ACTIVITEITENVERSLAG/1

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "ACTIVITEITENVERSLAG/1"

Transcriptie

1 ACTIVITEITENVERSLAG/1

2 ACTIVITEITENVERSLAG/2 Inhoud 1. Coördinatie van het netwerk van handelsattachés, van het budget en 1.1. Coördinatie van het netwerk van economische en handelsattachés 1.2. Budgettaire coördinatie 1.3. Samenwerking met Bruxelles Formation en Cefora 2. Financiële tegemoetkomingen voor de export 2.1. Subsidies aan Brusselse KMO's 2.2. Subsidies aan beroepsfederaties en aanverwante verenigingen 2.3. Subsidies aan Belgische Kamers van Koophandel in het Buitenland en aan Belgian Business Clubs 2.4. Uitgevoerde Betalingen 3. Ontwikkeling van sectorale en multisectorale initiatieven 3.1. Een expertise ontwikkelen in de exportsectoren 3.2. Het actieplan 2009 uitvoeren 3.3. Het actieplan 2010 opstellen 4. Informeren en communiceren 4.1. Databank ( en handelsprospectoren 4.2. Website 4.3. Publicaties 4.4. Publiciteit Directie Buitenlandse Handel Opdrachten en middelen De Directie Buitenlandse Handel is één van de twee partners van Brussel Export. Ze werkt samen met BECI (Brussels Entreprises Commerce and Industry), dat de Kamer van Koophandel en Nijverheid van Brussel en het Verbond van Ondernemingen te Brussel verenigt. Als openbare dienstverlener ondersteunt de Directie Buitenlandse Handel kleine en middelgrote ondernemingen (KMO s) en zeer kleine ondernemingen (ZKO s) bij hun prospectie van buitenlandse markten. Ze biedt hen een begeleiding op maat aan in Brussel en in het buitenland. Ze realiseert ook collectieve acties om ondernemingen ertoe aan te sporen hun producten en diensten te exporteren en kent hen financiële steun toe.

3 ACTIVITEITENVERSLAG/3 Personeelsbestand en organisatie De Directie Buitenlandse Handel telt 106 personeelsleden, waarvan 74 in het buitenland en 32 te Brussel. In Brussel is ze onderverdeeld in vier cellen : Budget Financiën, Budget en Logistiek, Financiële tegemoetkomingen voor export, Acties en Sectoren, Informatie en Communicatie Het budget van de Directie omvat ook de werkingskosten van de 33 kantoren van attachés in het buitenland en bedraagt in vastleggingskredieten en in vereffeningskredieten..

4 ACTIVITEITENVERSLAG/4 Activiteiten en verwezenlijkingen 1. Coördinatie van het netwerk van handelsattachés, coördinatie van het budget en organisatie van opleidingen 1.1. Coördinatie van het netwerk van economische en handelsattachés Contact Days: in 2009 heeft Brussel Export 84 EHA s verwelkomd voor een of meerdere individuele contactdagen met Brusselse exportbedrijven. Samen waren zij goed voor 856 contacten (529 voor de Brusselse EHA s, 139 voor de WalBru EHA s, 59 voor de WalBruVla EHA s en 129 voor de VlaBru EHA s). Aan dat cijfer moeten nog de ondernemingen toegevoegd worden die aan de geografische en thematische ontmoetingen hebben deelgenomen. Wanneer men de 260 deelnemers aan de «ontmoetingen» toevoegt aan de 856 deelnemers aan de «Contact days» komt men aan contacten in 2009, hetzij een stabiel aantal vergeleken met Budgettaire coördinatie Het budget van de Directie Buitenlandse Handel is opgesplitst in vijf onderdelen: juridische uitgaven, netwerk van economische en handelsattachés (EHA s), promotieacties voor buitenlandse handel, financiële tegemoetkomingen, informatie en communicatie. Door de talrijke budgettaire beperkingen, is het budget 2009 uitgemond op in vastleggingskredieten en op in vereffeningskredieten, exclusief het personeelsbudget en de werkingskosten in Brussel. Meer dan 55% van het budget van de Directie Buitenlandse Handel ( ) gaat naar het netwerk van de EHA s. Er werden dertien geografische en thematische ontmoetingen georganiseerd: dit concept geeft de ondernemingen de mogelijkheid meerdere EHA s uit een zelfde geografische zone tijdens een seminarie te ontmoeten. Niet minder dan 260 ondernemingen hebben hier aan deelgenomen, hetzij een gemiddelde van 20 deelnemers per manifestatie. Er werd overeengekomen het concept te behouden en één «ontmoeting» per maand te organiseren in 2010.

5 ACTIVITEITENVERSLAG/5 In 2009 werden heel wat budgettaire beheersinstrumenten ontwikkeld met het oog op een harmonisering binnen de Directie Buitenlandse Handel. Om maar enkele van die initiatieven te vermelden: de berekening van de totale kostprijs van elke promotieactie van de buitenlandse handel, de veralgemening van het gebruik van bestelbonnen, de uitgave van een gids voor financieel beheer van de kantoren in het buitenland ter attentie van de EHA s. De cel Financiën, Budget en Logistiek werkt nu nog nauwer samen met de Directie Comptabiliteit van het Bestuur Financiën en Begroting met het oog op een reconciliatie en consolidering van de rekeningen (voorschotten en uitgaven) van de EHA s in de boekhouding van het Ministerie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Samenwerking met Bruxelles Formation en Cefora Het Brussels Young Exporters Program (BYEP) en het programma voor Assistenten import/export bestaan al enkele jaren en zijn bedoeld om jonge werkzoekenden met een passie voor buitenlandse handel een relevante opleiding te laten volgen en stage te laten lopen bij een bedrijf in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (gevolgd door een buitenlandse stage voor het BYEP). de stage in een onderneming is van vijf op zes weken gebracht; het bedrag van de aan de stagiairs toegekende beurs werd aangepast aan de levensduurte van de respectieve steden waar ze stage lopen; voor de stages in het buitenland werden de bestemmingen beperkt tot de kantoren van de Brusselse economische en handelsattachés. Van de vijftien stagiairs die met het programma gestart zijn, hebben er veertien het afgerond en vijf daarvan hebben al een baan gevonden. Vóór het seminarie van de EHA s van maart 2010 werd een tevredenheidsenquête verstuurd naar de BYEP-stagiairs van de veertien voorgaande edities. De resultaten van die enquête werden tijdens het seminarie voorgesteld. Van 27 oktober 2009 tot 24 maart 2010 loopt de 4 de editie van het programma van de Import/Exportassistenten. Twaalf stagiairs zijn met het programma gestart. De 5 de editie van het «Brussels Young Exporters Program» werd enigszins gewijzigd:

6 ACTIVITEITENVERSLAG/6 2. Financiële tegemoetkomingen voor de export 2.1. Subsidies aan Brusselse KMO's De cel Financiële Tegemoetkomingen registreerde in totaal 685 subsidieaanvragen voor export in de loop van Dat is een toename van 24% of 132 dossiers ten opzichte van De verdeling van de aanvragen over de negen tegemoetkomingen ziet er als volgt uit: Deelname aan internationale beurzen en salons in het buitenland : 226 Realisatie van informatiedragers voor exportpromotie : 209 Marktprospectie buiten de EU : 158 Deelname aan beurzen en salons buiten de EU gekoppeld aan prospectie : 50 Beroep doen op experts in buitenlandse handel : 26 Technische opleiding van potentiële klanten in Brussel : 0 Deelname aan aanbestedingen voor opdrachten 8 buiten de EU : Opening van collectieve vertegenwoordigingsbureaus buiten de EU : 2 Deelname aan opledingsprogramma's of -seminaries : 6 buitenland en dit, ondanks of door de economische crisis. We bespreken hieronder in detail de belangstelling die de negen voorgestelde tegemoetkomingen opwekken. Internationale beurzen en salons in het buitenland De meest gevraagde tegemoetkoming in 2009, goed voor 226 aanvragen, hetzij een stijging met 15% tegenover Met de toegekende subsidies hebben de begunstigden deelgenomen aan zowat 160 verschillende beurzen waaronder 100 in Frankrijk, 29 in Duitsland en 18 in Groot- Brittannië. Informatiedragers voor exportmaterie Een recordaantal van 202 aanvragen (hetzij 20% meer dan in 2008) werd ingediend voor de realisatie van multimediainformatiedragers. De meeste aanvragen hadden betrekking op de realisatie van websites en brochures. Marktprospectie buiten de EU Deze tegemoetkoming kende de sterkste vooruitgang in 2009 (+ 27%) en klokte af op 157 aanvragen die betrekking hadden op 63 verschillende markten. De meest geprospecteerde landen waren, in afnemende volgorde, de Verenigde Staten, de Afrikaanse landen en de Aziatische landen. De sterke toename van het totaal aantal in 2009 ingediende aanvragen getuigt, vanwege de Brusselse ondernemingen, van een voluntaristische aanwezigheidspolitiek in het

7 ACTIVITEITENVERSLAG/7 Deelname aan beurzen en salons buiten de EU, gekoppeld aan prosectie De belangstelling voor deze in 2006 gecreëerde tegemoetkoming werd nogmaals bevestigd door de behandeling van een vijftigtal aanvragen die meestal betrekking hadden op salons in de Verenigde Staten. Beroep doen op experts in buitenlandse handel De 26 aanvragen die in 2009 geregistreerd werden bevestigen een vernieuwde, maar nog steeds bescheiden belangstelling van de ondernemingen. Technische opleiding van potentiële klanten in Brussel Voor deze in 2006 gecreëerde tegemoetkoming was er geen enkele aanvraag in 2009, wat het gebrek aan belangstelling van de Brusselse ondernemingen voor dit soort initiatief bevestigt. Deelname aan aanbestedingen voor opdrachten buiten de EU Acht Brusselse ondernemingen dienden een aanvraag in voor de gedeeltelijke terugbetaling van kosten inzake de deelname aan internationale aanbestedingen door openbare of privéorganisaties voor opdrachten buiten de EU. Opening van collectieve vertegenwoordigingsbureaus buiten de EU Twee Brusselse ondernemingen dienden een aanvraag in voor de opening van een collectief bureau in Argentinië en zagen vervolgens af van hun project. Deelname aan opleidingsprogramma's of -seminaries Deze tegemoetkoming heeft een vernieuwde belangstelling gekend bij de ondernemingen, er werden immers zes aanvragen behandeld Subsidies aan beroepsfederaties en aanverwante verenigingen Twee beroepsfederaties hebben een tegemoetkoming gekregen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest in de kosten van een exportpromotiecampagne voor de ondernemingen actief in hun sector en dit in functie van het belang van de werkgelegenheid in het gewest voor de betrokken sectoren Subsidies aan de Belgische Kamers van koophandel in het buitenland en aan Belgian Business Clubs In 2009 is de gezamenlijke subsidiëring van de Belgische Kamers van Koophandel en de Belgian Business Clubs in het buitenland voortgezet. In totaal hebben zowat 30 Kamers van Koophandel en Belgian Business Clubs een subsidie gekregen om bij te dragen in de realisatiekosten van concrete projecten voor de promotie van export naar de landen waar ze actief zijn.

8 ACTIVITEITENVERSLAG/ Uitgevoerde betalingen De betalingen van subsidies kwamen op in 2009 en zijn als volgt verdeeld: Individuele steun aan ondernemingen : Steun aan beroepsfederaties : Subsidies voor de Belgische kamers van Koophandel in het buitenland :

9 ACTIVITEITENVERSLAG/9 3. Ontwikkeling van sectorale multisectorale initiatieven en De activiteiten van de cel Acties en Sectoren kunnen in drie groepen onderverdeeld worden: uitbouwen van expertise inzake exportgerichte sectoren; uitdenken van een jaarlijks actieplan dat de door Brussel Export voor de (potentiële) Brusselse exportbedrijven georganiseerde acties plant; organiseren van collectieve acties. Hieronder wordt toegelicht hoe die activiteiten in 2009 werden uitgevoerd Een expertise ontwikkelen in de exportsectoren De Cel Acties en Sectoren is opgebouwd sleutelsectoren van de Brusselse economie: rond zes Mode en design Audiovisuele sector en grafische kunsten Bouw, achtitectuur en diensten Gezondheidszorg en internationale organisaties Industriële technologie Voeding en horeca Idealiter is er voor elke sector een verantwoordelijke die de sector analyseert (de spelers, de noden, de troeven, ) en een op maat gemaakt actieplan opstelt. Door het vertrek van 2 collega s en de langdurige afwezigheid van een 3de collega kon echter minder aandacht besteed worden aan het uitbouwen van dergelijke sectorale expertise. De resterende collega s hadden namelijk hun handen vol met het uitvoeren van alle acties die voorzien waren in het actieplan. Om de sectorale expertise (in tegenstelling tot de geografische expertise die de andere twee gewesten nog steeds nastreven) evenwel niet geheel te verwaarlozen, werden in 2009 toch vier sectorale rondetafels georganiseerd (ICT, medische technologie, bouw-architectuurstudiebureaus, creatieve sectoren) om de banden aan te halen met de actoren van die Brusselse sleutelsectoren en om te analyseren hoe die sectoren een dienst op maat geboden kan worden. Voor buitenlandse marktkennis kan deze sectoraal georganiseerde cel een beroep doen op een wereldwijd netwerk dat dankzij het samenwerkingsakkoord van 2005 tussen de drie gewesten 88 economische en handelsattachés telt.

10 ACTIVITEITENVERSLAG/ Het actieplan 2009 uitvoeren In 2009 waren 82 acties voorzien. 25 daarvan gingen niet door wegens gebrek aan interesse van Brusselse en/of buitenlandse ondernemingen of omwille van economische of politieke redenen. In de loop van het jaar werden echter wel nog 7 extra acties gepland dankzij de identificatie van nieuwe, gunstige en onvoorziene opportuniteiten. Dus werden in totaal 69 acties georganiseerd (15% minder dan in 2008) Brusselse ondernemingen namen eraan deel (9% minder dan in 2008). De daling in het aantal acties in vergelijking met vorig jaar kan deels verklaard worden door: De 69 in 2009 georganiseerde acties kunnen als volgt worden onderverdeeld: 16 multisectorale acties (370 deelnemers), hetzij 36% minder dan in 2008 door een intensievere sectorale strategie van de Cel Acties en Sectoren en 53 sectorale acties: 7 acties "mode" en 4 "design" (226 deelnemers) 9 acties "audiovisueel" en 7 "grafische kunst" (209 deelnemers) 2 acties "bouw, architectuur en diensten" (6 deelnemers) 6 acties "gezondheid" (43 deelnemers) 12 acties "industriële technologieën" (112 deelnemers) 6 acties "voeding en horeca" (38 deelnemers) De strategie van de Cel Acties en Sectoren die sinds 2008 minder collectieve acties organiseert om meer aandacht te besteden aan de individuele begeleiding van de bedrijven uit de bovenvermelde sleutelsectoren, Het gebrek aan personeel, De economische crisis die zich in het eerste semester van 2009 nog fel liet voelen. De 69 zojuist genoemd acties kunnen ook nog onderverdeeld worden in: 8 seminaries (293 deelnemers), 11 uitnodigingen van kopers/beslissers (127 deelnemers), 8 contactdagen (124 deelnemers), 25 salons (194 deelnemers), 12 handelszendingen (186 deelnemers) en 5 events (80 deelnemers). Geografisch kunnen ze als volgt gesitueerd worden: 46 in Europa (698 deelnemers), 6 in Afrika (133 deelnemers), 5 in Amerika (47 deelnemers), 8 in het Nabije en het Midden-Oosten (65 deelnemers) en 4 in Azië (61 deelnemers). Dat het aantal deelnemers daarentegen gestegen is, toont aan dat de acties doelgerichter zijn en dus op meer belangstelling van de bedrijven kunnen rekenen. In 2009 namen per actie gemiddeld 14,5 Brusselse ondernemingen deel tegenover 11,3 in Daarnaast werden er ook, in samenwerking met regionale en federale partners, zeven acties georganiseerd met betrekking tot China in het kader van Europalia 2009 en van de Wereldtentoonstelling Shanghai 2010

11 ACTIVITEITENVERSLAG/ Het actieplan 2010 opstellen In de loop van 2009 werd het actieplan 2010 opgesteld. De vaste procedure voor de opmaak van het plan was in 2008 verfijnd door het inlassen van extra tussenstappen. Zo heeft de organisatie van de voornoemde sectorale rondetafels ertoe bijgedragen dat de sectorale verantwoordelijken het Brussels aanbod beter konden aftoetsen aan de buitenlandse vraag die het netwerk van economische en handelsattachés geïdentificeerd had, zodat enkel de acties waarvoor een perfecte matching tussen vraag en aanbod aanwezig was een plaats kregen in het actieplan De diepgaande sectorale, typologische en geografische analyse van het actieplan 2009 heeft het mogelijk gemaakt de strategie van het actieplan 2010 nog verder te verfijnen. Het doel voor 2010 is dan ook om hetzelfde aantal acties te organiseren als in 2009, met hetzelfde budget en met minstens evenveel deelnemers per actie. We kunnen besluiten dat de Cel Acties en Sectoren, in samenwerking met het netwerk van economische en handelsattachés in het buitenland, ook in 2009 een maximaal resultaat heeft weten te boeken met een minimum aan middelen in termen van budget en personeel in een economische en administratieve context die voortdurend wijzigt en waarop men snel en flexibel moet reageren.

12 ACTIVITEITENVERSLAG/12 4. Informeren en communiceren 4.1. Databank ( en hanels-prospectoren De databank met Brusselse exporteurs bevat de fiches van zo'n (potentiële) exportondernemingen en groeide in 2009 met 478 nieuwe ondernemingen aan. Twee personeelsleden van de Directie zijn dagelijks bezig met het beheer van deze databank (updates, opvragingen, sensibiliseringsmailings,...). Sinds juli 2009 beschikt de Directie opnieuw over een handelsprospector die 80 ondernemingen bezocht heeft in Er werden er 200 adressenlijsten van Brusselse ondernemingen doorgegeven aan derden en ongeveer 90 mailings over onze initiatieven per verstuurd naar de ondernemingen. Via een paswoord is de databank met Brusselse exportondernemingen volledig beschikbaar voor het personeel in Brussel en de 88 economische en handelsattachés. Externe internetgebruikers krijgen echter geen toegang tot vertrouwelijke gegevens. De samenwerking met het Agentschap voor Buitenlandse Handel (ABH) werd voortgezet, met als streefdoel het federale bestand van exporteurs aan te vullen, dat momenteel 14 % Brusselse ondernemingen bevat. Dit bestand wordt niet alleen gebruikt voor updates van de BLUE cdrom (waarvan de 14 de uitgave uitkwam in april 2009), maar ook voor de verzending van handelsopportuniteiten via het Selectieve Informatieverspreidingssysteem. Zo verstuurde het Agentschap in 2009 nagenoeg handelsadviezen per e- mail (2.050 zakenvoorstellen, aanbestedingen, internationale projecten en 200 mededelingen) naar de Brusselse ondernemingen onder het logo van Brussel Export Website ( De ontwikkeling van de website van Brussel Export werd voortgezet, met name door de toevoeging van een rubriek «Frequently Asked Questions». Op dit ogenblik haalt de site een daggemiddelde van meer dan 300 individuele bezoekers en is een onmisbaar communicatiemiddel geworden. Vier newsletters en vier actieagenda s werden langs elektronische weg verstuurd naar de Brusselse ondernemingen. Ten slotte heeft de sectorale voorstellingssite van de Brusselse architecten - een belangrijke evolutie gekend door de surfers wereldwijd bijna vijftig architectenbureaus in drie talen voor te stellen.

13 ACTIVITEITENVERSLAG/ Publicaties In 2009 heeft een grafisch ontwerpbureau een gids met grafische richtlijnen ontworpen om de publicaties van Brussel Export te harmoniseren en ze in een nieuw jasje te steken. Het actieplan 2009 (verschenen in februari) en het driemaandelijks tijdschrift Brussel Export News (vanaf maart) werden ontworpen in functie van die nieuwe grafische lijn. Het actieplan is ook als bijlage verschenen bij Trends, Tendances et Trends (enkel voor de Brusselse abonnees). Het driemaandelijks tijdschrift Brussel Export News heeft concrete thema s aangesneden: economische zendingen (China, Marokko, India, ), sectorale benaderingen (editie), salons (MIPIM), financiële steun aan ondernemingen, maatschappelijke verantwoordelijkheid, technische thema s (toegang tot bankkrediet, douaneformaliteiten), promotie van het Gewest (Brussels days) Ten slotte werd het activiteitenverslag 2008 van de Directie Buitenlandse Handel in de loop van april op de website geplaatst Publiciteit Om de bekendheid van Brussel Export te verbeteren, werd een mediaplan uitgewerkt dat gericht was op de prioritaire doelgroep van Brussel Export: de Brusselse ondernemingen. Voor het overbrengen van de informatie werd een beroep gedaan op de geschreven pers en de radio. Er werd gekozen voor de volgende dragers, met name in functie van de luistercijfers bij de doelgroep van het Brussels kaderpersoneel: de RTBF (reclamespot op de radiozender La Première), Le Soir, La Libre Belgique, Trends/Tendances (Frans), Trends (Nederlands). In juni werd een reclamegolf gelanceerd, daags na de gewestverkiezingen, om een groot publiek te bereiken in de verschillende media. Om een vlotte schrijfstijl en een originele inhoud te waarborgen, worden al onze artikels geschreven door professionals, op basis van interviews die ze zelf afnemen. In het verlengde van het handvest werd in september een nieuwe folder over de financiële tegemoetkomingen voor export uitgegeven die ook in het magazine Ondernemen/Dynamiek verschenen is.

14 ACTIVITEITENVERSLAG/14

Directie Buitenlandse Handel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Directie Buitenlandse Handel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Activiteitenverslag 2008 Directie Buitenlandse Handel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Inhoud 1. Het netwerk van handelsattachés en het budget coördineren en opleidingen organiseren 1.1 Coördinatie

Nadere informatie

Directie Buitenlandse Handel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Directie Buitenlandse Handel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Activiteitenverslag 2007 Directie Buitenlandse Handel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Inhoud 1. Cel Budget en Coördinatie 1.1 De coördinatie van het netwerk van economische en handelsattachés 1.2

Nadere informatie

EXPORT. Financiële steunmaatregelen. een hefboom voor de KMO s

EXPORT. Financiële steunmaatregelen. een hefboom voor de KMO s BRUssel EXPORT Financiële steunmaatregelen voor de export, een hefboom voor de KMO s Brussel Export geeft uw export een boost Gesubsidieerde projecten Brussel Export kent KMO s financiële steunmaatregelen

Nadere informatie

Directie Buitenlandse Handel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Directie Buitenlandse Handel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Directie Buitenlandse Handel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest De Directie Buitenlandse Handel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is één van de drie partners van Brussel export. Als openbare dienst

Nadere informatie

zorgt voor een unieke boost door Brusselse ondernemingen op weg te helpen naar nieuwe afzetmarkten en buitenlandse investeerders te verwelkomen

zorgt voor een unieke boost door Brusselse ondernemingen op weg te helpen naar nieuwe afzetmarkten en buitenlandse investeerders te verwelkomen Een unieke boost Brussel Invest & Export zorgt voor een unieke boost door Brusselse ondernemingen op weg te helpen naar nieuwe afzetmarkten en buitenlandse investeerders te verwelkomen in Brussel, de ideale

Nadere informatie

Directie Buitenlandse Handel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Directie Buitenlandse Handel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Directie Buitenlandse Handel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ACTIVITEITVERSLAG 2005 VAN DE DIRECTIE BUITENLANDSE HANDEL VAN HET BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST De Directie Buitenlandse Handel van

Nadere informatie

Financiële steunmaatregelen voor de export

Financiële steunmaatregelen voor de export opent nieuwe perspectieven Financiële steunmaatregelen voor de export Nieuwe modaliteiten vanaf 24.09.2012 M I N I S T E R I E V A N H E T B R U S S E L S H O O F D S T E D E L I J K G E W E S T Begeleiding

Nadere informatie

Activiteitenverslag

Activiteitenverslag 2003 Activiteitenverslag 2003 Activiteitenverslag 2003 Directie Buitenlandse Handel Algemeen De Directie voor Buitenlandse Handel van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest levert diensten aan bedrijven bij

Nadere informatie

De drie belangrijkste verbeteringen worden op de website van VLAIO als volgt omschreven:

De drie belangrijkste verbeteringen worden op de website van VLAIO als volgt omschreven: SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 103 van ROBRECHT BOTHUYNE datum: 25 oktober 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Kmo-portefeuille - Stand van zaken subsidiëring De kmo-portefeuille

Nadere informatie

Contact e e r ons. Brussel Invest & Export. Dienst Buitenlandse handel en Buitenlandse investeringen van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel

Contact e e r ons. Brussel Invest & Export. Dienst Buitenlandse handel en Buitenlandse investeringen van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel Contact e e r ons Brussel Invest & Export Dienst Buitenlandse handel en Buitenlandse investeringen van de Gewestelijke Overheidsdienst Brussel Louizalaan 500/4 1050 Brussel info@brusselsinvestexport.be

Nadere informatie

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s

Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s Samenvatting Flanders DC studie Internationalisatie van KMO s In een globaliserende economie moeten regio s en ondernemingen internationaal concurreren. Internationalisatie draagt bij tot de economische

Nadere informatie

Gegevens over het jaar 2013

Gegevens over het jaar 2013 Jaarverslag over de toepassing van de organieke ordonnantie van 13 december 2007 betreffende de steun voor de bevordering van de economische expansie (BS van 10/01/2008) Gegevens over het jaar 2013 betreffende

Nadere informatie

Activiteitenverslag van de directie Steun aan Ondernemingen

Activiteitenverslag van de directie Steun aan Ondernemingen Activiteitenverslag van de directie Steun aan Ondernemingen Gegevens betreffende 2015 1. Voorstelling van de directie 2 2. Overzicht van het aantal ingediende dossiers met een beslissing 3 3. Organieke

Nadere informatie

Beurzen GA INTERNATIONAAL MET UW ACTIVITEITEN. Prospectiereizen. Premies. Aanwerving FINANCIËLE STEUN VOOR EXPORT DOOR BRUSSELSE KMO S.

Beurzen GA INTERNATIONAAL MET UW ACTIVITEITEN. Prospectiereizen. Premies. Aanwerving FINANCIËLE STEUN VOOR EXPORT DOOR BRUSSELSE KMO S. GA INTERNATIONAAL MET UW ACTIVITEITEN FINANCIËLE STEUN VOOR EXPORT DOOR BRUSSELSE KMO S Premies Beurzen Prospectiereizen Promotionele ondersteuning Advies bij merkdepot Uitnodigen van prospecten Offerteoproep

Nadere informatie

GEWESTELIJKE STEUNMAATREGELEN EN SUBSIDIES VOOR KMO S

GEWESTELIJKE STEUNMAATREGELEN EN SUBSIDIES VOOR KMO S GEWESTELIJKE STEUNMAATREGELEN EN SUBSIDIES VOOR KMO S Bent u een KMO die graag een aanvraag tot subsidiëring zou indienen bij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest? Kunt u er moeilijk aan uit en weet u niet

Nadere informatie

Inleiding. Patrick Bontinck CEO. Alain Hutchinson Voorzitter van de vzw visit.brussels

Inleiding. Patrick Bontinck CEO. Alain Hutchinson Voorzitter van de vzw visit.brussels Activiteitenverslag Inleiding 2014 werd in het kader van de regionalisering van het toerisme als een scharnierjaar aangekondigd. Het is ook een jaar van consolidatie geweest voor het toerisme in Brussel.

Nadere informatie

COMMERCIËLE RESULTATEN 1 e HALFJAAR 2015

COMMERCIËLE RESULTATEN 1 e HALFJAAR 2015 PERSBERICHT 07/07/2015 COMMERCIËLE RESULTATEN 1 e HALFJAAR 2015 Renault wint terrein in Europa en consolideert zijn positie In het eerste halfjaar was er een lichte stijging van het aantal inschrijvingen

Nadere informatie

De Stad Brussel en de gemeenten Elsene, Evere, Sint-Gillis en Sint- Joost-ten-Noode stellen voor: Subsidieaanvraag voor de deelname aan het

De Stad Brussel en de gemeenten Elsene, Evere, Sint-Gillis en Sint- Joost-ten-Noode stellen voor: Subsidieaanvraag voor de deelname aan het pagina 1 De Stad Brussel en de gemeenten Elsene, Evere, Sint-Gillis en Sint- Joost-ten-Noode stellen voor: Subsidieaanvraag voor de deelname aan het Festival van de Diversiteit 22/02/2014 te Brussel Projectoproep

Nadere informatie

Gegevens met betrekking tot Brussel Economie en Werkgelegenheid Directie Steun aan Ondernemingen Kruidtuinlaan 20 BRUSSEL

Gegevens met betrekking tot Brussel Economie en Werkgelegenheid Directie Steun aan Ondernemingen Kruidtuinlaan 20 BRUSSEL JAARVERSLAG 2014 over de toepassing van de organieke ordonnantie van 13 december 2007 betreffende de steun voor de bevordering van de economische expansie (BS van 10/01/2008) Gegevens met betrekking tot

Nadere informatie

Reglementering van het participatief budget voor de projectoproep Participatieve Duurzame Wijken

Reglementering van het participatief budget voor de projectoproep Participatieve Duurzame Wijken Reglementering van het participatief budget voor de projectoproep Participatieve Duurzame Wijken Update na de vergadering van 28 februari 2017 1. Algemeen kader Het participatief budget van de Participatieve

Nadere informatie

De buitenlandse handel van België

De buitenlandse handel van België De buitenlandse handel van België 1 ste kwartaal 2010 1 De buitenlandse handel van België na het eerste kwartaal van 2010 (Bron: NBB communautair concept*) Analyse van de cijfers van het eerste kwartaal

Nadere informatie

Projectsubsidies organisaties: doel

Projectsubsidies organisaties: doel Projectsubsidies organisaties: doel De projectsubsidiëring is erop gericht organisaties die niet structureel ondersteund worden, de kans te bieden om één project, afgerond in tijd en doelstelling, te realiseren.

Nadere informatie

FLANDERS INVESTMENT & TRADE MARKTSTUDIE

FLANDERS INVESTMENT & TRADE MARKTSTUDIE N H C A M L T X R T S U D T D N Ë L A T N FLANDRS NVSTMNT & TRAD MARKTSTUD D TXTLMACHN-NDUSTR N TALË Overzicht van de sector 1 De taliaanse industrie van textielmachines en -accessoires bestaat uit ongeveer

Nadere informatie

Steun aan jonge innovatieve ondernemingen Formulier voor kandidaatstelling Oproep juli 2012

Steun aan jonge innovatieve ondernemingen Formulier voor kandidaatstelling Oproep juli 2012 ,,,,,,,,,,,,,,,,,,, Steun aan jonge innovatieve ondernemingen Formulier voor kandidaatstelling Oproep juli 2012 Dit formulier dient in 5 exemplaren op papier + 1 elektronische versie te worden bezorgd

Nadere informatie

Rise- Innovatieve start-ups

Rise- Innovatieve start-ups Rise- Innovatieve start-ups Reglement Oproep van mei 2017 A) Ondernemingen die in aanmerking komen Elke onderneming die aan volgende voorwaarden voldoet, kan zich, met oog op de toepassing van een strategisch

Nadere informatie

Beeld van het Europees Parlement in Nederland

Beeld van het Europees Parlement in Nederland Directoraat-generaal Voorlichting Afdeling Analyse van de publieke opinie Ter attentie van het DG Voorlichting van het Europees Parlement Afdeling Analyse van de publieke opinie Brussel, september 2013

Nadere informatie

nr. 699 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VDAB - Jobbeurzen

nr. 699 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VDAB - Jobbeurzen SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 699 van MIRANDA VAN EETVELDE datum: 12 september 2016 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT VDAB - Jobbeurzen De kerntaak van VDAB is werkzoekenden

Nadere informatie

Niet-preferentiële certificaten van oorsprong

Niet-preferentiële certificaten van oorsprong Niet-preferentiële certificaten van oorsprong Eerste zes maanden van 2015 De opdracht van de FOD Economie, K.M.O., Middenstand en Energie bestaat erin de voorwaarden te scheppen voor een competitieve,

Nadere informatie

Toelichting Duurzame Inzetbaarheid

Toelichting Duurzame Inzetbaarheid Toelichting Duurzame Inzetbaarheid In deze toelichting leest u meer over de aanvraagprocedure van de ESF-subsidie voor Duurzame Inzetbaarheid. Ook leest u hierin wat wij van u verwachten en wat u van het

Nadere informatie

Wat houdt een cofinanciering door het Europees Sociaal Fonds in?

Wat houdt een cofinanciering door het Europees Sociaal Fonds in? Vragen Antwoorden Wat houdt een cofinanciering door het Europees Sociaal Fonds in? Een cofinanciering door het Europees Sociaal Fonds houdt in dat de in het kader van het operationeel programma ESF 2014-2020

Nadere informatie

Functiefamilie ET Thematische experten

Functiefamilie ET Thematische experten Functiefamilie ET Thematische experten DOEL Expertise in een materie* en verstrekken aan de administratieve en politieke instanties teneinde hen te ondersteunen bij de besluitvorming en de uitvoering van

Nadere informatie

Subsidiereglement juli 2016

Subsidiereglement juli 2016 Subsidiereglement juli 2016 Artikel 1: Binnen de perken van de kredieten, daartoe voorzien in het gemeentebudget, worden aan de verenigingen en initiatieven, erkend door en/of aangesloten bij de Raad voor

Nadere informatie

HOE KAN FIT UW EXPORTAMBITIES CONCREET ONDERSTEUNEN. 15 september 2015 Huis van de Voeding, Roeselare

HOE KAN FIT UW EXPORTAMBITIES CONCREET ONDERSTEUNEN. 15 september 2015 Huis van de Voeding, Roeselare HOE KAN FIT UW EXPORTAMBITIES CONCREET ONDERSTEUNEN 15 september 2015 Huis van de Voeding, Roeselare Dienstverlening FIT Informeren en sensibiliseren Begeleiden op maat Ondersteunen via Acties Stimuleren

Nadere informatie

Student Positive Awards Document voor partnerschap

Student Positive Awards Document voor partnerschap Student Positive Awards Document voor partnerschap Een innovatief project, Een manier om te veranderen, Een uitreiking die jaarlijks 40.000 studenten bereikt Een initiatief van Meneer, Mevrouw Hieronder

Nadere informatie

VR DOC.1027/2

VR DOC.1027/2 VR 2015 0910 DOC.1027/2 Besluit van de Vlaamse Regering betreffende het subsidiëren van operationele groepen inzake het Europees Partnerschap voor Innovatie - netwerk voor de productiviteit en duurzaamheid

Nadere informatie

Wat is marketing. Hoe wordt marketing gebruikt in de praktijk. Product. Prijs

Wat is marketing. Hoe wordt marketing gebruikt in de praktijk. Product. Prijs Wat is marketing Marketing is het proces die je moet doorgaan om de behoeften van uw klanten te bevredigen. Eerst werd marketing gezien als het geheel van activiteiten die de ruil van producten of diensten

Nadere informatie

Brusselse prijs voor de export een co-organisatie van Brussel Invest & Export en BECI

Brusselse prijs voor de export een co-organisatie van Brussel Invest & Export en BECI Brussels Best Exporters 2013 Brusselse prijs voor de export een co-organisatie van Brussel Invest & Export en BECI Wedstrijdreglement 1 Brussel Invest & Export Gewestelijke Overheidsdienst Brussel BRUSSELS

Nadere informatie

Activiteitenverslag van de directie Steun aan Ondernemingen

Activiteitenverslag van de directie Steun aan Ondernemingen Activiteitenverslag van de directie Steun aan Ondernemingen Gegevens betreffende 2016 Inhoud 1 Inleiding... 3 2 Voorstelling van de directie... 4 3 Overzicht van het aantal ingediende dossiers met een

Nadere informatie

Steun aan jonge innovatieve ondernemingen

Steun aan jonge innovatieve ondernemingen Steun aan jonge innovatieve ondernemingen Reglement Oproep van mei 2013 A) Ondernemingen die in aanmerking komen Elke onderneming die aan volgende voorwaarden voldoet, kan zich, met oog op de toepassing

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van. internationale sportevenementen

Subsidiereglement voor ondersteuning van. internationale sportevenementen Subsidiereglement voor ondersteuning van internationale sportevenementen Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen, liefst op regelmatige basis, en levenslang.

Nadere informatie

Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vzw

Vereniging van de Stad en de Gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vzw Brussels Smart Cities Diensten van de AVCB-VSGB Corinne François, Directrice 4/12/2014 Association de la Ville et des Communes de la Région de Bruxelles-Capitale asbl Vereniging van de Stad en de Gemeenten

Nadere informatie

E-commerce Oktober 2016

E-commerce Oktober 2016 E-commerce Oktober 2016 Sterke stijging van aantal zelfstandige handelaars dat online verkoopt: vandaag doet 5 aan e-commerce t.o.v. 3 in 2014. Verkoop gebeurt vooral via eigen webshop of website. Meer

Nadere informatie

ROADSHOW Subsidies & Financieringsadvies. Brussel, Exportbeurs van 27/06 tot 29/6

ROADSHOW Subsidies & Financieringsadvies. Brussel, Exportbeurs van 27/06 tot 29/6 ROADSHOW Subsidies & Financieringsadvies Brussel, Exportbeurs van 27/06 tot 29/6 SUBSIDIES INTERNATIONAAL ONDERNEMEN Yves Roekens, diensthoofd subsidies, Flanders Investment & Trade Basisprincipes 1. Beperkte

Nadere informatie

StepStone maakt er werk van

StepStone maakt er werk van teps Januari 2010 StepStone maakt er werk van www.stepstone.be info@stepstone.be +32 2 209 98 00 StepStone facts and figures Enkele cijfers Bezochte pagina s 4.773.956 Aantal bezoeken 913.139 Unieke bezoekers

Nadere informatie

Subsidiereglement Internationale Solidariteit

Subsidiereglement Internationale Solidariteit Subsidiereglement Internationale Solidariteit Artikel 1 Algemeen Het bedrag voorzien in het gemeentelijk budget voor subsidies internationale solidariteit wordt als volgt verdeeld: 1. Werkingstoelage leden

Nadere informatie

BUDGET REGLEMENT 2017 BURGER CITOYEN NEDER-OVER-HEEMBEEK PARTICIPEZ, VOTEZ, CRÉEZ, AMÉLIOREZ VOTRE QUARTIER NEEM DEEL, STEM, CREÊER, VERBETER UW WIJK

BUDGET REGLEMENT 2017 BURGER CITOYEN NEDER-OVER-HEEMBEEK PARTICIPEZ, VOTEZ, CRÉEZ, AMÉLIOREZ VOTRE QUARTIER NEEM DEEL, STEM, CREÊER, VERBETER UW WIJK BURGER BUDGET CITOYEN PARTICIPEZ, VOTEZ, CRÉEZ, AMÉLIOREZ VOTRE QUARTIER NEEM DEEL, STEM, CREÊER, VERBETER UW WIJK NEDER-OVER-HEEMBEEK REGLEMENT 2017 REGLEMENT - STAD BRUSSEL - P. 1 Wat is het principe

Nadere informatie

3. Voor de toepassing van dit reglement komen niet in aanmerking: de projecten

3. Voor de toepassing van dit reglement komen niet in aanmerking: de projecten Hoofdstuk 1: Algemene bepalingen Art. 1: Doel van de subsidie Het gemeentebestuur keert, binnen de perken van het bedrag vermeld onder de actie ACT- 102/Ondersteuning gemeenschapsvormende initiatieven/0719-00/6493000

Nadere informatie

Door: Nick, Zahra, Gaby & Demy FM5A. Reflectieverslag Vakantiebeurs

Door: Nick, Zahra, Gaby & Demy FM5A. Reflectieverslag Vakantiebeurs Door: Nick, Zahra, Gaby & Demy FM5A Reflectieverslag Vakantiebeurs Inhoudsopgave INLEIDING 3 BEDRIJVEN 4 VRAGEN 6 CONCLUSIE 9 REFLECTIE 9 Inleiding Vorige week zijn wij met alle Travel & Hospitality klassen

Nadere informatie

Aanvraagformulier subsidie gemeenschapsvormende culturele projecten

Aanvraagformulier subsidie gemeenschapsvormende culturele projecten Aanvraagformulier subsidie gemeenschapsvormende culturele projecten Lever dit dossier in bij team cultuur, Cultuurplein 2, 2220 Heist-op-den-Berg of cultuur@heist-op-den-berg.be Titel Project Gegevens

Nadere informatie

STEUNKREDIET VOOR HUMAAN VOEDINGSONDERZOEK REGLEMENT

STEUNKREDIET VOOR HUMAAN VOEDINGSONDERZOEK REGLEMENT STEUNKREDIET VOOR HUMAAN VOEDINGSONDERZOEK REGLEMENT ARTIKEL 1 "Het steunkrediet voor humaan voedingsonderzoek" heeft als doel, in de schoot van Belgische Instellingen van universitair niveau, wetenschappelijke

Nadere informatie

Activiteitenverslag DIS 2017

Activiteitenverslag DIS 2017 Activiteitenverslag DIS 217 1 Introductie De vierde uitgave van het jaarlijkse activiteitenverslag van de Nationale DNA-databanken omvat een beknopte weergave van de evolutie van de verwerkte gegevens

Nadere informatie

Activiteitenverslag van de Dienst Buitenlandse Handel en Buitenlandse Investeringen 2012

Activiteitenverslag van de Dienst Buitenlandse Handel en Buitenlandse Investeringen 2012 Activiteitenverslag van de Dienst Buitenlandse Handel en Buitenlandse Investeringen 2012 Inhoud Inleiding I. Organisatie van de Dienst. 5 I.1. Eén Dienst, twee Directies.. I.2. Het netwerk van de economische

Nadere informatie

Presenteer uw bedrijf op hét belangrijkste platform voor de automotive aftermarket in het Midden Oosten, Zuid West Azië en Noord Afrika!

Presenteer uw bedrijf op hét belangrijkste platform voor de automotive aftermarket in het Midden Oosten, Zuid West Azië en Noord Afrika! 1 Beursdeelname AUTOMECHANIKA DUBAI Presenteer uw bedrijf op hét belangrijkste platform voor de automotive aftermarket in het Midden Oosten, Zuid West Azië en Noord Afrika! Messe Frankfurt Nederland organiseert

Nadere informatie

ZAKEN DOEN MET DUITSLAND. HASSELT 15 mei 2014

ZAKEN DOEN MET DUITSLAND. HASSELT 15 mei 2014 ZAKEN DOEN MET DUITSLAND HASSELT 15 mei 2014 ENKELE THEMA S Ken je Duitsland? Ken je de Duitsers? Kennen de Duitsers ons? Duitsers ontmoeten. Zijn culturele verschillen zo belangrijk? De taalbarriere.

Nadere informatie

Provincieraadsbesluit

Provincieraadsbesluit 10e Directie Dienst 101 Economie Provincieraadsbesluit betreft SUBSIDIEREGLEMENT Subsidiëring van exportbevorderdende initiatieven Gecoördineerde tekst (Provincieraadsbesluiten van 9/12/1999, 12/12/2001,13/11/2003,

Nadere informatie

Projectoproep 2017 Cultuur

Projectoproep 2017 Cultuur Projectoproep 2017 Cultuur 1. Achtergrond van de subsidieaanvraag - projectoproep cultuur In het kader van de ondersteuning en de ontwikkeling van Brussel als Smart City en van het oplossen van de actuele

Nadere informatie

PROJECTOPROEP GOOD FOOD Project:.. (de naam of het letterwoord van het project)

PROJECTOPROEP GOOD FOOD Project:.. (de naam of het letterwoord van het project) PROJECTOPROEP GOOD FOOD 2017 «Naar een duurzame stadslandbouw in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest» Project:.. (de naam of het letterwoord van het project) Duid aan in welke van onderstaande thematische

Nadere informatie

Editie Noord Limburg 3 7 juni POM Limburg Corda Campus, 3500 Hasselt T

Editie Noord Limburg 3 7 juni POM Limburg Corda Campus, 3500 Hasselt T Editie Noord Limburg 3 7 juni 2019 POM Limburg Missie, Visie & Activiteiten Missie De organisatie inspireert, ontwikkelt en versterkt de basisvoorwaarden voor duurzame sociaaleconomische groei in de provincie

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen.

HOOFDSTUK I. Algemene bepalingen. Besluit van 22 december 2004 tot uitvoering van de ordonnantie van 18 maart 2004 betreffende de erkenning en de financiering van de plaatselijke initiatieven voor de ontwikkeling van de werkgelegenheid

Nadere informatie

Inhoudsopgave. 1. Kengetallen 3. 2. DM Barometer 4 2.1. Onderzoeksopzet 4 2.2. Respondenten 4

Inhoudsopgave. 1. Kengetallen 3. 2. DM Barometer 4 2.1. Onderzoeksopzet 4 2.2. Respondenten 4 Inhoudsopgave 1. Kengetallen 3 2. DM Barometer 4 2.1. Onderzoeksopzet 4 2.2. Respondenten 4 3. Dialoogmarketingbudget 5 3.1. Percentage dialoogmarketing binnen het marketingbudget 5 3.2. Dialoogmarketingbudget

Nadere informatie

Vier werknemers op tien krijgen opleiding en vorming

Vier werknemers op tien krijgen opleiding en vorming ALGEMENE DIRECTIE STATISTIEK EN ECONOMISCHE INFORMATIE PERSBERICHT 13 september 2007 Vier werknemers op tien krijgen opleiding en vorming Vormingsinspanningen van Belgische ondernemingen in 2005 62,5%

Nadere informatie

Informatie voor de coordinatoren van de geselecteerde projecten

Informatie voor de coordinatoren van de geselecteerde projecten «Doelstelling 2013: Samen investeren in stedelijke ontwikkeling!» Informatie voor de coordinatoren van de geselecteerde projecten 18 maart 2008 Brussels Info Place Cel coördinatie en beheer EFRO 2007-2013

Nadere informatie

Smals Bureau voor Communicatie

Smals Bureau voor Communicatie Smals Bureau voor Communicatie Communicatie die het verschil maakt Onze aanpak Communicatie begint met luisteren. Het Bureau voor Communicatie luistert naar uw behoeften en gaat samen met u op zoek naar

Nadere informatie

StepStone. in cijfers. Juli

StepStone. in cijfers. Juli StepStone in cijfers Juli 2019 Informatie over de bezoekers van StepStone Bezochte pagina s 3.453.218 Bezoeken 990.865 Unieke bezoekers 617.117 Jobs online 6316 Bij StepStone zetten we alles in het werk

Nadere informatie

VANDAAG IN VLAANDEREN INDUSTRIEËN CREATIEVE MAPPING EN BEDRIJFSECONOMISCHE ANALYSE

VANDAAG IN VLAANDEREN INDUSTRIEËN CREATIEVE MAPPING EN BEDRIJFSECONOMISCHE ANALYSE CREATIEVE INDUSTRIEËN IN VLAANDEREN VANDAAG MAPPING EN BEDRIJFSECONOMISCHE ANALYSE WAT? WAA 2 WAT ZIJN CREATIEVE INDUSTRIEËN? Het geheel van sectoren en activiteiten die een beroep doen op de input van

Nadere informatie

R&D-kostenkampioen van Europa? Een haalbare uitdaging!

R&D-kostenkampioen van Europa? Een haalbare uitdaging! R&D-kostenkampioen van Europa? Een haalbare uitdaging! Onze ambitie: de R&D-kostenkampioen van Europa worden > Agoria > Meer dan 1.600 lidbedrijven > Goed voor 300.000 werknemers > Exporteert ongeveer

Nadere informatie

Klantentevredenheidsmeting van het RSVZ en zijn Nationale Hulpkas

Klantentevredenheidsmeting van het RSVZ en zijn Nationale Hulpkas Klantentevredenheidsmeting van het RSVZ en zijn Nationale Hulpkas Een online bevraging bij de klanten van het RSVZ en zijn Nationale Hulpkas September 2017 Peter Bastiaens DG Rekrutering & Ontwikkeling

Nadere informatie

GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III. r e g l e m e n t

GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III. r e g l e m e n t GEMEENTE EDEGEM ontwikkelingssamenwerking III r e g l e m e n t Besluit van de gemeenteraad van Edegem van betreffende de financiële en logistieke ondersteuning van ontwikkelingssamenwerking. De gemeenteraad

Nadere informatie

Nederlandse internetbronnen over Europa voor jongeren

Nederlandse internetbronnen over Europa voor jongeren Nederlandse internetbronnen over Europa voor jongeren Europa Morgen www.europamorgen.nl Deze site geeft antwoord op vragen als: - Hoe zit de Europese Unie in elkaar? - Wat kan de EU voor de inwoners van

Nadere informatie

StepStone maakt er werk van

StepStone maakt er werk van teps April 2010 StepStone maakt er werk van www.stepstone.be info@stepstone.be +32 2 209 98 00 StepStone facts and figures Enkele cijfers Bezochte pagina s 6.771.581 Aantal bezoeken 1.207.368 Unieke bezoekers

Nadere informatie

projectmedewerk(st)er visuele communicatie en multimedia (webmaster)

projectmedewerk(st)er visuele communicatie en multimedia (webmaster) De Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai werft aan: projectmedewerk(st)er visuele communicatie en multimedia (webmaster) I. DE EUROMETROPOOL LILLE-KORTRIJK-TOURNAI

Nadere informatie

Samenwerking op vlak van cultuur Québec-Vlaanderen

Samenwerking op vlak van cultuur Québec-Vlaanderen 1 Samenwerking op vlak van cultuur Québec-Vlaanderen 2018-2020 2020 Projectoproep in het domein van podiumkunsten voor een jong publiek criteria en modaliteiten Uiterste indiendatum 15 januari 2019 1.

Nadere informatie

Evaluatie van Open Bedrijvendag

Evaluatie van Open Bedrijvendag Evaluatie van Open Bedrijvendag Departement Economie, Wetenschap en Innovatie Afdeling Strategie en Coördinatie Koning Albert II-laan 35 bus 10 1030 Brussel April 2011 Samenvatting De Open Bedrijvendag

Nadere informatie

Niet-gebruik van en niet-toegang tot rechten

Niet-gebruik van en niet-toegang tot rechten Niet-gebruik van en niet-toegang tot rechten Elektronische gegevensuitwisselingen 28 april 2015 Henk Van Hootegem henk.vanhootegem@cntr.be 02/2012.31.71 Plan 1.Steunpunt tot bestrijding van armoede, bestaansonzekerheid

Nadere informatie

nr. 455 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 3 april 2018 aan PHILIPPE MUYTERS Ecologiepremie+ - Aanvragen 2017

nr. 455 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 3 april 2018 aan PHILIPPE MUYTERS Ecologiepremie+ - Aanvragen 2017 SCHRIFTELIJKE VRAAG nr. 455 van MATTHIAS DIEPENDAELE datum: 3 april 2018 aan PHILIPPE MUYTERS VLAAMS MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE EN SPORT Ecologiepremie+ - Aanvragen 2017 De Ecologiepremie+

Nadere informatie

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research

Toerisme in perspectief. NBTC Holland Marketing Afdeling Research Toerisme in perspectief NBTC Holland Marketing Afdeling Research Inleiding In dit rapport wordt op hoofdlijnen een beeld geschetst van trends en ontwikkelingen in het (internationaal) toerisme en de factoren

Nadere informatie

Geadresseerd reclamedrukwerk in België

Geadresseerd reclamedrukwerk in België Met een bruto-investering van 351 miljoen en een groei in het laatste semester van 2008 consolideert geadresseerde Direct Mail zijn vooruitgang van de laatste jaren. Sinds begin 2008 worden de bruto-investeringen

Nadere informatie

De buitenlandse handel van België

De buitenlandse handel van België De buitenlandse handel van België 1 ste semester 2010 De buitenlandse handel van België na het eerste semester van 2010 (Bron: NBB communautair concept*) Analyse van de cijfers van het eerste semester

Nadere informatie

VR DOC.0282/1BIS

VR DOC.0282/1BIS VR 2017 2403 DOC.0282/1BIS DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - ontwerp van besluit van de Vlaamse Regering tot wijziging van het koninklijk

Nadere informatie

Veel gestelde vragen over het transitiereglement voor culturele projecten met bovenlokale uitstraling

Veel gestelde vragen over het transitiereglement voor culturele projecten met bovenlokale uitstraling Veel gestelde vragen over het transitiereglement voor culturele projecten met bovenlokale uitstraling Vraag: Kan een samenwerkingsverband van partners (bv. verschillende bibliotheken) zonder formele structuur

Nadere informatie

Hoe moet je de aanvraag indienen? Aanvragen kunnen vanaf 1 augustus ingediend worden. Meer info op

Hoe moet je de aanvraag indienen? Aanvragen kunnen vanaf 1 augustus ingediend worden. Meer info op Leidraad voor het aanvragen van ondersteuning van internationale G-sportevenementen /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Nadere informatie

HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE FCE-VVB

HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE FCE-VVB HET HUISHOUDELIJK REGLEMENT VAN DE FCE-VVB Dit H.R. is ter uitvoering van artikel 21 van de statuten van de Vereniging opgesteld. Het betreft de werking van de Raad van Bestuur. Ter herinnering, onze Vereniging

Nadere informatie

PROJECTOPROEP VOOR DE SENSIBILISERING VAN DE BURGERS ROND DE STEDENBOUWKUNDIGE DOELSTELLINGEN EDITIE 2013

PROJECTOPROEP VOOR DE SENSIBILISERING VAN DE BURGERS ROND DE STEDENBOUWKUNDIGE DOELSTELLINGEN EDITIE 2013 PROJECTOPROEP VOOR DE SENSIBILISERING VAN DE BURGERS ROND DE STEDENBOUWKUNDIGE DOELSTELLINGEN EDITIE 2013 REGLEMENT VOOR DE INDIENING VAN PROJECTEN 2013/2014 Doelstelling van het programma Artikel 1 De

Nadere informatie

Toelichting Duurzame Inzetbaarheid (ESF-2014-2020)

Toelichting Duurzame Inzetbaarheid (ESF-2014-2020) Toelichting Duurzame Inzetbaarheid (ESF-2014-2020) In deze toelichting leest u meer over de aanvraagprocedure van de ESF-subsidie voor Duurzame Inzetbaarheid. Ook leest u hierin wat wij van u verwachten

Nadere informatie

Indien u vragen hebt over deze controle, kunt u contact opnemen met uw inspecteur via

Indien u vragen hebt over deze controle, kunt u contact opnemen met uw inspecteur via Aan de Voorzitter van het OCMW van LINKEBEEK Beukenstraat 23 1630 LINKEBEEK Geïntegreerd inspectieverslag POD MI Inspectiedienst POD MI 2 OCMW/RMID-SCP-/2014 Betreft: Geïntegreerd inspectieverslag Geachte

Nadere informatie

FINANCIELE GIDS. Begeleidingsacties voor werkzoekenden van 50 jaar en ouder. Departement Partnerships en Netwerk

FINANCIELE GIDS. Begeleidingsacties voor werkzoekenden van 50 jaar en ouder. Departement Partnerships en Netwerk FINANCIELE GIDS Begeleidingsacties voor werkzoekenden van 50 jaar en ouder Departement Partnerships en Netwerk INHOUDSOPGAVE 1. INLEIDING... 3 2. ALGEMENE PRINCIPES... 4 A. Het subsidiebedrag... 4 B. De

Nadere informatie

Erik Dieussaert, adviseur FIT-Limburg Genk 09/01/2019

Erik Dieussaert, adviseur FIT-Limburg Genk 09/01/2019 Erik Dieussaert, adviseur FIT-Limburg Genk 09/01/2019 FIT bevordert internationaal ondernemen van, naar en in Vlaanderen Dicht bij uw markt Met een wereldwijd netwerk van Onze diensten Advies Marktkennis

Nadere informatie

SAL/TM/001 - SALES COMMUNICATION ADVISER VERANTWOORDELIJKHEDEN I.V.M. INFORMATIEBEVEILIGING EN VERANTWOORD SPEL

SAL/TM/001 - SALES COMMUNICATION ADVISER VERANTWOORDELIJKHEDEN I.V.M. INFORMATIEBEVEILIGING EN VERANTWOORD SPEL Functiedetail FUNCTIE : SAL/TM/001 - Sales Communication Adviser FUNCTIEFAMILIE : Retail AFDELING : Retail Job architecture VERANTWOORDELIJKHEDEN I.V.M. INFORMATIEBEVEILIGING EN VERANTWOORD SPEL Kwaliteit

Nadere informatie

DHK: subsidieregeling voor Demonstratieprojecten, Haalbaarheidsstudies en Kennisverwerving

DHK: subsidieregeling voor Demonstratieprojecten, Haalbaarheidsstudies en Kennisverwerving Subsidieregeling DHK: ondersteunt MKB ondernemingen bij export en internationalisering in 3 soorten landen De DHK-regeling staat open voor 88 landen. Afhankelijk van het land en het beschikbare budget

Nadere informatie

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR ERFGOEDINITIATIEVEN IN TONGEREN

SUBSIDIEREGLEMENT VOOR ERFGOEDINITIATIEVEN IN TONGEREN SUBSIDIEREGLEMENT VOOR ERFGOEDINITIATIEVEN IN TONGEREN Artikel 1 Doelstelling De stad Tongeren wil erfgoedinitiatieven in Tongeren stimuleren en financieel ondersteunen, binnen de perken van het vastgestelde

Nadere informatie

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST

BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 1 BRUSSELS HOOFDSTEDELIJK GEWEST 5 JULI 2012. - Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering houdende uitvoering van de ordonnantie van 13 januari 1994 betreffende de bevordering van de buitenlandse

Nadere informatie

Enkele richtlijnen voor de verwarmingsperiode 2006-2007

Enkele richtlijnen voor de verwarmingsperiode 2006-2007 Vragen naar: Petra Romelart E-mail: petra.romelart Url : www.mi-is.be Aan de dames en heren Voorzitters van de openbare centra voor maatschappelijk welzijn Dienst Juridisch en Beleidsondersteunend advies

Nadere informatie

Projectoproep "Een jong en levendig gewest" Seizoen

Projectoproep Een jong en levendig gewest Seizoen Projectoproep "Een jong en levendig gewest" Seizoen 2018-2019 Wettelijke bepalingen betreffende de toekenning, het gebruik en de verantwoording van de subsidie Fases voor de toekenning van de subsidie

Nadere informatie

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING

NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING DE VLAAMSE MINISTER VAN WERK, ECONOMIE, INNOVATIE en SPORT NOTA AAN DE VLAAMSE REGERING Betreft: - Goedkeuring van 1 addendum bij de sectorconvenant Transport en logistiek en Grondafhandeling op Luchthavens

Nadere informatie

Algemene informatie. tegemoetkoming reis-, verblijf- transportkosten. Kunstendecreet. over de. in de. en in het kader van het.

Algemene informatie. tegemoetkoming reis-, verblijf- transportkosten. Kunstendecreet. over de. in de. en in het kader van het. Algemene informatie over de tegemoetkoming reis-, verblijf- in de transportkosten en in het kader van het Kunstendecreet Algemene Wat is het doel van de tegemoetkoming? De tegemoetkoming in de reis-, verblijf-

Nadere informatie

subsidiereglement voor Brugse (zelf)organisaties en vrijwilligersgroepen gericht op integratie en diversiteit

subsidiereglement voor Brugse (zelf)organisaties en vrijwilligersgroepen gericht op integratie en diversiteit subsidiereglement voor Brugse (zelf)organisaties en vrijwilligersgroepen gericht op integratie en diversiteit I. ALGEMENE BEPALINGEN Art. 1 Begrotingskrediet Binnen de perken van de kredieten, voorzien

Nadere informatie

CREATIVE EUROPE ( )

CREATIVE EUROPE ( ) CREATIVE EUROPE (2014-2020) SUBPROGRAMMA MEDIA OPROEP TOT HET INDIENEN VAN VOORSTELLEN EACEA/17/2016: STEUN VOOR MARKTTOEGANG LET OP: Deze oproep tot het indienen van voorstellen is afhankelijk van: de

Nadere informatie

Tips voor de organisatie van een evenement. 1. Evenementen Solar Days

Tips voor de organisatie van een evenement. 1. Evenementen Solar Days Tips voor de organisatie van een evenement In dit document: 1. Evenementen van Solar Days 2. Tips voor de organisatie van uw evenement 3. Planning 4. Contact gegevens Solar Days 2013 1. Evenementen Solar

Nadere informatie

1 DE DIENST IN HET KORT 3 2 VOORDELEN 3 3 CONTEXT 3 4 HUIDIGE EN DOELKLANTEN 3 4.1 HUIDIGE KLANTEN 3 4.2 DOELKLANTEN 3 5 BESCHRIJVING VAN DE DIENST 4

1 DE DIENST IN HET KORT 3 2 VOORDELEN 3 3 CONTEXT 3 4 HUIDIGE EN DOELKLANTEN 3 4.1 HUIDIGE KLANTEN 3 4.2 DOELKLANTEN 3 5 BESCHRIJVING VAN DE DIENST 4 DIENST: NEWSLETTER Inhoudsopgave 1 DE DIENST IN HET KORT 3 2 VOORDELEN 3 3 CONTEXT 3 4 HUIDIGE EN DOELKLANTEN 3 4.1 HUIDIGE KLANTEN 3 4.2 DOELKLANTEN 3 5 BESCHRIJVING VAN DE DIENST 4 5.1 ALGEMEEN 4 5.2

Nadere informatie

Subsidiereglement voor ondersteuning van. internationale topsportevenementen

Subsidiereglement voor ondersteuning van. internationale topsportevenementen Subsidiereglement voor ondersteuning van internationale topsportevenementen Artikel 1: Situering Sport Vlaanderen wil zoveel mogelijk mensen aan het sporten krijgen, liefst op regelmatige basis, en levenslang.

Nadere informatie