Nederlands Openluchtmuseum

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Nederlands Openluchtmuseum"

Transcriptie

1 Nederlands Openluchtmuseum Rare Jongens, bakkers en boeren Arnhem LESPAKKET Een project over hoe gebouwen van functie veranderen Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs Docentenhandleiding en leerlingenmateriaal

2 Over dit lespakket: U heeft gekozen voor het educatieve project: voor groep 7 en 8 van het Basisonderwijs. In dit lespakket kunt u het volgende vinden: Introductie Nederlands Openluchtmuseum; Wat biedt het museum nog meer? Introductie project Architecten gezocht; Voorbereidende lessen met leerlingenmateriaal; Museumbezoek; Afsluitende les voor groep 7 en 8. Dit lespakket bestaat uit: Docentenhandleiding Werkbladen (roze) Werkbladen (geel) De roze en gele werkbladen moeten gekopieerd worden. Contact Voor inhoudelijke vragen over dit project en het lesmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Educatie. Wij zijn het beste te bereiken via het adres: educatie@openluchtmuseum.nl of bel voor een afspraak met de afdeling Sales & Reserveringen, telefoon: Colofon Samenstelling en productie: Afdeling Educatie, Nederlands Openluchtmuseum, Met dank aan: het Prins Bernhard Fonds en de leerlingen en leerkrachten van de Protestants Christelijke Basisschool De Klimroos in Westervoort en Basisschool de Arcade in Arnhem.

3 Docentenhandleiding Welkom in het Nederlands Openluchtmuseum Het Nederlands Openluchtmuseum is er voor iedereen die Nederland en de wijze waarop de Nederlanders leefden, wil ontdekken, zien en beleven. In het uitgestrekte museumpark ondergaan u en uw leerlingen de geschiedenis van het dagelijks leven. Naast de oude trams zijn er meer dan tachtig historische huizen en bedrijven in het park en vrijwel allemaal zijn ze toegankelijk voor publiek. Op veel plekken kunnen de leerlingen echte vaklieden aan het werk zien, zoals de smid, de papierschepper of de olieslager. Alle zintuigen worden geprikkeld bij een bezoek aan het museum! Educatieve projecten Voor alle groepen uit het primair onderwijs, speciaal onderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs zijn educatieve projecten ontwikkeld. Elk project duurt twee uur, waarin kinderen op hun eigen niveau worden uitgedaagd actief bezig te zijn met een stukje Nederlandse geschiedenis. Een overzicht van alle educatieve projecten vindt u achterop deze brochure. De plek voor kinderen Het Kindererf is het centrale punt van diverse educatieve activiteiten in het museum. Het is gevestigd in een oude Brabantse boerderij en is dé plek voor kinderen! Leerlingen kunnen hier allerlei karweitjes doen die vroeger heel gewoon waren, zoals water pompen, wassen met een wasbord en de koe melken. Kortom: een plek waar je je naar hartenlust kunt uitleven! Gewoon even lekker spelen Even gewoon lekker spelen kan ook in het museumpark. Op het plein in de Zaanse buurt staat het historische speelgoed, zoals hoepels, vélocipèdes en de Vliegende Hollanders al klaar. Naast het historische doolhof is een moderne speeltuin ingericht om even lekker uit te razen. Smikkelen en smullen Ontdekken en spelen in de buitenlucht maakt hongerig. Het Openluchtmuseum biedt daarom verschillende mogelijkheden om een hapje te eten. Schrijf samen met uw leerlingen geschiedenis en kom een dagje ontdekken, spelen, proeven en speuren!

4 Docentenhandleiding Introductie Doelgroep Het project is bestemd voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Thema Het project gaat over hoe gebouwen van functie kunnen veranderen. In het museum onderzoeken leerlingen wat er allemaal komt kijken bij het veranderen van een boerderij in een woonhuis. Doel project De leerlingen ervaren dat een gebouw ingrijpend kan veranderen als de functie verandert van werkfunctie naar woonfunctie. Doel introductie les De leerlingen weten dat een gebouw van functie kan veranderen. Zij weten dat als een gebouw van werkfunctie verandert naar woonfunctie, het anders ingericht wordt. De leerlingen zijn in staat een plattegrond te lezen/te maken Opzet van het project Het project bestaat uit drie onderdelen: 1. introductieles op school 2.museumbezoek 3. lessuggesties na afloop van het bezoek. Kerndoelen Het project heeft raakvlakken met de kerndoelen Meten en meetkunde nr. 33 en Kunstzinnige oriëntatie nr. 55 en nr Inleiding voor groep 7 en 8 Doelen Leerlingen krijgen inzicht in de redenen om een huis te verbouwen. Leerlingen weten dat een gebouw van functie kan veranderen: van werk- naar woonfunctie. Leerlingen weten dat als een gebouw van functie verandert, het doorgaans wordt verbouwd zodat het voldoet aan de eisen van deze tijd. Onderdeel 1 Tijdsduur Dit onderdeel duurt 10 minuten Materiaal Eventueel de bouwtekeningen die leerlingen hebben meegenomen. Organisatie In een kringgesprek praten de leerlingen over hoe zij wonen en of er in hun huis verbouwingen zijn geweest en waarom. Als er kinderen zijn die bouwtekeningen hebben meegenomen, dan kunnen zij gevraagd worden om aan de hand van de tekeningen te vertellen wat er veranderd is in hun huis. De antwoorden (en ook de redenen van verbouwen) van de leerlingen worden geïnventariseerd en kunnen op het bord geschreven worden. De resultaten worden klassikaal besproken. Mogelijke vragen zijn: In wat voor soort huis woon je? (een flat of een laagbouwhuis) Hebben je ouders/verzorgers iets veranderd of verbouwd in het huis? Zo ja, wat hebben ze veranderd of verbouwd? Waarom hebben ze dat veranderd of verbouwd? Hoe hebben ze het veranderd of verbouwd? Tot slot vraagt u aan de leerlingen of er een ruimte van functie is veranderd en daar gaat u in het tweede deel van het kringgesprek op door.

5 Docentenhandleiding Onderdeel 2 Tijdsduur Dit onderdeel duurt 10 minuten Materiaal Fotoblad 1 Kerk Fotoblad 2 Pakhuis Fotoblad 3 Stal Fotoblad 4 Toren Organisatie U begint met een klein raadspelletje, de leerlingen moeten een aantal zinnen afmaken. U begint met het voorbeeld: Een station zonder stationschef. Daarna mogen de leerlingen de volgende zinnen afmaken: Een kerk zonder... Een fabriek zonder... Een garage zonder... Misschien kunnen de leerlingen nog meer verzinnen. U vertelt dat de meeste beroepen verbonden zijn of waren aan gebouwen waar dat beroep werd uitgeoefend. U vertelt dat zo n gebouw speciaal werd gebouwd en compleet was ingericht om het beroep uit te kunnen oefenen. U kunt zelf een aantal voorbeelden noemen, of ze aan de leerlingen vragen. Mogelijke voorbeelden: fabriekshal is heel groot, een station met loketten, een vuurtoren met een trap. Vervolgens vertelt u dat, vanwege verschillende redenen, sommige gebouwen in de loop van de tijd van functie zijn veranderd. Als voorbeeld kunt u noemen dat er stations zijn die op kleine trajecten staan. Omdat het niet meer rendabel was, werd de stoptrein eruit gehaald en was er was geen station meer nodig op die plek. Het station verloor zijn functie. U vertelt dat er veel meer gebouwen zijn die hun oorspronkelijke functie hebben verloren en dat veel gebouwen zijn afgebroken. U vertelt dat er ook gebouwen bewaard zijn gebleven omdat men ze zo mooi, speciaal of bijzonder vond; deze hebben vaak een andere functie gekregen. Bijvoorbeeld omdat mensen er gingen wonen. U vraagt de leerlingen of zij voorbeelden kennen van gebouwen die veranderd zijn van een bepaalde functie naar woonfunctie. Daarna laat u aan de hand van de fotobladen enkele voorbeelden zien. Een gebouw waarin gewoond wordt, moet aan bepaalde eisen voldoen: zoals de beschikking over een toilet, slaapkamers en een keuken. U vraagt welke eisen de leerlingen stellen aan wonen. Tot slot vraagt u aan de leerlingen wat de consequenties voor een gebouw zouden kunnen zijn als aan de eisen van wonen wordt voldaan. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan: muren die eruit moeten omdat sommige mensen een woonkeuken willen, muren erbij vanwege een extra toilet, extra ramen vanwege het licht.

6 Docentenhandleiding 2. Kern voor groep 7 Doelen Leerlingen weten wat een plattegrond is. De leerlingen zijn in staat om een eenvoudige plattegrond te maken. Onderdeel 1 Tijdsduur Dit onderdeel duurt 10 minuten Materiaal Werkblad 1: foto s van de kamer Werkblad 2: plattegrond van de kamer Organisatie U vertelt dat het noodzakelijk is om een plattegrond te kunnen lezen als je een gebouw wilt verbouwen. U legt vervolgens het principe van een plattegrond uit. U laat eerst de foto van de kamer zien en daarna de plattegrond. U kunt de leerlingen ook opdracht geven om op de plattegrond aan te geven op welke drie plaatsen de fotograaf de foto s heeft gemaakt. Onderdeel 2 Het is mogelijk om verschillende ruimtes te laten meten en tekenen, als iedere ruimte maar in elk geval door twee groepen wordt getekend. Dat levert vergelijkingsmateriaal op. Als alle leerlingen klaar zijn, laten zij aan elkaar de plattegronden zien en vergelijken de resultaten, deze worden klassikaal besproken. Hoe is het getekend? Welke plattegrond is het duidelijkst? In de nabespreking is het aardig om de volgende vraag en opdracht te geven: Hoe weet je nou dat het dit lokaal is? Teken dingen die in dit lokaal te vinden zijn in je plattegrond. U geeft de leerlingen opdracht om herkenningspunten in hun plattegrond aan te geven. Na afloop kunnen alle plattegronden opgehangen worden. 2. Kern voor groep 7 en 8 Doel De leerlingen zijn in staat om een plattegrond te maken van een bestaand gebouw. Tijdsduur Dit onderdeel duurt 35 minuten Materiaal Tekenvellen, potloden, gum, meetlint en liniaal. Organisatie U verdeelt de groep in tweetallen. Elk tweetal krijgt de opdracht om een plattegrond op schaal van de school (of onderdelen daarvan) te maken. Elk tweetal tekent op hun plattegrond een route door de school. Een ander tweetal gaat deze route lopen. Let op! De plattegrond wordt tevens gebruikt in de afsluitende les. Tijdsduur Dit onderdeel duurt 25 minuten Materiaal Tekenvellen, potloden, gum, meetlint en liniaal. Organisatie U geeft de leerlingen opdracht om in groepjes het lokaal te meten en een plattegrond van het lokaal te tekenen. U kunt zelf een keuze maken welke verhoudingen u gebruikt: 1 meter = 1 centimeter, 1 meter = 2 centimeter of een andere.

7 Docentenhandleiding Bezoek aan het museum Voorafgaande aan het museumbezoek refereert u aan het raadspelletje en komt nog met een mogelijkheid, die de leerlingen aanvullen; een boerderij zonder... (boer). U vertelt kort dat er in Nederland steeds meer boerenbedrijven ophouden te bestaan en dat de boerderijen omgebouwd worden tot woonhuis. Werkblad 3 Brief Hallo allemaal De brief is een introductie op het museumbezoek en is bestemd voor de leerlingen. Het is de bedoeling dat u de brief voorafgaand aan het bezoek aan de leerlingen laat lezen. Werkblad 4 Begeleiding tijdens het museumbezoek Dit werkblad is een introductie op het museumbezoek en is bestemd voor alle begeleiders. Hierin vindt u wat u van het museum kan verwachten en wat het museum verwacht van de begeleiders. Het is de bedoeling dat u dit werkblad kopieert voor alle begeleiders en voorafgaande aan het bezoek met elkaar bespreekt en meeneemt naar het museum. Korte omschrijving Leerlingen gaan op pad en bekijken hoe ze een boerderij kunnen ombouwen tot woonhuis. Wat gebeurt er met de stal en bestaat de opkamer nog wel? Welke functies krijgen de vertrekken nu? Leerlingen staan aan de tekentafel en veranderen zo een boerenbedrijf in een boerderij om in te wonen. Tijdsduur Het project duurt 2 uur. Doel Leerlingen ontdekken aan den lijve hoe zij een gebouw (in dit geval een boerderij) kunnen veranderen in een huis om in te wonen. Organisatie Allereerst moet u er voor zorgen dat u op tijd bij het project bent. Uw groep wordt ontvangen door een museummedewerker op het Entreeplein bij de paarse tulp, die het project tijdens het museumbezoek begeleidt. De begeleider verzorgt de introductie en de afsluiting van het project. U gaat dus zelf met de leerlingen aan de slag. Wij vragen minimaal vier begeleiders (waarvan één leerkracht) op een groep van 30 leerlingen en verwachten van de begeleiders een actieve rol. Voorafgaand aan het museumbezoek is de klas in vier groepen verdeeld. Na de introductie gaan de vier groepen op pad. Met elke groep gaat een begeleider mee. Natuurlijk is de museummedewerker tijdens de activiteiten aanwezig ter ondersteuning en advies. Afsluitende les voor groep 7 en 8 Doel De leerlingen zijn in staat op een plattegrond aan te geven hoe zij een gebouw willen veranderen als de functie van dat gebouw verandert. Tijdsduur De les duurt 50 minuten Materiaal Plattegrond van de school, potloden, gum, meetlint en liniaal. Organisatie U legt de leerlingen het volgende voor:stel er zijn te weinig kinderen die naar deze school komen. De school moet dan sluiten. Het gebouw verandert van functie, het is de bedoeling dat het geschikt gemaakt wordt voor bewoning. In de voorgaande les hebben zij al plattegronden van de school gemaakt, deze worden tijdens deze les ook weer gebruikt. U verdeelt de groep in groepjes van vier leerlingen en zij moeten o.a. de volgende vragen/opdrachten beantwoorden/uitvoeren. Hoeveel gezinnen kunnen in dit gebouw/dit gedeelte wonen? Welke/hoeveel ruimtes heb je nodig om te kunnen wonen? Bespreek wat er veranderd/verbouwd moet worden. Geef op de plattegrond aan wat je wilt veranderen/verbouwen. Na afloop wordt de opdracht klassikaal besproken.

8 Fotoblad 1

9 Fotoblad 2

10 Fotoblad 3

11 Fotoblad 4

12 Werkblad 1, foto s van de kamer

13 Werkblad 2, plattegrond van de kamer

14 Leerlingenmateriaal Werkblad 3: Brief van het museum a Hallo allemaal, Jullie komen binnenkort naar het Nederlands Openluchtmuseum voor het project. Dit project gaat over boerderijen die omgebouwd worden tot woonboerderij. De familie Berkhoven wil graag in een boerderij wonen. Zij hebben twee boerderijen bekeken: boerderij Kadoelen en Boerderij Giethoorn. In beide boerderijen moet veel verbouwd worden omdat de familie allerlei eisen heeft zoals een grote badkamer, drie slaapkamers en twee toiletten. Jullie zijn de architecten die voor de familie gaan kijken hoe de boerderijen verbouwd kunnen worden tot een fijn huis om in te wonen. Wij wensen jullie alvast veel plezier. Tot ziens in het museum! Groeten van de medewerkers van de afdeling Educatie

15 Begeleidersmateriaal Werkblad 4: Begeleiding tijdens het museumbezoek Op schoolreisje naar het Nederlands Openluchtmuseum Hoe gaat het in z n werk? Begeleiders Uw groep wordt bij de paarse tulp op het Entreeplein ontvangen door een museummedewerker, die het project tijdens het museumbezoek begeleidt. De begeleider verzorgt de introductie en de afsluiting van het project. U gaat dus zelf met de leerlingen aan de slag. Wij vragen minimaal vier begeleiders (waarvan één leerkracht) op een groep van 30 leerlingen en verwachten van de begeleiders een actieve rol. Natuurlijk is de museummedewerker tijdens de activiteiten aanwezig ter ondersteuning en advies. Zorg dat u op tijd bij het project bent. 1 Parkeren bussen, toiletten 2 Betalen bij kassa 3 Entreepaviljoen: - Kaartcontrole - Toiletten 4 Ontvangst museummedewerker bij de paarse tulp 5 Lekker eten (Picknickloods) 6 Even lekker spelen

16 Overzicht van ons aanbod per groep groepen Educatieve projecten Keuterboeren Waar komt jouw eten vandaan? Wat wil je later worden? Wat kon je vroeger worden? Kenmerkende thema s Opa & Oma, groeien, de boerderij, dieren, de supermarkt, koken, eten Beroepen, ambachten, dit ben ik! Bakkers en Boeren Hoe zie jij een ander? Feest, weet wat je viert Wat vieren we in Nederland en waarom? Canonvenster*: Veelkleurig Nederland Brood! Dat koop je toch in de winkel? Discriminatie, pesten, jezelf en elkaar leren kennen, respect en tolerantie, samenwerken Feesten van alle culturen Waar komt ons voedsel vandaan, eten, land bewerken, de bakker, de boerderij vanaf 1 sept Dossier Bouwen Bouwen in de 18e en 19e eeuw Dingenliefde Hoe en wat bewaart een museum? Ontwerp je eigen woonboerderij Dossier Kinderarbeid Canonvenster*: Verzet tegen Kinderarbeid Nieuw in Nederland Waar moet je aan wennen? Canonvenster*: Veelkleurig Nederland Bouwen, huisvesting, uitvindingen, hout- en vlecht constructies, vloeren, muren, daken Sparen, verzamelen en bewaren, presenteren en filmpje maken Ontwerpen, bouwen, huis en wonen, inrichten, van boerderij tot woonhuis, samenwerken Opa en Oma, werkervaringen opdoen, derde wereld, kleding, de rechten van het kind, meningsvorming Waar kom ik vandaan, multiculturele samenleving, Nederlands-Indië en dekolonisatie, kleding, samen koken en eten, respect en tolerantie Elfstedentocht Winterschoolreisje Friesland, wintertradities, bewegen * tien tijdvakken van de rooy en canon van Nederland Het Nederlands Openluchtmuseum gaat de Canon van Nederland presenteren. De presentatie bevat de Tien Tijdvakken van De Rooy en de 50 Canonvensters. In het museum zijn vanaf 2017 de nieuwe presentaties in meerdere zalen te zien. Kinderen kunnen nu al kennismaken met twee vensters die juist hen zullen aanspreken: Verzet tegen Kinderarbeid en Veelkleurig Nederland. Nederlands Openluchtmuseum Hoeferlaan 4, Arnhem Reserveringen: Schoolreisjes: educatie@openluchtmuseum.nl

Docentenhandleiding & leerlingenmateriaal architecten. van functie veranderen. Daar maak je geschiedenis mee. Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs

Docentenhandleiding & leerlingenmateriaal architecten. van functie veranderen. Daar maak je geschiedenis mee. Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs Docentenhandleiding & leerlingenmateriaal architecten GEZOCHT Een project over hoe gebouwen van functie veranderen Daar maak je geschiedenis mee Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs over dit lespakket

Nadere informatie

Nederlands Openluchtmuseum

Nederlands Openluchtmuseum Nederlands Openluchtmuseum Rare Jongens, bakkers en boeren Arnhem LESPAKKET Een project over hoe gebouwen van functie veranderen Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs Docentenhandleiding en leerlingenmateriaal

Nadere informatie

wat wil je later worden?

wat wil je later worden? Docentenhandleiding & leerlingenmateriaal wat wil je later worden? een project over school en beroepen van vroeger Daar maak je geschiedenis mee voor groep 3 & 4 van het basisonderwijs over dit lespakket

Nadere informatie

Nederlands Openluchtmuseum

Nederlands Openluchtmuseum Nederlands Openluchtmuseum Arnhem Dingenliefde LESPAKKET Wat kon je vroeger worden? Een project over school en beroepen van vroeger Voor groep 3 en 4 van het basisonderwijs Over dit lespakket: U heeft

Nadere informatie

LESPAKKET. Bakkers en Boeren. Nederlands Openluchtmuseum. Rare Jongens, bakkers en boeren. Arnhem

LESPAKKET. Bakkers en Boeren. Nederlands Openluchtmuseum. Rare Jongens, bakkers en boeren. Arnhem Nederlands Openluchtmuseum Rare Jongens, bakkers en boeren Arnhem LESPAKKET 1. Welkom in het Nederlands Openluchtmuseum Een project over tolerantie en vooroordelen Voor groep 3, 4, 5 en 6 van het basisonderwijs

Nadere informatie

Nederlands Openluchtmuseum

Nederlands Openluchtmuseum Nederlands Openluchtmuseum Arnhem Rare Jongens, bakkers en boeren LESPAKKET Een project over waar eten vandaan komt Voor groep 1 en 2 van het basisonderwijs Docentenhandleiding en leerlingenmateriaal Over

Nadere informatie

keuter Een project over waar eten vandaan komt Daar maak je geschiedenis mee Voor groep 1 en 2 van het basisonderwijs

keuter Een project over waar eten vandaan komt Daar maak je geschiedenis mee Voor groep 1 en 2 van het basisonderwijs Docentenhandleiding & leerlingenmateriaal keuter BOEREN Een project over waar eten vandaan komt Daar maak je geschiedenis mee Voor groep 1 en 2 van het basisonderwijs over dit lespakket U heeft gekozen

Nadere informatie

LESPAKKET. Bakkers en Boeren. Nederlands Openluchtmuseum. Rare Jongens, bakkers en boeren. Arnhem

LESPAKKET. Bakkers en Boeren. Nederlands Openluchtmuseum. Rare Jongens, bakkers en boeren. Arnhem Nederlands Openluchtmuseum Rare Jongens, bakkers en boeren Arnhem LESPAKKET 1. Welkom in het Nederlands Openluchtmuseum Een project over tolerantie en vooroordelen Voor groep 3, 4 en 5 van het basisonderwijs

Nadere informatie

Docentenhandleiding & leerlingenmateriaal. bakkers. & boeren. Daar maak je geschiedenis mee. Voor groep 3, 4, 5 & 6 van het basisonderwijs

Docentenhandleiding & leerlingenmateriaal. bakkers. & boeren. Daar maak je geschiedenis mee. Voor groep 3, 4, 5 & 6 van het basisonderwijs Een project over tolerantie en vooroordelen Docentenhandleiding & leerlingenmateriaal bakkers & boeren Daar maak je geschiedenis mee Voor groep 3, 4, 5 & 6 van het basisonderwijs over dit lespakket U heeft

Nadere informatie

Nederlands Openluchtmuseum

Nederlands Openluchtmuseum Nederlands Openluchtmuseum Rare Jongens, bakkers en boeren Arnhem LESPAKKET Een project over waar eten vandaan komt Voor groep 1 en 2 van het basisonderwijs Docentenhandleiding en leerlingenmateriaal Over

Nadere informatie

Dingenliefde LESPAKKET. Nederlands Openluchtmuseum. Dingenliefde. Arnhem

Dingenliefde LESPAKKET. Nederlands Openluchtmuseum. Dingenliefde. Arnhem Nederlands Openluchtmuseum Arnhem LESPAKKET Een project over sparen en verzamelen. Voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het vmbo Docentenhandleiding en leerlingenmateriaal Over

Nadere informatie

Sla je slag LESPAKKET. Nederlands Openluchtmuseum. Sla je slag. Arnhem

Sla je slag LESPAKKET. Nederlands Openluchtmuseum. Sla je slag. Arnhem Nederlands Openluchtmuseum Arnhem LESPAKKET Een museumgame over techniek in het dagelijks leven Voor klas 1 en 2 van het vo Docentenhandleiding en leerlingenmateriaal Over dit lespakket: U heeft gekozen

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik?

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Wie ben jij & wie ben ik? Groep 6 t/m 8 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Wie ben jij & wie

Nadere informatie

Dingenliefde LESPAKKET. Nederlands Openluchtmuseum. Dingenliefde. Arnhem

Dingenliefde LESPAKKET. Nederlands Openluchtmuseum. Dingenliefde. Arnhem Nederlands Openluchtmuseum Arnhem LESPAKKET Een project over sparen en verzamelen. Voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het vmbo Docentenhandleiding en leerlingenmateriaal Over

Nadere informatie

SCHOOLREIZEN & MUSEUMLESSEN

SCHOOLREIZEN & MUSEUMLESSEN SCHOOLREIZEN & MUSEUMLESSEN Daar maak je geschiedenis mee BASISONDERWIJS 2016 DAAR MAAK JE GESCHIEDENIS MEE! Stap in de Nederlandse geschiedenis tijdens een schoolreis of museumles in het Nederlands Openluchtmuseum.

Nadere informatie

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland.

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Kasteel Ammersoyen Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Het kasteel werd gebouwd door de familie van Herlaer om

Nadere informatie

Nederlands Openluchtmuseum. ontdekken. verwonderen. Basisonderwijs 2015 De leukste dag uit met het hele stel. uitdagen.

Nederlands Openluchtmuseum. ontdekken. verwonderen. Basisonderwijs 2015 De leukste dag uit met het hele stel. uitdagen. Nederlands Openluchtmuseum ontdekken verwonderen Basisonderwijs 2015 De leukste dag uit met het hele stel uitdagen verrassen proeven welkom Genieten, ontdekken, samen je weg vinden in een veilig park Uit

Nadere informatie

Kinderboekenweekprogramma. Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding

Kinderboekenweekprogramma. Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Kinderboekenweekprogramma Docentenhandleiding Wie Groep ben jij & 6 wie t/m ben ik? 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te

Nadere informatie

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland.

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Kasteel Ammersoyen Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Het kasteel werd gebouwd door de familie van Herlaer om

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 1 Utrecht, 2017 Beste docent(e), Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Dit programma speelt zich

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017 Docentenhandleiding Jij als onderzoeker Groep 4 t/m 8 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Jij als onderzoeker. In

Nadere informatie

Docentenhandleiding Cultuurmenules. Haags Historisch Museum. Help de grote Den Haag Man Groennie Gele

Docentenhandleiding Cultuurmenules. Haags Historisch Museum. Help de grote Den Haag Man Groennie Gele Docentenhandleiding Cultuurmenules Haags Historisch Museum Help de grote Den Haag Man Groennie Gele 1 Beste Leerkracht, Binnenkort bezoekt u met uw leerlingen van groep 3 het Haags Historisch Museum. De

Nadere informatie

SCHOOLREIZEN & MUSEUMLESSEN

SCHOOLREIZEN & MUSEUMLESSEN SCHOOLREIZEN & MUSEUMLESSEN Daar maak je geschiedenis mee BASISONDERWIJS 2018-2019 OVERZICHT EDUCATIEVE PROJECTEN GROEPEN Educatieve projecten Kenmerkende thema s 1 2 3 4 5 6 7 8 pag. Opa & oma, groeien,

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Docentenhandleiding Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting

Nadere informatie

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding Inhoud Een doorlopende leerlijn erfgoededucatie 3 Leerdoelen 6 Voorbereiding op het museumbezoek 7 De museumles Mijn verhaal

Nadere informatie

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school

Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Lesbrief Door het stof kruipen Op onderzoek naar je eigen school Inhoud: 1. Inleiding 2. Algemene informatie 3. Opbouw van de les 4. Voorbereiding en lestips 1 Door het stof kruipen De gemeente Hoogezand-Sappemeer

Nadere informatie

Doe-het-zelfpakket: geschiedenis

Doe-het-zelfpakket: geschiedenis Zelfstandig bezoek groep 3-4 Kunnen de leerlingen de overeenkomsten en verschillen ontdekken met het heden? Wat is er zo bijzonder dat het voor altijd in het museum moet worden bewaard? En wat vinden de

Nadere informatie

Boer zoekt hulp NME-les voor groep 3 en 4

Boer zoekt hulp NME-les voor groep 3 en 4 Boer zoekt hulp NME-les voor groep 3 en 4 Handleiding leerkracht H Inleiding Vooraf: Op school hebben de leerlingen al nagedacht over hoe het zou zijn op de kinderboerderij. Wat zou een boer allemaal moeten

Nadere informatie

EEN BELEVENIS DIE OGEN OPENT!

EEN BELEVENIS DIE OGEN OPENT! Nederlands Openluchtmuseum Arnhem schoolprogramma onderbouw vmbo, havo, vwo 2015 EEN BELEVENIS DIE OGEN OPENT! Jongeren zijn geïnteresseerd in hun wortels, maar willen zelf graven, hun weg vinden. Als

Nadere informatie

Sla je slag LESPAKKET. Nederlands Openluchtmuseum. Sla je slag. Arnhem

Sla je slag LESPAKKET. Nederlands Openluchtmuseum. Sla je slag. Arnhem Nederlands Openluchtmuseum Arnhem LESPAKKET Een museumgame over techniek in het dagelijks leven Voor klas 1 en 2 van het vo Docentenhandleiding en leerlingenmateriaal Over dit lespakket: U heeft gekozen

Nadere informatie

Schoolreisjes en educatie

Schoolreisjes en educatie www.glk.nl Schoolreisjes en educatie 2017 Kasteel Hernen Schoolreisjes en educatie Kasteel Hernen is een leuke én leerzame bestemming voor een schoolbezoek of schoolreisje. Neem een stap terug in de tijd

Nadere informatie

Draaiboek. Boerderijmuseum De Bovenstreek. Handleiding

Draaiboek. Boerderijmuseum De Bovenstreek. Handleiding Draaiboek Boerderijmuseum De Bovenstreek Handleiding Inhoudsopgave Inleiding 3 Bezoek aan Boerderijmuseum De Bovenstreek 4 2 Inleiding In de leerlijn erfgoededucatie brengt groep 5 een bezoek aan het boerderijmuseum

Nadere informatie

SCHOOLREIZEN & MUSEUMLESSEN

SCHOOLREIZEN & MUSEUMLESSEN SCHOOLREIZEN & MUSEUMLESSEN Daar maak je geschiedenis mee VOORTGEZET ONDERWIJS 2016 2 DAAR MAAK JE GESCHIEDENIS MEE! Stap in de Nederlandse geschiedenis tijdens een schoolreis of museumles in het Nederlands

Nadere informatie

SCHOOLREIZEN & MUSEUMLESSEN

SCHOOLREIZEN & MUSEUMLESSEN SCHOOLREIZEN & MUSEUMLESSEN Daar maak je geschiedenis mee VOORTGEZET ONDERWIJS 2016 DAAR MAAK JE GESCHIEDENIS MEE! Stap in de Nederlandse geschiedenis tijdens een schoolreis of museumles in het Nederlands

Nadere informatie

Lesbrief Op zolder bij oma Aletta

Lesbrief Op zolder bij oma Aletta Lesbrief Op zolder bij oma Aletta Inhoud: Inleiding Algemene informatie Opbouw van de les Voorbereiding en lestips Op zolder bij oma Aletta Iedereen heeft wel eens gehoord van Aletta Jacobs, maar weinig

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Nijvere Neeltje groep 3-4

Docentenhandleiding. Nijvere Neeltje groep 3-4 Docentenhandleiding Nijvere Neeltje groep 3-4 1 Inhoud 1. Over deze lesbrief p. 2 2. Over het Zaans Museum p. 3 3. Praktische informatie p. 4 3.1 Verloop van het programma p. 4 3.2 Bereikbaarheid p. 4

Nadere informatie

1-Kennismaking met archeologie

1-Kennismaking met archeologie UITLEG VOOR DE LEERKRACHT Deze opdracht is de start van de lessenserie. Met deze opdracht introduceert u bij de leerlingen het onderwerp op een leuke manier. U kunt het onderwerp op verschillende manieren

Nadere informatie

INHOUD DE TIJDSWINKEL. groep 3-4 HOE MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDEN LEVEN

INHOUD DE TIJDSWINKEL. groep 3-4 HOE MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDEN LEVEN ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen. De

Nadere informatie

Docentenhandleiding Buitenspel

Docentenhandleiding Buitenspel Docentenhandleiding Buitenspel Museumles bij de tentoonstelling De heksen van Bruegel (19 september 2015 t/m 31 januari 2016) Museum Catharijneconvent Utrecht Museum Catharijneconvent, 2015 Inleiding U

Nadere informatie

Rijk Romeins Leven. Museum Park Matilo Cultuurlijn Tijd Groep 5. Handleiding voorbereidende les

Rijk Romeins Leven. Museum Park Matilo Cultuurlijn Tijd Groep 5. Handleiding voorbereidende les Les Rijk Romeins Leven Museum Park Matilo Cultuurlijn Tijd Groep 5 Handleiding voorbereidende les Rijk Romeins Leven INHOUD Inleiding Kader Begrippen Leerdoelen Aansluiting kerndoelen De lessen INLEIDING

Nadere informatie

2. Doelgroep Dit project is speciaal gemaakt voor leerlingen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs.

2. Doelgroep Dit project is speciaal gemaakt voor leerlingen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Docentenhandleiding Een kind in de oorlog 1. Inleiding Een kind in de oorlog is een project van Memory Oorlogs- en Vredesmuseum Nijverdal (Memory Museum). Het project omvat een programma dat vooral de

Nadere informatie

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma. In deze docentenhandleiding

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Docentenhandleiding Een kind in de oorlog

Docentenhandleiding Een kind in de oorlog Docentenhandleiding Een kind in de oorlog 1. Inleiding Een kind in de oorlog is een project van Memory Oorlogs- en Vredesmuseum Nijverdal (Memory Museum). Het project omvat een programma dat vooral de

Nadere informatie

STOOM, MACHINES EN ARBEIDERS

STOOM, MACHINES EN ARBEIDERS ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen. De

Nadere informatie

Gravin Elisabeth en de dieren

Gravin Elisabeth en de dieren 2017-2018 School en Cultuur Gravin Elisabeth en de dieren Erfgoed project voor groep 4 Ontwikkeling van het project: De Werkhoven Geschiedenis voor u Maart 2017. Copyright: Dit materiaal is bedoeld voor

Nadere informatie

DE RODE DRAAD VAN TWENTE

DE RODE DRAAD VAN TWENTE groep ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen.

Nadere informatie

Een doos vol spullen. Colofon. In het kort

Een doos vol spullen. Colofon. In het kort N E L L U P S L O V S O O EEN D Project voor groep 3 en 4 In het kort Er is op school een telefoontje gekomen van Historisch Museum Haarlemmermeer, met de vraag of de leerlingen ergens mee willen helpen.

Nadere informatie

GROEP 5/6. Fresco s in Raalte, Plaskerk

GROEP 5/6. Fresco s in Raalte, Plaskerk GROEP 5/6 Fresco s in Raalte, Plaskerk INHOUD Met de leerlijn komen leerlingen van groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs structureel in aanraking met het lokale erfgoed en de bijbehorende verhalen, krijgen

Nadere informatie

Maak samen met Kobe een museum

Maak samen met Kobe een museum Docentenhandleiding Maak samen met Kobe een museum Groep 3/4 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Maak samen met

Nadere informatie

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK COMPLETE DOCENTENINFORMATIE: HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK DE TIJDSWINKEL VOOR GROEP 3-4 HET LEVEN VAN MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDSPERIODEN AAN DE HAND

Nadere informatie

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief

Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius. Lesbrief Onder onze voeten Schoolbezoek Min40Celsius Lesbrief Lesbrief Onder onze voeten U gaat met uw klas een bezoek brengen aan Min40Celsius, aan de hand van deze lesbrief kunt het bezoek (kort) voorbereiden.

Nadere informatie

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. augsustus 2017

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. augsustus 2017 Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Nog 1 nachtje slapen. Dit programma

Nadere informatie

LESINSTRUCTIE GROEP 7/8

LESINSTRUCTIE GROEP 7/8 LESINSTRUCTIE GROEP 7/8 Bij Samsam nr. 2 2018 Aan tafel Burgerschap Samsam komt 5 x per jaar uit met een magazine, en een werkblad. Daarbij hoort een website met filmpjes en aanvullende informatie: samsam.net

Nadere informatie

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. September 2017

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. September 2017 Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Nog 1 nachtje slapen. Dit programma

Nadere informatie

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht

Drents Archief. Het meisje met de hoepel. Groep 2 Thema-overzicht Drents Archief Het meisje met de hoepel Groep 2 Thema-overzicht Thema-overzicht Het meisje met de hoepel Groep 2 Drents Archief Kern van het thema Een beeld vertelt een verhaal. Om het verhaal te kunnen

Nadere informatie

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling?

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling? SAMENVATTING In deze les wordt het begrip voedselverspilling geïntroduceerd. De leerlingen maken kennis met een voedselketen en ontdekken welke partijen daarbij betrokken zijn (de schakels in de voedselketen:

Nadere informatie

BABEL ARCHIGIDS SCHOLENPROJECT: IN ZAANSTAD STAAT EEN HUIS

BABEL ARCHIGIDS SCHOLENPROJECT: IN ZAANSTAD STAAT EEN HUIS BABEL ARCHIGIDS SCHOLENPROJECT: IN ZAANSTAD STAAT EEN HUIS Leeftijd: groep 7 en 8 Aantal: 1 groep per dagdeel; ca. 30 leerlingen Programma: -korte enquête vooraf -wandeling door een buurt - in Zaandam-Zuid

Nadere informatie

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding

Museumles Tureluurtje. Docentenhandleiding Museumles Tureluurtje Docentenhandleiding September 2014 Inhoud De museumles in het kort... 3 Voorbereiding in de klas... 3 In het museum... 3 Afsluiting in de klas... 3 De museumles uitgewerkt... 4 Introductieles

Nadere informatie

LESPAKKET Janneke s Snuffelhoek

LESPAKKET Janneke s Snuffelhoek Nederlands Openluchtmuseum Arnhem LESPAKKET Een project over voorwerpen van vroeger en nu Voor groep 4 tot en met 6 van het basisonderwijs Inclusief introductie- en afsluitende les Over dit lespakket:

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 7&8 Skyline Scheveningen. Panorama Mesdag

Docentenhandleiding. Museumles groep 7&8 Skyline Scheveningen. Panorama Mesdag Docentenhandleiding Museumles groep 7&8 Skyline Scheveningen Panorama Mesdag Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting bij het onderwijs 5 4. Voorbereiding & Lessuggesties 6 4.1

Nadere informatie

Handleiding docent Waar komt ons eten vandaan?

Handleiding docent Waar komt ons eten vandaan? Waar komt ons eten vandaan? Inleiding Via de lessen van Boerderijeducatie Gooi en Vechtstreek worden leerlingen uitgenodigd kennis te maken met een boerderij in de Gooi en Vechtstreek. Er zijn totaal 15

Nadere informatie

Schoolreisjes. Kasteel Hernen.

Schoolreisjes. Kasteel Hernen. Kasteel Hernen Kinderfeestjes - Kasteel Cannenburch Schoolreisjes 2018 www.glk.nl/hernen Kasteel Hernen is een leuke én leerzame bestemming voor een schoolbezoek of schoolreisje. Neem een stap terug in

Nadere informatie

THUIS IN DE WERELD LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 7 EN 8 TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! THUIS IN DE WERELD PAG > 1

THUIS IN DE WERELD LESBRIEF PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 7 EN 8 TOT ZIENS IN 0NS MUSEUM! THUIS IN DE WERELD PAG > 1 PAG > 1 THUIS IN DE WERELD PRIMAIR ONDERWIJS GROEP 7 EN 8 ------------ THUISGEVOEL LESBRIEF Overal ter wereld voelen mensen zich thuis. Wat heb jij nodig om je thuis te voelen? Betekent dat fijne thuisgevoel

Nadere informatie

GROEP 3/4. Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink

GROEP 3/4. Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink GROEP 3/4 Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink INHOUD Met de leerlijn komen leerlingen van groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs structureel in aanraking met het lokale erfgoed en de bijbehorende

Nadere informatie

Kobe maakt een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3

Kobe maakt een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3 Kobe maakt een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Kobe maakt een museum.

Nadere informatie

Het Rietveld Schröderhuis

Het Rietveld Schröderhuis Het Rietveld Schröderhuis Introductie, voorbereidend lesmateriaal, verwerkingslesmateriaal Groep 7 en 8 Beste leerkracht, Jullie bezoeken binnenkort het Rietveld Schröderhuis. Alvast van harte welkom!

Nadere informatie

SPEELGOED LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 1 EN 2 VAN DE BASISSCHOOL EDUCATIEVE DIENST HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN GOES

SPEELGOED LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 1 EN 2 VAN DE BASISSCHOOL EDUCATIEVE DIENST HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN GOES SPEELGOED LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 1 EN 2 VAN DE BASISSCHOOL EDUCATIEVE DIENST HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN GOES INHOUDSOPGAVE DEEL I VOOR DE LEERKRACHT 1. Achtergrondinformatie voor de leerkracht blz.

Nadere informatie

Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst

Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Lesbrief: Woonwijk van de toekomst Thema: Mens & Dienstverlenen in de toekomst Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding In de toekomst zal onze samenleving er anders

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Met blingbling het verleden in' horende bij de tentoonstelling Het oudste goud van de wereld. Schatten uit Varna. Primair Onderwijs groep 6 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts

Nadere informatie

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES Inhoud In de introductieles gaat u met de leerlingen aan de slag met het thema duurzaam en eerlijk eten. Samen met de leerlingen bekijkt u drie filmpjes die uitleggen

Nadere informatie

Flevolandse Verhalen. Lesvorm: onderwijs-leergesprek en creatieve opdracht. Duur: gemiddeld zo n 2 uur per opdracht.

Flevolandse Verhalen. Lesvorm: onderwijs-leergesprek en creatieve opdracht. Duur: gemiddeld zo n 2 uur per opdracht. Flevolandse Verhalen Lesbrief met twee verwerkingslessen n.a.v. het bezoek aan de tentoonstelling SITUATIES / Laboratorium Flevoland in Museum De Paviljoens in Almere. Basisonderwijs bovenbouw groep 5-8

Nadere informatie

Gebouwd in Heerhugowaard

Gebouwd in Heerhugowaard groep 5/6 Gebouwd in Heerhugowaard Handleiding voor leerkrachten Erfgoedleerlijn Heerhugowaard Inhoudsopgave Over de erfgoedleerlijn 3 Gebouwd in Heerhugowaard 4 Les 1 Introductieles 6 Les 2 Op pad: gebouwen

Nadere informatie

primair onderwijs groep 5 t/m 8 Speciaal ontwikkeld voor de Boxtelse scholen Kunst kijken & Kunst maken

primair onderwijs groep 5 t/m 8 Speciaal ontwikkeld voor de Boxtelse scholen Kunst kijken & Kunst maken primair onderwijs groep 5 t/m 8 Speciaal ontwikkeld voor de Boxtelse scholen Kunst kijken & Kunst maken 1 Inhoud Welkom... 3 Kijken, doen en tonen... 4 Museumles: Kunst kijken en Kunst maken... 5 Voorbereiding

Nadere informatie

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen

DOCENT. Thema: architectuur WONEN: TERUG IN DE TIJD! groep 5 en 6. Tip. Stadshagen DOCENT In het thema architectuur gaan op onderzoek uit naar de oude huizen die vroeger in en rondom het gebied stonden dat nu is. Ze vergelijken de bouwstijl van verschillende oude huizen met hun eigen

Nadere informatie

DOSSIER BOUWEN. Daar maak je geschiedenis mee. Voor groep 6 tot en met 8 van het basisonderwijs. Docentenhandleiding & leerlingenmateriaal

DOSSIER BOUWEN. Daar maak je geschiedenis mee. Voor groep 6 tot en met 8 van het basisonderwijs. Docentenhandleiding & leerlingenmateriaal Docentenhandleiding & leerlingenmateriaal DOSSIER BOUWEN Een project over hoe er vroeger gebouwd werd Daar maak je geschiedenis mee Voor groep 6 tot en met 8 van het basisonderwijs over dit lespakket Foto

Nadere informatie

U heeft met uw klas een bezoek gepland staan aan het Kinderboekenmuseum voor de les Brief voor Aap.

U heeft met uw klas een bezoek gepland staan aan het Kinderboekenmuseum voor de les Brief voor Aap. Beste leerkracht, U heeft met uw klas een bezoek gepland staan aan het Kinderboekenmuseum voor de les Brief voor Aap. De museumles start met een verhaal waarin Aap een brief heeft ontvangen die hij niet

Nadere informatie

Inkijkexemplaar KIJK! mijn leven. Leerjaar 3. VOEDING SEKSUALITEIT OP JEZELF Leskatern. Ontwikkeld voor. praktijkonderwijs Basis - Kader

Inkijkexemplaar KIJK! mijn leven. Leerjaar 3. VOEDING SEKSUALITEIT OP JEZELF Leskatern. Ontwikkeld voor. praktijkonderwijs Basis - Kader Leerjaar 3 KIJK! mijn leven VOEDING SEKSUALITEIT OP JEZELF Leskatern Ontwikkeld voor praktijkonderwijs Basis - Kader INLEIDING lespakket leerjaar 3 Dit is het derde leerjaar Kijk! Mijn leven. De thema

Nadere informatie

Spreekopdrachten thema 4 Wonen

Spreekopdrachten thema 4 Wonen Spreekopdrachten thema 4 Wonen Opdracht 1 bij 4.1 ** Uitleg voor de docent: Op de volgende pagina vind je een blad met plaatjes. Knip de plaatjes uit en doe ze in een envelop. Geef elk tweetal een envelop.

Nadere informatie

STADSLAB DOCENTENHANDLEIDING

STADSLAB DOCENTENHANDLEIDING STADSLAB DOCENTENHANDLEIDING Korte informatie Onderwerp: Amsterdam StadsLab Doelgroep: Groep 3-8 Vakgebied: Oriëntatie op jezelf en de wereld Duur: 1,5 uur INHOUDSOPGAVE Programma en doelstellingen....

Nadere informatie

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent?

Workshop Handleiding. Verhalen schrijven. wat is jouw talent? Workshop Handleiding Verhalen schrijven wat is jouw talent? Inhoudsopgave Hoe gebruik je deze workshop? Hoe kun je deze workshop inzetten in je klas? Les 1: Even voorstellen stelt zich kort voor en vertelt

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Openbaar Vervoer Museum Doetinchem

Docentenhandleiding. Openbaar Vervoer Museum Doetinchem Docentenhandleiding Openbaar Vervoer Museum Doetinchem versie 1.0 6 februari 2007 Inhoud docentenhandleiding 1. Inleiding 2. Doelen en subdoelen 3. De rol van de docent in het museum 4. De doelgroepen

Nadere informatie

Nieuw in. Een Canonproject over wennen. Daar maak je geschiedenis mee. Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs

Nieuw in. Een Canonproject over wennen. Daar maak je geschiedenis mee. Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs Docentenhandleiding & leerlingenmateriaal Nieuw in nederland Een Canonproject over wennen aan een andere cultuur Daar maak je geschiedenis mee Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs over dit lespakket

Nadere informatie

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8

MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 MUSEUMLES IN HET VAN ABBEMUSEUM Groep 7 en 8 Inleiding In groep 7 of 8 komen leerlingen vaak voor de tweede keer met hun klas naar het van Abbemuseum. Bij het eerste bezoek, in groep 5 of 6, hebben ze

Nadere informatie

Doe- pad Watertorenweg. Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6

Doe- pad Watertorenweg. Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6 Doe- pad Watertorenweg Achtergrond informatie voor de begeleider. Groep 5-6 Colofon Deze lesbrief in opgesteld door De Hortus, Centrum voor Natuur en Mileu, in opdracht van de Gemeente Harderwijk. Wij

Nadere informatie

Voorwerpen in de. Haarlemmermeer

Voorwerpen in de. Haarlemmermeer Docentenhandleiding Voorwerpen in de groep 3&4 Haarlemmermeer Een doos vol spullen. Pier K, Cultuuronderwijs PO. Colofon Contactgegevens Historisch Museum. Bosweg 17. 2131 LX Hoofddorp. Contactpersoon:

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie

Lesbrief Louwman museum Haal nu vast je rijbewijs bij het Louwman museum Een museumles voor groep 5 van het basisonderwijs

Lesbrief Louwman museum Haal nu vast je rijbewijs bij het Louwman museum Een museumles voor groep 5 van het basisonderwijs Lesbrief Louwman museum Haal nu vast je rijbewijs bij het Louwman museum Een museumles voor groep 5 van het basisonderwijs Het Louwman Museum herbergt 's werelds oudste privé-collectie automobielen, bijeengebracht

Nadere informatie

voortgezet onderwijs klas 3 t/m 6 Rondleider gezocht docentenhandleiding

voortgezet onderwijs klas 3 t/m 6 Rondleider gezocht docentenhandleiding voortgezet onderwijs klas 3 t/m 6 Rondleider gezocht docentenhandleiding Inhoud Welkom 3 Kijken, doen en tonen 4 Museumles: Rondleider gezocht 5 Voorbereiding in de klas 6 In het museum 9 Verwerking in

Nadere informatie

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8

Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 Docentenhandleiding Rijksmuseum Groep 7-8 1 Inhoud Voorbereidende les Afsluitende les Aanvullend materiaal bij deze lessen staat op de website: Introductiefilmpje PowerPoint presentatie Werkbladen 2 Voorbereidende

Nadere informatie

Maak samen met Kobe een museum

Maak samen met Kobe een museum Docentenhandleiding Maak samen met Kobe een museum Groep 3/4 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Maak samen met

Nadere informatie

Maak samen met Kobe een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3

Maak samen met Kobe een museum Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3 Docentenhandleiding Groep 1 t/m 3 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma. In deze docentenhandleiding

Nadere informatie

Natuur, Buiten Activiteit:

Natuur, Buiten Activiteit: Natuur, Buiten Activiteit: Doelgroep: middenbouw (groep 4, 5 en 6) Doel van de activiteit: - De kinderen worden bewust van de herfst en zijn veranderingen. - De kinderen leren over de onderdelen van bladeren

Nadere informatie

Wie gaat dat betalen? LESPROGRAMMA: Klas 1 en 2 VMBO / MBO. Ontdek de waarde van Nederland. Belasting & Douane Museum

Wie gaat dat betalen? LESPROGRAMMA: Klas 1 en 2 VMBO / MBO. Ontdek de waarde van Nederland. Belasting & Douane Museum Ontdek de waarde van Nederland Belasting & Douane Museum LESPROGRAMMA: Wie gaat dat betalen? Klas 1 en 2 VMBO / MBO Bestemd voor leraren Klas 1 en 2 VMBO / MBO Wie gaat dat betalen? Geschikt voor klassen

Nadere informatie

DE STAD. Projectboek Mens en Maatschappij HET HOOGHUIS. ZUID/WEST Leerjaar 1 b/k

DE STAD. Projectboek Mens en Maatschappij HET HOOGHUIS. ZUID/WEST Leerjaar 1 b/k DE STAD Projectboek Mens en Maatschappij HET HOOGHUIS ZUID/WEST Leerjaar 1 b/k Inhoud Introductie... 2 Ruimteverdeling... 3 Bouwstijl... 5 Het stadswapen... 7 Onderzoek en presentatie... 12 Beoordelingscriteria...

Nadere informatie

SCHOOL VAN VROEGER LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 5 EN 6 EDUCATIEVE DIENST HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN SINGELSTRAAT 13, 4461 HZ GOES

SCHOOL VAN VROEGER LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 5 EN 6 EDUCATIEVE DIENST HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN SINGELSTRAAT 13, 4461 HZ GOES SCHOOL VAN VROEGER LESBRIEF VOOR DE GROEPEN 5 EN 6 EDUCATIEVE DIENST HISTORISCH MUSEUM DE BEVELANDEN SINGELSTRAAT 13, 4461 HZ GOES INHOUDSOPGAVE DEEL I VOOR DE LEERKRACHT: DOCENTENHANDLEIDING I Achtergrondinformatie

Nadere informatie

OP BEZOEK! DE HESSENWEGEN IN MUSEUM LUNTEREN

OP BEZOEK! DE HESSENWEGEN IN MUSEUM LUNTEREN VROEGER EN NU Erfgoedleerlijn Ede OP BEZOEK! DE HESSENWEGEN IN MUSEUM LUNTEREN Bezoek met uw klas Museum Lunteren en sluit aan op de Erfgoedleerlijn Ede bij het thema ARCHEOLOGISCHE VONDSTEN groep 5 en

Nadere informatie

Van Marskramer tot Muisklik 800 jaar winkelen in Haarlem

Van Marskramer tot Muisklik 800 jaar winkelen in Haarlem Van Marskramer tot Muisklik 800 jaar winkelen in Haarlem Winkelen toen en nu. Wat is er in 800 jaar tijd allemaal veranderd of hetzelfde gebleven? Museum Haarlem laat tot en met 6 november 2016 zien hoe

Nadere informatie

Tweede wereldoorlog:

Tweede wereldoorlog: geschiedenis Tweede wereldoorlog: Kleding Omschrijving van de opdracht: Wat doe je als leerkracht? Introductie Thema: Tweede Wereldoorlog - Kleding Introduceren thema Tweede Wereldoorlog - Kleding In dit

Nadere informatie

Een gebouw ontwerpen en dan.

Een gebouw ontwerpen en dan. Een gebouw ontwerpen en dan. Waar maak je het van??? Lesbrief over bouwmaterialen Project Topstages www.ontdektechniek.nu Deel A: Voorbereiding Inleiding In de eerste fase van het bouwproces wordt door

Nadere informatie