COMPLEMENTAIR GEDEELTE

Maat: px
Weergave met pagina beginnen:

Download "COMPLEMENTAIR GEDEELTE"

Transcriptie

1 SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: ASO, BSO, TSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar COMPLEMENTAIR GEDEELTE Vak(ken): AV Sport 1 of 2 / 1 of 2 lt/w Vakkencode: EX-s Leerplannummer: 2004/307 (vervangt 2001/804 (enkel voor BSO))

2 2e graad - Complementair gedeelte 1 INHOUD Visie...2 Beginsituatie...3 Algemene doelstellingen...4 Leerplandoelstellingen / leerinhouden...5 Pedagogisch-didactische wenken en timing...6 Minimale materiële vereisten...8 Evaluatie...8 Bibliografie...8

3 2e graad - Complementair gedeelte 2 VISIE Met het aanbieden van sport in het complementair gedeelte geeft de school een duidelijke en positieve aanzet om beweging te integreren in de globale schoolcultuur. Het complementair gedeelte sport zal de leerlingen in staat stellen hun studiepakket naar eigen interesse te vervolledigen. Het opent de weg naar activiteiten met een recreatief karakter en zogenoemde life time sporten en biedt een oplossing voor de bewegingsnood van vele sportieve leerlingen. Daarbovenop worden expliciete ontwikkelingskansen geboden voor de persoonsgebonden doelen (ontwikkelen van sociale vaardigheden en positief zelfbeeld) en verhogen de kansen tot zelfwerkzaamheid bij de leerlingen op het vlak van inzichtelijk, zelfstandig en samenwerkend leren.

4 2e graad - Complementair gedeelte 3 BEGINSITUATIE De bewegingsactiviteiten moeten inspelen op de interesse en de inspraak van de leerlingen en rekening houden met de kwalificatie van de leerkracht, de klimatologische fluctuaties, het voorhanden zijnde materieel en de accommodaties in en nabij de school.

5 2e graad - Complementair gedeelte 4 ALGEMENE DOELSTELLINGEN Via de aangeboden bewegingsactiviteiten kunnen deze leerlingen hun motorische competenties en vaardigheden verder ontwikkelen en met meer zelfvertrouwen deelnemen aan het ruime aanbod van vrije tijdsrelevante sporten in onze huidige maatschappij. De doelstellingen van de lichamelijke opvoeding uit de basisvorming blijven van kracht met de nadruk op voorbereiding van de vrije tijdsbesteding. Het ontwikkelen van een gezonde, fitte levensstijl en een verantwoorde, gezonde ontspanning. Het voorbereiden op een zinvolle sportieve invulling van de vrije tijd. Het eigen maken van een positieve fitnessattitude. Het creëren van een gezonde bewegingsnood (intrinsieke motivatie).

6 2e graad - Complementair gedeelte 5 LEERPLANDOELSTELLINGEN / LEERINHOUDEN 1e jaar: 1 of 2 lestijden/week, 2e jaar:1 of 2 lestijden/week De leerlingen kunnen LEERPLANDOELSTELLINGEN LEERINHOUDEN Om deze leerplandoelstellingen te realiseren worden een aantal Motorische competenties keuzemogelijkheden van vrijetijdsrelevante bewegingsactiviteiten voorgesteld: 1. basiscompetenties voor verschillende vrijetijdsrelevante sporten ontwikkelen Zwemmen: zwemslagen, reddingszwemmen, waterballet, overlevingszwemmen, waterpolo, synchroon zwemmen. 2. de basistechnieken en/of tactieken van de gekozen sporten uitvoeren Badminton, tafeltennis, tennis (mini-, midi-), squash 3. ontspanning ervaren en de weldadige invloed van fysieke inspanning, sport en spel Gezonde en veilige levensstijl Frisbee ultimate 4. fitheid gebaseerd op uithouding, kracht, lenigheid en snelheid ontwikkelen Korfbal 5. het belang aangeven van een opwarming voor en tot rust komen na fysieke activiteiten Hockey, floorball Verdedigingssporten: judo, karate, taekwondo Krachtbal Oriëntatielopen 6. de basisregels van houding- en rugscholing toepassen Kayak 7. hygiënische regels toepassen voor en na bewegingsactiviteiten Ritmische- of dansante bewegingsactiviteiten: dansexpressie 8. de gepaste kledij dragen voor de betreffende bewegingsactiviteit volksdansen, ballroom, Afrikaanse dans, latino, acro-rock, 9. veiligheidsvoorschriften, afspraken en regels naleven aërobics, taebo, funk, hiphop, rope-skipping Zelfconcept en sociaal functioneren Inline skaten, rolschaatsen, ijsschaatsen 10. elkaar helpen en zich dienstvaardig opstellen 11. omgaan met elementen als spanning, verlies, winst en fair play Fitness 12. zelfstandig en onder begeleiding oefenen in kleine groepen 13. afspraken en regels naleven 14. eigen bewegingskwaliteiten juist leren inschatten 15. inzet en volharding tonen en hun eigen grenzen leren verleggen 16. zich dienstvaardig opstellen tegenover anderen 17. elkaar helpen en de prestaties van medeleerlingen waarderen

7 2e graad - Complementair gedeelte 6 PEDAGOGISCH-DIDACTISCHE WENKEN Wij verwijzen tevens naar de rubriek algemene pedagogisch didactische wenken van de leerplannen lichamelijke opvoeding uit de basisvorming. De keuze van de bewegingsactiviteiten moet verantwoord zijn en voldoen aan volgende criteria: De leerkracht moet zelf voldoende basiskennis hebben om initiatie te kunnen geven in de gekozen sport. De leerkracht kan zijn lesopdracht niet delegeren aan derden. De bewegingsactiviteit moet inspelen op de interesse van de leerlingen. Zij hebben inspraak in het keuzeaanbod. De sport moet geschikt zijn om op schoolniveau te initiëren. De inhoud van de gekozen bewegingsactiviteit moet voldoende worden uitgediept en aansluiten bij het vakconcept lichamelijke opvoeding. Voor iedere aangeboden bewegingsactiviteit beoogt de leerkracht een leerproces en moet hij een lesopbouw kunnen voorleggen. Elke bewegingsactiviteit wordt aangeboden in een lespakket van minimaal 6 weken. Sporthopping of zappen is niet toegestaan. Elke activiteit moet voldoende fysieke activiteit waarborgen. Er wordt rekening gehouden met een minimale effectieve lestijd van 30 minuten (1 lesuur) of 70 minuten (blokuur). Er moet voldoende lesrendement zijn rekening houdende met de effectieve lestijd. De gekozen activiteit mag geen financiële belasting meebrengen voor de leerling. Een raming van mogelijke kosten wordt voor akkoord en bij aanvang van het schooljaar, voorgelegd aan de ouders of meerderjarige leerling. Ter ondersteuning van de leerkracht verwijzen wij graag naar de lespakketten in de leerplannen van de 2e graad TSO LO en Sport voor het opmaken van de lesopbouw.

8 2e graad - Complementair gedeelte 7 ORGANISATIE Indien er slechts 1u CG Sport per week wordt voorzien, dan zal men een keuze maken uit bewegingsactiviteiten die kunnen georganiseerd worden op school of in de directe omgeving. Andere sporten dan deze vermeld in dit leerplan kunnen, mits gunstig advies van de betrokken pedagogisch adviseur, eveneens worden ingericht in functie van een specifieke kwalificatie van een leerkracht en/of adequate accommodaties in de buurt van de school. DOCUMENTEN Zie ook de leerplannen AV lichamelijke opvoeding uit de basisvorming. De leerkracht zal het jaarvorderingsplan deponeren bij het inrichtingshoofd en zelf beschikken over voorbereidingen en agenda zoals voorzien voor de basiscursus lichamelijke opvoeding. Het inrichtingshoofd zal steeds verwittigd worden van de plaats waar de activiteiten plaats hebben. Deze beginnen en eindigen, zo mogelijk, op het beluur van de school op de eigenlijke oefenplaats. VEILIGHEID Volgens de aard van de discipline dienen alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen getroffen te worden. SCHOOLZWEMMEN Vanuit een bezorgdheid om de veiligheid en de gezondheid van de zwemmers te vrijwaren heeft de overheid het uitbaten van een zwembad van bepaalde voorwaarden afhankelijk gemaakt. Alle zwembaden moeten vanaf 1999 rekening houden met het decreet Vlarem II bis anno 1995 dat de uitbatingvoorwaarden van een zwembad regelt. Specifiek voor het schoolzwemmen is de regeling van toezichthoudend personeel en redders belangrijk. Het is een misvatting te denken dat leerkrachten van alle verantwoordelijkheid ontslagen zouden zijn van zodra leerlingen in het zwembad komen. De begeleidende leerkrachten hebben een toezichthoudende taak en uit het Burgerlijk wetboek, de rechtspraak en omzendbrieven blijkt dat dit toezicht actief moet gebeuren. De schooldirecteur is verantwoordelijk voor zijn personeel waaronder de leerkracht L.O., en voor het onderricht waaronder de zwemlessen. De inrichtende macht en de schooldirectie zijn betrokken bij de verantwoordelijkheid in verband met de veiligheid van de leerlingen tijdens het zwemmen. Noch de directie noch de leerkracht L.O. mogen de verantwoordelijkheid op zich nemen om te gaan zwemmen in een zwembad waar geen gekwalificeerde redders en onvoldoende toezichthoudend personeel aanwezig zijn.

9 2e graad - Complementair gedeelte 8 MINIMALE MATERIËLE VEREISTEN De materiële vereisten zijn van die aard dat de aangeboden bewegingsactiviteit op school of in de nabije omgeving kan worden uitgevoerd. Dit verondersteld eveneens dat het sportmaterieel, noodzakelijk om de aangeboden sport uit te voeren, aanwezig is op school of voor een aanvaardbaar bedrag tijdelijk kan worden ingehuurd. EVALUATIE Zie de leerplannen AV lichamelijke opvoeding uit de basisvorming. Deze zal gebeuren zowel tijdens (procesevaluatie) als op het einde (productevaluatie) van ieder oefenstofpakket. BIBLIOGRAFIE Zie de leerplannen AV sport uit de 2e graad TSO LO en Sport.

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad

Lichamelijke opvoeding: leerlijnen leerplandoelen en leerinhouden 1 ste 2 de 3 de graad 1 2 3 4 5 6 ALGEMENE DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) 1 e graad 2 e graad 3 e graad kunnen onder begeleiding veiligheidsvoorschriften,

Nadere informatie

DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting)

DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) Reflecteren over bewegen Zelfstandig leren Verantwoord en veilig bewegen DOELENKADERS 1 ste 2 de 3 de graad: leerlijnen (resultaatsverplichting - *inspanningsverplichting) De leraar kiest uit het doelenkader

Nadere informatie

Jaarplan Jaarplan LO 5SV Patteet Gina

Jaarplan Jaarplan LO 5SV Patteet Gina Schooljaar 2011-2012 Leerkracht(en): Gina Patteet Vak: Jaarplan LO 5SV Patteet Gina Klassen: 5SV Schooljaar: 2011-2012 Algemene gegevens Leerjaar en studierichting: 5 SV Vak: Lichamelijke Opvoeding Leerplannummer:

Nadere informatie

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. LICHAMELIJKE OPVOEDING Derde graad BSO Derde leerjaar

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. LICHAMELIJKE OPVOEDING Derde graad BSO Derde leerjaar VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS LICHAMELIJKE OPVOEDING Derde graad BSO Derde leerjaar Alle studierichtingen Licap - Brussel: D - september 1995 INHOUD

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS BSO. derde graad. eerste en tweede leerjaar BASISVORMING. EX-s. (vervangt 98053) Onderwijsvorm: Graad: Jaar:

SECUNDAIR ONDERWIJS BSO. derde graad. eerste en tweede leerjaar BASISVORMING. EX-s. (vervangt 98053) Onderwijsvorm: Graad: Jaar: SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: BSO Graad: derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar BASISVORMING Vak(ken): AV Lichamelijke opvoeding 2/2 lt/w Vakkencode: EX-s Leerplannummer: 2004/094 (vervangt 98053)

Nadere informatie

19/12/2010. Vakconcept LO. Soorten ET/OD. Vakgebonden ET/OD LO. Vakconcept LO. Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen. Regiovergaderingen LO

19/12/2010. Vakconcept LO. Soorten ET/OD. Vakgebonden ET/OD LO. Vakconcept LO. Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen. Regiovergaderingen LO Eindtermen/Ontwikkelingsdoelen In 1993 door overheid ingevoerd Algemene, kwalitatieve doelen die aangeven wat leerlingen van een bepaalde leeftijd en onderwijsvorm moeten bereiken (ET) of nastreven (OD)

Nadere informatie

Lichamelijke opvoeding en de vakoverschrijdende eindtermen (VOET) en ontwikkelingsdoelen (VOOD)

Lichamelijke opvoeding en de vakoverschrijdende eindtermen (VOET) en ontwikkelingsdoelen (VOOD) Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Lichamelijke opvoeding en de vakoverschrijdende eindtermen (VOET) en ontwikkelingsdoelen (VOOD) Werken aan de vakoverschrijdende

Nadere informatie

COMPLEMENTAIR GEDEELTE

COMPLEMENTAIR GEDEELTE SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: ASO/BSO/KSO/TSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar COMPLEMENTAIR GEDEELTE Vak(ken): AV Sport 1,2 of 3/1,2 of 3 lt/w Leerplannummer: 2006/027 ASO, BSO,

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS ASO, KSO, TSO. derde graad. eerste en tweede leerjaar BASISVORMING. EX-s. (vervangt 1987/4244/4; 93189; 93190; 93191; 93193)

SECUNDAIR ONDERWIJS ASO, KSO, TSO. derde graad. eerste en tweede leerjaar BASISVORMING. EX-s. (vervangt 1987/4244/4; 93189; 93190; 93191; 93193) SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: ASO, KSO, TSO Graad: derde graad Jaar: eerste en tweede leerjaar BASISVORMING Vak(ken): AV Lichamelijke opvoeding 2/2 lt/w Vakkencode: EX-s Leerplannummer: 2004/040 (vervangt

Nadere informatie

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. AV Lichamelijke opvoeding - Complementair

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS. AV Lichamelijke opvoeding - Complementair VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS AV Lichamelijke opvoeding - Complementair Derde graad derde leerjaar KSO-TSO 2 uur/week Licap - Brussel D/1995/0279/099

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS BSO. tweede graad. eerste en tweede leerjaar BASISVORMING. EX-s. (vervangt 2002/011) (vervangt 2002/2//1/T/BV/1/II/ /V/04)

SECUNDAIR ONDERWIJS BSO. tweede graad. eerste en tweede leerjaar BASISVORMING. EX-s. (vervangt 2002/011) (vervangt 2002/2//1/T/BV/1/II/ /V/04) SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: BSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar BASISVORMING Vak(ken): AV Lichamelijke opvoeding 2/2 lt/w Vakkencode: EX-s Leerplannummer: 2004/013 (vervangt

Nadere informatie

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt!

DON BOSCO GENK AANBOD EERSTE GRAAD. Meer dan je denkt! DON BOSCO GENK Meer dan je denkt! AANBOD EERSTE GRAAD Dag nieuwe leerling, Dag ouder, In onze Don Boscoschool willen wij een kwaliteitsvolle vorming aanbieden. Vanuit ons opvoedingsproject leggen wij

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Gemeentelijke Instituut so te Brasschaat

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Gemeentelijke Instituut so te Brasschaat Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

AV Lichamelijke opvoeding

AV Lichamelijke opvoeding LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vak: AV Lichamelijke opvoeding Basisvorming 2 lt/w Studierichting: Studiegebied: Onderwijsvorm: Graad: Leerjaar: Alle Alle BSO derde graad derde leerjaar Leerplannummer: 2007/051

Nadere informatie

Documenten van de leraar

Documenten van de leraar DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BISDOM BRUGGE Documenten van de leraar SECUNDAIR ONDERWIJS Tijdens je opleiding tot leraar werd je geïnformeerd over o.a. de leerplannen die voor je vak(gebied)

Nadere informatie

WAAROM ETEN WE WAT WE ETEN? EINDTERMEN EN LEERPLANNEN

WAAROM ETEN WE WAT WE ETEN? EINDTERMEN EN LEERPLANNEN WAAROM ETEN WE WAT WE ETEN? EINDTERMEN EN LEERPLANNEN Vakgebonden eindtermen A Vrij gesubsidieerd onderwijs VVKSO Leerplan 3 e graad secundair onderwijs AV Nederlands ASO/TSO/KSO LICAP- Brussel D/2006/0279/008

Nadere informatie

2003/54//1/T/CG/1/I/ /D/

2003/54//1/T/CG/1/I/ /D/ SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: A-stroom B-stroom Graad: eerste graad Jaar: eerste leerjaar KEUZEGEDEELTE Vak(ken): AV Lichamelijke opvoeding 2 lt/w Vakkencode: EX-s Leerplannummer: 2003/065 (vervangt

Nadere informatie

Overzicht van de leergebiedgebonden, leergebied-overschrijdende, vakgebonden en vakoverschrijdende eindtermen EHBO en de ontwikkelingsdoelen.

Overzicht van de leergebiedgebonden, leergebied-overschrijdende, vakgebonden en vakoverschrijdende eindtermen EHBO en de ontwikkelingsdoelen. Overzicht van de leergebiedgebonden, leergebied-overschrijdende, vakgebonden en vakoverschrijdende eindtermen EHBO en de ontwikkelingsdoelen. Inhoud Ontwikkelingsdoelen kleuteronderwijs Impliciet Wereldoriëntatie

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 6 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Kids Adventure: - Kids-moeras, blote voetenpad, estafettes, kano s, lage tarzans, speleobox Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en

Nadere informatie

Documenten van de leraar

Documenten van de leraar KATHOLIEK ONDERWIJS VLAANDEREN REGIO WEST-VLAANDEREN SECUNDAIR ONDERWIJS Documenten van de leraar Tijdens je opleiding tot leraar werd je geïnformeerd over o.a. de leerplannen die voor je vak(gebied) bestaan,

Nadere informatie

MEDEDELING. Moderne vreemde talen in de B-stroom en in het bso. 1 Algemeen

MEDEDELING. Moderne vreemde talen in de B-stroom en in het bso. 1 Algemeen Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2010-021 datum : 2010-03-26 gewijzigd : 2014-02-06 contact : Dienst Leren en onderwijzen,

Nadere informatie

Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs. Vragenlijst

Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs. Vragenlijst Opleidingen Reanimeren en defibrilleren voor sportclubs Vragenlijst Beste sporter, trainer, bestuurslid, supporter, Met steun van de Vlaamse overheid biedt Rode Kruis-Vlaanderen 225 sportclubs een opleiding

Nadere informatie

Zwembaddossier. Toegelicht en uitgediept. Infomoment schoolraden basisonderwijs 23 juni 2014

Zwembaddossier. Toegelicht en uitgediept. Infomoment schoolraden basisonderwijs 23 juni 2014 Zwembaddossier Toegelicht en uitgediept Infomoment schoolraden basisonderwijs 23 juni 2014 2011: knipperlichten Gratis schoolzwemmen basisonderwijs Financiële impact zwembad scholengroep Gratis schoolzwemmen

Nadere informatie

BASISOPTIE SECUNDAIR ONDERWIJS. A-stroom EERSTE GRAAD TWEEDE LEERJAAR MARITIEME VORMING. TV Nautische technieken/scheepvaart/ zeemanschap 1 Lt/w.

BASISOPTIE SECUNDAIR ONDERWIJS. A-stroom EERSTE GRAAD TWEEDE LEERJAAR MARITIEME VORMING. TV Nautische technieken/scheepvaart/ zeemanschap 1 Lt/w. SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: A-stroom GRAAD: EERSTE GRAAD LEERJAAR: TWEEDE LEERJAAR BASISOPTIE BASISOPTIE: MARITIEME VORMING Vak(ken): TV Nautische technieken/scheepvaart/ zeemanschap 1 Lt/w Vakkencode:

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Gemeentelijke Middenschool te Brasschaat

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Gemeentelijke Middenschool te Brasschaat Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Sint-Lievenscollege Middenschool te ANTWERPEN 1

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Sint-Lievenscollege Middenschool te ANTWERPEN 1 Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Don Bosco-Instituut ASO/TSO/BSO te Dilbeek

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Don Bosco-Instituut ASO/TSO/BSO te Dilbeek Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Teambuilders, Kajak & Kano, Laser battle Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en maatschappij: ik en mezelf ik en de ander ik en

Nadere informatie

GSO 1 e graad TOPSPORT AV LO BV (2/2 lt./w) + AV Sport CG (4/6 lt/w) 1 (1ste jaar: 4 lestijden/week, 2de jaar: 6 lestijden/week)

GSO 1 e graad TOPSPORT AV LO BV (2/2 lt./w) + AV Sport CG (4/6 lt/w) 1 (1ste jaar: 4 lestijden/week, 2de jaar: 6 lestijden/week) GSO 1 e graad TOPSPORT AV BV (2/2 lt./w) + AV Sport CG (4/6 lt/w) 1 (1ste jaar: 4 lestijden/week, 2de jaar: 6 lestijden/week) VISIE Sport in het algemeen heeft in onze samenleving een vaste stek gevonden.

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS BASISVORMING

SECUNDAIR ONDERWIJS BASISVORMING SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: KSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: Podiumkunsten BASISVORMING Optie(s): Dans Vak(ken): AV Lichamelijke opvoeding 1 lt/w Vakkencode:

Nadere informatie

DOCUMENT. Toelichting bij de lessentabellen. Inhoud. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

DOCUMENT. Toelichting bij de lessentabellen. Inhoud. Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel DOCUMENT Inhoud...1 1 VOORSTELLING VAN DE LESSENTABELLEN...2 1.1 De kolom Leerplannummer...2 1.2 De kolom B/S/C (niet

Nadere informatie

BEWEGEN IN BEWEGING Info bewegingsopvoeding op school!

BEWEGEN IN BEWEGING Info bewegingsopvoeding op school! BEWEGEN IN BEWEGING Info bewegingsopvoeding op school! Telefoon: 015 29 84 78 Fax: 015 29 84 37 Email: frans.schroons.mb@kerknet.be ~ 1 ALGEMENE INFORMATIE i.v.m. BEWEGINGSOPVOEDING OP SCHOOL. De voornaamste

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van WICO te Neerpelt

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van WICO te Neerpelt Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Kiezen na de basisschool

Kiezen na de basisschool Kiezen na de basisschool WATHOE LEREN KIEZEN Wat gebeurt er in de klas? Het werkboekje WATHOE leren kiezen WATHOE het secundair onderwijs Hoe ziet het secundair onderwijs eruit? Wat kan ik er leren? Het

Nadere informatie

Kwaliteitsvolle stages in het secundair onderwijs

Kwaliteitsvolle stages in het secundair onderwijs Kwaliteitsvolle stages in het secundair onderwijs Tips voor stagementoren 29 September 2011 Annemie Defoer - Jean-Marie Neven Belang van de stages De leerlingen verwerven niet schoolgebonden competenties

Nadere informatie

LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS

LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vak: AV Lichamelijke opvoeding (2/ lt/w) Basisvorming Onderwijsvorm: B-stroom Graad : eerste graad Leerjaar: eerste en tweede leerjaar Leerplannummer: 2015/002 (vervangt 200/008)

Nadere informatie

BASISOPTIE MODERNE WETENSCHAPPEN

BASISOPTIE MODERNE WETENSCHAPPEN SECUNDAIR ONDERWIJS Graad: eerste graad A-stroom Jaar: tweede leerjaar BASISOPTIE MODERNE WETENSCHAPPEN Vak(ken): Vakkencode: EX-s Leerplannummer: 2005/043 (Vervangt D/1990/4244/9 en D/1990/4244/19) Nummer

Nadere informatie

Sportraad secretariaat Sportraad : Marleen Decordier t/ )

Sportraad secretariaat Sportraad : Marleen Decordier t/ ) Sportraad secretariaat Sportraad : Marleen Decordier (marleen.decordier@depanne.be t/058-42 18 20) ERKENNINGSREGLEMENT VAN EEN SPORTVERENIGING Goedgekeurd in de gemeenteraad van 16 december 2008; wijziging

Nadere informatie

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS WISKUNDE. Derde graad BSO Derde leerjaar: 1 of 2 uur/week

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS WISKUNDE. Derde graad BSO Derde leerjaar: 1 of 2 uur/week VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS WISKUNDE Derde graad BSO Derde leerjaar: 1 of 2 uur/week Licap - Brussel - september 1995 INHOUD 1 BEGINSITUATIE... 5 2

Nadere informatie

Wat stelt de doorlichting vast? Enkele voorbeelden:

Wat stelt de doorlichting vast? Enkele voorbeelden: Werken aan leerlijnen De nieuwe leerplannen zijn nu van kracht in het basisonderwijs, in de eerste en de tweede graad. Dit is een geschikt moment om leerlijnen opnieuw te bekijken of uit te werken. Wat

Nadere informatie

BSO TWEEDE GRAAD. vak 2000/095 TV AUTOTECHNIEKEN / CARROSSERIE. (vervangt 97323) 1 u/w. IT-o

BSO TWEEDE GRAAD. vak 2000/095 TV AUTOTECHNIEKEN / CARROSSERIE. (vervangt 97323) 1 u/w. IT-o BSO TWEEDE GRAAD vak TV AUTOTECHNIEKEN / CARROSSERIE 1 u/w IT-o 2000/095 (vervangt 97323) TV AUTOTECHNIEK / CARROSSSERIE INHOUDSOPGAVE Beginsituatie voor het vak... 2 Specifieke visie... 2 Leerplandoelstellingen

Nadere informatie

IMK Dilsen-Stokkem. Imk Lanklaar Rotem. Verzorging-voeding, 2 de graad Verzorging, 3 de graad

IMK Dilsen-Stokkem.  Imk Lanklaar Rotem. Verzorging-voeding, 2 de graad Verzorging, 3 de graad www.instituutmariakoningin.be Imk Lanklaar Rotem IMK Dilsen-Stokkem Verzorging-voeding, 2 de graad Verzorging, 3 de graad Specialisatie Kinderzorg Specialisatie Thuis- en bejaardenzorg/zorgkundige Eerste

Nadere informatie

LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS

LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS Vak: AV Lichamelijke opvoeding (2/2 lt/w) Basisvorming Onderwijsvorm: ASO-KSO-TSO Graad : tweede graad Leerjaar: eerste en tweede leerjaar Leerplannummer: 2015/004 (vervangt

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 10 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Junior Adventure: - Moeraspiste, blote voetenpad, hoge Tarzans, touwenparcours, waterplas (kajak), droge teambuilding Eindtermen wereldoriëntatie

Nadere informatie

Advies over de Decretale Specifieke Eindtermen Topsport (ASO en TSO)

Advies over de Decretale Specifieke Eindtermen Topsport (ASO en TSO) ADVIES Raad Secundair Onderwijs 22 november 2005 RSO/RLE/ADV/002 Advies over de Decretale Specifieke Eindtermen Topsport (ASO en TSO) VLAAMSE ONDERWIJSRAAD, LEUVENSEPLEIN 4, 1000 BRUSSEL www.vlor.be Advies

Nadere informatie

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK

De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK De lat hoog voor iedereen! Conferentie Steunpunt GOK Krachtige leeromgeving Inbreken in de klas Didactische praktijken ter ondersteuning van gelijke onderwijskansen in het lager onderwijs Diversiteit KVS

Nadere informatie

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS MULTIMEDIATECHNIEKEN. Derde graad TSO Eerste en tweede leerjaar

VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS MULTIMEDIATECHNIEKEN. Derde graad TSO Eerste en tweede leerjaar VLAAMS VERBOND VAN HET KATHOLIEK SECUNDAIR ONDERWIJS LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS MULTIMEDIATECHNIEKEN Derde graad TSO Eerste en tweede leerjaar Licap - Brussel september 1998 MULTIMEDIATECHNIEKEN Derde

Nadere informatie

Standpunt rapport in het basisonderwijs PBD Basisonderwijs (september 2015)

Standpunt rapport in het basisonderwijs PBD Basisonderwijs (september 2015) Standpunt rapport in het basisonderwijs PBD Basisonderwijs (september 2015) Pedagogische begeleidingsdienst Huis van het GO! Willebroekkaai 36 1000 Brussel Situering, probleemstelling en uitgangspunten

Nadere informatie

DOELSTELLINGEN LESPAKKET OVERAL DNA

DOELSTELLINGEN LESPAKKET OVERAL DNA DOELSTELLINGEN LESPAKKET OVERAL DNA HOE TE GEBRUIKEN Als leerkracht kun je kiezen hoe je dit lespakket gebruikt in de klas. Je kunt de verschillende delen los van elkaar gebruiken, afhankelijk van de beschikbare

Nadere informatie

VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL

VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel VOET EN STUDIEGEBIED HANDEL Elementen van de Stam Alle elementen van de stam zijn fundamenteel in de vorming van de leerling

Nadere informatie

Tweede jaar van de eerste graad

Tweede jaar van de eerste graad Tweede jaar van de eerste graad Na één jaar secundair onderwijs heeft de leerling al iets meer de kans gehad zich een beeld te vormen van de aanpak en de vakken in het secundair onderwijs. De overstap

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS ASO, KSO, TSO. tweede graad. eerste en tweede leerjaar BASISVORMING. EX-s. (vervangt 2002/008)

SECUNDAIR ONDERWIJS ASO, KSO, TSO. tweede graad. eerste en tweede leerjaar BASISVORMING. EX-s. (vervangt 2002/008) SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: ASO, KSO, TSO Graad: tweede graad Jaar: eerste en tweede leerjaar BASISVORMING Vak(ken): AV Lichamelijke opvoeding 2/2 lt/w Vakkencode: EX-s Leerplannummer: 2004/005

Nadere informatie

Van TSO naar TSO : (g)een probleem

Van TSO naar TSO : (g)een probleem Scholengemeenschap Vlaamse Ardennen Van TSO naar TSO : (g)een probleem De brochure Van ASO naar TSO werd uitgebreid met een gedeelte dat de aansluitmogelijkheden bij overgangen binnen de TSO-richtingen

Nadere informatie

Scholengemeenschap Vlaamse Ardennen. Van TSO naar TSO : (g)een probleem

Scholengemeenschap Vlaamse Ardennen. Van TSO naar TSO : (g)een probleem Scholengemeenschap Vlaamse Ardennen Van TSO naar TSO : (g)een probleem Schooljaar 2004-2005 Inleiding De brochure Van ASO naar TSO werd uitgebreid met een gedeelte dat de aansluitmogelijkheden bij overgangen

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Technisch Instituut Sparrendal te LANAKEN

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van Technisch Instituut Sparrendal te LANAKEN Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS. B-stroom. eerste graad. eerste en tweede leerjaar BASISVORMING. EX-s. (Vervangt 97167) 2003/8//1/T/BV/1/I/ /D/ Onderwijsvorm:

SECUNDAIR ONDERWIJS. B-stroom. eerste graad. eerste en tweede leerjaar BASISVORMING. EX-s. (Vervangt 97167) 2003/8//1/T/BV/1/I/ /D/ Onderwijsvorm: SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: B-stroom Graad: eerste graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied BASISVORMING Vak(ken): AV Lichamelijke opvoeding 2/3 lt/w Vakkencode: EX-s Leerplannummer: 2003/008

Nadere informatie

VERDIEPINGSSTOF LEEREENHEID 2

VERDIEPINGSSTOF LEEREENHEID 2 VERDIEPINGSSTOF LEEREENHEID 2 1.1 Verdiepingsstof - Gedragsaspecten Als we het gedrag van mensen nader bekijken, kunnen we daarin drie belangrijke aspecten onderscheiden: motorisch gedrag cognitief gedrag

Nadere informatie

VOLWASSENENONDERWIJS

VOLWASSENENONDERWIJS VOLWASSENENONDERWIJS Organisatie: Onderwijsvorm: Onderwijsniveau: Graad: Duur: Studiegebied: lineaire opleiding Secundair onderwijs BSO tweede graad 1 - jarige cyclus Handel Opleiding: DACTYLOGRAFIE (KO)

Nadere informatie

Hoofdstuk I: Eindtermen de basics

Hoofdstuk I: Eindtermen de basics Maatschappelijk debat eindtermen Hoofdstuk I: Eindtermen de basics Inhoud Inleiding... 2 Gewoon lager onderwijs... 2 Kleuteronderwijs... 2 Gewoon secundair onderwijs... 3 Buitengewoon onderwijs... 4 Overzichtstabel...

Nadere informatie

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject

Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Competenties van leerkrachten in scholen met een katholiek geïnspireerd opvoedingsproject Deze lijst is het onderzoekresultaat van een PWO-traject binnen de lerarenopleidingen van de KAHO Sint-Lieven,

Nadere informatie

Verzekering Sportfederaties

Verzekering Sportfederaties Verzekering Sportfederaties Leden Polissen Niet-leden Polissen L.O. B.A. 1.102.606 / A 1.102.607 / A L.O. B.A. 1.102.606 / B 1.102.607 / B BIJZONDERE VOORWAARDEN Verzekeringnemer VLAAMSE SCHAAKFEDERATIE

Nadere informatie

VLOR-denkgroep:overgang baso. Overgang basis-secundair onderwijs. ontwikkelingspsychologisch perspectief. Baso:knelpunten en mogelijkheden

VLOR-denkgroep:overgang baso. Overgang basis-secundair onderwijs. ontwikkelingspsychologisch perspectief. Baso:knelpunten en mogelijkheden VLOR-denkgroep:overgang baso Overgang basis-secundair onderwijs kansen knelpunten hefbomen aanleiding: inspectieverslag 2003-004 : Frans. een 10-tal proeftuinen over dit thema. scharniermoment als risico:

Nadere informatie

Overzicht rapportmodule

Overzicht rapportmodule Overzicht rapportmodule zoals steeds: alles is aanpasbaar in de maintenance module. Bepaal zelf Uw vakonderdelen - punten - periodes - maatregelen...enz. Zachte evaluatie: bepaal de leergebieden en vragen,

Nadere informatie

Eindtermen: Activiteiten + 12 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen

Eindtermen: Activiteiten + 12 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen Eindtermen: Activiteiten + 12 jaar The Outsider Vlaamse Ardennen 1. Klimmen, Kajak & Kano, Teambuilders, Laserbattle Eindtermen wereldoriëntatie (WO) WO mens en maatschappij: ik en mezelf ik en de ander

Nadere informatie

Een visuele methode om leerlingen op school basisonderwijs & secundair onderwijs te motiveren om te lopen.

Een visuele methode om leerlingen op school basisonderwijs & secundair onderwijs te motiveren om te lopen. Auteur: Guy Van Damme Sports Media JE MOET NIET LOPEN, JE MAG LOPEN Een visuele methode om leerlingen op school basisonderwijs & secundair onderwijs te motiveren om te lopen. Uitgangspunten: de vorderingen

Nadere informatie

Organisatiehulp derde graad. 1 juni 2012

Organisatiehulp derde graad. 1 juni 2012 Organisatiehulp derde graad 1 juni 2012 1 Agenda Stand van zaken OH -vragen van scholen en leraren Servicedocument Geïntegreerd werken Evalueren Reflecteren Stage Info per competentie Stand van zaken:

Nadere informatie

Sportvorming. voorjaar 2017

Sportvorming. voorjaar 2017 Sportvorming voorjaar 2017 Vind je kwaliteit in de sport ook belangrijk? Wil je meewerken aan het organiseren van een sportvorming? Samen met gemeenten, (G-)sportfederaties en vormingsorganisaties willen

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van K.A. te Lier

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van K.A. te Lier Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

Documenten van de leraar

Documenten van de leraar 1 DIOCESANE PEDAGOGISCHE BEGELEIDINGSDIENST BRUGGE Secundair onderwijs Baron Ruzettelaan 296 8310 Assebroek tel. (050) 37 26 75 fax: (050) 35 45 08 e-mail: dpb@dpbbrugge.be www.dpbbrugge.be Documenten

Nadere informatie

Starten in het Secundair onderwijs. 6 de leerjaar

Starten in het Secundair onderwijs. 6 de leerjaar Starten in het Secundair onderwijs 6 de leerjaar p. 1 De grote stap! De grote stap p. 2 Het S.O in vogelvlucht 7 6 5 4 3 2 1 3 de graad 2 de graad 1 ste graad p. 3 Het S.O in vogelvlucht 7 6 5 4 3 2 1??

Nadere informatie

MODERNISERING SO NAAR EEN OBSERVERENDE EN ORIËNTERENDE EERSTE GRAAD

MODERNISERING SO NAAR EEN OBSERVERENDE EN ORIËNTERENDE EERSTE GRAAD MODERNISERING SO NAAR EEN OBSERVERENDE EN ORIËNTERENDE EERSTE GRAAD LEIDRAAD Visie op vorming en vakken Een nieuwe generatie leerplannen - ruimte voor scholen Observerende en oriënterende functie van de

Nadere informatie

Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid

Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid Word meester in het evalu(l)eren: op weg naar een hernieuwd evaluatiebeleid Workshop 26 februari Piet Van Avermaet & Marie Seghers Persoon in zijn geheel Breed evalueren Wat mag u verwachten? Aan de slag

Nadere informatie

1 Draagwijdte...2. 2 Het leerplan...2. 2.1 Omschrijving en doelen...2. 2.2 Tips voor het gebruik van een leerplan...3. 3 De leermiddelen...

1 Draagwijdte...2. 2 Het leerplan...2. 2.1 Omschrijving en doelen...2. 2.2 Tips voor het gebruik van een leerplan...3. 3 De leermiddelen... Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel MEDEDELING referentienr. : M-VVKSO-2002-100 datum : 2002-08-28 gewijzigd : 2007-02-21 contact : Dienst Leren en Onderwijzen,

Nadere informatie

Welk flexibel individueel leertraject is mogelijk in het SO?

Welk flexibel individueel leertraject is mogelijk in het SO? Informatie bijgewerkt tot september 2014. Welk flexibel individueel leertraject is mogelijk in het SO? Individuele VRIJSTELLINGEN van (onderdelen van) 1 of meer secundaire vakken/leerplandoelstellingen

Nadere informatie

2.1. Gegevens m.b.t. de situering van onze onderwijsinstelling Gegevens met betrekking tot lokale situatie

2.1. Gegevens m.b.t. de situering van onze onderwijsinstelling Gegevens met betrekking tot lokale situatie 1 PEDAGOGISCH PROJECT 1. Algemeen 2. Elementen van ons pedagogisch project 2.1. Gegevens m.b.t. de situering van onze onderwijsinstelling 2.1.1. Profilering van de school als onderwijsinstelling behorend

Nadere informatie

Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding

Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding Functiebeschrijving : Leermeester lichamelijke opvoeding Doel van de functie : In lijn met het pedagogisch project van de school didactisch verantwoord bewegingsopvoeding geven, teneinde bij te dragen

Nadere informatie

Info over deze school

Info over deze school Info over deze school een school van don Bosco: opvoeden met don Bosco als GIDS en TOCHTGENOOT 1815-1888 een school van don Bosco: = school = thuis = speelplaats = parochie Don Bosco Zwijnaarde = school

Nadere informatie

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING Modulaire opleiding Moderne Talen - Wetenschappen AO AV 009 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 27 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 23 november 2006 1 Deel 1 Opleiding...

Nadere informatie

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING Modulaire opleiding Economie - Moderne Talen AO AV 006 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 28 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 23 november 2006 1 Deel 1 Opleiding... 5

Nadere informatie

Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel

Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair Onderwijs Guimardstraat 1, 1040 Brussel Nieuwe leerplannen en lessentabellen met ingang van 1 september 2010 In de regel worden alle graadleerplannen (en bijhorende

Nadere informatie

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING Modulaire opleiding Humane Wetenschappen ASO3 AO AV 008 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 24 Inhoud 1 Deel 1 Opleiding... 5 1.1 Korte beschrijving... 5 1.1.1 Inhoud... 5 1.1.2 Modules...

Nadere informatie

SECUNDAIR ONDERWIJS. A-stroom. eerste graad. eerste en tweede leerjaar BASISVORMING. EX-s. (Vervangt 97166) 2003/4//1/T/BV/1/I/ /D/ Onderwijsvorm:

SECUNDAIR ONDERWIJS. A-stroom. eerste graad. eerste en tweede leerjaar BASISVORMING. EX-s. (Vervangt 97166) 2003/4//1/T/BV/1/I/ /D/ Onderwijsvorm: SECUNDAIR ONDERWIJS Onderwijsvorm: A-stroom Graad: eerste graad Jaar: eerste en tweede leerjaar Studiegebied: BASISVORMING Vak(ken): AV Lichamelijke opvoeding 2/2 lt/w Vakkencode: EX-s Leerplannummer:

Nadere informatie

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING Modulaire opleiding Economie - Wiskunde AO AV 007 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 26 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 23 november 2006 1 Deel 1 Opleiding... 5 1.1

Nadere informatie

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING

STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING STUDIEGEBIED ALGEMENE VORMING Modulaire opleiding Moderne Talen - Wiskunde AO AV 010 Versie 1.0 BVR Pagina 1 van 27 Inhoud Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap 23 november 2006 1 Deel 1 Opleiding... 5

Nadere informatie

LICHAMELIJKE OPVOEDING

LICHAMELIJKE OPVOEDING LICHAMELIJKE OPVOEDING Dirk De Bock voor directies en leraren 1 Algemene didactische en pedagogische berichten De overheidsreglementering in verband met documenten bij de lesvoorbereiding is beperkt: de

Nadere informatie

Een blik op kwaliteitsvol onderwijs door de ogen van de leerkracht

Een blik op kwaliteitsvol onderwijs door de ogen van de leerkracht Een blik op kwaliteitsvol onderwijs door de ogen van de leerkracht Evi Geeroms en David Evenepoel Koninklijk Atheneum Etterbeek Wie zijn wij? Leerkrachten Koninklijk Atheneum Etterbeek (Brussel) Nederlandstalige

Nadere informatie

Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden?

Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden? Wij zijn Sport Helden! Zullen wij samen sport aanbieden? Na ons gesprek zojuist kunt u in deze bijlage een stukje achtergrond informatie vinden. Mocht u vragen hebben, dan hoor ik dit graag. Veel plezier

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van KTA Niel

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van KTA Niel Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

SPORT LICHAMELIJKE OPVOEDING

SPORT LICHAMELIJKE OPVOEDING SPORT LICHAMELIJKE OPVOEDING DERDE GRAAD ASO WETENSCHAPPEN-SPORT LEERPLAN SECUNDAIR ONDERWIJS september 2006 LICAP BRUSSEL SPORT LICHAMELIJKE OPVOEDING DERDE GRAAD ASO WETENSCHAPPEN-SPORT EERSTE EN TWEEDE

Nadere informatie

Lokaliseren situeren van plaatsen op een landkaart (in een beperkt of ruim kader).

Lokaliseren situeren van plaatsen op een landkaart (in een beperkt of ruim kader). De volgende vakken komen aan bod Aardrijkskunde Maatschappelijke vorming (MAVO) Nederlands Godsdienst Niet-conventionele zedenleer LEERDOELSTELLINGEN LESFICHE C Door aan de slag te gaan met lesfiche C

Nadere informatie

Infomoment van eerste naar tweede graad

Infomoment van eerste naar tweede graad Infomoment van eerste naar tweede graad Een school kiezen O Ik kan me ten volle ontplooien! O Ik voel me goed! O SIVIBU = LEREN LEVEN INSPIREREN Een richting kiezen = antwoord zoeken op de volgende vragen:

Nadere informatie

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Theresiacollege Autonome Eerste Graad te Kappelle-op-den-Bos

Verslag over de opvolgingsdoorlichting van het Theresiacollege Autonome Eerste Graad te Kappelle-op-den-Bos Vlaams Ministerie van Onderwijs en Vorming Onderwijsinspectie Hendrik Consciencegebouw Koning Albert II-laan 15 1210 BRUSSEL doorlichtingssecretariaat@ond.vlaanderen.be www.onderwijsinspectie.be Verslag

Nadere informatie

2. Waarom kiezen voor een Sportsnack op je school?

2. Waarom kiezen voor een Sportsnack op je school? 1. Wat is Sportsnack? Sportsnack staat voor Sportief Naschools Actieve Kids en wil extra bewegingskansen creëren voor kinderen van de basisschool en kleuterklas. Kinderen en jongeren bewegen te weinig

Nadere informatie

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 1ste graad

Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 1ste graad Studierichtingen met bijhorende lessentabellen 1ste graad 2019-2020 1 Vernieuwd aanbod voor leerlingen die starten in het 1 ste jaar schooljaar 2019 2020 1 ste graad A - stroom 1 ste leerjaar (2019 2020)

Nadere informatie

LESSENTABELLEN VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS

LESSENTABELLEN VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS LESSENTABELLEN VOLTIJDS SECUNDAIR ONDERWIJS TWEEDE GRAAD KSO DERDE GRAAD KSO VANAF HET SCHOOLJAAR 2004-2005 September 2004 LICAP BRUSSEL LESSENTABELLEN TWEEDE GRAAD KSO DERDE GRAAD KSO LICAP BRUSSEL September

Nadere informatie

Les in de kijker januari Thema: Oriëntatielopen in zaal. Van deze les werd er een video opgenomen. Hieronder een paar beelden uit deze les

Les in de kijker januari Thema: Oriëntatielopen in zaal. Van deze les werd er een video opgenomen. Hieronder een paar beelden uit deze les Les in de kijker januari 2011 Thema: Oriëntatielopen in zaal Van deze les werd er een video opgenomen. Hieronder een paar beelden uit deze les Naam: Daan De Coster Studierichting & jaar: School: (naam

Nadere informatie

Pedagogische begeleiding wiskunde oktober 2016 Pagina 1

Pedagogische begeleiding wiskunde oktober 2016 Pagina 1 Pedagogische begeleiding SO Vakbegeleiding wiskunde ONDERZOEKSCOMPETENTIES WISKUNDE DERDE GRAAD AS0 Specifieke eindtermen i.v.m. onderzoekscompetenties (SETOC) Wat? Leerplan a derde graad aso VVKSO De

Nadere informatie

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO

Alle ruimte. voor jou w groei COGNOSCO Alle ruimte voor jou w groei COGNOSCO Cognosco Campus Het Spoor Mol 02 Inleidend woordje Campus Het Spoor biedt naast het traditionele onderwijs ook het succesvolle Cognosco-onderwijs. De leerlingen kiezen

Nadere informatie