BouwData PB : rendabel construction management

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "BouwData PB : rendabel construction management"

Transcriptie

1 p 1-7 BouwData PB : rendabel construction management Gebouwd op ondertussen meer dan tien jaar ervaring heeft Peggy Bovens een duidelijke werkmethode ontwikkeld om construction management uiterst rendabel te maken in de bouwpraktijk. BouwData PB is een gestandaardiseerde werkmethode, gebaseerd op bestaande normen in België en Nederland om de kosten, de kwaliteit en de communicatiestroom tijdens een bouwproject te beheersen doorheen alle projectfasen. De ontwikkeling van BouwData PB gebeurt met de erkenning en steun van het IWT, Instituut voor de Aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen (projectnummer ). BouwData PB vormt ook het vertrekpunt voor het TIS project (Thematische Innovatie Stimulering) Babel, stroomlijnen van de communicatie tussen de bouwpartners dat op 16 oktober 2009 ingediend werd door het NAV, de Bouwunie, de Vlaamse Confederatie Bouw, het W.T.C.B., C3A en PB calc & consult.

2 BouwData PB biedt richtlijnen, coderingen en typedocumenten die helpen bij het stroomlijnen en documenteren van drie vitale werkstromen: Kostenbeheersing (van raming tot afrekening tot kostenkengetallen) Kwaliteitsbewaking (van programma van eisen tot as-built) Communicatie (middels teamverslagen en richtlijnen m.b.t. de indeling van een centraal documentenbeheer) p 2-7 Projectfasen Kostenbeheersing Kwaliteitsbewaking Communicatie Structuurontwerp Ontwerp Uitwerking Uitvoering Oplevering Raming Budget Begroting Calculatie Budgetcontrole Projectfiche Projectdefinitie Programma van Eisen Prestatiebestek Technische Specificaties Verslagen ontwerpteam Bouw Specificaties Indeling centraal documentenbeheer Verslagen bouwteam Lijst wijzigingen Post Interventie Dossier Kostenkengetallen van vorige projecten Prijzen t.b.v. onderhavig project : arbeid, materiaal, materieel, onderaanneming Top-Down Bouwheer Indienen Bouwvergunning Bottom-Up Aannemers Offertevragen Aannemers De betrokken normen zijn: NBN B m.b.t. de investeringskosten voor bouwprojecten NEN 2634 m.b.t. de bouwfasen en bijhorende begrotingen en kwaliteitseisen Tabel 1 BB-SfB m.b.t. de bouwdelen STABU bestekssystematiek m.b.t. de technische oplossingen t.b.v. bouwprojecten Kolom A tabel 4 BB-SfB m.b.t. de administratieve organisatie van bouwprojecten Terminologie geformuleerd door TU Delft in het kader van het Bouwbesluit in Nederland NBN B m.b.t. de uitbatingskosten

3 p 3-7 VOORDELEN WERKMETHODIEK Via de drieledige codering van BouwData PB met bijhorende integratietabel wordt voldaan aan de kennisbehoefte van elke bouwpartner: De investeerder krijgt een prijs gesplitst in ondergronds en bovengronds en in gemeenschappelijk en privatief. Zijn prijzen worden uitgedrukt in m² vloeroppervlakte. De ontwerper krijgt een prijs per object, inclusief alle bijhorende werkzaamheden die normaliter verspreid zitten over diverse hoofdstukken De uitvoerder krijgt een prijs per materiaal maar kan deze via de integratie retraceren naar het object van de ontwerper en de betrokken ruimte van de investeerder Bij de huidige bouwprojecten wordt telkens een andere bestekindeling, meetcode en vorderingsstaat gehanteerd. Doordat BouwData PB gebaseerd is op bestaande normen en gesteund wordt door het IWT en de grootste belangenorganisaties zoals Bouwunie, NAV, WTCB en de Confederatie Bouw, kan deze werkmethodiek uitgroeien tot een standaard met minder communicatieproblemen tot gevolg. Bovendien zal er projectoverkoepelend kennis opgebouwd kunnen worden. Tot op heden zijn de werfinrichting, werkvoorbereiding en projectopvolging indirecte kosten die verdeeld worden over de productiekosten. Binnen BouwData PB worden deze kosten op eenzelfde manier behandeld als de productie op de bouwplaats. Hierdoor wordt de prijsvergelijking van de inschrijvende deelnemers transparanter. Er wordt gewerkt met offertevragen waarbij technische knowhow, organisatie en referenties even belangrijk worden als de prijs. Het tijdstip van het aanvragen van de offertes wordt naar voren getrokken, nl op het ogenblik dat de bouwvergunning aangevraagd wordt. Dit laat toe dat men de knowhow van de uitvoerder optimaal kan benutten tijdens de uitwerking waardoor de faalkosten tijdens de uitvoering dalen. Door de uitvoerder te contracteren voordat de uitwerking van het ontwerp van start gaat, vermijdt men de huidige try and error methodiek met een grotere doorloopsnelheid tot gevolg. Door te werken met een onafhankelijke, ervaren construction manager kan men bovendien de controle tijdens het bouwproces verhogen.

4 p 4-7 Stappenplan BouwData PB kan je leren kennen via volgende stappen: Stap 1 vrijblijvend consulteren van de gratis downloads op C3A-net Stap 2 lid worden van de BouwData PB waardoor je knowhow kan opbouwen middels zelfstudie en typedocumenten. Stap 3 opleidingen volgen Construction Cost Engineering Deze opleiding is een diepgaande en intensieve training om het vak Construction Cost Engineering te leren beheersen. De opleiding is bedoeld voor pas afgestudeerden en junior medewerkers van aannemers, studiebureaus, projectontwikkelaars, architecten... een minimum aan technische kennis omtrent het bouwgebeuren is vereist. Construction Cost Management Deze opleiding is bedoeld voor de ervaren calculator en laat hem/haar toe om kennis te maken met een systematiek om de bouwkost te beheersen a.d.h.v. kostenkengetallen en kennismanagement. De opleiding richt zich tot senior medewerkers van aannemers, studiebureaus, projectontwikkelaars, architecten, Stap 4 consultancy op maat van het bedrijf door PB calc & consult

5 p 5-7 C3A & BouwData PB BouwData PB is terug te vinden op C3A-net onder de map 70_BIM_extracties GRATIS voor elk C3A contact : 00_gratis_downloads Deze map omvat de uitgangspunten en basisbeginselen van BouwData PB. GRATIS voor de leden van de BouwData PB : 10_lijsten_codering Deze map omvat de lijsten in handig Excel formaat. Ze zijn voorzien van de nodige groeperingen zodat voor elke projectfase de overeenkomstige opbouw van een meetstaat gegenereerd kan worden. Ze zijn eveneens voorzien van een autofilter zodat men vanuit zijn/haar specialiteit kan zien waar dit past in de kennisbehoefte van de andere bouwpartners. 20_handleidingen Deze map omvat een zeer uitgebreide cursus construction cost engineering (technische knowhow, rendementsbepalingen, verliespercentages, richtprijzen). 30_typedocumenten Deze map omvat typedocumenten t.b.v. de kosten- en kwaliteitsbewaking tijdens het bouwproces. 40_middelen_activiteiten Deze map omvat een Excel file met uitgebreide middelen- en activiteitenlijst: de noodzakelijke invulling voor elk calculatiepakket. 50_leveranciers_ onderaannemers Deze map omvat een Excel file met coördinaten van leveranciers en onderaannemers. Middels een autofilter kan er zowel op naam als op material code gezocht worden. Zoeken en selecteren op naam toont alle activiteiten van de betrokken leverancier of onderaannemer. Zoeken en selecteren op material code toont alle leveranciers of onderaannemers die deze activiteit leveren of uitvoeren. 60_template_groupware Deze mappenstructuur kan via clonen overgebracht worden naar de eigen Buzzsaw groupware.

6 p 6-7 Opleidingen Om BouwData PB ten volle te kunnen benutten, dient men het vak construction cost engineering te beheersen. OPLEIDING Construction Cost Engineering Gezien er hiervoor geen volwaardige training bestaat, biedt USG Innotiv i.s.m. PB calc & consult een diepgaande en intensieve opleiding aan. Deze opleiding besteedt veel aandacht aan : Calculatie van een uitgewerkt aanbestedingsdossier, zowel privé als openbaar met aandacht voor de nodige technische achtergrondkennis Omzetten van een calculatie naar budgetregels t.b.v. opvolging bij uitvoering Het opstellen van een meetstaat conform de Standaard meetmethode NBN B bij de uitwerking van een project alsook het opstellen van meetstaten t.b.v. eerdere projectfasen conform de NEN 2634 in combinatie met tabel 1 van de BB-SfB Nacalculatie: uit een detailcalculatie kostenkengetallen distilleren t.b.v. volgende design & construct projecten Kostenramingen maken t.b.v. design & construct projecten De opleiding wordt jaarlijks in de herfst georganiseerd en bestaat uit 3 modules van telkens 3 dagen op donderdag, vrijdag en zaterdag. OPLEIDING Construction Cost Management Deze opleiding is bedoeld voor de ervaren calculator en laat hem/haar toe om optimaal rendement te halen uit reeds gemaakte calculaties en echt aan construction cost management te doen. Deze opleiding wordt twee maal per jaar georganiseerd en bestaat uit 2 luiken : Theorie: analyse werkwijze bouwwereld, toelichting van de normen en systematiek van BouwData PB 1 dag Praktijk: analyse van een eigen dossier op eigen notebook o.b.v. een aangereikt typedocument, onder begeleiding van een docent 1 dag Een gedetailleerd programma is terug te vinden in de map 20_handleidingen op C3A-net onder 70_BIM_Extracties.

7 p 7-7 TARIEVEN BouwData PB : LIDMAATSCHAP BouwData PB : kan aangevraagd worden via het registratieformulier op de website link lidmaatschap INFO BouwData PB : Peggy Bovens Mail: pbo@bouwdata.net GSM: ++32 (0) INFO opleidingen : Miet Schreurs Mail: mschreurs@usginnotiv.be GSM: ++32 (0)

Cluster BIM WG1 classificatie toelichting bruikbaarheid STABU in Vlaanderen

Cluster BIM WG1 classificatie toelichting bruikbaarheid STABU in Vlaanderen Cluster BIM WG1 classificatie toelichting bruikbaarheid STABU in Vlaanderen 31-05-2017 Inhoud Stichting STABU Link met ISO 12006-2 en tabel 1 SfB (elementenmethode) STABU in IWT KMO Innovatieproject BouwData

Nadere informatie

PB calc & consult houdt zich alle rechten voor met betrekking tot updates alsook andere bronnen van terbeschikkingstelling.

PB calc & consult houdt zich alle rechten voor met betrekking tot updates alsook andere bronnen van terbeschikkingstelling. p.1 van 6 GEBRUIKSRECHTOVEREENKOMST voor BouwData PB Deze gebruiksrechtovereenkomst wordt gesloten tussen U als eindgebruiker, hierna genoemd de gebruiker, en PB calc & consult bvba, met maatschappelijke

Nadere informatie

Gunningcriteria bij algemene offerteaanvragen

Gunningcriteria bij algemene offerteaanvragen Afdruk dd.24-8-2012 p.1 van 5 Gunningcriteria bij algemene offerteaanvragen Artikel 1 van de wet op overheidsopdrachten van 24 december 1993 1 legt het basisprincipe van de wet vast: mededinging. M.a.w.

Nadere informatie

Cluster BIM WG1 classificatie van ISO :2015 naar de praktijk

Cluster BIM WG1 classificatie van ISO :2015 naar de praktijk Cluster BIM WG1 classificatie van ISO12006-2:2015 naar de praktijk 26-06-2017 Vertrekpunt: ISO 12006-2:2015 SALES REDENERING! Analyse van vloeroppervlaktes BOTTOM UP REDENERING! Analyse van materialen

Nadere informatie

Bouwproces volgens de visie van Veelzijdigbouw

Bouwproces volgens de visie van Veelzijdigbouw 2011 Bouwproces volgens de visie van Veelzijdigbouw Veelzijdigbouw Walnootstraat 26 2461 DV Ter Aar Telefoon 06-43822608 Fax 0847-593939 info@veelzijdigbouw.nl www.veelzijdigbouw.nl Het bouwproces volgens

Nadere informatie

Dé IT-oplossing voor de Vlaamse bouwprofessional

Dé IT-oplossing voor de Vlaamse bouwprofessional Dé IT-oplossing voor de Vlaamse bouwprofessional C3Advies met een sterke visie, al 30 jaar C3A-Opleidingen: cursussen en workshops C3A-Extensies systeemsoftware en modeldata C3A-Userclub : permanente ondersteuning,

Nadere informatie

Verdatarisering van bouwsector

Verdatarisering van bouwsector Verdatarisering van bouwsector Kostenmanagement & BIM 19 september 2013 2013 1 Imagine the result Gastspreker ir. T.A.L. (Ted) Peek ARCADIS, Financial Engineers T. 026-377 88 10 E. financialengineers@arcadis.nl

Nadere informatie

EEN SUCCESVOL BOUWPROCES VRAAGT EEN SPECIFIEKE AANPAK

EEN SUCCESVOL BOUWPROCES VRAAGT EEN SPECIFIEKE AANPAK 01 ONTWERPPROCES EEN SUCCESVOL BOUWPROCES VRAAGT EEN SPECIFIEKE AANPAK Een succesvol bouwproces, van beleidsvisie tot realisatie en dus tot beleving, vraagt een specifieke aanpak. Er bestaat dan ook geen

Nadere informatie

Bachelor in de bouw. Competentiematrix. X Opleiding prof. Ba BO Opleiding prof. Ba EM

Bachelor in de bouw. Competentiematrix. X Opleiding prof. Ba BO Opleiding prof. Ba EM 1 Bachelor in de bouw Competentiematrix Departement IW&T Doc. Nr. Rev. Nr. Toepassingsgebied X Opleiding prof. Ba BO Opleiding prof. Ba EM Opleiding prof. Ba EO-ICT Opleiding prof. Ba LV Het doel van de

Nadere informatie

INTRODUCTIE 1 E NIEUWSBRIEF VTBO

INTRODUCTIE 1 E NIEUWSBRIEF VTBO INTRODUCTIE 1 E NIEUWSBRIEF VTBO CALC-PRO+ CALCULATIEPROGRAMMA VERS VAN DE PERS Calculatieprogramma t.b.v. bouwgerelateerde bedrijven Calc-Pro+ is een kant-en-klare calculatieprogramma voor nagenoeg de

Nadere informatie

BOUWTEAM. Visie op bouwteams vanuit de architect en het studiebureau 21 maart 2013 Edward Vleminckx

BOUWTEAM. Visie op bouwteams vanuit de architect en het studiebureau 21 maart 2013 Edward Vleminckx Visie op bouwteams vanuit de architect en het studiebureau 21 maart 2013 Edward Vleminckx Onder bouwteam wordt verstaan: een tijdelijke vorm van samenwerking op voet van gelijkheid tussen vertegenwoordigers

Nadere informatie

OLR 4: Een offerte maken

OLR 4: Een offerte maken OLR 4: Een offerte maken LR 4.2: Je stelt een prijsvraag op voor materialen of onderaannemingen, controleert de conformiteit van de offertes en stelt een prijsvergelijk op Kristof Vercaigne Bachelor in

Nadere informatie

calculator calculator

calculator calculator calculator calculator BASISVAARDIGHEDEN calculator ONDERHANDELINGEN MATERIAALKENNIS MATERIEELkennis STRESSMANAGEMENT BEGROTING RENTABILITEIT (NA)CALCULATIES ONDERHANDELEN LOGISTIEK WINSTMARGE PRIJS NAUWKEURIGHEID

Nadere informatie

SAMENWERKINGSVORMEN IN DE BOUWSECTOR

SAMENWERKINGSVORMEN IN DE BOUWSECTOR SAMENWERKINGSVORMEN IN DE BOUWSECTOR De zin of onzin van Samenwerken? De zin of onzin van Samenwerken? Specialismen, som is meer dan geheel van de delen Vraagzijde opdrachtgevers tendens tot o Schaalvergroting

Nadere informatie

jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers

jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers jadewerkwijze voor particuliere opdrachtgevers ZELF (VER)BOUWEN? Zelf bouwen of verbouwen? JADE architecten biedt hiervoor reeds sinds 2010 een laagdrempelige service. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen

Nadere informatie

Stagiair Promotor Coach Datum. Haagen Davy Spits Geert Beirinckx Lieve 10/03/2017. Niveau van de taak. eenvoudig complex

Stagiair Promotor Coach Datum. Haagen Davy Spits Geert Beirinckx Lieve 10/03/2017. Niveau van de taak. eenvoudig complex Haagen Davy Spits Geert Beirinck Lieve 10/03/2017 Reflectie 02 OLR/LR Omschrijving Uitvoering begeleid/tekortkomingen zelfstandig/foutloos Niveau van de taak eenvoudig comple Feedback (promotor) OLR2 PRODUCTIE-

Nadere informatie

DESIGN & BUILD 2019 VLAANDEREN

DESIGN & BUILD 2019 VLAANDEREN ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// DESIGN & BUILD 2019 VLAANDEREN Mededingingsprocedure met onderhandeling en naleving van de Europese bekendmakingsregels

Nadere informatie

Werken in bouwteams. Marc Dillen. Directeur-generaal VCB

Werken in bouwteams. Marc Dillen. Directeur-generaal VCB Werken in bouwteams Marc Dillen Directeur-generaal VCB Hoe loopt een traditioneel bouwproces? Opdracht (PvE) Opmaak ontwerp Opmaak bestek Bouw Vergunningsprocedure Ingebruikname Wie participeert in een

Nadere informatie

Design, Construct and Use 12 oktober 2017

Design, Construct and Use 12 oktober 2017 Design, Construct and Use 12 oktober 2017 As-built dossiers Peggy Bovens Inhoud Wie is Peggy Bovens? Bouwpraktijk in de 21 ste eeuw BouwData ISO 12006-2:2015 Testproject AZ St Maarten Bijkomend onderzoek

Nadere informatie

Tips & Trucs KUBUS Spexx 001: Koppeling van BIM model naar KUBUS Spexx

Tips & Trucs KUBUS Spexx 001: Koppeling van BIM model naar KUBUS Spexx Tips & Trucs KUBUS Spexx 001: Koppeling van BIM model naar KUBUS Spexx Verschillende BIM-pakketten zoals Solibri Model Checker, ArchiCAD en REVIT, zijn in staat een export bestand te genereren, waarin

Nadere informatie

Startvergadering Resultaat

Startvergadering Resultaat Startvergadering Resultaat Belang Dit document met vastgelegde OLR s vormt een aanvulling bij het stagecontract. Het bepaalt de inhoud van de stage. Gedurende de ganse stage worden de vastgelegde OLR s

Nadere informatie

KOSTPRIJSBEREKENING. U kan voor één, meerdere of alle modules inschrijven. Het aantal deelnemers per module is beperkt!

KOSTPRIJSBEREKENING. U kan voor één, meerdere of alle modules inschrijven. Het aantal deelnemers per module is beperkt! KOSTPRIJSBEREKENING Module 1: Voorbereiding van de kostprijsberekening: de voorcalculatie Module 2: Offerte en werkvoorbereiding Module 3: Vorderingsstaten en nacalculatie Module 4: Bepalen van een uurloon

Nadere informatie

Startvergadering Resultaat

Startvergadering Resultaat Startvergadering Resultaat Belang Dit document met vastgelegde OLR s vormt een aanvulling bij het stagecontract. Het bepaalt de inhoud van de stage. Gedurende de ganse stage worden de vastgelegde OLR s

Nadere informatie

Tips & Trucs KUBUS Spexx 001: Koppeling van BIM model naar KUBUS Spexx

Tips & Trucs KUBUS Spexx 001: Koppeling van BIM model naar KUBUS Spexx Tips & Trucs KUBUS Spexx 001: Koppeling van BIM model naar KUBUS Spexx Verschillende BIM-pakketten zoals Solibri Model Checker, ArchiCAD en REVIT, zijn in staat een export bestand te genereren, waarin

Nadere informatie

Bouwmanagement. Postgraduaat

Bouwmanagement. Postgraduaat Bouwmanagement Postgraduaat 2017 2018 Programma Het postgraduaat bouwmanagement bestaat uit vier opleidingsonderdelen van elk vijf studiepunten. Wie is ingeschreven in het postgraduaat en slaagt voor de

Nadere informatie

ALUGLAS NV BTW BE RPR Hasselt Registratienummer Iban BE Bic GKCCBEBB

ALUGLAS NV BTW BE RPR Hasselt Registratienummer Iban BE Bic GKCCBEBB Houben zoekt een gemotiveerde projectleider interieur en afwerking (m/v) Aluglas is een interieur en afwerkingsbedrijf dat deel uitmaakt van Houben, een Limburgs familiebedrijf, actief in de bouw. Al meer

Nadere informatie

Welkom. Praktische Workshop BIM (10.00 uur 14.30 uur) Introductie - Marktontwikkelingen BIM-ID Praktijkvoorbeelden - Afsluiting

Welkom. Praktische Workshop BIM (10.00 uur 14.30 uur) Introductie - Marktontwikkelingen BIM-ID Praktijkvoorbeelden - Afsluiting Welkom Praktische Workshop BIM (10.00 uur 14.30 uur) Praktische Workshop BIM Radboud Baayen Jan Warnshuis Jaco Kamphorst Stefan van der Meulen Edgar van den Broek Jeroen van den Burg Hans Hendriks Programma

Nadere informatie

BIM de bouwsector in het digitale tijdperk

BIM de bouwsector in het digitale tijdperk BIM de bouwsector in het digitale tijdperk Tim Lemoine Senior Hoofdadviseur WTCB Dienst BIM en Informatietechnieken BIM p. 1 NL BIM p. 2 Miscommunicatie kost geld BIM p. 3 Bouwsector staat onder druk BIM

Nadere informatie

Samenwerking bij Renovaties Bouwteams Standpunt van de aannemer

Samenwerking bij Renovaties Bouwteams Standpunt van de aannemer Samenwerking bij Renovaties Bouwteams Standpunt van de aannemer Ir. Jef Lembrechts Gedelegeerd bestuurder Vanhout NV ONZE OMGEVING Bouwproces steeds complexer Renovatie: onvoorzienbaarheden / onbekenden

Nadere informatie

Projectfiche RODE ROOS

Projectfiche RODE ROOS Projectfiche RODE ROOS Monnikenheide wil uitmunten in warme én professionele dienstverlening aan personen met een verstandelijke handicap en hun gezin. In de loop van de voorbije 41 jaar groeide Huize

Nadere informatie

Stappenplan Bloem en Lemstra Architecten

Stappenplan Bloem en Lemstra Architecten Stappenplan Bloem en Lemstra Architecten Bouwen en verbouwen zijn complexe processen. Een kleine verbouwing vraagt een andere aanpak dan een grote nieuwbouw. Bloem en Lemstra architecten heeft een stappenplan

Nadere informatie

ID bouwen van architectuur B.V. BOOOSTING BOUWEN ZONDER HOOFDAANNEMER? Thomas Lohse ID bouwen van architectuur B.V.

ID bouwen van architectuur B.V. BOOOSTING BOUWEN ZONDER HOOFDAANNEMER? Thomas Lohse ID bouwen van architectuur B.V. 07-12-2017 BOUWEN ZONDER HOOFDAANNEMER? Thomas Lohse Resumé : Bouwen zonder hoofdaanemer? 2 CV: Duitse architect 18 jaar in Nederland - Architectenbureau CPZ - Directeur Bouwteam G.C. - Directeur ID bva

Nadere informatie

Innovatief aanbesteden: fase A-B-C contract. Aronsohn Management raadgevende ingenieurs. 9 mei 2017

Innovatief aanbesteden: fase A-B-C contract. Aronsohn Management raadgevende ingenieurs. 9 mei 2017 Innovatief aanbesteden: fase A-B-C contract 9 mei 2017 Aronsohn Management raadgevende ingenieurs Aronsohn Management raadgevende ingenieurs bv 2 - onafhankelijk ingenieursbureau op het gebied van bouwprojectmanagement

Nadere informatie

Bouwkosten bepalen tijdens elke fase BOUWKOSTEN

Bouwkosten bepalen tijdens elke fase BOUWKOSTEN Bouwkosten bepalen tijdens elke fase BOUWKOSTEN Programma Hoe maak je een begroting aan de hand van een bouwbestek, hoe stel je een planning op, hoe richt je een bouwplaats in en neem je algemene kosten

Nadere informatie

Een houten huis in 10 stappen

Een houten huis in 10 stappen Een houten huis in 10 stappen Om u te helpen met de plannen voor uw nieuw te bouwen houten huis heeft Finnlogs een handig stappenplan opgesteld: Een houten huis in 10 stappen. Deze stappen geven u inzicht

Nadere informatie

BIM Protocol De Jong Rutten BV

BIM Protocol De Jong Rutten BV BIM Protocol De Jong Rutten BV 4 november 2016 Dit is een levend document dat op basis van teruggekoppelde praktijkervaringen steeds verder, in steeds grotere mate van detail wordt uitgewerkt. 1 Dit BIM

Nadere informatie

'DE ZWAAN' vof. Inhoud. 01 Bouwmanagement. 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw

'DE ZWAAN' vof. Inhoud. 01 Bouwmanagement. 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw 0 T Inhoud 01 ouwmanagement 02 Initiatieffase bij het kopen van een gebouw. 03 Initiatieffase bij bestaande bouw 04 Initiatieffase bij nieuwbouw 05 Schetsfase bij verbouwing of nieuwbouw 06 Voorontwerp

Nadere informatie

FUNCTIEGERICHTE OPLEIDING CALCULATOR INFRA 1

FUNCTIEGERICHTE OPLEIDING CALCULATOR INFRA 1 FUNCTIEGERICHTE OPLEIDING CALCULATOR INFRA 1 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 RANDVOORWAARDEN... 4 3 LEERDOELEN EN DUUR... 5 3.1 BEGROTEN-, BEWAKEN, MEER- EN MINDERWERK 5 3.2 BEGROTEN, PRIJSVORMING EN

Nadere informatie

Kaschra Bouwmanagement

Kaschra Bouwmanagement Kaschra Bouwmanagement VAN INITIATIEF TOT EN MET GEBRUIK Kaschra Bouwmanagement werkt vanuit ervaring en deskundigheid in het hele bouwtraject. Onze dienstverlening omvat: management op de bouwplaats bouwtoezicht

Nadere informatie

VERWERVING EN AANVANG OPDRACHT

VERWERVING EN AANVANG OPDRACHT LEIDRAAD VOOR DE STAGIAIR PROFESSIONELE ERVARING overzicht van te verwerven competenties in de diverse stadia van een architectuuropdracht Notie = A, Kennis = B, Begrip = C, vaardigheid = D Een opsomming

Nadere informatie

Copyright SBR, Rotterdam

Copyright SBR, Rotterdam Het doel van de Stichting is het coördineren, stimuleren en begeleiden van speurwerk op het gebied van de bouwvoorbereiding, de bouwtechniek en de in de bouwnijverheid, alsmede de verbreiding van de resultaten

Nadere informatie

Praktische hulp bij de keuze van een ERP pakket in de Bouw. Peter Van Damme

Praktische hulp bij de keuze van een ERP pakket in de Bouw. Peter Van Damme Praktische hulp bij de keuze van een ERP pakket in de Bouw Peter Van Damme 1. Abc DigiBouw 2. Wat is ERP 3. Valkuilen 4. Methodiek en stappenplan 5. Conclusie 6. Hulpmiddelen Agenda ABC DigiBouw Advies

Nadere informatie

BEPALING KOSTPRIJS COMPLEXE GEBOUWEN

BEPALING KOSTPRIJS COMPLEXE GEBOUWEN 25 SEPTEMBER 2014 Wienie van Lierop Robin van Esch Vraag: kan je vertellen hoe jullie grote / complexe werken aanpakken?? Werken wij anders? Werken wij logisch? Is er wel iets bijzonders / nieuws te vertellen?

Nadere informatie

Datum: September 2013. freestone nv I De Hene 10 1780 Wemmel I T 02 453 95 50 F 02 453 15 12 I info@freestone.be - www.freestone.

Datum: September 2013. freestone nv I De Hene 10 1780 Wemmel I T 02 453 95 50 F 02 453 15 12 I info@freestone.be - www.freestone. Datum: September 2013 1 freestone nv I De Hene 10 1780 Wemmel I T 02 453 95 50 F 02 453 15 12 I info@freestone.be - www.freestone.be 1. INHOUD Inhoud 1. INHOUD... 2 2. INLEIDING... 3 2.1. Doel... 3 2.2.

Nadere informatie

Infosessie Gent. Planning. Kostprijsberekening ERP. Cloud-computing. middag + avondsessie. middag + avondsessie. middagsessie.

Infosessie Gent. Planning. Kostprijsberekening ERP. Cloud-computing. middag + avondsessie. middag + avondsessie. middagsessie. Infosessie Gent Planning middag + avondsessie Kostprijsberekening middag + avondsessie ERP middagsessie Cloud-computing avondsessie Woensdag 15 juni 2011 1 Infosessie Gent Planning Bart Coemans Kostprijsberekening

Nadere informatie

perspectivisch calculeren

perspectivisch calculeren perspectivisch calculeren waar is dat voor nodig? Waar is dat voor nodig? dia 1 problematiek voor de calculatie enkelstuks, kleinserie en projectmatige productie: slechts een globale specificatie offertecalculatie

Nadere informatie

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname

Functiekaart. Functie. Doel van de entiteit. Plaats in de organisatie. Voor kennisname Functie Functienaam: projectleider wegeninfrastructuur Functionele loopbaan: A1a-A3a Afdeling: gedeelde diensten Dienst: expertises Doel van de entiteit De afdeling gedeelde diensten omvat diverse expertisedomeinen

Nadere informatie

BIM in de praktijk. Voorstelling. - LLOX architecten uit Wilrijk. - Geert Bekaert, projectarchitect + BIM coördinator

BIM in de praktijk. Voorstelling. - LLOX architecten uit Wilrijk. - Geert Bekaert, projectarchitect + BIM coördinator Voorstelling - LLOX architecten uit Wilrijk - Geert Bekaert, projectarchitect + BIM coördinator - 80% - 20% specialisatie, bouwbudget 5.000.000-200.000.000 - Ca. 22 medewerkers - Autodesk Revit sinds 2010

Nadere informatie

Stappenplan Bloem en Lemstra Architecten

Stappenplan Bloem en Lemstra Architecten Stappenplan Bloem en Lemstra Architecten Het bouwen van een nieuwbouwwoning is een complex proces. Bloem en Lemstra Architecten heeft een stappenplan opgesteld om u inzicht te geven in het traject van

Nadere informatie

I. Opbouw en doel van het rapporteringmodel ex ante

I. Opbouw en doel van het rapporteringmodel ex ante RICHTLIJNEN BIJ HET INVULLEN RAPPORTERINGMODEL EX ANTE VOOR DE BEHEERDER VAN HET AARDGASVERVOERSNET, DE OPSLAGINSTALLATIE VOOR AARDGAS EN DE LNG-INSTALLATIE I. Opbouw en doel van het rapporteringmodel

Nadere informatie

DBFM programma Scholen van morgen. Ervaringen van een Ontwerper. Philip Verplancke 28 november 2013

DBFM programma Scholen van morgen. Ervaringen van een Ontwerper. Philip Verplancke 28 november 2013 DBFM programma Scholen van morgen Ervaringen van een Ontwerper Philip Verplancke 28 november 2013 INHOUD 1. ELD + Coady = ELCO 2. ELCO en Scholen van Morgen 3. Programma en tijdsverloop 4. Programma per

Nadere informatie

Verbetering kwaliteitsborging

Verbetering kwaliteitsborging Verbetering kwaliteitsborging in de bouw Hajé van Egmond Kwartiermaker private kwaliteitsborging Van Bouwen! naar normconformiteit? Een kantoorgebouw uit 1906 1 Van Bouwen! naar normconformiteit? Een kantoorgebouw

Nadere informatie

Werkprogramma: Meetlat ter beoordeling van projectcontrol bij gemeenten

Werkprogramma: Meetlat ter beoordeling van projectcontrol bij gemeenten Werkprogramma: Meetlat ter beoordeling van projectcontrol bij gemeenten Algemeen Onderstaand werkprogramma dient gehanteerd te worden ter beoordeling van de beheersing van projecten. Om de beoordeling

Nadere informatie

FUNCTIEGERICHTE OPLEIDING WERKORGANISATOR INFRA 1

FUNCTIEGERICHTE OPLEIDING WERKORGANISATOR INFRA 1 FUNCTIEGERICHTE OPLEIDING WERKORGANISATOR INFRA 1 INHOUDSOPGAVE 1 INLEIDING... 3 2 RANDVOORWAARDEN... 4 3 LEERDOELEN EN DUUR... 5 3.1. BEGROTEN-, BEWAKEN, MEER- EN MINDERWERK 5 3.2. KAM OP PROJECTNIVEAU

Nadere informatie

Informatiebeheer voor bouwprojecten (BIM)

Informatiebeheer voor bouwprojecten (BIM) Informatiebeheer voor bouwprojecten (BIM) UGent Instituut voor Permanente Vorming (IVPV) Post academische Opleiding 19 April 2016 14 Juni 2016 5 Oktober 2016 20 December 2016 Pieter Pauwels (UGent) / Stefan

Nadere informatie

Standaard Systematiek Kostenramingen 2018 Diederik Zuiderwijk Kodos Joep van der Meer vdmeer Kosten & Kennis Roy Voorend CROW

Standaard Systematiek Kostenramingen 2018 Diederik Zuiderwijk Kodos Joep van der Meer vdmeer Kosten & Kennis Roy Voorend CROW Standaard Systematiek Kostenramingen 2018 Diederik Zuiderwijk Kodos Joep van der Meer vdmeer Kosten & Kennis Roy Voorend CROW Infratech, 15 januari 2019 Programma Inleiding door Roy Voorend Hoe is SSK2018

Nadere informatie

Innovatiestimulering voor vloerproducten

Innovatiestimulering voor vloerproducten Innovatiestimulering voor vloerproducten Industrieel Flexibel en Demontabel Bouwen Frank De Troyer, Prof. Dr ir Arch. KULeuven Department ASRO Doel van deze presentatie Bekendmaken IFD-project Overtuigen

Nadere informatie

Bouwkosten bepalen tijdens elke fase. Programma. Voor wie

Bouwkosten bepalen tijdens elke fase. Programma. Voor wie Bouwkosten bepalen tijdens elke fase Bouwkosten Hoe maak je een begroting aan de hand van een bouwbestek, hoe stel je een planning op, hoe richt je een bouwplaats in en neem je algemene kosten mee in de

Nadere informatie

Bimmen met VBI. aandachtspunten voor samenwerking

Bimmen met VBI. aandachtspunten voor samenwerking aandachtspunten voor samenwerking VBIM01-002 BIM helpt Steeds meer partijen ontdekken dat als BIM juist wordt toegepast dit helpt om bouwprocessen efficiënter te laten verlopen en daardoor sneller en goedkoper.

Nadere informatie

Faalkosten. Faalkosten en preventiekosten. Uiting van faalkosten. Oorzaken van faalkosten. Uiting, oorzaken, preventie en remedies

Faalkosten. Faalkosten en preventiekosten. Uiting van faalkosten. Oorzaken van faalkosten. Uiting, oorzaken, preventie en remedies Faalkosten Uiting, oorzaken, preventie en remedies Hoge faalkosten zijn een probleem voor de bouwsector. Vooral in tijden van laagconjunctuur en krappe marges. In de breedste zin van het woord omvat de

Nadere informatie

Bouwkosten bepalen tijdens elke fase. Programma. Voor wie

Bouwkosten bepalen tijdens elke fase. Programma. Voor wie Bouwkosten bepalen tijdens elke fase BOUWKOSTEN Hoe maak je een begroting aan de hand van een bouwbestek, hoe stel je een planning op, hoe richt je een bouwplaats in en neem je algemene kosten mee in de

Nadere informatie

Vlaams Netwerk Toegankelijk Bouwen EFRO VNTB. Peter Deboutte, vzw In-HAM 9 maart 2010

Vlaams Netwerk Toegankelijk Bouwen EFRO VNTB. Peter Deboutte, vzw In-HAM 9 maart 2010 Vlaams Netwerk Toegankelijk Bouwen EFRO VNTB Peter Deboutte, vzw In-HAM 9 maart 2010 Uitvoerende Partners Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Contactpersonen: J. Desmyter & S. Danschutter

Nadere informatie

Bijlage K: VAKGEBIED BOUWKOSTEN

Bijlage K: VAKGEBIED BOUWKOSTEN RVOI-2001 Bijlage K: VAKGEBIED BOUWKOSTEN nvbk Nederlandse Vereniging van Bouwkostendeskundigen Postbus 262, 2260 AG Leidschendam tel. (070) 317 79 80, fax (070) 301 01 98 e-mail: secretariaat@nvbk.nl,

Nadere informatie

Kiezen opdrachtgevers het juiste bouworganisatiemodel?

Kiezen opdrachtgevers het juiste bouworganisatiemodel? Strategisch samenwerken in het bouwproces stichting bouwresearch Kiezen opdrachtgevers het juiste bouworganisatiemodel? Opdrachtgevers.. en organisatiemodellen Kiezen opdrachtgevers het juiste bouworganisatiemodel?

Nadere informatie

DEEL F: Indeling offertedossier

DEEL F: Indeling offertedossier DEEL F: Indeling offertedossier Inhoudsopgave U1: Een volledig ingevuld en ondertekend offerteformulier ingeval van tijdelijke vereniging: ondertekening door alle leden deel uitmakende van de tijdelijke

Nadere informatie

Werken in de Baggersector Vrouwen in de baggerwereld

Werken in de Baggersector Vrouwen in de baggerwereld 24 november 2010 Dieuwertje Klazinga Werken in de Baggersector Vrouwen in de baggerwereld 1 Mijn loopbaan Civiele Techniek TU Delft Waterbouw, Havens & Scheepvaartwegen Boskalis: In-house Ingenieursbureau

Nadere informatie

Houben zoekt een gemotiveerde projectleider Wanden en Plafonds (m/v)

Houben zoekt een gemotiveerde projectleider Wanden en Plafonds (m/v) Houben zoekt een gemotiveerde projectleider Wanden en Plafonds (m/v) Gyprof is een afwerkingsbedrijf dat deel uitmaakt van Houben, een Limburgs familiebedrijf, actief in de bouw. Al meer dan 80 jaar realiseren

Nadere informatie

Ticon. De volgende generatie projectmanagement

Ticon. De volgende generatie projectmanagement De volgende generatie Optimaal Het virtueel bouwproces model binnen de GWW Virtueel bouwproces model Het fundament van Ticon is het Virtueel bouwproces model. Dit datamodel is een collectie van alle projectgegevens

Nadere informatie

Van offerte tot uitvoering Welke tools?

Van offerte tot uitvoering Welke tools? 16/10/2017 1 Van offerte tot uitvoering Welke tools? Stijn MOSTMANS - Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf Beheer en kwaliteit Afdeling Beheer van het WTCB Kostprijsberekening Planning

Nadere informatie

Curriculum vitae. Opleiding Richting Ervaring Veel ervaring in CAD Woonplaats. 10+ jaar Inkoop Excel Exact

Curriculum vitae. Opleiding Richting Ervaring Veel ervaring in CAD Woonplaats. 10+ jaar Inkoop Excel Exact Curriculum vitae PERSOONLIJKE DETAILS Naam Rob Woonplaats NOOTDORP Geboortedatum 02 april 1960 SAMENVATTING Opleiding Richting Ervaring Veel ervaring in CAD Woonplaats HBO Logistiek Management 10+ jaar

Nadere informatie

DUURZAAM overheidsgebouw. Implementatie van afwegingsinstrumenten in bestekken extra last of must

DUURZAAM overheidsgebouw. Implementatie van afwegingsinstrumenten in bestekken extra last of must DUURZAAM overheidsgebouw Implementatie van afwegingsinstrumenten in bestekken extra last of must Voorstelling 2 Planning en Design Services Consulting services Trajectbegeleiding van klassieke opdrachten

Nadere informatie

Eigentijdse leeromgeving Gezonde gebouwen Efficiënt vastgoed.

Eigentijdse leeromgeving Gezonde gebouwen Efficiënt vastgoed. Eigentijdse leeromgeving Gezonde gebouwen Efficiënt vastgoed www.stevensvandijck.nl Van klaslokaal naar eigentijdse leeromgeving Benthem Crouwel Architekten, foto Jannes Linders. Wie zijn wij? Stevens

Nadere informatie

Brussel, 10 december _Advies_accreditatieverdrag. Advies. Accreditatieverdrag met Nederland

Brussel, 10 december _Advies_accreditatieverdrag. Advies. Accreditatieverdrag met Nederland Brussel, 10 december 2003 111903_Advies_accreditatieverdrag Advies Accreditatieverdrag met Nederland Inhoud Inhoud... 2 1. Inleiding en situering adviesvraag... 3 2. Samenvatting... 4 3. Advies...5 2 1.

Nadere informatie

De begrippen calculeren, begroten en ramen en de toepassingsgebieden

De begrippen calculeren, begroten en ramen en de toepassingsgebieden De begrippen calculeren, begroten en G1020 1 De begrippen calculeren, begroten en ramen en de toepassingsgebieden 1. Inleiding G1020 3 2. Calculeren G1020 3 3. Begroten G1020 3 4. Ramen G1020 4 5. Toepassingsgebieden

Nadere informatie

Whitepaper. Valkuilen bij het kostenramen rijweg

Whitepaper. Valkuilen bij het kostenramen rijweg Whitepaper Valkuilen bij het kostenramen rijweg Whitepaper Valkuilen bij het kostenramen rijweg 2 Wie zijn wij? Kosteninformatie voor de Bouw & Infra-sector Wij zijn een uitgever gespecialiseerd op gebied

Nadere informatie

Evolutie of revolutie in de bouwsector 29 september 2016 WTCB. BURO II & ARCHI+I urban planning architecture engineering interior design

Evolutie of revolutie in de bouwsector 29 september 2016 WTCB. BURO II & ARCHI+I urban planning architecture engineering interior design Evolutie of revolutie in de bouwsector 29 september 2016 WTCB is een multidisciplinair bureau met een solide groep van een 120- tal medewerkers, verspreid over de vestigingen in Brussel, Gent, Roeselare

Nadere informatie

PPS roadshow voor lokale overheden Limburg 18 juni 2013. Marc Dillen Directeur Generaal Vlaamse Confederatie Bouw

PPS roadshow voor lokale overheden Limburg 18 juni 2013. Marc Dillen Directeur Generaal Vlaamse Confederatie Bouw PPS roadshow voor lokale overheden Limburg 18 juni 2013 Marc Dillen Directeur Generaal Vlaamse Confederatie Bouw Definitie van PPS Projecten die door publiek- en privaatrechtelijke partijen, gezamenlijk

Nadere informatie

Functiekaart. Subdienst: Werkt onder leiding van en rapporteert aan: hoofddeskundige(dienst patrimonium)

Functiekaart. Subdienst: Werkt onder leiding van en rapporteert aan: hoofddeskundige(dienst patrimonium) Functie Graadnaam: adjunct van de directeur Functienaam: projectcoördinator patrimonium Functiefamilie: operationeel administratief medewerkers Functionele loopbaan: A111-A114 Afdeling: dienst patrimonium

Nadere informatie

Aanleiding Cornelisland moet een duurzaam bedrijventerrein worden. Een duurzaam ingericht bedrijventerrein heeft voor alle partijen voordeel.

Aanleiding Cornelisland moet een duurzaam bedrijventerrein worden. Een duurzaam ingericht bedrijventerrein heeft voor alle partijen voordeel. B I J L A G E N B I J L A G E I T O E L I C H T I N G S U B S I D I E R E G E L I N G Aanleiding Cornelisland moet een duurzaam bedrijventerrein worden. Een duurzaam ingericht bedrijventerrein heeft voor

Nadere informatie

Contractering bij infra-projecten

Contractering bij infra-projecten Contractering bij infra-projecten Mooie voornemens en waarom het toch vaak misgaat Industrieel Management & Advies Roadmap Het contracteringsproces Organisatiemodellen/Contractmodellen 3 contractmodellen

Nadere informatie

Wijzigen werkpakket via het detailscherm

Wijzigen werkpakket via het detailscherm Wijzigen werkpakket via het detailscherm Als u bijvoorbeeld de omschrijving hoeveelheid of de totaalprijs van het werkpakket aan wilt passen of gebruikt u deze optie. Het projectenscherm is al geopend.

Nadere informatie

VEILIGHEIDSPLAN. NV BOUWBEDRIJF VMG-DE COCK Industriepark-West 55 9100 SINT-NIKLAAS Tel. : 03/766.02.34 Fax. : 03/777.26.77

VEILIGHEIDSPLAN. NV BOUWBEDRIJF VMG-DE COCK Industriepark-West 55 9100 SINT-NIKLAAS Tel. : 03/766.02.34 Fax. : 03/777.26.77 VEILIGHEIDSPLAN NV BOUWBEDRIJF VMG-DE COCK Industriepark-West 55 9100 SINT-NIKLAAS Tel. : 03/766.02.34 Fax. : 03/777.26.77 1. Inhoudstafel A. Inleiding 1. Inhoudstafel 2. Beleidsverklaring 3. Toelichting

Nadere informatie

Waardecreatie met Gevels door VMRG organisaties

Waardecreatie met Gevels door VMRG organisaties Waardecreatie met Gevels door VMRG organisaties Levende Gevel! Levende Gevel! VMRG Organisaties 2010. Bert Lieverse 0653691461 0306053644 b.lieverse@vmrg.nl 1 VMRG Bedrijven FAECF Internationaal Waardecreatie

Nadere informatie

Ideale oplossing voor de bouwprof

Ideale oplossing voor de bouwprof Ideale oplossing voor de bouwprof - Vanuit iedere locatie eenvoudig toegankelijk Zelfs bij de klant kan men de offerte naar wens aanpassen. - Actueel en steeds vollediger Inmiddels staat er meer dan18000

Nadere informatie

Verder na Dekker Innovatie van de bouwregelgeving

Verder na Dekker Innovatie van de bouwregelgeving BOUWREGELWERK.ORG Dr. ir. N.P.M. Scholten Verder na Dekker Innovatie van de bouwregelgeving Politieke doelstelling PAGINA 2 1. Versterken van de positie van de opdrachtgever/eindgebruiker 2. Realisatie

Nadere informatie

Administratieve Bijlage. Raamovereenkomst voor kleine bouwwerken op het domein van de Europese Commissie JRC-IRMM, Geel, België

Administratieve Bijlage. Raamovereenkomst voor kleine bouwwerken op het domein van de Europese Commissie JRC-IRMM, Geel, België EUROPESE COMMISSIE DIRECTORAAT-GENERAAL GEMEENSCHAPPELIJK CENTRUM VOOR ONDERZOEK Directoraat D Institute for Reference Materials and Measurements D.1 Site Management Administratieve Bijlage Raamovereenkomst

Nadere informatie

Bureau Bouwkunde: omdat het beter kan

Bureau Bouwkunde: omdat het beter kan Bureau Bouwkunde: omdat het beter kan Herkent u dit? U, als architect, heeft inspirerende ideeën maar wilt technisch en procesmatig ondersteund worden. U, als opdrachtgever, wilt vroegtijdig weten wat

Nadere informatie

academy INNOVEREN MET BIM Praktische training Dome

academy INNOVEREN MET BIM Praktische training Dome INNOVEREN MET BIM Praktische training Dome-X Academy De wereld is in hoog tempo aan het veranderen. Vertrouwde modellen en denkbeelden maken plaats voor nieuwe inzichten. Sleutelwoorden daarbij zijn technische

Nadere informatie

Drie Merenhof. Herontwikkeling van een seniorencomplex te vijfhuizen

Drie Merenhof. Herontwikkeling van een seniorencomplex te vijfhuizen Drie Merenhof Herontwikkeling van een seniorencomplex te vijfhuizen Drie Merenhof Introductie MD advies Roeleveld-Sikkes Toelichting van de opdracht Huidig ontwerp Wat is herontwikkeling Hoofdvraag Doelstelling

Nadere informatie

DEELNAMEFORMULIER BESTE BOUWTEAM 2017

DEELNAMEFORMULIER BESTE BOUWTEAM 2017 DEELNAMEFORMULIER BESTE BOUWTEAM 2017 Om uw deelname aan de wedstrijd het beste bouwteam 2017 te vergemakkelijken, hebben wij voor u een vragenlijst samengesteld. Door deze nauwkeurig in te vullen geeft

Nadere informatie

Zonnethermie - sanitair - Installateur hernieuwbare energie

Zonnethermie - sanitair - Installateur hernieuwbare energie Zonnethermie - sanitair - Installateur hernieuwbare energie In samenwerking met Opleiding van 12 sessies vrijdag, 17 november 2017, Zandvoordeschorredijkstraat 73, 8400 Lesdata van deze opleiding: 17/11/2017

Nadere informatie

Kosten hoeveelhedenbepaling. Bron: bouwkostennota 2003 - bouwcollege

Kosten hoeveelhedenbepaling. Bron: bouwkostennota 2003 - bouwcollege Even voorstellen Kosten hoeveelhedenbepaling Bron: bouwkostennota 2003 - bouwcollege Collectieve hoeveelhedenstaten / Poolhoeveelhedenstaat het minimaliseren van de aanleiding tot frauduleus handelen het

Nadere informatie

Herontwikkeling Vijfhuizen. Herontwikkeling van een seniorencomplex

Herontwikkeling Vijfhuizen. Herontwikkeling van een seniorencomplex Herontwikkeling Vijfhuizen Herontwikkeling van een seniorencomplex Herontwikkeling Vijfhuizen Introductie Keuze onderwerp Relevantie Partijen en Belangen Probleemomschrijving Aanleiding Probleem-, Vraag-,

Nadere informatie

Doel ITANNEX: Verbeteren van de kwaliteit van de bebouwde omgeving en van het proces waarmee het ontworpen, gerealiseerd en beheerd wordt

Doel ITANNEX: Verbeteren van de kwaliteit van de bebouwde omgeving en van het proces waarmee het ontworpen, gerealiseerd en beheerd wordt Doel ITANNEX: Verbeteren van de kwaliteit van de bebouwde omgeving en van het proces waarmee het ontworpen, gerealiseerd en beheerd wordt Aannemers Architectenbureaus Ingenieurs- en Adviesbureaus Installateurs

Nadere informatie

Thema-avond Heusden-Zolder

Thema-avond Heusden-Zolder Thema-avond Heusden-Zolder Planning Kostprijsberekening Cloud-computing Woensdag 23 maart 2011 1 Thema-avond Heusden-Zolder Planning Bart Coemans Kostprijsberekening Mike Bogaerts - Tim Vissers Cloud-computing

Nadere informatie

Stagiair Promotor Coach Datum Janssens Sven Filip T Seyen / Geert Lauwerijssen Jan Celen 18/05/2017. Niveau van de taak

Stagiair Promotor Coach Datum Janssens Sven Filip T Seyen / Geert Lauwerijssen Jan Celen 18/05/2017. Niveau van de taak Reflectie 05 OLR/LR Omschrijving Uitvoering Niveau van de taak Feedback (promotor) begeleid/tekortkomingen eenvoudig zelfstandig/foutloos complex OLR 1 EEN BOUWDOSSIER MAKEN LR 1.1 Je tekent op een efficiënte

Nadere informatie

Virtueel Bouwen met BIM Serge Lefevere (BOECKX. architecture & engineering)

Virtueel Bouwen met BIM Serge Lefevere (BOECKX. architecture & engineering) Virtueel Bouwen met BIM 1 2 ++ CAD: COMPUTER AIDED DESIGN 2D / 3D ++ Van dom model 3 ++ Naar intelligent model Een Bouwwerk Informatie Model is een informatiemodel dat gemaakt en gebruikt wordt bij een

Nadere informatie