CENTRUM TER PREVENTIE VAN ZELFDODING ALGEMEEN BELEIDSPLAN Resultaatsgebieden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "CENTRUM TER PREVENTIE VAN ZELFDODING ALGEMEEN BELEIDSPLAN 2012 2017. Resultaatsgebieden"

Transcriptie

1 CENTRUM TER PREVENTIE VAN ZELFDODING ALGEMEEN BELEIDSPLAN Resultaatsgebieden 1. Het aanbod van informatie, documentatie en advies. 2. De ontwikkeling van methodieken en materialen op vlak van telezorg bij suïcidaliteit. 3. Het implementeren van laagdrempelige telezorg bij suïcidaliteit a. in het algemeen b. specifiek gericht op jongeren c. specifiek gericht op het bewaken van uitingen van suïcidaliteit op het internet d. specifiek gericht naar huisartsen en andere hulpverleners die in hun beroepsuitoefening geconfronteerd worden met suïcidaliteit.

2 2 Resultaatsgebied 1: Het aanbod van informatie, documentatie en advies Activiteiten 1) Het op vraag geven van informatie en vormingen aan hulpverleners over de preventie van zelfdoding. a. Het CPZ beschikt over een documentatiecentrum. b. Het CPZ beschikt over een informatieve website met up-to-date en toegankelijke informatie over zelfdoding. c. Het CPZ verspreidt een digitale nieuwsbrief met informatie over het CPZ, zijn partners en het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie. d. De catalogus is online raadpleegbaar. e. Het CPZ biedt vormingen op maat en heeft een open aanbod waarop hulpverleners zich kunnen inschrijven. f. Het CPZ biedt vormingen suïcidepreventie op maat van bedrijven i.s.m. Werkgroep Verder. g. Het CPZ biedt gastcolleges aan over de preventie van zelfdoding. h. De ervaring van de Zelfmoordlijn wordt continu geïntegreerd in de deskundigheidsbevordering. i. Aanvragen voor vorming die behoren tot de vaste doelgroepen van de Suïcidepreventiewerking van de CGG worden in eerste instantie doorverwezen. 2) Het ontwikkelen, onderhouden en uitdragen van deskundigheid op vlak van laagdrempelige telezorg bij suïcidaliteit. a. Het CPZ ontwikkelt standaardcriteria over hoe omgaan met suïcidale oproepen voor alle hulplijnen. b. Het CPZ ontwikkelt een kwaliteitslabel voor hulplijnen die de standaardcriteria respecteren. c. Het CPZ biedt specifieke vormingen aan rond telefonische en online hulpverlening. 3) Het op vraag van de Vlaamse overheid deelnemen aan werkgroepen en vergaderingen. a. Een expert van het CPZ neemt deel aan de Vlaamse Werkgroep Suïcidepreventie. b. Op vraag wordt er deelgenomen aan locoregionale vergaderingen in Brussel en de rest van Vlaanderen.

3 3 4) Het op eigen initiatief of op vraag informeren en adviseren over laagdrempelige telezorg bij suïcidaliteit van de overheid, relevante organisaties, de media en de bevolking. a. Het CPZ brengt jaarlijks een verslag uit over haar eigen laagdrempelige telezorg. b. Het CPZ is aanspreekpunt van de media en volgt, ondersteunt en verspreidt hierbij de mediarichtlijnen. c. Het CPZ komt op geregelde tijdstippen in de media met nieuwe gegevens over laagdrempelige telezorg bij suïcidaliteit. 5) Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding participeert aan (wetenschappelijk) onderzoek naar (de preventie van) zelfdoding. a. Het CPZ stimuleert en volgt algemeen wetenschappelijk onderzoek naar (de preventie van) zelfdoding op. b. Het CPZ vertaalt relevante onderzoeksresultaten naar de preventie van zelfdoding. c. De oproepverslagen van de Zelfmoordlijn worden gestandaardiseerd, beveiligd en geregistreerd. d. De oproepgegevens van de Zelfmoordlijn worden nauwgezet geïnventariseerd en geanalyseerd. e. Het CPZ zorgt permanent voor de kwantificering van de informatie die de Zelfmoordlijn genereert. f. Het CPZ werkt samen met andere onderzoeksinstanties. Evaluatiecriteria 1) Het CPZ beschikt over een toegankelijke documentatiedienst met een webcatalogus. 2) De trainers van het CPZ hebben minimum 2 jaren ervaring aan de Zelfmoordlijn. 3) Het CPZ vormt jaarlijks 200 personen in suïcidepreventie. 4) De mate waarin evaluatie van de ontwikkelde methodieken en materialen voorzien wordt. a. Alle meerdaagse vormingen worden geëvalueerd aan de hand van de VROS (Vragenlijst Reacties op Suïcidaliteit). b. In alle meerdaagse vormingen worden evaluatieformulieren afgenomen. Min. 75% van de deelnemers is tevreden. c. Jaarlijks vindt in juni een evaluatievergadering met de trainers plaats waarin interne en externe vormingen worden

4 4 geëvalueerd en indien nodig worden hierop volgende vormingen aangepast. 5) De wetenschappelijke onderbouwing van informatie, documentatie en advies. a. Van elk antwoord kan de wetenschappelijke onderbouw worden aangetoond. Indien er geen wetenschappelijke argumentatie beschikbaar is, dan wordt gezocht naar andere evidence (vb theory based). 6) De praktijkrelevantie van het aanbod van informatie, documentatie en advies. a. Het aantal informatie-aanvragen wordt systematisch bijgehouden. b. De analyse van oproepgegevens wordt afgestemd op vragen van de overheid, hulpverleners, media en publiek. 7) De mate waarin informatie, documentatie en advies actueel is en tijdig gebeurt. a. Elke informatie-aanvraag wordt binnen een redelijke termijn beantwoord (max. 5 werkdagen) b. Elke vormingsaanvraag wordt binnen een redelijke termijn beantwoord (max. 5 werkdagen). c. Vormingen kunnen binnen een termijn van 2 maanden worden aangeboden indien nodig. 8) De mate waarin de inbreng in de Vlaamse werkgroepen en vergaderingen wetenschappelijk onderbouwd, beleidsrelevant en resultaatgericht is. 9) De mate van samenwerking met relevante partners bij het aanbod van informatie, documentatie en advies. a. Informatie wordt gestaafd met informatie die beschikbaar wordt gesteld door kenniscentra als de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek (UGent) en Lucas (KULeuven). b. Het CPZ is actief lid van taskforces van IASP (International Association for Suicideprevention). c. Indien relevant worden informatievragers doorgestuurd naar kenniscentra (EZO, Lucas, VIGEZ, VVGG, ) en andere partners (Werkgroep Verder, Suïcidepreventiewerking CGG s, ). d. Gelijkaardige initiatieven in het buitenland worden opgevolgd (o.a. 113Online in Nederland). e. Er is jaarlijks overleg met SPW CGG minimum over het aanbod van vormingen van beide organisaties.

5 5 10) Het CPZ bezorgt een digitale nieuwsbrief aan intermediairs en/of iedereen die er zich voor inschrijft. Deze nieuwsbrief verschijnt minimaal 4 x per jaar. 11) Het CPZ volgt maatschappelijke en/of technologische ontwikkelingen die relevant kunnen zijn voor de suïcidepreventie. 12) Het jaarverslag met analyse van de oproepgegevens verschijnt elk jaar ten laatste in juni. 13) Bij elk perscontact worden de mediarichtlijnen gecommuniceerd. Resultaatsgebied 2: de ontwikkeling van methodieken en materialen op vlak van telezorg bij suïcidaliteit Activiteiten 1) Het ontwikkelen en onderhouden van methodieken en materialen m.b.t. laagdrempelige telezorg bij suïcidaliteit. a. Het CPZ ontwikkelt een vormingsmodule over laagdrempelige telezorg bij suïcidaliteit voor andere erkende nooddiensten, hulp- en informatielijnen. b. Het CPZ schrijft een boek over laagdrempelige telezorg bij suïcidaliteit. c. Het CPZ ontwikkelt online modules over laagdrempelige telezorg bij suïcidaliteit. d. Klemtoon ligt op het bespreekbaar maken van zelfdoding en het bespreken van beschermende factoren op maat van de oproeper. 2) Het ontwikkelen en onderhouden van methodieken en materialen m.b.t. nieuwe en vernieuwende internettechnologie voor zover relevant voor de preventie van zelfdoding door laagdrempelige telezorg hulpverlening. a. Het CPZ ontwikkelt een vormingsmodule over chatten bij suïcidaliteit. b. Het CPZ onderzoekt andere pistes van online hulp bij suïcidaliteit (vb chatgroep, ).

6 6 Evaluatiecriteria 1) De wetenschappelijke onderbouwing van methodieken en materialen. a. Van elke methodiek of materiaal wordt indien mogelijk de wetenschappelijke onderbouw aangetoond. b. Indien er geen wetenschappelijke evidentie beschikbaar is, wordt gezocht naar andere evidence. c. Indien er geen evidence beschikbaar is, wordt getracht om een evaluatie aan de ontwikkeling van de methodiek of het materiaal te koppelen. 2) De mate waarin evaluatie van de ontwikkelde methodieken en materialen voorzien wordt. a. Alle meerdaagse vormingen worden geëvalueerd aan de hand van de VROS (Vragenlijst Reacties op Suïcidaliteit). b. In alle meerdaagse vormingen worden evaluatieformulieren afgenomen. c. Jaarlijks vindt in juni een evaluatievergadering met de trainers plaats waarin interne en externe vormingen worden geëvalueerd. 3) De mate waarin ontwikkelde methodieken en materialen geactualiseerd worden. a. Jaarlijks worden de vormingen van het CPZ geactualiseerd (op basis van evaluatie). b. Het CPZ gaat actief op zoek naar methodes en ontwikkelingen die kunnen bijdragen in de laagdrempelige telezorg bij suïcidaliteit. c. De reader voor de vrijwilligers wordt tweejaarlijks herwerkt. 4) De mate van samenwerking met relevante partners bij de ontwikkeling van methodieken en materialen. a. Rond rouw na zelfdoding wordt samengewerkt met Werkgroep Verder en worden de door hen ontwikkelde materialen gebruikt. b. Het CPZ is actief lid van OHIL en OHUP waar kennis en materialen over telezorg worden uitgewisseld.

7 7 c. Er is een uitwisseling van materialen met 113Online. d. Het CPZ put uit de en de onderzoeken inzake chatten van de Artevelde Hogeschool waar het ook aan meewerkt. Resultaatsgebied 3: Het implementeren van laagdrempelige telezorg bij suïcidaliteit (a) in het algemeen, (b) specifiek gericht op jongeren, (c) specifiek gericht op het bewaken van uitingen van suïcidaliteit op het internet, (d) specifiek gericht naar huisartsen en andere hulpverleners die in hun beroepsuitoefening geconfronteerd worden met suïcidaliteit Activiteiten 1) Het organiseren en coördineren van een telefonische hulpdienst om mensen met suïcidale plannen of gedachten, hun omgeving en nabestaanden op te vangen en te ondersteunen. a. Het CPZ bouwt de telefonische hulplijn van de Zelfmoordlijn verder uit. b. Het CPZ bekijkt hoe het bijzondere doelgroepen zoals kansarmen kan bereiken. 2) Het drempelverlagend werken naar hulpverlening voor mensen met suïcidale plannen of gedachten. a. Het CPZ werkt gratis en anoniem. b. Het CPZ herstelt indien mogelijk het vertrouwen van de oproeper van de Zelfmoordlijn in hulpverlening. c. Het CPZ is een belangrijke doorverwijsinstantie en verwijst vooral door naar eerstelijn en tweedelijn. 3) Het CPZ onderzoekt de bekendheid en bereikbaarheid van de Zelfmoordlijn bij volgende specifieke doelgroepen: a. Ouderen b. Personen met spraak- en/of gehoorproblemen c. Nabestaanden

8 8 d. Mensen in kansarmoede e. Mensen met autisme Indien nodig worden i.s.m. relevante partners specifieke acties ondernomen. 4) Het werven, selecteren en vormen en begeleiden van vrijwilligers die kunnen instaan voor de hulpverlening. a. Het CPZ hanteert een uitgebreide selectieprocedure. b. Het CPZ heeft een uitgebreid vrijwilligersbeleid. c. Het CPZ heeft een vormingsbeleid. d. De vrijwilligers van de Zelfmoordlijn worden permanent gevormd. 5) Het organiseren en coördineren van een internettoepassing van deze hulpdienst. a. Het CPZ bouwt de chat van de Zelfmoordlijn verder uit. 6) Het via interactieve internettoepassingen en sociale netwerksites (al of niet geïnformatiseerd) opsporen van risicogroepen en suïcidale uitlatingen. a. Het CPZ werkt actief mee aan het SUBTLE project over automatische sentimentdetectie van de Hogeschool Gent en aan het gelijkaardig Europees AMiCAproject. b. Het CPZ organiseert een team van vrijwillige medewerkers die uitingen van suïcidaliteit op het internet opvolgen. 7) Het drempelverlagend werken naar hulpverlening bij mensen die via interactieve internettoepassingen en sociale netwerksites worden opgespoord a. Bij detectie van ernstige uitingen van suïcidaliteit op het internet, verwijst het CPZ door naar relevante hulp. 8) Het bevorderen van kennis over de preventie van zelfdoding bij de uitbaters van sociale netwerksites.

9 9 a. Het CPZ neemt contact op met social netwerksites om hen te informeren en te sensibiliseren over zelfdoding. b. Het CPZ onderzoekt de kanalen om online moderatoren beter te bereiken. c. Het CPZ onderzoekt het gebruik van online vormingspakketten voor online moderatoren. 9) Het promoten en toezien op het naleven van mediarichtlijnen door relevante internettoepassingen. a. Het CPZ volgt de meldknop voor slechte berichtgeving inzake suïcidepreventie op sociale netwerksites op in nauwe samenwerking met Werkgroep Verder. 10) Het toepassen van nieuwe en vernieuwende internettechnologie voor zover relevant voor de preventie van zelfdoding door laagdrempelige hulpverlening. a. Het CPZ onderzoekt de mogelijkheden van een doorgedreven samenwerking met Nederlandstalige netwerksites. b. Het CPZ onderzoekt de mogelijkheden van een doorgedreven samenwerking met Google. 11) De bevordering van een optimale bereikbaarheid van laagdrempelige hulpverlening aan jongeren. a. Het CPZ integreert de projectwerking van Preventie 2.0 in de structurele werking van het CPZ. b. Het CPZ onderzoekt nieuwe kanalen om de Zelfmoordlijn online en Preventie 2.0 beter bekend te maken bij jongeren. c. Het CPZ ontwikkelt een noodkaart (cf Rotkaart ) in samenwerking met andere eerstelijnshulpverlening met nummers en internetadressen van noodlijnen waar jongeren in crisis bij terechtkunnen. 12) Het organiseren en coördineren van een telefonische hulpdienst voor huisartsen. a. Het CPZ bouwt ASPHA voor huisartsen verder uit. b. Het CPZ integreert de projectwerking van ASPHA in de structurele werking van het CPZ. c. Het CPZ onderzoekt of ASPHA ook voor andere hulpverleners kan openstaan en of het deze dan ook ruimer dan bij huisartsen promoot. d. Het CPZ onderzoekt hoe ASPHA kan ingezet worden voor huisartsen die zelf suïcidale gedachten hebben (risicogroep). e. Het CPZ breidt de groep ASPHA (vrijwillige) medewerkers verder uit.

10 10 13) Het organiseren en coördineren van de website ASPHA met toegankelijke informatie over een eerste interventie in geval van suïcidaliteit, vormingsmogelijkheden voor de huisarts voor de preventie van zelfdoding en de gegevens van relevante partners in de opvang van risicogroepen. 14) Het bekendmaken van de telefonische hulpdienst naar huisartsen. a. Offline (folders) en online promotie voor de telefonische hulpdienst. 15) De samenstelling en toetsing van een folder voor huisartsen die onder andere informatie geeft over een eerste interventie in geval van suïcidaliteit, vormingsmogelijkheden voor de huisarts voor de preventie van zelfdoding en de gegevens van relevante partners in de opvang van risicogroepen. a. De folder wordt jaarlijks geupdate door een rondvraag bij relevante experten. Binnen resultaatgebied 3a) in het algemeen 1) De bereikbaarheid van de telefonische hulpverlening. Evaluatiecriteria a. Het CPZ streeft naar een verkort nummer voor de Zelfmoordlijn. b. De bereikbaarheid van de Zelfmoordlijn wordt continu gemeten, geëvalueerd en bijgestuurd. c. Het CPZ onderzoekt en implementeert mogelijkheden om de bereikbaarheid van de Zelfmoordlijn te verhogen. d. De bereikbaarheid is naast de kwaliteit van de werking een topprioriteit op interne vergaderingen en in het vrijwilligersbeleid. e. Het CPZ streeft een optimale bereikbaarheid na met prioriteit tijdens de drukste momenten. f. Tijdens bijzondere voorvallen (vb zelfdoding Yasmine) en extra media-aandacht is er een hogere bezetting. g. Het percentage beantwoorde oproepen berekenen (chat en telefoon), een analyse maken van de spreiding van de

11 11 onbeantwoorde oproepen, van daaruit doelstellingen formuleren en acties ondernemen om de bereikbaarheid, het jaarlijks percentage beantwoorde oproepen aan de Zelfmoordlijn, te vergroten. h. Er is overleg met belangrijke actoren inzake specifieke doelgroepen (vb kansarmoede, autisme) en de acties die hieruit volgen worden geïmplementeerd 2) Er is een jaarlijkse verslaggeving over het gebruik van de hulpverlening. Dit verslag verschijnt ten laatste in juni van het volgend kalenderjaar. a. Trends worden onderzocht. b. Er worden vergelijkingen gemaakt met de analyses van vorige jaren. 3) Er zijn kwaliteitscriteria en/ of richtlijnen voor de telefonische hulpverlening. a. De kwaliteitscriteria en/of richtlijnen worden getoetst aan internationale good practices van AAS, IASP, 4) De vrijwilligers zijn gevormd in de preventie van zelfdoding via laagdrempelige telefonische hulpverlening. a. De vorming aan kandidaat-vrijwilligers bestaat uit minimum 40 uren. b. De vrijwilligers krijgen een uitgebreide reader. c. In elke vormingssessie worden minstens 20 rollenspelen via chat of telefoon verdeeld over de deelnemers en in groep besproken. d. Bij de evaluatie van kandidaat-vrijwilligers worden rollenspelen gehanteerd (chat of telefoon). e. De basisvorming wordt geëvalueerd aan de hand van de VROS (Vragenlijst Reacties op Suïcidaliteit). f. Er worden na de basisvorming evaluatieformulieren ingevuld. g. De vrijwilligers worden permanent gevormd door lezingen en vormingsmomenten. 5) Jaarlijks wordt in juni een evaluatievergadering voor interne vorming gehouden. Indien nodig worden de hieropvolgende vormingen bijgestuurd. Tweejaarlijks wordt de reader aangepast. 6) De vrijwilligers worden bijgestaan door een coördinator op intervisiemomenten.

12 12 a. Er worden minimaal 4 verplichte intervisiemomenten per jaar georganiseerd. b. De samenkomsten worden telkens (be)geleid door een professional. 7) De vrijwilligers worden sterk persoonsgericht begeleid. a. Elke vrijwilliger ondertekent een contract waarin het gevraagde engagement duidelijk wordt bepaald. b. De vrijwilligers doen functioneringsgesprekken met de stafmedewerker vrijwilligersbeleid: i. Beginnende vrijwilligers hebben in de eerste twee jaren twee functioneringsgesprekken, waarvan het eerste binnen de zes maanden na de start van hun engagement aan de lijn ii. Vanaf 2 jaren aan de lijn, krijgt de vrijwilliger tweejaarlijks een functioneringsgesprek. c. Het engagement van elke vrijwilliger wordt opgevolgd via een excellsheet waarin ook alle belangrijke info uit contacten via mail/telefoon/face to face worden genoteerd. d. De veerkracht van vrijwilligers wordt nagegaan in intakegesprekken en functioneringsgesprekken. e. Er worden kansen geboden aan vrijwilligers om zich verder te ontplooien (vb training aan kandidaat-vrijwilligers). 8) Er worden flexibele oplossingen geboden om voldoende vrijwilligers aan te kunnen trekken. a. Het thuisbeantwoorden wordt geoptimaliseerd door het ter beschikking stellen van een uitgebreid intranet. b. Het CPZ onderzoekt de mogelijkheden van engagement op maat voor ouderen, studenten, Preventie 2.0,... c. Het CPZ onderzoekt de mogelijkheid van het inzetten van mensen jonger dan 20 jaar (minimumleeftijd beantwoorden Zelfmoordlijn). d. Het CPZ voorziet in vorming op andere plaatsen dan Brussel en Vlaams-Brabant. e. Het CPZ ontwikkelt een plan naar 100 vrijwilligers tegen ) Er is een informatieve website met een herkenbare identiteit waarop een directe link (button) naar hulpverlening geplaatst werd. 10) Het CPZ wenst te voldoen aan de richtlijnen voor toegankelijke websites van het Belgisch kwaliteitslabel anysurfer.

13 13 Binnen resultaatgebied 3b), t.a.v. jongeren 11) Er wordt een jaarlijks verslag opgemaakt over het gebruik en de bereikbaarheid van de aan jongeren aangepaste laagdrempelige hulpverlening. Dit verslag verschijnt ten laatste in juni van het volgend kalenderjaar. 12) Het CPZ hanteert een aangepaste communicatie naar specifieke doelgroepen, zoals jongeren 13) Er zijn kwaliteitscriteria en/ of richtlijnen voor de aan jongeren aangepaste laagdrempelige hulpverlening. a. Het CPZ baseert zich op de en de onderzoeken van de Artevelde Hogeschool voor de kwaliteitscriteria en/of richtlijnen. b. Het CPZ wisselt uit met KJT over kwaliteitscriteria en/of richtlijnen. 14) De vrijwilligers zijn gevormd in de preventie van zelfdoding via laagdrempelige, aan jongeren aangepaste hulpverlening. a. De vorming van vrijwilligers wordt aangepast aan de kennis en good practices van relevante partners (vb KJT).

14 14 Binnen resultaatgebied 3, c): m.b.t. van uitingen van suïcidaliteit op het internet 15) Er wordt jaarlijks gerapporteerd over het gebruik en het bereik van het monitoren van interactieve internettoepassingen. Dit verslag verschijnt ten laatste in juni van het volgend kalenderjaar. 16) Er worden statistieken van bezoekers van de CPZ-sites en brandpages bijgehouden: a. De CPZ-site heeft meer dan unieke bezoekers in 2017 (10 % meer dan in 2011) b. De Zelfmoordlijnsite heeft tegen de unieke bezoekers in 2017 (10 % meer dan in 2011) 17) Het werkgebied voor monitoring van interactieve internettoepassingen wordt voortdurend geëvalueerd. 18) De technologische mogelijkheden voor het monitoren van suïcidaliteit worden voortdurend ontwikkeld. a. Het CPZ werkt hiervoor samen met Hogeschool Gent. Binnen resultaatgebied 3, d): ten aanzien van huisartsen en andere hulpverleners 19) De bereikbaarheid van de telefonische hulpdienst voor huisartsen. a. ASPHA is bereikbaar van uur. b. Er is een vangnet (doorschakeling) wanneer de eerste beantwoorder in gesprek is. 20) De hulpdienst voor huisartsen is per bereikbaar. a. Alle vragen per worden binnen de vijf werkdagen beantwoord. b. Er wordt duidelijk gecommuniceerd dat niet de geschikte hulp is voor crisis. In geval van crisis wordt de mensen gevraagd telefonisch contact op te nemen.

15 15 21) Er wordt jaarlijks een verslag opgemaakt over het gebruik door en de tevredenheid van huisartsen over de hulpdienst. Dit verslag verschijnt ten laatste in juni van het volgend kalenderjaar. a. Er is een constante registratie van oproepen, s en (unieke) gebruikers van de site. b. Huisartsen die contact opnemen met de telefonische hulplijn worden systematisch gevraagd om hun tevredenheid te scoren. c. De gesprekken worden met medeweten van de huisarts opgenomen voor kwaliteitsverbetering. d. Op de website kunnen huisartsen een tevredenheidsenquête invullen over website/ /telefoon. 22) De brochure voor ASPHA wordt jaarlijks aangepast. 23) Het aantal oproepen van andere hulpverleners aan de Zelfmoordlijn wordt in kaart gebracht en er wordt gekeken hoe de Zelfmoordlijn of ASPHA ook andere hulpverleners beter kan bereiken en bedienen. a. Het aanbod van de Zelfmoordlijn of ASPHA wordt aangepast. b. Aan de hand hiervan wordt een realistische stijging van het aantal oproepen door andere hulpverleners als indicator vastgelegd. 24) Het aantal oproepen van huisartsen stijgt. Tegen de afloop van dit beleidsplan bedraagt het aantal oproepen van huisartsen minimum 60 in het laatste jaar. 25) De bekendmaking van de hulpdienst wordt regelmatig bijgestuurd. De activiteiten zijn gericht op de volgende doelgroepen: Doelgroepen 1. Volwassenen in crisis, met suïcidale gedachten of plannen of met zorgen om de suïcidale uitingen van anderen.

16 16 2. Jongeren in crisis, met suïcidale gedachten of plannen of met zorgen om de suïcidale uitingen van anderen. 3. Huisartsen met patiënten in crisis, met suïcidale gedachten of plannen of zorgen om de suïcidale uitingen van patiënten. 4. Nabestaanden na zelfdoding. 5. Specifieke doelgroepen worden aangesproken: a. Ouderen b. Mensen met spraak- en/ofgehoorproblemen c. Verenigingen en werkgevers d. Mensen in (kans)armoede (nieuw!) 6. Partners in de preventie van zelfdoding zoals organisaties met terreinwerking, partnerorganisaties, logo s, kabinet en administratie en de Vlaamse werkgroep suïcidepreventie. De belangrijkste partners zijn Werkgroep Verder, SPW van de CGG en EZO. 7. Partners in de telehulp Het CPZ is lid van OHUP en OHIL. 8. Andere hulpverleners 9. De Vlaamse overheid 10. De bevolking

17 17 Bijzondere aandachtspunten 1) Bevolkingsgroepen die kampen met kansarmoede. 2) Bevolkingsgroepen die in een grotere mate zijn blootgesteld aan bedreigingen van hun gezondheid. 3) De toegankelijkheid van het aanbod in de preventieve gezondheidszorg. Deze eerste twee van deze aandachtspunten zijn relatief nieuw voor het CPZ en er dient nader te worden onderzocht hoe we aandacht aan deze groepen kunnen geven. Het derde aandachtspunt, toegankelijkheid, vormt de basis van ons aanbod. Al verdient ook dit punt blijvende aandacht: kan onze hulp nog laagdrempeliger? Kunnen we de bereikbaarheid en toegankelijkheid verder verhogen? Hoe kunnen we dit realiseren?

18 18 Kwaliteit- en samenwerkingsvereisten 1) De werking van het CPZ is coherent met de Vlaamse gezondheidsdoelstelling rond de preventie van depressie en zelfdoding. 2) Samenwerken met en verwijzen naar relevante partners (organisaties met terreinwerking, partnerorganisaties, logo s..) Een greep uit de organisaties waar het CPZ nu al mee samenwerkt: OHIL (Overleg Hulp en Informatielijnen): het CPZ is initiatiefnemer en actief lid. Jaarlijks is er een Algemene Vergadering waarin uitwisseling centraal staat en waarin de drie à vier themavergaderingen van dat jaar worden vastgelegd. In 2011 waren de thema s: visie en missie OHIL; nieuwe technologieën; vrijwilligersbinding OHUP (Online Hulp en Uitwisselingsplatform): dit netwerk is behalve een uitwisselingsplatform ook de belangrijkste partner voor onderzoek naar online hulp in Vlaanderen Werkgroep Verder: Werkgroep Verder is een samenwerkingsverband tussen de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg (FDGG VVI), Tele-Onthaal, Similes, CAW - Slachtofferhulp, Centrum ter Preventie van Zelfmoord, Centra voor Morele Dienstverlening en tal van nabestaanden - ervaringsdeskundigen. De Werkgroep Verder behartigt de belangen van nabestaanden na zelfdoding door het coördineren, organiseren en ondersteunen van initiatieven voor / door nabestaanden na zelfdoding in Vlaanderen. Het CPZ heeft een samenwerkingsovereenkomst met Werkgroep Verder. Heeft als doel te sensibiliseren, de opvang van nabestaanden te verbeteren en het thema rouw na zelfdoding bespreekbaar te maken in onze samenleving. Suïcidepreventie CGG: de Suïcidepreventiewerking van de Centra Geestelijke Gezondheidszorg richt zich tot alle belangrijke intermediairs inzake suïcidepreventie. De werking biedt in elke provincie op regelmatige basis een open aanbod van vormingen voor verschillende doelgroepen. Daarnaast organiseren ze op aanvraag vormingen op maat, aangepast aan de noden en behoeften van uw organisatie. Twee belangrijke doelen van de Suïcidepreventiewerking zijn: (1) het op professionele manier ontwikkelen en realiseren van de suïcidepreventie in de CGG zelf en ten behoeve van andere, maatschappelijk relevante actoren; (2) het verankeren van de suïcidepreventie binnen het beleid en de praktijk van CGG vanuit een langetermijnvisie Het CPZ heeft een samenwerkingsovereenkomst met SPW CGG (nog niet ondertekend) EZO: de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek heeft als voornaamste doelstelling een bijdrage tot de preventie van suïcidaal gedrag in België. PIZS (Expertenoverleg ASPHA)

19 19 Logo s (Expertenoverleg ASPHA en Locoregionaal Brussel contact met Karolina Bystram) SEN: Steunpunt Expertise Netwerken: Michaël Bloemen, is als suïcidepreventie-expert betrokken bij de Werkgroep Autisme en Preventie van Zelfdoding Infrabel/NMBS: het CPZ is betrokken bij de uitwerking van het nationaal plan Zelfdoding op het spoor. In 2011 is bepaald dat er min. 1 x per jaar een overleg tussen Infrabel en actoren in de suïcidepreventie plaatsvindt (Werkgroep Verder, SPW CGG, LUCAS, CPZ) Domus medica (Expertenoverleg ASPHA) LUCAS, KULeuven (Vergelijkend Onderzoek Vlaanderen Nederland) VDIP (Expertenoverleg ASPHA) ViGEZ (als expert betrokken bij NOKNOK en eerder bij Fit in je Hoofd website) VVGG (betrokken bij Te Gek?!) ICHO (Expertenoverleg ASPHA- t Punt: lid van Steunpunt Vrijwilligerswerk Brussel Verder wordt de komende jaren onderzocht met wie van volgende partners kan worden samengewerkt om specifieke doelgroepen beter te bereiken: Boeren op een Kruispunt VBO Kif Kif Vlaams netwerk van verenigingen waar armen het woord nemen het BAPN ATD de vierde wereld OCMW VDAB Welzijnszorg vzw

20 20 3) Deelname aan (internationale) wetenschappelijke symposia voor het thema suïcidepreventie door laagdrempelige hulpverlening. Het CPZ wil een meer actieve rol spelen op nationale en internationale symposia, rekening houdend met budgettaire beperkingen. 4) Het CPZ is een ontwikkelingsgerichte organisatie met functionele structuren en operationele systemen. Het team van medewerkers is gekwalificeerd, complementair en betrokken. Elke stafmedewerker beschikt over een functiekaart waar het doel van de functie, de plaats in de organisatie en de bevoegdheden, projecten en taken helder en resultaatsgericht zijn omschreven. Werving en selectie gebeurt op basis van complementaire functiebeschrijvingen. Het CPZ beschikt over een systeem van functioneringsgesprekken (min. 1 per jaar met elke medewerker). Er is een VTO beleid. De infrastructuur van het CPZ is een functionele werkplek. De administratie gebeurt op een efficiënte wijze. Het CPZ beschikt over een intern communicatiebeleid. Alle medewerkers zijn doordrongen van het belang van kwaliteitsgericht werken.

21 21 Centrum ter Preventie van Zelfdoding vzw Begroting Huurlasten gebouwen Onderhoud en herstellingen gebouwen en machines Bureaubenodigdheden* Vorming (vaste en vrijwillige medewerkers) Internet** Administratiekosten (oa vzw) Klein materiaal Algemene kosten vrijwilligerswerk*** Elektriciteit en gas Prestaties sociaal secretariaat Aansprakelijkheidsverzekering beroepsrisico's Vervoerkosten Telefoon Publiciteit, drukwerk en aankondigingen**** Bibliotheek Lidgelden Loonkosten niet-geko's Loonkosten geko's Verzekeringen Diverse Bankkosten Roerende voorheffing op ontvangen intresten Afschrijvingen op materiële vaste activa Kosten

22 22 Deskundigheidsbevordering Opbrengsten uit vlottende activa Subsidies Vlaanderen Actiris Schenkingen Opbrengsten *bureaubenodigdheden: verzendingskosten, schrijfmateriaal, ringmappen, klein computermateriaal, inkt, papier, briefpapier,... ** Internet: hosting, website, projectmedewerker Preventie 2.0 (werkuren, productontwikkeling, overleg, ) ***Algemene kosten vrijwilligerswerk: intervisie, bijeenkomsten, **** Publiciteit, drukwerk en aankondigingen: folders, affiches, advertenties, Totaal subsidie Vlaanderen =

CPZ-JAARPLAN EN BEGROTING 2012

CPZ-JAARPLAN EN BEGROTING 2012 CPZ-JAARPLAN EN BEGROTING 2012 Resultaatsgebied 1: Het aanbod van informatie, documentatie en advies 1.1 Het op vraag geven van informatie en vormingen aan hulpverleners over de preventie van zelfdoding.

Nadere informatie

4. JAARPLAN BEGROTING INDICATOREN 2012 Dienst Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg JAARPLAN 2012

4. JAARPLAN BEGROTING INDICATOREN 2012 Dienst Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg JAARPLAN 2012 4. JAARPLAN BEGROTING INDICATOREN 2012 Dienst Ambulante Geestelijke Gezondheidszorg DAGG vzw, Guffenslaan 22-3500 Hasselt Adelberg 31-3920 LOMMEL Tel. 011 54 72 43 - Fax. 011 54 72 44 e-mail: administratie@dagg-cgg.be

Nadere informatie

Zelfmoord1813.be digitaal platform voor de preventie van zelfdoding

Zelfmoord1813.be digitaal platform voor de preventie van zelfdoding Zelfmoord1813.be digitaal platform voor de preventie van zelfdoding Livia Anquinet, Werkgroep Verder Peter Beks, Zorg voor Suïcidepogers Leen Devlieghere, Tele-Onthaal Kirsten Pauwels, Centrum ter Preventie

Nadere informatie

Inspiratiegids 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid 1-10 oktober 2018 Werken aan geestelijke gezondheid in de huisartsenpraktijk

Inspiratiegids 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid 1-10 oktober 2018 Werken aan geestelijke gezondheid in de huisartsenpraktijk Inspiratiegids 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid 1-10 oktober 2018 Werken aan geestelijke gezondheid in de huisartsenpraktijk MIDDEN-WEST-VLAANDEREN Inleiding Krijgt Vlaanderen opnieuw een mentale

Nadere informatie

SUÏCIDEPREVENTIE IN VLAANDEREN:

SUÏCIDEPREVENTIE IN VLAANDEREN: SUÏCIDEPREVENTIE IN VLAANDEREN: Eva De Jaegere Preventiemanager VLESP CIJFERS EN FEITEN Zomerschool 2016 VLESP? Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie Partnerorganisatie Vlaamse Overheid Samenwerkingsverband

Nadere informatie

Verpleegkunde en de preventie van zelfdoding: Een multidisciplinair perspectief

Verpleegkunde en de preventie van zelfdoding: Een multidisciplinair perspectief Verpleegkunde en de preventie van zelfdoding: Een multidisciplinair perspectief Saskia Aerts saskia.aerts@preventiezelfdoding.be 7 november 2017 Klinische vragen Welke uitgangspunten en basisprincipes

Nadere informatie

Centrum ter Preventie van Zelfdoding. Jaarverslag

Centrum ter Preventie van Zelfdoding. Jaarverslag Centrum ter Preventie van Zelfdoding Jaarverslag 2012 1 2 Voorwoord Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) sluit 2012 af met een positief gevoel: het was een goed jaar op verschillende vlakken,

Nadere informatie

Vormingsaanbod geestelijke gezondheid

Vormingsaanbod geestelijke gezondheid Pantone 430C Pantone 7426C Vormingsaanbod geestelijke gezondheid Eenheid voor Zelfmoordonderzoek Locoregionale Uitvoering Vlaams Actieplan Suïcidepreventie Oost-Vlaanderen Hoe blijf jij fit in je hoofd?

Nadere informatie

Suïcidecijfers 2012 Vlaanderen

Suïcidecijfers 2012 Vlaanderen Suïcidecijfers 2012 Vlaanderen Vlaanderen suïcidecijfers 2012 Er overleden in Vlaanderen 1.114 personen door suïcide in 2012. Wanneer wordt vergeleken met het jaar 2011, overleden in 2012 1% minder mannen

Nadere informatie

Suïcidepreventie op de werkvloer: van signaalherkenning tot nabestaanden

Suïcidepreventie op de werkvloer: van signaalherkenning tot nabestaanden Suïcidepreventie op de werkvloer: van signaalherkenning tot nabestaanden Studiedag Wel-zijn of niet-zijn op het werk - 18/03/2016 Stefanie Ghekiere Coördinator Suïcidepreventiewerking CGG Anwerpen Ine

Nadere informatie

Workshops geestelijke gezondheid. Locoregionale uitvoering Vlaams Actieplan Suïcidepreventie Oost-Vlaanderen

Workshops geestelijke gezondheid. Locoregionale uitvoering Vlaams Actieplan Suïcidepreventie Oost-Vlaanderen Workshops geestelijke gezondheid Locoregionale uitvoering Vlaams Actieplan Suïcidepreventie Oost-Vlaanderen Work shop Voel je goed met NokNok! Je goed in je vel voelen en sterk in je schoenen staan, kan

Nadere informatie

Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Dinsdag 11 december 2012 Commissie Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebeleid Toelichting gezondheidsdoelstelling en actieplan

Nadere informatie

KENNISMAKING MET TELE-ONTHAAL WEST-VLAANDEREN. Kortrijk, donderdag 12 februari 2015

KENNISMAKING MET TELE-ONTHAAL WEST-VLAANDEREN. Kortrijk, donderdag 12 februari 2015 KENNISMAKING MET TELE-ONTHAAL WEST-VLAANDEREN Kortrijk, donderdag 12 februari 2015 EEN KENNISMAKING MET TELE-ONTHAAL 2 TELEFONISCHE EN CHATHULP TELEFONISCHE HULP 24 uur op 24 uur 7 dagen op 7 Via het gratis

Nadere informatie

Decreet betreffende de organisatie en ondersteuning van het geestelijk gezondheidsaanbod

Decreet betreffende de organisatie en ondersteuning van het geestelijk gezondheidsaanbod Decreet betreffende de organisatie en ondersteuning van het geestelijk gezondheidsaanbod Voorbereidende documenten > Conceptnota Verslavingszorg > Conclusies Gezondheidsconferentie Preventie 2016 > Conclusies

Nadere informatie

FUNCTIE/ORGAAN: Directeur

FUNCTIE/ORGAAN: Directeur FUNCTIE/ORGAAN: Directeur Functiedoel: - De directeur is de eindverantwoordelijke van het PVT De Landhuizen en is verantwoordelijk voor de realisatie van de missie, de visie en het beleid binnen de doelstellingen

Nadere informatie

DETECTIE EN BEHANDELING VAN SUÏCIDAAL GEDRAG DE ONTWIKKELING VAN EEN MULTIDISCIPLINAIRE RICHTLIJN Saskia Aerts en Eva Dumon

DETECTIE EN BEHANDELING VAN SUÏCIDAAL GEDRAG DE ONTWIKKELING VAN EEN MULTIDISCIPLINAIRE RICHTLIJN Saskia Aerts en Eva Dumon DETECTIE EN BEHANDELING VAN SUÏCIDAAL GEDRAG DE ONTWIKKELING VAN EEN MULTIDISCIPLINAIRE RICHTLIJN Saskia Aerts en Eva Dumon Studiedag VVP 10 november 2015 Programma Introductie Ontwikkeling en planning

Nadere informatie

Centrum ter Preventie van Zelfdoding. Jaarverslag

Centrum ter Preventie van Zelfdoding. Jaarverslag Centrum ter Preventie van Zelfdoding Jaarverslag 2013 1 Beste lezer, Voor u ligt het jaarverslag 2013 van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. Het biedt een overzicht van het werk dat door de vele

Nadere informatie

Suïcidepreventie in Vlaanderen: actieplan en multidisciplinaire richtlijn

Suïcidepreventie in Vlaanderen: actieplan en multidisciplinaire richtlijn Suïcidepreventie in Vlaanderen: actieplan en multidisciplinaire richtlijn Eva Dumon en Saskia Aerts info@vlesp.be 1 maart 2018 VLAAMS EXPERTISECENTRUM SUÏCIDEPREVENTIE Het aantal zelfdodingen in Vlaanderen

Nadere informatie

RESULTATEN VIP² GGZ CGG PRISMA VZW -

RESULTATEN VIP² GGZ CGG PRISMA VZW - RESULTATEN VIP² GGZ 2017 - CGG PRISMA VZW - VISIE & AANPAK KWALITEIT TE MONITOREN EN TE VERBETEREN Kwaliteitszorg is een belangrijk thema binnen de werking van ons centrum. Het verbeteren van de kwaliteit

Nadere informatie

CENTRUM TER PREVENTIE VAN ZELFDODING CENTRUM TER PREVENTIE VAN ZELFDODING CENTRUM TER PREVENTIE VAN. Jaarverslag ZELFDODING VZW ZELFMOORDLIJN.

CENTRUM TER PREVENTIE VAN ZELFDODING CENTRUM TER PREVENTIE VAN ZELFDODING CENTRUM TER PREVENTIE VAN. Jaarverslag ZELFDODING VZW ZELFMOORDLIJN. Jaarverslag VZW 214 CEN PRE ZEL CEN PRE ZEL ZELFMOORDLIJN.BE 1 VOORWOORD Beste lezer, Voor u ligt het jaarverslag van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding 214. Een jaarverslag is voor het CPZ een moment

Nadere informatie

CENTRUM TER PREVENTIE VAN ZELFDODING VZW

CENTRUM TER PREVENTIE VAN ZELFDODING VZW CENTRUM TER PREVENTIE VAN ZELFDODINGVZW Jaarverslag 2017 CENTRUM TER PREVENTIE VAN ZELFDODING VZW Beste lezer, Bedankt dat je even de tijd neemt om het jaarverslag van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding

Nadere informatie

VLESP Jaarplan 2013-2014

VLESP Jaarplan 2013-2014 VLESP Jaarplan 2013-2014 Coördinatie Q1 (Okt 13-Dec 13) Q2 (Jan 14-Maart 14) Q3 (April 14-Jun 14) Q4 (Jul 14-Sept 14) Q5 (Okt 14-Dec 14) aanstellen personeel afspraken overlegstructuur samenstellen stuurgroep

Nadere informatie

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012

Federaal Plan Armoedebestrijding. Reactie van BAPN vzw. Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Belgisch Platform tegen Armoede en Sociale Uitsluiting EU2020 30/11/2012 Federaal Plan Armoedebestrijding Reactie van BAPN vzw BAPN vzw Belgisch Netwerk Armoedebestrijding Vooruitgangstraat 333/6 1030

Nadere informatie

p/a C.G.G. PassAnt v.z.w. Beertsestraat 21, B - 1500 Halle Tel. 02 361 21 28 Fax 02 361 77 17 info@werkgroepverder.be www.werkgroepverder.

p/a C.G.G. PassAnt v.z.w. Beertsestraat 21, B - 1500 Halle Tel. 02 361 21 28 Fax 02 361 77 17 info@werkgroepverder.be www.werkgroepverder. p/a C.G.G. PassAnt v.z.w. Beertsestraat 21, B - 1500 Halle Tel. 02 361 21 28 Fax 02 361 77 17 info@werkgroepverder.be www.werkgroepverder.be jaarplan 2012 1 Resultaatsgebieden RESULTAATSGEBIED 1: Het aanbod

Nadere informatie

Centrum ter Preventie van Zelfdoding. Jaarverslag

Centrum ter Preventie van Zelfdoding. Jaarverslag Centrum ter Preventie van Zelfdoding Jaarverslag 2013 1 Beste lezer, Voor u ligt het jaarverslag 2013 van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding. Het biedt een overzicht van het werk dat door de vele

Nadere informatie

Gebiedsgerichte Werking

Gebiedsgerichte Werking Wat komt er aan bod? Inleiding Historiek Gebiedsgerichte Werking Gent Gebiedsgerichte Werking 1. Doelstellingen 2. Organisatie 3. Proces 4. Instrumenten 4 december 2007 Even terug in de tijd GGW heeft

Nadere informatie

Gezondheids- en Welzijnsbeurs Sint-Niklaas verslag 24-28/11/05

Gezondheids- en Welzijnsbeurs Sint-Niklaas verslag 24-28/11/05 Platform Zelfzorg Oost-Vlaanderen Martelaarslaan 204b 9000 Gent tel. 09 225 91 33 - fax 09 233 35 89 plazzo@telenet.be http://users.telenet.be/plazzo Gezondheids- en Welzijnsbeurs Sint-Niklaas verslag

Nadere informatie

30 maart 2017 Lancering Vlaamse richtlijn Detectie en Behandeling van Suïcidaal gedrag. #SP_reflex

30 maart 2017 Lancering Vlaamse richtlijn Detectie en Behandeling van Suïcidaal gedrag. #SP_reflex 30 maart 2017 Lancering Vlaamse richtlijn Detectie en Behandeling van Suïcidaal gedrag #SP_reflex Lancering Vlaamse richtlijn Detectie en Behandeling van Suïcidaal gedrag Basisprincipes in de zorg voor

Nadere informatie

DETECTIE EN BEHANDELING VAN SUÏCIDAAL GEDRAG

DETECTIE EN BEHANDELING VAN SUÏCIDAAL GEDRAG DETECTIE EN BEHANDELING VAN SUÏCIDAAL GEDRAG Multidisciplinaire richtlijn voor hulpverleners in de gezondheidszorg Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) COLOFON Auteurs: Saskia Aerts, Eva Dumon,

Nadere informatie

Vormingsdienst Centrum ter Preventie van Zelfdoding vzw

Vormingsdienst Centrum ter Preventie van Zelfdoding vzw Vormingsdienst Centrum ter Preventie van Zelfdoding vzw Deskundigheidsbevordering maakt wezenlijk deel uit van de werking van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ). Het is de taak van de Vormingsdienst

Nadere informatie

1. Epidemiologie 1.1. Global suicide rates

1. Epidemiologie 1.1. Global suicide rates Studiedag Asster, DAGG en CGG-SP 4 mei 2017 Goingviral: epidemiologie van suïcide en algemene preventie G. Portzky 1. Epidemiologie 1.1. Global suicide rates WHO, 2015: 788.000 suïcides in 2015 (10.7/100.000

Nadere informatie

Teamcoördinator Regioteam Mortsel

Teamcoördinator Regioteam Mortsel Functie- en competentieprofiel Teamcoördinator Regioteam Mortsel Datum Organisatie CAW Antwerpen Medewerker Deelwerking Regioteam Mortsel Plaats in de organisatie Teamcoördinator Waarom deze functie Deze

Nadere informatie

De Zelfmoordlijn in cijfers 2012

De Zelfmoordlijn in cijfers 2012 De Zelfmoordlijn in cijfers De Zelfmoordlijn is een erkende en anonieme nooddienst voor mensen die aan zelfdoding denken, hun omgeving en nabestaanden na zelfdoding. De vrijwillige beantwoorder tracht

Nadere informatie

Evaluatie Kwaliteitsplanning 2016

Evaluatie Kwaliteitsplanning 2016 Evaluatie Kwaliteitsplanning 2016 Lokale dienstencentra OCMW Brugge Ganzenstraat 33-8000 Brugge Lokale Dienstencentra Ganzenstraat 33 8000 BRUGGE Van toepassing op de lokale dienstencentra OCMW Brugge

Nadere informatie

Resultaten De te bereiken resultaten m.b.t. de periode 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 kunnen als volgt worden omschreven:

Resultaten De te bereiken resultaten m.b.t. de periode 1 januari 2014 tot en met 31 december 2014 kunnen als volgt worden omschreven: BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: Brusselwerking Initiatiefnemer: vzw Forum van Etnisch-Culturele Minderheden (0478.953.435), Vooruitgangsstraat 323/4, 1030 Brussel (Schaarbeek) Omschrijving

Nadere informatie

BIJLAGE. Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr Bijlage nr. 1. Fiche

BIJLAGE. Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr Bijlage nr. 1. Fiche Vlaamse Gemeenschapscommissie Collegebesluit nr. 20162017-0291 26-01-2017 BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiche Titel initiatief: Initiatiefnemer: Interreligieuze en interlevensbeschouwelijke dialoog bij jongeren

Nadere informatie

Suïcidepreventie op de werkvloer

Suïcidepreventie op de werkvloer Suïcidepreventie op de werkvloer Gezonde marktplaats - Logo Antwerpen - 25/11/2015 Ine Vermeersch Coördinator Suïcidepreventiewerking CGG Oost-Vlaanderen Inhoud 1. Inleiding 2. Suïcidepreventie op de werkvloer:

Nadere informatie

CONVENANT BETREFFENDE EEN GEZAMENLIJKE AANPAK VAN OUDERENMIS(BE)HANDELING VOOR HET VLAAMSE GEWEST, DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN DE PROVINCIES

CONVENANT BETREFFENDE EEN GEZAMENLIJKE AANPAK VAN OUDERENMIS(BE)HANDELING VOOR HET VLAAMSE GEWEST, DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN DE PROVINCIES BIJLAGE Bijlage nr. 1 CONVENANT BETREFFENDE EEN GEZAMENLIJKE AANPAK VAN OUDERENMIS(BE)HANDELING VOOR HET VLAAMSE GEWEST, DE VLAAMSE GEMEENSCHAPSCOMMISSIE EN DE PROVINCIES Tussen De Vlaamse overheid, vertegenwoordigd

Nadere informatie

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID

DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID DE VIJF FUNCTIES BINNEN HET VERNIEUWDE MODEL GEESTELIJKE GEZONDHEID Functie 1 Activiteiten op het vlak van preventie; geestelijke gezondheidszorgpromotie; vroegdetectie, -interventie en -diagnosestelling

Nadere informatie

Suïcidaal gedrag: Omvang van het probleem, oorzaken en risicofactoren, en mogelijkheden tot preventie. G. Portzky

Suïcidaal gedrag: Omvang van het probleem, oorzaken en risicofactoren, en mogelijkheden tot preventie. G. Portzky Suïcidaal gedrag: Omvang van het probleem, oorzaken en risicofactoren, en mogelijkheden tot preventie G. Portzky 1. OMVANG VAN HET PROBLEEM 2.1. Suïcide Suïcide rates in Vlaanderen 2010 (Bron: Vlaams Agentschap

Nadere informatie

Opnemen van een coördinerende functie voor het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Opnemen van een coördinerende functie voor het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: Initiatiefnemer: Opnemen van een coördinerende functie voor het Nederlandstalig onderwijs in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vzw KOCB Projectomschrijving

Nadere informatie

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan

VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan VLAAMSE OUDERENRAAD Advies 2014/3 naar aanleiding van het Vlaams Ouderenbeleidsplan 2015-2020 Vlaamse Ouderenraad vzw 5 november 2014 Koloniënstraat 18-24 bus 7 1000 Brussel Advies 2014/3 naar aanleiding

Nadere informatie

VERENIGING WAAR ARMEN HET WOORD NEMEN

VERENIGING WAAR ARMEN HET WOORD NEMEN Koning Albert II-laan 35, bus 31 1030 Brussel T 02 553 34 34 F 02 533 34 35 contact@zorginspectie.be VERENIGING WAAR ARMEN HET WOORD NEMEN Naam: Adres: Tel: Fax: Email: Opdrachtnummer: Datum opdracht:

Nadere informatie

Concreet aan de slag: checklist strategisch vto-beleidsplan

Concreet aan de slag: checklist strategisch vto-beleidsplan Concreet aan de slag: checklist strategisch vto-beleidsplan De weg is belangrijker dan de wegwijzer Tussen de wil om het huidige vormingsbeleid meer af te stemmen op de uitdagingen inzake toenemende kwaliteitseisen

Nadere informatie

REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout)

REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout) REGIOHUIZEN Inleiding: Esther Van den Bossche (LMN Schelde-Rupel) Moderator: Dr. Stefan Teughels (LMN Turnhout) in Vlaanderen 45 Netwerken 27 Waarom regiohuizen Zeer ruim aanbod aan paramedici Onduidelijk

Nadere informatie

Contactgegevens: Wendy Valijs, of

Contactgegevens: Wendy Valijs, of Algemeen Gemeente: Maasmechelen Provincie: Limburg Naam van het lokaal loket: Lokaal Loket Kinderopvang Maasmechelen Contactgegevens: Wendy Valijs, wendy.valijs@maasmechelen.be of loketkinderopvang@maasmechelen.be,

Nadere informatie

Suïcidepreventiewerking van de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg

Suïcidepreventiewerking van de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg Suïcidepreventiewerking van de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg Wolters Mercedes Ondersteuningsfunctie CGG-SP Stafmedewerker FDGG (Federatie voor Diensten Geestelijke Gezondheidszorg) 1997: CGG-project

Nadere informatie

Eén gezin één plan. Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp

Eén gezin één plan. Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Eén gezin één plan Meer capaciteit en samenwerking in de rechtstreeks toegankelijke jeugdhulp Inhoud De oproep Context en beleidskeuzes Finaliteit van de oproep: één gezin, één plan Samenstelling en uitbouw

Nadere informatie

Projectmedewerker BudgetInZicht (BIZ) BIZ Noord-West-Vlaanderen Functiewaarderingsniveau B1c PC

Projectmedewerker BudgetInZicht (BIZ) BIZ Noord-West-Vlaanderen Functiewaarderingsniveau B1c PC MEDEWERKERSHANDBOEK CAW NOORD-WEST-VLAANDEREN FUNCTIEOMSCHRIJVING PROJECTMEDEWERKER BUDGETINZICHT Opgemaakt door Jens Jaecques, Beleidsmedeweker/coördinator projecten en preventie Toepassing vanaf 01/07/2018

Nadere informatie

BIJLAGE. Bijlage nr. 1. Fiches. Titel initiatief: Caleidoscoop. Initiatiefnemer: GC De Vaartkapoen. Projectomschrijving

BIJLAGE. Bijlage nr. 1. Fiches. Titel initiatief: Caleidoscoop. Initiatiefnemer: GC De Vaartkapoen. Projectomschrijving BIJLAGE Bijlage nr. 1 Fiches Titel initiatief: Caleidoscoop Initiatiefnemer: GC De Vaartkapoen Caleidoscoop is een zelforganisatie die is ingebed in het gemeenschapscentrum. Een 8-tal vrouwelijke, allochtone

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN. Minder mazen en meer net

ZORGNETWERKEN. Minder mazen en meer net ZORGNETWERKEN Minder mazen en meer net Samenlevingsopbouw Ondersteunt en versterkt mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie Werkt samen met hen aan directe oplossingen en structurele beleidsveranderingen

Nadere informatie

Inhoudelijk en financieel verslag van een experimenteel jeugdwerkinitiatief

Inhoudelijk en financieel verslag van een experimenteel jeugdwerkinitiatief Inhoudelijk en financieel verslag van een experimenteel jeugdwerkinitiatief Agentschap Sociaal-Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen Afdeling Jeugd Arenbergstraat 9 1000 BRUSSEL Contactpersoon: Emily

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. Functie: Zorgcoördinator. A. Functiebeschrijving. 1. Doel van de functie

FUNCTIEPROFIEL. Functie: Zorgcoördinator. A. Functiebeschrijving. 1. Doel van de functie FUNCTIEPROFIEL Functie: Zorgcoördinator A. Functiebeschrijving 1. Doel van de functie Hij/zij staat, samen met de leefgroepencoördinator, in voor de aansturing van een woonbuurt bestaande uit een aantal

Nadere informatie

Functiekaart dementie-experten van de regionale expertisecentra dementie

Functiekaart dementie-experten van de regionale expertisecentra dementie Bijlage 2 Functiekaart dementie-experten van de regionale expertisecentra dementie 1. Algemene inlichtingen Functienaam: Rapporteert aan: Diens/afdeling: Hiërarchische overste: Functionele afstemming,

Nadere informatie

TIJD VOOR FAMILIEPARTICIPATIE IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

TIJD VOOR FAMILIEPARTICIPATIE IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG TIJD VOOR FAMILIEPARTICIPATIE IN GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG Fed. Project Participatie patiënten- & familievertegenwoordiging Similes Francophone asbl - Similes Vlaanderen vzw UilenSpiegel vzw - Psytoyens

Nadere informatie

Preventie 2.0: suïcidepreventie via internet en sociale media

Preventie 2.0: suïcidepreventie via internet en sociale media Online Issue Issue / Series / Title PsychoPraktijk Issue / Series / Volume Nr 6 Issue / Date 2013 Issue / Pages / First Page Issue / Pages / Last Page Preventie 2.0: suïcidepreventie via internet en sociale

Nadere informatie

Vrijwilligerscollege Roosendaal

Vrijwilligerscollege Roosendaal Vrijwilligerscollege Roosendaal Wie zijn wij? Wat doen wij? Wat kunnen wij voor jou betekenen? Wat is het vrijwilligerscollege? Onze missie en visie Het motto is leren van elkaar. Het vrijwilligerscollege

Nadere informatie

Jongerenhulp op het wereld wijde web. een rough guide

Jongerenhulp op het wereld wijde web. een rough guide Jongerenhulp op het wereld wijde web een rough guide Jongeren Advies Centrum zo laagdrempelig mogelijk informatie, advies en begeleiding jongeren van 12 tot 25 jaar gratis en anoniem, beroepsgeheim Jongeren

Nadere informatie

Vlaamse logo s in een notendop

Vlaamse logo s in een notendop Vlaamse logo s in een notendop Logo = Lokaal gezondheidsoverleg Onze opdracht: Mee instaan voor de realisatie van het Vlaams preventief gezondheidsbeleid Bv Vigez, Vlesp Logo s Bv CGG s Met de Fit in je

Nadere informatie

Onlinehulpverlening en Mediawijsheid. in het sociaal werk

Onlinehulpverlening en Mediawijsheid. in het sociaal werk Onlinehulpverlening en Mediawijsheid in het sociaal werk Infobrochure vormingsaanbod Onlinehulpverlening en Media-W 2015 Project Mediawijsheid Een smartphone, laptop, tablet, computer en internet zijn

Nadere informatie

Het sluiten van een beheersovereenkomst leidt automatisch tot een erkenning voor de duur van de beheersovereenkomst.

Het sluiten van een beheersovereenkomst leidt automatisch tot een erkenning voor de duur van de beheersovereenkomst. Oproep gelanceerd op 18 december 2015 voor het sluiten van een beheersovereenkomst als organisatie met terreinwerk in het kader van het Vlaamse preventieve gezondheidsbeleid: organisatie met terreinwerking

Nadere informatie

De Zelfmoordlijn in cijfers 2011

De Zelfmoordlijn in cijfers 2011 De Zelfmoordlijn in cijfers 2011 De Zelfmoordlijn is een erkende en anonieme nooddienst voor mensen die aan zelfdoding denken, hun omgeving en nabestaanden na zelfdoding. De vrijwillige beantwoorder tracht

Nadere informatie

Jaarverslag 2013. Stichting 113Online

Jaarverslag 2013. Stichting 113Online Jaarverslag 2013 Stichting 113Online Voorwoord Stichting 113Online is er voor iedereen die te maken krijgt met zelfmoord. Voor mensen die zelf suïcidale gedachten of gevoelens hebben, voor mensen die een

Nadere informatie

Inspiratielijst Huisartsenkringen

Inspiratielijst Huisartsenkringen Tiendaagse van de Geestelijke Gezondheid Inspiratielijst Huisartsenkringen 1 tot 10 oktober 2017 Horen, zien en PRATEN! Want praten maakt het verschil! W E S T- V L A A N D E R E N 10 dagen aftellen naar

Nadere informatie

ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES

ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES De zakelijke elementen van het decreet van 4 april 2003, artikel 45, 2, 3 en 4 zijn voor alle werksoorten van toepassing. DECREET

Nadere informatie

Decreet opvoedingsondersteuning in relatie tot de IJH. Benedikte Van den Bruel Veerle Roels

Decreet opvoedingsondersteuning in relatie tot de IJH. Benedikte Van den Bruel Veerle Roels Decreet opvoedingsondersteuning in relatie tot de IJH Benedikte Van den Bruel Veerle Roels Kind en Gezin èn Agentschap Jongerenwelzijn? Kind en Gezin en Agenschap Jongerenwelzijn verantwoordelijk voor

Nadere informatie

OCMW Londerzeel. Uitbouw van een vrijwilligersbeleid

OCMW Londerzeel. Uitbouw van een vrijwilligersbeleid OCMW Londerzeel Uitbouw van een vrijwilligersbeleid Algemeen kader Strategisch meerjarenplan 2014-2019 Prioritaire beleidsdoelstelling: Kwaliteitsvolle en levensloop bestendige zorg voor ouderen en zorgbehoevenden

Nadere informatie

Financiering preventieve gezondheidsbeleid (niet overdraagbare aandoeningen) vanaf 2012: Beleidsonderdeel: Suïcidepreventie.

Financiering preventieve gezondheidsbeleid (niet overdraagbare aandoeningen) vanaf 2012: Beleidsonderdeel: Suïcidepreventie. Financiering preventieve gezondheidsbeleid (niet overdraagbare aandoeningen) vanaf 2012: Beleidsonderdeel: Suïcidepreventie versie 30/11/2016 Beleidsonderdelen waarover dergelijk overzicht beschikbaar

Nadere informatie

Actieplan Drugpunt

Actieplan Drugpunt Acties Actieplan Drugpunt 2010-2011 Meetpunten Timing 1 PREVENTIE De bevolking is geïnformeerd over drugs en druggebruik. 1.1 De website wordt verder uitgebouwd en up-to-date gehouden (o.a. uitbouw links).

Nadere informatie

Jaarverslag 2012. Consulent Vrijwilligerswerk en Vrij wi11 igersvaca tu reba n k. in de gemeenten. Scherpenzeel en Renswoude

Jaarverslag 2012. Consulent Vrijwilligerswerk en Vrij wi11 igersvaca tu reba n k. in de gemeenten. Scherpenzeel en Renswoude Jaarverslag 2012 Consulent Vrijwilligerswerk en Vrij wi11 igersvaca tu reba n k in de gemeenten Scherpenzeel en Renswoude Inleiding De gemeente Renswoude en Scherpenzeel vinden het belangrijk dat het vrijwilligerswerk

Nadere informatie

Samen inclusief hoger onderwijs realiseren. Beleidsplan

Samen inclusief hoger onderwijs realiseren. Beleidsplan Samen inclusief hoger onderwijs realiseren Beleidsplan 2017-2019 Goedgekeurd door de stuurgroep dd. 20.03.2017 Voorwoord Het Steunpunt Inclusief Hoger Onderwijs (SIHO) zet met zijn beleidsplan samen inclusief

Nadere informatie

Zelfdoding in het jeugdwerk. Na een overlijden

Zelfdoding in het jeugdwerk. Na een overlijden Zelfdoding in het jeugdwerk Na een overlijden 33 Ik verneem het nieuws dat iemand overleden is door zelfdoding Luister naar het verhaal. Plan zo snel mogelijk een eerste overleg met de hoofdbegeleider

Nadere informatie

Gelijke Kansen en Diversiteit binnen het UZ Gent

Gelijke Kansen en Diversiteit binnen het UZ Gent Gelijke Kansen en Diversiteit binnen het UZ Gent 1. Missie - visie Gelijke Kansen en Diversiteit UZ Gent Het UZ Gent is een pluralistische instelling. De benadering van Gelijke Kansen en Diversiteit op

Nadere informatie

Centrum ter Preventie van Zelfdoding vzw De Zelfmoordlijn

Centrum ter Preventie van Zelfdoding vzw De Zelfmoordlijn Centrum ter Preventie van Zelfdoding vzw De Zelfmoordlijn Jaarverslag 2007 Dank aan In 2007 werd de Zelfmoordlijn een aantal maal als goed doel vermeld bij geboortes en verjaardagen. Ook persoonlijke vragen

Nadere informatie

Functiebeschrijving Deskundige vrije tijd Gemeente/OCMW Ravels

Functiebeschrijving Deskundige vrije tijd Gemeente/OCMW Ravels Functiebeschrijving Deskundige vrije tijd Gemeente/OCMW Goedgekeurd op:. Handtekening:. versie 2.0 2019 Functiebeschrijving Cluster Functie Graad Niveau & rang Salarisschaal Type functie Directe leidinggevende

Nadere informatie

Suïcidepreventiebeleid binnen een organisatie 10/10/2014

Suïcidepreventiebeleid binnen een organisatie 10/10/2014 Wat is een suïcidepreventiebeleid? Suïcidepreventiebeleid binnen een organisatie 10/10/2014 Een stappenplan waarin uitgeschreven staat hoe er binnen een organisatie met suïcidaliteit wordt omgegaan en

Nadere informatie

Welkomstwoord door Guido Vrolix, directeur Welzijnsregio Noord- Limburg

Welkomstwoord door Guido Vrolix, directeur Welzijnsregio Noord- Limburg Welkomstwoord door Guido Vrolix, directeur Welzijnsregio Noord- Limburg Participatie en sociale activering, iedere zijn/haar kans, Mevrouw Zuhal Demir, Staatssecretaris Gelijke Kansen en Personen met een

Nadere informatie

TABEL ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES

TABEL ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES TABEL ZAKELIJKE BEOORDELING IN DE OVERGANGSPERIODE, GELDIG VOOR ALLE ORGANISATIES De zakelijke elementen van het decreet van 4 april 2003, artikel 45, 2, 3 en 4 zijn voor alle werksoorten van toepassing.

Nadere informatie

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid

Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid VR 2017 2402 DOC.0170/2BIS Voorontwerp van decreet betreffende het lokaal sociaal beleid DE VLAAMSE REGERING, Op voorstel van de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin; Na beraadslaging,

Nadere informatie

Kwaliteitsplanning 2016

Kwaliteitsplanning 2016 Kwaliteitsplanning 2016 Lokale dienstencentra OCMW Brugge Ganzenstraat 33-8000 Brugge Lokale dienstencentra Ganzenstraat 33 8000 BRUGGE Van toepassing op de lokale dienstencentra van het OCMW Brugge KWALITEITSPLANNING

Nadere informatie

STRATEGISCHE DOELSTELLING 1: DE BEVOLKING VERANTWOORD EN KRITISCH LEREN OMGAAN MET GENOTSMIDDELEN

STRATEGISCHE DOELSTELLING 1: DE BEVOLKING VERANTWOORD EN KRITISCH LEREN OMGAAN MET GENOTSMIDDELEN Actieplan voor Drugpunt, & 2013 STRATEGISCHE DOELSTELLING 1: DE BEVOLKING VERANTWOORD EN KRITISCH LEREN OMGAAN MET GENOTSMIDDELEN Locatie Meetpunten / indicatoren O.D. 1.1. De bevolking heeft kennis mbt

Nadere informatie

Diensthoofd Brandpreventie (m/v)

Diensthoofd Brandpreventie (m/v) Diensthoofd Brandpreventie (m/v) Graad Diensthoofd (m/v) (A1 A3) Functie Diensthoofd Brandpreventie (m/v) Plaats in het organogram Je wordt tewerkgesteld als leidinggevende van de Dienst Brandpreventie.

Nadere informatie

Preventie 2.0: suïcidepreventie via internet

Preventie 2.0: suïcidepreventie via internet Kirsten Pauwels directeur van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) Imke Impens stafmedewerker Preventie 2.0 bij het CPZ Saskia Aerts stafmedewerker Vlaams expertisecentrum Suïcidepreventie bij

Nadere informatie

Vacature coördinator Rungproject

Vacature coördinator Rungproject Vacature coördinator Rungproject 26.06.07 Het Rungproject is een nieuw initiatief dat herstelgerichte hulp biedt aan jongeren in de bijzondere jeugdbijstand die weglopen (overwegen) en hun omgeving. Het

Nadere informatie

Rol: Maatschappelijk assistent

Rol: Maatschappelijk assistent Datum opmaak: 2017-10-05 Eigenaar: Koen De Feyter Doel van de functie Staat op een proactieve wijze in voor de maatschappelijke dienstverlening aan hulpvragers volgens de meest passende methodiek en volgens

Nadere informatie

BELEIDS- EN ACTIEPLAN SOUL SURFERS FOUNDATION 2009

BELEIDS- EN ACTIEPLAN SOUL SURFERS FOUNDATION 2009 BELEIDS- EN ACTIEPLAN SOUL SURFERS FOUNDATION 2009 Auteur: Sabine Wensink Soul Surfers Foundation C: Sabine Wensink / Jacob Pronkstraat 200 / 2584 BX Den Haag T: +31616100412 E: info@soulsurfers.org www.soulsurfers.org

Nadere informatie

12/10/2016. Nieuwe NAH LIGA vzw Vlaams Hersenletselplan Beni Kerkhofs Voorzitter NAH LIGA vzw Directeur zorg Pulderbos vzw

12/10/2016. Nieuwe NAH LIGA vzw Vlaams Hersenletselplan Beni Kerkhofs Voorzitter NAH LIGA vzw Directeur zorg Pulderbos vzw Nieuwe NAH LIGA vzw Beni Kerkhofs Voorzitter NAH LIGA vzw Directeur zorg Pulderbos vzw Nieuwe NAH LIGA vzw Beni Kerkhofs Voorzitter NAH LIGA vzw Directeur zorg Pulderbos vzw 1 Historiek SEN RSWV SIG Rond

Nadere informatie

Nieuwe gezondheidsdoelstelling: 20% minder zelfdodingen tegen 2020 in vergelijking met 2000.

Nieuwe gezondheidsdoelstelling: 20% minder zelfdodingen tegen 2020 in vergelijking met 2000. Kabinet Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 17 december 2011 Gezondheidsconferentie Suïcidepreventie www.gezondheidsconferentie-suicidepreventie.be E-mail: consortium.suicidepreventie@gmail.com

Nadere informatie

Planning spuitenruil Provincie West-Vlaanderen 2013

Planning spuitenruil Provincie West-Vlaanderen 2013 Planning spuitenruil Provincie West-Vlaanderen 2013 Art. 4. 1. De algemene doelstelling van dit convenant is een bijdrage te leveren aan het preventieve gezondheidsbeleid op het gebied van middelengebruik,

Nadere informatie

Uitgangspunt van deze omzendbrief is het subsidiëren van projecten van bepaalde duur.

Uitgangspunt van deze omzendbrief is het subsidiëren van projecten van bepaalde duur. Omzendbrief voor de subsidiëring van projecten in het kader van Samenlevingsinitiatieven 1. Wat zijn de Samenlevingsinitiatieven? De erkenning en subsidiëring van Samenlevingsinitiatieven gebeurt op basis

Nadere informatie

Aanbod suïcidepreventiewerking voor scholen vanuit Cgg Largo

Aanbod suïcidepreventiewerking voor scholen vanuit Cgg Largo Inleiding Geconfronteerd worden met geestelijke gezondheidsproblemen is niet gemakkelijk. Erover praten is vaak al even moeilijk. Het taboe dat rust op psychische aandoeningen is nog lang de wereld niet

Nadere informatie

Convenant tussen OCMW Lier en Huisartsenvereniging Lier en Omstreken

Convenant tussen OCMW Lier en Huisartsenvereniging Lier en Omstreken Convenant 2014-2016 tussen OCMW Lier en Huisartsenvereniging Lier en Omstreken Tussen de stad Lier vertegenwoordigd door de OCMW-raad voor wie optreden Marleen Vanderpoorten, voorzitter en Katleen Janssens,

Nadere informatie

Brugfiguur flankerend onderwijs FUNCTIEBESCHRIJVING

Brugfiguur flankerend onderwijs FUNCTIEBESCHRIJVING Brugfiguur flankerend onderwijs FUNCTIEBESCHRIJVING PLAATS IN HET ORGANOGRAM Je werkt onder de leiding van de secretaris en het diensthoofd van de Welzijnsdienst. Je werkt constructief samen met OCMW -

Nadere informatie

ZORGNETWERKEN : wat wie hoe voor wie?

ZORGNETWERKEN : wat wie hoe voor wie? ZORGNETWERKEN : wat wie hoe voor wie? Inspiratiemoment zorgnetwerken 14.03.2014 1 Wie we zijn Samenlevingsopbouw West-Vlaanderen Het leven is geen spelletje. GEEF ARMOEDE GEEN KANS! Maatschappelijk kwetsbare

Nadere informatie

Teamcoördinator ALERT-team

Teamcoördinator ALERT-team Functie- en competentieprofiel Teamcoördinator ALERT-team Datum Organisatie CAW Antwerpen Medewerker Deelwerking ALERT-team Plaats in de organisatie Teamcoördinator Waarom deze functie Deze functie draagt

Nadere informatie

tiemap Ira Insp ge jla BI materialenoverzicht

tiemap Ira Insp ge jla BI materialenoverzicht BIJLAGE inspiratiemap Materialenoverzicht Alcohol 1 1. Brochures of affiches Hieronder vindt u een lijst met informatieve materialen over alcohol Deze materialen zijn verkrijgbaar bij VAD. www.vad.be,

Nadere informatie

Kwaliteitshandboek 5. De zelfevaluatie 5. DE ZELFEVALUATIE

Kwaliteitshandboek 5. De zelfevaluatie 5. DE ZELFEVALUATIE Versie 14-2 1 / 6 5. DE ZELFEVALUATIE Laatste beoordeling en goedkeuring door: Op datum van: Directie - Stuurgroep 08/01/14-14/01/14 Geschreven referentiekader en verwante documenten Documenten kwaliteitshandboek

Nadere informatie

FUNCTIEPROFIEL. Diploma van bachelor Ervaring op vlak van coördineren en leiding geven in een keukenomgeving

FUNCTIEPROFIEL. Diploma van bachelor Ervaring op vlak van coördineren en leiding geven in een keukenomgeving Functie: Verantwoordelijke grootkeuken FUNCTIEPROFIEL A. Functiebeschrijving 1. Doel van de functie Je bent verantwoordelijk voor het coördineren, opvolgen en bijsturen van de algemene werking van de drie

Nadere informatie

Openbare bibliotheek Ingelmunster Actieplan 2006

Openbare bibliotheek Ingelmunster Actieplan 2006 Openbare bibliotheek Ingelmunster Actieplan 2006 1 1. Cultuurparticipatie 1.1. De bibliotheek moet de culturele participatie van de inwoners verhogen: - Leesclub : praktische organisatie Minimaal 6 leden,

Nadere informatie

Rol: clustermanager Inwoners

Rol: clustermanager Inwoners Datum opmaak: 2017-08-24 Goedgekeurd door secretaris op: Revisiedatum: Eigenaar: Koen De Feyter Doel van de functie Definiëren van de missie, visie en strategie van de cluster inwoners en plannen, organiseren,

Nadere informatie