SECUNDAIR ONDERWIJS ASO/TSO. tweede graad. eerste en tweede leerjaar. Sport SPECIFIEK GEDEELTE. Opties met een pool topsport. EX-s.

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SECUNDAIR ONDERWIJS ASO/TSO. tweede graad. eerste en tweede leerjaar. Sport SPECIFIEK GEDEELTE. Opties met een pool topsport. EX-s."

Transcriptie

1 SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: ASO/TSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Sport SPECIFIEK GEDEELTE optie(s) Opties met een pool topsport Vak: AV Sport (topsport: triatlon-duatlon) 12/12 lt/w Vakkencode: EX-s Leerplannummer: 2005/100 nieuw Nummer inspectie: 2005 / 36 // 1 / T / SG / 1 / II / / V/06

2 ASO/TSO 2e graad topsport 2 INHOUD Visie... 3 Beginsituatie... 4 Algemene doelstellingen... 5 Leerplandoelstellingen... 6 Niveau Niveau leerinhouden Niveau Niveau Pedagogisch-didactische wenken en timing Minimale materiële vereisten Evaluatie... 19

3 ASO/TSO 2e graad topsport 3 VISIE De Vlaamse Triatlon en Duatlon Liga wil talentvolle tri-en duatleten in een perfect topsportkader en een topsportvriendelijk milieu 1 brengen, waardoor ze triatlon en duatlon op het hoogste niveau 2 kunnen aanbieden dank zij kwaliteitsvolle begeleiding, zowel naar personen 3 als naar accommodatiemogelijkheden. 4 (1) 1 Studie en topsport op een gezonde en harmonieuze wijze laten samenwerken. (2) 2 Belgische top, Europese top, Wereldtop en Olympische Spelen (3) 3 Trainer (s) A triatlon/duatlon die op een kwaliteitsvolle en constructieve manier de talentvolle jongeren begeleiden op de verschillende disciplines van onze sport. (4) Optimaal zwembad, ideale looppiste, fietsmogelijkheden met diverse parcours, fitness, medische ondersteuning, ontspanning

4 ASO/TSO 2e graad topsport 4 BEGINSITUATIE Om in aanmerking te komen als topsporter tria- en/of als duatleet moet de atleet voldoen aan bepaalde prestatiecriteria. Deze criteria werden door de topsportcel 1 van de Vlaamse Triatlon en Duatlon Liga opgesteld. De geselecteerde tria-en duatleten moeten tot de top van België behoren in hun leeftijdscategorie. Criteria: - de WINNAARS van de Superprestige Jeugdcup junioren en jeugd A B; - de Belgische KAMPIOENEN jeugd A en B; - zij die volgens de topsportcel potentiëlen voor komende Olympische Spelen zijn (triatlon); o bepalende factoren: triatlon-duatlonprestaties in het buitenland; zwemkwaliteit (triatlon) en loopkwaliteit (duatlon) aan de hand van testen - zij die volgens de topsportcel potentiëlen zijn voor een top 10 plaats tijdens de Europese kampioenschappen of een top 16 plaats tijdens de wereldkampioenschappen (triatlon - duatlon); o bepalende factoren: triatlon-duatlonprestaties in het buitenland; zwemkwaliteit (triatlon) en loopkwaliteit (duatlon) aan de hand van testen Daarnaast worden er mogelijks nog een aantal bijkomende factoren geëvalueerd die bepalend zijn voor succes of geen succes. 2 specifieke testen per onderdeel: o de zwemcapaciteit; 100m 400m o loopcapaciteit; 400m 1500m lichaamsbouw; inspanningstest (VO2max/kg, Lactaattest ); interview (mentale test). 1 Topsportcel : bestaat uit specialisten van de triatlon en duatlonsport : Sporttechnisch coördinator, de bondsdokter, de mentale trainer, de sportfysiologische trainer, een vertegenwoordiger van de trainersvereniging en 2 vertegenwoordigers van de topatleten (triatlon-duatlon). Deze cel zal bij de definitieve toekenning aangevuld worden met een vertegenwoordiger van het BLOSO en het BOIC. 2 Zowel bij de kampioenen als bij de winnaars van de jeugdcup zal rekening gehouden worden met het deelnemersveld van de wedstrijden en het kampioenschap. Mogelijks zal er een bijkomende test gedaan worden om de kwaliteit van de atleet te kennen en aldus danig hem/haar ook terecht het statuut toe te kunnen kennen. (maw de topsportcel houdt rekening met het niveau en is gemachtigd om ondanks een n 1 of een Belgische titel de atleet toch niet op te nemen, gezien de kwaliteit te laag zou kunnen zijn of een atleet wordt toegevoegd aan de groep van topsporters)

5 ASO/TSO 2e graad topsport 5 ALGEMENE DOELSTELLINGEN - De talentvolle jonge tria- en duatleten van Vlaanderen via een selectiesysteem bij elkaar brengen in een kwaliteitsvolle (topsport)afdeling van een (topsport)school. - De leerlingen een leerpakket aanbieden waarbij studie en topsport (triatlon/duatlon) harmonieus verdeeld worden (2) met het oog op: o een top sportieve carrière uit te bouwen door de extrasportieve mogelijkheden (2a); o een kwaliteitsvolle non-sportieve carrière door de theoretische studie uit te bouwen (2b). - De leerlingen in optimale accommodatieomstandigheden brengen (3): o om triatlon en duatlon perfect uit te oefenen. (3a); o om de studies (schools en naschools) optimaal te kunnen uitvoeren (3b); o om de vrije tijd verantwoord te kunnen gebruiken (3c): naar voeding toe (goede keuken) (3c1); naar ontspanning en rust (goede verblijfsfaciliteiten) (3c2). - De leerlingen de mogelijkheden aanbieden om de beschikbare en eventueel extra tijd optimaal te gebruiken (4): o via een aangepaste lessentabel = binnenlessentabel (4a); o via extra lestijden = buitenlessentabel (4b); o door het aanbieden van stagemogelijkheden (binnen-en buitenland) en deelnamen aan wedstrijden (binnen-en buitenland) (4c). - De leerlingen trainen onder deskundige begeleiding triatlon en/of duatlon (5): o trainingstechnisch (5a); o sportfysiologisch en biomechanisch (5b); o medisch en paramedisch (5c); o mentaal (5d). - De leerlingen doorstroming naar het universitair en hoger niet-universitair onderwijs aanbieden (toekomstmogelijkheden).

6 ASO/TSO 2e graad topsport 6 LEERPLANDOELSTELLINGEN NIVEAU 1 ET LO DSET De leerlingen kunnen 3,6,7,8 1,2 zwemmen, fietsen en lopen op een kwalitatieve wijze. 3,4,5,6,7,8 1,2 de verschillende stijlen (zwem-crawl/loop/fiets) goed uitvoeren. 3,4,5,6,7,8 1,2 een goede crawlbeweging uitvoeren. 3,4,5,6,7,8 1,2,4,6 een bewegingsanalyse herkennen en toepassen bij de verschillende bewegingsvormen van triatlon en duatlon. 4,5 1,2,4 het leerproces nodig bij het zwemmen (crawl), het fietsen en het lopen toepassen tijdens de diverse lessen. 6,7,27 1 minimum een afstand van 2000m zwemmen, lopen en 50km fietsen. 3,4,6,7,8 1 stijloefeningen en drills/skils goed uitvoeren ten voordele van goede prestaties. 7,8, 28 2 de basiseigenschappen (uithouding, snelheid, kracht, lenigheid en weerstand), eventueel specifiek per sport (zwemmen, fietsen en lopen) correct uitvoeren. 3,7,8 2 oefeningen uitvoeren ten behoeve van de vormspanning nodig voor de verschillende sporten. 4,5,27 4 besluiten trekken en beslissingen nemen tijdens oefeningen en wedstrijdvormen ten behoeve van zichzelf. 3,4, 24,25, 29 4,5 besluiten trekken en beslissingen nemen tijdens oefeningen en wedstrijdvormen ten behoeve van anderen. 7,1,6 5 situaties inschatten waardoor betere resultaten bereikt kunnen worden. 18,19,23 3 op hun voeding letten waardoor ze een gezond en optimaal leven leiden het belang aantonen van ergonomie en een gevarieerde zithouding aannemen in leef- en werkomgeving. 1,2,20 3 een helm dragen alsook de fiets volledig in orde brengen ten behoeve van de veiligheid van zichzelf en anderen. 18,21 3,5 kunnen voor, tijdens en na het zwemmen zorgen voor de noodzakelijke maatregelen die ten goede komen van de gezondheid en hygiëne. 7,8,22,9 1,2,3,4,5 via gymnastiek, ritmiek en andere houdingsbevorderende sporten werken aan hun houding alsook aan de bewegingsmogelijkheden die ten goede komen voor de triatlon/duatlonprestaties 7,8,9,10, 11 2,3 hun algemene en specifieke vaardigheden verbeteren. 7,14,15 2 hun oog-hand coördinatie en oog-voetcoördinatie verbeteren door het beoefenen van bal- en slagsporten.

7 ASO/TSO 2e graad topsport 7 ET LO DSET De leerlingen kunnen 13,29, 30 5 respect tonen voor tegenstanders tijdens spelvormen en wedstrijdvormen. 17,23,24 1,2,3 mountain biken en oriëntatielopen in de natuur, waarbij genieten van de natuur alsook respect hebben voor de natuur een centrale plaats krijgt. 28,21 1,2,4 voldoende sport en rust met elkaar perfect combineren. 3,4,6,26 1,4 intensieve en extensieve trainingen/lessen naar eigen mogelijkheden inschatten en uitvoeren. 4,15,26,30 1,2,4 verschillende spelvormen en wedstrijden met respect voor de reglementen uitvoeren. 1,2, 30 5 hun materiaal waarmee ze sporten alsook de accommodatie waarin ze sporten respecteren. 7,16 1,2 al spelenderwijs en op muziek de conditie trainen op de fiets. 18,19,21,2 3,28 3,4 voldoende aandacht schenken aan de gevolgen van veelzijdig te sporten waardoor hygiëne een belangrijke rol speelt.

8 ASO/TSO 2e graad topsport 8 NIVEAU 2 ET LO DSET LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen 3,6,7,8 1,2 zwemmen, fietsen en lopen op een kwalitatieve wijze waarbij de perfectie benaderd wordt. 3,4,5,6,7,8 1,2 de verschillende stijlen (zwem-crawl/loop/fiets) perfect uitvoeren. 3,4,5,6,7,8 1,2 een goede crawlbeweging op een hoogstaande manier uitvoeren. 3,4,5,6,7,8 1,2,4,6 een bewegingsanalyse toepassen bij de verschillende bewegingsvormen van triatlon en duatlon. 4,5 1,2,4 het leerproces nodig bij het zwemmen (crawl), het fietsen en het lopen op een perfecte wijze toepassen tijdens de diverse lessen. 6,7,27 1 minimum een afstand van 2000m zwemmen, lopen en 50km fietsen. 3,4,6,7,8 1 stijloefeningen en drills/skils perfect uitvoeren ten voordele van de komende topprestaties. 7,8, 28 2 de basiseigenschappen (uithouding, snelheid, kracht, lenigheid en weerstand), eventueel specifiek per sport (zwemmen, fietsen en lopen) correct uitvoeren. 3,7,8, 2 oefeningen uitvoeren ten behoeve van de vormspanning nodig voor de verschillende sporten. 4,5,27 4 besluiten trekken en beslissingen nemen tijdens oefeningen en wedstrijdvormen ten behoeve van zichzelf. 3,4, 24,25, 29 4,5 besluiten trekken en beslissingen nemen tijdens oefeningen en wedstrijdvormen ten behoeve van anderen. 7,1,6 5 situaties inschatten waardoor betere resultaten bereikt kunnen worden. 18,19,23 3 op hun voeding letten waardoor ze een gezond en optimaal leven leiden het belang aantonen van ergonomie en een gevarieerde zithouding aannemen in leef- en werkomgeving. 1,2,20 3 een helm dragen alsook de fiets volledig in orde brengen ten behoeve van de veiligheid van zichzelf en anderen. 18,21 3,5 kunnen voor, tijdens en na het zwemmen zorgen voor de noodzakelijke maatregelen die ten goede komen van de gezondheid en hygiëne. 7,8,22,9 1,2,3,4,5 via gymnastiek, ritmiek en andere houdingsbevorderende sporten werken aan hun houding alsook aan de bewegingsmogelijkheden die ten goede komen voor de triatlon/duatlonprestaties. 7,8,9,10, 11 2,3 hun algemene en specifieke vaardigheden verbeteren. 7,14,15 2 hun oog-hand coördinatie en oog-voetcoördinatie verbeteren door het beoefenen van bal- en slagsporten. 13,29, 30 5 respect tonen voor tegenstanders tijdens spelvormen en wedstrijdvormen.

9 ASO/TSO 2e graad topsport 9 ET LO DSET LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen 17,23,24 1,2,3 mountain biken en oriëntatielopen in de natuur, waarbij genieten van de natuur alsook respect hebben voor de natuur een centrale plaats krijgt. 28,21 1,2,4 voldoende sport en rust met elkaar perfect combineren. 3,4,6,26 1,4 intensieve en extensieve trainingen/lessen naar eigen mogelijkheden inschatten en uitvoeren. 4,15,26,30 1,2,4 verschillende spelvormen en wedstrijden met respect voor de reglementen uitvoeren. 1,2, 30 5 hun materiaal waarmee ze sporten alsook de accommodatie waarin met sporten respecteren. 7,16 1,2 al spelenderwijs en op muziek de conditie trainen op de fiets. 18,19,21,2 3,28 3,4 voldoende aandacht schenken aan de gevolgen van veelzijdig te sporten, waardoor hygiëne een belangrijke rol speelt.

10 ASO/TSO 2e graad topsport 10 LEERINHOUDEN NIVEAU 1 LEERINHOUDEN Zwemmen: verfijnen van de verschillende zwemslagen met accent op de crawl. (wekelijks 4 lt.) Schoolslag rugslag dolfijn Techniek: Duikstart 1000m-2000m-3000m Synchroon zwemmen met diverse wrik en stijloefeningen Duozwemmen Oefenstof basiseigenschappen: Uithouding snelheid versnelling Krachttraining bovenste ledenmaten en schoudergordel Lenigheid schouders Vormspanning Mentale training Tactiekbespreking

11 ASO/TSO 2e graad topsport 11 LEERINHOUDEN Lopen: loopscholing. (wekelijks 2 lestijden tot 4 lestijden afhankelijk van de seizoenen) Correcte loophouding/voeten plaatsen Schoeisel Blessurepreventie Fietsen: Fietsscholing (wekelijks 2 tot 4 lestijden afhankelijk van de seizoenen.) - Correcte fietshouding - Fietsafstellingen - Bochten nemen - Beklimmingen en afdalingen - Versnellingen efficiënt leren gebruiken Fietsuithouding en weerstand

12 ASO/TSO 2e graad topsport 12 LEERINHOUDEN Andere sporten met link naar triatlon/duatlon (verdeeld over 2 lestijden wekelijks!) Gymnastiek: fitness houding en rugscholing vormspanning aanleren van basisvaardigheden (koprol-kopstand-sprong) (14 lestijden) - Krachttraining - Rugscholing en houding - koprol/ kopstand/tussensprong over plint (brdte) Balsporten: 1. Volleybal (6 lestijden per jaar) 2. Basketbal (6 lestijden per jaar) voetbal (6 lestijden per jaar) handbal (6 lestijden per jaar) - Volleybal: ploegspel opslag,bovenhandse toets en onderhandse toets - Basketbal: ploegspel 1 tegen 1 spelsituatie, borstpas, botspas en lay-up - Voetbal: ploegspel verschillende traptechnieken - Handabal: ploegspel verschillende passen en worpen Slagsporten: badminton (4 lestijden per jaar) tafeltennis (4 lestijden per jaar) - Badminton:spel 1-1 en 2-2: bovenhandse en onderhandse slag opslag - Tafeltennis: spel 1-1 en 2-2: forhand en backhand - opslag Atletiek: Loopoefeningen springoefeningen (tot hoogspringen en verspringen) uithouding (10 lestijden per jaar) - Loopscholing - Springoefeningen (verspringen en hoogspringen) Ritmiek en dans: bewegen op muziek (zwemmen, fietsen-spinnen, lopen ) (6 lestijden per jaar) - Spinnen op muziek - Synchroon zwemmen Zelfverdediging Natuursporten: - Mountainbike - Oriëntatielopen

13 ASO/TSO 2e graad topsport 13 NIVEAU 2 LEERINHOUDEN Zwemmen: Optimaliseren van de verschillende zwemslagen met accent op de crawl. (wekelijks 4 lestijden) Schoolslag rugslag dolfijn Techniek: Verschillende starten: duikstart, diepwaterstart, loopstart Openwaterzwemmen Ademhalingstechniek links-rechts ademen Tweetakt zestakt beenslag Keerpunten boeien In de benen zwemmen Synchroon zwemmen met diverse wrik en stijloefeningen Duozwemmen en groepszwemmen Oefenstof basiseigenschappen: Uithouding snelheid versnelling Krachttraining bovenste ledenmaten en schoudergordel Lenigheid schouders Vormspanning Mentale training Tactiekbespreking

14 ASO/TSO 2e graad topsport 14 LEERINHOUDEN Lopen: loopscholing met aandacht op correcte looptechniek en uithouding. (wekelijks 2 lestijden tot 4 lestijden afhankelijk van de seizoenen) Techniek: Starttechniek (link naar 100m spurt, gewone start ) Verschillende vormen van training: Intervaltraining Fartleg Ademhalingstechniek 100m, 200m, 400m, 1500m, 3000m Veldlopen Afstootfase in combinatie met armbeweging Bewegen op muziek: dans Oefenstof basiseigenschappen: Uithouding snelheid versnelling Krachttraining onderste ledenmaten en heupgordel Lenigheid rug en heupgordel Vormspanning Mentale training Tactiekbespreking

15 ASO/TSO 2e graad topsport 15 LEERINHOUDEN Fietsen: Fietsscholing met aandacht op uithouding (wekelijks 2 tot 4 lestijden afhankelijk van de seizoenen.) Techniek: Traptechniek Verschillende vormen van training: klimmen, dalen, tijdrijden, stayeren Bochtentechniek (pistetraining) Mountainbiken Behendigheid Muziek: Spinnen Oefenstof basiseigenschappen: Uithouding snelheid versnelling Krachttraining onderste ledenmaten en heupgordel Lenigheid rug en heupgordel Vormspanning Mentale training Tactiekbespreking Bochten lezen Parcoursbespreking

16 ASO/TSO 2e graad topsport 16 LEERINHOUDEN Andere sporten met link naar triatlon/duatlon (verdeeld over 2 lestijden wekelijks!) Gymnastiek: fitness houding en rugscholing vormspanning aanleren van basisvaardigheden (koprol-kopstand-sprong) (14 lestijden) - Krachttraining - Rugscholing en houding - Handenstand/ rad / tijgersprong over plint (brdte-lgte) Balsporten: 1. Volleybal (6 lestijden per jaar) 2. Basketbal (6 lestijden per jaar) voetbal (6 lestijden per jaar) handbal (6 lestijden per jaar) - Volleybal: ploegspel aanval en verdediging - Basketbal: ploegspel 3 tegen 3 spelsituatie, haakworp, vrijworp - Voetbal: ploegspel vrije trap hoekschop - Handabal: ploegspel sprongworp - heupworp Slagsporten: badminton (4 lestijden per jaar) tafeltennis (4 lestijden per jaar) - Badminton:spel 1-1 en 2-2 / verschillende slagen en technieken - Tafeltennis: spel 1-1 en 2-2/ verschillende slagen en technieken Atletiek: Loopoefeningen werpnummer (kogelstoten) uithouding (10 lestijden per jaar) - Loopscholing - Werpoefeningen Ritmiek en dans: bewegen op muziek (zwemmen, fietsen-spinnen, lopen ) (6 lestijden per jaar) - Spinnen op muziek - Synchroon zwemmen - Waterballet Zelfverdediging Natuursporten: - Mountainbike - Oriëntatielopen - Survivals

17 ASO/TSO 2e graad topsport 17 PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE WENKEN EN TIMING 1. Pedagogische didactische wenken: Vooraf: Triatlon bestaat uit drie sporten en duatlon uit twee sporten. Dit betekent dan ook dat de trainingsarbeid en duur tov een andere sport 3 tot 2x groter is. De 12 lestijden (waarvan 2 lestijden worden besteed aan algemene sporten zie andere sporten) zijn in feite onvoldoende om een volledige trainingsweek af te werken. Het zwemmen is zeer belangrijk in triatlon en dit zou in principe tenminste 4x per week aan beurt moeten kunnen komen (dit is 4 x 2 lestijden). Het lopen minstens 2x per week alsook het fietsen. De tijdsduur van het fietsen loopt vlug op, gezien er vlug 30 tot 60 km kan gefietst worden. Dit betekent in tijdsduur dat er vrij vlug tot min. 2 lestijden 3 lestijden per training (inclusief klaarmaken en douchen) nodig is. Daarom zal er op woensdagnamiddag een Vlaamse trainingsnamiddag georganiseerd worden in de sportaccommodatie van Faber-KUL geleidt door een A-trainer en in samenwerking met de topsportlesgever. Ook zal er een regelmatig contact zijn met de trainers van de atleten om de gehele trainingsplanning op te maken. Een digitaal trainingsagenda wordt gebruikt door de verschillende partijen om alles zo goed en concreet mogelijk op te volgen. Didactische wenken: i. Voor triatlon/duatlon wordt er individueel gewerkt voor de techniek training. 1. Differentiëring 2. Aangepaste oefenstof jongens/meisjes ii. Groepstraining voor het fietsen. Mogelijk moet er in 2 groepen (jongens/meisjes) gereden worden. Een volgwagen is mogelijk noodzakelijk. iii. Oog hebben voor de wedstrijdkalender. 1. Preparatieperiode: van september tot maart 2. Participatieperiode: begint in april-mei iv. Een winterstage om het fietsen en lopen op peil te brengen is een noodzaak. v. Het aantal uren van het fietsen en het lopen zullen variëren naargelang het seizoen (vroeg donker lang licht). vi. Vooral praktijksessies maar ook de theorie mag niet uit het oog verloren worden.

18 ASO/TSO 2e graad topsport 18 MINIMALE MATERIËLE VEREISTEN 1 A. naar accommodatie toe: vii. Indoor zwembad (25m of 50m) met banen (min.2) (Faber KUL & Stad Leuven) viii. Atletiekpiste (400m) (Faber KUL & Stad Leuven) ix. Omnisporthal (KAG Leuven & Faber KUL) 1. basketbal 2. volleybal 3. handbal 4. minivoetbal 5. badminton x. Fitness (Faber KUL) xi. Gymnastiekzaal (KAG Leuven & Faber KUL) xii. Dans-ritmiekzaal (muziekinstallatie) (KAG Leuven) xiii. Goed berijdbare wegen/gevarieerd: heuvelachtig-vlak (Omgeving Leuven) xiv. Loopparcours: bos, veld, verharde en zachte ondergrond (Omgeving Leuven) xv. Onderzoekslabo s 1. Inspanningstesten 2. Biomechanische testen (houding op de fiets, loopscholing, ) (Faber-KUL) 3. zwemtechniek-opnames (Faber-KUL) xvi. Fietsen en materialenberging (KAG Leuven) B. naar specifieke materialen toe: i. zwem: banen, plankjes, poolboy, rekkers, zwemvliezen ii. Fietsen: fiets, helm, reparatiemateriaal, pomp, fietsrollen volgwagen, fietsenrek iii. Lopen: kegels, afstandsmeter, chronometer, lactaattoestel iv. Materiaal voor andere sporten 1 Inzake veiligheid is de volgende wetgeving van toepassing: - Codex - ARAB - AREI - Vlarem. Deze wetgeving bevat de technische voorschriften die in acht moeten genomen worden m.b.t.: - de uitrusting en inrichting van de lokalen; - de aankoop en het gebruik van toestellen, materiaal en materieel. Zij schrijven voor dat: - duidelijke Nederlandstalige handleidingen en een technisch dossier aanwezig moeten zijn; - alle gebruikers de werkinstructies en onderhoudsvoorschriften dienen te kennen en correct kunnen toepassen; - de collectieve veiligheidsvoorschriften nooit mogen gemanipuleerd worden; - de persoonlijke beschermingsmiddelen aanwezig moeten zijn en gedragen worden, daar waar de wetgeving het vereist.

19 ASO/TSO 2e graad topsport 19 EVALUATIE Elke atleet zal in het begin van het schooljaar, dit is begin september waardoor de atleet nog de goede conditie heeft van het voorbije seizoen en dus deze testgegevens relevant zullen zijn, getest worden op onderstaande disciplines. Zwemmen Kwaliteit (opname) Kwantiteit Tijd op 100m Tijd op 400m Tijd op 1000m Fietsen Fietshouding (opname) Een trainingsdagboek wordt bijgehouden om de evolutie na te gaan Lopen Kwaliteit (opname) Kwantiteit Tijd op 400m Tijd op 1000m Tijd op 5000m Ook zal er een gesprek zijn met de mentale begeleider. Een gelijkaardige test zal op elk einde van een trimester worden afgenomen. Er moet een merkelijke positieve evolutie zijn tegen het einde van het schooljaar.

20 ASO/TSO 2e graad topsport 20 BIBLIOGRAFIE 1. BOEKEN ANDERSON, B., De stretchingmethode, Utrecht, Luiting DUFOUR, W., 4000 Conditieoefeningen voor thuis, school en club, Sint-Amandsberg/Gent, Publicatiefonds voor Lichamelijke Opvoeding, EDWARDS, S., Trainen met een hartslagmeter, Almere, support, 1995 HUDDLE, P., Fitness en conditie, triathlon trainingsprogramma, 2004, ISBN KLOOSTERBOER, T., Elementaire trainingsleer en trainingsmethoden, Uitgeverij De Vrieseborgh, DA Haarlem LOUWAGIE, M., Zwemmen. Van initiatie tot trainen, Sint-Amandsberg/Gent, Publicatiefonds voor Lichamelijke Opvoeding, ISBN MAGLISCHO, EW., Swimming ever faster, Mayfield Publishing, 1993 VRIJENS, J., BOURGOIS, J., LENOIR, M., Basis voor Verantwoord Trainen, 5 e en volledig herwerkte uitgave, Monografie voor LO nr. 42, Sint-Amandsberg/Gent, Publicatiefonds voor Lichamelijke Opvoeding, 2001 ZINTL, F., Basisprincipes, methodes en trainingsbegeleiding, Uitgeverij De Vrieseborch, DA Haarlen VERVAECKE, H., Reddings- en reanimatietechnieken bij verdrinking, Acco 2. BEELDMATERIAAL VIDEO CD-ROMS Body Talk stretching gids, Kalmthout, Uitgeverij Biblo Medische encyclopedie, Philips Interactive Media Benelux BV 1996 cat.nr Voedingsplanner, voedingsmiddelentabel, NUBEL, Brussel, NUTTIGE INTERNET SITES

SECUNDAIR ONDERWIJS ASO/TSO. derde graad. eerste en tweede leerjaar SPECIFIEK GEDEELTE. Opties met een pool topsport. EX-s. Onderwijsvorm: Graad:

SECUNDAIR ONDERWIJS ASO/TSO. derde graad. eerste en tweede leerjaar SPECIFIEK GEDEELTE. Opties met een pool topsport. EX-s. Onderwijsvorm: Graad: SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: ASO/TSO Graad: derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar SPECIFIEK GEDEELTE Optie(s): Opties met een pool topsport Vak(ken): AV SPORT (Triatlon duatlon) 12/12 lt/w

Nadere informatie

OVERZICHT PLANNING LICHAMELIJKE OPVOEDING

OVERZICHT PLANNING LICHAMELIJKE OPVOEDING OVERZICHT PLANNING LICHAMELIJKE OPVOEDING 1ste leerjaar BALVAARDIGHEDEN - Een bal op verschillende manieren gebruiken. - Een bal soepel werpen, botsen en vangen tegenover zichzelf. - Een bal gericht werpen

Nadere informatie

COMPETITIE AFDELING JEUGD 8 12 jaar GROEP 1 COMPETITIE. B GROEP (richtleeftijd 9 11 jaar) BASIS TRAINING UITHOUDING TECHNIEK

COMPETITIE AFDELING JEUGD 8 12 jaar GROEP 1 COMPETITIE. B GROEP (richtleeftijd 9 11 jaar) BASIS TRAINING UITHOUDING TECHNIEK Nieuwe structuur BEST LEUVEN (datum 20.09.2009) COMPETITIE AFDELING JEUGD 8 12 jaar GROEP 1 COMPETITIE BASIS VORMING C GROEP (richtleeftijd 8 10 jaar) BASIS VORMING B GROEP (richtleeftijd 9 11 jaar) BASIS

Nadere informatie

AV Lichamelijke opvoeding AV Sport (topsport triatlon/duatlon)

AV Lichamelijke opvoeding AV Sport (topsport triatlon/duatlon) LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vakken: AV Lichamelijke opvoeding AV Sport (topsport triatlon/duatlon) Basisvorming Specifiek gedeelte 2/2 lt/w 10/10 lt/w Studierichtingen: Studiegebied: Onderwijsvorm: Graad:

Nadere informatie

Topsport & studeren....aan de UGent te combineren. Jolien D Hoore

Topsport & studeren....aan de UGent te combineren. Jolien D Hoore Topsport & studeren...aan de UGent te combineren Jolien D Hoore Een toekomstig topsporter komt na het secundair onderwijs vaak voor de keuze te staan tussen topsport, universitaire studies of de combinatie

Nadere informatie

TOPSPORTSCHOOL MEERKAMP/HOOG

TOPSPORTSCHOOL MEERKAMP/HOOG TOPSPORTSCHOOL MEERKAMP/HOOG 2011-2012 Atleten en begeleiding Atleten PAESSEN Inge LINDEMANS Marjolein CAPIAU Tobias MEYVAERT Carlien (samen met polsstok) VIDTS Noor VERDONCK Emile Begeleider Chris Van

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad 1 2 3 4 5 6 ALGEMENE DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) 1 e graad 2 e graad 3 e graad kunnen onder begeleiding veiligheidsvoorschriften,

Nadere informatie

VTDL. Selectiecriteria F- statuut

VTDL. Selectiecriteria F- statuut Selectiecriteria F- statuut VTDL 2016-2017 Dit document beschrijft de selectieprocedure en criteria mbt het F- statuut. Meer informatie over de topsportwerking van de VTDL is te vinden op onze website:

Nadere informatie

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Bijlage - Selectiecriteria Golf schooljaar

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Bijlage - Selectiecriteria Golf schooljaar Vlaamse Vereniging voor Golf VVG GolfVlaanderen.be slagkrachtig & doelgericht VVG Junior Golf Bijlage - Selectiecriteria Golf schooljaar 2009-2010 Instapcriteria (1 ste inschrijving in Topsportschool)

Nadere informatie

COMPLEMENTAIR GEDEELTE

COMPLEMENTAIR GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: ASO, BSO, TSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar COMPLEMENTAIR GEDEELTE Vak(ken): AV Sport 1 of 2 / 1 of 2 lt/w Vakkencode: EX-s Leerplannummer: 2004/307

Nadere informatie

MEERJARENPLANNING ZWEMMEN ALS BASIS VOOR EEN GESTRUCTUREERDE WERKING VAN ZWEMSCHOOL TOT COMPETITIE IZEGEMSE KREKEL ZWEMMERS VZW

MEERJARENPLANNING ZWEMMEN ALS BASIS VOOR EEN GESTRUCTUREERDE WERKING VAN ZWEMSCHOOL TOT COMPETITIE IZEGEMSE KREKEL ZWEMMERS VZW MEERJARENPLANNING ZWEMMEN ALS BASIS VOOR EEN GESTRUCTUREERDE WERKING VAN ZWEMSCHOOL TOT COMPETITIE IZEGEMSE KREKEL ZWEMMERS VZW Achtergrond Deze Meerjarenplanning Zwemmen (MZ) is gebaseerd op het feit

Nadere informatie

TOPSPORTSCHOOL MEERKAMP/HOOG (ATHENEUM)

TOPSPORTSCHOOL MEERKAMP/HOOG (ATHENEUM) TOPSPORTSCHOOL MEERKAMP/HOOG (ATHENEUM) 2010-2011 Atleten PAESEN Inge HERMANS Ine LINDEMANS Marjolein Begeleider Chris Van Landschoot Parklaan 195/9 9300 Aalst 0476/543.37.27 vanlandschoot@telenet.be Trainingsuren

Nadere informatie

!!2015&06&22!! Betreft:!!intake!!3,!4!en!5!sportwetenschappen! Geachte!ouders!

!!2015&06&22!! Betreft:!!intake!!3,!4!en!5!sportwetenschappen! Geachte!ouders! 2015&06&22 Betreft:intake3,4en5sportwetenschappen Geachteouders Uwdochter/zoonheeftgeopteerdomvolgendschooljaarderichtingSportwetenschappenaante vatten.zij/hijheeftdezestudierichtingvorigjaarnietgevolgd.

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN. Competitie K-M1-M2-B1-B2-B3

DOELSTELLINGEN. Competitie K-M1-M2-B1-B2-B3 DOELSTELLINGEN Competitie K-M1-M2-B1-B2-B3 Info Groepsindeling (*) Leeftijd B-groep : geboortejaar 2005 + 2004, uitzonderingen mogelijk (**) Niveau s B-groep: * B3: beperkte competitie-ervaring (specifieke

Nadere informatie

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Topsportschool

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Topsportschool Vlaamse Vereniging voor Golf VVG GolfVlaanderen.be slagkrachtig & doelgericht VVG Junior Golf Korte historiek School en topsport is niet eenvoudig! INHOUD HISTORIEK NUT VAN TOPSPORTSCHOLEN INSCHRIJVEN

Nadere informatie

Topsporter bij Defensie

Topsporter bij Defensie Topsporter bij Defensie Atleten ondersteunen bij hun jacht op die felbegeerde medailles en hen een professionele omkadering bieden, dat is wat Defensie voor ogen heeft. Maar... hoe gaat dat precies in

Nadere informatie

Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier

Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier Herk Sport is een club die dag in dag uit drijft op de inzet van vrijwilligers, voetballers en begeleiders, kortom mensen met een hart voor de club. Daarom willen

Nadere informatie

Bestemd voor de sportmedische keuring en begeleiding van topatleten, topsportbeloften en leerlingen van een topsportschool

Bestemd voor de sportmedische keuring en begeleiding van topatleten, topsportbeloften en leerlingen van een topsportschool CONSENSUS TESTFREQUENTIE Bestemd voor de sportmedische keuring en begeleiding van topatleten, topsportbeloften en leerlingen van een topsportschool INLEIDING De begeleiding van topatleten, topsportbeloften

Nadere informatie

Wat na de zwemschool?

Wat na de zwemschool? Wat na de zwemschool? Mei 2015 Swimming Club Zaventem Agenda De zwemschool Sportief zwemmen Competitie zwemmen Een competitiezwemmer Een ouder 16 Mei 2015 2 De zwemschool Einde van de zwemschool: Degelijke

Nadere informatie

SPORTAANBOD EUROPEAN COMPANY SPORT GAMES

SPORTAANBOD EUROPEAN COMPANY SPORT GAMES SPORTAANBOD EUROPEAN COMPANY SPORT GAMES Atletiek Individueel man Individueel vrouw 100 meter 1 atleet 1 atleet 200 meter 1 atleet 1 atleet 400 meter 1 atleet 1 atleet 800 meter 1 atleet 1 atleet 1500

Nadere informatie

TOPSPORTSCHOOL SPRINT/HORDEN

TOPSPORTSCHOOL SPRINT/HORDEN TOPSPORTSCHOOL SPRINT/HORDEN 2011-2012 Atleten en begeleiding Atleten Sarah Missinne Kim Blommaert (in combinatie met ver) Orphée Depuydt Nenah De Coninck Emma Coppenolle (in combinatie met ver) Laurence

Nadere informatie

FYSIEKE EN MENTALE TRAINING - SPORT

FYSIEKE EN MENTALE TRAINING - SPORT Pagina 1 van 5 Opleidingsonderdeel Opleiding (luik) Vakgroep Vakgroepcoördinator Docent(en) Uren Theorie & toepassingen Situering in het programma Begincompetenties Eindcompetenties FYSIEKE EN MENTALE

Nadere informatie

Overzicht trainingsfasen:

Overzicht trainingsfasen: Overzicht trainingsfasen: Fase Trainingstrap Leeftijd Organisatiestructuur 1 Initiële training 6-10 jaar Talentdetectie door de club in samenwerking met scholen 2 Basistraining 11-12 jaar Detectie- en/of

Nadere informatie

Module 4: Stagemodule Initiator Triatlon/Duatlon (8 u.) Type D/ND T P S Totaal Stage Initiator Triatlon/Duatlon PF ND 8 8 u.

Module 4: Stagemodule Initiator Triatlon/Duatlon (8 u.) Type D/ND T P S Totaal Stage Initiator Triatlon/Duatlon PF ND 8 8 u. Initiator Triatlon/Duatlon Goedgekeurd door de denkcelvergadering 21-03-2013 Benaming diploma : Initiator Triatlon/Duatlon Door het volgen van deze opleiding leert de cursist (naast de algemene doelstellingen):

Nadere informatie

VTDL. Selectiecriteria F-statuut

VTDL. Selectiecriteria F-statuut Selectiecriteria F-statuut VTDL 2018-2019 Dit document beschrijft de selectieprocedure en criteria met betrekking tot het F-statuut. Meer informatie over de topsportwerking van de federatie is te vinden

Nadere informatie

DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting)

DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) Reflecteren over bewegen Zelfstandig leren Verantwoord en veilig bewegen DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) De leraar kiest uit het doelenkader

Nadere informatie

Jaarplan Jaarplan LO 5SV Patteet Gina

Jaarplan Jaarplan LO 5SV Patteet Gina Schooljaar 2011-2012 Leerkracht(en): Gina Patteet Vak: Jaarplan LO 5SV Patteet Gina Klassen: 5SV Schooljaar: 2011-2012 Algemene gegevens Leerjaar en studierichting: 5 SV Vak: Lichamelijke Opvoeding Leerplannummer:

Nadere informatie

Startdag. Jeugdwerking Een werk van lange adem. Zaterdag 17 september 2016

Startdag. Jeugdwerking Een werk van lange adem. Zaterdag 17 september 2016 Startdag Jeugdwerking Een werk van lange adem Zaterdag 17 september 2016 Overzicht 1. Clubstructuur 2. Van ironkid tot lifetime sporter 3. Benodigdheden 4. Trainingsaanpak en uurregeling 5. Jaarplan 6.

Nadere informatie

Sportkamp cadetten en scholieren GROEP AFSTANDLOPEN

Sportkamp cadetten en scholieren GROEP AFSTANDLOPEN Sportkamp cadetten en scholieren GROEP AFSTANDLOPEN maandag 16/07/2012 voormiddag 10u.00 12u.00 Lesonderwerp : Algemene doelstelling : loopscholing verbeteren looptechniek Opwarming : 15'-20 loslopen Kern:

Nadere informatie

Topsporttakkenlijst

Topsporttakkenlijst Topsporttakkenlijst 2017-2020 Unaniem advies van de Stuurgroep Topsport, na beraadslaging op 16 november 2016 Inhoudsopgave Wettelijke basis... 3 Objectief van de Vlaamse topsporttakkenlijst... 3 Vastlegging

Nadere informatie

TRAININGSTECHNISCHE "EINDTERMEN"

TRAININGSTECHNISCHE EINDTERMEN TRAININGSTECHNISCHE "EINDTERMEN" 1) INLEIDING Het is geen toeval dat het idee tot een vergaande samenwerking tussen de verschillende ROBAkernen is ontstaan bij mensen behorende tot de trainersgroep, en

Nadere informatie

Vlaamse Taekwondo Bond v.z.w. H. Van Veldekesingel 150/73 B-3500 Hasselt [M] +32 (0) [F] +32 (0)

Vlaamse Taekwondo Bond v.z.w. H. Van Veldekesingel 150/73 B-3500 Hasselt [M] +32 (0) [F] +32 (0) 1. Inleiding Het topsportconvenant heeft tot doel een solide samenwerking en wisselwerking tot stand te brengen tussen het onderwijs en de sportwereld, om op deze wijze te komen tot een doorgedreven topsportopleiding

Nadere informatie

PTA Lichamelijke opvoeding BBL/KBL/TL alle locaties cohort

PTA Lichamelijke opvoeding BBL/KBL/TL alle locaties cohort Inleiding Het vak lichamelijke opvoeding is ook in het derde en vierde leerar een verplicht vak. In leerar 3 wordt een cijfer van 1 t/m 10 gegeven en moet minimaal een 6,0 worden gehaald. In leerar 4 wordt

Nadere informatie

PTA Lichamelijke Opvoeding HAVO, Belgisch Park, cohort

PTA Lichamelijke Opvoeding HAVO, Belgisch Park, cohort PTA Lichamelijke Opvoeding HAVO, Belgisch Park, cohort 2018-2019-2020 Inleiding Het vak lichamelijke opvoeding is ook in het vierde en vijfde leerjaar een verplicht vak. In leerjaar 4 en 5 wordt er beoordeeld

Nadere informatie

SYMPOSIUM 15 FEBRUARI 2016 TRAINEND GROEIEN EN GROEIEND TRAINEN

SYMPOSIUM 15 FEBRUARI 2016 TRAINEND GROEIEN EN GROEIEND TRAINEN SYMPOSIUM 15 FEBRUARI 2016 TRAINEND GROEIEN EN GROEIEND TRAINEN LEUS GERT Bachelor Lo & Br :Specialisatie Wedstrijd-/competitiesport en fitness Trainer B Wielrennen Jeugdcoördinator Wielerschool Affligem

Nadere informatie

PTA Lichamelijke opvoeding 2 (flexblok) Houtrust cohort

PTA Lichamelijke opvoeding 2 (flexblok) Houtrust cohort Exameneenheden PTA Lichamelijke opvoeding 2 (flexblok) Houtrust cohort 17-18-19 LO1/K/1 Oriëntatie op leren en werken LO2/K/2 Basisvaardigheden LO2/K/3 Leervaardigheden in het vak lichamelijke opvoeding

Nadere informatie

Telefoon +31 (0) Postadres Postbus AH Arnhem. Bezoekadres Papendallaan 60 Arnhem

Telefoon +31 (0) Postadres Postbus AH Arnhem. Bezoekadres Papendallaan 60 Arnhem Check hieronder uit welke sporten jij en je team kunnen kiezen. Elke deelnemer krijgt de kans om tenminste 2 dagen te sporten. Deelnemen aan meerdere sporten (afhankelijk van het programma) is mogelijk

Nadere informatie

Pupillen 6-7 en 8 jaar 1 OSSMI JEUGD LEERPLAN

Pupillen 6-7 en 8 jaar 1 OSSMI JEUGD LEERPLAN Pupillen 6-7 en 8 jaar 1 OSSMI JEUGD LEERPLAN Speelvorm 1 tegen 1 Omschakeling B- naar B+ 3 tegen 1 Overtal 4 tegen 4 Positiespel Doelstelling Spelomgeving Ervoor zorgen dat het kind geen angst voor de

Nadere informatie

Infovergadering omtrent training. Maandag 1 oktober 2007

Infovergadering omtrent training. Maandag 1 oktober 2007 Infovergadering omtrent training Maandag 1 oktober 2007 Wat is training? Training is een gestructureerd proces gericht op het verbeteren van de prestatie (op lange termijn). Structuur en prestatieverbetering

Nadere informatie

CLUBFICHE 2013 IN DRUKLETTERS INVULLEN A.U.B. ...

CLUBFICHE 2013 IN DRUKLETTERS INVULLEN A.U.B. ... IN DRUKLETTERS INVULLEN A.U.B. NAAM CLUB: AFKORTING: Adres maatschappelijke zetel: Provincie: E-mail:. Website:. Rekeningnummer:.../..../ Rechtsvorm: feitelijke vereniging vzw andere:.. Datum oprichting:.

Nadere informatie

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Carrièrebegeleiding

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Carrièrebegeleiding Vlaamse Vereniging voor Golf VVG GolfVlaanderen.be slagkrachtig & doelgericht VVG Junior Golf Carrièrebegeleiding INLEIDING Wat na de Topsportschool? 18+ programma INHOUD Eens de speler de leeftijd van

Nadere informatie

1. ISF. Het programma-aanbod varieert tweejaarlijks. Meer info kan je terugvinden op de MOEV-website.

1. ISF. Het programma-aanbod varieert tweejaarlijks. Meer info kan je terugvinden op de MOEV-website. Reglementen INTERNATIONALE SCHOOLSPORT ISF/FISEC Algemeenheden MOEV wil elke leerling de kans geven om eenmaal in zijn/haar schoolcarrière te genieten van een financiële tussenkomst voor deelname aan een

Nadere informatie

High School Breda 2015-2016. Geeft talent een kans. By Graaf Engelbrecht

High School Breda 2015-2016. Geeft talent een kans. By Graaf Engelbrecht High School Breda 2015-2016 Geeft talent een kans By Graaf Engelbrecht Inleiding Graaf Engelbrecht staat bekent om haar sportprofiel binnen VO Breda. Als één van de eerste scholen in Nederland, biedt zij

Nadere informatie

T o e l a t i n g s p r o c e d u r e R i j n I J s s e l C I O S A r n h e m

T o e l a t i n g s p r o c e d u r e R i j n I J s s e l C I O S A r n h e m T o e l a t i n g s p r o c e d u r e R i j n I J s s e l C I O S A r n h e m 2018-2019 Versie november 2017 Inhoud 1. TOELATINGSPROCEDURE... 2 AMN-test, doorstroomdossier... 3 De aanmelding... 3 Test

Nadere informatie

VOLWASSENENONDERWIJS

VOLWASSENENONDERWIJS VOLWASSENENONDERWIJS Organisatie: Onderwijsvorm: Onderwijsniveau: Graad: Duur: Studiegebied: lineaire opleiding Secundair onderwijs BSO tweede graad 1 - jarige cyclus Handel Opleiding: DACTYLOGRAFIE (KO)

Nadere informatie

Leidraad bij de ontwikkeling van het jeugdbeleid bij KFC Lint. Fédérico Perez, Jeugdcoördinator KFC Lint, 0496/404569

Leidraad bij de ontwikkeling van het jeugdbeleid bij KFC Lint. Fédérico Perez, Jeugdcoördinator KFC Lint, 0496/404569 Leidraad bij de ontwikkeling van het jeugdbeleid bij KFC Lint Fédérico Perez, Jeugdcoördinator KFC Lint, 0496/404569 Samenstelling Opvattingen Leerplan Juniors F Leerplan Juniors E Leerplan Juniors D Leerplan

Nadere informatie

Vlaamse Taekwondo Bond v.z.w. H. Van Veldekesingel 150/73 B-3500 Hasselt [M] +32 (0) [F] +32 (0)

Vlaamse Taekwondo Bond v.z.w. H. Van Veldekesingel 150/73 B-3500 Hasselt [M] +32 (0) [F] +32 (0) 1. Inleiding Het topsportconvenant heeft tot doel een solide samenwerking en wisselwerking tot stand te brengen tussen het onderwijs en de sportwereld, om op deze wijze te komen tot een doorgedreven topsportopleiding

Nadere informatie

INLICHTINGENBLAD: L.O. & SPORT (3 de graad)

INLICHTINGENBLAD: L.O. & SPORT (3 de graad) INLICHTINGENBLAD: L.O. & SPORT (3 de graad) De studierichting TSO Lichamelijke Opvoeding en Sport (LOSP) biedt: - een grondige sporttechnische vorming. Het verwerven van technisch-tactische vaardigheden

Nadere informatie

Kwalificatielijst Topsporters HG en RUG, studiejaar 2016/2017 (versie maart 2016)

Kwalificatielijst Topsporters HG en RUG, studiejaar 2016/2017 (versie maart 2016) Kwalificatielijst Topsporters HG en RUG, studiejaar 2016/2017 (versie maart 2016) Om officieel in aanmerking te komen voor topsportfaciliteiten en eventueel een topsportbeurs van de Hanzehogeschool Groningen

Nadere informatie

SMO TRIATLON TEAM JEUGDWERKING INFOGIDS

SMO TRIATLON TEAM JEUGDWERKING INFOGIDS SMO TRIATLON TEAM JEUGDWERKING INFOGIDS Woord vooraf Het SMO triatlon team is voor de meeste mensen al zeker geen onbekende meer.de laatste jaren is de club enorm gegroeid en krijgt ook steeds meer bekendheid

Nadere informatie

Studierichting ASO Topsport

Studierichting ASO Topsport Studierichting ASO Topsport PROFIEL Je bent gebeten door de microbe van atletiek, voetbal, volleybal of tafeltennis. Je bent geselecteerd door de federatie én daarnaast ben je in het bezit van een topsportstatuut,

Nadere informatie

Jeugdbeleidsplan Versie

Jeugdbeleidsplan Versie Jeugdbeleidsplan Versie 20180101 De ACME-jeugd is ingedeeld volgens leeftijdscategorie : Benjamins : eerste tot en met derde leerjaar Pupillen : vierde en vijfde leerjaar Miniemen : zesde leerjaar en eerste

Nadere informatie

Sportklas, wat is dat precies?

Sportklas, wat is dat precies? Sportklas Sportklas, wat is dat precies? Op het Huygens College kan je ervoor kiezen om naast je reguliere lesrooster extra tijd aan sport te besteden. Een reguliere leerling heeft drie uur lichamelijke

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SPORTDAG

AANVRAAGFORMULIER SPORTDAG AANVRAAGFORMULIER SPORTDAG Beste leerkracht Het BLOSO-sportcentrum heet U van harte welkom. Vriendelijk bedankt om voor het BLOSO CENTRUM te kiezen. Wij doen ons best om u een aangename sportdag te bezorgen!

Nadere informatie

ORGANISATIE RECREATIEVE GROEPEN. Groepen en leeftijden:

ORGANISATIE RECREATIEVE GROEPEN. Groepen en leeftijden: Betreft: ORGANISATIE RECREATIEVE GROEPEN Groepen en leeftijden: KLEUTERGYM: MEISJES A: KNAPEN: MEISJES B: JUFFERS: JONGELINGEN: TURNSTERS: TURNERS: DAMES: BODY-CONDITIEGYM: ONDERHOUDSGYM: BADMINTON: Jongens

Nadere informatie

Koersplan. Highschool Eindhoven

Koersplan. Highschool Eindhoven Koersplan Highschool Eindhoven 1 Inleiding Frits Philips lyceum- mavo is een toekomstgerichte school met de focus op talentontwikkeling. Leerlingen krijgen volop de mogelijkheid om hun talenten te ontdekken

Nadere informatie

Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 12 december 2009

Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 12 december 2009 Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 1 Dag van de VTS-medewerker Workshop 4: Denkcelwerking en -structuur Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 2 Inleiding Denkcelwerking

Nadere informatie

Infosessie Competitie Jeugd

Infosessie Competitie Jeugd Infosessie Competitie Jeugd 2018-2019 Agenda Wie ben ik? Comp Jeugd 2.0 Praktische organisatie Vragen Agenda Wie ben ik? Comp Jeugd 2.0 Praktische organisatie Vragen Wie ben ik Frank Seynaeve 49 jaar Beroep

Nadere informatie

Meerjarenplanning Z.W.I.M

Meerjarenplanning Z.W.I.M Meerjarenplanning Z.W.I.M Zwemschool Zwemacademie Precompetitie Sport Sport Sport Sport Leeftijd Meisjes 4-6 6-8 8-10 9-11 11-13 13-15 +15 Jongens 4-6 6-8 8-10 10-12 12-14 14-16 +16 Trainingsperiode 2

Nadere informatie

tijdsbesteding/week trainingsweken/jaar Gemiddelde sporttechnische opleiding Groei per jaar Optimale Selectie VZF Aantal Leeftijd Fase focus

tijdsbesteding/week trainingsweken/jaar Gemiddelde sporttechnische opleiding Groei per jaar Optimale Selectie VZF Aantal Leeftijd Fase focus Instructeur B Initiator Initiator Leeftijd Groei per jaar Optimale sporttechnische opleiding Selectie VZF Aantal trainingsweken/jaar Gemiddelde tijdsbesteding/week Fase focus M 0-3 J 0-3 1. Plezier beleven

Nadere informatie

Missie en Visie K.E WERVIK JEUGD 2013-2014

Missie en Visie K.E WERVIK JEUGD 2013-2014 Missie en Visie K.E WERVIK JEUGD 2013-2014 Koninklijke Eendracht Wervik is een warme vereniging waar zowel ons eerste elftal als onze jeugdopleiding, met veel ambitie, in de zelfde richting kijken waardoor

Nadere informatie

Missie & visie jeugdopleiding Standaard Denderleeuw.

Missie & visie jeugdopleiding Standaard Denderleeuw. Missie & visie jeugdopleiding Standaard Denderleeuw. Missie en visie. Wij Standaard Denderleeuw jeugdopleiding hun hebben als doel om zoveel mogelijk spelers uit eigen jeugdwerking te laten doorstromen

Nadere informatie

Studierichting ASO Topsport

Studierichting ASO Topsport Studierichting ASO Topsport PROFIEL Je bent gebeten door de microbe van atletiek, voetbal, volleybal of tafeltennis. Je bent geselecteerd door de federatie én daarnaast ben je in het bezit van een topsportstatuut,

Nadere informatie

Selectiecriteria Tafeltennis. augustus 2017

Selectiecriteria Tafeltennis. augustus 2017 Selectiecriteria 2018 2019 Tafeltennis augustus 2017 Vlaamse Tafeltennisliga Selectiecriteria topsport & Studie Voorblad Inhoudstafel Doelstellingen/eindcompetenties topsportschool: Selectiecriteria voor

Nadere informatie

Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding

Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding Doel van de functie : In lijn met het pedagogisch project van de school didactisch verantwoord bewegingsopvoeding geven, teneinde bij te dragen

Nadere informatie

1 ONTWIKKELINGSTESTEN

1 ONTWIKKELINGSTESTEN 1 ONTWIKKELINGSTESTEN INLEIDING Ontwikkelingstesten in de clubs hebben een dubbele functie. Enerzijds blijft dit de eerste fase in de talentdetectie, anderzijds is dit een ideale tool om de progressie

Nadere informatie

C L U B V I S I E

C L U B V I S I E C L U B V I S I E Doelstelling en missie K.F.C.M.D. HALEN wil aan zijn jeugdspelers een gezond alternatief aanbieden als vrije tijdsbesteding in 2 niveaus (Provinciaal/Bijzondere reeks of gewestelijk),

Nadere informatie

Turnen AGH Belgisch kampioenschap: zilver Internationale wedstrijd landenteam: 5 de plaats Interland België-Nederland- Roemenie-Zwitserland: 2 de plaats Vlaams kampioenschap: 2 de plaats Streefdoel 2016:

Nadere informatie

Gemeentelijke sportdienst Kaaiplein 32 9220 Hamme Sportdienst@hamme.be 052/47.63.74 www.weekvandesportclub.be

Gemeentelijke sportdienst Kaaiplein 32 9220 Hamme Sportdienst@hamme.be 052/47.63.74 www.weekvandesportclub.be VAN 13 T/M 21 SEPTEMBER 2014 Een organisatie van Bloso ism - De gemeentelijke sportdienst - De gemeentelijke sportraad - De Hamse sportclubs Gemeentelijke sportdienst Kaaiplein 32 9220 Hamme Sportdienst@hamme.be

Nadere informatie

Suomi activiteiten. schooljaar 2014-2015. Sport Wanneer? Hoe laat? Waar? SportXtra

Suomi activiteiten. schooljaar 2014-2015. Sport Wanneer? Hoe laat? Waar? SportXtra Suomi activiteiten schooljaar 2014-2015 Zoals de laatste schooljaren bij jullie bekend is, worden er ook dit schooljaar weer naschoolse sportactiviteiten georganiseerd vanuit de schoolsportvereniging Suomi.

Nadere informatie

DOEL VAN DEZE CURSUS? WAT DENK JE TE LEREN OP DEZE CURSUS? WAT IS TRAINEN? WAT HOUDT TRAINING GEVEN IN?

DOEL VAN DEZE CURSUS? WAT DENK JE TE LEREN OP DEZE CURSUS? WAT IS TRAINEN? WAT HOUDT TRAINING GEVEN IN? DOEL VAN DEZE CURSUS? VOLDOENDE VAARDIGHEDEN VERWERVEN OM KOMEND SEIZOEN ACTIEF EN ENTHOUSIAST TRAINING TE KUNNEN GEVEN AAN DE JEUGD VAN UNION WAT DENK JE TE LEREN OP DEZE CURSUS? Schrijf allemaal minimaal

Nadere informatie

SPORT. talentstroom voor leerjaar 1, 2 & 3

SPORT. talentstroom voor leerjaar 1, 2 & 3 SPORT talentstroom voor leerjaar 1, 2 & 3 Wat doen we in de Sportklas? 24 x per jaar 3 uur Vooral veel clinics Sporten die je al kent Sporten die je nog niet kent Experts in hun sport geven clinics Sportklas

Nadere informatie

AFSTEMMINGSREGELING AZW-CLUBTRAININGEN, EXTERNE en EXTRA TRAININGEN Inhoudsoverzicht

AFSTEMMINGSREGELING AZW-CLUBTRAININGEN, EXTERNE en EXTRA TRAININGEN Inhoudsoverzicht Definitieve nota 17 juni 2015 AFSTEMMINGSREGELING AZW-CLUBTRAININGEN, EXTERNE en EXTRA TRAININGEN Inhoudsoverzicht 1. Situering problematiek en doelstelling afsprakennota 2. Melding en bespreking van éénmalige

Nadere informatie

Fietsen Martijn Carol TCT 2008

Fietsen Martijn Carol TCT 2008 Fietsen Martijn Carol TCT 2008 Inhoud Voorwoord... 2 Fietsafstelling... 4 Comfort... 5 Weerstand... 6 Frontaal... 7 Drag... 8 Vermogen en Efficiëntie... 9 Techniektraining... 10 Trapbeweging... 10 Rechtuit,

Nadere informatie

Beste West-Vlaamse atle(e)t(e) Reglement 2018

Beste West-Vlaamse atle(e)t(e) Reglement 2018 Beste West-Vlaamse atle(e)t(e) Reglement 2018 1. De verkiezing is enkel bestemd voor atleten aangesloten bij een West-Vlaamse atletiekclub op het ogenblik van de prestatie. Enkel gehomologeerde prestaties,

Nadere informatie

Vlaamse Trainersschool

Vlaamse Trainersschool Secretariaat Arenberggebouw, Arenbergstraat 5 1000 Brussel Tel:02 209 47 21 Fax:02 209 47 15 Vlaamse Trainersschool Opleidingen Catalogus opleidingsstramienen 2014 (Onder voorbehoud van wijzigingen tijdens

Nadere informatie

Voorbeeld veldrijden Fietstest 2

Voorbeeld veldrijden Fietstest 2 Voorbeeld veldrijden Fietstest 2 TEST 1 TEST 2 TEST 3 TEST 4 4-01-02 11-12-02 vermogen vermogen tijd Hf lactaat tijd Hf lactaat tijd Hf lactaat tijd Hf watt watt/kg min-sec,,,/min mmol min-sec,,,/min mmol

Nadere informatie

TOPSPORTSCHOOL KOGELSTOTEN-MEERKAMP

TOPSPORTSCHOOL KOGELSTOTEN-MEERKAMP TOPSPORTSCHOOL KOGELSTOTEN-MEERKAMP 2011-2012 Atleten en begeleiding Atleten LINDEMANS Marjolein VIDTS Noor Begeleider John De Smet Eeksken 67 9920 Lovendegem 0494/12.79.47 desmetjohn@hotmail.com Trainingsuren

Nadere informatie

PTA Lichamelijke opvoeding BBL/KBL/TL alle locaties cohort

PTA Lichamelijke opvoeding BBL/KBL/TL alle locaties cohort Het vak lichamelijke opvoeding is ook in het derde en vierde leerar een verplicht vak. In leerar 3 wordt een cijfer van 1 t/m 10 gegeven en moet minimaal een 6,0 worden gehaald. In leerar 4 wordt er beoordeeld

Nadere informatie

Het mentale aspect voor optimale prestaties

Het mentale aspect voor optimale prestaties Optimaal presteren door geïntegreerd en preventief denken Het mentale aspect voor optimale prestaties Bloso Expertenplatform Sportpsychologie Els Snauwaert Mentale Aspect voor Optimale prestatie J. Loehr

Nadere informatie

Inhouden Opleiding Physical coach niveau 1

Inhouden Opleiding Physical coach niveau 1 Inhouden Opleiding Physical coach niveau 1 Docent Joost Desender 1. Opleiding PHYSICAL- coach Niveau 1 Les 1 Inleiding Theorie 60 Praktijk 60 Theorie + Praktijk 105 Module 1 : Introductie les Opleiding

Nadere informatie

Overzicht van de prestatiecriteria per beoefende sporttak

Overzicht van de prestatiecriteria per beoefende sporttak Overzicht van de prestatiecriteria per beoefende sporttak Korte verklaring van gebruikte afkortingen en termen : DL WR WK WB ER EK BK Deaflympics wereldrecord wereldkampioenschap wereldbeker Europees record

Nadere informatie

BSO TWEEDE GRAAD. vak 2000/095 TV AUTOTECHNIEKEN / CARROSSERIE. (vervangt 97323) 1 u/w. IT-o

BSO TWEEDE GRAAD. vak 2000/095 TV AUTOTECHNIEKEN / CARROSSERIE. (vervangt 97323) 1 u/w. IT-o BSO TWEEDE GRAAD vak TV AUTOTECHNIEKEN / CARROSSERIE 1 u/w IT-o 2000/095 (vervangt 97323) TV AUTOTECHNIEK / CARROSSSERIE INHOUDSOPGAVE Beginsituatie voor het vak... 2 Specifieke visie... 2 Leerplandoelstellingen

Nadere informatie

Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs. Vragenlijst

Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs. Vragenlijst Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs Vragenlijst Beste sporter, trainer, bestuurslid, supporter, Met steun van de Vlaamse overheid biedt Rode Kruis-Vlaanderen 225 sportclubs een opleiding

Nadere informatie

Long Term Player Development

Long Term Player Development Long Term Player Development VOETBALCLINIC TECHNIEK TRAINEN C L I N I C O U D - T U R N H O U T 1 7 A P R I L 2 0 1 3 B E T E R E C O O R D I N A T I E F V E R M O G E N A L S B A S I S V O O R E E N O

Nadere informatie

Sport op de buitenschoolse opvang

Sport op de buitenschoolse opvang Sport op de buitenschoolse opvang Voorwoord Voor u ligt de menukaart Sport op de buitenschoolse opvang. In samenwerking met verschillende sportverenigingen biedt Sportpunt Houten een gevarieerd sportprogramma

Nadere informatie

SELECTIECRITERIA SECUNDAIR ONDERWIJS TOPSPORTSCHOOL GOLF 2015 2016

SELECTIECRITERIA SECUNDAIR ONDERWIJS TOPSPORTSCHOOL GOLF 2015 2016 SELECTIECRITERIA SECUNDAIR ONDERWIJS TOPSPORTSCHOOL GOLF 2015 2016 Vlaamse Vereniging voor Golf Leuvensesteenweg 643, 1930 Zaventem Tel. 02/752.83.30 Fax. 02/752.83.39 www.golfvlaanderen.be INHOUDSOPGAVE

Nadere informatie

19/12/2010. Vakconcept LO. Soorten ET/OD. Vakgebonden ET/OD LO. Vakconcept LO. Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen. Regiovergaderingen LO

19/12/2010. Vakconcept LO. Soorten ET/OD. Vakgebonden ET/OD LO. Vakconcept LO. Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen. Regiovergaderingen LO Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen In 1993 door overheid ingevoerd Algemene, kwalitatieve doelen die aangeven wat leerlingen van een bepaalde leeftijd en onderwijsvorm moeten bereiken (ET) of nastreven (OD)

Nadere informatie

Trainers. Informatie Technische trainers

Trainers. Informatie Technische trainers Trainers Informatie Technische trainers Onze trainers zijn allemaal opgeleid door de Atletiekunie. Ze verzorgen elke week de trainingen op basis van een jaarplan met groepsspecifieke doelen. Door het jaarplan

Nadere informatie

wekelijkse activiteiten en lessenreeksen

wekelijkse activiteiten en lessenreeksen 2016 wekelijkse activiteiten en lessenreeksen i.s.m. het lokaal dienstencentrum www.middelkerke.be/sportkaart Vragen over Sport@Middelkerke? Sport@Middelkerke geeft een overzicht van alle sportactiviteiten

Nadere informatie

werpen van een softbal vangen van een softbal slaan van een softbal spelen van het eindspel het kunnen klaarzetten en variëren van leersituaties

werpen van een softbal vangen van een softbal slaan van een softbal spelen van het eindspel het kunnen klaarzetten en variëren van leersituaties Vak: Lichamelijk Opvoeding Leerweg: GL 2011-201 Module In methode, hoofdstuk Allround LO Basisvorming Turnen van Tjalling van de Berg Bewegingsonderwijs Bekadidact 1 Softbal: werpen van een softbal vangen

Nadere informatie

K. Excelsior Zedelgem Jeugd

K. Excelsior Zedelgem Jeugd K. Excelsior Zedelgem Jeugd Werkmethode: Spelersindeling - talenontwikkeling Debutantjes Pagadders U6-U7 (2009-2010 ) Kernlijnen jeugdplan: Spelers al spelend zo veel mogelijk baltoetsen aanbieden met

Nadere informatie

SELECTIEPROCEDURE TOPSPORTSTATUUT TOPSPORTBELOFTESTATUUT ARTISTIEKE GYMNASTIEK HEREN SELECTIE NAAR SCHOOLJAAR

SELECTIEPROCEDURE TOPSPORTSTATUUT TOPSPORTBELOFTESTATUUT ARTISTIEKE GYMNASTIEK HEREN SELECTIE NAAR SCHOOLJAAR SELECTIEPROCEDURE TOPSPORTSTATUUT TOPSPORTBELOFTESTATUUT ARTISTIEKE GYMNASTIEK HEREN SELECTIE NAAR SCHOOLJAAR 2017-2018 www.gymfed.be Pagina: 1 van 8 1. INLEIDING De selectieprocedure artistieke gymnastiek

Nadere informatie

Voorbereiding Zwem4daagse. Training 1: schoolslag. Doel Verbeteren ligging bij de schoolslag

Voorbereiding Zwem4daagse. Training 1: schoolslag. Doel Verbeteren ligging bij de schoolslag Voorbereiding Zwem4daagse Training 1: schoolslag Verbeteren ligging bij de schoolslag 50 meter schoolslag, 30 seconden rust na elke 50 meter Afzetten en lang maken. Jezelf zo lang mogelijk maken is erg

Nadere informatie

OP WEG NAAR KWALITEITSSTERREN VOOR ONZE CLUB/JEUGDOPLEIDING

OP WEG NAAR KWALITEITSSTERREN VOOR ONZE CLUB/JEUGDOPLEIDING OP WEG NAAR KWALITEITSSTERREN VOOR ONZE CLUB/JEUGDOPLEIDING Agenda Introductie Foot PASS Project in onze club Motivatie deelname Foot PASS Foot PASS-team in onze club Foot PASS Project in onze club Samen

Nadere informatie

Topsportactieplan 2016 Hfdst. 8 Begeleiding en ondersteuning van de topsportfederaties

Topsportactieplan 2016 Hfdst. 8 Begeleiding en ondersteuning van de topsportfederaties Toelichting over de weg die een beloftevolle jongere aflegt op weg naar de top. Leuven, 15/03/2008 Topsportactieplan 2016 Hfdst. 8 Begeleiding en ondersteuning van de topsportfederaties Algemeen beeld

Nadere informatie

Samenwerking Flash Veendam en Winkler Prins

Samenwerking Flash Veendam en Winkler Prins Samenwerking Flash Veendam en Winkler Prins Voorlichtingsavond Bestemd voor geïnteresseerden Ouders van de kinderen die op de Winkler Prins gaan trainen Hoe is de samenwerking tot stand gekomen? Samenwerking

Nadere informatie

SELECTIECRITERIA TENNIS VLAANDEREN

SELECTIECRITERIA TENNIS VLAANDEREN SELECTIECRITERIA TENNIS VLAANDEREN 2019-2020 De unisportfederatie (Tennis Vlaanderen) kan enkel leerlingen/topsporters voordragen aan de gemengde selectiecommissie van het topsportconvenant, indien zij

Nadere informatie

DOPINGBESTRIJDING IN VLAANDEREN: de plichten van de elitesporters binnen het nieuwe antidopingdecreet van 25 mei 2012. Brussel 30 november 2012

DOPINGBESTRIJDING IN VLAANDEREN: de plichten van de elitesporters binnen het nieuwe antidopingdecreet van 25 mei 2012. Brussel 30 november 2012 DOPINGBESTRIJDING IN VLAANDEREN: de plichten van de elitesporters binnen het nieuwe antidopingdecreet van 25 mei 2012 Brussel 30 november 2012 overzicht - Elitesporter: wie? - Elitesporter: plichten -

Nadere informatie