SECUNDAIR ONDERWIJS ASO/TSO. derde graad. eerste en tweede leerjaar SPECIFIEK GEDEELTE. Opties met een pool topsport. EX-s. Onderwijsvorm: Graad:

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "SECUNDAIR ONDERWIJS ASO/TSO. derde graad. eerste en tweede leerjaar SPECIFIEK GEDEELTE. Opties met een pool topsport. EX-s. Onderwijsvorm: Graad:"

Transcriptie

1 SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: ASO/TSO Graad: derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar SPECIFIEK GEDEELTE Optie(s): Opties met een pool topsport Vak(ken): AV SPORT (Triatlon duatlon) 12/12 lt/w Vakkencode: EX-s Leerplannummer: 2005/110 Nummer inspectie: 2005 /

2 ASO/TSO 3e graad optie topsport 1 INHOUD Visie...2 Beginsituatie...3 Algemene doelstellingen...4 Leerplandoelstellingen...5 Niveau Niveau Leerinhouden Niveau Niveau Pedagogisch-didactische wenken en timing Minimale materiële vereisten Evaluatie Bibliografie... 21

3 ASO/TSO 3e graad optie topsport 2 VISIE De Vlaamse Triatlon- en Duatlon-Liga wil talentvolle tri- en duatleten in een perfect topsportkader en topsportvriendelijk milieu 1 brengen, waardoor ze triatlon en duatlon op het hoogste niveau 2 kunnen aanbieden dank zij kwaliteitsvolle begeleiding zowel naar personen 3 als naar accommodatiemogelijkheden Studie en topsport op een gezonde en harmonieuze wijze laten samenwerken Belgische top, Europese top, Wereldtop en Olympische Spelen Trainer(s) A triatlon/duatlon die op een kwaliteitsvolle en constructieve manier de talentvolle jongeren begeleiden op de verschillende disciplines van onze sport. Optimaal zwembad, ideale looppiste, fietsmogelijkheden met diverse parcours, fitness, medische ondersteuning, ontspanning

4 ASO/TSO 3e graad optie topsport 3 BEGINSITUATIE Om in aanmerking te komen als topsporter tri- en/of duatleet moet de atleet/atlete voldoen aan bepaalde prestatiecriteria: Deze criteria werden door de topsportcel 1 van de Vlaamse Triatlon- en Duatlon-Liga opgesteld. De geselecteerde tri- en duatleten moeten tot de top van België behoren in hun leeftijdscategorie. Criteria: - De WINNAARS van de Superprestige Jeugdcup jeugd A - De Belgische KAMPIOENEN jeugd A - Zij die volgens de topsportcel potentiëlen voor komende Olympische Spelen zijn (triatlon) o Bepalende factoren Triatlon-duatlonprestaties in het buitenland Zwemkwaliteit (triatlon) en loopkwaliteit (duatlon) aan de hand van testen - Zij die volgens de topsportcel potentiëlen zijn voor een top 10 plaats tijdens de Europese kampioenschappen of een top 16 plaats tijdens de wereldkampioenschappen (triatlon duatlon) o Bepalende factoren Triatlon-duatlonprestaties in het buitenland Zwemkwaliteit (triatlon) en loopkwaliteit (duatlon) aan de hand van testen Daarnaast worden er mogelijks nog een aantal bijkomende factoren geëvalueerd die bepalend zijn voor succes of geen succes 2 Specifieke testen per onderdeel: o de zwemcapaciteit 400 m 800 m o loopcapaciteit m m Lichaamsbouw Inspanningstest (VO2max/kg, Lactaattest ) Interview (mentale test) 1 2 Topsportcel: bestaat uit specialisten van de triatlon- en duatlonsport: Sporttechnisch coördinator, de bondsdokter, de mentale trainer, de sportfysiologische trainer, een vertegenwoordiger van de trainersvereniging en 2 vertegenwoordigers van de topatleten (triatlon-duatlon). Deze cel zal bij de definitieve toekenning aangevuld worden met een vertegenwoordiger van het BLOSO en het BOIC. Zowel bij de kampioenen als bij de winnaars van de jeugdcup zal rekening gehouden worden met het deelnemersveld van de wedstrijden en het kampioenschap. Mogelijks zal er een bijkomende test gedaan worden om de kwaliteit van de atleet te kennen en aldus danig hem/haar ook terecht het statuut toe te kunnen kennen. (m.a.w. de topsportcel houdt rekening met het niveau en is gemachtigd om ondanks n 1 of Belgische titel de atleet of atlete toch niet op te nemen, gezien de kwaliteit te laag is of een atleet toe te voegen aan de groep van topsporters ).

5 ASO/TSO 3e graad optie topsport 4 ALGEMENE DOELSTELLINGEN - De talentvolle jonge tri- en duatleten van Vlaanderen via een selectiesysteem bij elkaar brengen in een kwaliteitsvolle (topsport)afdeling van een (topsport)school. (1) - De leerlingen een leerpakket aanbieden waarbij studie en topsport (triatlon/duatlon) harmonieus verdeeld worden (2) met het oog op o o een top sportieve carrière uit te bouwen door de extrasportieve mogelijkheden. (2a) een kwaliteitsvolle non-sportieve carrière door de theoretische studie uit te bouwen. (2b) - De leerlingen in optimale accommodatieomstandigheden brengen (3) o om triatlon en duatlon perfect uit te oefenen. (3a) o om de studies (schools en naschools) optimaal te kunnen uitvoeren (3b) o om de vrije tijd verantwoord te kunnen gebruiken (3c) naar voeding toe (goede keuken) (3c1) naar ontspanning en rust toe(goede verblijfsfaciliteiten) (3c2) - De leerlingen de mogelijkheden aanbieden om de beschikbare en eventueel extra tijd optimaal te gebruiken. (4) o Via het aangepaste uurrooster = binnenuurrooster (4a) o Via extra uren = buiten uurrooster (4b) o Door het aanbieden van stagemogelijkheden (binnen- en buitenland) en deelnamen aan wedstrijden (binnen- en buitenland) (4c) - De leerlingen trainen onder deskundige begeleiding triatlon en/of duatlon (5) o Trainingstechnisch (5a) o Sportfysiologisch en biomechanisch (5b) o Medisch en paramedisch (5c) o Mentaal (5d) - De leerlingen doorstroming naar het universitair en hoger niet-universitair onderwijs aanbieden (toekomstmogelijkheden). (6)

6 ASO/TSO 3e graad optie topsport 5 LEERPLANDOELSTELLINGEN NIVEAU 1 ET LO DSET LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen 3,6,7,8 1,2 zwemmen, fietsen en lopen op een kwalitatieve wijze waarbij de perfectie benaderd wordt. 3,4,5,6,7,8 1,2 de verschillende stijlen (zwem-crawl/loop/fiets) perfect uitvoeren. 3,4,5,6,7,8 1,2 een goede crawlbeweging op een hoogstaande manier uitvoeren. 3,4,5,6,7,8 1,2,4,6 een bewegingsanalyse toepassen bij de verschillende bewegingsvormen van triatlon en duatlon. 4,5 1,2,4 het leerproces nodig bij het zwemmen (crawl), het fietsen en het lopen op een perfecte wijze toepassen tijdens de diverse lessen. 6,7,27 1 minimum een afstand van m zwemmen, m lopen en 50 km fietsen. 3,4,6,7,8 1 stijloefeningen en drills/skils perfect uitvoeren ten voordele van de komende topprestaties. 7,8, 28 2 de basiseigenschappen (uithouding, snelheid, kracht, lenigheid en weerstand) eventueel specifiek per sport (zwemmen, fietsen en lopen) correct uitvoeren. 3,7,8, 2 oefeningen uitvoeren ten behoeve van de vormspanning nodig voor de verschillende sporten. 4,5,27 4 besluiten trekken en beslissingen nemen tijdens oefeningen en wedstrijdvormen ten behoeve van zichzelf. 3,4, 24,25, 29, 4,5 besluiten trekken en beslissingen nemen tijdens oefeningen en wedstrijdvormen ten behoeve van anderen. 7,1,6 5 situaties inschatten waardoor betere resultaten bereikt kunnen worden. 18,19,23 3 op hun voeding letten waardoor ze een gezond en optimaal leven leiden. 22, 3 het belang aantonen van ergonomie en nemen een gevarieerde zithouding aan in leef- en werkomgeving. 1,2,20 3 een helm dragen alsook de fiets volledig brengen ten behoeve van de veiligheid van zichzelf en van anderen. 18,21 3,5 kunnen voor, tijdens en na het zwemmen zorgen voor de noodzakelijke maatregelen die ten goede komen van de gezondheid en hygiëne. 7,8,22,9 1,2,3,4,5 via gymnastiek, ritmiek en andere houdingsbevorderende sporten werken aan hun houding alsook aan de bewegingsmogelijkheden die ten goede komen voor de triatlon-/duatlonprestaties. 7,8,9,10, 11, 2,3 hun algemene en specifieke vaardigheden verbeteren. 7,14,15 2 hun oog-hand coördinatie en oog-voet coördinatie verbeteren door het beoefenen van bal- en slagsporten.

7 ASO/TSO 3e graad optie topsport 6 LEERPLANDOELSTELLINGEN ET LO DSET De leerlingen kunnen 13,29, 30 5 respect tonen voor tegenstanders tijdens spelvormen en wedstrijdvormen. 17,23,24 1,2,3 mountainbiken en oriëntatielopen in de natuur waarbij genieten van de natuur alsook respect hebben voor de natuur een centrale plaats krijgt. 28,21 1,2,4 voldoende sport en rust met elkaar perfect combineren. 3,4,6,26 1,4 intensieve en extensieve trainingen/lessen naar eigen mogelijkheden inschatten en uitvoeren. 4,15,26,30 1,2,4 verschillende spelvormen en wedstrijden met respect voor de reglementen uitvoeren. 1,2, 30 5 hun materiaal waarmee ze sporten alsook de accommodatie waarin ze sporten, met respect behandelen. 7,16 1,2 al spelenderwijs en op muziek de conditie trainen op de fiets.

8 ASO/TSO 3e graad optie topsport 7 NIVEAU 2 ET LO DSET LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen 3,4,6,7,8 1,2 zwemmen, fietsen en lopen op een kwalitatieve wijze waarbij de perfectie benaderd is. 3,4,5,6,7,8 1,2 de verschillende stijlen (zwem-crawl/loop/fiets) perfect uitvoeren. 3,4,5,6,7,8 1,2,4,6 een bewegingsanalyse toepassen bij de verschillende bewegingsvormen van triatlon en duatlon. 4,5,10 1,2,4 het leerproces nodig bij het zwemmen (crawl), het fietsen en het lopen op een perfecte wijze toepassen tijdens de diverse lessen. 6,7,27 1 minimum een afstand van m zwemmen, 15 km lopen en 75 km fietsen. 3,4,6,7,8 1 stijloefeningen en drills/skils perfect uitvoeren ten voordele van de komende topprestaties. 3,7,8, 28 2 de basiseigenschappen (uithouding, snelheid, kracht, lenigheid en weerstand) eventueel specifiek per sport (zwemmen, fietsen en lopen) correct inzetten om te komen tot goede bewegingsuitvoeringen. 3,6,7,8, 2 oefeningen uitvoeren ten behoeve van de vormspanning nodig voor de verschillende sporten. 4,5,27 4 besluiten trekken en beslissingen nemen tijdens oefeningen en wedstrijdvormen ten behoeve van zichzelf. 3,4,24,25,29, 4,5 besluiten trekken en beslissingen nemen tijdens oefeningen en wedstrijdvormen ten behoeve van anderen. 1,6,7,11 5 situaties inschatten waardoor betere resultaten bereikt kunnen worden. 18,19,23 3 altijd op hun voeding letten waardoor ze een gezond en optimaal leven leiden. 22, 3 het belang aantonen van ergonomie en een gevarieerde zithouding aannemen in leef- en werkomgeving. 1,2,13,20 3 een helm dragen alsook de fiets volledig in orde brengen ten behoeve van de veiligheid van zichzelf en van anderen. 18,21 3,5 voor, tijdens en na het zwemmen zorgen voor de noodzakelijke maatregelen die ten goede komen van de gezondheid en hygiëne. 7,8,22,9 1,2,3,4,5 via gymnastiek, ritmiek en andere houdingsbevorderende sporten werken aan hun houding alsook aan de bewegingsmogelijkheden die ten goede komen voor de triatlon/duatlonprestaties. 7,8,9,10, 11, 2,3 hun specifieke vaardigheden verbeteren. 7,14,15 2 hun oog-hand-coördinatie en oog-voet-coördinatie bijsturen door het beoefenen van bal- en slagsporten. 13,25,29, 30 5 respect tonen voor tegenstanders tijdens spelvormen en wedstrijdvormen. 17,23,24 1,2,3 mountainbiken en oriëntatielopen in de natuur waarbij genieten van de natuur alsook respect hebben voor de natuur een centrale plaats krijgt. 21,28 1,2,4 voldoende sport en rust perfect met elkaar combineren. 3,4,6,26 1,4 intensieve en extensieve trainingen/lessen naar eigen mogelijkheden inschatten en uitvoeren.

9 ASO/TSO 3e graad optie topsport 8 ET LO 4,15,22,23, 26,30 DSET LEERPLANDOELSTELLINGEN De leerlingen kunnen 1,2,4 verschillende spelvormen en wedstrijden met respect voor de reglementen uitvoeren. 1,2, 30 5 hun materiaal waarmee ze sporten alsook de accommodatie waarin ze sporten met respect behandelen. 7,16 1,2 al spelenderwijs en op muziek de conditie trainen op de fiets (spinning). 16,18,19 16,17,18 de principes van medisch verantwoord sporten interpreteren en toepassen. 6,7,8 29,30,31 competentie ontwikkelen om verschillende soorten onderzoek te interpreteren en vertalen naar hun eigen sport. 7,8 10 hun prestaties herkennen, inschatten, verbeteren. 24,25 19, 21,23 het belang van sociaal functioneren ervaren op een positieve wijze omgaan met externe actoren. 3,16 24,26 zich informeren over de organisaties en netwerken die het topsportland sturen.

10 ASO/TSO 3e graad optie topsport 9 LEERINHOUDEN NIVEAU 1 LEERINHOUDEN Zwemmen: optimaliseren van de verschillende zwemslagen met accent op de crawl. (wekelijks 4 u) Schoolslag rugslag dolfijn Techniek: Verschillende starten: duikstart, diepwaterstart, loopstart Openwaterzwemmen Ademhalingstechniek links-rechts ademen Tweetakt zestakt beenslag Keerpunten boeien In de benen zwemmen Synchroon zwemmen met diverse wrik- en stijloefeningen Duozwemmen en groepszwemmen Oefenstof basiseigenschappen: Uithouding snelheid versnelling Krachttraining bovenste ledenmaten en schoudergordel Lenigheid schouders Vormspanning Mentale training Tactiekbespreking

11 ASO/TSO 3e graad optie topsport 10 LEERINHOUDEN Lopen: loopscholing met aandacht op correcte looptechniek en uithouding. (wekelijks 2 u tot 4 u afhankelijk van de seizoenen) Techniek: Starttechniek (link naar 100 m spurt, gewone start ) Verschillende vormen van training: Intervaltraining Fartleg Ademhalingstechniek 100 m, 200 m, 400 m, m, m Veldlopen Afstootfase in combinatie met armbeweging Bewegen op muziek: dans Oefenstof basiseigenschappen: Uithouding snelheid versnelling Krachttraining onderste ledenmaten en heupgordel Lenigheid rug en heupgordel Vormspanning Mentale training Tactiekbespreking

12 ASO/TSO 3e graad optie topsport 11 LEERINHOUDEN Fietsen: fietsscholing met aandacht op uithouding (wekelijks 2 tot 4 u afhankelijk van de seizoenen.) Techniek: Traptechniek Verschillende vormen van training: klimmen, dalen, tijdrijden, stayeren Bochtentechniek (pistetraining) Mountainbiken Behendigheid Muziek: spinnen Oefenstof basiseigenschappen: Uithouding snelheid versnelling Krachttraining onderste ledenmaten en heupgordel Lenigheid rug en heupgordel Vormspanning Mentale training Tactiekbespreking Bochten lezen Parcoursbespreking

13 ASO/TSO 3e graad optie topsport 12 LEERINHOUDEN Andere sporten met link naar triatlon/duatlon (verdeeld over 2 u wekelijks!) Gymnastiek: fitness houding en rugscholing vormspanning aanleren van basisvaardigheden (koprol-kopstand-sprong) (14u) - Krachttraining - Rugscholing en houding - Handenstand/rad/tijgersprong over plint (brdte-lgte) Balsporten: 1. Volleybal (6u per jaar) 2. Basketbal (6u per jaar) voetbal (6u per jaar) handbal (6u per jaar) - Volleybal: ploegspel aanval en verdediging - Basketbal: ploegspel 3 tegen 3 spelsituatie, haakworp, vrijworp - Voetbal: ploegspel vrije trap hoekschop - Handbal: ploegspel sprongworp - heupworp Slagsporten: badminton (4u per jaar) tafeltennis (4u per jaar) - Badminton: spel 1-1 en 2-2 / verschillende slagen en technieken - Tafeltennis: spel 1-1 en 2-2 / verschillende slagen en technieken Atletiek: loopoefeningen werpnummer (kogelstoten) uithouding (10u per jaar) - Loopscholing - Werpoefeningen Ritmiek en dans: bewegen op muziek (zwemmen, fietsen, lopen ) (6 u per jaar) - Spinnen op muziek - Synchroon zwemmen - Waterballet Zelfverdediging Natuursporten: - Mountainbike - Oriëntatielopen - Survivals

14 ASO/TSO 3e graad optie topsport 13 NIVEAU 2 LEERINHOUDEN Zwemmen: optimaliseren van de de crawl. (wekelijks 4 u) Aandacht voor schoolslag rugslag dolfijn Techniek: Verschillende starten: duikstart, diepwaterstart, loopstart Openwaterzwemmen (met of zonder wetsuit) Ademhalingstechniek links-rechts ademen Boven water kijken (waterpolozwemmen) Tweetakt zestakt beenslag Keerpunten boeien In de benen zwemmen Synchroon zwemmen met diverse wrik- en stijloefeningen Duozwemmen en groepszwemmen Oefenstof basiseigenschappen: Uithouding snelheid versnelling Krachttraining bovenste ledenmaten en schoudergordel Lenigheid schouders Vormspanning Mentale training Tactiekbespreking Videoanalyse

15 ASO/TSO 3e graad optie topsport 14 LEERINHOUDEN Lopen: loopscholing met aandacht op loopuithouding. (wekelijks 2 u tot 4 u afhankelijk van de seizoenen) Techniek: Starttechniek (link naar 100 m spurt, gewone start ) Verschillende vormen van training: intervaltraining Fartleg Ademhalingstechniek 100 m, 200 m, 400 m, m, m Veldlopen Afstootfase in combinatie met armbeweging Bewegen op muziek: dans Oefenstof specifieke eigenschappen: Uithouding snelheid versnelling Krachttraining onderste ledenmaten en heupgordel Lenigheid rug en heupgordel Vormspanning Mentale training Tactiekbespreking Videoanalyse

16 ASO/TSO 3e graad optie topsport 15 LEERINHOUDEN Fietsen: fietsscholing met aandacht op uithouding (wekelijks 2 tot 4u afhankelijk van de seizoenen.) Techniek: Traptechniek Verschillende vormen van training: klimmen, dalen, tijdrijden, stayeren vs niet-stayeren Bochtentechniek (pistetraining) Mountainbiken (winter) Behendigheid Muziek: spinnen (souplesse, kracht) Oefenstof basiseigenschappen: Uithouding snelheid versnelling Krachttraining onderste ledenmaten en heupgordel Lenigheid rug en heupgordel Vormspanning Mentale training Tactiekbespreking Bochten lezen Parcoursbespreking Houdingsanalyse

17 ASO/TSO 3e graad optie topsport 16 Andere sporten met link naar triatlon/duatlon (verdeeld over 2u wekelijks!) Gymnastiek: fitness houding en rugscholing vormspanning aanleren van basisvaardigheden (koprol-kopstand-sprong) (14u) - Krachttraining - Rugscholing en houding - Evenwichtsoefeningen, grondoefeningen Balsporten: 1. Volleybal (6u per jaar) 2. Basketbal (6u per jaar) voetbal (6u per jaar) handbal (6u per jaar) - Volleybal: structuratie aanvalsopbouw, van 4><4 naar 6><6 evolueren - Basketbal: ploegspel 3 tegen 3 spelsituatie, innemen posities, naar aanval opbouwen - Voetbal: organisatie aanval en verdediging balbezit in 1 tijd - Handbal: ploegspel sprongworp heupworp georganiseerde aanval opbouwen Slagsporten: badminton (4u per jaar) tafeltennis (4u per jaar) - Badminton: service, clear, drop, smash, oefen- en spelvormen - Tafeltennis: spel 1-1 en 2-2 / verschillende slagen en technieken Atletiek: loopoefeningen kracht uithouding (10u per jaar) - Loopscholing - Circuit, fitnessparcours Ritmiek en dans: bewegen op muziek (zwemmen, fietsen, lopen ) (6u per jaar) - Spinnen op muziek - Synchroon zwemmen - Waterballet Zelfverdediging Natuursporten: - Mountainbike - Oriëntatielopen - Survivals

18 ASO/TSO 3e graad optie topsport 17 PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE WENKEN Pedagogische didactische wenken: Vooraf: Triatlon bestaat uit drie sporten en duatlon uit twee sporten. Dit betekent dan ook dat de trainingsarbeid en duur t.o.v. een andere sport 3 tot 2 x groter is. De 12 u (waarvan 2 uren worden besteed aan algemene sporten zie andere sporten) zijn in feite onvoldoende om een volledige trainingsweek af te werken. Het zwemmen is zeer belangrijk in triatlon en dit zou in principe tenminste 4 x per week aan beurt moeten kunnen komen (dit is 4 x 2u). Het lopen minstens 2 x per week alsook het fietsen. De tijdsduur van het fietsen loopt vlug op, gezien er vlug 30 tot 60 km kan gefietst worden. Dit betekent in tijdsduur dat er vrij vlug tot min. 2u-3u per training (inclusief klaarmaken en douchen ) nodig is. Daarom zal er op woensdagnamiddag een Vlaamse trainingsnamiddag georganiseerd worden in de sportaccommodatie van Faber-KUL, geleid door een A-trainer en in samenwerking met de topsportlesgever. Ook zal er een regelmatig contact zijn met de trainers van de atleten om de gehele trainingsplanning op te maken. Een digitaal trainingsagenda wordt gebruikt door de verschillende partijen om alles zo goed en concreet mogelijk op te volgen. Didactische wenken: i. Voor triatlon/duatlon wordt er individueel gewerkt voor de techniek training. 1 Differentiëring 2 Aangepaste oefenstof jongens/meisjes ii. Groepstraining voor het fietsen. Mogelijks moet er in 2 groepen (jongensmeisjes) gereden worden. Een volgwagen is mogelijks noodzakelijk. iii. Oog hebben voor de wedstrijdkalender. 1 Preparatieperiode: van september tot maart 2 Participatieperiode: begint in april-mei iv. Een winterstage om het fietsen en lopen op peil te brengen is een noodzaak. v. Het aantal uren van het fietsen en het lopen zullen variëren naargelang het seizoen (vroeg donker lang licht). vi. Vooral praktijksessies maar ook de theorie mag niet uit het oog verloren worden.

19 ASO/TSO 3e graad optie topsport 18 MINIMALE MATERIËLE VEREISTEN 1 A. Naar accommodatie toe: i. Indoor zwembad (25m of 50m) met banen (min.2) (Faber KUL & Stad Leuven) ii. Atletiekpiste (400m) (Faber KUL & Stad Leuven) iii. Omnisporthal (KAG Leuven & Faber KUL) 1 Basketbal 2 Volleybal 3 Handbal 4 Minivoetbal 5 Badminton iv. Fitness (Faber KUL) v. Gymnastiekzaal (KAG Leuven & Faber KUL) vi. Dans-ritmiekzaal (muziekinstallatie) (KAG Leuven) vii. Goed berijdbare wegen/gevarieerd: heuvelachtig-vlak (Omgeving Leuven) (zie bijlage) viii. Loopparcours: bos, veld, verharde en zachte ondergrond (Omgeving Leuven) (zie bijlage) ix. Onderzoekslabo s 1 Inspanningstesten 2 Biomechanische testen (houding op de fiets, loopscholing ) (Faber- KUL) 3 Zwemtechniek-opnames (Faber-KUL) x. Fietsen en materialenberging (KAG Leuven) B. Naar specifieke materialen toe: i. Zwemmen: banen, plankjes, poolboy, rekkers, zwemvliezen ii. Fietsen: fiets, helm, reparatiemateriaal, pomp, fietsrollen volgwagen, fietsenrek iii. Lopen: kegels, afstandsmeter, chronometer, lactaattoestel iv. Materiaal voor andere sporten 1 Inzake veiligheid is de volgende wetgeving van toepassing: - Codex - ARAB - AREI - Vlarem. Deze wetgeving bevat de technische voorschriften die in acht moeten genomen worden m.b.t.: - de uitrusting en inrichting van de lokalen; - de aankoop en het gebruik van toestellen, materiaal en materieel. Zij schrijven voor dat: - duidelijke Nederlandstalige handleidingen en een technisch dossier aanwezig moeten zijn; - alle gebruikers de werkinstructies en onderhoudsvoorschriften dienen te kennen en correct kunnen toepassen; - de collectieve veiligheidsvoorschriften nooit mogen gemanipuleerd worden; - de persoonlijke beschermingsmiddelen aanwezig moeten zijn en gedragen worden, daar waar de wetgeving het vereist.

20 ASO/TSO 3e graad optie topsport 19 EVALUATIE Elke atleet zal in het begin van het schooljaar getest worden op: (Dit is begin september waardoor de atleet nog de goede conditie heeft van het voorbije seizoen en dus deze testgegevens relevant zullen zijn.) Zwemmen Kwaliteit (opname) Kwantiteit Tijd op 100 m Tijd op 400 m Tijd op m Fietsen Fietshouding (opname) Een trainingsdagboek wordt bijgehouden om de evolutie na te gaan Lopen Kwaliteit (opname) Kwantiteit Tijd op 400 m Tijd op m Tijd op m Ook zal er een gesprek zijn met de mentale begeleider. Een gelijkaardige test zal op elk einde van een trimester worden afgenomen. Er moet een merkelijke positieve evolutie zijn tegen het einde van het schooljaar!

21 ASO/TSO 3e graad optie topsport 20 BIBLIOGRAFIE 1. BOEKEN Algemeen ANDERSON, B., De stretchingmethode, Utrecht, Luiting BEHETS, D., GANTOIS, J., Leermiddelen en werkvormen in de lichamelijke opvoeding, Acco 2003, ISBN BLIECK, A., CSINCSAK, M., VAN OOST, P., DAMEN, V., Vakoverschrijdende thema's in het secundair onderwijs, Instrumentarium voor leerkrachten en schoolteams, Leuven(België)-Apeldoorn (Nederland), Garant, 1994 BOLSSENS, L., Elementaire trainingsleer, PVLO 2002, ISBN DE KNOP, P., Op weg naar een verantwoord jeugdsportbeleid, BLOSO Jeugdsportcampagne, Koning Boudewijnstichting, 1992 DE KNOP, P., VAN PUYMBROECK, L., DE MARTELAER, K., THEEBOOM, M., Organisatie van sportieve evenementen, ISBN DUFOUR, W., 4000 Conditieoefeningen voor thuis, school en club, Sint-Amandsberg/Gent, Publicatiefonds voor Lichamelijke Opvoeding, VAN DEN BOSSCHE, F., Wegwijzer voor gezond trainen, Sint-Amandsberg/Gent, Publicatiefonds voor Lichamelijke Opvoeding, 1989 VRIJENS, J., BOURGOIS, J., LENOIR, M., Basis voor Verantwoord Trainen, 5 e en volledig herwerkte uitgave, Monografie voor LO nr. 42, Sint-Amandsberg/Gent, Publicatiefonds voor Lichamelijke Opvoeding, 2001 VRIJENS, J., Talentdetectie en talentontwikkeling in de sport, 4de Internationaal Sportwetenschappelijk Symposium Proceedings, Publicatiefonds voor Lichamelijke Opvoeding, 1997 Specifiek Triatlon & duatlon DELAHAYE, L., Triathlon, Uitgeverij De Vrieseborch, DA Haarlen (Een internationale lijst van boeken over triatlon/duatlon/multisport volgt later) Atletiek ZINTL, F., Basisprincipes, methodes en trainingsbegeleiding, Uitgeverij De Vrieseborch, DA Haarlen Zwemmen DE MARTELAER, K., POSTEMA, T., Levenslang zwemmen: School-Club-Vrije Tijd, Publicatiefonds voor Lichamelijke Opvoeding, ISBN LOUWAGIE, M., Zwemmen. Van initiatie tot trainen, Sint-Amandsberg/Gent, Publicatiefonds voor Lichamelijke Opvoeding, ISBN

22 ASO/TSO 3e graad optie topsport VAKTIJDSCHRIFTEN, BROCHURES, INTERNE NOTA'S Brochure Bij de hand in het buitenland, Ministerie Buitenlandse Zaken DE KNOP, P., DAEMS, J., De burgerlijke aansprakelijkheid van de ondeskundige sporttrainer en van de sportclub die hem/haar aanstelt, Tijdschrift voor Lichamelijke Opvoeding Jaargang 1997 nr.6, p. 6-8 Handboek voor helpers, Belgische Rode Kruis, Brussel Handleiding "Probleemgedrag op school", Comité Bijzondere Jeugdzorg Brugge, 1995 Het ABC van de lichaamshygiëne, Belgische Rode Kruis, Brussel, 1983 Informatiemap "Medisch Verantwoord Sporten", Brussel, Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Administratie Gezondheidszorg Keiveilig sporten? Da's ook opwarmen en afkoelen. Doe het., Handboek voor jeugdtrainer, Rode Kruis - Vlaanderen, Dienst Gezondheidspromotie, Brussel, 1995 Keiveilig sporten, doe het. De 12 geboden om veilig te sporten, Lespakketten rond GVO "Gezondheid: Activiteiten voor S.O.", Brussel, Proges, MUSCH, E., MERTENS, B., GOETHALS, R., VAN DEN BOSSCHE, W., COEN, W., DOBBELAERE, D., Het sportspelconcept van de RUG, Tijdschrift voor Lichamelijke Opvoeding - Theorie, Praktijk, 110, 1988 p BEELDMATERIAAL VIDEO CD-ROMS Body Talk stretching gids, Kalmthout, Uitgeverij Biblo Instructiefilm Rugscholing, De Witte, Erembodegem, 1994 Bodyworks, Multimediagids van het menselijk lichaam, Nederlandstalige versie, TLC Domus De Mens in 3D, Encyclopedie over het menselijk lichaam, cd-rom verkooppunten EHBO-diskette Eerstehulpflop, Rode Kruis, Brussel Medische encyclopedie, Philips Interactive Media Benelux BV 1996 cat.nr Voedingsplanner, voedingsmiddelentabel, NUBEL, Brussel, 1999

23 ASO/TSO 3e graad optie topsport NUTTIGE ADRESSEN INTERNET SITES Bond voor Lichamelijke Opvoeding, Waterkluiskaai 16, 9040 Gent/Sint-Amandsberg BLOSO, Koloniënstraat 31, 1000 Brussel Ministerie van de Vlaamse gemeenschap, Administratie Gezondheidszorg, Markiesstraat 1, 1000 Brussel Proges (Vereniging voor Promotie van Gezondheid op School), Schildknechtstraat 9, 1020 Brussel Rode Kruis - Vlaanderen, Dienst Gezondheidspromotie, Vleurgatsesteenweg 98, 1050 Brussel SVS (Stichting Vlaamse schoolsport), steenweg op Jette, 1080 Brussel Bodytalk-VUB nieuwsbrief, Biblo, Braschaatsesteenweg, 308, 2920 Kalmthout Tips en Advies Gezondheid, Indicator N.V., Tiensesteenweg 269, 3000 Leuven Nutriënten België, Esplanadegebouw, lokaal 11.04, 1040 Brussel Pedagogische Begeleidingsdienst van het Gemeenschapsonderwijs, J. de Lalaingstraat 28, 1040 Brussel Interessante triathlon/duathlonsites: algemene sportsites (Engelstalig)

SECUNDAIR ONDERWIJS ASO/TSO. tweede graad. eerste en tweede leerjaar. Sport SPECIFIEK GEDEELTE. Opties met een pool topsport. EX-s.

SECUNDAIR ONDERWIJS ASO/TSO. tweede graad. eerste en tweede leerjaar. Sport SPECIFIEK GEDEELTE. Opties met een pool topsport. EX-s. SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: ASO/TSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Sport SPECIFIEK GEDEELTE optie(s) Opties met een pool topsport Vak: AV Sport (topsport: triatlon-duatlon)

Nadere informatie

COMPETITIE AFDELING JEUGD 8 12 jaar GROEP 1 COMPETITIE. B GROEP (richtleeftijd 9 11 jaar) BASIS TRAINING UITHOUDING TECHNIEK

COMPETITIE AFDELING JEUGD 8 12 jaar GROEP 1 COMPETITIE. B GROEP (richtleeftijd 9 11 jaar) BASIS TRAINING UITHOUDING TECHNIEK Nieuwe structuur BEST LEUVEN (datum 20.09.2009) COMPETITIE AFDELING JEUGD 8 12 jaar GROEP 1 COMPETITIE BASIS VORMING C GROEP (richtleeftijd 8 10 jaar) BASIS VORMING B GROEP (richtleeftijd 9 11 jaar) BASIS

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad 1 2 3 4 5 6 ALGEMENE DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) 1 e graad 2 e graad 3 e graad kunnen onder begeleiding veiligheidsvoorschriften,

Nadere informatie

2003/54//1/T/CG/1/I/ /D/

2003/54//1/T/CG/1/I/ /D/ SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: A-stroom B-stroom Graad: eerste graad Jaar: eerste leerjaar KEUZEGEDEELTE Vak(ken): AV Lichamelijke opvoeding 2 lt/w Vakkencode: EX-s Leerplannummer: 2003/065 (vervangt

Nadere informatie

COMPLEMENTAIR GEDEELTE

COMPLEMENTAIR GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: ASO, BSO, TSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar COMPLEMENTAIR GEDEELTE Vak(ken): AV Sport 1 of 2 / 1 of 2 lt/w Vakkencode: EX-s Leerplannummer: 2004/307

Nadere informatie

Topsport & studeren....aan de UGent te combineren. Jolien D Hoore

Topsport & studeren....aan de UGent te combineren. Jolien D Hoore Topsport & studeren...aan de UGent te combineren Jolien D Hoore Een toekomstig topsporter komt na het secundair onderwijs vaak voor de keuze te staan tussen topsport, universitaire studies of de combinatie

Nadere informatie

AV Lichamelijke opvoeding AV Sport (topsport triatlon/duatlon)

AV Lichamelijke opvoeding AV Sport (topsport triatlon/duatlon) LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vakken: AV Lichamelijke opvoeding AV Sport (topsport triatlon/duatlon) Basisvorming Specifiek gedeelte 2/2 lt/w 10/10 lt/w Studierichtingen: Studiegebied: Onderwijsvorm: Graad:

Nadere informatie

COMPLEMENTAIR GEDEELTE

COMPLEMENTAIR GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: ASO/BSO/KSO/TSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar COMPLEMENTAIR GEDEELTE Vak(ken): AV Sport 1,2 of 3/1,2 of 3 lt/w Leerplannummer: 2006/027 ASO, BSO,

Nadere informatie

OVERZICHT PLANNING LICHAMELIJKE OPVOEDING

OVERZICHT PLANNING LICHAMELIJKE OPVOEDING OVERZICHT PLANNING LICHAMELIJKE OPVOEDING 1ste leerjaar BALVAARDIGHEDEN - Een bal op verschillende manieren gebruiken. - Een bal soepel werpen, botsen en vangen tegenover zichzelf. - Een bal gericht werpen

Nadere informatie

Bestemd voor de sportmedische keuring en begeleiding van topatleten, topsportbeloften en leerlingen van een topsportschool

Bestemd voor de sportmedische keuring en begeleiding van topatleten, topsportbeloften en leerlingen van een topsportschool CONSENSUS TESTFREQUENTIE Bestemd voor de sportmedische keuring en begeleiding van topatleten, topsportbeloften en leerlingen van een topsportschool INLEIDING De begeleiding van topatleten, topsportbeloften

Nadere informatie

Overzicht trainingsfasen:

Overzicht trainingsfasen: Overzicht trainingsfasen: Fase Trainingstrap Leeftijd Organisatiestructuur 1 Initiële training 6-10 jaar Talentdetectie door de club in samenwerking met scholen 2 Basistraining 11-12 jaar Detectie- en/of

Nadere informatie

Jaarplan Jaarplan LO 5SV Patteet Gina

Jaarplan Jaarplan LO 5SV Patteet Gina Schooljaar 2011-2012 Leerkracht(en): Gina Patteet Vak: Jaarplan LO 5SV Patteet Gina Klassen: 5SV Schooljaar: 2011-2012 Algemene gegevens Leerjaar en studierichting: 5 SV Vak: Lichamelijke Opvoeding Leerplannummer:

Nadere informatie

TOPSPORTSCHOOL MEERKAMP/HOOG

TOPSPORTSCHOOL MEERKAMP/HOOG TOPSPORTSCHOOL MEERKAMP/HOOG 2011-2012 Atleten en begeleiding Atleten PAESSEN Inge LINDEMANS Marjolein CAPIAU Tobias MEYVAERT Carlien (samen met polsstok) VIDTS Noor VERDONCK Emile Begeleider Chris Van

Nadere informatie

DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting)

DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) Reflecteren over bewegen Zelfstandig leren Verantwoord en veilig bewegen DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) De leraar kiest uit het doelenkader

Nadere informatie

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Topsportschool

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Topsportschool Vlaamse Vereniging voor Golf VVG GolfVlaanderen.be slagkrachtig & doelgericht VVG Junior Golf Korte historiek School en topsport is niet eenvoudig! INHOUD HISTORIEK NUT VAN TOPSPORTSCHOLEN INSCHRIJVEN

Nadere informatie

Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding

Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding Doel van de functie : In lijn met het pedagogisch project van de school didactisch verantwoord bewegingsopvoeding geven, teneinde bij te dragen

Nadere informatie

TOPSPORTSCHOOL SPRINT/HORDEN

TOPSPORTSCHOOL SPRINT/HORDEN TOPSPORTSCHOOL SPRINT/HORDEN 2011-2012 Atleten en begeleiding Atleten Sarah Missinne Kim Blommaert (in combinatie met ver) Orphée Depuydt Nenah De Coninck Emma Coppenolle (in combinatie met ver) Laurence

Nadere informatie

Topsporter bij Defensie

Topsporter bij Defensie Topsporter bij Defensie Atleten ondersteunen bij hun jacht op die felbegeerde medailles en hen een professionele omkadering bieden, dat is wat Defensie voor ogen heeft. Maar... hoe gaat dat precies in

Nadere informatie

Sportkamp cadetten en scholieren GROEP AFSTANDLOPEN

Sportkamp cadetten en scholieren GROEP AFSTANDLOPEN Sportkamp cadetten en scholieren GROEP AFSTANDLOPEN maandag 16/07/2012 voormiddag 10u.00 12u.00 Lesonderwerp : Algemene doelstelling : loopscholing verbeteren looptechniek Opwarming : 15'-20 loslopen Kern:

Nadere informatie

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Bijlage - Selectiecriteria Golf schooljaar

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Bijlage - Selectiecriteria Golf schooljaar Vlaamse Vereniging voor Golf VVG GolfVlaanderen.be slagkrachtig & doelgericht VVG Junior Golf Bijlage - Selectiecriteria Golf schooljaar 2009-2010 Instapcriteria (1 ste inschrijving in Topsportschool)

Nadere informatie

TOPSPORTSCHOOL MEERKAMP/HOOG (ATHENEUM)

TOPSPORTSCHOOL MEERKAMP/HOOG (ATHENEUM) TOPSPORTSCHOOL MEERKAMP/HOOG (ATHENEUM) 2010-2011 Atleten PAESEN Inge HERMANS Ine LINDEMANS Marjolein Begeleider Chris Van Landschoot Parklaan 195/9 9300 Aalst 0476/543.37.27 vanlandschoot@telenet.be Trainingsuren

Nadere informatie

VTDL. Selectiecriteria F- statuut

VTDL. Selectiecriteria F- statuut Selectiecriteria F- statuut VTDL 2016-2017 Dit document beschrijft de selectieprocedure en criteria mbt het F- statuut. Meer informatie over de topsportwerking van de VTDL is te vinden op onze website:

Nadere informatie

MEERJARENPLANNING ZWEMMEN ALS BASIS VOOR EEN GESTRUCTUREERDE WERKING VAN ZWEMSCHOOL TOT COMPETITIE IZEGEMSE KREKEL ZWEMMERS VZW

MEERJARENPLANNING ZWEMMEN ALS BASIS VOOR EEN GESTRUCTUREERDE WERKING VAN ZWEMSCHOOL TOT COMPETITIE IZEGEMSE KREKEL ZWEMMERS VZW MEERJARENPLANNING ZWEMMEN ALS BASIS VOOR EEN GESTRUCTUREERDE WERKING VAN ZWEMSCHOOL TOT COMPETITIE IZEGEMSE KREKEL ZWEMMERS VZW Achtergrond Deze Meerjarenplanning Zwemmen (MZ) is gebaseerd op het feit

Nadere informatie

Topsportactieplan 2016 Hfdst. 8 Begeleiding en ondersteuning van de topsportfederaties

Topsportactieplan 2016 Hfdst. 8 Begeleiding en ondersteuning van de topsportfederaties Toelichting over de weg die een beloftevolle jongere aflegt op weg naar de top. Leuven, 15/03/2008 Topsportactieplan 2016 Hfdst. 8 Begeleiding en ondersteuning van de topsportfederaties Algemeen beeld

Nadere informatie

19/12/2010. Vakconcept LO. Soorten ET/OD. Vakgebonden ET/OD LO. Vakconcept LO. Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen. Regiovergaderingen LO

19/12/2010. Vakconcept LO. Soorten ET/OD. Vakgebonden ET/OD LO. Vakconcept LO. Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen. Regiovergaderingen LO Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen In 1993 door overheid ingevoerd Algemene, kwalitatieve doelen die aangeven wat leerlingen van een bepaalde leeftijd en onderwijsvorm moeten bereiken (ET) of nastreven (OD)

Nadere informatie

Wat na de zwemschool?

Wat na de zwemschool? Wat na de zwemschool? Mei 2015 Swimming Club Zaventem Agenda De zwemschool Sportief zwemmen Competitie zwemmen Een competitiezwemmer Een ouder 16 Mei 2015 2 De zwemschool Einde van de zwemschool: Degelijke

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN. Competitie K-M1-M2-B1-B2-B3

DOELSTELLINGEN. Competitie K-M1-M2-B1-B2-B3 DOELSTELLINGEN Competitie K-M1-M2-B1-B2-B3 Info Groepsindeling (*) Leeftijd B-groep : geboortejaar 2005 + 2004, uitzonderingen mogelijk (**) Niveau s B-groep: * B3: beperkte competitie-ervaring (specifieke

Nadere informatie

SYMPOSIUM 15 FEBRUARI 2016 TRAINEND GROEIEN EN GROEIEND TRAINEN

SYMPOSIUM 15 FEBRUARI 2016 TRAINEND GROEIEN EN GROEIEND TRAINEN SYMPOSIUM 15 FEBRUARI 2016 TRAINEND GROEIEN EN GROEIEND TRAINEN LEUS GERT Bachelor Lo & Br :Specialisatie Wedstrijd-/competitiesport en fitness Trainer B Wielrennen Jeugdcoördinator Wielerschool Affligem

Nadere informatie

CLUBFICHE 2013 IN DRUKLETTERS INVULLEN A.U.B. ...

CLUBFICHE 2013 IN DRUKLETTERS INVULLEN A.U.B. ... IN DRUKLETTERS INVULLEN A.U.B. NAAM CLUB: AFKORTING: Adres maatschappelijke zetel: Provincie: E-mail:. Website:. Rekeningnummer:.../..../ Rechtsvorm: feitelijke vereniging vzw andere:.. Datum oprichting:.

Nadere informatie

Module 4: Stagemodule Initiator Triatlon/Duatlon (8 u.) Type D/ND T P S Totaal Stage Initiator Triatlon/Duatlon PF ND 8 8 u.

Module 4: Stagemodule Initiator Triatlon/Duatlon (8 u.) Type D/ND T P S Totaal Stage Initiator Triatlon/Duatlon PF ND 8 8 u. Initiator Triatlon/Duatlon Goedgekeurd door de denkcelvergadering 21-03-2013 Benaming diploma : Initiator Triatlon/Duatlon Door het volgen van deze opleiding leert de cursist (naast de algemene doelstellingen):

Nadere informatie

1. ISF. Het programma-aanbod varieert tweejaarlijks. Meer info kan je terugvinden op de MOEV-website.

1. ISF. Het programma-aanbod varieert tweejaarlijks. Meer info kan je terugvinden op de MOEV-website. Reglementen INTERNATIONALE SCHOOLSPORT ISF/FISEC Algemeenheden MOEV wil elke leerling de kans geven om eenmaal in zijn/haar schoolcarrière te genieten van een financiële tussenkomst voor deelname aan een

Nadere informatie

Topsporttakkenlijst

Topsporttakkenlijst Topsporttakkenlijst 2017-2020 Unaniem advies van de Stuurgroep Topsport, na beraadslaging op 16 november 2016 Inhoudsopgave Wettelijke basis... 3 Objectief van de Vlaamse topsporttakkenlijst... 3 Vastlegging

Nadere informatie

SMO TRIATLON TEAM JEUGDWERKING INFOGIDS

SMO TRIATLON TEAM JEUGDWERKING INFOGIDS SMO TRIATLON TEAM JEUGDWERKING INFOGIDS Woord vooraf Het SMO triatlon team is voor de meeste mensen al zeker geen onbekende meer.de laatste jaren is de club enorm gegroeid en krijgt ook steeds meer bekendheid

Nadere informatie

Startdag. Jeugdwerking Een werk van lange adem. Zaterdag 17 september 2016

Startdag. Jeugdwerking Een werk van lange adem. Zaterdag 17 september 2016 Startdag Jeugdwerking Een werk van lange adem Zaterdag 17 september 2016 Overzicht 1. Clubstructuur 2. Van ironkid tot lifetime sporter 3. Benodigdheden 4. Trainingsaanpak en uurregeling 5. Jaarplan 6.

Nadere informatie

Sportklas, wat is dat precies?

Sportklas, wat is dat precies? Sportklas Sportklas, wat is dat precies? Op het Huygens College kan je ervoor kiezen om naast je reguliere lesrooster extra tijd aan sport te besteden. Een reguliere leerling heeft drie uur lichamelijke

Nadere informatie

Koersplan. Highschool Eindhoven

Koersplan. Highschool Eindhoven Koersplan Highschool Eindhoven 1 Inleiding Frits Philips lyceum- mavo is een toekomstgerichte school met de focus op talentontwikkeling. Leerlingen krijgen volop de mogelijkheid om hun talenten te ontdekken

Nadere informatie

Leidraad bij de ontwikkeling van het jeugdbeleid bij KFC Lint. Fédérico Perez, Jeugdcoördinator KFC Lint, 0496/404569

Leidraad bij de ontwikkeling van het jeugdbeleid bij KFC Lint. Fédérico Perez, Jeugdcoördinator KFC Lint, 0496/404569 Leidraad bij de ontwikkeling van het jeugdbeleid bij KFC Lint Fédérico Perez, Jeugdcoördinator KFC Lint, 0496/404569 Samenstelling Opvattingen Leerplan Juniors F Leerplan Juniors E Leerplan Juniors D Leerplan

Nadere informatie

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Carrièrebegeleiding

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Carrièrebegeleiding Vlaamse Vereniging voor Golf VVG GolfVlaanderen.be slagkrachtig & doelgericht VVG Junior Golf Carrièrebegeleiding INLEIDING Wat na de Topsportschool? 18+ programma INHOUD Eens de speler de leeftijd van

Nadere informatie

Jo Stubbe IT Project & Support. Bruno D Hulster Algemene Coördinatie. Debbie Mejor Administratie en coördinatie

Jo Stubbe IT Project & Support. Bruno D Hulster Algemene Coördinatie. Debbie Mejor Administratie en coördinatie Bruno D Hulster Algemene Coördinatie Jo Stubbe IT Project & Support Debbie Mejor Administratie en coördinatie 1 09-12-18 PROBLEEM? Kinderen bewegen/sporten te weinig kiezen activiteiten die niet passen

Nadere informatie

SPORTAANBOD EUROPEAN COMPANY SPORT GAMES

SPORTAANBOD EUROPEAN COMPANY SPORT GAMES SPORTAANBOD EUROPEAN COMPANY SPORT GAMES Atletiek Individueel man Individueel vrouw 100 meter 1 atleet 1 atleet 200 meter 1 atleet 1 atleet 400 meter 1 atleet 1 atleet 800 meter 1 atleet 1 atleet 1500

Nadere informatie

Infovergadering omtrent training. Maandag 1 oktober 2007

Infovergadering omtrent training. Maandag 1 oktober 2007 Infovergadering omtrent training Maandag 1 oktober 2007 Wat is training? Training is een gestructureerd proces gericht op het verbeteren van de prestatie (op lange termijn). Structuur en prestatieverbetering

Nadere informatie

Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier

Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier Herk Sport is een club die dag in dag uit drijft op de inzet van vrijwilligers, voetballers en begeleiders, kortom mensen met een hart voor de club. Daarom willen

Nadere informatie

Vlaamse Taekwondo Bond v.z.w. H. Van Veldekesingel 150/73 B-3500 Hasselt [M] +32 (0) [F] +32 (0)

Vlaamse Taekwondo Bond v.z.w. H. Van Veldekesingel 150/73 B-3500 Hasselt [M] +32 (0) [F] +32 (0) 1. Inleiding Het topsportconvenant heeft tot doel een solide samenwerking en wisselwerking tot stand te brengen tussen het onderwijs en de sportwereld, om op deze wijze te komen tot een doorgedreven topsportopleiding

Nadere informatie

Denkproces van een trainer bij het voorbereiden van een training (probleemanalyse via schema)

Denkproces van een trainer bij het voorbereiden van een training (probleemanalyse via schema) Denkproces van een trainer bij het voorbereiden van een training (probleemanalyse via schema) 4.1.8. Beschrijving van de oefenstof De oefen-, spel- en wedstrijdvormen uit de voorbeeldtrainingen worden

Nadere informatie

1 ONTWIKKELINGSTESTEN

1 ONTWIKKELINGSTESTEN 1 ONTWIKKELINGSTESTEN INLEIDING Ontwikkelingstesten in de clubs hebben een dubbele functie. Enerzijds blijft dit de eerste fase in de talentdetectie, anderzijds is dit een ideale tool om de progressie

Nadere informatie

LICHAMELIJKE OPVOEDING

LICHAMELIJKE OPVOEDING LICHAMELIJKE OPVOEDING Dirk De Bock voor directies en leraren 1 Algemene didactische en pedagogische berichten De overheidsreglementering in verband met documenten bij de lesvoorbereiding is beperkt: de

Nadere informatie

Telefoon +31 (0) Postadres Postbus AH Arnhem. Bezoekadres Papendallaan 60 Arnhem

Telefoon +31 (0) Postadres Postbus AH Arnhem. Bezoekadres Papendallaan 60 Arnhem Check hieronder uit welke sporten jij en je team kunnen kiezen. Elke deelnemer krijgt de kans om tenminste 2 dagen te sporten. Deelnemen aan meerdere sporten (afhankelijk van het programma) is mogelijk

Nadere informatie

Jeugdbeleidsplan Versie

Jeugdbeleidsplan Versie Jeugdbeleidsplan Versie 20180101 De ACME-jeugd is ingedeeld volgens leeftijdscategorie : Benjamins : eerste tot en met derde leerjaar Pupillen : vierde en vijfde leerjaar Miniemen : zesde leerjaar en eerste

Nadere informatie

Inhouden Opleiding Physical coach niveau 1

Inhouden Opleiding Physical coach niveau 1 Inhouden Opleiding Physical coach niveau 1 Docent Joost Desender 1. Opleiding PHYSICAL- coach Niveau 1 Les 1 Inleiding Theorie 60 Praktijk 60 Theorie + Praktijk 105 Module 1 : Introductie les Opleiding

Nadere informatie

ORGANISATIE RECREATIEVE GROEPEN. Groepen en leeftijden:

ORGANISATIE RECREATIEVE GROEPEN. Groepen en leeftijden: Betreft: ORGANISATIE RECREATIEVE GROEPEN Groepen en leeftijden: KLEUTERGYM: MEISJES A: KNAPEN: MEISJES B: JUFFERS: JONGELINGEN: TURNSTERS: TURNERS: DAMES: BODY-CONDITIEGYM: ONDERHOUDSGYM: BADMINTON: Jongens

Nadere informatie

FYSIEKE EN MENTALE TRAINING - SPORT

FYSIEKE EN MENTALE TRAINING - SPORT Pagina 1 van 5 Opleidingsonderdeel Opleiding (luik) Vakgroep Vakgroepcoördinator Docent(en) Uren Theorie & toepassingen Situering in het programma Begincompetenties Eindcompetenties FYSIEKE EN MENTALE

Nadere informatie

Selectiecriteria Tafeltennis. augustus 2017

Selectiecriteria Tafeltennis. augustus 2017 Selectiecriteria 2018 2019 Tafeltennis augustus 2017 Vlaamse Tafeltennisliga Selectiecriteria topsport & Studie Voorblad Inhoudstafel Doelstellingen/eindcompetenties topsportschool: Selectiecriteria voor

Nadere informatie

Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 12 december 2009

Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 12 december 2009 Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 1 Dag van de VTS-medewerker Workshop 4: Denkcelwerking en -structuur Dag van de VTS-medewerker - Workshop 4 2 Inleiding Denkcelwerking

Nadere informatie

VTDL. Selectiecriteria F-statuut

VTDL. Selectiecriteria F-statuut Selectiecriteria F-statuut VTDL 2018-2019 Dit document beschrijft de selectieprocedure en criteria met betrekking tot het F-statuut. Meer informatie over de topsportwerking van de federatie is te vinden

Nadere informatie

Samen sporten met Mission Olympic De grootste schoolsportcompetitie van Nederland

Samen sporten met Mission Olympic De grootste schoolsportcompetitie van Nederland Samen sporten met Mission Olympic De grootste schoolsportcompetitie van Nederland 14393_brochure mission olympic_a4_v6.indd 1 02-09-11 17:02 Samen sporten met Mission Olympic Sporten is goed voor je gezondheid

Nadere informatie

BVLO LIMBURGvzw. Inschrijvingsformulier. Nascholingen Thema De kleuter in beweging. Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code vermelden aub)

BVLO LIMBURGvzw. Inschrijvingsformulier. Nascholingen Thema De kleuter in beweging. Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code vermelden aub) Inschrijvingsformulier Persoonlijke gegevens Naam en voornaam:.. Adres: Postnummer en Gemeente:.... Telefoon: GSM.. E mail: School of club: Geboortedatum:.././ Maak je keuze: Inschrijven verplicht! (code

Nadere informatie

!!2015&06&22!! Betreft:!!intake!!3,!4!en!5!sportwetenschappen! Geachte!ouders!

!!2015&06&22!! Betreft:!!intake!!3,!4!en!5!sportwetenschappen! Geachte!ouders! 2015&06&22 Betreft:intake3,4en5sportwetenschappen Geachteouders Uwdochter/zoonheeftgeopteerdomvolgendschooljaarderichtingSportwetenschappenaante vatten.zij/hijheeftdezestudierichtingvorigjaarnietgevolgd.

Nadere informatie

Groeiend belang van naschoolse programma s ter aanvulling van de les LO

Groeiend belang van naschoolse programma s ter aanvulling van de les LO Groeiend belang van naschoolse programma s ter aanvulling van de les LO Schoolsport = alle sportactiviteiten georganiseerd door (of in samenwerking met) de school tijdens de middagpauze, na het laatste

Nadere informatie

Vlaamse Taekwondo Bond v.z.w. H. Van Veldekesingel 150/73 B-3500 Hasselt [M] +32 (0) [F] +32 (0)

Vlaamse Taekwondo Bond v.z.w. H. Van Veldekesingel 150/73 B-3500 Hasselt [M] +32 (0) [F] +32 (0) 1. Inleiding Het topsportconvenant heeft tot doel een solide samenwerking en wisselwerking tot stand te brengen tussen het onderwijs en de sportwereld, om op deze wijze te komen tot een doorgedreven topsportopleiding

Nadere informatie

deel de actie, voel de passie

deel de actie, voel de passie TSZ deel de actie, voel de passie Onze doelstelling bestaat erin, een sportieve vrijetijdsbesteding in clubverband aan te bieden aan jeugd en volwassenen, gaande van de eerste zwemlessen tot en met topsport.

Nadere informatie

MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht

MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht MISSIE K.V.C. HAACHT SENIORS: MET EIGEN JEUGD ZO HOOG MOGELIJK SPELEN JEUGD: ZORGEN VOOR EEN KWALITEITSVOLLE JEUGDOPLEIDING MET OOK AANDACHT VOOR DE MINDERE

Nadere informatie

Voorbereiding Zwem4daagse. Training 1: schoolslag. Doel Verbeteren ligging bij de schoolslag

Voorbereiding Zwem4daagse. Training 1: schoolslag. Doel Verbeteren ligging bij de schoolslag Voorbereiding Zwem4daagse Training 1: schoolslag Verbeteren ligging bij de schoolslag 50 meter schoolslag, 30 seconden rust na elke 50 meter Afzetten en lang maken. Jezelf zo lang mogelijk maken is erg

Nadere informatie

Infovergadering Sint-Truidense Zwemclub STZC

Infovergadering Sint-Truidense Zwemclub STZC Infovergadering Sint-Truidense Zwemclub STZC Inhoud Missie Algemene informatie Aanspreekpunten Doelstellingen Groepsindeling PACO Wedstrijden Competitie Missie De Sint-Truidense Zwemclub draagt bij aan

Nadere informatie

TRAININGSTECHNISCHE "EINDTERMEN"

TRAININGSTECHNISCHE EINDTERMEN TRAININGSTECHNISCHE "EINDTERMEN" 1) INLEIDING Het is geen toeval dat het idee tot een vergaande samenwerking tussen de verschillende ROBAkernen is ontstaan bij mensen behorende tot de trainersgroep, en

Nadere informatie

Het mentale aspect voor optimale prestaties

Het mentale aspect voor optimale prestaties Optimaal presteren door geïntegreerd en preventief denken Het mentale aspect voor optimale prestaties Bloso Expertenplatform Sportpsychologie Els Snauwaert Mentale Aspect voor Optimale prestatie J. Loehr

Nadere informatie

Fietsvaardigheid in groep

Fietsvaardigheid in groep Lesfiche verkeers- en mobiliteitseducatie SECUNDAIR ONDERWIJS Fietsvaardigheid in groep Deel 1: opbouwen Doelgroep VOETen Leerlingen van de eerste graad Gemeenschappelijke stam: 18, 19, 20 Begeleiders

Nadere informatie

[LASTENBOEK ZWEMLOPEN]

[LASTENBOEK ZWEMLOPEN] 2009 Vlaamse Triatlon en Duatlon Liga [LASTENBOEK ZWEMLOPEN] 1. INTRO ALLE EVENTS EN WEDSTRIJDEN DIE IN DE OFFICIËLE RANKING EN KALENDER VAN DE VLAAMSE TRIATLON EN DUATLON LIGA WILLEN OPGENOMEN WORDEN,

Nadere informatie

Kwalificatielijst Topsporters HG en RUG, studiejaar 2016/2017 (versie maart 2016)

Kwalificatielijst Topsporters HG en RUG, studiejaar 2016/2017 (versie maart 2016) Kwalificatielijst Topsporters HG en RUG, studiejaar 2016/2017 (versie maart 2016) Om officieel in aanmerking te komen voor topsportfaciliteiten en eventueel een topsportbeurs van de Hanzehogeschool Groningen

Nadere informatie

High School Breda 2015-2016. Geeft talent een kans. By Graaf Engelbrecht

High School Breda 2015-2016. Geeft talent een kans. By Graaf Engelbrecht High School Breda 2015-2016 Geeft talent een kans By Graaf Engelbrecht Inleiding Graaf Engelbrecht staat bekent om haar sportprofiel binnen VO Breda. Als één van de eerste scholen in Nederland, biedt zij

Nadere informatie

Handleiding afnemen van SwimKick techniekwedstrijden

Handleiding afnemen van SwimKick techniekwedstrijden Handleiding afnemen van SwimKick techniekwedstrijden Inleiding op SwimKick techniekwedstrijden... 2 Globale omschrijving van SwimKick techniekwedstrijden.... 2 Wat willen we bereiken met SwimKick techniekwedstrijden?...

Nadere informatie

VISIE, OPLEIDINGSSTRUCTUUR EN SELECTIEPROFIELEN. Visie afdeling wedstrijdzwemmen ZV WESTLAND

VISIE, OPLEIDINGSSTRUCTUUR EN SELECTIEPROFIELEN. Visie afdeling wedstrijdzwemmen ZV WESTLAND VISIE, OPLEIDINGSSTRUCTUUR EN SELECTIEPROFIELEN Visie afdeling wedstrijdzwemmen ZV WESTLAND De visie van de afdeling wedstrijdzwemmen van ZV WESTLAND kenmerkt zich door onderstaande 3 hoofdlijnen: 1. Wedstrijdzwemmen

Nadere informatie

Jeugdvoetbalopleiding. Door Bellemans Wouter

Jeugdvoetbalopleiding. Door Bellemans Wouter Jeugdvoetbalopleiding Door Bellemans Wouter Wie ben ik? Bellemans Wouter 25 jaar Voetballer bij F.C. Herne 3 de provinciale Vlaams-Brabant 20 jaar actief als voetballer Bachelor in de lichamelijke opvoeding

Nadere informatie

K. Excelsior Zedelgem Jeugd

K. Excelsior Zedelgem Jeugd K. Excelsior Zedelgem Jeugd Werkmethode: Spelersindeling - talenontwikkeling Debutantjes Pagadders U6-U7 (2009-2010 ) Kernlijnen jeugdplan: Spelers al spelend zo veel mogelijk baltoetsen aanbieden met

Nadere informatie

Voltijdse dagopleiding sportverzorger en instructeur fitness

Voltijdse dagopleiding sportverzorger en instructeur fitness Voltijdse dagopleiding sportverzorger en instructeur fitness Kies je voor een opleiding bij SYNTRA Midden-Vlaanderen, dan kan je rekenen op een professionele opleiding die steeds vertrekt vanuit de praktijk.

Nadere informatie

INLICHTINGENBLAD: L.O. & SPORT (3 de graad)

INLICHTINGENBLAD: L.O. & SPORT (3 de graad) INLICHTINGENBLAD: L.O. & SPORT (3 de graad) De studierichting TSO Lichamelijke Opvoeding en Sport (LOSP) biedt: - een grondige sporttechnische vorming. Het verwerven van technisch-tactische vaardigheden

Nadere informatie

Permanente Vorming 2015-2016

Permanente Vorming 2015-2016 Permanente Vorming 2015-2016 INTRODUCTIE Meer lesgevers/trainers beter opleiden Basiskwalifica9e > bijscholing Bijscholing VZF of extern Accent op didac9ek/methodiek Duidelijk afgebakende doelgroepen Kwaliteitszorg:

Nadere informatie

Reglement voor toekenning subsidie Naschools Sportaanbod van Heists Secundair Onderwijs

Reglement voor toekenning subsidie Naschools Sportaanbod van Heists Secundair Onderwijs Reglement voor toekenning subsidie Naschools Sportaanbod van Heists Secundair Onderwijs 1) Omschrijving - Binnen de perken van de kredieten goedgekeurd op de begroting van de gemeente Heist-op-den-Berg,

Nadere informatie

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL

DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL 25.03.2015 DANS ZWEMMEN BASEBALL HANDBAL BVLO NASCHOLING - TURNHOUT i.s.m. Thomas More WWW.BVLO.BE PRAKTISCHE INFORMATIE Op woendag 25 maart 2015 organiseert de BVLO in samenwerking met Thomas More tijdens

Nadere informatie

Sportaanbod Ouders van Jonge Kinderen Handleiding voor organisaties

Sportaanbod Ouders van Jonge Kinderen Handleiding voor organisaties Sportaanbod Ouders van Jonge Kinderen Handleiding voor organisaties Koninklijke Nederlandse Zwembond levenlangzwemmen@knzb.nl 030-7513235 1 Inleiding De KNZB heeft van september 2011 tot en met maart 2012

Nadere informatie

De VoetbalTrainer. www.devoetbaltrainer.nl. E-jeugd. Leren samenspelen

De VoetbalTrainer. www.devoetbaltrainer.nl. E-jeugd. Leren samenspelen De VoetbalTrainer www.devoetbaltrainer.nl E-jeugd Leren samenspelen De Voetbaltrainer Onder 11. 1 Leren spelen vanuit de basistaken en de posities 2 2 Leeftijdskenmerken 4 3 Training/coaching 6 4 Wedstrijd

Nadere informatie

RAPPORTERING 2013 - TOPSPORTFEDERATIES

RAPPORTERING 2013 - TOPSPORTFEDERATIES RAPPORTERING 2013 - TOPSPORTFEDERATIES RICHTLIJNEN VOOR HET INDIENEN VAN UW DOSSIER Uw dossier (niet ingebonden) dient vóór 1 april 2014 per post toegestuurd te worden aan: BLOSO - afdeling topsport Arenberggebouw

Nadere informatie

Vlaamse Trainersschool

Vlaamse Trainersschool Vlaamse Trainersschool Opleiding Aspirant-Initiator Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator voor organisatoren (geldend vanaf 13 februari 2015) Afdeling Sportkaderopleiding

Nadere informatie

BUDGET 2017 GEREALISEERD 2017 PROGNOSE 2017 BUDGET 2017 GEREALISEERD 2017 PROGNOSE COMPETITIE , , , ,04 771

BUDGET 2017 GEREALISEERD 2017 PROGNOSE 2017 BUDGET 2017 GEREALISEERD 2017 PROGNOSE COMPETITIE , , , ,04 771 01. COMPETITIE 270 005,29 79 507,05 271 404,22 849 369,04 771 625,23 841 274,79 01.01 WEDSTRIJDEN 69 050,00 36 437,23 72 800,00 121 565,00 59 198,69 121 027,64 01. ORGANISATIES 14 150,00 10 116,94 14 150,00

Nadere informatie

Schoolsport als springplank naar blijvende sportparticipatie. Prof. dr. L. Haerens Prof. dr. G. Cardon An De Meester

Schoolsport als springplank naar blijvende sportparticipatie. Prof. dr. L. Haerens Prof. dr. G. Cardon An De Meester Schoolsport als springplank naar blijvende sportparticipatie Prof. dr. L. Haerens Prof. dr. G. Cardon An De Meester Groeiend belang van naschoolse programma s ter aanvulling van de les LO Schoolsport:

Nadere informatie

Trainingsinfo.eu. Ontwikkelingsmodel. Ontwikkelingsmodel 11v11 => U15/U17/U21. Pagina 1

Trainingsinfo.eu. Ontwikkelingsmodel. Ontwikkelingsmodel 11v11 => U15/U17/U21. Pagina 1 Ontwikkelingsmodel 11v11 U15/U17/U21 Ontwikkelingsmodel 11v11 => U15/U17/U21. Pagina 1 Balbezit: Lange passing Controle op halfhoge/hoge bal Doelpoging op hoge voorzet Doelpoging van afstand > 20 meter

Nadere informatie

Ardnas & Edu Actief. donderdag 31 maart 2016

Ardnas & Edu Actief. donderdag 31 maart 2016 Ardnas & Edu Actief donderdag 31 maart 2016 Bronnenbak 24-boost Bronnenbak Presentaties boeken Angerenstein: Sportleider als lesgever Sportleider als begeleider Sportleider als organisator 85 presentaties

Nadere informatie

Turnen AGH Belgisch kampioenschap: zilver Internationale wedstrijd landenteam: 5 de plaats Interland België-Nederland- Roemenie-Zwitserland: 2 de plaats Vlaams kampioenschap: 2 de plaats Streefdoel 2016:

Nadere informatie

Missie & visie jeugdopleiding Standaard Denderleeuw.

Missie & visie jeugdopleiding Standaard Denderleeuw. Missie & visie jeugdopleiding Standaard Denderleeuw. Missie en visie. Wij Standaard Denderleeuw jeugdopleiding hun hebben als doel om zoveel mogelijk spelers uit eigen jeugdwerking te laten doorstromen

Nadere informatie

Tweede jaar van de eerste graad

Tweede jaar van de eerste graad Tweede jaar van de eerste graad Na één jaar secundair onderwijs heeft de leerling al iets meer de kans gehad zich een beeld te vormen van de aanpak en de vakken in het secundair onderwijs. De overstap

Nadere informatie

PTA Lichamelijke Opvoeding HAVO, Belgisch Park, cohort

PTA Lichamelijke Opvoeding HAVO, Belgisch Park, cohort PTA Lichamelijke Opvoeding HAVO, Belgisch Park, cohort 2018-2019-2020 Inleiding Het vak lichamelijke opvoeding is ook in het vierde en vijfde leerjaar een verplicht vak. In leerjaar 4 en 5 wordt er beoordeeld

Nadere informatie

OP WEG NAAR KWALITEITSSTERREN VOOR ONZE CLUB/JEUGDOPLEIDING

OP WEG NAAR KWALITEITSSTERREN VOOR ONZE CLUB/JEUGDOPLEIDING OP WEG NAAR KWALITEITSSTERREN VOOR ONZE CLUB/JEUGDOPLEIDING Agenda Introductie Foot PASS Project in onze club Motivatie deelname Foot PASS Foot PASS-team in onze club Foot PASS Project in onze club Samen

Nadere informatie

PTA Lichamelijke opvoeding BBL/KBL/TL alle locaties cohort

PTA Lichamelijke opvoeding BBL/KBL/TL alle locaties cohort Inleiding Het vak lichamelijke opvoeding is ook in het derde en vierde leerar een verplicht vak. In leerar 3 wordt een cijfer van 1 t/m 10 gegeven en moet minimaal een 6,0 worden gehaald. In leerar 4 wordt

Nadere informatie

SMART trainen. Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training. Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina

SMART trainen. Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training. Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina SMART trainen Naar een hoger niveau van de mini-volleybal training Bert Brinkman, 2001 Terug naar de Volleybal pagina Structuur Structuur in de training Structuur in het seizoen Doelen stellen Hoger op

Nadere informatie

PTA Lichamelijke opvoeding 2 (flexblok) Houtrust cohort

PTA Lichamelijke opvoeding 2 (flexblok) Houtrust cohort Exameneenheden PTA Lichamelijke opvoeding 2 (flexblok) Houtrust cohort 17-18-19 LO1/K/1 Oriëntatie op leren en werken LO2/K/2 Basisvaardigheden LO2/K/3 Leervaardigheden in het vak lichamelijke opvoeding

Nadere informatie

MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht

MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht MISSIE K.V.C. HAACHT SENIORS: MET EIGEN JEUGD ZO HOOG MOGELIJK SPELEN JEUGD: ZORGEN VOOR EEN KWALITEITSVOLLE JEUGDOPLEIDING MET OOK AANDACHT VOOR DE MINDERE

Nadere informatie

2. VISIE EN MISSIE. Jong KVK Tienen wil bekendstaan voor haar uitstekende jeugdopleiding met zowel een sociaal als sportief oogmerk.

2. VISIE EN MISSIE. Jong KVK Tienen wil bekendstaan voor haar uitstekende jeugdopleiding met zowel een sociaal als sportief oogmerk. 2. VISIE EN MISSIE Jong KVK Tienen wil bekendstaan voor haar uitstekende jeugdopleiding met zowel een sociaal als sportief oogmerk. Het doel van de Jeugdopleiding van KVK Tienen is in de eerste plaats

Nadere informatie

Gemeentelijke sportdienst Kaaiplein 32 9220 Hamme Sportdienst@hamme.be 052/47.63.74 www.weekvandesportclub.be

Gemeentelijke sportdienst Kaaiplein 32 9220 Hamme Sportdienst@hamme.be 052/47.63.74 www.weekvandesportclub.be VAN 13 T/M 21 SEPTEMBER 2014 Een organisatie van Bloso ism - De gemeentelijke sportdienst - De gemeentelijke sportraad - De Hamse sportclubs Gemeentelijke sportdienst Kaaiplein 32 9220 Hamme Sportdienst@hamme.be

Nadere informatie

Het nieuwe topsportconvenant

Het nieuwe topsportconvenant Het nieuwe topsportconvenant Stéphanie PIEN Avocate Vanden Eynde Legal Avenue de la Toison d'or, 77 1060 Bruxelles Tél : + 32 / (0)2.290.04.00 Fax : +32 / (0)2.290.04.10 contact : sp@vdelegal.be Web site

Nadere informatie

Infosessie Competitie Jeugd

Infosessie Competitie Jeugd Infosessie Competitie Jeugd 2018-2019 Agenda Wie ben ik? Comp Jeugd 2.0 Praktische organisatie Vragen Agenda Wie ben ik? Comp Jeugd 2.0 Praktische organisatie Vragen Wie ben ik Frank Seynaeve 49 jaar Beroep

Nadere informatie

INFOBROCHURE StartBlokTeam

INFOBROCHURE StartBlokTeam INFOBROCHURE StartBlokTeam SEIZOEN 2017 2018 Inhoud Inhoud... 2 VOORWOORD... 3 Missie & Visie en Waarden... 4 Structuur van de zwemschool... 5 ALGEMENE DOELSTELLINGEN... 6 1. DE ZEESCHELPJES (Gele Badmuts)...

Nadere informatie