Een antwoord op vragen vanuit de vakgroepen Latijn / Grieks

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "Een antwoord op vragen vanuit de vakgroepen Latijn / Grieks"

Transcriptie

1 KLASSIEKE TALEN Een antwoord op vragen vanuit de vakgroepen Latijn / Grieks 1 Hoe bereiken wij volgens de nieuwe leerplannen best de doelstelling 'leesplezier boven alles'? Het begrijpen van een tekst staat centraal in het leerproces. Strikt genomen gebruikt de nieuwe leerplannenreeks de indeling (taal, lectuur, cultuur) niet meer. De reeks heeft het over: taalverwerving (1ste en ); lectuur (met taalreflectie, lectuurreflectie en - geïntegreerde - cultuurreflectie) en ten derde: onderzoekscompetentie. Lectuur geldt voor de drie graden. De didactische aanpak moet motiverend werken en leesplezier boven alles zetten. 1ste graad p.11 Dit heeft belangrijke gevolgen: de leraar houdt in zijn tekst- en cultuurkeuze best rekening met de belevingswereld van leerlingen; de leerlingen ervaren de opdrachten als nuttig en dus zinvol. Grammaticalessen kunnen bijvoorbeeld best beoordeeld worden op hun effectief rendement: hoe dragen zij bij tot een beter tekstbegrip? de leerlingen waarderen het ook als de leerstof opengetrokken kan worden naar hedendaagse problemen of feiten. 2 Hoe vermijd ik een te functionele aanpak bij de taalstudie? De leraar integreert best het taalonderwijs in lectuur, conform aan de leerplandoelstellingen en -visie. Functionele aanpak vraagt om zoveel en zo snel mogelijk de taalstudie te laten gebeuren vanuit zins- en tekstverband. Het grammaticaal determineren mag niet de bovenhand krijgen en staat in dienst van het tekstbegrip. Een functionele aanpak houdt ook rekening met de frequentie van syntactische begrippen (principe van rationaliteit). 1ste graad p.20 3 Wanneer en hoe kan ik lectuur van authentieke teksten inlassen in het taalonderwijs?

2 In het vrij onderwijs lezen we vanaf de derdes en zeker vanaf de vierdes authentieke teksten. De vakgroep maakt een keuze voor voldoende lezen, zowel wat de lesbesteding als de hoeveelheid teksten betreft. De leraar schenkt best aandacht aan de schriftelijke neerslag van de les in de leerlingennotities. p. 8 4 Hoe kan ik de syntaxis best inoefenen conform de leerplannen? De leraar vertrekt in de tweede en derde graad het best vanuit geziene teksten. Ik sta wat weigerachtig tegenover stapeloefeningen waarvan het tekst- of zinsverband niet direct duidelijk is. De leerling ervaart best vlug en concreet dat geleerde grammaticale begrippen zinvol zijn om de tekst beter te begrijpen. De leraar kiest dus beter voor een degelijke kennis en toepassing van de basisbegrippen dan voor de uitzondering met een lage frequentie. p Een probleem voor mij ligt bij het dagelijks opvragen van woordenschat (vooral in eerste graad). Bestaan er alternatieven? Leerlingen memoriseren woorden beter als de leraar ze op verschillende manieren aanbiedt. Leerlingen kunnen woorden leren niet enkel door te lezen, maar ook door luidop te lezen of te schrijven. Elke vakgroep laat de woorden instuderen vanuit het Grieks of Latijn naar het Nederlands. De aandacht voor de kennis van de woordsoort is algemeen. Het leerplan beveelt aan woorden in een context te plaatsen om zo tot een begrip te komen. Het probleem ligt tegenwoordig wellicht bij de leerhouding van de jongeren. Vooral in de eerste graad oefent de leraar de leerling in studiediscipline. Maar de vakgroep moet afspraken maken om ook in de verdere graden de basiswoordenschat op te vragen. Dit lijkt me heel belangrijk in het kader van de leesmethode, gebaseerd op basiskennis. 1ste graad p Welke besluiten trekken wij na de eerste drie jaren valentiegrammatica? Lof voor de professionele aanpak en toepassing van de valentiegrammatica. De terminologie is eensluidend. Het oefenmateriaal in de handboeken past in het kader van geïntegreerde aanpak. De algemene mening is dat deze nieuwe aanpak leidt tot beter en meer lezen. Uit gesprek met de inspectie (april 2014)

3 7 Welke afspraken kan een vakgroep derde graad maken in verband met de repetities morfologie en syntaxis? De belangrijkste afspraak geldt continuïteit en dit op gebied van: - de gebruikte leesmethode; Document vakbegeleider - de basiswoordenschat:. welke eisen?. hoe controleren?. hoe evalueren? - de terminologie: de afspraken van de vernieuwde grammatica; - de basisgrammatica:. welke eisen?. hoe controleren?. hoe evalueren? - het curriculum Enkele voorbeelden van afspraken in de vakgroep: 1 Welke aspecten en welke auteurs zien we in de loop van de twee jaren van de derde graad? Latijn: Grieks: - episch - episch - lyrisch - lyrisch - historisch - tragisch - juridisch - retorisch - filosofisch - filosofisch - retorisch Vergilius Tacitus Homerus, een tragicus, Plato 2 Welke leerplandoelstellingen, leerinhouden en vaardigheden willen we nastreven bij welke aspecten en bij welke auteurs? 8 Welke leesstrategie past best bij de nieuwere aanpak vanuit de valentiegrammatica?

4 Wij vertrekken vanuit het voorbeeld: Praeterea saepe mercatores viatoresque a Lucii patre hospitio recipiebantur, qui per epulas de casibus suis narrabant. Document van de begeleiding De analytische aanpak: Waar staat het hoofdwerkwoord? (indien de leerlingen 'narrabant' antwoorden, wordt eerst naar het hoofdwerkwoord gezocht: 'qui' als signaalwoord geeft aan dat een betrekkelijke bijzin begint) Is het onderwerp van 'recipiebantur' uitgedrukt? Zoek woorden die nominatief kunnen zijn. 'recipiebantur' is een passieve vorm: door wie werden ze ontvangen? Vertaal de kern van de hoofdzin. Interpreteer de overige woorden uit de hoofdzin (bepalingen: praeterea, saepe, hospitio). 'qui': welk soort voornaamwoord? Wat is het antecedent? Wat is het werkwoord van de betrekkelijke bijzin? Waar staat het werkwoord, ook in een bijzin, meestal? Welke aanvulling vraagt 'narrabant'? (iets vertellen, vertellen over iets) Interpreteer de resterende woordgroep in de betrekkelijke bijzin. Vertaal nu de rest van de betrekkelijke bijzin. De dynamisch/lineaire aanpak: Praeterea en saepe: woordsoort? Betekenis? Mercatores viatoresque: noemvormen? Rekening houdend met de gewone woordvolgorde is deze woordgroep waarschijnlijk 'a': vraagt welke naamval? Bepaal de woordgroep (a Lucii patre). Welke betekenis heeft 'a' hier waarschijnlijk? Wat wil dat zeggen voor het werkwoord? (passivum) 'hospitio': noemvorm en betekenis? Welke naamval is de meest waarschijnlijke? Op welke vraag kan deze vorm een antwoord geven? 'recipiebantur': bevestigt dit werkwoord je hypothesen? Vertaal nu alles tot en met recipiebantur. 'qui': woordsoort? Antecedent? 'per epulas': betekenis voorzetselgroep? 'de casibus suis': betekenis voorzetselgroep? 'narrabant': bevestigt dit werkwoord je interpretatie van per epulas en de casibus suis? Vertaal van 'qui' tot 'narrabant' op een vlotte manier.

5 De valentie van het werkwoord: Zoals aandacht voor de oorspronkelijke woordvolgorde niet uitsluitend een lineaire leesstrategie insluit, zo houdt aandacht voor de valentie van het werkwoord niet in dat men noodzakelijkerwijs moet vertrekken van het werkwoord om dan op zoek te gaan naar de verplichte aanvullingen (voorwerpen). Of zoals het leerplan het stelt: "Werken met valenties is in de eerste plaats een kwestie van methodiek, een hulpmiddel om de samenhang binnen de zin te begrijpen. 9 Het leerplan derde graad vermeldt niet hoeveel tekst er per aspect moet gelezen worden. Is het mogelijk een voorstel te formuleren? Dit is voorlopig niet opgenomen in de leerplannen, ook niet in de vernieuwde leerplannen van de derde graad. De keuze blijft dus bij de leraar, best in samenspraak met de collega s. Er moet van elk aspect voldoende gelezen worden. Hou voor de planning rekening met de schoolkalender. Soms komt vooral het aspect 'juridisch' te beperkt aan bod. 10 Welke hulpmiddelen biedt de valentiegrammatica om het lezen van teksten te bevorderen? Hoe kunnen we met onze grammaticale kennis als verwachtingspatroon zo efficiënt mogelijk lezen? Leerlingen kunnen een kort lijstje van syntactische verwachtingspatronen hanteren, telkens vertrekkend van een functie, een vorm of een woordsoort. De principes van de valentiegrammatica krijgen hier een concrete toepassing. Marc Vercruysse, Taalbeschouwing 1 Na een lijdend voorwerp verwachten we een gezegde en een onderwerp. (29)..., / votum pro reditu simulant. (2.17) 2 Na een gezegde verwachten we een onderwerp (en een lijdend voorwerp). (30)... suadentque cadentia sidera somnos. (2.9) 3 Na een onderwerp verwachten we een gezegde (en een lijdend voorwerp). (31) Et iam nox umida caelo / praecipitat... (2. 8-9) (32) Pars stupet innuptae donum exitiale Minervae /... (2.21)

6 4 Na een voorzetselbepaling of bijwoord verwachten we een werkwoord, een adjectief of een ander bijwoord. (33) At procul ex celso miratus vertice montis / adventum sociasque rates occurrit Acestes ( ) (34)... et breviter Troiae supremum audire laborem, /... (2.11) (35) At regina gravi iamdudum saucia cura /... (4.1) 5 Na een infinitief verwachten we een werkwoord waarvan deze afhangt. (36)... quamquam animus meminisse / horret... (2.12) 6 Na een genitief verwachten we een substantief als kernwoord. (37)... quorum pars magna fui... (2.6) 7 Na een substantief in de ablatief of datief verwachten we een gezegde of een adjectief (of een bijwoord). (38)..., et sic ore locuta est (1.614) (39)..., quae sibi quisque timebat, /... (2.130) 8 Na een adjectief verwachten we een substantief als kernwoord. (40) Infandum, regina, iubes renovare dolorem, /... (2.3) 9 Na een nevenschikkend voegwoord verwachten we een tweede syntactisch equivalent. (41) Conticuere omnes intentique ora tenebant. (2.1) 10 Na een onderschikkend voegwoord verwachten we een afhankelijke zin in een persoonlijke wijs. (42) Et, si fata deum, si mens non laeva fuisset, /... (2.54) 11 Welke plaats krijgt de cultuurreflectie in de nieuwe leerplannen? De vakgroep maakt alweer afspraken om het zinvol te integreren in het leertraject. Trap niet in de val van een opeenstapeling van realia. Cultuurreflectie is veel meer dan louter kennis- en reproductiegericht. Zoek geregeld naar creatieve of expressieve opdrachten. Evaluatie hiervan kan een onderwerp zijn in de vakvergadering. p. 23

7 12 Inzake evaluatie: welke afspraken kan de vakgroep maken over het aandeel van analoge ongeziene teksten? Belangrijk is in de evaluatie voldoende gewicht te geven aan de drie reflectiemomenten. De vakgroep stelt best een leerlijn en/of curriculum op voor de drie momenten in de verschillende graden. Verdere algemene opmerkingen en/of vragen: p. 21 en volgende - Er gebeuren nog veel kleine toetsen over grammatica, vaak morfologische items zonder context, meestal maar niet altijd, zonder actieve taalbeheersing, louter kennisgericht, niet gericht op de functionaliteit en integratie van grammatica t.a.v. lectuur. - Wat is het gewicht van de kleine toetsen in het geheel van de evaluatie? - In de grote toetsen zijn de leerplancomponenten evenwichtiger verdeeld. Taal wordt echter nog te contextloos getoetst terwijl de syntactische onderwerpen ondervraagd worden door middel van losse zinnen, die soms een kunstmatige opeenstapeling van grammaticale problemen zijn. - Bij de toetsing van lectuur zien we nog veel reproductie van vertaling en traditionele grammaticale verklaringen; de laatste jaren is er wel in heel wat scholen een positieve evolutie inzake bevraging van tekstbegrip. - Niet-behandelde teksten worden nog te weinig geïntegreerd in de evaluatie van het dagelijks werk. Het leerproces en evaluatieproces sporen dus niet. Leraren gaan er verder te sterk van uit dat klassikale lectuur automatisch leidt tot zelfstandig tekstbegrip bij de leerlingen.

8 Noot: de begeleider zal het leerplan derde graad voorstellen in de loop van het schooljaar Welke soorten vragen beantwoorden het best aan de doelstellingen van het leerplan? Bij het stellen van vragen zijn er heel wat mogelijkheden. Het is uiteraard de bedoeling eenzijdigheid te vermijden en een hele waaier aan bod te laten komen. p. 22 e.v. We kunnen de vragen op verschillende manieren indelen. Volgens de aard van de vragen: - kennis- of weetvragen (reproductieve vragen); geziene leerstof kunnen rep - inzichts- of begripsvragen: de geziene leerstof kunnen verwerken; - toepassingsvragen: het geleerde gebruiken in. dezelfde, soortgelijke of nie Volgens de vorm van de vragen: - gesloten vragen: uit twee of meer gegeven antwoordmogelijkheden of alternatieven het juiste antwoord kiezen:. matching- of sorteervragen;. classificatievragen;. rangschikvragen;. waar- of niet-waar-vragen;. meerkeuzevragen. - open vragen: zelf het antwoord bedenken/formuleren:. invul- en aanvulvragen;. vragen met een kort antwoord (een of enkele woorden);. open vragen die begrensd zijn qua lengte, vorm of inhoud;. open vragen die niet begrensd zijn en aan de leerling de aard en opbouw van het antwoord overlaten (essayvragen). Een goede overhoring bestaat uit kernvragen (voorstel: minstens 80 % van het totaal aantal punten) en differentieervragen (voorstel: maximum 20 % van het totaal aantal punten). Een kernvraag betreft essentiële leerstof. Ik geef ook plaats aan 'extra vragen'. Dit zijn vragen waarbij een leerling geen punten kan verliezen. Hij/zij kan wel bewijzen dat hij meer kan of weet dan louter de essentiële onderwerpen. De leerlingen zijn bijzonder gemotiveerd voor dit onderdeel.

9 Marc George Dag van klassieke talen Cursuscode: D Docent: diverse docenten Datum en uur: zaterdag 18 oktober 2014 van u. tot u. Locatie: KU Leuven Kulak Kortrijk

KLASSIEKE STUDIËN LATIJN GRIEKS

KLASSIEKE STUDIËN LATIJN GRIEKS KLASSIEKE STUDIËN LATIJN GRIEKS EERSTE GRAAD PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE WENKEN LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS VVKSO BRUSSEL Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

Nadere informatie

1 Het vernieuwd leerplan 1ste graad: ervaringen uit het veld

1 Het vernieuwd leerplan 1ste graad: ervaringen uit het veld KLASSIEKE TALEN 1 Het vernieuwd leerplan 1ste graad: ervaringen uit het veld De vakbezoeken dit schooljaar boden een ideale kans voor een gesprek over het vernieuwde leerplan 1ste graad. De lesbezoeken

Nadere informatie

De leerplannen geven een aantal pedagogisch- didactische wenken.

De leerplannen geven een aantal pedagogisch- didactische wenken. WERKEN AAN EEN LEESMETHODE Inleiding Dit artikel betreedt geen nieuwe paden. Elke vakgroep buigt zich immers over de leesmethode die de leraren willen aanleren aan hun leerlingen. Het leerplan onderstreept

Nadere informatie

NIEUW LEERPLAN KLASSIEKE TALEN 2 DE GRAAD. Inleiding

NIEUW LEERPLAN KLASSIEKE TALEN 2 DE GRAAD. Inleiding Leerplan klassieke talen 2 de graad NIEUW LEERPLAN KLASSIEKE TALEN 2 DE GRAAD 3 DE JAAR: VANAF 1 SEPTEMBER 2013 4 DE JAAR: VANAF 1 SEPTEMBER 2014 Inleiding WAAROM EEN NIEUW LEERPLAN? HOE IS EEN LEERPLANCOMMISSIE

Nadere informatie

ENGELS. Zijn er nog vragen?

ENGELS. Zijn er nog vragen? ENGELS Zijn er nog vragen? Als begeleider talen krijgen we dagelijks vragen en bedenkingen rond leerplannen, ondersteunende documenten, extra informatie over het vak, evaluatie, didactiek, zorg en taalpedagogiek.

Nadere informatie

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE

DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE SECUNDAIR ONDERWIJS Kroniek van de begeleider Ik wens jullie eerst en vooral een energierijk 2013 met veel geluk zowel op persoonlijk vlak als professioneel.

Nadere informatie

Nederlandse taalbeschouwing als ondersteuning voor het vreemdetalenonderwijs? Elena Lievens workshop studiedag Taal en Tekst, ENW AUGent, 6/11/2013

Nederlandse taalbeschouwing als ondersteuning voor het vreemdetalenonderwijs? Elena Lievens workshop studiedag Taal en Tekst, ENW AUGent, 6/11/2013 Nederlandse taalbeschouwing als ondersteuning voor het vreemdetalenonderwijs? Elena Lievens workshop studiedag Taal en Tekst, ENW AUGent, 6/11/2013 Gewijzigde eindtermen Taalprof Peter-Arno Coppen van

Nadere informatie

Methodewijzer. Surf naar. www.plantyn.com

Methodewijzer. Surf naar. www.plantyn.com Wilt u meer informatie over Ars Legendi of een presentatie in uw school? Neem dan contact op met uw vertegenwoordiger. Johan Jonckers Telefoon: 0476 76 19 40 johan.jonckers@plantyn.com Dirk Van Den Berghen

Nadere informatie

GRIEKS LATIJN TWEEDE GRAAD

GRIEKS LATIJN TWEEDE GRAAD GRIEKS LATIJN TWEEDE GRAAD LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS VVKSO - BRUSSEL (vervangt het leerplan D/2006/0279/003 vanaf 1 september 2013) Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Heilig Hartcollege te WEZEMBEEK-OPPEM

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Heilig Hartcollege te WEZEMBEEK-OPPEM Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Beoordelingsinstrument Digitale Leermiddelen Taalonderwijs

Beoordelingsinstrument Digitale Leermiddelen Taalonderwijs kennisnet.nl Beoordelingsinstrument Digitale Leermiddelen Taalonderwijs Op de volgende pagina s treft u het beoordelingsinstrument Digitale Leermiddelen Taalonderwijs. Het instrument is ingedeeld in acht

Nadere informatie

Onderdeel: Grammatica -- RKW Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing:

Onderdeel: Grammatica -- RKW Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing: PIT IG3 2017-2018 Trimester 2 Vak: Nederlands Onderdeel: Grammatica -- RKW Woordsoorten Week 13 t/m 24 Aantal lessen per week: 3 Nieuw Nederlands 5 e editie 1, 2 en 3 De leerling kent de onderstaande woordsoorten:

Nadere informatie

Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing:

Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing: PIT IG3 2017-2018 Trimester 3 Vak: Nederlands Onderdeel: Grammatica -- RKW Week 25 t/m 36 Onderdeel: Grammatica Woordsoorten en Zinsdelen Nieuw Nederlands 3 havo 5 e editie H5 Klare Taal Extra Hoofdstuk

Nadere informatie

KIJKWIJZER VOOR PAV-BUNDELS

KIJKWIJZER VOOR PAV-BUNDELS KIJKWIJZER VOOR PAV-BUNDELS Inleiding Uitgeverijen brengen heel wat publicaties op de markt die nuttig kunnen zijn voor leraren PAV en hun leerlingen. Daarnaast verkiezen veel leraren om volledig of gedeeltelijk

Nadere informatie

Leerplannen Nederlands en vreemde talen in de eerste graad

Leerplannen Nederlands en vreemde talen in de eerste graad Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs. Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Leerplannen Nederlands en vreemde talen in de eerste graad Guy De Becker, Geert Hellemans, Marleen

Nadere informatie

Onze-Lieve-Vrouwlyceum Genk Lycipedia: Beter leren CAPUT SECUNDUM TAALSTUDIE. Werkwoorden vervoegen

Onze-Lieve-Vrouwlyceum Genk Lycipedia: Beter leren  CAPUT SECUNDUM TAALSTUDIE. Werkwoorden vervoegen CAPUT SECUNDUM TAALSTUDIE Werkwoorden vervoegen 1. De infinitief In de woordenlijst vinden we de woorden altijd in dezelfde vorm. Deze vorm, die we het grondwoord noemen, is voor een werkwoord de infinitief..

Nadere informatie

jaarplan Latijn 5 lestijden.xlsx

jaarplan Latijn 5 lestijden.xlsx JAARPLAN LATIJN EERSTE GRAAD EERSTE JAAR 5 UUR PER WEEK Referentie leerplan : D/2011/7841/001 Handboek : Ars Legendi Vestibulum: taalboek, leesboek, woordenlijst Voeten: Bij het begin van elke les worden

Nadere informatie

# 4 De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven van informatie uit gesproken en geschreven teksten.

# 4 De leerling leert strategieën te gebruiken bij het verwerven van informatie uit gesproken en geschreven teksten. A. LEER- EN TOETSPLAN Onderwerp: Grammatica De leerlingen kunnen onderscheiden. De leerlingen kennen elementen van het verbuiging- en vervoegingsysteem. De leerlingen kunnen m.b.v. de betekenis van een

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Onderdeel: Grammatica zinsdelen H1-H3 (RTTI) Aantal lessen per week: 4 Hoofdstuk: 1-3 Extra materiaal: Nieuw Nederlands Online Cambiumned.nl De leerling kent de theorie m.b.t. de zinsdelen: - persoonsvorm

Nadere informatie

Vakles 1 / 2 / 3 / 4. # 3 De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn woordenschat.

Vakles 1 / 2 / 3 / 4. # 3 De leerling leert strategieën te gebruiken voor het uitbreiden van zijn woordenschat. A. LEER- EN TOETSPLAN Onderwerp: Grammatica De leerlingen kunnen onderscheiden. De leerlingen kennen elementen van het verbuiging- en vervoegingsysteem. De leerlingen kunnen m.b.v. de betekenis van een

Nadere informatie

Inhoud. 1 Spelling 5. Noordhoff Uitgevers bv

Inhoud. 1 Spelling 5. Noordhoff Uitgevers bv Inhoud 1 Spelling 5 1 geschiedenis van de nederlandse spelling in vogelvlucht 11 2 spellingregels 13 Klinkers en medeklinkers 13 Spelling van werkwoorden 14 D De stam van een werkwoord 14 D Tegenwoordige

Nadere informatie

Inleiding: Combinaties

Inleiding: Combinaties Zinnen 1 Inleiding: Combinaties Combinaties op verschillende niveaus: Lettergrepen als combinaties van fonemen. Woorden als combinaties van morfemen. Zinnen als combinaties van woorden en woordgroepen.

Nadere informatie

Grammaticaboekje NL. Om een beeld te krijgen van de inhoud: De inhoudsopgave, een paar onderwerpen en de eerste bladzijde van de trefwoorden.

Grammaticaboekje NL. Om een beeld te krijgen van de inhoud: De inhoudsopgave, een paar onderwerpen en de eerste bladzijde van de trefwoorden. 9 789082 208306 van Om een beeld te krijgen van de inhoud: De inhoudsopgave, een paar onderwerpen en de eerste bladzijde van de trefwoorden. Opzoekboekje voor leerlingen in klas 1 tot en met 3 in de onderbouw

Nadere informatie

Ontleden. a) het onderwerp b) het gezegde c) de voorwerpen (lijdend en meewerkend voorwerp, voorzetselvoorwerp) d) de bepalingen

Ontleden. a) het onderwerp b) het gezegde c) de voorwerpen (lijdend en meewerkend voorwerp, voorzetselvoorwerp) d) de bepalingen Ontleden 1. Ontleden is een vorm van syntactische analyse die traditioneel op lagere en middelbare scholen onderwezen wordt (werd). Deze traditionele zinsontleding gaat terug op de Nederlandse spraakkunst

Nadere informatie

Wat te doen met zwakke begrijpend lezers?

Wat te doen met zwakke begrijpend lezers? Wat te doen met zwakke begrijpend lezers? Cor Aarnoutse Wat doe je met kinderen die moeite hebben met begrijpend lezen? In dit artikel zullen we antwoord geven op deze vraag. Voor meer informatie verwijzen

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica In kolom 1 vind je 69 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep geschiedenis/esthetica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Klas: IG3v (Docent: RKW) D Week: 13 t/m 24 Onderdeel: Grammatica Woordsoorten Nieuw Nederlands. 3 vwo. 5 e editie Hoofdstuk 1, 2 en 3 2 uur per week Werkwoorden en persoonlijke, bezittelijke, wederkerende,

Nadere informatie

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw

Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Latijn en Grieks in de 21ste eeuw Kiezen voor Latijn en/of Grieks? Als leerling in het laatste jaar van de basisschool sta jij voor een belangrijke keuze. Welke studierichting moet je gaan volgen in het

Nadere informatie

http://www.g-o.be/sites/portaal_nieuw/prikbordvoorleerkrachten/so/leerplannen/ leerplancatalogus/pages/default.aspx download maart 2014

http://www.g-o.be/sites/portaal_nieuw/prikbordvoorleerkrachten/so/leerplannen/ leerplancatalogus/pages/default.aspx download maart 2014 Leerplannen Latijn en Grieks Gemeenschapsonderwijs Vlaamse Gemeenschap 1e graad Latijn pdfpagina 3 1e graad Grieks pdfpagina 43 2e graad Latijn pdfpagina 86 2e graad Grieks pdfpagina 136 3e graad Latijn

Nadere informatie

luisteren: ET 4, 6 spreken: ET 15, 18, 23 lezen: ET 10, 12 schrijven: ET 28, 30, 31, 34 mondelinge interactie: 24, 27

luisteren: ET 4, 6 spreken: ET 15, 18, 23 lezen: ET 10, 12 schrijven: ET 28, 30, 31, 34 mondelinge interactie: 24, 27 TABASCO Oriëntatie + voorbereiden Leercoach Leerlingen Iemand voorstellen (schriftelijk en mondeling) Leerplandoelstellingen kiezen functionele kennis: - woordvelden: 35.1.1 en 35.1.2 en 35.1.3 - grammatica:

Nadere informatie

Voorstelling leerplan klassieke talen. kennismaking

Voorstelling leerplan klassieke talen. kennismaking Voorstelling leerplan klassieke talen 1 kennismaking 2 2 1 kennismaking Wie zijn jullie? Ik geef les in de eerste graad. Ik geef les in de tweede en/of derde graad. Ik geef Grieks. Ik heb al informatie

Nadere informatie

Ontdek de nieuwe editie van Atrium

Ontdek de nieuwe editie van Atrium NIEUW ATRIUM ATRIUM LEESBOEK LATIJN VOOR HET TWEEDE JAAR TAALBOEK ATRIUM LATIJN VOOR HET TWEEDE JAAR WOORDENLIJST LATIJN VOOR HET TWEEDE JAAR Ontdek de nieuwe editie van Atrium Plantyn LATIJN VOOR HET

Nadere informatie

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen.

Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en van F-N en kunnen gebruiken in mondelinge en schriftelijke zinnen. Vaktips Frans 1. D O E L S T E L L I N G E N De Franse taal leren verstaan, lezen, spreken en schrijven. Om dit te bereiken, moet je: Nieuwe woorden correct kunnen schrijven, kunnen vertalen van N-F en

Nadere informatie

Toets grammaticale termen met sleutel

Toets grammaticale termen met sleutel Schrijf Vaardig 1, 2 en 3 Methode met grammaticale opbouw voor anderstaligen Toets grammaticale termen met sleutel Marilene Gathier u i t g e v e r ij c o u t i n h o c bussum 2012 Deze toets hoort bij

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica In kolom 1 vind je 69 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep geschiedenis/esthetica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

H u i s w e r k b e l e i d

H u i s w e r k b e l e i d H u i s w e r k b e l e i d Voor maken. sommige een Voor kinderen aantal anderen kinderen een is complexe het levert huiswerk huiswerk taak echter waarbij geen een zij problemen bron een beroep van op,

Nadere informatie

Ta a l en Tekst. De rol van Taalbeschouwing. in het klassieketalenonderwijs

Ta a l en Tekst. De rol van Taalbeschouwing. in het klassieketalenonderwijs Ta a l en Tekst De rol van Taalbeschouwing in het klassieketalenonderwijs Studiedag op woensdag 6 november 2013 Opzet Leerlingen Latijn en Grieks investeren, zeker in de aanvangsjaren, heel veel tijd en

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Klas: IG3v (Docent: RKW) D Week: 13 t/m 24 Onderdeel: Grammatica Woordsoorten Nieuw Nederlands. 3 vwo. 5 e editie Hoofdstuk 1, 2, 3, 4 en 5 Werkwoorden en persoonlijke, bezittelijke, wederkerende, aanwijzende,

Nadere informatie

AV Latijn A-STROOM. Grieks-Latijn en Latijn. Eerste graad LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. 2-4/ 4 lt/w. Eerste en tweede leerjaar

AV Latijn A-STROOM. Grieks-Latijn en Latijn. Eerste graad LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. 2-4/ 4 lt/w. Eerste en tweede leerjaar LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vak: AV Latijn Keuzegedeelte - Basisopties: Grieks-Latijn en Latijn 2-4/ 4 lt/w Onderwijsvorm: Graad: Leerjaar: A-STROOM Eerste graad Eerste en tweede leerjaar Leerplannummer:

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Nederlands In kolom 1 vind je 66 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep Nederlands. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan met

Nadere informatie

VAKGROEP. Schooljaar 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017

VAKGROEP. Schooljaar 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017 VAKGROEP. Schooljaar 2014-2015, 2015-2016, 2016-2017 SAMENSTELLING VAN DE VAKGROEP KEUZE WERKPUNTEN BESLISSINGEN VAN DE VAKGROEP PLANNING VERGADERINGEN 2014-2015 PLANNING VERGADERINGEN 2015-2016 PLANNING

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Klas: IG3v (Docent: RKW) Foutieve samentrekkingen Week 25 t/m 36 kunnen herkennen en corrigeren. Onderdeel: Grammatica Zinsdelen Nieuw Nederlands 3 vwo 5 e editie

Nadere informatie

Evalueren Inleiding projectdoelstelling Evalueren is geen doel op zich TIPS! vakgroep leerlijn leerlingen en ouder(s)

Evalueren Inleiding projectdoelstelling Evalueren is geen doel op zich TIPS! vakgroep leerlijn leerlingen en ouder(s) Evalueren Inleiding In het leerplan techniek 1b en A-stroom vind je info i.v.m. evalueren. Het is belangrijk dat je vooraf deze tekst even doorneemt. Aanvullend willen we je met dit document extra informatie

Nadere informatie

Naam: Mijn doelenboekje. Grammatica. Werelden - Eilanden - Dorpen 5 / 6 / 7 / 8.

Naam: Mijn doelenboekje. Grammatica. Werelden - Eilanden - Dorpen 5 / 6 / 7 / 8. Naam: Mijn doelenboekje Grammatica Werelden - Eilanden - Dorpen 5 / 6 / 7 / 8 www.gynzy.com Inhoud & Legenda In dit doelenboekje zijn de volgende Werelden te vinden: Taalkundige ontleding...3 Redekundige

Nadere informatie

Z I N S O N T L E D I N G

Z I N S O N T L E D I N G - 1 - Z I N S O N T L E D I N G Waarom is zinsontleding zo belangrijk? Elke scholier op de middelbare school maar ook de kinderen op de lagere school, komen veelvuldig met zinsontleding in aanraking, eigenlijk

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek.

Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek. Mogelijke opdrachten voor een vakgroep techniek. In kolom 1 vind je 61 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep Techniek. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan welke items

Nadere informatie

~ 1 ~ selecteren. (LPD 1,8,27) (LPD 13,22,23,27)

~ 1 ~ selecteren. (LPD 1,8,27) (LPD 13,22,23,27) ~ 1 ~ Functionele taalvaardigheid/ tekstgeletterdheid Eindtermen (P)AV voor 2 de graad SO 3 de graad SO 3 de jaar 3 de graad SO DBSO niveau 2 de graad DBSO niveau 3 de graad DBSO niveau 3 de jaar 3 de

Nadere informatie

PEILPROEVEN WISKUNDE TWEEDE GRAAD ASO. 1 De resultaten

PEILPROEVEN WISKUNDE TWEEDE GRAAD ASO. 1 De resultaten PEILPROEVEN WISKUNDE TWEEDE GRAAD ASO 1 De resultaten Op 9 mei 2012 werden door de overheid de resultaten meegedeeld van de peilproeven over (een deel van) de eindtermen wiskunde van de tweede graad aso

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep technologische opvoeding.

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep technologische opvoeding. Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep technologische opvoeding. In kolom 1 vind je 61 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep TO. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Heilig Hartcollege te WEZEMBEEK-OPPEM

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Heilig Hartcollege te WEZEMBEEK-OPPEM Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

2.3 Literatuur. 1.4.2 Schriftelijke vaardigheden 1.4.2.1 Lezen LES GODVERDOMSE DAGEN OP EEN GODVERDOMSE BOL LEERPLAN ALGEMEEN:

2.3 Literatuur. 1.4.2 Schriftelijke vaardigheden 1.4.2.1 Lezen LES GODVERDOMSE DAGEN OP EEN GODVERDOMSE BOL LEERPLAN ALGEMEEN: LES GODVERDOMSE DAGEN OP EEN GODVERDOMSE BOL ALGEMEEN: p.8 2.3 Literatuur In onze leerplannen is literatuur telkens als een aparte component beschouwd, meer dan een vorm van leesvaardigheid. Na de aanloop

Nadere informatie

Didactiek. Didactiek. Algemeen gedeelte Initiator. Inleiding: Bouwstenen van het didactisch proces

Didactiek. Didactiek. Algemeen gedeelte Initiator. Inleiding: Bouwstenen van het didactisch proces Didactiek Algemeen gedeelte Initiator 1 Overzicht van de presentatie Didactiek Inleiding: Bouwstenen van het didactisch proces Bouwsteen 1: De context Bouwsteen 2: De sportbeoefenaars Bouwsteen 3: Doelen

Nadere informatie

semester 1 semester 2 40% 60%

semester 1 semester 2 40% 60% Nederlands eerste graad 1 ste jaar en 2 de jaar spreken luisteren, kijken schrijven lezen (literair en zakelijk / woordenschat) taalsysteem (spelling, zinsleer, woordleer) 1 spreken luisteren, kijken schrijven

Nadere informatie

Onze-Lieve-Vrouwlyceum Genk Lycipedia: Beter leren CAPUT TERTIUM TAALSTUDIE

Onze-Lieve-Vrouwlyceum Genk Lycipedia: Beter leren  CAPUT TERTIUM TAALSTUDIE CAPUT TERTIUM TAALSTUDIE STRUCTUUR VAN DE ZIN: DE BIJVOEGLIJKE BEPALING Pegasus p. 78-79 We kunnen een zin verdelen in... Sommige zinsdelen kunnen verder onderverdeeld worden in... Het belangrijkste woord

Nadere informatie

LESSTOF. Ontleden en Benoemen

LESSTOF. Ontleden en Benoemen LESSTOF Ontleden en Benoemen 2 Lesstof Ontleden en Benoemen INHOUD INLEIDING... 4 DOELGROEP... 5 STRUCTUUR... 6 INHOUD ONTLEDEN EN BENOEMEN 1... 10 INHOUD ONTLEDEN EN BENOEMEN 2... 17 Lesstof Ontleden

Nadere informatie

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS

Vwo+ en Gymnasium WINKLER PRINS Met kop en schouder Vwo+ en Gymnasium OP WINKLER PRINS Grieks en Latijn geven je diploma een gouden randje! Is vwo+ of het gymnasium wat voor jou? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, moet je jezelf de

Nadere informatie

De bovenkamer. Josée Coenen. een kleurrijke grammatica van het Nederlands. colofon

De bovenkamer. Josée Coenen. een kleurrijke grammatica van het Nederlands. colofon Josée Coenen De bovenkamer een kleurrijke grammatica van het Nederlands colofon Dit overzicht is samengesteld door Josée Coenen, auteur van De bovenkamer. Vormgeving Marjo Starink Bazalt 2016 Voor meer

Nadere informatie

jaarplan Latijn 4 lestijden.xlsx

jaarplan Latijn 4 lestijden.xlsx Referentie leerplan : D/2011/7841/001 JAARPLAN LATIJN EERSTE GRAAD EERSTE JAAR 4 UUR PER WEEK Handboek : Ars Legendi Vestibulum: taalboek, leesboek, woordenlijst Voeten: Bij het begin van elke les worden

Nadere informatie

Drie maal taal. Taal beschouwen in realistische situaties

Drie maal taal. Taal beschouwen in realistische situaties Ronde 3 Joost Hillewaere Eekhoutcentrum Contact: joost.hillewaere@kuleuven-kulak.be Drie maal taal. Taal beschouwen in realistische situaties 1. Inleiding Waarom leren kinderen taal op school? Taal heeft

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep mode In kolom 1 vind je 68 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep mode. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën. Duid in kolom 2 aan welke items je reeds

Nadere informatie

Studierichtingen voor de derde graad

Studierichtingen voor de derde graad Studierichtingen voor de derde graad In de derde graad bestaan alle richtingen, behalve humane wetenschappen uit twee hoofddomeinen. Er wordt naast de algemene basis gekozen voor een pakket vakken dat

Nadere informatie

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem

Taalvaardigheid Preventie en remediëring. -betrokkenheid verhogende werkvormen creëren -een maximale -herformuleren de lln het probleem Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET LEREN LEREN EN GOK Voet@2010 leren leren en thema s gelijke onderwijskansen Socio-emotionele ontwikkeling (1ste graad)

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Moderne Vreemde Talen

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Moderne Vreemde Talen Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep Moderne Vreemde Talen In kolom 1 vind je 49 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep MVT (Frans, Engels, Duits). Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Schooljaar 2015 2016 Nederlands havo vwo 1 Lesperiode: 1 week 36 t/m week 38 Hoofdstuk: Spelling H 2 t/m 6 De stam van het werkwoord Splitsbare werkwoorden Persoonsvorm tegenwoordige tijd en de bijbehorende

Nadere informatie

Stap voor stap Latijn leren (en) lezen in het eerste jaar

Stap voor stap Latijn leren (en) lezen in het eerste jaar Stap voor stap Latijn leren (en) lezen in het eerste jaar Marjan Hillewaere ENW AUGent, 6/11/ 13 Studiedag Taal en Tekst. De rol van taalbeschouwing in het klassieketalenonderwijs. Latijn leren (en) lezen

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Onderdeel: Hoofdstuktoets [Je leert over] onderwerp, deelonderwerpen en hoofgedachte. 2F Ik kan onderwerp en deelonderwerpen van een tekst vinden. 2F Ik kan de hoofdgedachte van een tekst vinden. 2F Ik

Nadere informatie

Formuleren voor gevorderden

Formuleren voor gevorderden Formuleren voor gevorderden Het Muiswerkprogramma Formuleren voor Gevorderden is gemaakt voor leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en voor leerlingen in mbo en hbo voor wie vaardigheden

Nadere informatie

BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN

BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN BINNENKLASDIFFERENTIATIE IN WISKUNDELESSEN - Situering - Lkr over binnenklasdifferentiatie - Binnenklasdifferentiatie? - Leerplannen - Binnenklasdifferentiatie in wiskunde Hilde De Maesschalck 8 oktober

Nadere informatie

Formuleren voor gevorderden

Formuleren voor gevorderden Formuleren voor gevorderden Het Muiswerkprogramma Formuleren voor Gevorderden is gemaakt voor leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en voor leerlingen in mbo en hbo voor wie vaardigheden

Nadere informatie

2 Правописание Spelling 11 Hoofdletters en kleine letters 11 Klinkers na de sisklanken ж, ч, ш, щ / г, к, х / ц 12 Interpunctie 12

2 Правописание Spelling 11 Hoofdletters en kleine letters 11 Klinkers na de sisklanken ж, ч, ш, щ / г, к, х / ц 12 Interpunctie 12 Inhoudsopgave 1 Русский алфавит Het Russische alfabet 10 2 Правописание Spelling 11 Hoofdletters en kleine letters 11 Klinkers na de sisklanken ж, ч, ш, щ / г, к, х / ц 12 Interpunctie 12 3 Фонетика Fonetiek

Nadere informatie

Woordsoorten. Nederlands. Aanwijzend voornaamwoord. Onderschikkend voegwoord. Persoonlijk voornaamwoord. Betrekkelijk voornaamwoord

Woordsoorten. Nederlands. Aanwijzend voornaamwoord. Onderschikkend voegwoord. Persoonlijk voornaamwoord. Betrekkelijk voornaamwoord Woordsoorten Nederlands Aanwijzend voornaamwoord Betrekkelijk voornaamwoord Bezittelijk voornaamwoord Bijvoeglijk gebruikt werkwoord Bijvoeglijk naamwoord Bijwoord Bijzin Hoofdzin Hulpwerkwoord Koppelwerkwoord

Nadere informatie

EINDTERMEN Bosbiotoopstudie

EINDTERMEN Bosbiotoopstudie EINDTERMEN Bosbiotoopstudie Eerste graad A-stroom Vakgebonden eindtermen aardrijkskunde De mens en het landschap Het landelijk landschap 22 milieueffecten opnoemen die in verband kunnen gebracht worden

Nadere informatie

Programma van Toetsing Onderbouw. Leerjaar 3 vwo. Grotius College. Schooljaar 2015-2016

Programma van Toetsing Onderbouw. Leerjaar 3 vwo. Grotius College. Schooljaar 2015-2016 Programma van Toetsing Onderbouw Leerjaar 3 vwo Grotius College Schooljaar 05-06 GROTIUS COLLEGE DELFT 05-06 Vak: Aardrijkskunde Methode: De Geo Selectie leerstof/ paragrafen uit De Geo hoofdstukken t/m

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Fictie Klas: MH-1 Lesperiode:1 Taalportfolio In je taalportfolio komen 5 opdrachten die gedurende het jaar worden uitgedeeld en uitgelegd. In de eerste rapportperiode worden de eerste 3 opdrachten beoordeeld

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Klas: IG3v (Docent: RKW) Foutieve samentrekkingen Week 25 t/m 36 kunnen herkennen en corrigeren. Onderdeel: Grammatica Zinsdelen Nieuw Nederlands 3 vwo 5 e editie Hoofdstuk 5 Klare Taal Extra Lijst onregelmatige

Nadere informatie

(werkwoordelijk gezegde)

(werkwoordelijk gezegde) Grammatica 1F Grammatica 1F bestrijkt de basisregels van de Nederlandse grammatica die op de basisschool worden aangeleerd en waarmee in het voortgezet onderwijs meestal nog wordt geoefend. Doelgroepen

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Onderdeel: Grammatica zinsdelen 1F Grammaticale kennis: onderwerp, lijdend voorwerp, hoofdzin, bijzin, gezegde, persoonsvorm. 1E Grammaticale kennis: meewerkend voorwerp. 2E Grammaticale kennis: bijwoordelijke

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Klas: IG3v (docent RKW) Week 1 t/m week 12 Nieuw Nederlands. 3 vwo. 5 e editie Onderdeel Grammatica Zinsdelen 1 en 2 2 uur per week Weten wat de volgende begrippen inhouden: - enkelvoudige zinnen - samengestelde

Nadere informatie

Leerplannen Nederlands en vreemde talen in de eerste graad

Leerplannen Nederlands en vreemde talen in de eerste graad Aartsbisdom Mechelen-Brussel Vicariaat Onderwijs. Diocesane Pedagogische Begeleiding Secundair Onderwijs Leerplannen Nederlands en vreemde talen in de eerste graad Guy De Becker, Geert Hellemans, Marleen

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Pagina 1 van 5 EVALUEREN. 1 Procesevaluatie versus productevaluatie

Pagina 1 van 5 EVALUEREN. 1 Procesevaluatie versus productevaluatie Pagina 1 van 5 1 Procesevaluatie versus productevaluatie Procesevaluatie: richt zich op de kwaliteit van het leerproces en probeert dus het leerproces van de leerlingen en het onderwijsproces (het didactisch

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

LEERPLANSTUDIE Tweede graad TSO/KSO leerplan d

LEERPLANSTUDIE Tweede graad TSO/KSO leerplan d LEERPLANSTUDIE Tweede graad TSO/KSO leerplan d 1 Leerplannen Eerste graad A-stroom (D/2009/7841/003) In voege sinds 1 september 2009 Tweede graad KSO/TSO (D/2002/0279/048) In voege sinds 1 september 2002

Nadere informatie

Sint-Jan Berchmanscollege

Sint-Jan Berchmanscollege Sint-Jan Berchmanscollege Infobrochure Klassieke Talen (2de en 3de graad ASO) Leerlingprofiel Je leest graag, je wil je taalvaardigheid versterken, en je hebt interesse in cultuur en maatschappij? Een

Nadere informatie

Spoor je leerlingen dus aan om een verzorgde taal te hanteren tijdens en buiten de lessen. Je maakt hen enkel sterker!

Spoor je leerlingen dus aan om een verzorgde taal te hanteren tijdens en buiten de lessen. Je maakt hen enkel sterker! Jongeren en chattaal geen probleem, standaardtaal is ook een must in ons systeem! September Aandacht voor Standaardnederlands Taal verbindt en maakt van een groep mensen een samenleving. Een rijke taal

Nadere informatie

Formuleren voor gevorderden

Formuleren voor gevorderden Formuleren voor gevorderden Het programma Formuleren voor Gevorderden is gemaakt voor leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en voor leerlingen in mbo en hbo voor wie vaardigheden op het

Nadere informatie

Leren van woorden Herhalen en consolideren van kennis van woorden uit leerjaar 1 en 2.

Leren van woorden Herhalen en consolideren van kennis van woorden uit leerjaar 1 en 2. Leerlijn Latijn Leerjaar 3 ( zelfstandige gymnasia klas 3, scholengemeenschap klas 4) - heeft betrekking op leerstof - heeft betrekking op vaardigheden Kernconcept Inhoud Eisen aan de leerling Activiteit

Nadere informatie

Brochure Begrijpend lezen VMBO 1

Brochure Begrijpend lezen VMBO 1 Brochure Begrijpend lezen VMBO 1 Brochure Begrijpend lezen VMBO 2 Inleiding Het belang van begrijpend lezen kan nauwelijks overschat worden. Het niveau van begrijpend lezen dat kinderen aan het einde van

Nadere informatie

Taalbeschouwing nieuwe stijl: materiaal prof. Coppen uitgetest in de klas

Taalbeschouwing nieuwe stijl: materiaal prof. Coppen uitgetest in de klas . Taalbeschouwing Ronde 4 Marinka Marinus & Ann De Vuyst Mariagaard, Wetteren Contact: marinka.marinus@mariagaard.be ann.devuyst@mariagaard.be Taalbeschouwing nieuwe stijl: materiaal prof. Coppen uitgetest

Nadere informatie

Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing:

Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing: PIT IG3havo 2018-2019 Vak: Nederlands Trimester 1 Onderdeel: Grammatica Zinsdelen -- RKW Algemene informatie: Wat moet je kennen: Wat moet je kunnen: Toetsing: Lesperiode: 1 Week 1 t/m 12 Aantal lessen

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) Week 1 t/m week 12 Nieuw Nederlands. 3 vwo. 5 e editie Onderdeel Grammatica Zinsdelen en Grammatica Woordsoorten 1 en 2 2 uur per week Additionele methode: Klare taal plus Weten wat de volgende begrippen

Nadere informatie

Voorscholingstraject: visie op leren. Sessie 2

Voorscholingstraject: visie op leren. Sessie 2 Voorscholingstraject: visie op leren Sessie 2 Dagindeling Visie op leren: uiteenzetting Inoefenen m.b.t. visie op leren Opdracht: Uitwisseling praktijkvoorbeelden in functie van nieuw leerplan (reeds vertrouwde

Nadere informatie

A-STROOM. Grieks-Latijn. eerste graad 2010/17/1//D LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. tweede leerjaar. (vervangt 2002/026)

A-STROOM. Grieks-Latijn. eerste graad 2010/17/1//D LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. tweede leerjaar. (vervangt 2002/026) LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vak: AV Grieks 2 lt/w Basisoptie: Grieks-Latijn Onderwijsvorm: Graad: Leerjaar: A-STROOM eerste graad tweede leerjaar Leerplannummer: 2010/009 Nummer inspectie: (vervangt 2002/026)

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Sint-Michiel Middenschool te LEOPOLDSBURG

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Sint-Michiel Middenschool te LEOPOLDSBURG Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Wat stelt de doorlichting vast? Enkele voorbeelden:

Wat stelt de doorlichting vast? Enkele voorbeelden: Werken aan leerlijnen De nieuwe leerplannen zijn nu van kracht in het basisonderwijs, in de eerste en de tweede graad. Dit is een geschikt moment om leerlijnen opnieuw te bekijken of uit te werken. Wat

Nadere informatie

1. Algemene situering van de cursus NCZ leraar secundair onderwijs-groep 1 2. Doel van de cursus NCZ

1. Algemene situering van de cursus NCZ leraar secundair onderwijs-groep 1 2. Doel van de cursus NCZ 1. Algemene situering van de cursus NCZ leraar secundair onderwijs-groep 1 De cursus niet-confessionele zedenleer (NCZ) in de opleiding leraar secundair onderwijsgroep 1 (LSO-1) sluit aan bij de algemene

Nadere informatie

NEDERLANDS. Zijn er nog vragen?

NEDERLANDS. Zijn er nog vragen? NEDERLANDS Zijn er nog vragen? Als begeleider talen krijgen we dagelijks vragen en bedenkingen rond leerplannen, ondersteunende documenten, extra informatie over het vak, evaluatie, didactiek, zorg en

Nadere informatie

Techniek Explora leerplan GO! 2015

Techniek Explora leerplan GO! 2015 Techniek Explora leerplan GO! 2015 Wat wil ik u met deze presentatie vertellen? Techniek Explora conform nieuw leerplan: een analyse - Visie - Competenties - Ondersteunende kennis - Begrippen - Evaluatie

Nadere informatie

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT)

Programma van Inhoud en Toetsing (PIT) 2016-2017 Vak: Nederlands Klas: vmbo-tl 2 Onderdeel: Spelling 1 & 2 Digitale methode 1F Spelling: verdubbeling en verenkeling. 1F Spelling: vorming van het bijvoeglijk naamwoord. 1F Werkwoordspelling waarvan

Nadere informatie

Eerste graad A-stroom

Eerste graad A-stroom EINDTERMEN en ONTWIKKELINGSDOELEN Vijverbiotoopstudie Eerste graad A-stroom Vakgebonden eindtermen aardrijkskunde Het natuurlijk milieu Reliëf 16* De leerlingen leren respect opbrengen voor de waarde van

Nadere informatie