Opzet brede maatschappelijke discussie over toekomst lokale democratie in Amsterdam N.B. Dit is een burgerinitiatief.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opzet brede maatschappelijke discussie over toekomst lokale democratie in Amsterdam N.B. Dit is een burgerinitiatief."

Transcriptie

1 Opzet brede maatschappelijke discussie over toekomst lokale democratie in Amsterdam N.B. Dit is een burgerinitiatief. 1. Het initiatief voor deze discussie komt vanuit de stedelijke samenleving: a. bewoners- en vrijwilligersorganisaties op wijk- en buurtnivo b. ondernemersorganisaties op stedelijk en wijknivo c. maatschappelijke organisaties, wetenschappers en vertegenwoordigers van cultuur en media op stedelijk nivo 2. Deze organisaties vormen een Initiatiefgroep Lokale Democratie die een breed maatschappelijk debat over de toekomst van de lokale democratie organiseert. We leggen daartoe contact met en rekenen op ondersteuning van bestuurders en raadsleden van de centrale stad en de stadsdelen. De Initiatiefgroep Lokale Democratie bestaat uit: vertegenwoordigers van bewoners- en vrijwilligersorganisaties vertegenwoordigers van ondernemersorganisaties en diverse maatschappelijke organisaties vertegenwoordigers vanuit de wetenschap, cultuur en media enkele onafhankelijke deskundigen (onderzoekers en wetenschappers op dit terrein) 3. De Initiatiefgroep stelt de agenda op voor de Brede Maatschappelijke Discussie en maakt afspraken met vertegenwoordigers van de lokale overheid (centrale stad en stadsdelen) en de rijksoverheid over het tijdschema, de beoogde resultaten van het debat en de voorbereiding van de besluitvorming over de nieuwe vorm(en) van lokale democratie in Amsterdam. De gemeenteraad van Amsterdam neemt een definitief besluit over de inrichting van de lokale democratie na een volksraadpleging in alle wijken in Amsterdam 4. De voorbereiding van de maatschappelijke discussie en de (voorbereiding van de) besluitvorming kent de volgende fasen: a. Voorbereiding en samenstelling van de Initiatiefgroep (2 e helft 2012) b. het inventariseren van beleidsvoorstellen en ervaringen in andere steden (periode september- december 2012) c. Samenstellen van agenda en basismateriaal voor de discussie in overleg met raadsleden op lokaal nivo (oktober- november 2012) d. Organiseren van een serie themadebatten op stedelijk en stadsdeelnivo. (november maart 2013) e. Organisatie en uitvoering van bijeenkomsten op wijk- en buurtnivo (januari april 2013) f. Samenstelling verslag/rapportage van de uitkomsten van alle debatten, uitmondend in een beperkt aantal alternatieven voor bestuurs- en participatievormen op lokaal nivo (april- mei 2013) g. De gemeenteraad besluit welke alternatieven zij zinvol acht voor het invoeren van lokale democratie op wijk- en buurtnivo c.q. stadsdeelnivo (mei- juli 2013)

2 h. Volksraadpleging op wijk- en buurtnivo: in iedere wijk kan de bevolking zich uitspreken voor een voorkeurkeuze van een van de alternatieven waarmee men de komende jaren wil werken. (september 2013) De gemeenteraad neemt een besluit over het instellen van de nieuwe vormen van lokale democratie in de verschillende wijken/stadsdelen (najaar 2013) Samenstelling Initiatiefgroep: We hebben personen afkomstig uit de volgende groeperingen benaderom zitting te nemen in de Initiatiefgroep: Vertegenwoordigers van wijkorganen en bewonersorganisaties: Vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties zoals ASW, Huurdersvereniging Amsterdam, welzijnskoepels, Kennis Netwerk Amsterdam Vertegenwoordigers van de Kamer van Koophandel en MKB Amsterdam Vertegenwoordigers van de Surinaamse, Marokkaanse en Turkse gemeenschappen Vertegenwoordigers vanuit de wereld van de wetenschap (UvA, VU en HvA) Vertegenwoordigers van studenten- en jongerenorganisaties Vertegenwoordigers uit de wereld van de cultuur en de media Enkele deskundigen op het terrein van het openbaar bestuur en burgerparticipatie Onafhankelijke deskundige op terrein van openbaar bestuur en burgerparticipatie (wnd. voorzitter Eisse Kalk, directeur Agora Europa, stichting voor democratie en cultuur) N.B. de Initiatiefgroep kan nog meer mensen omvatten uit andere groeperingen Inhoudelijke voorbereiding van de Brede Maatschappelijke Discussie: Er ligt een wetsvoorstel om de huidige vorm van stadsdeelbesturen c.q. deelgemeenten op te heffen (in Tweede Kamer is besluitvorming afgerond, Eerste Kamer moet hierover nog besluiten). Daarnaast ligt er een voorstel van het College van B&W van Amsterdam met een bijbehorend advies van de VU Amsterdam over de Hoofdlijnen van een nieuw bestuurlijk stelsel, waarover de Raad zich nog uit moet spreken. Eerder al zijn twee discussienota s van respectievelijk de Groen Links fractie ( stadsparlement ) en de VVD fractie in de gemeenteraad (Mokum 3.0.) uitgebracht. In Rotterdam vindt al enkele maanden een brede discussie plaats over het toekomstige lokale bestuursvorm, geïnitieerd door de gemeenteraad. In diverse andere grote en middelgrote steden zijn al jarenlang ervaringen opgedaan met uiteenlopende vorm van wijkgericht werken, participatie en bestuursvormen op wijk- en buurtniveau. In Amsterdam zijn de afgelopen jaren enkele onderzoeken uitgevoerd waarvan de resultaten van direct belang zijn voor de te voeren brede maatschappelijke discussie over de toekomst van de lokale democratie: Bewoners in beweging, een onderzoek naar bewonersinitiatieven in de Amsterdamse wijkaanpak van Evelien Tonckens en Imrat Verhoeven van de Universiteit van Amsterdam (oktober 2011)

3 Rapport van de stedelijke Rekenkamer: Bruggen slaan met wijkgericht werken, een nulmeting in 7 stadsdelen (juni 2011) Onderzoeken van de Dienst O&S naar de opvattingen van burgers, ambtenaren en bestuurders over het nu functionerende stadsdeelradenstelsel (begin 2011) Op landelijk nivo heeft een commissie uit de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid 2 publicaties uitgebracht waarin vele waardevolle adviezen staan m.b.t. de relaties tussen wijkgericht werken, burgerparticipatie en het openbaar bestuur: Vertrouwen in de buurt (2008) en Vertrouwen in de burger (2012). Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties kent sinds een aantal jaren een programma Burgers in Actie en een cluster Democratie en Burgerschap. Vanuit dit cluster is een serie brochures gepubliceerd, waarvan 3 met name inspiratie kunnen opleveren voor het brede maatschappelijke debat: Help! Een burgerinitiatief (uitgave InAxis Ministerie BZK) Bewonersbudgetten, wat schuift het? en Nederland op weg naar de burgerbegroting (auteur: Joop Hofman (Publicatiereeks over burgerparticipatie, ministerie BZK) In Nederland kunnen en willen actieve wijkbewoners een grotere rol spelen in het besturen en beslissen over de publieke zaak, zoals onlangs is vastgelegd in het Manifest van Actieve wijkbewoners zoals dat door 600 deelnemers aan de Landelijke Bewonersdag van het Landelijk Steunpunt Aandachtswijken (LSA) is in december 2011 is vastgesteld in de Eusebiuskerk te Arnhem (zie hiervoor bijlage 1). Tijdens de studiedag van het LSA over Zeggenschap in de wijk die in september 2012 is georganiseerd is o.m. gepleit voor het vastleggen van rechten en plichten van buurtbewoners en ondernemers in een zgn. Buurtwet, geïnspireerd door de Localism Act in Groot Brittannie. Thema s voor de brede maatschappelijke discussie Wij bundelen de essentie van al deze voorstellen, ervaringen en onderzoeken tot een documentatiemap die benut kan worden voor de maatschappelijke discussie op stedelijk niveau (themadebatten) en op wijk- en stadsdeelniveau (wijkgerichte vormen van werken en aansturen en besturen. Themadebatten op stedelijk nivo. In de themadebatten op stedelijk nivo bespreken we de volgende thema s: a. Het wijkgericht werken (de verworvenheden van het stadsdeelradenstelsel, de relatie tussen het centrale en het wijkgerichte ambtelijke apparaat, de relatie met professionals in de buurten en wijken) b. De aansturing van de wijkgericht werkende ambtenaren en professionals (via territoriale bestuurscommissies van gemengde samenstelling, via wijkraden, via wijkwethouders en wijkmanagers en/of via raadscommissies voor de wijken) of via Mokum 3.0. c. De besluitvorming over de besteding van publieke middelen op wijk/ en buurtnivo (via het invoeren van budgetbestedingsrecht op wijk/ en buurtniveau en/of het ontwikkelen van burgerbegroting, via buurtbudgetten of een vouchersysteem of via territoriale bestuurscommissies van gemengde samenstelling)

4 d. de meest wenselijke vormen van burgerparticipatie en de ondersteuning van burgerinitiatieven en hoe kunnen rechten en plichten van buurtbewoners en ondernemers worden vastgelegd e. de verschillende bestuursvormen die denkbaar zijn voor de aansturing van wijkgericht werkende ambtenaren en het besteden van publieke middelen op wijk/ en buurtniveau (territoriale bestuurscommissies die op verschillende manieren kunnen worden samengesteld, wijk- en buurtraden die voortkomen uit actieve groepen in de samenleving, aansturing vanuit de centrale stad door wijkwethouders, wijkraadscommissies, stadsparlement e.d.). De debatten worden georganiseerd in de periode van november t/m maart 2013 en leveren uitkomsten op die worden benut voor de wijk- en buurtgerichte bijeenkomsten waarin bewoners en ondernemers bespreken welke vorm(en) van besturen, aansturen, participatie en zeggenschap in hun wijk wenselijk zijn. Voor ieder debat nodigen we ervaringsdeskundigen uit uit andere steden of landelijke deskundigen die aangeven welke verschillende vormen van wijkgericht werken en aansturen en besturen, burgerparticipatie en ondersteuning van burgerinitiatieven reeds bestaan en hoe die in de praktijk uitwerken. de debatten op wijk/ en buurtnivo In een brede maatschappelijke discussie dienen meerdere alternatieven voor de herijking van onze lokale democratie te worden uitgewerkt. Op basis van de uitkomsten van de stedelijke debatten worden een beperkt aantal alternatieven voor de inrichting van de lokale democratie op buurt/ en wijknivo uitgewerkt. Deze worden besproken in bijeenkomsten die door maatschappelijke en bewonersorganisaties worden belegd in samenwerking met de huidige stadsdeelraden. In onze visie kunnen de bewoners en ondernemers van iedere wijk of buurt kunnen zelf bepalen op welke wijze zij invulling geven aan de democratie op wijk- en buurtnivo. Wel moeten de voor/ en nadelen van de verschillende alternatieven goed en zo breed mogelijk besproken worden. In deze debatten komen de volgende vraagpunten aan de orde: a. Welke vorm van lokale democratie is het meest geeigend om zoveel mogelijk burgers te betrekken bij de publieke zaak b. Is een vorm van decentraal bestuur nodig en wenselijk en zo ja, welke omvang is wenselijk (schaalgrootte en omvang bestuur, taken en bevoegdheden) c. Hoe vindt de samenstelling of verkiezing van een decentraal bestuur of van decentrale zelforganisaties plaats: via kandidaten van politieke partijen en/of van actieve bewoners- en ondernemersorganisaties en maatschappelijke organisaties en- of op persoonlijke titel d. Als een decentraal bestuur niet wenselijk wordt geacht welke vormen van wijkgericht en buurtgericht werken kunnen dan worden ontwikkeld, waarin de participatie van en direct overleg met burgers en het faciliteren en ondersteunen van burgerinitiatieven verzekerd is en hoe vindt de aansturing van de wijkgerichte ambtenaren en professionals plaats e. Welke vormen van bewoners- en ondernemersorganisaties worden door het centrale bestuur als overlegpartner erkend en hoe kunnen inwoners van de ca. 35 wijken en buurten zelf bepalen aan welke vorm zij voorkeur geven f. voor een beperkt aantal alternatieven worden 2 aspecten uitgewerkt: + hoe wordt de ondersteuning van burgerinitiatieven (bewoners en ondernemers) geregeld + hoe wordt de aansturing van het wijkgerichte ambtelijke apparaat geregeld + welke vorm van budgetbestedingsrecht van publieke middelen door en voor bewoners kunnen worden geïntroduceerd

5 Voorbereiding en organisatie Brede Maatschappelijke Discussier. 1. Voorbereidende gesprekken met beoogde deelnemers Initiatiefgroep. (mei- november 2012) 2. Discussie met raadsleden en bestuurders vanuit de centrale raad en stadsdeelraden om de brede maatschappelijke discussie af te stemmen op de fasering van de voorbereiding van de politieke besluitvorming (oktober- december 2012) 3. Voorbereiding organisatorische opzet en uitvoering en plan van aanpak voor mobiliseren van mensen en middelen (oktober/november 2012) 4. Materiaalverzameling voor start van de BMD en uitnodigen van ervaringsdeskundigen voor de stedelijke themadebatten. (oktober- december 2012) (coördinatie vanuit Agora Europa, stichting voor democratie en cultuur in samenwerking met enkele landelijke en universitaire deskundigen) 5. Nadere uitwerking en voorbereiding stedelijke themadebatten in samenwerking tussen Agora Europa, KennisNetwerk Amsterdam en ASW (oktober februari voorbereiding brede maatschappelijke discussie in de wijken en buurten door vertegenwoordigers van bewoners-, ondernemers- en maatschappelijke organisaties in de wijken in samenwerking met de stadsdeelorganisaties (november 2012 maart/april 2013) 7. rapportage van de stedelijke themadebatten die moet uitmonden in een beperkt aantal alternatieven voor de inrichtring van de lokale democratie als basis voor de gesprekken op buurt- en wijknivo (december maart 2013 (Agora en KNA) 8. rapportages van de bijeenkomsten op wijk- en buurtnivo (per wijk of stadsdeel maken we afspraken over de verslaglegging die plaats vindt op basis van een vooraf vastgelegd rapportageschema). (maart- mei 2013) 9. Uitwerken van het Burgeradvies met een beperkt aantal alternatieven voor de inrichting van de lokale democratie, waaruit de bewoners en ondernemers en maatschappelijke organisaties op buurt- en wijknivo via een volksraadpleging hun oordeel over kunnen uitspreken. (mei- juni 2013) 10. Het Burgeradvies wordt aangeboden in de vorm van een initiatiefvoorstel dat door raadsleden van de centrale stad wordt ingediend bij de Raad en van advies kan worden voorzien door de stadsdeelraden. Hierover vindt in de voorafgaande periode overleg plaats met raadsleden en fracties die dit initiatiefvoorstel willen ondersteunen. (juni 2013) 11. Raadsbesluit over het Burgeradvies/initiatiefvoorstel (juli of augustus 2013) 12. Volksraadpleging over beperkt aantal alternatieven op buurt- en wijknivo (september 2013) 13. Raadsbesluit over het vaststellen van een Verordening die verschillende vormen van lokale democratie mogelijk maakt op basis van de voorkeuren die naar voren komen uit de volksraadpleging. (najaar 2013).

Voordracht voor de raadsvergadering van 7 en 8 november 2012

Voordracht voor de raadsvergadering van 7 en 8 november 2012 Gemeenteblad Voordracht voor de raadsvergadering van 7 en 8 november 2012 Jaar 2012 Publicatiedatum 2 november 2012 Agendapunt 19 Datum besluit B&W 2 oktober 2012 Onderwerp Instemmen met de hoofdlijnen

Nadere informatie

Allochtonen, burgerinitiatieven en participatie IIP

Allochtonen, burgerinitiatieven en participatie IIP Allochtonen, burgerinitiatieven en participatie IIP Gevraagd: initiatieven. Doen allochtone bewoners ook mee? Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) heeft in 2004 een onderzoek gedaan naar het gebruik

Nadere informatie

Verordening op de Burgeragendering en het Burgerinitiatief gemeente Utrecht 2018

Verordening op de Burgeragendering en het Burgerinitiatief gemeente Utrecht 2018 Initiatiefvoorstel Opgesteld door Kenmerk Vergaderdatum Portefeuille Geheim Has Bakker (raadslid D66) 0000 27 september (aanbieding) Wijkgericht werken en participatie Nee Verordening op de Burgeragendering

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad. 12 januari Betreft: Routeplanner Right to Challenge. Geachte leden van de Gemeenteraad,

Aan de Gemeenteraad. 12 januari Betreft: Routeplanner Right to Challenge. Geachte leden van de Gemeenteraad, www.righttochallenge.nl Aan de Gemeenteraad 12 januari 2019 Betreft: Routeplanner Right to Challenge Geachte leden van de Gemeenteraad, Right to Challenge (R2C) is het recht van bewonersinitiatieven om

Nadere informatie

Lokale democratie onder / december 2017

Lokale democratie onder / december 2017 Lokale democratie onder druk @Ostaaijen / december 2017 Spoorboekje Wat is er aan de hand met de lokale democratie? - afhakende inwoners - aanhakende inwoners Rol gemeenteraad in de lokale democratie -

Nadere informatie

Gemeente Helden. Agendapunt 6

Gemeente Helden. Agendapunt 6 Pagina 1 van 5 Raadsvoorstel tot het vaststellen van het gewijzigde reglement van orde voor de raad, de gewijzigde verordening raadscommissies, de gewijzigde verordening ambtelijke bijstand, de verordening

Nadere informatie

Vragen en antwoorden nieuw bestuurlijk model Rotterdam vanaf 2014

Vragen en antwoorden nieuw bestuurlijk model Rotterdam vanaf 2014 Vragen en antwoorden nieuw bestuurlijk model Rotterdam vanaf 2014 Wanneer nemen de Eerste en Tweede Kamer een besluit? Het is toch al een gelopen race? Het wetsvoorstel over (het afschaffen van de deelgemeenten/deelraden)

Nadere informatie

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld.

Programma van de vergadering, lijst met onderwerpen die op de vergadering worden behandeld. Begrippenlijst gemeenteraad Absolute meerderheid Manier van besluiten waarbij een voorstel is aangenomen als meer dan de helft van alle uitgebrachte stemmen vóór is. Agenda Programma van de vergadering,

Nadere informatie

To Challenge or not to Challenge? Uitdaagrecht voor bewoners

To Challenge or not to Challenge? Uitdaagrecht voor bewoners To Challenge or not to Challenge? Uitdaagrecht voor bewoners Thomas Hessels & Koen van der Krieken Ockenburgh, 9 oktober 2018 1 Opbouw Wat is Right to Challenge (RtC)? Politieke context & actualiteit RtC

Nadere informatie

NIEUWAMSTERDAM MAAK DE BUURT WET

NIEUWAMSTERDAM MAAK DE BUURT WET NIEUWAMSTERDAM Amsterdam, februari 2014 Introductie MAAK DE BUURT WET In deze notitie doen wij een bod aan de gemeente Amsterdam om een innovatief bottom up traject te organiseren. Doel is om het fundament

Nadere informatie

Routeplanner Right to Challenge

Routeplanner Right to Challenge Routeplanner Right to Challenge Netwerk Right to Challenge www.righttochallenge.nl Voor bewoners, maatschappelijke initiatiefnemers, gemeentebestuurders en ambtenaren Een praktische aanpak om als gemeente,

Nadere informatie

D66 INITIATIEFVOORSTEL HAAGSE REFERENDUMVERORDENING

D66 INITIATIEFVOORSTEL HAAGSE REFERENDUMVERORDENING rv 307 RIS 91131_011108 D66 INITIATIEFVOORSTEL HAAGSE REFERENDUMVERORDENING 8 november 2001 Robert van Lente Albert van der Zalm Arthur van Buitenen 1 Inleiding Op vrijdag 28 september 2001 heeft de commissie

Nadere informatie

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad

Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad Burgerparticipatie en de rol van de gemeenteraad 5 juli 2018 Raadswerkgroep Burgerparticipatie In november 2017 heeft een aantal raadsleden zich opgegeven om de Raadswerkgroep Burgerparticipatie te vormen

Nadere informatie

Wijkraad Lent - Rekenkamer Nijmegen

Wijkraad Lent - Rekenkamer Nijmegen Wijkraad Lent - Rekenkamer Nijmegen Hieronder een eerste en tweede reactie van de Rekenkamer. 1 Bijlage: Ambitiedocument Burgerparticipatie met bijbehorende Verordening te downloaden via deze link. Eerste

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering van <datum onbekend>

Voordracht voor de raadsvergadering van <datum onbekend> Gemeenteblad Voordracht voor de raadsvergadering van

Nadere informatie

Gebieds- en Stedelijke Programma s. Leiding en Staf Stedelijke Programma s. Gemeente Vlaardingen RAADSVOORSTEL

Gebieds- en Stedelijke Programma s. Leiding en Staf Stedelijke Programma s. Gemeente Vlaardingen RAADSVOORSTEL RAADSVOORSTEL Registr.nr. 1423468 R.nr. 52.1 Datum besluit B&W 6juni 2016 Portefeuillehouder J. Versluijs Raadsvoorstel over de evaluatie van participatie Vlaardingen, 6juni 2016 Aan de gemeenteraad. Aanleiding

Nadere informatie

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag. nr : 11 Datum :

Raadsvoorstel Reg. nr : Ag. nr : 11 Datum : Raadsvoorstel Reg. nr : 1110366 Onderwerp Verordening op de werkgeverscommissie Status Besluitvormend Voorstel 1. Het raadsbesluit Mandaat griffier dd 23 september 2004 in te trekken; 2. Een werkgeverscommissie

Nadere informatie

*V Gemeente rs. Jur Botter, MPA

*V Gemeente rs. Jur Botter, MPA *V Gemeente rs. Jur Botter, MPA y Haarlem Wethouder Jeugd en Onderwijs, Vastgoed, Nieuwe Democratie, Bedrijfsvoering en Dienstverlening De Wijkraden van de gemeente Haarlem De Stichting Stadsgesprekken

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad

Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad 1 gemeente Eindhoven Griffie gemeenteraad Raadsnummer O4.RZOP8.OOZ Initiatiefvoorstel Beter debatteren in commissie en raad Samenvatting Door GroenLinks is in een motie aan de deelnemers van de debattraining

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van

Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van Gemeenteblad Initiatiefvoorstel voor de raadsvergadering van.. Jaar 2015 Nummer Publicatiedatum Agendapunt initiatiefvoorstel 23 oktober 2015 Onderwerp Initiatiefvoorstel ter instemming

Nadere informatie

Besluit raad - verordening

Besluit raad - verordening Besluit raad - verordening Gemeente Landgraaf ONDERWERP: Instelling commissie Burgers en Middelen Behoort bij besluit van de raao Van de gemeente LandgrsrÊf d. 1 * * 8 nr_ j ekend, e griffier Documentrtummer:

Nadere informatie

Model reglement Burgerbegroting

Model reglement Burgerbegroting Model reglement Burgerbegroting Blz. 1 / 6 1 december 2017 Model reglement Burgerbegroting Toelichting: Het nieuwe Decreet Lokaal Bestuur, dat ingaat op 1 januari 2019, regelt in artikel 304 enkele instrumenten

Nadere informatie

Burgerbetrokkenheid in Beweging. Wat vraagt succesvolle participatie van en met burgers van uw gemeente?

Burgerbetrokkenheid in Beweging. Wat vraagt succesvolle participatie van en met burgers van uw gemeente? Burgerbetrokkenheid in Beweging Wat vraagt succesvolle participatie van en met burgers van uw gemeente? 12/19/2017 Wie ben ik en wat doe ik? Burgerbetrokkenheid in beweging Waar hebben we het eigenlijk

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen

Raadsvoorstel. Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen Raadsvoorstel Onderwerp: Vrijwillige inzet in Velsen 2014-2017 Datum raadsvergadering 06-02-2014 Portefeuillehouder(s) R.G. te Beest W.E. Westerman Registratienummer Rs13.00783 Ambtenaar K. Bruijns Datum

Nadere informatie

Opinieronde / peiling

Opinieronde / peiling Aan de Raad Made, 01-04-14 Reg.nr. 14int01525 Aan de commissie: Datum vergadering: Agendapunt : Opinieronde / peiling Opinieronde / peiling: 08-05-14 Agendapunt: 7 Onderwerp: Behoeftenonderzoek voor het

Nadere informatie

Aan de Gemeenteraad t.a.v. de Griffie

Aan de Gemeenteraad t.a.v. de Griffie From: To: Subject: info@righttochallenge.nl info@righttochallenge.nl Brief Gemeenteraad over Right to Challenge Date: 12.01.2019 12:10:32 (+0100) Attachments:

Nadere informatie

2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht

2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht 2. Instrumentenoverzicht Gemeenteraad Utrecht Instrument Wat wil ik? Welke procedure? AMBTELIJKE BIJSTAND Verordening op de ambtelijke bijstand Gemeenteblad van Utrecht 2009, nr. 45 AMENDEMENT Artikel

Nadere informatie

Toespraak staatssecretaris Bijleveld (BZK) Festival In actie met burgers! Woensdag 16 december 2009. Dames en heren,

Toespraak staatssecretaris Bijleveld (BZK) Festival In actie met burgers! Woensdag 16 december 2009. Dames en heren, Toespraak staatssecretaris Bijleveld (BZK) Festival In actie met burgers! Woensdag 16 december 2009 Dames en heren, Een maand geleden mocht ik in Utrecht samen met vertegenwoordigers van 47 Europese landen

Nadere informatie

Huishoudelijk Reglement Participatieraad Zevenaar

Huishoudelijk Reglement Participatieraad Zevenaar Huishoudelijk Reglement Participatieraad Zevenaar Artikel 1 - Samenhang 1. De bepalingen in dit reglement moeten in samenhang worden gezien met de Verordening Participatieraad Gemeente Zevenaar (zoals

Nadere informatie

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium

Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Reglement van orde voor de raad, verordening op de raadscommissies en huishoudelijk reglement van het presidium Inleiding In het presidium van 31 maart 2016 is afgesproken dat de voorstellen m.b.t.: Reglement

Nadere informatie

De Amsterdamse Deeldemocratie. een alternatief voor het nieuwe bestuurlijk stelsel van Amsterdam

De Amsterdamse Deeldemocratie. een alternatief voor het nieuwe bestuurlijk stelsel van Amsterdam De Amsterdamse Deeldemocratie een alternatief voor het nieuwe bestuurlijk stelsel van Amsterdam Beste Amsterdammer, Ons lokaal bestuur staat onder druk. Twee en een half jaar geleden werden de stadsdeelraden

Nadere informatie

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/67

Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg XE Steenwijk Steenwijk, Nummer voorstel: 2014/67 Voorstel aan de raad Aan de gemeenteraad Gemeente Steenwijkerland Vendelweg 1 8331 XE Steenwijk Steenwijk, 7-10-2014 Nummer voorstel: 2014/67 Voor raadsvergadering d.d.: 07-10-2014 Agendapunt: 4 Onderwerp:

Nadere informatie

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen (Tilburg

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen (Tilburg Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen (Tilburg University) @ostaaijen Opzet Verbindende rol van de raad onder druk Verdieping van de klassieke rollen Hard naar het college,

Nadere informatie

Vergaderen in West Betuwe. Eerste gemeenschappelijke gedachtevorming binnen de raadswerkgroep Bestuur & Organisatie

Vergaderen in West Betuwe. Eerste gemeenschappelijke gedachtevorming binnen de raadswerkgroep Bestuur & Organisatie Vergaderen in West Betuwe Eerste gemeenschappelijke gedachtevorming binnen de raadswerkgroep Bestuur & Organisatie Herindelingsadvies Par.4.3.: Samen met de samenleving West Betuwe Voert haar wettelijke

Nadere informatie

Jaarverslag 2015 en Onderzoeksplan 2016

Jaarverslag 2015 en Onderzoeksplan 2016 Jaarverslag 2015 en Onderzoeksplan 2016 (februari 2016) De Rekenkamercommissie Cranendonck bestaat uit: Drs. Jan van den Heuvel (voorzitter) Drs. Angelique Hubens Drs. Stefan de Kort CPC 1 1. Inleiding

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 2004 2005 30 140 Voorstel tot wijziging van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer der Staten-Generaal en van het Reglement van de commissie voor de

Nadere informatie

Een Lokaal Referendum of niet?

Een Lokaal Referendum of niet? Een Lokaal Referendum of niet? Een eerste discussie over een lokaal in Krimpen aan den IJssel als onderdeel van burgerparticipatie. Inleiding In ons land zijn de afgelopen periode op het gebied van de

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad

Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad Initiatiefvoorstel aan gemeenteraad n.v.t. W.F. Mulckhuijse (SP), R. Pet (GroenLinks), K.G. van Rijn (PvdA), K. Jongejan (VVD) In te vullen door Raadsgriffie Portefeuillehouder nvt nvt RV-nummer: RV-68/2008

Nadere informatie

Raadsvoorstel agendapunt

Raadsvoorstel agendapunt Raadsvoorstel agendapunt Aan de raad van de gemeente IJsselstein Raadsstuknummer : 2013/05778 Datum : 16 april 2013 Programma : Onderwijs Blad : 1 van 6 Cluster : Samenleving Portefeuillehouder : mw. M.

Nadere informatie

Voorstel onderzoek De gemeente als goed samenwerkingsspeler voor initiatieven uit de samenleving

Voorstel onderzoek De gemeente als goed samenwerkingsspeler voor initiatieven uit de samenleving Voorstel onderzoek De gemeente als goed samenwerkingsspeler voor initiatieven uit de samenleving Achtergrond In oktober heeft een uitvraagronde plaatsgevonden waarin de fracties van de gemeenteraden van

Nadere informatie

gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en wethouders;

gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en wethouders; De raad van de gemeente Menterwolde; gelezen het voorstel van het college van Burgemeester en wethouders; gelet op artikel 2.1.3 van de Wmo 2015; gelet op artikel 47 van de Participatiewet; BESLUIT: Vast

Nadere informatie

Wat heeft het Provinciebestuur met de participatiesamenleving?

Wat heeft het Provinciebestuur met de participatiesamenleving? Wat heeft het Provinciebestuur met de participatiesamenleving? PlattelandsParlement Gelderland 2017 3 februari 2016 Ben van Essen Ben van Essen: even voorstellen Senior-strateeg provincie Limburg (tot

Nadere informatie

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur

Aanpassingen vergaderstructuur. Voorstel. Inleiding. Toelichting vergaderstructuur Aanpassingen vergaderstructuur Voorstel 1. kennis nemen van de concept jaaragenda 2. vaststellen thematische indeling commissies 3. toevoegen beeldvormend deel, voorafgaand aan de reguliere commissievergadering

Nadere informatie

Jaarplan PvdA zichtbaar in de wijk In samenwerking met de volksvertegenwoordigende stadsdeelcommissieleden

Jaarplan PvdA zichtbaar in de wijk In samenwerking met de volksvertegenwoordigende stadsdeelcommissieleden Jaarplan 2019 PvdA zichtbaar in de wijk In samenwerking met de volksvertegenwoordigende stadsdeelcommissieleden 1 Stadsdeel Amsterdam Centrum De politieke structuur van de stad /stadsdelen is gewijzigd.

Nadere informatie

Buurtrechten zijn meer dan een recht op participatie.

Buurtrechten zijn meer dan een recht op participatie. Buurtrechten zijn meer dan een recht op participatie. Het recht op participatie = het recht om deel te nemen aan overheidsplannen of projecten Buurtrechten = het recht van een buurt om zelf eigenaar te

Nadere informatie

Deze brochure is een uitgave van: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus EA Den Haag

Deze brochure is een uitgave van: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus EA Den Haag Deze brochure is een uitgave van: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Postbus 20011 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl Maart 2019 Publicatie-nr. 120128 120128_Brochure_SVHBV2.indd

Nadere informatie

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming

HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming HOE WERKT DE GEMEENTE? Het beïnvloeden van beleid en besluitvorming Beleidsvorming in de gemeente volgt redelijk vaste stappen. In dit document leest u welke stappen dat zijn. Daardoor kunt u op tijd bij

Nadere informatie

Mokum 3.0. Visie op & discussiestuk over bestuurlijke en organisatorische inrichting gemeente Amsterdam na opheffen deelraden

Mokum 3.0. Visie op & discussiestuk over bestuurlijke en organisatorische inrichting gemeente Amsterdam na opheffen deelraden Mokum 3.0 Visie op & discussiestuk over bestuurlijke en organisatorische inrichting gemeente Amsterdam na opheffen deelraden Robert Flos VVD-gemeenteraadsfractie 21 juli 2011 WWW.VVDAMSTERDAM.NL Vooraf

Nadere informatie

Jaarplan Namens het afdelingsbestuur. Ernstjan van Doorn. Secretaris Amsterdam Centrum

Jaarplan Namens het afdelingsbestuur. Ernstjan van Doorn. Secretaris Amsterdam Centrum Jaarplan 2018 Namens het afdelingsbestuur Secretaris Amsterdam Centrum 1 1. Inleiding 2. Vereniging en leden 3. Communicatie 2 1. Inleiding Samenstelling bestuur en fractie 2017 In de fractie en het bestuur

Nadere informatie

Gemeente Groningen Frank Brander & Liesbeth van de Wetering

Gemeente Groningen Frank Brander & Liesbeth van de Wetering Gemeente Groningen Frank Brander & Liesbeth van de Wetering Vraag van de dag Wat is de grootste opgave in de lokale democratie? Meer vormen van directe democratie op lokaal niveau mogelijk maken Gesprekspunten

Nadere informatie

Overleg Adviesraad en Clientenraad Participatiewet Goeree Overflakkee BESTUUR WIM WITTE EN GERARD SANGERS

Overleg Adviesraad en Clientenraad Participatiewet Goeree Overflakkee BESTUUR WIM WITTE EN GERARD SANGERS 2017 Overleg Adviesraad en Clientenraad Participatiewet Goeree Overflakkee BESTUUR WIM WITTE EN GERARD SANGERS Inhoud Voorwoord... 2 Inleiding... 3 Probleemstelling... 3 Doelstelling... 4 Verordening die

Nadere informatie

Deelnemers: denktank uit de samenleving, gemeenteraad, college en ambtelijk managementteam

Deelnemers: denktank uit de samenleving, gemeenteraad, college en ambtelijk managementteam Samen bouwen aan het huis van de democratie in Bloemendaal Verslag werkatelier over participatie en samenspel tussen samenleving en gemeentebestuur op 4 juni 2015 van 20:00 tot 23:00 uur in het Dorpshuis

Nadere informatie

Samenvatting Resolutie. Democratie van Nu. D66 krijgt het voor elkaar

Samenvatting Resolutie. Democratie van Nu. D66 krijgt het voor elkaar Samenvatting Resolutie Democratie van Nu D66 krijgt het voor elkaar 20190115162135_1090.adpro.indd 1 1/15/2019 4:21:51 PM Samenvatting Democratie van Nu 3 De oprichters van D66 maakten zich zorgen. Ze

Nadere informatie

In deze brief licht ik het voornemen tot oprichting van deze rechtspersoon nader toe.

In deze brief licht ik het voornemen tot oprichting van deze rechtspersoon nader toe. > Retouradres Postbus 20011 2500 EA Den Haag De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Bestuur, Democratie & Financiën Europa en Binnenlands Bestuur Schedeldoekshaven 200 2511 EZ Den Haag Postbus

Nadere informatie

11 mei april 2017 R BIRB/2017/2575

11 mei april 2017 R BIRB/2017/2575 W GEMEENTE VELSEN Raadsbesluit Datum raadsvergadering Datum IJmond-commissie Raadsbesluitnummer Registratienummer 11 mei 2017 18 april 2017 R17.022 Onderwerp: toekomst van de IJmondsamenwerking De raad

Nadere informatie

a. Persoonsgegevens van politieke ambtsdragers, zoals raadsleden, raadsvolgers en collegeleden.

a. Persoonsgegevens van politieke ambtsdragers, zoals raadsleden, raadsvolgers en collegeleden. Werkbeschrijving griffie Rheden i.v.m. het verwerken van persoonsgegevens in het kader van de Algemene Verordening gegevensbescherming (AVG) bij werkzaamheden van griffie en raad 1 Definitie publicatie

Nadere informatie

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 25 april TFI/U / Lbr. 19/ Herziening Gemeentefonds.

Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad. 25 april TFI/U / Lbr. 19/ Herziening Gemeentefonds. Brief aan de leden T.a.v. het college en de raad Datum 25 april 2019 Ons kenmerk TFI/U201900322/ Lbr. 19/020 Telefoon 070-3738393 Bijlage(n) 2 Onderwerp Herziening Gemeentefonds Samenvatting In juni 2018

Nadere informatie

Artikel 1. In de gemeente Destelbergen wordt een gemeentelijke Adviesraad voor Lokale Economie (ALE) opgericht.

Artikel 1. In de gemeente Destelbergen wordt een gemeentelijke Adviesraad voor Lokale Economie (ALE) opgericht. 23 mei 2013 DE GEMEENTERAAD, Overeenkomstig artikel 28 van het Gemeentedecreet in openbare zitting vergaderd; Overwegende dat de gemeenteraad in uitvoering van de artikelen 199 en 200 van het Gemeentedecreet

Nadere informatie

LOKAAL SAMENSPEL. enqueteresultaten: de verschillen tussen de interne en externe beelden

LOKAAL SAMENSPEL. enqueteresultaten: de verschillen tussen de interne en externe beelden LOKAAL SAMENSPEL enqueteresultaten: de verschillen tussen de interne en externe beelden 1 ALGEMEEN BEELD geen onverklaarbare uitkomsten verschillen in waardering van het samenspel intern en extern, en

Nadere informatie

Platformtaak volgens gemeente

Platformtaak volgens gemeente Oplegvel 1. Onderwerp Cofinanciering Regionale proeftuin Cultuur om de hoek 2. Rol van het samenwerkingsorgaan Holland Rijnland Platformtaak volgens gemeente 3. Regionaal belang De jeugd in de regio Holland

Nadere informatie

Wees eerder volksverbinder en volksverleider, dan volksvertegenwoordiger

Wees eerder volksverbinder en volksverleider, dan volksvertegenwoordiger Jeroen van Urk: Wees eerder volksverbinder en volksverleider, dan volksvertegenwoordiger (Van links naar rechts) Imrat Verhoeven, Petra Tiel en Jeroen van Urk 16 TIJDSCHRIFT Competenties van raadsleden

Nadere informatie

Met dit initiatiefvoorstel stel ik u voor het volgende besluit te nemen: II. in te stemmen met genoemd initiatiefvoorstel;

Met dit initiatiefvoorstel stel ik u voor het volgende besluit te nemen: II. in te stemmen met genoemd initiatiefvoorstel; Gemeenteblad Jaar 2015 Publicatiedatum * Agendapunt * Datum initiatiefvoorstel 02 juni 2015 Onderwerp ter instemming van het raadslid de heer Ernsting van GroenLinks, getiteld: Open aadsinformatie en open

Nadere informatie

B&W voorstel. c.vanhelvert@shertogenbosch.nl

B&W voorstel. c.vanhelvert@shertogenbosch.nl B&W voorstel Steller : van Helvert Tel. : 06 1586 2307 Portefeuille : Weyers e-mail. : c.vanhelvert@shertogenbosch.nl B&W : Agenda nr. : Reg.nr. : 3597514 Openbaar : ja Onderwerp : BewonersBedrijf Hambaken

Nadere informatie

Tevens heb ik een aantal vragen en opmerkingen die vooralsnog in de discussie van de gemeenteraad en het college B&W onbeantwoord bleven.

Tevens heb ik een aantal vragen en opmerkingen die vooralsnog in de discussie van de gemeenteraad en het college B&W onbeantwoord bleven. Zienswijze op het voorstel om het bestuurlijk stelsel te wijzigen. Onderstaand treft u een aantal bevindingen van diverse overheidsinstanties en organisaties die het belang benadrukken om burgers meer

Nadere informatie

Praat met de Gemeenteraad

Praat met de Gemeenteraad Praat met de Gemeenteraad Griffie, januari 2016 Zakboekje voor inwoners en instellingen Inhoudsopgave Voorwoord...3 De gemeenteraad...4 De werkwijze...4 Het Beeld - rondetafelgesprekken...5 Het Debat debatraad...5

Nadere informatie

RAADSBRIEF. Aan: Gemeenteraad Montferland

RAADSBRIEF. Aan: Gemeenteraad Montferland RAADSBRIEF Aan: Gemeenteraad Montferland Onderwerp: Raadsbrief startnotitie Communicatie Telefoonnummer: (0316) 291 323 Portefeuillehouder: Wethouder van Leeuwen Datum: 06-12-2018 Registratienummer: 18int03444

Nadere informatie

Initiatiefvoorstel Omgevingswet

Initiatiefvoorstel Omgevingswet Initiatiefvoorstel Omgevingswet Rotterdam, september 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave 2 Inleiding 3 1. Uitgangspunten 4 2. Hoofdlijnen 5 3. Consequenties voor Rotterdam 6 4. Aanbevelingen 7 Conclusie 8

Nadere informatie

STADSDELEN STADSDEELWETHOUDERS & STADSDEELCOMMISSIES

STADSDELEN STADSDEELWETHOUDERS & STADSDEELCOMMISSIES Gebiedsgericht werken STADSDELEN STADSDEELWETHOUDERS & STADSDEELCOMMISSIES Onderwerpen 1. Historisch perspectief en ontwikkelingen 1848 2018 2. Uitdagingen 2018 2022 3. Stellingen Historisch perspectief

Nadere informatie

Onderwerp: Instelling werkgeverscommissie griffie ex artikel 83 Gemeentewet

Onderwerp: Instelling werkgeverscommissie griffie ex artikel 83 Gemeentewet Raadsvergadering, 26 oktober 2010 Voorstel aan de Raad Onderwerp: Instelling werkgeverscommissie griffie ex artikel 83 Gemeentewet Nr.: 411 Agendapunt: 10 Datum: 11 oktober 2010 Voorgesteld besluit 1)

Nadere informatie

Verordening. Participatieraad Sociaal Domein. (WMO, Participatiewet en Jeugdwet)

Verordening. Participatieraad Sociaal Domein. (WMO, Participatiewet en Jeugdwet) Verordening Participatieraad Sociaal Domein (WMO, Participatiewet en Jeugdwet) Aalten 2015 Verordening Participatieraad Sociaal Domein (WMO, Participatiewet en Jeugdwet) Aalten 2015. Artikel 1. Begripsbepalingen

Nadere informatie

Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging voor de bijeenkomsten Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen!

Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging voor de bijeenkomsten Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen! Aan: De burgemeesters De gemeenteraadsleden en ondersteuners van de fracties De griffiers en medewerkers van de griffie De lokale bestuurders van politieke partijen Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging

Nadere informatie

Besluit vast te stellen de:

Besluit vast te stellen de: VERORDENING AUDITCOMMISSIE GEMEENTE WEERT De raad van de gemeente Weert, Gelezen het voorstel van het college d.d. 20 januari 2015, gelet op de artikelen 84, 147 en 149 van de Gemeentewet; Besluit vast

Nadere informatie

Wat doet de yup met Lombok? - Komst van de yup zet eensgezindheid in volkswijk onder druk.

Wat doet de yup met Lombok? - Komst van de yup zet eensgezindheid in volkswijk onder druk. Bijdrage Has Bakker 13 april 2017 Geachte voorzitter, leden van de raad, het college, Utrechters, Wat doet de yup met Lombok? - Komst van de yup zet eensgezindheid in volkswijk onder druk. Een ronkende

Nadere informatie

Right to Challenge. Aan de Gemeenteraad. 12 januari Betreft: Routeplanner Right to Challenge

Right to Challenge.   Aan de Gemeenteraad. 12 januari Betreft: Routeplanner Right to Challenge www.riehttochallenge.nl Aan de Gemeenteraad 12 januari 2019 Betreft: Routeplanner Geachte leden van de Gemeenteraad, (R2C) is het recht van bewonersinitiatieven om taken van gemeenten over te nemen indien

Nadere informatie

Maatschappelijke aandeelhouders. Nijmegenaren als volwaardige gesprekspartners van corporaties, zorg- en onderwijsinstellingen

Maatschappelijke aandeelhouders. Nijmegenaren als volwaardige gesprekspartners van corporaties, zorg- en onderwijsinstellingen Maatschappelijke aandeelhouders Nijmegenaren als volwaardige gesprekspartners van corporaties, zorg- en onderwijsinstellingen Debatstuk GroenLinks Nijmegen Pepijn Boekhorst Juni 2014 Woningcorporaties,

Nadere informatie

CONVENANT KLEURRIJKE BASISSCHOLEN. Convenant tussen schoolbesturen, stadsdelen en Centrale stad om segregatie in het primair onderwijs tegen te gaan

CONVENANT KLEURRIJKE BASISSCHOLEN. Convenant tussen schoolbesturen, stadsdelen en Centrale stad om segregatie in het primair onderwijs tegen te gaan CONVENANT KLEURRIJKE BASISSCHOLEN Convenant tussen schoolbesturen, stadsdelen en Centrale stad om segregatie in het primair onderwijs tegen te gaan Préambule De stad Amsterdam kent een grote diversiteit.

Nadere informatie

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030

Doel: In samenwerking met maatschappelijke partners organiseren van een proces dat leidt tot een herijkte visie op Borne in 2030 Projectvoorstel Projectopdracht / -voorstel Datum: 8 juli 2010 Versie: definitief t.b.v. definitiefase en ontwerpfase Pagina: 1 / 9 Soort project Extern/Lijn Projectnaam MijnBorne2030 (Herijking Toekomstvisie)

Nadere informatie

2012 Documenten inkomend - 3110

2012 Documenten inkomend - 3110 pagina 1 van 1 Peter Sep Van: Verzonden: zondag 4 maart 2012 13..33 Aan: Raad Onderwerp: Burgerinitiatief Iokale democratie - tijdens en na de stadsdelen Bijlagen: Burgerinitiatief Iokale democratie.doc

Nadere informatie

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 11 april 2016 Vragen 2016Z06314

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus EA Den Haag. Datum 11 april 2016 Vragen 2016Z06314 De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten Generaal Postbus 20018 2500 EA Den Haag www.rijksoverheid.nl www.facebook.com/minbzk www.twitter.com/minbzk Uw kenmerk Datum Betreft Vragen 2016Z06314 Hierbij

Nadere informatie

Discussiestuk ten behoeve van vaststelling nadere criteria bewonersinitiatieven

Discussiestuk ten behoeve van vaststelling nadere criteria bewonersinitiatieven Discussiestuk ten behoeve van vaststelling nadere criteria bewonersinitiatieven Leeswijzer Naar aanleiding van de recente behandeling van bewonersinitiatieven in de afgelopen vergadering en daarbuiten

Nadere informatie

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen

Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen Hard naar het college, zacht naar de samenleving. Julien van Ostaaijen Routeplanner komend uur Verbindende rol van de gemeenteraad onder druk Verdieping van de klassieke rollen van de gemeenteraad Hard

Nadere informatie

onderzoeksopzet verbonden partijen

onderzoeksopzet verbonden partijen onderzoeksopzet verbonden partijen Rekenkamercommissie Onderzoeksopzet Verbonden Partijen rekenkamercommissie Oss 1 Inhoudsopgave 1. Achtergrond en aanleiding... 3 2. Wat is een DoeMee-onderzoek?... 3

Nadere informatie

Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging voor de bijeenkomsten Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen!

Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging voor de bijeenkomsten Op tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen! Aan: De burgemeesters De gemeenteraadsleden en ondersteuners van de fracties De griffiers en medewerkers van de griffie De lokale bestuurders van politieke partijen Datum: 25 oktober 2016 Onderwerp: Uitnodiging

Nadere informatie

gemeente Eindhoven Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college

gemeente Eindhoven Kerntaak gekoppeld aan het werkprogramma van het college gemeente Eindhoven Raadsnummer Inboeknummer 13R5271 13bst00404 Beslisdatum B&W 12 maart 2013 Dossiernummer 13.11.551 RaadsvoorstelVerbindende kracht - Samen voor elkaar: de ontwikkeling van samenkracht

Nadere informatie

Maatschappelijke participatie en zorg

Maatschappelijke participatie en zorg initiatiefvoorstel datum vergadering 9 november 2015 agendapunt 12 volgnummer 15-166 onderwerp De gemeenteraad op zoek naar het verhaal achter de cijfers van Wmo en Jeugdhulp behandelen in raadscommissie

Nadere informatie

gezien het voorstel het voorstel van Burgemeester en wethouders d.d. 19 december 2017;

gezien het voorstel het voorstel van Burgemeester en wethouders d.d. 19 december 2017; man ETTEN LEUR De raad van de gemeente Etten-Leur; gezien het voorstel het voorstel van Burgemeester en wethouders d.d. 19 december 2017; gezien het amendement zoals ingebracht door de fracties van CDA,

Nadere informatie

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad

DORDRECHT. Aan. de gemeenteraad DORDRECHT Aan de gemeenteraad Gemeentebestuur Spuibouievard 300 3311 GR DORDRECHT Datum 22 februari 2011 Ons kenmerk SBC/529089 Begrotingsprogramma Bestuur en samenwerking Betreft vaststellen Verordening

Nadere informatie

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming

Spoorboekje. Beeldvorming. Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Oordeelsvorming Besluitvorming Spoorboekje Oriëntatie op de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer Beeldvorming Oordeelsvorming Besluitvorming maart 2014 november 2014 Inleiding De gemeenteraad heeft op 29 oktober 2013 het

Nadere informatie

HET WAALWIJKS VERGADERMODEL

HET WAALWIJKS VERGADERMODEL De Raad Gemeente Waalwijk PRAAT MET DE RAAD HET WAALWIJKS VERGADERMODEL Het Waalwijks vergadermodel 1 Het vergadermodel in het kort Om alle inwoners van de gemeente Waalwijk goed te kunnen vertegenwoordigen,

Nadere informatie

Het democratisch boeket

Het democratisch boeket Een vitaal boeket van inspirerende initiatieven en nieuwe spelregels voor de democratie Het democratisch boeket Kansen en successen voor de Nederlandse democratie en voor het veranderen van de relatie

Nadere informatie

Stichting Beter Zeist Studiebijeenkomst BURGERPARTICIPATIE

Stichting Beter Zeist Studiebijeenkomst BURGERPARTICIPATIE Stichting Beter Zeist Studiebijeenkomst BURGERPARTICIPATIE Maandag, 14 juni 20:00 22:10 uur Gemeentehuis Zeist 1 Agenda 20:00 Opening 20:05 Inleiding De praktijk van Interactieve Planvorming (Hans v d

Nadere informatie

Agendapunt: 12. Aan de gemeenteraad

Agendapunt: 12. Aan de gemeenteraad Bijlagen 015 17 november 015 nr. 41/8[Vul hier nr. in] reg.nr.intb-15-006 Bijlagen: -- Agendapunt: 1 Voorstel tot het vaststellen van de Verordening cliëntenparticipatie sociaal domein 016 Aan de gemeenteraad

Nadere informatie

VERORDENING WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM

VERORDENING WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM VERORDENING WMO ADVIESRAAD SCHIEDAM Vastgesteld: 19 juli 2007 VR2007/075 Inwerking: 01 augustus 2007 Artikel 1 Begripsomschrijvingen a. de gemeente: Schiedam b. de raad: de gemeenteraad van de gemeente

Nadere informatie

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT

RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT RAADSVOORSTEL EN ONTWERPBESLUIT Agendanummer 10-112 Registratienummer raad 597161 Behorend bij het B&W-advies met registratienummer 595230 Moet in elk geval behandeld zijn in de raadsvergadering van de

Nadere informatie

Zaaknr.: 052311094 Par. coördinator: Par. afdelingshfd: Par. PH : Documentnr.: Van afdeling: PenO. Opgesteld door: A. Franken. Datum: 23 december 2015

Zaaknr.: 052311094 Par. coördinator: Par. afdelingshfd: Par. PH : Documentnr.: Van afdeling: PenO. Opgesteld door: A. Franken. Datum: 23 december 2015 BURGEMEESTER EN WETHOUDERS-ADVIES Zaaknr.: 052311094 Par. coördinator: Par. afdelingshfd: Par. PH : Documentnr.: Van afdeling: PenO Opgesteld door: A. Franken Datum: 23 december 2015 Overleg gepleegd met:

Nadere informatie

Onderwerp Taken en bevoegdheden werkgeverscommissie en vaststellen delegatie- en mandaatbesluit

Onderwerp Taken en bevoegdheden werkgeverscommissie en vaststellen delegatie- en mandaatbesluit Voorstel aan de raad Nummer: A13-03615 Portefeuille: Programma: Programma onderdeel: n.v.t. n.v.t. n.v.t. Steller: N. IJnema Afdeling: Griffie Telefoon: 0320-278417 E-mail: na.ijnema@lelystad.nl Punt 8f

Nadere informatie

Raadsvoorstel. 3. Inleiding

Raadsvoorstel. 3. Inleiding Raadsvoorstel Agenda nr. 6 Onderwerp: Reactie geven op de onderzoeksvraagstelling en uitwerking daarvan voor de evaluatie van de Metropoolregio Eindhoven Soort: Besluitvormend Opsteller: J. v.d. Kolk Portefeuillehouder:

Nadere informatie

Afdeling Samenleving Februari Concept-nota burgerparticipatie gemeente Woudrichem

Afdeling Samenleving Februari Concept-nota burgerparticipatie gemeente Woudrichem Afdeling Samenleving Februari 2012 Concept-nota burgerparticipatie gemeente Woudrichem Inhoudsopgave 1. Inleiding 3 1.1 Aanleiding 3 1.2 Wat is burgerparticipatie? 3 2. Doelen burgerparticipatie 3 3. Participatievormen

Nadere informatie

BESTURINGSFILOSOFIE GEMEENTE GOOISE MEREN

BESTURINGSFILOSOFIE GEMEENTE GOOISE MEREN BESTURINGSFILOSOFIE GEMEENTE GOOISE MEREN Projectleider Afdeling Iris van Gils Kerngroep Visie/Missie Datum 28 november 2014 Planstatus Vastgesteld in de Fusieraad 24 november 2014 Opdrachtgever Stuurgroep

Nadere informatie