COMPLEMENTAIR GEDEELTE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "COMPLEMENTAIR GEDEELTE"

Transcriptie

1 SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: ASO/BSO/KSO/TSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar COMPLEMENTAIR GEDEELTE Vak(ken): AV Sport 1,2 of 3/1,2 of 3 lt/w Leerplannummer: 2006/027

2 ASO, BSO, KSO, TSO - 2e graad - Complementair gedeelte 1 INHOUD Visie...2 Beginsituatie...3 Algemene doelstellingen...4 Leerplandoelstellingen / leerinhouden...5 Pedagogisch-didactische wenken en timing...7 Minimale materiële vereisten...9 Evaluatie...9 Bibliografie...10

3 ASO, BSO, KSO, TSO - 2e graad - Complementair gedeelte 2 VISIE Met het aanbieden van sport in het complementair gedeelte geeft de school een duidelijke en positieve aanzet om beweging te integreren in de globale gezondheid- en bewegingscultuur van de school. Het complementair gedeelte sport zal de leerlingen in staat stellen hun studiepakket naar eigen interesse te vervolledigen. Het opent de weg naar activiteiten met een recreatief karakter en zogenoemde life time sporten en biedt een oplossing voor de bewegingsnood van vele sportieve leerlingen. Daarbovenop worden expliciete ontwikkelingskansen geboden voor de persoonsgebonden doelen (ontwikkelen van sociale vaardigheden en positief zelfbeeld) en verhogen de kansen op zelfwerkzaamheid bij de leerlingen op het vlak van inzichtelijk, zelfstandig en samenwerkend leren.

4 ASO, BSO, KSO, TSO - 2e graad - Complementair gedeelte 3 BEGINSITUATIE De bewegingsactiviteiten moeten inspelen op de interesse en de inspraak van de leerlingen en rekening houden met de kwalificatie van de leerkracht, de klimatologische fluctuaties, het voorhanden zijnde materieel en de accommodaties in en nabij de school.

5 ASO, BSO, KSO, TSO - 2e graad - Complementair gedeelte 4 ALGEMENE DOELSTELLINGEN Via de aangeboden bewegingsactiviteiten kunnen deze leerlingen hun motorische competenties en vaardigheden verder ontwikkelen en met meer zelfvertrouwen deelnemen aan het ruime aanbod van vrije tijdsrelevante sporten in onze huidige maatschappij. De doelstellingen van de lichamelijke opvoeding uit de basisvorming blijven van kracht met de nadruk op voorbereiding van een gezonde en bewegingsrijke vrijetijdsbesteding. Het ontwikkelen van een gezonde, fitte levensstijl en een verantwoorde, gezonde ontspanning. Het voorbereiden op een zinvolle sportieve invulling van de vrije tijd. Het eigen maken van een positieve fitnessattitude. Het creëren van een gezonde bewegingsnood (intrinsieke motivatie).

6 ASO, BSO, KSO, TSO - 2e graad - Complementair gedeelte 5 LEERPLANDOELSTELLINGEN / LEERINHOUDEN 1e jaar: 1 of 2 lestijden/week, 2e jaar:1 of 2 lestijden/week De leerlingen kunnen LEERPLANDOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN Motorische competenties Om deze leerplandoelstellingen te realiseren worden een aantal 1. basiscompetenties voor verschillende vrijetijdsrelevante sporten ontwikkelen keuzemogelijkheden van vrijetijdsrelevante bewegingsactiviteiten 2. in welbepaalde bewegingssituaties verantwoordelijkheid opnemen omtrent elkaars veiligheid en het belang van veiligheidsafspraken toelichten 3. spelen volgens afgesproken criteria en kunnen bij zichzelf en anderen aangeven waarom een bewegingsopdracht wel of niet lukt 4. zelfstandig bepalen hoe ze in welbepaalde bewegingssituaties eenvoudige leertaken individueel of in groep aanpakken en oplossen voorgesteld: 5. bij zichzelf nagaan of ze vorderingen maken Korfbal Zwemmen: zwemslagen, reddingszwemmen, waterballet, overlevingszwemmen, waterpolo, synchroon zwemmen Hockey, floorball Verdedigingssporten: judo, karate, taekwondo 6. geleerde vaardigheden combineren en toepassen Badminton, tafeltennis, tennis (mini-, midi-), squash Gezonde en veilige levensstijl Honkbal, baseball, softball 7. binnen verantwoorde en milieuvriendelijke omstandigheden bewegingservaringen opdoen in de natuur 8. het belang van heel regelmatig leveren van fysieke inspanningen aangeven met het oog op gezondheid Krachtbal Oriëntatielopen Kayak Ritmische- of dansante bewegingsactiviteiten: dansexpressie, 9. de weldadige invloed van sport en spel ervaren volksdansen, ballroom, Afrikaanse dans, latino, acro-rock, 10. voor zichzelf wijzigingen in fitheid aangeven aërobics, taebo, funk, hiphop, rope-skipping 11. basisregels van houding- en rugscholing spontaan toepassen Inline skaten, rolschaatsen, ijsschaatsen 12. hygiënische regels spontaan toepassen voor en na bewegingsactiviteiten Fitness 13. zich inzetten met het oog op fysieke fitheid Frisbee ultimate Muurklimmen

7 ASO, BSO, KSO, TSO - 2e graad - Complementair gedeelte 6 De leerlingen kunnen LEERPLANDOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN Zelfconcept en sociaal functioneren 14. op sociaal aanvaarde wijze verschillende rollen vervullen in welbepaalde bewegingssituaties 15. overleggen, afspraken maken, samenwerken of samenspelen in groepsverband 16. bewegingsvreugde ervaren in verschillende bewegingssituaties 17. sportief omgaan met winst en verlies 18. respectvol omgaan met het eigen lichaam en dat van anderen 19. waardering opbrengen voor elkaars mogelijkheden en rekening houden met de individuele verschillen 20. gepast omgaan met omgeving en materiaal

8 ASO, BSO, KSO, TSO - 2e graad - Complementair gedeelte 7 PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE WENKEN Wij verwijzen tevens naar de rubriek algemene pedagogisch didactische wenken van de leerplannen lichamelijke opvoeding uit de basisvorming. De keuze van de bewegingsactiviteiten moet verantwoord zijn en voldoen aan volgende criteria: de leerkracht moet zelf voldoende basiskennis hebben om initiatie te kunnen geven in de gekozen sport. De leerkracht kan zijn lesopdracht niet delegeren aan derden; de bewegingsactiviteit moet inspelen op de interesse van de leerlingen. Zij hebben inspraak in het keuzeaanbod; de sport moet geschikt zijn om op schoolniveau te initiëren; de inhoud van de gekozen bewegingsactiviteit moet voldoende worden uitgediept en aansluiten bij het vakconcept lichamelijke opvoeding; voor iedere aangeboden bewegingsactiviteit beoogt de leerkracht een leerproces en moet hij een lesopbouw kunnen voorleggen. Een leerrendement moet gegarandeerd worden; elke bewegingsactiviteit wordt aangeboden in een lespakket van minimaal 6 weken; sporthopping of zappen is niet toegestaan; elke activiteit moet voldoende fysieke activiteit waarborgen; er wordt rekening gehouden met een minimale effectieve lestijd van 30 minuten (1 lesuur) of 70 minuten (blokuur). Er moet voldoende lesrendement zijn rekening houdend met de effectieve lestijd; de gekozen activiteit mag geen financiële belasting meebrengen voor de leerling. Een raming van mogelijke kosten wordt voor akkoord en bij aanvang van het schooljaar, voorgelegd aan de ouders of de meerderjarige leerling. Ter ondersteuning van de leerkracht verwijzen wij graag naar de subvakken in de leerplannen van de 2e en 3e graad TSO LO en Sport (terug te vinden op website van het gemeenschapsonderwijs) voor het opmaken van de jaarplanningen en het samenstellen van lespakketten.

9 ASO, BSO, KSO, TSO - 2e graad - Complementair gedeelte 8 ORGANISATIE Indien er slechts 1lt CG Sport per week wordt voorzien, dan zal men een keuze maken uit bewegingsactiviteiten die kunnen georganiseerd worden op school of in de directe omgeving. Andere sporten dan deze vermeld in dit leerplan kunnen, mits gunstig advies van de betrokken pedagogisch adviseur, eveneens worden ingericht in functie van een specifieke kwalificatie van een leerkracht en/ of adequate accommodaties in de buurt van de school. DOCUMENTEN Zie ook de leerplannen AV Lichamelijke opvoeding uit de basisvorming. De leerkracht zal het jaarvorderingsplan deponeren bij het inrichtingshoofd en zelf beschikken over voorbereidingen en agenda zoals voorzien voor de basiscursus lichamelijke opvoeding. Het inrichtingshoofd zal steeds verwittigd worden van de plaats waar de activiteiten plaats hebben. Deze beginnen en eindigen, zo mogelijk, op het beluur van de school op de eigenlijke oefenplaats. VEILIGHEID Volgens de aard van de discipline dienen alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen getroffen te worden. SCHOOLZWEMMEN Vanuit een bezorgdheid om de veiligheid en de gezondheid van de zwemmers te vrijwaren heeft de overheid het uitbaten van een zwembad van bepaalde voorwaarden afhankelijk gemaakt. Alle zwembaden moeten vanaf 1999 rekening houden met het decreet Vlarem II bis anno 1995 dat de uitbatingsvoorwaarden van een zwembad regelt. Specifiek voor het schoolzwemmen is de regeling van toezichthoudend personeel en redders belangrijk. Het is een misvatting te denken dat leerkrachten van alle verantwoordelijkheid ontslagen zouden zijn van zodra leerlingen in het zwembad komen. De begeleidende leerkrachten hebben een toezichthoudende taak en uit het Burgerlijk wetboek, de rechtspraak en omzendbrieven blijkt dat dit toezicht actief moet gebeuren. De schooldirecteur is verantwoordelijk voor zijn personeel, waaronder de leerkracht L.O., en voor het onderricht, waaronder de zwemlessen. De inrichtende macht en de schooldirectie zijn betrokken bij de verantwoordelijkheid in verband met de veiligheid van de leerlingen tijdens het zwemmen. De directie noch de leerkracht L.O. mogen de verantwoordelijkheid op zich nemen om te gaan zwemmen in een zwembad waar geen gekwalificeerde redders en onvoldoende toezichthoudend personeel aanwezig zijn.

10 ASO, BSO, KSO, TSO - 2e graad - Complementair gedeelte 9 MINIMALE MATERIËLE VEREISTEN De materiële vereisten zijn van die aard dat de aangeboden bewegingsactiviteit op school of in de nabije omgeving kan worden uitgevoerd. Dit veronderstelt eveneens dat het sportmaterieel, noodzakelijk om de aangeboden sport uit te voeren, aanwezig is op school of voor een aanvaardbaar bedrag tijdelijk kan worden ingehuurd. EVALUATIE Zie de leerplannen AV Lichamelijke opvoeding uit de basisvorming. De evaluatie zal gebeuren zowel tijdens (procesevaluatie) als op het einde (productevaluatie) van ieder oefenstofpakket.

11 ASO, BSO, KSO, TSO - 2e graad - Complementair gedeelte 10 BIBLIOGRAFIE 1. BOEKEN Algemeen ANDERSON, B., De stretchingmethode, Utrecht, Luiting ARMSTRONG, N., Active Living from school to community, University of Exeter 1996, Tijdschrift voor Lichamelijke Opvoeding, 165, 1996, p. 3-5 BEHETS, D., GANTOIS, J., Leermiddelen en werkvormen in de lichamelijke opvoeding, Acco 2003, ISBN BOLSSENS, L., Elementaire trainingsleer, PVLO 2002, ISBN BORMS, J., PION, J., VAN ASSCHE, E., Eurofit Remediëring, BLOSO, Commissariaat generaal voor de bevordering van de lichaamsontwikkeling, de sport en de openluchtrecreatie, DE JONG, F., Sportschoenen als blessurepreventie, ISBN DE KNOP, P., VAN PUYMBROECK, L., DE MARTELAER, K., THEEBOOM, M., Organisatie van sportieve evenementen, ISBN DE KONING, J., SAVELSBERGH, G., Stilstaan bij bewegen,vu Amsterdam ISBN DUFOUR, W., 4000 Conditieoefeningen voor thuis, school en club, Sint-Amandsberg/Gent, Publicatiefonds voor Lichamelijke Opvoeding, EDWARDS, S., Trainen met een hartslagmeter, Almere, support, 1995 GROELS, H.H., BORMAN, G.J.,m.m.v. JONK, J.H., Methode voor Iichamelijke Opvoeding, Groningen, Wolters-Noordhoff, 1971 LEPER, R., SCHIEPERS, M., DEHAENE, E., Van samenwerkend leren tot zelfstandig leren, Acco 1998 LEPER, R., SCHIEPERS, M., DEHAENE, E., Betrokkenheid in de les lichamelijke opvoeding, Acco 1999 LEPER, R., SCHIEPERS, M., DEHAENE, E., Anders evalueren in de les lichamelijke opvoeding, Acco 2000 SIEGFRIED, Het menselijk lichaam voor dummies, Addison Wesley, ISBN VAN DEN BOSSCHE, F., Wegwijzer voor gezond trainen, Sint-Amandsberg/Gent, Publicatiefonds voor Lichamelijke Opvoeding, 1989 VRIJENS, J., BOURGOIS, J., LENOIR, M., Basis voor Verantwoord Trainen, 5 e en volledig herwerkte uitgave, Monografie voor LO nr. 42, Sint-Amandsberg/Gent, Publicatiefonds voor Lichamelijke Opvoeding, 2001 VRIJENS, J., Talentdetectie en talentontwikkeling in de sport, 4de Internationaal Sportwetenschappelijk Symposium Proceedings, Publicatiefonds voor Lichamelijke Opvoeding, 1997

12 ASO, BSO, KSO, TSO - 2e graad - Complementair gedeelte 11 Atletiek ZINTL, F., Basisprincipes, methodes en trainingsbegeleiding, Uitgeverij De Vrieseborch, DA Haarlen Edition Leichtatletik BAND - Ramentrainingsplan für das Grundlagentraining - Ramentrainingsplan für das Aufbautraining : Sprint - Ramentrainingsplan für das Aufbautraining : Lauf - Ramentrainingsplan für das Aufbautraining : Sprung - Ramentrainingsplan für das Aufbautraining : Wurf - Ramentrainingsplan für das Aufbautraining : Mehrkampf - Ramentrainingsplan für das Aufbautraining : Grundprinzipien Uitgave Duitse Atletiekbond, Uitgever Meyer en Meyer, Aachen Gymnastiek en dans GERLING, I., Helfen und sichern, Meyer&Meyer Verlag 2001, ISBN GERLING, I., Gerätturnen basisbuch, Meyer&Meyer Verlag 2002, ISBN GERLING, I., Gerätturnen für fortgeschrittene, Meyer&Meyer Verlag 2002, ISBN GANTOIS, J., SCHROVEN, W., VANESSER, M., Van kopstand tot kasamatsu, Handboek voor toestelturnen, Leuven, Acco, 1984 LEESE, S., PACKER M.,Dance in schools, London, Heineman Educational Books, 1980 LEPER, R., VAN MAELE, I., Circus op school, Acco 2001, ISBN Zwemmen MAGLISCHO, EW., Swimming ever faster, Mayfield Publising, 1993 LOUWAGIE, M., Zwemmen. Van initiatie tot trainen, Sint-Amandsberg/Gent, Publicatiefonds voor Lichamelijke Opvoeding, 1990 Alle meest recente cursussen van BLOSO over zwemmen en reddingszwemmen Volleybal BUEKERS, M., WALDER, F., Volleybal: Theorie en praktijk, Leuven, Acco 1989 CUYPERS, J., Volleybal, BLOSO-VTS, 1997 LUYTEN, R., Modeltrainingen, Gentse Volleybalschool MURPHY, P., KERSTEN, T., Jeugdvolleybal ontwikkelingsmodel, NEVOBO PITTERA, C., RIVA VIOLETTA, D., Vollebal is Beweging. Een handleiding voor de tactische vorming van jeugdspelers, Vertaling : SPAENJERS, M., Antwerpen, CODA, 1994 (Sint-Amandsberg/Gent, Publicatiefonds voor Lichamelijke Opvoeding) VLEMINCKX, J, Symposium Jeugdwerking Brabantse Voleybal, Brabantse volleybalbond, 1992

13 ASO, BSO, KSO, TSO - 2e graad - Complementair gedeelte 12 Basketbal MERTENS, B., De voorwaardelijke vereenvoudiging van de basketballeergang, Tijdschrift voor Lichamelijke Opvoeding - Theorie,Praktijk, 115, 1988, p. 15, MERTENS, B., Initiator/jeugdsportbegeleider basketbal, BLOSO, 1995 Handbal SMEETS, J., SCHOUTERDEN, J., Syllabus trainer A - trainer B, BLOSO WOJCIECH, J., Oefenstof handbal, De Vrieseboch Haarlem, 1990, ISBN Voetbal BRUYNINCKX, M., SoccerPal op muziek. Professional voor coaches, ISBN X, 2004 BRUYNINCKX, M., Leerstrategie voor synchrone ritmische coördinatietaken, in ontwikkeling COERVER, W., Voetbal. Leerplan voor de ideale voetballer, Amsterdam, Elsevier, 1983 COERVER, W., Scoren: opleiding voor attractief en productief voetbal, Amsterdam, Elsevier, 1986 DE KNOP, P., VRIJENS, J., Voetbal in school en club, Sint-Amandsberg/Gent, Publicatiefonds voor Lichamelijke Opvoeding, GOETHALS, R., VANSTEENBRUGGE P., Leren Voetballen. Een spelgerichte en coöperatieve methode, Sint-Amandsberg/Gent, Publicatiefonds voor Lichamelijke Opvoeding, 1993 NOE, A., Basisvaardigheden voetbal voor vrouwelijke leerkrachten, uitgave SVS, KBVB, VERMEULEN, H., De zone van de waarheid. Zonevoetbal anders bekeken, Sint-Amandsberg/Gent, Publicatiefonds voor Lichamelijke Opvoeding, 2000 Voetbaltraining. 180 praktische oefeningen, Leeuwarden, Eisma Deel 1: Dribbelen, passen, schieten, koppen, spelhervattingen,keepers, conditie. Deel 2: Combinatievormen, spelvormen, positiespelen en partijspelen. Deel 3: Passen, schieten, conditie, combinatievormen en spelvormen. Tafeltennis NTTB, Toernooivormen en spelideeën voor de tafeltennisvereniging, Em. De Jong BV, Baarle Nassau Deutscher tischtennis bund, Tischtennis lehrplan 2000, Koordination, DTTB Molodzoff, P., Le tennis de table en tête, Edition France tennis de table 1995 Opleidingscursussen tafeltennis, Vlaamse trainersschool VTTL Badminton DELAERE, L., VAN DER AERSCHOT, H., Initiator/jeugdsportbegeleider Badminton, Brussel, BLOSO, VAN BOGAERT, G., VAN DE VIJVER, G., Badminton - meer dan een pluimpje slaan, Brussel, GSF, 1996 (Sint-Amandsberg/Gent, Publicatiefonds voor Lichamelijke Opvoeding). VAN DAMME, J., Cursus Trainer B Vlaamse Trainersschool, Brussel, BLOSO-VBL, 1995.

14 ASO, BSO, KSO, TSO - 2e graad - Complementair gedeelte 13 Tennis VAN AKEN, I., Mini-Tennis, Brussel, BLOSO, VAN AKEN, I., MARTENS, S., GELENS, A., Tennis natuurlijk (Mini, Midi en Maxi), Gent, PVLO, Judo VANDERGHOTE, Bijzondere didactiek en methodiek van het judo, Leuven, Acco, Watersporten ANONIEM., Nouveau cours de navigation des Glènans, Ed. du Seuil, Paris, ANONIEM, Windsurf basis, VYF, 2003 BUCK, R., ELIAERTS, P., LAES, P., VAN DEN KEYBUS, P., ZWAENEPOEL, T., Zeilen handleiding A- brevet, Vlaamse Vereniging voor Watersport, Kon. Bibl. D/0147/ MACKERT, S., SURF - a visual exploration of surfing, DGV 2004, ISBN: VOOREN, R., Leidraad voor kajuitjachtzeilers, Het Goede Boek, 1994 Paardrijden BARTELS, T., Basisboek dressuur, Forte Uitgeverij 2003, ISBN Basisopleiding voor ruiter en paard, Forte Uitgeverij 2004, ISBN MIESEN, J., Rijden in evenwicht, evenwicht in rijden, (gratis downloaden in PDF-formaat, SWIFT, S., Centered Riding, Forte Uitgeverij 2003, ISBN

15 ASO, BSO, KSO, TSO - 2e graad - Complementair gedeelte VAKTIJDSCHRIFTEN, BROCHURES, INTERNE NOTA' S CRUM, B., Conceptuele verschillen in Europese opleidingsprogramma s, Tijdschrift Lichamelijke Opvoeding KVLO Nederland, Jaargang 86 nr.3 februari 1998, p en nr.5 maart 1998 p DE KNOP, P., DAEMS, J., De burgerlijke aansprakelijkheid van de ondeskundige sporttrainer en van de sportclub die hem/haar aanstelt, Tijdschrift voor Lichamelijke Opvoeding Jaargang 1997 nr.6, p. 6-8 Handboek "Eurofit Testbatterij" voor leerkrachten Lichamelijke Opvoeding, BLOSO, 1993 Handboek voor helpers, Belgische Rode Kruis, Brussel Het ABC van de lichaamshygiëne, Belgische Rode Kruis, Brussel, 1983 Houdingen tegenover roken, alcohol, geneesmiddelen en illegale drugs, Centrum voor Nascholing Gemeenschapsonderwijs, Jette. Informatiemap "Medisch Verantwoord Sporten", Brussel, Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap, Administratie Gezondheidszorg, Inspiratiehandboek voor een " Veilige, gezonde, toegankelijke en aantrekkelijke school", Brussel, VLOR (Vlaamse onderwijsraad), Keiveilig sporten? Da's ook opwarmen en afkoelen. Doe het., Handboek voor jeugdtrainer, Rode Kruis - Vlaanderen, Dienst Gezondheidspromotie, Brussel, BEELDMATERIAAL VIDEO CD-ROMS Body Talk stretching gids, Kalmthout, Uitgeverij Biblo De Nederlandse Voetbalschool; deel 1-8 EHBO video's van het Rode Kruis Instructiefilm Rugscholing, De Witte, Erembodegem, 1994 Backfun basic 1, Rug- en nekklachten klein krijgen met Ingrid Berghmans, PVLO 2002 Turnen, Govaerts, P., Eindwerk Videoband Regentaat LO-Bewegingsrecreatie, Hoger Instituut Wemmel, Voetbal, video BVLO BRUYNINCKX, M., SoccerPal op muziek. Professional voor coaches, ISBN X, 2004 Bodyworks, Multimediagids van het menselijk lichaam, Nederlandstalige versie, TLC Domus EHBO-diskette Eerstehulpflop, Rode Kruis, Brussel Voedingsplanner, voedingsmiddelentabel, NUBEL, Brussel, 1999 MERTENS,B., MUSCH, E., VONDERLINCK, V., REMY, C., DE CLERCQ D., Het Doelspelcompetentie Model toegepast op basketbal (cd-rom), ESEP 2005; MERTENS,B., MUSCH, E., VONDERLINCK, V., REMY, C., DE CLERCQ D., Het Doelspelcompetentie Model toegepast op handbal (cd-rom), ESEP 2005;

16 ASO, BSO, KSO, TSO - 2e graad - Complementair gedeelte NUTTIGE ADRESSEN INTERNET SITES Bond voor Lichamelijke Opvoeding, Waterkluiskaai 16, 9040 Gent/Sint-Amandsberg BLOSO, Koloniënstraat 31, 1000 Brussel Rode Kruis - Vlaanderen, Dienst Gezondheidspromotie, Vleurgatsesteenweg 98, 1050 Brussel SVS (Stichting Vlaamse schoolsport), steenweg op Jette, 1080 Brussel Bodytalk-VUB nieuwsbrief, Biblo, Braschaatsesteenweg, 308, 2920 Kalmthout Federatie van de Voedingsindustrie, Kortenberglaan 172, 1000 Brussel Jeugd en Seksualiteit, Wollemarkt 28, 2800 Mechelen Leefsleutels voor jongeren, Hundelgemsesteenweg 1, 9820 Merelbeke Nutrition Information Center, Treurenberg 16, 1000 Brussel Nutriënten België, Esplanadegebouw, lokaal 11.04, 1040 Brussel Pedagogische Begeleidingsdienst van het Gemeenschapsonderwijs, J. de Lalaingstraat 28, 1040 Brussel Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie, G.Schildknechtstraat 9, 1020 Brussel Interessante sportsites: (engelstalig)

COMPLEMENTAIR GEDEELTE

COMPLEMENTAIR GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: ASO, BSO, TSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar COMPLEMENTAIR GEDEELTE Vak(ken): AV Sport 1 of 2 / 1 of 2 lt/w Vakkencode: EX-s Leerplannummer: 2004/307

Nadere informatie

2003/54//1/T/CG/1/I/ /D/

2003/54//1/T/CG/1/I/ /D/ SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: A-stroom B-stroom Graad: eerste graad Jaar: eerste leerjaar KEUZEGEDEELTE Vak(ken): AV Lichamelijke opvoeding 2 lt/w Vakkencode: EX-s Leerplannummer: 2003/065 (vervangt

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad 1 2 3 4 5 6 ALGEMENE DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) 1 e graad 2 e graad 3 e graad kunnen onder begeleiding veiligheidsvoorschriften,

Nadere informatie

DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting)

DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) Reflecteren over bewegen Zelfstandig leren Verantwoord en veilig bewegen DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) De leraar kiest uit het doelenkader

Nadere informatie

Jaarplan Jaarplan LO 5SV Patteet Gina

Jaarplan Jaarplan LO 5SV Patteet Gina Schooljaar 2011-2012 Leerkracht(en): Gina Patteet Vak: Jaarplan LO 5SV Patteet Gina Klassen: 5SV Schooljaar: 2011-2012 Algemene gegevens Leerjaar en studierichting: 5 SV Vak: Lichamelijke Opvoeding Leerplannummer:

Nadere informatie

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. LICHAMELIJKE OPVOEDING Derde graad BSO Derde leerjaar

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. LICHAMELIJKE OPVOEDING Derde graad BSO Derde leerjaar VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS LICHAMELIJKE OPVOEDING Derde graad BSO Derde leerjaar Alle studierichtingen Licap - Brussel: D - september 1995 INHOUD

Nadere informatie

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. AV Lichamelijke opvoeding - Complementair

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. AV Lichamelijke opvoeding - Complementair VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS AV Lichamelijke opvoeding - Complementair Derde graad derde leerjaar KSO-TSO 2 uur/week Licap - Brussel D/1995/0279/099

Nadere informatie

Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs. Vragenlijst

Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs. Vragenlijst Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs Vragenlijst Beste sporter, trainer, bestuurslid, supporter, Met steun van de Vlaamse overheid biedt Rode Kruis-Vlaanderen 225 sportclubs een opleiding

Nadere informatie

19/12/2010. Vakconcept LO. Soorten ET/OD. Vakgebonden ET/OD LO. Vakconcept LO. Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen. Regiovergaderingen LO

19/12/2010. Vakconcept LO. Soorten ET/OD. Vakgebonden ET/OD LO. Vakconcept LO. Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen. Regiovergaderingen LO Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen In 1993 door overheid ingevoerd Algemene, kwalitatieve doelen die aangeven wat leerlingen van een bepaalde leeftijd en onderwijsvorm moeten bereiken (ET) of nastreven (OD)

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Gemeentelijke Instituut so te Brasschaat

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Gemeentelijke Instituut so te Brasschaat Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Jeugdvoetbalopleiding. Door Bellemans Wouter

Jeugdvoetbalopleiding. Door Bellemans Wouter Jeugdvoetbalopleiding Door Bellemans Wouter Wie ben ik? Bellemans Wouter 25 jaar Voetballer bij F.C. Herne 3 de provinciale Vlaams-Brabant 20 jaar actief als voetballer Bachelor in de lichamelijke opvoeding

Nadere informatie

Vlaamse Trainersschool

Vlaamse Trainersschool Vlaamse Trainersschool Opleiding Aspirant-Initiator Draaiboek voor de organisatie van erkende cursus Aspirant-Initiator voor organisatoren (geldend vanaf 13 februari 2015) Afdeling Sportkaderopleiding

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS ASO/TSO. tweede graad. eerste en tweede leerjaar. Sport SPECIFIEK GEDEELTE. Opties met een pool topsport. EX-s.

SECUNDAIR ONDERWIJS ASO/TSO. tweede graad. eerste en tweede leerjaar. Sport SPECIFIEK GEDEELTE. Opties met een pool topsport. EX-s. SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: ASO/TSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Sport SPECIFIEK GEDEELTE optie(s) Opties met een pool topsport Vak: AV Sport (topsport: triatlon-duatlon)

Nadere informatie

Dag van de VTS-medewerker - Workshop 3 12 december 2009

Dag van de VTS-medewerker - Workshop 3 12 december 2009 Dag van de VTS-medewerker Workshop : Nieuwe opleidingsinitiatieven en bijscholingen 2 Nieuwe opleidingsinitiatieven en bijscholingen. Nieuwe opleidingsinitiatieven VTS 2. Opleidingsaanbod VTS. Bijscholingen

Nadere informatie

Statistieken voor vraag 1 : Leeftijd?

Statistieken voor vraag 1 : Leeftijd? In totaal legden 72 respondenten deze enquete af. Statistieken voor vraag 1 : Leeftijd? 18 1 16 14 12 10 8 Aantal respondenten 6 4 2 0 4 jaar 5 jaar 6 jaar 7 jaar 8 jaar 9 jaar 10 jaar 11 jaar 12 jaar

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding en de vakoverschrijdende eindtermen (VOET) en ontwikkelingsdoelen (VOOD)

Lichamelijke opvoeding en de vakoverschrijdende eindtermen (VOET) en ontwikkelingsdoelen (VOOD) Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Lichamelijke opvoeding en de vakoverschrijdende eindtermen (VOET) en ontwikkelingsdoelen (VOOD) Werken aan de vakoverschrijdende

Nadere informatie

Jeugd beleidsplan SGO. Seizoen

Jeugd beleidsplan SGO. Seizoen Jeugd beleidsplan SGO Seizoen 2018 2019 Introductie Sinds 2014 heeft SGO weer jeugdvoetballers binnen zijn vereniging. Met de introductie van kaboutervoetbal is het gelukt om in 2014 met deze spelers competitie

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Gemeentelijke Middenschool te Brasschaat

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Gemeentelijke Middenschool te Brasschaat Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

LICHAMELIJKE OPVOEDING

LICHAMELIJKE OPVOEDING LICHAMELIJKE OPVOEDING Dirk De Bock voor directies en leraren 1 Algemene didactische en pedagogische berichten De overheidsreglementering in verband met documenten bij de lesvoorbereiding is beperkt: de

Nadere informatie

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Topsportschool

VVG. GolfVlaanderen.be. slagkrachtig & doelgericht. VVG Junior Golf. Topsportschool Vlaamse Vereniging voor Golf VVG GolfVlaanderen.be slagkrachtig & doelgericht VVG Junior Golf Korte historiek School en topsport is niet eenvoudig! INHOUD HISTORIEK NUT VAN TOPSPORTSCHOLEN INSCHRIJVEN

Nadere informatie

Positief na dopingcontrole door Vlaamse overheid: buiten verband buiten i jken i jken % Stimulantia Narcotica Cannabis Atletiek 64 Badminton 5

Positief na dopingcontrole door Vlaamse overheid: buiten verband buiten i jken i jken % Stimulantia Narcotica Cannabis Atletiek 64 Badminton 5 Positief na dopingcontrole door Vlaamse overheid: binnen verband - 2009 binnen i jken i jken % Stimulantia Narcotica Cannabis Atletiek 164 1 0,0% Autosport 12 1 1 8,3% 1 Badminton 6 0,0% Baseball 18 1

Nadere informatie

Workshop: Sportkanjers voor sportbso s

Workshop: Sportkanjers voor sportbso s Begeleiden van jongeren tijdens de sportbso, fantastische uitdaging! De sportbegeleider staat voor een uitdagende taak. Hoe zorgt hij/zij ervoor dat kinderen en jongeren op een plezierige wijze sporten

Nadere informatie

Lijst Topsport- en Internationale wedstrijdsportdisciplines Vastgesteld door de Algemene Vergadering op 9 mei 2016

Lijst Topsport- en Internationale wedstrijdsportdisciplines Vastgesteld door de Algemene Vergadering op 9 mei 2016 Lijst Topsport- en Internationale wedstrijdsportdisciplines 2017-2020 Vastgesteld door de Algemene Vergadering op 9 mei 2016 Sport Discipline Atletiekunie Atletiek Atletiek Para-atletiek Autosport Kart/Autoren

Nadere informatie

Verzekering Sportfederaties

Verzekering Sportfederaties Verzekering Sportfederaties Leden Polissen Niet-leden Polissen L.O. B.A. 1.102.606 / A 1.102.607 / A L.O. B.A. 1.102.606 / B 1.102.607 / B BIJZONDERE VOORWAARDEN Verzekeringnemer VLAAMSE SCHAAKFEDERATIE

Nadere informatie

PEDIC. Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013. Week van de leraren lichamelijke opvoeding DAGEN VAN. www.pedic.be

PEDIC. Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013. Week van de leraren lichamelijke opvoeding DAGEN VAN. www.pedic.be Maandag 9 december tot en met vrijdag 13 december 2013 C.P.R. REDDEND ZWEMMEN Vlaamse Reddingscentrale PN231SO/1314 reeks 1 en 2 Dit is de jaarlijks verplichte nascholing voor leraren met een diploma van

Nadere informatie

Studieaanbod binnen het studiegebied Sport

Studieaanbod binnen het studiegebied Sport Studieaanbod binnen het studiegebied Sport Screening van de studierichtingen in het studiegebied Sport in het voltijds secundair onderwijs 23 april 2015 Inhoudstafel Inleiding... 5 1 Beeld van het studiegebied...

Nadere informatie

PTA Lichamelijke opvoeding 2 (flexblok) Houtrust cohort

PTA Lichamelijke opvoeding 2 (flexblok) Houtrust cohort Exameneenheden PTA Lichamelijke opvoeding 2 (flexblok) Houtrust cohort 17-18-19 LO1/K/1 Oriëntatie op leren en werken LO2/K/2 Basisvaardigheden LO2/K/3 Leervaardigheden in het vak lichamelijke opvoeding

Nadere informatie

-Samen op zoek naar bewegen-

-Samen op zoek naar bewegen- Leerlingen werkboek DE KRACHT VAN KRACHT -Samen op zoek naar bewegen- September 2015 Les 1 Persoonlijke code:. HOEVEEL SPORT IK? Schrijf hieronder op hoeveel je sport buiten de gymlessen op school. Dit

Nadere informatie

BEWEGEN IN BEWEGING Info bewegingsopvoeding op school!

BEWEGEN IN BEWEGING Info bewegingsopvoeding op school! BEWEGEN IN BEWEGING Info bewegingsopvoeding op school! Telefoon: 015 29 84 78 Fax: 015 29 84 37 Email: frans.schroons.mb@kerknet.be ~ 1 ALGEMENE INFORMATIE i.v.m. BEWEGINGSOPVOEDING OP SCHOOL. De voornaamste

Nadere informatie

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten

Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Aanbod natuur & avontuur en de eindtermen: informatie voor leerkrachten Beste leerkracht, De missie van de Hoge Rielen is om ruimte te scheppen voor het opdoen van nieuwe ervaringen, te ontdekken, te activeren

Nadere informatie

Bewegingsonderwijs en sport (PO - vmbo)

Bewegingsonderwijs en sport (PO - vmbo) Bewegingsonderwijs en sport (PO - vmbo) Sectoren kerndoelen primair onderwijs kerndoelen onderbouw vmbo bovenbouw exameneenheden Sleutels 1. Bewegen verbeteren 57: De leerlingen leren op een verantwoorde

Nadere informatie

Sportraad secretariaat Sportraad : Marleen Decordier t/ )

Sportraad secretariaat Sportraad : Marleen Decordier t/ ) Sportraad secretariaat Sportraad : Marleen Decordier (marleen.decordier@depanne.be t/058-42 18 20) ERKENNINGSREGLEMENT VAN EEN SPORTVERENIGING Goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2008; wijziging

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Don Bosco-Instituut ASO/TSO/BSO te Dilbeek

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Don Bosco-Instituut ASO/TSO/BSO te Dilbeek Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Opleiding en vorming voor trainers en lesgevers (voor specifieke doelgroepen) in. Eva Vonck 6 december 2012

Opleiding en vorming voor trainers en lesgevers (voor specifieke doelgroepen) in. Eva Vonck 6 december 2012 1 Opleiding en vorming voor trainers en lesgevers (voor specifieke doelgroepen) in jouw gemeente Eva Vonck 6 december 2012 2 Inhoud Vlaamse Trainersschool: wie zijn we? Begeleidingsgerichte opleidingen

Nadere informatie

Studierichting ASO Topsport

Studierichting ASO Topsport Studierichting ASO Topsport PROFIEL Je bent gebeten door de microbe van atletiek, voetbal, volleybal of tafeltennis. Je bent geselecteerd door de federatie én daarnaast ben je in het bezit van een topsportstatuut,

Nadere informatie

PTA Lichamelijke opvoeding 2 ( Flex blok ) - Houtust - cohort 13-14-15

PTA Lichamelijke opvoeding 2 ( Flex blok ) - Houtust - cohort 13-14-15 A. Schoolexamen derde leerjaar, 2013-2014 PTA Lichamelijke opvoeding 2 ( Flex blok ) - Houtust - cohort 13-14-15 1 SE 1 Toepassing van spelregels in de praktijk 301T LO2/K/2,3 Praktisch ja 1,0 Bij de volgende

Nadere informatie

DEPARTEMENT CULTUUR EN SPORT SPORTDIENST - RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR DEELNAME AAN SPORTACTIVITEITEN

DEPARTEMENT CULTUUR EN SPORT SPORTDIENST - RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR DEELNAME AAN SPORTACTIVITEITEN gh DEPARTEMENT CULTUUR EN SPORT SPORTDIENST - RETRIBUTIEREGLEMENT VOOR DEELNAME AAN SPORTACTIVITEITEN Goedgekeurd door de gemeenteraad op 18 december 2013 Gewijzigd door de gemeenteraad op 23 juni 2014

Nadere informatie

Sportvorming. voorjaar 2017

Sportvorming. voorjaar 2017 Sportvorming voorjaar 2017 Vind je kwaliteit in de sport ook belangrijk? Wil je meewerken aan het organiseren van een sportvorming? Samen met gemeenten, (G-)sportfederaties en vormingsorganisaties willen

Nadere informatie

Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden?

Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden? Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden? Na ons gesprek zojuist kunt u in deze bijlage een stukje achtergrond informatie vinden. Mocht u vragen hebben, dan hoor ik dit graag. Veel plezier

Nadere informatie

G-sp rt. Sport voor personen met een handicap: gewoon doen!

G-sp rt. Sport voor personen met een handicap: gewoon doen! G-sp rt Sport voor personen met een handicap: gewoon doen! Alles over G-sport Steunpunt G-Sport Vlaanderen tel. 03 240 62 97 www.gsportvlaanderen.be Psylos vzw Vlaamse federatie voor sport en recreatie

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van WICO te Neerpelt

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van WICO te Neerpelt Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Stagebegeleiders. Mensaert Charlotte Ugent, 3 de bachelor L.O. en bsw

Stagebegeleiders. Mensaert Charlotte Ugent, 3 de bachelor L.O. en bsw Mensaert Charlotte Ugent, 3 de bachelor L.O. en bsw April 2011 Stagebegeleiders Guido Steens Eva Vonck 1 Inhoud 1. Inleiding... 3 2. Doelstelling... 3 3. Dataverzameling... 3 4. Kwantitatieve analyse...

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS BSO. derde graad. eerste en tweede leerjaar BASISVORMING. EX-s. (vervangt 98053) Onderwijsvorm: Graad: Jaar:

SECUNDAIR ONDERWIJS BSO. derde graad. eerste en tweede leerjaar BASISVORMING. EX-s. (vervangt 98053) Onderwijsvorm: Graad: Jaar: SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: BSO Graad: derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar BASISVORMING Vak(ken): AV Lichamelijke opvoeding 2/2 lt/w Vakkencode: EX-s Leerplannummer: 2004/094 (vervangt 98053)

Nadere informatie

Studierichting ASO Topsport

Studierichting ASO Topsport Studierichting ASO Topsport PROFIEL Je bent gebeten door de microbe van atletiek, voetbal, volleybal of tafeltennis. Je bent geselecteerd door de federatie én daarnaast ben je in het bezit van een topsportstatuut,

Nadere informatie

EDUCATIEVE BACHELOR IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS

EDUCATIEVE BACHELOR IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS EDUCATIEVE BACHELOR IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS EDUCATIEVE BACHELOR IN HET SECUNDAIR ONDERWIJS BACHELOR - BRUGGE Campus Brugge Centrum - Sint-Jorisstraat 71 Jongeren tussen 12 en 18 jaar enthousiasmeren,

Nadere informatie

PTA Lichamelijke opvoeding 2 (flexblok) Houtrust cohort 14-15-16

PTA Lichamelijke opvoeding 2 (flexblok) Houtrust cohort 14-15-16 Schoolexamen derde leerjaar (2014 2015) 1 SE 1 1 SE 2 1 SE 3 1 SE 4 Toepassing van spelregels in de praktijk Bij de volgende sporten: handbal hockey voetbal badminton In de praktijklessen wordt gelet op

Nadere informatie

-Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet. Het schoolbestuur is de gemeente Olen.

-Onze school behoort tot het officieel gesubsidieerd onderwijsnet. Het schoolbestuur is de gemeente Olen. Pedagogisch project 1. situering onderwijsinstelling 2. levensbeschouwelijke uitgangspunten 3. visie op ontwikkeling en opvoeding 4. het schoolconcept 1. Situering onderwijsinstelling 1.1 Een gemeenteschool:

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Nieuwe leerplannen en lessentabellen met ingang van 1 september 2010 In de regel worden alle graadleerplannen (en bijhorende

Nadere informatie

G-sp rt. Sport voor personen met een handicap: iedereen 100% sporter!

G-sp rt. Sport voor personen met een handicap: iedereen 100% sporter! G-sp rt Sport voor personen met een handicap: iedereen 100% sporter! Alles over G-sport G-Sport Vlaanderen tel. 03 240 62 97 www.gsportvlaanderen.be info@gsportvlaanderen.be Psylos vzw Vlaamse federatie

Nadere informatie

Vastgelegde vrijstellingen voor opleidingen Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen en Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie

Vastgelegde vrijstellingen voor opleidingen Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen en Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie Vastgelegde vrijstellingen voor opleidingen Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen en Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie Vrijstellingen voor opleiding Lichamelijke Opvoeding en Bewegingswetenschappen

Nadere informatie

MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht

MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht MISSIE en VISIE Koninklijke Voetbal Club Haacht MISSIE K.V.C. HAACHT SENIORS: MET EIGEN JEUGD ZO HOOG MOGELIJK SPELEN JEUGD: ZORGEN VOOR EEN KWALITEITSVOLLE JEUGDOPLEIDING MET OOK AANDACHT VOOR DE MINDERE

Nadere informatie

Groeiend belang van naschoolse programma s ter aanvulling van de les LO

Groeiend belang van naschoolse programma s ter aanvulling van de les LO Groeiend belang van naschoolse programma s ter aanvulling van de les LO Schoolsport = alle sportactiviteiten georganiseerd door (of in samenwerking met) de school tijdens de middagpauze, na het laatste

Nadere informatie

Bijzonder topsportconvenant

Bijzonder topsportconvenant Bijzonder topsportconvenant Afgesloten tussen: De Vlaamse minister van Onderwijs en Vorming, De topsportschool: Onze-Lieve-Vrouwecollege Mechelsestraat 7 1800 Vilvoorde De unisportfederatie: Vlaamse Volleybalbond

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS ASO/TSO. derde graad. eerste en tweede leerjaar SPECIFIEK GEDEELTE. Opties met een pool topsport. EX-s. Onderwijsvorm: Graad:

SECUNDAIR ONDERWIJS ASO/TSO. derde graad. eerste en tweede leerjaar SPECIFIEK GEDEELTE. Opties met een pool topsport. EX-s. Onderwijsvorm: Graad: SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: ASO/TSO Graad: derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar SPECIFIEK GEDEELTE Optie(s): Opties met een pool topsport Vak(ken): AV SPORT (Triatlon duatlon) 12/12 lt/w

Nadere informatie

AANVRAAGFORMULIER SPORTDAG

AANVRAAGFORMULIER SPORTDAG AANVRAAGFORMULIER SPORTDAG Beste leerkracht Het BLOSO-sportcentrum heet U van harte welkom. Vriendelijk bedankt om voor het BLOSO CENTRUM te kiezen. Wij doen ons best om u een aangename sportdag te bezorgen!

Nadere informatie

Topsporttakkenlijst

Topsporttakkenlijst Topsporttakkenlijst 2017-2020 Unaniem advies van de Stuurgroep Topsport, na beraadslaging op 16 november 2016 Inhoudsopgave Wettelijke basis... 3 Objectief van de Vlaamse topsporttakkenlijst... 3 Vastlegging

Nadere informatie

Het nieuwe topsportconvenant

Het nieuwe topsportconvenant Het nieuwe topsportconvenant Stéphanie PIEN Avocate Vanden Eynde Legal Avenue de la Toison d'or, 77 1060 Bruxelles Tél : + 32 / (0)2.290.04.00 Fax : +32 / (0)2.290.04.10 contact : sp@vdelegal.be Web site

Nadere informatie

STICHTING VLAAMSE SCHOOLSPORT. Herman Van Driessche

STICHTING VLAAMSE SCHOOLSPORT. Herman Van Driessche STICHTING VLAAMSE SCHOOLSPORT Herman Van Driessche Schoolsport als springplank naar een actieve levensstijl An De Meester Herman Van Driessche Prof. dr. L. Haerens Prof. dr. G. Cardon Prof. dr. I. De Bourdeaudhuij

Nadere informatie

Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier

Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier Herk Sport: Jouw Club voor Passie & Plezier Herk Sport is een club die dag in dag uit drijft op de inzet van vrijwilligers, voetballers en begeleiders, kortom mensen met een hart voor de club. Daarom willen

Nadere informatie

BSO TWEEDE GRAAD. vak 2000/095 TV AUTOTECHNIEKEN / CARROSSERIE. (vervangt 97323) 1 u/w. IT-o

BSO TWEEDE GRAAD. vak 2000/095 TV AUTOTECHNIEKEN / CARROSSERIE. (vervangt 97323) 1 u/w. IT-o BSO TWEEDE GRAAD vak TV AUTOTECHNIEKEN / CARROSSERIE 1 u/w IT-o 2000/095 (vervangt 97323) TV AUTOTECHNIEK / CARROSSSERIE INHOUDSOPGAVE Beginsituatie voor het vak... 2 Specifieke visie... 2 Leerplandoelstellingen

Nadere informatie

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS MULTIMEDIATECHNIEKEN. Derde graad TSO Eerste en tweede leerjaar

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS MULTIMEDIATECHNIEKEN. Derde graad TSO Eerste en tweede leerjaar VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS MULTIMEDIATECHNIEKEN Derde graad TSO Eerste en tweede leerjaar Licap - Brussel september 1998 MULTIMEDIATECHNIEKEN Derde

Nadere informatie

BIJDRAGENLIJST KOSTEN PER KLAS 2013-2014

BIJDRAGENLIJST KOSTEN PER KLAS 2013-2014 Klas: 6 Boekhouden Informatica Onderwijsvorm: TSO * Boekenfonds (huur boeken en gebruik digitaal lesmateriaal, vb: bordboeken) 102,50 Frans : Mistral 6T 19,50 Engels: Contact 4 19,50 Engels: Down to business

Nadere informatie

Kwalificatielijst Topsporters HG en RUG, studiejaar 2016/2017 (versie maart 2016)

Kwalificatielijst Topsporters HG en RUG, studiejaar 2016/2017 (versie maart 2016) Kwalificatielijst Topsporters HG en RUG, studiejaar 2016/2017 (versie maart 2016) Om officieel in aanmerking te komen voor topsportfaciliteiten en eventueel een topsportbeurs van de Hanzehogeschool Groningen

Nadere informatie

VSKO. Leerplan OPLEIDING. Zwevende module. Modulair. Studiegebied Auto

VSKO. Leerplan OPLEIDING. Zwevende module. Modulair. Studiegebied Auto VSKO Leerplan OPLEIDING Zwevende module Modulair Studiegebied Auto Goedkeuringscode 2010/149/6//D 31 januari 2010 Administratieve groep: 34630 / 34631 Gevaarlijke Stoffen 40 Leerplan Zwevende module Studiegebied

Nadere informatie

Leerlijn Zwemmen: de basics

Leerlijn Zwemmen: de basics Leerlijn Zwemmen: de basics als t er op aan komt is zwemmen belangrijker dan voetbal.. http://youtu.be/vo-gs0inym4 2 leerlijn zwemmen gezamenlijk - gedragen leidraad - kapstok kwaliteitsvol - gecoördineerd

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij Instituut voor Secundair Onderwijs te Gent

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Vrij Instituut voor Secundair Onderwijs te Gent Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Advies over het algemeen vak Informatica in de tweede en derde graad van het ASO

Advies over het algemeen vak Informatica in de tweede en derde graad van het ASO Vlaamse Onderwijsraad Afdeling ASO Leuvenseplein 4 24 maart 2000 1000 Brussel ASO/RLE/ADV/001 Advies over het algemeen vak Informatica in de tweede en derde graad van het ASO 1 Situering Sedert 1993 bestudeert

Nadere informatie

Jo Stubbe IT Project & Support. Bruno D Hulster Algemene Coördinatie. Debbie Mejor Administratie en coördinatie

Jo Stubbe IT Project & Support. Bruno D Hulster Algemene Coördinatie. Debbie Mejor Administratie en coördinatie Bruno D Hulster Algemene Coördinatie Jo Stubbe IT Project & Support Debbie Mejor Administratie en coördinatie 1 09-12-18 PROBLEEM? Kinderen bewegen/sporten te weinig kiezen activiteiten die niet passen

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Theresiacollege Autonome Eerste Graad te Kappelle-op-den-Bos

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Theresiacollege Autonome Eerste Graad te Kappelle-op-den-Bos Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

B KUL L03D5A Training en coaching volleybal

B KUL L03D5A Training en coaching volleybal B KUL L03D5A Training en coaching volleybal Academiejaar: 2007 2008 Studiepunten: 6 Begeleidingsuren: 78.0 uren Verantwoordelijke POC: POC Lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen Dit opleidingsonderdeel

Nadere informatie

DOPINGBESTRIJDING IN VLAANDEREN: de plichten van de elitesporters binnen het nieuwe antidopingdecreet van 25 mei 2012. Brussel 30 november 2012

DOPINGBESTRIJDING IN VLAANDEREN: de plichten van de elitesporters binnen het nieuwe antidopingdecreet van 25 mei 2012. Brussel 30 november 2012 DOPINGBESTRIJDING IN VLAANDEREN: de plichten van de elitesporters binnen het nieuwe antidopingdecreet van 25 mei 2012 Brussel 30 november 2012 overzicht - Elitesporter: wie? - Elitesporter: plichten -

Nadere informatie

VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST

VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST VAKINFORMATIEDOSSIER R.-K. GODSDIENST NAAM VAN DE SCHOOL : SCHOOLJAAR : 2 VOORAF Het vak godsdienst wordt niet doorgelicht door de gewone onderwijsinspectie. Voor de levensbeschouwelijke vakken is er aparte

Nadere informatie

Sport en de persoonlijke ontwikkeling van kwetsbare jongeren

Sport en de persoonlijke ontwikkeling van kwetsbare jongeren Sport en de persoonlijke ontwikkeling van kwetsbare jongeren Verslag van de eerste vragenlijstronde Jeugd, Zorg en Sport Auteur: Sabina Super, Niels Hermens, Kirsten Verkooijen Datum: 19 april 2016 Inleiding

Nadere informatie

Optreden om 16u in. Topsporthal Vlaanderen

Optreden om 16u in. Topsporthal Vlaanderen 13 Zondag van mei 2012 12u tot 18u Gent: Topsporthal Vlaanderen, Vlaams Wielercentrum Eddy Merckx, Sport- en Recreatiepark Blaarmeersen info en tickets: individuelen p2, gezinnen p5 vooraf inschrijven

Nadere informatie

Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding

Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding Doel van de functie : In lijn met het pedagogisch project van de school didactisch verantwoord bewegingsopvoeding geven, teneinde bij te dragen

Nadere informatie

Topsportprogramma's al of niet VVP-Proof

Topsportprogramma's al of niet VVP-Proof Topsportprogramma's al of niet VVP-proof = betekent opvragen Individuele Verklaring Voltijd Programma is niet langer noodzakelijk Bond Atletiek Unie Sprint/horden dames en heren Mila dames en heren Meerkamp

Nadere informatie

Brede school met sportaanbod

Brede school met sportaanbod Tweede Studiedag Brede School Vlaams Parlement 16 mei 2008 Context Opdracht van Minister Anciaux Brede School : doel Verbreden van de school met het oog op integrale ontwikkeling van leerlingen Extra kansen

Nadere informatie

Overzicht van de leergebiedgebonden, leergebied-overschrijdende, vakgebonden en vakoverschrijdende eindtermen EHBO en de ontwikkelingsdoelen.

Overzicht van de leergebiedgebonden, leergebied-overschrijdende, vakgebonden en vakoverschrijdende eindtermen EHBO en de ontwikkelingsdoelen. Overzicht van de leergebiedgebonden, leergebied-overschrijdende, vakgebonden en vakoverschrijdende eindtermen EHBO en de ontwikkelingsdoelen. Inhoud Ontwikkelingsdoelen kleuteronderwijs Impliciet Wereldoriëntatie

Nadere informatie

Van TSO naar TSO : (g)een probleem

Van TSO naar TSO : (g)een probleem Scholengemeenschap Vlaamse Ardennen Van TSO naar TSO : (g)een probleem De brochure Van ASO naar TSO werd uitgebreid met een gedeelte dat de aansluitmogelijkheden bij overgangen binnen de TSO-richtingen

Nadere informatie

Sportklas, wat is dat precies?

Sportklas, wat is dat precies? Sportklas Sportklas, wat is dat precies? Op het Huygens College kan je ervoor kiezen om naast je reguliere lesrooster extra tijd aan sport te besteden. Een reguliere leerling heeft drie uur lichamelijke

Nadere informatie

Minikids Grand Slam krokus. Multisport Grand Slam krokus. Voetbal Grand Slam krokus

Minikids Grand Slam krokus. Multisport Grand Slam krokus. Voetbal Grand Slam krokus http://www.brusselbazaar.be/ Je zocht op: Zoekterm: voetbal Minikids Grand Slam krokus 6u verschillende activiteiten gebaseerd op sport en diverse spellen. Balspelen (mini-tennis, kinball, voetbal, dans,

Nadere informatie

Minikids Grand Slam krokus. Multisport Grand Slam krokus. Voetbal Grand Slam krokus

Minikids Grand Slam krokus. Multisport Grand Slam krokus. Voetbal Grand Slam krokus http://www.brusselbazaar.be/ Je zocht op: Zoekterm: voetbal Minikids Grand Slam krokus 6u verschillende activiteiten gebaseerd op sport en diverse spellen. Balspelen (mini-tennis, kinball, voetbal, dans,

Nadere informatie

Sportdagen Ploegstages Teambuilding Evenementen

Sportdagen Ploegstages Teambuilding Evenementen organiseert : Sportdagen Ploegstages Teambuilding Evenementen Gimisports Belgium bvba Wallebeekstraat 3C, 9800 Astene 0476 337362 / 0478/870845 gino@gimisports.be michael@gimisports.be www.gimisports.be

Nadere informatie

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica

Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica Mogelijke opdrachten voor een vakwerkgroep geschiedenis en/of esthetica In kolom 1 vind je 69 items waaraan je eventueel kan werken in de vakgroep geschiedenis/esthetica. Ze zijn ingedeeld in 8 categorieën.

Nadere informatie

Vragenlijst Klastitularis - Eerste leerjaar A of B (schooljaar 2009-2010): overzicht items per schaal Schaal (Dimensie) Items Itemnummer Bron item

Vragenlijst Klastitularis - Eerste leerjaar A of B (schooljaar 2009-2010): overzicht items per schaal Schaal (Dimensie) Items Itemnummer Bron item Vragenlijst Klastitularis - Eerste leerjaar A of B (schooljaar 2009-2010): overzicht items per schaal Schaal (Dimensie) Items Itemnummer Bron item Integratie - Populariteit (sociale ontwikkeling) heeft

Nadere informatie

Grafieken Per categorie is bekeken hoe vaak deze in totaal is aangekruist. Daarna is de behoefte aan de verschillende activiteiten uitgerekend.

Grafieken Per categorie is bekeken hoe vaak deze in totaal is aangekruist. Daarna is de behoefte aan de verschillende activiteiten uitgerekend. Behoeftepeiling naschoolse activiteiten Onlangs hebben de basisscholen Panta Rhei en de Zeester in samenwerking met BSO De Salamander, de behoefte naar naschoolse activiteiten gepeild. De bovengenoemde

Nadere informatie

Sport. Onderzoeksresultaten TIPMooiLaarbeek.nl

Sport. Onderzoeksresultaten TIPMooiLaarbeek.nl Sport Onderzoeksresultaten TIPMooiLaarbeek.nl Ik beoefen geen sport Voetbal Korfbal Tennis Badminton Handboogschieten Judo Dansen Fitness / sportschool Golf Hardlopen Mountainbike Pilates Spinning Tafeltennis

Nadere informatie

met sportaanbod Maken sport en cultuur scholen kansrijker? Nadine De Ridder - Eric Swinnen Brede school met sportaanbod - Vlaanderen

met sportaanbod Maken sport en cultuur scholen kansrijker? Nadine De Ridder - Eric Swinnen Brede school met sportaanbod - Vlaanderen met sportaanbod Maken sport en cultuur scholen kansrijker? Nadine De Ridder - Eric Swinnen Brede school met sportaanbod - Vlaanderen met sportaanbod Visie: Brede school met sportaanbod wil -binnen het

Nadere informatie

Inhoud info-avond. 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen

Inhoud info-avond. 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen 1 2 Inhoud info-avond 1. Hervorming secundair onderwijs 2. Huidige structuur secundair onderwijs 3. Hoe kiezen? 3.1 een richting kiezen 3.2 een school kiezen 4. Inschrijven 5. Waar vind ik verdere informatie?

Nadere informatie

Veelzijdige. motorische. basisvorming. bij 4 8 jarigen

Veelzijdige. motorische. basisvorming. bij 4 8 jarigen Veelzijdige motorische basisvorming bij 4 8 jarigen Keisers Wim Richtlijnen bij de veelzijdige motorische basisvorming Om in de topsport later een rol van belang te kunnen spelen is het voor een jeugdspeler

Nadere informatie

Onderzoek Sportgedrag

Onderzoek Sportgedrag Onderzoek Sportgedrag Onderzoek Sportgedrag Deze vragenlijst gaat over uw huidige sportgedrag en het sportgedrag in het verleden. Ook als u weinig of geen sportervaring nodigen wij u van harte uit om de

Nadere informatie

Programma van toetsing en afsluiting

Programma van toetsing en afsluiting Programma van toetsing en afsluiting Opleiding: VWO Vak: (BSM) Bewegen, Sport en Maatschappij Module 1 [periode 4] Bewegen en regelen: De kandidaat kan een hockey en een voetbal spel zelfstandig kunnen

Nadere informatie

Standpunt rapport in het basisonderwijs PBD Basisonderwijs (september 2015)

Standpunt rapport in het basisonderwijs PBD Basisonderwijs (september 2015) Standpunt rapport in het basisonderwijs PBD Basisonderwijs (september 2015) Pedagogische begeleidingsdienst Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel Situering, probleemstelling en uitgangspunten

Nadere informatie

Uitkomsten marktonderzoek Sport en Cultuur Algemeen

Uitkomsten marktonderzoek Sport en Cultuur Algemeen Uitkomsten marktonderzoek Sport en Cultuur Algemeen Studenten Medewerkers Woont in Delft 78% nvt Man 70% 57% WP nvt 45% OBP nvt 55% Studierichting 3ME 19% nvt BK 17% nvt CiTG 14% nvt L&R 12% nvt IO 12%

Nadere informatie

jaarplanning Aloysiusschool Geesteren

jaarplanning Aloysiusschool Geesteren Move@School jaarplanning 2015-2016 Aloysiusschool Geesteren MAAND WEEK DATUM DAG 8.30 9.20 10.30 11.15 13.30 14.30 13.45 14.30 Bijnderheden: Lesgever Johan tel: (0)62276 2958 au se 15 groep leerlinge groepen

Nadere informatie

EEN INTENSIEF TAALBAD!

EEN INTENSIEF TAALBAD! NL 2015 Sedert 1963 organiseren wij kwalitatief hoogstaande taalcursussen (Nederlands - Engels) voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Cijfers bewijzen ons succes: EEN INTENSIEF TAALBAD! Onze cursussen getuigen

Nadere informatie

LESSENTABELLEN VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS

LESSENTABELLEN VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS LESSENTABELLEN VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS TWEEDE GRAAD KSO DERDE GRAAD KSO VANAF HET SCHOOLJAAR 2004-2005 September 2004 LICAP BRUSSEL LESSENTABELLEN TWEEDE GRAAD KSO DERDE GRAAD KSO LICAP BRUSSEL September

Nadere informatie

COMPLEMENTAIR GEDEELTE

COMPLEMENTAIR GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: BSO GRAAD: TWEEDE GRAAD LEERJAAR: Studiegebied: Optie: EERSTE EN TWEEDE LEERJAAR Personenzorg VERZORGING-VOEDING COMPLEMENTAIR GEDEELTE Vak(ken): Vakkencode: PV Praktijk

Nadere informatie

NASCHOLINGSPROJECT NIEUW LEERPLAN MUZIKALE OPVOEDING

NASCHOLINGSPROJECT NIEUW LEERPLAN MUZIKALE OPVOEDING Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel De vzw Nascholing in het katholiek onderwijs en het VVKSO werven aan voor het NASCHOLINGSPROJECT NIEUW LEERPLAN MUZIKALE

Nadere informatie