Inhoud. Introductie. Een nieuwe trend: E-build. Ondersteunende websites. Jellema Hogere Bouwkunde. Bouwkunde. Algemene bouwkunde voor makelaars

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Inhoud. Introductie. Een nieuwe trend: E-build. Ondersteunende websites. Jellema Hogere Bouwkunde. Bouwkunde. Algemene bouwkunde voor makelaars"

Transcriptie

1 ho Techniek 2008

2 Inhoud Introductie 3 en nieuwe trend: -build 4 Ondersteunende websites 6 Jellema Hogere Bouwkunde 7 Bouwkunde 12 Algemene bouwkunde voor makelaars 15 Chemie 16 Competentie-serie 17 Communicatieve vaardigheden 18 ssentials 20 Bestelgegevens 21 Meer informatie 23 ondersteunende website inclusief cd-rom

3 Professioneel bouwen aan onderwijs De bouwwereld staat bekend om zijn innovatief vermogen. n of het daarbij nu gaat om nieuwe producttoepassingen of om aangescherpte regelgeving als marktleider in het Bouwkundeonderwijs volgen wij al deze ontwikkelingen op de voet. U kunt er bij ThiemeMeulenhoff rustig op vertrouwen dat u altijd over actuele informatie beschikt. Over eigentijdse leermiddelen die zijn ontwikkeld door professionals uit het bedrijfsleven en de onderwijswereld én zijn beoordeeld door STABU, NN, DUBO Centrum en SAVANTIS. Ons complete aanbod sluit dan ook uitstekend aan bij de leerbehoefte van de student en is volledig toegespitst op competentiegericht leren en projectmatig werken. Kennis en kunde Competentiegericht leren is de grondgedachte van het tegenwoordige onderwijs: studenten richten zich daarbij met name op het aanleren van vakspecifieke handelingen en het opdoen van praktijkervaring. Op zich een prima ontwikkeling, ware het niet dat de theoretische invalshoek daardoor soms wat onderbelicht dreigt te raken. Dit terwijl een gedegen vakkennis op de arbeidsmarkt een enorme meerwaarde kan zijn. Daarom vindt u in onze thematische bouwkunde-uitgaven altijd een goede balans tussen theorie en praktijk. en optimale combinatie van kennis en kunde. Voor het aanscherpen van algemene communicatieve vaardigheden en vakoverstijgende onderwerpen als projectmatig werken kunt u terecht bij onze twee series beknopte naslagwerken: ssentials en en goede reeks. Onze kwaliteit vertaalt zich in multimediaal maatwerk! igentijdse lesmaterialen en ander aspect waar wij veel aandacht aan besteden is de goede inzetbaarheid van onze leermiddelen. en belangrijk gegeven gezien de toenemende vraag naar flexibele leertrajecten. Van oudsher zijn in onze leermiddelen al veel differentiatiemogelijkheden ingebouwd, onder meer aan de hand van digitale componenten. Deze lijn trekken we verder door: vanaf nu zijn onze bouwkundeuitgaven niet alleen in boekvorm verkrijgbaar, we brengen ze ook onder in één grote database: -build. Hierover kunt u in deze brochure alles lezen!

4 -build ThiemeMeulenhoff zet een nieuwe trend Met -build heeft u alle informatie uit de mbo en hbo Bouwkunde-uitgaven online tot uw beschikking. Aangevuld met extra theorie, tekeningen en kleurrijke illustraties. Hieruit selecteert u dat lesmateriaal dat het beste aansluit op uw onderwijssituatie, ongeacht de onderwijsvorm. n het is nog eenvoudig ook: u kunt op verschillende manieren informatie zoeken en zelfs readers samenstellen. en schat aan informatie In -build vindt u (op termijn alle) mbo en hbo bouwkunde-uitgaven; de Jellema-reeks, de Basiskennis-reeks (Bouwkunde, Bouwmethoden, Vernieuwbouw/onderhoud) en Bouwfysica. De informatie is altijd up-to-date. envoudig vinden wat u zoekt In -build kunt u op verschillende manieren informatie zoeken: op trefwoord, via de index of inhoudsopgave, op bouwfase of relationeel per vakgebied. Unieke readerservice Uw studenten en uzelf kunnen uit alle informatie selecties maken en omzetten naar een reader. ventueel aangevuld met eigen aantekeningen of opdrachten. Zo kunt u voor elke student een individueel en zelfstandig leertraject samenstellen en rekening houden met de verschillende capaciteiten, kennisniveaus en doelperspectieven. Didactisch neutraal Al het materiaal dat wij in -build opnemen is didactisch neutraal. Dat wil zeggen dat u ons kwalitatief hoogstaande lesmateriaal bij elke gewenste onderwijsvorm kunt gebruiken. Ook ondersteunt het studenten optimaal bij het zelfstandig -build in het kort uitwerken van de leerstof en de opdrachten. Met -build hebben zij altijd een didactisch neutraal zeer complete bouwkundebibliotheek bij de hand. en betrouwbare digitale dekt het hele bouwkundedomein af vraagbaak waar zij op elk gewenst moment op kunnen terugvallen. up-to-date flexibele inhoud: arrangeerbaar en op meerdere manieren te doorzoeken flexibel in gebruik: digitaal, papier of een combinatie van beide Verkrijgbaar in twee versies De single user-versie verleent exclusief toegang tot de -build-database en is daarmee met name bedoeld voor studenten. Met deze licentie kunnen zij de database doorzoeken, alinea s selecteren en bookmarks aanmaken. Deze licentie kunnen de studenten zelf aanvragen via onze webwinkel. Daar heeft u als onderwijsinstelling dus geen omkijken naar! Als onderwijsinstelling kunt u ook kiezen voor de schoollicentie. Met deze licentie krijgt u voor elke student een toegangscodecode waarmee die de aangeschafte publicaties kan gebruiken. Met een schoollicentie heeft u bovendien de beschikking over de uitgebreide readerservice.

5 -build Gebruikersvriendelijk en actueel -build is altijd en overal online te bereiken. Hiervoor zijn geen speciale aanpassingen nodig in uw schoolnetwerk. en belangrijk voordeel van deze Prijzen per jaar multimediale opzet is dat de leermiddelen in de database snel kunnen worden -build Basiskennis Bouwkunde 50,- aangepast aan de laatste ontwikkelingen. U beschikt dus altijd over up-to-date -build Bouwfysica 21,25 lesmateriaal. Jellema (gehele serie) 1,- Jellema Reeks 1 17,- Wilt u meer weten over -build? Neem dan contact op met een van onze Jellema Reeks 2 99,- accountmanagers. De contactgegevens vindt u achter in deze brochure. Jellema Reeks 3 39,- Jellema Reeks 4 65,- Bekijk de demo op Staffelkortingen: Bladeren-route: u bladert door de ,5% >50-15% weergegeven inhoud. Bouwfasen-route: alle informatie is ingedeeld op basis van de verschillende bouwfasen. Kenniskaarten-route: u zoekt relationeel per grafisch weergegeven vakgebied. Reeds beschikbaar Module Basiskennis Bouwkunde: bestaat uit Basisboek Bouwkunde, Algemene Bouwkunde voor Makelaars A en B en aanvullend materiaal over het bouwproces. Module Bouwfysica: bevat de theorie uit het boek Bouwfysica. Zomer 2008 Module Jellema: alle leerstof uit deze serie overzichtelijk bijeengebracht. Belangrijke begrippen worden nader uitgelegd. Tekeningen en kleurrijke illustraties verduidelijken de theorie.

6 Jellema Hogere Bouwkunde Ondersteunende websites ThiemeMeulenhoff ondersteunt docenten en studenten op allerlei manieren. Veel van onze uitgaven zijn dan ook gekoppeld aan een website met aanvullende achtergrondinformatie en extra lesmateriaal. Inspirerend en actueel! Op de website kunt u terecht voor algemene informatie over onze bouwkunde-uitgaven. Hier vindt u ondermeer inhoudsopgaven en aanvullend lesmaterialen, zoals digitale bestanden, (bouwplanning)tekeningen en afbeeldingen, oefenmateriaal en links naar relevante sites. Hiermee legt de website een relatie tussen nieuwe ontwikkelingen in de bouwwereld en de inhoud van onze leermiddelen en blijft de actualiteit van onze uitgaven gewaarborgd. Jellema Hogere Bouwkunde is gekoppeld aan een eigen website met een index, aanvullend lesmateriaal en hyperlinks: Wijzigingen in wet- en regelgeving en andere relevante ontwikkelingen worden hierop meteen aangepast. Voor de docent is er online een leeswijzer met achtergrondinformatie over het gebruik van de serie. Ook handig is de beeldbank met alle beelden uit de 13 delen; deze zijn te gebruiken voor presentaties of lessen. Ook het beeldmateriaal uit de herziening van Jellema 11 is opgenomen in deze beeldbank.

7 Jellema Hogere Bouwkunde 15% korting voor uw studenten Jellema Hogere Bouwkunde Dit 13-delige standaardwerk bevat alle kennis die nodig is om een bouwopdracht uit te voeren. Het complete bouwproces is op heldere wijze in kaart gebracht, van theorie tot praktijk. Niet alleen onmisbaar in het hoger technisch onderwijs, maar ook als naslagwerk voor het beroepsveld. De uitgaven zijn aangepast aan de actuele wet- en regelgeving én het competentiegerichte onderwijs. Jellema Hogere Bouwkunde hoort in de boekenkast van iedere student Bouwkunde thuis. n nu kan dat extra voordelig, want ThiemeMeulenhoff geeft 15% korting indien de serie in één keer wordt aangeschaft. Dat scheelt 140, - dus attendeer uw Opbouw van de serie Jellema Hogere Bouwkunde is opgebouwd uit 4 reeksen van in totaal 13 boeken: 1: Bouwnijverheid studenten op deze aantrekkelijke korting! 2: Bouwtechniek 3: Bouwmethoden 4: Bouwproces In -build zijn, naast de totale serie, ook deze vier reeksen apart verkrijgbaar. Auteurs (Redactie) ir. M. Bonebakker, ir. A van Tol, H.A.J. Flapper, ir. K. Hofkes, ir. H. Brinksma, ing. N. Zimmermann Reeks 1: Bouwnijverheid ISBN Prijs 789, -buildprijs 1,00 -buildprijs 17,00 Het inleidende deel geeft een compleet overzicht van de bouwwereld, inclusief organisatievormen, visies en de rol van de opdrachtgevers en overheden. 1 Inleiding Bouwnijverheid Bouwnijverheid is het inleidende deel van de gehele serie Jellema Hogere Bouwkunde. Het boek behandelt alle facetten van de bouwbranche, zoals structuren, processen, regelgeving, partijen en organisatie- en samenwerkingsvormen. ISBN Prijs 48, pagina s Auteurs ir. I.R. Pijpers, ir. D.H.J. van der Woude Reeks 2: Bouwtechniek -buildprijs 99,00 De reeks Bouwtechniek gaat over de constructieve opbouw van de bouwdelen, de afwerkingtechnieken en de installaties. 2 Onderbouw Onderbouw is het eerste deel van de reeks Bouwtechniek. Dit boek behandelt de aspecten voor het ontwerpen en uitvoeren van funderingen. Auteur ir. H.L. Jansen, ing. G.J.M. Janssen, drs. M. Muskens ISBN Prijs 43, pagina s

8 Jellema Hogere Bouwkunde 3 Draagstructuur Draagstructuur behandelt de constructieve onderdelen van gebouwen. Alle voorkomende dragende elementen en de verbinding tussen vloeren door middel van trappen en hellingen worden beschreven. ISBN Prijs 57, pagina s Auteurs ir. T.G.M. Spierings, ir. R.Ph. van Amerongen, ir. H. Millekamp Msc in Architecture 4 Omhulling Omhulling A prestatie-eisen/daken behandelt eerst de bouwtechnische en bouwfysische eisen, die aan een omhulling worden gesteld. Vervolgens worden daken en grote glasoverkapte ruimten besproken. Omhulling B Gevels behandelt de verschillende soorten gevels. Beschreven wordt met welke technische eisen rekening gehouden moet worden bij de keuze van een gevel. Gevelonderhoudsinstallaties worden in een apart hoofdstuk besproken. Omhulling C Gevelopeningen bespreekt de eisen waaraan gevelopeningen moeten voldoen. Naast de algemene eis voor opbouw en aansluitingen wordt ingegaan op eisen voor meer specifieke gevelvoorzieningen. Auteurs Omhulling A: A.F. van den Hout, ir. W.H. Maessen, P.G. Quist, ir. W.J. Quist, ing. M.W.R. Salden ISBN Prijs 60, pagina s Auteurs Omhulling B: ing. Ch. Rentier, J. Reymers, ing. M.W.R. Salden ISBN Prijs 47, pagina s Auteurs Omhulling C: ing. F.Th. van Gessel, ing. A. Reitsma, J. Reymers, ir. A.J. Zegelaar, H. Zeinstra, J.J. Roeten, ing. N. Zimmermann, dr. C.A. de Kam ISBN Prijs 52, pagina s 5 Afbouw Afbouw behandelt de inbouw en afwerking. Afwerking vormt het overgangsgebied tussen het bouwen en de interieurarchitectuur. In dit boek worden alleen die activiteiten besproken die in bestekken staan en tijdens de bouw worden uitgevoerd. ISBN Prijs 52, pagina s Auteurs L.W. ter Laan, ing. M.W.R. Salden, H.J.M. van Diepen, H.G. Geerken, ing. A.C.J.Th.B. Lemmens, ing. H.Th.S. Flapper, C. Dijkstra

9 Jellema Hogere Bouwkunde 6 Installaties Deel A lektrotechnische en sanitaire installaties behandelt de meest voorkomende elektrotechnische en sanitaire installaties. Deel B Werktuigbouwkundige installaties en gasinstallaties gaat over de werktuigbouwkundige installaties en gasinstallaties. Deel C Liften en roltrappen behandelt de verticaal-transportinstallaties voor personen- en goederenvervoer vanuit de bouwkundige invalshoek. en uitstekend studie- en naslagwerk op een terrein dat voortdurend in beweging is. Auteurs Deel A: C. Meeuwissen, ing. I. van Veelen, ir. J.J.N.M. Hogeling ISBN Prijs 58, pagina s Auteurs Deel B: ir. D.J. Hengeveld, ir. J.H. van Zanten, Deerns raadgevende ingenieurs b.v., A. den Hoedt ISBN Prijs 37, pagina s Auteurs Deel C: ing. Ch. Rentier ISBN Prijs 23, pagina s Reeks 3: Bouwmethoden -buildprijs 39,00 De reeks Bouwmethoden gaat over de Nederlandse methoden voor woningen utiliteitsbouw, prestatie-eisen en de constructie- en materiaalkeuze. 7 Bouwmethodiek Bouwmethodiek gaat over de methodische aanpak om tot een functioneel verantwoorde constructie te komen. Per gebouwdeel worden de constructieve consequenties van de factoren die sturing geven aan het bouwtechnische ontwerp onderzocht. Auteurs ir. A. te Boveldt, ing. H.. Bakker ISBN Prijs 56, pagina s 8 Woningbouw Woningbouw behandelt met name het samenstellen van de casco s in de seriematige woningbouw. Achtereenvolgens komen aan de orde: stapelbouw, gietbouw, montagebouw prefab beton en montagebouw houtskeletbouw. Dit deel geeft niet alleen een overzicht van de momenteel in ons land toegepaste woningbouwmethoden, maar geeft ook enige achtergrondinformatie over de ontwikkeling die de sociale woningbouw heeft doorgemaakt. Auteurs ir. P. van Boom, ir. W.H. Maessen, ir. D.J. Noy, ir. J.G.M. Raadschelders c.i. ISBN Prijs 52, pagina s

10 Jellema Hogere Bouwkunde 9 Utiliteitsbouw Utiliteitsbouw behandelt vanaf het ontwerpstadium de gehele bouwmethodiek voor utiliteitsgebouwen. Daarbij komen zowel laagbouw als verdiepingbouw en hoogbouw aan de orde, elk met zijn specifieke problemen die bepalend zijn voor het ontwerp. ISBN Prijs 60, pagina s Auteurs ir. M.W. Kamerling, prof.ir. J.W. Kamerling Reeks 4: Bouwproces -buildprijs 65,00 In de reeks Bouwproces komt alle noodzakelijke informatie over de fasen in de totstandkoming van gebouwen aan bod. Ruim aandacht wordt gegeven aan beheer en onderhoud. 10 Ontwerpen (programma- en ontwerpfase) Ontwerpen is het eerste deel van de reeks Bouwproces. In dit deel komt het proces vanaf de eerste ideeën over huisvesting tot en met het definitieve ontwerp aan de orde. Aan de hand van een uitgewerkt voorbeeld wordt besproken hoe een bouwproject in de praktijk kan verlopen. ISBN Prijs 56, pagina s Auteurs dr.ir. P.L. Wentzel, ir. A.L.M. van ekelen MBA, ir. J.J. Rip 11 Contracteren Herzien Contracteren beschrijft de wijze waarop de contractvorming ten behoeve van een bouwproject plaatsvindt. De uitgave is begin 2008 geheel herzien aan de hand van de wijzigingen in de wetgeving en richtlijnen zoals de ARW 2005, de veranderingen in de praktijk omtrent innovatief aanbesteden en de integriteiteisen van aanbieders. Naast de actualisatie wordt de herziening uitgebreid met een groot aantal onderwerpen zoals UAV-GC 2005, de GIW garantie, koop- en aannemingovereenkomst en de problematiek van projectontwikkeling. ISBN Prijs 49, pagina s 10 Auteur ing. M. van Duijn, mr. S.J. Sellenraad

11 Jellema Hogere Bouwkunde 12 Uitvoeren Deel A Techniek geeft de basiskennis van de uitvoeringstechniek. Dit deel geeft de uitvoering van de in de reeksen Bouwtechniek en Bouwmethoden besproken onderwerpen. Deel B Organisatie behandelt de aspecten van de organisatie van het uitvoerend bouwbedrijf. De bouwplaats wordt benaderd vanuit het perspectief van een tijdelijk bouwconstructiebedrijf. Theorie en praktijk komen beide aan de orde. Auteur deel A: H.A.J. Flapper ISBN Prijs 60, pagina s Auteur deel B: H.A.J. Flapper ISBN Prijs 59, pagina s 13 Beheren Beheren is het laatste deel van de reeks Bouwproces. Het boek behandelt alle aspecten van beheer en onderhoud van gebouwen, geschreven vanuit de praktijk zoals die door de aangesloten adviesbureaus van de COMOG dagelijks wordt uitgeoefend. Auteurs dr.ir. P.L. Wentzel, ir. G.J.W. van den Brand, ir. A.L.M. van ekelen MBA, F. Goossen, V.L.N. van Hooijdonk, R.J. Meyer, ir. R.P. Nieuwpoort, ir. B.W.L. Nols, ing. R..M. Termote, ing. M.J. Weerdenburg, ir. D.H.J. van der Woude ISBN Prijs 47, pagina s 11

12 Bouwkunde Bouwkunde Basisboek Bouwkunde Basisboek Bouwkunde is toegespitst op het meest recente bouwbesluit en geeft een duidelijk overzicht van het complete bouwproces, inclusief technologie en constructieleer. Dankzij de vele bouwkundige tekeningen en de uitgebreide achtergrondinformatie is het boek niet alleen zeer geschikt voor projectonderwijs maar ook uitstekend te gebruiken als naslagwerk. Ideaal dus voor eerstejaars hbostudenten. ISBN Prijs 82, pagina s -buildprijs 50,00 Auteur A.H.L.G. Bone Basisboek Toegepaste Mechanica Basisboek Toegepaste Mechanica gaat over de leer van het evenwicht, ook wel de statica genoemd. Het bevat een uitleg van de basisgereedschappen voor het ontwerpen en construeren van bouwkundige en/of civieltechnische constructies. Hierbij wordt zoveel mogelijk gewerkt met een Systematische Probleem Aanpak (SPA). lke module eindigt met opdrachten en een toets. De uitwerkingen daarvan staan op de bij het boek behorende website. ISBN Prijs 95, pagina s Auteurs ir. J.W. Welleman, ing. A. Dolfing, ing. J.W. Hartman Basisboek Bouwkundig tekenen Bouwkundige tekeningen worden tegenwoordig op de computer vervaardigd. Hoe begin je? n op welke schaal? Dit basisboek geeft antwoord op alle vragen. Het beschrijft niet alleen de binnen de bouw gangbare afspraken en tekenprocessen maar is ook een prima leidraad voor het proces van digitaal tekenen: van ontwerp- tot beheerfase. Deze praktijkgerichte uitgave kan naast elke CAD-applicatie gebruikt worden. ISBN Prijs 26,50-95 pagina s 12 Auteurs ing. M.W.R. Salden, ing..j.l. Cornel

13 Bouwkunde Bouwfysica In dit complete en volledige studieboek zijn de basisbegrippen van de bouwfysica gekoppeld aan de constructie-eisen binnen de hedendaagse bouw. Bouwfysica is een belangrijke schakel tussen de verschillende disciplines in de woning- en utiliteitsbouw. De basiskennis wordt stap voor stap opgebouwd en toepasbaar gemaakt aan de hand van duidelijke praktijkvoorbeelden. Auteur ir. A.C. van der Linden, ir. P. rdtsiech, ir. L. Kuijpers - van Gaalen, ir. A. Zeegers e.a. ISBN Prijs 43, pagina s -buildprijs 21,25 Geschiedenis van de bouwkunst Deze compacte uitgave geeft een totaaloverzicht van de ontwikkelingen in de westerse bouwkunst door de eeuwen heen. n plaatst typisch Nederlandse en Belgische bouwstromingen in een internationaal perspectief. Meer dan unieke tekeningen en foto s maken de historische bouwstijlen goed inzichtelijk. Dit naslagwerk is een stevig fundament waarop studenten nog lang kunnen bouwen. Auteurs W.J. van Heuvel, ir. B.D. Verbrugge ISBN Prijs 69, pagina s Bouwproducten Dit recent uitgebreide standaardwerk behandelt alle bouwmaterialen op basis van levenscyclus en belicht de laatste ontwikkelingen op het gebied van toepassing, levensduur en milieu. De vervaardiging, prestaties en milieuaspecten van materialen komen in het boek duidelijk naar voren, waarbij ook aandacht is voor sloop en hergebruik. De verhelderende illustraties en voorbeelden helpen studenten bij het maken van een verantwoorde productkeuze. Auteurs ing. A. Blaazer, ing. F.Th. van Gessel, in. G. Glas, ing. D. Hijlkema, J. Ledderhof ISBN Prijs 66, pagina s 13

14 Bouwkunde Bouwplanning Zeker in de bouw geldt: een goede planning is het halve werk! Bouwplanning laat zien dat plannen verder gaat dan het bouwproces zelf. In deze uitgave komen ook de programmeer-, ontwerp en contractfase aan bod. De cd-rom met de vele voorbeeldplanningen is daarbij een onmisbaar hulpmiddel. De voorbeelden zijn in te lezen op de speciaal voor Bouwplanning ontwikkelde trialversie van MS Project. ISBN Prijs 29, pagina s Auteur H.A.J. Flapper Bestek en tekeningen Bestek en tekeningen leidt studenten van A tot Z door de bouw van een vrijstaand huis. Deze praktische uitgave bestaat uit een opdrachtenboek, een bestek, 20 tekeningen en een cd-rom met ruim 4500 foto s, tekeningen, oefeningen en antwoorden. Alle projecten in het boek voldoen aan de eisen van de Bouwbesluiten 2003 en 2005 en de geldende DUBO-eisen. ISBN Prijs 42, pagina s Auteur A.H.L.G. Bone SBR-Referentiedetails - Studenteneditie 2007 Deze studenteneditie is afgestemd op het Bouwbesluit 2003 en de daarop volgende aanpassingen van De uitgave bevat een selectie van basisdetails stapelbouw, gietbouw en houtskeletbouw en comfort- en renovatiedetails én een onderwijsgerichte uitleg over het gebruik en de toepassing van deze gegevens in de praktijk. en onmisbaar hulpmiddel en praktisch naslagwerk. ISBN Prijs 40, pagina s Ontwikkeld door: Stichting Bouw Research KVT Studentenuitgave Dit nieuwe naslagwerk is in samenwerking met de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten tot stand gekomen. Het heldere taalgebruik in combinatie met de tekeningen en praktijkvoorbeelden maken de normen en uitgangspunten voor geveltimmerwerk goed inzichtelijk. Op de website staan kozijndetails waarmee studenten tekeningen leren om te zetten in een ruimtelijk driedimensionaal model. ISBN Prijs 32, pagina s 14 In samenwerking met: Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten, Stichting Hout & Meubel

15 Bouwkunde Tabellen voor bouw- en waterbouwkunde In samenwerking met de NN is de nieuwste druk van het tabellenboek een zeer up-to-date naslagwerk geworden. In deze uitgave zijn de laatste ontwikkelingen op het gebied van normen vertaald naar handzame overzichten. Ook is er veel aandacht voor de overgang van de Nederlandse naar de uropese normering. en praktisch naslagwerk voor bouwkundestudenten. In samenwerking met: ir. R. Blok, in samenwerking met Bureau ND ISBN Prijs 55, pagina s Algemene bouwkunde voor makelaars In drie jaar tijd is Algemene bouwkunde voor makelaars A en B uitgegroeid tot de standaard bij hbo-vastgoedopleidingen in Nederland. Logisch, want deze serie is één van de meest actuele en betrouwbare vraagbaken op bouwtechnisch gebied. Ook bevatten de delen alle informatie die studenten nodig hebben voor het onderdeel Bouwkunde van het examen van de Stichting Vakexamen Makelaardij in onroerende goederen (SVM NIVO). Volledig up-to-date Algemene bouwkunde voor makelaars is vorig jaar herzien en aangepast aan de nu geldende bouwbesluiten en de meest recente wijzigingen in wet- en regelgeving. Ook is er uitgebreid aandacht voor de laatste technologische ontwikkelingen, ondermeer op het gebied van milieuvriendelijk bouwen. Onveranderd is de logische opbouw waardoor studenten een duidelijk beeld krijgen van het totale bouwproces. Dit bouwtechnische naslagwerk is een solide informatiebron voor iedereen die met vastgoed te maken heeft. Studenten en makelaars! Auteur deel A: A.H.L.G. Bone ISBN Prijs 66, pagina s Auteur deel B: A.H.L.G. Bone ISBN Prijs 77, pagina s -buildprijs 50,00 15

16 Chemie Chemie Het Chemisch Practicum Deze uitgave is een waardevol naslagwerk voor iedereen die met een chemisch practicum te maken heeft of krijgt. In vier overzichtelijke delen behandelt het boek alle aspecten die van belang zijn bij scheikundig onderzoek. Van veiligheidsaspecten en Arbo-wetgeving, tot voorbereiding en waarneming. n van algemene laboratoriumtechnieken tot specifieke meet- en analysemethoden. Herzien Het Chemisch Practicum is begin 2008 compleet geactualiseerd. Met name op het gebied van Arbowetgeving is sinds het verschijnen van de vorige druk veel veranderd. In deze herziene druk wordt verwezen naar nieuwe literatuur en belangrijke websites. Verder wordt er meer aandacht besteed aan de verwerking van waarnemingsresultaten, chemisch rekenwerk en rapportage. nkele verouderde technieken zijn vervangen. Nieuw zijn hier thermogravimetrische analyse, fluorescentiespectrometrie en (gel)elektroforese. ISBN Prijs 38, pagina s Auteurs R. Udo, H.R. Leene Scheikunde voor het laboratoriumonderwijs De uitgelezen didactische vormgeving maakt deze driedelige methode uitstekend bruikbaar in diverse onderwijsvormen. Het Basisboek geeft uitleg over begrippen als reactiekinetiek en chemisch evenwicht. Deel twee Analytische scheikunde gaat over volumetrie en Instrumentele analyse beslaat de grondslagen van de spectrofotometrie, de elektrochemie en de chromatografie. Auteur Basisboek: H.R. Leene ISBN Prijs 53, pagina s Auteurs Analytische scheikunde: H.R. Leene, R. Udo ISBN Prijs 49, pagina s Antwoordenboek: ISBN Prijs 19,70 Auteurs Instrumentele analyse: R. Udo, J.C.A. Zwart-Vessies ISBN Prijs 47, pagina s Antwoordenboek: ISBN Prijs 14,50 16

17 Competentie-serie Competentie-serie De docent als competentiegericht opleider De nieuwe kwalificatiestructuur en het accent op competentiegericht leren roept binnen het onderwijs nogal wat vragen op. Wat houdt dit nieuwe leren exact in? n wat zijn de taken van de docent daarbij? De docent als competentiegericht opleider ondersteunt u bij de invulling van uw veranderende rol. Dit praktijkgerichte boek vol waardevolle tips is een must have voor iedere docent. Auteur Drs. C. de Laat ISBN Prijs 14,20-80 pagina s De competentiegerichte student igen initiatief, zelfsturend vermogen, professionele ontplooiing op de arbeidsmarkt wordt van jongeren heel wat verwacht. Het onderwijs speelt hierop in met competentiegericht leren. Wat staat de student van nu te wachten? n op welke manier kan hij zelf bijdragen aan zijn eigen ontwikkeling? De competentiegerichte student maakt het nieuwe leren inzichtelijk. en prima voorbereiding op elke hbo-opleiding. Auteur Drs. C. de Laat ISBN Prijs 7, - 48 pagina s Nieuw De competentie-serie wordt in de zomer van 2008 uitgebreid met twee nieuwe uitgaven geschreven door o.a. dr. P. Teune en drs. C. de Laat: Het stimuleren van leren: de essentie van kennisoverdracht en onderwijs. Werken aan onderwijsvernieuwing Houd voor meer informatie onze nieuwsbrief en website in de gaten Hetstimulerenvanleren.indd :01:42 17

18 Communicatieve vaardigheden Communicatieve vaardigheden Herzien Basisboek communiceren (VRSCHIJNT VOORJAAR 2008) Goede communicatietechnieken zijn in elke functie van essentieel belang. Basisboek communiceren helpt studenten bij het ontwikkelen van een eigen communicatiestrategie. Het boek begint met een inventarisatie van persoonlijke sterke en zwakke punten en reikt de student vervolgens gereedschappen aan om zijn communicatieve vaardigheden te trainen. Van schrijven en mondeling presenteren tot tweegesprek en overleg. Het actuele en contextgerelateerde oefenmateriaal bereidt de hbo-student uitstekend voor op de latere beroepspraktijk! ISBN Prijs 49, pagina s Auteurs Olav Severijnen, Mart Bakker, Nicole Pas Overtuigend schrijven Overtuigend schrijven is een doelgericht boek waarmee studenten systematisch verschillende soorten betogende teksten leren schrijven. Deel A behandelt de theorie en geeft richtlijnen voor argumentatief schrijven. Ook is er veel aandacht voor begrijpelijk formuleren en correcte spelling, grammatica en interpunctie. Deel B vertaalt de theorie naar de vijf belangrijkste argumentatieve tekstgenres: betogende brief en , verkooptekst, beleidsplan, recensie en scriptie. ISBN Prijs 26, pagina s Auteurs Frans van emeren, Bart Garssen, verdien Rietstap, Peter Douma, Bas Kranenburg, Titia Ysebaert en goede reeks Hoe voer je een feedbackgesprek? Hoe zorg je voor een goede samenwerking? Al meer dan Hoe schrijf je een goed rapport? en goede reeks bestaat uit beknopte en exemplaren verkocht! toegankelijke uitgaven, waarin steeds een specifieke communicatieve vaardigheid centraal staat. Deze praktische boeken ondersteunen de ontwikkeling van algemene beroepscompetenties en sluiten door de vele oefeningen en handige checklists uitstekend aan bij projectmatig onderwijs. Onmisbaar voor iedere ho-student! Schrijf- en Taalvaardigheden en goed rapport Voor veel mensen is het schrijven van een rapport, scriptie of verslag een pittige klus. en goed rapport is een uitstekend hulpmiddel bij dit veelomvattende proces. 18

19 Communicatieve vaardigheden en goede mailing en goede direct mailing is een effectief omzetwapen. Hoe bereik je de juiste doelgroep? Met dit inspirerende boekje wordt het schrijven van een direct mail een leuke en uitdagende klus. en goede spelling Wat zegt het Groene Boekje? Wanneer gebruik je een leesteken? n welke fouten mist de spellingcontrole van de pc? Correct spellen in een notendop. en goede zin Voor sommige mensen is het schrijven van goedlopende zinnen een ware worsteling. Deze uitgave maakt daar een einde aan en geeft letterlijk goede zin! Beroepsvaardigheden en goede samenwerking Samenwerken valt in de praktijk vaak tegen, vooral als er sprake is van tegenstrijdige belangen. Handige richtlijnen voor efficiënt en succesvol samenwerken. en goede presentatie en succesvolle presentatie houden is iets wat je kunt leren. Tips, oefeningen en checklists voor het trainen van deze belangrijke vaardigheid. en goede vergadering Vergaderen is een vak op zich. Hoe leid je een bijeenkomst en zorg je ervoor dat een overleg niet verzandt in een oeverloze praatsessie? en duidelijke leidraad. en goed onderzoek en onderzoek schiet maar al te vaak zijn doel voorbij. Dit boekje laat zien hoe dat anders kan. Met checklists voor het opstellen van een plan van aanpak en handige tips voor de schrijffase. In deze serie zijn verder nog beschikbaar: en goede conflicthantering, en goed feedbackgesprek, en goed tweegesprek, en goede argumentatie, en goede onderhandeling, en goed advies, en en goede brief. Kijk voor meer informatie over deze serie op De bestelgegevens vindt u achter in deze brochure. 19

20 ssentials / Management & Organisatie ssentials De ssential-reeks biedt bondige informatie over vakoverstijgende onderwerpen waarmee elke hbo-student in de beroepspraktijk te maken krijgt. De voorbeelden, praktische tips en stappenplannen brengen de theorie tot leven. In deze brochure wordt slechts een aantal uitgaven toegelicht. Kijk voor informatie over de totale reeks op De bestelgegevens vindt u achter in deze brochure. Praktische handleiding voor projectmanagement Het slagen van een project staat of valt met goed projectmanagement. Daarbij spelen zowel bedrijfsmatige als menselijke aspecten een rol. Praktische handleiding voor projectmanagement laat studenten stap voor stap zien wat projectmatig werken tot een succes maakt. Dit handboek reikt niet alleen praktische tools en methodieken aan voor leidinggeven en teambuilding, maar gaat ook in op het belang van resultaatborging en evaluatie. ISBN Prijs pagina s Auteurs ir. P.Y. Chan, D. Meijer Onderhandelen en het contract Het ondertekenen van een contract is het sluitstuk van onderhandelingen. Hoe verloopt zo n onderhandelingsproces? Welke juridische voetangels en klemmen moet je zien te vermijden? Deze ssential belicht alle formele aspecten van een contract. Aan de hand van talloze voorbeelden maken studenten kennis met onderwerpen als overdracht en levering, betaling en zekerheid, aansprakelijkheid en ontbinding. ISBN Prijs - 96 pagina s Auteur mr. H.C.. Triebert Management & Organisatie Logistiek in ketens Management van processen Door ontwikkelingen als e-business en outsourcing is er groeiende belangstelling voor logistiek management vanuit ketenperspectief. Deze onderwerpen komen ruimschoots aan bod in Logistiek in ketens. De rode draad in het boek is de overzichtelijke uiteenzetting van supply chain management. r zit ook een begeleidende cd-rom bij met zowel meerkeuze- als open vragen als actuele business cases. Ideaal voor zelfstudie! ISBN Prijs 42, pagina s Beschikbaar vanaf zomer 2008 Nieuw 20 Auteur drs. C.J. van der Meer Logistiek in ketens wordt uitgebreid met een website. Studenten en docenten vinden hier extra cases, opdrachten, toetsen en powerpointpresentaties.

21 Bestelgegevens Bestelgegevens Jellema Hogere bouwkunde1 ISBN Jellema serie 1-13 Deel 1 Bouwnijverheid Deel 2 Onderbouw Deel 3 Draagstructuur Deel 4a Omhulling Prestatie-eisen/daken Deel 4b Omhulling Gevels Deel 4c Omhulling Gevelopeningen Deel 5 Afbouw Deel 6a lektronische en sanitaire installaties Deel 6b Werkbouwkundige installaties Deel 6c Liften en roltrappen Deel 7 Bouwmethodiek Deel 8 Bouwmethoden Woningbouw Deel Deel Deel Deel Deel Deel Utiliteitsbouw 10 Ontwerpen (programma- en ontwerpfase) 11 Contracteren Herzien2 12 a Uitvoeren/De Techniek 12 b Uitvoeren/De Organisatie 13 Beheren Bouwkunde1 Basisboek Bouwkunde Basisboek Toegepaste Mechanica Basisboek Bouwkundig tekenen Bouwfysica Geschiedenis van de bouwkunst Bouwproducten Bouwplanning Bestek en tekeningen SBR-Referentiedetails Studenteneditie 2007 KVT Studentenuitgave Tabellen voor bouw- en waterbouwkunde Algemene bouwkunde voor makelaars1 Algemene bouwkunde voor makelaars, deel A Algemene bouwkunde voor makelaars, deel B Prijs 789, 48, 43, 57, 60, 47, 52, 52,50 58, 37,50 23,50 56,50 52,50 60, 56, 49, 60, 59, 47, 82,50 95, 26,50 43, 69, 66,50 29,50 42, 40, 32, 55, Chemie Het chemisch practicum Herzien Scheikunde voor het laboratoriumonderwijs ,50 77,50 38,00 Basisboek ,50 Analytische scheikunde , Antwoordenboek Analytische scheikunde ,70 Instrumentele analyse , ,50 Antwoordenboek Instrumentele analyse 1 Prijswijzigingen en drukfouten voorbehouden. 1 2 De uitgaven uit deze serie zijn, tenzij anders vermeld, niet als beoordelingsexemplaar te bestellen. De uitgave is als beoordelingsexemplaar te bestellen. 21

22 Bestelgegevens 1 Competentie-serie ISBN De docent als competentiegericht opleider De competentiegerichte student Prijs 14,20 7, ssentials Praktische handleiding voor projectmanagement Onderhandelen en het contract en goede presentatie maken met PowerPoint 1 Geavanceerd documenten opstellen met Word 1 Werken met rekenmodellen in xcel 1 en goede website ontwerpen met Frontpage Geavanceerd werken met databases in Access Programmeren met MS-Office met VBA Wiskunde kant-en-klaar Doelgerichte marketingplanning Acquisitie en relatiebeheer Statistiek voor marktonderzoek xterne verslaggeving Hoe lees ik een jaarverslag? Financieel management Belastingrecht voor beginners Consumentengedrag Documenteren van processen in organisaties Van idee tot ondernemingsplan en goede exportofferte en goed exportplan Succesvol internationaal onderhandelen Bescherm je werk! Ondernemingsrecht Management & Organisatie Basisboek communiceren HRZIN Overtuigend schrijven Logistiek in ketens ,50 26,50 42,70 en goede reeks1 en en en en en en en en en en en en en en en goede conflicthantering goed feedbackgesprek goed tweegesprek goede argumentatie goede samenwerking goede onderhandeling goede presentatie goede vergadering goed onderzoek goed advies goed rapport goede brief goede mailing goede spelling goede zin De uitgaven uit deze serie zijn, tenzij anders vermeld, niet als beoordelingsexemplaar te bestellen. Alle prijzen gelden tot 1 januari 2009 en zijn inclusief BTW. Prijswijzigingen en drukfouten voorbehouden. Onze uitgaven zijn ook verkrijgbaar bij de boekhandel , 14, 14, 14, 14, 14, 14, 14, 14, 14, 14, 14, 14, 14, 14,

23 Meer informatie Meer informatie Beoordelingsexemplaren aanvragen Wilt u een van onze uitgaven beoordelen? Vraag dan een beoordelingsexemplaar aan. Dat kan via onze website, de Docentenlijn of met de antwoordkaart. Niet van alle uitgaven is een beoordelingsexemplaar beschikbaar, deze boeken kunt u voor rekening bestellen. en beoordelingsexemplaar is persoonsgebonden. U kunt per uitgave één exemplaar aanvragen. Voor de behandeling en levering van beoordelingsexemplaren brengen wij 20% van de verkoopprijs in rekening. Dit bedrag is inclusief verzendkosten. Digitale producten zoals -build kunt u beoordelen door het bekijken van de demo op Als u een digitaal product 30 dagen gratis wilt uitproberen kunt u contact opnemen met onze accountmedewerker. Op de website van ThiemeMeulenhoff kunt u op elk gewenst moment actuele informatie over onze uitgaven terugvinden. Ook kunt u hier beoordelingsexemplaren aanvragen en bestellingen plaatsen. Docentenlijn (0575) Bij de Docentenlijn kunt u terecht voor meer inhoudelijke informatie en met vragen over prijzen en verschijningsdata van onze uitgaven. Onze medewerkers zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot uur. Ook kunt u een sturen naar: Accountmanagers - persoonlijk en inhoudelijk advies Stelt u prijs op een persoonlijk advies over uw specifieke onderwijssituatie of een van onze leermiddelen? Onze accountmanagers komen graag bij u langs. Neem voor een afspraak contact op met onze accountmedewerker Ghilaine ten Brink, T (030) , of per 23

24 ISBN: Titel: Naam: Functie: Geeft het vak: Afdeling: Opleiding: Adres (geen postbus): Telefoonnummer: ThiemeMeulenhoff gaat zorgvuldig om met uw gegevens. In het privacy statement op treft u nadere informatie aan. H3120 -mailadres: Plaats: Postcode: Privé-adres: Geeft het vak: Functie: Naam: Docentgegevens ISBN: Vraag nu uw beoordelingsexemplaren aan via Telefoonnummer: -mailadres: Plaats: Postcode: Adres (geen postbus): Opleiding: Afdeling: Naam school: Locatiegegevens Titel: ISBN: ISBN: ThiemeMeulenhoff gaat zorgvuldig om met uw gegevens. In het privacy statement op treft u nadere informatie aan. Plaats: Plaats: m/v Titel: Titel: Vraag nu uw beoordelingsexemplaren aan via Postcode: Postcode: Privé-adres: Docentgegevens Naam school: Locatiegegevens ISBN: ISBN: een beoordelingsexemplaar van: een beoordelingsexemplaar van: Titel: een extra exemplaar van deze brochure hbo Techniek een extra exemplaar van deze brochure hbo Techniek Titel: meer informatie via een accountmanager meer informatie via een accountmanager H3120 m/v

25 ThiemeMeulenhoff t.a.v. Docentenlijn Antwoordnummer VB ZUTPHN 7200vb1 ThiemeMeulenhoff t.a.v. Docentenlijn Antwoordnummer VB ZUTPHN 7200vb1

26 Wilt u meer informatie over onze uitgaven? Kijk op onze website of neem contact op met: ThiemeMeulenhoff Postbus AA Zutphen T (0575) F (0575) I ho Techniek

Inhoud. Introductie 3. Jellema Hogere Bouwkunde 4. hbo Bouwkunde 9. Algemene bouwkunde voor makelaars 13. Competentie-serie 13

Inhoud. Introductie 3. Jellema Hogere Bouwkunde 4. hbo Bouwkunde 9. Algemene bouwkunde voor makelaars 13. Competentie-serie 13 2007 hbo Techniek Inhoud Introductie 3 Jellema Hogere Bouwkunde 4 hbo Bouwkunde 9 Algemene bouwkunde voor makelaars 13 Competentie-serie 13 Communicatieve vaardigheden 14 Bestelgegevens 17 Meer informatie

Nadere informatie

inhoud E-Build Jellema Hogere Bouwkunde Hbo Bouwkunde Algemene bouwkunde voor makelaars Docentenondersteuning Communicatieve vaardigheden

inhoud E-Build Jellema Hogere Bouwkunde Hbo Bouwkunde Algemene bouwkunde voor makelaars Docentenondersteuning Communicatieve vaardigheden hbo Techniek 2009 inhoud E-Build 3 Jellema Hogere Bouwkunde 5 Hbo Bouwkunde 8 Algemene bouwkunde voor makelaars 11 Docentenondersteuning Bestelgegevens Meer informatie 12 Communicatieve vaardigheden 13

Nadere informatie

Bestelgegevens. Prijs

Bestelgegevens. Prijs TransferE Niveau 2 TransferE Buisinstallaties voor de elektromonteur A leerwerkboek 978 90 06 90802 2 46,40 TransferE Buisinstallaties voor de elektromonteur B leerwerkboek 978 90 42 50968 9 46,40 TransferE

Nadere informatie

inhoud Docentenondersteuning Management & Organisatie Marketing & Marketingcommunicatie Algemene economie Communicatie Communicatieve vaardigheden

inhoud Docentenondersteuning Management & Organisatie Marketing & Marketingcommunicatie Algemene economie Communicatie Communicatieve vaardigheden hbo Economie Docentenondersteuning Management & Organisatie Marketing & Marketingcommunicatie Algemene economie Communicatie Communicatieve vaardigheden 2009 inhoud Docentenondersteuning 3 Management &

Nadere informatie

Op zoek naar leermiddelen voor opleidingen in de Procesindustrie? Neem een kijkje in onze webwinkel op www.vapro.nl!

Op zoek naar leermiddelen voor opleidingen in de Procesindustrie? Neem een kijkje in onze webwinkel op www.vapro.nl! Op zoek naar leermiddelen voor opleidingen in de Procesindustrie? Neem een kijkje in onze webwinkel op www.vapro.nl! VAPRO LEERMIDDELEN VOOR OPLEIDINGEN IN DE PROCESINDUSTRIE EMPOWERING PEOPLE AND INDUSTRIES

Nadere informatie

Inleiding. Inleiding

Inleiding. Inleiding mbo Techniek 2009 inhoud inhoud Inleiding 3 E-Build: Al het bouwkundemateriaal bijeen 4 Hoogspanning Alle taalvaardigheden plus taalondersteuning 5 tr@nsfere Compleet pakket voor Elektrotechniek 8 tr@nsferw

Nadere informatie

Op zoek naar leermiddelen voor opleidingen in de Procesindustrie? Neem een kijkje in onze webwinkel op

Op zoek naar leermiddelen voor opleidingen in de Procesindustrie? Neem een kijkje in onze webwinkel op Op zoek naar leermiddelen voor opleidingen in de Procesindustrie? Neem een kijkje in onze webwinkel op www.vapro.nl! VAPRO LEERMIDDELEN VOOR OPLEIDINGEN IN DE PROCESINDUSTRIE EMPOWERING PEOPLE AND INDUSTRIES

Nadere informatie

vmbo Zorg & Welzijn Ik zorg er wel voor

vmbo Zorg & Welzijn Ik zorg er wel voor 2007 vmbo Zorg & Welzijn Ik zorg er wel voor Inhoud Ik zorg er wel voor 3 Reanimatie en EHBO 12 Bestelgegevens 13 Meer informatie 15 Ik zorg er wel voor is een praktische methode Zorg & Welzijn voor het

Nadere informatie

Literatuur Projectmatig Werken

Literatuur Projectmatig Werken Literatuur Projectmatig Werken Onderstaande boeken behandelen de meest gebruikte methodieken van projectmatig werken. Prince 2 is vooral voor ICT-projecten geschikt. Overheden kiezen vaak voor een bepaalde

Nadere informatie

omdat een hbo-verpleegkundige niet alleen de zorgtaak moet kunnen vervullen. Inhoud

omdat een hbo-verpleegkundige niet alleen de zorgtaak moet kunnen vervullen. Inhoud 2007 hbo Zorg Inhoud Introductie 3 Vijf beroepsrollen 4 Verpleegtechnische vaardigheden 5 Anatomie en fysiologie 6 Ondersteunende uitgaven 7 Deelkwalificaties 9 Competentie-serie 10 Communicatieve vaardigheden

Nadere informatie

Producten en prijzen 2016 MBO ICT Opleidingen

Producten en prijzen 2016 MBO ICT Opleidingen Voor kwalificaties en keuzedelen Producten en prijzen 2016 Automatiseringskennis op elk niveau 1 April 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Studiemateriaal per kwalificatie... 3 Theorie en opdrachten

Nadere informatie

NEN Connect Bouwbesluit. Uw Bouwbesluitnormen altijd actueel & online. Normalisatie: de wereld op één lijn

NEN Connect Bouwbesluit. Uw Bouwbesluitnormen altijd actueel & online. Normalisatie: de wereld op één lijn Uw Bouwbesluitnormen altijd actueel & online Normalisatie: de wereld op één lijn Uw Bouwbesluitnormen altijd actueel & online Het Bouwbesluit en de Regeling Bouwbesluit zijn aan verandering onderhevig.

Nadere informatie

nderhandelen -mailen en Vaardigheid strainingen voor het hoger onderwijs rieven schrijven erkopen Met unieke online tools

nderhandelen -mailen en Vaardigheid strainingen voor het hoger onderwijs rieven schrijven erkopen Met unieke online tools dviseren nderhandelen -mailen Vaardigheid strainingen voor het hoger onderwijs en erkopen Met unieke online tools SKILLS VAARDIGHEIDSTRAININGEN VOOR HET HOGER ONDERWIJS In deze brochure vindt u een overzicht

Nadere informatie

06950246_binnen 16-07-2004 11:01 Pagina I. Goede. Een. Zin. Yolanda Mante Laura Vening

06950246_binnen 16-07-2004 11:01 Pagina I. Goede. Een. Zin. Yolanda Mante Laura Vening 06950246_binnen 16-07-2004 11:01 Pagina I Een Goede Zin Yolanda Mante Laura Vening I 06950246_binnen 16-07-2004 11:01 Pagina II Een goede reeks ISBN Een goede vergadering 90 06 95017 3 Een goed feedbackgesprek

Nadere informatie

06950181_voorw 01-03-2005 15:47 Pagina I. Een Goed. Feedbackgesprek. Tussen kritiek en compliment. Wilma Menko

06950181_voorw 01-03-2005 15:47 Pagina I. Een Goed. Feedbackgesprek. Tussen kritiek en compliment. Wilma Menko 06950181_voorw 01-03-2005 15:47 Pagina I Een Goed Feedbackgesprek Tussen kritiek en compliment Wilma Menko 06950181_voorw 01-03-2005 15:47 Pagina II Een goede reeks ISBN Een goede vergadering 90 06 95017

Nadere informatie

Producten en prijzen 2012

Producten en prijzen 2012 Toets-ICT Praktijk modules Basis modules (ECDL Basis) Gevorderden modules (ECDL Advanced) Postbus 38 2410 AA Bodegraven Nederland Tel. 0172-65 09 83 Fax 0172-61 83 15 www.instruct.nl instruct@instruct.nl

Nadere informatie

Doorloop je eigen Traject!

Doorloop je eigen Traject! Traject en VakTraject brengen Zakelijke Communicatie/Nederlands op het gewenste niveau Doorloop je eigen Traject! Blijvend in prijs verlaagd! Traject is al 12,5 jaar hét lesmateriaal Zakelijke Communicatie/

Nadere informatie

Het vmbo is in beweging, ThiemeMeulenhoff beweegt mee!

Het vmbo is in beweging, ThiemeMeulenhoff beweegt mee! vmbo Techniek 2010 inhoud Inhoud Voorwoord 3 Bouwtotaal 4 Bouwen op niveau 6 Op Spanning! 7 Basisveiligheid VCA 8 Breed! 9 Overige uitgaven 9 Bestellijst 10 Meer informatie 12 Voorwoord 3 Het vmbo is in

Nadere informatie

Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek.

Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek. Competenties met indicatoren bachelor Civiele Techniek. In de BEROEPSCOMPETENTIES CIVIELE TECHNIEK 1 2, zijn de specifieke beroepscompetenties geformuleerd overeenkomstig de indeling van het beroepenveld.

Nadere informatie

Producten en prijzen 2016 ECDL

Producten en prijzen 2016 ECDL Computervaardig op niveau Producten en prijzen 2016 Computervaardig op niveau 1 April 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2, het Europees Computer Rijbewijs... 3 Kwalificatiedossiers en keuzedelen... 3

Nadere informatie

Hoger Technisch Onderwijs

Hoger Technisch Onderwijs Hoger Technisch Onderwijs 2010 inhoud inhoud Voorwoord 3 Jellema Hogere Bouwkunde 4 Bouwkunde 7 Bouwkunde voor makelaars 10 Werktuigbouwkunde 10 Elektrotechniek 12 Scheikunde 15 Biochemie 15 Statistiek

Nadere informatie

0695019x_binnen 23-06-2004 12:40 Pagina I. Goed. Een. Tweegesprek. Mart Bakker

0695019x_binnen 23-06-2004 12:40 Pagina I. Goed. Een. Tweegesprek. Mart Bakker 0695019x_binnen 23-06-2004 12:40 Pagina I Een Goed Tweegesprek Mart Bakker I 0695019x_binnen 21-06-2004 11:51 Pagina II Een goede reeks ISBN Een goede vergadering 90 06 95017 3 Een goed feedbackgesprek

Nadere informatie

Complete e-learningopleiding kinderopvang (SPW 3 of 4)

Complete e-learningopleiding kinderopvang (SPW 3 of 4) Complete e-learningopleiding kinderopvang (SPW 3 of 4) Pedagogischwerken.nl is gebaseerd op een zowel in de breedte als in de diepte helder uitgewerkt conceptueel kader, met mooie theoretische en praktische

Nadere informatie

Productoverzicht 2005

Productoverzicht 2005 Postbus 38 2410 AA Bodegraven Nederland België HAVO/VWO Tel. 0172-65 09 83 Fax 0172-61 83 15 www.instruct.nl www.instruct.be Voortgezet Onderwijs instruct@instruct.nl instruct@instruct.be Productoverzicht

Nadere informatie

Nicolien van Halem Inge Müller. Handboek studievaardigheden voor het hbo

Nicolien van Halem Inge Müller. Handboek studievaardigheden voor het hbo Nicolien van Halem Inge Müller Handboek studievaardigheden voor het hbo Toegang tot de website Op deze website vindt u het ondersteunend materiaal behorende bij Handboek studievaardigheden voor het hbo.

Nadere informatie

Producten en prijzen 2008

Producten en prijzen 2008 Postbus 38 2410 AA Bodegraven Nederland België ECDL Tel. 0172-65 09 83 Fax 0172-61 83 15 www.instruct.nl www.instruct.be Europees Computer Rijbewijs instruct@instruct.nl instruct@instruct.be Producten

Nadere informatie

Opleiding Vermogensbeheer

Opleiding Vermogensbeheer Leidt op tot Medewerker vermogensbeheer pensioenbedrijf Alles over de organisatie van het vermogensbeheer en de administratieve verwerking van vermogensbeheeractiviteiten bij pensioenfondsen Aan beleggingsresultaten

Nadere informatie

Verleg je grenzen! Compleet vernieuwd! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO

Verleg je grenzen! Compleet vernieuwd! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO Taalblokken Nederlands Brochure MBO Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? U kunt gemakkelijk differentiëren studenten leren wat nodig is Motiverend en uitdagend lesmateriaal voor

Nadere informatie

Inhoud. Inleiding 3 @work: Geïntegreerd leersysteem voor de bedrijfsadministratieve

Inhoud. Inleiding 3 @work: Geïntegreerd leersysteem voor de bedrijfsadministratieve mbo Economie 2009 Inhoud Inleiding 3 @work: Geïntegreerd leersysteem voor de bedrijfsadministratieve opleidingen 4 BV in Balans: Theorie en praktijk voor Bedrijfsadministratie 5 Secretarieel Competentiegericht

Nadere informatie

Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? Taalblokken Engels Brochure MBO

Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor de nieuwe Taalblokken? Taalblokken Engels Brochure MBO Taalblokken Engels Brochure MBO Verleg je grenzen! Met de gedegen examentrainingen weten mijn studenten exact wat ze kunnen verwachten op het COE. En ik ook! Bibliotheek Nieuwe digitale leeromgeving Starten

Nadere informatie

Producten en prijzen 2012

Producten en prijzen 2012 ECDL Basis en Advanced Postbus 38 2410 AA Bodegraven Nederland Tel. 0172-65 09 83 Fax 0172-61 83 15 www.instruct.nl instruct@instruct.nl België www.instruct.be instruct@instruct.be Producten en prijzen

Nadere informatie

Diana van Dijk Bas Groot NHTV, internationale hogeschool voor Toerisme en Verkeer, Academie Stedebouw, Logistiek en Mobiliteit, Breda.

Diana van Dijk Bas Groot NHTV, internationale hogeschool voor Toerisme en Verkeer, Academie Stedebouw, Logistiek en Mobiliteit, Breda. 2de GoLeWe-projectconferentie Maastricht, 11 mei 2010 Diana van Dijk Bas Groot NHTV, internationale hogeschool voor Toerisme en Verkeer, Academie Stedebouw, Logistiek en Mobiliteit, Breda 11 mei 2010 Tussentijdse

Nadere informatie

Inhoud. Introductie 3. Eigen vaardigheid 4. Competentie-serie 5. Taaldidactiek 6. Reken-wiskundedidactiek 7. Onderzoek 8

Inhoud. Introductie 3. Eigen vaardigheid 4. Competentie-serie 5. Taaldidactiek 6. Reken-wiskundedidactiek 7. Onderzoek 8 2008 Pabo Inhoud Introductie 3 Eigen vaardigheid 4 Competentie-serie 5 Taaldidactiek 6 Reken-wiskundedidactiek 7 Onderzoek 8 Onderwijskunde en pedagogiek 9 Expressie en cultuur 10 Communicatieve vaardigheden

Nadere informatie

Producten en prijzen 2012

Producten en prijzen 2012 ICT Beroepsopleidingen Postbus 38 2410 AA Bodegraven Nederland Tel. 0172-65 09 83 Fax 0172-61 83 15 www.instruct.nl instruct@instruct.nl België www.instruct.be instruct@instruct.be Producten en prijzen

Nadere informatie

PRAKTIJKGERICHTE SCHULDHULPVERLENING

PRAKTIJKGERICHTE SCHULDHULPVERLENING PRAKTIJKGERICHTE SCHULDHULPVERLENING DÉ OPLEIDING DIE DE THEORIE DIRECT TOEPASBAAR MAAKT IN DE PRAKTIJK EN DE PRAKTIJK RUIMSCHOOTS AAN BOD LAAT KOMEN IN DE THEORIE. GiB training en advies heeft de opleiding

Nadere informatie

Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM

Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM Beoordelingscriteria scriptie Nemas HRM Instructie Dit document hoort bij het beoordelingsformulier. Op het beoordelingsformulier kan de score per criterium worden ingevuld. Elk criterium kan op vijf niveaus

Nadere informatie

Alles over. Naut. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Naut. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Naut Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met

Nadere informatie

Bouwfysica en Bouwtechniek CT3221 (3 e jaar, 3 e kwartaal)

Bouwfysica en Bouwtechniek CT3221 (3 e jaar, 3 e kwartaal) Bouwfysica en Bouwtechniek CT3221 (3 e jaar, 3 e kwartaal) Versie 29-01-09 1. Zaalreserveringen 2009 De volgende zalen zijn gereserveerd in het collegerooster 2009: ma 5-6 ma 7-8 di wo 7-8 do 5-6 vr 1-2

Nadere informatie

HG Instituut voor Bedrijfskunde Vastgoed & Makelaardij Printdatum: 18/06/2014 Status: definitief Pakketnummer: /10014

HG Instituut voor Bedrijfskunde Vastgoed & Makelaardij Printdatum: 18/06/2014 Status: definitief Pakketnummer: /10014 Blok 2.1 Investering Vak verplicht: Vak akkoord: 9789001797881 Basisboek bedrijfseconomie 69,95 Auteur: Boer, P. De Druk: 9 9789001797768 Basisboek bedrijfseconomie opgaven 39,95 Auteur: Boer, P. De Druk:

Nadere informatie

Leergang Leiderschap voor Professionals

Leergang Leiderschap voor Professionals Leergang Leiderschap voor Professionals Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Leiderschap voor Professionals Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de

Nadere informatie

Dienstenbeschrijving communicatieve vaardigheden

Dienstenbeschrijving communicatieve vaardigheden Dienstenbeschrijving communicatieve vaardigheden Training-1 Training-2 Training-3 : Basistraining communicatieve vaardigheden : Communicatieve vaardigheden voor professionals : Hoe voer ik een intakegesprek

Nadere informatie

Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor het nieuwe Taalblokken? Taalblokken Engels Brochure MBO

Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor het nieuwe Taalblokken? Taalblokken Engels Brochure MBO Brochure MBO Toetsing Figuur 4, toetsing Door de nieuwe aanpak en de goede mix van digitaal lesmateriaal en boeken geeft Taalblokken Engels mij de ruimte om les te geven zoals ik wil. Verleg je grenzen!

Nadere informatie

Zelfstudie wijzer voor Wiskunde Een interactieve cursus voor ROC Midden Nederland, Bouwcollege.

Zelfstudie wijzer voor Wiskunde Een interactieve cursus voor ROC Midden Nederland, Bouwcollege. Zelfstudie wijzer voor Wiskunde 2016 Een interactieve cursus voor ROC Midden Nederland, Bouwcollege. Wiskunde voor MBO opleidingen van het ROC Midden Nederland Waarom zou iemand die aan de gebouwde omgeving

Nadere informatie

Voorwoord bij de tiende druk 8. 1 Inleiding 1 0. deel i voorbereiding 15

Voorwoord bij de tiende druk 8. 1 Inleiding 1 0. deel i voorbereiding 15 Inhoud Voorwoord bij de tiende druk 8 1 Inleiding 1 0 deel i voorbereiding 15 2 Verkenning van onderzoeks- en rapporteringsterrein 1 9 2.1 Terreinafbakening 2 0 2.2 Vraagstelling 3 0 2.3 Doelstelling 3

Nadere informatie

Projectmatig werken voor de secretaresse

Projectmatig werken voor de secretaresse Nationale Secretaresse Dag 2009 www.secretary.nl/officemanagement Schriftelijke cursus in vijf lessen met twee bijeenkomsten Startdatum 9 april 2009 Projectmatig werken voor de secretaresse Postzegel niet

Nadere informatie

BETER BOUWEN MET PREFAB CASCO

BETER BOUWEN MET PREFAB CASCO BETER BOUWEN MET PREFAB CASCO STEVIGE BASIS MET HEEMBETON Heembeton is de toonaangevende producent van prefab casco s, wanden, vloeren en binnenspouwbladen. Samen met Alvon Bouwsystemen, Calduran Kalkzandsteenen

Nadere informatie

YourCapability. Sales- en Accountmanagementopleiding

YourCapability. Sales- en Accountmanagementopleiding YourCapability Sales- en Accountmanagementopleiding YoungCapacity sales biedt jonge salestalenten het YourCapability programma aan. Dit is een post-hbo sales- en accountmanagementopleiding gericht op sales

Nadere informatie

mbo Communicatie & Talen

mbo Communicatie & Talen 2007 mbo Communicatie & Talen Inhoud Nederlands / Communicatieve vaardigheden 4 Naslagwerken 13 ngels 14 Burgerschapscompetenties 20 Competentiegerichte uitgaven 23 Bestelgegevens 24 Meer informatie 26

Nadere informatie

Toegepaste Mechanica : STATICA

Toegepaste Mechanica : STATICA SPM1360 INTRODUCTIE Toegepaste Mechanica : STATICA WIE WAT WAAR HOE? Colleges, Leermiddelen, Oefeningen, Tentamen DOELEN INHOUD Docenten : Ir J.W. (Hans) Welleman kamer 6.65 015-2784856 CIVIELE TECHNIEK

Nadere informatie

2015 In nauw overleg met docenten Nederlands en experts wordt het vernieuwend lesmateriaal vertaald naar een vernieuwende, didactische leerlijn.

2015 In nauw overleg met docenten Nederlands en experts wordt het vernieuwend lesmateriaal vertaald naar een vernieuwende, didactische leerlijn. Het vak Nederlands Historie 2013 Malmberg voert veel gesprekken met docenten Nederlands havo en vwo bovenbouw en besluit om andere lesmethode te gaan ontwikkelen dan de huidige traditionele lesmethodes.

Nadere informatie

PRAKTISCH. BIOLOGIE 2e GRAAD ASO OVERZICHT. Telefoon: 015 36 36 36 Fax: 015 36 36 37 Bezoek onze website: www.plantyn.com

PRAKTISCH. BIOLOGIE 2e GRAAD ASO OVERZICHT. Telefoon: 015 36 36 36 Fax: 015 36 36 37 Bezoek onze website: www.plantyn.com WAT OMVAT BIO NATURALIS 3 VOOR DE LEERLING? Leerwerkboek: Laboboek: Een algemene inhoudstafel en methodewijzer Onderzoeksvragen die elk nieuw onderwerp inluiden Actieve leermethode: gevarieerde werkvormen,

Nadere informatie

Producten en prijzen 2012

Producten en prijzen 2012 Informatica Voortgezet Onderwijs Postbus 38 2410 AA Bodegraven Nederland Tel. 0172-65 09 83 Fax 0172-61 83 15 www.instruct.nl instruct@instruct.nl België www.instruct.be instruct@instruct.be Producten

Nadere informatie

Inhoud. Algemene economie 4. Management & Organisatie 6. Finance & Accounting 10. Recht 12. Marketing & Marketingcommunicatie 14.

Inhoud. Algemene economie 4. Management & Organisatie 6. Finance & Accounting 10. Recht 12. Marketing & Marketingcommunicatie 14. 2008 ho uitgaven Algemene economie Management & Organisatie Finance & Accounting Recht Marketing & Marketingcommunicatie Communicatie Communicatieve vaardigheden ICT-vaardigheden Inhoud Algemene economie

Nadere informatie

Leergang Allround Leiderschap

Leergang Allround Leiderschap Leergang Allround Leiderschap Zonder ontwikkeling geen toekomst! Leergang Allround Leiderschap Tijden veranderen. Markten veranderen, organisaties en bedrijven veranderen en ook de kijk op leiderschap

Nadere informatie

Microsoft Office Specialist

Microsoft Office Specialist Efficiënter en productiever! Producten en prijzen 2016 (MOS) Efficiënter en productiever 1 Maart 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2... 3 Keuzedelen en MOS... 4 Digitaal en in boekvorm... 5 Opbouw en

Nadere informatie

GPS Rekenen. Producten en prijzen GPS Rekenen. Volwassen en Eigentijds. Volwassen en Eigentijds 1. GPS Rekenen

GPS Rekenen. Producten en prijzen GPS Rekenen. Volwassen en Eigentijds. Volwassen en Eigentijds 1. GPS Rekenen Volwassen en Eigentijds Producten en prijzen 2016 Volwassen en Eigentijds 1 Januari 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Maak kennis met... 3 Opbouw en inhoud van... 4 Gebruik voor de docent... 6 Lineair

Nadere informatie

Minor Toegepaste Psychologie

Minor Toegepaste Psychologie Minor Toegepaste Psychologie 1 Inleiding Waarom houden mensen zich niet aan dieetvoorschriften? Hoe kan ik ze dan stimuleren om dat wel te doen? Hoe kan ik teamsporters leren om beter om te gaan met zelfkritiek?

Nadere informatie

OVERZICHT LEERGANG Doelstelling van de leergang Opbouw van de leergang Inhoud van de leergang

OVERZICHT LEERGANG Doelstelling van de leergang Opbouw van de leergang Inhoud van de leergang Leergang Digitale Geletterdheid & Didactiek Product en prijzen 2017 OVERZICHT LEERGANG Onderwijs heeft als doel om jongeren voor te bereiden op de maatschappij waarin ze leven. Digitale geletterdheid is

Nadere informatie

Bachelor of Business Administration (MER opleiding)

Bachelor of Business Administration (MER opleiding) Bachelor of Business Administration (MER opleiding) voor decentrale overheden Het Onderwijs De Bachelor of Business Administration voor decentrale overheden (Management, Economie & Recht, MER) wordt aangeboden

Nadere informatie

Helder rapporteren. BRING ME NO MORE REPORTS (Macbeth, Act V)

Helder rapporteren. BRING ME NO MORE REPORTS (Macbeth, Act V) Helder rapporteren BRING ME NO MORE REPORTS (Macbeth, Act V) Helder rapporteren Een handleiding voor het opzetten en schrijven van rapporten, scripties, nota s en artikelen Peter Nederhoed Tiende, herziene

Nadere informatie

PTA Nederlands HAVO Belgisch Park cohort 14-15-16

PTA Nederlands HAVO Belgisch Park cohort 14-15-16 Examenprogramma Het eindexamen bestaat uit het centraal examen en het schoolexamen. Het examenprogramma bestaat uit de volgende domeinen: Domein A Leesvaardigheid Domein B Mondelinge taalvaardigheid Domein

Nadere informatie

M E T A P L U S T R A I N I N G A D V I E S C O A C H I NG

M E T A P L U S T R A I N I N G A D V I E S C O A C H I NG 1 P R O F E S S I O N E E L A D V I S E R E N Programmaconcept Om succesvol te zijn in een organisatie is beheersing van de eigen vakdiscipline niet voldoende. Veel professionals waaronder staf- en beleidsmedewerkers

Nadere informatie

Werkvormen. Individueel

Werkvormen. Individueel Werkvormen NT2 Flex laat zich eenvoudig voegen naar uw bestaande onderwijssituatie. Gemiddeld werken de cursisten 40% van de tijd groepsgewijs en 60% van de tijd zelfstandig individueel of in kleinere

Nadere informatie

Toets-ICT voor het VO

Toets-ICT voor het VO Toets-ICT voor het VO De weg naar Digitale Geletterdheid Voor Praktijkonderwijs, VMBO, HAVO en VWO Producten en prijzen 2016 Toets-ICT Vaardig en veilig online 1 Juni 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave...

Nadere informatie

Kent u de verschillende taken en verantwoordelijkheden van een manager;

Kent u de verschillende taken en verantwoordelijkheden van een manager; Middle Management I Middle Management I is opgebouwd uit drie van de zes modules die in het programma van de Leergang Middle Management zitten; te weten; leidinggeven aan teams, organiseren en plannen;

Nadere informatie

200% M&O LAAT DE CIJFERS SPREKEN

200% M&O LAAT DE CIJFERS SPREKEN Een postzegel is niet nodig 3800AK299 3800 AK Amersfoort Antwoordnummer 299 Voortgezet Onderwijs t.a.v. Klantenservice ThiemeMeulenhoff EINDOPDRACHTEN KOP PELEN VAK AAN ACTUALITEIT laat uw vak tot leven

Nadere informatie

Op en top actueel. Alles over de nieuwste ontwikkelingen voor de zaakvakkenmethoden. Zaakvakken Groep 3 t/m 8

Op en top actueel. Alles over de nieuwste ontwikkelingen voor de zaakvakkenmethoden. Zaakvakken Groep 3 t/m 8 Op en top actueel Alles over de nieuwste ontwikkelingen voor de zaakvakkenmethoden Zaakvakken Groep 3 t/m 8 Zaakvakken van ThiemeMeulenhoff Op en top actueel Wie had vijf jaar geleden vermoed dat in nagenoeg

Nadere informatie

Nieuwe regels vragen om snelle herziening

Nieuwe regels vragen om snelle herziening ...omdat u graag leest over ontwikkelingen in het onderwijs. ThiemeMeulenhoff voorjaar 2007 Nieuwe regels vragen om snelle herziening Jellema 11 Waar wiskunde en Feng Shui samenkomen Xplora is een rijke

Nadere informatie

BTO EL - BK - WB leerjaar vaknaam dknummer dkomschrijving 1 Auto CAD 130

BTO EL - BK - WB leerjaar vaknaam dknummer dkomschrijving 1 Auto CAD 130 - 1 - BTO EL - BK - WB 1 Auto CAD 130 1 Auto CAD 170 1 Engels 110 1 Engels 150 1 Intro Werktuigbouwkunde 140 1 Intro Werktuigbouwkunde 180 1 Introductie Bouwkunde 140 1 Introductie Bouwkunde 180 1 Introductie

Nadere informatie

Denksessies met scholen leveren veel informatie op

Denksessies met scholen leveren veel informatie op hbo Zorg...omdat u graag leest over ontwikkelingen in het onderwijs. ThiemeMeulenhoff voorjaar 2007 Denksessies met scholen leveren veel informatie op Hoe lossen we het tekort aan stageplaatsen op? Elk

Nadere informatie

OVERZICHT LEERGANG. De zes standaardmodules vormen het basisprogramma, deze zijn verplicht. De instapmodules en verdiepende modules zijn optioneel.

OVERZICHT LEERGANG. De zes standaardmodules vormen het basisprogramma, deze zijn verplicht. De instapmodules en verdiepende modules zijn optioneel. Leergang Digitale Geletterdheid Product en prijzen 2017 OVERZICHT LEERGANG Onderwijs heeft als doel om jongeren voor te bereiden op de maatschappij waarin ze leven. Digitale geletterdheid is een belangrijke

Nadere informatie

WAT IS EEN CUR-AANBEVELING? Doel, positie en status

WAT IS EEN CUR-AANBEVELING? Doel, positie en status WAT IS EEN CUR-AANBEVELING? Doel, positie en status Inhoud 1 Wat hebt u aan een CUR-Aanbeveling?...3 2 Wat is een CUR-Aanbeveling?...4 3 Opstellen van een CUR-Aanbeveling...6 2 1 Wat hebt u aan een CUR-Aanbeveling?

Nadere informatie

Bouwkosten bepalen tijdens elke fase. Programma. Voor wie

Bouwkosten bepalen tijdens elke fase. Programma. Voor wie Bouwkosten bepalen tijdens elke fase Bouwkosten Hoe maak je een begroting aan de hand van een bouwbestek, hoe stel je een planning op, hoe richt je een bouwplaats in en neem je algemene kosten mee in de

Nadere informatie

ECDL. Producten en prijzen 2018 ECDL ECDL. Computervaardig op niveau

ECDL. Producten en prijzen 2018 ECDL ECDL. Computervaardig op niveau Computervaardig op niveau Producten en prijzen 2018 Computervaardig op niveau 1 Januari 2018 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2, het Europees Computer Rijbewijs... 3 Beschikbaarheid... 3 Aan de slag... 4

Nadere informatie

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek

creating tomorrow Bouwkunde hva techniek creating tomorrow 2013 2014 Bouwkunde hva techniek HVA TECHNIEK bouwkunde 2013-2014 Bouwkunde: studeren in dé bouwplaats van Nederland Bouwkunde studeren in Amsterdam biedt veel uitdagingen. Want als er

Nadere informatie

Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor het nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO

Verleg je grenzen! Waarom kiest ú voor het nieuwe Taalblokken? Taalblokken Nederlands Brochure MBO Taalblokken Nederlands Brochure MBO Na het doorlopen van de weet ik precies wat ik kan verwachten op het examen Nederlands. Door deze goede voorbereiding zie ik het examen met vertrouwen tegemoet! Toetsing

Nadere informatie

Talent. Talents werkt! Voldoet aan raamwerk MVT. Engels Administratie & Handel en Verkoop. BVE Methodewijzer. Competentiegericht

Talent. Talents werkt! Voldoet aan raamwerk MVT. Engels Administratie & Handel en Verkoop. BVE Methodewijzer. Competentiegericht BVE Methodewijzer Talent Engels Administratie & Handel en Verkoop Competentiegericht Heldere methodiek en maatwerk Korting voor Elobase-deelnemers Talents werkt! Voldoet aan raamwerk MVT Soms zijn vernieuwingen

Nadere informatie

Microsoft Office Specialist

Microsoft Office Specialist Efficiënter en productiever! Producten en prijzen 2017 (MOS) Efficiënter en productiever 1 Januari 2017 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2... 3 Keuzedelen en MOS... 4 Digitaal... 5 Opbouw en inhoud... 6

Nadere informatie

Post-HBO Beïnvloeden op strategisch niveau

Post-HBO Beïnvloeden op strategisch niveau Hoe zorgt u er als manager voor dat uw plannen en ideeën door de organisatie als net zo waardevol worden ervaren als door uzelf? In deze cursus beïnvloeden leert u hoe u met geavanceerde technieken op

Nadere informatie

gericht bouwen aan kennis met bsl academy mbo ag

gericht bouwen aan kennis met bsl academy mbo ag Video s Abonnement 3.000,- 59,- gericht bouwen aan kennis met bsl academy mbo ag Meer informatie of een proefaccount? Ga naar www.bsl.nl/academyag BAANBREKEND. BETROUWBAAR. De Academy mbo AG stelt zoveel

Nadere informatie

Alles over. Wijzer! Geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Wijzer! Geschiedenis. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Wijzer! Geschiedenis Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In

Nadere informatie

Het Digitale Fundament van de Bouw Bibliotheek. BouwConnect is powered by

Het Digitale Fundament van de Bouw Bibliotheek. BouwConnect is powered by Het Digitale Fundament van de Bouw Bibliotheek BouwConnect is powered by BouwConnect: Sneller, Slimmer en Schoner BouwConnect is een samenwerking tussen KPN en De Twee Snoeken met als doel: Alle partijen

Nadere informatie

Bachelorproject (15 EC), BSK. Docent: MSc, Drs. C. Nagtegaal

Bachelorproject (15 EC), BSK. Docent: MSc, Drs. C. Nagtegaal Vakbeschrijvingen derde jaar EBM: In het derde jaar volg je enkele verdiepende vakken, schrijf je de bachelorscriptie en heb je een vrije keuzeruimte. Je kunt deze ruimte invullen met keuzevakken (o.a.

Nadere informatie

Taalontwikkeling met Van Dale in het secundair onderwijs

Taalontwikkeling met Van Dale in het secundair onderwijs Taalontwikkeling met Van Dale in het secundair onderwijs Ik vind goede taalbeheersing belangrijk voor mijn leerlingen In het secundair onderwijs wordt veel aandacht besteed aan taalontwikkeling. Goede

Nadere informatie

Producten en prijzen 2016 GPS Rekenen

Producten en prijzen 2016 GPS Rekenen Volwassen en Eigentijds Producten en prijzen 2016 Volwassen en Eigentijds 1 Mei 2016 Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 Maak kennis met... 3 Opbouw en inhoud van... 4 Gebruik voor de docent... 6 Lineair

Nadere informatie

PwC Fiscaal Portaal Gemeenten

PwC Fiscaal Portaal Gemeenten www.pwc.nl PwC Fiscaal Portaal Gemeenten Een schat aan fiscale informatie binnen handbereik PwC Fiscaal Portaal Gemeenten juni 2012 Kostenbesparing Altijd up-to-date Complete modellabeling Brondocumenten

Nadere informatie

Station, nederlands voor het vmbo

Station, nederlands voor het vmbo Station, nederlands voor het vmbo Volledig herziene modules voor de onderbouw (Station 2e editie) Nieuwe aantrekkelijke vormgeving Duidelijk verschil tussen vmbo-bk en vmbo-kgt In kleine stappen door meer

Nadere informatie

Alles over. Tijdzaken. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen

Alles over. Tijdzaken. Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Alles over Achtergrondinformatie, bestellijsten en additionele materialen Wij vinden het belangrijk dat u goed geïnformeerd wordt om vervolgens de juiste keuze te kunnen maken. In samenwerking met de educatieve

Nadere informatie

ICTM-43 Internetmarketing Tools Blokwijzer

ICTM-43 Internetmarketing Tools Blokwijzer ICTM-43 Internetmarketing Tools Blokwijzer Academie voor ICT & Media Blok KB43 Minor Periode 2-2015/16, november 2016 1 Blok: KB43 Internetmarketing Tools Course Blackboard: KB43 Internet Marketing Tools

Nadere informatie

Producten en prijzen 2012

Producten en prijzen 2012 Informatica Voortgezet Onderwijs Postbus 38 2410 AA Bodegraven Nederland Tel. 0172-65 09 83 Fax 0172-61 83 15 www.instruct.nl instruct@instruct.nl België www.instruct.be instruct@instruct.be Producten

Nadere informatie

Utrecht Business School

Utrecht Business School Cursus Inkoopmanagement & Procurement De cursus Inkoopmanagement & Procurement duurt ongeveer 2 maanden en omvat 5 colleges van 3 uur. U volgt de cursus met ongeveer 10-15 studenten op een van onze opleidingslocaties

Nadere informatie

Werkwijze voor de website projectmatig werken

Werkwijze voor de website projectmatig werken Werkwijze voor de website projectmatig werken De eerste stap Ontdekken hoe de lessenserie projectmatig werken gebruikt moet worden YouTube clips Studie- en beroepsvaardigheden Samenwerkend leren Differentiëren

Nadere informatie

Civieltechnisch Centrum Uitvoering Research en Regelgeving. MiIieu-effecten van. rapport demontabel bouwen

Civieltechnisch Centrum Uitvoering Research en Regelgeving. MiIieu-effecten van. rapport demontabel bouwen Civieltechnisch Centrum Uitvoering Research en Regelgeving rapport 94-15 MiIieu-effecten van demontabel bouwen I u!i Postbus 420 2800 AK Gouda Telefoon 01820-39600 94-15 MILIEU-EFFECTEN VAN DEMONTABEL

Nadere informatie

Productplan Leerwijzer.info

Productplan Leerwijzer.info Productplan Leerwijzer.info Inhoud Inleiding:... 3 Missie:... 3 Visie:... 3 Juridische vorm:... 4 Partnership:... 4 De concurrentie de baas blijven.... 4 Borging kwaliteit en continuïteit.... 5 Financieel....

Nadere informatie

Golden Best Practice 2014

Golden Best Practice 2014 Bedrijf Titel : 29. IVM B.V. : Online VCA-Examentrainer Zie bijlage. INSTITUUT VOOR VEILIGHEID & MILIEU B.V. Online VCA-Examentrainer INSTITUUT VOOR VEILIGHEID & MILIEU Onderwerp: Online Leren VCA Kennis

Nadere informatie

mbo Communicatie & Talen

mbo Communicatie & Talen mbo Communicatie & Talen 2009 inhoud Inleiding 3 Traject 4 Hoogspanning 5 Accent 6 20/20 7 Op maat 8 Correct-serie 8 Spring 9 Bestelgegevens 10 Contact 11 Inleiding Inleiding 3 Het nieuwe ThiemeMeulenhoff

Nadere informatie

leergang projectontwikkeling

leergang projectontwikkeling Inleiding Professionalisering van het vak is in alle NEPROM-opleidingen hét uitgangspunt Een goede samenwerking tussen overheid en smaatschappijen bevorderen, staat bij de NEPROM hoog op de agenda. Daarnaast

Nadere informatie

Producten en prijzen 2012

Producten en prijzen 2012 Cursusboeken PC Gebruik Postbus 38 2410 AA Bodegraven Nederland Tel. 0172-65 09 83 Fax 0172-61 83 15 www.instruct.nl instruct@instruct.nl België www.instruct.be instruct@instruct.be Producten en prijzen

Nadere informatie

Beweging in veranderende organisaties

Beweging in veranderende organisaties Beweging in veranderende organisaties Kilian Bennebroek Gravenhorst Werken met vragenlijsten voor versterking van veranderingsprocessen PROFESSIONEEL ADVISEREN 5 Inhoud Voorwoord 7 Opzet van het boek 9

Nadere informatie

Cursusspecial Vakbekwaamheid

Cursusspecial Vakbekwaamheid Cursusspecial Vakbekwaamheid > Elektrotechniek > Waterleidingtechniek > Gastechniek > CV-techniek Haal uw vakbekwaamheidsdiploma en word Erkend Installateur. Uw klanten zitten erop te wachten. Als installateur

Nadere informatie