Opleiding Vermogensbeheer

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Opleiding Vermogensbeheer"

Transcriptie

1 Leidt op tot Medewerker vermogensbeheer pensioenbedrijf Alles over de organisatie van het vermogensbeheer en de administratieve verwerking van vermogensbeheeractiviteiten bij pensioenfondsen Aan beleggingsresultaten van pensioenfondsen worden bijzonder hoge eisen gesteld. Er zijn grote belangen mee gemoeid. Ben je betrokken bij de uitvoering van het beleggingsbeleid van collectieve pensioenen, dan wil je vertrouwd zijn met de organisatie van vermogensbeheer en de administratieve werkzaamheden die daarbij horen. In de Opleiding raak je vertrouwd met de gebruikte terminologie, leer je waar de cijfers vandaan komen en hoe de processen in elkaar steken. Hierdoor ben je beter in staat om de ontwikkelingen te volgen, de onderlinge verbanden te zien en daardoor jouw taken als medewerker vermogensbeheer beter uit te voeren. De voordelen van de Opleiding Afgestemd op het beroepsprofiel Medewerker vermogensbeheer pensioenbedrijf Alle benodigde kennis over de producten en processen van vermogensbeheeractiviteiten bij pensioenfondsen Je bent beter in staat om je taken uit te voeren en breder inzetbaar te zijn in je vakgebied Kennis en vaardigheden zijn direct toepasbaar in de praktijk Onze docenten zijn vakspecialisten met veel ervaring in het vermogensbeheer Duur 3 bijeenkomsten van 4,5 uur; 6 bijeenkomsten van 3,5 uur De doorlooptijd van de opleiding inclusief examen is circa 14 weken. Startdatum De Opleiding start op 24 september Locatie Woudschoten Conferentiecentrum te Zeist Cursusprijs 3.620,00 In de prijs zijn inbegrepen: het lesmateriaal; een maaltijd en koffie/thee. De opleiding is vrijgesteld van BTW. Uniek perspectief De vermogensbeheerafdeling van een pensioenfonds heeft een unieke positie binnen de pensioensector. Zij beheert het pensioengeld van miljoenen mensen. Een belangrijke taak met grote belangen. Alle onderwerpen tijdens de Opleiding worden vanuit dit perspectief behandeld. Zo leer je niet alleen alles over vermogensbeheer maar ook wat de effecten van het beleggingsbeleid voor de verplichtingen van het pensioenfonds zijn.

2 Voor wie? Je houdt je bezig met praktisch uitvoerende werkzaamheden bij een vermogensbeheerafdeling van een pensioenfonds, uitvoeringsorganisatie of verzekeraar of je werkt bij een toeleverancier van deze financiële instellingen. Je bent bijvoorbeeld: Medewerker mid- of backoffice; Medewerker vermogensbeheer; IT-medewerker; Operations medewerker. Er wordt geen specifieke vooropleiding of kennis van vermogensbeheer vereist. De wereld achter de cijfers In de Opleiding begin je met een schets van het pensioenstelsel in Nederland op het gebied van wetgeving, toezicht en uitvoering en maak je kennis met het vermogensbeheer bij pensioenfondsen. Vervolgens worden de verschillende beleggingscategorieën, beleggingsstrategieën behandeld en leer je hoe de stappen van het beleggingsproces bij pensioenfondsen er uit zien. Tot slot besteed je aandacht aan de administratieve organisatie, compliance en performancemeting. Jouw praktijk staat centraal De Opleiding biedt je lesmethoden en leermiddelen die je helpen om optimaal rendement uit de opleiding te halen. Jouw praktijk staat centraal. Alle onderwerpen worden behandeld vanuit het perspectief van het vermogensbeheer van pensioenfondsen. In de lessen worden theorie en praktijk afgewisseld. Tijdens de opleiding werk je aan praktijkopdrachten. Je wordt tijdens de opleiding begeleid door een deskundige docent die afkomstig is uit de pensioen- en vermogensbeheerpraktijk. Lesmateriaal SPO ontwikkelt voor al haar opleidingen eigen, op maat gemaakt, lesmateriaal. Het lesmateriaal sluit aan op het beroepsprofiel van de functies waarvoor wordt opgeleid en op de actualiteit. De kwaliteit van het lesmateriaal wordt gewaarborgd door de vakgroepen van SPO. Deze vakgroepen bestaan uit vakspecialisten uit de pensioensector. Voor de start van de Opleiding ontvang je een syllabus ter voorbereiding op de lessen en als naslagwerk. Tijdens de lessen ontvang je werkvormen en praktijkopdrachten waarmee de vertaalslag wordt gemaakt van de theorie naar de praktijk. Daarnaast biedt de SPO-Pensioencoach mogelijkheden om buiten de lessen - online - je kennis te testen, achtergrondinformatie te vinden en examenvragen te oefenen. Erkende diploma s, duidelijke niveaus De opleidingen van SPO zijn volledig afgestemd op de beroepsprofielen zoals die in de pensioensector worden toegepast. Rond je de Opleiding succesvol af, dan ontvang je het diploma Medewerker vermogensbeheer pensioenbedrijf. Daarmee is voor iedereen zichtbaar over welke deskundigheid jij beschikt en op welk niveau jij kunt functioneren. Dat schept duidelijkheid, ook naar je werkgever en de klanten waarvoor je werkt.

3 Examen doen De Opleiding wordt afgesloten met het schriftelijk examen Medewerker vermogensbeheer pensioenbedrijf, bestaande uit meerkeuzevragen en open vragen. Na het succesvol afronden van het examen ontvang je het diploma Medewerker vermogensbeheer pensioenbedrijf. Het examen vindt circa 2 weken na de laatste les plaats. Je moet je apart inschrijven voor het examen. De kosten van het examen zijn 315,00. Kijk op voor actuele data en voor meer informatie over examen doen. Eén opleiding, meerdere vormen De Opleiding is een maatwerk opleiding die bij voldoende belangstelling ook als opleiding met open inschrijving gepland wordt. Daarnaast kan de Opleiding ook in de organisatie plaatsvinden (incompany). Inschrijven Je kunt je inschrijven voor de Opleiding via het bijgevoegde inschrijfformulier. Inschrijven kan ook via onze website: Meer weten? Wil je meer informatie over de Opleiding? Neem dan contact met ons op, tel of stuur een naar Wij helpen je graag verder! > Wil je verder in de pensioensector? De complexe wereld van pensioenen vraagt om gedegen vakmensen. Wil jij je verder ontwikkelen binnen de pensioensector? Dan is investeren in kennis een must. Een selectie uit ons aanbod: Tijdens de Opleiding Collectieve Pensioenen krijg je inzicht in en begrip van het stelsel, de organisatie en de uitvoering van de Nederlandse pensioenvoorzieningen. De Leergang Adviseur Collectieve Pensioenen biedt pensioenkennis in een breder perspectief en maakt de vertaalslag naar de adviespraktijk. De Opleiding Jaarverslaggeving is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij het opstellen van jaarverslagen van pensioenfondsen. Je krijgt, aan de hand van het eigen jaarverslag, actuele kennis van de wet- en regelgeving voor het volgens de juiste procedure opstellen van jaarverslagen. Kijk voor ons volledige aanbod op

4 Programma Onderwerpen per les 1 Kennismaking en oriëntatie op pensioenen In deze les wordt een kader geschetst van het pensioenstelsel in Nederland op het gebied van wetgeving, toezicht en uitvoering. Daarnaast worden de rol en de taken van het vermogensbeheer bij pensioenfondsen behandeld. 2 Inleiding vermogensbeheer en begrippen In les 2 leer je de balans van een pensioenfonds kennen en welke factoren van invloed zijn op de waarde van de Voorziening pensioenverplichtingen. Daarnaast besteed je aandacht aan risico en rendement en leer je hoe het beleggingsproces is opgebouwd waaronder de ALM-studie. 3 Vastrentende waarden Tijdens deze les leer je wat de rol van vastrentende producten is in de beleggingsportefeuille van een pensioenfonds. Er wordt ingegaan op de verschillende soorten vastrentende waarden en je leert ermee rekenen. Daarnaast komen de begrippen yieldcurve en duration aan de orde. Tenslotte wordt er ingegaan op het beheer van de beleggingsportefeuille. 4 Aandelen en private equity In deze les leer je de begrippen, typen en kenmerken van aandelen, ga je in op de verschillende vormen van dividend en besteed je aandacht aan private equity. 5 Derivaten; Opties Tijdens deze les leer je de belangrijkste derivaten en hun kenmerken beschrijven en worden opties uitgebreid behandeld. 6 Derivaten; Futures en Swaps In les 7 leer je wat futures en swaps zijn en ga je in de op de risico s van de handel in opties en futures. 7 Vastgoed Deze les gaat in op de positie van de beleggingscategorie vastgoed binnen de portefeuille allocatie en de (waarderings)problematiek in het evalueren van vastgoedbeleggingen. 8 Orderroute, clearing en settlement, administratieve organisatie Tijdens deze les worden de orderrouting, de clearing en de settlement van effectenopdrachten behandeld vanuit de positie van de vermogensbeheertak van een pensioenfonds. Je leert de basisprincipes van de administratieve organisatie voor een afdeling vermogensbeheer en gaat in op het wettelijke regiem voor de verslaglegging voor pensioenfondsen. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan compliance en diverse relevante boekhoudkundige begrippen. 9 Performancemeting In deze laatste les wordt performancemeting behandeld. Je leert de belangrijkste begrippen en de verschillende manieren van berekenen van een performancecijfer kennen.

5 Inschrijfformulier Opleiding Ik schrijf mij in voor de Opleiding Startdatum dinsdag 24 september 2013, Woudschoten Conferentiecentrum te Zeist De kosten voor deze opleiding zijn 3.620,00. Over dit bedrag is geen BTW verschuldigd. Dit bedrag is inclusief lesmateriaal, een maaltijd en koffie/thee. Persoonlijke gegevens De heer / mevrouw Privé-adres Postcode en plaats Geboortedatum + geboorteplaats Telefoonnummer Functie Vooropleiding adres Zakelijke gegevens (verplichte velden indien de factuur naar uw werkgever wordt verzonden) Werkgever Contactpersoon Zakelijk adres Postcode en plaats Telefoonnummer Kostenplaats/inkoopnummer Factuur naar: privé-adres werkgeversadres Datum Opmerkingen Ik ontvang graag de SPO-Nieuwsbrief SPO-Bestuurdersnieuwsbrief Ik blijf graag op de hoogte van het opleidingsaanbod U ontvangt dan per informatie over de voor u interessante (vervolg)opleidingen. Handtekening Voor annulering van uw inschrijving worden kosten in rekening gebracht. De hoogte van deze kosten kunt u terugvinden in de algemene voorwaarden op onze website. Indien u dat wenst kunnen wij u de algemene voorwaarden ook toesturen. Door ondertekening verklaart u akkoord te gaan met de algemene voorwaarden tenzij anders door u aangegeven. Dit inschrijfformulier kunt u sturen naar SPO,. U kunt zich ook inschrijven via

INHOUD 3 5 6 7 7 8 8 8 9 9 10 11 12 13-17 18 19 20 21 22 23 24 25

INHOUD 3 5 6 7 7 8 8 8 9 9 10 11 12 13-17 18 19 20 21 22 23 24 25 INHOUD How & Knower Inleiding Contactpersonen Ons aanbod voor jouw organisatie Thema s Analytics & Optimalisatie Zoekmachinemarketing Social media Content marketing Online marketing Visie op leren Kennisborgen

Nadere informatie

Opleidingen Boekhouden

Opleidingen Boekhouden Opleidingen Boekhouden Bij Avondopleidingen SKO kunt u kiezen uit 3 verschillende niveau's opleidingen boekhouden: Opleiding Basiskennis Boekhouden BKB vergelijkbaar met MBO-3 niveau (= Elementair Boekhouden

Nadere informatie

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie!

Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden. Jouw talent, onze ambitie! Trainingen en workshops voor praktijkopleiders en leidinggevenden Jouw talent, onze ambitie! Je vindt het belangrijk om te blijven investeren in je eigen ontwikkeling. Zeker als je nieuwe vaardigheden

Nadere informatie

2014 / 2015 Opleiding Training Coaching

2014 / 2015 Opleiding Training Coaching 2014 / 2015 Opleiding Training Coaching EEN TRAINING WAARIN U VEEL VOORUITGANG BOEKT PRESENTATIETECHNIEKEN UW INVESTERING [code: B-TPT] 1.090,- Trainingsmateriaal: 30,- Arrangementskosten: zie bijlage.

Nadere informatie

WAT JE WILT BEREIKEN LIGT MAAR EEN STAP BUITEN JE COMFORTZONE DE TRAINING IS BEGONNEN

WAT JE WILT BEREIKEN LIGT MAAR EEN STAP BUITEN JE COMFORTZONE DE TRAINING IS BEGONNEN Opleidingsinformatie WAT JE WILT BEREIKEN LIGT MAAR EEN STAP BUITEN JE COMFORTZONE DE TRAINING IS BEGONNEN Leadership Academy TraineEship voor Young Potentials Veel grote, vooraanstaande organisaties hebben

Nadere informatie

HEEMSKERK CURSUSBROCHURE

HEEMSKERK CURSUSBROCHURE HEEMSKERK CURSUSBROCHURE 2015 2016 (versie 2, 15 juni 2015) Inhoud Voorwoord.... 3 Basiskennis Boekhouden (BKB ) / Elementair Boekhouden... 4 Basiskennis Calculatie (BKC )... 6 Praktijkdiploma Boekhouden

Nadere informatie

2014 / 2015 Opleiding Training Coaching

2014 / 2015 Opleiding Training Coaching 2014 / 2015 Opleiding Training Coaching EEN INSPIRERENDE EN UITDAGENDE TRAINING EFFECTIEF COMMUNICEREN MET NLP NLP (neurolinguïstisch programmeren) is een methode om effectief te communiceren en is gebaseerd

Nadere informatie

Introductie cursus GROEN MANAGEMENT. Zakelijke Bedrijfsvoering voor Hoveniers. 23 e aflevering

Introductie cursus GROEN MANAGEMENT. Zakelijke Bedrijfsvoering voor Hoveniers. 23 e aflevering GROEN MANAGEMENT Introductie cursus GROEN MANAGEMENT Zakelijke Bedrijfsvoering voor Hoveniers 23 e aflevering EEN ANDERE KIJK OP DE BEDRIJFSVOERING MET GROEN MANAGEMENT De in het bedrijf aanwezige vakkennis

Nadere informatie

Beschrijving van het leertraject. Duurzaam inrichten van Service Management

Beschrijving van het leertraject. Duurzaam inrichten van Service Management Beschrijving van het leertraject Duurzaam inrichten van Service Management INHOUDSOPGAVE INHOUDSOPGAVE... 2 DIT LEERTRAJECT VOOR SERVICE MANAGERS GAAT VERDER DAN DE BES TAANDE TRAININGEN!... 3 LEREN HOE

Nadere informatie

incompany & open inschrijving Opleiding registered project controller [rpc] ieder jaar 12 maanden Utrecht start duur locatie

incompany & open inschrijving Opleiding registered project controller [rpc] ieder jaar 12 maanden Utrecht start duur locatie incompany & open inschrijving Opleiding registered project controller [rpc] start duur locatie ieder jaar 12 maanden Utrecht pco kennis opleidingen & trainingen PCO Kennis is al meer dan 25 jaar dé kennisspecialist

Nadere informatie

2014 / 2015 Opleiding Training Coaching

2014 / 2015 Opleiding Training Coaching 2014 / 2015 Opleiding Training Coaching PRINCE2 IS A REGISTERED TRADE MARK OF AXELOS LIMITED PRINCE2 PRACTITIONER UW INVESTERING Inschrijfgeld: 100,- Cursusgeld: 1.690,- Studiemateriaal: 125,- Examenkosten:

Nadere informatie

Studiegids HMDI 2012-2013. SOD-Opleidingen

Studiegids HMDI 2012-2013. SOD-Opleidingen Studiegids HMDI 2012-2013 SOD-Opleidingen Opgesteld door Liesbeth Franken Opleidingsmanager HMDI April 2012 1 Studiegids HMDI Inhoudsopgave Inhoudsopgave... 2 1 Inleiding... 4 2 Wie wat waar en waarom...

Nadere informatie

Postacademische Leergang. Strategisch Beleidsadvies

Postacademische Leergang. Strategisch Beleidsadvies Postacademische Leergang Strategisch Beleidsadvies Postacademische Leergang Strategisch Beleidsadvies De ontwikkeling van de Nederlandse samenleving gaat een nieuwe fase in. Een versnipperd politiek landschap,

Nadere informatie

Training: Leidinggeven voor voorlieden en beginnend uitvoerders

Training: Leidinggeven voor voorlieden en beginnend uitvoerders Training: Leidinggeven voor voorlieden en beginnend uitvoerders Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van de eigenaar worden overgenomen, vermenigvuldigd,

Nadere informatie

Training: Sitemanagement

Training: Sitemanagement Training: Sitemanagement Persoonlijke Performance in Managementvaardigheden voor sitemanagers in de procesindustrie Training: Sitemanagement Persoonlijke Performance in Managementvaardigheden voor sitemanagers

Nadere informatie

Brochure. Cursus ondernemingsraad en achterbancommunicatie

Brochure. Cursus ondernemingsraad en achterbancommunicatie Brochure Cursus ondernemingsraad en achterbancommunicatie OR en contact met de achterban OR Academy Inhoudsopgave Over OR Academy 3 Cursus ondernemingsraad en achterbancommunicatie 4 Algemene informatie

Nadere informatie

Arnhemseweg 6 3817 CH Amersfoort www.studiecentrum-amersfoort.nl

Arnhemseweg 6 3817 CH Amersfoort www.studiecentrum-amersfoort.nl Studiegids INTRO Voor iedereen de juiste cursus voor de juiste prijs Iedereen Iedereen heeft een verschillende reden om te starten met een cursus of opleiding. Of het nu verwacht wordt van je werkgever,

Nadere informatie

2014 / 2015 Opleiding Training Coaching

2014 / 2015 Opleiding Training Coaching 2014 / 2015 Opleiding Training Coaching PRINCE2 IS A REGISTERED TRADE MARK OF AXELOS LIMITED PRINCE2 FOUNDATION In deze training wordt ingegaan op principes van projectmatig werken volgens de PRINCE2-methode.

Nadere informatie

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013

Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Maatwerk voor nieuwe ROS-adviseurs Informatiebijeenkomst en Leergang 2013 Leergang Procesbegeleiding samenwerking, organisatie en innovatie in de eerste lijn voor nieuwe ROS-adviseurs (code L13-2) Voor

Nadere informatie

Personal Finance. Opleidingenoverzicht. Postbachelor- en masteropleidingen

Personal Finance. Opleidingenoverzicht. Postbachelor- en masteropleidingen Personal Finance Opleidingenoverzicht Postbachelor- en masteropleidingen Een plaats op het erepodium! Wat zijn uw ambities? Beste lezer, Applaus en erkenning Uiteindelijk willen we allemaal applaus, erkenning

Nadere informatie

Brochure. Training HR en timemanagement. In 1 dag slimmer met je tijd om leren gaan

Brochure. Training HR en timemanagement. In 1 dag slimmer met je tijd om leren gaan Brochure Training HR en timemanagement In 1 dag slimmer met je tijd om leren gaan Inhoudsopgave Over HRM Academy 3 Training HR en timemanagement 4 Algemene informatie over de training 6 Maatwerk 7 Contact

Nadere informatie

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers -

Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Het loopbaan-/pop-gesprek -informatie voor medewerkers - Deze informatie is opgesteld door Qidos, in opdracht van de Taskforce Samenhangend Inzetbaarheidsbeleid 1 Inhoud Het belang en het doel van een

Nadere informatie

Power voor de werknemer: Opleidingen voor jouw ontwikkeling. Afdeling HRD: Sanne Donkers, Marieke Gijsberts & Corinne Helmink

Power voor de werknemer: Opleidingen voor jouw ontwikkeling. Afdeling HRD: Sanne Donkers, Marieke Gijsberts & Corinne Helmink F lagcom op le idingsb rochure 2 011-2012 Power voor de werknemer: Opleidingen voor jouw ontwikkeling Afdeling HRD: Sanne Donkers, Marieke Gijsberts & Corinne Helmink Beste werknemer, Voor je ligt de Brochure

Nadere informatie

Professional coach INZICHT. Wie zichzelf kent, kent iedereen. Proactief coachen: 1-jarige part-time Post-HBO Registeropleiding. - Chinees gezegde -

Professional coach INZICHT. Wie zichzelf kent, kent iedereen. Proactief coachen: 1-jarige part-time Post-HBO Registeropleiding. - Chinees gezegde - Proactief coachen: 1-jarige part-time Post-HBO Registeropleiding Professional coach Wie zichzelf kent, kent iedereen - Chinees gezegde - Inzicht in Wie ben ik en wat wil ik echt in het leven? Wat zijn

Nadere informatie

STUDIEGIDS. ARTRA Arbeidsmarkttrainingen

STUDIEGIDS. ARTRA Arbeidsmarkttrainingen STUDIEGIDS ARTRA Arbeidsmarkttrainingen Inhoudsopgave Welkom! 3 Algemeen 4 Kennistrainingen 6 n Basisopleiding Intercedent 7 n Basisopleiding Intercedent (E-learning incl. examentraining) 8 n Poolse Basisopleiding

Nadere informatie

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals

www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals www.ludenstraining.nl Trainingen voor Young Professionals Rendement van talent Porties VAN GOED NAAR Ludens Talentontwikkeling is een jong trainingsbureau met veel ervaring. Wij zijn gespecialiseerd in

Nadere informatie

MAKELAARDIJ & VASTGOED FINANCIELE DIENSTVERLENING INTERACTIEVE EXAMENTRAINING. Studiegids 2008 2009 OPLEIDINGEN EN TRAININGEN MET PIT!

MAKELAARDIJ & VASTGOED FINANCIELE DIENSTVERLENING INTERACTIEVE EXAMENTRAINING. Studiegids 2008 2009 OPLEIDINGEN EN TRAININGEN MET PIT! MAKELAARDIJ & VASTGOED FINANCIELE DIENSTVERLENING INTERACTIEVE EXAMENTRAINING Studiegids 2008 2009 OPLEIDINGEN EN TRAININGEN MET PIT! Hartelijk welkom bij Morel U wilt succesvol worden en blijven in de

Nadere informatie

Training: Effectieve Projectbeheersing. Praktische inzichten en toepasbare methodieken binnen de procesindustrie.

Training: Effectieve Projectbeheersing. Praktische inzichten en toepasbare methodieken binnen de procesindustrie. Training: Effectieve Projectbeheersing Praktische inzichten en toepasbare methodieken binnen de procesindustrie. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag zonder schriftelijke toestemming van

Nadere informatie