Checklist basisontwerp SDM II

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Checklist basisontwerp SDM II"

Transcriptie

1 Organisatie SYSQA B.V. Pagina 1 van 5 Checklist basisontwerp SDM II Documentatie. Zijn de uitgangspunten voor het basisontwerp Is een plan van aanpak Zijn er wijzigingen op het Software Quality Assurance Plan (SQAP)? Zijn er wijzigingen op het Software Configuration Management Plan (SCMP)? Zijn de toekomstige omgeving en organisatie Is een logisch datamodel-diagram aanwezig? Is de logische gegevensstructuur Zijn statische en dynamische aspecten van de logische gegevensstructuur Is een mogelijke fysieke gegevensstructuur vastgelegd? Is een grafische weergave gegeven van alle systeemfuncties (Dialoog Ontwerp). Zijn alle functies en subfuncties globaal Zijn er scherm verloopschema's (Dialoog Ontwerp) aanwezig? Zijn de invoer en uitvoer per functie Is de bron van de invoer en de bestemming van de uitvoer Zijn er specificaties gegeven van de benodigde hard- en software? Is de technische systeemstructuur aangegeven? Heeft een verdeling plaatsgevonden van het systeem in subsystemen? Zijn specificaties gegeven van de interfaces? Is een globaal testplan beschreven. Is een plan voor verdere systeemontwikkeling aanwezig? Is een kosten/baten overzicht aanwezig? Is het rapport basisontwerp aanwezig? Uitgangspunten basisontwerp. Is de opdracht Zijn de begrenzingen van het gebied aangegeven? Zijn de verantwoordelijkheden en bevoegdheden van het projectteam vermeld? Is de samenstelling en de beschikbare tijd van de projectgroep beschreven. Is vermeld wat de voorgeschreven procedures en standaards zijn. Zijn de uitgangspunten en voorwaarden, o.a. in kosten en tijd, aangegeven. Zijn, indien van toepassing, de doelstelling en eisen uit de Definitiestudie vermeld? Zijn indien er wijzigingen hebben plaatsgevonden op Definitiestudie de argumenten hiervoor vermeld? Zijn eventuele toekomstige uitbreidingen, in functies en aantallen, Plan van aanpak. Zijn de uitgangspunten en randvoorwaarden voor het plan van aanpak Zijn de risicofactoren vermeld? Is de projectorganisatie Is er een samenvatting gegeven van de planning? Is bij de produkten waarbij afgeweken wordt van SDM II (het handboek Systeemontwikkeling), de motivatie gegeven? Is aangegeven wat de mijlpalen zijn en welke mijlpaalprodukten opgeleverd moeten worden? Is aangegeven welke hulpmiddelen, technieken en richtlijnen gebruikt moeten of kunnen worden?

2 Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 5 Zijn er relaties aangegeven met het Informatieplan, SQAP en SCMP. Wijzigingen Software Quality Assurance Plan (SQAP). Zijn de wijzigingen op het SQAP op de juiste wijze doorgevoerd in het basisontwerp? Wijzigingen Software Configuration Management Plan (SCMP). Zijn de wijzigingen op het SCMP op de juiste wijze doorgevoerd in het basisontwerp? Toekomstige omgeving organisatie. Zijn de aannames en beperkingen Zijn de verantwoordelijkheden per soort functionaris vermeld? Is de interactie met het systeem en zijn de bevoegdheden op globaal niveau aangegeven. Is de toekomstige bezetting vermeld? Is de beschikbaarheid van het informatiesysteem aangegeven? Zijn de eisen en beperkingen van de organisatie ten opzichte van het informatiesysteem Is een beschrijving van het normaal functioneren van de organisatie aanwezig? Zijn de verwachte problemen bij introductie van het nieuwe systeem en aanpassing van de organisatie Logische gegevensstructuur. Is een entiteitenschema aanwezig? Zijn alle opgesomde entiteiten en relaties opgenomen in het schema? Zijn de relaties tussen de datamodellen van de verschillende subsystemen genoemd? Is het datamodel genormaliseerd tot in de derde normaalvorm (3NF)? Beschrijving van de logische gegevensstructuur. Zijn alle getekende entiteiten en relaties opgesomd. Is van alle in het datamodel opgenomen relaties (ook die met andere (sub)systemen) een beschrijving? Zijn alle beschreven relaties opgenomen in het datamodel? Is de relatiesoort Zijn de kwantitatieve gegevens van de relatie Is van alle entiteiten aangegeven welke attributen ertoe behoren? Zijn van de attributen de security en privacy aspecten Is in de opsomming van de attributen die deel uitmaken van een entiteit aangegeven welke de sleutelgegevens zijn? Is naast de naam van een attribuut ook de standaardnaamgeving vermeld? Zijn van de attributen de synoniemen, objectklasse en definitie alsmede eventuele bijzonderheden opgegeven? Is van de attributen het logische picture opgegeven (type, lengte, aantal decimalen en tekens)? Zijn van de attributen de ranges, toegestane waarden en bijbehorende omschrijving gegeven. Is van de attributen de aanduiding voor type of soort ten behoeve van rubricering beschreven. Is van de attributen de herkomst en eigenaar aangegeven? Zijn van de attributen de integriteitseisen vermeld? Zijn van de attributen de security en privacy aspecten Logische gegevensstructuur-statische en dynamische aspecten. Is het aantal voorkomens per entiteit, gesplitst in minimaal, gemiddeld en maximaal, inclusief de groeiverwachting vermeld?

3 Organisatie SYSQA B.V. Pagina 3 van 5 Is de omvang van de relaties, gesplitst in minimaal, gemiddelden maximaal, inclusief de groeiverwachting vermeld? Zijn de gewenste toegangspaden, gebruikte relaties met aantallen en groeiverwachting vermeld? Eén en ander met minima, maxima en modus en gesplitst naar tijdstip gebruik en type verwerking. Mogelijke Implementatie van de gegevensstructuur. Is de mogelijke wijze van implementeren, inclusief de mogelijke alternatieven, Zijn mogelijke probleemgebieden aangegeven zijn en de nog niet opgeloste punten van de conversieproblematiek Overzicht systeemfuncties. Zijn alle systeemfuncties weergegeven in Data Flow Diagram's (DFD's)? Is de juiste schematechniek toegepast? Globale functiebeschrijving. Is een korte beschrijving gegeven van de functie? Zijn de condities waaronder de uitvoering plaatsvindt vermeld, inclusief de frekwentie? Is aangegeven of het handmatige of automatiseerbare functies zijn? Is van de automatiseerbare functies vermeld of deze online of in batch uitgevoerd worden? Zijn de beveiligingsaspecten Zijn de performance eisen Is de relatieve belangrijkheid van de functie ten opzicht van andere functies Basis dialoogstructuur Is het dialoogverloopschema in de vorm van het Dialoog Ontwerp? Is een cross reference met de functies aanwezig? Zijn er richtlijnen gegeven voor het ontwerpen van dialogen en schermen binnen dit project? In- en uitvoer per functie. Is een korte beschrijving aanwezig van de gegevensstromen? Is aangegeven hoe deze gegevensstromen zijn opgebouwd (elementen, andere dataflows of LGV's)? Zijn er voorlopige layouts aanwezig van de schermen uit het dialoog Ontwerp, van de invoerdocumenten en van de uitvoerdocumenten? Is een cross reference aanwezig? Beschrijving bron/bestemming. Is een korte beschrijving aanwezig van de bron/bestemming van de invoer/uitvoer? Is aangegeven welke organisatorische eenheid of welk systeem het betreft? Is van elke invoer de bron vermeld? Is van elke uitvoer de bestemming aangegeven? Specificatie van de benodigde hard- en software. Is voor zowel de systeemontwikkeling alswel de bij implementatie benodigde hardware, netwerk en communicatieapparatuur in capaciteit, aantallen, kwantiteit met gewenste data voor beschikbaarheid (incl. back-up voorzieningen) vermeld? Is aandacht besteed aan de huisvesting? Is voor zowel de systeemontwikkeling alswel de bij implementatie benodigde software met gewenste data voor beschikbaarheid vermeld? Zijn eventuele alternatieven voor hard- en software Is een kosten/baten-analyse gemaakt voor hard- en software?

4 Organisatie SYSQA B.V. Pagina 4 van 5 Is een calamiteitenplan Technische systeemstructuur. Zijn de uitgangspunten voor de verdeling van het systeem in subsystemen Is de structuur van het totale systeem weergegeven? Verdeling in subsystemen. Zijn in de beschrijving van de gekozen subsystemen een korte beschrijving, de uit te voeren functies en de benodigde processen en gegevens vermeld? Is de implementatie volgorde Is van de alternatieve oplossingen een korte beschrijving aanwezig en/of zijn de voor- en nadelen Is de argumentatie voor de gekozen verdeling Specificatie van de interfaces. Is aangegeven waar de interfaces gebruikt worden? Zijn security aspecten Interfaces van het systeem met de omgeving. Is een beschrijving aanwezig van de logische interface? Is een beschrijving aanwezig van de samenstelling? Is een beschrijving aanwezig van de fysieke realisatie? Zijn zaken die ten behoeve van de fysieke realisatie nog moeten worden geregeld, Interfaces tussen de subsystemen. Is een beschrijving aanwezig van de logische interface? Is een beschrijving aanwezig van de samenstelling? Is een beschrijving aanwezig van de fysieke realisatie? Zijn zaken die ten behoeve van de fysieke realisatie nog moeten worden geregeld, Globaal testplan. Is de acceptatieprocedure uit de Definitiestudie aangepast? Zijn de voorwaarden, waarvan ten behoeve van het testen voldaan moet zijn, Is in het globale testplan aandacht geschonken aan o.a.: op welke wijze, welke situaties, welke hulpmiddelen, wie doet wat, wie mag wat? Is een tijdschema aanwezig? Bijgewerkt plan systeemontwikkeling. Is een samenvatting Zijn aannames, beperkingen, externe afhankelijkheden en risicofactoren Is de projectorganisatie overkoepelend voor het gehele systeem Is de projectorganisatie per subsysteem of deelsysteem Zijn voortgangsprocedures Is een planning aanwezig voor het gehele systeem en een planning per subsysteem en/of deelsysteem? Zijn mijlpalen aangegeven en/of is aangegeven welke mijlpaalprodukten opgeleverd moeten worden? Heeft een toewijzing plaatsgevonden voor de eerste vervolgactiviteiten? Zijn afspraken met betrekking tot voortgangsrapportage en documentatie vastgelegd? Is een plan aanwezig voor de benodigde mensen en middelen?

5 Organisatie SYSQA B.V. Pagina 5 van 5 Bijgewerkt kosten/baten overzicht. Is een samenvatting Zijn er aannames Is er een kosten/baten overzicht gegeven van het totaal en per subsysteem? Heeft er groepering en vergelijking van kosten/baten per fase per kostencategorie en/of per onderverdeling in subsystemen (of functies) plaatsgevonden? Rapport basisontwerp. Komt de inhoudsopgave overeen met de inhoud? Is een samenvatting voor het management, inclusief beslissingspunten, weergegeven? Is in de inleiding een samenvatting beschreven van de uitgangspunten, zijn de geplande data en werkelijke data van de mijlpaalprodukten vermeld en zijn de geplande en werkelijke kosten weergegeven? Zijn aannames en op te lossen punten Is een samenvattende beschrijving van de systeemomgeving betreffende de organisatie, configuratie en data-communicatie Is een samenvattende beschrijving van de beveiliging betreffende back-up en recovery. autorisatie, auditing en controle Is een samenvattende beschrijving gegeven betreffende aandachtsvelden van conversie en invoering? Is een samenvattende kostenraming van eenmalige kosten, produktie en baten aanwezig? Zijn beheersplannen betreffende het Software Configuration Management Plan (SCMP) en Software Quality Assurance Plan (SQAP)

<<Organisatie en projectnaam>> Sjabloon Functioneel Ontwerp

<<Organisatie en projectnaam>> Sjabloon Functioneel Ontwerp Sjabloon Functioneel Ontwerp SYSQA B.V. Almere Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 12 Inhoudsopgave 1 INLEIDING...3 1.1 ALGEMEEN...3 1.2 VERSIEBEHEER...3 1.3 VERZENDLIJST...3

Nadere informatie

Functioneel ontwerp. Een introductie. Algemene informative voor medewerkers van SYSQA B.V. Almere

Functioneel ontwerp. Een introductie. Algemene informative voor medewerkers van SYSQA B.V. Almere Functioneel ontwerp Een introductie Algemene informative voor medewerkers van SYSQA B.V. Almere Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 9 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 3 1.1 Algemeen... 3 2 Inleiding... 4 2.1

Nadere informatie

SDM II - System Development Methodology II. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V.

SDM II - System Development Methodology II. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. SDM II - System Development Methodology II Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 12 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2

Nadere informatie

System Development Methodology (SDM II)

System Development Methodology (SDM II) System Development Methodology (SDM II) System Development Methodology (SDM), ofwel Systeem Ontwikkelings Methodologie (Methodiek) is een faseringsmethode. Het wordt voornamelijk gebruikt bij projecten

Nadere informatie

Ontwerp. <naam applicatie>

Ontwerp. <naam applicatie> Ontwerp Datum Auteur Versie Telefoon Pagina: 0 Inhoudsopgave 1. MANAGEMENT SUMMARY... 1 2. INLEIDING... 1 2.1. DOEL... 1 2.2. STRUCTUUR... 1 2.3. ACHTERGROND... 1 2.4. REVISIE-GESCHIEDENIS...

Nadere informatie

Checklist risicofactoren IT-projecten

Checklist risicofactoren IT-projecten Organisatie SYSQA B.V. Pagina 1 van 5 Checklist risicofactoren IT-projecten In onderstaande checklists zijn de factoren die het slagen van een project beïnvloeden opgenomen. Projectomvang Hoe groot is

Nadere informatie

III SDM - FASE 1 DEFINITIESTUDIE

III SDM - FASE 1 DEFINITIESTUDIE III SDM - FASE 1 DEFINITIESTUDIE III.1 Inleiding Zoals reeds besproken onderkent het in Nederland veel gebruikte SDM II (System Development Methodology, versie II), een methode om bij de bouw van informatiesystemen

Nadere informatie

Technisch Ontwerp Ontwerp template

Technisch Ontwerp Ontwerp template Auteur Dennis Steenwijk Versie Datum Status 1 Inleiding 2 Versie geschiedenis Versie Datum Status Naam Omschrijving 03-10-08 Dennis Steenwijk versie 2 van 9 Versie geschiedenis 3 Distributie Naam Functie

Nadere informatie

IV SDM - FASE 2 BASISONTWERP

IV SDM - FASE 2 BASISONTWERP IV SDM - FASE 2 BASISONTWERP IV.1 Inleiding Zoals reeds besproken onderkent het in Nederland veel gebruikte SDM II (System Development Methodology, versie II), bij de bouw van informatiesystemen de volgende

Nadere informatie

Organisatie SYSQA B.V. Pagina 1 van 6 Titel Overzicht Versie 1.0 Onderwerp Overzicht blackbox testtechnieken Datum 15 februari 1996

Organisatie SYSQA B.V. Pagina 1 van 6 Titel Overzicht Versie 1.0 Onderwerp Overzicht blackbox testtechnieken Datum 15 februari 1996 Organisatie SYSQA B.V. Pagina 1 van 6 Black-Box Test Technieken Er zijn een aantal test specificatie technieken, verder testtechnieken genoemd, die bruikbaar zijn binnen het black-box acceptatietesten.

Nadere informatie

De strategische keuzes die moeten gemaakt worden zijn als volgt: Interne controle of zelfcontrole/sociale controle

De strategische keuzes die moeten gemaakt worden zijn als volgt: Interne controle of zelfcontrole/sociale controle 1 Hoofdstuk 1 1.1 Dirigeren en coördineren p43 1.1.1 Dirigeren Dirigeren is een synoniem voor delegeren. Dirigeren houdt in dat bepaalde bevoegdheden overgedragen worden naar een persoon met een lagere

Nadere informatie

Wie doet wat? 30-5-2013. Gebruik en beheer van applicaties. Een kader VHIC VHIC. Pagina 1. Pagina 2

Wie doet wat? 30-5-2013. Gebruik en beheer van applicaties. Een kader VHIC VHIC. Pagina 1. Pagina 2 Gebruik en beheer van applicaties Wie doet wat? Pagina 1 Een kader Pagina 2 Bron: daanrijsenbrij, Elementaire bedrijfsinformatica 1 Functioneel beheer Applicaties worden gebruikt door de gebruikersorganisatie.

Nadere informatie

Plan van Aanpak Pilot

Plan van Aanpak Pilot Plan van Aanpak Pilot DBK-applicaties Beproeven compatibiliteit DBK-applicaties op innovatieplatform voor de Veiligheidsregio s Status : concept Versienummer : V0.2 Datum : Augustus 2012 Blad : 2 / 6 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Project Fasering Documentatie Applicatie Ontwikkelaar

Project Fasering Documentatie Applicatie Ontwikkelaar Project Fasering Documentatie Applicatie Ontwikkelaar Auteurs: Erik Seldenthuis Aminah Balfaqih Datum: 31 Januari 2011 Kerntaak 1 Ontwerpen van applicaties De volgordelijke plaats van de documenten binnen

Nadere informatie

Inhoud. Deel een Het ontwikkeltraject 13. Inleiding 11

Inhoud. Deel een Het ontwikkeltraject 13. Inleiding 11 5 Inhoud Inleiding 11 Deel een Het ontwikkeltraject 13 1 Werken binnen organisaties 15 1.1 Non-profit-organisatie 15 1.2 Profit-organisatie 16 1.3 Doelen 16 1.4 Rechtsvormen 16 Rechtspersoon 17 Persoonlijke

Nadere informatie

Regressietesten. De aanpak en aandachtspunten. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V.

Regressietesten. De aanpak en aandachtspunten. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Regressietesten De aanpak en aandachtspunten Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave 1 INLEIDING...3 1.1 ALGEMEEN...3 1.2 VERSIEBEHEER...3

Nadere informatie

Olde Bijvank Advies Organisatieontwikkeling & Managementcontrol. Datum: dd-mm-jj

Olde Bijvank Advies Organisatieontwikkeling & Managementcontrol. Datum: dd-mm-jj BUSINESS CASE: Versie Naam opdrachtgever Naam opsteller Datum: dd-mm-jj Voor akkoord: Datum: LET OP: De bedragen in deze business case zijn schattingen op grond van de nu beschikbare kennis en feiten.

Nadere informatie

Informatieanalyse Sjabloon rapportage

Informatieanalyse Sjabloon rapportage Informatieanalyse Sjabloon rapportage SYSQA B.V. Almere Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 17 Inhoudsopgave 1 INLEIDING...3 1.1 ALGEMEEN...3 1.2 VERSIEBEHEER...3 1.3 VERZENDLIJST...3 2 INLEIDING...4 2.1

Nadere informatie

Tweede Kamer der Staten-Generaal

Tweede Kamer der Staten-Generaal Tweede Kamer der Staten-Generaal 2 Vergaderjaar 1987-1988 Rijksbegroting voor het jaar 1988 20 200 Hoofdstuk X Ministerie van Defensie Nr. 34 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE Aan de Voorzitter

Nadere informatie

Geautomatiseerde informatievoorziening - beheer 3 GEAUTOMATISEERDE INFORMATIEVOORZIENING - BEHEER 3 (CIN02.3/CREBO:50170)

Geautomatiseerde informatievoorziening - beheer 3 GEAUTOMATISEERDE INFORMATIEVOORZIENING - BEHEER 3 (CIN02.3/CREBO:50170) Geautomatiseerde informatievoorziening - beheer 3 GEAUTOMATISEERDE INFORMATIEVOORZIENING - BEHEER 3 (CIN02.3/CREBO:50170) Geautomatiseerde informatievoorziening - beheer 3 sd.cin02.3.v1 ECABO, Alle rechten

Nadere informatie

Geef de titel van het wijzigingsverzoek zo kort mogelijk weer.

Geef de titel van het wijzigingsverzoek zo kort mogelijk weer. Naam indiener WIJZIGINGSVOORSTEL Nummer: xxx Datum: dd-mm-jj Status: stap 1, 2, 3, 4 of 5 Bedrijfsonderdeel/afdeling/ functie Naam projectmanager Naam wijzigingsbehandelaar (indien van toepassing) Het

Nadere informatie

Informatie analyse. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V.

Informatie analyse. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Informatie analyse Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 12 Inhoudsopgave 1 Informatie-analyse... 3 1.1 INFORMATIE ANALYSE ALS ONDERDEEL

Nadere informatie

Software Test Plan. Yannick Verschueren

Software Test Plan. Yannick Verschueren Software Test Plan Yannick Verschueren Maart 2015 Document geschiedenis Versie Datum Auteur/co-auteur Beschrijving 1 November 2014 Yannick Verschueren Eerste versie 2 December 2014 Yannick Verschueren

Nadere informatie

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 3 Planning, ontwerp en implementatie van Enterprise Resource Planning-systemen

Enterprise Resource Planning. Hoofdstuk 3 Planning, ontwerp en implementatie van Enterprise Resource Planning-systemen Enterprise Resource Planning Hoofdstuk 3 Planning, ontwerp en implementatie van Enterprise Resource Planning-systemen Pearson Education, 2007; Enterprise Resource Planning door Mary Sumner Leerdoelstelling

Nadere informatie

Software Quality Assurance Plan

Software Quality Assurance Plan Software Quality Assurance Plan GameTrac Versie Datum Auteur(s) Opmerking 1.0 10-12-2010 Bram Bruyninckx Eerste iteratie 1 Door hieronder te tekenen verklaart u akkoord te zijn met dit document en zijn

Nadere informatie

Gemeente Alphen aan den Rijn

Gemeente Alphen aan den Rijn Informatiebeveiligingsbeleid (t.b.v. ICT Forum Lokale Overheid) Van een Informatiebeveiligingsbeleid naar de dagelijkse praktijk Maart 2016, afdeling I&A Informatiebeveiligingsbeleid Informatiebeveiligingsbeleid

Nadere informatie

THEME Competence Matrix - Mechatronics

THEME Competence Matrix - Mechatronics COMPETENTIEGEGIED COMPETENTIE ONTWIKKELINGSSTAPPEN 1. Onderhouden van systemen en borgen van de betrouwbaarheid Hij/zij kan het elementaire onderhoud van machines en systemen, volgens planning uitvoeren.

Nadere informatie

Functiepuntanalyse. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V.

Functiepuntanalyse. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Functiepuntanalyse Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van: SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2 VERSIEBEHEER... 3 2 WAT

Nadere informatie

Bijlagen B bij hoofdstuk II over Informatieplanning:

Bijlagen B bij hoofdstuk II over Informatieplanning: B: Systematisch bouwen van informatiesystemen SDM-fase : Informatieplanning Bijlagen B Bijlagen B bij hoofdstuk II over Informatieplanning: Bijlage IP - j) Checklist risico-analyse bij informatieplanningsproject

Nadere informatie

Praktijkinstructie Oriëntatie op de informatie-analyse 4 (CIN08.4/CREBO:50131)

Praktijkinstructie Oriëntatie op de informatie-analyse 4 (CIN08.4/CREBO:50131) instructie Oriëntatie op de informatie-analyse 4 (CIN08.4/CREBO:50131) pi.cin08.4.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen

Nadere informatie

Data Warehouse. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V.

Data Warehouse. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Data Warehouse Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 9 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2 VERSIEBEHEER... 3 2 DOEL VAN

Nadere informatie

Vernieuwing VMS ICT oplossing v0.1

Vernieuwing VMS ICT oplossing v0.1 Bijlage D: Projectplan Vernieuwing VMS ICT oplossing v0.1 Realisatie, Implementatie en overdracht aan beheer Inhoudsopgave 1 Projectdefinitie 3 1.1 Inleiding 3 1.2 Doelstelling 3 1.3 Reikwijdte 4 1.4 Randvoorwaarden,

Nadere informatie

Wijzigingsvoorstel op het Logisch Model Aquo Kabel/leiding

Wijzigingsvoorstel op het Logisch Model Aquo Kabel/leiding Wijzigingsvoorstel op het Logisch Model Aquo Kabel/leiding Indiener A.Teunissen Datum 24-02-2010 Documentbeheer Wijzigingshistorie Datum Auteur Versie Wijziging 10-11-2009 A.Teunissen (Nieuwland) 0.0 16-02-2010

Nadere informatie

Software Test Plan. Yannick Verschueren

Software Test Plan. Yannick Verschueren Software Test Plan Yannick Verschueren November 2014 Document geschiedenis Versie Datum Auteur/co-auteur Beschrijving 1 November 2014 Yannick Verschueren Eerste versie 1 Inhoudstafel 1 Introductie 3 1.1

Nadere informatie

Software Project Management Plan

Software Project Management Plan Software Project Management Plan GameTrac Versie Datum Auteur(s) Opmerking 0.1 3/11/2010 Brecht Van Laethem 1 Door hieronder te tekenen verklaart u akkoord te zijn met dit document en zijn inhoud. Het

Nadere informatie

<<Naam document>> <<Organisatie>>

<<Naam document>> <<Organisatie>> SYSQA B.V. Almere Datum : Status : Opgesteld door : Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave 1 Managementsamenvatting...3 2 Opdracht...4

Nadere informatie

Project Fasering Documentatie ICT Beheerder. Auteurs: Angelique Snippe Tymen Kuperus

Project Fasering Documentatie ICT Beheerder. Auteurs: Angelique Snippe Tymen Kuperus Project Fasering Documentatie ICT Beheerder Auteurs: Angelique Snippe Tymen Kuperus Datum: 31 Januari 2011 Kerntaak 1 Ontwikkelen van (onderdelen van) informatiesystemen De volgordelijke plaats van de

Nadere informatie

voorbeeldexamen I-Tracks voorbeeldexamen ISDDF Information Systems Design and Development Foundation uitgave april 2005

voorbeeldexamen I-Tracks voorbeeldexamen ISDDF Information Systems Design and Development Foundation uitgave april 2005 voorbeeldexamen Information Systems Design and Development Foundation I-Tracks voorbeeldexamen ISDDF Information Systems Design and Development Foundation uitgave april 2005 inhoud 3 inleiding 4 voorbeeldexamen

Nadere informatie

Module 1 Programmeren

Module 1 Programmeren Module 1 Programmeren Programmeertalen 13 1.1 Inleiding 13 1.2 Programmeertalen in historisch perspectief 13 1.2.1 Machinecode 13 1.2.2 Assembleertalen (assembly) 14 1.2.3 Hogere programmeertalen 15 1.2.4

Nadere informatie

René IJpelaar VIAG-congres, 3 november ISMS. Een slimme implementatie én. goede borging van de BIG

René IJpelaar VIAG-congres, 3 november ISMS. Een slimme implementatie én. goede borging van de BIG ISMS 1. Opening 2. Kwaliteitscirkel informatieveiligheid 3. ISMS 2.0 en slimme, integrale aanpak BIG Speciaal: Slim Samenwerkende Gemeenten 4. Beveiliging 5. ISMS 3.0 gebruikersplatform 6. Contentreleases

Nadere informatie

Vereenvoudigd sjabloon requirementsdocument. <<Organisatie>>

Vereenvoudigd sjabloon requirementsdocument. <<Organisatie>> Vereenvoudigd sjabloon requirementsdocument SYSQA B.V. Almere Versie : Datum : Status : Opgesteld door : Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van

Nadere informatie

Wijzigingsvoorstel op het Logisch Model Aquo 2 kabel-elementen uit IMKL overnemen RfC-W-0901-0031

Wijzigingsvoorstel op het Logisch Model Aquo 2 kabel-elementen uit IMKL overnemen RfC-W-0901-0031 Wijzigingsvoorstel op het Logisch Model Aquo 2 kabel-elementen uit IMKL overnemen RfC-W-0901-0031 Indiener A. Meerkerk, Nieuwland Datum 9-3-2009 Kenmerk RfC W-0901-0031 Documentbeheer Wijzigingshistorie

Nadere informatie

Samenvatting Informatica Module 6 & 7

Samenvatting Informatica Module 6 & 7 Samenvatting Informatica Module 6 & 7 Samenvatting door een scholier 2111 woorden 4 november 2011 6,8 43 keer beoordeeld Vak Methode Informatica Fundament Informatica Module 6 H1 Projectmanagement Een

Nadere informatie

Standaard Plan van Aanpak

Standaard Plan van Aanpak Standaard Plan van Aanpak ZBC Consultants bv 27 september 2000 Inhoudsopgave 0. Management samenvatting... 4 1. Introductie... 4 1.1 Aanleiding... 4 1.2 Accordering en bijstelling... 4 1.3 Toelichting

Nadere informatie

Data en Applicatie Migratie naar de Cloud

Data en Applicatie Migratie naar de Cloud Data en Applicatie Migratie naar de Cloud Iris Pinkster Professional Testing 1 Agenda - Introductie - De Cloud een introductie - Keuze van geschikte applicaties - Migratie strategieën - Test strategieën

Nadere informatie

BIJLAGE A: TAAK 1: IMPLEMENTATIE PECKELSHEIM Voor de uitvoering van deze taak waren in het projectvoorstel de activiteiten in Tabel B.1 gedefinieerd. Tabel A.1: Activiteiten Taak 1 1.1. Aanpassen en complementeren

Nadere informatie

Tips & Tricks: Tip van de maand januari 2009

Tips & Tricks: Tip van de maand januari 2009 Tips & Tricks: Tip van de maand januari 2009 Project Management met Teamcenter 2007 Door: Ramon van Raak Beheert u complexe projecten dan weet u als geen ander dat de projectvoorbereiding de basis legt

Nadere informatie

Plan van Aanpak. project Tetris Packing

Plan van Aanpak. project Tetris Packing Plan van Aanpak project Tetris Packing Inleiding! 4 Projectomschrijving! 5 Producten! 5 Testplan! 5 Ontwerprapport! 5 Implementatierapport! 5 Testrapport! 5 Systeemdocumentatie! 5 Aanpak! 6 Projectmethodiek!

Nadere informatie

Business Case. <<Naam project>>

Business Case. <<Naam project>> Business Case SYSQA B.V. Almere Versie : Datum : Status : Opgesteld door : Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave 1 Inleiding... 1.1 Doel van dit document...

Nadere informatie

PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D

PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D PROJECT PLAN VOOR DE IMPLEMENTATIE VAN EEN STANDAARD SITE VOOR DE VERENIGING O3D Auteur : P. van der Meer, Ritense B.V. Datum : 17 juli 2008 Versie : 1.3 2008 Ritense B.V. INHOUD 1 VERSIEBEHEER...1 2 PROJECT

Nadere informatie

Ontwikkelen en testen van e-business: beheerste dynamiek

Ontwikkelen en testen van e-business: beheerste dynamiek Ontwikkelen en testen van e-business: beheerste dynamiek Het ontwikkelen en gestructureerd testen van administratieve systemen is gebaseerd het watervalprincipe. Bij het ontwikkelen volgens het watervalprincipe

Nadere informatie

RAD Rapid application development. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V.

RAD Rapid application development. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. RAD Rapid application development Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 10 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2 VERSIEBEHEER...

Nadere informatie

DATAMODELLERING CRUD MATRIX

DATAMODELLERING CRUD MATRIX DATAMODELLERING CRUD MATRIX Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm CRUD Matrix beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen. Wil je een beeld

Nadere informatie

PROJECT INITIATION DOCUMENT

PROJECT INITIATION DOCUMENT PROJECT INITIATION DOCUMENT Versie: Datum: x.x dd-mm-jj DOCUMENTATIE Versie Naam opdrachtgever Naam opsteller Datum: dd-mm-jj Voor akkoord: Datum:. INHOUDSOPGAVE 1. Managementsamenvatting

Nadere informatie

Introductie. NAV performance. Derk Jan Oelemans. Manager Development, BI en E-Business Qurius Business Solutions

Introductie. NAV performance. Derk Jan Oelemans. Manager Development, BI en E-Business Qurius Business Solutions Introductie Microsoft Global Partner of the Year 2007 NAV performance Manager, BI en E-Business Qurius Business Solutions Performance domeinen Functionele alternatieven Datamodel wijzigingen standaard

Nadere informatie

Software Project Management Plan

Software Project Management Plan Software Project Management Plan GameTrac Versie Datum Auteur(s) Opmerking 0.1 3/11/2010 Brecht Van Laethem Eerste versie voor klant 1.0 27/11/2010 Brecht Van Laethem Aanbrengen verduidelijkingen + toevoegen

Nadere informatie

J.H. van den Berg. Versie 1.0 Mei 2011

J.H. van den Berg. Versie 1.0 Mei 2011 Versie 1.0 Mei 2011 J.H. van den Berg B U S I N E S S C O N T I N U I T Y M A N A G E M E N T Business Continuity Plan Handboek Vertrouw niet altijd op iemands blauwe ogen. Meiberg Consultancy Bronkhorsterweg

Nadere informatie

Rijkspas: veiligheid en flexibiliteit. ID-ware, C. Borgmann, MSc Heerhugowaard 24 november 2011

Rijkspas: veiligheid en flexibiliteit. ID-ware, C. Borgmann, MSc Heerhugowaard 24 november 2011 Rijkspas: veiligheid en flexibiliteit ID-ware, C. Borgmann, MSc Heerhugowaard 24 november 2011 24-11-2011 Profile Consultancy Services State of the art software solutions Project implementation Life-cycle

Nadere informatie

Inhoud Deel een Het ontwikkeltraject 1 2 3

Inhoud Deel een Het ontwikkeltraject 1 2 3 5 Inhoud Inleiding 11 Deel een Het ontwikkeltraject 13 1 Werken binnen organisaties 15 1.1 Non-profit-organisatie 15 1.2 Profit-organisatie 16 1.3 Doelen 16 1.4 Rechtsvormen 16 Rechtspersoon 17 Persoonlijke

Nadere informatie

Opdrachtformulering (pagina 3 van 7)

Opdrachtformulering (pagina 3 van 7) Afstudeerovereenkomst van Tim Wils Bijlage 1 Opdrachtformulering (pagina 3 van 7) Dit project betreft een eigen framework (soort API) waarmee relatief gemakkelijk en in korte tijd eindproducten opgezet

Nadere informatie

Tool voor certificering instrumenten voor verantwoord digitaal

Tool voor certificering instrumenten voor verantwoord digitaal Tool voor certificering instrumenten voor verantwoord digitaal werken Jan Beens (Regionaal Archief Nijmegen) Geert-Jan van Bussel (Van Bussel Document Services) Introductie De elementen zijn afkomstig

Nadere informatie

Ontwikkelaar ICT. Context. Doel

Ontwikkelaar ICT. Context. Doel Ontwikkelaar ICT Doel Ontwikkelen en ontwerpen van ICT-producten, binnen overeen te komen dan wel in een projectplan vastgelegde afspraken ten aanzien van tijd, budget en kwaliteit, opdat overeenkomstig

Nadere informatie

BUSINESS CONTINUITY MANAGEMENT Hoe kunt u uw onderneming beschermen voor gevaren.

BUSINESS CONTINUITY MANAGEMENT Hoe kunt u uw onderneming beschermen voor gevaren. BUSINESS CONTINUITY MANAGEMENT Hoe kunt u uw onderneming beschermen voor gevaren. Business Continuity Plan Handboek J.H. van den Berg M. Baas B U S I N E S S C O N T I N U I T Y M A N A G E M E N T Business

Nadere informatie

Kenmerken van DLArchitect

Kenmerken van DLArchitect Kenmerken van DLArchitect Bert Dingemans, e-mail : bert@dla-os.nl www : http://www.dla-os.nl 1 Inhoud KENMERKEN VAN DLARCHITECT... 1 INHOUD... 2 INLEIDING... 3 ARCHITECTUUR... 3 Merode... 3 Methode en

Nadere informatie

DATAMODELLERING DATA MAPPING MODEL

DATAMODELLERING DATA MAPPING MODEL DATAMODELLERING DATA MAPPING MODEL Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm data mapping model beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen. Wil

Nadere informatie

Praktijkinstructie Applicatieontwikkeling 4 (ICT12.4/CREBO:53260)

Praktijkinstructie Applicatieontwikkeling 4 (ICT12.4/CREBO:53260) instructie Applicatieontwikkeling 4 (ICT12.4/CREBO:53260) pi.ict12.4.v1 ECABO, 1 april 2002 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen, opgeslagen of gepubliceerd

Nadere informatie

DATAMODELLERING ARCHIMATE DATA- & APPLICATIEMODELLERING

DATAMODELLERING ARCHIMATE DATA- & APPLICATIEMODELLERING DATAMODELLERING ARCHIMATE DATA- & APPLICATIEMODELLERING Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm ArchiMate data- & applicatiemodellering beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding

Nadere informatie

Medewerker administratieve processen en systemen

Medewerker administratieve processen en systemen processen en systemen Doel Voorbereiden, analyseren, ontwerpen, ontwikkelen, beheren en evalueren van procedures en inrichting van het administratieve proces en interne controles, rekening houdend met

Nadere informatie

1 ENTITEIT-RELATIE DIAGRAM 2 2 NORMAALVORMEN De 1e normaalvorm De 2e normaalvorm De 3e normaalvorm 3. 2.

1 ENTITEIT-RELATIE DIAGRAM 2 2 NORMAALVORMEN De 1e normaalvorm De 2e normaalvorm De 3e normaalvorm 3. 2. INHOUDSOPGAVE 1 ENTITEIT-RELATIE DIAGRAM 2 2 NORMAALVORMEN 2 2.1 De 1e normaalvorm 2 2.2 De 2e normaalvorm 3 2.3 De 3e normaalvorm 3 2.4 Werkelijkheden 4 3 MODELLEREN 5 4 VOORBEELD 7 data modelleren.doc

Nadere informatie

[functie] De functie die verantwoordelijk is voor het beheren van applicaties. [zaak] Een methode of maatregel om een risico te managen.

[functie] De functie die verantwoordelijk is voor het beheren van applicaties. [zaak] Een methode of maatregel om een risico te managen. Applicatiebeheer het beheren van applicaties. [functie] De functie die verantwoordelijk is voor het beheren van applicaties. Beheer (beheren) Control Onder de activiteit applicatiebeheer valt de ontwikkeling,

Nadere informatie

DATAMODELLERING BASIS UML KLASSEMODEL

DATAMODELLERING BASIS UML KLASSEMODEL DATAMODELLERING BASIS UML KLASSEMODEL Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm basis UML klassemodel beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen.

Nadere informatie

Het plan van aanpak, een hele klus

Het plan van aanpak, een hele klus Het plan van aanpak, een hele klus door Wim - 02-02-2011 http://www.itpedia.nl/2011/02/02/het-plan-van-aanpak-een-hele-klus/ Hoe groot of hoe klein maak je een plan van aanpak? Welke onderdelen neem je

Nadere informatie

van onderwijs en onderwijsondersteuning binnen Directeur onderwijsinstituut

van onderwijs en onderwijsondersteuning binnen Directeur onderwijsinstituut Opleidingsmanager Doel Ontwikkelen van programma( s) van wetenschappenlijk onderwijs en (laten) uitvoeren en organiseren van onderwijs en onderwijsondersteuning binnen de faculteit, uitgaande van een faculteitsplan

Nadere informatie

Structuurplannen indeling en op te nemen elementen R.S. Jonker

Structuurplannen indeling en op te nemen elementen R.S. Jonker Structuurplannen indeling en op te nemen elementen R.S. Jonker Inleiding 3 Een indeling 4 Op te nemen elementen 6 Entiteiten 6 Proces 6 Product 7 Informatie-object 8 Beheershandeling 9 Taak 10 Grondslag

Nadere informatie

De SYSQA dienst auditing. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V.

De SYSQA dienst auditing. Een introductie. Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. De SYSQA dienst auditing Een introductie Algemene informatie voor medewerkers van SYSQA B.V. Organisatie SYSQA B.V. Pagina 2 van 8 Inhoudsopgave 1 INLEIDING... 3 1.1 ALGEMEEN... 3 1.2 VERSIEBEHEER... 3

Nadere informatie

Software Test Document

Software Test Document Software Test Document PEN: Paper Exchange Network Software Engineering groep 1 (se1-1415) Academiejaar 2014-2015 Jens Nevens - Sander Lenaerts - Nassim Versbraegen Jo De Neve - Jasper Bevernage Versie

Nadere informatie

Release notes. Versie 2.3

Release notes. Versie 2.3 DEFINITIES EN TELRICHTLIJNEN VOOR DE TOEPASSING VAN FUNCTIEPUNTANALYSE Release notes Versie 2.3 nesma.org VOORWOORD 1 VOORWOORD In 2005 werden de Nesma FPA telrichtlijnen verheven tot de Internationale

Nadere informatie

Project Plan van Aanpak. Naam project:

Project Plan van Aanpak. Naam project: Project Plan van Aanpak Naam project: Verstrekking en versiehistorie: Versienummer Versiedatum Verstrekking Bijzonderheden Inhoudsopgave 1 WAAROM DIT PROJECT DE BUSINESS CASE... 3 1.1 AANLEIDING... 3 1.2

Nadere informatie

Mastertestplan <<Naam project>> <<Organisatie>>

Mastertestplan <<Naam project>> <<Organisatie>> Mastertestplan SYSQA B.V. Almere Datum : Status : Opgesteld door : Organisatie Pagina 2 van 17 Inhoudsopgave 1 Management

Nadere informatie

Managementrapportage [datum]

Managementrapportage [datum] Managementrapportage [datum] [Projectnaam] Datum: Status: dd-mm-jj concept / definitief ALGEMENE PROJECTSTATUS Voortgang / bereikte resultaten Risico s / maatregelen BEVINDINGEN PROJECTCONTROL / ASSURANCE

Nadere informatie

UML. From weblog http://dsnippert.wordpress.com. Dennis Snippert

UML. From weblog http://dsnippert.wordpress.com. Dennis Snippert UML From weblog http://dsnippert.wordpress.com Naam: Dennis Snippert Inhoudsopgave 1. Wat is Uml?... 3 2. UML diagrammen... 4 3. Uitleg diagrammen... 5 3.1. Usecase diagram:... 5 3.2. Class diagram:...

Nadere informatie

Entity-Relationship Diagram (ERD) Modelleren

Entity-Relationship Diagram (ERD) Modelleren Entity-Relationship Diagram (ERD) Modelleren Huub de Beer Eindhoven, 4 juni 2011 Informatiesysteemontwikkeling en modelleren in fasen 1. Gegevensstromen naar en van het systeem: DFD 2. Gegevens die in

Nadere informatie

GAMP Toegepast op de DeskTopXorter Besturing DeskTopXorter

GAMP Toegepast op de DeskTopXorter Besturing DeskTopXorter GAMP Toegepast op de DeskTopXorter Besturing DeskTopXorter 2 Opdrachtgever : Opdrachtnemers : Ing. P. van den Berg Michel van Reenen Thijs Mommen GAMP Toegepast op de DeskTopXorter Besturing DeskTopXorter

Nadere informatie

Wijzigingsvoorstel op het Logisch Model Aquo Wijziging specificatie Wanddikte (ZATWANDD)

Wijzigingsvoorstel op het Logisch Model Aquo Wijziging specificatie Wanddikte (ZATWANDD) Wijzigingsvoorstel op het Logisch Model Aquo Wijziging specificatie Wanddikte (ZATWANDD) RfC-W-0901-0027 Indiener A. Meerkerk, Nieuwland Datum 09-03-2009 Kenmerk RfC W-0901-0027 Documentbeheer Wijzigingshistorie

Nadere informatie

TMAP NEXT DOCUMENT OVERZICHT TOEGEPASTE TESTVORMEN

TMAP NEXT DOCUMENT OVERZICHT TOEGEPASTE TESTVORMEN TMAP NEXT DOCUMENT OVERZICHT TOEGEPASTE TESTVORMEN Copyright Sogeti Nederland B.V. te Vianen Niets uit deze uitgave mag verveelvoudigd en/of openbaar worden gemaakt (voor willekeurig welke doeleinden)

Nadere informatie

DATAMODELLERING DATA FLOW DIAGRAM

DATAMODELLERING DATA FLOW DIAGRAM DATAMODELLERING DATA FLOW DIAGRAM Inleiding In dit whitepaper wordt de datamodelleervorm data flow diagram beschreven. Deze modelleervorm staat in verhouding tot een aantal andere modelleervormen. Wil

Nadere informatie

Bijlage 3 bij regeling structurele gegevenslevering WPO/WEC

Bijlage 3 bij regeling structurele gegevenslevering WPO/WEC Bijlage 3 bij regeling structurele gegevenslevering WPO/WEC PvE financiële gegevens Inleiding Algemeen Voor het bekostigen van scholen en voor het maken en evalueren van beleid zijn gegevens nodig van

Nadere informatie

BEVEILIGINGSARCHITECTUUR

BEVEILIGINGSARCHITECTUUR BEVEILIGINGSARCHITECTUUR Risico s onder controle Versie 1.0 Door: drs. Ir. Maikel J. Mardjan MBM - Architect 2011 cc Organisatieontwerp.nl AGENDA Is een beveiligingsarchitectuur wel nodig? Oorzaken beveiligingsincidenten

Nadere informatie

Doxis Informatiemanagers

Doxis Informatiemanagers Substitutie Doxis Informatiemanagers Grootste adviesburo op het gebied van informatiemanagement in Nederland Zelfstandig bedrijfsonderdeel van Ernst & Young Jarenlange ervaring bij NL Overheid Gedegen

Nadere informatie

Gebruikershandleiding SAP-TEM. In proces m.b.t. de cursusadministratie binnen SAP R/3 wordt een onderverdeling gemaakt in de volgende fasen:

Gebruikershandleiding SAP-TEM. In proces m.b.t. de cursusadministratie binnen SAP R/3 wordt een onderverdeling gemaakt in de volgende fasen: 1 Algemeen In proces m.b.t. de cursusadministratie binnen SAP R/3 wordt een onderverdeling gemaakt in de volgende fasen: Aanleggen evenement Boeking Deelnemer op evenement Evenement Laten doorgaan Evaluatie

Nadere informatie

Modbuskoppeling Verdyn - Priva (engineering in Priva)

Modbuskoppeling Verdyn - Priva (engineering in Priva) 1 Modbuskoppeling Verdyn - Priva (engineering in Priva) Verhulst klimaattechniek B.V. Albert Einsteinweg 10 5151 DL Drunen Nederland Tel.: 0416-672200 Fax: 0416-340785 www.verhulst.com 2 Inhoudsopgave

Nadere informatie

Praktijkinstructie Geautomatiseerde informatievoorziening - beheer 3 (CIN02.3/CREBO:50170)

Praktijkinstructie Geautomatiseerde informatievoorziening - beheer 3 (CIN02.3/CREBO:50170) instructie Geautomatiseerde informatievoorziening - beheer 3 (CIN02.3/CREBO:50170) pi.cin02.3.v2 ECABO, 1 september 2003 Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd, overgenomen,

Nadere informatie

Compleet, Eenduidig en Projectspecifiek

Compleet, Eenduidig en Projectspecifiek Ontwerpspecificatie Compleet, Eenduidig en Projectspecifiek Planning / Prioriteiten / Taakverdeling Gebruik / Onderhoud / Versiebeheer Compleet en Eenduidig Demo Concept report Prototype Ontwerpspec Product

Nadere informatie

ERP Implementatie in de praktijk

ERP Implementatie in de praktijk ERP Implementatie in de praktijk Door: Erik Meevis www.kcla.nl 11 juni 2008 Even voorstellen. Erik Meevis, partner bij KCLA Groep onafhankelijke organisatieadviseurs Afkomstig uit en gericht op productiebedrijven

Nadere informatie

DYNAMIC INFRASTRUCTURE Helping build a smarter planet

DYNAMIC INFRASTRUCTURE Helping build a smarter planet Ronald.geuze@nl.ibm.com, Ronald.vanteeffelen@nl.ibm.com Consolidatie en Virtualisatie van Intel en UNIX platformen de praktijk 18/03/2009 DYNAMIC INFRASTRUCTURE Helping build a smarter planet 2009 IBM

Nadere informatie

Hosting & support contract

Hosting & support contract Hosting & support contract FOCUSTOOL TRACK YOUR GOALS & BEHAVIORS 1. Inleiding FocusTool biedt online software voor het bijhouden van voortgang op doelen en gedrag voor teams.om meer grip te krijgen op

Nadere informatie

Inhoud. Packet Tracer ix. Labs xi

Inhoud. Packet Tracer ix. Labs xi v Inhoud Packet Tracer ix Labs xi 1 Routingconcepten 1 1.1 Initiële configuratie van een router 2 1.1.1 Eigenschappen van een router 2 1.1.2 Apparaten verbinden 14 1.1.3 Basisinstellingen van een router

Nadere informatie

Software Configuration Management Plan

Software Configuration Management Plan Software Configuration Management Plan Michiel De Keyser Configuration Manager van Software Engineering groep 3 December 14, 2010 Versie Datum Beschrijving 0.1 3 November 2010 Eerste ruwe versie 0.2 3

Nadere informatie