In de begroting 2013 is rekening gehouden met een verdere krimp van de gebouwen die in gebruik zijn. Door het groeiend aantal Sw-ers dat buiten de muren van Caparis NV werkt worden gebouwen overbodig. In 2013 wordt doorgegaan met het afstoten van huurpanden. Ten opzichte van ultimo 2010 zal eind 2013 ruim m² buiten gebruik zijn gesteld. In de begroting worden de uitgangspunten en aannames die zijn gehanteerd aangegeven alsmede de risico s die kunnen optreden. Een aantal daarvan wordt hierna kort aangehaald: Inzet Wwb-gerechtigden bij Caparis NV. Net als in voorgaande jaren rekent Caparis NV er op dat er ook in 2013 Wwb-ers in het kader van re-integratietrajecten geplaatst worden. In de ambtelijke voorbespreking is aangegeven dat gemeenten inmiddels verschillende werkwijzen hanteren op dit punt en dat Caparis NV daar op een flexibele wijze op in moet spelen. De geraamde opbrengst is daarop afgestemd. In de begroting wordt rekening gehouden met een stijging van de loonkosten van het kaderpersoneel door de nieuwe CAO voor 2013 en met een stijging van de sociale lasten en pensioenpremies. In het regeerakkoord is een nullijn aangekondigd voor de totale loonsom in de publieke sector. Gelet op wat er in 2012 gebeurd is, is het echter verstandig om in de begroting rekening te houden met een geringe stijging van de CAO-lonen. Caparis NV is direct noch indirect partij bij de onderhandelingen over de nieuwe CAO. De gemeentelijke omzetten die voor 2013 worden geraamd zijn afgestemd met de aandeelhoudende gemeenten. Het zijn derhalve reële ramingen. De afwaardering van gebouwen als gevolg van mogelijke leegstand of vanwege de onzekerheid over de toekomst van de Caparis NV blijft in 2013 een risico. De begroting 2013 van Caparis NV is tot stand gekomen in een periode waarin veel onzekerheid bestaat over de toekomst van de Wsw. Er is vanaf het bekend worden van de ontwerpwet Werken naar Vermogen door alle betrokkenen hard gewerkt aan het opstellen van een herstructureringsplan, waarbij gerekend werd op de beschikbaarstelling door het rijk van een

5 Side : 5 herstructureringsfaciliteit van 400 miljoen. Dit bedrag is niet beschikbaar gekomen door de val van het kabinet Rutte 1. Voor meer informatie verwijst het college u naar de inhoud van de begroting. Konsekwinsjes gemeente Achtkarspelen Het begrote negatieve bedrijfsresultaat ad betekent voor Achtkarspelen een bijdrage van (op basis van 10,1% aandelenkapitaal). Bijdrage aan bedrijfsresultaat o.b.v. begroting Caparis NV Berekening bedrijfsresultaat NV: Begrote negatieve bedrijfsresultaat Bijdrage Achtkarspelen in bedrijfsresultaat o.b.v. 10,1% In de begrotingswijziging 'uitvoering Sociale Werkvoorziening' (laatste deel van dit raadsvoorstel) wordt inzichtelijk gemaakt wat de totale financiële consequenties voor de gemeente Achtkarspelen inhouden. U vindt daar het bedrag in het financieel overzicht terug. 3. Begrotingswijziging 'uitvoering Sociale Werkvoorziening' De gewijzigde begroting 2013 van de GR Sw Fryslân laat een negatiever resultaat zien dan de oorspronkelijke begroting. Gelijktijdig wordt de begroting 2013 van Caparis NV aan de gemeente gepresenteerd. De resultaten van beide begrotingen noodzaken de gemeente een begrotingswijziging door te voeren. In onderstaand overzicht zijn de gevolgen van beide (gewijzigde) begrotingen voor onze gemeente samengevat: Berekening aanvullende bijdragen Achtkarspelen i.v.m. bijgestelde begroting GR 2013 en Caparis NV 2013 Negatief subsidieresultaat Negatief bedrijfsresultaat Bijdrage Achtkarspelen in bedrijfs- en subsidieresultaat = Begrote bijdrage Aanvullende bijdrage Achtkarspelen in totaal =

6 Side : 6 Ter bekostiging van de aanvullende bijdrage wordt voorgesteld: 1. de Voorziening Bijdragen herstructurering Caparis per direct op te heffen stand voorziening op 1 januari de vrijvallende middelen uit ad. 1 voor een bedrag van toe te voegen aan het budget Sociale werkvoorziening 2013 (product 2401), deels als aanvullende subsidieresultaat (GR) en deels als aanvullende bedrijfsresultaat (NV). 3. het restant van de vrijvallende middelen uit ad. 1 na de toevoeging uit ad. 2 een bedrag van toe te voegen aan de Algemene Reserve. De achterliggende reden voor dit bekostigingsvoorstel is dat met de val van het kabinet Rutte-I de herstructurering van de Sociale werkvoorziening niet is doorgevoerd. En dat betekent ook dat de verplichte aanvullende bijdrage van gemeenten vervalt en daarmee de noodzaak van de Voorziening Bijdragen herstructurering Caparis, die door uw raad is ingesteld op basis van een voorstel naar aanleiding van de 1 e berap Maatskiplik(e) effekt(en): Caparis NV en GR Sw Fryslân kunnen door de aanvullende gemeentelijke bijdragen de verwachte uitgaven bekostigen. Let wel, het betreffen hier begrotingen. Gedurende 2013 zal er tussentijds gerapporteerd worden (d.m.v. kwartaalrapportages NV) en kan de werkelijkheid afwijken, positief of negatief, waardoor aanpassing van de begroting noodzakelijk kan zijn. Finânsjes gemeente Achtkarspelen: De begrotingswijziging heeft wijzigingen tot gevolg in de exploitatie, en in de reserves en voorzieningen, waarover de gemeenteraad beslist. In onderstaande tabellen treft u de wijzigingen per programma aan en de gevolgen voor reserves en voorzieningen. Wijziging en nieuw begroot bedrag programma 2 Bedragen x Lêsten Baten Saldo (bate - lest) Stân fan e begrutting op 19 febrewaris Wiziging Ried d.d. 18 april 2013, punt? Nij totaal programma

7 Side : 7 Wijziging en nieuw begroot algemene dekkingsmiddelen Bedragen x Lesten Baten Saldo (bate - lest) Stân fan e begrutting op 19 febrewaris Wiziging Ried d.d. 18 april 2013, punt? Nij totaal algemene dekkingsmiddelen Meerjarig verloop voorziening Bijdrage Herstructurering Caparis Stân op 1 jannewaris It mear It minder Stân nei wiziging Meerjarig verloop Algemene Reserve * 2013 * Stân op 1 jannewaris It mear It minder Stân nei wiziging * Stand na wijziging 2012 en beginstand 2013 zijn de standen voor vaststellen en bestemmen rekening-resultaat 2012 door raad. Ferfolchtrajekt Op 14 maart 2013 wordt de begrotingswijziging 2013 GR Sw Fryslân (1), de begroting Caparis NV (2) en de begrotingswijziging 'uitvoering Sociale Werkvoorziening'(3) behandeld in de informatiecarrousel. In de raadsvergadering van 18 april 2013 zal het opiniërend/besluitvormend aan u worden aangeboden en kunt u uw zienswijze met betrekking tot de gewijzigde begroting GR en de begroting Caparis NV kenbaar maken. Buitenpost, 7 maart 2013 het college van burgemeester en Wethouders van Achtkarspelen, secretaris, mr. E. van der Sluis burgemeester, G. Gerbrandy

Riedsútstel. Underwerp Conceptjaarrekening 2017 GR SW Fryslân

Riedsútstel. Underwerp Conceptjaarrekening 2017 GR SW Fryslân Riedsútstel Ried : 31 mei 2018 Agindapunt : 9 Status : Opiniërend/Besluitvormend Program : 6 - Sociaal Domein Eardere behandeling : Portefúljehâlder : Dhr. J. Stellinga Amtner : Mevr. H. Dekker Taheakke

Nadere informatie

Registratienummer: GF Datum collegebesluit: 23 juli 2013 Agendapunt: 8

Registratienummer: GF Datum collegebesluit: 23 juli 2013 Agendapunt: 8 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF13.20041 Datum collegebesluit: 23 juli 2013 Agendapunt: 8 Portefeuillehouder: De heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: De heer C. Tiemersma Onderwerp: Gemeenschappelijke

Nadere informatie

Daarmee is het ontbreken van een overgangstermijn waarbinnen rechtmatig kan worden verstrekt, juridisch gerepareerd.

Daarmee is het ontbreken van een overgangstermijn waarbinnen rechtmatig kan worden verstrekt, juridisch gerepareerd. Riedsútstel Ried : 11 september 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 28 augustus 2014 Agindapunt : 12 Portefúljehâlder : G. Gerbrandy Amtner : Mw. A. Detmar Taheakke

Nadere informatie

Wy stelle jo foar te besluten om: de begroting te wijzigingen conform de mutaties in de decembercirculaire gemeentefonds 2014.

Wy stelle jo foar te besluten om: de begroting te wijzigingen conform de mutaties in de decembercirculaire gemeentefonds 2014. Riedsútstel Ried : 12 februari 2015 Agindapunt : 5 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informatiecarrousel 5 februari 2015 (agendapunt 7) Portefúljehâlder : Mw. G. Postma Amtner :

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Onderzoeken mogelijkheden brenglocaties oud papier

Riedsútstel. Underwerp Onderzoeken mogelijkheden brenglocaties oud papier Riedsútstel Ried : 6 maart 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 20 februari 2014 Agindapunt : 10 Portefúljehâlder : K.H. Antuma Amtner : mw. M. Spoelstra Taheakke

Nadere informatie

Te berikken effekt De raadsvergadering waarin de programmabegroting 2013 wordt vastgesteld wordt niet belast met discussies over kaders.

Te berikken effekt De raadsvergadering waarin de programmabegroting 2013 wordt vastgesteld wordt niet belast met discussies over kaders. Riedsútstel Ried : 2 februari 2012 Status : Besluitvormend Agindapunt : 11 Portefúljehâlder : K. Antuma Amtner : E. Plantinga Taheakke : Conceptraadsbesluit Op besjen : - Underwerp Uitgangspunten voor

Nadere informatie

Underwerp Uitwerking motie vreemd aan de orde van de dag Vluchtelingen opvang Achtkarspelen.

Underwerp Uitwerking motie vreemd aan de orde van de dag Vluchtelingen opvang Achtkarspelen. Riedsútstel Ried : Agindapunt : Status : Opiniërend/Besluitvormend Program : Meerdere programma s Eardere behandeling : Portefúljehâlder : G. Gerbrandy, mw G. Postma Amtner : mr. drs. E.H.C. van der Laan

Nadere informatie

Foech ried/kolleezje: Van raad en college wordt hun zienswijze gevraagd over de bijgaande financiële stukken van de Veiligheidsregio Fryslân.

Foech ried/kolleezje: Van raad en college wordt hun zienswijze gevraagd over de bijgaande financiële stukken van de Veiligheidsregio Fryslân. Riedsútstel Ried : 6 juni 2013 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 23 mei 2013 Agindapunt : 13 Portefúljehâlder : G. Gerbrandy Amtner : W. Kobus en R. Brouwer Taheakke

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad. Registratienummer: GF Datum: 8 mei 2012 Agendapunt: 18. Behandelend ambtenaar: De heer C. Tiemersma

Aan de gemeenteraad. Registratienummer: GF Datum: 8 mei 2012 Agendapunt: 18. Behandelend ambtenaar: De heer C. Tiemersma Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF12.20057 Datum: 8 mei 2012 Agendapunt: 18 Portefeuillehouder: De heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: De heer C. Tiemersma Onderwerp: Jaarrekening 2011 en begroting

Nadere informatie

Foech ried/kolleezje: De raad is bevoegd het gemeentelijk reservebeleid aan te passen en vast te stellen.

Foech ried/kolleezje: De raad is bevoegd het gemeentelijk reservebeleid aan te passen en vast te stellen. Riedsútstel Ried : 26 maart 2015 Status : Besluitvormend Eardere behandeling : Opiniërend dd. 19 maart 2015 Agindapunt : niet invullen Portefúljehâlder : Gerda Postma Amtner : W. Kobus Taheakke : Nota

Nadere informatie

Riedsútstel. Foech ried/kolleezje: De raad is bevoegd om de belastingtarieven vast te stellen.

Riedsútstel. Foech ried/kolleezje: De raad is bevoegd om de belastingtarieven vast te stellen. Riedsútstel Ried : 11 december 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 27 november 2014 Agindapunt : niet invullen Portefúljehâlder : G. Postma Amtner : C. Dijkstra

Nadere informatie

Registratienummer: GF14.20043 Datum collegebesluit: 19 mei 2014 Agendapunt: 12

Registratienummer: GF14.20043 Datum collegebesluit: 19 mei 2014 Agendapunt: 12 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF14.20043 Datum collegebesluit: 19 mei 2014 Agendapunt: 12 Portefeuillehouder: Mevrouw C. van der Laan Behandelend ambtenaar: De heer C. Tiemersma Onderwerp: Jaarrekening

Nadere informatie

Foech ried/kolleezje: De vaststelling van verordeningen als bedoeld in artikel 8 en artikel 35 IOAW dient door de gemeenteraad te gebeuren.

Foech ried/kolleezje: De vaststelling van verordeningen als bedoeld in artikel 8 en artikel 35 IOAW dient door de gemeenteraad te gebeuren. Riedsútstel Ried : 14 februari 2013 Status : Besluitvormend Agindapunt : 6 Eardere behandeling : Informerend: 10 januari 2013 Opiniërend: 24 januari 2013 Portefúljehâlder : K. Antuma Amtner : Mw. R. Schievink-de

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Hoogte overhead en productieve uren tarievenboek 2013

Riedsútstel. Underwerp Hoogte overhead en productieve uren tarievenboek 2013 Riedsútstel Ried : 11 oktober 2012 Status : Besluitvormend Agindapunt : 5 Portefúljehâlder : K. Antuma Amtner : E. Plantinga Taheakke : Bijlage 1 TB-M1 - PvdA motie overhead Bijlage 2 TB-M2 - PvdA motie

Nadere informatie

De raad van de gemeente Emmen Ontwikkeling, Beleid en Directiestaf. uw kenmerk bijlage behandeld door M.J. Visser

De raad van de gemeente Emmen Ontwikkeling, Beleid en Directiestaf. uw kenmerk bijlage behandeld door M.J. Visser Raadhuisplein 1 7811 AP Emmen t. 140591 f. 0591 685599 Postbus 30001 7800 RA Emmen e. gemeente@emmen.nl i. gemeente.emmen.nl ~ 1)1::+..1).. Gemeente ~'1" ~ Emmen -t- De raad van de gemeente Emmen Ontwikkeling,

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT 4i RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Registratienummer raad 1130792 Datum: 27 mei 2014 Behandeld door: R. van Wijk Afdeling / Team: MO/BMO Onderwerp: Zienswijze bij het jaarverslag en jaarrekening 2013 van

Nadere informatie

Portefeuillehouder van der Laan Datum collegebesluit 28 april 2015 Opsteller Cor Tiemersma Registratie GF Agendapunt

Portefeuillehouder van der Laan Datum collegebesluit 28 april 2015 Opsteller Cor Tiemersma Registratie GF Agendapunt Portefeuillehouder van der Laan Datum collegebesluit 28 april 2015 Opsteller Cor Tiemersma Registratie GF15.20034 Agendapunt Onderwerp Jaarrekening 2014, begrotingswijziging 2015-1 en Begroting 2016 GR

Nadere informatie

GR SW ''FRYSLÂN'' Begroting 2014

GR SW ''FRYSLÂN'' Begroting 2014 GR SW ''FRYSLÂN'' Begroting 2014 - CONCEPT - 1 INLEIDING 3 2 KADERBRIEF 4 2.1 Taakstelling GR-gemeenten en opdracht aan Caparis NV 4 2.2 Opdracht overige gemeenten aan Caparis NV 5 2.3 Bijdrage gemeenten

Nadere informatie

Riedsútstel. Op besjen : -

Riedsútstel. Op besjen : - Riedsútstel Ried : 10 december 2015 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. Agindapunt : niet invullen Portefúljehâlder : G. Postma Amtner : E. van der Zwaag Taheakke

Nadere informatie

Aan de gemeenten in de GR Breed Griffier ter attentie van gemeenteraad. Datum: 31 maart 2014 Onderwerp: gewijzigde begroting 2015

Aan de gemeenten in de GR Breed Griffier ter attentie van gemeenteraad. Datum: 31 maart 2014 Onderwerp: gewijzigde begroting 2015 Aan de gemeenten in de GR Breed Griffier ter attentie van gemeenteraad Datum: 31 maart 2014 Onderwerp: gewijzigde begroting 2015 Geachte gemeenteraadsleden, In december 2014 hebben wij u geïnformeerd over

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 01-02-2018 Franeker, 10-1-2018 Onderwerp Herziene begroting 2018 Dienst SoZaWe Portefeuillehouder Wethouder B. Tol Steller T. Osinga-van der Zee, t.osinga@waadhoeke.nl Beoogd

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Transitie muziekonderwijs

Riedsútstel. Underwerp Transitie muziekonderwijs Riedsútstel Ried : 12 september 2013 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 29 augustus 2013 Agindapunt : 8 Portefúljehâlder : M. van der Veen Amtner : mw. D. Verbeek

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling. Foech ried/kolleezje: Raad: kaderstellend

Riedsútstel. Underwerp Regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling. Foech ried/kolleezje: Raad: kaderstellend Riedsútstel Ried : 11 december 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Werkgroep 3D d.d. 3 december 2014 Agindapunt : 18 Portefúljehâlder : mw. G. Postma Amtner : mw. C. Zondag Taheakke

Nadere informatie

Foech ried/kolleezje: De raad is bevoegd middelen beschikbaar te stellen voor de realisatie van plannen van het college.

Foech ried/kolleezje: De raad is bevoegd middelen beschikbaar te stellen voor de realisatie van plannen van het college. Riedsútstel Ried : 16 april 2014 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 3 april 2014 Agindapunt : 9 Portefúljehâlder : J. Lammers Amtner : T.A. Rijpkema Taheakke : -

Nadere informatie

T.J. Kolsteren raad oktober 2012

T.J. Kolsteren raad oktober 2012 Agendapunt commissie: steller telefoonnummer email T.J. Kolsteren 040-2083563 tko@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Bestuursrapportage 2012 (begrotingswijziging) 12raad00592

Nadere informatie

onderwerp Zienswijze SWA ontwerp programmabegroting 2016 en SWA meerjarenbegroting

onderwerp Zienswijze SWA ontwerp programmabegroting 2016 en SWA meerjarenbegroting Gemeente Nieuwkoop College van Burgemeester en Wethouders nieuwkoop raadsvoorstel portefeuillehouder opgesteld door Registratienummer collegebesluit vergaderdatum raad jaar/nummer T. Veninga Vergunningen,

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/11979 Datum : 3 juni 2013 Programma : Economie, Werk en Inkomen Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Vaststelling Verordening Tegenprestatie 2015 gemeente Achtkarspelen

Riedsútstel. Underwerp Vaststelling Verordening Tegenprestatie 2015 gemeente Achtkarspelen Riedsútstel Ried : Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Agindapunt : niet invullen Portefúljehâlder : Mw. G. Postma Amtner : Mw. R. Schievink-de Boer Taheakke : Verordening Tegenprestatie

Nadere informatie

Gewijzigde begroting 2012

Gewijzigde begroting 2012 Gewijzigde Werkvoorzieningschap De Sluis Opgesteld door het Dagelijks Bestuur te Woerden d.d. 8 december Vast te stellen door het Algemeen Bestuur d.d. 22 maart Dit document bevat vertrouwelijke informatie.

Nadere informatie

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad

Gemeente Langedijk. Voorstel aan de raad Gemeente Langedijk Raadsvergadering : 21 januari 2014 Agendanummer : 7 Portefeuillehouder Afdeling Opsteller : H.J.M. Schrijver : Publiekszaken : M.A. (Monique) Wong Chung Voorstel aan de raad Onderwerp

Nadere informatie

15 maart Begrotingswijziging

15 maart Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 15 maart 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Ingekomen stukken. Vergadering : 22 januari 2015

Ingekomen stukken. Vergadering : 22 januari 2015 Ingekomen stukken Vergadering : 22 januari 2015 Agendapunt : 6 (C7) Status : Besluitvormend (procedureel) Programma : (8) Wurk & Bystân Portefeuillehouder : D.A. Fokkema / H. Rijpstra Behandelend ambt.

Nadere informatie

- oo~ FEB :09. BuslncssPost

- oo~ FEB :09. BuslncssPost DOOR NAAR WERK WERK - oo~ Abel Tasmanstraat 7 Postbus 2040 7801 CA Emmen Tel. (0591)636600 Fax (0591) 630663 www.emco-groep.nl College van Burgemeester en Wethouders van de deelnemende gemeenten Emmen,

Nadere informatie

Riedsútstel. Bijlage 5 : Bijlage 6 : Bijlage 7 : Op besjen : - Underwerp Regionaal Transitie Arrangement (RTA) jeugdzorg Fryslân

Riedsútstel. Bijlage 5 : Bijlage 6 : Bijlage 7 : Op besjen : - Underwerp Regionaal Transitie Arrangement (RTA) jeugdzorg Fryslân Riedsútstel Ried : 12 december 2013 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling Informerend d.d. 28 november 2013 Agindapunt : 9 Portefúljehâlder : K. H. Antuma Amtner : mw. A.R. Voolstra Taheakke

Nadere informatie

Riedsútstel. Bijlage 5 Bijlage 6 Bijlage 7 Bijlage 8 Bijlage 9 Bijlage 9a Bijlage 10 Bijlage 11 Op besjen : -

Riedsútstel. Bijlage 5 Bijlage 6 Bijlage 7 Bijlage 8 Bijlage 9 Bijlage 9a Bijlage 10 Bijlage 11 Op besjen : - Riedsútstel Ynformaasjekarrûsel : 5 februari 2015 Agindapunt : 5 Status : Informerend/Vergaderstuk Ferfolch : Opiniërend/Besluitvormend d.d. 12 februari 2015 (agendapunt 11) Portefúljehâlder : G. Gerbrandy/mw.

Nadere informatie

t ^ nveq.íĩ? ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^- ^

t  ^ nveq.íĩ? ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^- ^ R16.00060 B E Z O E K A D R E S î Raadhuisstraat 1 9301 AA Roden E M E E N T E P O S T A D R E S t Postbus 109 9300 AC Roden î N O O R D E N V E L D W E B S I T E / E - M A I L t www.gi ^ nl T E L E F

Nadere informatie

: Bijlage 1 Oplegnotitie ANNO II Colleges, raden en Staten Bijlage 2 Agenda Netwerk Noordoost

: Bijlage 1 Oplegnotitie ANNO II Colleges, raden en Staten Bijlage 2 Agenda Netwerk Noordoost Riedsútstel Ried : 10 december 2015 Agindapunt : Status : Opiniërend/Besluitvormend Program : Programma 6 - Ontwikkeling Eardere behandeling : Portefúljehâlder : G. Gerbrandy Amtner : M. Brouwer Taheakke

Nadere informatie

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 17

GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 17 GEMEENTE LEEUWARDERADEEL 17 Raadsvergadering: 9 juni 2011 Voorstelnummer: 2011/ 36 Stiens, 30 mei 2011 Behandelend ambtenaar: C. de Val / T. Otter E-mail: c.deval@leeuwarderadeel.nl / t.otter@leeuwarderadeel.nl

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Verordening maatschappelijke ondersteuning Achtkarspelen 2012

Riedsútstel. Underwerp Verordening maatschappelijke ondersteuning Achtkarspelen 2012 Riedsútstel Ried : 6 september 2012 Status : Besluitvormend Agindapunt : 8 Portefúljehâlder : K. Antuma Amtner : mw. M. Bakker Taheakke : Bijlage 1 Verordening Maatschappelijke ondersteuning Bijlage 2

Nadere informatie

Registratienummer: GF13.20024 Datum collegebesluit: 16 april 2013 Agendapunt: 7

Registratienummer: GF13.20024 Datum collegebesluit: 16 april 2013 Agendapunt: 7 Aan de gemeenteraad Registratienummer: GF13.20024 Datum collegebesluit: 16 april 2013 Agendapunt: 7 Portefeuillehouder: De heer L. Buwalda Behandelend ambtenaar: De heer C. Tiemersma Onderwerp: Jaarrekening

Nadere informatie

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG OVERZICHT JAARVERSLAG 2011 FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG Voor de overzichtelijkheid zijn in het jaarverslag 2011 uitsluitend de kerncijfers en de balans en de winst- en verliesrekening opgenomen. De gegevens

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Hulp bij het Huishouden vanaf 2015

Riedsútstel. Underwerp Hulp bij het Huishouden vanaf 2015 Riedsútstel Ynformaasjekarrûsel : 12 juni 2014 Status : Informerend / Vergaderstuk Agindapunt : 3 Portefúljehâlder : Mw. G. Postma Amtner : Mw. M. Bakker Taheakke : Bijlage 1 - Huishoudelijke ondersteuning

Nadere informatie

BEGROTING 2014-2017 bij ongewijzigd beleid Werkvoorzieningschap De Sluis

BEGROTING 2014-2017 bij ongewijzigd beleid Werkvoorzieningschap De Sluis BEGROTING 2014-2017 bij ongewijzigd beleid Werkvoorzieningschap De Sluis Opgesteld door het Dagelijks Bestuur te Woerden d.d. 3 juli 2013 Vastgesteld door het Algemeen Bestuur d.d. 3 juli 2013 Carrosserieweg

Nadere informatie

AAN DE AGENDACOMMISSIE

AAN DE AGENDACOMMISSIE AAN DE AGENDACOMMISSIE Agenda: 8-6-2017 Franeker, 20-4-2017 Onderwerp Begroting 2018 Gemeenschappelijke Regeling Fryslân-West Portefeuillehouder Wethouder T. Twerda Doel Besluitvorming Samenvatting De

Nadere informatie

Onderwerp: Conceptbegroting 2012 van het Werkvoorzieningschap Weert e.o. De Risse en De Risse Holding BV.

Onderwerp: Conceptbegroting 2012 van het Werkvoorzieningschap Weert e.o. De Risse en De Risse Holding BV. VOORSTEL AAN DE RAAD VAN DE GEMEENTE CRANENDONCK Registratienummer Datum raadsvergadering 14 juni 2011 Datum B&W besluit 26 april 2011 Portefeuillehouder B. Manders Behandelend ambtenaar C. van Hoorn Onderwerp:

Nadere informatie

Onderwerp : Jaarstukken 2016 IJmond Werkt!

Onderwerp : Jaarstukken 2016 IJmond Werkt! Raadsvoorstel *Z03D358CF1A* Aan de raad Documentnummer : INT-17-35730 Afdeling : Samenleving Onderwerp : Jaarstukken 2016 IJmond Werkt! Inleiding De gemeenschappelijke regeling IJmond Werkt! verzorgt voor

Nadere informatie

Financieel economisch verslag

Financieel economisch verslag OVERZICHT JAARVERSLAG 2013 Financieel economisch verslag Voor de overzichtelijkheid zijn in het jaarverslag 2013 uitsluitend de kerncijfers en de balans en de winst- en verliesrekening opgenomen. De gegevens

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Lokale uitvoering Participatiewet. Datum: 13 mei Decosnummer: 192

Raadsvoorstel. Status: Besluitvormend. Agendapunt: 8. Lokale uitvoering Participatiewet. Datum: 13 mei Decosnummer: 192 Raadsvoorstel Status: Besluitvormend Agendapunt: 8 Onderwerp: Lokale uitvoering Participatiewet Datum: 13 mei 2014 Portefeuillehouder: R.J.W. van Leeuwen Decosnummer: 192 Informant: Ton Schrijver E.t.schrijver@dalfsen.nl

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: Raadsvergadering van 19 april 2012 Agendanummer: 6.2. Onderwerp: Herstructurering Sociale Werkvoorziening

RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: Raadsvergadering van 19 april 2012 Agendanummer: 6.2. Onderwerp: Herstructurering Sociale Werkvoorziening RAADSVOORSTEL Verseon kenmerk: 332804 Raadsvergadering van 19 april 2012 Agendanummer: 6.2 Onderwerp: Herstructurering Sociale Werkvoorziening Verantwoordelijk portefeuillehouder: L. Koevoets SAMENVATTING

Nadere informatie

3. Beoogd resultaat Vaststellen van de concept begrotingen 2018 van Wedeka bedrijven en de EMCO-groep.

3. Beoogd resultaat Vaststellen van de concept begrotingen 2018 van Wedeka bedrijven en de EMCO-groep. *17.01409* VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Behandelend ambtenaar: J. Wolters Afdeling/cluster: / Telefoonnr.: 0591-535472 Portefeuillehouder: J.F.A. Alberts Registratienummer: 17.01409 Onderwerp: Jaarstukken

Nadere informatie

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG OVERZICHT JAARVERSLAG 2014 FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG Voor de overzichtelijkheid zijn in het jaarverslag 2014 uitsluitend de kerncijfers en de balans en de winst- en verliesrekening opgenomen. De gegevens

Nadere informatie

Burgemeester en Wethouders 16 mei Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven z Samenleving

Burgemeester en Wethouders 16 mei Steller Documentnummer Afdeling. L. van der Hoeven z Samenleving Burgemeester en Wethouders Steller Documentnummer Afdeling Samenleving Doorkiesnummer Communicatie Portefeuillehouder Nee G.M. Dijksterhuis Kabinet Brief bijgevoegd Te volgen procedure Nee Rubriek Advies

Nadere informatie

Onderwerp Meicirculaire 2009 Gemeentefonds en aanpassingen begroting 2009

Onderwerp Meicirculaire 2009 Gemeentefonds en aanpassingen begroting 2009 Gemeente Appingedam Raadsvoorstel Raadsagenda d.d.: 17 september 2009 Voorstel nummer : 9 Behandelend ambtenaar : A. Schuur Telefoonnummer : 0596 691241 E-mailadres : a.schuur@appingedam.nl Portefeuillehouder

Nadere informatie

GR SW ''FRYSLÂN'' Begroting 2015

GR SW ''FRYSLÂN'' Begroting 2015 GR SW ''FRYSLÂN'' Begroting 2015 - CONCEPT - 1 INLEIDING 3 2 PROGRAMMAPLAN 4 2.1 Algemeen 4 2.2 Taakstelling en wachtlijst 4 2.3 Ontwikkeling van binnen naar buiten 4 2.4 Personele bezetting 5 3 PARAGRAFEN

Nadere informatie

Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2009 tot 1 april 2011.

Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2009 tot 1 april 2011. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 10 september 2008 / 164/2008 Fatale termijn: besluitvorming vóór: 10 september 2008 Onderwerp Extra uitgaven Hulp bij het huishouden op grond van de Wet maatschappelijke

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Jaarrekening 2007 en begroting 2009 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. 1) Status

Raadsvoorstel. Onderwerp: Jaarrekening 2007 en begroting 2009 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord. 1) Status Raadsvoorstel Agendanr. : Onderwerp: Jaarrekening 2007 en begroting 2009 van de Veiligheidsregio Brabant-Noord Reg.nr. : B&W verg.. : Cie_verg. : Raadsverg.. : 1) Status Ter uitvoering van het bepaalde

Nadere informatie

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 30 september 2009 / 159/2009. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t.

Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 30 september 2009 / 159/2009. Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Datum raadsvergadering / Nummer raadsvoorstel 30 september 2009 / 159/2009 Fatale termijn: besluitvorming vóór: N.v.t. Onderwerp Wsw-financiën opnemen in de begroting Programma / Programmanummer Werk &

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.18.2058 *B.18.2058* Landgraaf, 16 november 2018 ONDERWERP: 3e -5e begrotingswijziging 2018 en 1e begrotingswijziging 2019 BsGW

Nadere informatie

Heerhugowaard 13. SEP- 2014. Agendanr.: 12 Voorstelnr.: RB2014091 Onderwerp: Begroting 2015 WNK bedrijven Programma: 4 Sociale Samenhang

Heerhugowaard 13. SEP- 2014. Agendanr.: 12 Voorstelnr.: RB2014091 Onderwerp: Begroting 2015 WNK bedrijven Programma: 4 Sociale Samenhang Ras-. 13. SEP- 214 VooĮstelnummer: Rŭaoi^Qįl Heerhugowaard nul ut Agendanr.: 12 Voorstelnr.: RB21491 Onderwerp: Begroting 215 WNK bedrijven Programma: 4 Sociale Samenhang Reden van agendering: ter besluitvorming

Nadere informatie

RAADSINFORMATIEBRIEF 12R R.00167

RAADSINFORMATIEBRIEF 12R R.00167 RAADSINFORMATIEBRIEF 12R.00167 gemeente WOERDEN Van College van Burgemeester en Wethouders Datum 8 mei 2012 Portefeuillehouders) : L.Ypma Portefeuille(s) : Sociale Zaken Contactpersoon : C. Drabik Tel.nr.

Nadere informatie

Reg.nr: FLO/2012/13137 Pagina 1 van 5. Begrotingswijziging WOZL 2012 i.v.m. uitstel van betaling Licom NV

Reg.nr: FLO/2012/13137 Pagina 1 van 5. Begrotingswijziging WOZL 2012 i.v.m. uitstel van betaling Licom NV Reg.nr: FLO/2012/13137 Pagina 1 van 5 GEMEENTE NUTH Raad: 2 oktober 2012 Agendapunt: RTG: nvt AAN DE RAAD Onderwerp: Begrotingswijziging WOZL 2012 i.v.m. uitstel van betaling Licom NV 1. Samenvatting Nu

Nadere informatie

Onderwerp : Financiele verkenning bestuursakkoord met betrekking tot de Wet Werken Naar Vermogen

Onderwerp : Financiele verkenning bestuursakkoord met betrekking tot de Wet Werken Naar Vermogen MEMO Datum : 16 mei 2011 Aan : Gemeenteraad Van : college B&W Onderwerp : Financiele verkenning bestuursakkoord met betrekking tot de Wet Werken Naar Vermogen In de raadsvergadering van 28 april 2011 is

Nadere informatie

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015.

Voorstel van het college aan de raad. Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. GEMEENTE OLDEBROEK Raadsvergadering d.d. 7 juli 2016 Onderwerp: Jaarverslag en Jaarrekening 2015. Voorstel van het college aan de raad Agendapunt Portefeuillehouder: mw. A.A.C. Groot Kenmerk: 247735 /

Nadere informatie

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Kaders begroting III Financiële beschouwing begroting 2014 en meerjarenraming 4

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Kaders begroting III Financiële beschouwing begroting 2014 en meerjarenraming 4 Perspectiefnota 2014 Inhoudsopgave blz. I Inleiding 3 II Kaders begroting 2014 3 III Financiële beschouwing begroting 2014 en meerjarenraming 4 Bijlagen: begrotingscirculaire 2014-2017 provincie Groningen

Nadere informatie

FINANCIEEL ECONOMISCH JAARVERSLAG

FINANCIEEL ECONOMISCH JAARVERSLAG 2017 FINANCIEEL ECONOMISCH JAARVERSLAG GECONSOLIDEERDE BALANS 2017 Het balanstotaal ultimo 2017 bedraagt 20.282.000 en is daarmee 578.000 lager dan de balans ultimo 2016. Dit betekent een daling van 2,8%.

Nadere informatie

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject

Onderwerp : Beschikbaar stellen krediet IBAproject Aan de Gemeenteraad Raad Status 26 maart 2009 Besluitvormend Onderwerp Beschikbaar stellen krediet IBAproject Punt no. 15b Korte toelichting Het voorstel dat voor u ligt is gebaseerd op de uitkomsten van

Nadere informatie

uw brief van: ons kenmerk: bijlage(n): datum: 14.3004216 2 12 juni 2014

uw brief van: ons kenmerk: bijlage(n): datum: 14.3004216 2 12 juni 2014 Gemeenteraad Heerenveen uw brief van: ons kenmerk: bijlage(n): datum: 14.3004216 2 12 juni 2014 Onderwerp: Geachte raad, Graag willen wij u onze zienswijze geven op de financiële rapportages die wij van

Nadere informatie

Onderwerp: Begroting 2013 GR WNK. Aan de raad,

Onderwerp: Begroting 2013 GR WNK. Aan de raad, Agendapunt : 08 Voorstelnummer : 12-086 Raadsvergadering : 13 december 2012 Naam opsteller : Eline van Braak Informatie op te vragen bij : Eline van Braak Portefeuillehouders : Jan Mesu Onderwerp: Begroting

Nadere informatie

Foech ried/kolleezje De raad stelt bestemmingsplannen vast. Het college is verantwoordelijk voor de voorbereiding.

Foech ried/kolleezje De raad stelt bestemmingsplannen vast. Het college is verantwoordelijk voor de voorbereiding. Riedsútstel Informatiecarrousel : 18 oktober 2012 Status : Informerend Agindapunt : 5 Portefúljehâlder : J. Lammers Amtner : mw. M. Streefkerk Taheakke : Bijlage 1 Procedurevarianten bestemmingsplannen

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Evaluatie bezuinigingsmaatregelen openbare verlichting.

Riedsútstel. Underwerp Evaluatie bezuinigingsmaatregelen openbare verlichting. Riedsútstel Ried : 26 februari 2015 Status : Informatiecarrousel Eardere behandeling : 21 november 2013 besluitvormend Agindapunt : niet invullen Portefúljehâlder : M. de Haan Amtner : P.B. Bos Taheakke

Nadere informatie

Raadsvoorstel Zaak :

Raadsvoorstel Zaak : Zaak : 00509545 Onderwerp Portefeuillehouder Mevrouw drs. M. Mulder Datum raadsvergadering 27 juni 2017 Samenvatting Het Dagelijks Bestuur (DB) van Baanbrekers heeft de geactualiseerde begroting 2017,

Nadere informatie

Ontwerpbegroting Vixia 2014

Ontwerpbegroting Vixia 2014 Ontwerpbegroting Vixia 2014 Gemeentebladnummer: 2013/30 2013/6568 Vergaderdatum: 27 juni 2013 Agendapunt: Portefeuillehouder Dhr. P. Hovens Steller M. Meurkens Aan de Raad Voorstel: 1. Kennisnemen van

Nadere informatie

8 februari Begrotingswijziging

8 februari Begrotingswijziging Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: 8 februari 2018 Onderwerp: Begrotingswijziging Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. De wijzigingen van de budgetten te autoriseren. Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Definitief bijgestelde begroting 2015 van Vixia BV en GR

Definitief bijgestelde begroting 2015 van Vixia BV en GR Betreft Vergaderdatum Definitief bijgestelde begroting 2015 van Vixia BV en GR 28-mei-2015 Gemeenteblad 2015 / Agendapunt Aan de Raad Voorstel De gemeenteraad wordt voorgesteld: 1. Kennisnemen van de definitief

Nadere informatie

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost.

Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. gemeente Eindhoven 17R7206 Raadsnummer Inboeknummer 17bst00423 B&W beslisdatum 04 april 2017 Dossiernummer 17.14.151 Raadsvoorstel Zienswijze ontwerp begroting 2018 Veiligheidsregio Brabant Zuidoost. Inleiding

Nadere informatie

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD

VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD VOORSTEL AAN DE GEMEENTERAAD Onderwerp: Registratienummer: 349007 zienswijze concept begroting 203 Atlant Groep Op voorstel van B&W d.d.: dinsdag 4 september 202 Datum vergadering: dinsdag 6 november 202

Nadere informatie

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T

R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T R A A D S V O O R S T E L E N O N T W E R P B E S L U I T Registratienummer raad 1401596 Datum: Portefeuillehouder: 31 oktober 2017 R.J. Helm Domein / Team: MAAD / MOWM Behandeld door: M.C. Kramer-Lok

Nadere informatie

Onderwerp: 1e begrotingswijziging 2019, begroting 2020 en jaarverslag 2018 Veiligheidsregio Rotterdam- Rijnmond (VRR)

Onderwerp: 1e begrotingswijziging 2019, begroting 2020 en jaarverslag 2018 Veiligheidsregio Rotterdam- Rijnmond (VRR) Sector/stafafdeling: Portefeuillehouder: BZM/BOA Burgemeester Ter behandeling in de vergadering van: de commissie BZM d.d. 14 mei de Raad d.d. 28 mei 2018 Onderwerp: 1e begrotingswijziging 2019, begroting

Nadere informatie

het vaststellen van de begroting 2013 van de openbare scholengemeenschap (OSG) voor voortgezet onderwijs Winkler Prins

het vaststellen van de begroting 2013 van de openbare scholengemeenschap (OSG) voor voortgezet onderwijs Winkler Prins Nummer: 2013R0014 Afdeling: Samenleving GEMEENTEBESTUUR VAN VEENDAM 25 februari 2013 Veendam, 22 januari 2013 Onderwerp: het vaststellen van de begroting 2013 van de openbare scholengemeenschap (OSG) voor

Nadere informatie

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel

documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel *Z01633AB306* documentnr.: INT/C/16/24902 zaaknr.: Z/C/16/27528 Raadsvoorstel Onderwerp : Jaarrekening 2015 en begroting 2017 ODBN Datum college : 21 juni 2016 Portefeuillehouder : G.M.P. Stoffels Afdeling

Nadere informatie

Wy stelle jo foar te besluten om: te kiezen voor de bestuurlijke strafbeschikking als nieuw handhavingsinstrument voor de gemeente Achtkarspelen.

Wy stelle jo foar te besluten om: te kiezen voor de bestuurlijke strafbeschikking als nieuw handhavingsinstrument voor de gemeente Achtkarspelen. Riedsútstel Ried : 3 oktober 2013 Status : Opiniërend/Besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 19 september 2013 Agindapunt : 11 Portefúljehâlder : G. Gerbrandy Amtner : mw. H. Bouma Taheakke

Nadere informatie

De netto verschillen tussen de meicirculaire 2016 en de decembercirculaire 2015 zijn als volgt:

De netto verschillen tussen de meicirculaire 2016 en de decembercirculaire 2015 zijn als volgt: R A A D S I N F O R M A T I E B R I E F De leden van de raad Postbus 200 2920 AE KRIMPEN AAN DEN IJSSEL Datum: 16-6-2016 Zaaknummer: ZK16003379 Afdeling: Financiën en Control Contactpersoon: J.M.T. Koren

Nadere informatie

Riedsútstel. Underwerp Precariobelasting op kabels en leidingen. Foech ried/kolleezje: Bevoegdheid van de raad.

Riedsútstel. Underwerp Precariobelasting op kabels en leidingen. Foech ried/kolleezje: Bevoegdheid van de raad. Riedsútstel Ried : 6 maart 2014 Status : Opiniërend/besluitvormend Eardere behandeling : Informerend d.d. 10 oktober 2013 Opiniërend d.d. 21 november 2013 Agindapunt : 8 Portefúljehâlder : K. Antuma Amtner

Nadere informatie

Gewijzigde begroting 2011 versie 2

Gewijzigde begroting 2011 versie 2 Gewijzigde versie 2 Werkvoorzieningschap De Sluis Opgesteld door het Dagelijks Bestuur te Woerden d.d. 12 mei Vast te stellen door het Algemeen Bestuur d.d. 7 juli Dit document bevat vertrouwelijke informatie.

Nadere informatie

Voorstel aan het Dagelijks Bestuur Fivelingo

Voorstel aan het Dagelijks Bestuur Fivelingo Voorstel aan het Dagelijks Bestuur Fivelingo Vergadering Dagelijks Bestuur Datum vergadering : 30 april 2015 Afdeling : Financiën Agendapunt : 01 Auteur : Egbert Lutjes Via OR : Nee Tel. : Via Cliëntenraad

Nadere informatie

Onderwerp : Verwerking septembercirculaire 2014 in de begroting, als 1 e begrotingswijziging op de programmabegroting 2015

Onderwerp : Verwerking septembercirculaire 2014 in de begroting, als 1 e begrotingswijziging op de programmabegroting 2015 Raadsvoorstel *Z0150D438FB* Aan de raad Documentnummer : INT-14-14335 Afdeling : Bedrijfsvoering Onderwerp : Verwerking septembercirculaire 2014 in de begroting, als 1 e begrotingswijziging op de programmabegroting

Nadere informatie

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG

FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG OVERZICHT JAARVERSLAG 2015 FINANCIEEL ECONOMISCH VERSLAG Voor de overzichtelijkheid zijn in het jaarverslag 2015 uitsluitend de kerncijfers en de balans en de winst- en verliesrekening opgenomen. De gegevens

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.17.0709 B.17.0709 Landgraaf, 20 april 2017 ONDERWERP: 1e berap 2017 ISD BOL PROGRAMMA 2. Maatschappelijke voorzieningen Verantwoordelijke

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Zaaknummer : 550663 Datum : 1 mei 2018 Programma : Regie Blad : 1 van 5 Commissie : Bestuur Portefeuillehouder: mr. P.J.M. van Domburg Informatie

Nadere informatie

gemeente Leek Omgevingsdienst Groningen Postbus AB VEENDAM Geachte heer, mevrouw,

gemeente Leek Omgevingsdienst Groningen Postbus AB VEENDAM Geachte heer, mevrouw, 0117 gemeente Leek Omgevingsdienst Groningen Postbus 97 9640 AB VEENDAM Registratienummer: 2018003670 Onderwerp: Ontwerpbegroting 2019 Contactpersoon: mevrouw N. Abramjan Leek, 28 mei 2018 Geachte heer,

Nadere informatie

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord

1 e HERZIENING BEGROTING Omgevingsdienst Brabant Noord 1 e HERZIENING BEGROTING 2017 Omgevingsdienst Brabant Noord 1. ALGEMEEN 1.1 Algemene uitgangspunten Op basis van de meest actuele ontwikkelingen is de op een aantal onderdelen bijgesteld. Bij de herziening

Nadere informatie

Oplegnotitie (Conceptbegroting 2012 WOZL) Gemeenteblad nr. 2011/41

Oplegnotitie (Conceptbegroting 2012 WOZL) Gemeenteblad nr. 2011/41 Maximaal 1 A4 Oplegnotitie (Conceptbegroting 2012 WOZL) Gemeenteblad nr. 2011/41 Rol van de raad De raad krijgt dit raadsvoorstel voorgelegd om - Uitvoering te geven aan de bevoegdheid vastgesteld in artikel

Nadere informatie

Raadsvoorstel Nummer:

Raadsvoorstel Nummer: Raadsvoorstel Nummer: 250048 Datum: 26 mei 2015 Hoort bij collegeadvies nummer: 250047 Datum raadsvergadering: 11 juni 2015 Portefeuillehouder: A. Dragt Onderwerp Jaarrekening RWA 2014 Meerjarenbegroting

Nadere informatie

Toelichting over de behandeling van: HAMERSTUK Raadsvoorstel aanvullende wsw middelen Van: Het college van B&W van 4 december 2012.

Toelichting over de behandeling van: HAMERSTUK Raadsvoorstel aanvullende wsw middelen Van: Het college van B&W van 4 december 2012. Toelichting over de behandeling van: HAMERSTUK Raadsvoorstel aanvullende wsw middelen 2012 Van: Het college van B&W van 4 december 2012 Doel: Toelichting: Besluiten Voorliggende besluitvorming Aan de raad

Nadere informatie

BEGROTING 2015 WERKVOORZIENINGSSCHAP ZUID-KENNEMERLAND

BEGROTING 2015 WERKVOORZIENINGSSCHAP ZUID-KENNEMERLAND BOB 14/020 Aan de raad, BEGROTING 2015 WERKVOORZIENINGSSCHAP ZUID-KENNEMERLAND Voorgeschiedenis / aanleiding Op 7 oktober jl. heeft het college besloten de conceptbegroting van 2015 ter goedkeuring voor

Nadere informatie

Voorstel raad en raadsbesluit

Voorstel raad en raadsbesluit Voorstel raad en raadsbesluit Gemeente Landgraaf Programma Documentnummer: B.15.0511 B.15.0511 Landgraaf, 17 maart 2015 ONDERWERP: Begroting 2016 ISD BOL Raadsvoorstelnummer: 13 PROGRAMMA 2. Maatschappelijke

Nadere informatie

Inhoud. Voorwoord 5. Begroting 2015 8. NTW overzicht per bedrijf 10. Begrote investeringen 2015 13 [3]

Inhoud. Voorwoord 5. Begroting 2015 8. NTW overzicht per bedrijf 10. Begrote investeringen 2015 13 [3] Begroting 2015 1 Inhoud Voorwoord 5 Begroting 2015 8 NTW overzicht per bedrijf 10 Begrote investeringen 2015 13 [3] 1 1 [4] Voorwoord bij de geconsolideerde begroting 2015 van NV Empatec Hierbij bieden

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Raadsvergadering d.d. : 22 november Agendapunt : 12. : concept begroting 2012 Ability. B&W besluit d.d.

Raadsvoorstel. Raadsvergadering d.d. : 22 november Agendapunt : 12. : concept begroting 2012 Ability. B&W besluit d.d. Raadsvoorstel Raadsvergadering d.d. : 22 november 2011 Agendapunt : 12 Portefeuillehouder Onderwerp : dhr. K.P. Berghuis : concept begroting 2012 Ability B&W besluit d.d. : 1 november 2011 Inleiding Op

Nadere informatie

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3. III Kaders begroting

Inhoudsopgave. I Inleiding 3. II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3. III Kaders begroting Perspectiefnota 2016 Inhoudsopgave blz. I Inleiding 3 II Financiële beschouwing begroting 2016 en meerjarenraming 3 III Kaders begroting 2016 4 Bijlagen: begrotingscirculaire 2016-2019 provincie Groningen

Nadere informatie

Gemeentelijke bijdrage 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Krimpen aan den IJssel 128.543 84.164 101.698 119.042 136.387 153.732

Gemeentelijke bijdrage 2012 2013 2014 2015 2016 2017 Krimpen aan den IJssel 128.543 84.164 101.698 119.042 136.387 153.732 Raadsvoorstel Agendanummer: Datum raadsvergadering: Registratienummer: Onderwerp: Gevraagde Beslissing: Te besluiten om: 1. voor de herstructureringsmiddelen Promen een voorziening te vormen van 420.218

Nadere informatie