Visie op de toekomst van het openluchttheater in Ede

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Visie op de toekomst van het openluchttheater in Ede"

Transcriptie

1 Visie op de toekomst van het openluchttheater in Ede 8 april 2015 INHOUD

2 1 INLEIDING 1.1 AANLEIDING Het Openluchttheater van Ede (verder OLT) is een van de grootste openluchttheaters van Nederland. Dit Rijksmonument ligt in de bebouwde kom van Ede en is aan alle kanten omgeven door groen. Een unieke theaterlocatie voor uiteenlopende evenementen dat door velen wordt beschouwd als het mooiste van het land. Naast het unieke karakter van dit theater, staat het theater ook in een unieke omgeving. Het is omsloten door een woonwijk en ligt tegenover tennisvereniging ETC. Hoe kunnen we dit theater maatschappelijk zo gebruiken dat deze beide uniciteiten tot hun recht komen? Dat is de vraag geweest bij het opstellen van dit plan. Dit plan is tot stand gekomen door de inzet van de leden van de kerngroep. Deze groep is samengesteld uit belanghebbenden rondom het OLT. De groep is in opdracht van de raad in oktober 2014 gestart. In een tiental bijeenkomsten is de groep gaan definiëren wat de missie van het OLT is, welke programmering daar passend bij is en wat er nodig is om die programmering te bewerkstelligen. Ook is gekeken naar de exploitatie en organisatie van het toekomstige gebruik van het OLT. Naast de kerngroep zijn bij verschillende bijeenkomsten experts (professioneel of door ervaring) aangesloten, zijn deeloverleggen belegd met bijvoorbeeld achterbannen en zijn onderzoeken uitgezet. In dit visiedocument leest u wat nodig is om het OLT in vijf jaar tijd uit te laten groeien tot een bloeiend openluchttheater met grote naamsbekendheid. 1.2 DE OPDRACHT De kerngroep heeft op basis van behoefte uit de samenleving en kennis uit de samenleving dit plan gemaakt. De opdracht van de gemeenteraad was om een plan te maken met voldoende draagvlak bij de achterban van de deelnemers. Het plan is de basis voor besluitvorming door de raad. De werkwijze van de kerngroep is om steeds relevante informatie en kennis te verzamelen en op basis daarvan gezamenlijk creatieve en innovatieve oplossingen te vinden voor dilemma s rondom het gebruik en beheer van het openluchttheater. Kortom: co-creatie met een vaste kerngroep en op deelthema s informatie via gemeentelijke of externe deskundigen; input verzamelen met bredere groepen en uitkomsten toetsen aan bredere groepen. De opdracht van de kerngroep is breed gedragen kaders te ontwikkelen voor het gebruik en beheer van het gerestaureerde Openluchttheater. Hierbij wordt een balans gezocht tussen een bloeiende theaterfaciliteit, leefbaarheid in de wijk en een sluitende exploitatie.

3 De raad heeft op 9 oktober besloten om de restauratie van het theater alvast in gang te zetten. In december 2014 is gestart met de restauratie van de monumentale gebouwen en de restauratie van de aanleg volgt later dit jaar. In dit visiedocument wordt de restauratie verder als een vaststaand gegeven beschouwd. 1.3 DE DEELNEMERS VAN DE KERNGROEP Vanuit verschillende rollen en belangen zijn een aantal mensen benaderd om aan de kerngroep deel te nemen. De kerngroep wordt geleid door de gemeente, de gemeente draagt zorgt voor een transparant proces. In de kerngroep zitten vertegenwoordigers namens: ABEO, direct omwonenden OLT, cultureel Ede, het verenigingsleven, de jongerenraad, ondernemend Ede, scholen, St. Openluchttheater, St. Domus 78, de Edese tennisvereniging (ETC) en Bethanië. 1.4 EIGENDOMSSITUATIE OLT Het openluchttheater is eigendom van St. Domus 78. Het sociëteitsgebouw boven aan de tribune wordt gebruikt door St Domus 78/ECC. Het gebruik van dit gebouw door de ECC staat los van de activiteiten in het theater en daarmee ook los van dit visiedocument. De gemeente Ede heeft het theater (met ingang van 25 mei 2005) gedurende 20 jaar in erfpacht gekregen en is daarmee verantwoordelijk voor het onderhouden van het theater. Daarnaast is de stichting openluchttheater (verder St.OLT) in het leven geroepen om namens de gemeente de exploitatie van het theater te verzorgen. St. OLT is daarmee verantwoordelijk voor alle evenementen die plaatsvinden in het theater.

4 2 DE AMBITIE - OPENLUCHTTHEATER WERELDBEROEMD IN EDE Het Openluchttheater is een plek van, voor en door Edenaren, en daar is Ede trots op. Hier ontmoeten zij elkaar tijdens diverse evenementen rond thema s die passen bij Ede, zoals food, historie en zingeving. Ontmoetingen die de verscheidenheid in de Edese samenleving verbindt. Midden in het groen, genietend van waar Edenaren groot in zijn. Ruimte voor bedrijven in deze openluchtvergaderplaats, ruimte voor scholen voor uitvoeringen van scholieren of hun ouders, ruimte voor maatschappelijk debat, ruimte voor verenigingen om het podium te pakken, ruimte voor amateurkunst in velerlei vormen. Een plaats waar eenmalige uitvoeringen, afgewisseld worden met festival-achtige events passend bij Ede. Het openluchttheater als agora van Ede met respect voor de omgeving waarin zij staat. 2.1 DOELSTELLING Over 5 jaar kennen Edenaren het Openluchttheater en bezoekt 25% van de Edese bevolking het theater minimaal 1 keer per jaar. Het Openluchttheater zorgt voor ontmoeting, ontspanning en ontplooiing van Edenaren op cultureel en maatschappelijk gebied in de breedste zin van het woord. Dat doet het OLT door: Een gevarieerd programma aan te bieden waarin ruimte is voor (thema)festivals, (amateur)podiumkunst, voorstellingen van scholen en verenigingen, muziek, debatten en vergadermogelijkheden; Een programma-adviescommissie in te stellen; Afstemming te zoeken met andere podia in Ede; Het faciliteren van scholen en verenigingen bij het organiseren van voorstellingen; Aan het Edes bedrijfsleven de mogelijkheid te bieden te vergaderen en bijeenkomsten te houden; Haar evenementen goed te communiceren in Ede; Het programma goed te spreiden, waarbij het accent komt te liggen op het zomerseizoen; Regelmatige openstelling als park (in combinatie met kleinschalige amateurkunsten). Daarvoor heeft het OLT nodig: Bekendheid theater en evenementen;

5 Goede organisatie met veel vrijwilligers; Afspraken over veiligheid en het beheersen van overlast voor omwonenden; Evenement-gerelateerde horeca; Faciliteiten die passen bij het evenementenaanbod; Goede parkeervoorziening; Een bestemmingsplan met passende gebruiksmogelijkheden ook voor ondersteunende horeca; Sluitende begroting (inclusief exploitatiesubsidie). 3 PROFIEL VAN HET OPENLUCHTTHEATER 3.1 AANBOD VAN PODIA IN EDE EN DE REGIO Het theateraanbod in Ede wordt voornamelijk geprogrammeerd in De Reehorst, Cultura en Cinemec. De Edesche Concertzaal en het Akoesticum richten zich op specifieke doelgroepen. Reehorst De Reehorst is een commercieel zalen- en congrescentrum met hotel en restaurant. De Reehorst heeft een theaterzaal van 450 stoelen. Dat is voor een stad als Ede relatief beperkt. Daarnaast beschikt men over drie studio s/zalen die geschikt zijn voor bijvoorbeeld cabaret, en niet- of beperkt geschikt voor andere theatervoorstellingen. Het aantal professionele theatervoorstellingen bij De Reehorst is de afgelopen jaren flink gedaald. Het profiel van de programmering van De Reehorst is nagenoeg uitsluitend populair. Daarnaast nog een aantal amateurvoorstellingen. Cultura De theaterfunctie van Cultura maakt deel uit van een geclusterde cultuurvoorziening die in 1997 is gebouwd. Het cluster wordt geëxploiteerd door de Stichting Cultura. Naast een theater huizen in het gebouw ook een bibliotheek en een centrum voor de kunsten. In 2013 is er de Stadswinkel geopend. Deelnemers binnen de Stadswinkel zijn Cultura, Nieuwbouw Info Ede (NIE), VVV Ede en Ede Centrum (Stichting Binnenstadsmanagement Ede). Cultura heeft één (vlakkevloer)theaterzaal met een aantal stoelen dat varieert van 200 tot 390. Bij een optimale benutting van de zaal gebruiken ze max. 200 stoelen. Dat betekent dat Cultura beperkt is met de programmering. Geen grote voorstellingen met bekende namen. Het profiel van de programmering is een mix van artisitiek en populair, met een ontwikkeling naar meer populair de laatste jaren. Cultura biedt de laatste jaren een redelijk stabiel aantal professionele voorstellingen. Gemiddeld 60 voorstellingen per jaar met een gemiddeld bezoekersaantal van ruim 100 per voorstelling. Daarnaast faciliteert Cultura jaarlijks een behoorlijk aantal amateurvoorstellingen.

6 Cinemec Cinemec is een bioscoop die is gevestigd in de wijk Rietkampen in Ede. Naast commerciële bioscoopfilms programmeren ze jaarlijks naar eigen zeggen circa 20 live theater- en muziekevenementen met een populair en voornamelijk commercieel profiel. Cinemec trekt daarmee circa bezoekers per jaar. Daarnaast streamen ze ook live (internationale) voorstellingen en concerten van gezelschappen uit verschillende landen. De theaterfunctie is beperkt met een duidelijk profiel en regelmatige frequentie. De grootste zaal heeft een capaciteit van zitplaatsen. De andere (film)zalen zijn beperkt geschikt voor theatervoorstellingen. Edesche Concertzaal Een kleine concertzaal (max. 230 zitplaatsen) gevestigd in de Noorderkerk in Ede. Zij richten zich voornamelijk op klassieke muziekvoorstellingen en onderscheiden zich door een bijzondere concertvleugel, kleinschaligheid en goede akoestiek. Akoesticum Het Akoesticum is eind 2014 gevestigd in de voormalige Frisokazerne in Ede. Het wordt beheerd door een stichting, die zich richt op muziek, dans en theater in Nederland. Het is een trainingsplek voor podiumkunstenaars, professionals en amateurs. Daarnaast zetten zij zich in voor talentontwikkeling en bieden een breed aanbod aan na- en bijscholing. Behalve 8 studio s, zijn er twee grote oefenzalen, 1 auditorium, een trainingscentrum, een restaurant, een café en overnachtingsfaciliteiten voor 148 personen. Regio Binnen een reisafstand van 20 tot 40 minuten van Ede bevinden zich meerdere volledig geoutilleerde theaterzalen. De dichtstbijzijnde zijn De Junushoff in Wageningen, De Lampegiet in Veenendaal en het Schaffelaartheater in Barneveld. In de ring daaromheen bevinden zich De Flint in Amersfoort, Orpheus in Apeldoorn, Musis Sacrum/Schouwburg in Arnhem en Keizer Karel Podia in Nijmegen. De regiotheaters De Junushoff in Wageningen en De Lampegiet in Veenendaal trekken vooral ook bezoekers uit Ede. Zij hebben een grotere zaalcapaciteit en biedden veel en aanmerkelijk meer voorstellingen dan de theaters in Ede. Het profiel van de programmering is een mix van populair en artistiek. 3.2 DE UNICITEIT VAN HET THEATER Het openluchttheater in Ede kan een belangrijke meerwaarde bieden aan het huidige theateraanbod in Ede. Factoren die de uniciteit van het theater bepalen zijn: de bijzondere (verdiepte) ligging en daardoor prima akoestiek, de groene omzoming, de grootte (capaciteit van max bezoekers), de bijzondere sfeer en de beleving van vermaak in de buitenlucht. Het openluchttheater is op zichzelf al uniek, het is een decor op zich, voor artiesten en publiek. Het ligt in een bosrijke omgeving, in de open lucht, en bij

7 aangename temperaturen en ondergaande zon is het een feest daar op te treden. Dat wordt dan gedaan voor een publiek dat zich daardoor meestal ook anders gedraagt dan in een theaterzaal. Verder is van belang dat de meeste optredens georganiseerd worden in het zomerseizoen. De meeste theaterzalen hebben dan geen (of beperkte) activiteiten, (buitenlandse) artiesten zijn dan op tour voor festivals en dat biedt kansen om de hand te leggen op interessante voorstellingen. 3.3 MOGELIJKE EVENEMENTEN Zoals eerder geschetst is het Openluchttheater een unieke plek in Ede. Bij die plek hoort een passende programmering die plaatsvindt in de periode van half april tot en met eind september, met het accent op de maanden juni, juli en augustus. Specifiek is ook de ligging midden in de woonwijk. Daar wordt bij de programmering rekening mee gehouden door een beperkt aantal voorstellingen of evenementen te organiseren die voor overlast kunnen zorgen. Daarnaast worden goede afspraken gemaakt over de afwikkeling van parkeer- en verkeersbewegingen. De kerngroep heeft op basis van de ambitie en rekening houdend met de uniciteit van het theater, het aanbod van de overige podia en ervaringen vanuit het verleden een inschatting gemaakt van type evenementen die zouden kunnen plaatsvinden in het openluchttheater van Ede. Het resultaat kan worden afgelezen uit onderstaand schema. Het schema geeft aan welke koers het theater kan gaan varen. Soort evenement Professionele concerten/voorstellingen muziekvoorstelling (pop), uitgezonderd house en dance Indicatie van het aantal bezoekers Indicatie van aantal evenementen Timing zomer voorstellingen cabaret, (muziek)theater zomer concerten klassieke muziek/ niet versterkte muziek lente, zomer, herfst Culturele en maatschappelijke verhuur voorstellingen scholen lente, zomer thematische (amateur) activiteiten/festivals, waaronder Cultureel Café Dante zomer taptoe lente oecumenische dienst lente Commerciële verhuur

8 meerdaags festival: eten op rolletjes meerdaagse sportactiviteit: ijsbaan (4 weken) zomer p.m. 1 winter Overige evenementen filmvoorstelling herfst finish/start sportevenementen p.m. vergaderingen/congressen p.m. 1 p.m. openstelling park 100 pm Zomer Totaal 29 Bij deze mogelijke evenementen is vervolgens onderzoek gedaan naar de leefbaarheid van de wijk, de exploitatie en de wettelijke kaders. De kerngroep heeft daarom 2 varianten gemaakt op dit schema. De toekomstvariant (daar waar alle belanghebbenden zich in kunnen vinden) en de 0-variant (een variant waarbij de huidige exploitatiesubsidie als maximaal wordt beschouwd). Deze varianten worden in de volgende hoofdstukken uitgewerkt en verschillen vooral in aantallen evenementen van bovenstaand schema. 3.4 GEBRUIKSMOGELIJKHEDEN - BESTEMMINGSPLAN De in het vorige hoofdstuk benoemde mogelijke evenementen passen nagenoeg allemaal binnen de regels van het vigerende bestemmingsplan. De activiteit vergaderingen/congressen valt hier buiten vanwege het besloten karakter van deze activiteit. Op grond van de geldende bestemmingsplansregeles zijn alleen activiteiten en evenementen toegestaan die voor publiek toegankelijk zijn. Voor het realiseren van het horeca-uitgiftepunt en het podium met overkapping is een bestemmingsplanwijziging nodig. Uitgangspunt is dat: de omvang van het horeca-uitgiftepunt wordt beperkt tot een uitgiftepunt met een luifel (ruimte van het uitgiftepunt is niet toegankelijk voor publiek); de omvang van het podium met overkapping wordt bepaald door wat functioneel noodzakelijk is voor optredens van artiesten en akoestisch noodzakelijk is voor de gewenste geluidsreductie. Tegen een eventuele bestemmingsplanwijziging voor het onderdeel vergaderingen en congressen zal door ABEO en OmwonendenOLT bezwaar worden gemaakt.

9 4 UITGANGSPUNTEN VOOR EEN LEEFBARE WIJK De ligging van het OLT in een woonwijk is uniek te noemen. Deze ligging vraagt om een goede balans tussen de diverse belangen. Om die reden is door de raad in haar opdrachtomschrijving nadrukkelijk gevraagd de leefbaarheid in de wijk mee te nemen bij het opstellen van de toekomstvisie. In dit hoofdstuk wordt ingegaan op de wijze waarop de leefbaarheid kan worden geborgd bij een intensiever gebruik van het theater. Daarbij wordt ingegaan op de volgende aspecten: geluidsoverlast, verkeer en parkeren, communicatie en openbare orde en veiligheid.

10 Het gaat hierbij om uitgangspunten die horen bij activiteiten in het OLT. Deze uitgangspunten zullen worden vertaald in maatregelen die worden opgenomen in een Handboek Evenementen. Voor St. OLT is dit handboek een leidraad bij het organiseren van activiteiten evenals het integraal evenementenbeleid dat op dit moment door de gemeente wordt geactualiseerd.. Bij het opstellen van het nieuwe evenementenbeleid zal gekeken worden naar een specifieke, integrale afstemming van de beleidsregels voor het gebruik van het OLT, in directe samenhang met tennisvereniging ETC en het gebouw van de ECC. Dit wordt dan een specifiek onderdeel van het nieuw op te stellen gemeentelijk evenementenbeleid. 4.1 GELUIDSOVERLAST Vanuit de ambitie om het gebruik van het theater te intensiveren is aan bureau DGMR gevraagd in beeld te brengen wat de te verwachten geluidsbelasting bij de omliggende woningen is ten gevolge van de beoogde evenementen zoals beschreven in het schema in paragraaf 3.3. De vraag daarbij is in hoeverre voldaan kan worden aan de van toepassing zijn de normstelling uit het Activiteitenbelsuit en de APV. Het rapport van DGMR is bijgevoegd in bijlage 1. In het akoestisch onderzoek van DGMR worden 4 typen evenementen onderscheiden, te weten: 1. Evenementen met luide versterkte muziek (popconcert, professionele theatervoorstellingen, taptoe, film en discoschaatsen), waarbij in het onderzoeksrapport is uitgegaan van een equivalentgeluidsdrukniveau van 95 db(a) op de 6e rij van de tribune. Deze evenementen passen niet binnen de normstelling van het Activiteitenbesluit. Aan de normstelling van de APV (maximale gevelbelasting van 70 db(a) op 1,5 meter hoogte bij de woningen (zonder strafcorrectie voor muziekgeluid) kan wel worden voldaan. Voor dit type evenementen zal gebruik moeten worden gemaakt van de uitzonderingsregeling (maximaal 12 keer per jaar); 2. Evenementen met installaties (aggregaten) en versterkte achtergrondmuziek die niet als zodanig herkenbaar is bij de woningen (ijsbaan, sportevenementen), waarbij in het onderzoeksrapport is uitgegaan van een equivalentgeluidsdrukniveau van 70 db(a) op het midden van de ijsbaan. Zonder strafcorrectie voor muziekgeluid kan aan de normstelling van het Activiteitenbesluit (maximale gevelbelasting tijdens de dagperiode 50 db(a) en de avondperiode 45 db(a)) worden voldaan; 3. Evenementen met minder luide muziek/niet versterkte muziek die niet als zodanig herkenbaar is bij de woningen (klassieke muziek, kleine voorstellingen, festivals zoals: Eten op rolletjes en Dante, waarbij in het onderzoeksrapport is uitgegaan van een equivalentgeluidsdrukniveau van 55 db(a) op de 6 e rij van de tribune. Voor dit type evenementen kan aan de

11 normstelling van het Activiteitenbesluit (maximale gevelbelasting tijdens de dagperiode 50 db(a) en de avondperiode 45 db(a)) worden voldaan zolang muziekgeluid niet als zodanig herkenbaar is bij de woningen; 4. Evenementen zonder versterkte muziek (openstelling als park met klein muzikaal ensemble) VOORSTELLEN OM GELUIDOVERLAST TE BEPERKEN Mede op basis van het rapport van DGMR worden vanuit de kerngroep de volgende maatregelen voorgesteld om de overlast te beperken. Vanwege de leefbaarheid wordt een maximum gesteld aan het aantal evenementen: maximaal 8 evenementen van het geluidtype 1, waarvan maximaal 6 in de periode juni, juli en augustus; maximaal 16 evenementen van het type 2 en 3, waarvan 1 meerdaags evenement (maximaal 3 dagen) in de zomer en 1 meerdaags evenement in de winter (maximaal 4 weken); geen maximum voor evenementen geluidtype 4: openstelling park in combinatie met klein muzikaal ensemble; Aan de hand van geluidmetingen tijdens de evenementen zal een monitoring plaats vinden van de gevelbelastingen van de, in het rapport van DGMR genoemde, maatgevende woningen. De gegevens van de monitoring zullen door de gemeente worden geëvalueerd met de OmwonendenOLT en ABEO en kunnen aanleiding zijn tot bijstelling van de toegestane geluidsniveaus van evenementen respectievelijk de indeling van evenementen naar geluidtype; locatie; Zo goed mogelijk richten van het geluid richting de gewenste Aantal speakersets aanpassen aan gewenste geluidsniveau, zodat dit niet vanaf één zijde bereikt hoeft te worden; Plaatsen van tijdelijke schermen nabij speakers om geluid in ongewenste richtingen zoveel mogelijk af te schermen; Voor evenementen van type 1 het podium inclusief speakers dichter naar het publiek toe brenge;. Een podium met geluidsabsorberende achterwand en eventueel zijwanden gebruiken voor evenementen van type 2 en 3; theater; Het verbeteren van zwakke plekken in de wal rondom het

12 Voor alle evenementen (inclusief type 1): eindtijd (sluiting OLT) uur instellen, voor meerdaagse evenementen geldt een specifieke regeling (zie hoofdstuk 4.6); Opbouwen en afbreken alleen in de dagperiode, niet op zonen feestdagen en tevens rekening houden met schoolroutes waardoor overlast van vrachtwagens wordt voorkomen (voor specificatie zie hoofdstuk 4.6); Vaste ingeregelde installatie en inzet van een professionele technicus. Dit vereenvoudigt tevens de handhaving. Deze voorstellen worden meegenomen bij de verdere uitwerking van de plannen. Zo zal bijvoorbeeld in overleg met de geluidsdeskundigen van de gemeente en de OddV worden gekeken naar de aanschaf van een basis geluidset en de opstelling daarvan. In het kader van de groenrestauratie wordt gekeken of de zwakke plekken in de aarde wal hersteld kunnen worden.

13 4.2 VERKEER EN PARKEREN Een vertegenwoordiging vanuit de kerngroep heeft overleg gehad met de verkeerskundige van de gemeente Ede en de toezichthouder over verkeers- en parkeermaatregelen bij evenementen in het OLT. Daarbij zijn de volgende conclusies getrokken: 1. Maatregelen parkeren bij evenementen Het accent van de te treffen maatregelen ligt op preventie. De stichting OLT informeert de bezoekers over de verschillende parkeermogelijkheden en de risico s van foutparkeren. Bij grote evenementen worden door de stichting OLT verkeersregelaars ingezet. Ook zorgt zij voor de afzetting van kwetsbare gebieden en plaatst mobiele hekken om het fietsparkeren te reguleren. Daarnaast zorgen zij ervoor dat bussen die worden ingezet bij grote evenementen tijdens de voorstelling elders parkeren. Dit geldt ook voor vrachtwagens die worden ingezet bij de opbouw van grote evenementen. Om het verkeer in goede banen te leiden is het door de gemeente opgestelde verkeersplan voor het OLT van kracht (zie bijlage 3). Dit plan houdt in dat er verbodsborden worden geplaatst en verkeersroutes worden aangegeven. Ook worden op de bestaande informatieborden over vergunninghoudersparkeren de tijden afgeplakt. Conclusie is dat dit verkeersplan goed werkt (mits goed uitgevoerd) en dat de werkwijze wordt voortgezet. 2. Fietsparkeren Met name bij grote evenementen ontstaat overlast van geparkeerde fietsen. Afspraak is dat bij evenementen in het OLT tijdelijke fietsparkeervoorzieningen worden geplaatst. Hiervoor worden voor het OLT uit het investeringsbudget lichtgewicht fietsrekken aangeschaft. De stichting is zelf verantwoordelijk voor het plaatsen en verwijderen van de fietsrekken en het inzetten van verkeersregelaars. 3. Handhaving Handhaving bij evenementen valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Gestreefd wordt naar het treffen van zoveel mogelijk preventieve maatregelen door St OLT om overlast te voorkomen. Dit wordt in overleg met alle belanghebbenden uitgevoerd. Als er gevaarlijke situaties ontstaan beslist het bevoegd gezag op welke wijze wordt gehandhaafd. Hierbij wordt aansluiting gezocht bij de (te vernieuwen) regelgeving rondom evenementenbeleid. De omwonenden hebben de wens uitgesproken om een vast contactpersoon als aanspreekpunt te hebben die kan worden benaderd op het moment dat sprake is van overlast. 4.3 COMMUNICATIE OVER EVENEMENTEN

14 De kerngroep is het erover eens dat een goede communicatie met omwonenden essentieel is en veel onbegrip kan voorkomen. Het gaat daarbij niet alleen om informatie over de programmering ook is behoefte aan helderheid over waar men terecht kan met vragen of klachten tijdens evenementen. Om de omwonenden goed te informeren worden de volgende maatregelen in acht genomen: Voor de aanvang van het theaterseizoen verspreidt de stichting OLT een jaaroverzicht onder de omwonenden, bij voorkeur digitaal; Eventuele wijzigingen in de programmering worden tijdig (per ) doorgegeven (zie hoofdstuk 4.6); evenementen; De St. OLT zorgt voor een actueel overzicht van alle In overleg met de Edese tennisvereniging (ETC) worden evenementen daar waar mogelijk op elkaar afgestemd; Vooraf wordt duidelijk gemaakt waar omwonenden eventuele overlast door evenementen in het OLT kunnen melden; Er komt een bewonersoverleg onder leiding van de wijkregisseur, waarbij de organisatie rondom alle evenementen regelmatig wordt geëvalueerd. 4.4 OPENBARE ORDE EN VEILIGHEID Vanwege de openbare orde en veiligheid en het voorkomen van vandalisme is het OLT alleen in combinatie met evenementen geopend. In overleg met de Brandweer wordt nog onderzocht of en zoja welke aanvullende maatregelen nog getroffen moeten worden in het OLT om de veiligheid voor de bezoekers te garanderen. Bij grote evenementen (meer dan bezoekers) is een risico-analyse gewenst. Dit is van belang in het kader van de openbare orde en dus ook voor de inzet van politie en/of toezicht. 4.5 HANDHAVING De kerngroep adviseert de gemeente nadrukkelijk de handhaving rondom evenementen in het OLT goed te borgen, omdat dit kan bijdragen aan een groter draagvlak voor het gebruik van het theater conform het toekomstmodel. De gemeente zal op de onderstaande onderdelen actief handhaven: eindtijden (OLT gesloten); geluidsniveau evenementen;

15 (fiets) parkeren; openbare orde en veiligheid EVENEMENTENHANDBOEK Er wordt door de gemeente een specifiek evenementenhandboek opgesteld voor het OLT in overleg met de st. OLT en de buurt (ABEO en OmwonendenOLT). Daarin wordt opgenomen: eindtijden (OLT gesloten): In het algemeen geldt voor alle evenementen een eindtijd van uur, bij meerdaagse evenementen geldt in de zomer een eindtijd van uur en in de winter van uur; geluidsniveau: In het handboek worden het toegestane geluidsniveau per evenement opgenomen (zie typering bureau DGMR); opbouwen en afbreken: Alleen in de dagperiode, niet op zon- en feestdagen en tevens rekening houden met de verkeersveiligheid van kinderen die naar de drie nabijgelegen basisscholen (Koning Davidschool, Calluna school en Louise de Coligny school) gaan; wijzigingen in jaarprogramma: Eventuele wijzigingen worden minimaal 4 weken van te voren aangekondigd via MONITORING EN EVALUATIE In overleg met de buurt (ABEO en OmwonendenOLT) zal twee maal per jaar overleg plaatsvinden, waarin de evenementen en de aspecten van de leefbaarheid worden gemonitord en geëvalueerd. Dit overleg vindt plaats: in september (na het theaterseizoen); in maart (bij het vaststellen van het jaarprogramma en de vergunningaanvraag). 4.8 DE UITGANGSPUNTEN SAMENGEVAT In bijlage 3 zijn de uitgangspunten voor een leefbare wijk samengevat.

16 5 NOODZAKELIJKE THEATERFACILITEITEN Om de ambitie van een intensiever gebruik waar te kunnen maken is een aantal investeringen in theaterfaciliteiten noodzakelijk. Het gaat in dit geval om faciliteiten als een horecauitgiftepunt, een overkapt podium, licht en geluid, en ingerichte kleedkamers. In dit hoofdstuk volgt een toelichting. 5.1 HORECAUITGIFTEPUNT Bij een theater hoort een passende horecavoorziening. De hedendaagse theaterbezoeker verwacht dat nu eenmaal. Daarnaast kan een goed horecauitgiftepunt een positieve bijdrage leveren aan de exploitatie van het theater. Dit blijkt ook uit de exploitatieopzet die in hoofdstuk 7 aan de orde komt. Op dit moment fungeert het sociëteitsgebouw van Stichting Domus 78/ECC tijdens voorstellingen als horecauitgiftepunt voor het theater. De faciliteiten van dit gebouw zijn echter ontoereikend bij grotere evenementen. Er is een aantal opties dat nader moet worden uitgewerkt: gebruik van de bestaande kiosk; Plaatsen van een (semi)permanent horecauitgiftepunt bovenaan de tribune of op het gras. Bij de nadere uitwerking worden de volgende randvoorwaarden gesteld: Horeca is gerelateerd aan de evenementen zoals gedefinieerd in het evenementenschema; Winst van de horeca moet rechtstreeks toekomen aan de exploitant van het theater; Capaciteit van het horecauitgiftepunt moet zowel bij weinig als veel bezoekers toereikend zijn (dus binnen de pauze alle drankjes uitgeserveerd kunnen krijgen); Horecauitgiftepunt moet zowel boven aan de tribune als beneden kunnen worden gepositioneerd (bij openstelling park beneden, bij grote voorstellingen boven); Horecauitgiftepunt moet passen bij het karakter van het theater, zowel in uitstraling als gebruik. De investering van een horecauitgiftepunt wordt geschat op circa ,--.

17 5.2 LICHT EN GELUID Op dit moment beschikt het OLT niet over een eigen basisset voor geluid en licht. Dat betekent dat op dit moment voor iedere activiteit een installatie moet worden ingehuurd. Dit drukt aanzienlijk op de bestaande exploitatiesubsidie. Om die reden wordt voorgesteld over te gaan tot het aanschaffen van een basisset voor licht en geluid waarmee een groot deel van de beoogde evenementen kan worden ondersteund. Bij grote professionele evenementen moet geluid en licht worden ingehuurd of wordt door artiesten zelf meegenomen. Bij de opstelling en keuze van de set wordt in overleg met de gemeentelijke geluidsdeskundigen gekeken naar optimale geluidsvoorziening voor de evenementen en zo min mogelijk overlast voor de omgeving. Bij de aanschaf zal daarnaast rekening worden gehouden met de volgende voorwaarden: Brede inzetbaarheid, schaalbaar; Goede kwaliteit geluid over de gehele tribune afgestemd op verschillende evenementen en bijeenkomsten. Goede dekking, licht gehele podiumdeel, front en tegen; Bestand tegen weersinvloeden; Bestand tegen vandalisme; Adequate stroomvoorziening. Op basis van een aantal offertes wordt de investering in een basisset voor licht en geluid geschat op ca , INRICHTING VAN DE KLEEDKAMERS De kleedkamers en toiletruimtes worden gerestaureerd en functioneel gemaakt. Voor voorzieningen in de kleedkamers, bijv. meubilair wordt een investering geraamd van ca , OVERKAPT PODIUM Bij de meeste voorstellingen is een overkapt podium essentieel. Om flexibel te kunnen zijn en verschillende opstellingen met podium en publiek te kunnen maken wordt gekozen voor een semipermanente overkapping van het podium. De omvang van het podium wordt bepaald door wat functioneel noodzakelijk is voor optredens

18 van artiesten en akoestisch noodzakelijk is voor de gewenste geluidsreductie. Daarmee wordt ook de sfeer van het openluchttheater zoveel mogelijk behouden. Bij de aanschaf van een podium worden de volgende voorwaarden gesteld: Podium moet overdekt zijn (dit werkt geluidwerend en maakt het OLT geschikt voor bredere evenementen); Overkapt podium moet op- en af te breken zijn. De investering in een overkapt podium is geraamd op circa , FIETSPARKEREN Met name bij grote evenementen ontstaat overlast van geparkeerde fietsen. In overleg met ABEO en omwonenden is geconcludeerd dat er geen draagvlak is voor een permanente stallingsvoorziening in de nabijheid van het OLT omdat de stalling slechts een aantal keer per jaar gebruikt zal worden. Om die reden wordt geïnvesteerd in mobiele fietsrekken die ten tijden van een evenement geplaatst kunnen worden. De investering in fietsenrekken is geraamd op circa , INVESTERINGSOVERZICHT THEATERFACILITEITEN Omschrijving Investering (raming) Horecafaciliteit Licht en geluid (basisset) Inrichting kleedkamers Podium (overkapt en semi permanent) Fietsparkeren (mobiele rekken) Camerabewaking Monitoring geluidscategorieën evenementen Totaal

19 6 ORGANISATIE Op dit moment is de organisatie van het OLT als volgt geregeld (schema). Bestuur, programmering (via Cultura), coördinator, conciërge. Statutair is ook een programma-commissie vereist. Het bestuur wordt statutair als volgt benoemd: bestuurslid A, voorzitter, benoemd door de gemeente bestuurslid B, aangewezen door st. Domus A en B benoemen overige bestuursleden Wat speelt in Ede is dat de huidige theaterfunctie over meerdere locaties en organisaties is verspreid (Het OLT, Cultura, de Reehorst en Cinemec). Dat is niet effectief, kostenverhogend en onduidelijk voor het publiek. Dit heeft negatieve effecten op het totale publieksbereik voor de theaterfunctie in Ede. Voor het OLT verdient het daarom de voorkeur om de samenwerking te zoeken met een van de andere organisaties. Qua programmering en visie is er al een samenwerking met Cultura. Toekomstbeeld is dat St. OLT nog meer de samenwerking zoekt op het gebied van de programmering, kaartverkoop en marketing met Cultura. Daarnaast ontwikkelt de stichting een breed netwerk van vrijwilligers dat ingezet kan worden bij evenementen. Een professionele kracht coördineert deze vrijwilligers en is aanspreekpunt voor buurt, artiesten en publiek bij evenementen.

20 7 EXPLOITATIE 7.1 EXPLOITATIEPROGNOSE De kerngroep heeft LAgroup gevraagd om een exploitatieprognose op te stellen voor: 1. de toekomstvariant waarin alle belangengroepen zich herkennen, en 2. een 0 variant waarbij wordt uitgegaan van de huidige exploitatiesubsidie van Voor de volledige rapportage wordt verwezen naar de bijlage 4. Hierna volgen de belangrijkste conclusies. Variant Aantal evenementen Benodigde exploitatiesubsidie Toekomstvari ant (exclusief vervangingsreservering). 0 variant St OLT bepaalt het aantal evenementen binnen de gestelde kaders van de consensusvariant (exclusief vervangingsreservering) Toelichting op de varianten: De toekomstvariant De toekomstvariant is uitvoerig besproken in dit visiedocument. In deze variant wordt met 24 evenementen voldaan aan de centrale doelstelling als het gaat om het intensiveren van het aantal evenementen, het vergroten van het publieksbereik en het waarborgen van de leefbaarheid. Met een extra subsidie van de gemeente is de exploitatie sluitend. Daarmee wordt het Openluchttheater meer gericht op louter Edese cultuur dan in de ambitie is verwoord. De 0 variant In dit scenario wordt op verzoek van de gemeenteraad uitgegaan van de huidige exploitatiesubsidie aan het theater. In het rapport van Lagroup staat beschreven aan welke knoppen er gedraaid kan worden om de kosten te beperken. Door de kosten te beperken kan de exploitatie met de huidige subsidie sluitend zijn. De knoppen zijn: horecavoorziening runnen met vrijwilligers, minder professionals in de organisatie zetten en minder professionele podiumkunstevenementen organiseren (dat zijn de evenementen die meer geld kosten dan dat ze opleveren). Op dit moment vinden jaarlijks ongeveer 10 evenementen plaats. Met investeringen in de theaterfaciliteiten ontstaat ruimte om binnen hetzelfde subsidiebedrag meer evenementen te organiseren (er is immers minder inhuur van zaken als licht- en geluidapparatuur

21 nodig). Het is aan St OLT om binnen de gestelde kaders keuzes te maken aan welk van de genoemde knoppen zij wil draaien om de kosten laag te houden waardoor de huidige subsidie toereikend is voor een sluitende exploitatie. Met activiteiten als openstelling van het park met kleine muziek ensembles, voorstellingen van scholen en meerdaagse festivals als Eten op rolletjes, krijgt het theater binnen Ede meer bekendheid en wordt het maatschappelijk intensiever gebruikt. Het advies van de kerngroep is dan ook dat bij de keuze voor deze variant de stichting die evenementen overeind houdt. De ambitie zoals verwoord in hoofdstuk 2 wordt niet behaald met dit scenario. De centrale doelstelling om het theater een groter publieksbereik te bieden wordt niet gehaald. Ook wordt er bij deze variant een minder gevarieerd programma geboden. De leefbaarheid van de wijk blijft gelijk. Advies De kerngroep adviseert in te zetten op de toekomstvariant omdat hiermee recht wordt gedaan aan de ambitie het theater intensiever te gaan gebruiken. Daarnaast kan met de voorgestelde maatregelen in hoofdstuk 5 de leefbaarheid worden gewaarborgd. Ook is de exploitatie sluitend. Hiermee heeft de kerngroep aan de opdracht voldaan en kan het Openluchttheater de belangrijke culturele waarde krijgen die zo n mooie plek verdient. 7.2 BESCHIKBAARSTELLEN FINANCIËLE MIDDELEN De vraag of het maatschappelijk verantwoord is om jaarlijks extra financiële middelen van de gemeente beschikbaar te stellen voor de programmering van het OLT (de huidige jaarlijkse bijdrage bedraagt ) is in de kerngroep niet aan de orde geweest. Volgens het rapport van LAgroup (d.d. 20 maart 2015) en dit visiedocument gaat het om onderstaande extra gemeentelijke middelen: een verhoging van de jaarlijkse bijdrage met voor de exploitatie; een jaarlijkse reservering ad voor vervanging roerende zaken; de jaarlijkse kosten onderhoud van de benodigde theaterfaciliteiten (zijn nog niet geraamd). Daarnaast zijn incidentele investeringen nodig ten behoeve van: een éénmalige bijdrage van minimaal á ten behoeve van de financiële reserve van de St OLT (de stichting heeft geen financiële reserve); de aanschaf van de licht- en geluidsapparatuur ter grootte van , deze kosten komen voor 50% ten laste van de gemeente en voor 50% ten laste van de provincie; de investering van de overige benodigde theaterfaciliteiten (horecauitgiftepunt, inrichting kleedkamers, podium met overkapping, fiets parkeren,

22 camerabewaking en monitoring geluidscategorieën evenementen) ad , deze investering komt voor 50% ten laste van de gemeente en voor 50% ten laste van de provincie. 8 VERVOLGPROCES Na vaststelling van deze toekomstvisie voor het gebruik van het OLT door de gemeenteraad, worden verschillende onderdelen nader uitgewerkt, te weten: Verwerken van de uitgangspunten in het evenementenbeleid van de gemeente Ede (wordt op dit moment geactualiseerd) en naar een evenementenhandboek voor het OLT (op te stellen door gemeente en St. OLT). ABEO en Omwonenden worden hier bij betrokken. Programma van eisen opstellen en aanbesteden van de theaterfaciliteiten Uitwerken van de randvoorwaarden voor horecauitgiftepunt in een programma van eisen en daarna aanbesteden In gang zetten van een bestemmingsplanwijziging voor het horecauitgiftepunt en podium met overkapping. ABEO en Omwonenden worden geïnformeerd. Uitwerken van de organisatie voor de exploitatie van het theater door het huidige stichtingsbestuur Monitoring van de geluidsbelasting rond evenementen Handhaving rond evenementen op parkeren, geluidoverlast, sluitingstijden, openbare orde en veiligheid Monitoring en evaluatie van de evenementen en de leefbaarheid (twee maal per jaar).

23

24 BIJLAGE 1. AKOESTISCH ONDERZOEK OLT VOORSTELLINGEN PER GELUIDTYPE BIJLAGE 2. EVENEMENTENTABEL KERNGROEP INCLUSIEF AANTAL Soort evenement Professionele concerten/voorstellingen muziekvoorstelling (pop), uitgezonderd hous en dance Aantal bezoekers Timing geluidtype zomer x voorstellingen cabaret, (muziek)theater 350 zomer x concerten klassieke muziek/ niet versterkte muziek Culturele en maatschappelijke verhuur 250 lente, zomer, herfst voorstellingen scholen 500 lente, thematische (amateur) activiteiten/festivals, waaronder Cultureel Café Dante zomer taptoe lente x (max 8 per jaar) 375 x oecumenische dienst 750 x geluidtype 2 geluidtype 3 geluidtype 4 x x Commerciële verhuur meerdaags festival: eten op rolletjes meerdaagse sportactiviteit: ijsbaan (4 weken) zomer x p.m. winter x Overige evenementen filmvoorstelling herfst x finish/start sportevenementen 200 x vergaderingen/congressen x

25 openstelling park 100 x BIJLAGE 3 SAMENVATTING UITGANGSPUNTEN VOOR DE LEEFBAARHEID Bijzonderheden locatie Juridisch kader Verkeer Communicatie Openbare orde, veiligheid en handhaving Locatie ligt in rustige woonwijk met veel omwonenden. Het OLT wordt gebruikt volgens de gebruiksmogelijkheden van het bestemmingsplan,alle evenementen moeten publiek toegankelijk zijn. Akoestisch onderzoek heeft plaatsgevonden en op basis daarvan is in de kerngroep consensus bereikt over het maximaal aantal voorstellingen per jaar: - 8 evenementen van geluidtype 1-16 evenementen van geluidtype 2 en 3, waarvan 1 meerdaags evenement in de winter en 1 in de zomer. - geen beperking op activiteiten van geluidtype 4 Evenementenbeleid gemeente Ede (wordt op dit moment geactualiseerd). In het evenementenbeleid wordt de koppeling gelegd met diverse wetten en regelingen. Zo wordt onder meer een koppeling gelegd met het Activiteitenbesluit, de APV, maar ook met het bestemmingsplan. St. OLT communiceert haar programmering met de gemeente Ede. De gemeente oordeelt vervolgens aan de hand van haar evenementenbeleid welke vergunningen en/ of ontheffingen nodig zijn. De verkeersmaatregelen liggen vast in een verkeersplan (zie bijlage 3) Aan het begin van het seizoen maken St OLT, vertegenwoordiging van bewoners, brandweer en afd verkeersvoorzieningen samen de afweging welke verkeersmaatregelen voor welk evenement moeten worden genomen. Het accent ligt op preventie. De stichting OLT informeert de bezoeker over de verschillende parkeer- mogelijkheden en de risico s van foutparkeren. Bij grote evenementen zorgen ze ook voor verkeersregelaars. De stichting OLT zorgt ook voor de afzetting van kwetsbare gebieden en plaatst mobiele hekken om het fietsparkeren te reguleren. Ook zorgt zij ervoor dat bussen tijdens de voorstellingen op daartoe aangewezen locaties parkeren. Communicatie met omwonenden: Alle evenementen staan op de website van OLT. Een jaaroverzicht wordt via verspreid onder de omwonenden. Mutaties worden minimaal vier weken van te voren aangekondigd via . Er komt twee maal per jaar een bewonersoverleg waarbij evenementen en de gang van zaken worden geëvalueerd onder leiding van de wijkregisseur. I.v.m. openbare orde en veiligheid, vandalisme is het OLT alleen in combinatie met evenementen geopend. Brandweer, preventie, Veiligheid: Redelijk, afhankelijk van aantal personen en te treffen compenserende maatregelen. Grootste knelpunt is de vluchtmogelijkheid voor publiek en de bereikbaarheid voor hulpverlenersdiensten. Max personen. Bij grote evenementen (meer dan bezoekers) is risico-analyse gewenst. Dit is van belang in het kader van de openbare orde en dus ook voor inzet politie/toezicht. Bij evenementen met meer dan 750 te verwachtten bezoekers wordt door toezichthouders een half uur voor aanvangstijd een ronde gelopen. De eindtijd van evenementen (sluiting OLT) is maximaal uur. Bij meerdaagse evenementen in de zomer geldt een eindtijd (sluiting OLT) van uur en in de winter van uur. Hierop wordt gehandhaafd.

26 BIJLAGE 4. EEN EXPLOITATIEPROGNOSE VOOR HET NIEUWE OPENLUCHTTHEATER IN EDE

Burgemeester en wethouders

Burgemeester en wethouders Burgemeester en wethouders Raadsvoorstel voor behandeling in oordeelvormende/besluitvormende vergadering Datum vergadering : 21-5-2015 Zaaknummer: 28462 Onderwerp : Kaders toekomstig gebruik Openluchttheater

Nadere informatie

Openluchttheater (OLT)

Openluchttheater (OLT) Projectaanvraag regio FoodValley Openluchttheater Ede (OLT) REGIOCONTRACT REGIO FOODVALLEY A. Projectgegevens A.1. Project Gegevens project Projectnaam: Openluchttheater (OLT) Speerpunt Strategische agenda

Nadere informatie

Aanwijzingsbesluit vergunningvrije evenementen. Besluit vast te stellen het: Aanwijzingsbesluit vergunningvrije evenementen

Aanwijzingsbesluit vergunningvrije evenementen. Besluit vast te stellen het: Aanwijzingsbesluit vergunningvrije evenementen Aanwijzingsbesluit vergunningvrije evenementen De burgemeester van de gemeente Almere; Gelet op het bepaalde in: artikel 2:10 van de Algemene plaatselijke verordening 2011 (APV); Overwegende dat; - artikel

Nadere informatie

Cacaofabriek: SCH. Presentatie aan commissie Omgeving op 20-01

Cacaofabriek: SCH. Presentatie aan commissie Omgeving op 20-01 Cacaofabriek: SCH Presentatie aan commissie Omgeving op 20-01 Agenda: Inleiding wethouder Stienen Terug in de tijd: periode juni december 2014 Beknopte toelichting Bedrijfsplan. Stand van zaken Bedrijfsplan.

Nadere informatie

Locatiespecifi eke Aandachtspun ten (Flora en Fauna, bereikbaarheid, Onderscheidende Kenmerken

Locatiespecifi eke Aandachtspun ten (Flora en Fauna, bereikbaarheid, Onderscheidende Kenmerken Bijlage: Locatiematrix. Er wordt in de matrix een advies gegeven ten aanzien van de te hanteren maximale per locatie genoemd. Voor een aantal locaties, met name daar waar een relatief lage norm is vastgesteld,

Nadere informatie

kernwaardeanalyse het park 1. Startpunt (ambitie van de stad, vernieuwing) 2. Profiel vanuit de kracht van de plek IDENTITEIT IDENTITEITSDRAGER

kernwaardeanalyse het park 1. Startpunt (ambitie van de stad, vernieuwing) 2. Profiel vanuit de kracht van de plek IDENTITEIT IDENTITEITSDRAGER Voor de meest gebruikte evenementenlocaties in het centrum van Rotterdam zijn locatieprofielen beschreven. De profielen zijn opgesteld door Dienst Veiligheid en Bureau Binnenstad van de gemeente Rotterdam,

Nadere informatie

Locatieprofiel De Loper

Locatieprofiel De Loper Locatieprofiel De Loper Als u een evenement in Vlaardingen wilt organiseren kan dat op meerdere locaties. Voor deze locaties zijn locatieprofielen opgesteld, zodat u makkelijk kunt zien welke locatie geschikt

Nadere informatie

(Geluids-)overlast evenementen

(Geluids-)overlast evenementen (Geluids-)overlast evenementen Inleiding Het huidige evenementenbeleid van de gemeente Asten is op 19 december 2006 door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin zijn ook de geluidsnormen voor evenementen opgenomen.

Nadere informatie

Rapport Een exploitatieprognose voor het nieuwe Openluchttheater in Ede

Rapport Een exploitatieprognose voor het nieuwe Openluchttheater in Ede Rapport Een exploitatieprognose voor het nieuwe Openluchttheater in Ede Gemeente Ede 7 april 2015 2015-010 rp 06 lagroup www.lagroup.nl Postbus 1558 consult@lagroup.nl 1000 bn Amsterdam + 31 (0)20-550

Nadere informatie

LOCATIEPROFIEL EVENEMENTEN ZUIDERPARK. Groene locatie voor middelgrote evenementen waarbij ontmoeten centraal staat

LOCATIEPROFIEL EVENEMENTEN ZUIDERPARK. Groene locatie voor middelgrote evenementen waarbij ontmoeten centraal staat LOCATIEPROFIEL EVENEMENTEN ZUIDERPARK Groene locatie voor middelgrote evenementen waarbij ontmoeten centraal staat INHOUDSOPGAVE Identiteit van de locatie 1.1 Ambitie en profiel 1.2 Gewenste programmering

Nadere informatie

Plan van Aanpak Evaluatie evenementen Binnenterrein Castellum / Hoge Woerd

Plan van Aanpak Evaluatie evenementen Binnenterrein Castellum / Hoge Woerd Plan van Aanpak Evaluatie evenementen Binnenterrein Castellum / Hoge Woerd 1. Aanleiding De gemeenteraad heeft op 26 mei 2016 per motie (nr. 54) gevraagd de in 2017 te organiseren evenementen op en rond

Nadere informatie

Gemeente Ten Boer. Aanvraagformulier evenementenvergunning

Gemeente Ten Boer. Aanvraagformulier evenementenvergunning Gemeente Ten Boer Aanvraagformulier evenementenvergunning Toelichting Aanvraagformulier evenementenvergunning Ten Boer Dit aanvraagformulier is bestemd voor het aanvragen van een vergunning voor een evenement.

Nadere informatie

Locatieprofiel Broekweg

Locatieprofiel Broekweg Locatieprofiel Broekweg Als u een evenement in Vlaardingen wilt organiseren kan dat op meerdere locaties. Voor deze locaties zijn locatieprofielen opgesteld, zodat u makkelijk kunt zien welke locatie geschikt

Nadere informatie

Locatieprofiel Maasboulevard

Locatieprofiel Maasboulevard Locatieprofiel Maasboulevard Als u een evenement in Vlaardingen wilt organiseren kan dat op meerdere locaties. Voor deze locaties zijn locatieprofielen opgesteld, zodat u makkelijk kunt zien welke locatie

Nadere informatie

1. Startpunt (ambitie van de stad) 2. Profiel vanuit kracht van de plek. 3.Fysieke kenmerken van de plek. 1.1 Locatieprofiel

1. Startpunt (ambitie van de stad) 2. Profiel vanuit kracht van de plek. 3.Fysieke kenmerken van de plek. 1.1 Locatieprofiel Locatieprofiel Markt Als u een evenement in Vlaardingen wilt organiseren kan dat op meerdere locaties. Voor deze locaties zijn locatieprofielen opgesteld, zodat u makkelijk kunt zien welke locatie geschikt

Nadere informatie

Locatieprofiel Broekpolder

Locatieprofiel Broekpolder Locatieprofiel Broekpolder Als u een evenement in Vlaardingen wilt organiseren kan dat op meerdere locaties. Voor deze locaties zijn locatieprofielen opgesteld, zodat u makkelijk kunt zien welke locatie

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek evenementen Landgoed kasteel de Berckt te Baarlo ten behoeve van een ruimtelijke onderbouwing

Akoestisch onderzoek evenementen Landgoed kasteel de Berckt te Baarlo ten behoeve van een ruimtelijke onderbouwing Akoestisch onderzoek evenementen Landgoed kasteel de Berckt te Baarlo ten behoeve van een ruimtelijke onderbouwing Datum 14 mei 2012 Referentie 20120487-04 Referentie 20120487-04 Rapporttitel Akoestisch

Nadere informatie

Locatieprofielen voor evenementen: balans tussen levendigheid en leefbaarheid

Locatieprofielen voor evenementen: balans tussen levendigheid en leefbaarheid Locatieprofielen voor evenementen: balans tussen levendigheid en leefbaarheid Een samenvatting van de nota Geluid en de locatieprofielen 28 september 2016 Aanleiding Het evenementenbeleid is aangenomen

Nadere informatie

Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 11

Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 11 Adviescommissie 12 oktober 2010 Dagelijks bestuur 21 oktober 2010 Algemeen bestuur 11 november 2010 Aantal bijlagen: 1 Agendapunt: 11 Onderwerp Beleidskader evenementen Groengebied Amstelland Het algemeen

Nadere informatie

Locatieprofiel Veerplein

Locatieprofiel Veerplein Locatieprofiel Veerplein Als u een evenement in Vlaardingen wilt organiseren kan dat op meerdere locaties. Voor deze locaties zijn locatieprofielen opgesteld, zodat u makkelijk kunt zien welke locatie

Nadere informatie

Locatieprofiel Dirk de Derdelaan

Locatieprofiel Dirk de Derdelaan Locatieprofiel Dirk de Derdelaan Als u een evenement in Vlaardingen wilt organiseren kan dat op meerdere locaties. Voor deze locaties zijn locatieprofielen opgesteld, zodat u makkelijk kunt zien welke

Nadere informatie

Vrijgestelde evenementen

Vrijgestelde evenementen Vrijgestelde evenementen Bronckhorst, 2013 Pagina 1 van 6 1. Vrijgestelde evenementen Evenementen bestaan er in vele soorten en maten. Bij een aantal evenementen is het zeer onwaarschijnlijk dat het evenement

Nadere informatie

Het Park, oase van rust, ontspanning en vertier

Het Park, oase van rust, ontspanning en vertier Het Park, oase van rust, ontspanning en vertier 1. Startpunt (ambitie van de stad, vernieuwing) Het Park de groene oase van rust en ontspanning aan de Maas waar het prettig toeven is in alle seizoenen

Nadere informatie

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 2 november 2015 Agenda nr: Onderwerp: Uitbreiding grot en overkapping podium Openluchttheater. Aan de gemeenteraad,

Raadsnota. Raadsvergadering d.d.: 2 november 2015 Agenda nr: Onderwerp: Uitbreiding grot en overkapping podium Openluchttheater. Aan de gemeenteraad, Raadsnota Raadsvergadering d.d.: 2 november 2015 Agenda nr: Onderwerp: Uitbreiding grot en overkapping podium Openluchttheater Aan de gemeenteraad, 1. Doel, Samenvatting en Advies van het raadsvoorstel

Nadere informatie

Plan van Aanpak Horecavisie Emmen

Plan van Aanpak Horecavisie Emmen Plan van Aanpak Horecavisie Emmen vastgesteld door b&w op 19-06-2018 1. Inleiding... 3 1.1 Aanleiding... 3 1.2 Onderwerpen Horecavisie... 3 1.3 Reikwijdte Horecavisie... 3 2. Onderwerpen Horecavisie...

Nadere informatie

Voorstel voor de Raad

Voorstel voor de Raad Voorstel voor de Raad Datum raadsvergadering : 31 oktober 2013 Agendapuntnummer : XV, punt 5 Besluitnummer : 1105 Portefeuillehouder : Burgemeester Roger de Groot Aan de gemeenteraad Onderwerp: Nota Evenementen.

Nadere informatie

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID

UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID UPDATE CITYMARKETING & EVENEMENTENBELEID Apeldoorn, 15 oktober 2015 Geachte heer, mevrouw, De gemeente werkt aan beleid voor citymarketing en evenementen. Wij hebben hierover met veel Apeldoornse partijen

Nadere informatie

Aanvraagformulier kleine evenementen Gemeente Amersfoort

Aanvraagformulier kleine evenementen Gemeente Amersfoort Aanvraagformulier kleine evenementen Gemeente Amersfoort Met dit formulier vraagt u een evenementenvergunning aan. Alleen een volledig ingevulde en gedocumenteerd formulier wordt in behandeling genomen.

Nadere informatie

Locatiebeleid Evenementen. Centrum West

Locatiebeleid Evenementen. Centrum West Locatiebeleid Evenementen Centrum West gemeente Eindhoven VB - Veiligheid en Bestuur, VH - Veiligheid juni 2015 Colofon Uitgave Gemeente Eindhoven VB - Veiligheid en Bestuur, VH - Veiligheid Datum juni

Nadere informatie

Alternatief plan nieuwbouw Theater aan de Parade

Alternatief plan nieuwbouw Theater aan de Parade College van B&W 24 / 05 / 17 Alternatief plan nieuwbouw Theater aan de Parade Raadsvoorstel Theater aan de Parade 1a. Historie: 2011, 2012 2011, keuze voor nieuwbouw - op basis van brede discussie over

Nadere informatie

PARKEERONDERZOEK BINNENSPEELLOCATIE PLASWIJCKPARK 25 februari 2011

PARKEERONDERZOEK BINNENSPEELLOCATIE PLASWIJCKPARK 25 februari 2011 PARKEERONDERZOEK BINNENSPEELLOCATIE PLASWIJCKPARK 25 februari 2011 In opdracht van de Stichting Plaswijckpark uitgevoerd door: 1. INLEIDING Het Plaswijckpark is een familiepark in de deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Project Herinrichting Herenweg, Oranje Nassaulaan Warmond. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen

Raadsvoorstel. Project Herinrichting Herenweg, Oranje Nassaulaan Warmond. besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen Raadsvoorstel Project Herinrichting Herenweg, Oranje Nassaulaan Warmond doel: aan: besluitvormend de raad van de gemeente Teylingen zaaknummer: 168639 datum voorstel: 7 september 2016 datum collegevergadering:

Nadere informatie

Beleidsplan 2013-2016 Reuringfestival

Beleidsplan 2013-2016 Reuringfestival Beleidsplan 2013-2016 Reuringfestival De missie van Reuring Reuring is een jaarlijks terugkerend, internationaal theater- en muziekfestival in Purmerend. Het Reuring Festival richt zich op een breed publiek.

Nadere informatie

VEILIGHEIDSPLAN (NAAM EVENEMENT INVULLEN)

VEILIGHEIDSPLAN (NAAM EVENEMENT INVULLEN) VEILIGHEIDSPLAN (NAAM EVENEMENT INVULLEN) Inhoud 1. Inleiding... 29 2. Procedure... 29 3. Algemene beschrijving van het evenement... 29 4. Toezicht (beveiligingswerkzaamheden)... 30 5. EHBO... 31 6. Brandveiligheid...

Nadere informatie

Nota Evenementenbeleid

Nota Evenementenbeleid Nota Evenementenbeleid Management Ondersteuning Datum: 26-04-11 Nota Evenementenbeleid Het doel van dit evenementenbeleid is dat we komen tot betere afstemming. Zodat iedereen samenleving, bezoekers én

Nadere informatie

Agenda. Terugblik 28 augustus & samenvatting input. Randvoorwaarden exploitatie. Pauze. Aanreiken huiswerk: contractuele afspraken

Agenda. Terugblik 28 augustus & samenvatting input. Randvoorwaarden exploitatie. Pauze. Aanreiken huiswerk: contractuele afspraken Werkbijeenkomst 2 Gemeenschapshuis Asten d.d. 6-9-2018 Agenda Terugblik 28 augustus & samenvatting input Randvoorwaarden exploitatie Pauze Aanreiken huiswerk: contractuele afspraken Voorbereiding Werkbijeenkomst

Nadere informatie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie

Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Samen naar een toekomstbestendige vrijetijdseconomie Zuid-Limburg Position Paper van de 16 Zuid-Limburgse gemeenten, aangeboden door de voorzitters van het Bestuurlijk Overleg Ruimtelijke Economie en Nationaal

Nadere informatie

Nieuw evenement: Lente Kabinet

Nieuw evenement: Lente Kabinet RECREATIESCHAP HET TWISKE Adviescommissie 5 november 2012 agendapunt 6 Dagelijks bestuur 15 november 2012 Algemeen bestuur 5 december 2012 Aantal bijlagen 1 Onderwerp Besluit Korte toelichting Consequenties

Nadere informatie

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de

Kadernota Evenementen. Provincie Groningen van de Kadernota Evenementen 2016-2020 van de Provincie Groningen Kadernota Evenementen 2016-2020 van de provincie Groningen Het huidige evenementenbeleid heeft een looptijd tot en met 2015. In deze kadernota

Nadere informatie

www.kv.nl/opdrachten/ Directeur Bevlogen, communicatief, (cultureel) ondernemend, innovatief Naarden Directeur Stichting Grote Kerk Naarden Organisatie Stichting Grote Kerk Naarden Stichting Grote Kerk

Nadere informatie

Overzicht van het participatietraject

Overzicht van het participatietraject Bijlage: Overzicht van het participatietraject In deze bijlage wordt een overzicht gegeven van de bijdragen van de verschillende partijen in de totstandkoming van de Evenementenverordening 2014. De reacties

Nadere informatie

Veluwse Poort in beeld. Een onderzoek naar de bekendheid en beeldvorming van Veluwse Poort

Veluwse Poort in beeld. Een onderzoek naar de bekendheid en beeldvorming van Veluwse Poort Veluwse Poort in beeld Een onderzoek naar de bekendheid en beeldvorming van Veluwse Poort INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding... 2 1.1. Aanleiding... 2 1.2. Doel van het onderzoek... 2 1.3. Probleemstelling...

Nadere informatie

Stationsgebied & Kenaupark

Stationsgebied & Kenaupark Bijlage 4 Locatieprofiel Stationsgebied & Kenaupark Een locatieprofiel bestaat uit twee onderdelen: de gewenste programmering-/ambitie van de stad en de beheers-aspecten en fysieke eigenschappen van de

Nadere informatie

Theater de Omval brengt de cultuur dichterbij

Theater de Omval brengt de cultuur dichterbij Theater de Omval brengt de cultuur dichterbij Beleidsplan Stichting De Omval 2018 2022 6 december 2017 Inhoud Inleiding 1 Onze missie 2 Onze visie 2 Ons profiel Theater, Beheer, Horeca 2 Aandachtspunten

Nadere informatie

Evenementenbeleid Boxmeer

Evenementenbeleid Boxmeer Evenementenbeleid Boxmeer Pieter Jans (Geluidspecialist) Arie Peters (Teammanager Vergunningen, toezicht en handhaving) Evenementenbeleid boxmeer Evenementenbeleid van 2008 - Gemeente wil actualiseren

Nadere informatie

VERHALEN VOOR IEDEREEN

VERHALEN VOOR IEDEREEN VERHALEN VOOR IEDEREEN ambitie 2018-2022 Verhalen maken nieuwsgierig. Op onze podia worden talloze verhalen verteld; in toneelstukken, concerten en dansvoorstellingen. Oude klassieke verhalen, actuele

Nadere informatie

BESCHIKKING WET MILIEUBEHEER

BESCHIKKING WET MILIEUBEHEER DEFINITIEF Afdeling Veiligheid, Vergunningen en Handhaving Registratiekenmerk: VVH/vr/615324 BESCHIKKING WET MILIEUBEHEER BURGEMEESTER EN WETHOUDERS VAN VLISSINGEN ONDERWERP Op 1 januari 2008 is het Besluit

Nadere informatie

Stadsstrand Hoorn. Parkeerstudie

Stadsstrand Hoorn. Parkeerstudie Stadsstrand Hoorn Parkeerstudie Inhoudsopgave 1. Inleiding... 2 2. Uitgangspunten en onderzoeksvragen... 3 2.1 Uitgangspunten... 3 2.2 Onderzoeksvragen... 3 3. Varianten... 4 3.1 Variant 1a... 4 3.2 Variant

Nadere informatie

Beleidsplan Theater RhederArt

Beleidsplan Theater RhederArt Beleidsplan Theater RhederArt Dieren, 14-11-2017 Versie 2.2 1 1. Inleiding: Dit is het beleidsplan van de organisatie Stichting Theater RhederArt vanaf 2017. Middels dit plan krijgt u inzicht in de ambities

Nadere informatie

Schouwburg & Filmtheater Agnietenhof, plek van cultuur en ontmoeting

Schouwburg & Filmtheater Agnietenhof, plek van cultuur en ontmoeting Schouwburg & Filmtheater Agnietenhof, plek van cultuur en ontmoeting In deze notitie worden de verbouwingsplannen van de Agnietenhof toegelicht. Het is bedoeld om, na de beeldvormende avond van afgelopen

Nadere informatie

NOTA VAN UITGANGSPUNTEN. Op weg naar nieuw beleid amateurkunsteducatie. voor de periode

NOTA VAN UITGANGSPUNTEN. Op weg naar nieuw beleid amateurkunsteducatie. voor de periode NOTA VAN UITGANGSPUNTEN Op weg naar nieuw beleid amateurkunsteducatie voor de periode 2019-2021 Utrecht.nl Colofon uitgave Culturele Zaken Gemeente Utrecht 030-286 00 00 info@utrecht.nl in opdracht van

Nadere informatie

De kunst van samen vernieuwen

De kunst van samen vernieuwen De kunst van samen vernieuwen Cultuuragenda gemeente Zutphen 2016 Kunst, cultuur en erfgoed geven kleur aan Zutphen. Ze zorgen voor een leefbare en dynamische samenleving, sociale en economische vitaliteit

Nadere informatie

levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum Utrecht

levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum Utrecht Voorbeeld Ondernemers van gezocht, een titel over die programma s twee regels en activiteiten Voorbeeld willen van leveren een subtitel voor een levendige voorziening in Naam Leidsche auteur Rijn Centrum

Nadere informatie

Het kan succesvol zijn

Het kan succesvol zijn Het kan succesvol zijn Inhoud 1.Historie 2.Doel van dit document 3.Analyse 4.Poppodium 5.Organisatie 6.Huisvesting 7.Bestuursvorm 8.Vrijwilligers 9.Subsidiegelden 10.Continuïteit 11.Agenda 12.Stappenplan

Nadere informatie

Meerdaagse festivals in De Groene Ster 2018

Meerdaagse festivals in De Groene Ster 2018 D E F I N I T I E V E K A D E R S T E L L I N G Meerdaagse festivals in De Groene Ster 2018 Aan: Van: Organisatoren meerdaagse evenementen De Groene Ster Gemeente Leeuwarden Datum: 7 maart 2018 Bijlage:

Nadere informatie

Raadsplein besluitvormend. Voorgesteld besluit raad

Raadsplein besluitvormend. Voorgesteld besluit raad Raadsplein besluitvormend Datum 17 december 2018 onderwerp Ontwikkeling en realisatie tijdelijke initiatieven Voorsterpoort (Rova terrein) portefeuillehouder Monique Schuttenbeld informant Scheper, Michiel

Nadere informatie

Ford automuseum te Hillegom; actualisering 2009 te Hillegom

Ford automuseum te Hillegom; actualisering 2009 te Hillegom Ford automuseum te Hillegom; actualisering 2009 te Hillegom Actualisering 2009 Opdrachtgever : Gemeente Hillegom Kenmerk : R067526adA0.ac Datum : 11 september 2009 Auteur : dhr. ir. A.H.M. Crone Inhoudsopgave

Nadere informatie

lim Gemeente Delft Geachte leden van de raad,

lim Gemeente Delft Geachte leden van de raad, Samenleving lim Gemeente Delft Wijken en voorzieningen De Torenhove Martinus Nijhofflaan 2 2624 ES Delft Bankrekening BNG 28.50.01.787 t.n.v. gemeente Delft Retouradres : Wijken en voorzieningen, Postbus

Nadere informatie

Richtlijnen communicatieplan evenement

Richtlijnen communicatieplan evenement Richtlijnen communicatieplan evenement Inleiding Voor u ligt de richtlijn communicatieplan evenement. Voordat u verder gaat is er een aantal belangrijke punten over deze richtlijn. Deze richtlijn is bedoeld

Nadere informatie

Uitwerkingsnota Revitalisatie Openluchttheater Ede'

Uitwerkingsnota Revitalisatie Openluchttheater Ede' Uitwerkingsnota Revitalisatie Openluchttheater Ede' Gemeente Ede, september 2013 Versie 12-9-2013 1 1. Inleiding...3 1.1. Visie en ambitie...3 1.2. Opgave...3 1.3. Gebiedsomschrijving...3 1.4. Beschrijving

Nadere informatie

Vervolgbijeenkomst Thema Evenementen Ontwerp omgevingsplan Hembrugterrein

Vervolgbijeenkomst Thema Evenementen Ontwerp omgevingsplan Hembrugterrein Vervolgbijeenkomst Thema Evenementen Ontwerp omgevingsplan Hembrugterrein donderdag 23 maart 2017 Ongeveer 15 omwonenden en huidige ondernemers van het Hembrugterrein namen op donderdag 23 maart deel aan

Nadere informatie

Verkeer- en vervoersmanagementplan Radio Kootwijk

Verkeer- en vervoersmanagementplan Radio Kootwijk Verkeer- en vervoersmanagementplan Radio Kootwijk I Inleiding 1. In dit plan is beschreven hoe het vervoersmanagement wordt ingericht. II Kaders en scenario s 2. Scenario s: Voor het managen van bezoekersstromen

Nadere informatie

Voordracht voor de raadsvergadering Datum:

Voordracht voor de raadsvergadering Datum: Nummer Afdeling BD2011-004305 Voordracht voor de raadsvergadering Datum: 21-12-2011 Publicatiedatum Programma 4 Werk, Inkomen en Economie Agendapunt

Nadere informatie

Team Breda Breda brengt het samen 2

Team Breda Breda brengt het samen 2 Breda 2 Team Breda Onder deze titel is op 6 april 2017 de nieuwe sportbeleidsvisie en het uitvoeringsplan van de gemeente Breda unaniem door de gemeenteraad vastgesteld. De gemeente Breda voert al jaren

Nadere informatie

Gemeente Nissewaard Beleidsregels evenementenlocaties in woongebied Spijkenisse

Gemeente Nissewaard Beleidsregels evenementenlocaties in woongebied Spijkenisse Casenummer: 18.B.00110 Pagina 1 van 20 Gemeente Nissewaard Beleidsregels evenementenlocaties in woongebied Spijkenisse Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Nissewaard; gelet op artikel

Nadere informatie

zaalverhuur Prinsenkwartier

zaalverhuur Prinsenkwartier zaalverhuur Prinsenkwartier Het Prinsenkwartier Het Prinsenkwartier is dé natuurlijke plek waar kunst, kennis, design, technologie, innovatie en cultuurgeschiedenis op uiteenlopende en onorthodoxe wijze

Nadere informatie

BELEIDSNOTA 2016 2019

BELEIDSNOTA 2016 2019 BELEIDSNOTA 2016 2019 INHOUDSOPGAVE 1. Inleiding pagina 1. 2. Korte historieschets van de stichting en de concerten pagina 2. 3. Huidige stand van zaken met betrekking tot de concerten pagina 4. 4. Financiële

Nadere informatie

Aanvraagformulier Culturele Projecten 2018-I

Aanvraagformulier Culturele Projecten 2018-I 1 Gegevens aanvrager Naam organisatie/stichting Rechtsvorm IBAN Postadres Postcode Plaats 2 Gegevens contactpersoon Aanhef De heer Mevrouw Voorletters Achternaam Straat Postcode Plaats Telefoon / mobiel

Nadere informatie

Werkwijze en criteria activiteiten en evenementen Zwollefonds

Werkwijze en criteria activiteiten en evenementen Zwollefonds Werkwijze en criteria activiteiten en evenementen Zwollefonds In het meerjarenbeleidsplan van de Stichting Zwollefonds Binnenstad is het organiseren en aanjagen van goede evenementen en activiteiten in

Nadere informatie

Uitkomsten denk mee over de toekomst van Leidsenhage

Uitkomsten denk mee over de toekomst van Leidsenhage Uitkomsten denk mee over de toekomst van Leidsenhage Koningin Wilhelminalaan 2 Leidschendam Postbus 905 2270 AX Voorburg Telefoon 14 070 Fax (070) 320 13 02 www.leidschendam-voorburg.nl info@leidschendam-voorburg.nl

Nadere informatie

Evenementenvergunning aanvragen

Evenementenvergunning aanvragen Evenementenvergunning aanvragen Formulier voor het aanvragen van een evenementenvergunning als bedoeld in artikel 2:25 van de algemene Plaatselijke verordening 2009 (APV), alsmede voor het aanvragen van

Nadere informatie

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2

Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 Startnotitie Visie winkelcentra Heemstede- fase 2 1. Inleiding In het collegeakkoord voor de periode 2014-2018 is als één van de doelstellingen geformuleerd: Het college zet zich in voor een florerende

Nadere informatie

Programma van Eisen voor de Call Verkenning Nationale Museale Voorziening Slavernijverleden

Programma van Eisen voor de Call Verkenning Nationale Museale Voorziening Slavernijverleden Gedeelde geschiedenis amsterdam.nl/gedeeldegeschiedenis Verkenning Nationale Museale Voorziening Slavernijverleden Inleiding De keuze voor een Call Vereiste gegevens Planning Procedure toetsing en beoordeling

Nadere informatie

Raadsvoorstel. Agendapunt commissie: 5.1. Joyce.van.Doremalen- J. van Doremalen-Olde Agterhuis /591716

Raadsvoorstel. Agendapunt commissie: 5.1. Joyce.van.Doremalen- J. van Doremalen-Olde Agterhuis /591716 Agendapunt commissie: 5.1 steller telefoonnummer email J. van Doremalen-Olde Agterhuis 3417 Joyce.van.Doremalen- Olde.Agterhuis@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering 591708/591716 Portefeuillehouder

Nadere informatie

Bevrijdingsfestival Overijssel

Bevrijdingsfestival Overijssel Bevrijdingsfestival Overijssel Activiteitenplan 2017 20-8-2016 Inleiding Zwolle, augustus 2016 In dit activiteitenplan leest u onze plannen voor de 27 e editie van het Bevrijdingsfestival Overijssel. Het

Nadere informatie

Evenementen in Waalwijk

Evenementen in Waalwijk Evenementen in Waalwijk (31 oktober 2013) Waarom notitie evenementen? - Formuleren van de gemeentelijke uitgangspunten - Vaak ad hoc besluiten - Integrale benadering: vergunningen, veiligheid, handhaving

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting Elckerlyc

Beleidsplan Stichting Elckerlyc Beleidsplan Stichting Elckerlyc 1. Kernwaarden, missie en visie Elckerlyc, daar voel je je thuis Kernwaarden - Kwaliteit: in alles is dat wat Elckerlyc wil uitstralen; - Verbinding: met gemeenschap, met

Nadere informatie

Voortgangsrapportage Permanent Theater

Voortgangsrapportage Permanent Theater Voortgangsrapportage Permanent Theater 18 februari 2013 Agenda Rapportage - pauze - Marktconsultatie Vervolgproces 1 Rapportage Afspraken met de raad Vragen vooraf Financiën Theaterconcepten Locaties Investering

Nadere informatie

UPDATE EVENEMENTENBELEID

UPDATE EVENEMENTENBELEID UPDATE EVENEMENTENBELEID Beste organisator, Achter de schermen wordt op dit moment invulling gegeven aan de invulling van het nieuwe evenementenbeleid dat eind november 2015 door de gemeenteraad is vastgesteld.

Nadere informatie

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 15 februari 10 mei 6 juli 2017

Datum: Informerend. Datum: Adviserend. 15 februari 10 mei 6 juli 2017 Oplegvel 1. Onderwerp Plan van aanpak OV-visie Holland Rijnland Midden Holland en wijze van uitvoering 2. Rol van het Platformtaak volgens gemeente samenwerkingsorgaan Holland Rijnland 3. Regionaal belang

Nadere informatie

Technische haalbaarheidsstudie Belevenispark Daelzicht te Heel

Technische haalbaarheidsstudie Belevenispark Daelzicht te Heel Technische haalbaarheidsstudie Belevenispark Daelzicht te Heel ARCADIS Nederland BV Internationaal toonaangevend advies-, ontwerp-, projectmanagement en ingenieursbureau. Levert integrale, duurzame en

Nadere informatie

Locatiebeleid evenementen

Locatiebeleid evenementen A gemeente Eindhoven Locatiebeleid evenementen Veiligheid & Bestuur Cluster Evenementen December 2013 Colofon Uitgave Gemeente Eindhoven Datum December 2013 gemeente Eindhoven Inhoudsopgave Inhoudsopgave

Nadere informatie

In deze map vind u alle informatie over de ruimtes binnen en buiten, het culinaire aanbod, de huur van intallaties en inrichting.

In deze map vind u alle informatie over de ruimtes binnen en buiten, het culinaire aanbod, de huur van intallaties en inrichting. THT BANQUETINGMAP Welkom bij THT, de Tolhuistuin, hier wachtten vroeger de passagiers op de boot, om over te steken naar het centrum. In de jaren 70 bouwde Shell er zijn complex, met in de tuin een paviljoen,

Nadere informatie

Datum: 02 juli 2013 Portefeuillehouder: De heer R. Windhouwer

Datum: 02 juli 2013 Portefeuillehouder: De heer R. Windhouwer Raadsvoorstel Raadsnummer: 2013-057 Registratiekenmerk: Onderwerp: Haalbaarheidsonderzoek Voorzieningen Nijkerkerveen - fase 2 Korte inhoud: De gemeente heeft een haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren

Nadere informatie

Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente. Korte versie

Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente. Korte versie Leidraad voor omgaan met initiatieven van inwoners of van de gemeente Korte versie Inleiding Oldebroek voor Mekaar is samenwerken aan een sterke en leefbare samenleving. Inwoners, ondernemers, maatschappelijke

Nadere informatie

Locatieprofiel Krabbeplas

Locatieprofiel Krabbeplas Locatieprofiel Krabbeplas Als u een evenement in Vlaardingen wilt organiseren kan dat op meerdere locaties. Voor deze locaties zijn locatieprofielen opgesteld, zodat u makkelijk kunt zien welke locatie

Nadere informatie

SAB Parkeren in het Gietelinck

SAB Parkeren in het Gietelinck SAB Parkeren in het Gietelinck Datum 13 december 2006 SAB017/Abf/0108 Kenmerk Inleiding In opdracht van KuiperCompagnons heeft Goudappel Coffeng BV in 2005 meegewerkt aan het in beeld krijgen van de toekomstige

Nadere informatie

B&W-Aanbiedingsformulier

B&W-Aanbiedingsformulier 1 B&W.nr.: 08.0205, d.d. 18 maart 2008 B&W-Aanbiedingsformulier Onderwerp Haalbaarheidsonderzoek kunstijsbaan Leiden. BESLUITEN 1 Kennis te nemen van het Haalbaarheidsonderzoek kunstijsbaan Leiden, Grontmij/Marktplan,

Nadere informatie

Bijlage 1 Toelichting aanvraag milieuneutrale verandering RAI Amsterdam B.V.

Bijlage 1 Toelichting aanvraag milieuneutrale verandering RAI Amsterdam B.V. Notitie Contactpersoon Rosalie Geerlinks Datum 16 november 2015 Kenmerk N001-1232547RGE-los-V01-NL Bijlage 1 Toelichting aanvraag milieuneutrale verandering RAI Amsterdam B.V. In deze notitie wordt de

Nadere informatie

NOTA VAN ANTWOORD. Op de ingediende zienswijzen op de conceptnota Evenementenbeleid. van de gemeente Amstelveen

NOTA VAN ANTWOORD. Op de ingediende zienswijzen op de conceptnota Evenementenbeleid. van de gemeente Amstelveen NOTA VAN ANTWOORD Op de ingediende zienswijzen op de conceptnota Evenementenbeleid van de gemeente Amstelveen Bij collegebesluit van 15 september 2015 is ingestemd met het concept-evenementenbeleid van

Nadere informatie

Beleidsplan Stichting TinH (Thuis in Helvoirt) Januari 2017

Beleidsplan Stichting TinH (Thuis in Helvoirt) Januari 2017 Beleidsplan Stichting TinH (Thuis in Helvoirt) Januari 2017 Beleidsplan Stichting TinH (Thuis in Helvoirt) Januari 2017 Ontstaan van Stichting TinH Stichting TinH is opgericht in oktober 2015 door een

Nadere informatie

Locatie Turkse Moskee Ede

Locatie Turkse Moskee Ede Behoort bij V.R. 2012/102 Afwegingsnotitie Locatie Turkse Moskee Ede Oktober 2012 blz. 1 1. Aanleiding In november 2010 heeft De Turkse Moskee Ede (initiatiefnemer) bij de gemeente een verzoek ingediend

Nadere informatie

Akoestisch onderzoek tennisvereniging de Munnik. Uitwerkingsplan de Plantage te Leiderdorp

Akoestisch onderzoek tennisvereniging de Munnik. Uitwerkingsplan de Plantage te Leiderdorp Datum 18 dember 2014 Kenmerk 2014031928 Akoestisch onderzoek tennisvereniging de Munnik Uitwerkingsplan de Plantage te Leiderdorp Akoestisch onderzoek tennisvereniging de Munnik Uitwerkingsplan de Plantage

Nadere informatie

evenementenlocatie Ebbingekwartier

evenementenlocatie Ebbingekwartier evenementenlocatie Ebbingekwartier Evenementen in de stad Groningen Groningen is een bruisende en leefbare stad met een ruim en gevarieerd aanbod aan evenementen. Dit aanbod is zowel binnen, in de vele

Nadere informatie

DORPSHUIS BENSCHOP ontmoetingsplek in de (kleine) kern

DORPSHUIS BENSCHOP ontmoetingsplek in de (kleine) kern DORPSHUIS BENSCHOP ontmoetingsplek in de (kleine) kern Vertrekpunt Het eerste prestatieveld binnen de WMO: Het bevorderen van sociale samenhang in en leefbaarheid van dorpen, wijken en buurten. Om aan

Nadere informatie

Loes Peters raad00102

Loes Peters raad00102 Agendapunt commissie: 10 steller telefoonnummer email Loes Peters 417 Loes.peters@valkenswaard.nl agendapunt kenmerk datum raadsvergadering onderwerp Wijziging Evenementenbeleid. 12raad00102 aan de gemeenteraad

Nadere informatie

Indieningsvereisten projectplannen De Alblasserpoort

Indieningsvereisten projectplannen De Alblasserpoort Indieningsvereisten projectplannen De Alblasserpoort Informatie voor projectplannen Alblasserpoort Alblasserpoort Voor het gebied van de Alblasserpoort worden door partijen projectplannen opgesteld. Doel

Nadere informatie

Parkeren in centrum Stiens

Parkeren in centrum Stiens Parkeren in centrum Stiens Hoe, wat en waarom = Definitief = Oktober 2011 INHOUDSOPGAVE blz 1 AANLEIDING 2 2 INVENTARISATIE 3 3 UITWERKING 5 3.1 Verkeersregulerende parkeermaatregelen 5 3.2 Aanleg parkeerplaatsen

Nadere informatie

Dit is de Lindenberg. Onze filosofie. Geniet van talent. Strategisch Meerjarenplan

Dit is de Lindenberg. Onze filosofie. Geniet van talent. Strategisch Meerjarenplan Dit is de Lindenberg De Lindenberg is het huis waar alles kan. Niet in de letterlijke zin natuurlijk; ook de Lindenberg heeft te maken met wet- en regelgeving en financiële grenzen. Maar de zin verwoordt

Nadere informatie

Platform Plasmolen: structurele samenwerking tussen bewoners, ondernemers, gemeente en andere belanghebbenden Handhaving

Platform Plasmolen: structurele samenwerking tussen bewoners, ondernemers, gemeente en andere belanghebbenden Handhaving Op basis van het masterplan, zijn diverse concrete en samenhangende actiepunten geformuleerd. In dit deel, de uitvoeringsagenda, worden deze actiepunten weergegeven. Per actiepunt is aangegeven wat de

Nadere informatie