Vragen en antwoorden van de vakbonden

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Vragen en antwoorden van de vakbonden"

Transcriptie

1 Vragen en antwoorden van de vakbonden 1. Krijgen Treinbestuurders geen vermindering van de detacheringspremie omdat zij een eigen premiestelsel hebben? Voor shunting drivers zit de compensatie voor de meer te werken dagen in de bedrijfswagen en niet in detacheringspremie. De detacheringspremie voor shunting drivers bevat de compensatie voor een beperkt aantal NMBS-eigen toelagen en premies nl de toelage voor het uitoefenen van hogere functie, toelage voor moeilijke toegang Antwerpse Haven, forfaitaire cargotoelage. Bijgevolg heeft niet iedereen een detacheringspremie. De productiviteitspremie zit bij B Logistics niet in de detacheringspremie maar wel in een bedrijfseigen productiviteitspremie. Alle shunting drivers hebben wel een productiviteitspremie, in tegenstelling tot de detacheringspremie. Als iemand vrije dagen wilt afkopen, dan wordt dit afgehouden van de productiviteitspremie. Eén van de basisprincipes is dat niemand er financieel op achteruit zal gaan bij een overstap naar B Logistics. 2. Het brutoloon zal nooit lager liggen dan het brutoloon bij de NMBS. Uit welke elementen is dit samengesteld? Wat we het bruto op jaarbasis noemen in deze vergelijking, bestaat bij B Logistics uit 4 componenten i) bruto vast jaarsalaris Het bruto vast jaarsalaris bestaat uit bruto maandsalaris * 12, forfaitaire jaarpremie en variabele jaarpremie, vakantiegeld, andere vaste premies op jaarbasis (haard-en standplaatstoelage, toelage voor tweetaligheid, functievergoeding, aanvullende functietoelage, toelage rang 3 2 de trap, complementaire toelage deeltijdse arbeid). Het bruto vast jaarsalaris bij NMBS wordt behouden bij B Logistics. ii) bruto variabele toelagen en premies op jaarbasis De bruto variabele toelagen en premies op jaarbasis bestaan uit de shiftvergoedingen voor nacht-, zaterdag- en zondagwerk (identiek aan NMBS) en de bedrijfseigen productiviteitspremie bij B Logistics. De bedrijfseigen productiviteitspremie geldt enkel voor het rijdend personeel. iii) detacheringspremie De detacheringspremie bestaat voor rijdend personeel met een functiewagen uit de compensatie voor verlies van NMBS toelagen en premies (toelage voor het uitoefenen

2 van hogere functie, toelage voor moeilijke toegang Antwerpse Haven, forfaitaire cargotoelage). Voor het sedentair personeel zonder functiewagen/bedrijfswagen bestaat de detacheringspremie uit de compensatie voor de meer te werken dagen én de compensatie voor verlies van NMBS toelagen en premies (productiviteitspremies, functietoelage/toelage voor het uitoefenen van hogere functie, toelage voor moeilijke toegang Antwerpse Haven, forfaitaire cargotoelage, schouwingstoelage cargo). iv) opgebruteerde nettovoordelen Het nettovoordeel op jaarbasis bestaat uit de maaltijdcheques. Voor het rijdend personeel met functiewagen zit hier ook de jaarlijkse netto tegenwaarde in van de wagen: dit is het netto totale bedrag op jaarbasis dat nodig is om een gelijkwaardige wagen zelf te financieren (Seat Leon ST 1.6 liter met calatoguswaarde inclusief andere kosten zoals brandstof, verzekering, onderhoud, banden, financiering). Het totaal aan netto voordelen wordt opgebruteerd (vermenigvuldigd met 2). 3. De bijkomende toelagen en premies inclusief de eventuele compensatie voor de extra te werken dagen of uren worden voor het sedentaire personeel (niet kader personeel) vervangen door een vaste detacheringspremie (hoeveel is deze premie en hoe wordt deze berekend? Graag becijferde voorbeelden om het meer visueel te maken. Hierbij een voorbeeld van sedentair personeel (niet-kader) : dit is een fictief voorbeeld van Paul Pieper die full-time werkt, gestart is bij NMBS op 30/05/1995 en die geïnteresseerd is in de functie Logistics Coordinator. Het individuele verschil in de te werken dagen tussen NMBS en B Logistics wordt berekend. In onderstaand voorbeeld zal de betrokkene 21 dagen meer werken bij B Logistics en dit is dus 10.71% meer te werken dagen.

3 De detacheringspremie is de compensatie voor meer te werken dagen aangevuld met de compensatie voor het verlies van een beperkt aantal NMBS eigen toelagen en premies (functietoelage/toelage voor het uitoefenen van hogere functie, toelage voor moeilijke toegang Antwerpse Haven, forfaitaire cargotoelage). Stel dat deze persoon een bruto maandsalaris heeft van en dit op jaarbasis, inclusief jaarpremie en vakantiegeld samen, een bruto vast jaarsalaris van geeft. Dit deel wordt onveranderd overgenomen bij B Logistics. Stel dat deze persoon ook een productiviteitspremie heeft bij NMBS. Deze wordt bij B Logistics niet overgenomen in een bedrijfseigen productiveitspremie maar wel in de detacheringspremie (zie blauwe markering). De compensatie voor de meer te werken dagen is het volledige bruto jaarsalaris bij NMBS inclusief alle vaste toelagen en premies (dus ook de productiviteitspremie maar niet de toelagen voor nacht, zaterdag en zondag en dit is in paars gemarkeerd), vermenigvuldigd met 10,71% (% meer te werken dagen uit het voorbeeld). In dit voorbeeld is dit * 10,71% = Hierbij komt de compensatie voor de productiviteitspremie. Het totaal aan jaarlijkse detacheringspremie komt daarmee op en dit bedrag wordt gedeeld door (12 maanden, een 13 de maand en een deel vakantiegeld) om tot de maandelijkse detacheringspremie te komen van 491 (zie rode markering).

4 Stel dat deze medewerker vrije dagen wilt afkopen. Dan wordt er eerst berekend hoeveel vrije dagen deze medewerker kan afkopen en dit is maximaal 20 vrije dagen voor een voltijds medewerker. In onderstaand voorbeeld is het verschil in vrije dagen tussen NMBS en B Logistics gelijk aan 21 dagen maar kan deze medewerker maximum 20 vrije dagen afkopen. De afkoopprijs voor vrije dagen is gelijk aan 1 voltijds maandloon + 1 maandelijkse detacheringspremie. In onderstaand voorbeeld kost de afkoop De nieuwe detacheringspremie wordt berekend en is het eerdere berekende bedrag verminderd met de afkoopsom voor vrije dagen. Het totaal aan jaarlijkse detacheringspremie na afkoop van vrije dagen komt daarmee op en dit bedrag wordt gedeeld door (12 maanden, een 13 de maand en een deel vakantiegeld) om tot de maandelijkse detacheringspremie te komen van 240 (zie rode markering).

5 4. Waarom het verschil van behoud van post tussen treinbestuurder en het andere personeel? Voor de treinbestuurders bestaat er een akkoord sedert Voor de nieuwe ter beschikkinggestelde personeelsleden wordt de algemene regelgeving van toepassing bij HR Rail toegepast. 5. Het laten vallen van onder andere de CV s geeft aanleiding tot discriminatie. Er is een te groot verschil tussen arbeiders en bedienden. Al het statutaire personeel moet op dezelfde basis (basis bedienden) financieel beoordeeld worden. Er moet dus vergeleken worden met de voorwaarden van PC 226. Bij B Logistics zijn er twee paritaire comités : één voor bedienden (PC 226) en één voor arbeiders (PC ). De functies van ground operator en senior ground operators zijn arbeidersfuncties en vallen dus onder PC Het principe is dat de meer te werken dagen financieel zullen vergoed worden. Dit is geen discriminatie immers hoe meer vrije dagen er moeten afgegeven worden, hoe meer financiële vergoeding er wordt gegeven. 6. Zullen OBC s ook ingezet worden voor interoperabiliteit? Zullen ze op termijn de lijnbestuurders vervangen? Moeten zij werken in 3x8 of in onregelmatige diensten zoals treinbestuurders? Wordt de wettelijke daggrens van 9 uren gerespecteerd? Interoperabiliteit geldt enkel voor treinbestuurders met een internationale bevoegdheid. We behouden de verschillende categorieën van functies : shunting drivers, nationale treinbestuurders en internationale treinbestuurders. Doorstroming is mogelijk tijdens de loopbaan. Shunting drivers werken hoofdzakelijk in 3x8. Indien de operationele noodwendigheden het vragen om hieraan af te wijken, kan dit aangepast worden. De wettelijke reglementering zal altijd gerespecteerd worden dus ook de wettelijke daggrens. 7. Wanneer OBC s terug naar de NMBS komen, kunnen er overgangsproeven worden georganiseerd naar de graad van treinbestuurder?

6 Quasi permanent worden er proeven georganiseerd voor treinbestuurders. De OBC s die in het bezit zijn van een getuigschrift van de tweede graad van het secundair onderwijs of van een attest van slagen van het derde jaar van het secundair onderwijs kunnen deelnemen aan de proeven van treinbestuurder. Mits het akkoord van B-TR kan een overgangsproef worden georganiseerd. 8. Worden een dienstenovereenkomst georganiseerd voor het personeel dat niet wil ter beschikking gesteld worden van B Logistics? o Onder welke hiërarchie vallen de statutaire personeelsleden die niet overgaan naar B Logistics De LFS medewerkers die niet wensen over te gaan en tijdelijk blijven, hebben geen rechtstreekse contractuele verbinding met NMBS Logistics. De nodige prestaties zullen aan NMBS tijdelijk besteld worden zoals binnen het huidig proces maar de prestaties voor het verzekeren van hiërarchische lijn zullen tot een minimum beperkt worden, waarbij deze personen een dubbele rol zullen hebben en zowel rapporteren binnen NMBS en NMBS Logistics. Het hiërarchische kader zal maximum 10 à 12 personen omvatten. o Worden de diensten eerlijk verdeeld (vb nachtprestaties) Ja, de diensten worden samen opgesteld o Blijven zij het arbeidsregime van NMBS volgen Ja o Wat op de dagen dat er geen prestaties voor B Logistics worden geleverd? Operationeel kader wordt afgestemd op basis van de bestelling. B Logistics probeert deze medewerkers optimaal in te zetten. Verder worden deze personeelsleden wederbenut binnen de NMBS in functie van de noden binnen de bestaande reglementering. o Onder welk comité PBW ressorteert het personeel? Blijft er een comité PBW bestaan binnen NMBS? Alle activiteiten gebeuren onder B Logistics en haar licentie. Deze activiteit is een technische bedrijfseenheid bestaande uit 2 juridische entiteiten nl B Logistics als operator en HR Rail als administratieve werkgever van de ter beschikking gestelde werknemers. Een technische bedrijfseenheid mag slechts één interne dienst voor Preventie en Bescherming en één interne CPBW hebben nl deze van B Logistics. De vertegenwoordiging van de terbeschikkinggestelden gebeurt in overleg met de erkende organisaties. Vandaag gebeurt dit door 2 permanente technische vertegenwoordigers die zetelen in het CPBW en die aangeduid werden uit het terbeschikkinggestelde kader.

7 9. De preventieadviseurs van B Logistics en de NMBS moeten samenwerken in geval van risico analyses Als opdrachtgever en functioneel verantwoordelijke voor de operaties is B Logistics verantwoordelijk voor risico analyse en preventie beleid. Dit houdt in de preventie, correctieve maatregelen, de instructies, enz. B Logistics heeft hiervoor de interne competenties uitgebouwd. Expertise vanuit de sector wordt systematisch geconsulteerd en dus ook deze van NMBS. 10. Alle terbeschikkinggestelden bij B Logistics krijgen een motiveringspremie behalve diegenen die niet overgaan maar worden weerhouden. Krijgen zij een weerhoudingspremie? De motiveringspremie is enkel voor de medewerkers die ter beschikking gesteld worden aan B Logistics. 11. In het document Vragen en antwoorden staat onder 3b : Om de goede dagelijkse werking van deze entiteiten te kunnen blijven garanderen, is het noodzakelijk dat er een sociaal akkoord tot stand komt, dat wordt gedragen door alle partners: Om de goede dagelijkse werking van deze entiteiten te kunnen blijven garanderen, is het noodzakelijk dat er een sociaal akkoord tot stand komt, dat wordt gedragen door alle partners : - - Door NMBS Logistics bestelde prestaties van de huidige B-TR LFS medewerkers, die vanuit de huidige B-TR7 LFS-structuur/organigram de hen toebedeelde taken op dit moment tot ieders tevredenheid uitvoeren. Uiteraard kan het organigram/kader-effectief en voorziene bevoegdheden van de huidige B-TR7 LFS medewerkers voorwerp uitmaken van aanpassing, maar elke wijziging hieraan, vormt onderwerp van goedkeuring door de personeelsleden en/of de erkende organisaties, die deze medewerkers vertegenwoordigen! Graag meer uitleg over deze alinea en over de ganse rubriek b. Deze tekst beschrijft de aanpassing aan de omkadering ten gevolge van het gedaald aantal personeelsleden dat zal worden ingehuurd. Vandaag is er omkadering voorzien voor de huidige LFS populatie die ingehuurd wordt. Na het sociaal akkoord zullen er minder LFS medewerkers ingehuurd worden en is bijgevolg de omkadering die moet voorzien worden niet meer hetzelfde als voor deze groep vandaag. Er gaan ook heel wat LFS medewerkers de komende jaren met pensioen. Een mogelijke piste zou dan kunnen zijn de omkadering van NO en NW samen te nemen.

8 De omkadering is laatste jaren redelijk stabiel gebleven en dit is dus een logische stap. De situatie in het zuiden van het land is al zo dat de regio's administratief maximaal samen zijn genomen en het overheadniveau is daar lager.

Paritair Comité voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Centra voor geestelijke gezondheidszorg, erkend door de Vlaamse Gemeenschap

Paritair Comité voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector Centra voor geestelijke gezondheidszorg, erkend door de Vlaamse Gemeenschap Paritair Comité voor de Vlaamse welzijns- en gezondheidssector 3310002 Centra voor geestelijke gezondheidszorg, erkend door de Vlaamse Gemeenschap Haard- en standtoelage... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst

Nadere informatie

Treinbestuurder. 1. Werkomgeving. 4. Wij bieden je. 2. Functie en verantwoordelijkheden. 5. Welke stappen doorloop je? 3. Profiel

Treinbestuurder. 1. Werkomgeving. 4. Wij bieden je. 2. Functie en verantwoordelijkheden. 5. Welke stappen doorloop je? 3. Profiel Brussel ( Brussel) 1. Werkomgeving NMBS is de Belgische spoorwegoperator verantwoordelijk voor het onthaal en het vervoer van en de communicatie met de reizigers. In het kader van haar opdracht van openbare

Nadere informatie

Geldigheidsdatum: 01/01/2016 Laatste aanpassing: 22/09/ Paritair Comité voor de handel in brandstoffen

Geldigheidsdatum: 01/01/2016 Laatste aanpassing: 22/09/ Paritair Comité voor de handel in brandstoffen 1270000 Paritair Comité voor de handel in brandstoffen Eindejaarspremie... 1 Ecocheques... 1 Hospitalisatieverzekering... 1 Aanvullend pensioen... 2 Premie bij pensionering... 4 Forfaitaire A.R.A.B. -vergoeding...

Nadere informatie

onderbroken dienst (d.i. vanaf 4 uur tussen 2 diensten): + 30%

onderbroken dienst (d.i. vanaf 4 uur tussen 2 diensten): + 30% Verloning en bijkomende voordelen Als medewerker bij het Wit-Gele Kruis West-Vlaanderen kun je rekenen op een competitief loon. Bovendien bieden we je een indrukwekkend voordelenpakket dat niet in het

Nadere informatie

Nachtarbeid Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302) Arbeid op zon en feestdagen... 4

Nachtarbeid Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302) Arbeid op zon en feestdagen... 4 2270000 Paritair Comité voor de audiovisuele sector Nachtarbeid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2007 (84.302)... 2 Arbeid op zon en feestdagen... 4 Collectieve arbeidsovereenkomst van

Nadere informatie

HOOFDSTUK I. Benaming, zetel en doel

HOOFDSTUK I. Benaming, zetel en doel 1270000 Paritair Comité voor de handel in brandstoffen Eindejaarspremie... 1 Aanvullend pensioen... 1 Premie bij pensionering... 3 Forfaitaire A.R.A.B. -vergoeding... 4 Verblijfsvergoedingen van het rijdend

Nadere informatie

Eindejaarspremie. Verplichting tot betalen van een eindejaarspremie

Eindejaarspremie. Verplichting tot betalen van een eindejaarspremie Definitie Eindejaarspremie Een eindejaarspremie of dertiende maand is een vergoeding voor een jaar prestaties, die meestal rond de jaarwisseling uitbetaald wordt. De eindejaarspremie wordt niet bij het

Nadere informatie

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN

NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN NATIONALE MAATSCHAPPIJ DER BELGISCHE SPOORWEGEN Directie Human Resources Brussel, 19 april 2004 Bureau HR 124 Sectie 53 Tel. 911/52993 Nr.2.1.393 BERICHT 23 HR Uitreiking: 99 999: 0 (Reserve HR 124:25

Nadere informatie

BERICHT Nr. 50 PP. Ber PP 50

BERICHT Nr. 50 PP. Ber PP 50 BERICHT Nr. 50 PP 14 december 2001 Overgang naar de euro Omzetting in euros van de in franken uitgedrukte bedragen die voorkomen in de reglementering PP en die nog niet omgezet zijn in de nieuwe munt 66e

Nadere informatie

Loon- en arbeidsvoorwaarden

Loon- en arbeidsvoorwaarden Loon- en arbeidsvoorwaarden 2017-2018 1 www.accg.be Quelles Hoe ga améliorations jij vooruit?? k van de lonen en ploegenpremies Vanaf 1/5/2017 sector minima: Lonen: + 0,12/uur Ploegenpremies vroege en

Nadere informatie

Werken als treinbestuurder / bestuurder-rangeringen bij de NMBS. Onderwerp YYMMDD NMBS B-TR.203 1

Werken als treinbestuurder / bestuurder-rangeringen bij de NMBS. Onderwerp YYMMDD NMBS B-TR.203 1 Werken als treinbestuurder / bestuurder-rangeringen bij de NMBS Onderwerp YYMMDD NMBS B-TR.203 1 Werken bij de NMBS 2 Wat kunnen wij jou bieden? Een boeiende job met: Werkzekerheid Een aantrekkelijk loonpakket

Nadere informatie

Privé-ziekenhuizen, Psychiatrische verzorgingstehuizen

Privé-ziekenhuizen, Psychiatrische verzorgingstehuizen Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en-diensten 3300001 Privé-ziekenhuizen, Psychiatrische verzorgingstehuizen Haard of standplaatstoelage... 1 Eindejaarspremie... 1 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

WERKBONUS. Bijwerking (wijziging wetgeving) FOD FINANCIEN THESAURIE DIENST BETALINGEN - WEDDEN KUNSTLAAN BRUSSEL

WERKBONUS. Bijwerking (wijziging wetgeving) FOD FINANCIEN THESAURIE DIENST BETALINGEN - WEDDEN KUNSTLAAN BRUSSEL WERKBONUS Bijwerking 04-02-2014 (wijziging wetgeving) FOD FINANCIEN THESAURIE DIENST BETALINGEN - WEDDEN KUNSTLAAN 30 1040 BRUSSEL www.wedden.fgov.be Inhoudstafel Blz. 1 Wat is de werkbonus?... 3 2 Wie

Nadere informatie

Collectieve arbeidsovereenkomst van 9 juli 2015 ( ), gewijzigd door de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 februari 2016 (132.

Collectieve arbeidsovereenkomst van 9 juli 2015 ( ), gewijzigd door de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 februari 2016 (132. 3410000 Paritair Comité voor de bemiddeling in bank- en beleggingsdiensten. Collectieve arbeidsovereenkomst van 9 juli 2015 (129.680), gewijzigd door de collectieve arbeidsovereenkomst van 25 februari

Nadere informatie

BEREKENING PREMIE VOOR COMPETENTIEONTWIKKELING

BEREKENING PREMIE VOOR COMPETENTIEONTWIKKELING BEREKENING PREMIE VOOR COMPETENTIEONTWIKKELING 2015 Bijwerking van 29-07-2015 FOD FINANCIEN THESAURIE DIENST BETALINGEN WEDDEN KUNSTLAAN 30 1040 BRUSSEL www.wedden.fgov.be INHOUDSTAFEL Inhoudstafel.. 2

Nadere informatie

WERKBONUS FEDERAAL (Aanpassing 4-dagenweek) FOD PERSONEEL EN ORGANISATIE PERSOPOINT - WEDDEN HANDELSSTRAAT BRUSSEL

WERKBONUS FEDERAAL (Aanpassing 4-dagenweek) FOD PERSONEEL EN ORGANISATIE PERSOPOINT - WEDDEN HANDELSSTRAAT BRUSSEL WERKBONUS FEDERAAL 14.02.2017 (Aanpassing 4-dagenweek) FOD PERSONEEL EN ORGANISATIE PERSOPOINT - WEDDEN HANDELSSTRAAT 96 1040 BRUSSEL www.wedden.fgov.be Inhoudstafel Blz. 1 Wat is de werkbonus?... 3 2

Nadere informatie

INFORMATIEDOCUMENT Jaarlijkse vakantie 2013 van de volledig werklozen

INFORMATIEDOCUMENT Jaarlijkse vakantie 2013 van de volledig werklozen INFORMATIEDOCUMENT Jaarlijkse vakantie 2013 van de volledig werklozen 1. Op hoeveel vakantiedagen heeft u als volledig werkloze recht in 2013? In 2013 mag u 4 weken vakantie nemen, wat overeenkomt met

Nadere informatie

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2010 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2...

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2010 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2... Identiteit:.. Repertoriumnummer:.. Ondernemingsnr. of nationaal nr.:. TABEL voor de berekening van de vrijstelling voor bijkomend personeel (artikel 67ter van het Wetboek van de inkomstenbelastingen 1992)

Nadere informatie

Eindejaarspremie (uitvoering VIA-akkoord) Vakbondspremie Vervoersonkosten Openbaar vervoer Privé-vervoer Vervoerstussenkomst voor dienstopdrachten

Eindejaarspremie (uitvoering VIA-akkoord) Vakbondspremie Vervoersonkosten Openbaar vervoer Privé-vervoer Vervoerstussenkomst voor dienstopdrachten Inhoud Functieclassificatie lonen aan de huidige index 1.12 1.14 1.22 1.26 1.30 1.39 1.40 1.54 1.55-1.61-1.77 1.59 1.80 Eindejaarspremie (uitvoering VIA-akkoord) Vakbondspremie Vervoersonkosten Openbaar

Nadere informatie

Wil je meer weten? Meer uitgebreide informatie kan je vinden in onze Sociale Gids

Wil je meer weten? Meer uitgebreide informatie kan je vinden in onze Sociale Gids JANUARI 2019 Wil je meer weten? Meer uitgebreide informatie kan je vinden in onze Sociale Gids 1 Openbare autobusdiensten 1.1 Uurlonen chauffeurs (Vlaamse privé-exploitanten) Vanaf 01.11.2018) Anciënniteit

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden van het kleding- en confectiebedrijf

Paritair Comité voor de bedienden van het kleding- en confectiebedrijf 2150000 Paritair Comité voor de bedienden van het kleding- en confectiebedrijf Premie voor tijdelijke vermeerdering van werk... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 7 november 2006 (81.493)... 2 De maaltijdcheques...

Nadere informatie

Thuisverpleging

Thuisverpleging Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en-diensten 3300004 Thuisverpleging Haard of standplaatstoelage... 1 Eindejaarspremie... 1 Aanvullend pensioen... 2 Onregelmatige prestaties... 2 Niet ingepland

Nadere informatie

weddenschalen lokale en regionale BESTUREN MAART 2012 V.U. Vinciane Mortier - Helihavenlaan Brussel

weddenschalen lokale en regionale BESTUREN MAART 2012 V.U. Vinciane Mortier - Helihavenlaan Brussel weddenschalen lokale en regionale BESTUREN MAART 2012 V.U. Vinciane Mortier - Helihavenlaan 21-1000 Brussel 1 2 U hebt de weddenbrochure lokale besturen van ACV-Openbare Diensten in handen. Deze weddenbrochure

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden van de inrichtingen van het gesubsidieerd vrij onderwijs

Paritair Comité voor de bedienden van de inrichtingen van het gesubsidieerd vrij onderwijs Paritair Comité voor de bedienden van de inrichtingen van het gesubsidieerd vrij onderwijs 2250001 Onderwijsinstellingen en internaten gesubsidieerd door de Vlaamse Gemeenschap DE INTERNATEN VAN HET VRIJ

Nadere informatie

Technische tabel B Indexcijfers van de maand 01/2015. Basis 2013

Technische tabel B Indexcijfers van de maand 01/2015. Basis 2013 Indexcijfers van de maand 01/2015 Basis 2013 Officiële basisindex 2013 99,98 (- 0,11) Gezondheidsindex 2013 100,40 (+ 0,12) Afgevlakte gezondheidsindex 100,26 (+ 0,07) Het indexcijfer van januari zal worden

Nadere informatie

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van papier

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van papier Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht 1420300 Terugwinning van papier Premie voor ploegenarbeid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid

Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid 2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 12 juli 2007 (84.936)... 2 Verloningssysteem

Nadere informatie

Vakantiewetgeving bij de lokale besturen

Vakantiewetgeving bij de lokale besturen VVSG - 14 maart 2011 Jaarlijkse vakantie bij lokale besturen Dirk Neefs SD Worx Presenter, 19 mei 2008 Bij lokale besturen kunnen er verschillende vakantiestelsels van toepassing zijn: 1. Stelsel private

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 19 TER VAN 5 MAART 1991 TOT VERVAN- GING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR.

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 19 TER VAN 5 MAART 1991 TOT VERVAN- GING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 19 TER VAN 5 MAART 1991 TOT VERVAN- GING VAN DE COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 19 VAN 26 MAART 1975 BETREFFENDE DE FINANCIELE BIJDRAGE VAN DE WERKGEVERS IN DE PRIJS

Nadere informatie

De loonkosten in de land- en tuinbouw

De loonkosten in de land- en tuinbouw De loonkosten in de land- en tuinbouw anno 2015 Een vast werknemer in dienst nemen is vaak minder duur dan gevreesd! Enkele weken geleden gaven we in een beeld van de te verwachten evolutie van de loonkosten

Nadere informatie

Jaarlijkse vakantie. 1. Wat is jaarlijkse vakantie?

Jaarlijkse vakantie. 1. Wat is jaarlijkse vakantie? Jaarlijkse vakantie 1. Wat is jaarlijkse vakantie? Jaarlijkse vakantie is het recht om gedurende een aantal dagen arbeid te onderbreken met doorbetaling van loon. Hierbij kan je 2 begrippen onderscheiden:

Nadere informatie

Versie van DEEL V Titel III Hoofdstuk I Vakantiegeld Inhoudsopgave

Versie van DEEL V Titel III Hoofdstuk I Vakantiegeld Inhoudsopgave Versie van 03-09-2014 DEEL V Titel III Hoofdstuk I Vakantiegeld Inhoudsopgave 1. Samenvattende tabel 2. Wettelijk en reglementaire basis 3. Begunstigden 4. Definitie 4.1 Algemeen 4.2 Invloed van bepaalde

Nadere informatie

Luchtvaartmaatschappijen

Luchtvaartmaatschappijen 3150200 Luchtvaartmaatschappijen Jaarlijkse recurrente premie of gelijkwaardig... 2 Ecocheques of gelijkwaardig... 2 Ploegenpremie voor arbeid in variabele uurroosters in opeenvolgende ploegen... 2 Maaltijdcheques...

Nadere informatie

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van papier

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van papier Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht 1420300 Terugwinning van papier Ploegenarbeid... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 31 augustus

Nadere informatie

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2001 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2...

I. BEREKENING VAN HET GEMIDDELD PERSONEELSBESTAND A. Alle personeelsleden. Gemiddeld personeelsbestand in 2001 ... A1 =... B1 251 ... A2 =... B2... Identiteit :.. Repertoriumnummer :.. Nationaal nummer : TABEL voor de berekening van de vrijstelling voor bijkomend personeel (art. van de Programmawet van 0.. tot bevordering van het zelfstandig ondernemerschap,

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid en het breiwerk

Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid en het breiwerk 2140000 Paritair Comité voor de bedienden van de textielnijverheid en het breiwerk Maaltijdcheques... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 20 april 2007 (82.707)... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van

Nadere informatie

Coll0ectieve arbeidsovereenkomst van 15 oktober 2010 ( )... 6

Coll0ectieve arbeidsovereenkomst van 15 oktober 2010 ( )... 6 2270000 Paritair Comité voor de audiovisuele sector Bepalingen met betrekking tot de nachtarbeid van toepassing op vol- en deeltijdse werknemers die onder het toepassingsgebied vallen van afdeling 4 van

Nadere informatie

GOB ALS WERKGEVER. Inhoudstafel

GOB ALS WERKGEVER. Inhoudstafel GOB ALS WERKGEVER Inhoudstafel GOB ALS WERKGEVER Wie zijn wij? Wat doen wij? Hoe leven wij? 1. Loopbaan 2. Evaluatie 3. Arbeidsregeling 4. Bezoldiging en voordelen 5. Vorming 6. Welzijn En u? Vraag en

Nadere informatie

PROTOCOL VAN OVEREENKOMST. Dit document is een vrije vertaling van de Franse versie die geldt als referentiedocument.

PROTOCOL VAN OVEREENKOMST. Dit document is een vrije vertaling van de Franse versie die geldt als referentiedocument. PROTOCOL VAN OVEREENKOMST Dit document is een vrije vertaling van de Franse versie die geldt als referentiedocument. Tussen enerzijds de naamloze vennootschap AMP, ingeschreven in het Rechtspersonenregister

Nadere informatie

Arbeidsovereenkomst - Student

Arbeidsovereenkomst - Student Arbeidsovereenkomst - Student Tussen vertegenwoordigd door... verder genoemd de werkgever, enerzijds, en verder genoemd de student, anderzijds, wordt overeengekomen wat volgt: Artikel 1 - Taakomschrijving

Nadere informatie

expertise binnen handbereik Ouderschapsverlof Opname Voorwaarde in hoofde van het kind Anciënniteit

expertise binnen handbereik Ouderschapsverlof Opname Voorwaarde in hoofde van het kind Anciënniteit Ouderschapsverlof 12.07.2016 Rev. 31.07.2017 Juridische dienst Info@salar.be Ouderschapsverlof is een thematisch verlof dat werknemers de mogelijkheid biedt de arbeidsprestaties tijdelijk te schorsen of

Nadere informatie

Stads- en streekvervoer van het Waalse Gewest. Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 april 2016 ( )

Stads- en streekvervoer van het Waalse Gewest. Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 april 2016 ( ) Paritair comité voor het stads- en streekvervoer 3280200 Stads- en streekvervoer van het Waalse Gewest Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 april 2016 (134.123) Uitvoering van de loopbaan van de ploegbazen

Nadere informatie

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2008

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2008 B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2008 A. WIJZE VAN BETALING VAN HET VAKANTIEGELD De betaling van het vakantiegeld gebeurt per overschrijving. B. ALGEMENE BEREKENING VAN HET VAKANTIEGELD

Nadere informatie

INLICHTINGENBLAD (voor de werkgevers behalve de administraties)

INLICHTINGENBLAD (voor de werkgevers behalve de administraties) ACTIRIS Terug te sturen naar : ACTIRIS Dienst GECO Anspachlaan 65 1000 BRUSSEL AANVRAAGFORMULIER VOOR GESUBSIDIEERDE CONTRACTUELEN (GECO) PROGRAMMAWET VAN 30.12.1988 Besluit van de Brusselse Hoofdstedelijke

Nadere informatie

Afhandeling op luchthavens

Afhandeling op luchthavens Paritair Comité voor het vervoer en de logistiek 1400008 Afhandeling op luchthavens Vergoeding voor schade, verlies of diefstal tijdens beroepsverplaatsingen... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 28

Nadere informatie

Versie van DEEL V Titel III Hoofdstuk I Vakantiegeld Inhoudsopgave

Versie van DEEL V Titel III Hoofdstuk I Vakantiegeld Inhoudsopgave Versie van 21-03-2011 DEEL V Titel III Hoofdstuk I Vakantiegeld Inhoudsopgave 1. Samenvattende tabel 2. Wettelijk en reglementaire basis 3. Begunstigden 4. Definitie 4.1 Algemeen 4.2 Invloed van bepaalde

Nadere informatie

NIEUWE OPZEGTERMIJNEN VANAF 2012. 1. Toepassing in de tijd van de nieuwe reglementering

NIEUWE OPZEGTERMIJNEN VANAF 2012. 1. Toepassing in de tijd van de nieuwe reglementering 1 NIEUWE OPZEGTERMIJNEN VANAF 2012 1. Toepassing in de tijd van de nieuwe reglementering De nieuwe reglementering is van toepassing op de arbeidsovereenkomsten waarvan de uitvoering is ingegaan vanaf 1

Nadere informatie

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 2

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 2 B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 2 A. WIJZE VAN BETALING VAN HET VAKANTIEGELD De betaling van het vakantiegeld gebeurt per overschrijving. Er kan nog slechts per cheque

Nadere informatie

Sector van de vlasbereiding

Sector van de vlasbereiding Sector van de vlasbereiding 2014 Dit document is gebaseerd op de reglementering en de bedragen die op 15 oktober 2013 van toepassing waren. 1 De meeste zaken die in de textielagenda staan, zijn ook voor

Nadere informatie

Sectoraal pensioenstelsel

Sectoraal pensioenstelsel Sectoraal pensioenstelsel CAO van 15 maart 2016 gesloten in het Paritair Comité voor de scheikundige nijverheid betreffende het aanvullend sectoraal pensioenstelsel voor de bedienden van de scheikundige

Nadere informatie

Omschrijving. Omschrijving

Omschrijving. Omschrijving Versie 2005/1 Bijlage 32 : Codificatie bezoldigingen PPO 1/10 Aangepast loon bij ziekte of ongeval Aangepast loon bij ziekte of ongeval Aangepast loon bij ziekte of ongeval Aangepast loon bij ziekte of

Nadere informatie

Aangepast loon bij ziekte of ongeval. Basisloon. Beroepsziekten - publieke sector. Code DMFA. Categorie Code DMFA Code. Omschrijving DMFA.

Aangepast loon bij ziekte of ongeval. Basisloon. Beroepsziekten - publieke sector. Code DMFA. Categorie Code DMFA Code. Omschrijving DMFA. Versie 2004/1 Bijlage 32 : Codificatie bezoldigingen 1/11 Aangepast loon bij ziekte of ongeval Aangepast loon bij ziekte of ongeval Aangepast loon bij ziekte of ongeval Aangepast loon bij ziekte of ongeval

Nadere informatie

3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen

3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen 3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen Arbeids- en loonvoorwaarden... 2 CAO van 22 maart 1999 (51.489)... 2 Maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid, de bepaling

Nadere informatie

expertise binnen handbereik Ouderschapsverlof Opname Voorwaarde in hoofde van het kind Anciënniteit Juridische dienst

expertise binnen handbereik Ouderschapsverlof Opname Voorwaarde in hoofde van het kind Anciënniteit Juridische dienst Ouderschapsverlof 12.07.2016 Juridische dienst Info@salar.be Ouderschapsverlof is een thematisch verlof dat werknemers de mogelijkheid biedt de arbeidsprestaties tijdelijk te schorsen of te verminderen

Nadere informatie

NIEUWSBRIEF JANUARI 2010

NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 NIEUWSBRIEF JANUARI 2010 DE ANTI-CRISISMAATREGELEN VOOR DE BEDIENDEN WORDEN VERLENGD De anti-crisismaatregelen, die eerst maar liepen tot 31 december 2009, zijn zoals verwacht verlengd met zes maanden

Nadere informatie

Hoe lees ik mijn loonbrief?

Hoe lees ik mijn loonbrief? Hoe lees ik mijn loonbrief? Agenda 1. Het loon: basisbegrippen 2. Van barema naar brutoloon 3. Verschil statutair contractueel 4. Vast loon toelagen & vergoedingen 5. De timing van loonberekening en betaling

Nadere informatie

Instellingen gesubsidieerd door de Franse Gemeenschap

Instellingen gesubsidieerd door de Franse Gemeenschap Paritair comité voor de gezondheidsinrichtingen en diensten 3320010 Instellingen gesubsidieerd door de Franse Gemeenschap Sector kinderopvang... 2 Eindejaarstoelage... 2... 3 Diensten voor de gezondheidspromotie

Nadere informatie

studiedag 50 jaar cao wet

studiedag 50 jaar cao wet studiedag 50 jaar cao wet Brussel, 13 november 2018 Ann Demeulemeester voorzitter Zorggezind algemeen directeur Familiehulp De sector in vogelvlucht Gezinszorg en aanvullende thuiszorg: een breed gamma

Nadere informatie

VU: Peter Wieme - Gewestelijk Secretaris ACV-Openbare Diensten Gent-Eeklo, Poel 7 - Poel 7 2. Protocol 2009/06 van het federaal comité C van 21 decemb

VU: Peter Wieme - Gewestelijk Secretaris ACV-Openbare Diensten Gent-Eeklo, Poel 7 - Poel 7 2. Protocol 2009/06 van het federaal comité C van 21 decemb Poel 7 ZORGsector Toelage voor nacht- en avondwerk 1. Onderwerp Aan de werknemer wordt een uurtoeslag betaald voor nachtprestaties en voor sommige avondprestaties. 2. Bedragen Bedrag van de uurroostertoeslag

Nadere informatie

Versie van DEEL V Titel III Hoofdstuk II Eindejaarstoelage Inhoudsopgave

Versie van DEEL V Titel III Hoofdstuk II Eindejaarstoelage Inhoudsopgave Versie van 18-12-2014 DEEL V Titel III Hoofdstuk II Eindejaarstoelage Inhoudsopgave 1. Samenvattende tabel 2. Wettelijke en reglementaire basis 3. Begunstigden 4. Voorwaarden 4.1 Algemeen 4.2 Invloed van

Nadere informatie

Jaarlijkse vakantie: de spelregels

Jaarlijkse vakantie: de spelregels Jaarlijkse vakantie: de spelregels Mrs. Kathy Bergen Senior Legal Consultant De zomermaanden komen eraan, een periode waarin u wordt geconfronteerd met de jaarlijkse vakantie van uw werknemers... Wat zijn

Nadere informatie

Verslag aan de Provincieraad

Verslag aan de Provincieraad 7e Directie Dienst 71 Personeelsbeheer, Wedden en Pensioenen Verslag aan de Provincieraad betreft PROVINCIAAL ONDERWIJS Diverse wijzigingen aan het statuut van het administratief en technisch, meesters-,

Nadere informatie

experts in sociale zaken Starten met personeel als huisarts

experts in sociale zaken Starten met personeel als huisarts experts in sociale zaken Starten met personeel als huisarts Agenda Voorstelling SD Worx Arbeider of Bediende? Het Eenheidsstatuut Ziekte De loonlijn Tewerkstellingsmaatregelen Formaliteiten Interessante

Nadere informatie

KNIPPERLICHTEN Arbeidsrecht

KNIPPERLICHTEN Arbeidsrecht KNIPPERLICHTEN Arbeidsrecht Guido Lamal Advocaat-Vennoot Curia 1. RSZ op beëindigingsvergoedingen 2. Wet Eenheidsstatuut 3. CAO nr. 109 4. Opzeggingsvergoeding in geval van vermindering van arbeidsprestaties

Nadere informatie

Paritair Comité voor de houtnijverheid. 1250300 Houthandel

Paritair Comité voor de houtnijverheid. 1250300 Houthandel Paritair Comité voor de houtnijverheid 1250300 Houthandel Anciënniteitspremie... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 22 juni 2009 (94.291)... 2 Eco-cheques... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 27

Nadere informatie

MEMO. Effecten voorstellen DHL eindbod 1 maart Inleiding

MEMO. Effecten voorstellen DHL eindbod 1 maart Inleiding MEMO Aan: FNV Van: Basis & Beleid, Frank Hendriks Proj.nr.: 17034 Betreft: Onderzoek DHL Eindbod Datum: 26 april 2017 Effecten voorstellen DHL eindbod 1 maart 2017 Inleiding OP 1 maart 2017 is door DHL

Nadere informatie

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van lompen

Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht Terugwinning van lompen Paritair comité voor de ondernemingen waar teruggewonnen grondstoffen opnieuw ter waarde worden gebracht 1420200 Terugwinning van lompen Uurlonen (stukwerk / ploegenpremie / ploegtoeslag voor werk in nachtploeg)...

Nadere informatie

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 55 VAN 13 JULI 1993 TOT INSTELLING VAN EEN REGELING VAN AANVULLENDE VERGOEDING

COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 55 VAN 13 JULI 1993 TOT INSTELLING VAN EEN REGELING VAN AANVULLENDE VERGOEDING COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMST NR. 55 VAN 13 JULI 1993 TOT INSTELLING VAN EEN REGELING VAN AANVULLENDE VERGOEDING VOOR SOMMIGE OUDERE WERKNEMERS, IN GEVAL VAN HAL- VERING VAN DE ARBEIDSPRESTATIES, GEWIJZIGD

Nadere informatie

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid

Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid Sectoraal Comité van de Sociale Zekerheid en van de Gezondheid Afdeling Sociale Zekerheid SCSZG/18/032 BERAADSLAGING NR. 14/081 VAN 7 OKTOBER 2014, GEWIJZIGD OP 2 DECEMBER 2014, OP 1 SEPTEMBER 2015 EN

Nadere informatie

Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid is belast met de uitvoering van dit besluit.

Onze Minister van Tewerkstelling en Arbeid is belast met de uitvoering van dit besluit. KONINKLIJK BESLUIT van 24 JUNI 1998 waarbij algemeen verbindend wordt verklaard de collectieve arbeidsovereenkomst van 27 februari 1997, gesloten in het Paritair Comité voor de beschutte werkplaatsen,

Nadere informatie

Ter beschikking gesteld door ACV-metaal Picanolgroup

Ter beschikking gesteld door ACV-metaal Picanolgroup EINDEJAARSPREMIE P.C.111 WEST-VLAANDEREN Collectieve arbeidsovereenkomst van 06/03/2001 gesloten in het Gewestelijk Paritair Comité West-Vlaanderen voor de Metaal-, Machine en Elektrische Bouw. Hoofdstuk

Nadere informatie

Privé-ziekenhuizen, Psychiatrische verzorgingstehuizen Wekelijkse arbeidsduur -

Privé-ziekenhuizen, Psychiatrische verzorgingstehuizen Wekelijkse arbeidsduur - Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen endiensten 3300001 Privéziekenhuizen, Psychiatrische verzorgingstehuizen Arbeidsduur Ondertekening CAO Registratienr. 24.09.1979 5.881 Wekelijkse arbeidsduur

Nadere informatie

Instellingen gesubsidieerd door de Franse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Instellingen gesubsidieerd door de Franse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Laatste aanpassing: 04/02/2015 Paritair comité voor de gezondheidsinrichtingen en diensten 3320030 Instellingen gesubsidieerd door de Franse Gemeenschapscommissie van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Nadere informatie

Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal

Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal Paritair Comité voor de metaal-, machine- en elektrische bouw 1110001 Metaalverwerkingsondernemingen Nationaal Ecocheques, Maaltijdcheques, Hospitalisatieverzekering, Aanvullend pensioen 1 Aanvullend pensioen...

Nadere informatie

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de methodiek voor de berekening van de subsidies voor personeelskosten

Besluit van de Vlaamse Regering houdende de methodiek voor de berekening van de subsidies voor personeelskosten Besluit van de Vlaamse Regering houdende de methodiek voor de berekening van de subsidies voor personeelskosten DE VLAAMSE REGERING, Gelet op het decreet van 25 april 2014 houdende de persoonsvolgende

Nadere informatie

Nr september 2015

Nr september 2015 Nr. 199 17 september 2015 Belgisch Staatsblad Stijging leefloon op 1 september 2015 beïnvloedt loonbeslag door DAVO Op 1 september 2015 werden de basisbedragen van het leefloon met 2% opgetrokken. Dit

Nadere informatie

Versie 2007/3 Bijlage 32 : Codificatie van bezoldigingen PPO 1/12

Versie 2007/3 Bijlage 32 : Codificatie van bezoldigingen PPO 1/12 Versie 2007/3 Bijlage 32 : Codificatie van bezoldigingen 1/12 Aangepast loon bij ziekte of ongeval Aangepast loon bij ziekte of ongeval Aangepast loon bij ziekte of ongeval Aangepast loon bij ziekte of

Nadere informatie

Art. 33 van de WZW verplicht elke WG een IDPBW op te richten, waarin minstens één PAwerknemer

Art. 33 van de WZW verplicht elke WG een IDPBW op te richten, waarin minstens één PAwerknemer Nr. 910 Brussel, 12 januari 2010 BETREFT: MOGELIJKHEID VOOR MEERDERE WERKGEVERS TOT OPRICHTING VAN EEN GEMEENSCHAPPELIJKE INTERNE DIENST VOOR PREVENTIE EN BESCHERMING OP HET WERK (GIDPBW). 1. Wetgeving

Nadere informatie

barema s thuisverpleging (versie )

barema s thuisverpleging (versie ) Inhoud Functieclassificatie Arbeiders en technisch personeel Administratief Personeel Technisch en Paramedisch Personeel Verzorgenden en Verplegenden loonschalen aan de huidige index 1.12 1.14 1.22 1.26

Nadere informatie

Externe diensten voor bescherming en preventie op het werk. Voordelen in natura... 2

Externe diensten voor bescherming en preventie op het werk. Voordelen in natura... 2 Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en -diensten 3300008 Externe diensten voor bescherming en preventie op het werk Voordelen in natura... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 26 januari 2009

Nadere informatie

Versie DEEL VII Titel II Toelage voor de secretaris Inhoudstafel

Versie DEEL VII Titel II Toelage voor de secretaris Inhoudstafel Versie 04-03-2011 DEEL VII Titel II Toelage voor de secretaris Inhoudstafel 1. Samenvattende tabel 2. Wettelijke en reglementaire grondslagen 3. Begunstigden 3.1 Eengemeentepolitiezone 3.2 Meergemeentepolitiezone

Nadere informatie

PROTOCOL. Betreft: Overname van MFC Heynsdaele door vzw Wagenschot - personeelsaspecten Bepalingen zoals hieronder aangegeven

PROTOCOL. Betreft: Overname van MFC Heynsdaele door vzw Wagenschot - personeelsaspecten Bepalingen zoals hieronder aangegeven PROTOCOL Het overleg en de onderhandeling in verband met het betreffende voorstel werd beëindigd op de vergadering van het Hoog Overlegcomité en het Bijzonder Onderhandelingscomité van 18 april 2017, in

Nadere informatie

Loonsverhoging juni 2018

Loonsverhoging juni 2018 Loonsverhoging juni 2018 Loonaanpassing A de aanpassing geldt voor de schaallonen en voor de reële lonen M De aanpassing wordt berekend op het schaalloon. Het verschil tussen het reële loon en dat schaalloon

Nadere informatie

OPLOSSINGEN ZOEKEN VOOR WERKBAARDER WERK. Gebruiksaanwijzing voor militanten

OPLOSSINGEN ZOEKEN VOOR WERKBAARDER WERK. Gebruiksaanwijzing voor militanten OPLOSSINGEN ZOEKEN VOOR WERKBAARDER WERK Gebruiksaanwijzing voor militanten Waarde kameraad, Beste militant, Vooreerst wensen wij jullie veel succes toe bij het uitdelen van de ABVV-brochure De druk verminderen.

Nadere informatie

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST

SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST SECTORCOMITE XVIII VLAAMSE GEMEENSCHAP EN VLAAMS GEWEST protocol nr. 170.499 PROTOCOL HOUDENDE DE CONCLUSIES VAN DE ONDERHANDELINGEN VAN 25 SEPTEMBER EN 23 OKTOBER 2001 DIE GEVOERD WERDEN IN HET SECTORCOMITE

Nadere informatie

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid

JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD. Het sluiten van een studentenovereenkomst. Fiscale aspecten van studentenarbeid JURIDISCHE ACTUA Studentenarbeid 2017 INHOUD ALGEMENE INFO Het sluiten van een studentenovereenkomst Sociale zekerheid Fiscale aspecten van studentenarbeid Sociale uitkeringen voor een student 1 Studentenovereenkomst

Nadere informatie

Rusthuizen voor bejaarden, Rust- en verzorgingstehuizen, Serviceflats, Dagverzorgingscentra voor bejaarden, Dagcentra voor bejaarden

Rusthuizen voor bejaarden, Rust- en verzorgingstehuizen, Serviceflats, Dagverzorgingscentra voor bejaarden, Dagcentra voor bejaarden Paritair Comité voor de gezondheidsinrichtingen en-diensten 3300002 Rusthuizen voor bejaarden, Rust- en verzorgingstehuizen, Serviceflats, Dagverzorgingscentra voor bejaarden, Dagcentra voor bejaarden

Nadere informatie

2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid

2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid 2070000 Paritair Comité voor de bedienden uit de scheikundige nijverheid Opeenvolgende arbeidsovereenkomsten van bepaalde duur... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 12 juli 2007 (84.936)... 2 Minimumwedde

Nadere informatie

Paritair Comité voor de landbouw

Paritair Comité voor de landbouw 1440000 Paritair Comité voor de landbouw Anciënniteitstoeslag... 2 Collectieve arbeidsovereenkomst van 1 december 2011 (107.564)... 2 Eindejaarspremie... 3 Collectieve arbeidsovereenkomst van 16 juni 2000

Nadere informatie

Omzendbrief. Vlaamse regering Kabinet van Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Sport

Omzendbrief. Vlaamse regering Kabinet van Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Sport Omzendbrief Vlaamse regering Kabinet van Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Sport Kreupelenstraat 2, 1000 BRUSSEL Tel. (02)553 23 11 - Fax (02)553 23 05 Aan de personeelsleden

Nadere informatie

Ecocheques. paritair comité 309. Rechtsbronnen. Definitie. Betrokken werknemers. Bedrag en toekenningsvoorwaarden

Ecocheques. paritair comité 309. Rechtsbronnen. Definitie. Betrokken werknemers. Bedrag en toekenningsvoorwaarden Partena - Vereniging zonder winstoogmerk - Erkend sociaal secretariaat van werkgevers bij M.B. van 3 maart 1949 onder het nr. 300 Maatschappelijke zetel : Kartuizersstraat 45 te 1000 Brussel BTW BE 0409.536.968

Nadere informatie

Arbeiders en bedienden van de makelarij en van de verzekeringsagentschappen

Arbeiders en bedienden van de makelarij en van de verzekeringsagentschappen Partena - Vereniging zonder winstoogmerk - Erkend sociaal secretariaat van werkgevers bij M.B. van 3 maart 1949 onder het nr. 300 Maatschappelijke zetel : Kartuizersstraat 45 te 1000 Brussel BTW BE 0409.536.968

Nadere informatie

Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen

Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen 3140000 Paritair Comité voor het kappersbedrijf en de schoonheidszorgen Arbeids- en loonvoorwaarden... 2 CAO van 22 maart 1999 (51.489)... 2 Maatregelen ter bevordering van de werkgelegenheid, de bepaling

Nadere informatie

Infoblad werkgevers Schorsing bedienden ingevolge werkgebrek voor ondernemingen in moeilijkheden preliminaire voorwaarden

Infoblad werkgevers Schorsing bedienden ingevolge werkgebrek voor ondernemingen in moeilijkheden preliminaire voorwaarden Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening Voor meer inlichtingen, gelieve contact op te nemen met uw RVA-kantoor. De adressen kunt u vinden in het telefoonboek of op de site : www.rva.be Infoblad werkgevers

Nadere informatie

Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten

Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten 3170000 Paritair Comité voor de bewakings- en/of toezichtsdiensten Vervoeronkosten... 2 Uniform en uitrusting... 2 Buitengewone vakantie-uitkeringen... 2 Maaltijdcheques... 2 Forfaitaire minimum ARAB vergoeding...

Nadere informatie

- 7 - HOOFDSTUK III. INSCHRIJVING

- 7 - HOOFDSTUK III. INSCHRIJVING - 7 - HOOFDSTUK III. INSCHRIJVING Artikel 6 De werkgevers die werknemers in vast dienstverband aanwerven als vaklui, dienen hiervan onverwijld kennis te geven aan de Administratieve Commissie met het oog

Nadere informatie

LOOPBAANONDERBREKING, PALLIATIEF VERLOF, OUDERSCHAPSVERLOF EN ZORG VOOR EEN ZWAAR ZIEK GEZINS- OF FAMILIELID

LOOPBAANONDERBREKING, PALLIATIEF VERLOF, OUDERSCHAPSVERLOF EN ZORG VOOR EEN ZWAAR ZIEK GEZINS- OF FAMILIELID BERICHT Nr. 48 PP 16 oktober 2002 LOOPBAANONDERBREKING, PALLIATIEF VERLOF, OUDERSCHAPSVERLOF EN ZORG VOOR EEN ZWAAR ZIEK GEZINS- OF FAMILIELID De hieronder vermelde beschikkingen vervangen deze van de

Nadere informatie

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 4

B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 4 B E T A L I N G V A N H E T V A K A N T I E G E L D B O U W 2 0 1 4 A. WIJZE VAN BETALING VAN HET VAKANTIEGELD De betaling van het vakantiegeld gebeurt per overschrijving. Er kan nog slechts uitzonderlijk

Nadere informatie

ACOD plus punt uit. ACOD - Spoor

ACOD plus punt uit. ACOD - Spoor 2009 Pensioenen Perequatie van de ACOD plus punt uit ACOD - Spoor 13-3-2009 De perequatie van de NMBS-pensioenen Nationaal secretaris Rudy Verleysen 2/9 Nieuw perequatiemechanisme van de openbare sector

Nadere informatie

Paritair Comité voor de Franstalige en Duitstalige welzijns- en gezondheidssector

Paritair Comité voor de Franstalige en Duitstalige welzijns- en gezondheidssector Paritair Comité voor de Franstalige en Duitstalige welzijns- en gezondheidssector 3320099 Welzijns- en gezondheidsinrichtingen en diensten waarvoor geen specifieke CAO werd gesloten Voordelen in natura...

Nadere informatie