SCHOOLREIZEN & MUSEUMLESSEN

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SCHOOLREIZEN & MUSEUMLESSEN"

Transcriptie

1 SCHOOLREIZEN & MUSEUMLESSEN Daar maak je geschiedenis mee BASISONDERWIJS

2 OVERZICHT EDUCATIEVE PROJECTEN GROEPEN Educatieve projecten Kenmerkende thema s pag. Opa & oma, groeien, de boerderij, Keuterboeren 12 dieren, de supermarkt, koken, eten Wat wil je later worden? Beroepen, ambachten, dit ben ik! 15 Bakkers en boeren Discriminatie, pesten, jezelf en elkaar leren kennen, respect en tolerantie, samenwerken 16 Brood! Dat koop je toch in de winkel? Waar komt ons voedsel vandaan, eten, land bewerken, de bakker, de boerderij 19 Feest! In Nederland Feesten van alle culturen 20 Dossier bouwen Bouwen, huisvesting, uitvindingen, hout- en vlecht constructies, vloeren, muren, daken Kinderarbeid Opa en oma, werkervaringen opdoen, derde wereld, kleding, de rechten van het kind, meningsvorming 24 Architecten gezocht Ontwerpen, bouwen, huis en wonen, inrichten, van boerderij tot woonhuis, samenwerken 27 Canonproject De hele Nederlandse geschiedenis 30 Sint Nicolaas Feesten van nu zoals ze vroeger gevierd werden 31 Elfstedentocht Friesland, wintertradities, bewegen 32 OVERZICHT SPEURTOCHTEN De dag van Deetje 34 Voetsporen 1 Voetsporen 2

3 INHOUDSOPGAVE Daar maak je geschiedenis mee! pag 4 Schoolreizen pag 7 Museumlessen pag 8 Online in de klas pag 11 Overzicht educatieve projecten Keuterboeren pag 12 Wat wil je later worden? pag 15 Bakkers en boeren pag 16 Brood! Dat koop je toch in de winkel? pag 19 Feest! In Nederland pag 20 Dossier bouwen pag 23 Kinderarbeid pag 24 Architecten gezocht pag 27 De Canon van Nederland pag 29 Canonproject: Geschiedenis van Nederland pag 30 Sint Nicolaas pag 31 Elfstedentocht pag 32 Speurtochten pag 34 Prijzen pag 36 Lekker makkelijk: pauze-arrangementen pag 37 Praktische informatie pag 38 3

4 DAAR MAAK JE GESCHIEDENIS MEE! Het Nederlands Openluchtmuseum is het museum waar je de geschiedenis van Nederland kunt beleven. Je maakt een boeiende en activerende reis in ruimte en tijd. 4 Kinderen krijgen bij ons letterlijk de ruimte om te spelen en te leren. Ga op ontdekking in het grote museumpark of kijk binnen in de unieke gebouwen. Ruik de geur van het verleden bij de smid, in de molen of in de boerderijen en proef tijdens de pauze appelrozijnenbroodjes bij de bakker. Reserveer voor een succesvol museumbezoek een museumles of schoolproject. Onze aanpak is gericht op ervarend leren, leren door zelf actief dingen te doen en te ontdekken. De schoolprojecten zijn een activerende vorm van cultuureducatie, allemaal verschillend, op maat gemaakt voor alle leerjaren. Onze professionele begeleiders gaan graag met je leerlingen aan de slag. Per dertig leerlingen verwachten wij vier begeleiders vanuit school. Zij worden door de museummedewerker ter plekke geïnformeerd over het programma.

5 5

6 6 LEREN IS PLEZIER HEBBEN

7 SCHOOLREIZEN EEN DAG VOL ACTIE! Wij hebben alles in huis voor een geslaagde schoolreis. Het plezier van de kinderen staat daarbij altijd voorop. Ze krijgen de ruimte om te verkennen en te ontdekken, te spelen, te rennen en actief bezig te zijn. Leerlingen stappen in een levend verleden. Ze maken verbindingen met het heden en mogen veel zelf uitproberen. Onze medewerkers verrassen de leerlingen met veel doe-activiteiten en nieuwe ervaringen. 7 Jullie bepalen zelf hoe de dag eruit ziet: ga met elkaar op onderzoek uit en maak een ritje met een historische tram naar de speeltuin of het doolhof. Of ga met de leerlingen op pad met een van de gratis thematische speurtochten. Bezoeken jullie liever het Kindererf? Daar wanen de leerlingen zich in een andere tijd en helpen ze met karweitjes die vroeger heel gewoon waren. Wie is het beste in water pompen, wassen met een wasbord of koe melken?

8 MUSEUMLESSEN Laat leerlingen ervarend leren tijdens een educatief project in het Nederlands Openluchtmuseum: dat is de strekking van onze museumles. Zodra jullie in het museumpark komen, gaan de kinderen na ontvangst en instructies actief aan de slag met verschillende doeactiviteiten. 8 Zelf doen en ontdekken, oftewel ervarend leren, staat centraal. Op die manier leren kinderen zelf hoe het was om te leven in een andere tijd en hoe ze tegenwoordig dingen anders doen. De museumlessen zijn ontwikkeld in samenwerking met leerkrachten uit het basisonderwijs en afgestemd op de leefwerelden van verschillende leeftijdsgroepen en ontwikkelingsniveaus. Professionele medewerkers van het Nederlands Openluchtmuseum begeleiden de educatieve projecten, ondersteund door docenten en begeleiders vanuit de school. Ter voorbereiding op het museumbezoek is voor de meeste museumlessen een lespakket ontwikkeld. Door een introductie op school krijgt het museumbezoek meer betekenis voor de leerlingen. Ons onderwijsmateriaal vind je per programma op onze website. Zie ook de toelichting in de blauwe kaders.

9 9 MUSEUMBEGELEIDING Bij elk educatief project staat met sterren aangegeven welke museumbegeleiding de groepen krijgen. Leerlingen worden begeleid door een museumdocent. Na de uitleg gaan leerlingen en begeleiders in groepjes zelfstandig aan de slag. De museumdocent is alleen aanwezig tijdens de introductie.

10

11 ONLINE IN DE KLAS Het museum is ook in het klaslokaal aanwezig met voorbereidende lessen, filmpjes en digitale scheurkalenders. Voor het basisonderwijs zijn verschillende websites en digibord-modules beschikbaar. Kijk op: entoen.nu - dé website voor het onderwijs over de geschiedenis van Nederland in 50 vensters, voor docenten en leerlingen openluchtmuseum.nl/lespakket online lesmateriaal om je voor te bereiden op je bezoek aan het museum digitalescheurkalender.nl Digibord-module met korte items, klassikaal, ontdekkend leren over kunst en erfgoed Techniektoernooi.nl Lessen over techniek, filmpjes over vroeger en nu, activiteiten in de klas en wedstrijd 11

12 GROEP 1 & 2 KEUTERBOEREN MOGEN WE HELPEN, MENEER DE BOER? 12 Waar doe je boodschappen als er geen supermarkt is? Wat deed de boerin om een maaltijd op tafel te krijgen? In Keuterboeren staat voedsel centraal. Kinderen verzorgen in de stal de dieren en nemen een kijkje in de groentetuin. Wat groeit daar nu? Met een aantal producten gaan ze zelf in de keuken aan de slag. Oudhollandse gerechtjes, o zo lekker, worden samen bereid. Wie kent drie-in-de-pan, wie lust er bonen met spek? Wie hard werkt en z n best doet krijgt vanzelf trek, dus dit programma wordt afgesloten met een gezellige maaltijd samen in de keuken van de boerin.

13 De kinderen vonden het fantastisch - Marlies, docente 13 KEUTERBOEREN AANTAL LEERLINGEN: max. 45 SCHOOLBEGELEIDERS: min. 5, max. 6, waarvan 1 leerkracht KERNDOELEN: 40, 56 MUSEUMBEGELEIDING: DUUR PROGRAMMA: STARTTIJDEN: 2 uur en uur Vooraf bekijken en bespreken kleuters in de klas hoe ze aan eten komen en waar de ingrediënten vandaan komen.

14 De kinderen hebben genoten, vooral omdat het veel doe-dingen waren! - Eric, groepsbegeleider 14 WAT WIL JE LATER WORDEN? AANTAL LEERLINGEN: max. 30 SCHOOLBEGELEIDERS: min. 4, waarvan 1 leerkracht KERNDOELEN: 52, 56 MUSEUMBEGELEIDING: DUUR PROGRAMMA: STARTTIJDEN: 2 uur en uur De introductieles gaat over wat kinderen zelf willen worden. Piloot, juf, brandweerman, directeur Vervolgens wordt er gekeken naar de beroepen van vroeger. Aan de hand van een animatie over leeftijdsgenootjes en hun oma, worden de kinderen voorbereid op hun bezoek aan het museum.

15 GROEP 3 & 4 WAT WIL JE LATER WORDEN? ERVAAR HET WERK VAN VROEGER Dit educatieve project gaat over de school en het werk van vroeger. Hoe zag de school er uit? Hoe lang moesten de kinderen naar school en hadden ze wel tijd om buiten te spelen? Of moesten ze aan het werk? In de oude dorpsschool van het Nederlands Openluchtmuseum ervaren ze de verschillen tussen de school van vroeger en vandaag. Er wordt een rollenspel gedaan en kinderen leren schrijven op een leitje. Daarna gaan ze aan het werk, net als hun leeftijdgenootjes destijds. Ze gaan in de leer bij verschillende ambachtslieden in het museum en leren de fijne kneepjes van het vak. 15

16 GROEP 3 T/M 5 BAKKERS EN BOEREN WAT DE BOER NIET KENT! 16 Het verhaal gaat dat in een klein dorpje de bakkers en de boeren een vreselijke hekel aan elkaar hebben. Waarom of waarover weet niemand. De klas wordt verdeeld in twee groepen: de bakkers en de boeren. Ze gaan actief aan de slag en doen het werk zoals dat vroeger gebeurde in de bakkerij of op het land. De burgemeester wil de groepen bij elkaar brengen en vraagt de bakkers en boeren samen een probleem op te lossen. Dan blijkt dat ze elkaar hard nodig hebben. Elk beroep heeft z n eigen specialiteiten en door samen te werken bereiken ze hun doel: ze vinden de schat.

17 Zeer goed ontwikkeld en leerzaam! - Hans, leerkracht 17 BAKKERS EN BOEREN AANTAL LEERLINGEN: max. 30 SCHOOLBEGELEIDERS: min. 4, waarvan 1 leerkracht KERNDOELEN: 37, 38 MUSEUMBEGELEIDING: DUUR PROGRAMMA: STARTTIJDEN: 2 uur en uur In de les op school kijken kinderen naar zichzelf en maken ze kennis met de bakkers en de boeren. Ook leren ze het verhaal dat ze later in het museum naspelen. In de afsluitende les komen de vooroordelen in de samenleving aan bod.

18 Super project; kinderen zijn zelfs op school en thuis verder gegaan met broodbakken. - Ronald, vader en begeleider 18 BROOD! DAT KOOP JE TOCH IN DE WINKEL? AANTAL LEERLINGEN: min. 30, max. 120 SCHOOLBEGELEIDERS: min. 4 per 30 leerlingen, waarvan min. 1 leerkracht KERNDOELEN: 44 MUSEUMBEGELEIDING: DUUR PROGRAMMA: STARTTIJDEN: 2 uur en uur Voor leraren en begeleiders is een actieve rol weggelegd bij de activiteiten en opdrachten.

19 GROEP 3 T/M 6 BROOD! DAT KOOP JE TOCH IN DE WINKEL? ZELF BROODJES BAKKEN, DAT SMAAKT NAAR MEER! Brood koop je tegenwoordig bij de bakker of in de supermarkt. Vroeger kwam daar echter heel veel werk bij kijken. Akkers en graan moesten uitvoerig bewerkt worden voordat er brood op tafel kwam. En dat gaan de leerlingen aan den lijve ervaren! Ze gaan in groepjes aan de slag met ploegen, eggen en zaaien. Het graan dat het land oplevert wordt gedorst, gezeefd, gewand en gemalen. En boven een houtvuurtje bakken de leerlingen hun eigen broodjes! 19

20 GROEP 4 T/M 8 FEEST! IN NEDERLAND WAT VIEREN WE EN HOE DOEN WE DAT? 20 In Nederland worden veel verschillende feesten gevierd. Sommige feesten vieren we al eeuwenlang. Andere feesten zijn meegekomen met nieuwe bewoners van Nederland. In dit project vieren leerlingen de oude en nieuwe feesten. Er wordt gedanst, gekookt, gegeten en versierd. In groepjes maken de leerlingen traktaties voor verschillende feesten. Zowel feesten vanuit de Christelijke traditie zoals Kerst en Pasen, als feesten uit andere culturen zoals Pesach, Keti Koti en Holi en feesten zoals vaderdag komen aan bod. Ook worden oude tradities herbeleefd, zoals dauwtrappen bij Hemelvaart. Feest! In Nederland is een uitwerking van het Canon-venster Veelkleurig Nederland. Dit is een onderdeel van het landelijk project Feest, weet wat je viert, een initiatief van Museum Catharijneconvent.

21 Een feest om te doen en leuk om te leren over andere culturen - Nienke, begeleidster en moeder 21 FEEST! IN NEDERLAND AANTAL LEERLINGEN: max. 30 SCHOOLBEGELEIDERS: min. 4, max. 6, waarvan 1 leerkracht KERNDOELEN: 38, 56 MUSEUMBEGELEIDING: DUUR PROGRAMMA: STARTTIJDEN: 2 uur en uur In de voorbereidende les bekijken de leerlingen een introductiefilmpje over Feesten in Nederland, spelen de feestdagen quiz en ontdekken de feestdagenkalender. Met werkbladen verdiepen ze zich in verschillende feesten. Sluit aan bij canonvenster Veelkleurig Nederland.

22 De begeleiding vanuit het museum was erg goed en de afsluitende activiteit een echte aanvulling. - José, docent 22 DOSSIER BOUWEN AANTAL LEERLINGEN: max. 30 SCHOOLBEGELEIDERS: min. 4, waarvan 1 leerkracht KERNDOELEN: 44, 56 MUSEUMBEGELEIDING: DUUR PROGRAMMA: STARTTIJDEN: 2 uur en uur Tijdens de introductieles komt het hoe en waarom van bouwen aan bod. Aan de hand van foto s en tekeningen verdiepen leerlingen zich in de verschillende bouwtechnieken en materialen, die ze tijdens het museumbezoek tegenkomen.

23 GROEP 6, 7 & 8 DOSSIER BOUWEN AANPAKKERS GEZOCHT! Bouwen kan op verschillende manieren en met verschillende materialen. Vroeger, bijvoorbeeld in de 18de en 19de eeuw, ging dat heel anders dan tegenwoordig. De leerlingen maken kennis met oude bouwtechnieken en gaan er zelf mee aan de slag. Zo maken ze een wand van wilgentenen, leggen ze dakpannen en een tegelvloer en zetten ze samen een gebint op. Wat dat laatste is, leren ze met behulp van het voorbereidende lespakket en kunnen ze ook met eigen ogen zien in de boerderijen van het museum. 23

24 GROEP 7 & 8 KINDERARBEID NIET IN MIJN TIJD! jaar geleden was kinderarbeid in Nederland nog heel normaal. Op jonge leeftijd gingen kinderen aan het werk, maar waren de werkomstandigheden wel goed voor hen? In groepjes gaan de leerlingen op onderzoek. Ze horen op verschillende locaties in het museumpark verhalen van leeftijdsgenootjes, die werkten op het land, het veen of in de fabrieken. Was het daar veilig, schoon en kindvriendelijk? Door het werk zelf uit te proberen, ondervinden kinderen aan den lijve hoe het er aan toe ging. Na afloop delen de groepjes hun ervaringen met elkaar.

25 De doe-dingen in de buitenlucht vielen erg in de smaak. - Jeanine, moeder en begeleider 25 KINDERARBEID AANTAL LEERLINGEN: max. 30 SCHOOLBEGELEIDERS: min. 4, waarvan 1 leerkracht KERNDOELEN: 53, 1, 2, 3 MUSEUMBEGELEIDING: DUUR PROGRAMMA: STARTTIJDEN: 2 uur en uur De introductieles begint met het verhaal van een meisje uit een textielfabriek in de 19de eeuw. Met behulp van fotovellen vergelijken leerlingen hun eigen leven nu met dat van werkende kinderen van vroeger.

26 26 Goede verhouding tussen vrije tijd en educatie; kinderen gaan zelf actief aan de slag - Rens, groepsleerkracht ARCHITECTEN GEZOCHT AANTAL LEERLINGEN: max. 30 SCHOOLBEGELEIDERS: min. 4, waarvan 1 leerkracht KERNDOELEN: 56, 55, 33 MUSEUMBEGELEIDING: DUUR PROGRAMMA: STARTTIJDEN: 2 uur en uur In de introductieles ontdekken leerlingen hoe een gebouw kan veranderen als het een nieuwe functie krijgt. Ze gaan zelf aan de slag met plattegronden, geven ruimtes een nieuwe indeling en denken na over de functie van een vertrek.

27 GROEP 7 & 8 ARCHITECTEN GEZOCHT VAN EEN BOERDERIJ EEN WOONHUIS MAKEN; WAAR KOMT DE GAME-KAMER? Hoe wordt een originele, historische boerderij een comfortabel woonhuis, dat voldoet aan de wensen van nu? Kinderen kruipen in de huid van architecten en bepalen zelf wat er gebeurt met bijvoorbeeld de voormalige stal of de opkamer. Bij het verbouwen van de boerderij kunnen sommige ruimtes hun oorspronkelijke functie behouden en ontstaat ook ruimte voor nieuw ideeën. Wie weet komt er wel een game-kamer, atelier of fitnessruimte in het huis! De boerderij krijgt niet alleen vorm aan de tekentafel; de plannen moeten ook verwerkt worden in een maquette (3D). Levert het beste teamwork ook het mooiste resultaat op? 27

28 28

29 GROEP 5 T/M 8 DE CANON VAN NEDERLAND Vanaf dag 1 zijn leerlingen enthousiast over de Canon van Nederland. Vol overgave gaan zij aan de slag met games en activiteiten. De Canon van Nederland telt 50 vensters: personen, creaties en gebeurtenissen die samen laten zien hoe Nederland zich heeft ontwikkeld tot het land waarin we nu leven. Voor jongeren is het een ontdekkingstocht door de eeuwen heen. Voor leerlingen van groepen 5 t/m 8 zijn er twee opties voor het bezoeken en beleven van de Canon: 29 Een project onder begeleiding van een museumdocent. Deze bestaat uit een binnen- en een buitenprogramma en duurt in totaal drie uur. Een bezoek op eigen gelegenheid: hiervoor is bij de ingang een wegwijzer voor de Canon van Nederland Zigzag door de tijd beschikbaar.

30 GROEP 7 & 8 DE CANON VAN NEDERLAND EXPERT WORDEN VAN EEN TIJDVAK In een speciaal programma voor groep 7 en 8 ontdekken en onderzoeken de leerlingen onder leiding van een museumdocent de Tijdvakken van De Rooij en de Canon van de Nederlandse geschiedenis In de canonpresentatie werken de leerlingen in groepjes en worden expert van twee tijdvakken. Ze duiken een tijdvak in, onderzoeken de canonvensters en verzamelen hun bevindingen in de vorm van foto s, filmpjes en nagespeelde scenes voor op school. Het verzamelen en onderzoeken gaat ook buiten in het museumpark verder en het uiteindelijke resultaat wordt achteraf in de klas bekeken: het historisch journaal Het nieuws van toen over de hele geschiedenis van Nederland, met medewerking van alle klasgenoten! DE CANON VAN NEDERLAND DUUR PROGRAMMA: 3 UUR GROOTTE GROEP: max. 30 leerlingen SCHOOLBEGELEIDERS: min. 4, waarvan 1 leerkracht KERNDOELEN: 53, 52, 53, 56 MUSEUMBEGELEIDING: STARTTIJDEN: vanaf 9 uur elk heel uur Vanaf het voorjaar van 2019 is het Canonprogramma ook voor groep 5 en 6.

31 GROEP 1 T/M 4 SINT NICOLAAS WIE ZOET WAS KREEG LEKKERS, WIE STOUT WAS... De kinderen gaan mee op een vrolijke Sinterklaasroute door het park ze ervaren hoe het Sinterklaasfeest vroeger gevierd werd. Onderweg langs de kerk zetten ze een klompje (net als kinderen dat vroeger deden). In een sfeervolle boerderij vieren ze het feest zoals vroeger, met zingen, spelletjes 31 en lekkere hapjes. Op de terugweg naar het Kindererf blijken alle klompjes gevuld! De route eindigt met gezellige ontmoeting met Sinterklaas. SINT NICOLAAS WANNEER: van 19 nov. 5 dec DUUR PROGRAMMA: 1,5 uur STARTTIJDEN: 10.15, 11.15, 12.15, uur GROOTTE GROEP: 30 leerlingen

32 GROEP 3 T/M 8 ELFSTEDENTOCHT HAALT DE HELE GROEP DE FINISH? Terwijl Nederland zich elke winter weer afvraagt of de Tocht der Tochten er eindelijk weer eens van komt, gaat de Elfstedentocht van het Nederlands Openluchtmuseum altijd door! Leerlingen gaan op pad met een stempelkaart en krijgen het voor de kiezen met vragen en opdrachten. Ze bakken brood op het Kindererf en binden de schaatsen onder voor pure ijspret op de ijsbaan. Daarmee verdienen ze de felbegeerde stempels. Maar waar bevindt zich de geheime stempelpost? Wie de tocht doorstaat met een volle stempelkaart, krijgt een elfstedenkruisje als blijvend aandenken aan deze mooie winterdag! Dit winterschoolreisje is beschikbaar tijdens de winteropenstelling van het Nederlands Openluchtmuseum in december en januari.

33 Ideaal voor grote groepen - Marjan, moeder en overblijfjuf 33 ELFSTEDENTOCHT WANNEER: DECEMBER EN JANUARI AANTAL LEERLINGEN: max. 120 SCHOOLBEGELEIDERS: min. 1 per 8 leerlingen KERNDOELEN: 56, 57 MUSEUMBEGELEIDING: STARTTIJDEN: vanaf 11 uur Een dagje uit om het warm van te krijgen

34 SPEURTOCHTEN GEEN MUSEUMLES OF SCHOOLPROJECT? Een schoolreis naar het Nederlands Openluchtmuseum met alleen een leuke speurtocht is ook een optie. Voor elke leeftijdsgroep bevat de speurtocht passende opdrachten en vragen. Zo steken leerlingen stiekem meer op dan ze denken en blijft er voldoende tijd over om uitgebreid te spelen. 34 DE DAG VAN DEETJE Groep 1, 2 en 3 Opstaan uit de bedstee, wassen, spelen en een ritje met de postkoets; Deetje was een kind uit een andere tijd. Leerlingen stappen in de schoenen van Deetje en tijdens de speurtocht doen ze de dingen die zij ook deed. Als herinnering krijgen ze een boekje mee naar huis, begeleiders krijgen een routebeschrijving en instructies voor de speurtocht.

35 VOETSPOREN 1 & VOETSPOREN 2 Groep 4 t/m 6 Groep 7 & 8 In de voetsporen van opa s en oma s komen leerlingen spelenderwijs meer te weten over het leven van vroeger. Hoe ging men om met geboorte, huwelijk en dood? Gebruiken en rituelen uit verschillende gebieden en tijden worden belicht. Leerlingen beantwoorden vragen van de personages die ze tegenkomen tijdens hun speurtocht. 35

36 PRIJZEN SCHOOLREIS A SCHOOLREIS B MUSEUMLES Entree tot het Entree tot Educatief project inclusief museumpark + educatief het museumpark + museumbegeleiding. project inclusief speurtocht. museumbegeleiding. Dagbezoek Dagbezoek Duur: 2 3 uur 8,50 per leerling 5,50 per leerling 3,50 per leerling 36 Gratis toegang voor Gratis toegang voor Gratis toegang voor begeleiders, gratis begeleiders, gratis begeleiders, gratis parkeren bus of auto s. parkeren bus of auto s. parkeren bus of auto s. Museumkaart: vraag naar de mogelijkheden. Kijk voor meer informatie op:

37 LEKKER MAKKELIJK: PAUZE-ARRANGEMENTEN Boek vooraf een pauze-arrangement en laat kinderen geheel in stijl genieten van heerlijke versnaperingen in het park. TRAKTATIE BIJ DE BAKKER Appel-rozijnenbroodje + limonade 2,25 p.p. LANGE PIEPERS Frietjes met mayonaise + limonade 3,50 p.p. 37 IJSKOUDE VERRASSING Waterijsje 0,75 p.p. Voor meer horeca-arrangementen kunt u contact opnemen met de afdeling Sales & Events.

38 PRAKTISCHE INFORMATIE Bekijk de website voor de meest actuele informatie en de openingstijden. INFORMATIE EN RESERVEREN Wil je een reservering maken voor jouw groep en/of school? Of wil je meer weten over één van onze activiteiten? Neem contact op met medewerkers van onze afdeling Sales & Events. Zij zijn op werkdagen bereikbaar van uur tot uur. 38 Telefoon:

39 ROUTE Het Nederlands Openluchtmuseum ligt in Arnhem-Noord nabij de A12/ knooppunt Waterberg. Volg vanaf alle omringende (snel)wegen de ANWB-borden Arnhem-Noord (Openluchtmuseum/Burgers Zoo). OPENBAAR VERVOER Stadsbus 3 richting Burgers Zoo. Deze bus stopt 4x per uur bij uitstaphalte Openluchtmuseum. De bus rijdt eerst langs Burgers Zoo en komt op de terugweg langs de halte Openluchtmuseum (5 min. lopen naar entree). Lijn 8 richting Arnhem Presikhaaf. Deze stopt 2x per uur op de Julius Röntgenweg (4 min. lopen naar entree). 39 ADRES Het adres van het Nederlands Openluchtmuseum is: Hoeferlaan SG Arnhem

40 Hoeferlaan SG Arnhem

SCHOOLREIZEN & MUSEUMLESSEN

SCHOOLREIZEN & MUSEUMLESSEN SCHOOLREIZEN & MUSEUMLESSEN Daar maak je geschiedenis mee BASISONDERWIJS 2016 DAAR MAAK JE GESCHIEDENIS MEE! Stap in de Nederlandse geschiedenis tijdens een schoolreis of museumles in het Nederlands Openluchtmuseum.

Nadere informatie

Nederlands Openluchtmuseum

Nederlands Openluchtmuseum Nederlands Openluchtmuseum Arnhem Dingenliefde LESPAKKET Wat kon je vroeger worden? Een project over school en beroepen van vroeger Voor groep 3 en 4 van het basisonderwijs Over dit lespakket: U heeft

Nadere informatie

wat wil je later worden?

wat wil je later worden? Docentenhandleiding & leerlingenmateriaal wat wil je later worden? een project over school en beroepen van vroeger Daar maak je geschiedenis mee voor groep 3 & 4 van het basisonderwijs over dit lespakket

Nadere informatie

Docentenhandleiding & leerlingenmateriaal architecten. van functie veranderen. Daar maak je geschiedenis mee. Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs

Docentenhandleiding & leerlingenmateriaal architecten. van functie veranderen. Daar maak je geschiedenis mee. Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs Docentenhandleiding & leerlingenmateriaal architecten GEZOCHT Een project over hoe gebouwen van functie veranderen Daar maak je geschiedenis mee Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs over dit lespakket

Nadere informatie

SCHOOLREIZEN & MUSEUMLESSEN

SCHOOLREIZEN & MUSEUMLESSEN SCHOOLREIZEN & MUSEUMLESSEN Daar maak je geschiedenis mee VOORTGEZET ONDERWIJS 2016 DAAR MAAK JE GESCHIEDENIS MEE! Stap in de Nederlandse geschiedenis tijdens een schoolreis of museumles in het Nederlands

Nadere informatie

SCHOOLREIZEN & MUSEUMLESSEN

SCHOOLREIZEN & MUSEUMLESSEN SCHOOLREIZEN & MUSEUMLESSEN Daar maak je geschiedenis mee VOORTGEZET ONDERWIJS 2016 2 DAAR MAAK JE GESCHIEDENIS MEE! Stap in de Nederlandse geschiedenis tijdens een schoolreis of museumles in het Nederlands

Nadere informatie

LESPAKKET. Bakkers en Boeren. Nederlands Openluchtmuseum. Rare Jongens, bakkers en boeren. Arnhem

LESPAKKET. Bakkers en Boeren. Nederlands Openluchtmuseum. Rare Jongens, bakkers en boeren. Arnhem Nederlands Openluchtmuseum Rare Jongens, bakkers en boeren Arnhem LESPAKKET 1. Welkom in het Nederlands Openluchtmuseum Een project over tolerantie en vooroordelen Voor groep 3, 4, 5 en 6 van het basisonderwijs

Nadere informatie

Nederlands Openluchtmuseum. ontdekken. verwonderen. Basisonderwijs 2015 De leukste dag uit met het hele stel. uitdagen.

Nederlands Openluchtmuseum. ontdekken. verwonderen. Basisonderwijs 2015 De leukste dag uit met het hele stel. uitdagen. Nederlands Openluchtmuseum ontdekken verwonderen Basisonderwijs 2015 De leukste dag uit met het hele stel uitdagen verrassen proeven welkom Genieten, ontdekken, samen je weg vinden in een veilig park Uit

Nadere informatie

keuter Een project over waar eten vandaan komt Daar maak je geschiedenis mee Voor groep 1 en 2 van het basisonderwijs

keuter Een project over waar eten vandaan komt Daar maak je geschiedenis mee Voor groep 1 en 2 van het basisonderwijs Docentenhandleiding & leerlingenmateriaal keuter BOEREN Een project over waar eten vandaan komt Daar maak je geschiedenis mee Voor groep 1 en 2 van het basisonderwijs over dit lespakket U heeft gekozen

Nadere informatie

Nederlands Openluchtmuseum

Nederlands Openluchtmuseum Nederlands Openluchtmuseum Rare Jongens, bakkers en boeren Arnhem LESPAKKET Een project over hoe gebouwen van functie veranderen Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs Docentenhandleiding en leerlingenmateriaal

Nadere informatie

Nederlands Openluchtmuseum

Nederlands Openluchtmuseum Nederlands Openluchtmuseum Arnhem Rare Jongens, bakkers en boeren LESPAKKET Een project over waar eten vandaan komt Voor groep 1 en 2 van het basisonderwijs Docentenhandleiding en leerlingenmateriaal Over

Nadere informatie

Docentenhandleiding & leerlingenmateriaal. bakkers. & boeren. Daar maak je geschiedenis mee. Voor groep 3, 4, 5 & 6 van het basisonderwijs

Docentenhandleiding & leerlingenmateriaal. bakkers. & boeren. Daar maak je geschiedenis mee. Voor groep 3, 4, 5 & 6 van het basisonderwijs Een project over tolerantie en vooroordelen Docentenhandleiding & leerlingenmateriaal bakkers & boeren Daar maak je geschiedenis mee Voor groep 3, 4, 5 & 6 van het basisonderwijs over dit lespakket U heeft

Nadere informatie

LESPAKKET. Bakkers en Boeren. Nederlands Openluchtmuseum. Rare Jongens, bakkers en boeren. Arnhem

LESPAKKET. Bakkers en Boeren. Nederlands Openluchtmuseum. Rare Jongens, bakkers en boeren. Arnhem Nederlands Openluchtmuseum Rare Jongens, bakkers en boeren Arnhem LESPAKKET 1. Welkom in het Nederlands Openluchtmuseum Een project over tolerantie en vooroordelen Voor groep 3, 4 en 5 van het basisonderwijs

Nadere informatie

Nederlands Openluchtmuseum

Nederlands Openluchtmuseum Nederlands Openluchtmuseum Rare Jongens, bakkers en boeren Arnhem LESPAKKET Een project over waar eten vandaan komt Voor groep 1 en 2 van het basisonderwijs Docentenhandleiding en leerlingenmateriaal Over

Nadere informatie

Nederlands Openluchtmuseum

Nederlands Openluchtmuseum Nederlands Openluchtmuseum Rare Jongens, bakkers en boeren Arnhem LESPAKKET Een project over hoe gebouwen van functie veranderen Voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs Docentenhandleiding en leerlingenmateriaal

Nadere informatie

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer

Educatieflyer Stadsmuseum Zoetermeer Educatieflyer 2018-2019 Stadsmuseum Zoetermeer Inleiding Met veel plezier bieden wij u het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar 2018-2019 aan. Een programma

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING! VOOR GROEP 6/7/8 VAN DE BASISSCHOOL

DOCENTENHANDLEIDING! VOOR GROEP 6/7/8 VAN DE BASISSCHOOL DOCENTENHANDLEIDING! VOOR GROEP 6/7/8 VAN DE BASISSCHOOL PRAKTISCHE INFORMATIE 1. Inleiding De meeste kinderen zijn wel bekend met feestdagen zoals Kerst of Sinterklaas. Maar weten uw leerlingen ook dat

Nadere informatie

EEN BELEVENIS DIE OGEN OPENT!

EEN BELEVENIS DIE OGEN OPENT! Nederlands Openluchtmuseum Arnhem schoolprogramma onderbouw vmbo, havo, vwo 2015 EEN BELEVENIS DIE OGEN OPENT! Jongeren zijn geïnteresseerd in hun wortels, maar willen zelf graven, hun weg vinden. Als

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017

Docentenhandleiding. Jij als onderzoeker. Groep 4 t/m 8. mei 2017 Docentenhandleiding Jij als onderzoeker Groep 4 t/m 8 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Jij als onderzoeker. In

Nadere informatie

INHOUD DE TIJDSWINKEL. groep 3-4 HOE MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDEN LEVEN

INHOUD DE TIJDSWINKEL. groep 3-4 HOE MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDEN LEVEN ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen. De

Nadere informatie

Erfgoededucatie Stadsmuseum Zoetermeer in transitie

Erfgoededucatie Stadsmuseum Zoetermeer in transitie Erfgoededucatie 2017-2018 Stadsmuseum Zoetermeer in transitie Educatieflyer 2017 2018 Met veel plezier bieden wij je het educatie-overzicht Primair Onderwijs van het Stadsmuseum Zoetermeer voor het schooljaar

Nadere informatie

Inleiding Doelgroep Relatieschema Opzet van de lescyclus Opbouw van de lescyclus Doelstellingen...

Inleiding Doelgroep Relatieschema Opzet van de lescyclus Opbouw van de lescyclus Doelstellingen... 1 Inhoudsopgave Inleiding... 3 1. Doelgroep... 4 2. Relatieschema... 4 3. Opzet van de lescyclus... 5 3.1. Opbouw van de lescyclus... 5 3.2. Doelstellingen... 5 4. Relatie met de kerndoelen & natuurmethoden...

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik?

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Wie ben jij & wie ben ik? Groep 6 t/m 8 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Wie ben jij & wie

Nadere informatie

Schooljaar 2018/2019

Schooljaar 2018/2019 Schooljaar 2018/2019 Spelregels PROGRAMMA In het PR8cultuurprogramma nemen alle leerlingen van deelnemende scholen elk jaar deel aan een activiteit van e e n van de grote culturele kunstinstellingen. Na

Nadere informatie

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland.

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Kasteel Ammersoyen Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Het kasteel werd gebouwd door de familie van Herlaer om

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen

Docentenhandleiding. Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag. Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Docentenhandleiding Museumles groep 5&6 Het grootste schilderij van Nederland! Panorama Mesdag Detail Panorama Mesdag Dorp Scheveningen Pagina 1. Inleiding 3 2. Beschrijving museumles 4 3. Aansluiting

Nadere informatie

DE RODE DRAAD VAN TWENTE

DE RODE DRAAD VAN TWENTE groep ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen.

Nadere informatie

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland.

Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Kasteel Ammersoyen Kasteel Ammersoyen ligt in Ammerzoden en is 700 jaar oud! Het is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Nederland. Het kasteel werd gebouwd door de familie van Herlaer om

Nadere informatie

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK

HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK COMPLETE DOCENTENINFORMATIE: HIERIN VINDT U DE OPBOUW VAN HET PROGRAMMA EN DE GANG VAN ZAKEN IN DE PRAKTIJK DE TIJDSWINKEL VOOR GROEP 3-4 HET LEVEN VAN MENSEN IN VERSCHILLENDE TIJDSPERIODEN AAN DE HAND

Nadere informatie

Kennis over Kinderarbeid

Kennis over Kinderarbeid Kennis over Kinderarbeid Context onderzoek Naam: Daniël Seton Klas: G&I 1D Datum: 13 Maart 2016 Docent: Harald Warmelink Module: Pr.Context: Research Opdracht: Context Onderzoek Inleiding Uit vooronderzoek

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Met blingbling het verleden in' horende bij de tentoonstelling Het oudste goud van de wereld. Schatten uit Varna. Primair Onderwijs groep 6 t/m 8 Inhoud Het Dordrechts

Nadere informatie

ZAKELIJKE BIJEENKOMSTEN EN EVENEMENTEN. Daar maak je geschiedenis mee

ZAKELIJKE BIJEENKOMSTEN EN EVENEMENTEN. Daar maak je geschiedenis mee ZAKELIJKE BIJEENKOMSTEN EN EVENEMENTEN Daar maak je geschiedenis mee WELKOM Het Nederlands Openluchtmuseum is een prachtig museumpark van maar liefst 44 hectare aan de rand van Arnhem. Het is het best

Nadere informatie

Schoolreisjes en educatie

Schoolreisjes en educatie www.glk.nl Schoolreisjes en educatie 2017 Kasteel Hernen Schoolreisjes en educatie Kasteel Hernen is een leuke én leerzame bestemming voor een schoolbezoek of schoolreisje. Neem een stap terug in de tijd

Nadere informatie

Museum. De Bovenstreek Draaiboek museumles. Hoe krijg ik t op mijn bord? Vervoer van producten op de boerderij. Draaiboek

Museum. De Bovenstreek Draaiboek museumles. Hoe krijg ik t op mijn bord? Vervoer van producten op de boerderij. Draaiboek Museum De Bovenstreek Draaiboek museumles Hoe krijg ik t op mijn bord? Vervoer van producten op de boerderij Draaiboek Lessenserie Doelgroep Groep 7 van de basisschool. Aanleiding Oldebroek is van oudsher

Nadere informatie

Dingenliefde LESPAKKET. Nederlands Openluchtmuseum. Dingenliefde. Arnhem

Dingenliefde LESPAKKET. Nederlands Openluchtmuseum. Dingenliefde. Arnhem Nederlands Openluchtmuseum Arnhem LESPAKKET Een project over sparen en verzamelen. Voor groep 6, 7 en 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het vmbo Docentenhandleiding en leerlingenmateriaal Over

Nadere informatie

Donderdagbrief 18 december 2014 Bezoek bejaardenhuis de 10 gemeenten door groep 6

Donderdagbrief 18 december 2014 Bezoek bejaardenhuis de 10 gemeenten door groep 6 Donderdagbrief 18 december 2014 Bezoek bejaardenhuis de 10 gemeenten door groep 6 Groep 6 heeft gisteren een kerstoptreden gegeven in het bejaardenhuis de 10 gemeenten. Al weken hebben we hiervoor geoefend.

Nadere informatie

Animatie programma. Hallo lieve vakantiegangers, Blader snel verder voor alle activiteiten!

Animatie programma. Hallo lieve vakantiegangers, Blader snel verder voor alle activiteiten! Animatie programma Hallo lieve vakantiegangers, Welkom op ons park! De meivakantie is aangebroken en dat is genoeg reden om er een dolle boel van te maken. Het animatieteam staat weer klaar met spetterende

Nadere informatie

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8

Jij als onderzoeker Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 4 t/m 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma. In deze docentenhandleiding

Nadere informatie

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer

Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer Erfgoed- en cultuureducatie 2015 2016 Stadsmuseum Zoetermeer WIE ERGENS NAAR TOE WIL, MOET WETEN (ONTDEKKEN) WAAR HIJ VANDAAN KOMT Erfgoededucatie is omgevingsonderwijs: het leren in, van omgeving tot

Nadere informatie

WERKBLADEN. Lessenserie prehistorie Groep 5/6

WERKBLADEN. Lessenserie prehistorie Groep 5/6 WERKBLADEN Lessenserie prehistorie Groep 5/6 Op school: Beste jongens en meisjes, Hallo Jongens en meisjes, Handvaardigheid Kleding maken van vroeger en nu Als je kleding van nu, gaat vergelijken met de

Nadere informatie

STOOM, MACHINES EN ARBEIDERS

STOOM, MACHINES EN ARBEIDERS ERFGOEDEDUCATIE Het zinvol beleven van het erfgoed is een centraal begrip in de didactiek voor erfgoededucatie. Het werken met het erfgoed wordt gestuurd door het stellen van betekenisvolle vragen. De

Nadere informatie

Nieuwsbrief 8. vrijdag 15 december 2017 AGENDA 22 december Kerstviering Weelecbak weer weg Continurooster tot uur

Nieuwsbrief 8. vrijdag 15 december 2017 AGENDA 22 december Kerstviering Weelecbak weer weg Continurooster tot uur Nieuwsbrief 8 vrijdag 15 december 2017 AGENDA 22 december Kerstviering Weelecbak weer weg Continurooster tot 14.00 uur 25 december Kerstvakantie t/m 5 januari 9 januari 19.30-21.00 uur MR vergadering 10

Nadere informatie

HERFSTBLOK

HERFSTBLOK HERFSTBLOK 0-03 WAT DOEN WE IN DE HERFST? Jammer hè, dat de zomervakantie alweer voorbij is? Maar het is ook wel weer leuk om naar school te gaan en je vriendjes en vriendinnetjes weer te zien. En om naar

Nadere informatie

ROUTE BPC. Maak kennis met onze locaties.!

ROUTE BPC. Maak kennis met onze locaties.! ROUTE BPC Maak kennis met onze locaties.! WE STELLEN ONS GRAAG EVEN VOOR. Volg me.. BUITENPOORT CATERING Al bijna 35 jaar vormen we met ons team een hechte familie en zijn we volledig op elkaar ingespeeld.

Nadere informatie

Te veel, te rijk, te weinig. Waterpark Lankheet

Te veel, te rijk, te weinig. Waterpark Lankheet Waterpark Lankheet Erfgoed/NME project voor groep 8 Handleiding leerkracht Opdrachtgever: Waterpark Lankheet en Commissie Culturele Vorming Haaksbergen Bronmateriaal: Waterpark Lankheet/Historische Kring

Nadere informatie

Gravin Elisabeth en de dieren

Gravin Elisabeth en de dieren 2017-2018 School en Cultuur Gravin Elisabeth en de dieren Erfgoed project voor groep 4 Ontwikkeling van het project: De Werkhoven Geschiedenis voor u Maart 2017. Copyright: Dit materiaal is bedoeld voor

Nadere informatie

VIER DE MOOISTE MOMENTEN MET VRIENDEN EN FAMILIE! Daar maak je geschiedenis mee

VIER DE MOOISTE MOMENTEN MET VRIENDEN EN FAMILIE! Daar maak je geschiedenis mee VIER DE MOOISTE MOMENTEN MET VRIENDEN EN FAMILIE! Daar maak je geschiedenis mee WELKOM Het Nederlands Openluchtmuseum is een prachtig museumpark van maar liefst 44 hectare aan de rand van Arnhem. Het

Nadere informatie

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht

Drents Museum. Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Drents Museum Wat als de stoel van meneer Rietveld kon praten? Groep 3 Thema-overzicht Thema-overzicht Drents Museum Groep 3 Essentie van het thema Beeldcultuur kan omschreven worden als een maatschappelijke

Nadere informatie

DOCENTENHANDLEIDING! VOOR GROEP 6/7/8 VAN DE BASISSCHOOL

DOCENTENHANDLEIDING! VOOR GROEP 6/7/8 VAN DE BASISSCHOOL DOCENTENHANDLEIDING! VOOR GROEP 6/7/8 VAN DE BASISSCHOOL Beste docent, Deze handleiding is bedoeld om op school het bezoek aan voor te bereiden. Al het voorbereidende lesmateriaal is opgenomen in deze

Nadere informatie

WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR?

WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Het is bijna kerst maar daarna gaan we alweer richting voorjaar. Gelukkig wordt het langzaamaan weer langer licht en komen de bloembollen

Nadere informatie

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8

Verwonderen STICHTING KIND EN VOEDING. Groep 7 en 8 Verwonderen Groep 7 en 8 Leerdoel De kinderen: - Verwonderen zich over voedsel. - Denken na over smaak. - Ze leren de hoofdsmaken en zintuigen (opnieuw) kennen en ervaren. - Ontdekken wat de rol is van

Nadere informatie

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding

primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding primair onderwijs groep 4 en 8 samen Mijn verhaal van Brabant docentenhandleiding Inhoud Een doorlopende leerlijn erfgoededucatie 3 Leerdoelen 6 Voorbereiding op het museumbezoek 7 De museumles Mijn verhaal

Nadere informatie

Docentenhandleiding Feest! Weet wat je viert voor groep 6, 7 en 8

Docentenhandleiding Feest! Weet wat je viert voor groep 6, 7 en 8 Docentenhandleiding Feest! Weet wat je viert voor groep 6, 7 en 8 Beste docent, Deze handleiding is bedoeld om op school het bezoek aan Feest! Weet wat je viert in Museum Catharijneconvent Utrecht voor

Nadere informatie

voortgezet onderwijs klas 3 t/m 6 Rondleider gezocht docentenhandleiding

voortgezet onderwijs klas 3 t/m 6 Rondleider gezocht docentenhandleiding voortgezet onderwijs klas 3 t/m 6 Rondleider gezocht docentenhandleiding Inhoud Welkom 3 Kijken, doen en tonen 4 Museumles: Rondleider gezocht 5 Voorbereiding in de klas 6 In het museum 9 Verwerking in

Nadere informatie

PRIMAIR ONDERWIJS

PRIMAIR ONDERWIJS PRIMAIR ONDERWIJS STEDELIJK MUSEUM ALKMAAR Stedelijk Museum Alkmaar is hét geheugen van de stad Alkmaar en een vertrekpunt voor iedereen die de geschiedenis en kunst van Alkmaar en omgeving wil beleven

Nadere informatie

Programmaboekje Ark Parade

Programmaboekje Ark Parade Programmaboekje Ark Parade Dag allemaal, In dit boekje vind je informatie over het programma van de Ark Parade aanstaande zaterdag 17 mei. Bewaar het dus goed! Bijzonder aan deze ARKdag is dat we een duik

Nadere informatie

Docentenhandleiding. Nijvere Neeltje groep 3-4

Docentenhandleiding. Nijvere Neeltje groep 3-4 Docentenhandleiding Nijvere Neeltje groep 3-4 1 Inhoud 1. Over deze lesbrief p. 2 2. Over het Zaans Museum p. 3 3. Praktische informatie p. 4 3.1 Verloop van het programma p. 4 3.2 Bereikbaarheid p. 4

Nadere informatie

JAARVERSLAG OUDERVERENIGING 2014 2015

JAARVERSLAG OUDERVERENIGING 2014 2015 JAARVERSLAG OUDERVERENIGING 2014 2015 Hieronder vindt u een aantal verslagen van excursies en activiteiten die mede door de Oudervereniging zijn georganiseerd en gefinancierd. LUSTRUM WEEK oktober 2014

Nadere informatie

OUD RHENEN - tweeentwintigste jaargang -mei no. 2 - blz. 6

OUD RHENEN - tweeentwintigste jaargang -mei no. 2 - blz. 6 OUD RHENEN - tweeentwintigste jaargang -mei 2003 - no. 2 - blz. 6 OUD RHENEN - tweeentwintigste jaargang - mei 2003 - no. 2 - blz. 7 Op stap met Jet & Jan, jong in 1910 Leerlingen van de basisschool gaan

Nadere informatie

Doe-het-zelfpakket: geschiedenis

Doe-het-zelfpakket: geschiedenis Zelfstandig bezoek groep 3-4 Kunnen de leerlingen de overeenkomsten en verschillen ontdekken met het heden? Wat is er zo bijzonder dat het voor altijd in het museum moet worden bewaard? En wat vinden de

Nadere informatie

Lesbrief: Dagje uit Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen?

Lesbrief: Dagje uit Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Lesbrief: Dagje uit Thema: Wat is Mens & Dienstverlenen? Copyright Stichting Vakcollege Groep 2015. Alle rechten voorbehouden. Inleiding Je bent vast wel eens een dagje uit geweest. Met school of met je

Nadere informatie

Docentenhandleiding Cultuurmenules. Haags Historisch Museum. Help de grote Den Haag Man Groennie Gele

Docentenhandleiding Cultuurmenules. Haags Historisch Museum. Help de grote Den Haag Man Groennie Gele Docentenhandleiding Cultuurmenules Haags Historisch Museum Help de grote Den Haag Man Groennie Gele 1 Beste Leerkracht, Binnenkort bezoekt u met uw leerlingen van groep 3 het Haags Historisch Museum. De

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2015 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Docentenhandleiding Buitenspel

Docentenhandleiding Buitenspel Docentenhandleiding Buitenspel Museumles bij de tentoonstelling De heksen van Bruegel (19 september 2015 t/m 31 januari 2016) Museum Catharijneconvent Utrecht Museum Catharijneconvent, 2015 Inleiding U

Nadere informatie

Schoolreisjes. Kasteel Hernen.

Schoolreisjes. Kasteel Hernen. Kasteel Hernen Kinderfeestjes - Kasteel Cannenburch Schoolreisjes 2018 www.glk.nl/hernen Kasteel Hernen is een leuke én leerzame bestemming voor een schoolbezoek of schoolreisje. Neem een stap terug in

Nadere informatie

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. augsustus 2017

Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding. augsustus 2017 Nog 1 nachtje slapen Docentenhandleiding 1 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Nog 1 nachtje slapen. Dit programma

Nadere informatie

Van Marskramer tot Muisklik 800 jaar winkelen in Haarlem

Van Marskramer tot Muisklik 800 jaar winkelen in Haarlem Van Marskramer tot Muisklik 800 jaar winkelen in Haarlem Winkelen toen en nu. Wat is er in 800 jaar tijd allemaal veranderd of hetzelfde gebleven? Museum Haarlem laat tot en met 6 november 2016 zien hoe

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2014 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

Informatie voor ouders

Informatie voor ouders LOCATIE SKSG BUBBEL Informatie voor ouders Dit jaar is het thema van de zomervakantie de Boer op. Door middel van dit zomerboekje informeren we, kinderen en ouders van de locatie, over ons zomervakantieprogramma.

Nadere informatie

Het is een wonder! Onderwijsprogramma over de Heilig Bloedprocessie van Boxtel groep 5-6 en groep 7-8 primair onderwijs.

Het is een wonder! Onderwijsprogramma over de Heilig Bloedprocessie van Boxtel groep 5-6 en groep 7-8 primair onderwijs. Het is een wonder! Onderwijsprogramma over de Heilig Bloedprocessie van Boxtel groep 5-6 en groep 7-8 primair onderwijs Beknopte versie 1 Inhoudsopgave Doelgroep... 2 Algemene leerdoelen...2 Opzet van

Nadere informatie

Rijk Romeins Leven. Museum Park Matilo Cultuurlijn Tijd Groep 5. Handleiding voorbereidende les

Rijk Romeins Leven. Museum Park Matilo Cultuurlijn Tijd Groep 5. Handleiding voorbereidende les Les Rijk Romeins Leven Museum Park Matilo Cultuurlijn Tijd Groep 5 Handleiding voorbereidende les Rijk Romeins Leven INHOUD Inleiding Kader Begrippen Leerdoelen Aansluiting kerndoelen De lessen INLEIDING

Nadere informatie

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES

LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES LESPROGRAMMA LES 1. INTRODUCTIELES Inhoud In de introductieles gaat u met de leerlingen aan de slag met het thema duurzaam en eerlijk eten. Samen met de leerlingen bekijkt u drie filmpjes die uitleggen

Nadere informatie

OK ZOMERBL -2014 2013

OK ZOMERBL -2014 2013 ZOMERBLOK 0-0 WAT DOEN WE IN DE ZOMER? Nu de zon wat meer gaat schijnen, kunnen we met de Brede School ook weer vaker naar buiten. Wie heeft daar nu geen zin in? Grijp je kans want dit is alweer het laatste

Nadere informatie

Blijde Wei. Lesaanbod

Blijde Wei. Lesaanbod Lesaanbod 2017-2018 Blijde Wei Les groep aug sept okt nov dec jan feb mrt apr mei juni juli Alles voor een pannenkoek 1/2 X X Wauw, het leeft 1/2 X X Beschuit met muisjes 3/4 X X Melk 3/4 X X X Knaagdieren

Nadere informatie

Docentenhandleiding Educatieprogramma

Docentenhandleiding Educatieprogramma Docentenhandleiding Educatieprogramma Hoe, wat & waar Primair Onderwijs groep 3 t/m 6 Inhoud Het Dordrechts Museum..p.3 Algemene doelstelling programma...p.3 Aansluiting bij kerndoelen. p.3,4 Programma:Hoe,

Nadere informatie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie

Wat krijgen de leerlingen te zien? Het Spetterlab Oude kunst Prehistorie Museumles groep 1-2 Overgisteren De leerkracht heeft een koffer gevonden, zomaar op straat. Ze besluiten de koffer open te maken om te kijken wat er in zit. Samen komen ze er achter dat de koffer van een

Nadere informatie

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1

MEMORY WOORDEN 1.1. TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 MEMORY WOORDEN 1.1 TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 1 ik jij hij zij wij jullie zij de baby het kind ja nee de naam TaalCompleet A1 Memory Woorden 1 2 MEMORY WOORDEN 1.2 TaalCompleet A1 Memory Woorden

Nadere informatie

Programma Natuur Avonturen

Programma Natuur Avonturen Programma Natuur Avonturen voor basisscholen Landgoed De Hoevens Alphen/Goirle i.s.m. Scholenwerkgroep IVN Tilburg Algemene informatie Landgoed De Hoevens Coördinator natuureducatie: Fran Husstege Bezoekadres:

Nadere informatie

Brieven van Ama welpen

Brieven van Ama welpen Introductie Shanti heeft heel veel vriendinnetjes in de jungle. Ze heeft ook een vriendinnetje in een land heel ver weg. Het meisje heet Ama. Ama woont in een land dat Ghana heet. Weten jullie waar dat

Nadere informatie

Kinderboekenweekprogramma. Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding

Kinderboekenweekprogramma. Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Kinderboekenweekprogramma Docentenhandleiding Wie Groep ben jij & 6 wie t/m ben ik? 8 1 Utrecht, 2016 Beste docent, Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te

Nadere informatie

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE

VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE VOORBEREIDENDE LES DOCENTENHANDLEIDING INFORMATIE 1 Utrecht, 2015 Beste docent, Wij hopen u en uw groep binnenkort te mogen verwelkomen in het Centraal Museum, waar u met de groep deelneemt aan het programma

Nadere informatie

LESINSTRUCTIE GROEP 7/8

LESINSTRUCTIE GROEP 7/8 LESINSTRUCTIE GROEP 7/8 Bij Samsam nr. 2 2018 Aan tafel Burgerschap Samsam komt 5 x per jaar uit met een magazine, en een werkblad. Daarbij hoort een website met filmpjes en aanvullende informatie: samsam.net

Nadere informatie

Een retour Rotterdam

Een retour Rotterdam 71 71 HOOFDSTUK 5 Een retour Rotterdam WOORDEN 1 Wat hoort bij elkaar? 1 zebrapad a pinnen 2 auto b binnengaan 3 automaat c oversteken 4 ingang d parkeren 2 Kies uit: tram vertraging door de week strippenkaart

Nadere informatie

Draaiboek. Boerderijmuseum De Bovenstreek. Handleiding

Draaiboek. Boerderijmuseum De Bovenstreek. Handleiding Draaiboek Boerderijmuseum De Bovenstreek Handleiding Inhoudsopgave Inleiding 3 Bezoek aan Boerderijmuseum De Bovenstreek 4 2 Inleiding In de leerlijn erfgoededucatie brengt groep 5 een bezoek aan het boerderijmuseum

Nadere informatie

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8

Wie ben jij & wie ben ik? Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 Docentenhandleiding Groep 6 t/m 8 1 Utrecht, 2017 Beste docent(e), Wat leuk dat u met uw groep binnenkort naar Museum Catharijneconvent komt om deel te nemen aan het programma Dit programma speelt zich

Nadere informatie

Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt.

Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt. Opdracht 1 Deze week ga je precies bijhouden wat je allemaal eet en drinkt. Dat kun je noteren in je weekmenu, dat je van je juf of meester krijgt. Opdracht 2 Aten de mensen vroeger hetzelfde als wij nu?

Nadere informatie

Het doel van het onderzoek:

Het doel van het onderzoek: P a g i n a 1 Voor het project Context Van Venster naar Poort hebben wij in teamverband de opdracht gekregen om voor het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem een educatief spel of app te bedenken en ontwikkelen.

Nadere informatie

Boer zoekt hulp NME-les voor groep 3 en 4

Boer zoekt hulp NME-les voor groep 3 en 4 Boer zoekt hulp NME-les voor groep 3 en 4 Handleiding leerkracht H Inleiding Vooraf: Op school hebben de leerlingen al nagedacht over hoe het zou zijn op de kinderboerderij. Wat zou een boer allemaal moeten

Nadere informatie

Educatieve programma s Basisonderwijs

Educatieve programma s Basisonderwijs Educatieve programma s Basisonderwijs 2015-2016 1 Beste leraar, Kom met je groep naar het Joods Cultureel Kwartier. Maak kennis met het joodse leven, de geschiedenis en de traditie in het Joods Historisch

Nadere informatie

Nieuwsbrief. De Regenboog kleurt je leven

Nieuwsbrief. De Regenboog kleurt je leven 5 juni 2015 Nieuwsbrief De Regenboog kleurt je leven Voor in uw agenda 11 juni studiemiddag, groep 1 t/m 8 vrij 15 juni MR vergadering 17 juni OR vergadering 18 juni prakitisch verkeersexamen groep 8 22

Nadere informatie

- 1 - Docentenhandleiding

- 1 - Docentenhandleiding - 1 - Docentenhandleiding KORTE INFORMATIE: Onderwerp: Leven in een weeshuis Doelgroep: Groep 3-4 Vakgebieden: Oriëntatie op jezelf en de wereld Taal Omvang: Les in de klas - ca. 45 min Bezoek Amsterdam

Nadere informatie

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling?

LESBRIEF LES 1 DE VOEDSELKETENLES SAMENVATTING LES 1 VOORBEREIDING BENODIGDHEDEN DUUR LESDOELEN LINK ZAAKVAKKENINHOUD. Wat is voedselverspilling? SAMENVATTING In deze les wordt het begrip voedselverspilling geïntroduceerd. De leerlingen maken kennis met een voedselketen en ontdekken welke partijen daarbij betrokken zijn (de schakels in de voedselketen:

Nadere informatie

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016

Ontdek. ons zoute DNA. Zonder de scheepvaart geen Nederland. voortgezet onderwijs 2015/2016 Ontdek ons zoute DNA Zonder de scheepvaart geen Nederland voortgezet onderwijs 2015/2016 Welkom in het scheepvaartmuseum amsterdam Het Scheepvaartmuseum is een pakhuis vol verhalen waar leerlingen op een

Nadere informatie

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS

Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit. Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl KUNSTHUIS Leeswijzer bij www.reizenindetijd.nl Reizen in de tijd Leren van de plek waar je opgroeit Reizen in de Tijd is een doorlopende leerlijn cultuuronderwijs. De activiteiten gaan over de leerlingen en de plek

Nadere informatie

GROEP 3/4. Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink

GROEP 3/4. Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink GROEP 3/4 Gids historische rondwandeling Gerdien Kleinburink INHOUD Met de leerlijn komen leerlingen van groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs structureel in aanraking met het lokale erfgoed en de bijbehorende

Nadere informatie

Nieuwsberichten 2 november 2015

Nieuwsberichten 2 november 2015 Nieuwsberichten 2 november 2015 Terugblik blubberrun Nat, sloten, weilanden, goed doel oftewel de blubberrun! Door de beeldende werving van de ouderraad deden ook dit jaar weer zo n 75 deelnemers (leerlingen

Nadere informatie

Welkom in mijn Museum

Welkom in mijn Museum Docentenhandleiding Educatieprogramma Welkom in mijn Museum Primair Onderwijs groep 3 en 4 Inhoud Het Dordrechts Museum p.3 Algemene doelstelling programma p.3 Aansluiting bij kerndoelen p.3,4 Programma:

Nadere informatie

VOORJAARSBLOK 2014-2015

VOORJAARSBLOK 2014-2015 VOORJAARSBLOK 04-05 WAT DOEN WE IN HET VOORJAAR? Dit is het boekje van het voorjaarsblok. Voorjaar? Maar het is toch winter? Het is inderdaad winter maar in de tijd dat dit blok loopt, beginnen ook de

Nadere informatie

Vrijdag 04 november 2011

Vrijdag 04 november 2011 Vrijdag 04 november 2011 Het nationale schoolontbijt. Op donderdag 3 november begon onze schooldag heel gezellig en vooral gezond. Toen de kinderen de klassen binnen kwamen, stonden de tafels gedekt. Supermarkt

Nadere informatie

Sla je slag LESPAKKET. Nederlands Openluchtmuseum. Sla je slag. Arnhem

Sla je slag LESPAKKET. Nederlands Openluchtmuseum. Sla je slag. Arnhem Nederlands Openluchtmuseum Arnhem LESPAKKET Een museumgame over techniek in het dagelijks leven Voor klas 1 en 2 van het vo Docentenhandleiding en leerlingenmateriaal Over dit lespakket: U heeft gekozen

Nadere informatie