Onderwerp: nieuwskriebel nieuwejaar Datum:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Onderwerp: nieuwskriebel nieuwejaar Datum:"

Transcriptie

1 Je kunt van kinderen geen sterren maken maar je kunt ze wel laten stralen Onderwerp: nieuwskriebel nieuwejaar Datum: Assalamoe aleikoem lieve ouders, Namens onze staf, team van leerkrachten, ouderraad en Mr wens ik, inchaallah een Gezegend Nieuwjaar, met de nadruk op gezondheid harmonie en vrede. De hadith van de maand januari geeft ons al direct een kern van menswording aan: De profeet Mohammed [vzmh] zei: O mensen! Waarlijk jullie Heer en jullie vader[adem] is één. Een Arabier is niet beter dab een niet Arabier en een niet Arabier is niet beter dan een Arabier; een donkere is niet beter dan een blanke behalve in termen van vroomheid en goede daden [ Ahmad-22391] [ We zijn niet gelijk, maar wel gelijkwaardig] De woorden van de week in de maand januari zijn: Week 2, 9 januari : Behulpzaam. Overlevering De Profeet Muhammad s.a.s. zei: Iedere ledemaat van de mens behoort elke dag dat de zon opkomt liefdadigheid te verrichten. Een rechtvaardige situatie doen ontstaan tussen twee mensen is liefdadigheid; iemand met zijn rijdier helpen is liefdadigheid; hem helpen opstappen en zijn bagage erop laden is liefdadigheid; een goed woord is liefdadigheid; elke stap die je doet om het gebed te verrichten is liefdadigheid en iets hinderlijks van de weg verwijderen is liefdadigheid. Bukhari, 1422 AH:4;56, hadith 2989 Do a In de naam van Allah, de Barmhartige, de Erbarmer. O Allah, U bent de Gever en de Nemer. U hebt mij geschapen, ik ben zwak en U bent Sterk. Ik ben arm en U bent Rijk. Zonder U ben ik er niet. Zonder U heb ik niets. O Allah, ik dank U voor alles wat ik gekregen heb en vraag U mij dit niet af te nemen. O Allah, leer mij hulp te vragen als ik hulp nodig heb. O Allah, geef mij de kracht om te kunnen helpen als anderen mijn hulp nodig hebben. Amien. Week 3, 16 januari : Achterdocht/Oprechtheid Overlevering De Profeet Muhammad s.a.s.: Oprechtheid leidt tot het goede en het goede leidt naar het Paradijs. Als een persoon altijd oprecht is, wordt hij een betrouwbaar persoon. En het liegen leidt tot onzedelijkheid, en onzedelijkheid leidt naar het vuur. Als een persoon door blijft gaan met het liegen wordt hij bij Allah geregistreerd als een leugenaar. Muslim Ibn al-hadjdjadj: 4;2012, hadith 2607.

2 Do a In naam van Allah, de Barmhartige, de Erbarmer. U bent de Schepper, U bent de Alleskenner, U bent de Vergever. O Allah, U weet wanneer ik de waarheid vertel en wanneer ik lieg. Er is niets wat ik voor U kan verbergen. O Allah, ik weet dat oprechtheid mij op de juiste weg houdt. Help mij om altijd oprecht te zijn. O Allah, geef mij de moed om ook in de moeilijkste situaties eerlijk te blijven. O Allah, geef mij de kracht om leugens te vermijden. O Allah, zorg ervoor dat ik niet als leugenaar herkend en bekend wordt. O Allah, houdt mij ver van leugens en leugenaars. Leer mij eerlijkheid en zorg ervoor dat ik altijd de waarheid vertel. Amien. Week 4, 23 januari; Je tong beheersen. Overlevering Moeadz vertelde: De Profeet s.a.s. zei: Zal ik je vertellen hoe je een goede moslim kunt blijven? Ik zei: Graag, o Boodschapper van Allah. Toen pakte hij zijn tong beet en zei: Beheers dit! Ik zei: O Profeet van Allah, zal ons alles kwalijk worden genomen wat wij zeggen? Hij zei: Had je moeder je maar verloren, Moeadz! [Dit betekent: Foei! ) Waardoor zouden mensen anders op hun gezicht in het hellevuur vallen als het niet de oogst was van wat ze met hun tongen hebben gezaaid? (At- Tirmidhi, 1998: 4;308, hadith 2616 Do a In de naam van Allah, de Barmhartige, de Erbarmer. O Allah, U bent de Schepper van dag en nacht. U bent de Schepper van wit en zwart. O Allah, U bent de Schepper van alle talen. O Allah, U bent de Schepper van ons allen. O Allah, leer mij alleen woorden die goed voor mij zijn. O Allah, laat mij woorden gebruiken die niemand pijn doen. O Allah, ik vergeef iedereen die over mij geroddeld heeft. Laat mij niet roddelen over anderen. O Allah, laat mij goede dingen zeggen over anderen, ook al is dat moeilijk. Maak dit voor mij gemakkelijk. Amien. Week 5, 30 januari; Vergeven Anas (moge Allah tevreden met hem zijn) heeft overgeleverd: Ik hoorde de Boodschapper van Allah s.a.s. zeggen: Allah de Almachtige zei: O zoon van Adam, zolang je een beroep op Mij doet en Mij vraagt, zal Ik je vergeven voor wat je gedaan hebt, en Ik zal niet terughoudend zijn. O zoon van Adam, al reikten je zonden tot aan de wolken in de hemel, als je Mij om vergeving vroeg, zou Ik je vergeven. O zoon van Adam, als je tot Mij kwam met zonden, die bijna zo groot als de aarde waren en als je Mij dan onder ogen zou komen, zonder Mij deelgenoten toe te schrijven, dan zou Ik je vergiffenis geven bijna zo groot als dat [d.w.z., de aarde]. At-Tirmidhi, 1998: 5;440, hadith 3540

3 Do a In de naam van Allah, de Barmhartige, de Erbarmer O Allah, vergeef mij, vergeef mij mijn zonden en mijn onwetendheid, mijn overdrijvingen in zaken en wat U beter weet dan ikzelf. O Allah, vergeef mij de grote en de kleine fouten en mijn opzettelijke en onopzettelijke overtredingen, en alles wat bij mij is. Amien Voor u ligt een halfjaarlijkse terug-en vooruitblik van dit schooljaar.. Maar even vooraf iets over onze collega s die nog met ziekteverlof zijn; Juf Cheimae, juf Hatice en juf Summeye zijn nog altijd onder behandeling van specialisten en de bedrijfsarts. Zij worden resp. vervangen door juf Stephanie, juf Sanne en juf Hind. Wij wensen hen veel beterschap en herstel toe! Elk half jaar willen we de resultaten evalueren van de vak- en vormingsgebieden van het voorafgaande eerste half jaar. De evaluatie van de periode september 2016-januari 2017 vormt daarom in hoge mate de basis voor de aanpak van januari 2017-augustus De onderstaande vak- en vormingsgebieden vallen onder beheer van een kwaliteitscoördinator. Dat is altijd iemand van onze staf. Het gaat om de volgende vakgebieden: - Schoolklimaat; Levensbeschouwelijke identiteit door de identiteitscommissie - Schoolklimaat ; Onderwijs in onze kernwaarden door de werkgroep PBS en de werkgroep identiteit. - Godsdienstonderwijs vanuit de identiteitscommissie; - Aanpak Rekenen en Wiskunde 3 e jaar. - Handelingsgericht Werken (HGW, zorg en begeleiding, basisondersteuning) - Opbrengsten - Taal en woordenschat - Ouderbetrokkenheid - VVE (Voor- en Vroegschoolse Educatie) - De Gezonde School - Arbopreventie - Schoolklimaat (PBS en De Vreedzame School] - 21th century skills of wel sociaal ondernemend leren. [ actief burgerschap] Een goede leraar is iemand die de dingen uit je haalt in plaats van je ermee volstopt. Zoals eerder vermeld, de vakgebieden vallen onder beheer van een kwaliteitscoördinator. Dat is altijd iemand van onze staf. Elke kwaliteitscoördinator is de eigenaar van dat bepaalde vakgebied. Zo is de aanpak en evaluatie van de levensbeschouwelijke identiteit in handen van de werkgroep identiteit. [Meester Mustapha, juf Nazik, juf Naima, juf ÜmmüGülsüm en meester Fred] Juf Naima, vanuit de identiteitscommissie, is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van het godsdienstonderwijs.

4 Juf Cheimae was verantwoordelijk voor taal. I.v.m. haar ziekte wordt juf Lucia dit jaar in een master setting opgeleid als taal coördinator. Voor juf Lucia is, naast het behalen van het diploma voor de opleiding, de verdere implementatie van Staal en woordenschat een prioriteit dit schooljaar. De evaluatie van het rekenen en wiskunde is in handen van juf Sema. Zij zit in het 2 e en laatste jaar van de masteropleiding voor reken coördinator. Meester Martijn (de intern begeleider) is verantwoordelijk voor het handelingsgericht werken, opbrengsten, zorg en begeleiding en basisondersteuning. Meester Fred is verantwoordelijk voor de kwaliteitszorg, de ouderbetrokkenheid en de tevredenheidsonderzoeken. Juf Nazik is per 1 augustus 2016 coördinator van ons schoolklimaat, waarbinnen het gebied van PBS valt[ onderwijs in onze kernwaarden] de vreedzame school, de veilige school, en onze identiteit. VVE (Voorschoolse en Vroegschoolse Educatie) is in handen van juffrouw Yvonne en meester Fred. Juffrouw Sanne is in opleiding als preventiemedewerker Arbo. Juffrouw Manon en meester Fred houden zich bezig met de gezonde school. Juf Anthonine is verantwoordelijk voor de administratie, financiën, de website, Facebook en de school app; gerichte berichten. Juf Lucia en juf ÜmmüGülsüm vertegenwoordigen het personeel in de Medezeggenschapsraad. Juf Nejla is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de leerlingenraad. Elk jaar kiest de school nieuwe vakgebieden waar aan gewerkt wordt. Ook zijn er vakgebieden waar we al aan gewerkt hebben en waar we aandacht aan blijven schenken. Ook voor het komende half jaar zijn dit : - Actief burgerschap [ de vreedzame school, leerlingenraad, creatief en ondernemend leren] - Rondom taal: de implementatie van het tweede jaar van de nieuwe methode Staal - Woordenschat: de implementatie van Logo 3000 en Met woorden in de weer - Rekenen en wiskunde 3 e jaar: training specifieke skills - Handelingsgericht werken en opbrengsten versterken [ 2 e jaar]; de leerkrachten hebben al geleerd om data te registreren, en daar komen het komend half jaar ook de verdiepende analyses bij - VVE 2 e jaar uitbreiden [zie locatieplan] - Kunst- en cultuureducatie: invoering van de methode Salam Art. - Invoering van 1 nieuwe methodes wereldoriëntatie, waaronder aadrijkskunde, geschiedenis en cultuur. - Verdere ontwikkeling van de leerlingenraad - Invoering van de methode Engels groep 5 en 6. Schooljaar groep 3 en 4.

5 VVE: coördinatie juf Yvonne en meester Fred 2015/2016: Het vorige jaar hebben we onder begeleiding van Leerkracht & Co gewerkt aan leerkrachtvaardigheden bij de kleuters en in de schakelklas. Ook is er aandacht besteed aan de woordenschatontwikkeling vanuit de methode Piramide. En er zijn ouderbijeenkomsten georganiseerd in samenwerking met de GGD en VVE-thuis Het afgelopen jaar is ook met ondersteuning van de stichting Compas het document Beleidsplan Ouderbetrokkenheid opgesteld. Het VVE ouderbeleid is daar integraal in opgenomen. Vanuit dit document ouderbeleid is er voor de ouders een document in ontwikkeling die de uitgangspunten van het beleid wil concretiseren Dit jaar wordt Logo 3000 ingevoerd. Dat wil zeggen dat de kleuters en de leerlingen van groep extra basiswoorden aangeleerd zullen worden bovenop de woorden die de taalmethode Piramide al aanleert. Ook gaan we verder met het investeren in de leerlijnen begrijpend luisteren en interactief voorlezen. Bovendien zullen er ook weer VVE thuis-bijeenkomsten voor ouders opgezet worden. Het afgelopen jaar hebben we het onderwijs aan onze kleuters, samen met externe specialisten, in zijn totale context onder het vergrootglas gelegd. Wat zijn de behoeften van de leerkrachten, om daadwerkelijk in te kunnen spelen op de behoeften van bijv. de zeer jonge leerlingen? Om de coördinatie in de bouw voor dit jaar goed uit te werken was deze reflectie noodzakelijk. We zien onder de aanmelding van kleuters een opmerkelijke toename van hartstochtelijke jongentjes, waar in aanpak ook reflectie op wordt gevraagd. Maar ook dat de taakgerichtheid bij de oudste kleuters zich beter en effectiever kan ontwikkelen. Daar staat ook weer tegenover dat er voor de leerlingen van groep 3 meer balans mag zijn tussen spel en taak. Te veel taak en te weinig spel past niet goed bij hun ontwikkeling Schoolklimaat : coördinatie juf Nazik, bestaat uit 4 onderdelen: Plan van aanpak PBS [ onderwijs in onze kernwaarden] De vreedzame school Het veiligheidsplan als basis voor de veiligheid op school. De afstemming met de identiteit A/Z.. Woorden van de week. Plan van aanpak van de werkgroep PBS: Het doel is om vanuit PBS werkgroep meer handen en voeten geven aan de bewustwording van onze kernwaarden: respect, veiligheid, verantwoordelijkheid, en de diepere ontwikkeling van onze identiteit.

6 - We pakken dit aan door het systeem van PBS (Positive Behaviour Support) verder dieper en breder uit werken, met het doel de genoemde kernwaarden als een sterke boom in ons positieve schoolklimaat te planten. We leren leerlingen door nieuw aangeleerd positief gedrag aan. - Wat betreft het gedrag van onze leerlingen hebben we een reactieprocedure voor leerkrachten ontwikkeld. De leerkrachten weten hoe ze moeten reageren bij gewenst en ongewenst gedrag. Aan de ene kant geven we de grenzen van het gedrag aan en aan de andere kant bekrachtigen we het positieve gedrag. Leerkrachten hebben bijvoorbeeld geleerd om data van incidenten te verzamelen en te registreren, zodat we goed kunnen vaststellen waar en hoe we moeten anticiperen. - Er zijn nu twee systemen ingevoerd; het pleinplan en het registratiesysteem voor incidenten. De gedragslessen zijn vorig jaar geformuleerd. Ze worden elk jaar opnieuw aangeboden, waarin het beloningsplan een belangrijk onderdeel hiervan is. Leerlingen kunnen nog steeds een masha Allah - kaart ontvangen. Bij 3 kaarten krijgen ze een oorkonde tijdens rapportmomenten. In deze fase gaat het om intrinsieke motivatie van leerlingen (gedrag internaliseren). - Ook het eerste half jaar zijn de ouderavonden PBS islam/ouders/ school bezocht geweest. Veel ouders hebben op een interactieve wijze enthousiast meegedaan, en ook aangegeven dat er erg veel behoefte is aan deze thema-avonden van PBS. Tegelijkertijd moet ook gezegd zijn dat we veel ouders hebben gemist! - De kernwaarden kunt u ook in ons gebouw herkennen door de schilderijtjes PBS werkgroep We willen verder verdiepend werken vanuit de genoemde vier kernwaarden. Vanuit de werkgroep identiteit o.a. willen we uit de map identiteit van A tot Z het onderdeel Een rustmoment in de week opnemen. Het woord van de week op een reflectieve wijze invlechten in de Vreedzame school activiteiten en bij PBS aanpakken van nieuw aan te leren gedrag. Het gaat dan om het voeren van het gesprek, de dialoog, gekoppeld aan de overleveringen van de Profeet [vzmh] en zijn volgelingen. De ouders lezen in de nieuwsbrieven de woorden van de week, met de uitdaging om er ook thuis mee aan de slag gaan. De woorden van de week zijn opgenomen in de ouderkalender. Meester Fred gaat het komend half jaar iedere maandag de woorden van de week introduceren in de groepen 4/5-5/6-/6/7 en groep 8. De coördinator schoolklimaat en PBS, juf Nazik, bereidt samen met de werkgroep PBS nieuwe activiteiten voor. - Komend half jaar maken we ook een visie-document rond de identiteit van de school en burgerschap. In het verlengde daarvan worden er ook BBS-wijkactiviteiten opgezet om actief burgerschap uit te voeren. De kinderen gaan de wijk in om bijvoorbeeld oudere eenzame mensen te bezoeken. De borging daarvan doen we weer binnen het WMK, het kwaliteitszorgsysteem van de school. - Het afgelopen half jaar hebben we een beloningsplan gehanteerd. We vinden het nog steeds belangrijk dat leerlingen bekrachtigd worden wanneer ze gewenst gedag laten zien. Een van de belangrijkste doelen van PBS, maar ook vanuit de ontwikkeling van het kind (identiteit), is dat het

7 kind inziet waarom er gedragsverwachtingen zijn. Als leerlingen intrinsiek gemotiveerd zijn, zal er een sterkere persoonlijkheidsontwikkeling ontstaan. Tegelijkertijd werken we dan aan zelfbeschikking. Dit is goed uit te leggen vanuit de waarden die de school hanteert; identiteit, veiligheid, respect en verantwoordelijkheid. Als we dan inzoomen op identiteit, dan zien we dat deze waarden onderbouwd worden volgens de islamitische opvoeding. Concreet: Ik heb respect voor alle schepselen van Allah. -De taken van de leerlingenraad worden ook verder uitgebreid. De vreedzame school 2015/2016 naar Door het afgelopen jaar de accenten te leggen op de PBS aanpak, hebben we thema s van de vreedzame school niet verdiepend uitgewerkt. De thema s zijn wel in de groepen behandeld geweest. Voor het komend half jaar is het de bedoeling dat we opnieuw onderhoud plegen op de methode. Het veiligheidsplan 2015/2016 naar Coördinator: juf Nazik Het veiligheidsplan is op verschillende momenten gehanteerd. Met name bij grensoverschrijdend gedrag van leerlingen hebben bijv. de waarschuwingsbrieven positief uitgewerkt. Voor moet het veiligheidsplan opnieuw formeel geactualiseerd worden, omdat het een formeel document voor de inspectie zal zijn. Juf Nazik is per officieel tot aandachtsfunctionaris veiligheid benoemd worden. Elke school moet beschikken over een aandachtsfunctionaris veiligheid PBS en identiteitsontwikkeling zijn hier onderdelen van. Voor het komend jaar spreken we af dat juf Nazik doorborduurt op de inzet van het afgelopen jaar met een stevige uitbreiding op de coördinatietaken PBS en veiligheid. Samen met de externe begeleider zijn klassenobservaties uitgevoerd om te kijken hoe PBS in de klas vormgegeven wordt. Het komend halfjaar zullen we een gedragsverwachtingenmatrix maken voor in de klasse. Meester Fred stelt voor om veiligheid, PBS, identiteit te verenigen in een taak voor de zgn. coördinator van de kernwaarden. [ Je kunt ook lezen: aandachts- functionaris veiligheid] Binnen de veiligheid van de identiteit kunnen de andere kernwaarden respect [ preventief t.o.v. pesten] en verantwoordelijkheid zich profileren. [ opnemen in het nieuwe concept van het veiligheidsplan] Binnen PBS idem dito. Daar kunnen dezelfde kernwaarden zich ontwikkelen. [ past ook binnen het nieuwe concept van het veiligheidsplan] Binnen de werkgroep identiteit kan de aansluiting gezocht worden op de in-vlechting van inzichten over identiteit als kernwaarde en de werkgroep PBS [ klimaat en veiligheid].kan opgenomen worden in het nieuwe concept van het veiligheidsplan. De in-vlechting moet uiteindelijk leiden tot verantwoordelijkheid bij het personeel, ouders en leerlingen. Daarmee verantwoord de aandachts-functionaris in het veiligheidsplan de kernwaarden van de school

8 Juf Nazik zal voor deze opzet en aanpak 1 dag vrij geroosterd worden. De afstemming met de identiteit van A tot Z In de werkgroep identiteit [ leerkrachten, ouders en godsdienstleerkracht] zoeken we structureel naar de verbanden die gelegd kunnen worden met het optimaliseren van het schoolklimaat en het plannen van stimulerende activiteiten vanuit onze islamitische identiteit. Een voorbeeld zijn de masha Allah stickers, kaarten en oorkondes. We zitten nog steeds in een aftastend proces hoe we steeds weer kunnen afstemmen met het schoolklimaat. [ ] Rekenen en wiskunde 2015/2016: Dit jaar is er de borging van de methode Wereld in getallen gerealiseerd. Er is uitdagende leerstof gezocht en gevonden voor de plus-leerlingen. Het borgingsdocument Zo werken we met Wereld in getallen is gemaakt en er is een kijkwijzer gemaakt waarbij leerkrachten onderling bij elkaar komen kijken door middel van collegiale consultatie. Dat wil zeggen dat de leerkrachten elkaar adviseren. Zorg en begeleiding: Handelingsgericht werken in de groepen. Coördinator: meester Martijn 2016/2017 : De leerkrachten hebben nascholing gevolgd in het hanteren van het administratiesysteem van ParnasSys en het verdiepend leren werken in het leerlingenvolgsysteem van Cito. Dat betekent dat van alle leerlingen de ontwikkeling in de vakken nauwkeurig gevolgd, geregistreerd, en geanalyseerd kan worden en dat de doelstellingen voor iedere leerling door de leerkracht zijn opgesteld en in het format doelstellingengesprek zijn opgenomen. We hebben via WMK een Quickscan tevredenheid uitgezet onder de leerkrachten en de leerlingen. Het geeft ons het inzicht dat we voor rond zorg en begeleiding een nog efficiëntere aanpak moeten realiseren; een aanpak die in de communicatie tussen leerkracht en intern begeleider gebaseerd is op een heldere, concrete en continue afstemming over interventies bij pedagogisch/didactische aanpakken van leerlingen. Bij het bespreken van de leerlingenrapporten met de ouders [ februari en september] zal ook het Cito alternatieve leerlingenrapport en de controle over het huiswerk opgenomen worden. In het komend jaar zal de samenwerking tussen ouders en school heel specifiek toegespitst worden op de taken van ouders thuis en op de taken van de leerkracht. Dat heeft van doen dat wij de ouders veel meer als partner (op onderwijsniveau) willen zien in plaats van de ouder als verzorger. Dit zal resulteren in een apart boekwerkje onder de naam: Zijn wie je bent De bron van dit boekwerkje is de islamitische basisschool el Habib in Maastricht.

9 Actief burgerschap: coördinator :Juf Nejla 2016/2017 : In het schooljaar 2015/2016 is er een leerlingenraad in het leven geroepen. Daaruit is de samenwerking ontstaan met de leerlingenraad van de Kruisboelijn. Onze leerlingenraad werkt samen met de leerlingenraad van de Kruisboelijn aan het BBS project De Vreedzame School neemt de wijk. Nour is een school die ook voor de wijk wil zorgen, ondanks het feit dat veel leerlingen niet in de wijk Kruiskamp wonen. Volgend jaar gaan we hiermee verder. Daarnaast leren de kinderen ook op welke wijze zij invloed kunnen uitoefenen op de school. Zo proberen we steeds meer het burgerschapsprincipe uit te werken. In 2016/2017 : de doelen zijn dat Nour een steentje bij gaat dragen in de wijk; dat de ll raad alle leerlingen op school gaat vertegenwoordigen, dat leerlingen mee gaan denken en beslissen over zaken die hen worden voorgelegd of die zij zelf naar voren kunnen brengen. Taal: coördinator juf Cheimae en juf Lucia 2015/2016: we hebben de methode Staal ingevoerd onder begeleiding van de stichting Leerkracht &Co 2016/2017 zal gebruikt worden voor de borging. De intentie is om vanaf volgend jaar uit de taalmethode het woordenschatonderwijs te intensiveren en het aanbod uit te breiden. Voor onderbouw, de groepen 1 en 2, wordt zoals eerder vermeld, de woordenschatmethode Logo3000 ingevoerd. Voor de groepen 3 t/m 8 oriënteren we ons op de invoering van de Amsterdamse Bac lijsten. Klassenmanagement taal/lezen en rekenen. 2015/2016: Vanuit de methoden van Rekenen en Taal is het klassenmanagement uitgewerkt Klassenmanagement is een term voor al die maatregelen die een leerkracht neemt om een klimaat te scheppen waarin leerlingen met succes kunnen leren en werken. 2016/2017: Volgend jaar moet er onderhoud gepleegd worden op onderdelen van het IGDI-model (het Interactief Gerichte Directe Instructiemodel) en het GIP-model (Groeps- en Individueel gericht Pedagogisch en Didactisch handelen). Het doel van het IGDI-model is dat de leerlingen op de meest effectieve manier uitleg krijgen over de lesstof om zelfstandig kunnen werken. Het GIP-model is daar een onderdeel van. Kinderen kunnen op hun eigen niveau werken, alleen of in groepjes, en instructie krijgen als ze het nodig hebben. Het onderdeel dat we volgend schooljaar willen bekijken is het lopen van de rondes, het gebruik van het stoplicht tijdens het verlengde zelfstandig werken en andere onderdelen van het IGDI-model. De uitvoering is in handen van de intern begeleider.

10 Kunst- en cultuureducatie: coördinatie is vacant Dit jaar is er een oriëntatie geweest op een integrale methode Kunst-en cultuureducatiemethode van Salaam Art samen met de ouderraad en de MR. Voor 2016/2017 betekent dat, dat we de methode stapsgewijs gaan invoeren. De ouders worden daar nog over geïnformeerd. Invoering van een nieuwe methode wereldoriëntatie: coördinatie is vacant Dit jaar hebben we De Grote Reis afgerond. Het volgend schooljaar starten we met 3 nieuwe methoden: De nieuwe methode voor WO heet: Geschiedenis: Brandaan Aardrijkskunde : Meander Natuuroriëntatie: Nout De methodes moet ingevoerd worden vanuit een nascholingstraject. Arbo-preventiemedewerker : coördinator: Sanne Bekking. De Arbowet dient het welzijn van het personeel, te denken valt aan een veilige werkplek. Wat de Arbo-preventiemedewerker betreft; die is er verantwoordelijk voor dat er een risico-inventarisatie en evaluatie gemaakt wordt, dat weer moet resulteren in een Arboplan. Hier hoort ook bij het nascholen van de BHV-medewerkers. Op dit moment zijn er 2 BHV ers. Op basis van 150 leerlingen dient er een extra collega tot BHV er opgeleid te worden. De huidige preventiemedewerker i.o. gaat de school verlaten i.v.m. sanering op de formatie. Identiteit: de coördinatie is in handen van de werkgroep identiteit. De inbedding van de islamitische identiteit van A-Z in ons onderwijs wordt door de werkgroep identiteit voorbereid. De werkgroep is samengesteld uit leerkracht[en] 2 ouders, de godsdienstleerkracht en de schoolleider. De werkgroep doet voorstellen aan het team en ouderraad. Het team, in afstemming met de ouderraad, neemt besluiten over de voorgestelde activiteiten. Welke activiteiten zijn het afgelopen jaar aan de orde geweest: - De voorbereidingen van de 2 islamitische feesten : ied ul Fitr en ied ul Adha - Het voorbereiden van een draaiboek voor de maand Ramadan.[Iftar en recitatiewedstrijd] - Het onderhouden en controleren van het gebedsprotocol voor de groepen 3 t/m 8 - Het invoeren in de groepen van : het woord van de week [ Een rustmoment om te worden wie je bent] - Het invoeren van de masha Allah stickers, masha Allah kaart en masha Allah oorkonde bij goed nieuw aangeleerd gedrag [PBS] met het doel de aglaaq [ goede gedragsvormen] te vormen en te ontwikkelen. - Het organiseren van 2 welkomstontbijten na de winter en na de zomervakantie. - Het organiseren van 2 Anasheed liederenavonden; de vrijdagavonden vóór de winter-en zomervakantie.

11 - Het doen van voorstellen voor 4 Profeten projectweken. [ Musa,[vzmh] Isa, [vzmh] Ibrahim, [ vzmh] Mohammed[ vzmh] - Het organiseren van basislessen seksuele voorlichting voor de groepen 6,7 en 8; gegeven door een vrouwelijke leerkracht aan de meisjes en vijf lessen voor de jongens door een mannelijke moslimleerkracht. [ zie Simonbeleid] - Het ondersteunen van de godsdienstleerkracht. - Het opnemen van de methode Salam Art als hulpmiddel voor leerkrachten om culturele activiteiten te ontwikkelen. Wat zijn voorstellen tot uitbreiding voor : [ onder voorbehoud] Doel : Bewustwording. Gastdocent: Mijnheer Ghay heeft aangeboden het onderstaande thema [ innerlijke Jihad], behandeld tijdens de DIO studiedagen , om de 3 maanden in een uitgebreide les te behandelen in gecombineerde groepen 4/5, 6/7 en 8. Dat zou betekenen dat we hier in opbouwende betekenis 3 lessen per jaar, per bouw aan besteden. We willen het daarna uitbouwen naar het volgende cursusjaar. De groepsleerkrachten zijn bij de les aanwezig. THEMA: - De mens is geboren met de fitra geen erfzonde - Alle mensen zijn in essentie gelijkwaardig - Niet alle mensen hebben dezelfde capaciteiten - Alle mensen zijn ontvankelijk voor iman - Een jaarlijkse projectweek over de mens: - Ruh, groep 4 - Aql, groep 5 - Nafs, groep 6 - Irade, groep 7 - Iman, groep 8 Er zit hier een opbouw in tot in groep 8. Ieder jaar leren zij over een gedeelte van wie ze zijn. Dit gebeurt overigens bovenop de godsdienstlessen die de leerlingen al krijgen en het woord van de week. THEMA: Bewustwording, voorbereiding op het gebed. Gastdocent mijnheer Ghay: de leerlingen ontvangen 1 keer per 3 weken, voorafgaand aan het gebed, een les ter voorbereiding/bewustwording op het gebed. Het doel is de opbouw en uitbouwen rond het karakter van het gebed. De leerlingen ontvangen dan elke 3 weken een opdrachtenboekje als huiswerk Het ligt ook in de lijn om leerlingen tijdens ouderavonden eigen thema s te laten presenteren.

12 -Gymlessen: het scheiden van de jongens en meisjes van groep 5 t/m 8 -Geen traktaties tijdens verjaardagen. Traktaties door het jaar zijn toegestaan. -Het ontwikkelen van speciale diploma s voor de leerlingen van de groepen 3,4 en 5 voor het leren van de verrichtingen van het gebed. [eigen gebedsprotocol] -Lezingen :Het inzetten van mijnheer Ghay [ ouder] voor de oudere jongens; doel is het reflecteren op het gedrag.[ ontwikkelen van de aglaaq]. -De godsdienstleerkracht stevig inzetten op de informatie over de lessen tijdens informatieavond in september. - 4 ouderavonden organiseren over opvoedingsvraagstukken, vanuit islam en school. --Huiswerkboekjes identiteit ontwikkelen. - Het oriënteren op actief burgerschap vanuit de identiteit. - de bibliotheekboeken, gekozen door de leerlingen worden gecontroleerd door de leerkracht op geoorloofd of niet geoorloofd. - Het behandelen van de wereldgodsdiensten.. MR De voorzitter van de Mr heeft zijn voorzitterschap beschikbaar gesteld. Mijnheer Ghay is voorlopig als voorzitter benoemd. Hij heeft de taak om met de Mr en de directie het komend half jaar, volgens de MR kalender af te stemmen. 21th century skills: Creatief en ondernemend leren [ aanzetten voor ] Naar aanleiding van het project De Vreedzame School neemt de wijk van de beide leerlingenraden van de Kruisboelijn en Nour, waarbij nieuwe skills van kinderen zijn verkend, hebben we besloten in 2016/2017 veel aandacht te besteden aan de verdere ontwikkeling van 21th century skills of in goed Nederlands: Creatief en Ondernemend leren. Wat is creatief & ondernemend leren? Creatief & ondernemend leren (C&O leren) is een combinatie van verschillende maar aanvullende st omingen die leerlingen een denk en werkmethode geeft die ze kunnen inzetten tijdens schooltijd maar ook kunnen gebruiken om problemen te lijf te gaan als ze al lang zijn afgestudeerd. Zo leren ze betrokken en kritisch om zich heen te kijken, te experimenteren met ideeën, ervaring een plaats te geven en belangrijker nog: lol te krijgen in leren en doen. C&O lere n bewijst vooral zijn waarde bij het werken met projecten, waarin leerlingen het geleerde direct toepassen. Beter nog: leerlingen moeten iets leren om een probleem op te lossen. Gericht zijn op praktische toepassingen en ontwerpen maken. Professionalisering van de leraar in de klas Tijdens de pilot creatief & ondernemend leren kijken leraren mee bij het voorbeeld dat de Young Professional geeft in de klas. Co-teaching geeft leraren eens kan kans om mee te kijken bij de ander. Tijdens de lessen kan de juf of meester op de achtergrond de klas observeren terwijl de leerlingen bezig zijn. De Young Professional zal de leerkrachten in de laatste weken meer betrekken in het proces. Zo kunnen andere vakken worden gecombineerd tijdens de C&O les. Bijvoorbeeld: De juf merkt in de les geschiedenis op dat de klas positief en leergierig reageert op de leerstof en ze willen er eigenlijk meer mee doen. De juf benadert de Young Professional met de vraag of dit tijdens een C&O les opgepakt kan worden in combinatie met het vak tekenen want dat vinden de leerlingen ook

13 leuk. In overleg maken de Young Professional en de juf een lesprogramma wat aansluit op de interesses in de klas. De opdracht luidt bijvoorbeeld: Maak briefkaarten die mensen in die tijdsperiode zouden sturen over hun leven. Co-teaching is er ook om persoonlijke ondersteuning af te stemmen op de behoefte van de leraar zelf. De leerkrachten van de groepen die meedoen aan het C&O project krijgen 2x per maand gedurende 1 ½ uur de kans vragen te stellen en ideeën te bespreken waardoor zij na de pilot in staat zijn om creatief en onderzoekend leren zelf toe te passen in hun lessen. Aan de hand van de resultaten van de pilot gaan de leraren vanaf januari 2017 de lessen zelf geven en het geleerde toepassen, onder begeleiding van de Young Professional. Bijvoorbeeld: De juf merkt in de les Geschiedenis op dat de klas positief en leergierig reageert op de leerstof en ze willen er eigenlijk meer mee doen. De juf benaderd de begeleider met de vraag of ze tijdens een C &O les de leerstof kan oppakken in combinatie met het vak Tekenen want dat vinden de leerlingen ook leuk. In gesprek maken de begeleider en juf een lesprogramma wat aansluit op de interesses in de klas. Waarbij de opdracht luidt: Maak brief kaarten die mensen in die tijdsperiode zouden Co-teaching: professionalisering van de leraar in de klas Tijdens de pilot creatief & ondernemend leren kijken leraren mee bij het voorbeeld dat de Young Professional geeft in de klas. Co-teaching geeft leraren eens kan kans om mee te kijken bij de ander. Tijdens de lessen kan de juf of meester op de achtergrond de klas observeren terwijl de leerlingen bezig zijn. De Young Professional zal de leerkrachten in de laatste weken meer betrekken in het proces. Zo kunnen andere vakken worden gecombineerd tijdens de C&O les. Bijvoorbeeld: De juf merkt in de les geschiedenis op dat de klas positief en leergierig reageert op de leerstof en ze willen er eigenlijk meer mee doen. De juf benadert de Young Professional met de vraag of dit tijdens een C&O les opgepakt kan worden in combinatie met het vak tekenen want dat vinden de leerlingen ook leuk. In overleg maken de Young Professional en de juf een lesprogramma wat aansluit op de interesses in de klas. De opdracht luidt bijvoorbeeld: Maak briefkaarten die mensen in die tijdsperiode zouden sturen over hun leven. Co-teaching: persoonlijke ondersteuning afgestemd op de behoefte van de leraar zelf De leerkrachten van de groepen die meedoen aan het C&O project krijgen 2x per maand gedurende 1 ½ uur de kans vragen te stellen en ideeën te bespreken waardoor zij na de pilot in staat zijn om creatief en onderzoekend leren zelf toe te passen in hun lessen. Aan de hand van de resultaten van de pilot gaan de leraren vanaf 1 januari 2017 de lessen zelf geven en het geleerde toepassen, onder begeleiding van de Young Professional. Namens ons team, Fred Koopman. Schoolleider.

We kunnen niet van alle leerlingen dezelfde sterren maken, maar we kunnen ze wel allemaal laten schitteren

We kunnen niet van alle leerlingen dezelfde sterren maken, maar we kunnen ze wel allemaal laten schitteren Nieuwsbrief September 2016 Assalamou alaykoum lieve ouders, WELKOM BIJ NOUR 2016-2017! We kunnen niet van alle leerlingen dezelfde sterren maken, maar we kunnen ze wel allemaal laten schitteren Vóór ons

Nadere informatie

We kunnen niet van alle leerlingen dezelfde sterren maken, maar we kunnen ze wel allemaal laten schitteren

We kunnen niet van alle leerlingen dezelfde sterren maken, maar we kunnen ze wel allemaal laten schitteren Nieuwsbrief Februari 2017 We kunnen niet van alle leerlingen dezelfde sterren maken, maar we kunnen ze wel allemaal laten schitteren Nieuws vanuit de directie: Nieuwsbrief februari 2017 Assalamoe aleikoem

Nadere informatie

We kunnen niet van alle leerlingen dezelfde sterren maken, maar we kunnen ze wel allemaal laten schitteren

We kunnen niet van alle leerlingen dezelfde sterren maken, maar we kunnen ze wel allemaal laten schitteren Nieuwsbrief December 2016 We kunnen niet van alle leerlingen dezelfde sterren maken, maar we kunnen ze wel allemaal laten schitteren Nieuws vanuit de directie: Nieuwsbrief december 2016 Assalamoe aleikoem

Nadere informatie

We kunnen niet van alle leerlingen dezelfde sterren maken, maar we kunnen ze wel allemaal laten schitteren

We kunnen niet van alle leerlingen dezelfde sterren maken, maar we kunnen ze wel allemaal laten schitteren Nieuwsbrief Oktober 2016 Wassalam Aleikoum, Lieve ouders, We kunnen niet van alle leerlingen dezelfde sterren maken, maar we kunnen ze wel allemaal laten schitteren Hierbij al weer de nieuwsbrief voor

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1 Onderwijskundig jaarplan Jaar: 2017-2018 School: Gbs Het Talent Schoolleider: W.Bos Datum: juni 2017 Laatst geactualiseerd: 8 juni 2017 Inleiding In ons jaarplan 2017-2018 geven we per onderdeel aan welke

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. OBS De Kameleon

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016. OBS De Kameleon SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2015-2016 OBS De Kameleon 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool de Kameleon. Iedere school stelt een SOP op, dit is een wettelijke

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan. CBS de Ark September 2013

Onderwijskundig Jaarplan. CBS de Ark September 2013 Onderwijskundig Jaarplan CBS de Ark September 2013 In dit onderwijskundig jaarverslag vermelden we kort en bondig welke zaken prioriteit krijgen dit jaar en hoe we dit op gaan pakken. Uitwerking van de

Nadere informatie

2. Waar staat de school voor?

2. Waar staat de school voor? 2. Waar staat de school voor? Missie en Visie Het Rondeel gaat uit van de Wet op het Basisonderwijs. Het onderwijs omvat de kerndoelen en vakgebieden die daarin zijn voorgeschreven. Daarnaast zijn ook

Nadere informatie

In de bijlage van deze brief vindt u een samenvatting van ons jaarverslag en ons jaarplan

In de bijlage van deze brief vindt u een samenvatting van ons jaarverslag en ons jaarplan Beste ouders/verzorgers, In de bijlage van deze brief vindt u een samenvatting van ons jaarverslag 2012-2013 en ons jaarplan 2013-2014. Het jaarverslag dient als evaluatie van alle speerpunten die wij

Nadere informatie

Wees koppig ten aanzien van je doelen en flexibel ten aanzien van je werkwijzen

Wees koppig ten aanzien van je doelen en flexibel ten aanzien van je werkwijzen Een puntje vooraf.. Na de presentatie over wereldoriëntatie en na de presentatie over de nieuwe organisatie is er de gelegenheid tot het stellen van vragen. Wees koppig ten aanzien van je doelen en flexibel

Nadere informatie

Evaluatie plan van aanpak cbs de Wâlikker schooljaar 2011-2012 EVALUATIE. plan van aanpak schooljaar 2011-2012. 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1

Evaluatie plan van aanpak cbs de Wâlikker schooljaar 2011-2012 EVALUATIE. plan van aanpak schooljaar 2011-2012. 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1 EVALUATIE plan van aanpak schooljaar 2011-2012 4-11-2012 team Wâlikker Pagina 1 Plan van aanpak 2011-2012 1. Professionele schoolcultuur Het team kan op aantoonbaar voldoende wijze functioneren door: resultaat-

Nadere informatie

Doen wat werkt! Verbeterplan OBS Daltonschool Jan Ligthart januari OBS Dalton Jan Ligthart Leeuwerikstraat JB Zutphen

Doen wat werkt! Verbeterplan OBS Daltonschool Jan Ligthart januari OBS Dalton Jan Ligthart Leeuwerikstraat JB Zutphen Doen wat werkt! Verbeterplan OBS Daltonschool Jan Ligthart januari 2017 OBS Dalton Jan Ligthart Leeuwerikstraat 1 7203JB Zutphen Inhoudsopgave Inleiding 3 Aanleiding 3 Doelstellingen 4 Planningsoverzicht

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan SBO It Heechhôf

Onderwijskundig Jaarplan SBO It Heechhôf Onderwijskundig Jaarplan SBO It Heechhôf 2015 2016 Doel: Het plannen van de doelen en activiteiten op het gebied van schoolontwikkeling over het komende schooljaar. Hiermee wordt verantwoording afgelegd

Nadere informatie

Plan doorgaande lijn VVE. Freekids Peuterspelen-Peuteracademie-OBS Kogerveld

Plan doorgaande lijn VVE. Freekids Peuterspelen-Peuteracademie-OBS Kogerveld Plan doorgaande lijn VVE Freekids Peuterspelen-Peuteracademie-OBS Kogerveld In dit plan wordt het accent gelegd op het verstevigen van de samenwerking tussen OBS Kogerveld, Freekids Peuterspelen en de

Nadere informatie

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum

Jaarplan OBS Het Spectrum. Jaarplan OBS Het Spectrum Jaarplan 2018-2019 OBS Het Spectrum 1 Inleiding In dit jaarplan staan de voorgenomen acties en de te bereiken doelen voor het schooljaar 2018-2019. Per onderdeel staan de doelen, de resultaatindicatoren

Nadere informatie

Jaarplan Basisschool St. Catharina Haastrecht

Jaarplan Basisschool St. Catharina Haastrecht Jaarplan 2016 - Basisschool St. Catharina Haastrecht Voorwoord In dit Jaarplan wordt een concrete uitwerking van beleidsvoornemens beschreven. De beleidsvoornemens hebben veelal een directe link met de

Nadere informatie

Jaarverslag 2015/2016

Jaarverslag 2015/2016 Jaarverslag 2015/2016 Terugblik Het afgelopen schooljaar hebben we binnen het team gewerkt met vijf actiegroepen, te weten: 1. Visie 2. Zorg en Begeleiding 3. Effectieve Instructie 4. Leerinhouden 5. Jonge

Nadere informatie

Het Josephientje! Jaargang 11 nr. 6 februari 2016

Het Josephientje! Jaargang 11 nr. 6 februari 2016 Het Josephientje! Jaargang 11 nr. 6 februari 2016 AGENDA 7 maart Start projectweek; Hallo Wereld 8 maart Aanmelddagen Voortgezet Onderwijs 9 maart Aanmelddagen Voortgezet Onderwijs 14 maart Ouderavond

Nadere informatie

Nieuwskriebels. Nieuws van de directie. Assalam Aleikum lieve vaders en moeders, De woorden van de week in de maand januari zijn:

Nieuwskriebels. Nieuws van de directie. Assalam Aleikum lieve vaders en moeders, De woorden van de week in de maand januari zijn: Nieuwskriebels 27-11- 201 5 Jaargang 2, nummer 5 Inhoud Nieuws van de directie 1-2 Nieuws uit groep 1-2 A+B 3+4 Anasheed 4 Nieuws uit groep 4+5 5 Nieuws uit groep 6 6 Nieuws uit groep 7+8 7 Gebed en PBS

Nadere informatie

De Vogelveste. speciale school voor basisonderwijs

De Vogelveste. speciale school voor basisonderwijs De Vogelveste speciale school voor basisonderwijs Onderwijskundig Jaarplan 2010-2011 Onderwijskundig jaarplan Jaar 2010 2011 School SBO De Vogelveste Schoolleider Annette Pool a.i. Datum 20 08 2010 Inleiding

Nadere informatie

In het Jaarplan wordt de concrete uitwerking van de beleidsvoornemens beschreven, die weergegeven zijn in het Schoolplan.

In het Jaarplan wordt de concrete uitwerking van de beleidsvoornemens beschreven, die weergegeven zijn in het Schoolplan. Jaarplan 2014-2015 Inleiding In het Jaarplan 2014-2015 wordt de concrete uitwerking van de beleidsvoornemens beschreven, die weergegeven zijn in het Schoolplan. Gekozen is voor een compacte vorm waarbij

Nadere informatie

ANALYSE EN BELEID. Directie/organisatie 2013-2014/ontwikkelingen/passendonderwijs/schoolonderwteuningsprofiel Rosa-analyse en beleid

ANALYSE EN BELEID. Directie/organisatie 2013-2014/ontwikkelingen/passendonderwijs/schoolonderwteuningsprofiel Rosa-analyse en beleid DEEL II ANALYSE EN BELEID Directie/organisatie 2013-2014/ontwikkelingen/passendonderwijs/schoolonderwteuningsprofiel Rosa-analyse en beleid 1a. Basisondersteuning Wat zien wij? Wat vinden wij? Wat gaan

Nadere informatie

Borgingsdocument doorgaande lijn: bepaling van de samenwerkingsafspraken tussen de voorschoolse locatie en de basisschool in verband met VVE beleid

Borgingsdocument doorgaande lijn: bepaling van de samenwerkingsafspraken tussen de voorschoolse locatie en de basisschool in verband met VVE beleid Borgingsdocument doorgaande lijn: bepaling van de samenwerkingsafspraken tussen de voorschoolse locatie en de basisschool in verband met VVE beleid Samenwerkingsafspraken tussen voorschool (..) en basisschool.

Nadere informatie

Verantwoording van ons onderwijs

Verantwoording van ons onderwijs Verantwoording van ons onderwijs Veenendaal, 27-6-2017 Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit document willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen over

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1 Onderwijskundig jaarplan Jaar: 2018-2019 School: Gbs Het Talent Schoolleider: W.Bos Datum: juni 2018 Laatst geactualiseerd: 5 juli 2018 Inleiding In ons jaarplan 2018-2019 geven we per onderdeel aan welke

Nadere informatie

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld

VVE protocol. IKC Juliana. Weth. Rebellaan KA Barneveld VVE protocol IKC Juliana Weth. Rebellaan 142 3771 KA Barneveld 0342-412165 Inhoud Overstap van peuteropvang naar kleutergroep 2 Wat is VVE? 3 Doorstroming naar de 3 De warme overdracht 3 Aanbod van de

Nadere informatie

School Ontwikkel Plan

School Ontwikkel Plan School Ontwikkel Plan r.k.b.s. de Ark Burg.Kooimanweg 1 1711 KK Hensbroek tel: 0226-452072 directie.deark@skowestfriesland.nl www.rkbs-deark.nl Jaar 2013-2014 School Rkbs de Ark Schoolleider Peter van

Nadere informatie

Uitvoeringsplan obs De Ster

Uitvoeringsplan obs De Ster Uitvoeringsplan - obs De Ster Inleiding In dit uitvoeringsplan voor het schooljaar - wordt beschreven op welke manier het team van De Ster het beleid zoals beschreven in het Meerjaren Beleidsplan -2015

Nadere informatie

SCHOOLVERBETERPLAN

SCHOOLVERBETERPLAN SCHOOLVERBETERPLAN 2017-2018 SAMEN onderweg met aandacht voor iedereen ONDERWIJS OP MAAT Breed en eigentijds onderwijsaanbod Als school werken we aan de totstandkoming van een breed en eigentijds aanbod,

Nadere informatie

Jaarplan Hellevoetsluis. Datum: 14 november

Jaarplan Hellevoetsluis. Datum: 14 november Jaarplan 2016-2017 Basisschool De Bron Hellevoetsluis Datum: 14 november 2016 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016-2017 Schoolnaam Basisschool De Bron Datum Inleiding Streefbeelden 1. Op onze school is

Nadere informatie

De nieuwskriebels van de directie ontvangt u dus op maandag 9 januari.

De nieuwskriebels van de directie ontvangt u dus op maandag 9 januari. Nieuwsbrief Nieuws vanuit de directie: Assalamoe aleikoem lieve ouders, We kunnen niet van alle leerlingen dezelfde sterren maken, maar we kunnen ze wel allemaal laten schitteren Hierbij mijn korte deel

Nadere informatie

analyse van de opbrengsten.

analyse van de opbrengsten. analyse van de opbrengsten. Borging 6 Analyse 1 5 ACT 2 Bijstellen STUDY PLAN Doelstellingen en resultaten Monitoren 4 DO Uitproberen van de verbetertheorie Planning 3 Wie: Handeling; wanneer Plan Analyse,

Nadere informatie

Doel resultaat - Opbrengsten passend bij landelijk gemiddelde en analyseren opbrengsten

Doel resultaat - Opbrengsten passend bij landelijk gemiddelde en analyseren opbrengsten Speerpunt 3 Doorgaande leerlijn 2016 2017 1. Waarom Het didactisch handelen van leerkrachten is erop gericht dat kinderen een ononderbroken ontwikkeling kunnen doormaken. Voor die ontwikkeling is een rijke

Nadere informatie

Schooljaarplan 2015-2016 Koning Willem-Alexander

Schooljaarplan 2015-2016 Koning Willem-Alexander Schooljaarplan -2016 Koning Willem-Alexander 1 e kolom: (S.)ignaal, (M.)eetbaar, (A.)cceptabel, 2 e kolom (R.)ealisatie, (T.)ijd Onderwerp (S.M.A.) Datum agendapunt (R.T.) Klaar? (T) Borging VCPO-NG scholen

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL HET MOZAÏEK LOCATIE DE BONGERD

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL HET MOZAÏEK LOCATIE DE BONGERD VVE-RAPPORT DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL HET MOZAÏEK LOCATIE DE BONGERD Locatie : Het Mozaïek - Brinnummer : 12DF Plaats : Veenendaal

Nadere informatie

de bentetop Kwaliteitszorg Evaluatie jaarplannen op hoofdlijnen

de bentetop Kwaliteitszorg Evaluatie jaarplannen op hoofdlijnen de bentetop Resultaten 2016-2017 en plannen 2017-2018 De Bentetop In dit document leggen we openbare verantwoordelijkheid af aan de belanghebbenden betreffende de gerealiseerde onderwijskwaliteit en de

Nadere informatie

Visie en Missie. IBS El Wahda. Vastgesteld in 2011

Visie en Missie. IBS El Wahda. Vastgesteld in 2011 Visie en Missie IBS El Wahda Vastgesteld in 2011 Visie De grondslag van El Wahda is islamitisch en dus gebaseerd op de Qur an en de soennah. De naam El Wahda is verwant aan het Arabische woord voor Eenheid.

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016

Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 Jaarplan - jaarverslag 2015-2016 SBO de Windroos, locatie Lindenholt Nijmegen Datum: 13 juli 2015 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2015-2016 JAARVERSLAG 2015-2016 Schoolnaam SBO de Windroos, locatie Lindenholt

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL ER-RISÈLÈH

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL ER-RISÈLÈH VVE-RAPPORT DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL ER-RISÈLÈH Locatie : Basisschool Er-Risèlèh Brinnr. : 24DH Plaats : 2313 AB Leiden Reg.nr.

Nadere informatie

Jaarverslag Basisschool St. Catharina Haastrecht

Jaarverslag Basisschool St. Catharina Haastrecht Jaarverslag 2015 2016 Basisschool St. Catharina Haastrecht Voorwoord In dit Jaarverslag wordt beschreven wat de resultaten zijn van de voornemens die de school beschreven heeft in het Jaarplan. Gekozen

Nadere informatie

Maandag 21 september 2015

Maandag 21 september 2015 Maandag 21 september 2015 Welkom Presentatie verbeterpunten en interventies Vragen van ouders Evaluatie van de ochtend Kwaliteitsbeleid Jaarplan Informatie verzamelen Prioriteiten stellen Keuzes maken

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD'

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD' RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL 'PATER VAN DER GELD' School : basisschool 'Pater van der Geld' Plaats : Waalwijk BRIN-nummer : 13NB Onderzoeksnummer : 94513 Datum schoolbezoek : 12 juni

Nadere informatie

Vrijeschool RotterdamWest

Vrijeschool RotterdamWest Vrijeschool RotterdamWest Herstelonderzoek Datum vaststelling: 15 mei 2019 Samenvatting De kwaliteit van het onderwijs hebben wij in oktober 2017 als zeer zwak beoordeeld, omdat de kernstandaarden Zicht

Nadere informatie

Schooljaarplan (SJP) 2013 2014

Schooljaarplan (SJP) 2013 2014 Schooljaarplan (SJP) 203 204 Naam school Rk basisschool de Banier Adres De Blokken 6 Postcode 7894CL Zwartemeer Postadres Postbus 9, 7890AA Klazienaveen Telefoon 059-3393 E-mail banier@skod.nl Website

Nadere informatie

Jaarplan OBS It Kruirêd Mûnein JAARPLAN JAARVERSLAG School OBS It Kruirêd School OBS It Kruirêd

Jaarplan OBS It Kruirêd Mûnein JAARPLAN JAARVERSLAG School OBS It Kruirêd School OBS It Kruirêd Jaarplan 2018-2019 OBS It Kruirêd Mûnein www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2018-2019 JAARVERSLAG 2018-2019 School OBS It Kruirêd School OBS It Kruirêd Datum 10-07-2018 Datum School & omgeving Inleiding Naar

Nadere informatie

WIJ LEREN MET JOU. WIJ WIJ LEREN WIJ LEREN MET MET JOU LEREN WIJ t RENDAL

WIJ LEREN MET JOU. WIJ WIJ LEREN WIJ LEREN MET MET JOU LEREN WIJ t RENDAL Terugblik op het schooljaar 2012-2013 (jaarverslag) Het afgelopen schooljaar hebben we planmatig gewerkt om onze gestelde doelen te realiseren. Ook hebben we ervoor gezorgd dat de borgingsonderwerpen onze

Nadere informatie

Bijlage 1: Jaarplan

Bijlage 1: Jaarplan Bijlage 1: Jaarplan 2015-2016 Voor 2015-2016 kiest de school voor de volgende veranderingsonderwerpen: 1. Beleidsterrein: onderwijskwaliteit/didactisch handelen/pedagogisch handelen: Verandering van de

Nadere informatie

7.2 Meerjarenplanning

7.2 Meerjarenplanning 7.2 Meerjarenplanning Ambitie: St. Antonius Abt biedt voor alle kinderen aantrekkelijk en modern! Wij zijn de eerste keus van alle leerlingen en o uders uit de wijk Acht en daarbuiten. Hierbij zijn de

Nadere informatie

Basisschool de Drijfveer

Basisschool de Drijfveer Basisschool de Drijfveer Schooljaarverslag 2017-2018 De volgende items willen we in het verslag verder toelichten Een goed pedagogisch klimaat (5) Kinderen vinden het fijn op school, accepteren en respecteren

Nadere informatie

Schooljaarplan (SJP) 2014 2015

Schooljaarplan (SJP) 2014 2015 Schooljaarplan (SJP) 2014 2015 Naam school Adres Hardenberg 8 Postcode 9684 AM Telefoon 0597-331570 Brinnummer 18 HQ E-mail info@bouwsteen-finsterwolde.nl Website www.bouwsteen-finsterwolde.nl Directeur

Nadere informatie

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind?

Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Schoolondersteuningsprofiel: is onze school de passende plek voor uw kind? Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning

Nadere informatie

Jaarverslag Evaluatie jaarplan

Jaarverslag Evaluatie jaarplan Jaarverslag 2016-2017 Evaluatie jaarplan Basisschool de Krullevaar Schoonhoven Doelenplein 26 2871 CV Schoonhoven T 0182 382847 Voorwoord In dit Jaarverslag wordt beschreven wat de resultaten zijn van

Nadere informatie

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL

SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL SCHOOLJAAR 2017-2018 Obs t Schaddeveld 1 Voorwoord Voor u ligt het Schoolondersteuningsprofiel (SOP) van basisschool t Schaddeveld. Iedere school stelt een SOP op, dit is een

Nadere informatie

Plan van aanpak Hoek van Holland/Van Rijckevorsel n.a.v. rapportage inspectie kwaliteit VVE.

Plan van aanpak Hoek van Holland/Van Rijckevorsel n.a.v. rapportage inspectie kwaliteit VVE. De aanpak op schoolniveau: Indicator Doel Actie/middel Tijdpad Wie Resultaat Professionalisering Tussenevaluatie /borging Condities Scholing VVE. Ouders De leerkrachten van de vroegschoolse zijn VVE-geschoold.

Nadere informatie

De kern van SWPBS in 6 pijlers: Schoolwide PBS is een: School Wide Positive Behavior Support (SWPBS) De kern van SWPBS in 6 pijlers: Doel van SWPBS

De kern van SWPBS in 6 pijlers: Schoolwide PBS is een: School Wide Positive Behavior Support (SWPBS) De kern van SWPBS in 6 pijlers: Doel van SWPBS School Wide Positive Behavior Support (SWPBS) Sandra Koot en Monique Baard www.educote.nl 06-14980658 Schoolwide PBS is een: Schoolbrede, preventieve aanpak van gedrag, gericht op alle leerlingen Gericht

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE

RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE RAPPORT VAN BEVINDINGEN ONDERZOEK IN HET KADER VAN VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE Pareltje de Schatkaart Plaats : Delft LRKP nummer : 198321922 BRIN nummer : 13QZ C2 Onderzoeksnummer : 288192

Nadere informatie

Jaarplan - jaarverslag

Jaarplan - jaarverslag Jaarplan - jaarverslag 2016-2017 Basisschool De Schakel Broekhuizenvorst Datum: 23 september 2016 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2016-2017 JAARVERSLAG 2016-2017 Schoolnaam Basisschool De Schakel Schoolnaam

Nadere informatie

Waarom moet ik als moslim blij en verheugd zijn? Imam Charif Slimani, Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal

Waarom moet ik als moslim blij en verheugd zijn? Imam Charif Slimani, Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal Waarom moet ik als moslim blij en verheugd zijn? Preek offerfeest 12/09/2016 Imam Charif Slimani, Marokkaans Islamitisch Centrum Roosendaal ب س م هللا الر ح من الر ح يم الحمد هلل رب العالمين والصالة والسالم

Nadere informatie

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL DE SLEUTELBLOEM

DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL DE SLEUTELBLOEM VVE-RAPPORT DEFINITIEF RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE BASISSCHOOL DE SLEUTELBLOEM Locatie : De Brinnr. : 17QS-2 Plaats : 2324 ER Leiden Regnr. : 3011610 Onderzoeksnummer

Nadere informatie

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel

Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel pagina 1 van 8 Gecomprimeerd schoolondersteuningsprofiel Algemene gegevens School BRIN Pantarijn (18UM00) Pantarijn 18UM00 Directeur Bert - Hoogwerf Adres Dubbelstraat 6 3073 LG ROTTERDAM Telefoon 0104851184

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK GEDIFFERENTIEERD TOEZICHT. cbs "De Burcht"

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK GEDIFFERENTIEERD TOEZICHT. cbs De Burcht RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK GEDIFFERENTIEERD TOEZICHT cbs "De Burcht" Plaats : Veenendaal BRIN nummer : 08YM C1 Onderzoeksnummer : 291592 Datum onderzoek : 31 januari 2017 Datum vaststelling

Nadere informatie

Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020

Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020 Uitkomsten kwaliteitsonderzoek pilot toezicht 2020 De Egelantier Soest 31 mei & 1 juni 2016 Feedbackgesprek De inspectie voert aan het eind van het bezoek graag een gesprek over de kwaliteit van de school

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. School met de Bijbel De Kraats

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. School met de Bijbel De Kraats RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK School met de Bijbel De Kraats Plaats : Bennekom BRIN nummer : 07KR C1 Onderzoeksnummer : 292407 Datum onderzoek : 13 april 2017 Datum vaststelling : 20 juni

Nadere informatie

Schoolkalender Respect. Veiligheid. Verantwoordelijkheid

Schoolkalender Respect. Veiligheid. Verantwoordelijkheid Schoolkalender Respect 2019-2020 Veiligheid Verantwoordelijkheid September 2019 Schoolkalender Voor u ligt de schoolkalender van Onderwijs Expertise Centrum t Ravelijn. In deze kalender vindt u alle belangrijke

Nadere informatie

Schooljaarplan Openbare basisschool Ekke de Haan 2015-2016

Schooljaarplan Openbare basisschool Ekke de Haan 2015-2016 Schooljaarplan Openbare basisschool Ekke de Haan - 2016 Organisatie/overleg Domeinen: X onderwijsleerproces X communicatie met ouders X leerstofaanbod 0 kwaliteitszorg X schoolontwikkeling X schoolklimaat

Nadere informatie

Jaarplan Jaarplan

Jaarplan Jaarplan Jaarplan 2017-2018 1 Inhoud Inleiding.... 2 1. Doelstellingen en domeinen 2016-2017... 4 1.1 Domein 1: Kwaliteitszorg (Kwaliteitszorg Opbrengsten Ontwikkeling van leerlingen) 4 1.2 Domein 2: Onderwijs

Nadere informatie

Jaarplan It Harspit, Oppenhuizen Schooljaar:

Jaarplan It Harspit, Oppenhuizen Schooljaar: Speerpunten 2014-2015 Item 1, 3, 7, 9 en 17 (zie onderstaand format) Jaarplan It Harspit, Oppenhuizen 17-06-2015 Schooljaar: 2014-2015 Onderwijs en identiteit + leerlingenzorg Plan Do Check/act (Evaluatie

Nadere informatie

Jaarplan Vierpolders. Datum: 29 oktober

Jaarplan Vierpolders. Datum: 29 oktober Jaarplan 2018-2019 Vierpolders Datum: 29 oktober 2018 www.mijnschoolplan.nl JAARPLAN 2018-2019 School Datum 29-10-2018 Inleiding In ons Jaarplan geven aan : Op welke punten wij ons gaan richten komend

Nadere informatie

De Driemaster. Kwaliteitsonderzoek. vroegschoolse educatie

De Driemaster. Kwaliteitsonderzoek. vroegschoolse educatie De Driemaster Kwaliteitsonderzoek vroegschoolse educatie Datum vaststelling: 19 september 2018 Samenvatting De inspectie heeft op 1 juni 2018 een onderzoek uitgevoerd naar de vroegschoolse educatie op

Nadere informatie

r.k. Daltonschool Valkenheuvel Jaarplan 2018/2019 KWALITEIT ONDERWIJS

r.k. Daltonschool Valkenheuvel Jaarplan 2018/2019 KWALITEIT ONDERWIJS r.k. Daltonschool Valkenheuvel Jaarplan 2018/2019 KWALITEIT ONDERWIJS DOEL: DE KWALITEIT VAN ONS ONDERWIJS VERBETEREN WAARDOOR DE KINDEREN ZICH COGNITIEF BLIJVEN ONTWIKKELEN EN WAARBIJ ZE LEREN OMGAAN

Nadere informatie

versie mei blz 1

versie mei blz 1 Gecomprimeerd Schoolondersteuningsprofiel CBS de Akker Algemene gegevens School CBS de Akker BRIN 16WZ00 Directeur Stoffel Boot Adres Millinxstraat 33, Rotterdam Telefoon 010-4844687 E-mail basisschool@cbsdeakker.nl

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. cbs 'De Klaroen'

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. cbs 'De Klaroen' RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK cbs 'De Klaroen' Plaats : Maarssen BRIN nummer : 10MX C1 Onderzoeksnummer : 292299 Datum onderzoek : 21 februari 2017 Datum vaststelling : 27 april 2017 Pagina

Nadere informatie

Schooljaarplan (SJP)

Schooljaarplan (SJP) Schooljaarplan (SJP) 06 07 Naam school Obs Drieborg Adres G. Topelenstraat 9 Postcode 9688RN Drieborg Telefoon 0597-5477 Brinnummer E-mail Website 08DD obsdrieborg@sooog.nl www.obsdrieborg.nl Directeur

Nadere informatie

Quickscan reken- en wiskundeonderwijs

Quickscan reken- en wiskundeonderwijs Quickscan reken- en wiskundeonderwijs Gegevens school Naam school Adres school Plaats Telefoon e-mail Datum invulling Ingevuld door Functie invuller directie IB-er RT-er taal/leescoördinator leerkracht

Nadere informatie

Jaarverslag 2014-2015. Basisschool St. Catharina Haastrecht

Jaarverslag 2014-2015. Basisschool St. Catharina Haastrecht Jaarverslag 2014-2015 Basisschool St. Catharina Haastrecht Voorwoord In dit Jaarverslag wordt beschreven wat de resultaten zijn van de voornemens die de school beschreven heeft in het Jaarplan. Gekozen

Nadere informatie

Bijlage 1: Jaarplan

Bijlage 1: Jaarplan Bijlage 1: Jaarplan 2016-2017 Voor 2016-2017 kiest de school voor de volgende veranderingsonderwerpen: 1. Beleidsterrein: didactisch: implementatie van de rekenmethode Wereld in getallen 2. Beleidsterrein:

Nadere informatie

[0] Resterende verbeterpunten uit 2014 Beleidsterrein Verbeterpunten

[0] Resterende verbeterpunten uit 2014 Beleidsterrein Verbeterpunten Onderwijskundig jaarplan Jaar 2015 School SBO de Vonder Schoolleider Barbara Schram Datum Januari 2015 Inleiding In dit jaarplan beschrijven we de uitwerking van de geplande verbeterdoelen voor het jaar

Nadere informatie

Schoolplan Juni 2015

Schoolplan Juni 2015 Schoolplan Juni 2015 Strategische thema s 2015-2019 Strategische thema's Eerste jaar Tweede jaar Derde jaar* Vierde jaar Eigentijds onderwijs Leerkrachten spreken de zelfde taal en hebben gelijke beelden

Nadere informatie

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1

Onderwijskundig jaarplan GBS Het Talent 1 Onderwijskundig jaarplan + evaluatie Jaar: 2017-2018 School: Gbs Het Talent Schoolleider: W.Bos Datum: juni 2017 Laatst geactualiseerd: 8 juni 2018 Inleiding In ons jaarplan 2017-2018 geven we per onderdeel

Nadere informatie

Onderwijskundig Jaarplan 2015

Onderwijskundig Jaarplan 2015 Onderwijskundig Jaarplan Jaar 2014 School Heilig Hartschool Schoolleider Mariëtte Reimert Datum 03-11-2014 Inleiding In dit jaarplan beschrijven we de uitwerking van de geplande verbeter-doelen voor het

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. rkbs De Molenhoek

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. rkbs De Molenhoek RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK rkbs De Molenhoek Plaats : Uitgeest BRIN nummer : 07VV C1 Onderzoeksnummer : 292088 Datum onderzoek : 7 februari 2017 Datum vaststelling : 11 april 2017 Pagina

Nadere informatie

Jaarplan 2013-2014. Oriëntatie nieuwe methode taal en spelling. Aanschaf materialen voor zelfstandig werken

Jaarplan 2013-2014. Oriëntatie nieuwe methode taal en spelling. Aanschaf materialen voor zelfstandig werken Beleidsterrein: Verbeterdoelen: Consequenties: 1 Leerstofaanbod Afspraken bewegingsonderwijs Femke Marvin Oriëntatie nieuwe methode taal en spelling Aanschaf materialen voor zelfstandig werken Oriëntatie

Nadere informatie

Ondersteuning van uw kind Ouderversie school-ondersteuningsplan

Ondersteuning van uw kind Ouderversie school-ondersteuningsplan Ondersteuning van uw kind 2016-2017 Ouderversie school-ondersteuningsplan 1 Het school ondersteuningsprofiel Het ondersteuningsprofiel is geschreven voor ouders zodat ouders weten welke ondersteuning een

Nadere informatie

Inhoud: Schoolplan 2015-2019. Verantwoording. Motto, missie, visie, overtuigingen. Doelen. Samenvatting strategisch beleid van de vereniging

Inhoud: Schoolplan 2015-2019. Verantwoording. Motto, missie, visie, overtuigingen. Doelen. Samenvatting strategisch beleid van de vereniging Schoolplan 2015-2019 Inhoud: Verantwoording Motto, missie, visie, overtuigingen Doelen Samenvatting strategisch beleid van de vereniging 21 e eeuwse vaardigheden Schematische weergave van de vier komende

Nadere informatie

Planmatig samenwerken met ouders

Planmatig samenwerken met ouders Ouderparticipatie Team Planmatig samenwerken met ouders Samen vooruit! Tamara Wally Tamara Wally (MSc.) is werkzaam bij de CED- Groep. Ze werkte mee aan de publicatie Samen vooruit, over planmatig werken

Nadere informatie

Verantwoording van ons onderwijs

Verantwoording van ons onderwijs Verantwoording van ons onderwijs Veenendaal, 23-6-2016 Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit document willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen over

Nadere informatie

De Akkers. Kwaliteitsonderzoek. vroegschoolse educatie

De Akkers. Kwaliteitsonderzoek. vroegschoolse educatie De Akkers Kwaliteitsonderzoek vroegschoolse educatie Datum vaststelling: 15 maart 2019 Samenvatting De inspectie heeft op 6 november 2018 een onderzoek uitgevoerd in groep 1 en 2 van basisschool OBS De

Nadere informatie

Evaluatie (School)jaarplan Jaar

Evaluatie (School)jaarplan Jaar (School)jaarplan 2015-2016 Jaar 2015-2016 School De Toermalijn Schoolleider Willem Kamper Datum 20 juni 2016 Inleidend In de evaluatie van het jaarplan 2015-2016 kijken we terug op de verbeterpunten van

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE DE CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE ONTMOETING

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE DE CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE ONTMOETING RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE DE CHRISTELIJKE BASISSCHOOL DE ONTMOETING School : de Christelijke basisschool De Ontmoeting Plaats : 's-gravenhage BRIN-nummer : 17YO Onderzoeksnummer : 94844 Datum

Nadere informatie

Heikamperweg AZ Asten-Heusden

Heikamperweg AZ Asten-Heusden Heikamperweg 1 5725 AZ Asten-Heusden bbs.antonius@prodas.nl www.antonius-heusden.nl Beste geïnteresseerde in de kwaliteiten van BBS. Antonius, Kwalitatief en passend onderwijs verzorgen is een opdracht

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Basisschool Cosmicus

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. Basisschool Cosmicus RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK Basisschool Cosmicus Plaats : 's-gravenhage BRIN nummer : 15XZ C1 Onderzoeksnummer : 281806 Datum onderzoek : 16 februari 2015 Datum vaststelling : 17 mei 2015

Nadere informatie

Nummer Domein Doel/resultaat Hoe Planning Betrokkenen Kwaliteit 1718 K1 Volgen van onderwijskwaliteit

Nummer Domein Doel/resultaat Hoe Planning Betrokkenen Kwaliteit 1718 K1 Volgen van onderwijskwaliteit Jaarplan 2017-: Nummer Domein Doel/resultaat Hoe Planning Betrokkenen Kwaliteit 1718 K1 Volgen van onderwijskwaliteit Januari Juni 1718 K2 Besprekingen resultaten Er worden meerdere relevante instrumenten

Nadere informatie

3 De visie van de Prinses Julianaschool

3 De visie van de Prinses Julianaschool 3 De visie van de Prinses Julianaschool 3.1 Visie op het onderwijs De missie: Prinses Julianaschool, school voor geborgenheid, (basis)kennis en zorg. De Prinses Julianaschool biedt kinderen een veilige

Nadere informatie

JAARPROGRAMMA GROEP 7

JAARPROGRAMMA GROEP 7 JAARPROGRAMMA GROEP 7 Even voorstellen De leerkrachten van deze groep zijn: Patricia Mulder, zij werkt op maandag en dinsdag. Evelien Rikken werkt op woensdag, donderdag en vrijdag. Technisch lezen Technisch

Nadere informatie

Verantwoording van ons onderwijs

Verantwoording van ons onderwijs Verantwoording van ons onderwijs Veenendaal, 3-7-2014 Beste ouder(s)/verzorger(s), Door middel van dit schrijven willen we ons onderwijs verantwoorden aan u als ouders. Heeft u vragen of opmerkingen over

Nadere informatie

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. cbs Koningin Juliana

RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK. cbs Koningin Juliana RAPPORT VAN BEVINDINGEN KWALITEITSONDERZOEK cbs Koningin Juliana Plaats : Wilnis BRIN nummer : 09UW C1 Onderzoeksnummer : 292388 Datum onderzoek : 7 februari 2017 Datum vaststelling : 6 april 2017 Pagina

Nadere informatie

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde

JAARPLAN Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat AH Hengevelde JAARPLAN 2018-2019 Samen werken aan de toekomst! Bekkampstraat 49 7496 AH Hengevelde 0547-333420 www.petrushv.nl 1 Voorwoord Het onderwijs op de Petrusschool is continu in ontwikkeling. Wij streven naar

Nadere informatie

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL ALBERT SCHWEITZER

RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL ALBERT SCHWEITZER RAPPORT ONDERZOEK REKENEN-WISKUNDE BASISSCHOOL ALBERT SCHWEITZER School : basisschool Albert Schweitzer Plaats : Emmeloord BRIN-nummer : 08JS Onderzoeksnummer : 94651 Datum schoolbezoek : 4 juni 2007 Datum

Nadere informatie

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL 'T WOELIGE HOEKJE

RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL 'T WOELIGE HOEKJE VVE-RAPPORT RAPPORT VAN HET ONDERZOEK IN HET KADER VAN DE VOOR- EN VROEGSCHOOLSE EDUCATIE PEUTERSPEELZAAL 'T WOELIGE HOEKJE Locatie(s) : Plaats :3841 HA Harderwijk Onderzoeksnummer :16281 Datum onderzoek

Nadere informatie

Locatie Sprang-Capelle Rembrandtlaan ES Sprang-Capelle T Locatie Landgoed Driessen Burgemeester van Casterenstraat GA

Locatie Sprang-Capelle Rembrandtlaan ES Sprang-Capelle T Locatie Landgoed Driessen Burgemeester van Casterenstraat GA SCHOOLONDERSTEUNINGSPROFIEL Koningsschool Wat is het schoolondersteuningsprofiel en waar dient het voor? Het schoolondersteuningsprofiel beschrijft welke ondersteuning wij kinderen kunnen bieden die op

Nadere informatie